Två sidor av samma mynt


Den ena texten är skriven av Bingo, och den andra av Katrin, som även förtydligat sitt inlägg med ytterligare ett inlägg.
Känner du pirr eller darr? Eller inget av det? Klåda?

Är du också VD i företaget Familj AB? Jag är det allt som oftast, men när det kommer till Hus AB och Tomt AB så har jag outsourcat det till min parhäst och side kick i Livet AB.

120 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Man borde väl inte bli förvånad längre men Jesus Amalia vad världsfrånvänd, priveligerad och urbota korkad hon är. Känner typ sorg när jag läser det här, stackars stackars människa. Maskulinist…. toppen 🙂

   Männen använder kvinnokroppen som deras bakugn helt enkelt.

    Ni har inte barn eller hur?

    Herre gud, detta är naturens gång. Har absolut noll att göra med genuspolitik. Hur ska män annars vara med i barnprocessen??? Föda ur arslet?

   Jag tycker Katrin har en hel del bra poänger. Jag tycker hon, Bingo och Alex dessutom skapat en fantastiskt tillvaro för sig själva och deras barn. Förebilder på många sätt även om de är lååångt ifrån perfekta. Men vem är det?!

    Tycker också att hennes inlägg är Right on point på många vis, sedan att hon spetsar till det i ren Katrin-anda må vara hänt. Huvudsaken är liksom att helheten i Livet AB är i balans, sedan vem som gör vad spelar mindre roll. Fattar exakt hur hon menar och håller med i det mesta.

     Det är ingen som är emot att man har olika arbetsuppgifter? Det folk invänder emot att är de manliga arbetsuppgifterna tar jävligt mkt mindre tid än de kvinnliga, i synnerhet i familjer med barn.

     Om man på riktigt tror att sköta allt kring fyra (!) barn motsvarar att plocka in trädgårdsmöbler och greja med bilen (betyder dessutom antagligen lämna in den till verkstaden i denna familjs fall) så har man blivit riktigt ordentligt grundlurad.

      Jag tror de allra flesta familjer försöker fördela allt som ska göras så jämlikt som möjligt. Idag är karriären lika viktig för kvinnor och männen vill vara mer närvarande i barnens liv så många vardagssysslor delas upp mer jämlikt. Tiden då kvinnor stannade hemma med barnen och skötte hushållsbestyren medan männen var familjeförsörjare är förbi. Det är ju också fantastiskt att man kan nå sina drömmar genom hårt arbete. De flesta som lever en härlig tillvara har jobbat hårt för det. Inget kommer gratis. De flesta föds inte mer silversked i mun. Ibland känns det som att många menar på att de som lyckats är ”priviligierade” i negativt ordalag men jag ser de som snarare som förebilder. Alla kan om man vill.. du kan byta karriär helt idag när du är 50 med för den delen.,

  Känner ingenting (än?) när jag ser bilder på barn. Däremot fann jag det jäkligt attraktivt att min sommarflirt, med två barn sen tidigare, berättade att han var bäbissugen nästan hela tiden. Så kanske finns det nånting även i mig, om än väldigt långt inne.

   Jag har haft samma. Varit noll intresserad av att skaffa barn och andras barn har bara varit gulliga när jag känner dem. Nu sedan jag blev gravid och ser nyfödda bebisar (som jag tidigare tyckt sett ut som skrynkliga små farbröder) så värker hjärtat av värme och de är sååååå söta. Sjukt konstigt och ovant, men också väldigt mysigt.

  Men herregud. I vårt ”familjen AB” är vi två vuxna och vi delar på uppgifterna. Min man ansvarar för allt som har med matinköp och matlagning och köket att göra. Jag ansvarar för barnens skolor och träningar. Resten delar vi på.

   Åhhh men så bra ni är.

  Katrin ser ut som Kissie på andra bilden

   Trodde först inte att det var hon, helt oigenkännlig.

    Har hon opererat sig?

     Skulle säga fillers i läppar, kindben och käklinje. Botox panna. Sen mkt smink.

      Lägg till lite av kryddan åldersnoja så är hon hemma.

   Jag tyckte det såg ut som Josie från PH

   Tycker Kim kardashian Wannabe

   Jag trodde det var Bisse!

   Känner inte heller igen henne! Det är något med läpparna eller?

    Men alla som blåser upp läpparna ser ju ut som de är stöpta i samma form…

  håller med Katrin.

  Dejtade en man med samma inställning till könsnormer som mig, och som valde att bära sin mansroll med stort ansvar. Jag berättade att min hjärna inte klarar av att planera och strukturera längre, och vips så fick jag ett sms med planer, tider, och hur det skulle gå till väga haha, så underbart skönt att bara kunna släppa allt och låta någon ta hand om mig!

  Sexigt var det också haha

   Är att planera och strukturera typiskt manligt tänker du?

   Tycker snarare det låter som att du delar någon som är rimlig och visar dig hänsyn. Dvs inte är en mansbebis.

    det var ju så klart massa mer än just det exemplet. Men det var första gången jag märkte det.

    Men ja, jag tycker det är manligt att en man tar kommandot, styr båten bla bla eller hur man ska säga, det var sexigt, jag kände mig sexigare jag med.

    får man fråga vad skillnaden på en man och ”inte en mansbebis” är?

  Märklig uppdelning. Sedan sitter du i skiten som massoravbarnmammorna när äktenskapet tar slut. Inte personerna här som har cash men mammor med andra ek omständigheter. Som skild och kvarboende i huset kan jag konstatera att det som männen skött inte alls är så svårt. Grilla, rensa avlopp, montera isär och ihop diverse saker eller vad det är.

  Ja, det finns väldigt väldigt många dominanta kontrollerande kvinnor som ska ha koll på allt samt inte låter mannen vara delaktig. Sluta bara vara ”vd i hemmet” så får även mannen ta ansvar och visa vad han går för…

   Män kan väl ta för sig lite? Det brukar de ju anses bra på

  Jag får inte ihop bilden på alla barnen?! Är det bara jag?! Flickan ser pytteliten ut i jämförelse med de andra… Eller är de två bakre pojkarna i ett eget foto?

  Haha help me out ?

   Det är ett montage av bilder.

   Bilderna på barnen är ihopklippt. Flickan är den av barnen som är äldst.

  Utan feminismen skulle Katrin inte fått vara VD i familjen. Den tanken har nog aldrig slagit henne.

   Kvinnan har dock alltid varit halsen i familjen. Mannen har länge varit huvudet,men det är ändå halsen som styr huvudet.

    Gaphalsen måhända

    My big fat greek wedding!!!! ???

   Ordning i familjens ekonomi var även bondkvinnors uppgift i det gamla bondesamhället. ”Gårdens nycklar”, både ett begrepp och de faktiska nycklarna som husfrun alltid bar.

    Man är inte ”VD” om man är omydigförklarad. Snarare administratör.

     Även de flesta män i bondesamhället saknade rösträtt och möjligheter i livet.

  Men att trivas i de stereotypa könsrollerna och vilja dela upp livet efter dem behöver ju per automatik inte göra en antifeministisk. Jag tänker att det viktigaste är att ingen individ tvingas in i en förutbestämd roll personen inte trivs i endast baserat på vilket kön personen har.

  Jag bara antar att andra ser det likadant? Om inte får någon feminist med en annan åsikt gärna beskriva varför den tycker annorlunda? ?

   Fast om du lever traditionellt är du ju faktiskt inte feminist. Handling är vad som spelar roll, inte ord. Barnen till en hemmafru växer ju upp med det som normalitet även om hemmafrun kallar sig feminist, och barn gör som vi gör, inte som vi säger.
   En hårt arbetande kvinna som ansvarar för sig själv är mycket mer feministisk även om hon inte kallar sig feminist eller vill vara feminist.

    Enligt mig behöver det ena inte utesluta det andra. Att som kvinna utgå från sina egna styrkor, svagheter, behov och önskemål är enligt min uppfattning en sundare feminism, förutsatt att man vill ge alla människor den friheten, än att tvångsmässigt försöka anpassa sig till en mall man inte trivs i. ?

    Du uttrycker dig väldigt bestämt om vilka som har rätt att kalla sig feminister. Jag vill uppmana dig att läsa på om vad som i doktrin beskrivs som liberalfeminism och radikalfeminism, där mina åsikter lutar åt det senare medan du tycks stå för åsikterna av den föregående gruppen. Haka inte upp dig på benämningarna i förväg, de kan skilja sig från hur uttrycken används i vardagligt tal. ?

     Gullig härskarteknik där! Att ge lästips till stackaren som inte tycker som du och då såklart bara behöver LÄSA PÅ, va!

      Men hoppsan, uppfattade det bara som att vi hade en intressant dialog och jag ville ge en källa på att det som i litteraturen/historiskt beskrivs som feminism kommer i olika former, på grund av Anonym 09:38s initiala konstaterande om att man inte kan vara feminist om man lever traditionellt.

      Antar att jag är skadad efter 4 år på juristutbildningen, där man liksom indoktrinerats till att hänvisa till källor i alla påståenden man gör, haha.

     ”Jag vill uppmana dig att läsa på…”

     Det där är alldeles för utslitet som knep när man vill framstå som överlägsen.

      Men snälla läs inte min kommentar som fan läser bibeln. ?

    Att va feminist är väl ändå att göra det man VILL? Sen om det är att arbeta eller vara hemma med sina barn är inte det viktiga utan det viktiga är att man är ärlig mot sig själv och kan va en bra förebild för sina barn. (Och sig själv)

    Hur kan du tycka att feminism är lika med art arbeta hårt…?

     Därför att arbete = självständighet, och så länge en kvinna inte har egna pengar som hon själv tjänar och bestämmer över är hon inte fri och självständig.
     Det är inte frihet att vara hemmafru medan maken ansvarar för ekonomin.

      Iså fall är ju Katrin megafeminist som har egna företag som hon jobbar hårt med och hon har hand om sin egna ekonomi (som verkar gå väldigt bra!).

       Jag skulle nästan förutsätta att Katrin har en feministisk grundinställning, som de flesta människorna idag, och att många av hennes uttalanden bara är försök till provokation. Att vara feminist utesluter inte per automatik varken ett behov av att ständigt göra sig relevant, gränslöshet eller brist på empati.

       Ja Katrin är en förebild. Att hon sedan babblar en massa strunt är ju för att hon gillar att provocera, men ser man till hur hon lever är hon grym.

       Haha ja eller hur. Katrin med alla sina företag och sitt hårda arbete lever inte traditionellt. Bara för att man gillar att bli uppvaktad och klä dig i tighta kläder över man inte enligt traditionella könsroller.

      Så kvinnor som ej kan jobba pga psykisk ohälsa eller skador får inte kalla sig feminister?. Snacka om att du förminskar och dumförklarar kvinnor som inte har karriär. Alla är vi väl lika värda och feminism ska väl vara för alla kvinnor inte bara för eliter.

       Varför skulle de inte få det? En arbetarman som blir sjuk får ju fortsätta kalla sig arbetade. Förhinder pga sjukdom är väl ändå inte samma sak som förhinder pga bekvämlighet eller gammaldags mentalitet!

     Det är faktiskt en väldigt intressant skillnad på de olika synsätten som jag hänvisar till i min andra kommentarer. Historiskt kom liberalfeminismen först, som ville ge kvinnor samma formella rättvisa som männen, alltså ge kvinnan möjligheten att stöpas i den traditionella mansrollen. Därefter följde radikalfeminismen som motsatte sig detta, och ansåg att kvinnan måste ges samma materiella förutsättningar, inte formella. Särskilt den senare finns det dock flera grenar inom. Till den hör också kampen om att t ex. frånta mannen rätten att ha sex med sin fru mot hennes vilja utan att det anses vara våldtäkt, osv. Så teorierna har förstås många gemensamma beröringspunkter som (troligtvis ?) träffar så gott som samtliga som anser sig vara feminister idag, varför gränserna inte alltid är så tydliga o dagens feminister. Det finns förstås fler former också, men beskrev dessa till följd av det svar jag fick på min initiala kommentar. Tycker det är intressant hur olika människor ser på saken än idag!

      lite trött i huvet, men gör ett försök att formulera mig haha.

      Feminister säger ju ofta att man går bakåt om man söker traditionella könsnormer, men fick en tanke om att man kanske inte alls går bakåt på det sättet som det syftar till. Jag tänker på den tiden då kvinnor tillsammans med männen var ute på åkrarna och slet och barnen var med. Kan det inte ha varit en enorm fördel för kvinnorna att sen få vara hemma och sköta barn och hushåll, medans männen jobbade? På den tiden så skiljde man sig heller inte, så dom olika könsrollerna blev liksom ett samarbete, och båda började göra det som var enklast för alla parter i hemmet.

      Det kanske inte var så bedrövligt för kvinnor på den tiden att ”behöva” vara hemma. Har missat massor av aspekter så klart, det var bara en fundering:)

       I den gamla tiden arbetade både män och kvinnor för familjens överlevnad. Skillnaden mot för nu är att även kvinnans arbete räknades som viktigt och som arbete. Idag är det ju bara det avlönade arbetet som ses som viktigt.

        Ja precis. Det tycker jag är lite hemskt, att bara pengar räknas som en ”stolthet”.

        Synen på familjen, och allt det gamla har ju ändrats också, det värderas inte lika högt.

        Men jag kan faktiskt tänka mig att många kvinnor skulle må bättre, om lite av det gamla blandades med det nya. Idag är vi rikare igen (om man jämför hur det blev då), om man som kvinna skulle vilja vara hemmafru, och få sparad pension, halva inkomsten, och att mannen så klart vill det också, och båda gör det för familjens skull, så skulle det nog vara gynnsamt ur både hälsoperspektiv, relationerna och familjen över lag.

         Precis så har vi gjort.
         Min man har eget företag och jobbar kanske 150% och jag jobbar 50% och tar hand om rubbet här hemma.

         Mitt liv har verkligen blivit bättre sen vi bestämde detta för nu känner jag att jag har mer tid över för oss själva när vi väl ses. Förut hängde det så många måsten över oss båda när vi väl va hemma.
         Nu gör jag allt som görs i ett hem och han kommer hem till en utvilad och avslappnad sambo.

          Kul att höra! Och grattis:P

          Blev relationen och familjedynamiken avsevärt bättre?

          Önskar dig och din familj lycka, och starkt av dig att våga gå emot strömmen!

           Men är det verkligen att gå emot strömmen? Rätta mig om jag har fel men jag skulle tro att de flesta kvinnor som jobbar heltid inte gör det för att de vill utan för att de helt enkelt inte har något val. Alla har inte en man som går med på att stå för hela eller störra delen av försörjningen.

           gå mot strömmen ur en samhällsnorm då.

           Jag upplever det så iallafall, att man som kvinna ”ska” vara stark, jobba, bygga karriär, inte vara beroende av en man osv osv. Att det nästan ses ner på kvinnor som vill vara hemma.

           Okej jag förstår vad du menar, jag har bara aldrig själv tänkt på det sättet. Jag ser inte ner på kvinnor som är hemmafruar eller som jobbar deltid men jag tycker inte heller att de är starka. Jag skulle snarare beskriva dem som lyckligt lottade och privilegierade.

           Alla kvinnor har ju inte den möjligheten. Hur många män hade egentligen gått med på att vara ensam försörjare?

        Ja, tack för det. Helt sjukt med detta snack där det låter som att kvinnor inte arbetat? Lite adelsdamer kanske. Men 99 % av människorna har arbetat hur mycket som helst för sin överlevnad kvinnor och män. Och barn också rätt mycket.

       Jag är helt med dig. ? Historiskt har mansrollen som den beskyddande betytt stora bördor såväl i dagligt arbete, som du beskriver, men också ett tvång att gå ut i krig mm. inte för att förringa kvinnans arbete i hemmet som är precis lika viktigt och avgörande för familjens välfärd som mannens arbete på fälten, eller kvinnors insatser i krig, och den fara krig innebar för alla människor, men det var också männen som stod, och oftast står, vid fronten.

       Jag ser det inte nödvändigtvis som en fördel att anpassa sig till mansnormen, särskilt inte om det sker tvångsmässigt. Jag upplever det, trots att jag inte förnekar att det finns ett patriarkat, att det på många sätt är ett privilegium att vara just kvinna, och att det på många sätt är lättare (för mig, personligen, givet mina personliga egenskaper) att fritt kunna anta den traditionellt kvinnliga rollen, frånsett att jag är hopplös på att städa, haha, på ett sätt som inte skulle vara accepterat om jag var man. ?

        För att försöka mig på någon form av sammanfattning här… Jag ser fördelar och nackdelar med båda rollerna, uppfattar inte nödvändigtvis att den ena behöver vara mer betungande än den andra, utan det beror på hur individen uppfattar det (vissa skottar hellre snö än att diska, och vice versa).

        Det mest humana (och feministiska) är enligt mig att individen tillåts anpassa sig (och i ett förhållande förstås kompromissa) utefter vad man själv mår bra av.

        tack för svar, svarade en annan här ovanför.

        Du och jag verkar lika haha. Tänk då den gamla traditionella kvinnorollen, och att man får dagens fördelar med pension, halva inkomsten, frihet, idag är barnen i skolan, och man kan kanske därför lättare använda lite av tiden till att skaffa sig en utbildning om det börjar knaka.

        Jag ser faktiskt många fördelar, men det är lite kontroversiellt att göra det idag känns det som.

         Då kan man ju fråga sig varför männen ska göra allt jobb om kvinnan ändå får både halva pengarna och hela tiden med barnen? För ”äran att känna sig manlig”? Tveksamt.

          varför kan inte en man få känna sig manlig? Jag som hetro kvinna vill iallafall ha en man som känner sig som en man.

          Att för honom slippa ansvar för städ, mat, tvätt, betala räkningar, barnens planering m.m kan nog vara skönt för honom om han jobbar. Och nackdelen kan så klart i det korta loppet bli att få mindre tid med barn. Men om det skulle förlänga tiden att familjen är enad, så blir ju det en fördel i det långa loppet.

          Som sagt, bara spekulationer, och självklart ska båda vara förankrad i varför dom väljer att leva så.

           Men innan pratar om tvärtom? Där utmanar man normen om något. En kvinna som jobbar och en hemmaman

          För att man är en familj och gör det som familjen i stort mår bäst av? Man vill väl att ens livspartner ska ha det bekvämt vid pensionen, även om man själv skulle råka trilla av pinnen i förtid?

          A, jag ska ut precis men återkommer senare med svar! ?

           innan du går vill jag tacka för att du sammanfattar mina tankar haha. känner mig lite upplyft tack vare dig. Skönt att diskutera med någon som verkligen förstår hur jag tänker! 🙂

       Det ju just den isoleringen som ”att vara hemma” innebär som gjort att män haft/har sån makt i samhället. De var mycket mer fria att knyta kontakter och samarbeta.. då får man maktpositionerna..

        Fast så behöver det ju inte vara idag med den samhällsutvecklingen som har skett.

        Eftersom vi är rikare idag så behöver inte kvinnan sitta isolerad bara för att hon är hemmafru. Hon har även mer tid eftersom barnen är i skolan, det var dom inte på den tiden.

        Sen får man som kvinna så klart bestämma själv vad som är viktigast för henne, är makt i samhället viktigt och höga positioner till exempel så ska hon ju inte vara hemma. Men det kanske inte är bäst för alla kvinnor individuellt.

         Men det handlar ju inte om att sitta hemma i fysisk bemärkelse, klart en hemmafru kan hitta på kul grejer, men man får aldrig tillgång till makt och maktens rum på det sättet.

         Makten ligger då hos de arbetande (männen). Man kan då börja fatta beslut som går i en viss riktning, till exempel om många kvinnor vill vara hemma, då kan vi sluta subventionera förskolan eftersom kvinnor ändå föredrar att vara hemma.
         (En annan S än den tidigare)

          Just därför skrev jag att det måste vara upp till varje kvinna att bestämma vad som är viktigt för henne. Vi har alla olika kall och saker vi vill kämpa för. Men alla måste inte brinna för samma sak.

          Det fanns någon studie/uträkning som visade på att det skulle vara billigare för staten att till exempel ge vårdnadsbidrag(heter det så?) än att subventionera förskolan.

          Och det är bättre för små barn att vara hemma hos föräldrarna, om man ser till anknytningsteorin.
          Därav har jag påtalat till exempel att det finns en poäng med att börja värdera familjen högre än vad man gör idag.

          Det finns massor av för och nackdelar med allting. Jag ville bara belysa dom faktiska fördelarna som det är för en kvinna ur ett individuellt perspektiv att anta den traditionella kvinnorollen, om man blandar den med det nya samhället.

  Haha, läste första inlägget och kände att jag höll med KZ för en gång skull. Sen kom hon och förstörde med inlägg nr 2 😛

  Oj sluta gnäll då Katrin om du nu njuuuter så mycket av att ta ansvar för alla dina barn, Bingo inkluderad. 🙂 Sluta gnäll och in i köket med dig, där du uppenbarligen tycker att kvinnor hör hemma. Du ska tvätta och torka arsle på ungar som sig bör. Inte blir du väl kränkt när man säger såhär till dig, bara feminister blir kränkta…? ?

  Alltid undrat över uttrycket ”det pirrar till i äggstockarna/livmodern” som kvinnor ofta skriver/säger när de ser en bebis. Är det en faktisk fysisk känsla? Har verkligen aldrig känt det, och då längtar jag ändå efter att skaffa barn.

   Hahaha det är nog bara ett uttryck!

   Haha jag får det vid ägglossning? men inte kopplar jag det till att jag vill ha barn utan snarare att jag strax ska in i mörkret av pmds och att det är två veckor kvar tills jag får bli människa igen. Men det får man ju inte prata om här för man får faktiskt bita ihop och sluta skylla på sin pms när man har självmordstankar, koncentrationssvårigheter och ångest cykliskt varje månad.

    Det är faktiskt ett sjukt jobbigt tillstånd ? Är så rädd att OM jag blir gravid så kommer jag ha PMDS-humör hela tiden. Läste nån som mådde som vid PMS ? Men hon mådde bra. Men jag har också PMDS, kaos ?

  Hon och hennes män verkar ha hittat ett sätt som funkar för dom och barnen. Good for them!! Måste alla göra likadant? Nope. Spelar det någon roll hur man får det att funka om alla är nöjda? Nope. Varje familj hittar sitt sätt.

  Jag är också VD hemma och det är så jävla jobbigt! En miljon saker att rodda och hålla ordning på hela tiden!
  Med en man som är uppväxt med en mamma som nästa tuggade hans mat så är det typ omöjligt att få någon varaktig förändring.
  Blä vad jag less jag är på det!
  Och jo han tar tex all disk, dammsugning osv, men det är inte det ”fysiska jobbet” som jag tycker är värst. Det är allt det andra, kläder , presenter, veckobrev, scheman, logistik, läxor, boka sociala grejer etc.

   Håller med dig, det är dels projektledarjobbet man aldrig blir klar med och sedan det känslomässiga arbetet. amanda_alenius på insta skriver mycket om detta, tips.

   Du har ju för höga krav då. Jag har ingen projektledarroll hemma för det behövs inte om man inte vill vara så himla perfekt. Vi har inte ett perfekt hem och vi har inte perfekta sociala liv och vi missar någon friluftsdag ibland om barnen själva inte har koll. Hellre det än att jag är en utbränd och sur ”projektledare”.

    Anonym 11:30 …Fast ni måste väl ändå köpa presenter till födelsedagar, lämna in lovscheman på fritids, köpa kläder efter säsong, läsa läxor, skjutsa till träningar och matcher, planera julafton, boka semester osv.
    Jag har det inte perfekt hemma, men mina barn ska inte behöva missa skolaktiviteter tex pga av oss vuxna.

     Lovscheman klickar vi i på Google och det tar fem minuter för min man att göra det eftersom han jobbar hemifrån och barnen alltid kan vara hemma på loven.
     Köpa kläder , skjutsa till träningar och boka semester pratar vi om och så gör den det som har en stund över. Julafton behöver väl inte planeras? Vi brukar vara hemma hos oss och min man handlar julmaten, det är inget vi direkt planerar, samma varje år. Jag kan inte se att det behövs en projektledare för dessa saker?

      Men då hjälps ni ju åt? Grattis 🙂

       Precis. Det är det jag menar, varför ska någon vara projektledare kring självklarheter? Projektleder man sina frisörbesök också i dessa familjer?

      Du ser kanske inte att det behövs en projektledare eftersom ni båda tar ansvar. Är man ensam om att projektleda så är det lite tydligare vilket jäkla jobb det är. Det är kanske inte jobbigt att köpa julklappar på så sätt men att planera, komma på idéer, avsätta tid från allt annat, samtidigt som du fixar läxor, planerar Middagen, kommer ihåg friluftsdagar..: ja du fattar.

      Med det sagt så måste vi också ställa krav på de män vi lever med. Skulle aldrig orka vara mamma åt min man. Då lever jag hellre ensam.

    Va? Det är väl grundläggande i en familj att man köper nya vinterkläder i tid, svarar på lappar till skolan, kommer ihåg födelsedagar, köper en julkalender, förbereder barnkalas, skjutsar till aktiviteter, ser till att tärnljuset funkar osv. Det är då inte att göra för mycket. Däremot hamnar det oftast på mamman och det jobbet ska inte nedvärderas!

     Köpa nya vinterkläder behöver väl inte mamman planera? Det märks ju när vintern kommer, då åker den som ändå ska handla mat en sväng till XXL typ och skaffar det som behövs. Det är ju samma procedur varje år, vad behöver man planera kring det? Samma med Lucia, det återkommer ju varje år, skolan mejlar dessutom ut påminnelse och påsen med luciakläder brukar vi oftast hitta någon dag innan = ibland funkar inte lucialjuset eller linnet är för kort, Coop har allt sånt och den av oss som handlar får se till att köpa nya luciagrejer.
     Kommer ihåg födelsedagar gör väl alla,inte minst födelsedagsbarnet själv brukar ha bra koll och prata om det! Jag har inte många släktingar, bara min mor, men min man har stor familj och visst missar han ibland någon födelsedag där men ingen har hittills dött av det. Sånt är väl inte hela världen?

      Jag förstår att du inte har det så i din familj, men oändligt antal kvinnor vittnar om att de ÄR projektledaren i sin familj.

       Men alltså det är ju självpåtaget!

         Ja jag har läst den boken och det var efter den som jag fick upp ögonen för att många kvinnor fastnar i helt onödiga måsten samt har överdrivna idéer om vad som krävs för att barn ska må bra.

        Ja för att det är barnen som kommer i kläm om mamman ”säger upp sig”. Är man villig att inte ge barnen en julafton för att visa en poäng för sin man?

        Problemet är större än detta. Kvinnor lär sig ta ansvar för allas känslor och att inte projektleda allt hemma går ut över andra än mannen. Ofta barnen.

         Barn överlever att julen inte är som i Fanny och Alexander så länge mamma och pappa är harmoniska och mår bra!

         Mina barn har aldrig ätit hemlagad julmat, vi köper färdig julmat. De flesta år har vi inte haft julgran. Vi har inte mycket julpynt hemma. De gillar ändå våra jular och vi har det mysigt ihop, spelar spel och umgås.

          Otroligt kul att så många ska svara med att meddela mig att det är svinenkelt för er och inte kräver planering ????

          Nu är det så för mig! Dels eftersom vi inte delar på det. Och vadå inte planera jul, vilken ynnest! Och vad världsfrånvänt att tro att alla har det så!

          Otroligt irriterande att skulden enligt er ligger på mig som är knäpp som planerar.
          Så jävla skönt att vara man och stå ditt fri från skuld!

          Kommer dina barn utan presenter till kompisens kalas också? Utan matsäck till friluftsdagen? Utan lucialinne till tåget? Julen är ju bara ett exempel av allt som ska planeras och genomföras.

  Lite funderingar från en ”utanför civilisationen”. Vi bor på en gård fem kilometer från allmän väg, vi får själva ploga/ skotta oss fram på vintern, när barnen ska till skolbussen som dom alltså får gå/ cykla/ åka släde till❣️ Ja vi har två hästar som får dra och bära det mesta när vi inte får igång traktorn vintertid. Bil har vi inte, närmaste affär ligger 1mil bort. Jag sköter det mesta hemma, inklusive vedhuggning och snöskottning när mannen är borta på skogsjobb, ofta flera dar i sträck. Älskar att gå in här och läsa om våra olika liv. Kan bara ge hurrarop till er som måste rodda allt i en storstad! Verkar mycket mer jobbigt än mitt liv, för jag har förmånen att jobba hemma…

  Katrin är verkligen blåst. Något måste hända med hjärnan när man sprutar in en massa skit i sin kropp.

   Jaha ja, när man inte gillar någon är det tydligen ok att kommentera kroppar och utseende. Noterat.

  Vad är grejen med Ellos? Kan man inte betala med faktura? Eller har jag tolkar det fel

   Jo då, det kan man.

  Jag är ensam med min son och stort hus. Det är faktiskt väldigt skönt.

  Många här som inte varit direkt kräsna när ni valde partners. En livsoförmögen jättebebis som inte kan betala en räkning, laga mat eller tvätta vid 25-30 lär inte lära sig det heller. Du kommer bli hans mamma ver 2. Vilken överraskning… sen innebär familjelivet 300 ytterligare moment som inte finns när man bara är två. Bara att vara förberedd på det. Jättebebisarna lär inte axla dessa heller.

   Förmodligen var han snygg och kom med rosor…
   Min man var inte direkt jättebra på sånt, han var lite tråkig att dejta men han har verkligen hållit i längden, är fortfarande ingen romantiker men vem bryr sig när han är en jämbördig vuxen i familjen?
   Skulle inte orka en sekund med någon som inte klarar vanliga enkla familjesysslor utan måste ”projektledas”!

  Fattar inte riktigt. Män är väl ofta projektledare och chefer på jobbet, varför skulle de inte ha det i sig när det kommer till hemmet också?

   För att kvinnor har någon sorts hets om oviktiga grejer som är svårt för många män att gå igång på (även för vissa kvinnor).

   Allt ska vara tip-top-perfekt, inget får missas, det ska vara hembakt och trendriktigt och gardiner måste bytas efter årstid och barnen ska ha många aktiviteter och både barn och vuxna ska bjuda hem vänner ofta.

   Jag bryr mig inte om sånt och mycket riktigt behöver vi ingen projektledare i min familj. Vi har nog gatans fulaste trädgård och jag är inte vältränad, men nöjd ändå!

    Gud vad nedlåtande! Det är så typiskt att det där osynliga jobbet som främst kvinnor fixar ses som oviktigt och ”hets om hembakat”. Det är bara ett manbebis-beteende att inte se vad som behövs göras i hemmet utan lite slappt tänka att det löser sig. Men det är ju trevligt när barnen har med sig en present till kalaset, skolan får info om ledigheter, julklapparna beställs i tid innan julafton, vinterskorna passar, semestern bokas innan allt är slut, föräldramötet besöks , en blomma skickas till en vän med sorg och det finns en matsäck till utflykten, eller hur?

     Alltså ärligt talat: det du beskriver, blir det inte gjort om inte du projektleder?
     Min man har en e-postadress och till den får han exakt samma info från skola, kalasinbjudningar etc som jag. Han kan dessutom läsa. I och med det känner jag att mitt ansvar är lika stort/litet som hans. Den som öppnar mejlet först brukar säga ”skolan skrev såhär/Lova har kalas/klassen ska besöka simhallen, vem ska fixa?” och så fixar den som har tid över.

      Jättekul att ni tar ansvar båda två! Varför är du i den här diskussionen undrar jag. Tror du inte på att det är många kvinnor som drar lasset själv?

       Det jag ser är att de gör en massa extragrejer som gör lasset onödigt tungt. Min kompis bjöd förra helgen in sin mans släkt, 15 pers, och lagade maten själv. Klart det blir jobbigt då. En sån grej är helt absurd i mina ögon, varför göra så liksom. Man kan gå på restaurang om man vill äta tillsammans, eller ha knytkalas. En annan kompis ska prompt ha avancerade sallader med handskurna grönsaker och kycklingbitar och separat låda med dressing till sitt barns matsäck. Mina ungar får kvarblivna rester från dagen innan i matlådan. Många grannar har avancerade julbelysningar som måste sättas upp och arrangeras och det tar en halv dag. Jag har några adventsstjärnor, pluggar i kontakten så är det klart. Och så vidare.

  Kul för henne att hon ser sin VD-roll (snarare kanske VD-assistent?) som ett privilegium men jag tror att många kvinnor med familjer skulle uppskatta om män förväntades sköta lika mycket – och nej, att byta däck räcker inte. Tur att hon iaf ser problemet med att kvinnor låter sina män sköta ekonomin!

  Läste en kommentar här angående Janette S före o efter bilder från behandlingar. Hittade inte kommentaren igen. Frågan vr om resultaten var realistiska eller om det kunde röra sig om filter.
  Tittde på bilderna o kunde konstatera att personerna på efterbilderna hade vitare tänder, vitare ögonvitor och annan nyans på ögonfärgen. Ja och rejält utslätande. Annan ljussättning med. Ljus uppifrån förstärker linjer o rynkor, vilket ljusframifrån inte gör.

  CamCam, glömt blurra barn-ansiktena?

  Tycket hon verkar gjort ett dåligt jobb som VD i familjen, när samtliga vuxna slutat och sagt upp sig. Men hon kanske bara saknar ngt attraktivt.

  Det som är gemensamt för många kommentarer, och även på Katrins IG-inlägg, är att det ffa är andra mammor/tjejer/kvinnor som är så otroligt sura, elaka och fördömande mot hur andra kvinnor lever. Det låter missunsamt eller rent ut sagt elakt. Dom flesta kvinnor idag i Sverige väljer själva vilken roll dom vill ha i hemmet och äktenskapet (projektledare, vd eller medarbetare 🙂 ) och då är det ju sjukt trist att nån annan kvinna – vi som borde stå upp för varann oavsett vad – ska vara så sura och fördömande. Eller? Och dom kvinnor som INTE kan eller vågar eller på annat sätt, har valt den roll dom har – hur känner dom sig om dom försöker ”försvara” sin kanske lite mer traditionella – eller helt otraditionella – roll och får massor av kritik? Skulle INTE tro att män agerar så mot andra män/pappor, eller kommenterar på det sättet här eller på Katrins IG heller. Det känns bara så SJUKT FÖRLEGAT att andra kvinnor ska berätta för mig som mamma att jag är dålig, svag, bakåtsträvande eller nåt annat pga mitt val att leva? jag har flera år jobbat 60+ tim i veckan och haft mycket hjälp hemma, varit ensamstående och då fått kritik för att jag lever som överklass. Dessförinnan i mer traditionellt förhållande och fick då ofta höra som nån skrivit här också att mina döttrar minsann är förlorade redan för dom ser mig som en loser som är kedjad vid spisen som en hemmafru. Så otroligt o-produktivt och negativt och man måste säga att det känns som det kommer ur avundsjuka eller vad det kan va. BRY DIG, LIKSOM – varför inte bara vara sjysst och stöttande och utgå från att de allra flesta försöker göra sitt bästa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *