Lisa Anckarman akut till sjukhus i Thailand

Det var under en semesterresa till Thailand som Lisa Anckarman tvingades uppsöka sjukhus efter att ha drabbats av syn och känselbortfall, kramper och stundtals medvetslöshet. 
När hon slutligen nådde fram till sjukhuset, som låg 4 timmar bort, så undersöktes hon noga och det gjordes även en hjärnröntgen på henne, med resultatet att allt såg bra ut.
Efter att ha tackat nej till ett epilepsitest så vilar hon istället upp sig tillsammans med sin fästman, Henrik Borg.
Hon skriver själv att det antagligen är stress under lång tid som orsakat dessa absurda symptom, men att hon så klart inte vet säkert.

Otroligt otäckt, oavsett var det inträffar, men kanske särskilt om man är utomlands.
Krya på dig, Lisa!

294 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fy fan vad obehagligt.

   Antar att hon var vaxxad?

  Se till att du har en ordentlig sjukförsäkring när du åker utanför Europa. Chansa inte. Intensivvård i Thailand kostar typ 20 000 kronor per dygn, ambulansflyg närmare miljonen. Du betalar. Och utan försäkring får du noll hjälp med ombokningar, val av sjukhus och annat.

   Min dotter blev inlagd i Thailand med dropp i 3 dagar. Som tur hade vi reseförsäkring. För när jag såg fakturan på 220 000kr bath (ca 60 000kr).. höll jag på att spy!!

    Jag menar 220 000kr bath

     Haha bara BATH

    Mört?

   Dock gäller bara sjukförsäkringen i Sverige, det är i hemförsäkringen/reseförsäkringen vård utomlands regleras. Samt att den bara gäller i 45 dagar.

    Går enkelt att förlänga.

     Ja, men många glömmer det/har inte koll

  ?

  Man får väl inte kramper av stress, antingen överdriver hon eller borde hon komma hem och genomgå en riktig utredning. Att åka utomlands i coronatider är oansvarigt tycker jag, det är redan ansträngt i vården för att det ska komma turister och belasta vården där.

  Varför får alltid Influensers kramper när dom blir sjuka? Samma med My som fick feberkramper, det brukar man få som barn under 5 år.

   Har man redan epilepsi kan man få kramper av stress och hög feber.
   Annars låter det tveksamt.

    Låter som migrän.

     då krampar man välinte o får känsel bortfall har både migrän o spänningshuvudvärk o aldrig att jag krampat

   Tro mig, turister och vanliga thailändare är inte på samma sjukhus.

   Det finns så kallade funktionella kramper som inte beror på epilepsi

   Så två influencers har fått kramper?! Galet..

   Man kan få kramper i muskler och neurologisk påverkan vid obalans av salter i kroppen. Dvs tex natrium samt kalium. Har man druckit alldeles för lite el tex.haft maginfluensa och då vistats i ett klimat där man dessutom svettas mkt mer än hemma (kroppen ej van), så kan dessa salter sjunka och sjunker tex Kalium för mkt (det är väldigt snäva gränsvärden) så är det direkt farligt för hjärtat. (som är en muskel) Tycker det låter som hon drabbats av typisk vätskebrist/obalans i salter faktiskt.

   Låter som multipel skleros (MS) ?

    Tänke precis detsamma. Började exakt så för en kompis när hon var utomlands. Synbortfall på ena ögat. Visade sig sen vara ms. Men min sambo har haft en stroke också. När proppen löst upp ( om den gör det) så får man tillbaka tal mm. Men stor risk för nya proppar så man ska kolla upp det. Proppar är vanligt efter att man tex flugit och dem kan som sagt fastna i hjärnan och orsaka stroke. Hoppas hon fortsätter söka vård även om hon nu mår bättre.

    Nja skulle inte diagnosticera sådär. Och sen så låter det inte som en synnervsinflammation (som orsakar synbortfall vid MS) då symptomen inte bara försvinner sådär på några timmar. För att räknas som skov ska det vara i minst 24 timmar (och ofta behöver det behandlas med kortison för att gå bort)

   Jo, man kan få krampanfall av långvarig stress, talar av egen erfarenhet.

   Jodå, man kan få såkallade icke-epileptiska kramper pga långvarig stress Med vänlig hälsning, sjuksköterska

  Fy vad obehagligt, hoppas på snabbt tillfrisknande! Lisas familj är väl mer eller mindre fast bosatta på ön, så det kanske ger en liten trygghet när något oväntat händer.

  Kenzas senaste reklam för Tanrevel, är det bara jag som tycker att det skaver lite när hon måste trycka in att hon är en ”blekfis”, ”vi måste göra något åt de här vinterbleka benen” osv.

   Hela hon skaver.

  Hur sjuk är man om man hinner ta en selfie och ta med telefonen till sjukhuset undrar jag. Nåväl krya på dig.

   Om du hade läst hela texten så hade förstått att de inte hann hem utan hennes kille stannade vid ett sjukhem för att sedan bli hämtade av en ambulans.
   Alltså hade hon troligtvis en väska som kanske hennes kille hade koll på att den följde med. Jobbigt om hon tappar värdesaker såsom mobil och plånbok.. Troligtvis så är bilden också tagen när hon inte mått lika dåligt. Herregud människa.

   Är du alltid akut döende från stunden du kommer in på sjukhuset tills dess du lämnar igen? Du tror inte att de behöll henne under övervak och undersökningar en stund?

   Själv chattade jag loss med både vänner och familj medan en läkare på akuten sydde min rygg. Var akut trots det.

    Men här måste man vara döende!! ? Fick massa kommentarer om att jag inte kunde vara ”så sjuk” eftersom jag kunde svara på kommentarer ? Man har ju jääääävligt mkt tid att döda när man är på sjukhuset. Orkar man så why not ? Kam ju inte ligga o glo i taket i timmar.

     Det märks att de som menar att man inte använder mobilen när man har ett akut sjukdomsfall knappast har varit mycket på sjukhus. Som ung cancerdrabbad som behövt bli inlagd akut flera gånger (och fått stanna på sjukhuset långa perioder), vet jag att mobilen får en att må bättre. När du har ont och har en åkomma du kan dö av i en tråkig och främmande miljö, kan det hjälpa att sitta och scrolla på Instagram. Ligger du utan din mobil kan du bli mer orolig. Mobilen lugnar och får dig att tänka på annat, den tid du är vaken. Det gör dig inte mindre akut sjuk. Palla ligga och glo upp i taket. Då tittar man hellre på film, scrollar sociala medier eller lyssnar på podd. Har aldrig kollat så mycket på serier som när jag vårdats för akuta tillstånd. Har även aldrig varit så aktiv i sociala medier. Finns liksom inget annat att göra.

      Jag (19:09) har endometrios och har likt dig varit in akut måååååånga ggr (senast förra veckan) och inlagd många ggr, ibland längre perioder. Utan mobilen hade jag blivit knäpp tror jag. Dels att ha kontakt med omvärlden, instagram, se vad andra gör, läsa och kommentera bloggar, Youtube – ja du vet ju själv.

      Skillnad på att vara nersövd och ligga i koma, men i övrigt så fattar jag inte varför folk tycker att man inte är ”tillräckligt sjuk” för att man håller på med mobilen ? Som du säger, då har man inte erfarenhet av att ligga inlagd själv.

   Fortfarande är fenomenet att lägga upp en selfie när man är på sjukhus något som
   Finner mig provocerande. Jag har jobbat på Iva i 9 år och inte en person tänker ”jag måste ta en selfie innan jag sövs ner åh lägga upp på fb eller instagram” INTE EN ENDA. Sen att man pratar med nära och kära är en helt annan femma.

    Nej men på en akutmottagning finns ju ofta rätt mycket dötid för en patient som för stunden inte prioriteras, eller hur!?

    Jag fick vänta i fyra timmar en gång när jag brutit nyckelbenet. Fanns många som behövde mer akut vård än jag men jag kunde inte direkt åka hem för det. Nu var det här innan smartphones tid men mamma gick ner i kiosken och köpte både tidningar och snacks att fördriva tiden med. Nog fan hade jag hängt på Instagram då om jag haft möjligheten.

     Tycker du fyra timmar var mkt? Det tycker jag var en ovanligt snabb omvårdnad i svensk sjukvård. Folk får ofta sitta i 15-20 timmar på akuten för brutna el skadade delar av kroppen, allt som inte är direkt livshotande el kan ge men (tex benbrott som kan skada nerver)

      Tror du inte att det finns någon dödtid under fyra timmar?

       Kommenterade bara antalet timmar på akuten och inte ev.dötid och mobilanvändande..

        Kan du ändå hålla med om att den som väntar 1,2 eller 20 timmar med brutet ben har på akuten att göra, även om den tar upp mobilen någon gång under den tiden?

      Jag sa inget om att jag väntat längst i världshistorien. Var en kommentar om att vänta och sysselsätta sig under väntan.

      Får patienterna som väntar 20 timmar använda mobilen under tiden de väntar eller ska de skickas hem med sina brutna ben då?

    Håller med, jobbar på akuten. De som ligger m mobil och tar selfies på pvk:en har inte där att göra. Då kan man söka på lägre vårdnivå. Sätter pvk på alla när vi ändå tar prover, det är inte en indikation på att det är akut. Samma med dropp. Hälften är totalt i onödan.

     Usch om du har den synen på patienter så hoppas jag att jag aldrig hamnar i dina händer.

      Jag hoppas också att du håller dig hemma så att vi slipper ses.

       Kan du 21.52 förklara hur det kommer sig att så många inom vården som skriver här är så svinotrevliga? Bör det liksom ingå i kvalifikationerna när man söker till uska eller liknande, att man ska vara en riktig s*tmara?

        Ja? Många av bitcharna verkar heta Maria också. Var en bitch och het Maria. Då får du jobb i vården!

         Mer krav än så verkar de ju inte ha om man ändå bedömer vårdbehov utefter vem som använder mobil och inte. Det klarar till och med en Maria av.

     Varför har man inte där att göra om man tar en bild på kanylen?

      Jag tror inte riktigt ni förstår vad akuten är till för. Varför man kan få vänta så länge. Just det- det är inte akut då. Kan lova att alla som arbetar på akuten ser vad patienterna gör och kan prioritera utifrån detta beteende med mobilen. Det betyder inte att jag är otrevlig eller har dålig människosyn. Har jag 30 patienter är det max 3 av dessa som har på akuten att göra.

       Klart det är akut men även på akuten så prioriteras det. Någon med ett benbrott får vänta om en livshotande knivskada kommer in osv. Den med benbrottet har på akuten att göra men skadan är inte direkt livshotande. Därav kan väntan uppstå. Något du säkert är medveten om ifall du verkligen arbetar på akutmottagning.

       Nej man prioriterar inte utefter vad en patient gör med mobilen. Man prioriterar utefter vårdbehovet. Och det är inte en selfie som avgör om någon har på akuten att göra eller inte utan vilken typ av skada eller sjukdom de har. Jobbar du verkligen på akuten?

        Hahah undrar detsamma! ? Och i dessa tider där man inte får ha med sig nån så är det sociala superviktigt för vissa. Att ta en selfie kan göra att man underhåller sig lite.

        De som föder barn (har en vän i exakt detta nu som ligger på förlossningen) och uppdaterar OCH skickar bild. Men trots att hon ska föda inom närmsta timmarna kanske hon ska skickas hem då, för så illa kan det ju inte va ??

        Om du inte förstår att av 30 patienter har max 3 där att göra. Vi kan inte neka någon som söker akut. Om jag då har dessa patienter och inte hinner ta news på dem så blir den kliniska blicken avgörande. Då prioriteras inte en som ligger och tar selfies. Då kan den pat vänta. Alla har dessutom genomgått triage innan.

         Ok, du jobbar alltså inte på akuten.

         Ja, en patient kan få vänta trots att den har på akuten att göra. Det är ju det alla säger till dig. Det betyder INTE att den inte har på akuten att göra.

         Är det bara koma och total medvetslöshet som är akut nog?
         Jag tog bussen till akuten när jag var där sist. Mitt behov av vård var akut trots det.

         Sjukt att du avgör någons behov av vård utifrån ditt kliniska öga som då bara ser en mobil. Och på det då anser att personen inte behöver direkt vård. Du som då jobbar (?) på akuten borde veta att många som är oroliga/i chock/stressade osv behöver nåt annat att tänka på. TYP messa med vänner, där man kanske även skickar bilder.

         Och om du bedömer hens vårdbehov efter det låter bara sinnessjukt.

         En himla skillnad mellan att prioriteras och att inte alls ha där att göra?

         Men du borde väl vara tacksam att folk fibblar med telefonerna eftersom det tydligen effektiviserar ett arbete med att prioritera. Och blir man nerprioriterad för att någon annan är sjukare ska man ju såklart vara tacksam att man tillhör de minst sjuka, snarare än att fundera över hur man ska agera för att komma upp i kön, så fortsätt hålla på med telefonen alla som orkar 🙂

         Kul det verkar att vara läkare på din akm, låter inte rimligt att ta in 90% patienter som borde hänvisats till annan vårdnivå redan i triagen ?

         Du jobbar då inte på akuten. Eller så gör du tyvärr det, men har absolut inget där att göra. Många kan ha akuta besvär men fortfarande vara vid gott medvetande. Vet inte om du vet detta, men du kan ”må ganska ok” efter tex proppar, eller medan du ligger inne på akuten för hjärtflimmer till exempel. Andra tillfällen när patienter oftast inte ligger och dödsskriker hela tiden är om de ligger och väntar med något brutet. Min mormor satt senast i somras med vad som visade sig vara en bruten nacke och konverserade utan problem.

         Vad är de för behov du har utav att försöka sätta skäms-stämpel på människor.
         Om du jobbar i vården bör du kunna känna empati för andra och inte ha antisociala tendenser. Tack hej Maria. Hoppas för allas skull att du är en Karen som sitter här och ljuger

         Men herregud. Själv är jag snart färdig sjuksköterska och har då aldrig hört någon resonera som dig. uska?

       Du fattar ju inte? Eller så är du otroligt dålig på att uttrycka dig.
       En person bryter armen. Akut? Nej. Ska man åka till VC? Nej, de kommer skicka en till akuten. Kommer du få vänta länge på akuten? Ja.
       En person som sitter på akuten med en bruten arm, tar nog lätt upp sin telefon under tiden man väntar för att dels få tiden att gå lite snabbare, men också för att tänka på annat.
       Får man inte kolla på mobilen då? Ta kort på armen och skicka till familj/vänner?

       Haha jag åkte på akuten för ett operationssår där stygnen gått upp och såret var öppet (lugn, jag ringde 1177 som bad mig åka in akut). När jag låg på britsen för att bli sydd på nytt så sa sköterskan ”du kan ta upp mobilen och hitta något att roa dig med där en stund om du vill. Läkaren är på väg men kan ta en liten stund, de är upptagna med en annan patient för tillfället.”

       Var det ett finare sätt för henne att säga att jag inte hade där att göra?

        Ja

         Jäkla troll, gå tillbaka till din sten ?

         Hahaha. Isf kanske ni sjukvårdspersonal skulle ta jobba en aning med era kommunikationsskills, så blir det lite mer begripligt för patienterna.

        HAHA ? ”Ha! Hen gick på mobiltricket! Ut med människan” ?

         Hahahahah ?

       Men du sa en bild på kanylen? VARFÖR FÅR MAN INTE TA EN BILD PÅ KANYLEN? Om man är döende är det ju förklarligt. Men om man ändå bara ligger på britsen o väntar så why?

       Eller aaah.. Nu fattar jag. Det är därför folk säger att man måste låta och göra sig sjukare än man är för att bli tagen på allvar. För att vissa nötter på allvar anser att man är för frisk för att vara på akuten om man tar en bild. I get it.

       Ligger faktiskt på akuten just nu. En superfin ssk kom och hjälpte mig med en sak, vi pratade om lite allt möjligt under tiden. Frågade henne detta och hon sa att det va bland det dummaste hon hört. Självklart prioriterar man inte utifrån vad personen gör utan utifrån vårdbehovet. ”Och vårdbehovet utgår verkligen inte ifrån man leker med sin telefon, eftersom den funkar som distraktion”.

       Så du borde tänka om kring ditt bemötande där.

       Tack! Jobbade ett kort tag på akuten och det var verkligen en chock att se hur omedvetna många var. Otroligt många ”jag KANSKE får en allergisk reaktion då jag blev stucken av en geting för 6 timmar sedan ni måste lägga in mig!” Och ”min 2-åring har haft feber i 2 timmar. Och snuva!!!!”… Jag har sett så många blir ivägkörda av personal och de vägrar förstå att någon annan människa är sjukare än deras hostiga barn som glatt leker en bit bort. Den frustrationen…

       Med det sagt tycker jag det låter som om Lisa gjorde helt rätt i att söka akut vård, och alla som pillar med mobilen tror jag inte alls är automatiskt friska… Men allmänheten hade behövt veta vad mycket småsaker folk söker akut vård för. Det kostar så mycket skattepengar…

        Absolut men det avgörs ju inte av om en patient använder mobilen eller inte.

        ???

         Till ”Koala” alltså?

       Bullshit. Fått vänta länge men sedan blivit inlagd. Du pratar ej sanning. Vet du vad vård och omsorg står för. Hemska kommentarer du har.

       Exakt!?

        Mina svar hamnar åt helsicke, ”exakt”, var ämnat åt Maria & Koala, som vet vad akutvård är till för.

       Men snälla rara! Snart färdig läkare och har själv legat på akuten och kunnat ta bilder (om jag velat). Har en neurologisk sjukdom och i höstas kunde jag knappt gå och var tvungen att bli inlagd för att få ivig och solumedrol. Lägg av.

     Så jävlas skum sak att göra, att ta bild på ???‍♀️

     Avgörs ens vårdbehov av huruvida man tar en selfie?

     Jag jobbar också på akuten och vet om att många patienter är fullt kapabla att både ta en selfie och använda mobilen samtidigt som de är på akuten. Långt ifrån alla är medvetslösa. Jag snarare uppmuntrar de patienter som kan att använda mobilen, chatta med en vän, se en serie eller vad som helst som lugnar medan de väntar, väntar lite till, blir sydda, gipsade eller något annat som inte direkt kräver patientens fulla uppmärksamhet. Kan både lugna patienten och få tiden att gå lite fortare.

      EXAKT! Tack. Från en patient haha ?

      Exakt så. Det är så man får lugna patienter.

     Men herregud människa vilken syn du har på patienter. Har åkt in akut med ambulans på grund av min sjukdom och blir fullproppad med mediciner, för att ungefär 1 timme senare (förhoppningsvis) må betydligt mycket bättre. Menar du då att jag efter 1 timme ska söka vård på typ närakuten för jag håller på med telefonen? ?

     Jag håller med dig!

      Alltså, jag håller med ”Maria” som jobbar på akutvård!

       Tror du är ”Maria” ?

        Ha,ha, nej, men mina kommentarer hamnar i en enda röra känner jag!?

     Ja för du vet ju om personen tar en selfie, spelar spel eller smsar en anhörig om läget. Tror inte ett skit på vad du säger för med den logiken får man inte ens skicka ett sms till sina föräldrar och uppdatera hur det har gått.

     Om det dessutom är sånt krav på patienterna kan ni ju låta bli att dansa i korridoren och lägga upp på sociala medier, det ser värre ut än att en patient sitter med sin lur i handen. Alltså även när det är lugnt där.

     Fy fasiken. Byt jobb.
     Jag har jobbat på en jourmottagning, skiter i om patienten tar selfies. Har t.o.m. hänt att jag hjälpt dom ta kort på skadan.
     Mobilen kan även lindra stress och vara avledande.

     Antar att du tycker det är okej om patienter bläddrar i tidningen eller läser en bok??

    Varför provocerar det dig? Undrar genuint. Om man ska sövas ner är det kanske skillnad, kan ju ha med både ålder och sjukdomsanledning att göra. Och kan nog lova att flera tagit selfies innan, utan att du sett.

   Jag har cancer och har varit väldigt illa däran flera gånger. Blev inlagd över en vecka en gång som allra längst. Har haft mobilen hela tiden, trots sepsis och annan skit. Har inte varit mindre dålig för det. Har kunnat ligga med vätskadropp, antibiotikadropp, syrgas och övervakning och ändå använt mobilen. Det säger noll om hur sjuk man är. Amputerade en kroppsdel p g a cancern och det första jag ville ha på uppvaket var min mobil. Så sluta säga att de som använder sin mobil på sjukhus inte kan vara allvarligt sjuka.

    ❤️❤️❤️

     Tack ❤️ ❤️. Jag är okej. Jag kommer bli okej. Önskar inte min värsta fiende cancer dock. Så vidrig är sjukdomen. Är såklart medveten om att cancer egentligen är hundratals sjukdomar).

      Fint att höra❤?

    Åh så tungt. <3

    Tror vi måste komma ihåg att mobilen är mer än tiktok och bloggar. Den är kommunikation. Min bästa vän är ofta sjuk och inlagd på sjukhus och hon mår bättre av att skriva med mig. Det minskar ensamhet och oro.

   Mobilen är det viktigaste människan har just nu, i princip all social interaktion sker där. I katastrofer, när hjälpen kommer, så utgår man från att människor ska köa till vatten och mat i första hand, men det som folk köar främst till är el för att kunna ladda mobilen. Mobilen är så pass central i den moderna människans liv att det inte är ett dugg konstigt att ta med den till sjukhuset, och om man dessutom lever på att leverera content är det inte heller konstigt att posta ett inlägg.

    Inte så konstigt heller att vilja meddela någon att man är okej. Har man varit med om en olycka, blivit sjuk, har ont så vill nog de flesta ha lite tröst. Är det så jävla illa att sitta med mobilen för att få lite trygghet av en vän, familj, socialt, etc då? Eller fördriva tiden i väntan på läkaren, röntgensvaren, medan man gipsas eller vad som helst.

    Klart som tusan att man vill ha med telefonen om man plötsligt blir allvarligt sjuk. Vill gärna ringa min mamma och säga att jag älskar henne innan jag dör.

    Sen kan man väl gissa ett hennes snubbe såg till att hon fick med sig sina grejer när hon blev sjuk, så som brukligt är.

   Denna kommentaren är lika dum som när jag låg inlagd pga covid-infektion denna tiden förra året. Har aldrig i mitt liv varit så sjuk eller haft sån sjuk dödsångest (ps. Tidigare helt frisk och under 30 år!), var inlagd flera dagar men 2,5 vecka senare orkade jag äntligen ta upp telefonen då jag började må bättre. Minns att något av det första jag gjorde var att skriva i ett Öppet Spår härinne. Frågade hur folk mådde och bad alla ta hand om varandra och sina nära, så de inte skulle hamna på sjukan med en sjukdom som inte har någon nåd. Genast fick jag kommentarer om att jag ”absolut inte kan vara så sjuk”, att man inte har sin telefon på sig när man är så ”döende”, att jag kan gå och fejka någon annanstans. Seriöst… Tror ni att man under de mörkaste stunderna sitter med en telefon i handen? Nej! ?

   Sorry för långa boken här, men blev orimligt irriterad av denna kommentaren ?

    Du var på en avd då, inte på akuten eller hur. Det som jag stör mig på är inte dessa brutna ben el dyl. Allt är inte svart el vitt. Jag menar verkligen att dessa som kommer in m lite ont i magen el mensvärk inte ska vara på en akutmottagning. Eller ”har haft smärta i veckor”, varför söka akut då och sedan ligga och ta selfies. Jag har sällan mindre än 20-30 pat. Då kan det provocera oerhört. Punkt.

     Men då är det ju inte mobilen som är problemet, eller hur!?

     Alltså ja och nej.
     Jag fick åka ambulans och läggas in i en vecka för njurbäckeninflammation.
     Det absolut enda jag kunde göra på akuten för att distrahera mig från smärtan var mobilen.
     Jag hade tur och det blev bara sex timmar på akuten (jag menar verkligen det, ingen ironi) men ensam i ett rum med enbart Alvedon.

     Jag fick superfin vård men det är väldigt lätt att vara väldigt sjuk och samtidigt pilla med mobilen.
     Det gjorde jag förövrigt när jag fick lungemboli… röda korset volontären undrade vem jag var på akuten för att hälsa på 😉

     Du snackar så mycket BS Maria. Just för att jag haft smärta som inte gått över på flera veckor, så ombads jag åka in. Till akuten. Om du blir provocerad av vad jag ev. gör med min telefon medan jag väntar, sök ett annat jobb människa.

      Ombeds av vem? 1177? då tror du automatiskt att du behöver åka in. Fast du har haft värk länge, kom igen. Använd sunt förnuft och sök på närakut dagen efter.

       Någon närakut finns då inte i min kommun. Inte heller någon vc som har jour på kvällar och helger. Då är det akutmottagningen man hänvisas till.

        Du behöver ju inte akut vård om du har haft ont i veckor. Då kan du vänta till vc har öppet som vanligt. Använd sunt förnuft och ta två Alvedon och en ipren. Jag heter dessutom inte Maria på riktigt så ta det lugnt. Jag bemöter ingen illa heller i vården, ni kan andas ut.

         Men om smärtan ökar plötsligt fast man har haft ont länge? Jag tror inte att du ens jobbar i vård om jag ska vara ärlig, då hade du kunnat tänka ut tusen olika patienter som har på akuten att göra trots att de orkar skicka ett meddelande från telefonen eller ta en selfie.

         Jag hade ont i veckor. Visade sig att jag hade en fraktur som behövde…. Just det.. akut vård. Tänka sig, att långvarig smärta kan behöva akut vård ibland. Och då åkte jag ändå på vc först men blev skickad därifrån till akuten.

     Hur kommer det sig att så många i vården som heter Maria avskyr mobiler och är korkade?

      Hahaha den enda sköterska jag någonsin avbett att bli vårdad av heter Maria. En människa som absolut inte borde vara i närheten av människor i behov av vård och hjälp.

       Ha ha ja du ser! Säkerligen gillade Maria hästar också. Bitchar gillar hästar och heter Maria enligt min empiriska studie.

        Haha jag ska säga dig att jag faktiskt aldrig träffat en trevlig Maria ? det är som att alla med det namnet automatiskt är otrevliga. Vet inte varför.

        Samma bild har jag av Davids. De var jobbiga i grundskolan och i vuxen ålder är de också odrägliga.

         Exakt! David är alltid en jäkla bråkstake

      Se svar ovan- heter inte Maria på riktigt?

       Men så lämpligt att du valde Maria som alias! Bitch som jobbar i vården.

   Jag har sett människor sända live medans dom legat inlagd på IVA med syrgas ?

    hahha det är jag

  Hon gjorde tester på sjukhus. Fick hon ingen förklaring efter det? Konstigt att isåfall spekulera att det skulle vara stressrelaterat. För mig är hennes symptom vanliga tecken på stroke eller TIA.

   Tänkte samma. Låter precis som en ”lätt” stroke..

   Ja den biten förstår jag inte? Jag hade varit rasande om de inte kunde ge mig en någorlunda rimlig anledning till så allvarliga symtom… :/ Jätteläskigt om hon faktiskt haft en stroke men inte får info om det.

   Låter som en TIA. Men ibland är det svårt att veta direkt.. min mamma fick en för två år sedan och vi fick vänta ett halvår innan vi fick bekräftat att det var det. Något man kan se på röntgenbilder några månader senare tydligen?

    Kriterier för TIA är att symptomen ska vara borta inom 4 timmar samt att man uteslutit allt annat då vilket kan ta tid att få svar på. Tian syns inte på plåtar eller prover då proppen som orsakade symptomen löser upp sig själv, dvs man har bara de kliniska symptomen att gå på. Varför det kan ta tid att få just den diagnosen beror ofta på att man tar en rad olika prover och gör undersökningar som kan ta tid att få svar på för att utesluta andra orsaker till tillståndet.

   TIA kan vara jättesvårt att diagnostisera eftersom det inte ger några skador på hjärnan och orsaken kan inte alltid hittas.

    Ger inga skador på hjärnan?

   Väldigt lätt att spekulera.
   Samma symtom händer mig titt som tätt. Efter x års utredningar hos diverse specialister osv osv så är min diagnos Migrän.
   Livrädd första gången.

   Migrän…

  Vill inte skrämmas, men hennes ”problem” påminner om vad som hände en i min närhet, ett par veckor efter c-vaccin. Och nä, jag är inte anti-vaxx, däremot heller inte blåögd. Hoppas hon blir frisk o slipper bestående men.

   Lol

    Men alltså. Jag fattar att folk vill säga lol om det där men man måste ta vaccinbiverkningar på allvar. Precis som i början på covid trodde ingen på långtidscovid men nu vet man väldigt mkt mer och det finns massa studier och evidens på vad covid har bidragit till. Man ska inte förringa allvarliga biverkningar av läkemedel, oavsett om det är från vaccin eller andra läkemedel. Jag är själv trippel-vaccinerad och tycker vaccin är toppen men det blir jävligt skevt om folk som fått biverkningar inte blir betrodda eller får prata om det. Det är SÅ viktigt att alla med biverkningar rapporterar de så de finns med i statistiken.

     Väldigt smart sagt!! Jag håller med dig fullständigt. Efter två doser vaccin upplevde jag störningar i min menscykel, både utebliven mens och väldigt sen mens. När jag berättade för människor i min närhet sa alla; äh det är inte pga vaccin. Nu har jag läst att hundratusentals kvinnor världen över rapporterat mensrubbningar efter vaccination. Det är oerhört naivt och tro att man kan massvaccinera land efter land utan allvarliga biverknigar.

      Mensrubbning allvarlig biverkning?

       Om det påverka fertiliteten ja.

        Inte direkt supervanligt att ha regelbunden mens livet ut. Min cykel stämmer oftast på dagen! Men påverkas även av psykiskt mående, hur jag äter, tränar, vad jag tränar, hur mycket jag tränar, stressar. Att det skulle påverka fertiliteten gör det inte, har väldigt lätt för att bli gravid. Så mensrubbningar ger per automatik inte fertilitetspåverkan.
        Således leder mensrubbningar pga vaccinet inte påverkad fertilitet.

        Förbluffas över folk som skiter på sig av biverkningar från vaccin. Hur kan man ha så mycket åsikter om det när man knappast förstår vad ett vaccin faktiskt är?

       Du vet om att många har mens som begränsar deras vardag. Att då ha tätare mens än månatlig eller oregelbundet och inte veta när den kommer tex.

       Mensrubbningar har ju utretts.

       Det betyder ju att hormonerna rubbats och det är ju allvarligt såklart.

      Vilket du med största sannolikhet fått även om du inte vaccinerat dig. Om du bara visste hur många som fått mensrubbningar månaderna efter skatteåterbäringen ? skämt åsido, upplever man problem med mens eller vad det nu än kan vara så sök VÅRD och avskriv inte det som biverkningar från vaccin.

       Och vården som inte ens vill ta i en förrens det gått sex månader utebliven mens

     I början var de som varnade om hjärtinflammationer antivaxxers och foliehattar. Nu är vaccinet inte rekommenderar för en viss grupp på grund av just den biverkningen.

      Antivaxxers och foliehattar hittar ju bara på massa sjukdomar så dom kan avskräcka andra foliehattar från att vaccinera sig. Det är ju inte så att dom forskar precis.

     Jag håller med. Jag förstår inte varför det har blivit så oerhört polariserat? Vaccinet verkar ju sättas på en piedestal. Klart man måste få prata om nackdelar och eventuella biverkningar.

     Själv har jag fått blödningsrubbningar efter vaccinet. Slump? Ingen aning. Kanske, kanske inte. Jag uppmuntrar dock fortfarande människor att vaccinera sig, men man måste ju få prata om det.

      Hur vet du att du fått blödningsrubbningar? Hur kan man se det? Jag har nämligen själv fått väldigt mkt biverkningar av vaccinet

       Man märker väl om mensen går bananas på något vis? Fick för första gången på elva år mens mitt i en karta p-piller. Både vid första och andra sprutan. Slump? Kanske. Men varken hänt före eller efter.

       Antar att hen menar mensrubbningar.
       Det har jag en bekant som också fått. Efter sin första spruta och hin kommer inte ta någon mer.

        För det är ju så mycket viktigare att ha regelbunden mens just dom 2 gångerna, än att ligga inlagd på iva i respirator, eller tom dö.
        Har 2 bekanta som dött av covid. Gissar att dom hellre haft en extra blödning istället.

      Nu ska vi se här lite…
      Blödningsrubbningar – omöjligt att andas och relativt snabb död…
      Vi tar det igen:
      Blödningsrubbningar – omöjligt att andas och relativt snabb död…

      Jag vet ju vilket jag hade haft lättast att acceptera och bearbeta!
      Men det är klart – blödningsrubbningar låter ju också allvarligt ??

       Men ge dig, ingenstans säger hon att det är en lika allvarlig biverkning som andningssvårigheter, bara att det är en biverkning.

       Fast så kan man ju inte resonera om man är relativt ung med få eller inga bakgrunsssjukdomar. Jag och många med mig som haft covid upplevde det inte värre än flunsan. Så jag tog såklart med det i beräkningen när jag valde att inte vaccinera mig och istället vänta på ett mer effektivt vaccin som genomgått vanliga tester. Hade jag varit över 60 hade jag vaccinerat mig. Men man måste ju väga för och emot grundat på sina egna förutsättningar.

        Men alltså? Inte tillräckligt testat? Hur många globalt har fått vaccin? Detta måste ändå vara de mest ”testade” vaccinen någonsin!

         Man testar inte vaccin genom att massvaccinera och se vad som händer.

          Jo det gör man faktiskt men inte riktigt som du antyder.

           Inte som ett första steg.

        Fast hur kan du veta dina egna förutsättningar, bortsett från ålder? Finns unga och inte bara strax”under 60″ som gått bort, vissa ovetandes om bakomliggande sjukdom, vissa utan ngn bakomliggande orsak. Man kan aldrig veta hur ens kropp kommer reagera, vare sig det är vaccin el Covid. Finns massor av knepiga saker som kroppen kan reagera på, tex.så är autoimmunitet ett ledord. Må låta harmlöst, men får kroppen spel och reagerar autoimmunt, så slås organ efter organ ut av ett virus som Covid, det är sånt yngre dör av, inte för att de får en svår variant av själva Covid, utan för att kroppens immunförsvar reagerar för starkt och det kan man definitivt inte veta på förhand.

         De fallen hör dock till undantagen.
         All nuvarande statistik pekar mot BMI och/eller ålder som huvudsakliga faktorer för svår Covid och dödsfall.

          Det finns inget bevisat orsakssamband där så svamla inte skit.

           Jodå.
           Men det kanske är kränkande för dig?

           E, jag tror att du blandar ihop korrelation och kausalitet…

       Men alltså vad är det med dig? Kan personen få berätta utan att du ska håna. Personen sa ingenting om att hen tycker man ska avstå vaccin. Men klart det inte är kul att få biverkningar.

       Vad är ditt problem egentligen?

   Det var det första jag tänkte på när jag hörde om detta.

   En kollega till min make fick en märklig reaktion efter vaccinering och är nu sjukskriven några veckor.

    Min moster hamnade på iva efter vaccinet. Fick skyhög feber och förlorade medvetandet. Fick komma hem efter en vecka och mår bra nu men var riktigt dålig.

     (Obs är själv dubbelvaccinerad så att ingen börjar tjata om att jag skulle vara antivaxxer)

      Så sorgligt egentligen att man ska känna sig tvungen att berätta på förhand att man är vaccinerad för att slippa påhopp. Man är ju inte heller nödvändigtvis en antivaxxer bara för att man har valt att inte vaccinera sig mot just covid-19.

       Jag har aldrig vaccinerat mig för säsongsinfluensan. Är jag antivaxxer då?

        Exakt, hur många här inne tar egentligen alla vaccin som erbjuds? Skulle tro att det är en minoritet som väljer att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Då blir det lite bisarrt att anklaga andra för att vara antivaxxers.

         En djäkla skillnad, eftersom säsongsinfluensan har en genetik av virus som vi i befolkningen ofta redan har haft i ngn form, dvs det finns ett försvar i kroppen. När det gäller Covid så är det nytt och ingen har ett naturligt försvar för detta virus.

          Men man är som sagt inte nödvändigtvis en antivaxxer bara för att man inte är vaccinerad mot just covid-19, det var det som diskussionen handlade om. Om ni absolut känner att ni måste använda ett nedsättande epitet om de ovaccinerade så får ni komma på något annat.

         De flesta som inte vaccinerar sig mot säsongsinfluensa gör det helt i linje med rekommendationen, som är att äldre och extra utsatta ska vaccinera sig. En dålig jämförelse, således.

          Du vet väl inte min ålder? Drygt hälften av gruppen 70+ vaccinerar sig för influensa varje år. Inte riktigt i linje med rekommendationerna va

          Så de äldre som väljer att avstå från att vaccinera sig mot säsongsinfluensan är antivaxxers?

         A när du skriver så där så visar det bara hur dåligt insatt du är. Du liksom bara tror, som så många andra. Läs på. Det gäller ditt och andras liv.

        Nej men väldigt barnslig.

         Varför?

   En vän till mig har fått bestående hjärtproblem efter c-vaccinet. Läkarna har uteslutit alla andra orsaker och kan bara härleda det till vaccinationen nu.

    Fast det går väl inte att veta, min dotter har ett klaffel på hjärtat som ingen visste om till hon var 18 år. Det upptäcktes av en slump, tur att det inte var efter vaccinet, för vi är många som går omkring med läckande klaffar som aldrig upptäcks. Det blir bara konstigt att just coronavaccinet som ska ge massa konstiga biverkningar, det vaccineras med massor av vaccin i världen och då kan vi skylla allt elende på vaccinet.

    Vad hade hänt alla de som ni säger har fått allvarliga biverkningar om dom hade fått Corona, då hade ni väl klagat på att dom inte gav er ett skyddande vaccin. Det hade gett mycket värre symptom och biverkningar enligt många experter.

    Har ni tagit vaccin har ni väl gjort det frivilligt…

     Fast ursäkta. Det går ju att veta iom att läkarna utrett saken och uteslutit alla andra orsaker. På exakt samma sätt som man utredde din dotter när hon var 18 och diagnostiserad henne med klaffel. Det är inte ”konstigt” att ett vaccin kan ge svåra biverkningar och självklart görs mycket studier på covidvaccinen nu iom massvaccineringarna. Det är nu och inom 10 år vi kommer att upptäcka biverkningarna (& det är såklart helt normalt, det var helt nya vacciner).

      Tror inte alls på den metoden. Man kan inte härleda något till en specifik orsak genom att utesluta diverse andra alternativa förklaringar eftersom det även skulle kunna finnas okända orsaker och eftersom vi inte kan förklara allt (långt ifrån) som händer i kroppen. Hur många råkar inte ut för oförklarade sjukdomar/ symtom?

      Tycker det låter aningen som ett missförstånd eller som att det finns mer fakta bakom som gör att de tror att just c vaccinet bedömdes vara en trolig orsak.

       Håller verkligen med. Har en närstående som blev sjuk för x antal år sedan. Massor av diffusa och konstiga saker som inte kunde förklaras. Hade det varit idag, efter vaccin, kanske någon läkare mumlat något om vaccinet…

     Din dotter utreddes precis som de med biverkningar utreds. Varför menar du att en biverkning är utredd mindre än ett medfött fel som upptäckts?

     En ganska ung kollega till mig fick hjärtstopp. Efter många utredningar upptäckte de att det var en allergisk rektion mot en medicin han fått för en annan åkomma. Eller chansade de bara när de ”kom fram” till det tror du? Chansade läkaren att din dotters fel var medfött också eller utreddes det?

      Det går inte att fastställa vad det kommer ifrån, det kan vara medfött eller kommit av en infektion. Så om det hade upptäckts nu så hade vi trott att det kunde varit vaccinet. Det är inte alltid du kan säga säkert när det uppstod, läkare är inte allvetare.

       Förlåt, var jag som trodde att jag läst medfött.

       Nej de är inte allvetare men i en utredning så utesluter man mycket annat. Precis som med diagnoser så kan de bli fel men de blir ofta rätt också, eller hur!?

       Varför skulle en utredan om biverkningar vara mer gissningslek än en annan medicinsk utredning?

        Därför att om du tidigare trodde du var frisk men kanske hade ett hjärtfel redan tidigare kan inte ens läkaren veta.

      Haha ja, läkare CHANSAR och GISSAR. Hela tiden. Är det en nyhet för dig..?

      De gör estimerade gissningar. De har fel hela tiden, ger fel medicin, ger fel behandling. Men de har också ofta rätt och de är det bästa vi har att lyssna på och varje fel tar oss närmare andra, nya och bättre lösningar.

     Eller hur!? Dessutom tycks en del tro att ”bara man är hyfsat ung” är det ingen fara, (och man behöver inget vaccin) men man kan gå omkring med mkt ovetandes. Åldern är ingen 100% garant.

      mitt svar var till ”Anonym 20.55”

   En kollega till mig med, läkarna var helt övertygade om att det var vaccinbiverkningar. Men några veckor senare hände det igen och då hittade de en liten, liten hjärntumör de missat första gången.

   Jag har en arbetskollega som är förlamad från midja och neråt efter vaccinet.H*n låg På iva ett par veckor men är nu på rehab. Har även tre plötsliga dödsfall i min närhet på fullt vad vi vet friska personer (alla i 50 år åldern) alla fullvaccinerade. Detta har skett inom loppet av fyra månader. Det är mycket för att vara i min bekantskapskrets.

   Jag har med fått kraftiga biverkningar av vaccinet som inte gått över. Usch väldigt obehagligt att det är så många som fått det.

    Eller hade du fått detta ändå.

     Nej det kom direkt efter vaccineringen. Har fått bekräftat från läkare

     Du vet om att man kan göra medicinska utredningar även när det gäller biverkningar?

   Väntade bara på den kommentaren, allt kan kopplas till vaccinet. Konspiratorisk much?

    Jag fick en biverkning av vaccinet. Är helt plötsligt totalt allergisk mot folk som tror att alla deras åkommor har med vaccinet att göra. Härlig biverkning jag fått.
    (Ja vissa åkommor har med vaccinet att göra, men inte fan alla)

     Jag har tagit tre doser av covid vaccinet. Jag fick inga mensrubbningar och är nu gravid 🙂

      Grattis till dig.
      Jag och alla mina vänner(utom 1), familj och släktingar, arbetskamrater, och dom grannar jag känner, har alla tagit vaccin. Ingen har fått någon svårare biverkning än ont i armen eller lite feber.

   En kompis kusins hamsters syssling fick också så av vaccinet!!!! Sen ramlade båda armarna av?

    Det är inte friskt att håna sådana här saker.

     Det är inte friskt att va anti-vaxer heller

      Du är anti vaxxer på vilket vis om du diskuterar olika biverkningar av ett vaccin.. ? Hur menar du egentligen. Verkar det inte väldigt osunt inte vilja prata om dem?

      Fast personerna har ju tagit vaccinet? Hur kan man vara antivaxxer för att man fått biverkningar och berättar om det.

       Exakt.

       Det påminner om en sekt. Antingen är man för eller emot, verkar inte få finnas något mellanting.

      Vem menar du är antivaxxer av kommentarerna här?

     Men det är friskt att inbilla sig menar du?

    Varför vill du förneka att det finns biverkningar?

     ALLA mediciner och läkemedel har biverkningar.

     Jag fick biverkningar av antibiotikan jag fick i somras. Min sambo tål inte Treo.

    Sk modernaarm.

    Stackars hamstern som tappa båda armarna ?❤️

   Fått hjärtproblem av vaccinet. Känns sådär, men men. Önskar faktiskt att biverkningar kunde diskuteras mer neutralt, det är ju också jätteviktigt. Tycker i alla fall man ska ta vaccinet, majoriteten får ju inga biverkningar.

    Jag håller med ❤️

    Folk vill inte ta in information som kan påverka dem negativt. Strunta i antiintellektuella påhopp, opinionen kommer ändå svänga vg vaccinet som det existerar idag med nya studier som ifrågasätter effektiviteten som är på G.

    Vad för hjärtproblem? Är det hjärtmuskelinflammation? Det kan man få av en vanlig förkylning om man har otur dessvärre.

     Ja? Vad är din poäng. Man kan dö av en förkylning också.

      Och ja, vad är din poäng? Min är att har man otur, kan man få det av en förkylning, disponerad osv..

  Låter som migrän med aura. Väldigt obehagligt första gångerna när man inte vet vad det är!

   Jag har migrän med aura och jag tappar ju inte medvetandet för det. Tippar på TIA.

    TIA låter rimligt!

    Jag får luknande symptom vid mina migränanfall! Synbortfall, domningar, svårt med talet, tänker rätt ord men fel ord kommer ut… Ofta domnar även tungan och svalget så har svårt att andas! Måste ligga väldigt still och fokusera på att få luft! Inga kramper dock! Väldigt obehagligt om man inte vet vad det är! Kan absolut utlösas av stress!

    Man kan tappa medvetandet av ett riktigt kraftigt migränanfall. Inte kul. Låt oss ändå hålla tummarna för att det var migrän, känns ändå bättre än tia/stroke.

   Kramper och medvetslös låter inte som migrän…?

   Instämmer.
   Migrän kan verkligen slå ut hela kroppen på märkligt vis, många tror det bara handlar om huvudvärk men det är bara en (dock stor) bit.

  I Thailand så sprayar man mycket mot olika småkryp, undrar om hon inte kommit i kontakt med någon av de starka medlen på något sätt?

   Hahahahahaha

    Konstig humor du har.

     Ja det är inte kul att tänka sig Lisa slicka på golv och avloppsrör.

      Va? Sådana sprayer kan ligga i luften eller på sängkläder. Turister som är känsliga kan få reaktioner.

       Jag skojade bara lite… 🙂

        ? aha jag var lite tondöv där. Flåt.

       Men ärligt, hur många turister skulle då inte bli medvetslösa hela tiden? Dag ut o dag in. Ganska ologiskt va?

        De följer ju oftast reglerna för hur mycket de får spraya, så klart. Men ibland så sker ju fall. Har läst om flera.

   Seizure liknande anfall kan man få efter kontakt med deet eller permiterin, båda vanliga i Thailand mot bed bugs och skabb.

    Kramp och vägglöss är de svanka orden du letar efter

     Tack.

  Låter likt migrän med aura. När jag har det domnar hela halvan av kroppen bort , synen försvinner ( ljuspunkt framför synfältet), talet försvinner ( helt andra orimliga ord ersätter istället ) och motoriken försämras. Huvudvärken kommer ibland efter och då slår den till över ögat. Efter anfallet känns huvudet urladdat och isandet.

  Alltid lika intressant att läsa hur olika inläggen skrivs beroende på vem det handlar om. Hade det gällt Bella hade det varit en lång fortsatt utläggning om hur idiotiskt det är att befinna sig i Thailand under en pandemi och att hon i princip hade fått skylla sig själv.
  Skönt att det verkar ha gått bra och hoppas hon kryar på sig.

  Jag hade tre hemska krampanfall som satt i en timme varje gång. Kunde bara ligga ner helt stilla. Tänkte äsch är väll magen. Nej var en stor tumör!

   Hoppas du mår bra idag? ?

    Jodå. Smärtan kom akut en natt. Och dag tre operation o tog då bort tumören 1,3 kilo och äggstockarna ena vägde 1 kilo och äggledare. Vilken pärs.

     Jösses! Vilken pärs du gått igenom ❤

  Hoppas hon gör mer, ordentliga undersökningar när hon kommer hem. Om symtomen var så som hon beskrev dom, så är det klassiska tecken på stroke eller TIA.

  Låter precis som när min bror får epilepsianfall. Hoppas hon faktiskt inte tror det beror på stress utan kollar upp det ordentligt.

  Om det var en TIA är hon verkligen safe att flyga hem bara så där då? Jag kan inget om sånt ba tänker på blodpropp och att det är lite att tänka på vid långa flygresor o man är benägen att få propp

  Vad fan gör man i Thailand under den dödligaste epidemin i världshistorien?

   Håller med. Fasiken folk kan väl sluta dra hem massa mutationer för de bara måste iväg på semester.

   Det är en pandemi och nej, den är inte ens på topp 5 av dödligaste pandemier i historien.

   Men sluta sprida lögner. Smittkoppor var den dödligaste. Mellan 300-500 miljoner människor dog. Sen digerdöden – 200 miljoner människor dog. Spanska sjukan – mellan 50-100 miljoner
   Människor dog. 5 miljoner människor har dött av (läs:med) Covid. Man kan ta Covid seriöst utan att ljuga och hitta på. Håll dig till fakta. Kanske känns det som den värsta i världshistorien men det är den inte.

    Man kan ju också ställa sig frågan, hur många hade dött av covid-19 om den kom i samma tidsperiod som digerdöden, Smittkoppor och Spanska sjukan?
    Vi har ju lyckats dra ner dödsfallen pga vi når ut till människor via teknik och kan förmedla viktig information, så som håll avstånd, stanna hemma vid symtom, jobba hemifrån i den mån det går. Vi har även en helt annan hygien idag än då osv. Så jo covid är dödlig men tack vare att vi har helt andra medel att jobba med idag än då, så hjälper det oss jäkligt mycket och vi ska vara tacksamma.

     Och om inte om hade funnits…

     Fast å andra sidan så var världen inte lika globaliserad på 1700-talet, inte ens på 1800-talet reste vi så mycket som nu.
     Vi levde inte i stora städer, utan vi levde som bönder där vi inte hade så mycket kontakt med andra människor än de på den egna gården.

      Så du menar att digerdöden dödade 200 miljoner människor utan att korsa länder?! Snälla?

      Såklart att de reste och åter igen, de hade inte samma medel som vi har idag. Vi kan idag resa med bil,tåg, flyg och båt, visst förr hade man otroligt mycket mer begränsade medel. Men visst fasen reste de och smittan passerade olika länder.
      Sen har vi också en helt annat sjukvård idag än vad de hade då, så vi ska vara tacksamma för att vi lever 2000-talet där vi har teknik och en utvecklad sjukvård. Möjligheter!!

       Digerdöden var inte en influensa. Det var en pest som spred sig med hjälp av loppor och skadedjur. Om jag inte missminner mig så var det också längre inkubationstid på pest.

       Jag skrev dock inte att dessa smittor inte korsade landsgränser.

   Nej, inte den dödligaste i världshistorien. Sedan kan man också fundera över vad som händer när turism stannat upp i länder där den är den största inkomsten. Eller bryr vi oss bara om att rädda liv när det gäller corona?

    Läste om hur många barn som inte kan gå till skolan i Thailand nu när familjen inte har inkomst från turismen.

    Det är absolut en fruktansvärd konsekvens, men är också svårt med en bra lösning. Säg att Sverige och liknande länder exempelvis inte avrådde att resa till vissa desitnationer med exmeplvis hög smittspridning och kanske undermålig sjukvård. Så åker turister dit, blir sjuka på plats och dels då belastar ett redan sårbart sjukvårdssystem och dels skulle det gnällas sönder om respektive sjuk turists stats ansvar att få hem dem till sina hemländer för att de ska kunna få fullgod vård. Att gör medicinsk evakuering är vare sig billigt eller enkelt rent logistiskt, speciellt inte under en rådande pandemi. Så jag förstår helt och hållet att stater avråder sina medborgare från att resa. Samtidigt som jag också har all empati för att det drabbar länder och människor som livnär sig på turism.

    Det är så många beslut som måste tas i en pandemi som alltid kommer ha förlorare. Det är ingen särskilds fel eller fel beslut för det, det är tyvärr en konskvens av att det är en pandemi helt enkelt.

   Instämmer. Men folk MÅSTE bara resa. Vad fan är det med vissa människor, jag undrar vad det är dom flyr ifrån med allt detta resande hela tiden. Självklart vill alla ha miljöombyte och semester ibland, men den nuvarande nivån av resande alltså….insane. Och under en pandemi, som om inget har hänt liksom.

  Vad bra att den här flunsan demonstrerar för alla oss andra på ett så konkret sätt varför man absolut inte ska åka utomlands nu och belasta andra länders sjukvård ? ? ?

   Tror få förstår vilken äkta katastrof som skulle ske om vi helt stoppade världen.

    ”stoppade hela världen” Utveckla gärna. För om vi reser och sprider denna skit ännu mer, med ännu fler mutationer, så kan jag lova dig att det kommer få enorma konsekvenser runt om i världen, såväl ekonomiska som humana. Långt mkt värre än om världen står lite mer still än vanligt en tid, tills det hela har klingat av.

     Du talar emot all samlad expertis på området.

      Kan inte du länka till den ”all samlad expertis på området” du pratar om,som ger rekommendationer att resa, och som jag då, enl dig, ”talar emot”.

       Googla vad UN säger om lockdowns och deras varning om konsekvenserna av att stanna världen om så bara för en liten stund.

        Fast nu pratade inte jag om ”lockdowns” , utan resandet, utomlands mer specifikt. Att utfärda lockdowns el att skippa nöjesresande i världen under en pandemi är två vitt skilda saker. Tror personligen inte på lockdowns, men onödigt nöjesresandet däremot, gör att smittan sprids otroligt mkt snabbare, vilket i sin tur gör att sjukvården blir gravt överbelastad.

         Onödigt nöjesresande som du kallar det är alltså levebröd för miljontals människor i mottagarlandet. Läs vad UN säger om detta och varnar för. Märks att du inte läst.

          Det är du som inte är påläst. Dessa människor som lever av turism kanske dessvärre inte har ngt liv att leva öht när smittan sprids, eftersom vaccinationer inte sker med samma frekvens som här. Men visst, du tycker pengar och ekonomi går före människoliv, jag har förstått det nu. Men fundera lite på vad man skall med pengar till om man ligger tre meter under jord.

           Nu var det ju inte min privata uppfattning jag skrev utan vad UN varnar för. Du vet, dom där artiklarna du tydligen vägrar läsa.

           Svar till ”Anonym 05:34″Du läser enbart om det du vill och tolkar det ur ett enkelriktat perspektiv. Hänvisar till ”samlad expertis”, men utesluter rekommendationer vi får av initierad expertis i vårt land, där vi bor och verkar. Du har ingen aning om vad jag läst och hur jag håller mig informerad, men upprepar hela tiden att det du läst (och jag ”inte läst”-dina ord) är (din) sanning. Hett tips, helikopterperspektiv brukar göra att man inte låser sig helt, blir meningslöst att diskutera annars.

           Men det en läkare rekommenderar ur ren smittspridande syfte är antagligen inte samma som en ekonom rekommenderar med syfte att upprätthålla ekonomin. Och någon annan expert har arbetsmarknaden i åtanke. En annan den övergripande folkhälsan, en annan fattigdom osv.

           Vem rekommenderar vad och med vilket syfte? Att få stopp på smittan är en sak. Då kan man ju bara isolera alla i all evighet ungefär. Att göra det samtidigt som andra faktorer tas hänsyn till är en annan.

           Det är sant, alla är sas ”experter” på sitt område och ger givetvis då rekommendationer som är färgade utifrån respektive perspektiv. Tex en medicinskt expert som står mitt i skitens epicentrum kommer ju troligen ge sina rekommendationer för total lockdown här & nu. Vi måste tänka själva oxå och ta ansvar och när detta är över får vi facit för vad som funkade/inte funkade. Som jag sa, tror jag (vet absolut inte, men utgår från mitt perspektiv här) inte på lockdowns, för då kommer smittan finnas kvar och fortsätta mkt längre, vilket i förlängningen absolut kommer skada infrastruktur mm i tex de länder som kanske lever till stor del av turism, men tror inget samhälle är såpass (bör ej vara) sårbart att nöjesresor för en tid skippas, det är trots allt så vi får in nya mutationer hela tiden. Jag pratar bla tex om ”pendlandet” till semesterhuset i Marbella, el till mindre smittskyddade avlägsna ställen. Det är en sak om man stannar på sin destination ett bra tag, men detta flaxande fram & tillbaka är det jag värjer mig emot. När en större del av världsbefolkningen fått ett naturligt hyfsat skydd så kan vi återgå till det mer normala igen och skadade infrastrukturer mm kan byggas upp igen, det gör de ju efter tex naturkatastrofer av andra slag. Människoliv däremot, kan vi ju aldrig få tillbaka. Så ser jag på det hela. Tar in och läser om rekommendationer men sväljer inte allt.

  Stackare. Vet inte mycket om henne mer än att hon verkar vara en go och fin tjej, hoppas du kryar på dig Lisa om du läser detta. ?

  Hoppas även andra förstår sitt ansvar i att vaccinera och att inte åka iväg i onödan.

   Detta hade väl inte med covid att göra? Hon hade väl gärna kunnat få anfallen i Sverige?

    Ett *lika borde du inflika?

     Ja det försvann av någon anledning. Men tur att du förstod att det skulle vara där.

  OT; Intressant artikel i Expressen om (bl.a. influencers) marknadsföring av vitt snus. Vore intressant om Camilla tog upp det. Kanske har det redan gjorts dock; jag har inte hunnit läsa så mycket på Bloggbevakning senaste tiden.

  https://www.expressen.se/nyheter/unga-lockas-till-vitt-snus-med-fest-och-influencers/

  Tar tacksamt emot råd av främlingar!
  Har ej tagit vaccin pga rädsla för biverkningar (narkolepsi, hjärtmuskelinflammation, livsbestående men, förlamning…) men nu är rädslan att få covid större än rädslan för biverkningar.
  Kan någon gullig själ pumpa ut argument för att vaccinera sig o lugna min ångestfyllda rädda hjärna ❤️
  Tack

   Jag har tagit båda sprutorna och är i 20-års åldern. Dem enda biverkningarna som jag fick (2-3 dagar efter både vaccinen) var att jag var hängig, trött och hade värk i kroppen (kändes mest som att jag var förkyld och låg i sängen 3-4 dagar tills jag var pigg igen). Ingenting annat har hänt mig och jag har inte åkt på någon allvarlig biverkning överhuvudtaget. Mina närmsta (2 st) har också vaccinerat sig och detsamma gäller dem. Hoppas att allting ordnar sig och att du väljer det beslut som är bäst för dig. ?

    Tack snälla ❤️ Jag förstår ju att riskerna är små att få allvarliga biverkningar, men när man läser 30 personliga historier om folk som fått grova men av vaccinet….
    Alltså vad man än väljer så riskerar man sitt liv ju. Fruktansvärda jävla pandemi vill bara att det ska va över, därav att jag funderat på att vaccinera mig. Men skulle nåt hända mig som det hände Lisa, asså jag hade dött av panikattack.

    Ska man riskera att dö/ få men för livet pga covid eller vaccinet…. Vad man än väljer så blir de fel, som att välja mellan de klassiska pest o kolera ???
    Fler får gärna svara. Behöver så mkt input som möjligt

     Hörde just Johan Styrud på TV, han sa att en handfull svenskar dött av coronavaccin och det var flest av Astra Zeneca i början av vaccinationen innan dom visste om blodpropparna.

     Men snälla, det som hände Lisa har ju ingenting med covid att göra.
     Narkolepsi har inget med det här vaccinet att göra. Hjärtmuskelinflammation fanns en liten risk hos pojkar under 16 år att få.
     Vem är det du känner som fått såna biverkningar? Lyssna på vad forskare och läkare säger, inte på massa hittepå.
     Tänk på att det är miljarder människor som nu blivit vaccinerade.

      Känner ingen som fått svåra biverkningar….. läser endast skräckhistorier från främlingar på nätet (jag skäms för jag hör hur sjukt korkat det låter) ?
      Tack för ditt svar. Tar första dosen om några timmar! ❤️

    Vi är 7 personer i vår familj mellan 27 och 62 år som tagit båda vaccinen och några har tagit den 3:e sprutan, inga värre biverkningar än ont i armen och lite hängiga.
    Hellre lite biverkningar av vaccinet och minska risken för allvarlig sjukdom och död än att få Corona.

   Är också i 20 – års åldern, har båda sprutorna och väntar på den tredje. Fick ont i armen och vid andra sprutan lite värk i musklerna och kände mig lite hängig. Inger mer. Hela min familj är vaccinerad, minst 10 personer mellan 12 och 90 som inte fått några allvarligare biverkningar än jag fick. Utöver det har jag ett stort antal kompisar och kollegor som vaccinerats och ingen av dem har fått någon allvarlig biverkning.
   Jag ser det som en självklarhet att vaccineras, dels minskad risk för mig själv att bli allvarligt sjuk men även för att bidra till pandemins slut och skydda mina medmänniskor. Jag litar på alla forskare och kunniga som tagit fram vaccinet. Jag har inte hört om någon som blivit förlamad eller fått bestående men av vaccinet, mer än i anonyma kommentarsfält. Har du det? Jag hoppas du vaccinerar dig och önskar dig lycka till!

   Jag är inte så medicinskt insatt så vågar inte ge några råd utifrån det, men kan berätta om mina/mina anhörigas upplevelser! Jag kände absolut ingenting efter dos 1 eller 2 (Pfizer), nästan så att jag trodde att jag blivit lurad haha. Av alla jag känner som vaccinerat sig (mamma, pappa, syskon, sambon och hans familj, släktingar och kompisar/kursare), har en handfull fått biverkningar som feber, huvudvärk och ont i kroppen – som gått över efter ett dygn ungefär 🙂 det är ändå ett stort gäng människor, och det har gått väldigt bra för oss alla vilket jag såklart är väldigt tacksam för! hoppas det är lite betryggande att höra iallafall <3

    kan också passa på att slänga in en kommentar om post-covid! min pappas kollega är 45 år och var oerhört aktivt! innan han fick Corona tränade han varje dag – han sprang milen 3 gånger i veckan och spelade paddel/tennis resterande dagar. dessutom har de ett väldigt aktivt jobb (inom byggbranschen). Han var alltså i väldigt god form (och inte gammal). Han fick corona (han fick feber och ont i kroppen, han sa att det kändes som att ha influensa) förra hösten (ej vaccinerad kanske bör tilläggas) och fick tyvärr stora men. Han är fortfarande sjukskriven på 75 % för hans kropp klarar inte att jobba mer än så. Han blir extremt utmattad av att ens gå upp för ett par trappor eller gå och handla. Det har såklart påverkat hans livskvalitet enormt. Han rehabar och det blir bättre och bättre, men jag skulle inte ens önska det på min värsta fiende!

     Tack snälla du för svar. ❤️
     Har tid imorgon för vaccin. Fjantigt kanske men jag är fan rädd på riktigt – hoppas jag klarar mig utan men. Glad att höra så positiva erfarenheter, fyll gärna på mer ❤️

      Hej Anna, jag har tagit tre sprutor, ingen reaktion annat än liiiite trötthet i en halv dag efter tvåan. Anhörig fick småfeber och sov bort det under natten. Jag har dessutom (en vecka efter tredje) tagit vaccin mot influensa och pneumokocker samtidigt i varje arm. Fick ont i ena armen några dagar.
      Statistik: av 17 miljoner doser covidvaccin som hittills getts i Sverige har det rapporterats in biverkningar av detta slag (trötthet, feber etc) på ca 5 procent, 95 procent av dem som tagit är utan biverkningar med andra ord.
      Förstår att du är orolig för så är det att vara människa ibland.

      Så bra att du ber om positiv feedback. Det är verkligen lätt att fastna i enkelspårig info på internet pga algoritmer. Jag är väldigt pro vaccin, min man är vaccinerad 3 ggr och jag 2 ggr än så länge, men jag kan definitivt hålla med om att vaccination känns l ä s k i g t! Mediciner och injektioner är ALLTID läskiga. Man får bara vara modig, lyssna på de som FAKTISKT är kunniga, försöka vara saklig och logisk och se på den stora massan som nu är vaccinerade där det faktiskt gått finemang. Själv inga biverkningar utom ont i armen, lite svullna lymfkörtlar (brukar ofta få det vid förkylning) och lite trött dagen efter. Heja dig, det kommer gå bra imorgon! Och om du känner dig orolig under vaccinationen: djupa andetag! You got this. Om du känner dig orolig effter vaccinationen: Ställ frågor till vården! Om du är orolig över biverkningar eller hur din kropp reagerar, prata med 1177 eller vårdcentral! De har nu ett års erfarenhet av just det här vaccinet och vet vad de pratar om! Man kan också läsa bipackssedeln för det vaccin du fått och se över listan av biverkningar. Det gjorde jag när mina några av mina lymfkörtlar svullnade och det stod med som en biverkning och det kändes lugnande. Heja dig och ha det så bra!

       Tack tack TACK fina du! ❤️❤️❤️ 13:15 är det dags imorgon, börjar nästan bli pepp å vill mest få det överstökat. Tack igen?

      Jag (kvinna 23) har fått två doser, min lite äldre syster, mamma, pappa och alla andra i min närhet också. Den värsta biverkningen var väldigt ont i armen i ett dygn som min pojkvän råkade ut för! Han är också ung och fick modernas innan de stoppade den för unga, men inget gick snett och han mår toppen. Kom ihåg att de stoppar vaccin så fort det finns misstanke om koppling till allvarliga biverkningar! Vilket är varför du inte kommer få moderna utan Pfizer. Så känn dig lugn! Läste häromdagen ett instagraminlägg från en frisk tjej i tjugoårsåldern som låg elfte dagen på IVA och önskade inget mer än att hon vaccinerat sig

      jag tycker inte det är fjantigt att vara rädd! såklart man blir det när man hör om personer som fått så hemska biverkningar. jag håller tummarna för dig imorgon, det kommer gå bra <3 om du kommer ihåg/orkar/hinner får du gärna uppdatera oss hur det gått! jag ska erkänna att jag också va lite rädd eftersom jag hört skräckhistorier, men jag och min sambo vaccinerade oss ihop och det var skönt att ha någon "att dela det med" (hahah kanske jättelöjligt men jag tyckte det) så om du vill snacka av dig lite imorgon kommer jag kika in här!

    Exakt så kände jag med. Endast yttepyttelite ont i armen (muskeln, man tar ju sprutan i en muskel), så undrade om jag fått saltvattenlösning? Brukar reagera på saker, bla getingstick svullnar jag upp enormt av, så var beredd på att få en hyfsat stark reaktion, men som sagt, nada hände och jag mådde precis som vanligt. Så till ”Anna”, med tanke på hur många som nu vaccinerat sig och hur få procentuellt sett, som fått allvarliga biverkningar, så måste man nog säga att risken är låg. Tycker iofs att det är sunt att tänka till och väga för/nackdelar inför en vaccination av det här slaget. (öht är det sunt att reflektera när man rekommenderas flockåtgärder och inte bara flyta med strömmen per automatik) Är ingen antivaxx hater ej heller en som propagerar för vaccination per se, men sett till den stora bilden ansåg jag att vaccination var det enda rätta.

  Detta är symtom för stroke, sen kanske det inte var det hon fick.
  Men får man dessa ska man alltid söka vård direkt. Vid en stroke är tiden avgörande!
  Gör inte en Lisa och åk moppe till hotellet, sök vård direkt!

  Jag hade en misstänkt tia för några år sedan, den kunde aldrig bekräftas i undersökningarna, men jag hade ungefär samma symptom, minus kramperna. Hoppas att hon utreda vidare när hon är hemma igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.