Tjock ska inte användas som ett skällsord

En kort bakgrund:
Drygt fem och en halv minut in i avsnitt 6 av ”Tjejpodden” så låter det så här:

För några veckor sedan var det ju någon av tjejerna som blev kallad för, jättehemskt saker kring sitt utseende. Att hon skulle vara tjock eller vad det var.

Detta föranledde Nikki Svärdsén att posta det här inlägget på Instagram, där hon tar upp varför ordet ”tjock” inte ska användas som en negativ beskrivning:

Det jag tycker är extra problematiskt här är att Amanda Lekland arbetar som behandlare på en ätstörningsklinik där hennes arbetsuppgifter innefattar att behandla patienter med ätstörningar, upprätta en behandlingsplan, motivera och hjälp patienterna genom behandlingen. Detta sker genom samtal samt pedagogiska måltider. (Detta enligt LinkedIn)
Samtidigt sitter hon och håller med sin poddkollega om att det nog faktiskt är jättehemskt att bli kallad tjock.
Med tanke på sitt yrke så tycker jag det är direkt opassande att hon medverkar i den här typen av samtal, särskilt som hon inte gör någon som helst ansats att säga emot Johanna, och förklara att det inte är riktigt lämpligt att använda ”tjock” på det viset.
Jag kan tänka mig att ätstörningskliniken som hon arbetar på, tagit emot både en och två patienter vars sjukdomsbild grundat sig i rädslan för att vara tjock, bli tjock eller att någon annan ska tycka att man är tjock, eftersom det uppenbart är bland det värsta man kan bli kallad för.

Det här fick mig även att minnas ett inlägg som Stina Wollter postade igår.
Den har lite samma tema, så här kommer den också.

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan vi inte bara sluta prata om kroppar, i alla former och storlekar? Vi vet alla hur detta kommentarsfält kommer bli.

   Håller med. Fokuset blir på kroppen blir bara större och större ju mer inlägg om ”släpp fokuset på kroppen!!!!”. Jag blir också provocerad av alla kroppsaktivister som bara pratar kropp, kropp, kropp. Sluta!!! Ni får en att börja granska sig själv ännu mer!!!

    Precis vad jag tyckt i åratal!

    Det ÄR förolämpande att kalla någon tjock. Ingen ska behöva höra kommentarer om sin kropp. Man går inte fram till någon och säger att personen är för stor eller för liten eller för lång eller kort eller vad fan som helst.

    Hon har all rätt i världen att ta illa upp och klaga.

    Sluta.

     Va? Svarar du på min kommentar? När har jag nämnt att det inte skulle vara okej att klaga?

   Eller hur. Så trött på allt detta. Har aldrig blivit så kroppsmedveten som efter alla dessa aktivisters framfart. Så mycket fokus på kroppen hela tiden. Kan inte alla kroppar bara få vara ifred?

    Ja det är verkligen helt otroligt vilket utseendefokus. Kropp kropp kropp här kommer en kropp titta på min kropp.
    Jag bryr mig inte om någon är tjock eller smal! Jag vill inte se en valk till i mitt flöde, inte en platt mage heller för den delen. Orkar inte med långa rants i stories.

  Undrar om Johanna Bladh någonsin kommer ta till sig av den kritik hon får ang sin kroppsaktivism.

   Det kommer hon absolut inte eftersom hon inte har förmåga att inse att allt hon gör är så jävla fel och sämst. Fan den värsta människan jag vet.

  Heter hon Lekland i efternamn?

   ?

   Undrar också?? Men folk heter otroligt konstigt ??

  Men gud vilket tjat. Tjock lär ju knappast bli något positivt även om vi slutar prata om det som negativt. Ungefär som om jag skulle kräva att alla slutar förutsätta att jag vill bli av med min acne. Klart som fan jag vill bli av med min acne, att folk slutar tipsa om acnebehandlingar gör inte acne trevligare att ha!

   Fast poängen är inte att tjock ska vara ett positivt laddat ord utan helt enkelt ett neutralt ord då det inte gör annat än beskriver en viss kroppstyp. På samma vis bör inte smal ses som positivt, utan igen vara en beskrivning av en kroppstyp. Finns ingen anledning att börja jämföra med akne eller annat egentligen, utan här diskuteras ju just kroppsform och hur vissa diskrimineras, hånas, mobbas för att de ser ut på ett visst sätt eller väger si och så mycket.

   ………men, att ofta få höra att bli kallad ”någon som har acne” som det avgrundsvärsta som kan hända kanske du inte hade orkat med att höra lite här och där. Sånt tär på självkänslan.

   Dessutom är ätstörningar något som dödar människor och kanske inte riktigt samma sak, även om acne givetvis är något som påverkar en människas välmående också.

   Så nej, det är inte tjat, det är att visa förståelse och empati för andra människor. Tjock är och skall INTE var ett skällsord.

    Och för inte så länge sen så använde man tex bög eller cp på samma sätt. Klart att ingen önskar att ha en cp-skada likväl som ingen önskar fetma. Men inget av det ska väl användas som ett skällsord och för att förolämpa någon.

     Hmmmm…
     Lyssna av valfritt ungdomsgäng och säg sedan att bög och cp är neutrala ord nuförtiden…

      Att utgå från ofärdiga ungdomar känns inte så rimligt, de förväntas inte begripa allt

   Positivt? Det viktiga är väl att det inte är ett negativt ord? Precis som lång eller kort eller mörkhårig? Att det får bara vara det beskrivande ord det är?
   Jag har alltid använt ordet tjock om mig själv (och jag är på riktigt tjock, inte nån jävla Johanna bladh som låtsas för att tjäna pengar) och märker ju hur ordet är helt neutralt för barn i min närhet.

   Menar du att det är ”klart som fan” att tjocka människor vill sluta vara tjocka? För att nä, det är inte klart som fan.

  Vi kan ju istället prata om Kenzas ”The every”, och varför de tagit loggan från boken med samma namn och varför de valde att göra den i paint?? ??‍♀️

   Ja, det kan man fundera på. Jag är dock mest nyfiken på vad det är för revolutionerande produkt som de tagit fram baserat på en idé de fick i badrummet.

   Ja det ser ut som de startat ett UF-företag ?

   Vad hittar jag detta? Kolla på hennes insta men såg inget hehe

    Undrar detsamma för jag vill verkligen se den.

     Theeveryofficial på instagram!

  Jag tyckte inlägget var lite svårt att förstå denna gången, så jag började formulera en fråga här för att bara få saken lite mer förklarad för jag vill verkligen lära mig, och vips klarnade det för mig!

  Men jag förstår inte inputen med Stina?

  Jag är dessvärre inte jättepåläst i ämnet. Jag får bara hoppas att inte min okunskap sårat någon hittills, jag behöver definitivt börja hänga med mer i detta!

   Videon på Stinas Instagram som länkades i det här inlägget handlar om att det inte är kroppsaktivism att någon som normalsmal tvingar fram valkar och putmage för att vara woke.

    Precis som Johanna Bladh.

  Håller med om att tjock borde få vara ett neutralt beskrivande ord. Varken bra eller dåligt liksom, utan typ som ”jag har en röd tröja” jfr ”jag är tjock”.

   Fast eftersom tjock ofta är sämre för hälsan är normsmal, och eftersom de flesta tycker att smala ser bättre ut än tjocka, så kommer ordet inte bli neutralt.

    Fast normen kring utseende förändras ju hela tiden? 1995 hade Kim Kardashian setts som fet, då idealet var Kate Moss 47 kg kropp. Idag ses Kate Moss som ”negativt mager” medan Kim K hyllas som vackrast i världen. Så kroppstrender är knappast relevant eftersom de ständigt förändras.

    Och att dra likhetstecken mellan smal och hälsosam är otroligt okunnigt.

     Fast hur många anser att Kate är ful ? Inte så många.

      Hon är jättevacker på sitt sätt, tycker om hennes katt-ögon, men tittar på idealkroppen år 2021 så passar hon inte i den mallen då det nu ska vara stor rumpa, ganska stora lår, stora bröst, smal midja. Kate är ganska androgyn och väldigt smal. Som sagt: det går trender i kroppar!

      Kim hade ansetts fet på 90 talet. Kvinnor skulle inte ha former alls, och verkligen PLATT rumpa.
      Många unga då som bantade sönder sin kropp och ämnesomsättning.

       Man kan inte banta sönder sin ämnesomsättning, det är en myt. Då skulle alla som ha gjort det kunna flytta till länder med svält och arbeta där och överleva på mindre mängd näring än övriga.

        Läs biggest loser-studien.

         Den studien har visat sig vara felaktig (googla biggest loser study debunked). Metabolismen kan bromsa under en kort period men återhämtar sig.
         Det som däremot händer är att en liten smal kropp förbränner väldigt lite energi, och det kan vara svårt att inse det när man varit större och då förbrände mer. Därför går man upp igen om man inte tar reda på sitt nya kaloribehov och rättar sig efter det.

       Nja. Huvudsaken har alltid varit smal midja. Jag hade kompisar med stor rumpa och smal midja på 90-talet, de ansågs både smala och snygga trots heroin chic-idealet eftersom huvudsaken var smal midja.

    Det beror på var i världen du befinner dig.

    ”Du ser fet ut idag” (fast på engelska) är en komplimang, eller var i alla fall för några år sedan, i ett afrikanskt land där svält ockuperade landet.

    Ungefär som vi säger ”du ser pigg ut”.

   Det blir säkert ett neutralt ord till slut. MEN det betyder ändå inte att andra bör använda det mot en annan hur som helst.

    Varför tror du det blir neutralt? Det beskriver något de flesta inte vill vara.

     Men något många faktiskt tvingas acceptera om de inte vill leva med ständig hunger eller ätstörningar.

      ”Ständig hunger”
      Det onormala är att vara livrädd för hungerkänslor som många tjocka är idag. Man mår bra och maten smakar bättre om man låter sig bli lite hungrig.

       Uttala dig inte om du inte kämpat med övervikt är du snäll. Att ständigt känna sig småhungrig och alltid avstå pasta, såser, sötsaker m.m. är inte ett roligt sätt att leva och de som faktiskt har brottats med övervikt förstår det.

        Jag har ju själv haft övervikt och gått ner just för att jag insåg att det är inte farligt att vara hungrig. Pasta av god kvalitet med såser av bra råvaror kan jag fortfarande äta om portionen är normalstor, godsaker kan man också äta en gång i veckan och mer än så är inte bra för någon oavsett storlek.
        Dessutom känner man sig inte ständigt småhungrig när man ätit bra i några veckor och stabiliserat blodsockret.

         Det finns studier som visar att extremt få procent av de som gått ner mycket i vikt lyckas hålla sin nya låga vikt. Så din personliga erfarenhet är ganska irrelevant. Men grattis!

        Alltså seriöst. Det är ju det som är sjukligt, vadå livet är inte roligt om man inte får äta massa skräp? Det är inte konstigt att vi har såna problem med fetma när folk ser på mat som någon form av underhållning. Mat är NÄRING, vill du ha underhållning så kolla på Beyonce. Man behöver verkligen inte svälta sig för att förbli smal, herregud, du kan till och med gå ner i vikt oå säg 1500 kalorier och vara mätt och äta gott hela dagarna. Men vill man äta marabou och pasta med sås varje dag så får man istället finns sig i att vara tjock och sluta klaga.

       Snacka om fördomar! Du borde bli blockad härifrån, din ärkeidiot!

      Sådär sa Lady Dahmer länge också, att hon inte KUNDE gå ner i vikt utan att lida av hunger och svälta sig. Nu har hon ändrat livsstil, börjat träna och gått ner rejält mycket i vikt. Så till och med hon har klarat det bra!

       Ja LD har gått ner i vikt, men med största sannolikhet kommer hon aldrig att ses som just ”smal” av sin omgivning. Hon har själv nämnt att en framtida operation krävt av henne att gå ner i vikt, så frågan är också hur väl hon kommer hålla denna viktnedgång? (obs jag tar upp sådant hon själv flera gånger diskuterat och jag älskar hennes arbete, så detta är absolut ingen diss mot henne!)

        Hon har ju gått ner i vikt pga en stor livsstilsförändring, dessutom kommer ju brösten att förändras igen om hon går upp i vikt och det lär hon ju knappast önska när hon opererat dem till önskad storlek och dessutom betalat dyrt för det.

     Folk över lag vill stundtals INTE vara:
     trötta, smala, frusna, svettiga, döende, hungriga, trötta, oroliga, sjuka, halta, ja och så vidare.

     Men mig veterligen så är inget av ovanstående något ord som används som skällsord…
     Där i ligger skillnaden.

      …….såg jag upprepade ”trötta” 🙂 men jag hatar verkligen vara trött när jag inte skall vara det (typ på natten)

      Du beskriver ju kortvariga tillstånd, inte kroppsform

       Flög poängen verkligen så högt?

       Att vara t ex halt, döende, smal och ständigt frusen- hur ser du det som kortvarigt?

       Nå väl, du missade (avsiktligt?) helt poängen med min kommentar och skiftade fokus till något irrelevant.

  Amanda har ju varit öppen med att hon själv har varit ätstörd och än idag kan ha dagar då hon kämpar med ätstörda tankar.

  Får hon som behandlare inte vara mänsklig? Får hon inte vara öppen med vad som hon som person har svårt med? Om hon tycker det är jobbigt att bli kallad tjock, får hon inte vara transparant och ärlig kring det?

   Jo, klart hon får men idag är exakt allt antingen problematiskt eller så skaver det.

   Håller med. Sen handlar det nog mer om sättet man säger något på. Att kritisera någons kropp och att använda ”tjock” som ett skällsord kommer såklart uppfattas som negativt. Just att bli attackerad avseende sitt utseende alltså, det har ingenting med ordvalet att göra.

   Om någon skulle kritisera mig och i samma mening kalla mig svenne hade jag kunnat ta illa vid mig av samma skäl som ovan. Inte för att JAG anser att det är dåligt att vara svensk, utan hur det menas. Så här får man nog göra skillnad på poddpratarnas åsikt om att vara tjock, och åsikten hos personen som sa det.

  Tycker Lady Kluck från Robin Hood är väldigt karismatisk 😀

  Vad tror ni Lady Kluck sagt om någon kallade henne för tjock??

  Låt oss endast parata i termer som övervikt, fetma och obesitas.
  Så man får visa normalviktiga kroppar med valkar i olika positioner, men inte under kroppspositivism? Har jag fattar Stina Wollter rätt?

  Det som visas i Stina Wollters repost är ju _exakt_ samma beteende som Johanna Bladh typ har byggt hela sin instagram”karriär” på.

  Alltså Johanna Bladh måste ju titta på den där videon och bara ???.

  Kommer också att tänka på klassikern:
  – Usch va tjock jag är.
  – Nej, du är jättefin.

   Du är jättesöt för att vara tjock.

    Nej, du har fel.

    När tycker du att nån är tjock? Hur många kg övervikt ska man ha för att klassas tjock?
    Tycker man ser dina kommentarer här inne hur du ofta kallar överviktiga fula/ohälsosama osv.
    Så jag blev väldigt nyfiken på hur du tycker att en normal kropp ska se ut

     Tror de flesta har liknande referensramar. Edward Blom är tjock, Anis är tjock.

    En person som är extra kraftig så det satt sig i ansiktet förlorar ju mycket av grund-ansiktsdragen. Enligt norm ? är det vackert med tydliga käkben, kindben och haka.

   STÄNDIGT!
   Jag är tjock och använde också ordet tjock – om jag tex provat en tröja som inte sitter bra pga tjock så säger jag ju det, ”nä jag är för tjock!” Och kompis/syster/whatever ”näää du är ju jättefin!”. MEN SA JAG ATT JAG VAR FUL ELLER!?

    Men i sammanhanget att du valde bort en tröja för att ”du var tjock” (tjocka behöver väl också kläder, och är i sig ingen anledning att välja bort ett plagg, eller hur?), och någon svarade att du var jättefin (i den tröjan), så pratar ni ju om samma sak. Det är att märka ord när du påstår att de sa att du var ful för att du var tjock. Det var du som sa det, fast med andra ord (”jag är för tjock för att vara fin i den tröjan”, tjock = ful).

     Det var ett exempel, Anonym. Jag kan dra ett till, ett kanske lättare så att du också förstår:
     Jag säger att ”oj jag har visst blivit ännu tjockare” pga kan inte ha min gamla vinterjacka. Annan person svarar ”nejdå, du är jättefin!”.
     Förstår du nu?

      Oj, vad otrevlig du blev. Det var bara en synpunkt på det du skrev.

  Men var passar Johanna Bladh in då? Jag kan relatera till så mycket hon lägger ut, och jag tycker att det hon gör verkligen också är viktigt. Det är många normsmala som behöver den här typen av normaliserande innehåll likaväl som tjocka behöver. Så om hon inte är kroppspositiv, vad är hon då? För hon måste ju få synas och göra sitt utan att folk slänger massa skit på henne känner jag.

   Jag vägde 50 kg för ca 10 år sen och jag minns hur dåligt jag mådde då att jag inte hade en perfekt platt mage eller starka atletiska armar osv. Känner att man skulle behövt såna som Johanna på den tiden och visa att trots smal så kan man ändå ha putmage eller större armar.

    Håller med. Jag är normalt smal, men ser definitivt inte ”perfekt” ut i alla vinklar, kan tycka att det är skönt när jag ser någon med en liknande kropp som min i ej perfekta vinklar.
    Jag är gammal nog egentligen att fatta att jag inte kan se ut som en instabild men ändå så kan jag fundera på min ”dubbelhaka” när mobilkameran slås på
    underifrån.
    Tror att alla olika kroppstyper behövs på insta, inte bara överviktiga kroppsaktivister utan de som passar in i normen också som visar att ja, magen viker sig när man sitter ner oavsett om du räknas som smal.

     Klart att normalviktiga ska kunna visa ”fula” vinklar osv, men måste det ALLTID förklaras och försvaras med långa texter? Kan de bara inte lägga upp en bild med valkar och celluliter och bara skriva ngt i stil med att de har hittat fanatiska underkläder. eller vafan som helst. Det blir ju ”normaliserat” då.

  Jag har sällan eller aldrig kommenterat något. Men hur är det möjligt att denna tjej arbetar med personer som har ätstörningar?! En titt på text och foton på hennes instagram talar för sig själv. Fy f-n rent ut sagt. / Också socionom, psyk.terapeut och mamma till dotter som vägde knappa 25 kg, 1.75 lång, då det var som värst.

   Utveckla gärna varför du tycker så?
   Jag har själv haft anorexia och tror jag hade uppskattat henne som behandlare, just att hon är öppen med hur hon mått!
   Orkade inte med att allt skulle bli så himla bra bara jag nådde ett normalt BMI, inser nu senare att min hjärna inte fungerade helt på
   BMI 11 men jag blev konstant matad att livet skulle bli helt fantastiskt när jag nådde normalvikt, jag hade hellre sätt att de som jobbade där jag va inlagd hade sagt sanningen (alltså att livet definitivt blir bättre men inte att livet kommer bli helt underbart så fort jag nådde bmi 18)

    Håller med dig om att sanningen vinner i alla lägen och att livet vare sig är eller kommer att bli rättvist.
    Det jag omedelbart reagerade över då jag ögnade igenom tjejens instagram var att hon är väldigt duktig på att intellektualisera, vilket är ett vanligt försvar. Många foton med tillhörande text ”sade inte samma sak”. För mig sade det latenta budskapet mer än orden. Skall jag vara riktigt ärlig tror jag inte hon kommit ur eller färdigbearbetat sjukdomen. Hon är säkert bra på många vis och vill framförallt väl…men det kan bli så fel. Ungefär som ngn som slutat dricka alkohol, ute och håller föredrag men som inte nyktrat till. Hoppas du förstår hur jag menar.

     Håller VERKLIGEN med dig. Hon vill normalisera mammakroppar osv osv men samtidigt la hon upp någon repost från hennes PT med före och efterbild på hennes kropp (från strax efter förlossningen och nu) och något med innebörden att äntligen kommit igång och får ordning på sin kropp igen typ… Så mycket för kroppsacceptans self-love osv

   Elisabeth,om du lyssnar på deras podd så kanske du får en annan bild av henne. Jag själv tycker att hon känns vettig, förstående och som helt rätt person på rätt plats. Instagram säger egentligen inte lika mycket om en person som podd tycker jag. Tycker du ska lyssna på podden, så kanske du får en annan känsla kring att just hon jobbar på en ätstörningsklinik.

   Tänk på att det du beskriver kan vara triggande för personer med ätstörningar. Det är sällan relevant att nämna exempelvis siffror.

  Delvis OT men jag blir så irriterad på ”viss forskning visar på samband mellan övervikt och vissa sjukdomar”. Forskning visar att övervikt och fetma är dåligt generellt!! Och det är inte ett fåtal sjukdomar som risken att drabbas av ökar med fetma… det är extremt många! Jag förstår vad hon menar med att ”tjock” har mer betydelse än övervikt men jag tycker att man skall prata om övervikt som ett hälsoproblem!

   Men gud vi gör väl inte annat än att prata om det? Sätt på TV, radio, logga in på youtube, eller poddar eller vad som helst och folk gapar om ”fetmaepidemin” och liknande. Vi pratar om det redan! Och ändå finns ingen lösning? Tro mig, de flesta tjocka skulle vara överlyckliga om det fanns ett SUNT sätt att bli smal på. Ingen gillar att bli mobbad såsom överviktiga blir, så de allra flesta vill ha en lösning på det. Ska vi köra gastric bypass för alla överviktiga på löpande band? Kankse redan när de är barn så vi ”tar tag i hälsoproblemet” i god tid, eller?

   Vi pratar massor om hur ”hemkt” det är med övervikt, men så länge det inte finns en rimlig lösning finns det ingen anledning att hetsa överviktiga att hata sig själva.

    Vadå ingen lösning? Lösningen är väl rätt enkel? Föräldrar behöver se till att deras barn äter balanserat och rör på sig redan från tidig ålder samt har basal kunskap om näringslära och vikt av fysisk aktivitet. Vuxna människor, ja det är svårare men de flesta kommer en bit på att röra på sig mer och äta nyttigare. Ingift i en familj där alla har extremt lätt att lägga på sig men skillnaden mellan de som tränar och äter rätt iallafall 5/7 dagar i veckan och de som inte tränar alls och äter halvfabrikat är en sådär 50 kg.

    Vadå inte finns en rimlig lösning? Vi som gått ner i vikt och gjort det på ett sunt sätt har ju hittat en väldigt rimlig lösning. Jag har inte behövt svälta mig, har dragit ner på mängden mat och framförallt väljer jag ofta kalorisnål mat, och så fysisk aktivitet på det.
    Det fungerar, det går inte snabbt såklart, inget ”viktras” men 1 kg i månaden blir 12 kg på ett år, och för hälsan är det en stor förbättring. På 2 år blev det 24 kg!

  Såna här diskussioner blir så löjliga.
  Tjock ÄR ett negativt ord och ingen vill bli kallad för det.
  Kan någon här inne helt ärligt påstå att de skulle bli glada om någon sa att de var tjocka oavsett vikt/kroppsform? Jag tror inte det.
  Är själv överviktig och har varit det i hela mitt liv och blivit kallad tjock (det är ändå en av de snällaste orden som används) fler gånger än jag kan räkna och inte en enda gång har det används på annat än ett nedsättande sätt.
  Och nej, det är inte ok att kalla någon annan för nedsättande saker oavsett om man använder ordet tjock eller inte

  Tycker matilda wahl borde få mer cred iom att det var hon som uppmärksammade detta från början och skärminspelade den delen då Johanna säger detta i podden och postade. Baranikki snodde ju hennes spaning. Hur som är Johanna Bladh besatt av att få likes och fler följare, inget hon gör är genuint.

  ”Alla” smala flunsor förstod att de skulle sluta snacka kroppspositivism utom Johanna, hon kunde inte ta in konstruktiv kritik till köttbollen innanför hennes panna.”

  Alltså att inte ens nämna Johanna Bladhs NAMN och sen säga att det är mer problematiskt att Amanda HÅLLER MED än att Johanna säger det? Johanna och Camilla är vänner så jag förstår ju varför, men det blir löjligt att kritisera att nån håller med ens vän. Kritisera då att vännen ens sa något så korkat?

  Jag var tidigare i år inlagd för anorexi, och fick av en kärring (!!) på ätstörningsenheten höra att ”vi är inte ute efter att göra dig tjock”
  Som att vara tjock vore värre än döden, som jag fick höra att jag var nära.

  Nej fyfan, mina erfarenheter av svensk ätstörnings-vård är fruktansvärd och inkompetent. Så jag är sorgligt nog inte ett dugg förvånad att hon uttrycker sig på detta sätt. Trots sitt yrke.

   Ätstörningen grundar sig ofta i en rädsla för att bli tjock, många tror att de kommer bli tjocka på kliniken. Jag tycker inte att det är så konstigt att uttrycka sig så, beroende på sammanhang, att syftet inte är att göra patienterna tjocka. Anorektiska patienter blir knappast peppade av att tro att de kommer bli tjocka, det är inte tid eller plats för att ha samtalet om att ”det är ok att vara tjock”. Man får börja i rätt ände liksom.

   Att vara nära döden i sig brukar inte vara särskilt motiverande för att bli frisk, faktiskt.

    Att prata med en anorektisk patient om tjock/smal/lagom/rund/tunn osv osv osv är inte motiverande eller hjälpsamt över huvud taget.
    Målet ska vara att man ska må bra.
    Om man nu skulle bli tjock på kuppen, så ska det inte vara något som skrämmer en från att bli frisk.

    Det märks tydligt att du inte varit i en ätstörning om du tror att ätstörningen grund är en rädsla för att bli tjock.
    Skönt för dig! Men om du går och tror att alla anorektiker problem grundar sig i någon utseendefixering, så verkar du inte särskilt intelligent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *