Reklam för plastikkirurgi på Bloggbevakning?

Mail från läsare: Malin Wind <m_windh@hotmail.com> Bilagor 12:34 (för 10 timmar sedan) till kontakt@bloggbevakning.se Hej Camilla! Kanske inte så passande att denna reklam dyker upp i ett inlägg om operationer. Något måste du väl ha att säga till om när det gäller reklam på din blogg?! Mvh // Malin

Ibland så dyker det upp mail som dessa i min inkorg, där man undrar om det är så att jag gör reklam för plastikkirurgi. 
I det här fallet hamnade reklamen i ett inlägg om plastikkirurgi, men ibland dyker det upp från ingenstans.
Svaret är nej.
Jag har inte accepterat, valt eller placerat reklam för plastikkirurgi på Bloggbevakning.

Jag har skrivit ett inlägg om detta tidigare men gör det igen för att vara extra tydlig med att det inte är jag, Nyheter24 eller annonsnätverket som placerar den här typen av reklam här inne.
Det handlar om så kallade ”Google ads” som jag förklarar lite kort här nedan.
Har ni funderingar kring en annons som dykt upp hos er när ni är inne på Bloggbevakning?
Ta en skärmdump och maila den till mig på kontakt@bloggbevakning.se så kikar jag på det.
Anledningen till att jag ber er ta en skärmdump på annonsen är för att OM det är en Google ad så ser den förmodligen inte likadant ut hos mig eftersom annonserna som visas bland annat baseras på nätverkets sökhistorik och en massa andra saker.

Får du upp dessa två symboler i hörnet så rör det sig om en "Google ad". Du kan klicka på dem för att stänga ner annonser du inte är intresserad av, så Google kan välja ut andra annonser att visa för dig som kanske passar dig bättre. Dessa annonser är inte placerade här av mig, Nyheter24 eller Life of Svea.

Från Google:

Hur fungerar Google ads? Google Ads visar din annons när människor söker online efter de produkter och tjänster du erbjuder. Google Ads bygger på smart teknik som ser till att dina annonser visas för potentiella kunder just i det ögonblick då de är redo att agera. Börja med att välja ett mål, som att få fler besökare på din webbplats eller fler telefonsamtal till ditt företag. Välj sedan i vilket geografiskt område du vill visa din annons. Detta kan vara en liten radie runt ditt företag eller ett större område som orter, delstater eller hela länder. Skapa slutligen din annons och ange ett budgettak per månad. När din annons har godkänts kan den visas överallt där användare i ditt inriktade område söker efter en produkt eller tjänst som liknar din. Du betalar bara när personer interagerar med din annons, som att klicka på den eller ringa till ditt företag. // Vilka är de olika typerna av Google Ads? Det finns tre grundläggande kampanjtyper i Google Ads: kampanjer i söknätverket – vanligtvis annonser i textformat som kan visas på sökresultatsidorna på Google när någon söker efter en produkt eller tjänst som liknar din kampanjer i Display-nätverket – vanligtvis annonser i bildformat som kan visas på webbplatser och i appar som dina kunder besöker videokampanjer – vanligtvis annonser i form av sex eller 15 sekunder långa videor som visas omedelbart före eller i YouTube-innehåll.

Om det av någon anledning INTE är en Google ad utan en ”vanlig annons” så handlar det med största säkerhet om företag som kör med små fulingar för att ta sig runt preferenserna för en viss hemsida. Det har hänt en enda gång här inne, i alla fall som jag är medveten om.
Här har jag beskrivit problemet och hur vi – Jag, Life of Svea och annonsnätverket – ställer oss till det och vad ni kan göra om det händer hos er.

Jag uppskattar all feedback och engagemang från er. 
Tack för att ni reagerar när någonting ser fel eller konstigt ut. 

 

25 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Detta påminner mig om mannen som klagade över att sonens fotbollslags hemsida hade reklam för ryska lättklädda kvinnor… ?

   Din kommentar fick mig att tänka på den upprörda mannen på Facebook som skrev ”om ni ska tvinga oss att bära munskydd kan ni väl åtminstone göra munskydd som inte stinker?! Varje gång jag tar på ett munskydd luktar det skit!”

    Kan rekommendera en tur till tandhygienist 😉

  Jag blev just ännu torrare, jag får alltid reklam för vitvaror. Noll intresserad av skiten. Påminns även om kränkt fb-status jag skrev för typ 10 år sedan om hur jag fick reklam om blygdläppsplastik. Förstår nu att folk nog undrade över mina Google-vanor då. Känns lite mindre torrt iallafall.. pun intended.

  Jag har aldrig fått sådan reklam här. Inte heller spelreklam. Men så är jag aldrig inne på sådana sidor heller.

   Jag har aldrig sökt på plastiskkirurgi men fick upp det här tidigare idag. Enda stället jag läser om sådant är här men det kanske är baserat på innehållet på sidan, jag vet inte.

   När jag gjorde exjobb googlade jag på nya fönster för att jämföra priser. Fick reklam om fönster i flera år efteråt ?

    Jag jobbar som copywriter och skriver till om otroligt många olika saker, därmed googlar jag en massa från allt till hur man bygger altan till varför aprilskämtet finns. Mina Google algoritmer har gått helt bananas och jag har fått upp så mycket reklam om saker som jag aldrig skulle köpa.

    Om man inte vill ha riktad reklam kan man stänga av det.

     Haha, jag jobbar på reklambyrå och har kunder inom alla möjliga branscher. Fick stänga av alla former av spårning och ta bort info om mig från mitt googlekonto för att annonserna blev så jävla knäppa efter ett tag i branschen.

    Ja, även om man inte sökt specifikt på det man får upp reklam om, så kan man få upp det för att algoritmen försöker förutspå saker du skulle kunna vara intresserad av baserat på annat du sökt på/var du rör dig online och det påverkas även mycket av vad andra med liknande vanor som dig också söker på. Lite som sektionen ”andra har även tittat på…” på produktsidor i diverse webshoppar.

    Varför har ni inte AdBlock?

   Får alltid fucking spelreklam överallt. Har aldrig spelat eller googlat om skiten. Fattar noll, haha.

    Är du kille eller tjej? Funderar eftersom jag får en hel del reklam som riktas till kvinnor som de antar att jag är intresserad av bara för att jag är kvinna (diverse skönhetsgrejer, graviditetstest mm). Blev så trött på skiten att jag bytte kön på mitt Googlekonto. Då började jag få trailers på actionfilmer, spelreklam mm istället ?

     Jag bytte ålder. Är nu en 90årig kvinna och det har lugnat sig för mig med

     Ja det stämmer , när jag på Facebook bytte status från singel till i relation. Fick jag nästan bara bantingsreklam och jaktreklam ! Börjar kvinnor med pojkvän jaga eller hur tänkte de där ! ?

     Är faktiskt kvinna. Får dock också jättemycket klädreklam och reklam om ekologiska varor. Varken jag eller min man är intresserade av kläder, eko eller spel. Haha. Hur ändrar man ålder eller kön?

    Någon på samma nätverk har nog googlat på spel, när mina barn har hälsat på hemma så får jag upp reklam för barnsaker, graviditet, hockeyprylar, anime, roliga citat m.m.

     Hm det passar egentligen inte till varken mig eller min man. Eftersom vi har delat konto skulle jag ju se om han spelat. Men klart, han kanske sitter och googlar och läser om nätkasinon.. säker kan jag ju inte vara ?

  med adblocker är problemet väck!

   Ja, jag använder uBlock extension på Firefox och får aldrig reklam här eller på någon annan sida. Väldigt skönt.

  Sorry för OT men på tal om vad man får upp i flödet…Jag har en vän som verkligen spammar instagram med inlägg VARJE dag. Oftast lägger hon ut bildserier så det är alltså inte bara en bild per inlägg . Jag får knappt upp något annat längre än vad hon äter,hennes familj,hennes katt samt hon själv poserande och fjantande. Samma saker lägger hon även upp på Fb. Har letat efternågon begränsningsfunktion på insta men hittar ingen. Måste jag avfölja för att slippa hennes käcka fotoalbum?

   Nej. Man kan stänga av både inlägg och stories på instagram. Gå in på hennes profil på instagram, sen tryck på pilen bredvid ”följer” där kan du inaktivera. ?

    Tack ?

  Det blir lite passivt beskyllande när så många skriver ”jag får aldrig upp sånt men aldrig googlat det heller” (som att det är personens eget fel att de får upp sådan reklam), tror det kan slumpa sig så att man får upp ads orelaterade till vad man googlat. Förstår att det oftast är baserat på en algoritm men algoritmen kan ju ha fel eller fått en knäpp.

  Till alla som drar ”Om man får reklam för det så måste man ha sökt på det”:

  Behöver inte vara relaterat till sökhistorik när man får upp Google ads. Om man får en annons för plastikkirurgi behöver man alltså inte ha sökt efter något sånt, utan det kan vara baserat på att du är tex kvinna av en viss åldersgrupp som tex visat intresse för skönhetsprodukter och kläder.

  Ska du inte ta och byta annonssystem isf till ett system där du kan välja bort det här? Jag tycker inte det är rätt att preacha att influencers är vinstdrivande företag som måste ta ansvar och inte bör fly in i rollen som privatperson när de gör fel, men sedan göra annorlunda själv. Den här bloggen är väl också ett vinstdrivande företag? Bort med de här annonserna, pronto! Du har stor makt på Nyheter 24.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.