Giving People

Jag har i flera år hjälpt familjer via Giving Peoples Facebooksida där olika familjers specifika önskemål står utskrivna.
Via GP får man kontakt med familjen, men efter det sker all kommunikation utan GPs inblandning.
Eftersom det inte är tillåtet att skicka pengar till den familj man vill hjälpa, så kan det handla om att skicka begagnade vinterskor eller jackor och/eller ett presentkort från en mataffär – beroende på vilken som passar familjen bäst.
På det viset finns det inga mellanhänder, och inga pengar tar vägen via GPs konto.
Efter den granskning som P4 Väst gjort, där det uppdagats att mindre pengar än utlovat har betalats ut till familjer som sökt hjälp, så kommer jag inte längre uppmana till köp av några av de ospecificerade paket som de har på sin hemsida.

Däremot kommer jag fortsätta uppmuntra till att hjälpa specifika familjer, som Giving People skriver om på sin Facebooksida.
Visst, man kan bli lurad där också men så cynisk vägrar jag bli.

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hoppas att dom slulle granska fler organisationer som inte har 90-konto och som samlar skitmycket pengar såsom Vid din sida.

   Jag undrar väldigt mycket över deras ekonomi som det finns noll insyn i. Jag förstår inte att folk kan skänka dit när pengarna kan gå till precis vad som helst. Och sedan tycker de att det är märkligt att de inte får bidrag.

  Jag blev månadsgivare för typ ett år sedan, men efter granskningen har jag sagt upp den inbetalningen. Hoppas kunna bidra med riktad hjälp direkt till familjerna istället!

   Såg en affisch på pendeln där man kunde swish 123 kr för sitt betala en afghanflickas skolgång ett helt år. 90 nr dessutom. Verkade bra och fint initiativ! Tips.

  Problemet är ju att oavsett om man skänker direkt till familjer eller givning people så har givning people förstört förtroendet för dom vilket skadar hela organisationen

  Förkylning tjocka i huvudet men var får GP pengar ifrån om man inte få skicka pengar eller är det så att man kan bli månadsgivare och det är dom pengarna som inte skickats vidare till behövande familjer

   En stor del av pengarna har gått till deras egen fond istället. Men även löner och admin.

   De har haft olika swishkampanjer där de uppmanat till att man ska skänka pengar. De har fått in 44 miljoner sek varav alltså typ hälften gått till löner, admin etc och typ hälften gått till en väldigt vag stiftelse som ska hjälpa folk ”i framtiden”. Mindre än 4% har betalats ut till familjer.

   Detta att jämföra med organisationer med 90-konto som alltså ska se till att minst 75% av insamlade medel ska gå till målgruppen (dvs max 25% till admin, löner etc).

    ”organisationer med 90-konto som alltså ska se till att minst 75% av insamlade medel ska gå till målgruppen (dvs max 25% till admin, löner etc).”

    Detta kan förklara varför t ex Vid din sida inte har ett 90-konto. Dom själva skrev dock nåt om att 90-konto ställer sjukt strikta krav på organisationen och om dom skulle ha ett 90-konto kunde dom inte följa med sina gamlingar till apoteket för att köpa dom deras mediciner. Det låter väldigt skumt.

     Låter helt klart skumt! Det är lite meck att ordna 90-konto men utan det finns det inga kontroller alls att pengar går dit de ska. Jag skulle personligen inte skänka till en organisation utan 90-konto.

  [Borttagen kommentar]

   Och vart vill du komma med att lägga ut deras namn och inget annat?

    För att de flesta nog vill veta vem som är ansvariga för fiaskot. Vad annars?
    Det är offentlig information som finns att hitta på bl.a. merinfo.

  Intressant artikel i Aftonbladet om att Smålandsgran felaktigt kravmärkt sina granar, även importerat dem men sagt att de är från Småland. Vd Benson som engagerat halva kändis-Sverige.

   Vad säger Universum om det tro.

    Och Anna Book som fått smålandsgran levererad ”sedan 34 år”.

     Eller 27 år var det visst, oförskämt av mig att anta…

     Och den där designade granfoten som väl var vääääldigt lik en på marknadens

      Deras trädgårdsredskap och -slangar liknar också såna som finns på marknaden.

   Sponsrar inte dom var o varannan Flunsa?

   Läckbergs ”vän”, hon som tipsar bara för att hon vill och är så god, så som Book brukar låtsas. Märkligt att Läckberg delar ut rabattkod men det är inte samarbete MEN flera andra som samma dag delade ut kod för samma företag skrev reklam eller samarbete. Vissa kommer undan med allt.

    Jag tror faktiskt inte att Camilla tar betalt, har man så gott ställt som hon har så är det nog jobbigare att hålla på med kontrakt, betalning, uppföljning osv. Kaffepengar i hennes värld med tanke på att hon t ex får 100 miljoner i förskott för en bokserie. En liten shoutout tar 30 sek och hon får goodwill bland vänner.

   Svaret från Benson i tidningen var ju under all kritik. Så trött på alla företag och organisationer som luras och har sig!

  Köp Sverigekortet och skicka det direkt till de behövande! Bara för att GP inte varit helt ärliga med sin verksamhet, så tror jag genuint att människorna som söker om hjälp är behövande.

  Man kan köpa kuponger så att de behövande familjerna kan köpa mat. Tipsar verkligen om att köra det. Jag köper Sverigekortet (googla så hittar ni sidan) och anger den behövande familjen som mottagare (du får uppgifter så som namn, email och eventuellt mobilnummer när kontakten förmedlas mellan er). Då kan man handla på nästan alla mataffärer. Jag brukar skänka mellan 100- 300 kronor.

  I Borås har det funnits en grupp som hette Borås Änglar, grundaren har dragit in massor med pengar på den, den del har gått till behövande, men ganska mycket har landat hos grundaren skälv också tyvärr, Borås Tidning försökte göra en granskning men det gick så där bra, deras redovisning skulle vara öppen för alla att läsa men BT fick inte se den. Men deras repotag fick iallafall folk att öppna ögonen och inte vara så godtrogna att allt var som det skulle.

  Gruppen är nummera upplöst och några eldsjälar som hjälpt till ”på golvet” försöker starta upp en ny grupp som ser ut att bli mer transparent än Borås Änglar, men de helt klara bedrägerierna som skedde av grundren till BÄ har skadat folk ”hjälpvilja” så den nya gruppen jobbar verkligen i motvind.

  Den enda som gått vinnande ur detta var grundaren till BT som plötsligt har haft råd med både utlandsresor, köksrenovering och stora avbetalningar på kronkalleskulderna som hon haft de senaste 20 år sedan, detta trots att hon enligt egen utsago arbetade helt ideellet med gruppen och inte tog någon lön.
  Tror inte på slumpen att hon plötsligt fått ett stort arv eller något precis just nu (vilket hon iofs inte heller har påstått).

  Jag ger inga pengar till okontrollerade organisationer, till BÄ kunde man även ge matkassar man köpt och det var vad jag gjorde, tyvärr litar jag inte på organisationer som inte vill vara helt öppna och det känns väl som att tex Vid din sida också borde granskas och GP verkar också vara en skitorganisation om bara 4% går till behövande.

  Är det ingen som kan tolka (kan som i har den kunskapen) deras fyra årsredovisningar som de lagt upp på sin webbplats?

   Tittar man på deras hemsida står följande:
   Insamlade medel: 44,5 mnkr
   Bidrag till stiftelsen: – 21,8 mnkr
   Personalkostnader: -12,5 mnkr
   Övr adminkostnader: -6,5 mnkr
   Totalt 3,7 mnkr kvar som gått till behövande.
   Sedan kan ju en del av stiftelsens 21,5 mnkr gått till behövande men de siffrorna har de inte redovisat.

    För 2020 står ju dock t.ex. ”lämnade bidrag till ändamål: -11 000 000” under deras utgifter. Alltså att de skänkt bort 11 miljoner?

     https://sverigesradio.se/artikel/gav-knappt-nagra-pengar-till-barn-tog-ut-det-tiodubbla-i-arvoden

     Tydligen inte. De säger att de har haft svårt att hitta föreningar att skänka pengar till.

     Nej, de 11 miljonerna har gått till en stiftelse – och vad som är känt har de pengarna inte lämnat stiftelsen.

     Generalsekreteraren för GP är fb-vän med Niklas Falk (hon har bara 44 fb-vänner dessutom) som ligger bakom det skandalomsusade bolaget ”Pool media” (kallar sig numera ”svenska affärskoncept”) GP använder sig av ett hans bolag för fakturering. Men man kan nog tänka sig att han lärt upp henne hur man lurar givmilda människor med. Pool media/svenska affärskoncept samlar in pengar, men stoppar typ 80 %+ i egen ficka. De granskades av UG för 10 år sedan.

     GP försvarar sig med att de huvudsakligen förmedlar gåvor, men även där finns det tveksamheter – de har en orimligt hög kostnad per förmedlingsuppdrag (Lågt räknat ca 400 kr/uppdrag). Och då använder de sig dessutom av volontärer….

  Dagen innan jag läste om denna granskning hade jag skänkt en stor (för mig) summa pengar till dem. Känner mig så lurad för jag trodde verkligen de var genuina och ärliga.

  Enligt Aftonbladet har alla influencers favoritgranbolag (Smålandsgran) bluffat med Krav-märkning av sina granar samt importerat granar från utomlands och hävdat att de kommer från deras egna odlingar, https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/34xanX/smalandsgran-bluffade-med-krav-markning-av-julgranar

   Och alla influencers, som t.ex. Mona, säger att det är deras ”seriösa” kompis. Haha. Varför ens behöva tillägga att någon eller något är seriöst?!

  Har sett nu att folk skriver till influencers att de inte har råd med julklappar eller julmat till barnen och influencers skriver dm:a mig så hjälper jag dig. Då kommer ju många andra tigga på samma sätt. Alltså, så här är det – Alla som har barn får bidrag och ekonomiskt bistånd om det behövs så de bör ha råd med både mat och julklappar. Finns en risk att dessa som ”tigger” pengar använder det till alkohol eller annat. Så skänk då istället paket och matkuponger och INTE kontanter för vem vet vad det går till.

   Vill poängtera att om man går på t.ex. försörjningsstöd inte får en krona extra för vare sig födelsedagspresenter eller julklappar. Eller julmat. Man lever på existensminimum. Det kan vara väldigt svårt att spara undan pengar utifrån det. Och tyvärr kan man hamna med försörjningsstöd om FK får för sig att man inte har rätt till sin SGI. Eller om man inte har någon av olika anledningar (t.ex. flerfaldiga och/eller långvariga sjukskrivningar).

   Håller med om att det bästa är att bidra med fysiska varor för att minimera risken att endast bli utnyttjad.

    Man kan dock få stöd från kyrkan vid högtider, minns en bekant som tex finns särskilda matkuponger och typ kuponger på H&M för att kunna köpa julklappar eller nya kläder. Detta var i en mellanstor stad

     Beror helt på kyrkan. På min församling i Stockholm delas inga bidrag till någon vid högtider. Två gånger per år kan man ansöka bidrag till något bestämt ändamål (t ex glasögon, tandläkare) från diakonin men givetvis räcker inte pengarna till alla som söker. Dom går noga igenom ansökningarna och man måste bifoga ett antal intyg med sin ansökan. Skulle tro att det är det normala och det som oftast görs i församlingarna.

     Men det hänger ju på att personer har köpt och skänkt dessa presentkort och liknande till kyrkan, för att delas ut till behövande.

     Nu mot jul efterfrågar kyrkorna just att man ska skänka julklappar, gärna i form av presentkort. Det är en jättefin insats man kan göra för en annan människa som har det svårt, och du kan vara säker på att det hamnar rätt.

  Camilla Gervide, har du sett att de länkat årsredovisningar för de senaste fyra åren?

  https://givingpeople.se/till-vara-givare/?fbclid=IwAR1HyCHaiKlb1p18FTvrBVXsHKpuXjdqZCwMk_EYhP2XhjqqbNT254YOBes

  Enligt detta har många miljoner (betydligt större andel än fyra procent) lagts på gåvor och hjälp till familjer.

  Jag har också hjälpt familjer som jag mött upp. Finns säkert dem som utnyttjar detta men den andelen är nog alldeles för liten för att inte hjälpa till om man kan 🙏🏼

   Så granskningen av boksluten stämmer inte?

    Ifrågasätter inte utan undrar, jag kan inte tolka det själv.

   I snitt har alltså de 4 anställda 46000 var i lön. Rätt saftiga löner alltså

  Jag skulle vilja skänka babykläder i strl 56 – 80 till någon ensamstående förälder eller liknande. Vet någon vart jag kan vända mig för att få kontakt med någon?

   Ge till stadsmissionen så delar dem säkert ut till nån behövande?

   Du kan också gå in på givning people och deras hemsida och anmäla dig som givare, så kopplas du ihop med en behövande familj. Där kan du klicka i vad du vill skänka och så ger du direkt till familj eller postar till familjen. Då vet du att det går direkt fram.

    Tack!! 🙏🏻🥰

   Kolla med kyrkan. Vår öppna förskola brukar också förmedla så kolla om du har någon som gör samma.

   Jag har lämnat barnkläder, skor och leksaker via familjecentralen i vår kommun. De har kontakt med familjer med behov.

  Stadsmissionen säljer väl det dom får in, eller har jag missuppfattat det?

   Förutom att sälja de dom får in så ger dom också grejer till sin målgrupp.

  Själv betalar jag hellre mer i skatt för att kunna höja bidrag till de som är i behov av det. Människor ska inte behöva sälja ut sig till privata organisationer för att få ett presentkort (samtidigt som företrädare för organisationen kan använda ”fattiga barn” som reklam för att dra in pengar till sig själva).

   Problemet där är ju att hjälp ofta går till grupper som faller sittande regering i smaken. Finns ju en anledning att vid din sida uppstått.

  Skänk till Majblomman istället för såna här osäkra insamlingar. Samma ändamål, men en helt seriös organisation.

  De plockar dessutom ut orimligt höga löner, i snitt 46000 i månaden för de 4 anställda. Och återigen denna Niklas Falk (pool media, svenska affärskoncept), att han en koppling till honom/hans bolag är oroväckande.

  GP sysslar kanske med välgörenhet, men de ser allt till att fylla sina egna fickor först…

  Camilla?
  Skulle inte du kunna granska Vid Din Sida? Nu är ju inte det varken blogg eller influencer men universumskan är ju båda och hon är väldigt inblandad i VDS. Universumskan i sig behöver en alldeles egen granskning som jag också gärna ser att du gör.

   Ja!

  Snälla granska women to remember

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *