Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

593 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon som har ett bra tips på smink till en person med väldigt ljus hud?
  Har jag ljus ögonskugga så syns det knappt. Har jag mörkare ögonskugga så liknar jag en clown. Blir tokig!

   Hej!

   Vad har du för ögon- och hårfärg? 🙂

   Flundran..är en blekis ,använder samma mineralpuder på ögonen som på kinderna…
   Köpte pudret på MAC, rätt dyrt men det har varit väl värt.
   Färgen är en kombination av rosa/aprikos..ger värme till mitt bleka glåmiga nuna

    Rosa är det enda som funkar någorlunda så länge det blir lager på lager.

   Spana in Urban Decay, de har en serie paletter som heter Naked. De passar personer med ljus hy väldigt bra, tänker just på Naked 2.

    Ohh ska kika på det, tack för tips.

    Är den bra även för oss ”normalbleka”? Har hört mycket bra om den och jag behöver köpa en ny ögonskuggspalett men vet inte vilken jag ska välja.🤔🙂

     Just Naked 2 tycker jag passar blondiner med mycket ljus hy såå fint… 🙂 Men har du ”lite mer färg” kan Naked Reloaded passa jättefint med. Även Anastasia Beverly Hills paletten som heter Soft Glam är snygg på de flesta och enkel att jobba med.

   Jag köpte idag en väldigt fin palett från Huda som heter Nude Obsessions, dom färgerna hade superbra pigment och syntes bra på mig. Och tro mig, jag är väldigt blek. Ibland undrar jag ens om jag lever om man kollar till hudfärgen. 😅

    Haha känner igen det där.

   Blekfis här. Lumene har bra grejer tycker jag. Kolla in John Mclean på Youtube 🙂
   Vet att det finns ett konto som heter typ The palest shade.

    Ska kolla in den.

   Prova att lägga en primer under, finns speciella eyeshadow primers som ska göra att pigmentet syns mer. Funkar även att ta concealer som primer att ha under ögonskuggan, det kan också få fram pigmentet

    Tack för tips.

    Ett annat tips för att få fram mer pigment är att spreja borsten med settingspray efter att du tagit ögonskugga på den. Då blir färgerna mer intensiva 🙂

   När det gäller foundation så har TIKÉI riktigt ljusa färger. Mineralsmink.

  Jag har en kollega som fuskar (eller vad man ska kalla det) med sin arbetstid.

  Jag är så trött på att han börjar senare och går tidigare varje dag (dels för det påverkar mitt jobb).
  Själv har jag mycket sjukhusbesök i perioder och det är ingen förmån på jobbet att gå på arbetstid (kanske ovanligt men har några i familjen som får gå på arbetstid) utan jag får ta flex eller lägga semesterdagar på sjukhusbesök och samtidigt får han betalt för timmar han inte är där.
  Tex, man har ju inte betald lunch men skulle man räkna in den + timmarna han är där så kommer det inte ens upp i tiden han är anställd för. Han kan ta 1.5h lunch vissa dagar och räknar in det i sin arbetstid. Så 30min lunch eller 1.5h lunch så går han ändå samma tid🙃

  Vi sitter inte i samma korridor som våra kollegor på vår avdelning utan sitter på en mer avskild plats, så det är väldigt lätt att komma och gå som man vill för ingen märker något. Så jag skulle kunna göra samma sak men har ett samvete och skulle inte ens klara av att ”glömma” stämpla ut och lägga in dagen efter och skriva in att jag var där 5 min mer än jag egentligen var😅

  Detta är något jag tänker på ofta och irriterar mig på, klarar inte av orättvisor. Vet att livet inte är rättvist men på jobbet ska det vara lika tycker jag men tänker kanske fel.
  Ska snart ha samtal med chefen och prata om hur året gått och sätta upp mål inför nästa år och vill ta upp detta för jag tycker att det är fel, men borde jag inte lägga mig i?
  Rädd chefen kommer börja ogilla mig, att vi får en dålig relation som påverkar mitt arbete, tycka att jag ska sköta mitt eget eller liknande. Men samtidigt får han betalt för tid han inte jobbar, känns som att han stjäl från arbetsgivaren typ.

  Vill inte lägga energi på detta men allt onödigskit läggs på minnet av någon anledning, hade varit trevligt om något användningsbart fastnade men nej, jag får sånt här som bränner sig fast😅

  Hur hade ni gjort om ni var i mina skor?
  Känns som man bör hålla en kollega om ryggen men samtidigt är det arbetsgivaren jag känner att jag ska vara ärlig mot. Eller skita i det helt och sköta mitt eget bara. Så osäker på hur jag ska göra. Vill inte att det ska framstå som att jag skvallrar eller så.

   Om du ska ta upp det ska du ju ta upp hur det påverkar din egen arbetssituation, inte ”bara” att han fuskar.

   Jag skulle ta ett snack med chefen.
   Om det drabbar mitt arbete för att en kollega kommer och går så skulle jag bli tokig.
   Det kan även vara så att personen har lov från chefen men jag dkulle vilja veta.

    Drabbar tyvärr mitt arbete flera dagar i veckan, och det tar så mycket energi att bli irriterad. Försöker skita i det men går inte.

    Tex vi bestämmer dagen innan att imorgon kl 08:30 ska vi göra en sak vi båda behövs för att göra, sen vid 08:15 hör han av sig och säger att han kommer kl 10. Så då får jag ändra om allt fram till kl 10, sen blir det stressigt för det krockar med annat + ta alla samtal och mejl själv.
    Ta emot besök ibland som han bokat upp och bestämt, så får kolla hans kalender eller bli överraskad av att receptionen ringer och säger att ett besök är där som jag inte har en aning om vad som ska göras då det är han som bokat in det och skött just det besöket och haft kontakt med den.
    Blir på så dåligt humör🙃

     Då ska du ta upp detta med chefen, du är inte din kollegas sekreterare.

      Sant. Känner mig som både sekreterare och mamma ibland 🙃😅

     Har du provat tagit det med kollegan i fråga först? Tror du har mycket att vinna på att prova det först annars. Din chef kommer förmodligen fråga om du försökt lösa det med kollegan redan och det ser (och är) mycket bättre om du försökt göra det som första grej.

     Behöver inte vara dramatiskt, kan vara så enkelt att när ni bokar nästa grej ni ska göra tillsammans så säger du helt enkelt, ”det är viktigt för mig att vi får detta gjort den här tiden för at xxx” (för att du inte har möjlighet att planera om, eller ha andra saker inbokade, osv.). Om han igen inte dyker upp/avbokar sista minuten, så låt honom anpassa sig efter ditt schema istället och hänvisa till att du förvarnade att du behövde hålla på er bokade tid.

     Eller gällande det med besök, säg helt sonika det till receptionisten. Klart du inte ska ta ett besök han bokat du inte kan hantera. Han får lösa det.

     Skulle verkligen råda dig att försöka lösa det själv först innan du tar det till chefen. Det är nyttigt för en själv att göra det, större chans att du bibehåller en god arbetsmiljö och det ser mycket mycket bättre ut inför din chef att du försökt lösa det själv initialt.

      Har försökt men är så svårt. Är även väldigt konflikträdd så det gör allt värre. Försöker såklart gå emot det.

      Sagt/påmint flera gånger att ”Men då ses vi imorgon kl 08:30 och börjar på detta så vi får det gjort. Viktigt att det blir klart innan helgen” typ. Flikat in att jag har det stressigt både på jobb och privat så skulle uppskatta om det blir klart så jag slipper tänka på det.
      Sagt med glimten i ögat att ”glöm inte att gå och lägga dig i tid, viktigt att du kommer imorgon detta klockslaget” (låter som jag är hans mamma, låter inte så konstigt och hemskt som jag förklarar det).
      Anledningen att han börjar senare än han ska är för att han träffade kompisar, var uppe och spelade, såg en bra film och ville ej sluta, kollade på någon match på tv eller liknande och är för trött för att komma i tid. Vem fan är inte trött när man vaknar på morgonen? Vaknar aldrig pigg men är bara att gå upp liksom.
      Hade han sagt dagen innan att ”imorgon börjar jag kl 10” så visst, mindre irriterande. Men börja 2 timmar senare för man inte gick och la sig i tid är orimligt tycker jag.
      Kan man inte vara uppe till kl tolv och komma i tid? Då borde man väl som vuxen människa bita ihop eller lära sig tillslut att det ej funkar.
      Jag har själv sömnproblem, perioder där jag sova 4-5 timmar per natt ungefär så är ingen människa som somnar kl 22, inte vaknar en enda gång och vaknar utvilad, utan fattar att det suger att vara trött.

      Hur som helst.
      Ska försöka prata med honom mer, men känns inte som att det kommer ändras.

       Vet att det kan vara jättesvårt att ta upp, otroligt många är konflikträdda – i synnerhet på jobbet. Har själv kännt så, så förstår helt och hållet. Det enda som hjälpt är att pusha sig själv till att göra det ändå, det blir lättare och man känner sig mer stärkt i sig själv och sin roll av att göra det. Var saklig och tydlig så kommer det gå bra, undvik att prata om känslor eller dyl. utan håll dig till objektiv fakta, för då finns det inget för någon att invända mot.

       Om/när du påtalat för honom innan att det är viktigt att ni håller er inbokade tid och han inte håller det sen ändå, låt honom anpassa sig efter ditt schema. Lägg inte om resten av din dag enligt hans schema, fortsätt som planerat. Ni får göra det när det passar dig, så han får flytta runt sina saker. Om det gäller en deadline, om det är en mjuk deadline så är det ett rätt bra tillfälle att påtala det till chefen att tyvärr kan ni inte möta deadlinen och förklara varför (och att du var tydlig innan med att ni behövde hålla inbokad tid pga att detta hänt tidigare). Är det en hård deadline, så då kanske du/ni är illa tvugna att få det gjort och du måste lägga om din planering pga honom, så är det också ett bra tillfälle att lyfta det med chefen och påtala att det inte är hållbart för din arbetssituation och du försökt lösa det redan.

       Men viktigt att du inte bara ger efter och anpassar din dag efter honom och ser till att det blir gjort ändå. Det kan man absolut göra någon gång ibland för som kollegor kan och borde man hjälpa varandra. Men det handlar ju dels om att ge och ta (och han verkar ju inte precis ge) och inte heller om regelbunden opålitlighet som påverkar dig.

        Tack så jättemycket för dina bra tips!

        Gillar det med att inte ändra runt mitt schema om han inte kommer när vi sagt.
        Känns som en relativt enkel grej att han får anpassa sig då.

        Får lite panik när saker inte blir gjorda bara, känner väldigt starkt att jag har en plikt (nog inte rätt ord jag letar efter, står still i huvudet så kommer ej på ordet jag tänkte få fram😅), vill att allt ska bli rätt och bra så antar det är därför jag styr om allt. Men jag behöver släppa på det lite.
        Skulle må bättre om allt inte rättades efter honom och hade inte tagit sån energi, har vi bestämt och han bokar om får han ordna att han har tid när jag har nästa lucka.

        Tack! 🙂

       Från icke-konflikträdd person: det bästa är att säga rakt ut att såhär är det och det funkar inte. Ju mer konkret och ärlig du är i din formulering desto mindre risk att personen sätter sig emot och desto mindre är risken för konflikt. Det är absolut en paradox, men det funkar.

       Gränssättning, tydlighet och lugn. Har tidigare varit konflikträdd men inte längre efter att ha hamnat i kläm så många gånger och fått NOG.

       Vad med konflikter är det som skrämmer dig? För mig handlade det om min rädsla för att bli avvisad eller förlöjligad. Har fortfarande de känslorna kvar men i mitt jobb har jag antagit en persona. Det betyder naturligtvis inte att jag söker eller väljer konflikt om jag inte måste, men INGEN tjänar på att folk inte sköter sitt jobb.

        Skönt att läsa att någon varit konflikträdd och att det går att ändra på.
        Bara rak och ärlig och säga att det påverkar jobbet när han ändrar sina tider hela tiden?
        Stor del är ju att jag blir stressad men även irriterad såklart. Sen är struktur och rutiner viktigt för mig så att mitt schema ska ändras gång på gång för att han är trött för han inte gick och la sig och inte orkar komma kl 8 gör allt kaos😅
        Saker kan såklart inträffa, allt kan inte vara som man planerar vilket jag är fullt medveten om men hans grejer är ju inte saker som inträffar någon gång utan det är ett aktivt val han väljer flera dagar i veckan.

        Jag är väldigt rädd för att folk inte ska gilla mig. Alltså jag fjäskar inte och är falsk, är en lagom trevlig och glad person men sätter liksom inte ner foten för vill inte verka svår, ställa till det för andra, vara besvärlig osv. Vill inte såra andra.
        Även rädd för att folk ska bli arga och skrika på mig. Att dom vänder på allt jag säger och att jag står där helt paff.
        Blir jag arg och upprörd gråter jag även lätt, inte för att jag är ledsen men ser så svagt ut att gråta och pinsamt för rädd folk tänker att man tar till tårar för att komma undan och folk ska tycka synd om en typ😅

        Låter väldigt bra att ha en ”roll” när man jobbar. Vill ju vara ärlig om det är något ist för att ha en inre irritation mot en kollega. Sen hoppas jag verkligen att när jag gör fel och om någon kollega inte uppskattar något jag gör att den är öppen så vi kan lösa det. Så jag vill kunna göra samma för jag tror ändå att alla människor vill få det att funka och veta om man gör något fel, sen behöver ju inte det jag tycker är fel vara fel för andra personer såklart.

       Det är inte ditt ansvar att försöka prata en vuxen man tillrätta, han sköter inte sitt jobb och det är han som får ta konsekvenserna av det. Lägg fram all fakta till din chef, det är verkligen inte ditt ansvar att curla för honom.
       Förmodligen så är det inte bara du som blir drabbad av hans omogna sätt.
       Lycka till!

        Sant.
        Känns extra svårt att som kvinna försöka lösa detta med en man som också är flera år äldre. Känner mig så liten och att man inte blir tagen på allvar 😅

     Nämen suck så jobbigt 😩 sådär kan du ju inte ha det!

   Skulle, som någon skriver, ta upp din egen situation. Att du behöver ofta gå på läkarbesök, om det är något ni kan hjälpas pt att lösa (du och chefen alltså) osv. Inte att du tycker att det är orättvist att han gör si och så.

    Har frågat ang sjukhusbesök om det finns något alternativ för det är så trist att lägga semesterdagar och den flex jag jobbar in på det men det fanns ingenting annat sa min chef.
    Får inte gå på arbetstid så får fortsätta göra såhär, hade kanske lyckats göra som kollegan men mitt samvete klarar ej av det😂

     Fast om du påtalar för chefen att kollegan kommer och går som han vill, och att du vill göra likadant..? Alltså, håller med alla som skrivit att du ska påtala och framhålla hur ditt arbete påverkas av hans ”flexande”. Stå på dig! 🌺

     Kan kanske bero på hur mkt man går ? Men gör annars som din kollega, maska ingen på ditt jobb kommer någonsin tacka dig för det extra du gör.
     Ang din kollega, vet du med all säkerhet vad som står i hans avtal ? Han kanske har fria arbetstider så länge jobbet genomförs ? Sen anser jag väl inte att du som kollega ska bestämma vilka arbetstider han eller någon annan ska ha, han kanske jobbar hemma ?

   Hade en kollega på förra jobbet.. Vi jobbade alltid samma helger och han ringde sig sjuk varenda (!) helg. Smartaset la ut på sociala medier hur han var ute och festade, åkte till Ullared etc etc. Blev så jävla trött på allt till slut (i och med att vi sällan fick in vikarien och jag fick göra hans jobb också) så bokade in ett möte med chefen, loggade in på hans sociala medier och visade vad han hade för sig när han var ”sjuk”. Chefen konfronterade honom och han sa upp sig själv och gick på dagen.
   Det här med sköt du ditt så sköter jag mitt, nej nej nej när det drabbar dig och din arbetssituation. Prata med chefen!

    Vilken mardröm till kollega! 😱 hade blivit galen..

    Vilket geni som la upp allt på sociala medier😅
    Skönt du blev av med honom. Hoppas att du har bättre kollegor nu.

    Blir så osäker hur jag ska göra. Tänker att jag kanske bara borde bita ihop mer, jobba på mig själv och att det kanske är jag som har problem som inte kan unna min kollega att han kan ta långa luncher, sluta tidigt, ta sovmorgon osv.

     Du är INTE problemet. Normala människor gör inte sådär, utan reagerar som du. Det är det vettiga. Känner ingen som skulle ”unna” en slappis nåt sånt där.

      Börjar kännas som att det är jag som är problemet 😂

       DU ÄR INTE PROBLEMET!!!
       Problemet är den mansbebis som din kollega är
       Gå till din chef och berätta tycker jag👋

   Åh, jag har varit i EXAKT samma position. Eller varit med om samma sak på pricken. Det enda jag kan ge som tips är att försöka fokusera på sig själv och göra det som du anser är rätt. Även om det är så svårt och irriterande när andra fuskar.
   Att vara ärlig och sann lönar sig alltid i slutändan! Kanske har fler märkt av detta även om ni inte sitter precis vid de andra kollegorna. Kanske ser till och med chefen….!

    Känns inte som det lönar sig att vara ärlig och sköta sig 😅

   Vet inte vad du jobbar med, men som andra sagt, ta endast upp det om det påverkar din arbetssituation och isåfall på vilket sätt det påverkar. För om det inte gör det och han får sitt jobb gjort, alltså levererar resultat som teamet/chef/ledning/whatever är nöjda med, då blir det bara löjligt att du ska lägga dig i för att det ska vara rättvist. Men påverkar det ditt jobb, så ta upp såklart. Men viktigt att du utgår från dig och ditt arbete, annars riskerar du framstå som som en missunsamm rättshaverist/barnsligt fokuserad på millimiterrättvisa.

    Det påverkar mitt arbete och han får inte allt han ska gjort, utan saker ligger på hög nu. Mycket han ligger efter med men det märks inte riktigt för dom som inte är 100% insatta i just våra arbetsuppgifter. Vilket chefen inte är.

    Men vill såklart inte verka missunsamm så får försöka släppa att han jobbar mindre än han ska då. Märkligt bara att få lön för 2-3 timmar om dagen man ej är där.

     Jag är samma M som skrivit längre upp om att ta upp det med kollegan direkt först.

     Om det påverkar din arbetssituation tycker jag absolut inte du ska bara låta det vara, det hade gällt om det var något du bara störde dig på pga rättvisa men som inte påverkade ditt arbete. Påverkar det ditt arbete bör du göra något åt det. Som jag skrev ovan är det bästa att du försöker lösa det själv först med kollegan, fungerar inte det så är det en bra ingång till att ta upp det med chefen (och då, återigen, håll dig till hur hans handlingar påverkar dig och din arbetssituation – säg inget om hans lön och arbetstimmar).

   Jag tycker att du ska ta upp det. Chefen borde ju verkligen inte börja ogilla dig för det. utan snarare tacka dig för det. Svårt bara hur man ska lösa det.. ifall man kan gå och komma hur man vill.

    Går kanske inte att lösa att ha koll och om folk inte är ärliga liksom.

     Bästa vore om ni hade riktigt instämpel system kanske eller att han bättra sig om han blir tillsagd

      Vad räknas som riktigt instämpelsysrem?
      Man stämplar in på datorn (eller i telefonen) i ett program, har man glömt eller något så kan man lägga in i efterhand. Så man kan stämpla in utan att vara på plats.
      Innan jag började stämplade man in vid personalingången när man använde sitt kort för att kunna komma in, så då kunde man inte göra det hemifrån 😂

       Förstår! Tänkte mest att många jobb har att man loggar in o loggar ut via ett program, dvs det jag tänkte som riktigt instämpling 😂
       medan andra arbetsplatser inte har något alls ju. Tråkigt med så mycket fusk iallafall.

   Är det bara du som reagerat eller är ni flera? Tänkte isåfall kan det ju vara lättare att ta upp också?

    En till på avdelningen som ibland jobbar med oss och sitter där vi sitter, så han märker av det också och påverkar honom med. Ibland har vi bestämt att vi ska ha ett möte vi tre för att planera upp lite grejer och så hör kollega 1 av sig 15-30min innan mötet och säger att han kommer 1-2 timmar senare.
    Kollegan som märkt det och som också påverkas vågar inte ta det med chefen dock för dom kommer inte riktigt överens om andra grejer och haft lite bråk eller liknande. Så han vill inte ta upp de för han är rädd att få skit, men han pushar på att jag ska prata med chefen för det påverkar oss båda.

     Åh jag förstår! Jag är som du och skulle i längden tycka att det är jobbigt att personen satt detta i system att göra så.
     Fattar inte de som tycker att man ska bara sköta sig själv o strunta i det.
     Man är ju ändå med sina kollegor väldigt mycket och vill ju att det ska vara lika för alla. Tänk om ni alla gjorde så.
     Tråkigt att man inte ska kunna säga nånting pga chef 😒

   Har varit i exakt samma situation. Kollegan hade ”egna arbetstider” men fuskade med tiderna i stämplingsprogrammet. Det ledde till att vi andra fick ta hens arbetsuppgifter för att hen ”inte hann med”. Jag gick till chefen som pratade med personen flera gånger då det inte blev förbättring men då var chefen medveten om det och kunde hålla koll själv när hen var borta 3 h vid lunch osv. Så prata med din chef och berätta hur det påverkar dig, har du en bra chef så tar hen tag i det!

    Förstår inte hur folk vågar fuska så. Är man inte rädd för att åka fast? Vet man inte vad som är rätt och fel?
    Så trist när det går ut över andra för personen inte får sina saker gjorda, andra ska ju inte behöva få ännu mer att göra. Självklart stöttar man sina kollegor och hjälper om det är något men då ska inte anledningen vara att personen inte är där så mycket den ska vara för den hellre tar sovmorgon, långa luncher osv. Skillnad om den är hemma med sjukt barn, själv inte mår bra eller något såklart. Då får man hjälpas åt så kollegan slipper tänka på det.

   Jag tycker som flera andra att du ska ta upp hur det påverkar dig / er verksamhet. Exakt hur många timmar han jobbar är egentligen mellan honom och arbetsgivaren. Jag har t ex alltid haft förtroendearberstid och räknar inte timmar, alla arbetsgivare tycker alltså inte att timmar är viktiga, och det är upp till dom. Tycker man ska undvika att fundera allt för mycket på ens kollegors arbetstider, löner eller andra förehavanden. Jag tror t ex inte alla mina kollegor håller koll på att jag jobbar deltid eller att när jag jobbar mindre för att jag plockat ut föräldradagar, men min chef vet ju det. Menar inte att det är förklaringen till att din kollega slappar, utan menar bara att det inte är ditt jobb att kontrollera och att du ändå saknar verktygen för att göra det om han inte rapporterar allt till dig.

   Men, däremot tycker jag absolut du ska ta upp dels hur det påverkar dig, dels hur det påverkar verksamheten. Fokusera på det, det kommer gynna dig mer och låta mer seriöst inför chefen 🙂

   I längden är det du som kommer vinna på dina ansträngningar!

   Kan man inte sjukskriva sig för besök hos läkaren förresten? Eller hur gör folk annars om deras ledighet är slut och de inte jobbar med flex? Med barn kan man väl i alla fall vabba för sånt, borde det inte vara samma?

    Om man på sin arbetsplats inte erbjuds gå på läkarbesök etc. under arbetstid så har man har rätt att ta tjänsteledigt för, alltså ledigt utan betalning. Sjukskriva sig kan man inte göra om inte läkarbesöket beror just på att man är sjuk på ett sätt så man inte kan arbeta.

    Är det bara du som inte räknar timmarna eller alla på avdelningen när du säger att alla arbetsgivare inte tycker timmar är viktigt?

    Får se om jag tar upp något med chefen eller bara jobbar hårdare på att skita i.

    Alla stämplar och har där med möjlighet att jobba in flex. Har man inte jobbat in något och behöver åka till läkaren i 3 timmar och inte har semesterdagar kvar så får man minus 3 timmar och får jobba in det senare. Ligger man på minus vid årsskiftet så dras det på lönen.

     Om det är läkarbesök som är i förebyggande/rehabiliterande syfte alltså så kan du ha rätt till förebyggande sjukpenning. Då får du ersättning från Försäkringskassan när du är på läkarbesök och borta från arbetet minst 25 % per gång. Kan vara värt att kolla upp.

     Och hade jag varit dig hade jag marscherar iväg till chefen på direkten och förklarat för om hela situationen med kollegan. Det är INTE du som är problemet!

      Det är inte rehabilitering eller något sånt.
      Har en sjukdom så måste göra undersökningar och ta prover och hålla koll.
      Gör jag inte det är det risk att jag dör i förtid för det ej upptäcks när något i kroppen håller på att gå åt helvete men antar att det inte räknas😂
      Men värt att kolla upp ändå, så tusen tack för tipset!
      Och jag är inte ute efter att få göra det på betald arbetstid utan mer slippa ta min flex eller semesterdagar. Så typ som tjänstledigt att jag inte får betalt men att jag inte ska förlora sparad semester/flex.
      Hört att ta tjänstledigt någon dag då och då påverkar pensionen, vet inte om det stämmer dock?

      Får se hur jag gör. Blivit mer osäker nu 😂
      Hoppas inte det är jag som är problemet men borde såklart lära mig att inte bry mig egentligen, men vet ej hur man gör.

   Jag har varit i en liknade situation. Jag berättade för min chef, sa att det verkligen inte var meningen att ”skvallra” men förklarade och sa att det påverkar mitt arbete och eftersom det störde mig kände jag att jag måste säga något. För mig kändes det 1000 gånger lättare efteråt. Jag la över det på min chef och gjorde henne uppmärksam på det. Lite som att ”nu vet du, jag kan inte göra något mer, upp till dig att ta det vidare”.

    Lät väldigt skönt att kunna känna att man gjort sitt och kan sluta tänka på det.
    Får dåligt samvete för jag ej sagt något för jag tycker det är samma som att sno något från sin arbetsplats när man fuskar med tiden liksom. Och ser man något eller vet om borde man kanske säga det.
    Men vill inte vara missunsamm, fokuserad på rättvisa, skvallra eller något. Känns bara så fel att veta.

     Jag har också varit med om en liknande situation, och valde att berätta det för chefen. Chefen var tacksam att jag berättade det och tog det själv med personen.

   Ingen gillar en skvallerbytta. Sköt ditt och låt honom göra det han har samvete till. Kanske har han ögon på sig som du inte vet om.

    Jag tycker som du! Att man ska fokusera på sitt eget. Låt karma straffa den saten istället.

    Jag tycker att det är att vara lojal mot arbetsgivaren att säga till i sådana fall. Skulle definitivt ta upp det om det gick ut över mitt eget arbete.

     Också alltid tänkt att det är arbetsgivaren jag ska vara lojal mot. Känns så fel att veta något sånt här men inte berätta, känns som jag missköter mig också pga det.

    Eftersom det går ut över TS och hon faktiskt inte kan sköta sitt utan måste sköta hans också så blir det ju ett problem. Skillnad om det inte hade gått ut över TS.

   Jag tycker INTE att du ska ta det här direkt med personen. Han är uppenbarligen en narcissist som har noll respekt för andra människor och dess tid. Han verkar vara så uppfylld av sig själv att han anser att han kan komma och gå som han vill på sitt arbete. Ta det här med chefen på studs, det här är inte din konflikt att lösa. Han har ju uppenbarligen under en lång tid misskött sitt arbete.

    Ni har ju inte en aning om varför han gör såhär, men istället dömer ni honom direkt. Är han deltidssjukskriven utan att ha berättat det för andra? Har han en ångestproblematik som han inte kan hantera riktigt? Jobbar han andra tider på distans? Har han en fru som pressar honom? Går han på sjukvårdsbesök? Är han småbarnspappa och måste vabba?
    Är han ett riktigt asshole, ja kanske. 🤷🏽‍♀️
    Man ta reda på mer innan ni kallar honom ego, narcissist och andra elakheter. Hade det varit en småbarnsmamma som kom andra tider så hade ni var betydligt mer förstående och kunnat tänka utanför boxen. Men nu är det en man och då dömer ni direkt…

    Fråga honom så får du kanske en förklaring! Hans timmar i dig har du inte att göra med, men att det drabbar dig bör du ju prata med honom och/eller chefen om.

  Några dubbelvaccinerade här som inte kommer ta 3e sprutan? Om ja – varför? 😊

   Jag! Pga allt med vaccinpass och diskution kring vaccintvång. Kommer absolut inte spela efter denna pipan längre nu när man kringgår mänskliga rättigheter!

    Men vad är det som kringgår mänskliga rättigheter? Är det en mänsklig rättighet att få gå på konsert?

     Ja, det är väl mer av en mänsklig rättighet att inte bli smittad med dödliga sjukdomar av andra människor som vägrar tänka på sin nästa.

      Nej, det är faktiskt inte en mänsklig rättighet. Läs på.

       Exakt, så många som har tappat det helt. Vill man helt unvika att komma i kontakt med smitta så får man isolera sig, det är enda sättet. För de flesta är covid-19 dessutom inte någon dödlig sjukdom, dödligheten är väldigt låg för de flesta grupper.

       Alla människor har, enligt artikel 25 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, rätt till en levnadsstandard som är tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande.

        Vad har artikel 25 med den här saken att göra? 😂 Förstår du alls vad du läser?

         Ja det gör jag. Min avsikt var inte att skriva en hel debattartikel här och hänvisa till flera rättskällor, utan mer lyfta att hälsa är en mänsklig rättighet (som alla anti-vaxxers verkar hävda inte är). Stater har en skyldighet att bedriva en politik som förebygger sjukdomar och som därmed leder till bästa uppnåeliga hälsa för alla människor.

     Det är en mänsklig rättighet att få röra sig fritt i samhället när man är fullt frisk. De begränsar tillträde till evenemang och troligtvis gym, handelsplatser m.m. framöver. En tydlig härskarteknik för att bestraffa de som inte lyder makten. Hade det enbart varit förhindring av smittspridning de var ute efter hade de godkänt även negativt test eller bevis på antikroppar.

      Ingenting mot Australien där det är belagt med bötesstraff att inte rösta. Ett tillfälligt krav på vaccination är ingenting i jämförelse.

       Australien är helt sjukt. Dom har tappat det helt.

        Helt galet är det och inget som tas upp på vanliga nyheter tyvärr.. Sett ett klipp där de bokstavligen sliter ut folk från sina hem för att de vägrar åka till dessa läger eller vad man nu ska kalla det, i ett annat så var det demonstration och polisen slog ned alla oavsett om de protesterade eller inte, i ett tredje så fick en kvinna böter för att hon inte befann sig hemma och satt i en park kvarteret bredvid utan munskydd (för hon skulle äta/picknick)

       Även ett flertal europeiska länder har som Australien med flera länder i andra världsdelar valplikt, om man registrerat sig som väljare. Böterna för att inte rösta är dock låga, om ett straff överhuvudtaget realiseras.

       Även om det är ”ingenting” i jämförelse med Australien så betyder det ju inte att det är fel att protestera mot det?

        Jo, vaccinpass är verkligen en icke-fråga. Du har redan blivit utsatt för ”vaccintvång” av dina föräldrar. Hur har det påverkat dig negativt? Troligtvis inte ett skit. Det är bara att vaccinera sig, finns inga vettiga ursäkter.

         Det går inte att jämföra vaccinen mot barnsjukdomar och detta s.k. vaccin, så lägg bara ner med dina urbota dumheter!

          Tack detsamma!

      Ja, de vill väl att folk lyder för att det kostar så oerhört mycket pengar med IVA-platser och annan sjukvård som enkelt hade kunnat undvikas?

       Med tanke på att vi är 10 miljoner invånare i detta land så skulle en väl prioriterad och fungerade vård inte ha några problem att vårda ett 50+ IVA-patienter men tyvärr är det inte så och därför försöker vår regering nu inskränka sina medborgares frihet istället för att göra rätt från första början.

      🎩

       Doktor?

      De som arrangerar event och konserter får bestämma vilka de vill ha som besökare. De som äger gym får bestämma vilka som kan gymma där. Den som äger en restaurang får bestämma vilka som får äta där. Nej det är ingen rättighet.

       Får de välja bort folk av vilka anledningar de vill? Läggning? Kön? Etnicitet? Tidigare sjukdomshistorik? Kan de kräva utdrag från journaler?

        Nej, det får de inte. Men de får införa vaccinpass eftersom det är till för att skydda och inte skada.

        Nej, det finns något som kallas diskrimineringsgrunderna. Men vi kanske borde ändra lagen så att idioti blir en diskrimineringsgrund, så blir alla antivaxxers nöjda.

      Menar du Malin att du verkligen tror att staten använder detta som härskarteknik enbart för att ”bestraffa dem som inte lyder makten”? Blir genuint nyfiken på vad du och andra som reagerar så här starkt (och antivaxxers) har för erfarenheter i livet som får er att dra dessa slutsatser. Dessa teorier om konspirationer och upplevelsen av att själv ha kommit till insikter som är överlägsna tankarna hos majoriteten av världens befolkning (inklusive experter) känns så galet osunt.

       Det är väl snarare alla som inte ser problemet med vaccinationspass som har en överlägsen tro att de vet och förstår allt. Att blint lita på myndigheter och den begränsade vetenskap som får diskuteras i media är rätt naivt. Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att fundera på varför det endast är ett budskap som är ok att diskutera och vilka som har en väldigt stor ekonomisk vinning av att inte se andra lösningar än ensidigt fokus på vaccin.

       Känns som många har slutat tänka själva tyvärr. Läs gärna här http://pharos.stiftelsen-pharos.org/mass-formation-har-du-blivit-drabbad-an/

       Jag är inte emot vaccin, men däremot att indirekt tvinga människor (främst unga som självklart vill kunna ta del av hela samhället) till en medicinsk behandling de inte har något behov av. Unga utan riskgrupper har extremt liten risk att bli allvargligt sjuka. Och som jag hoppas alla vet vid det här laget smittar även vaccinerade, minst lika mycket då det kan vara assymptomatiska och sprida utan att veta om det.

       Det går inte heller att jämföra ett helt nytt vaccin mot ett snabbmuterande virus med gamla beprövade med långvarig effekt som många verkar göra. Effekten av vaccinet avtar och hur länge du är skyddad, både från vaccin och från genomgången infektion beror på ditt immunförsvar. Fokusera därför på att skydda riskgrupper och att ge dem de doser de vill ha, tillåt effektiva andra medicinska behandlingar (se FLCCC), se till att stärka immunförsvaret.

       Att vaccinera sig gör man för sin egen skull, och det måste vara helt frivilligt.

        Jag håller med om allt utom att man kan stärka sitt immunförsvar, det kan man inte

      Fast du får ju röra dig fritt utomhus och i natur etc. Vilket är vad man har rätt till. Man har inte rätt till att gå på specifika evenemang, butiker, gym och annat du räknar upp. Du kan bli nekad inträde till sådana ställen av en massa orsaker. Däremot får du inte nekas inträde på diskrimineringsgrundande orsaker. Men att vara ovaccinerade ingår inte i detta.

      Sen finns det vissa rättigheter som kan vara kopplade till vissa grejer. T.ex. har du rätt till mat, kläder, sjukvård etc. Som såklart kan vara kopplat till exempelvis butik för kläder, matbutik, sjukhus. Men så länge du har acceptabla alternativ till att fortfarande få tag på det är det fortfarande inte en inskränkning mot dina rättigheter. Och bor du i Sverige idag har du det, kläder kan du beställa hem online eller i katalog väldigt enkelt, mat likaså (för hemkörning eller upphämtning) och sjukhus kan du fortfarande gå till som ovaccinerad.

      Därmed helt okej och inte något brott mot eller inskränkning på dina mänskliga rättigheter.

       Kan man som ovaccinerad identifiera sig som vaccinerad?

        Hur menar du?

        Anna man kan få pass. Googla

        Haha 😂

     Jag menar att det just nu börjar styras mot vaccintvång! WHO har börjat styra i den riktningen.

      Men sluta, det har de inte alls det. Senast igår eller tidigare i veckan så har WHO sagt att vaccinationsmandat ska ses som en absolut sista utväg och endast tillämpligt när alla möjligt genomförbara alternativ för att förbättra vaccinationsupptaget har uttömts. Sluta hitta på saker.

       Oh sweet child..

        Men oh sweet child på dig själv. Jag har studerat mänskliga rättigheter, jag har jobbat med mänskliga rättigheter och jobbar förnuvarande på en stor organisation ett stenkast från WHO:s huvudkontor och vi har möten med andra stora organisationer, inklusive WHO representater, regelbundet angående COVID-19. Jag vet mycket väl vad jag pratar om i det här fallet.

         😅😅👍

     Problemet är inte att inte få delta på vissa evenemang. Problemet är den stigmatisering som sker i samhället på grund av vaccinstatus när bevisligen alla smittar som bär på viruset. Ingen är säkrare än någon annan även om regeringen och media hela tiden hävdar en annan bild. Det är inte okej att göra skillnad på människor baserat på om man tagit ett vaccin eller inte.

      Håller med. Att inte vaccinera sig är bland det värsta man kan göra just nu. Var är respekten och den mogna dialogen kring detta? Genom att döma ut och idiotförklara får man NOLL personer att vilja ändra sig.

      Men varifrån får du att ”ingen är säkrare än nån annan”? Även om man så klart kan få viruset även som vaccinerad och man i så fall kan sprida det vidare, så säger väl alla seriösa sidor och grundläggande kunskaper i biologi att risken är betydligt mindre!? Så konstigt vad folk väljer att tro på..

    Det är så världsfrånvänt att hålla på kring det här med att vaccinpass går mot mänskliga rättigheter och att det ”börjar likna H*tler” som jag läste igår. Herregud – ni ska ta ett vaccin för ert och samhällets bästa – gör man inte det får man välja att avstå ett antal nöjessaker. Att jämföra det med H*tler är så enormt hånfullt.

     Fast jag är ingen anti vaccer men se på hur det ser ut i många länder runt om i världen. Började med vaccinpass för resa vilket är helt förståeligt, sedan för evenemang vilket är lika förståeligt, men sen när företag ska kunna kräva att deras anställda är vaccinerade (utanför vården alltså) så känner jag att det börjar gå lite långt. Hade inte uppskattat en sådan situation i Sverige trots att jag har tagit två doser och jobbar hemifrån. Känns liksom som ett för stort kliv inpå ens kropp.

     VaccinTVÅNG har börjat diskuteras av WHO, det gåt emot mänskliga rättigheter!

      Nej, det har det inte. Sluta ljug.

      ☝🏻

      WHO har sagt att vaccinationsmandat ska ses som en absolut sista utväg och endast tillämpligt när alla möjligt genomförbara alternativ för att förbättra vaccinationsupptaget har uttömts. Så..vet inte vad du dillar om?

    Läste en krönika i DN där de resonerade kring just detta och påpekade att alternativet i dessa tider är att inte ha konserter alls. Här anser så alltså de som ej vill vaccinera sig att ingen ska få gå på konsert, om man inte själv får gå dit ovaccinerad, annars är det en kränkning av ens rättigheter….

    Var tacksam för att så långa vaccinerar sig istället, det är enbart därför vi kan ha ett så mycket öppnare samhälle idag än förra vintern.

     Vänta du bara.

      ?

    Ni som inte vill vaccinera er och inte får gå på konserter, idrottsevenemang, krogen etc…ni får skylla er själva😊

     Har klarat mig utan såna saker senaste fem åren så jag klarar mig 👌

      Du ja, men många andra verkar inte göra det😂

    Hade ingen vaccinerat sig så hade vi inte behövt några pass heller, för restaurangerna hade stängt kl 8, inga klubbar hade varit öppna, alla biografer hade varit stängda och det hade absolut inte varit några konserter.

    Och vet ni, det är restaurangerna och alla dom andra nöjes-arrangörerna som VILL HA passen. För att dom ska kunna ha öppet och du inte ska behöva uggla hemma med Netflix nått mer.

    Skål!

    Jag förstår faktiskt inte vad alla anti vaxxare gnäller om. Om du inte är vaccinerad har du fortfarande ganska hårda restriktioner du ska leva efter och ska inte vara på konserter, nattklubbar och andra ställen där man står och trängs. Så om vad spelar det för roll om vaccinpass om du ändå inte ska vara på ställen där det behövs?

    Tack! ❤️

   Ja för mig är det självklart för att skydda mina äldre föräldrar

    Kanske skulle skriva om min fråga lite tydligare..Ni som inte ska ta spruta nr 3, varför?

    jaha dom har inte vaccinerat sig eller?
    så dem är skyddade menar jag…

     Även om de är vaccinerade så kan de bli smittade. Vaccin minskar smittspridning men tar inte bort risken helt. Minskar risken ja. Eliminerar risken nej.

      Länka mig en studie som visar att vaccinerade smittar mindre.

        Rätt oseriös artikel tyvärr som inte länkar till studierna den refererar till. Många studier är små och visar en relativ riskförändring. Men tyvärr läser inte reportrar eller läkare för den delen studier särskilt kritiskt, speciellt när något visar det man vill.

        Det står ju dessutom i artikeln att skyddet avtar och läser man lite andra källor har det visat sig att det är väldigt inneffektivt mot nya varianter. Märkligt att enda lösningen är att fortsätta med något, dvs vaccin, som inte visar sig särskilt effektivt? När genomgången infektion är minst lika bra. Läs gärna lite mer om det här: https://brownstone.org/articles/79-research-studies-affirm-naturally-acquired-immunity-to-covid-19-documented-linked-and-quoted/

        I slutänden handlar det om immunförsvaret och hur det klarar av att bilda både antikroppar och B- och T-celler.

         Vi behöver fler som du Jenny i kommentarsfälten på den här bloggen, särskilt nu efter att chefredaktören för Nyheter 24 skrivit en krönika där han visar på vilket människoförakt han besitter.

      Om de är vaccinerade borde det väl inte spela någon roll att de smittas, vaccinet ska ju skydda mot allvarlig sjukdom.

       Jo, det spelar roll. Det spelar en stor roll att tex dom gamla bara umgås med dom som är vaccinerade. Samma sak med alla andra riskgrupper.

    Samma här. Tagit influensavaccin av den anledningen. Och det har jag gjort fler än tre ggr.. Nämen!

   Kommer självklart ta en tredje spruta! Sånt i-lands problem så man nästan mår illa. Men om jag kan ta ett steg mot att covid försvinner så gör jag det. Tar även sprutan för att jag har flera stycken i min närhet som är i riskgrupp.

    Läs frågan 🙂

     ”Några dubbelvaccinerade här som inte kommer ta 3e sprutan? Om ja – varför? 😊”

     Anonym 20:18 är alltså en som säger ”ja” och motiverar varför.

      Tack för att du svarade på TS fråga 🙃

    Du kan dock bli sjuk och smitta ändå.. vacciner skyddar dig…

    Jag har aldrig i mitt liv hört att man ska vaccinera sig ’för andras skull’. Vaccin skyddar den som tar vaccinet. Däremot bör man använda munskydd för både sin och andras skull. men det är inte viktigt för svenskar. Landet tvärtemot. Vetenskap? We don’t know her.

     Vilken sten har du bott under? Att vaccinera en stor andel har även syfte att försöka skydda de som av någon anledning inte kan vaccinera sig. Det är har alltså ett större syfte.

      Hur skyddar jag andra om jag vaccinerar mig?

       Du stoppar smitta från att sprida sig och det i sin tur hjälper folk som av olika (medicinska) anledningar inte kan vaccinera sig.

       Du kan läsa om smittkoppor. Den var mycket vanlig och hade hög dödlighet. 1980 förklarade WHO världen vara fri från smittkoppor och avslutade därmed ett framgångsrikt, drygt tioårigt utrotningsprojekt. Detta byggde på att man i de länder där sjukdomen fanns, aktivt sökte upp alla misstänkta smittkoppsfall och i så stor utsträckning som möjligt vaccinerade befolkningen kring de funna fallen.

       Så du skyddar andra genom att vara immun när smittan når dig, ditt immunsystem känner då igen viruset/bakterien direkt och kan slå ner det innan det sprider sig i din kropp för mycket.

    Det går inte att utrota covid-19, ni måste inse det någon gång.

    ”Jag får ofta frågan om SARS-CoV-2 kan utrotas. Svaret är nej, bara virus som endast har människa som art för infektion kan utrotas, till exempel smittkoppor, och vi är på god väg att utrota poliovirus som ger barnförlamning.”
    https://liu.se/nyhet/liu-professor-om-smitta-efter-pandemin

    ”Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död.”
    https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/augusti/tredje-dos-mot-covid-19-troligen-nasta-ar/

   Jag kommer absolut ta 3:e sprutan. Bra med så mycket skydd som möjligt.

    Hur många sprutor kommer du fortsätta ta?
    Var 3e månad i 5 år om så krävs? = ca 40 doser..

     20 menade jag såklart

      Det beror väl på vad alternativet är?

       Att inte ta så klart

   Varför skulle jag ha bemödat mig att ta två sprutor när jag inte tar den tredje? Känns bara onödigt att hålla på och krångla nu.

   Nä jag vill fortfarande inte hamna på intensiven om jag skulle få covid, ja jag vill skydda mina närstående och ja jag vill bidra till samhället för att skydda mänskligheten.

    Du är preciiiis som majoriteten av alla andra SÅ HJÄRNTVÄTTAD.

     Och du verkar ingå i begåvningsreserven..?

      Inga studieskulder där inte 😅

   Jag kommer inte ta den! Var tveksam redan till de 2 första men eftersom omgivningen tjatade och skammade så gjorde jag det till slut. Jag ser ingen anledning till att ta vaccin efter vaccin som uppenbarligen inte fungerar! Nu sitter vi igen med restriktioner trots att tillräckligt många är vaccinerade (80% skulle räcka sa de). Vad är det för värdelöst vaccin om flera inneliggande på IVA är fullvaccinerade men ändå sjuka? Om vi ska hålla på och vaccinera oss 6 ggr per år tror jag vi till sist skadar vårt eget immunförsvar.

    För att de som är vaccinerade och på Iva nu är de som var bland de första att vaccinera sig, och inte hunnit ta en tredje för att få en boost av skydd. Skyddet har avtagit smått och därför kan de hamna där. Sedan är det ingen som säger att vaccinet fungerar 100% och ger immunitet. Nej, vi skadar inte vårt immunförsvar. Immunförsvaret får däremot lära sig att stärkas och bli bättre.

    Nej men herregud. Vaccinet är inte 100 % igt och har aldrig varit men visst är ett en JÄVLA skillnad mot förra året. Det går inte ens att diskutera, vaccinet har haft en extremt god effekt när det kommer till at skydda för IVA vård och död.

    Sen får du göra som du vill med din kropp, jag har ingen åsikt det och Skulle aldrig säga åt något
    annan hur de ska göra. Men att det inte fungerar på samhällsnivå är verkligen helt fel och det är uppenbart.

     Källa?

      Slå upp valfri COVID tracker och jämför siffrorna i Sverige nu (eller annat land med hög vaccinationsgrad) från förra året. Tror t.o.m. om du googlar COVID tracker så borde du få upp för Sverige (såvida du inte har VPN på eller befinner dig utomlands) där datan kommer från John Hopkins University.

       Men den jämförelsen kan man ju inte göra eftersom viruset muterat sedan dess och virus blir oftast mindre farligt när det muterar.

        Svaret var alltså angående ”Vaccinet är inte 100 % igt och har aldrig varit men visst är ett en JÄVLA skillnad mot förra året”. Det är ju helt rätt, det är en betydande skillnad mot förra året.

        Sen gällande ” vaccinet har haft en extremt god effekt när det kommer till at skydda för IVA vård och död.” och hur mycket av det beror på vaccinet är svårt att svara på och lär ta en längre tid innan vi har en mer säker bild utav. Men går ju bl.a. att kolla på data kring hur stor andel i en population är vaccinerade vs. inte vaccinerade och hur deras siffror kring IVA-vård och död ser ut och vilka som blir inlagda och köra analys gentemot vaccinationsgraden och jämföra med andra länder. Exempelvis.

        + att vi tack vare iatt vi nte hade lockdown förra året, hade vi många som fick covid och vi har därför uppnått en viss flockimmunitet.

         Nej! Vi är en bra bit från flockimmunitet eftersom att barnen är och många i förorten är ovaccinerade.

          Du har dock problem med läsförståelsen då jag skrev ”en viss flockimmunitet”.
          Vidare har du även fel angående barnen, det är med stor sannolikhet de som har varit mest smittade(men inte blivit särskilt sjuka) och därför bidgragit mest till ”en viss flockimmunitet”.

           Du har problem med att förstå begrepp. Man kan inte ha en viss flockimmunitet. Antigen är den där eller så är den där inte.

           Du blandar ihop med att vissa har skydd efter genomgången infektion med flockimmunitet.

           Så tagga ner.

    Så många är vaccinerade och ändå – som du säger – börjar restriktionerna komma tillbaka. Så föreställ dig hur vi hade behövt leva om ingen eller bara väldigt få var vaccinerade. Och det där om att skada det egna immunförsvaret: varför ska du ens spekulera i det, du är väl knappast någon immunolog? Dina gissningar är inte värda något, låt experterna avgöra vad som är bäst i stället.

     Kolla då med valfri immunolog vad de säger om detta vaccin.

      Kollat. Dom tycker vaccinet är toppen. Now what?

       Då har du missat Ann-Cathrine Engwall. Hon var skeptisk redan till svininfluensevaccinet och fick rätt sina tankar. Hon är inte den enda experten på vaccinfrågor som inte stöder massvaccinering. En annan person är Michael Yeadon som jobbat på Pfizer. Till och med den person som kommit på mrna-tekniken Rob Malone är skeptisk till tekniken och hur det använts. Att jämföra covidvaccinet med vanliga vacciner är som att jämföra äpplen och lastbilar….

        Hon fick inte rätt om svininfluensan. Och du behöver googla kritiken mot Michel. Och du behöver också förstå vad Rob säger.

        Det var dina tre. Vad med alla tusentals andra?

       Nej, det har du inte. Sluta ljug!

        Haha!

      Syftar du på immunologer som utbildat sig på Google under de senaste åren, eller immunologer som utbildat sig inom immunologi på universitetet?

       Nonos och dina immunologer är de som kommenterar på Aftonbladets Fb-sida…

   Nej jag tänker inte ta det. Är dubbelvaccinerad och tycker det räcker. Är 29, jobbar hemifrån, går varken på krog eller klubb eller konsert och tycker inte jag ska behöva vaccinera mig mot något som rent statistiskt sett inte kommer att skada mig så hårt, och med tanke på att jag knappt vistas ute i samhället, hela tre gånger. Mådde skit efter båda doserna så nä det får vara nu.

   Tagit en dos och det räcker för mig! Såg att en tjej blivit halvt förlamad efter vaccinet så jag kommer inte ta en till dos

    Vaaaa? Vart har du läst det?

     Jennifer Melin instagram @jennymel123

    Men seriöst…

     Jag har sett den intervjun med den tjejen som blivit rullstolsburen efter vaccination. Att inte ta det på allvar och vifta bort det är rätt känslokallt och osolidariskt. Det är många som blir skadade av vaccinet. Tyvärr!

      Nej, det är inte många.

       Då är du inte särskilt medveten om de allvarliga biverkningarna som skett över hela världen.

        Jag hoppas verkligen inte du uppfyller din dröm om att bli sjuksköterska. Mardröm att komma till sjukan och möta någon som inte tror på vetenskap.

         Var har jag skrivit att jag inte tror på vetenskap? Däremot har jag en naturlig skepticism till det här vaccinet. Eller egentligen inte till själva vaccineringen, alla gör som de vill, utan vad det leder till. Tvång och diskriminering är ingenting som jag någonsin kommer stå bakom. Det är inte vetenskap. Misstänkta allvarliga biverkningar sker även i Sverige så jag förstår inte varför du hoppar på mig så där.

        Jag är fullt medveten om att det finns biverkningar men du hävdar att det är många som blir skadade och det är inte sant. Du är inte särskilt smart.

        Fast vad är det för inställning? Haha alltså vad är det för fel på dig? EN ung tidigare frisk människa som blivit förlamad av ett vaccin är definitivt en person för mycket. Att vifta bort det sådär är bara sjukt

        Du kan väl göra en lista? Du som vet.

         Den har du ändå inte förmåga att läsa, än mindre förstå.

      Jag tänker att de allra flesta känner en stark sympati för de drabbade, d v s inte är känslokalla, när de tar del av sådana nyheter. Men om man baserar sin ovilja att vaccinera sig på de i sammanhanget fåtal tragiska fall som får utrymme i media, i stället för att lyssna på världens och Sveriges experter, är man ute och cyklar.

      Desto fler blir skadade av Corona..

       Ingen har väl blivit förlamad

    Läste någonstans att någon dog av Corona..

     Ja lite fler än som blev förlamade av vaccinet va? Men jag kan ha fel…

     Jag läste någonstans att det var 300 inrapporterade dödsfall i Sverige efter covid vaccinering. Du kan också läsa om det på Läkemedelsverket.se.

      Fel! Dom är inte bekräftade. Och dom kommer mest troligt alla att avskrivas. Dom utreds bara för säkerhet skull.

      Och det står INTE att dom dött av vaccinet.

    Hjääääälp vad läskigt!!! 🙁

    Men hur vet du att det var vaccinet som gjorde henne förlamad?

   Absolut inte. Känner mig väldigt lurad och oerhört ångerfull att jag tog vaccinet från första början..

    Varför då? Lurad hur?

     Lyssna på den här tjejen som heter Cecilia Berg! Du kommer få en del tankeställare kring covid/vaccin då hon är väldigt ifrågasättande och källkritisk, såna människor behöver vi fler av!

     https://m.youtube.com/watch?v=DFsboSYc_nQ

   Såklart 3e sprutan ska tas!

   Googla ARR och RRR för vaccinet. Där har du mitt svar.

  Tips på doppresent? En nära väns barns dop! Så lost, vad ger man????

   En fin ullfilt!!

   Skultuna ljusstake, ullfilt med barnets initialer broderat, liten pinnstol med barnets namn målat på.

   En tunn stickad filt! Lägg inte onödigt mkt pengar 😅

   Kolla in hemsidan min bästa bok. Där man kan beställa en bok där barnet har huvudrollen ☺️

   Fråga om dom önskar sig något speciellt 🙂 Annars tycket jag att tex kokobello.se har fina och bra hållbara leksaker och mycket annat 🙂 Ett fårskinn är också en bra present tycker jag 🤗

    Men presenten är ju till barnet. Man behöver inte fråga vad föräldrarna önskar sig eftersom gåvan inte är till dem.

     En liten bebis kan ju inte önska sig tänker jag. Själv köper jag hellre grejer som föräldrar vill ha i sitt hem om det är en dyrare/större present! 🙂 Vissa säkra kort finns såklart som jag tycker man kan köpa utan fråga föräldrarna.

   Hade köpt en riktigt fin, inbunden sagobok med alla de ”klassiska” sagorna i, det är något barnet säkerligen kommer ha nöje av länge, skriv kanske även något fint i den, vem den är ifrån och datum!

   Tigerfadderskap, med gosetiger.

   Kånken ryggsäck!

   Gå in på http://www.rofa.se dom har jättebra personliga doppresenter 👍

   En sån flaggstång med svenska (eller annan) flaggan, med barnets namn och datum ingraverat. Så fint att ha på bordet varje födelsedag 🥳

  Är Helena kvar här inne och läser? Du som försökte bli gravid, hade en blogg som du länkade till men jag minns inte vad den hette.

  Om du är kvar, har det blivit något barn?

   Har för mig att hon separerade sen träffade hon en ny man och blev gravid. Undrar också hur hon har det i dag. Vore kul om du ville ge dig till känna 😊👋

   Du menar The Real Hmm… Jadå, han är kvar här under flera alias..

    TRH är en person med mens (vi skrev om det några ggr).. 😅 Fast hen kanske har han som pronomen iof 😅

     Yeah right

    Din kommentar påminner mig om när jag låtsades vara Hmm på insta, skrev på kontot som höll på att driva med Blondinbella. Speciellt en som svarade var så säker på att jag var Hmm pga hur jag skrev, fast det är enklast i världen är att härma Hmm. Då fick jag dryga kommentarer som Sofia nu ger – fast jag bara var lilla jag som drev lite under en tråkig helgkväll!

     Yeah right, hello Mr Hmm

    Du blandar ju ihop två helt. olika personer. ”Helena-vägen till ett plus” är personen som efterfrågas här, inte TRH.

   Hon som hade en blogg som hette typ ”vägen till..” någonting sånt. Bloggen var helt anonym. Om vi menar samma så gjorde de slut, hon hittade en annan och blev gravid snabbt.

    Såklart att den var helt anonym😂Helena.. my ass

     Tänk att man kan vara så twisted

     Förstår du att tråden handlar om ”Helena vägen till ett plus” och inte the real hmm?

      Förstår du att det hela handlar om dig Herr Hmmm?

    Ja precis, henne jag menade. Åh hoppas allt har gått bra då

   Ja sist hon skrev här som jag minns va hon gravid 😍 Hoppas allt gick vägen för dom 🙏🏽

    😂 Sen när kan en man bli gravid, twisted f..

     Men Sofia draaaaa. Skapa egna trådar om du nu ska hålla på och vara negativ.

   https://vagentill.vimedbarn.se/
   Vagentill på Insta. Men har inte uppdaterats på över ett år dock. Verkar ha gått bra ☺️

    Så var det ja 😊👍❤️

   Hon finns. Har haft kontakt med henne.

    Yeah right😂

     Ja.

     För lite uppmärksamhet irl?

      The real hmm ja.. Ja antagligen😊

   Nä, hon är ute i skogen och stjäl julgranar.

    Never forget the original gran gate

    Såna som du är anledningen till varför folk slutat använda nick.

  Läget?

   Jobbar du på lyko?

    Nej

  Vad finns det för risker med nedsövning? Ska åka till Turkiet för att plastikoperera mig och är så nervös inför narkosen!!

   Risk är att du inte vaknar igen.

    Hur riskerar man att inte vakna? Undrar påriktigt

     Vad då? Du riskerar både koma och att bli hjärndöd av att sövas.

      Lär dock sägas att den risken är väldigt väldigt låg, förutsatt att narkosen utförs av en kunnig. Om man även genomgått narkos tidigare utan några komplikationer har jag för mig att risken är ännu längre, jämfört med genomsnittlig risk.

     Anonym 20:10
     En del får biverkningar och kan sluta att andas m.m Risken är liten men den finns.

     Googla lite och läs på om Christina som åkte till Polen för en bröstoperation. Ingen hade koll på hennes kontroller efter narkosen och hon slutade andas pga för mkt narkos
     och blev svårt hjärnskadad. Inte samma sjukvårdssystem och kontroller som här. Gissa varför det är billigare i polen eller Turkiet. 🤦🏽‍♀️ Skönhetsingrepp eller ej är en annan diskussion, men gör det i Sverige där IVO granskar kliniker om det uppstår tveksamheter. Idiotiskt att åka till Turkiet (ja jag fördömer det helt och hållet!)

    Dock rätt nice död..

   Det beror ju på din egen hälsa. Du får väl göra en hälsodeklaration innan för att utesluta alla sådana risker som man kan förutsäga.

   Skulle mer vara orolig för att vakna upp och vara oigenkännlig. Förlåt.

   Åka till Turkiet för det.. 🤦🏼‍♀️ Vi har grymt bra plastikkirurgi hör hemma..

    Nej inte när det kommer till näskirurgi! Svenska näskirurger bör seriöst skämmas så dåliga dem är. Skillnaderna de gör är så minimala

     Hellre hålla igen i Sverige än att göra dramatiska förändringar i Turkiet, tycker jag efter att ha följt Paows (och sällskaps) resa .

      Turkiet har dock många duktiga läkare/kirurger och mycket högkvalitativ sjukvård (inklusive plastikkriurgi), om man går till rätt ställen d.v.s. Det finns absolut oseriösa aktörer som är mindre duktiga och inte särskilt etiska, till vilka de som gör samarbeten med influencers absolut tillhör skulle jag säga. Så blir lite skevt urval där menar jag.

       Och är du kapabel att bedöma vilka som är duktiga och inte? Jag tror tyvärr inte det. Du går troligen på reviews på nätet. Varav många kan vara skrivna av kliniken själv. Jag jobbar inom vården och vet hur patienter resonerar och bedömer vården de fått. De kan ha fått förstklassig behandling men läkaren var brysk och då är allt skit.
       Jag hoppas du hamnar rätt!

        Jag är alltså inte samma person som ska göra det, inte ett dugg insatt i precis vilka kliniker som är duktiga. Men det finns absolut sätt att kolla upp sådant, reviews är en grej, absolut. Men finns förmedlingar och certifikationer man kan använda sig av.

        Sen kan det nog absolut vara så att många inte vet hur de ska kolla upp det på ett bra sätt och blir lurade. Men samma där, just ditt urval som jobbar inom vården är ju att du i huvudsak kommer i kontakt med dem personer det gått snett för. De det gått bra för, som gjorde gedigen undersökning innan de valde, de hör du ju generellt inte av.

        Kan nog också tänka mig att det finns en viss korrelation mellan de som åker i huvudsak för att få det billigt och de som får dåliga resultat, tillskillnad från de som (likt TS) åker för att de gillar ”stilen” de jobbar med.

     Min näsa är fixad på Sophiahemmet. Tror du på fullt allvar att Östermalmskärringar (jag är en av dem) åker till Turkiet för att fixa näsan? Det är det bara WT som gör.

      Ni förminskar er aldrig. Vad är det i luften på Östermalm som gör er så osympatiska?

       Anonym 21:22 må uttrycka sig vasst men hon har helt rätt.

      Haha 😂 trodde inte det var så vanligt bland etniska svenskar att operera näsan? Eller ja nu är jag fördomsfull och utgår från att du som ”Östermalmskärring” är etniskt svensk, det behöver du ju inte va 🙂

     Kul att behöva åka tillbaka till Turkiet vid en eventuell korrigering eller annan komplikation..

    Alltså förlåt men TYVÄRR har Sverige mest bra bröstkirurger. Rumpa och näsor är de 30 år efter på. Dock ger oftast näskirurgerna i Turkiet ett fake resultat, men det är väl svårt på folk från Mellanöstern som har stora näsor att göra dem små

   Jag fick en liten obetydlig skada som ändå påverkar livet varje dag. Efter narkos fick jag aldrig igång kissreflexen igen, jag blir alltså inte kissnödig. Alls. Jag måste ha ett larm som påminner om att gå på toa några gånger om dagen, om jag glömmer och blåsan tänjs ut riskerar jag att behöva gå med kateter resten av livet. Klagar verkligen inte men jag skulle inte riskera narkos för något som inte är nödvändigt ur hälsoperspektiv.

   Jag skulle vara mer rädd för alla multiresistenta bakterier som finns och risk för infektiom.
   Turkiet har inte samma hygienrutiner kring MRSA, ESBL och VRE (med flera andra) till exempel. Här i Sverige är vi mycket mer strikta när det gäller sådant, Turkiet not so much.

  Jobbar på domstol. Fråga mig vad ni vill

   Hur står du ut? 😉

   Jag undrar om en domare tar beslut och dömer efter sin personliga åsikt om gärningsmannen, eller vad den själv tror om fallet. Eller om den faktiskt bara dömer efter de bevis som är framtagna. I usa verkar det ju som att domaren lägger sin egna värdering i det hela och att fallet hade påverkats olika beroende på vem som dömer, om man har tur/otur med personen. Är det så i Sverige också?

    Nu är jag inte domare, men jobbar ju ihop med dem och det uttalas inga personliga åsikter här som i USA. Däremot märker jag att personliga åsikter spelar in. I ett svårt avvägt mål kan man lätt hitta lagrum som kan stödja åt både fria eller fälla. Även om vi I Sverige i praktiken ska fria hellre än fälla. Jag vet domare som läser igenom hela förundersökningen innan rättegången och jag vet dom som inte läser något innan och bara går på det som sägs i salen. Så av flera olika orsaker kan det spela roll för utfallet vilken domare som dömer.

     Jag är alltså inte Milla som startade frågan haha, men jag jobbar också på domstol 😊 Vore intressant att höra din syn på frågan också Milla

    Personlig åsikt? Nej, en domstol ska vara oberoende och döma efter bevis och lag. I Sverige avges en skriftlig dom där motivering till domslutet ska beskrivas.
    Obs. Inte samma Sofia 🤔

   Yeah right

    Sofia, du drar ner allas humör härinne.

     ” Milla” nytt namn sen idag, eller hur? Vart hörde du det tro?
     Klart du tycker det, inte så kul va med någon som inte går på skiten?

      Va? 😂 Jag är inte Milla? Jag jobbar heller inte inom domstol. Jag påpekade bara att du drar ner hela kommentarsfältet med dina negativa kommentarer.

     Allas, vilka allas?😂

      Ditt möjligtvis, med all rätt😊

       Shh

       Sssssssch🤫

     Verkligen! Vi kanske bara ska låta bli att svara henne…

   En kvinna blir misshandlad av sin man, och har bildbevis på blåmärken från andra tillfällen. Mannen grips och häktas. Flera trovärdiga vittnen finns, både i den nya situationen men också tidigare. Finns konversationer som bevisar att han slagit henne innan.

   Hur tror du det Slutar?

  Har inte fattat före idag hur låg dödligheten vid covid-19 egentligen är. Bara 0,6-1% av alla smittade avlider. Trodde faktiskt att det var fler. Dock inget anti-vaxxinlägg. Att bli svårt sjuk i covid och överleva är inte precis heller någon lek och kräver i värsta fall lång habilitering, så jag längtar till jag får min tredje dos, men känner mig ändå lite lugnare, trots att jag är i riskgrupp.

   Åh, det här vill jag också veta. Jag vill gärna ha länkar på studier och även veta hur många som blir inlagda och hur många av dom här inlagda som är vaccinerade. Skulle gärna vilja läsa någon studie på långtidscovid och om det gäller även för vaccinerade? Jag själv är dubbelvaccinerad, kommer absolut ta en tredje spruta och lever väldigt försiktigt. Men vill stilla min oro med vetenskapliga bevis på hur liten dödlighet detta är??

    Tror att det fortfarande är för tidigt för att ge svar på det.

     Tror nog det pågår studier hela tiden, så vill gärna ha länkar om någon har.

      Ja, det pågår studier. Men det är fortfarande för tidigt för att dra någora särskilt betydande slutsatser gällande långtidssjuka, i synnerhet vad gäller vaccinerade. Som namnet antyder handlar det om en lång tid. Vaccinen har funnits tillgängliga i snart ett år, störra massor har vaccinerats i ca. 6-9 månader. Det är för tidigt helt enkelt.

    https://qcovid.org/Home/Licence?licencedUrl=%2FCalculation&licencedAction=Index&licencedController=Calculation

    Här har Oxford university tagit fram ett verktyg baserat på studier för att man som individ ska kunna kalkylera sin egen risk att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19.

    Jag som 30 åring kvinna har en risk på ca 0,0002 % att dö i covid-19.

    Har en till fråga. Hur stor risk är det att dö i covid pga riskgrupp? Då skulle jag även vilja se en studie uppdelad på riskgruppsålder, riskgruppssjukdom oavsett ålder och ålder osv. Finns det?

     Vet inte om du läser detta idag men den statistik du efterfrågar finns på socialstyrelsen.se. Folkhälsomyndigheten länkar vidare till den.

     Du kan tex googla ”avlidna i covid-19” så kommer en sida från Socialstyrelsen upp

   Jag undrar om ni som är föräldrar ifall ni låtit era barn bli vaccinerade?

    Ja absolut, men mina barn är tonåringar. Du kanske tänkte mer på yngre barn?

    Min äldsta dotter ska vaccineras via skolan efter nyår. Tycker det känns tryggt att hon vill göra det.

    Absolut inte! Barn ska inte behöva utsättas för något där det inte finns en överhängande risk. Barn är inte i riskgrupp, en stor mängd av barnen bör redan ha naturlig t-cells immunitet och behöver därför inte ens vaccineras.
    Tycker det är fruktansvärt skrämmande att det ens rekommenderas vaccin till barn.

    Och ja, jag själv är full vaccinerad och ingen anti-vaxxer osv osv. Man kan vaccinera sig och ända tycka att vaccinet inte är det bästa som hänt jordklotet sedan trötta småbarnsföräldrar fick tillgång till kaffe.

    Nej. Min dotter är 2,5 och har redan haft covid precis som jag och hennes pappa. Hon var verkligen inte sjuk. Hon fick feber i 2 dagar och var precis lika pigg och glad som vanligt.

    Absolut. Har en 3-åring och en 3-månaders. Vaccinerade mig när 3-månaders låg i magen så man hoppas väl att mitt skydd även gick till henne. Men skulle det bli vaccin för dessa så ska de absolut ta det.

    Ja, mina barn är 16 och 14 år. Har en 11 åring som fick Covid två månader sen, men vi andra klarade oss. Jag vet inte om det var ett bra beslut eller ej. Men jag vill kunna resa, och främst till våra familjer som är i Finland och Sverige, (bor i Tallinn) jag vill kunna gå på gym och jag vill att min barn ska kunna göra sina aktiviteter och gå till skolan kanske lite tryggare. I deras skola har det bara varit småbarn (första klass upp till 6:an ) som har haft fall av Covid. Jag vill gärna tro att vaccinet har hjälp ungdomarna som faktiskt har en hög procent vaccinerade!

   Läste siffror för ett tag sedan att till och i den svagaste gruppen är det över 99% chans att överleva corona. Ett bra tips är att läsa FHM:s egen veckorapport. Enligt deras egna siffror så är det just nu fler vaccinerade som avlider av covid 19. Här kan du se alla diagram:

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-covid-19/2021/covid-1_veckorapport_2021_vecka47_final.pdf

    Ja de är väl klart att det är! Om 80 % av befolkningen är vaccinerade, för att inte tala om riskgrupperna där det är typ 95 %, så kommer givetvis fler av de som dör bara vaccinerade.

     Tack S för en vettig kommentar. Dessa människor som är emot vaccin är ju helt otroliga. Finns verkligen ingen verklighetsuppfattning i deras huvuden.

     Så vaccinet är med andra ord inte särskilt säkert men det verkar vara något som vaccinerade tycks tro. Vaccinera dig och lev sen precis som vanligt! Du dör med andra ord även om du har vaccinerat dig, speciellt om du tillhör riskgrupp.

      Nej det är väldigt konstiga tolkningar du gör.

     Ju mer jag läser om folks argument mot vaccin desto mer tror jag att skolan har misslyckats i att lära ut procenträkning och statistik.

     Siffror kring statistiken gäller ju dock för hela pandemin, alltså även 2020. Andelen som dör har alltid varit låg – särskilt om du är ung, kvinna och utan riskfaktor.

   Jag är helt frisk, under 30 år och blev så jääääkla sjuk i covid. Hamnade på sjukhus. Sen låg jag hemma sjukskriven i fyra månader efter och trodde varje dag var min sista.

   Ville bara säga 😂 Dvs trots dödlighet är låg kan man få allvarliga biverkningar. Kan fortfarande ej smaka och lukta ordentligt (1 år efter).

    Va du vaccinerad? Hur många doser? Vilket vaccin?

     Anja skriver ju att det har gått ett år sedan sjukdom. Så hon kan inte ha varit vaccinerad. 🌸

    Är du överviktig eller elitidrottare? I så fall är du i riskgrupp.

   Problemet är ju att skulle sjukdomen få härja fritt skulle alla få den pga så hög smittsamhet. Tänk hur många personer du känner, och tänk att en på hundra dör under kanske ett års tid.
   Så dödligheten kan tyckas låg, men om alla får sjukdomen så gallrar det folk rätt bra….

  Jag har sökt ett jobb och ansökningstiden har gått ut (snart två veckor sen), jag vill så gärna veta om jag har en chans men jag börjar tappa hoppet… Kan jag höra av mig för att fråga hur rekryteringsprocessen går? Eller kommer de bara tycka att jag är irriterande och att jag stör dem?

   Ring! Säg att du är väldigt intresserad av tjänsten och undrar därför vart i rekryteringsprocessen de befinner sig. Så länge du låter som en vettig människa i telefon tas det bara positivt.

    Tack för svar!! Då ska jag ringa imorgon 🙂

   För det mesta tas det bara emot som att du är intresserad och verkligen vill ha jobbet, alltså positivt 😊 om de inte kan ge svar fråga när de kan tänkas återkomma så du inte börjar ringa varannan dag, det kan bli jobbigt.

  Har en (nu föredetta) vän som sitter häktad pga grov kvinnofridskränkning. Han blev häktad igen efter häktningsförhandling idag, och ska sitta 2 veckor till. Åtal ska väckas under den tiden. Är det någon som har erfarenhet av hur lång tid det kan vara tills han släpps? Får han sitta inne ända till dom tro?

   Ja, troligen kommer han sitta häktad fram till dom.

   Det beror helt på bevisläget och häktningsskälen. Jag utreder den typen av brott och allra oftast sitter misstänkt häktad fram till dom om bevisläget är gott och misstänkt sen blir dömd. Blir de släppta i väntan på dom är det inte ovanligt att de blir friade sen. I vissa undantagsfall går de fria i väntan på dom. I sådana fall släpps de sista dagen på rättegången och går fria tills de ska infinna sig.

   Även om hen är häktad i två veckor till kan det bli längre, det är inte ovanligt att det blir förlängt ytterligare. Detta då polis och åklagare behöver mer tid för att kunna utreda och väcka åtal.

    oj, skrev otydligt. I vissa undantagsfall släpps de i väntan på dom men döms sedan till fängelse. Då går de fria till de ska infinna sig. Det här är ovanligt dock enligt min erfarenhet.

     Jaha okej! Så han kan gå fri ett tag efter att han eventuellt har dömts till fängelse, innan han ska infinna sig?
     Vill att det här aset aldrig ska släppas fri alltså

    Sen kan åklagaren förstås plötsligt lägga ned förundersökningen, om det inte längre finns sannolika skäl. Och då fortsätts din vän på fri fot. Det skulle kunna hända imorgon eller när som helst. Alla häktade mål leder inte till åtal.

  Jag har sån jävla magkatarr, för 300 gången. Det enda som hjälper är att inte äta alls, men det är ju rätt ohållbart, haha.
  Så trött på skiten.

   Min mage är också paj. Bl a pga järnmedecin. Jättejobbigt. Måste försöka hitta mat med mer järn i. Den där medecinen tar för hårt på mej.

    Höjde mitt järn med chiafrö + blutsaft när jag var gravid. Barnmorskan var helt säker på att jag måste tagit starkaste järntillskott för att få till sådana värden

    Åh! Min mage tål typ INGENTING. Enda järnmedicin jag tål är Innate Iron Response. Testa dem. Tacka mig sen 🙂 Provade en miljon olika (typ) tills någon tipsade mig om Innate. Ganska dyra men sjukt bra!

   Havregrynsgröt var dag har gjort underverk för mig.

  Städning!
  Har insett att jag nog aldrig lärt mig att städa ordentligt 😂 men skulle vilja bli bättre.
  Så frågar er här ”allmänheten” för att få någon sorts uppfattning om vad som är ungefär normalt.
  (Bara hem utan barn och husdjur är relevant!)
  Vad har ni för städrutiner? Vad tycker ni gör mest skillnad? Viktigast? Tips och knep?

   Tvättar, bäddar rent en gång i veckan. Medan tvätten är i tvättstugan dammsuger jag o torkar golv. Dammtorka
   Håller efter varje dag. Typ kök o toa, bäddar, torkar bord.
   Vart tredje månad ungefär, torkar luckor grundligt, lister, element. Dammsuga möbler. Putsa fönster. Ugn.
   En gång per år grovstädning inne i garderober och skåp.

   Jag städar kök och badrum varje dag och dammsuger soffan och hela lägenheten. Jag har inga djur eller barn. Rengör diskbänk och spisplatta och diskho. I Badrummet rengör jag toalett, handfat, spegel, kommod och maskiner dagligen. Rensar och rengör kylskåpet varje vecka. En gång i veckan skurar jag golv och kakel och duschar ner hela badrummet inkl rör och bakom maskiner. Våttorkar en gång i veckan i alla rum. Sen vill jag varna för cillit Bang ultra desinfecting foam som missfärgat hela min kakelfog trots att det är till för det.

    Alltså, jag trodde att jag var pedant men giiirl….hatten av för dig!

     Haha tack 🥰 MEN jag kan tillägga att jag inte jobbar för tillfället så då blir det liksom mycket enklare. Vet inte hur det hade gått med ett krävande jobb och andra sysslor 😅

   Ja alltså nu har jag barn men förritiden hade jag inte det och minns hur jag städade 🤗 Om man alltid plockar undan efter sig direkt, alltså inte lämnar disk framme osv går det ju ganska fort att städa. Det gjorde jag ca 1 gång i veckan, ut med alla mattor och skaka, vädra, damma av det värsta, dammsug, tvätta av vissa golv, städa toan ordentligt 🙂 Värre än så behöver det inte vara 🙂

   Okej på era svar märker jag att mina rutiner nog är på medel också hehe 😅 för det är typ vad jag också gör
   Hade bara en bild av att folk typ torkade golven varje dag etc 😌

   När du städar badrummet: börja med hyllor/annat som är ”rent”, sen dusch, sen handfat och sist toaletten. Jag slänger mina Disktrasor efter det men om du köper mikrofoner kan du tvätta efter varje städning i 95°. Ser alldeles för många som återanvänder sina trasor flera gånger utan tvätt mellan 🤮
   Samma sak när man moppar golvet, för det första ska moppen bara vara fuktig – inte blöt. För det andra ska man börja i de renaste rummen – sovrum och vardagsrum, sen köket, sen hallen och sist toaletten/badrummet och efter det tvätta moppen i 95°. Moppa helst i riktning med golvet, alltså utmed långsidan om du skulle ha ett plank-golv.
   Att vika trasan två gånger (så du får en mindre kvadrat) ger dig mycket fler rena sidor av trasan så kan använda den längre innan du måste skölja bort damm osv.
   Tandborstar är bra för att göra rent runt kranar och andra små skrymslen man inte kommer åt.

   Tänk alltid ”var är det renast?” Och börja där och jobba dig mot det smutsigaste. Börja alltid damma högt upp eftersom dammet trillar neråt så du slipper göra dubbelt jobb.

   Byt lakan åtminstone en gång i veckan, tvätta gärna i 95°, samma med handdukar. Byt handduk i badrummet ofta (den man torkar sig på efter handtvätt).

   Mvh,
   Jobbat som lokalvårdare (städerska)

    Oj, måste bara säga, stackars dig.

  Vad är den högsta feber ert barn haft? Är hemma med febrig 7-åring, det går upp och ned mellan 40-41 och 1177 är inte till mycket hjälp utan bara avvakta, avvakta… Blir nog barnakuten ikväll 🙁

   Mina barn har ofta haft mellan 40-41 grader feber, barn kan ha det. Men beror ju även på andra symptom, finns inga symptom i övrigt alternativt klagar på matchen så skulle jag nog överväga akuten. Men inte om det är t ex förkylningssymptom med. Hoppas barnet mår bättre snart❤️

    Ont i magen, inte matchen.

     Tack 🙂 Ja hosta och snuvig också.

   ÅK IN NU!!!

    Blekfis

     😂

    ÅK IN I PANIK!!!

   Om barnet är ganska opåverkat och inte klagar på smärta någonstans så skulle jag stanna hemma och pyssla om barnet med mycket dryck.
   Åka till akuten med enbart feber resulterar oftast i en 3-4 h lång väntan på en obekväm stol. Sedan lite blodprov och halsprov och åka hem igen. Tröttsamt för barnet och tröttsamt för föräldrarna.
   Boka en tid på vårdcentral imorgon istället.

   Om man som förälder känner sig orolig, åk in! Du känner ju att något är fel med ditt barn, lita på din känsla.

    Ja barnet är sjukt, de blir det ibland.

   800 grader, du kan lita på mig, du kan lita på mig.

    Hej Ebba!

   Min dotter har nästan alltid över 40. Även vid vanlig förkylning. Hon har haft 41.1 som högst. Då var vi på barnakuten som bara sa att hon hade något virus och sålänge hon kissar gör dom inget. Hon är 2,5.

   Nyligen hade de 40,5. Influensa typ. Mest feber men lite hosta. Varför akuten?

    Ja men verkligen. Barn får hög feber. Mina har sovit i 24 timmar nu. Missbruka inte akuten för fan!

     För man ska åka dit när barn har över 41?
     Plus, hon hade öroninflammation som inte gav med sig av penicillin och vc sa att vi skulle dit.
     Jag avskyr akuten. Åker nästan aldrig dit.

  Någon som arbetar som AML analytiker här inne? Är intresserad av ett sånt jobb så undrar hur varierande det är, lön och stressnivå? Arbetar som redovisningsekonom idag men skulle vilja byta bana. Snart 35 år.

   Har jobbat med det innan 🙂 du tänker på anti money laundering, visst? Eller? 😂

    Yes det tänker jag på☺️ Hur var de? Varför bytte du bana?

  Alltså har upptäckt att min killes ex har skapat ett fejkkonto som hon följer mig och kollar på varenda story jag lägger upp, kontot har även
  råkat likea flera av mina gamla bilder och sedan tagit bort likesen illa kvickt. Jag och min kille har alltså varit ihop i 3 år och det tog slut mellan dem för 4 år sedan.. hur kan det vara så intressant för henne att stalka min Instagram? Fattar att man kan vara nyfiken men efter 4 år? Och så pass att man skapar ett fejkkonto som endast följer mig och henne? Tror även hon har notiser på när jag lägger upp storys för hon är alltid alltid först att se dem haha. Jag vet inte men är inte detta jätteskumt beteende?

   Blocka? 😅 Eller gör kontot privat? Eller be henne dra om det stör 🙂

    Det stör inte mig alls men undrar bara genuint varför man håller på så..

   hur vet du att det är hon?

    Blev nyfiken på vem det var som hade skapat ett uppenbarligen fejkkonto och alltid verkade vara först att se mina storys (tänkte att det var mitt gamla ex faktiskt) så låtsades försöka logga in på kontot och återställa lösenordet, när man gör det ser man mejladressen kontot är kopplat till men med några stjärnor för några av bokstäverna, så inte svårt att lista ut.

     Ligger hemma med halsfluss så har inte mycket bättre för mig

     Smart!

     oj vad sjukt haha hade ingen aning om att man kunde det! la själv ner min egna instagram för nått halvår sen pga allt fejk, press osv och har bara ett ”fejkkonto” där jag följer kändisar, modekonton och inredning osv samt stalkar diverse människor haha oops hoppas ingen försökt logga in på min 😂

      Haha man kan se både delar av mejlen och telefonnumret kontot är kopplat till, så om man känner personen som har kontot är det ganska lätt att lista ut 😉

   Hon kanske är väldigt nyfiken av sig? 🙂 Jag kan få för mig att kolla upp folk jag inte hört från på 15 år, eller min mans ex, eller mina ex m.m. bara för skojs skull ibland. Nyfiken helt enkelt.
   Eller så är hon en knäppis… 😉 Men varför gör du inte ditt konto privat?

    Har alltid haft öppet konto så inte tänkt på det innan, hon bor på andra sidan jorden som tur så även om hon är helt knäpp så tror jag inte hon kan göra så mycket (som tur)

     Som tur ÄR

   Haha jag har exakt samma – fast hon har sitt egna konto. Varenda gång jag öppnar upp mitt konto från privat är hon där inom någon dag oxh kollar stories.

   Jag och exet gjorde slut 2012.
   Exet oxh stalkern gjorde slut för 3,4?? År sedan.

   Min föredetta’s ex kollar också på mina storys ibland. Det var snart tre år sen vi gjorde slut och ca sju år sen dem gjorde slut.
   Fattar verkligen inte varför, lägger sällan upp något intressant heller eller selfies för den delen. Är med andra ord sjukt tråkig person att stalka

  Det här är ju lite löjligt nästan, men nu är det såhär att sen jag bytte jobb så har jag överansträngt min röst. Har konstant ”ont” i stämbanden och känner att det är svårt att få fram ljuden naturligt, att andningen inte är med. Har ett jobb där jag pratar konstant i 8 timmar varje dag. Och jag gissar det det där extra trevliga tonläget man gör sig till med anstränger stämbanden.

  Nån som besitter några bra tips på hur jag kan spara på rösten och arbeta med den bättre? Tips och tricks? Do’s and don’ts? 🌸

   Inte alls löjligt! Utbildar mig inom arbetsmiljö just nu och detta räknas som belastning/ergonomi!
   Arbetsgivaren är skyldig att se till att du kan arbeta utan att överanstränga din röst och få problem och skador (till rimlig nivå etc etc..)
   Jag vet att det är svårt att hävda sin rätt på jobbet, men kan vara bra att veta
   Kika på arbetsmiljöverket!

   Och ett konkret tips är att apoteket har någon tablett som lägger sig som ett skyddande lager över stämbanden 😂 gjort för sångare typ, funkat för mig 🙂

  Har inga städrutiner. Eller jo ok. Diskar varje kväll. Men det är typ det. Resten är mer ett ”hinner inte, tar det sen” och så går det flera veckor 😂😅

  Tips på varma vinterskor sökes! Provade icebug nyligen men var inget för mig. Söker skor som funkar både i stan och på fjällsemester.

   Bally, Uggs (inte den vanliga mysmodellen), Sorrell.

  FÖRBERED ER FÖR EN LÅNG JÄVLA KOMMENTAR ANG COVID-VACCIN.
  I och med de heta diskussionerna på de senaste ÖS så är jag nu så otroligt trött, förbannad, åter igen trött och irriterade på er ovaccinerade människor. Hur er förmåga att kunna tänka logiskt verkligen inte finns. Blir mörkrädd för er okunskap och ert sätt att bara tänka på sig själv. Har listat lite grejer som brukar kunna flyga ur er ovaccinerade och tänkte bara svara med hur det egentligen är.

  1. ”Det gick för snabbt att ta fram vaccinet. Jag tänker inte vara någon försökskanin”
  Nej det är inte ett vaccin som de har stressat fram. Om ni hade läst på LITE så hade ni förstått att Covid-19 har kopplingar till SARS som härjade runt 2003-2004. Där man nu har hittat grunderna till ett vaccin. Alltså har man kunnat skippa över en del steg vid framtagning av vaccinet pga Covid och SARS är ganska lika. Denna info hade ni fått om ni haft källor som tex FHM och INTE Facebook, TV4 och Aftonbladet…

  2. ”Men vad är det ni vaccinerade är rädda för?
  Om ni tar vaccinet så behöver ni inte tänka på oss ovaccinerade” Nej vi vaccinerade är inte rädda för er ovaccinerade pga att ni kan smitta oss. Vi är rädda för ert sätt att tänka på. Det är ni som är rädd för ”ev biverkningar” ( lite ont i armen någon dag)

  3. ”Ett vaccinpass kommer inte hjälpa”
  Ett vaccinpass skulle hjälpa vården, belastningen skulle inte bli lika hög. Alltså vården går på knäna och har gjort det de senaste två åren pga smittan. Vaccinet gör att smittan minskar samt att vaccinerade som blir sjuka i covid inte behöver söka vård. Skulle man inför vaccinpass så kommer vaccinerade träffa vaccinerade i större grupper vilket inte påverkar vården.

  4. ”Varför ska jag ta vaccinet om jag fortfarande kan bli sjuk i covid?”
  Ja absolut du kan bli sjuk fast du är fullt vaccinerad. Precis som många andra vaccin så krävs boosterdoser för att bibehålla försvaret mot smittan. Men vaccinet gör så du inte blir dödligt sjuk i covid.

  5. ”Men vad spelar det för roll om jag inte vaccinerar mig?”
  För att vi ska kunna återgå till ett normalt samhälle (vad som nu är ett normalt samhälle) så krävs det att fler vaccinerad sig. Anledningen till att vi har så många olika mutationer är pga att tillräckligt många inte har vaccinerat sig. Och nu har smittan gått ner mot barn (precis som förutspått) hade fler valt att vaccinera sig så hade inte lika många barn blivit sjuka i covid eller så hade vi inte haft lika många mutationer.

  6. ”Men varför ska jag ta vaccinet för att skydda andra om jag fortfarande kan smitta andra?”
  En vaccinerad person kan smitta andra, ja. MEN en vaccinerad person smittar INTE i samma höga gard som en ovaccinerad person.

  7. ”Vi ovaccinerade blir alltid dumförklarad för att vi inte vill ta ett vaccin”
  Ja ovaccinerade blir dumförklarad pga olika saker. Oftast är era argument som ”jag tror inte på” eller ”jag är inte tillräckligt påläst” MEN FÖR I HELVETE, läs då på och sluta TRO. Ta ditt ansvara och blir mer kunnig inom ämnet. Allt annat är egoistiskt. Se också till att vara mer källkritisk och använd ej Facebook, TV4 och Aftonbladet som källor..

  8. ”Helt sjukt detta med vaccinpass. Vad hände med det fria viljan och rätten till sin egna kropp?”
  Du kan inte bli arg för att du blir stoppad av vaccinpass. Förra året hade vi restriktioner och folk höll sig hemma. Företag och restauranger gick i konkurs pga mindre besökare/kunder. Alltså höll folk sig hemma. Det var ”förbjudet” att ses i större grupper och stora folkmassor fick inte uppstå. Sen kom vaccinet och smittan gick ner (vården blev inte lika hög belastad, för det är det som styr restriktionerna och om det behövs vaccinpass) och nu har alla ett val. Vaccinera dig och du får göra saker som en ovaccinerad inte får (pga skulle du bli sjuk eller någon annan som är vaccinerad bli sjuk, så påverkar det inte vården.)Eller förbli ovaccinerad och lev efter restriktionerna. Svårare än så är det fan inte.

   Ovaccinerade människor är dumma i huvudet. De ska fan inte ens ha någon vård om de blir sjuka i covid.

    Men intelligensnivån på folk som uttrycker sig så? Så feta ska inte heller få vård? Eller rökare? Eller folk som sysslar med sporter? Vem är berättigad vård då?

     Du är en foliehatt.

      Härskarteknik! Du förlorade diskussionen 🙃

       Nej, det gjorde hen inte. Hen har bara insett att det alltid blir whataboutism så varför ens försöka?

       Nope men orkar inte diskutera med en foliehatt som jämför överviktiga med ovaccinerade. En överviktig person orsakar inga skador för någon annan men om du inte vaccinerar dig kan du smitta andra människor som kan dö. Dina egna föräldrar till exempel. Du bör återvända till skolbänken.

    Gäller det även de som inte kan vaccinera sig?

     Såklart inte!! Finns ju de som inte KAN vaccinera sig pga sjukdomsskäl. Det är en jävla skillnad på att inte kunna och inte vilja 🙂

    Ja jag blir rätt provocerad av att tillhöra fyra riskgrupper och vänta på min 3:e spruta när andra vill leva som de alltid gjort. Folk tjafsar om konserter, andra har inte varit till frisör, affär, träffat släkt sen covidskiten kom.

    Snarare väldigt ointelligent att vaccinera sig bara för att regeringen uppmanar till det. Läser man regelbundet uppdateringarna och statistik om dödsfall ser vi att de flesta som avlider är vaccinerade.

    Man kan även se att smittan varit låg i länder med lägre vaccinationsgrad.

    En till grej, ni som viftar bort de stackare som fått allvarliga biverkningar med att ”de är få” och liknande, skämtar ni eller?

     Håller med, deras åsikter hade varit tvärt om de va några av de få som faktiskt blev drabbade av vaccinet. De minsta man kan göra är väll att erkänna att biverkningar existerar?

     Orkar verkligen inte

     Men snälla, finns de som får biverkning av Alvedon, av hostmedicin av allergitabletter osv. Men det har folk inga problem att trycka i sig?

      Man behöver inget Alvedonpass för att få gå på bio.

     Antalet smittade gick ner så pass mycket när vaccinationen startade att vi efter flera månader kunde röra oss som vanligt igen, men du tycker ändå inte att det fungerade?

     För övrigt vaccinerar sig väl de flesta för att de gör vad forskarna säger inte regeringen.

     Men folk kan ju inte läsa statistik! Ni behöver mattelärare! Tex om 80% av alla är vaccinerade, och av de sjuka så är 70% vaccinerade, då är ju sjukdomsrisken högre för ovaccinerade och vaccinet har haft positiv effekt. Men antivaxxarna fattar ju inte ens att de inte fattar…

    Vaccinerade människor är dumma i huvudet. De ska fan inte ens ha någon vård om de blir sjuka i covid.

   Du borde lägga all denna ilska på mänskligheten som prompt ska föröka sig så till den grad att vi samlever med vilda djur som bär på alla dessa smittor. Känner bara att vi får skylla oss själva lite grann.

    Vilda djur? Snarare jävla djurplågare till kineser.

   Det är skillnad på att företag stängs ned, och att spruta in vaccin i en människan kropp mot sin vilja. Tycker du om att någon gör saker mot dig och din vilja?
   Hur många sprutor är du beredd att ta? Påfyllning var X månad livet ut? Kasta ditt eget immunförsvar helt åt sidan?

   Jag är ovaccinerad, och har mina anledningar till det.
   Kan också meddela att jag är den på min arbetsplats som testar mig vid symtom, håller mig hemma, håller avstånd OCH ger fan i att gå på julfest och glöggmingel. Mina vaccinerade kollegor skiter i ovan, de är ju vaccinerade :´) Alltså ska jag utsättas för er smittspridning, härligt.

   För övrigt, hur ska de som inte kan vaccinera sig leva? Där läkare avråder från vaccin, ni vaccinerade smittar ju så jag antar att de ovaccinerade får sitta hemma och träla så att ni vaccinerade kan roa er.

    Till din fråga kring de som INTE KAN ta vaccin.
    Tyvärr så måste de leva som en ovaccinerad, det hade sett annorlunda ut om fler som KAN vaccinera sig, hade vaccinerat sig..

   Det är enkelt; att inte vaccinera sig är att inte välja. Om man är osäker så skjuter man beslutet framför sig, och förblir ovaccinerad. Man kan alltid ändra sig imorgon och ta sprutan, men inte ändra sig och få den ogjord 😉

    Eh. Att inte vaccinera sig är såklart också ett val, inbilla dig inget annat. Du blir uppmanad av ALLA experter, regeringen m.m att vaccinera dig, tydligare kan det inte vara – och du låter bli. Visst tusan är det ett val!

     Men du kan inte förneka att det är lättare att ändra sig som ovaccinerad – bara att gå och ta sprutan imorgon ju!

      Det är fortfarande ett val att inte göra det! Och medan du funderar så utsätter du både dig själv och andra för risker.

       I mina ögon utsätter jag ju mig för en risk om jag vaccinerar mig också eftersom jag inte litar på att allt är safe!

       Har träffat massvis med folk sedan dag 1 av pandemin, så antingen har jag fått sjukdomen och antikroppar, eller så måste jag vara immun 🤣

       Jag tycker också att det här är en jäkla skitgrej jämfört med alla andra problematiska saker vi människor gör i värden och mot varandra.. så solidaritets-argumentet rör mig noll

        I dina ögon borde du förstå att du utsätter dig för en oändligt större risk om du INTE vaccinerar dig.

        (Tack för att du orkar S).

    Vet du det kan man inte alltid. Min kollega var skeptisk till vaccinet, han var frisk och inte i riskgrupp, var mer rädd för vaccinbiverkningar, så han tog det inte. Han fick covid i höstas och dog efter några dagar i respirator. Vilken tur han hade som slapp vaccinbiverkningar verkligen.

     Han hade lika gärna kunnat dö av vaccinet om han tagit det. Det vet du inget om. Oavsett VALDE han detta själv och var säkert medveten om riskerna.

      Eh nä det hade han inte kunnat.

       Inte? Min moster hamnade på iva efter första dosen. Hon var riktigt dålig.

       Jo.

      Om han resonerade som du så var han ju inte medveten om riskerna, om du tror att man ”lika gärna” kan dö av vaccinet.
      Nej riskerna med vaccinet är inte jämförbara med riskerna med viruset.

   Jag tycker du är naiv. Finns minst lika många experter som hävdar motsatsen. Man ska INTE vaccinera i en pågående pandemi. Finns massor av stöd som styrker teorin om att vaccinering i en pågående pandemi ökar antalet smittade, inte minskar.

    Källa, eller håll käft.

     Du avkräver inte andra bevis. Att be meningsmotståndare hålla käft är snarast ett tecken på att dina egna argument tryter. Lycka till med tänkandet.

     Haha älskar dig anonym 21.25

     Käften på dig själv!

    Skojar du 😆 Vet du ens vad ett vaccin ÄR?

     Ja det vet jag. Vet du?

     Vad är din uppfattning att vaccinet gör för smittspridningen?

      Det minskade smittspridningen så att du kunde leva relativt normalt igen.
      Hur tror du världen sett ut utan det?

     Eftersom du uttrycker dig som du gör gissar jag på att du lever i tron om att vaccin = skyddar mot sjukdom och att det inte är något mer med det?

     För det första. FHM är supertydliga med att den som är vaccinerad SMITTAR. Vad vaccinet (vars konstruktion aldrig tidigare testats på människor) gör, enligt FHM, är att skydda mot allvarligare sjukdom (dvs: skyddar dig inte mot smittan, men från att göra DIG allvarligt sjuk).

     För det andra, om man som ung och frisk vaccinerar sig mot covid, bör man rimligtvis årligen börja vaccinera sig mot säsongsinfluesorna. Den individuella risken att fara illa är lika stor, i princip.

     Och igen, på samhällsnivå är det inte heller meningsfullt eftersom vaccinerade smittas och smittar.

     Det rimliga hade varit att vaccinera riskgrupper, inte hela befolkningen. Att dessutom göra det med ett vaccin som aldrig tidigare testats (metoden testas nu för första gången, alltså kan vi ännu inte veta om den är bra eller dålig!) är enligt mig galet.

     Det har lagts enorma summor pengar på att vaccinera folk mot corona. Corona har dessutom en väldigt låg dödlighet. Multisjuka människor är även sköra för andra sorters virus, inte specifikt mot corona. Att som frisk välja ett oprövat vaccin (som dessutom stoppats) endast för att ”alla verkar göra det” innebär inte att det är det rätta.

     Jag vet inte om ni minns det, men Anders Tegnell sa i början att flockimmunitet (ej vaccin) var vägen ur corona men ändrade sig sedan tvärt. Vad tänker ni om att en expert kan skifta så snabbt med sin uppfattning om vad som är mest gynnsamt för smittspridningen?

      Haha förlåt men började på riktigt skratta åt ditt sista stycke. Tegnell har väl ändrat sin åsikt dagligen? Han har ju inte direkt haft någon vidare bra strategi när det kommer till hantering av Covid? Sist på bollen som vanligt.

    ”Finns minst lika många experter som hävdar motsatsen”…uhm nej, de finns, absolut. Men de är verkligen inte lika många som de kunniga som uppmanar folk att vaccinera sig.

    Experten är du själv då helt enkelt.

    Du får såklart tycka jag är naiv, precis som jag då tycker du är otroligt korkad.
    Trevlig kväll.

     Tack. Önskar även dig ett trevligt slut på dagen.

   Många hjärtan till dig! Bästa på väldigt länge.

   Tror du att folk tar dig seriös när du gör narr av de som inser de i o för sig relativt ovanliga men allvarliga biverkningarna av coronavaccinet när du skriver ”ev biverkningar som kanske lite ont i armen”? Jag bryr mig inte om du är för coronavaccin, det är väll jag också i grund och botten, men om du är så påläst som du anser dig vara är det orimligt att du inte ens erkänner att biverkningar existerar.

   👏🏻 instämmer helt med dig S!

   Det här är väl vettigt och så, men sedan finns det verkliga erfarenheter av vaccinet och då faller de flesta argumenten för det för den som är drabbad av biverkningar. Jag fick biverkningar efter dos 1 som jag flera månader efteråt fortfarande kämpar med, dock är biverkningarna inte livshotande utan har ”bara” sänkt min livskvalitet. Jag kan inte få medicinskt intyg på att jag ”slipper” dos 2 pga det. För att få intyg måste man ha fått hjärtinflammation eller sjukhusvård, alltså biverkningarna måste varit livshotande på något vis. Därför tycker jag att det är självklart att det ska vara ett val helt upp till en själv och att man inte ska bli kritiserad för det. Rädslan är befogad och på riktigt.

   Du som är så bildad, källa själv på ex punkt 6 så kanske du får med dig någon?

   Gällande punkt 8 så hoppas jag du känner samma sak när du blir nekad att komma in på ICA för att handla välling åt din bebis, när ditt covidpass gått ut för du skulle tagit din 5:e spruta för 14 dagar sen….