Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

720 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ni som jobbar i butik, berätta jobbiga grejer ni tycker att kunder gör 😀 sånt man inte tänker på om aldrig jobbat i butik själv

      I matbutik: Lämnar kylvaror i de vanliga hyllorna, fast det kanske bara är några meter bort. Usch vad jag stör mig på så lata kunder!

        Nu jobbar inte jag i butik, men har också sett både kylvaror och annat i frysdisken! Vad är det för personer som gör detta? Det blir ju förstört?? Blir så arg!

        Eller lägger glasflaskor i frysdisken så de spricker och går sönder ?

        Håller med, sånt slöseri!

      Bygger varuberg på varubandet (det är slitsamt för axlar/nacke för de som jobbar att behöva plocka ner allt), och struntar i att vända streckkoden rätt så att det går snabbare.
      Försöker lämna tillbaks varor som är använda/brutna förpackningar/utan kvitto trots att reglerna kring återköp inte kunde vara mer tydliga…

        Min kille var en sån som bara la alla varor huller om buller i en hög på bandet, men tro mig jag jag har tuktat honom. Tycker det är så respektlöst mot er i kassan att inte ens försöka vända koden rätt!

        Ska man vända den mot sig eller mot kassören?

          Har du bott under en sten hela ditt liv eller bara vara otroligt ignorant?

            Oj, lite överdrivet tycker du inte? Undrar bara om det är sant, men hört lite olika.

              Haha tycker iofs också det var ett onödigt aggressivt svar, men om du tänker ett varv till fattar du nog att det var en ganska dum fråga. Hur ska personen i kassan scanna streckkoden vänd mot sig själv? Uppenbarligen sitter läsaren framför personen, inte PÅ personen ?

                Tänkte att om det var så viktigt kunde nån som jobbade med det ge ett svar. Reflekterar inte över var nån läsare sitter eller hur de gör.

          Mot dig 🙂

        Måste fråga! Vänder alltid streckkoden mot mig såklart, men på de varor där det inte går, ska man lägga den uppåt eller nedåt då?

          Uppåt så kan man bara vicka upp varan lite lätt tycker jag

      Jobbar på mack och tycker att det är sjukt jobbigt när kunder;

      1. Lägger varorna närmast sig själva så att jag måste sträcka mig för att nå dom, vilket ergonomiskt sätt bara sliter på min kropp snabbare.

      2. Slänger fram pengar( helst helt skrynkliga och småtrasiga :))). Den minsta respekten jag kräver är iallafall att du kan behandla mig som en medmänniska och räcka mig fram sedlarna istället.

      De som ”glömmer” påse trots att man frågar ”vill du köpa en påse?” och de svarar nej. Sen när köpet är klart så ”eller jag kan ta en påse förresten”… Tar dock alltid betalt (5kr) bara för att göra det jobbigt för kunden?

        ??????

        Det är så genomskinligt med folk som gör sådär, 100% uträknat för man hoppas man inte ska behöva betala haha

        Jag tog verkligen aldrig betalt för det, men så gillade jag inte mitt jobb heller hehe… Fanns stränga regler om att inte låta folk få gratis påsar, varenda liten grej skulle dubbelkollas med (de superbitchiga) kassaansvariga, då var jag hellre lite generös mot kunderna. Plastpåsar kostade bara 2 kr då.

        Jag glömmer alltid ta påse… Eller ofta iaf. När man glömt son egen påse hemma eller inte har med väskan. Skäms som en hund och tror att personalen tror att jag kören fuling. Men! Propsar alltid på att betala den sen

        Jag scannar aldrig en påse när jag självscannar ? de frågar alltid om jag tog med påsen hemifrån eller tog från butiken. Svarar alltid hemifrån. Hoppas de inte får för sig att kolla på övervakningskamerorna en vacker dag hehe…

        /Snåljåp

          …ta bara med egen påse?

          Va? Du E… även om det är en liten summa är det faktiskt stöld. När man scannar varor trycker man ju in antal påsar på skärmen? Hur kan man med gott samvete strunta i att scanna (du vet, även påsar har ju scanningskoder) eller trycka in antal påsar man tagit på skärmen liksom?

          Så trött på respektlösheten. Rätt ska vara rätt.

      Matbutik : står KVAR och läsa kvittot . Schas med dig !!
      Klädbutik : inte vara beredd med medlemskapet . Blir gaaaalen. Eller att dom säger EFTER betalning att ” hm jag tror tröjan gick in för fel pris” istället för att säga det INNAN dom betalar. Sen givetvis lämna plagg kvar i provrummen. Usch .

      Men kunder i klädbutiker är generellt sååå mycket trevligare än kunder i matbutik .

        Vadå schas med dig? Attityden? Klart man läser kvittot eftersom kassörskan slagit in fel ca 50% av gångerna. Blir svårt att rätta till om man redan gått därifrån.

          Nej alltså jag menade folk som står KVAR och läser , så att nästa kund inte kan komma fram. Ställ dig åt sidan eller gå ut och läs i lugn och ro.

          Precis . Massa gånger dom tagit för mycket för en vara. Så håll tyst med ditt larviga schas !!!!

            Hahahh men vafan sluta stå som en mupp bara och blockera vägen . Shit .

              Jag kollar alltid kvittot direkt. Tänker inte stå och köa bakom någon långsam morsa som veckohandlat för att få tillbaka mina pengar.

              Du muppen jag blockerar inte vägen men sånt kommer du aldrig fatta. ?

        Det DÄR var det värsta: DUUUU har slagit in fel priiiis. Eh, nej, jag scannar bara varan, sen om det är fel pris inlagt i systemet så är det inte MITT fel. Fine om jag slår in tomater istället för kvisttomater ( som kanske är dyrare) säg då att du brutit av dom från kvisten så jag vet. Sen kan man ibland missa 50 % eller slå in fel bullsort, men alla är mänskliga ?‍♀️

          Är väl lika mänskligt att stå kvar och kolla kvittot då ?

        Du verkar väldigt lättirriterad. Bli galen på det där (medlemskapet)? Ta det med ro, spelar väl ingen roll. Man blir ju fan rädd att handla i butik om kassapersonalen ska va sådär aggressiv.

      Jag klarar verkligen inte av när kunderna ska göra en retur, och då vara slänger upp, den ofta smutsiga, påsen på disken och säger lite nonchalant ”kvittot ligger någonstans i påsen”.

      Så respektlöst att de inte ens kan bemöda sig att göra något annat än att slänga din påse på mig typ. Usch vad det stör mig. Packar upp eextreeemt långsamt, rätar ut kvitto, markerar returnerade varor såååå segt. Jag behöver inte underlätta för dem om de inte kan underlätta för mig.

        Stava kan jag inte heller i ren frustration…

        +1 på den. Jag brukar ibland bara stå och titta på kunden en stund för att se om hen inser att man faktiskt plockar upp varan och kvittot och visar lite respekt. Speciellt om påsen de har med sig kommer från konkurrenten?

          Hahah de brukar inte fatta ?

          Efter att alla butiker börjat ta betalt för påsarna, alltså kunderna BETALAR för att göra reklam för butiken, så tycker jag ni ska skita i vilken påse era kunder kommer med. Du vet dom där jobbiga människorna som är orsaken till och betalar er lön.

            Bryr mig egentligen inte om vilken påse det är så länge kunden är trevlig och plockar upp det som ska returneras samt vecklar ut kvittot innan det lämnas fram. Det är den respektlösa attityden som gör att valet av påse också stör mig?

              Men kunden kanske inte har en påse från just er butik? Ska hen ta den utan påse då? Många butiker uppmanar ju att inte köpa påsar nu och använda en påse till allt man köper.

              Alltså av allt man kan störa sig på.

                Men läs igen. Påsvalet är ”grädde på moset” i situationer där kund redan inlett med risig attityd.

                  Börjar känna lite att det är nog ganska tydligt varför dina kunder har attityd…. ?

      Hade en kund som spottade på sitt finger för att få av sig en av VÅRA ringar som hon sen inte köpte. Jag stod där och bara ”vad fan hände?” ?

        Så jävla många som gör så, eller spottar på sina ringar för att få av dom. En gång fick jag nog, och utbrast ”sånt där har man väl ändå slutat med!” Inte konstigt att den här jävla pandemin aldrig ger sig. Hade även en kund som stoppade i ploppen till örhänget i munnen under tiden hon PROVADE ett örhänge. Folk är så jävla äckliga.

          What? Provar man örhängen?? jag tycker det är äckligt att låna någons örhängen, och då handlar det ändå om personer jag känner…

            Absolut inte. Finns inte affär i stockholm du får prova örhängen. Utan bara hålla det vid örat. Många snackar SKIT här

              Kan tycka att det är rätt rimligt att prova ett par örhängen som kostar 10k eller mer innan man köper dom. Men sen är det ju så att vi i övriga landet vet att man kan tvätta och sprita smycken som provats. Med det sagt är det ändå sjukt att slicka på ringar och stoppa örhängen i munnen.

              Det gör det visst. Dyrare butiker såsom exempelvis Strömdahls och Engelbert tillåter en prova örhängen innan man köper.

              Inte bijouterier kanske men köper du tex guldörhängen så får du prova i de flesta butiker. Sen rengörs de så klart av personalen efteråt. Klart man får prova innan man köper smycke för kanske flera tusen.

          Viruset smittar inte på det sättet dock.

        Maria Nils?

      Jobbar inte i butik idag, men gjorde under en längre tid. Kunder som har raggat på en, förolämpat en trots att man följt företagets policys och riktlinjer (slutade dock jobba för det företaget till slut och började arbeta på ett annat med mycket bättre förutsättningar att vara schysst mot kunder). Kunder som har försökt snatta/stjäla produkter, kunder som velat returnera saker på grund av att produkten inte motsvarade förväntningarna (jag menar, hur många mascaror i sitt liv har man inte provat som inte varit bra men ändå stått ut eller kastat den), i de lägena brukade jag dock vara snäll och genomföra returen om det var en kund som handlade ofta eller som jag kände igen. Men oftast tyckte jag faktiskt om att jobba i butik, åtminstone i den senaste jag arbetade i 🙂

      Kunder som inte kan vända sig om och säga hej när man hälsar, utan antingen bara ignorerar eller säger hej fast utan att vända sig om…?!
      Eller som pratar om vad de är ute efter utan att titta på en, utan står vända mot hyllan medan de pratar.

      Och de som pratar i telefon under hela interaktionen. Suck.

        Håller med dig helt och hållet. Vill samtidigt poängterar att samma sak även gäller butikspersonal. Maken till nonchalant personal jag har stött på i butikskassor. Uttråkade, nagelpillande, hårfixande, snicksnackande, osv.

      Kunder som pratar i telefon när de kommer fram till kassan och när man frågar om de ex vill köpa en påse eller är medlem så svarar de ”vänta lite” till mig i kassan. NEJ DIN GRIS LÄGG PÅ LUREN OCH VISS HÄNSYN

      Jobbat i skobutik 7+ år (pluggar heltid nu tack och lov) . Kunder som provar skor och lämnar allt i en hög på golvet. Kunder som blir arga för att de inte får returnera använda varor som de uppenbart använt utomhus. Kunder som knäpper med fingrarna åt en eller ropar från andra sidan butiken istället för att vänta på hjälp i kassan och suckar åt att de behöver stå i kö för det finns andra som har väntat längre. Sedan möter man såklart supertrevliga kunder, men tyvärr minns man ofta de mindre trevliga mötena tydligast. Har blivit filmad, hotad och skriken åt bl a.

        Jobbar också i skobutik sen 10 år tillbaka… Håller med om kunder som står och vinkar eller ropar från andra sidan butiken. Oftast låtsas jag som att jag inte ser/hör för när jag ändå går till andra sidan så undrar de bara om skon finns i en annan stl. Det bästa hade ju varit om kunden bara tog med skon till kassan så jag kan kolla lagersaldo direkt? ?

        En annan superstörig grej är när kunden har lagt flera skor i en kundkorg och ska betala och bara ställer den på kassadisken. Ska jag stå där och plocka ur alla skor? Tycker det är så respektlöst.

          Alltså dom flesta av er på ös borde inte jobba i butik alls. Ni fattar noll vad ert jobb går ut på.

          Du i skobutiken. Fattar du inte varför dina kunder, dom som ser till att du får din lön och har ett jobb, gör som dom gör när dom vill få dig att komma till dom?

          Dom har tagit av sig jackan, varit tvungna att ställa ifrån sig handväskan och samlat ihop alla sina ägodelar i en hög på golvet för att kunna pröva skorna. Ska dom då lämna alla sina värdesaker eller fylla famnen med det bara för att du inte pallar masa din lata röv till din kund för att göra ditt jobb och hjälpa dom? Kunden står säkert dessutom i strumplästen och du tycker att dom ska gå runt på er skitiga golv i dom? Eller så har dom bara en sko på sig. Smart av dig. Särskilt som att kunderna då kommer skita ner insidan av era skor till nästa kund med sina smutsiga strumpor.

          Och alla andra skor i korgen. Hell yeah, det är precis så dom ska göra så att du som vet var skorna ska stå kan ställa dom på rätt plats.

          Du är fasiken bara lat. Vill du inte lyfta på röven i ditt jobb, bli busschaufför.

            Tack så jäkla bra skrivet Nono 13:57 ??

      Jobbar på apotek och bland det som stör mig mest är när kunder öppnar förpackningar ute i butiken. Jag tycker absolut att kunderna ska få dofta på produkterna innan dom köper men varför inte bara fråga personalen om det finns ett test? Sen kan jag också irritera mig på kunder som klagar på långa väntetider för att få ut sin receptbelagda medicin. Det är inte bara att hämta en burk i lådan och klistra på en etikett utan det krävs noggranna kontroller av farmaceuten innan vi kan lämna ur medicin. Om kunden har flera mediciner måste vi kontrollera att alla passar ihop, vi kontrollerar datum, att rätt medicin på rätt styrka har plockats fram, att kunden har förstått vad det är för läkemedel som har ordinerats, hur den ska användas och att dosen som läkaren har ordinerat är rimlig. Kunder som kommer när deras medicin är helt slut för att sedan bli arga när vi inte har den i lager är det som stör mig mest! Folk kan har otroligt dålig framförhållning när det kommer till detta och vissa har otroligt svårt att förstå att vi inte kan ha precis alla läkemedel på lager.

        Äsch sånt har jag aldrig varit med om. Däremot sura säljare som inte hälsar. Tycker dom flesta kunderna är jättebra.

          +1

        Ja det värsta är verkligen folk som öppnar förpackningar och bryter förseglingar. Det spelar ingen roll att det står tester precis framför produkterna eller att det sitter lappar på hyllan där det står ”var snäll öppna inte förpackningarna, det finns tester”. Blir galen.

        Det är den jävla avregleringen av apotekens fel, att ni inte har varor på lager. Så var det minsann inte förr på den gamla goda tiden.

      1. När kunder lägger högar på bandet med varor, ramlar 9/10 ner något på golvet innanför kassan + tar lång tid att scanna

      2. Lång kö och personen som precis ska betala ”ska bara hämta mjölk och smör som jag glömde”
      Brukar då parkera kvittot och låta kunder bakom gå före.
      När personen kommer tillbaka till kassan så får den snällt vänta till jag är klar med den nya kunden.

      3. När det är mycket folk och långa köer så går det oftast fort och är intensivt. Då uppskattas en kassapinne.
      Ofta skiter kunder i den pinnen vilket då gör att jag kör olika kunders varor på samma band/kvitto. Då blir kunderna sura på mig. Men hur ska jag ha koll vem som är vems? Skärpning

    Har ni haft en bra helg än så länge??
    Ska ni göra något speciellt imorgon när det är andra advent? Någon tradition eller så?

    Trevlig andra advent, ta hand om er! ?

      Funderar på julmarknad i morgon. Veckorna går snabbt nu. Jag vill inte stressa utan njuta och äta gott. Önskar mer rysare på tv men är annars nöjd. kram till den som vill ha en ?
      ⛄❄⛄?

        Hur fick du till ett sånt hjärta?

          Symboler på telefonen. Iaf på min Samsung. ♡

          ♤♡◇♧

            Ok tack för svaret. Har iPhone så kanske inte funkar då? /okunnig 😉

              Har ingen aning om de finns på iPhone, du får kolla♡

              Tack. Vad synd, var fint lämna hjärta sådär.

                Du kan väl göra ett vanligt hjärta bara? ❤️

                Är väl bara att kopiera? Har iPhone men gick jättebra att kopiera och klistra in, spara symbolerna i anteckningar så kan du ha dom när du vill 🙂 ♤♡◇♧☆

        Jag har varit på julmarknad idag. Kom precis hem. Mysigt och stämningsfullt, men väldigt mycket folk.

      Jag borde ha städat massor, eller liksom rensat i skåp osv för stökigt är det inte, men jag har i princip bara legat i soffan. Och jag har inte ens dåligt samvete över det, det var uppenbarligen så himla välbehövligt. Så jag har faktiskt haft en bra helg, väldigt skön helg.

      Imorgon kommer mina föräldrar och hjälper mig med lite saker, annars är min enda tradition att jag har mysfrukost på advent.☺️

      Tackar som frågar, här är helgen helt ok!
      Jag gillar att det är klar luft ute och lite, lite snö på marken. Avskyr dock halkan ?
      Sett ikapp julkalendern, den är mysig.

      Jag har ingen direkt adventstradition, men imorgon tänkte jag göra saffransskorpor och gå på julmarknad (tips till er i och kring Karlstad: Mariebergsskogen. Vet att ni är ett gäng här)

      Och du då, helgen godkänd hittills?

        Håller med om halkan? 2 dagar snö där dom inte grusade för det skulle snöa mer, går typ som om jag vore 90+ och skitit på mig? men mysigt med snö.

        Saffransskorpor lät gott och mysigt med julmarknad ?

        Jodå, min helg har varit bra. Lugn och skön, julmusik och gjort lite julgrupper och sådär.
        Skulle på en julmarknad men den låg rätt långt bort och snöat mycket och legat vid nollan och sen fryst på så vi skippade det. Onödigt att dra ut på vägarna om det inte är något viktigt 🙂
        Tackar som frågar

        Jag ska också till julmarknaden i mariebergsskogen idag! 😉

      Har väl haft bättre. Plågas av mensvärk med mens som vägrar komma men var ute med min hund i snön och han plogar sig igenom hela snön så näsan & skägget blir alldeles gulligt och vitt ?

        Kanske endometrios då? 😉

          Jag vet inte om ? skulle vara skämt men det lider jag av ja.

      Jag har varit på bröllop idag! Imorgon ska jag ev på dejt ?

      Skulle egentligen lagat högrevschili, andra advents-tradition! Men jag glömde att det var andra advent så det får bli nästa helg ?

    Ni med bebisar – vad skulle ni bli glada för i julklapp? (Till bebisen alltså)

    Tänkte köpa begagnat men i fint/oanvänt skick.

      Har en 7 veckors bebis, skulle bli glad för:
      – en filt (behövs alltid och funkar ju lång tid framöver)
      – någon babyleksak
      – ett gulligt klädesplagg, gärna i någon större storlek.
      – något till kommande vår/sommar, typ hink- och spade set, UV-tält till stranden, babypool etc. Skönt att redan ha det när det behövs.

      Gladast skulle jag bli av en fråga om det finns något vi behöver/önskar oss till bebisen.

      Annars:
      Fina leksaker i trä (typ klossar, stapeltorn osv). Och böcker!

      Filtar och strumpor, kan aldrig ha för många.
      Kläder om barnet är litet för de växer ur exakt hela tiden

      Kanske varma sockor eller underställ i merinoull. Jag älskade att ha jumpsuit under vinteroverall på min när han va lite mindre så kanske en sån??

        Ja! Allt i merinoull är guld värt. Eller hemstickade sockor och vantar. En fin filt är också en mycket trevlig present.

      En sovpåse, pyjamas till både mig och bebis, smaknapp, kudde för nackträning eller babygym!

      Böcker! Behöver inte vara sådana som bebisen kommer kunna ”använda” snart utan kan vara din favoritbok som barn. böcker kan man inte få för många av och det är dyrt!

    Varför är det ingen som tar bort luddet på filtret efter sig i den gemensamma torktumlaren?

      Kanske för att man är så glad att man äntligen tvättat klart och glömmer det i all hast att komma iväg från tvättstugan?

        Ingen rimlig ursäkt.

          Antagligen för att man tänker att någon annan gör det.

            Inte heller någon rimlig ursäkt och bidrar bara till att i slutändan gör ingen det. ”Varför ska jag när ingen annan gör”…

              Ts frågade inte om rimliga ursäkter utan varför.

                Och då får man inte spinna vidare eller? Tänka sig, kan du inte pekpinna Alla som inte följer ts till punkt och pricka?

                  Va? Klart man får spinna vidare. Det sa jag inte.

                  Vad är det med folk här inne egentligen?

      Jaså? Aldrig råkat ur för att någon glömt.

      Jag har alltid gjort. Men högkorde det extra noggrant, satte lådan på kanten liksom och sköljde ur. Den efter måste gjort samma och den poff ringar på vattnet så gör typ alla det ? Och vi är många som delar haha

        Högkorade??? Vad är det jag skrivit?! ???

          Ah ”jag gjorde”!! ??

      Nu bor jag i villa och har egen tvättmaskin och torktumlare. Men känns som det borde vara i regel att man gör rent tvättmaskinen och torktumlaren efter sig när man tvättat klart?

        Det är en regel med tydliga skyltar uppsatta men endast ett fåtal verkar följa det.

      Av samma orsak som man hellre diskar sitt eget glas än att plocka ur diskmaskinen och sedan ställa ned glaset.

      Och varför är det ingen som gör rent tvättmedelsfacken ehter sig?

    Är det någon här som har erfarenhet av att bryta kontakten med en förälder, när föräldrarna är gifta? Jag har brutit kontakten med min mamma av diverse anledningar, men har en pappa som jag gärna velat fortsätta ha kontakt med. Hur funkar ens en sån kontakt? Hur gör man på jul och andra högtider? Ses man bara på restaurang/ute? Hur ska man hantera att den föräldern man vill ha kontakt med fortfarande är gift med en människa som man tycker behandlat än så pass illa att man inte vill ha kontakt?
    Kram på er alla och trevlig lördagkväll <3

      Jag skulle starkt ifrågasätta varför din pappa väljer att vara gift med någon som behandlat dig så illa att du inte vill träffa personen.

        Alltså, ifrågasätta min pappa? Det har jag gjort, kan jag säga, men borde jag bryta även med honom då för han inte bryter med henne pga det han gjort mot hans dotter (mig)?

        Hon behandlar även honom sjukt dåligt, men han är nog för nedtryckt efter över 20 års äktenskap för att förstå.

          Ja det tycker jag du ska överväga. Det är att sätta en gräns och ta hand om sig själv.

          Det gör du som du vill. Men som du skriver kan det ju ha sina orsaker till att han inte (känner) att han kan lämna. Vem är han utan henne? Osv.

          Angående kontakten: du kan ju bjuda hem din pappa. Träffas ute. Vara tydlig med varför du bryter kontakten med din mamma men inte vill bryta kontakten med honom.

          Ett varnande finger är att ibland kan den dominante partnern (din mamma) börja ifrågasätta varför han träffar dig. Stor risk att du utmålas som den dåliga personen. Om detta sker: snälla, ta inte åt dig. Välj då att fokusera på dig. Det är okej att känna sorg – och massa andra känslor – angående din mamma. Likaså din pappa. ??

            Tack för svar <3

          Nej, behåll din pappa ❤️

      Var i exakt samma sits, tyvärr prioriterade pappa vår mamma före oss syskon så vi bröt med honom också. Hoppas det går bättre för dig och att ni hittar någon lösning!

        Om du inte tkr det är för personligt; hur prioriterade han er före? Är det rimligt att ”kräva” skilsmässa för att fortsätta kontakt med ena föräldern? Är så himla förvirrad i alla tankar, men är inne på att ställa det kravet, men vet inte om det är sjukt?

          Han vågade aldrig ha en riktig relation med oss eftersom vår mamma behandlade oss som luft så han smög in någon träff då och då, svarade inte på samtal eller så om hon var med. Tycker personligen inte man kan kräva att någon gör något mot sin vilja men testa prata med honom och var ärlig med hur du känner och vad du förväntar dig av er relation?

            Åh, kan du snälla komma med tips på hur man gör det?

            Jag funderar på att bryta kontakten med en förälder. Dock är mina skilda, vilket gör det enklare. I övrigt är det som du beskriver; den förälder jag överväger att bryta kontakten med ringer alltid när hen är ute på något ärende och avslutar alltid samtalet innan hen kommer hem, har aldrig tid att träffas alt ställer in i sista stund, kräver att bli behandlad som världens bästa förälder/morförälder men har i själva verket träffat sitt barnbarn 3 gånger under 2019 (första levnadsåret) och sen inte lagt två fingrar i kors för att träffa barnbarnet. Pandemin HADE varit en rimlig ursäkt om jag inte hade vetat att hen flängt land och rike runt på diverse semestrar och släktträffar.

            Ursäkta kapningen men är så rådvill kring hur jag ska göra. Har ”test brutit” kontakten nu och upplever att jag mår bättre. Men vad händer om jag ångrar mig?

          Ja det är givetvis sjukt. Gör det inte!

          Ja det är ett orimligt krav att ställa eftersom det är hans liv och hans val. det du kan göra är att avlägsna dig från situationen och förklara varför.

      Jag har en bror som bröt med min pappa pga min pappa var elak under vår uppväxt. Min bror krävde då att min mamma skulle skiljas för att hon ens skulle få träffa sina barnbarn. Blev komplicerat för alla – min pappa var absolut elak när vi växte upp, men han är idag mycket ångerfull och har bett om ursäkt (och imo växt mycket som människa – mer än jag nånsin skulle kunna hoppas på). Min mamma ville såklart träffa sina barnbarn och hamnade i kläm för min pappa blev ledsen och kände sig utanför. Det diskuterades om skilsmässa men de kom fram till att de behövde vara enade i sin approach mot min bror (som i sin tur hade 10000 egna issues och verkligen inte var någon ängel). Det är ju svårt i ditt fall om din mamma inte har kommit till samma insikt och du kan se hur din pappa har blivit beroende av henne, men jag skulle inte rekommendera att du bryter med honom också. Försök träffas på neutral mark och att inte prata om det som skaver med din mamma, för där kommer ni antagligen inte kunna mötas ändå. Prata om sånt du vill prata med din pappa om istället och hantera situationen med din mamma separat. Usch, det suger verkligen med familj ibland. I mitt fall har det slutat lyckligt och alla är idag vänner. Hoppas att du nån gång i framtiden får den ursäkt du förtjänar av din mamma. Kram

        En sån förälder ska man bryta med (en som varit elak) fy vilket grisigt beteende mot barn – en gång elak alltid elak i själen speciellt om man är det mot barn. Hur kan du umgås med honom när du upplevt hans elaka sidor ? De fin s alltid där han vågar bara inte släppa fram dem längre.

          Hahaha. Du trollar va? Annars tycker jag synd om dig, om du tror att man föds till en person som man sen är oförmögen att ändra på genom livet.

    Vad ska jag köpa till min svåger i julklapp? Han är amerikan och kommer till Sverige över jul. Han är väldigt händig och intresserad av design. Men det står verkligen still i huvudet. Någon som har tips på något som ligger under 300 spänn?

      Något på designtorget kanske? Svensk design.

      Något från Ikea som han får bygga ihop?

      En osthyvel!

      Om du bor i sthlm så har fotografiskas gift shop mycket bra presenter som är som finare turistprylar.

    6 åring. Har ångest för att hon är tjock. Hur fan ska jag hantera det? Vi pratar aldrig vikt i familjen. Faktum är att både jag och henne far räknas som normalviktiga. Finns inte ens fetma i familjen. Vad ska jag göra?

      Du får jobba med dig själv helt enkelt, så att dina känslor inte går ut över barnet.

      Är det någon särskild anledning att hon är tjock, ex äter hon dåligt eller vet du varför? (obs, inte dömande utan tänker att detta är viktigt för att kunna komma med tips). Jobbig situation, speciellt i dagens samhälle där det är så förbjudet att vikthetsa mot unga barn (vilket är BRA men inte får slå fel åt andra hållet).

      Fråga var det kommer ifrån, skolan? Kompisar? Vuxna som kommenterar sina egna kroppar på ett negativt sätt?

      Har du ångest över att hon är tjock eller är det dotter som tycker att hon är tjock?

      Hela familjen kan, utan att prata om det, äta sund mat och kanske lite mindre portioner samt vara mer fysiskt aktiva tillsammans.

      Överviktiga barn är ett stort problem eftersom de tenderar att behålla övervikten när de växer upp, de har alltså inget val själva utan föräldrarna gör deras val.

      Idag fanns en intressant artikel om detta i DN, att hälften av Sveriges befolkning numera är överviktig och hur viktigt det är att hjälpa överviktiga barn att sluta vara överviktiga.

      Nu vet jag inte hur dottern röra sig (men alla barn mer bra att av röra sig så) jag kan rekommendera boken Saga sagor om kroppen och knoppen av Josefin Sundström. En bra bok för att få barn att förstå varför det är bra att röra på sig och vad som händer kroppen då (må-bra-kompisar!), och det är noll viktfokus så klart. Jag tycker i alla fall att de tär en bok som mina barn kunnat ta till sig.
      Lycka till!

      Prata med hen och fråga hur hen tänker kring det. Varför har hen de här tankarna?

      Nu är jag ingen psykolog eller proffs på något sätt men spontant så skulle jag fokusera på hens självkänsla och egenvärde. Alltså; bygg upp hen inifrån. Hur man nu gör det.

      Slår vad om att du kommer att lösa det här galant. Du är den bästa föräldern för ditt barn! Ladda hen med tillräckligt mycket kärlek, trygghet och mod hemma så att hen kan stå emot dessa tankar när hen inte är hemma.

      Kram ❤️

        Hon menar väl att hon som mamma har ångest över att dottern är tjock? :O Alltså inte att dottern tkr det, eller?

      Håller hon på med någon idrott där vikt kommer på tal? Jag höll på med hästar när jag var liten och det pratades ofta i stallet om hur mycket man kunde väga innan man var för stor för en a-ponny osv.

      Det, plus att en ”kompis” ofta kallade mig för tjock gjorde att jag fick ätstörningar och skev självbild redan i den åldern ditt barn är. Hoppas allt löser sig ❤️

      ÄR hon överviktig ? Isf hjälp henne gå ner i vikt. En övervikt följer oftast med hela livet igenom och är en KONSTANT stress varje dag varje sekund. Ta bort tacos juice oboy nutella eller vad hon nu äter sig tjock på, göm mobilerna fjärrkontrollerna och köp årskort på friluftsfrömjandet.

      Kan ni försöka få in lite mer motion och bli lite hårdare med godis och sådär? Helst diskret så att inte dottern fattar ”aha dom tycker jag är tjock”. Det kommer sabba hennes självkänsla för livet.

        Och om hon redan äter och rör på sig normalt så kan hon ha såna gener bara. Då hade jag släppt det. Alla ser olika ut.

      Jag var ”överviktig” när jag var liten, jag tränade lika mycket som mina syskon och åt väl inte mer än mina syskon. Men de var slanka och jag fick alltid höra att jag var mullig. Jag tränade, åt hemmalagad mat, endast lördagsgodis och nästan aldrig läsk. Trots det var jag större. Sen kom jag in i puberteten och växte väldigt mycket och blev så otroligt smal, utan att göra några förändringar. Men det var också då mina ätstörningar började som jag lever med än idag, 15 år senare. För jag var så inpräntad i att jag var mullig sedan barnsben. Jag var större än mina syskon. Nu i efterhand ser jag att som tonåring var jag minst lika smal som de andra. Jag förstår att du är orolig, men snälla snälla. Om ditt barn äter bra mat, rör på sig och inte överdrivet äter mycket sött, då kanske det inte finns så mycket mer att göra? Vissa barn har kvar hullet längre, det viktigaste är väl ändå goda vanor. Och vill du ändra något, var noga med att inte lägga någon värdering i det för barnet skull. Aldrig jämföra med någon annan.

    Jag tycker hatet och föraktet mot de som inte vaccinerar sig mot covid är så skrämmande. Hur kunde det bli såhär?

      Mycket ’hat’ på nätet mot många typer av människor.

      Det är iof inte så konstigt. Hat är aldrig ok men jag tycker det är SJUKT egoistiskt att inte vaccinera sig, blir så fruktansvärt förbannad att jag får andas. Fyfan.

        Finns det andra saker du brinner lika starkt för när det kommer till egoism? Äter du kött tex? Flyger? Köper fast fashion? Röstar du höger?

          Japp, äter kött, flyger inte så ofta, köper fast fashion, röstar höger.
          Men att inte vilja få stopp på en dödlig pandemi….. ah, nä blir crazy. Fyfan. Speciellt för anledningar som är hittepå, skärp er förfan och vaccinera er NU!

            Ok så du är alltså en väldigt egoistisk person själv. Snacka om att kasta sten i glashus.

              Ja, det kanske jag är, men egoismen att inte ta vaccin är på en helt annan nivå. Där borde allas gränser gå för hur egoistisk man får vara.

              Det är dock inte egoistiskt att rösta höger, men absolut äta kött och fast fashion. Med ett samhälle som styrs av vänster skulle utvecklingen aldrig gå framåt, men det argumentet förstår sällan folk som röstar vänster. Ingen vill jobba hårt utan att få något för det, det ligger i människans natur, men genom att entreprenörer och andra startar företag bidrar dom till sveriges utveckling genom att betala skatt och skapa arbetstillfällen, vilket gynnar alla. Peace out!

                Hur kan att inte ta vaccinet vara en annan nivå än att äta kött från djur som torteras i fabriker eller att köpa kläder där produktionen bidrar till klimatförstöring+ Om du frågar mig är det värre att aktivt och medvetet bidra till djurs lidande och planetens förstörelse än att inte ta vaccin mot ett förkylningsvirus med väldigt låg dödlighet.

                  Låg dödlighet? Snacka om att ha huvudet i sanden.

                    0.2%

                      I åldern 45-54 ja.

                      Är du runt 30 utan underliggande sjukdom så ligger dödligheten på hela 0.0002%. Livsfarligt, kan inte vänta på dos 17 ? men på riktigt, skrattretande att ta vaccin för detta om du inte är i riskgrupp.

                      Det har dött 0.2% totalt över hela världen.

                      Tillägg: är du runt 30 så är dödligheten hela 0.0002%. Livsfarligt verkligen, kan inte vänta på dos 17? Men på riktigt, det är skrattretande att ta de här injektionerna om man inte är i riskgrupp.

                  Om majoriteten av en befolkning är för vaccin och har tagit vaccinet så borde det väl vara dom som man prioriterar? Vill man inte ta vaccinet så gör inte det men förvänta dig inte att du ska kunna röra dig fritt bland de som faktiskt har riskerat biverkningar för att vara solidariska. Är inte det, om något, egoistiskt?

                    Frågan gällde inte vaccinpass utan hatet mot folk som inte vaccinerat sig. Vill ni ha ert vaccinpass-system, go ahead, you do you.

                      Jag skiter i vilket, jag vill bara att pandemin försvinner och är det med hjälp av vaccinpass så visst.

                  Väldigt låg dödlighet? Nu skojar du. Den vanligaste dödsorsaken är hjärt-kärlsjukdom och i hela världen är det va 8,9 miljoner som dör av det varje år. Hittills har 2,4 miljoner dött i covid. Rent generellt är dödligheten högre hos den äldre befolkningen av en rätt uppenbar anledning.

                Det ligger i människans natur att ha det bra, jobba lagom, och vara mycket generös och social 🙂 läs på om människans ursprungliga livsstil före bofasthet

                  starkt inlägg i debatten

                Oh please… De som faktiskt jobbar hårt är arbetar och medelklassen. Så som de sliter sina kroppar. Folk som jobbar i butik bakom kassan, med leverans, som jobbar inom utbildning, vården eller lokalvårdare är fan inga lätta jobb. Eller köra buss/tåg osv.

                  Det är inte medelklassen, du menar arbetarklassen?

                  Absolut. Men vem skapar dessa arbetstillfällen? Jo, dom som startar butiken, startar tågföretaget osv.

              Man måste komma ihåg att det blir en undanträngningseffekt. Om det är många (i nuläget) ovaccinerade som hamnar på IVA tar de platser från andra. Någon med hjärtinfarkt eller någon som varit med i en bilolycka. Folk som hade kunnat skydda sig och slippa IVA (med större sannolikhet) skjuter nu undan andra.

              Eller i primärvården, den ställs om till enbart akut vård, enbart personer med akuta problem får komma eftersom trycket på vården är så högt. Så damen med en knöl i bröstet får vänta lite till –> en cancer upptäcks senare, då är den kanske redan spridd. Eller en flicka som kissar mycket sedan ett par veckor får vänta, hade visst diabetes, får en hjärnskada av surt blod. Det är inte bara att överleva detta virus. Det kan hända mycket annat också. Vaccinationen och att vi på det sättet minskar antalet svårt sjuka rädda liv på andra platser också.

                Men gud. Då ska ju alla sluta köra bil, röka, klättra i berg osv osv osv också

                  Men gud, oj. Det är ju inte alls samma sak. Vaccination handlar ju om att skydda andra. Ganska många fler som utsätts för smitta, och smittar andra än som klättrar i berg. Rökning, ja det vore väl jättesmart om folk gjorde. Det finns ju inget som är bra med rökning. Och det dödar verkligen. Köra bil, du kanske kan börja med att ha bälte o hålla hastigheten. Då minskar du ju risken för skada.

                Fast nu stämmer ju inte det längre. Det är de vaccinerade som blir sjuka i covid och dör och det är de som smittar andra.
                ”Ännu mer oroväckande är ett utbrott bland vårdpersonal i Israel, skriver RT. Enligt studien var smittkällan där en fullvaccinerad covidpatient. Vaccinationsfrekvensen bland samtliga som exponerades var 96,2 procent (151 vårdpersonal och 97 patienter). Fjorton fullvaccinerade patienter blev allvarligt sjuka eller dog, medan de två ovaccinerade patienterna utvecklade mild sjukdom.”
                Källa: The Lancet

                  Jag hoppas att du förstår att man inte kan dra slutsatser från en studie där TVÅ PERSONER var ovaccinerade va? Det är en alldeles för liten grupp. Det är så löjligt att lyfta en sån studie som bevis för din tes. Det är som att säga att två personer som åt chokladpudding imorse blev inte sjuka, så chokladpudding skyddar mot covid.

                  Både vaccinerade och ickevaccinerade blir sjuka men vaccinerade blir mindre allvarligt sjuka som grupp och procentuellt färre dör. Det är fakta. Sluta sprida falsk information. Det gynnar ingen.

                    Källa tack!

        Enligt många experter i världen och i Sverige är det sjukt egoistiskt att inte använda munksydd. Det är ingen som klagar på det.

        På vilket sätt är det egoistiskt tycker du?

        Oj så himla upprörd? Jag har inte vaccinerat mig och har inte några planer på att göra det. Allt är så överdrivet och förstorat.

          Gäller det alla vacciner eller bara covid?
          Tycker du att andra bör vaccinera sig?

        Det är hat, Lisa.

      Efter att ha läst antivaxxarna i gårdagens ÖS så förstår jag hatet,

        Jag är inte emot vaccin generellt. Jag är inte ens emot covid-vaccinet. Men jag är inte vaccinerad mot covid.

          Varför?

            Jag är rädd
            Jag vill bestämma över min egen kropp
            Jag tror inte vaccin är rätt lösning på just det här viruset
            Jag vet för lite för att kunna säga att det känns rätt

            Jag tar gärna emot tankar och reflektioner, men vill slippa bli dumförklarad och häcklad.

              jag undrar då mest vad det skulle vara för skillnad på detta vaccinet och andra vaccin? Varför du inte är rädd för dem? För detta vaccinet är inte särskilt annorlunda, det har forskats otroligt mycket och extremt många människor har fått det nu, och hade det blivit stora och allvarliga biverkningar så hade man sett det i mycket större skala än vad som finns nu. Dessutom är boosterdoser väldigt vanligt vid vacciner, så det är inte heller något ovanligt. Kan du ta vaccin mot andra sjukdomar, så borde du verkligen kunna känna dig säker på detta, tänker jag.

                Det är ju dessutom inte ett helt nytt vaccin som tagits fram från 0.

                Jag är dåligt påläst om vacciner och vet inte riktigt vart jag ska hitta tillförlitlig information, någon som har något tips?

                Sen tänker jag på det här argumentet att vaccineringen driver på mutationer hos viruset och att det i sin tur utgör ett hot mot de äldre och svaga. Jag vet ju inte om detta är sant men det lät intressant och hör gärna er andras åsikter om detta.
                Och återigen, jag vill ha en fredlig diskussion utan dömande och förlöjligande.

                  dr robert malone till exempel. han uppfann mRna-tekniken, var delaktig i att ta fram vaccinet mot ebola m.m

                  Vaccinationen driver inte på mutationer men att låta sjukdomen spridas (vilket den får göra när folk blir sjuka) driver på mutationer. Viruset förändras hela tiden, det är ju evolution, och varje person som låter bli att vaccinera sig är en potentiell värd för viruset att förändra sig i. Att välja att inte vaccinera sig är också ett val, det måste man ju acceptera såklart. Men man måste veta vad man väljer istället.

                  Tips, läs på folkhälsomyndighetens sida om du vill lära dig mer.

                    Tack!

                  Tycker det är komiskt att anti-vaccare alltid tycker man behöver ”leta” kunskap och att de alltid verkar hitta den kunskap de sker på något forum där människor utan utbildning inom medicin hävdar en massa saker. Tips: det finns alltså myndigheter vars syfte är att granska vaccin och dess biverkningar. Där jobbar det folk med expertkunskaper och massor av utbildning som genomför vetenskapliga studier, Har de godkänt vaccinet så är det en bra indikation på att det är säkert.

                    det är inte godkänt, det är nödgodkänt.

                    Pfizer tvingas nu släppa dokumenten om studien innan, den dom ville hemlighetsstämpla i 55år. Ser inte så bra ut.

                Skillnaden med detta vaccin är att det är en ny teknik (M-RNA), istället för traditonella vaccin där man faktiskt sprutar in en liten del av viruset i kroppen. Jag är inte alls bekväm att spruta in något som går in på DNA nivå. Vaccinet är dessutom NÖDgodkänt. Amerikanska FDA blev ombedda att släppa info om framställningen av Pfizer vaccin och svarade att de kan göra det om 56 år….Och nej ingen vet något om långsiktiga biverkningar, de visar sig inte såhär snabbt inpå.

                  Malin, du behöver inte oroa dig för att något påverkar på DNA-nivå. Det gör ju alla virusinfektioner. Skillnaden är att virusmängden/styrkan i ett vaccin är mycket mindre än i en infektion.

                  Virus infekterar oss på antingen genom att viruspartiklarna kidnappar värdcellens maskineri, tillverkar hundratals nya kopior av sig själv, tar död på cellen och därefter sprider sina viruskopior vidare ut i organismen.

                  Det andra sättet innebär att viruspartiklar infekterar värdcellen med sitt DNA och därefter sitter viralt DNA kvar i cellerna i ett ”vilande” läge. När värdcellen delar sig, delas viruset och sprids vidare med den nya kopian av värdcellen.

                  Så alla virusinfektioner, förkylningar, magsjukor, öroninflammationer, halsont går in och påverkar ditt DNA. Sorry!

              Har du läst statistiken för covid-fall i Sverige? 80,1% av de som har avlidit har minst en riskfaktor. Närmare 60% har två. 70% som avlider är män. Vet inte hur gammal du är men i åldern 20-29 är det 16 personer som har avlidit. I åldern 30-39 är det 41 personer som har avlidit. Medelåldern för de som har avlidit är 78 år för ovaccinerade och 84 för vaccinerade.

              Med tanke på detta + att det krävs fler doser då vaccinets verkan avtar är det inte konstigt om man är tveksam inför vaccinet. Oerhört viktigt att stanna hemma vid minsta lilla symptom. Det är det allra bästa sättet att skydda andra.

                Jag håller helt med dig, det är korrekt statistik. Men ska vi nu snacka statistik och forskning så visar flertalet stora studier att man inte kan fakta-resonera med personer som känner rädsla för vaccin. Det kan till och med bli så att det skapar ett starkare motstånd.
                Denna reaktion ser man tydligt även hos i andra grupper som högerextrema, masskjutare, incels och rasister. Även dessa grupper grundar sig främst i rädslor.

                Studierna visar också att det bästa sättet att nå en rädd människa är genom att fråga om historien bakom rädslan. När man vet historien kan man ju hjälpa personen att gå vidare från sin rädsla vilket också gör hem mer mottaglig för fakta.
                Bara lite kunskap såhär på kvällskvisten för dig eller andra om ni nu faktiskt vill få fler persiner att vaccinera sig.

                  gäller det er som är rädda för förkylning också?

                  Nja det är också så att de som är rädda/oroliga för saker kan bli hjälpta av att se statistik för reella risker (jämför KBT där man pratar om sannolikheter för upplevda faror).

                    Vilken typ av rädsla syftar du till som ska bli övertygad av att se statistik?
                    Jag skulle nog ändå tro att Alma här ovan och andra med samma rädsla för covid vaccinet nog redan är informerade kring den statistiken. Hur många gånger behöver man upprepa samma statistik för att rädslan ska släppa?

                  Anonym 20:37:

                  Med statistiken menar jag att det inte är konstigt om man är tveksam till att vaccinera sig. Särskilt om man är ung, utan riskfaktor samt kvinna.

                  Men visst är det bästa att fråga varför någon är rädd. Alma här ovanför är tex öppen med sin rädsla och vill diskutera på ett vettigt sätt 🙂

                Är vaccinerad men tycker restriktioner är överdrivna och tror absolut inte vaccinpass kommer hjälpa. Däremot måste man också se hela bilden av sjukdomen, inte bara dödsfall. Väldigt, väldigt många personer har fått långvariga biverkningar som de eventuellt kommer få leva med resten av livet, så det är viktigt att hålla nere smittspridningen då det inte är en ”influensa som alla andra”, inte än iallafall.

                  Ingent nytt. Samma långvariga biverkningar av virussjukdomar, finns och har funnits i många år. Det heter ME.

                    Ännu ingen bra evidens för ME.
                    Post Covid forskas det på.

                    Vi får se vad framtiden visar

              Men vaccinet är mot Corona. Ta ert ansvar och vaccinera er. Är otroligt ego att inte tänka på andra och vi måste få stopp på smittan.

              Hej Alma, kan jag få fråga varför du är rädd? Är det något särskilt som hänt eller grundar sig din rädsla främst i att du kanske inte har så bra koll på vaccin? Eller något helt annat kanske?

                Jag har inte så bra koll på vaccin.

                Ingen kan veta helt säkert om det faktiskt är en bra strategi att vaccinera mot covid? Det kommer väl visa sig om några år först?

                Sen så är jag rädd för att göra något (vaccinera mig mot covid) som jag isf gör bara för att slippa bli hatad.

              Ok men du vet att du riskerar att bli väldigt sjuk? Och att du som ovaccinerad riskerar att smitta de svagare istället. Kanske dags att inse att det inte handlar om dig utan att det är dödlig pandemi som härjar i hela världen. Om du är rädd så boka en tid med en läkare så kan den förklara vad det är för typ av vaccin och vad det innebär.

              Ca 43% av hela världens befolkning har vaccinerat sig och då pratar vi miljarder människor. Det borde vara skäl nog till att våga bidra till att få slut på detta elände. Om man sitter ensam ute på landet där man inte integrerar med andra människor, dvs att man isolerar sig de år pandemin pågår så hade jag kunnat ha överseende. Men det är i princip omöjligt. Och då ska man inte heller belasta sjukvården om man blir smittad. Eftersom man aktivt valt att inte vilja/ våga bidra till att få ett slut på denna världshandeln.

                världspandemi*

                Att vården är belastad är väl knappast de ovaccinerades fel? Det handlar snarare om högerpolitiken..

                  Eh jo, naturligtvis är det de ovaccinerade som har belastat vården mest det senaste 1 1/2 året. Det kan väl ingen har missat?!

                    Vad snackar du om, vaccinet har inte funnits i 1,5 år?

                      Men ursäkta, vaccinet har funnits i snart ett år (dec 20 på äldreboenden).

                      Senaste nytt är av de som ligger på Ica är de som är ovaccinerad yngre än de vaccinerade. Tror det skiljer nästan 20 år, vilket säger en del.

                Smitta andra kan man göra som vaccinerad också.

                  Förstår du inte hur konceptet ”risk” fungerar?

                    Jo, men du sa att man riskerar att smitta andra som ovaccinerad. Det gör man även som vaccinerad.

                    Hur mycket större menar du att risken för detta är som ovaccinerad?

                    (Är själv vaccinerad om det är relevant)

              Men är det inte just detta varför ni blir dumförklarad och kallade egoister? Om man inte är påläst och inte kan något om detta, är det inte då man ska se till att läsa på så mycket som möjligt och bli mer kunnig inom ämnet? Egoistiskt att inte göra det i min mening..

              Jag älskar när antivaxxers använder argumentet ”jag tror inte på….” som om coronaviruset och vaccinen är någon form av gudomlig varelse man kan välja att tro på eller ej. För att klargöra: fakta är inte något du kan ”tro” på eller inte. Du kan förstå det mer eller mindre bra, men du kan inte välja att tro att det är sant eller ej. Bedriver du inte egen forskning på området behöver du sluta ”tro” omedelbart.

                Saken är ju att forskarna inte heller är överens om många saker. Vilka forskare mer specifikt är det du tycker står för sanningen?

                  (Jag är själv forskarstuderande och vet hur olika resultat studier kan visa. En studie kan säga emot en annan, även om de studerar samma område. Ett resultat är inte heller en allmän sanning; hur generaliserbart är det, för vilken grupp, hur starka samband, osv. Ofta säger inte studier att ”så här är det” utan snarare att ”den här studien tyder på x med dessa specifika förutsättningar” sen kan en studie med andra förutsättningar tyda på annat. Därför kan man sällan plocka en enskild studie och hävda en sanning som skulle vara allmängiltig. Utan att låta dryg, hur många här inne kan ens läsa en vetenskaplig artikel och förstå vad resultaten säger?)

                    Ca 99% av de redan vaccinerade och 50% av de ovaccinerade.

                      Så du menar att 99% av de vaccinerade har läst de vetenskapliga artiklarna som rör viruset och vaccinen? Jag tror inte det. Tror att de flesta lyssnar på fhm och de rekommendationer de går ut med. Vilket kanske är det man kan förväntas göra också.

      It goes both ways. Senast idag ramlade jag in på någons story som har 78 stories i rad om hur korkade folk är som vaccinerar sig. Hur blinda de är. Dumma i huvudet. Kommer dö och bli sjuka och skylla sig själva. Du känner dig antagligen träffad då du undermedvetet tar åt dig då du ”har valt sida” (?)

        Nej jag känner mig bara rädd och förvirrad. Jag är inte vaccinerad mot covid och hatar varken de som vaccinerar sig eller de som inte vaccinerar sig.

      Håller med! Blir mer irriterad – rent av upprörd – på människor som vaccinerat sig och går ut i samhället, festar bland andra och går till universitet/skola och jobb för att ”jag är ju vaccinerad” NÄR DE HAR SYMPTOM. Alla med symptom SKA stanna hemma. Detta har FHM understrukit gång på gång. Fattar inte hur folk kan tänka så? Människor som i övrigt är både kloka och empatiska? Begriper verkligen inte.

      Jag är så SJUKT trött på den här diskussionen, jag är själv vaccinerad men bryr mig faktiskt inte om folk väljer att inte göra de så länge de inte sprider sina galna foliehatt teorier de ska prackas på folk hela tiden i varenda kommentarsfält man ser.

      Jag tycker det är skrämmande med kommentaren jag såg igår om en mamma som inte vaccinerade sina barn, alltså med de grundläggande vaccinen.

        Vaccinerar inte heller mina barn med grundläggande vaccin. Handen på hjärtat är dom de friskaste barnen i sina årskullar. Aldrig sjuka.

          Skulle alla tänka som dig skulle vi få tillbaka de gamla barnsjukdomarna igen och de skulle bli dödliga. Otroligt egoistiskt tänkt av dig som förälder. Det handlar inte bara om dig och ditt barn utan man måste kunna se den större bilden.

            Barnsjukdomar är inte dödliga. ?

              Är du helt tappad?

              Nej, bara 400 om dagen som dör av mässling.

              Eh jo, de som fanns förut är det. Det eller ger väldigt svåra konsekvenser. Tro mig, du vill inte ha dem tillbaka.

              Jo! Läs på om följande vanliga barnsjukdomar i världen och återkom sedan om du fortfarande tycker att de inte är farliga:
              Kikhosta
              Mässling
              Röda hund
              Stelkramp
              Påssjuka
              Difteri
              Epiglottit

          Ja, det var väldigt tillförlitlig information! Helt klart bevis på att det grundläggande vaccinationsprogrammet gör barnen sjukare!!!! Kan självklart inte ha med något annat att göra.

          Jag räknar såklart med att du utfört noga beräknade studier och forskning på dina barn för att kunna dra en sådan slutsats, samt att du har en doktorand inom området ?

            Man har inte en doktorand….

            Har du en student inom området också?

              Sa väl allt om personens intellekt ?

                Det sa ju absolut ingenting om hens intellekt. Snarare att hen inte har någon större kunskap inom området.

                Med det sagt så tycker jag att de personer som har ett behov av att diskutera främlingar intellekt, kanske inte själva har något djupare sådant ?

          Du är medveten om varför vissa sjukdomar inte existerar längre?

            Åh jäklar vilken okunskap det är bland de som vägrar vaccinera barnen. Pinsamt vara så dum.

              Och de va ett svar på min kommentar för att? ?

          Nu finns det ju inga vaccin mot vanliga sjukdomar så som förkylningsvirus och halsfluss osv, så att dina barn inte är sjuka så ofta säger väldigt lite om effekt av att inte vaccinera sig. Vaccinen skyddar mot specifika (ofta livsfarliga) sjukdomar, det är ingen immunförsvarsboost i största allmänhet.
          /mvh supervaccinerad mot allt och aldrig behövt sjukanmäla mig från något jobb någonsin

          Blir fan galen. Eftersom du verkar tappat en del verklighetsuppfattning, så misstänker jag att du inte har koll på sjukdomar i vissa Afrikanska delar .. så låt mig förklara enkelt :

          Det finns en JÄVLA anledning till att barn i Afrikanska länder ( i bla flyktingläger ) drabbas av sjukdomar som mässling och tuberkulos. Och det finns en jävla anledning till att just dina barn inte drabbats (ännu) och det är för att UNGAR här har fått VACCIN.

            Det hjälper inte barnen i Afrika att du vaccibera dina barn i Sverige,

          Men Fyfan, vidrigt! Hur världsfrånvänd är du? Snälla, läs lite vetenskapliga artiklar med studier som faktiskt visar motsatsen. Om dom inte blir sjuka av förkylningar? Grattis, det finns nog en hel del annat du bör vara orolig för och dom barnen runt om dig.

          Fast vaccin handlar inte främst om dina barn och hur friska de är.
          En stor del av deras hälsa är ju också tack vare alla runt er som ÄR vaccinerade, så att ni slipper epidemier av mässling, polio och annat.

          Solidaritet kallas det.

          Vad ända in i glödheta .. Förstår du inte varför dina ungar är friska? De är friska därför att alla andra ungar i deras närhet är vaccinerade! Så urbota oasvarigt. Dra inte iväg med dina barn till något resmål där vaccinationsgraden är lägre än i Sverige bara.

            Ja det är verkligen skrämmande hur folk inte kan vaccinera sina barn. Men en del har inte heller säkerhetsbälte på sina barn. De har ju aldrig krockat tidigare så…

            Vi har knappt dessa sjukdomar i Sverige, men de finns. Tänk att stå med ett barn som kiknar, blir blått och tappar medvetandet. Och man hade kunna förhindra det. Eller efter en utlandsresa se sitt barn få okontrollerade spastiska kramper i nacke, mun, svalg och inte få luft. Det är ett val. Men jag hade inte kunna förlåta mig själv.

          Men barn ska vara sjuka när de är små, de får ett starkare immunförsvar då. Barn föds utan (eller med väldigt svagt immunförsvar) så att dina barn skulle vara friskare än andra för att de inte har tagit något vaccin är helt ologiskt. Då lär de bli sjukare när de blir äldre. Nu menar jag förkylaningar, inte mässlingen som kan leda till allvarliga följder.

          Fast vaccinerna är ju inte mot förkylningar? Du vet om vad som kan hända om man får mässlingen. Vad som kan hända om en gravid får röda hund? Vet inte om du har en dotter men tror du hon kommer att tacka dig om hon en dag blir gravid?
          Att dina barn inte får dessa sjukdomar beror ju på att andra vaccinerat sig och att sjukdomarna till stor del är borta i Sverige.

        Det var jag ??‍♀️? Min unge fick sina första sprutor men har inte fått de nu senaste och kommer absolut inte vaccineras mot covid. (För att förtydliga det hela) Tack för mig!

          Tycker synd om ditt barn som har en sån egoistisk mamma ?

      Kolla i tidningen, fler vaccinmotstånadre som dött. Som ångrar de inte tog vaccinet.

        *motståndare
        Jäkla mobil

        Hahaha, hur fan vet du att de ångrat sig? De är ju uppenbarligen döda och kan inte prata, eller är du nåt slags medium som snackar med de döda? ??

          haha

          Jag som ovaccinerad skulle inte ångra mig, först gjorde jag det inte pga att jag vägrar experiment, jag tar inga risker med osäkra mediciner. Det gjorde jag inte med svininfluensan heller, och samma anledning då var att det var för snabbt framtaget.

          Nu har jag mer gått över till att jag inte gör det för att jag värderar andra människors mänskliga rättigheter, jag gör det för att jag är emot att barn används som sköldar, för alla som fått vaccinskador men viftas undan. jag är emot för hur minoriteter blir misshandlade. Australiens ”ovaccinerade-läger”. Jag är emot det för att människor blir hjärntvättade. Att människor blir uteslutna från sina familjer. Jag står med alla dom.

          Jag gör det heller inte för att vaccinen aldrig hade blivit nödgodkända om dom tidiga behandlingsmetoderna som hjälper hade accepterats av dom olika läkemedelsverken. Det är ett av kraven för att ett preparat ska få nödgodkännande: att det inte finns några andra behandlingsmetoder.

          Och under tiden håller Pfizer på att ta fram ett läkemedel mot covid som fungerar precis som Ivermektin, men Ivermektin tjänar dom inga pengar på, finns inget patent och det kostar några kronor/dos.

          Så ta erat vaccin ni. Och svik mänskligheten.

            Ja för du låter inte hjärntvättad. Det är ju pga att så många vuxna vägrar vaccinera sig som man måste gå ner på barnen för att få stopp på spridningen.

            Hur man kan förkasta ett vaccin som flera miljarder ha tagit är bara själviskt, speciellt så här långt in i pandemin.

              att lyssna på alla sidor är alltså att vara hjärntvättad…. du borde nog kolla vad hjärntvätt betyder.

              nej, det är inte på grund av det som man vaccinerar barn.

              läs hela kommentaren och betänk sedan det som går emot dig.

              hade jag fått utskrivet ivermektin hade jag tagit det profylaktiskt, eftersom det är det bästa läkemedlet mot infektion, smittspridning och död.

                Ok, vi säger så. Din information som du har hittat på nätet är 100% korrekt. Jorå så att…

                  Vart hittar du dina läkare och forskare som du lyssnar på? Inte på nätet va?

                  Flccc, Global covid summit, Robert Malone som är uppfinnaren av mrna-tekniken, Ryan cole som har ett eget labb, Peter McCullough kardiolog m.m

                  I Sverige finns Nils Littorin, Sture Blomberg. Du kan säkert hitta fler.

                  här är ett remissvar till socialdepartementet om vaccinpass om det är något du är intresserad av.

                  http://lakaruppropet.se/

              https://c19ivermectin.com/

              Där kan du börja, sen kan du söka själv, och glöm inte att lyssna på forskare och läkare som inte har ett vinstintresse.

                Fast du kommer alltid kunna hitta info på nätet som kommer att stödja din teori. Men när den största anledningen till att inte vaccinera sig är att man inte vill att staten ska bestämma över ens kropp är man ute på djupt vatten. Det finns ju inget land som vill stänga ner än mindre att viruset ska finnas då det kostar otroligt mycket vilket på sikt kommer leda till ännu större arbetslöshet och mindre skatter, vilket betyder att vård, skola och omsorg inte kommer att kunna finansieras. Men jag antar att ni förstår att vi står inför en stor ekonomisk kris.
                Jag vill att samhället ska kunna fortsätta, därav min vaccinering. Plus att jag vill skydda mina medmänniskor. Det finns ju inget argument från eran sida som handlar om att ni vill skydda eran omgivning utan allt verkar handla om jag:et. Det tycker jag är sorgligt.

                  den ekonomiska krisen hade blivit lite bättre om man erkände profylaktisk behandling med ett av dom billigaste och mest effektiva läkemedlen.

                  Och det är oförskämt att misskreditera extremt duktiga läkare och forskare så fort dom går emot läkemedelsbolagen, och sen hindra dom från att synas och höras och lura i befolkningen att det inte finns studier, att den säkraste medicinen världen över som har räddat miljontals liv under flera decennier är farlig, en hästmedicin.

                  Den sidan är inte skriven av en kvacksalvare.

                  Bryr man sig om världen och vill att det ska gå bra, så kan man lyssna på alla läkare och forskare, och helt enkelt säga att det finns fler än en metod. Att man kan välja det alternativet som känns bäst för sig själv.

                  För min del är den metoden den säkraste, mest välbeprövade och billigaste.

                  Det är inte egoistiskt, det är att vara medmänsklig, och stå upp för alla. Även dom som inte vill ha det man själv vill ha.

                  Ta en titt längre upp på dom andra kommentarerna.

                  Och här finns en jättefin intervju med Sture Blomberg om bl a ivermektin

                  https://www.youtube.com/watch?v=NEwwekpFxKM

                  det är alltså en hemsida där dom har samlat 67 godkända studier på ivermektin, över 6000 forskare är inblandade totalt.

                  Tror det är flccc som står bakom den.
                  Dom finns säkert på pubmed om du hellre vill hitta samma information där.

                  Har aldrig varit med om att människor blir arga och besvikna över att det finns ett säkert läkemedel för en sjukdom. Det är helt galet.

                  En längre kommentar väntar på godkännande.

                    Känns som att det här kan bli en never ending story. Vi kan ju komma överens om att vi inte är överens om frågan helt enkelt.

                      ja det brukar låta så.

                      Önskar dig en fin dag, och ett framtida uppvaknande. Inte ironiskt alltså. När du är redo att ta emot information, så kan du alltid gå tillbaka och kolla länkarna och läsa studierna.

                      a/ Ha ha ja det brukar låta så. Jag önskar dig en fin dag också och hoppas du och dina nära inte åker på Covid och dess varianter.

                      här är en länk till med studier på många olika behandlingar. I fall du blir nyfiken:)

                      https://c19early.com/

                      haha tack, jag har redan haft covid och flera av dom jag känner, till och med dom som är vaccinerade:P

                      a/ Vad skönt att det gick bra.

      Kanske för att det påverkar alla negativt när motståndarna inte vaccinerar sig. Om alla som kan, tog de sprutor man behöver, skulle vi kunna komma igång med att ”leva livet”. Samhället skulle kunna rulla på som tidigare med skola, krogar och resor. Jag blir otroligt provocerad av de som har en övertro på sig själv och tror att de är smartare än världens alla forskare.

        Ja precis. Det går ju ut över oss andra som tagit vaccin och vill slippa bli sjuka.

          Men om man är vaccinerad, varför är man då rädd för att bli sjuk? Majoriteten som blir sjuka – oavsett vaccination eller ej – blir ju inte allvarligt sjuka? Få (totalt sett) blir allvarligt sjukt och ännu färre dör.

          Se tex till julbordet i Norge där alla var dubbelvaccinerade och där 90-100 st (av 100, eller?) har testats positiva för corona.

          STANNA HEMMA VID SYMPTOM.

            Anledningen till att vaccinet inte tar korrekt är ju för att vi har för få antal vaccinerade vilket gör att viruset fortsätter och muterar. Hade alla som kunnat ta vaccinet så hade vi inte varit i det här läget vi är nu. Därför kommer vi att få leva med det här länge.

            Jag hoppas verkligen att samhället stramar åt och kräver intyg för att restauranger och liknande så att samhället kan få fortsätta och ni ovaccinerade kan vara hemma i hemmets trygga vrå.

            Man är nådigt naiv om man tror att viruset bara ”syns” när det har slagit ut. Vissa får ju väldigt milda symtom medan andra blir jättedåliga och med långtidsbesvär.

              Vet inte varför jag kategoriserar som ”ni” av dig.

              Men det är ganska naivt att påstå att vi inte skulle vara i denna situation. Viruset muterades redan innan alla i Sverige hade haft tid till att vaccinera sig.

              Dessutom har ju extremt många länder inte haft (eller har) tillgång till vaccinet = mutation sker ju från alla länder. Hittills har väl mutationer kommit in TILL Sverige – inte uppstått här?

              Många av de äldre/sjuka fullvaccinerade drabbas återigen av vanliga corona. Alltså ger vaccinet inte tillräckligt med skydd för dem som behöver det. Kanske är just DETTA vaccin inte tillräckligt bra mot just corona?

                Så du anmärker på ”ni” som står för dig och dina gelikar, dvs de som tänker som dig. Jag kan säga du om det känns bättre då du av någon anledning verkar ha tagit illa upp av ordet…vilket känns lite märkligt i en diskussion som denna.

                Jag tror inte jag kommer nå fram till dig och de som tänker som dig då ni/ du inte verkar kunna tänka utifrån jag:et. Varför tror du att viruset inte försvinner (och dessutom muterar)? Om erat beslut endast hade drabbat er själva hade det varit mer ok men ditt beslut påverkar omgivningen i alla högsta grad. Känner du att du är ok med att dina beslut kan ta död på din granne eller äldre närstående så säger det väl mer om dig.

                Slår vad om att många av er anti-vaxers också sitter och beklagar er här på ÖS om att ni mår så dåligt av restriktionerna. Restriktioner som har uppkommit pga av era beslut.

                  ”Ni ovaccinerade” skrev du.

                    Ja jag utgår från ditt resonemang att du är ovaccinerad.

                      Mitt resonemang? Du kanske menar Ms resonemang. Läsförståelsen verkar vara på topp ikväll.

                      Jag är inte anonym ovanför, jag är M hehe. Har aldrig hävdat att jag är ovaccinerad.

                      Har aldrig beklagat mig i ÖP (över något, tbh).

                      Stannar alltid hemma vid minsta lilla symptom. Har testat mig flera gånger och det har aldrig varit positivt för covid.

                      Har jobbat i vårdnära arbete med personer som haft corona utan att vi först vetat om det (alltså inte använt skyddsutrustning). Ingen ur personalen blev smittade.

                      Man kan vara vaccinerad (t.ex. pga yrke) men ändå vara skeptisk.

                      Man kan vara vaccinerad och ändå inte anse att vissa restriktioner är vettiga. Eller tillräckliga, för den delen.

                      Och man kan absolut vara skeptisk till just detta vaccin men ändå vaccinera sig själv och sina barn enligt Sveriges vaccinprogram.

                      Anonym 23.45 Men vart kom du in i diskussionen? Bortsett från att vara dryg.

                      Det är väl ett öppet forum och inte en privat diskussion mellan dig och M?

                      Var kom du själv in i diskussionen?

                      Anonym 09.03 Du tillför ju absolut ingenting till diskussionen bortsett från att vara dryg. Tolkar det som att du är ovaccinerad så jag släpper ”diskussionen” med dig nu.

                      Jag svarade bara på vad du själv hade sagt om vilka ”ni” du pratade om, eftersom du själv inte verkade ha koll på det. Om det gör mig till en ativaxxer i dina ögon…? Ja, det får väl vara så då.

                      Varför utgår du från det x? Vad i Ms kommentar gör att du utgår från att hen är ovaccinerad?

                  Dom som dödar våra grannar är dom som inte erkänner den behandling som har visat sig vara mest hjälpsam mot både död och smittsamhet. Världens säkraste och ett av dom billigaste läkemedel.

              men det stämmer ju inte. kolla israel och andra länder, nästan 100 procent vaccinerade och smittan är kvar.

              finns många virologer och immunologer och forskare som säger att man inte ska vaccinera mitt i en pandemi för att viruset då muterar eftersom det vill överleva.

              Man kan inte bara lyssna till forskare som jobbar för stater eller vaccinbolag.

              Hur bra går det för Gibralter som har 100% vaccinerade sedan länge?

            Men fattar du inte??? Vaccin handlar om solidaritet! Egoist!!!

            MEN FÖR I HELVETE!!
            Handlar inte om att vaccinerade är rädda för att bli sjuka, handlar om att vi vill kunna återgår till ett helt normalt samhälle (vad som nu är normalt numera) och då krävs det att alla vaccinerar sig. Samt vaccinering = sjukvården belastat mindre.
            För oss vaccinerade handlar det inte om att vara rädd för ovaccinerade för att risker att bli sjuk. Det vi är rädda för är er okunskap om att tänka logiskt och tänka på fler än sig själv.

              Word.

          Men om ni vaccinerat är sår det väl lugnt?
          Eller vaddå, fungerar inte vaccinet?

          Förklara då gärna för mig varför man ska ta ett vaccin som inte fungerar…

            Det fungerar! Vaccinationen skyddar dig från att bli allvarligt sjuk och minskar också risken att du smittar andra. Det bidrar till att minska smittspridningen i hela samhället på sikt.

            Vaccinet fungerar, precis som alla andra vaccin, så behövs det boosterdoser.
            Vaccinerade smittar inte i samma höga grad som en ovaccinerad.
            Vaccinet hjälper till att dra ner belastningen på sjukvården.

        Suck. Vaccinet är inte lösningen!!
        Men fortsätt gärna tro det.

          Vad är lösningen då? Berätta gärna din vetenskapliga grund

            Ja otroligt spännande att få veta den lösningen!

          Covid verkar inte drabba unga i så hög grad.
          Men nästa virus, för det kommer ett, var så säker, kanske är mer dödligt för folk i 16-35 års ålder. Eller 2-15… Men då kanske inte äldre känner för o vaccinera sig…det verkar ju inte så farligt för DEM.

          Man står sig själv närmast. Men man ska inte förvänta sig att andra ställer upp för en om man inte själv är villig att ställa upp för andra.

            man använder aldrig barn och unga som sköldar. vad är du för människa?

              Svårtydd kommentar. Vadå sköldar? Tycker du att människor någonsin är sköldar för andra? Och vad har det med mig som människa att göra? Viruspandemier är något som vi får vänja oss vid och vissa kommer att drabba yngre. Och har vi inte en gemensam tanke om solidaritet, att vi tillsammans hjälps åt att minska smittan, så kommer det här aldrig gå.

            De äldre (70+) var ju länge sämsta gruppen på att följa restriktionerna.

              Nej inte alls. Den klicken var ju liten. Så ren lögn.

          Vaccinet gjorde att vi kunde sluta stänga in oss. Antalet fall minskade. Visst det behövs booster doser, det utvecklas men det gör även andra typer av virus. Men du kan väl ändå inte påstå att det inte hjälpt?!

        Förutsatt att alla fortsätter ta booster-sprutor i all evighet.

          Ja för din skull ditt…..

            För min skull? Jag är vaccinerad så jag har gjort mitt.

          Ja hoppas att alla tar booster vaccin i all evighet. Blir mörkrädd av alla som väljer att inte ta vaccin eller fler doser. Då kan vi ju köra game over nu då. Eller ska bara några få överleva, dom som har lyckats få ett bra immunförsvar?

      Ja om ni ovaccinerade vill leva i en låda resten av livet så varsågod men håll er borta från oss. Vi andra tar vårt ansvar och försöker göra så att vi kommer vidare i den pandemin. Är så oförstående till dom som inte vill dra sitt strå till stacken. Vi alla är här tillsammans! Jag har fler som är i riskgrupp så ta inte upp snacket om att alla som är vaccinerade är säkra och bla bla, det finns faktiskt dom som inte kan ta vaccinet fastän dom vill och skulle behöva.

        Snart blir det som i Tyskland. Utegångsförbud för alla ovaccinerade.

          Gärna!! Fan va skönt!!

          Hej från Tyskland! Det är inte utegångsförbud för ovaccinerade, det är några delstater som har utegångsförbud för ovaccinerade PÅ NATTEN, i övrigt är det så att ovaccinerade inte får komma in på ställen, vilket är en helt annan femma.

            Synd. Hade ju varit bättre med ett totalt utegångsförbud. Om man ska vistas på dom gatorna som har byggts solidariskt så bör man oxå vara solidarisk.

              Solidariteten finns inte sen när du får biverkningar av vaccinet. Då har läkemedelsbolagen friskrivit sig ansvar. De ska inte släppa information förrän om över 50 år. Solidaritet.. ja. Åt ett håll.

                Va?? Vet du ens vad solidaritet betyder?

                  Ja, och jag håller inte med om detta snack om att vara solidarisk. Att vi tycker olika betyder inte att en av oss inte förstått.

                    Med det sagt, tack och god natt.

        Så tänker jag kring klimatet men där verkar inte så många tänka att deras handlingar går ut över andra. Men visst, den dag folk slutar flyga, köra bil, äta kött och köpa fast fashion, i SOLIDARIET med alla människor deras val annars går ut över. Den dagen tar jag vaccin mot covid.

        Vi vs dom. Utegångsförbud för ovaccinerade. Vaccintvång. Vaccinpass. När ska de utan vaccin få ett utmärkande tecken på klädseln då?

          Vidrig referens.

            Ingen referens, bara en fråga.

          Men Fyfan! Kräks!!! Snälla läs på!

            ”LäS pÅ!!!”

            Läs på vadå?

          Historien upprepar sig alltid och vi människor lär oss aldrig. Eftersom vi är dumma får.

          Snälla dra inte den jämförelsen. Du vet själv att den inte funkar.

      Ja speciellt som det inte är ett vaccin i den bemärkelsen. De flesta som smittar runt nu är ju vaccinerade.

        Nej

          Jo.

        Det är INTE sant. Hur känns det att vara så världsfrånvänd?
        Barn driver smittan just nu, barn som är för unga att vaccineras.

        Ovaccinerade vuxna driver också smittan.
        Att vaccinerade blir smittade igen beror på att skyddet minskar med tiden. Men att vaccinerade smittar mest är ren lögn.

          BS!

            Inte ett dugg bs. Det är ni som är så sjukt frånvända och tror på allt skit som skrivs, trots massa bevis. Ni kan ju inte ens lägga fram vettiga bevis som inte är ihopklistrade.

          Jag är ovaccinerad. Har hållit mig inne. Skött mig exemplariskt. Inte haft covid och kommer troligen inte få. Har inte smittat en jävel. Medans de jag känner som vaccinerat sig levt loppan, fått covid och på det viset spridit smittan vidare. Hur kan man då hata på oss ovaccinerade som sköter sig bättre än er vaccinerade? Hur går det ihop?

            Är vaccinerad, har inte haft covid. Lever inte heller loppan. Träffar inte mycket folk, springer inte i butiker om jag inte måste. Spritar händer, använder munskydd ofta. Håller mig hemma mest. Jag gör allt jag kan och det med gott samvete. Har inte kramat min familj sedan julen 2019 typ då mina föräldrar är i riskgrupp.

        Ojojoj vilken okunskap. Det är inte de vaccinerade som smittar värst. Testa och läs lite olika studier ska du se.

      Alla vettiga människor föraktar väl foliehattar? Det har funnits många dödliga sjukdomar som t ex polio, difteri, stelkramp och kikhosta som folk dog av som i dag närmast är utrotade från i alla fall västvärlden pga våra vaccinprogram. Att inte ta vaccin innebär att du riskerar att smittas och föra smittan vidare. Du kanske överlever men din farmor dör. Så visst kan folk få välja men samhällets uppgift är att skydda sina medborgare så då är det helt ok tycker jag att införa vaccinpass i alla miljöer där det vistas människor.

    Ni som jobbar med telefon-/chatthjälp för företag, är det något att ha? Sitta hemma och svara när kunder ringer dig eller hör av sig i en chatt, är det nice eller tröttnar man fort? ?

      Jobbar inte med det längre men jag tyckte att det sög haha. Ja, visst att man tröttnar riktigt fort på att behöva upprepa samma saker gång på gång, men det kunde jag ändå hantera. Det värsta tyckte jag var hur dåligt bemött man blev av dem man försökte hjälpa.

        Tack för input. Har jobbat med service på så många olika sätt, men aldrig hemifrån via tele/chat, så var lite nyfiken. Misstänkte att det var som med alla servicejobb – man hatar människor tillslut ???

          Haha, det är sant, man hatar människor tillslut ? Men jag tyckte att det var väldigt skönt att gå från att jobba i ett serviceyrke där man hela tiden träffade folk, och hade den face to face. När jag började på ett it-företag och gav support via telefon och chatt så var det himla najs att i alla fall inte behöva se idioterna i ögonen (vi hade givetvis massor med supertrevliga kunder också, men det är ju tyvärr inte dem man minns).

    Har ni några ”regler” innan ni ska sova?
    Tex allt ska vara uppdiskat och fint i köket, lägga ifrån sig mobilen och läsa en bok, meditera eller något.

    Hur fan får man in en rutin som man håller? ?
    Skulle gärna vilja att allt är i ordning i lägenheten (diskat, alla saker på sin plats och sånt) innan jag ska sova, men det går väl inte så jättebra direkt.
    Tog en paus i städandet vid 14 för att äta och skulle sen fortsätta. Jag fastnade med telefonen när jag satt och åt och nu är kl plötsligt 20.. Inte ens gjort något intressant på mobilen men fastnar liksom i saker och sen springer timmarna iväg.

      Vad ärlig med dig själv och skriv en lista på vad du vill uppnå och vad du gör idag, du kommer se svart på vitt vad du prioriterar.

      Det enda jag har är att all disk ska vara diskad och köksytor och köksbord avtorkade. Det tog ett par år att få in den rutinen, men med tiden blev gångerna jag hoppade över disken färre och färre. Nu lämnar jag bara om jag mår riktigt dåligt och tex har influensa, så blir ett par gånger om året bara. Ofta försökte jag motivera mig och vara peppig för att det skulle bli gjort men till slut insåg jag att det enda som funkade var att tänka typ: ”fyfan vad lat och dålig du är som inte ens kan ta din disk. Gör det bara och håll käften.” Och så gör jag det. Sluta tänk så mycket. Bara diska (eller vad du nu sätter upp för regel).

        Jag tänker helt klart för mycket ist för att bara göra? gillar ditt tankesätt, ska försöka få in det.
        Går dessutom rätt snabbt att diska, tycker inte ens det är speciellt tråkigt när jag väl sätter på kranen men vägen dit ?

      Jag vill alltid diska under tiden jag lagar mat. Och mår jag dåligt (har endometrios och får jävliga skov) så försöker jag diska det som står utanför vasken. Så det iaf blir mindre.

      Varje kväll plockar jag lite, vill alltid det ska vara så iordning det bara går ? Då känner jag mer ro. Börjar med ett rum, sen flyter det ofta på ?

        Hatar att vakna på morgonen och så orkade jag aldrig diska och plocka i ordning så man får knappt plars att göra frukost utan måste börja med att lägga ner i vasken, stampa saker på varandra eller något för att få lite yta?

        Får satsa på ett rum i taget och få in det som rutin. Köket är det viktigaste tycker jag. Är väl där minst egentligen men disk ser så mycket mer stökigt ut än annat stök i andra rum?

      För mig hjälper det (ibland) att tänka att jag gör det för mitt framtida jag, eller vad man ska säga. Vill jag städa ikväll eller imorgon? Om jag gör det ikväll så kommer jag vakna och vara tacksam över att jag gjorde det igår så att jag slipper göra det idag. Typ?

      Men annars är det nog enklast att börja litet. Bara bestäm att varje kväll ska diskbänken vara ren och tom, skit i allt annat. Med tiden blir det en vana man bara gör automatiskt och då kan man sakta lägga till fler grejer.

      Mår också bäst så, men orken finns inte och svårt att ta tag i saker?

      Ska börja med ett rum. Kanske det som är felet att jag alltid försökt ha allt i ordning, och är det stökigt orkar jag inte det på kvällen.
      Se till att alla saker har en plats och få in rutin att alltid lägga tillbaka det där det ska vara efter att man har använt det hade varit guld. Enkelt att städa då som du säger ?

    Ni som har varit gifta i närmare 30 år, firar ni varandra på bröllopsdagen? Om ni har barn, grattar barnen er?

      Inte jag men mina föräldrar har varit gifta i 30+ år. De ger varandra presenter varje bröllopsdag, oftast firar vi hela familjen tillsammans men om det inte går uppmärksammas det på något annat sätt av oss barn ?

        Så fint! Om jag inte är den drivande, händer det inte så mycket. Känns lite trist.

      Är barn till de gifta föräldrarna ? Vi barn firar alltid, sen kan det vara mer eller mindre oavsett hur många år. I år va det just 30, vi förberedde en stor brunch med pannkakor, bröd/bullar, frukt, smoothies, shot (typ ingefära, inte alkohol ?) osv osv. Vi hade inte råd att ge dom ngt så, men vi vet också att dom uppskattade detta mkt mer. Att vara hela familjen samlad ☺️

      När de firade 25 åkte de iväg över natten på vandrarhem och åt ute. Mysigt, mem de saknade oss (stor familj ?) så de ville inte göra om det så ?

      Men vi firar när de ”nollar” eller ”femmar” ☺️

        Vad generöst av er! Vi är väldigt generösa på alla sätt emot våra barn, men det går tyvärr inte åt andra hållet. Lite trist.

          Men varför förväntar du dig det? Vi är alla någons barn och barn ska inte ha krav på sig gentemot föräldrarna tycker jag.

            Jag förväntar mig ingenting, jag bara oberverar att det går åt ett håll, oftast. Jag pratar nu om vuxna barn, men som t ex bor hemma, är hemma mycket och tar fördelarna av det.

            Frågan var dessutom i två delar. Jag var nyfiken på om hur andra par firar sin dag, när man varit gifta i många år.

          Vi har aldrig haft mkt pengar tex. Så födelsedags/bröllopsdagsfrukost/brunch är supermysigt! Vi är inga som gillar att äta ute eller så, vi är inga speciellt krävande materiellt.

          Vi har alltid suttit länge vid middagsbordet och på födelsedagar tex har vi också stor frukost där vi sitter och pratar och äter gott. Vi är och andra sidan vuxna nu. Men mamma drog väl främst i att göra det som tradition.

          Så vi köper inte materiella saker (jo nåt såklart ibland om det är nåt speciellt föräldern/syskon önskar sig) men älskar våra frukostar/bruncher.

        Ja, eller inte alltid. Haha! Men just födelsedagar och tex deras bröllopsdagar firar vi mysigt! Vi är en enkel familj, och tycker om att sitta vid bordet tillsammans och bara vara ? Så stor frukost/brunch och så sitter vi i flera timmar och pratar om aaaallt möjligt. Okomplicerat och härligt ?

      Inte jag, men mina föräldrar firar ihop, lite olika, ibland åker de bort, ibland ”bara” blommor, nån present, middag hemma, eller restaurang.
      När vi barn var små åkte vi iväg och bowlade och åt ute på deras dag några gånger.

      I år skulle jag och min bror köpa en uppsättning glas till dem då de hade jämn årsdag, men det visade sig att Cervera hade jättebra priser på glas i samband med det så mamma hann köpa glas före vi hann, så det blev inget med det.?

      Jag (barn) grattar men inget mer. Det är ju deras grej, brukar bli att de äter på restaurang eller köper blommor till varandra.
      Vi barn är ibland med under middagen och får champagne.

    Hur hjälper man en vän vars lägenhet är på gränsen till sanitär olägenhet pga smuts, stök och katter? Personen i fråga är en tjej, cirka 30 år, har ett ordnat liv, framgångrik karriär, bra vänner osv. Det finns inga tecken på psykisk ohälsa eller liknande, utöver att hon inte kan hålla ordning hemma.
    Hon är själv medveten om att det är stökigt och ursäktar sig varje gång någon kommer dit. Det luktar loppis och kattlåda och är saker, kläder och disk ÖVERALLT. Jag drar mig för att träffas hemma hos henne och försöker oftast ses ute på stan, men jag vill ju hjälpa henne att få ordning, men vet inte hur. Hjälp?

      Vad menar du att du skulle kunna göra? Om hennes liv är ordnat i övrigt och det inte ligger drog/alkoholproblematik bakom är det väl bara att acceptera att hon är en riktig skitgris och träffas ute på stan.

      Stackars djur, antingen säger du det rätt ut eller anonymt tips till hyresvärden. Kan ju bli rejäla kostnader när/om hon flyttar.

        anmäl henne för djurplågeri så skyddar du katterna och människan får sig en tankeställare

      Men hur stökigt är det egentligen? Att det luktar kattlåda och loppis är inte helt ovanligt om jag ska vara ärlig. Är det såpass illa att hon riskerar att bli sjuk? Att det kommer skadedjur? Mögel? Sopor på golvet? Är toaletten ingrodd i skit? Har hon inga rena kläder? Smutsig säng full med matrester? Eller har ni bara olika syn på vad som är acceptabelt? Vissa har det stökigt helt enkelt och jag vet inte riktigt vad du skulle kunna göra om det inte är såpass illa som jag skrev, då borde kanske någon form av social instans kopplas in.

      Usch hade en kompis förr som stank kattpiss. Klarade inte av att vara där ?

      Kan du säga det åt henne? Alltså pratar ni om
      Det? Tänker om hon inte märker det själv ?

      Om hon verkar må bra och katterna verkar må bra behöver du inte göra något, tänker jag?

      Hjälp henne städa lite nån gång kanske? Jag har jobbigt med att hålla ordning och måste i princip bjuda hem vänner för att få motivation att ta tag i grejer, men ju stökigare det blir desto mer drar jag mig för det, just för att uppgiften att städa blir så övermäktig. Då brukar jag bjuda hem nån jag känner väl, som jag vet inte dömer mig för att det är stökigt och heller inte har nåt emot att jag börjar plocka lite medan vi hänger (nån automatiskt städnerv sätter igång vid såna tillfällen hehe).

        Oj, det lät lite otrevligt men var absolut inte menat så, enbart genuint tips!

      Jag har svårt att tro att psykisk ohälsa inte är inblandat i sånt. Kan inte tänka mig att någon vill leva så, någon anledning måste finnas mer än att man inte tycker om att städa typ.

      Köp henne presentkort på nån städfirma till julklapp.. storstädning

      Vill hon ha hjälp? Kolla i så fall om hon kan få en boendestödjare. Inte för att hjälpa henne städa utan för att hjälpa henne till att själv kunna städa. Även en arbetsterapeut skulle kunna vara till hjälp.

    Här kommer en liten rant (eftersom jag har mens och känner mig ful, svullen och arg idag ?):

    Jag är såå trött på alla som opererar sig och håller på med fillers och allt vad det är och tjatar om sina jävla ”naturliga resultat”. NEJ! Det ser INTE naturligt ut att fylla läpparna eftersom huden runt läpparna putar ut på ett sätt som inte förekommer naturligt, det ser INTE naturligt ut att bleka tänderna litegrann eftersom inte många har vita tänder, NEJ det ser inte naturligt ut att trolla bort dina rynkor eftersom ingen är helt slät efter år i detta liv. Och mest NEJ till att jag såg att Gabjoss skrivit på sin blogg att hon ville ha ett naturligt resultat på sin bröstop där man inte såg att hon hade silikonbröst – bara nej! Det syns VISST att ni förändrar ert utseende.

    Kan alla sluta leva i en illusion att de ser naturliga ut?! ? Operera på men kalla det inte naturligt!!!1

    Sorry och slut på rant.

      Heja dig! Och håller med, även om jag inte känner mig mensig och ful ?

      Min åsikt kvarstår – det ser INTE naturligt ut.

      Om det är snyggt eller inte har inte med saken att göra. Att du får komplimanger för att du ser snygg ut har ingenting med om du ser naturligt ut att göra. 🙂

        Min åsikt också. Klart det syns att personer fixat grejer. Och det ser fejk ut och utstrålar att de är ängsliga att duga.

        Men så länge de är nöjda så skitsamma.

        Diskuterar gärna vidare med dig men inte om du lägger ord i min mun och påstår att jag anser det vara ett heligt ord och att jag innehar en besatthet. Blir så låg nivå på diskussioner här inne när folk håller på så. 🙂

          Det är ingenting jag har bestämt, det är ordets betydelse.

          Av ditt svar läser jag att du blandar ihop att det inte ser naturligt ut med att det ser snyggt eller inte snyggt ut. Hela ditt svar fokuserar på att folk som gjort ingrepp/fillers blir snyggare (eller fulare). Som jag skrev så har din snygghet inte med naturligheten att göra. Folk blir chockade över att du ser snyggare ut nu, men det har ingenting med snyggheten att göra – alla dessa personer vet ju med säkerhet att dina förändringar inte är naturliga eftersom de sett dig tidigare och nu reagerar på din förändring.

          Om du vill se naturlig ut behöver du inte förändra någonting, det är min poäng. Jag struntar i om det är snyggt eller inte. Så fort du förändrar någonting på ett sätt som din kropp inte själv kan åstadkomma med exempelvis förändrad fettprocent, muskelmassa, åldrande osv är det ju inte längre naturligt, eller hur? Att vi sedan har blivit vana vid att folk är smala och väldigt vältränade men har stora fasta bröst (vilket är en väldigt ovanlig kroppsform egentligen eftersom brösten är fett) eller att folk har vita tänder påverkar oss gör det inte naturligt bara för att vi är vana att se det.

          PS. Om man vägrar tro att kändisarna i Hollywood fixat sig så får man väl tro det, men man har ju fel. Det betyder inte att kändisarna ser naturliga ut. De är snygga men inte naturliga.

      Som att du skulle besitta sanningen på vilka operationer kändisar har gjort? Finns inga bevis på att Marilyn Monroe skulle opererat det du påstår.

      Sen har Angelina alltid varit otroligt vacker utan operationer. Finns bilder på henne som femtonåring och där har hon inte gjort något. På äldre dagar har hon antagligen gjort ingrepp för att behålla sitt ungdomliga utseende, men hon är faktiskt född vacker.

      Så att påstå att hon fixat ”nästan allt” är ju bara absurt.

        Håller med dig. Majoriteten i Hollywood har fixat sig och många ggr är det väldigt naturligt och snyggt och väldigt svårt för den oerfarna att se. Men har man lite erfarenhet så är det ändå tydligt.

        Angelina har fortfarande inte fixat nästan allt. Som sagt – finns bilder på henne som barn/ungdom, hon är uppenbarligen född vacker!

        Ingreppen hon gjort som äldre för att behålla sin ungdoms skönhet är ju en helt annan sak än att helt förändra sitt utseende.

          Ingen säger att hon var ful som ung.

          Och det är fortfarande ingrepp och operationer även om det är för att ”bevara ungdomens skönhet”. Och hon har gjort det väldigt naturligt eftersom folk ännu påstår att hon inte gjort ingrepp.

            Fast du påstod att hon har fixat nästan allt, det stämmer inte.

              Jo, det stämmer faktiskt. Och jag är en annan anonym.

                Sålänge du inte är hennes plastikkirurg så tar jag din ”fakta” med en stooor nypa salt.

                  Ok, gör det då. Bevisar ju bara poängen, att det kan se så naturligt ut att du inte ser det.

                  Fast det är ju 2 skilda saker:
                  – ingrepp som äldre för att upprätthålla sitt ungdomliga utseende (Angelina)
                  – botox, läppförstoring och näsoperation som ung (som jag antar att du är)

                  Angelina ser i princip ut som sitt yngre jag, medan du förändrar ditt grundutseende.

                  Botox är ju till för att radera rynkor = se yngre ut.

                  Att som äldre ändra sitt utseende så att man ser yngre ut är också att förändra sitt utseende.

                  Varför är det okej men inte att ändra ett drag? Snacka om hyckleri.

          Så mycket skitsnack. Kolla på Angelinas auditions när hon var 15, hon var ju EXTREMT vacker. Det är få människor som kan bli ens 1% så vackra med operationer om de inte är födda så. Kolla Kylie jenner oxh khloe kardashian, typ 20 operationer senare och de är ändå inte konventionellt vackra (fylld röv är inte skönhet, jag pratar ansikte). Samma med Megan fox, adriana lika och andra otroligt vackra människor, de har oftast inte blivit så vackra onaturligt. Att fylla sig och göra botox för att behålla utseendet är en annan grej än att göra en extreme makeover på sig själv

        Att marilyn hade opererat sig är ingen hemlighet. Finns ju till och med journaler/röntgenplåtar som bevisar det. Såldes på auktion om jag inte missminner mig.

      Önskar någon kunde säga till mig vad jag borde fixa för att gå från 5 till 9 ? inte oseriöst alltså.
      Studerar dock så har inte råd med så dyra saker?

        Jag har torr hy, mörka ringar under ögonen och påsar. Känner mig ej så snygg ofta, men med smink ser jag väl bra ut trots att det ej ser perfekt ut, pga att concealers ej sätter sig snyggt under mina ögon. Fula häng pattar har jag och andra brister med i min kropp. Kommer ändå inte operera mig.

      Sorgligt att du bedömer dig själv utifrån en 1-10 skala..

        Verkligen, kändes sorgligt att läsa. I synnerhet hur det höjdes: ”näsan lyfte mig knappt 0,5 poäng” Hur sitter man och gör den bedömningen av sig själv..

          ???Man är bara ego.

          Det man tycker är snyggt är ju individuellt. Fattar inte alla bimbos det?

            Nej det är inte helt individuellt då det finns vissa drag, proportioner osv som anses som snyggt av de allra flesta.

      Paow tycker säkert också att hon ser naturlig ut ?‍♀️

      Låter inte direkt ”småsaker” ?

      Men har du tänkt på att när du ser sådär snygg och fixad ut attraherar du män som bara vill ha en snygg tjej att visa upp, och du skrämmer bort alla killar som inte är supernöjda med sitt utseende, inte supersjälvsäkra etc?

      Snygga fixade tjejer drar ALLTID åt sig skräp.

        Det är bara vad fula tjejer brukar intala sig.

          (Obs, är ful och o-opererad själv, men vet ju att killar väljer bort mig pga det också)

            Jag är rätt ful och har bara haft bra killar och har nu en jättebra man.

              Då är du nog inte så ful som du tror.

            Tror inte alls du är ful. Bara för man inte har ankläppar eller getingmidja är man inte ful.

              ? Jag har inte sagt att det är pga läpparna jag är ful.

        Tror inte det stämmer. Är själv medelsnygg och ser hur vackra fixade tjejer får uppmärksamhet från både idioter, svärmorsdrömmar, arbetare och högutbildade.

          Högutbildade kan vara psykopater, svärmorsdrömmar kan vara våldsamma, arbetare kan vara svartsjuka och idioter är idioter. Det jag menar är att snygga tjejer drar åt sig dåliga killar, oavsett utbildningsgrad eller trevlighet.

            Va? Nej. Så funkar det inte.

            Snygga tjejer drar till sig bra killar också.

            Snygga tjejer drar till sig alla killar. Bra och dåliga.

        Haha va? Jag är snygg och får höra det ofta, jag har dock världens underbaraste kille som jag inte valde utifrån utseende eller pengar utan för den han är. Tror du automatiskt att man blir dum i huvudet för att man är snygg och då inte har förmågan att bedöma om en potentiell partner är bra eller inte? Herregud, snacka om att fördumma alla som ser bra ut.

      Jag vet att många fyller läpparna och menar att det inte syns/ser naturligt ut, problemet är att det kan se skitsnyggt ut på bild eller när de inte pratar. Men det är nåt med mimiken som hos vissa blir helt förändrad.
      Var på en husvisning där mäklaren var både proffsig och snygg. Men jag reagerade direkt på att jag uppfattade henne som trumpen och lite dryg varje gång hon sa något. Trots att hon var jättetrevlig. Kunde inte sluta fundera det, och till slut slog det mig att det är för att läpparna inte rörde sig naturligt, utan gav henne den där lite tjuriga mimiken.

      Jag undrar… hur kan något som är fejk vara ”bättre än innan”?

    Blod i avföring?

    Hur ”hanterar” man det? Jag är otroligt hypokondrisk person, och har nu att det två ggr de senaste tre dagarna. Det är klarrött, o vad jag läst så ska det innebära att det då kommer från nedre delen iaf, och inte från högre upp i kanalen. Men sedan har jag svårt att veta om det är lite eller mycket blod också. Troligen hemorrojder eller liknande härligt, men är ändå så nervös. Någon som kan lugna mina nerver? Vill gärna inte till doktor, kanske fråga någon online.

      Skulle ändå rekommendera att kontakta vården. Börja med 1177 och följ deras rekommendation. Lycka till.

      Blod i avföring bör kollas.

      Men jag kan få som sprickor, för ett tag sen så pass att det droppade. Blev livrädd. Men har gjort gastroskopi och koloskopi och det va ingen fara.

      Skriv upp mönster – tex om du är förstoppad, diarré, mkt/lite blod, färskt, inuti eller strimmor på ”korven”. Slutar det eller fortsätter det osv.

      Men för din egen skull – ring vc och bara prata med dom. Skulle det mot all förmodan vara något allvarligt – så kommer du tacka dig själv att du sökte hjälp i god tid ?? Sen är risken för värre sjukdomar låg. Hemorrojder eller analsprickor är vanligt. Men ändå.

      Va rädd om dig!

        (Och kontakta inte vc online, de kan ändå inte titta eller så, kontakta din fysiska vc)

        Tack! Jag var lite förstoppad för två dagar sedan. Har haft lite ändrad kost o på det massa stress, så var inte orolig över det. Men sedan kom det blod, och jag fick ont i magen samt diarré. Sedan var det inget konstigt igår, men likadant idag igen. Dock inte ont i magen. Hände detsamma för några månader sedan, då bara en gång.

          Ah okej. Men bra att du håller koll. Kan ju även vara typ ulcerös kolit tex. Håll koll och skriv ner hur du mår/hur ofta det händer. Förhoppningsvis är det inget ? Men va rädd om dig! ?

      Det låter som hemorrojder tycker jag! Jukt vanligt. Kanske kommer det lite blod på pappret när du torkar dig också?

        Precis, men det kommer rätt mycket, vilket oroar mig. Första torkningen är det bara blod, sedan inget mer. Sedan är det blod i själva toaletten, men det krävs ju bara droppar (Förlåt om tmi)

          Hårt bajs (enligt din beskrivning förstoppad)
          Kan ju göra att på väg ut tänjs allt till typ bristningsgränsen. Därav blod i första torken o nån droppe till. Antagligen ingen fara.

          Jag har också hemorrojder och så blir det för mig också som du beskriver ?

            Tack, vad lättad jag blir! Går det inte över så ska jag givetvis ta kontakt med vc

      Prova först att ta tag i din förstoppningsproblematik. Tips: Havregrynsgröt till frukost. Varje kväll drick ett stort glad vatten med psylliumfröskal (1 msk) utblandat. Drick mer vatten under dagen. Är det inte bättre inom 2 veckor så sök vårdcentral. De är supervana vid hemorrojder och tycker inte det är obekvämt på något sätt att undersöka. 🙂

      Förstoppning är det vanligaste. Köp Vi-Siblin på apoteket, tag en påse/dag i 3 v. Om fortsatta besvär med blod då –> sök vård.

    Snälla hjälp med lite namn åt ?? som kommer att bli namnlös annars. Pojk- eller unisexnamn som ska passa med Francis

      Charlie

      Hansis

      Mauritz

      Milton, Leon, Caspian?

      Florian

        Är det ens en namn !? Vad blir nästa steg .. Rosaregnbågsfärgadeenhörning

        (Obs ej hån mot förlag, utan åt NAMNET)

          Obildad och taskig alltså, så tråkig kombination.
          Jag kommer ursprungligen från Albanien och där är namnet inte ovanligt. Har släktingar som heter det.
          Vet att det förekommer i flera andra europeiska länder också.
          Så istället för att bete dig som en röv så kunde du väl bara googla eller ngt.

            Obildad vet du ingenting om. Namnet har jag aldrig hört, och då har ändå mina förälder jobbat i Albanien så jag har befunnit mig där en hel del.

              En röst till på obildad, sorry. Det är ett vanligt namn i tyskspråkiga länder, dvs i närmare 100 miljoner människors liv.

                Ja och nordiska namn som Björn,Viking,Mette finns också, och inget som var konstigt att folk i den internationella skola jag gick på – inte visste om . Så lägg bara ner.

          Var det där till mig? Ang Florian alltså? Det finns 564 personer i Sverige om en söker på Eniro och i andra länder betydligt vanligare.

          Har hört om några st med det namnet. Jag tycker det är otroligt vackert, finns motsvarighet Florence också. Sååå fint?? Men du får gärna döpa ditt barn till Rosaregnbågsfärgadeenhörning, vet inte om det skulle bli godkänt dock?

          Gick i samma klass som en Florian på mellanstadiet. Men han var tysk.

          Florian är ett namn. Ett väldigt fin namn dessutom. Vet en person som heter det och jag tycker det bara blir finare och finare för varje dag?

          Varför håna ett namn?

          Så många ggr jag undrat över varför vissa barn är så sjukt elaka. Men när jag läser att en (förmodligen) vuxen person skriver sånt, då är det inte konstigt att barn är elaka.

          Sluta vara elak ?

      Otis
      Dikrik
      Kurt
      Florian
      Valentin
      Cornelis

      Arne

      Julian
      Max
      Ivan
      Edgar

      Alexis

      Fred, Frank.

      Paul, Fredrik, Henrik, Leopold.

        Bra förslag, men just namnet Leopold får mig osökt att tänka på kung Leopold II av Belgien som var allt annat än en hyvens karl.

      Nicolas
      Edward
      Joseph

        Åh Nicolas är

        Vackert

      Harry, Frank, Falke, Nino, Milo, Sam

    Ni med adhd, har ni några bra knep på hur man tar itu med jobbiga och tråkiga saker?

      Ett tips är att skriva upp det du ska göra i checklistor. Jag brukar känna mig liksom ’sämre’ om jag inte utfört en uppgift som har en sådan där box efter sig. 🙂 Det blir en motivation… och så har jag den lappen bredvid datorn, dit jag ändå går varje dag.

      Man ägnar det 15 minuter åt gången

      Jag gör allt det roliga först så jag inte har något annat val sen? eller så säger jag till mig själv ”Ta tag i det nu så slipper du tänka på skiten sen”

      Det enda som fungerar för mig är att först och främst ha en grundläggande rutin i vardagen. Utan den blir liksom allt runt om mer kaos!
      I min rutin har jag också en stund varje morgon där jag går igenom dagen och skriver ner det som jag måste göra. Det gör det lättare att få en överskådlig blick på vad som är mest prioriterat och vad som inte är. Jag sorterar sedan de tråkigaste sakerna på följande vis:
      På förmiddagen är jag mest produktiv och planerar in så många tråkiga saker som möjligt att göra så tidigt som möjligt. Blir det för många så delar jag upp förmiddagen på 70/30 med 70% av tiden spenderad på tråkiga och jobbiga grejer och resten på något lite roligare.
      Efter lunch brukar jag få ny energi och planerar då in att ta itu med tråkiga saker först och roliga senare.

      Sen har det handlat mycket om mindset också. Jag har långsamt fått tvinga mig själv till att bara ”göra det”. Låt det ta tid dock för det går inte snabbt, så ge inte upp!!

      Jag försöker påminna mig själv om hur bra det brukar kännas efteråt, jämfört med att gå runt med ångest pga en massa saker jag borde göra.

      Medicin ?‍♀️ Alt dra ut på det tills jag har kniven mot strupen

    Söker tips på bra poddar under mina barnvagnspromenader! Gillar verkliga berättelser. Har bla lyssnat på Rättegångspodden, En mörk historia, P3 o P1 dokumentär, Kropp o Själ.

      Jag gillar Mordpodden! Och vill du ha något mer lättsamt och med mycket igenkänning i mammalivet skulle jag säga Våra sanningar.

        Tack för tipset! Låter lovande!

      Förundersökningspodden

        Klarar inte av den, är man lite insatt i fallen så märker man att de ofta har fel i sina berättelser. Har iofs bara lyssnat på ett fåtal innan jag slutade pga just detta. Exempelvis dubbelmördaren i Linköping, de har helt fel i vad man visste om honom och vad han gjorde på morddagen innan han åkte fast.

      Lyssna på medicinmannen.

      Jag gillar podden med Agnes Wold och Christer väldigt mycket, mysig på något sätt och man lär sig mycket! ? Brukar lyssna på deras podd mellan alla mordpoddar ??

      För ett tag sedan lyssnade jag på Spotify dok och deras ”Kidnappad”-serie. Det är tio delar. Handlar om när en känd svensk författare blev kidnappad av sin stalker, ett intressant fall.

      Det var ett bra upplägg vill jag minnas, vet däremot inte hur resten av Spotify-produktionerna är.

        Spotify dok är helt okej tycker jag. Lyssnar mycket på poddar och gillar själv Fallen jag aldrig glömmer (Aro), Mayday, Uppgång och Fall, Högt Spel och Verkligheten i P3..

      Finns en jättebra podd som heter nära ögat. Såå otroligt bra

    Är det vanligt för 7 åringar att få dödsångest över att föräldrarna ska dö? Hur bemöter man och hanterar det?

      Jag vet inte men minns att jag själv hade det i den åldern. Kunde ligga i sängen på kvällen och ha ångest-ont i magen av tanken på att de kunde dö.

        Usch. Att läsa det där väckte minnen .. jag hade mycket dödsångest en lång period som liten, grät mycket och jag och mamma pratade om de på kvällarna, oftast då de kom. Va rädd att hon skulle dö eller att jag skulle dö en dag.

          Jag, 20:30, fick ibland en våg av skräck som sköljde över mig när jag tänkte på att det kunde bli krig i Sverige. Låste in mig på toa och grät av rädsla. Mamma försökte prata om det med mig men det var en tung klump i magen när jag skulle sova ändå.

      Jättevanligt. Hur man bemöter det, man lyssnar. Försöker lugna. Låter barnet berätta om sina tankar.

      Sen tror jag man inte ska lova att föräldrarna lever för alltid, men försöka med att ni hoppas att ni är friska och lever länge.
      Prata om vad barnet tror händer när man dör. Att det finns inget rätt eller fel att tro på.

      Minns att jag under en period var livrädd för att jag skulle behöva flytta hemifrån och lämna mina föräldrar. Det gick över. Önskar idag att jag hade kunnat prata med någon om det.

      Jättevanligt! Vi lånade böcker från bibblan som avdramatiserade allt. Olika förlag har en bok som är bra som heter alla dör. Pratade om vad vi alla trodde skulle hända efter döden, min då 7 åring trodde vi alla skulle bli stjärnor och att alla stjärnor som fanns nu är ofödda barn.

        Fan va fint ? man vill ju ha ett barns sinne

      Jag hade det i flera år, kunde inte sova utan tänkte bara på att mina föräldrar kommer dö, sen dog min pappa när jag var 11 så det gjorde inte saken bättre

    Om jag gång på gång bett min sambo sluta gilla instagrambilder på halvnakna tjejer men det inte respekteras, vad gör man? Tycker det är respektlöst när jag bett honom att sluta och känner att mina känslor påverkas till följd av det..

      Dejtade en kille ett tag jag verkligen gillade. Men han gillade och följde Dan Bilzerian. Vilket inte alls gick ihop med min bild av honom men det gjorde mig så avtänd. Tyckte det sa mycket om hans kvinnosyn.
      En man i en relation som sitter och gillar nakna kvinnor på Instagram tycker jag säger ganska mycket.

        Haha, hög igenkänningsfaktor på det där med Bilzerian! Fy.

      Du säger till igen. Förklarar ordentligt. Om det inte hjälper så vet jag inte. För även om det kan kännas som en struntsak för honom är det ju inte det för dig.

      Hur skulle han reagera om det var tvärtom?

      Men usch, låter som en respektlös pojkspoling. Vill du vara ihop med en sådan?

      Fråga varför han gör det. Är det bara slentrian eller ligger det något annat bakom? Jag tycker att det låter som ett konstigt beteende från en person i ett seriöst förhållande. Om han vill titta är väl en sak, men varför måste han gilla bilderna?

        Jag skulle skämmas ögonen ur mig av tanken på att någon han eller jag känner kan se att han följer och gillar den typen av konton. Om det är sådana ”nakenmodellkonton”. Skulle kännas som att jag dejtade en tonåring.

          Precis, känns väldigt omoget och omanligt.

      Men dumpa honom om det nu är ett så stort problem.

      Gör slut! Alltså om han sexualiserar andra kvinnor är han inget att ha!
      Om han inte kan respektera att du ber honom sluta så värderar han Instagram tjejerna mer än dig.

      Lämna och välj en man som respekterar dig och är beredd att ändra sig för att att du skall må bra!

      Livet är för kort för kärlek som får en att må dåligt!

      Visa honom instagrambilder på fett snygga killar tills han (förhoppningsvis) ifrågasätter varför du gör så. Då har du fått honom att fatta.

        Låter som en sund och stabil relation.

        Tror inte killar tänker så ?

      Dejtade en kille som följde ett ”snapchat-strippkonto” på insta där de visade ”dagens dansare”. Sa till honom att det inte kändes okej. ”Men man kan väl titta?” ?

      Helt ärligt är jag inte en som skriker gör slut för minsta lilla men det där hade jag inte accepterat. Det är liksom så respektlös och visar bara på vad hans hjärna är fokuserad på. Om han håller på så på nätet så hur glor han runt i verkliga livet? Nej tack så avtändande

    Hej, skulle behöva lite hjälp. En kille som jag har skrivit ett arbete med på universitetet de senaste veckorna skrev till mig att han haft väldigt roligt under vårt arbete och att han gärna hade träffats mer (han föreslog kaffe eller promenad)….vet inte om han menar som vän eller snarare nåt mer (låter ju som dejt??)? Tycker mest det är ett konstigt sms att skicka ifall han bara menar som vän? Vet inte alls vad jag ska svara, känns typ dumt att skriva att jag inte ens vill vara vän då vi kommer att ses i skolan framöver (vi brukar hänga i samma gäng i skolan vilket är fine, men känner inte för att börja träffas bara vi två på fritiden som vänner heller), någon som kan ge input vad jag ska svara på ett schysst sätt? Är det bäst att bara fråga rakt ut vad han menar (och hur gör jag det på ett snyggt sätt haha, vill typ inte bara anta att han menar dejt?)? Haha usch detta blev så jobbigt, kan absolut dissa folk på tinder men detta gjorde mig bara stressad haha. Tacksam för input ?

      Jag tolkar det definitivt som att han vill något mer – dejt alltså. Försök svara trevligt men kort och lite svävande, typ ”Hade varit kul!” och om han föreslår dag så får du säga typ att du har rätt mycket för dig fram till jul men att ni kan höras när det lugnat ner sig, eller nåt. Låt det rinna ut i sanden helt enkelt.

      Antar att du inte är intresserad? Om du fortfarande vill vara vän hade jag svarat nåt i stil med ”ja, det hade varit kul att hitta på något med Anna, Benny och Frida! Kanske en fika på xyz..” Så är det en tydlig hint att du inte vill ngt romantisk

        Bra tips!

        Eller bara vara ärlig ?

          Ja det kan man ju också, men om de kommer ses mycket i framtiden så tycker jag det kan vara schysst att bjuda på en enkel utväg så det inte blir jobbigt för honom senare. Om han insisterar och inte ger sig måste man såklart vara tydlig, men tänker bara att jag själv uppskattat att få möjligheten till en enkel utväg om man fattat signalerna fel ?

      Om du varken är intresserad av vänskap eller dejt så är det ju bara att vara ärlig: jag är inte intresserad

      Tror absolut det är som mer än vän. Vill du träffa honom då?

        Nej, insåg att jag kanske var otydlig, vill inte dejta honom eller ha honom som närmre vän heller. Vanlig ”kollegerelation” is enough haha. Är så konflikträdd så hade varit skönt att svara något svävande och låta det rinna ut i sanden men hade väl egentligen känts bättre att vara ärlig. Är mest stressad att det ska bli stelt i skolan sen

          Blir det stelt så är det hans problem. Du vill ju ändå inte ha honom som vän eller mer så skit samma att det är stelt.

          Säg vänligt nej om du inte vill och du behöver inte ta ansvar för hans reaktion.

      Han vill träffa dig på en dejt, ja. Det är väl uppenbart 😀 Om du inte känner för det så svara nåt om att du är upptagen, passar dåligt just nu, eller att du inte vill bara.

      Var ärlig så slipper du stressen över att han kanske kommer fråga igen, speciellt irl. Säg tex ”Tyvärr, jag har inte tid. Hoppas du hittar någon annan att fika med!”

      Jag skulle svarat typ ”jag är lite osäker på ifall du menar som en dejt? Jag är lycklig singel som inte är intresserad av dejtinglivet just nu, men tack ändå ?”

    Vill bara påminna om det självklara att inte hålla på med mobilen när ni kör. Det tar liv!

      Jag instämmer. Som 24åriga tjejen som blev skadad för livet (troligen) och dödade en 61 årig man. För idioten till tjej höll på kolla på internet på mobilen och svara på snap med hon körde.
      Stod om detta i tidningen idag.
      Så alla skärp er. Fatta att ni kan skada/döda andra för ert hjärnlösa beteende

        Håller med helt, men det är så jäkla svårt att få folk att fatta ? speciellt de som kör mycket bil och börjat känna sig för bekväma..

        medan hon körde skulle det givetvis stå

        Så jäkla vidrig människa! Hon borde dött, inte han.

      Jag blir så arg när någon jag åker med börjar hålla på med mobilen! Har skällt ut mamma och make flera gånger. Mannen har lärt sig och ber alltid mig byta låt/ställa in GPS eller vad han nu vill. Mamma säger bara att hon har koll…

      Min man håller alltid på med telefonen när han kör, har ögonen från vägen i flera sekunder ibland. Får seriöst panik vareviga gång.
      Längtar tills min minsta unge är lite större och kan byta från babyskydd så jag kan köra istället. ( hon hatar babyskyddet och kan inte åka bil utan tutten i munnen)

        Hade vägrat åka med honom.

          Och hade aldrig satt mitt barn i en bil med en sådan chaufför.

          Åker inte bil ofta med honom pga de anledningar jag skrev, men ibland har jag helt enkelt inget val.

            Ta telefonen från honom innan han sätter sig bakom ratten?

            Man har ALLTID ett val.
            Och om något händer när han kör med ditt barn i bilen så kommer du ångra hur du valde.

              Ja valet är då att stanna hemma, helt sant.

        Va, ammar du medan ni åker bil?!

          Tutten kan även betyda nappen

            Om det betyder napp finns det väl inget som hindrar att hon kör och pappan sitter bredvid bebisen och håller i nappen? ?

          Jag hänger över babyskyddet. Mitt barn och jag sitter alltså fastspända båda två.

    Några tips för extra julkänsla? Tex lite juliga recept (ej julmat), mysiga rutiner eller liknande?

      Julkalendern varje morgon! Och koka egen risgrynsgröt på adventsmorgnarna?‍?

      Doftljus!

        Det röda från lagerhaus luktar så himla gott!! Perfekt för julkänslan!

      Jag ser sunes jul varje december.

      Mörkröda och gröna textilier, passande doftljus, lyssna på radio och julmusik, laga mat omsorgsfullt och riktigt långsamt?

      Jag lyssnar på olika spellistor med julmusik med jazz eller piano, blir inte riktigt lika uttjatat som de ”vanliga” jullåtarna

    Alltså Carina Bergfeldt i På Spåret… Jag trodde inte att hon var så pass blåst och så dåligt allmänbildad.

      Tyvärr är hennes lagkamrat lika usel också.

        Han var väl ändå värre??

          Han hade i alla fall koll på vilket land Titanic seglade ifrån. Men ja, jag håller med i att han var mer okunnig än henne, vilket jag inte trodde

            Skämtar du? Han sa ju ”men var det inte FRÅN Amerika då?”

            Och Titanic seglade inte.

              Haha tolkade det som att det var hon som sa det först, men kan absolut minnas fel ? min sambo satt och babblade genom hela så var inte 100% med hela tiden.

      Hur kan man ha de jobben som de två har och vara ha så fruktansvärt låg allmänbildning kände jag när jag tittade på dem. Jag är fascinerad mest av allt!

        Det är uppenbarligen en myt att journalister skulle vara allmänbildade. De är duktiga på att TA FRAM information.

          Kolla på Janne Josefsson när han var med i alla mot alla också. Totalt tappad. Man tror ju att de ska ha någorlunda allmänbildning men tydligen inte.

            Tappad är nog att ta i. Tror inte vanliga människor är så smarta när det väl kommer till kritan, han är nog ganska medioker egentligen.

              Medioker? Såg du säsongerna han var med i? Han sa till och med att hans son var rädd att folk skulle tro att han blivit dement.

              Han och Cecilia hade totalt virriga resonemang och gissningar. Alltså totalt ute och cyklade.

                Nej jag har inte sett. Tänkte mest på att samhället faktiskt är fullt med osmarta människor vilket man märker på internet eller när man läser tidningen.

                Man glömmer lätt bort det!

                  Aha okej. Han och Cecilia var långt ifrån medioker. Och med tanke på hans bakgrund hade i alla fall jag trott att han skulle ha grundläggande allmänkunskap men det var bara pinsamt, och till slut så löjligt att det var underhållande.

          Oscarsson är väl inte journalist? Han är väl typ ingenting men låtsas vara journalist och så kunnig..? Han upprepar mest vad andra sagt och dummar ner allting. Har så svårt för den mannen. Inte förvånad att han skämde ut sig.

            Han är statsvetare och journalist enligt wikipedia. (Och politisk expertkommentator på fyran)

    Sambon swishade över en rätt rejäl slant till mig igår vilket jag tyckte var märkligt. Frågade honom och då sa han att han hade spelat och vunnit och ville att jag skulle ha hälften. Alltså kul med en extra slant såklart men det stora problemet är att han hade stora ekonomiska problem pga spelande bland annat för några år sen och således lovade att sluta spela eftersom det förstörde hans privatekonomi och även påverkade mig. Men det har han uppenbarligen inte hållit och det gjorde mig så besviken… hur får jag honom att inse allvaret i det hela?

      Swisha tillbaka summan och säg att du är besviken. Det uppfattas nog som märkligt att du tar emot pengar och tycker det är kul men samtidigt är besviken över lögnen och inte vill att han ska spela? Hade själv en sambo som höll på med liknande och jag ställde ett ultimatum. Sluta och kan du inte sluta så sök hjälp, annars får vi göra slut. Hade tidigare i livet lärt mig att bara ställa ultimatum om man kan hålla dem, och ett halvår senare kom det fram att han till och med ljugit om att han sökt hjälp… så jag lämnade. Men det är ju upp till var och en att avgöra hur mycket man kan stå ut med. Man kan aldrig förändra någon annan utan bara bestämma sig för hur man kan bli behandlad av sin partner.

      Hoppas din sambo är vettigare än min var och slutar!

      Jag hade börjat med att swisha tillbaka summan du fick. Då förstår han ju att du inte stödjer spelandet. Sedan får du förstås fråga varför han inte håller sitt löfte och berätta hur du känner det.

        Gjorde det. Han säger inte så mycket mer än att han borde få spela lite då och då att det inte är nån fara. Och att hans familjs inte ska få veta det för då blir det livat.

          det låter inte alls bra. röda varningslampor blinkar. det är en aktiv spelmissbrukare som ljuger och är i förnekelse du har att göra med.
          Spring åt andra hållet och rädda dig själv.

      Det finns inget du kan göra, du är maktlös inför den här människans spelmissbruk. Det ända du kan göra är att avgöra om du vill stå bredvid en gång till eller om du ska lämna.

        Tycker bara det är väldigt tråkigt att han riskerar att förlora sin familj pga detta. När det var hans stora rädsla sist och det som fick honom att ta emot hjälp den gången. Samtidigt vill jag inte bli neddragen för jag är rädd om min ekonomi och min familj. Jag vill att vi alla ska ha det tryggt.

          Prioriterar han sig själv och sina behov måste du göra det som är bäst för dig. Spelar han en gång till så berätta för hans familj, eller kräv att han ska göra det själv.

            Han är sjuk i ett missbruk. Du är maktlös. Sök hjälp hos al-anon och ta hand om dig.

      Hur mycket rörde det sig om?
      Jag skulle faktiskt omedelbart skaffa mig koll över hur hans ekonomi ser ut. Om det är så att han har spelproblem nu (vilket det låter som) så kommer han till 99% ljuga för dig och har ljugit. Att han ger dig pengar betyder inte nödvändigtvis att han är skuldfri.
      Jag säger detta i all välmening, jag har själv levt med en spelmissbrukare och det är verkligen inte personer man generellt kan lita på.

        Vet inte exakt hur mycket han vann för han var lite luddig gällande det.. men jag fick drygt 5000 kr bara sådär. Vår ekonomi är redan ordnad som så att jag har hand om i stort sett all ekonomi. Merparten av hans lön kommer in till mig och jag sköter alla räkningar och hushållets/barnens kostnader. Så har han en viss summa kvar. Det var liksom ett villkor för att vi skulle fortsätta leva ihop eftersom jag var rädd att han skulle sätta min kreditvärdighet på spel till slut annars. Hans föräldrar ställde upp och betalade hans spelskulder sist så att han kunde börja på en ny kula med mig och vår familj. Jag har noll inblick i hur hans ekonomi ser ut förövrigt. Jag vet bara den delen av lönen jag får samt våra utgifter..

          Okej låter som att ni varit igenom en del innan och hittat en bra lösning då. Med tanke på historiken så tycker jag att du ska be honom att logga in på sitt konto och att du får titta där.
          Det är inte mer än rimligt. Han har inte följt det ni kommit överens om.
          Att han dessutom ber dig undanhålla det här för sin familj är fel men typiskt. En riktig klassiker att få dig att känna dig som en svikare som förstör relationen mellan honom och familjen genom att enbart säga sanningen.
          Inte sjysst att lägga det på dig när det är han som svikit dig (och sin familj)

            Ja jag var ju nöjd med upplägget och det har fungerat bra för oss. Tills nu då. Hade ingen aning att han börjat spela igen, eller om det kanske är så att han faktiskt aldrig slutade. Så dumt att riskera relationer för nåt sånt.

              Missbruk och beroende är en sjukdom. Han är maktlös (men inte hjälplös) inför sitt beroende. Du och hans familj är medberoende till honom och det enda ni gör är att underlätta för honom och städa upp efter honom.

                Jag får väl börja se mig om eget boende osv för jag kan inte göra så mycket mer åt problemet. Vi har ju hjälpt honom en gång att börja om på blank ruta. Det har vi inte råd med igen tyvärr. Söka hjälp vill han inte för han tycker inte att han har problem. 🙁

                  Precis. Och det kan vara bra för dig också att söka hjälp. Sök på tolvstegsprogram + medberoende.

    Gick med i ett mini rodini forum på FB. Där det säljs kläder. Jättemånga som lägger ut megatrådar med förklaringen att man behöver sälja av för att ha råd med julklappar eller annat… Om ekonomin är så skör varför
    varför köper man då mini rodini? Hur kan så många köpa detta märke när plaggen kostar runt 500 kr styck? Hittat flera bekanta som säljer av massa nya plagg som inte har särskilt stor inkomst. Är det någon grej att alla barn ska ha mini rodini?

      De kanske har fått eller köpt begagnat.

      Låter faktiskt som de säljer saker som de kommit över på ett mindre lagligt sätt. Om personen ifråga inte har ett shoppingmissbruk men då borde man ju lämna tillbaka tänker jag.

        Jag tror dock kläderna är använda

      De vet att de går att sälja vidare för en bra slant efter användning så att plagg för 500:- kanske i slutändan kostar 250:- . Visserligen måste de ligga ute med pengarna men ändå

        Då är det ju betydligt bättre att köpa begagnat för 10-50 kr styck och sälja för samma summa! Barnkläder för 500 kr st och gå back 250:- snacka om lyxfällefall!

        Då är det ju betydligt bättre att köpa begagnat för 10-50 kr styck och sälja vidare för samma summa! Barnkläder för 500 kr st och gå back 250:- per plagg (!) om man har dåligt med pengar….Jösses

    Under ungefär var tredje mens, så har jag så fruktansvärt ont de två första dagarna. Förutom den vanliga mensvärken i magen, så gör det ont i underlivet, liksom vid öppningen. Det tyngs ner och känns som att det faller. Det är otroligt obehagligt. Sedan är jag rätt tålig mot smärta, men det gör så ont att jag många gånger varit nära att svimma. Jag är nitton år och har inte fött barn. Någon som varit med om liknande?

      Ja! Det gör ont i hela snippan ?. Flera vänner vittnar om samma sak.

      Jag har dock väldiga smärtor; ont i rygg, mage, ljumske, snippa. Mår illa, kan inte äta, vill sova.

      Det kanske är helt normalt (många har samma iaf) men om du nästan svimmar tycker jag att du ska kontakta vården.

        Precis! Det känns som att den blir helt blodfylld o ska spricka… uurk, att jag skriver så hahah. Jag är annars rätt förskonad, tycker jag, men jag blir helt sängliggande dessa gånger.

          Jag förstår EXAKT känslan! Det känns som om det är vikter i. Jag har nu fött barn (har dock alltid haft den känslan du beskriver) och det är samma tyngdkänsla som när barnet ska ner och ut. För mig, då. Kort och gott: förstår att det gör ont!

          På senare tid har det blivit för min del att jag numera har jäääääätteont ungefär varannan menstruation och varannan gång blöder jag extremt mycket.

          Tycker precis som nedan att du ska söka hjälp och framförallt: STÅ PÅ DIG. Om någon säger att det ”är normalt att det gör så ont” (att du svimmar tex) ska du söka dig till någon annan ??

            Tack!☺️ Såå skönt att höra om någon annan som upplevt det samma. Har försökt förklara för vänner, men de har själva aldrig varit med om det. Då känner man sig något underlig. Ska söka hjälp snarast, skulle vara skönt att om så bara få reda på -varför- det känns som det gör

      Sök dig till gyn ? De kan svara mkt bättre på det. Endometrios tex (jag har det) får såna sjuka smärtor att jag spyr/svimmar/behöver åka in för smärtlindring.

      Du är bara 19, du ska inte behöva ha det så. Ring kvinnokliniken på måndag ??

        Tack! Ja, jag får ta o göra det. Är bara väldigt nervös, har aldrig varit hos gyn. Jag tycker det är så märkligt att det inte är varje gång heller, men det får helt enkelt någon expert klura på?

          Ja, ring din vårdcentral. De kan sånt. Man kan ge p-piller för att minska ägglossningarna, eller kanske sätta in en spiral. Det finns blodminskande tabletter och olika bra smärtmedel. Du ska inte behöva ha så ont!!!

          Åh men det kommer gå jättebra! De är duktiga på sitt ? Ibland kan man behöva byta (har jag gjort många ggr) men det har du rätt i. Känner du att du inte får rätt hjälp – sök igen. Du fixar det!

          Kan vara mkt som påverkar. Nu har jag endometrios, men allt från väder till hur jag ätit/levt kan påverka.

          Kan även vara en sk ägglossningscysta. Det är normalt, alla får ofta en sån nångång. Men de kan göra jävulskt ont.

          Blir det olidligt så sök dig till gynakuten, då hjälper de med undersökning samt smärtstillande. De kollar värden och allt med, och här i Helsingborg är de iaf guld värda ??

    1. Hade ni några nyårslöften för det här året? Vilket/vilka och hur har det gått?

    2. Har ni täkt ha något/några nyårslöften för 2022?

      Ja, jag hade som nyårslöfte att äntligen byta jobb. Att inte bara fundera på det utan att även agera. Och det gjorde jag. Vilket var sjukt läskigt men det bästa jag gjort för min egna skull.

      Nästa års löfte är att bli hälsosam. Tar inte alls så bra hand om mig själv i dagsläget. Så jag ska arbeta fram en plan som känns genomförbar. ?

      Att gå ner 20kg. Skyller på covid, men har 15 kvar ? Dock har jag också mått så jävla dåligt. Så det är lugnt. Mår inte skit över det (försöker jag intala mig ?)

      Men ja, samma nästa år ?

      Jag ska disputera utan att totalt bryta ihop av oro inför det. Och bli godkänd också så klart.

      Inga löften men mål. Flytta och byta jobb står högt på den listan.

      Detta året dedikerade jag åt att hitta ett jobb/karriär att trivas med långsiktigt. Pluggar en yh utbildning efter många om och men, så tror jag löst problemet ?

      Vet dock inte vad jag vill dedikera nästa år till..

      Nästa år tänker jag ha som löfte till mig själv att satsa på min mentala hälsa. Är så jävla trött på allt tjat om vikt, utseende osv. Jag mår otroligt dåligt och blir extremt påverkad av sådant. Är trött på att slå ner mig själv hela tiden och jojo banta. Vill må bra mentalt först, resten kommer nog av sig själv tänker jag. Jag måste sluta hata delar av min kropp bara för att andra säger att jag ska göra det, våga älska mig själv för en gångs skull.

        Heja Heja Heja dig!

      Har aldrig några nyårslöften. Försöker bara leva någorlunda och ta en dag i taget. Har mer önskningar och förhoppningar:

      1. Att jag får hjälp av min Smärtläkare med både fysioterapi och medicinering så jag får bukt med min endometrios i den mån det går.

      2. Att jag kontinuerligt gör yoga så jag kan träna litegrann åtminstone och få ångesten och nedstämdheten under kontroll.

      Mitt svar att sluta äta socker. Det höll i tre dagar.

    Jag har precis blivit friad till och gifter mig nästa år i Indien ?

      Men gratulerar! Kul att läsa ? no offense, men vad gör du här inne på ÖS när du precis blivit friad till? ?

        Känns som en klassisk toalett-kommentar? 🙂

        Frieriet skedde 31 oktober ?

          Jaha, det skulle inte jag kalla ”precis” men det förklarar ju vad du gör här ikväll då ?

    Hur gör man nu då? Träffade en snubbe idag, en kram och lite snack innan han skulle iväg på middag med sin bror. Vi har hörts flera gånger i veckan och vart spontant att ses en snabb sväng idag när jag var på ett ärende i hans stad. En timme från mig. Vill inte vara för på och sabba detta men han verkar vara en reko kille.

    Skrivit nyss att de var trevligt att äntligen ses. Men ska jag skicka igen att om han vill ses eller ska jag vänta på vad han säger?

    Vart singel för länge och de man träffat förr har vart svin ??‍♀️

      Jag hade helt klart väntat på hans svar om det var du som skrev att det var trevligt att träffas.

        Anonym 20:48 han svarade nyss att de med var trevligt att ses men nu då..? Jag vill ju gärna ses igen men orolig att bli avvisad ??‍♀️?

          Vill han ses så avvisar han inte dig pga hur du frågar det. Skriv vad du spontant tänker på. Brukar bli bäst så.

          Då är det din tur att svara ju?. Ja, vad har du att förlora? Ni bor ju inte ens i samma stad.
          Skriv något som känns som du, att du är dig själv. Kanske något i stil med att det hade varit kul att göra om det eller säg till om du känner för att ses en gång till.
          Lycka till och snälla berätta hur det går. Håller tummarna?

      Spela inte spel. Vill du skicka något så gör det. Klyschigt, men var dig själv och hitta någon som tycker om dig för den du är.

      Om en människa gillar dig kan du inte sabba något genom att vara ”på”. Tänk inte på vad han vill utan tänk på vad du vill göra och låt han ta ansvar för sig själv.

      Skriv att du vill ses igen. Är han intresserad på riktigt kommer han bli glad, börjar han spela spel får du veta tidigt att han inte är rätt person för dig. Så tänkte jag när jag träffade min man för 7 år sedan. Orkade inte med en massa osäkerhet så körde bara på och det gick bra ?

    Någon mer som känner hopplöshet och meningslöshet med sparande? Det tar ju en evighet när man inte har så mycket pengar, och det händer knappt någonting.

      Japp.
      Har varit i en evig cykel så länge; jobb och spara pengar – ingen inkomst och lever upp sparandet och in på kredit – jobb och betalar av kredit samt sparar…

      Jag tänkte så när jag var student, men hade jag sparat det lilla jag kunde och lagt i en indexfond hade det ändå varit värt en del idag.

      Ja tycker det känns meningslöst för jag kan inte se mig själv som gammal. Men klart jag haft mer idag om jag började investera tidigare.

    Kommer vara gravid i v. 18 på jul/nyår. Är väl storlek 38/40 då. Vart kan jag köpa snygga festklänningar för gravida? Eller andra modeller som passar?

      Asos. De har jättemycket gravidkläder som inte heller ser ut som tantiga trasor

      ASOS eller missguided.
      Hade även testat vanliga kläder, typ en snygg tight klänning i material som är stretchigt borde ju fungera 🙂

    Jag skrev förra helgen och frågade om jag skulle berätta om min otrohet eller inte. Jag har berättat nu! Den jag var otrogen med hatar mig för det men min man, vilket är det viktiga, stannar hos mig och kommer försöka förlåta mig. Nu har det gått väldigt kort tid men det här verkar t.o.m. få positiva effekter för oss, inte bara negativa. Jag är så glad att jag var ärlig och så tacksam att jag avslutade det innan det hann bli fysiskt. Tack till er som sa det åt mig!

      Den du var otrogen med hade/har denne partner med? Varför hatar den dig?

        Nej den hade ingen partner, är singel fullt ut. För att han tyckte jag inte borde ha berättat utan att vi kunde fortsatt ses som vänner och att jag genom detta kastade iväg vår relation ”utan att blinka”. Eftersom vi började som vänner.

          Att folk fortfarande än idag tror att man kan bli vänner med en fd parner…

            För att en del kan det kanske? En av mina bästa vänner är en jag hade en relation med för hundra år sedan. Vi passade inte som par men däremot som vänner.

            Mina föräldrar är goda vänner trots skilda sedan vi barn var små. Kanske är det därifrån jag har lärt mig att inte alla uppbrott behöver vara dramatiska och fulla av hat.

      Utveckla gärna!

        Nej jag förstår verkligen hur du menar. Men jag känner att detta hände liksom inte i ett vakuum. Jag är såklart 100% ansvarig för mina handlingar och detta var verkligen fel och elakt. Jag har däremot mått otroligt dåligt denna höst och haft en kris, så detta var något jag gjorde som utlopp för det. Genom att berätta får jag lite förståelse från min man, en anledning att sluta höras med den andra och att ta tag i det egentliga problemet. Nu har vi liksom livliga och ärliga diskussioner om precis allt här hemma, något jag tidigare saknat.

      ”Vem är du?”
      ”Jag är din framtid.”
      ”Vad vill du mig?”
      ”Han kommer inte att förlåta dig. Ständiga bråk är det som väntar.”

      (Fritt efter Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”.)

        Hahaha jamen lite så är det ju. Alltid nåt att dra upp vid bråk.

      Varför? Det verkar ju gått bra?

        Men vi har varit tillsammans i 15 år, och har ett liv ihop. Man måste kunna bli förlåten för ett misstag om det dessutom sker först efter såhär lång tid.

          Sorry men misstag är det inte om man förra helgen frågade främlingar här på ÖS om man ska berätta för sin man att man är otrogen eller inte. Misstag är det inte heller om det gått så långt att man känner att man börjat bli vänner.

          Hårt men rättvist. Luktar monkey branching.

      Du skulle ha hållit tyst. Det känns som det fungerar nu, men detta kommer finnas med vid alla framtida bråk, tjafs och trötta stunder.

        Jepp, been there, done that. Det kommer att gå åt h-e.

      Lite konstigt att du skriver att det kommer få positiva effekter för er.. alltså det är ju han som tar smällen, sitter där med smärtan medan du ser något positivt i otrohet? Kom ner på jorden.

    Ni som brutit kontakten med en eller bägge av era föräldrar, vill ni berätta ett par ord varför och vad som fick er att ta steget?

      Det är ju människor i varje öppet spår som gör det.

      Är trött på detta invidualistiska samhälle där det bara är jag, jag, jag. Man ska bryta för minsta lilla och att jobba för relationer? Glöm det!

        Därför amerikaner säger att vi svenskar är som en IKEA-möbler. Om det är för jobbigt skiter vi i det.

        Men suck, skrolla vidare om du är trött på att läsa det då.

          Jag är trött på fenomenet i sig.

            Känns ju väldigt generaliserande att anta att ingen har någon djupare anledning än att dom bara är egoistiska? Historien här nedan om en missbrukande morsa som ringer och trakasserar 10 gånger dagligen, är det en legitim anledning?

              Varför är det en anledning att BRYTA?
              Det är definitivt en anledning att förändra, ta tag, ifrågasätta och be om hjälp. Men här är alltid lösningen ATT BRYTA.

                Gör du det som passar dig bäst istället för att ge dig på andra som har behov för att lösa saker på andra sätt.

                  Jo men läser man här inne känns det som ingen vill veta av sina föräldrar och då känner jag bara: otacksamma jävlar.

                    Du har ingen aning om alla dessa personers bakgrund så kalla de otacksamma men du är en trångsynt jävel. ”Det känns” är ingen fakta. Det kan dessutom vara samma personer med olika namn bara.

                      Då kanske personerna kan ge lite bakgrund om de ändå tänker diskutera det här med främlingar. För annars får vi – i alla fall jag – enbart en bild av att de vill bryta upp efter ett bråk. Verkar dock vara återkommande i influencers-världen. Kenza, Egoina, Sandra Beijer, Blondinbella

                    Tur att du haft turen med föräldrar. Herregud

                    Anledningen att du läser härinne är ju pga att folk har åsikter likt dina. Man vet inte om man ”bör” för det anses fel i vissa personers ögon. Då behöver man stöd från nån som fixat att bryta med en förälder. Man bryter inte med en förälder för att man tröttnat. Man bryter för att man inte mår bra i relationen.

                Du menar alltså att om man mår så dåligt över en annan persons beteende så att det enda sättet att känna sig glad är att bryta kontakten, då bör man istället offra sin lycka?
                Får jag fråga om du någonsin har försökt resonera med en missbrukare med psykiska problem? ?

        Det är så himla skrämmande att se hur många som inte vågar konfrontera och bearbeta en svår relation. Det ska ”brytas” eftersom man ”mår dåligt”.
        Det ger så mycket mer att våga se problem, se den andre, tänka, prata och bearbeta.

        Men i individualistiska Sverige ska allt dåligt mående lösas genom att sluta träffa föräldrarna eller syskonen.

          Det går inte att ”se problem, tänka, prata och bearbeta” med en person som inte vill samma.

          Men vad duktig du är som alltid kan hantera personer med missbruk, eller sånna som psykiskt/fysiskt misshandlar sina barn. Verkligen applåder till dig!

        Och så fort någons pojkvän har en fis på tvären så ska han dumpas. Egen lycka är det enda viktiga.

        Alltså.. Föräldrar kan bete sig jävligt illa. Varför ska man behålla en person i sitt liv om den inte ger något? Bara för attdet är en förälder betyder det inte att man som barn måste behålla personen i sitt liv.

        Man väljer inte sina föräldrar.

      Bröt kontakten med min mamma för fem år sedan. Kortfattat så har hon utsatt mig för psykisk och fysisk misshandel så länge jag kan minnas. Som vuxen hade jag länge problem med att acceptera och gå vidare från vad hon utsatt mig för vilket spelade roll till mitt beslut.
      Den övervägande faktorn var dock att min vardag var väldigt störd av henne och jag mådde konstant dåligt pga hennes beteende. Hon kunde ringa tio gånger på en dag och skrika hemska saker och bete sig generellt fruktansvärt.
      Jag blev helt enkelt tvungen att bryta kontakten för att kunna må bra själv.
      Svarar gärna på frågor om det är något annat du undrar över som kan hjälpa dig må bättre i din situation ?
      Det viktigaste är att du ser efter vad som är bäst för DIG!

      Växte upp med en missbrukande förälder vars partner utsatte mig för våldtäkt under barndomen. Min förälder är i förnekelse kring sitt missbruk. Jag kunde aldrig lita på om hon skulle dyka upp när vi hade bestämt att ses och hen har sedan jag var barn försvunnit i månader i taget, inte öppnat när man ringt på dörren fast man vet att hen är i lägenheten osv. Att bryta kontakten är det bästa jag gjort för min psykiska hälsa. Jag bad hen välja, mig eller alkoholen. Hen har aldrig hört av sig efter det.

      Jag bröt med min mamma för 4 år sedan p.g.a att hon var orättvis mot mig och min familj, mina syskon fick pengar, hjälp och deras barn var alltid där. Mig ringde hon när hon behövde hjälp. När jag sa det till henne blev hon jättearg och kallade mig för en massa fula saker.
      Jag orkade inte med att hon behandlade mina barn lika orättvist och skylla på att dom inte visade intresse för henne, så jag bad henne att aldrig ringa igen.
      Hon var egentligen ingen bra mamma för hon ljög ihop saker vi inte sagt om varandra och på så vis var vi ovänner hela tiden, hon ville vara i centrum. Och så sa hon alltid till mig att hon var sjuk, sedan åkte hon och städade och jobbade i trädgården hos mina syskon medan jag var orolig för henne.
      Jag ångrar att jag inte gjorde detta tidigare bara.

        Hoppas verkligen att alla som har lyckats bryta sig loss får må bra och vara lyckliga i livet ?

    Gervide! (Ber om ursäkt för detta) jag kan inte längre skapa egna kommentarer på bloggen utan måste svara på någon annans kommentarer för att kunna posta! Varför?

      Ingen aning, det låter jättekonstigt.

    Jag är 30 och tror jag har adhd. Men hur vågar man och hur gör man för att få en utredning? Känner mig så löjlig och dum.

      Kände samma när jag insåg det som 27 åring. Frågan är vad det är du vill uppnå? Vill du få hjälp? Medicinering? En diagnos för att kunna känna mer ro med vem du är?
      Beroende på vad du vill varierar svaret på vad du bör göra. Tyvärr finns det ingen direkt hjälp i Sverige för personer med adhd utöver medicinering. Sen är det väldigt svårt att få diagnosen då det mäts på ett spektrum, ligger du långt ut på kanten där du upplever besvär men inte tillräckligt lång ut för att din vardag är begränsad så får du inte heller diagnosen.

        Det finns absolut annan hjälp än medicinering. Exempelvis färdighetsträning och hjälp från arbetsterapeut för att strukturera vardagen

      Hejsan!
      Det finns absolut relevant hjälp att få vid en adhd-diagnos, olika terapeutiska metoder osv.
      Och att göra själva utredningen i sig, med genomgång av den efteråt, ger ofta mycket information som kan hjälpa personen i fråga att förstå sitt eget fungerande. Om du funderar på detta så tycker jag absolut att du ska söka en vårdkontakt. Du kan höra av dig till öppenvårdspsykiatrin där du bor. Är du osäker på var dessa finns så börja istället med att kontakta din vårdcentral. Lycka till, det är alltid värt att sträva efter att må bra och få hjälp med sådant som begränsar livet på olika sätt /Psykologen

    Eller vänta nu???

    Jag är helt såld på göteborgska. En man med en skön röst och den dialekten, det är som en orgasm för själen!

    Tack för mig?‍♀️

      Japp vi e la änna goa här ?

        Alla är inte det?

          Typ 90% och i Stockholm 1%

            Jag tycker nog att killar i Göteborg är goare än tjejerna där och i Stockholm är tjejerna lite goare.

          Anonym / 2021-12-04 21:39:
          E du go i hela huvet eller?

      Helt tvärtom för mig haha!

      Alltså helt, heeeeeelt tvärtom för mig. ? Hatar göteborgska efter en äcklig gubbstammis som ALLTIIIID drog snuskiga ”skämt” så fort han var och handlade (även MED sin svårt sjuka fru i släptåg). Han frågade om man var rivig i sängen för att vi hade nagellack ibland och sådana grejer. Ett riktigt ÄCKEL och han hade sån där riktig klassisk ”go o gla’ ellerrrrr”-dialekt.

      Alltså KRÄKS! Så galet förstörd dialekt. ??

    Mitt jobb (inom vården) fick ställa in julfesten för att vi får absolut inte bli sjuka nu för då kan vi inte ta hand om alla får ha sina julfester och blir sjuka efter… Tråkigt för vi behöver VERKLIGEN detta efter allt slit med covidpatienter…

      Beklagar .. Vet att stora delar av polisen också fick sitt julbord inställt, bla min pappas avdelning .

      Vi fick också ställa in julfesten. Jobbar inte inom vården eller någon myndighet. Att ha stora julfester/julbord känns inte rätt just nu.

        Enda vettiga med ökat smittspridning. Alla borde ställa in.

    Jag är gift med Sheldon scoopet, typ. Jag måste väldigt ofta ta höjd för att han ”inte klarar” förändringar, eller acceptera att han ”inte är sån” när det gäller kärleksyttringar, att var fysisk eller nåt. Han är väldigt negativ till det mesta, och det är hans sätt att liksom göra bättre nästa gång. Men det tar så hårt på mig för jag har inga marginaler just nu (jag försöker komma tillbaka efter utmattning). Utmattningen för att jag är ganska hudlös och orkar inte smörja relationen. Hur stora grejer ”tolererar” ni hos era partners?

      Ok men du gifte dig med denna Sheldon?

      Jag tolererar min mans egenheter eftersom det är jag och bara jag som valde att vara med honom. Om man gifter sig efter en vecka ok, då har man ingen koll, men de flesta vet vad de ger sig in i.

        Jag hade inte tänkt att jag skulle bli utmattad och inte orka vara motorn i relationen. När vi gifte oss var läget inte så. Därav frågan. Men tack för svaret!

      Kom den här egenskapen fram efter att ni hade gift er? Annars valde du väl ändå honom trots den?!

        Och som svar på din fråga så tolererar jag alla egenskaper hos min partner. Annars skulle han inte vara min partner.

          Tolererar?
          Ett tips till alla singlar där ute. Nöj er inte med att tolerera en partner. Det behövs mycket mer än så.

    En kväll till med mitt klagande på mina grannar? sorry!

    Dom har varit lite högljudda, låter som ett gäng killar, skratt och högt prat liksom och mycket ”ÅHHHH!!!”-ljud (alltså inte stön? utan ”Men åh, du fattar inte hur jag menar”) NU kör dom igång hög musik också.

    Tänkte ta en lång mysig frukost imorgon men ändrade planer, ska börja dammsuga kl 7-8 ??

      Halv tio en lördag måste man väl få ha vänner över och lyssna på musik? Eller..!?

        Problemet är att dom slutar inte fören klockan 00-02 typ.

          Jaha det visste jag inte.

      Men vad är problemet? Gå dit och säg till??

        Ja men eller hur!? Har folk helt slutat kommunicera med sina medmänniskor? Prova knacka på och fråga vänligt om de kan tänka sig att sänka lite. De flesta är rätt så medgörliga om man är trevlig. Att sitta hemma och knyta näven i fickan lär ju inte hjälpa mycket i alla fall.

          Låter bara som män så känns inte tryggt att gå dit ensam när dom är fulla.

            Ta det med honom imorgon då när han är ensam och nykter. Be honom tänka på det nästa gång han har vänner över.

              Tack för tipset 🙂

        Vågar inte, men känns bättre att åtminstone få klaga lite 🙂

          Lite? Är väl i varenda öppet spår senaste tiden.

          Gör som alla andra, lämna en anonym lapp. Från vänlig men bestämd granne.

            Du får kanske ta och skrolla vidare ist 🙂

              Tack för tipset.

    Idag vaknade jag av någon anledning upp och hade brutal ångest över hur jag avslutat vissa relationer för några år sedan. Främst personer jag dejtat. en kille tyckte verkligen om mig (vi hade bara träffats ett fåtal gånger) men jag kände nog inte att det var helt rätt, och hade träffat en annan som jag tyckte det kändes bättre med. Det jag har ångest över är att jag avslutade det så osnyggt, som sagt även om vi inte känt varandra så länge var jag rätt kall mot slutet och gav inte honom chansen att ses och prata vilket han bad om. Det är inget snack om att det var fel av mig, men samtidigt gör det ingen nytta att älta det såhär 6 år senare… har någon tips på hur jag kan förhålla mig till tankarna för att lätta på det dåliga samvetet? För man ber inte om ursäkt för något sånt här så långt i efterhand va?

      Låt några dagar gå och hormonerna landa så ska du se att du inte bryr dig om så gamla händelser längre.

      Den låter som att den enda du behöver bli förlåten av är dig själv. <3

        +1

      Känner igen mig! För mig beror det ofta på PMS när det kommer sådär plötsligt, vilket är skönt när det väl lättar sen… Men vi lär ju oss hela tiden och man utvecklas sååå mycket i relationer och hur man beter sig mot andra, vilket kan vara jobbigt när man inser att man gjort saker man inte skulle göra idag. Var snäll mot dig själv, du gjorde det som kändes rimligt efter dina förutsättningar just då <3

        Tack snälla för era fina svar, det uppskattas jättemycket!

      Heter du Marina?

      Om man tycker man betett sig oschysst mot en person tycker jag det är bra att höra av sig till den personen och be om ursäkt. Det spelar väl ingen roll att det gått några år.

        Fast jo. Om man är den som får ursäkten så kan det röra upp sår när man redan har gått vidare.

        Ja, det är här det blir svårt. Jag tycker på ett sätt att det hade känts skönt att be om ursäkt men eftersom det gått sån tid känns det också konstigt på något sätt, att dra upp något gammalt som personen antingen glömt eller gått vidare från. Eller så är personen som jag en grubblare där minnen fortfarande bubblar upp till ytan ibland.

    Jag var tillsammans med en kille som misshandlade mig fysiskt och psykiskt för några år sedan. Har gått i terapi för min PTSD under 2021 och mår mycket bättre nu, men fick för mig idag att kolla upp honom på mrkoll där jag såg att han nyss flyttat och nu bor TIO minuter ifrån mig (under vårt förhållande och de sex år som gått sedan dess har han bott 30 mil bort). Blev så himla stressad och panikslagen, känns som hela min lördag blev förstörd och att jag inte kan tänka på något annat eller slappna av. Har inte kunnat äta nånting idag för jag mår så konstigt. Ville bara skriva av mig, funderar på om jag ska säga till min sambo att han flyttat så nära oss men det känns också konstigt…

      Ja, säg det såklart. Det ÄR ju obehagligt.

      Blev extra ledsen eftersom vi letar ny lägenhet och har kollat i EXAKT det området där han nu bor, vad fan är oddsen för det? Det är ett litet villaområde med ett fåtal lägenhetshus och i ett av dom har han såklart bosatt sig. Hoppas han har nåt ruttet andrahandskontrakt och inte blir långvarig där…

      Jag hade velat veta om min partner hade varit i den situationen, kan ju påverka honom också rent säkerhetsmässigt. Det kan ju också vara skönt för dig att inte vara ensam med den stressen/ångesten.

        Tack, det var en bra vinkel på det. Ska prata med min sambo imorgon, skulle ju också bli konstigt om vi ser exet nånstans här i krokarna och jag säger först då att jag redan vetat ett tag att han bor här. Har så svårt att tänka klart när det handlar om det här, låser mig känslomässigt och är rädd att min sambo ska tröttna på att jag ältar (trots att han är världens snällaste och mest förstående).

          Usch ptsd är inget att leka med, men det är väldigt starkt av dig att du orkar fortsätta även om känslorna tar över! Hoppas att allt löser sig för er 🙂

    Vad tror ni ligger bakom att man har så bråttom fram i en relation som t.ex. Gabbjoss? Läste att de varit tillsammans sen juni i år och nu gifter de sig imorn eller på måndag. Med guldfyndringar. I början av december. Utan gäster. Hela grejen känns så skum? Det är såklart ingenting konstigt med att varken vilja ha stort bröllop eller dyra ringar, men det känns så ur karaktär för en influencer generellt, men Gabbjoss i synnerhet? Varför så bråttom och ”hafsigt”?

      Desperation?

      Verkar vara ett ganska klassiskt beteende för folk som är rädda att bli lämnade eller övergivna. Man vill binda till sig partnern med praktiska, tydligt uttalade saker som ger en (falsk? eftersom inget i livet är en garanti för något…) trygghet av att man kommer vara tillsammans för alltid. Är vi gifta så är det vi för alltid och då lämnar du mig aldrig, typ.. osv med barn och gemensamt boende och allt som håller ihop en med en partner.

      Riktigt stor röd flagga att stressa så jävla förbannat. Dock undrar jag vad du menar med guldfyndringar? Är det dåligt? Har själv en därifrån som förlovningsring ?

      Hennes pappa gick bort när hon var i ung ålder, ingen kontakt med sin mamma (knappt någon kontakt med sin släkt förutom sin lillebror). Klarar inte av att vara själv, känner nog sig lätt övergiven.

      Hahahaha varför är det så konstigt att de har guldfyndringar??

        Tänkte precis samma…

        Har för mig att hon skrev att han smälte ihop två ringar han redan ägde?

        Jag hade gärna haft en guldfyndring, är inte så mycket för pynt och jobbar inom vården så risk att ringen försvinner när den ska tas av och på. Men Gabriela verkar ju lägga en hel del tid, pengar och energi på utseende och väljer noggrant ut grejer till hemmet och håller fint. Det var ju folk här som skrev att han var jäkligt tät också. Hon har valt ring med stenar, inte bara en symbolisk enkel ring. De är superkära. Klart man börjar undra varför de väljer så billiga ringar. Som sagt, inget konstigt eller fel ned Guldfynd i sig men känns väldigt ”out of character” för henne.

      Tror att det är ganska vanligt för folk som saknar stabila familjerelationer att de försöker kompensera genom att bilda egen familj, som en egen trygghet.

    Så irriterad på min svärmor! Mina föräldrar bor långt bort men hon bor nära. Mina föräldrar älskar sina barnbarn och vill vara här så mkt som möjligt men hon tackar nej varje gång jag frågar om hon vill följa med till lekparken eller museum. Tråkigt eftersom det hade varit skönt med sällskap/avlastning för mig. Hon är pensionär som blev extremt stillasittande under pandemin, är i urdålig fysisk form och kan vara deprimerad? Är en extremt negativ människa som slår ner på alla mina förslag på vad hon kan göra för att aktivera sig (simma, gymma, sjunga i kör, väva). Känner mig typ ”klar” med henne eftersom allt är så negativt men samtidigt tycker jag synd om henne.. vad ska man göra?

      Ses hemma hos henne?

      Men hon kanske inte bara vill? Låt henne vara då. Hon är inte till för att vara din hjälp och avlastning.

      Men gud vilka svar du fått.. tycker det är jätte tråkigt att hon slår bort dig så.. uppfattar det verkligen inte som att ts behöver avlastning och därför bjuder in henne, hon säger ju ”följa med” inte ”lämna hos”. Vad säger din man om det? Finns det någon anledning som han kanske vet om men inte du? Jag hade slutat fråga om jag vore du, förstår att det är jätte tråkigt då du verkar vilja ha henne i ert liv men hon verkar ju inte bry sig alls

      Jag ska träffa min svärmor imorgon och känner mig lite ångestfylld. Skulle gärna behöva tips på hur jag ska hantera situationen.. tar det lite kort.

      För ca 1 månad sedan fyllde hon år och bjöd bla över mig samt min pojkvän. Mot kvällen blev hon oerhört onykter och när alla gäster hade gått hem, sa hon till mig att jag absolut inte skulle mäta mig med henne. Hon är utbildad, duktig etc etc..

      Jag blev chockad och sårad för att hon känner mig inte och jag tycker att hennes kommentar var oförskämd. Vi ska träffa henne imorgon och jag blir arg på mig själv att jag ska behöva ”vara trevlig” mot en person när jag egentligen vill fråga henne vad hon menade. Hon lär förmodligen vara som vanligt, som om ingenting har hänt?

      Jag är både svärmor och mormor och har en del krämpor, och jag tycker verkar vara en krävande svärdotter. Dina föräldrar ”vill” vara här men bor långt bort, så bekvämt att bara säga att man ”vill” när man inte behöver.
      Du vet antagligen inte hela orsaken till din svärmors ovilja , hon kanske är sjuk men inte vill oroa er.
      Varför ska hon göra saker du föreslår?
      Vi mor och farföräldrar är inte tvungna att ställa upp så fort ni behöver hjälp med barnen. Dina föräldrar får väl resa ner än längre period och hjälpa dig.
      Jag umgås mycket med mina barnbarn och tycker det är roligt, men det tar på krafterna också.

        Tack för svar hörni! Jag har tänkt att jag är en dålig svärdotter om jag inte försöker få med henne och aktivera henne men ni har en poäng. Vill hon ägna sin pension åt att sitta hemma och kolla på TV så är det ju hennes rättighet… jag får backa och hoppas på att hon mår bättre och vill träffa sina barnbarn mer framgent. Antar att det också bottnar i att jag saknar mina föräldrar och önskar de bodde närmre.

          Och nej jag menar inte att hon skall ta hand om mina barn och jag skall göra annat, det jag skriver ovan handlar om att jag tycker de vore trevligt med sällskap av henne när jag som är FL gör saker med barnen på vardagarna när de flesta andra arbetar.

    Heja heja, deltar gärna

    Och här i Blekinge kan ingen köra bil när det är vitt ute………………………

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.