Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

789 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad tycker vi om Melinda Jacobs, denna aspirerande influencer? (Esmeraldas/Lilla hjärtans familjehemsmamma). Hon har lite över 50 000 följare och det har synts diverse influencer/kändisar på hennes konto (Sofia Wistam, Elaine Eksvärd, Pappa pappa dotter etc).

   Vad ska man tycka? En fruktansvärd historia. Sen vet vi ju, såklart, inte allt

    Frågan handlar om Melinda, inte om Esmeralda.

     Svaret också? Eller vad menar du? Ska man tycka något om Melinda utöver Esmeralda-storyn? Ingen känner väl henne här

   Hon kan säkert använda sin plattform för att prata om barns rättigheter och det är positivt att lyfta.

    Det tycker jag också. 99 % av det influencers skriver är så intetsägande så bra att hon kan lyfta upp viktiga saker.

   Tycker inget alls om henne. Mer än att jag tycker fruktansvärt synd om vad hon och familjen fått gå igenom.

   Tragisk händelse, men stör mig också lite på att hon ska synas överallt.

   Sen är det fint att hon tagit fler barn till sig.

    Varför stör du dig på det?

    Var syns hon överallt?

    Jag störs inte av att hon syns överallt, för det tycker jag inte att hon för, men jag störs av att hon syns med Elaine och papporna som syns och vill synas överallt hela tiden.

   Jag har lite svårt för henne som person, något som skaver med hela henne. Kämpar hårt för att det rosa skimret kring sin mammaroll ska hållas uppe.

   Hon känns genuin och gör något med sitt liv som förtjänar att uppmärksammas. Så länge hon inte börjar göra reklam för twistshake är det rätt lugnt tycker jag

    Ånej, hoppas att hon inte börjar med Twistshake och sånt!

   Tycker inte man lägger upp barn på bild som är placerade hos en. Integriteten är än mer känslig och ska skyddas. Sen har jag svårt för uttalanden som att man är mamma till någon som är placerad hos en, det är väl ändå en bild man vill tvätta bort inom socialtjänsten.

    Delar hon bilder på barn som är placerad hos henne? Det är väl inte tillåtet? Den infon gick iaf bekanta till mig. Inte ens på privat fb fick de dela… Känns inte ok…

     Hon gör det men har skrivit att de placerade barnens föräldrar har gett sin tillåtelse.

      Som att det är de vuxna det handlar om..säger ju bara det hur fel ute hon är i det avseendet.

    Ursäkta kanske jättedum fråga men vad är den korrekta titeln enligt socialtjänsten? Händer det aldrig att barn stannar hos familjehemmen till de fyller 18? Tänker att det måste ju hända ibland barn och vuxna knyter an som biologiska föräldrar/barn, nej?

     Självklart händer det. Ju yngre barn, desto större sannolikhet att de kallar de vuxna för mamma och pappa. Även barnen kan ju söka efter identitet och trygghet och därför kalla de vuxna för mamma och pappa. Att tillåta det som den vuxna tycker jag bara är fint. Vore skillnad om man tvingade barnen att kalla en för mamma/pappa. Och/eller om den vuxna förbjuder barnet att prata om biologisk mamma/pappa. Är ju inte konstigt att ha fler som kallas mamma eller pappa idag.

     Det kallas familjehem om det är ett hem där barnet ska bo under längre tid. Annars heter det jourhem – tanken är att barnet ska bo i jourhem under en kortare tid i väntan på familjehem men dessvärre sker det ofta att barnet får bo i jourhemmet längre än ett år. Om barnet bor i en FAMILJ är det ju inte särskilt konstigt att 1) barnet kallar vuxna för mamma/pappa 2) de vuxna ser sig som föräldrar till barnet.

    Okej så min lillebror som varit hos min mamma sen 7 månader och nu 7år ska alltså inte kalla henne mamma för att han är placerad?

     Det beror väl helt på hur planen ser ut för honom? De allra flesta som är placerade stannar inte så länge. Sen är hon också ansiktet utåt för sådana här sammanhang och att då påstå att man varit ”mamma” så många gånger tycker jag är fel.

      Okej tack för svar. Ja dom har tagit över vårdnaden så antar att man blir en familj då ?

   Frågan borde i stället vara: Vad tycker vi om anonyma människor i detta kommentarsfält som bara måste försöka hitta något negativt hos varenda jäkla person de stöter på i sina sociala medier?

    Herregud vad dramatiska många är i detta kommentarsfält! Allt är inte svart eller vitt. Måste man alltid tro det värsta? Jag läser kommentaren som att TS är lite fundersam och funderar kring mammans avsikter. TS verkar inte ha bestämt sig för någonting utan ville DISKUTERA detta. Är det inte okej? Vad ska vi fylla detta kommentarfält med om inte diskussion? Ta det lugnt. Chilla. Ha inte så förutfattade meningar så fort någon yttrar skeptism, ifrågasätter eller delger sin mening. I stället för att skriva som du gjorde hade du ju kunnat ge din mening om saken.

  Vet ni vad jag personligen aldrig förstått?
  Dom som mitt i allt perfekt flöde fyllt med stageade bilder, smink och rikedom lägger upp nån osminkad bild där dom gråter med texten ’Kom ihåg att allt inte är lika perfekt som Instagram ger sken av!!’ och dom får hundratals kommentarer till svar om hur bra dom är berättar detta…för att sedan dagen efter gå tillbaka till att publicera sin perfekta yta.
  Det är som när modetidningar lägger upp artikel efter artikel om hur du ska klä dig, hur du ska se ut, vad för kläder du bara måste ha, för att sedan publicera en liten artikel i mitten med ’kom ihåg att du duger som du är’

  Om man VERKLIGEN genuint bryr sig om att andra inte ska låta sig luras av sociala mediers perfekta yta så räcker det inte att påstå att alla duger som dom är medan man samtidigt är med och bidrar till att osäkerheten finns där från början. Förstår ni hur jag tänker? Jag kanske är helt ensam om detta, har inte sett någon mer reagera på det men jag ville bara dela med mig och höra hur era tankar går?

  Jag tycker det är jättebra att visa ’verkligheten’ för att försöka påminna omgivningen om hur allt inte är perfekt men samtidigt är ju följarna där just för att följa det DU valt att visa upp. Du säger att man inte ska luras av en fejkad perfekt yta som du samtidigt själv är med och bidrar till. Då är det ju du själv som behöver den texten mer än någon annan för du är inte bara med och ser den falska fasaden utan är även med och bygger upp den.
  Bara en tanke sådär

   Om jag tex råkar ut för en olycka berättar jag till mina närmaste vänner och familj. Jag undrar varför tror ni en del influencer delar ganska mycket privat med människor dom inte känner?. Alltså varför behöver en del extra mycket sympatier?

    Attention Whores.

   Håller med, men ändå snäppet bättre än de som har allt perfekt hela tiden..
   Som sedan ett år senare lägger upp allt hemsk som hände just då.

    Tänker att det är ganska mänskligt att man i en pågående kris är försiktig med vad man delar med sig. Det blir liksom för nära.

     Håller med. Skulle inte heller dela någonting när jag mår dåligt.
     Men menar de som istället delar massor o kör på o allt är så bra.

   Tänkt på exakt detta så många gånger och håller med dig till 100%

  Mogis blogg ligger nere. Någon som vet varför?

   Hon kanske har stängt ned den. Hon är mer aktiv på Instagram, med både inlägg och händelser.

    Hej Mohi!

  Tips på film att se ikväll? ?

  Ska finnas på Netflix, Viaplay, Disney+ eller något där man inte behöver betala som SVT play tex.

   Parasit (SVT Play). Koreanskt drama

    Lite annorlunda, SÅ bra!

   München

   En oväntad vänskap ❤️ Finns på Netflix

   SVTPlay kostar ju ingenting.

    Ja hon skrev ju det 🙂 ”något som INTE kostar något, som exempelvis SVTplay (som inte kostar).”

   Unforgivable, Netflix

    Börjat kolla på denna, tack för tipset! ? hade visst lagt till den i min lista men gillar serier mer än film så inte blivit av att jag kollat

     Har du några serietips? Borde skrivit ner från någon tidigare öppet spår..

      White Collar ????????

   Vilken sort?
   Skräck, komedi, kostymdrama?

   För någon vecka sedan såg jag filmen ”The Father” som var helt fantastisk! Filmen finns gratis på Cineasterna där alla kan låna film så länge ens bibliotek är kopplat dit.

   https://m.imdb.com/title/tt10272386/

    Kan man låna film via biblos igen?!
    Hur gör man det?
    Senast jag lånade film var det VHS de hade. Det var några år sen….

     VHS, det var goda tider det ?

     Jadå, du kan låna film via biblioteket! Många bibliotek har oftast ett DVD/Blu-ray utbud, ibland tillkommer en liten avgift för att få låna. Men numer kan man även låna film hemifrån, gratis, utan att behöva besöka biblioteket fysiskt!

     Gå in här (länken går till en laglig streamingtjänstsida) : https://www.cineasterna.com/sv/

     Klicka på ”Välj bibliotek” och kolla efter om ditt bibliotek står med.
     Klicka sedan på ”Gå vidare”. Du slussas fram till ditt biblioteks filmutbud.

     Det finns ett sökfält som du kan använda och temarubriker med filmtips.
     Tryck på den film du är intresserad av.

     Två fält kommer att dyka upp som du behöver fylla i; lånekortsnummer samt pin-koden till ditt lånekort (samma kod du använder när du lånar böcker)

     Sedan är det bara att trycka på ”Titta på filmen”, lånet är aktivt i 48 timmar.
     Krånglar det så finns det hjälplänkar på sidan att använda sig av, eller så vänder du dig till ditt bibliotek för hjälp. En del bibliotek har ibland träffar för att visa hur Cineasterna fungerar,om du nu är intresserad av filmlån.

   Dont look up!!!

    Nej! Tittar på den nu och är så uttråkad att jag surfar här inne ?

    Nej fyfan va dålig den är, försökt mig på att se klart den vid 4 tillfällen nu och är inte klar än ?

    Blev så uttråkad av den filmen att jag fick en ny idé till en NFT kollektion och började skissa på det istället ?

    Jag tycker den är bra ?

   Har hört mycket bra om Sandra Bullocks nya film. Helt otippat då hon vanligtvis inte gör så bra filmer ? Minns inte vad den heter men hon är precis släppt från ett fängelse

    Määh! Jag älskar så gott som allt Sandra Bullock gör haha, att det kan vara så olika ? minns för övrigt inte heller vad filmen du skriver om heter men den var kanonbra!

    Määh! Jag älskar så gott som allt Sandra Bullock gör haha, att det kan vara så olika ? minns för övrigt inte heller vad filmen du skriver om heter men den var kanonbra! ☺️

    Unforgivable heter den

    Utan att spoila för någon så blev jag irriterad på slutet. Stör mig alltid när karaktärer gör helt ologiska grejer för att de tror de är heroiska men egentligen bara förstör ännu mer för alla omkring – ofta är det problem som hade kunnat lösas bättre om de inte tog på sig rollen att spela hjälte/gud. Alltså jag fattar att om det inte var så, så hade det inte funnits en film/handling, men känns som lat skrivande att inte kunna komma på en handling och driva den framåt som inte bygger på att karaktärer är helt ologiska (och som publik ska vi heja på deras ologiska beslut).

   Här blir det bortförd, io, adrift eller mother/android ?

   Om du behöver tips även till imorgon ?så rekommenderar jag Orca av Josefine Bornebusch. SÅ bra ❤️ (finns på svtplay)

    Oj det tyckte inte jag, tråkig och märklig. Brukar annars gilla Bornebusch, främst som skådis men även hennes serie ”Älska mig” (heter den tror jag? :O?)

  Jag har en syster i 20 års åldern som har varit ett såkallat ”problembarn” under sin uppväxt. Hon har mycket problem – hon har slagit sönder mycket grejer, bråkat och skrikit. Hennes (och min) mamma har vid ett flertalet gånger – säg 2-3 gånger per år, sedan hon var femton år tappat humöret pga detta. Några exempel på vad hon sagt vid dessa tillfällen är att min syster är ett slödder, psykopat, har inga vänner, är värdelös, att hon vill slå ihjäl henne samt att ingen tycker om henne.
  Min syster har nu valt att bryta kontakten med mamma vilket jag förstår HELT. Jag anser att det är HELT oacceptabelt att säga dom orden till sitt barn OAVSETT. Min syster har absolut inte varit enkel på något sätt men den gränsen FÅR man inte passera. Min (vår) pappa är däremot av uppfattningen att han förstår vår mamma då hon haft det så pass jobbigt med min syster vilket provocerar mig enormt. Han menar att det är oacceptabelt men att ”locket kan gå”. Vad anser ni?

   Visst, topplocket kan gå och man kan bli jävligt förbannad eller trött på någon. Men att säga sånna saker till din dotter – nej. Ingen vill väl vara ett ”problembarn”, kanske din mamma, istället för att säga att hon är en värdelös psykopat som hon vill slå ihjäl, skulle frågat hur hon mår?

    din = sin. Såklart.

     Har hon varit en kärleksfull mamma i 20+ år tycker inte jag ett ögonblick av vrede ska avgöra om systern ska ha fortsatt relation med henne. Er mamma lämnade inte din syster när hon var som värst, varför förtjänar hon att lämnas nu?

      Inte ett ögonblick. Dessa ord har sagts 2-3 gånger om åren i 5 år

      Hur menar du, att mamman skulle lämnat (hur?) dottern när hon var ett barn?

       Adoption eller familjehemsplacering är vad jag kan komma på såhär spontant.

        Familjehemsplacering är tyvärr ganska vanligt när det handlar om ”problembarn”

         Oj, nu kanske jag gjorde fel som använde ”problembarn”. Det har aldrig varit aktuellt med familjehemsplacering, så ”allvarligt” har det aldrig varit.

    Det beror ju på hur din mamma har agerat mellan gångerna topplocket gick så att säga. Handling betyder allt och ord betyder inget. Om din mamma varit oengagerad i din syster, inte hjälpt henne med varken sin tid eller sina pengar, ja då förstår jag om din syster inte vill träffa henne nu. Har din mamma däremot ägnat tid, pengar och kärlek åt din syster för att hjälpa och styra upp henne och systern bara dissat alla mammans försök, då förstår jag din mamma och din pappa till fullo.
    Alla kan explodera och behöva avreagera sig, det som räknas är vardagen och hur mycket man aktivt agerar för en person.

   Allt beror på hur hemsk hon varit. Men generellt, nej så säger man inte till sitt barn. Barn kan vara nog så jobbiga, men man är inte helt färdigutvecklad innan typ 20? eller något sådant, så som förälder måste man vara den som föregår med gott exempel. Att kalla sitt barn för massa tillmälen är aldrig ok. Aldrig.

   Det beror ju på hur din mamma har agerat mellan gångerna topplocket gick så att säga. Handling betyder allt och ord betyder inget. Om din mamma varit oengagerad i din syster, inte hjälpt henne med varken sin tid eller sina pengar, ja då förstår jag om din syster inte vill träffa henne nu. Har din mamma däremot ägnat tid, pengar och kärlek åt din syster för att hjälpa och styra upp henne och systern bara dissat alla mammans försök, då förstår jag din mamma och din pappa till fullo.
   Alla kan explodera och behöva avreagera sig, det som räknas är vardagen och hur mycket man aktivt agerar för en person.

   Nej din mamma gör fel, och din pappa med. Det din mamma har sysslat med är psykisk misshandel och din pappa har brustit i att skydda din syster, som ju va ett barn när din mamma sa såna här saker.
   Om jag va du hade jag stöttat min syster och sagt att du tycker dina föräldrar gjort fel men om jag hade velat hade jag ändå brhållit kontakten med dem.
   Men din syster var ett barn, dina föräldrar vuxna.

    Fast i realiteten, människor och föräldrar är inte perfekta och ibland brister det. Jag har en förälder som tilltalat mig på samma sätt som mamman i exemplet till systern. Jag bröt med henne i ett halvår/ något år. Men efter det breaket kan jag förstå henne på ett annat sätt (även om det var fel såklart) och idag har vi jättefin kontakt.

     Skönt att höra att er relation är bra idag. Men sorry det förändrar inte det faktum att detta är att betrakta som psykiskt våld.
     Hade det varit inom ett äktenskap och mannen sagt såhär till kvinnan, att han vill slå ihjäl henne och att hon är värdelös m.m, tror jag ingen hade tvekat på att kalla det för psykisk misshandel. Spelar ingen roll hur ”fin” han hade varit mellan utbrotten.
     Det som gör ts berättelse ännu värre är att det handlar om en vuxen som säger det till sitt barn och att den andra vuxna inte väljer att skydda eller försvara barnet.
     Att det finns människor som försvarar den här typen av föräldraskap tycker jag är förkastligt. Jag har en adhd-diagnos och det har även min tonårsson. Trots det har jag lyckats uppfostra honom utan verbala kränkningar. Och ja det har hänt både en och två ggr att han slagit på döda ting i hemmet.

   Det är vanligt i familjer med aggressioner och dysfunktion att orden börjar spåra ur när det brister, helst därför man ska avbryta interaktion i stadiet innan. Men det kan vara lättare sagt än gjort. Nu är de sagda och förvärrar därmed läget ännu mer. Men de kan fortfarande mötas och visa uppriktig ånger och förlåta. Har ni funderat på familjeterapi?

   Ofta är man ju inte ett problembarn av ingen anledning. Var själv ett problembarn. En del saker som min ena förälder gjorde/sa till mig när jag var yngre innan jag blev riktigt problembarn fastnade hos mig och när allt blev kaos växte även den ilskan mot min förälder som jag då tog ut det på. Dock tror jag inte ens den föräldern minns det bemötandet/beteendet mot mig som yngre innan jag blev kaos. Alltså tror jag mina problembeteenden riktat mot min ena förälder kunde sett ut som att komma från ingenstans.

   Några saker jag fick höra av denna förälder under tiden jag var kaos (”orkar inte med dig, kommer slänga ut dig” , var 14) sitter fortfarande kvar idag i ung-vuxen ålder. Det gjorde det även mycket värre i stunden och gjorde mig ännu mer arg/sårad/kaos. Om jag hade fått höra sådana grova saker på den tiden av min förälder hade det antagligen fortfarande suttit rätt djupt idag.

   Samtidigt som jag har en förståelse för att man kan bli helt trött och tappa det så förstår jag även väldigt väl hur extremt sårad man blir av att höra sådana saker från de som borde vara de som bryr sig om en mest. Men om man nu har blivit trött och tappat det är det extremt viktigt att be om ursäkt väldigt mycket istället för att försöka ursäkta sitt beteende och låtsas som att man inte gjorde något fel.

   Att din syster är ett ”problembarn” grundar sig troligtvis i något. Ett barn, tonåring eller ung vuxen är inte utåtagerande helt utan anledning. Som förälder har man ett ansvar att ta reda på, om det går vad problemen bottnar sig i, understödja och finnas där för att deras barn ska få adekvat hjälp. Bara några få ord eller meningar kan vara direkt skadligt. Det vet vi ju alla, det kan räcka med att någon har sagt att man har en stor näsa och sedan kan man intala sig detta själv. Att er pappa stöttar er mamma i detta är otroligt problematiskt och visar på att det stödet som din syster behöver inte finns. Verkar som att de inte kan se hennes perspektiv i hur hennes upplevelse av detta är. Jag blir så ledsen över att höra att visa tycker att det är okej att en förälder får lov att explodera ibland osv. NEJ, men om det skulle hända någon gång av en orimlig jävla anledning så ska det väl vara på sin plats att be om ursäkt och inte upprepa det igen. Jag tror att hon mår bättre utan er mamma i sitt liv just nu.

    Tycker ofta det är mer komplext än så. Pappan kanske försöker hålla uppe en enad föräldrafront så allt inte bara kollapsar i händerna på två arga syskon. Han uttrycker ju också att det ÄR oacceptabelt men manar till att de ska försonas. Det tycker inte jag är helt orimligt. Någon måste agera den resonans lugnande kraften i sådana situationer och han älskar ju uppenbarligen alla parter.

     Som Lina skriver har mamman gjort detta 2-3 gånger om året i 5 års tid. Då skulle pappan/de båda se till att det skulle försonas för längesen tänker jag. Så det låter mer som att komplexiteten ligger i den skadliga enade fronten. För dottern kanske det inte spelar någon roll då vid det laget att han säger att det är oacceptabelt och agerar lugnande krafter, samt står vid mammas sida i de återkommande verbala hoten.

     Slödder, psykopat, har inga vänner, är värdelös, att hon vill slå ihjäl henne. Hallå? Varför normalisera detta? Helt obegripligt.

      Ja precis, det är alldeles för grova ord för att jag ska köpa att det är något man bara häver ur sig när ”locket går av” så att säga. Jag kan förstå att en förälder som tappar tålamodet ger ifrån sig något i stil med ”jag orkar inte med dig!” som någon annan hade fått höra, men att kalla sitt barn slödder och att man vill slå ihjäl det??? Vem är barnet här egentligen?

   Ja, man kan tappa det men då får man ju lägga sig platt och be om ursäkt när man lugnat sig. Att säga att man vill slå ihjäl sitt barn är verkligen över gränsen.

   Det är nog gör jobbigt för dina föräldrar att konfronteras med att de sagt/accepterat att den andre sagt hemska saker och därför går de in i nåt slags försvar.

   Kanske kan ni gå i familjeterapi?

  A drift! Såg den igår och tyckte om den.

  Om ens föräldrar är gifta, och man bara har kontakt med den ena, och jag bett den att inte dela med sig av mitt liv med den andra – tycker ni detta är ett rimligt krav? Den ena föräldern menar att det är omöjligt och onaturligt att den inte får diskutera med sin partner. Självklart förstår jag att den föräldern jag har kontakt med måste berätta ytliga grejer ex att vi var och åt middag eller sådant, men att ha djupare samtal om vad som händer i mitt liv, när jag inte vill det, tycker ni inte föräldern bör respektera denna?

   Det är iaf ett väldigt hårt krav att ställa. Men om det verkligen finns skäl till det så är det rimligt att man avhåller sig från att berätta.

   Nej orimligt. Har du barn själv?
   Det är helt orimligt om du tror att den förälder du inte vill ha kontakt med inte älskar dig hejdlöst och vill veta hur du har det och hur du mår och vad du gör.
   Också orimligt om du kräver av föräldern du har kontakt med att hen ska dölja saker för den andra föräldern.

    Förstår vad du skriver. Men ”dölja” tycker jag är lite fel att se det som. Allt man inte berättar är väl inte att dölja?

     Din ena förälder vet saker om dig som den andra föräldern inte vet men säkerligen hade velat veta eftersom hen säkerligen älskar dig mest av allt på jorden. Då döljer ju förälder 1 saker för förälder 2. Båda älskar dig och förälder 1 förstår fullständigt hur tomt det är för förälder 2 att inte få veta allt om dig.

      Om personen inte har kontakt med föräldern och inte vill att de ska ha koll på deras liv finns det en anledning. Känns fel att skriva att den föräldern säkerligen älskar barnet mer än allt på jorden osv. Då hade de kanske haft kontakt. Håller med om att det är att dölja och måste vara väldigt svårt, men om det finns en anledning tycker jag ändå båda föräldrarna borde respektera det.

   Jag tycker tvärtom inte att det är ett orimligt krav du ställer. Tycker snarare att din förälder är aningen respektlös mot dig och det du känner. Dina föräldrar är två separata individer som du inte har exakt samma relation till. Jag har en jättebra relation till båda mina föräldrar och mina syskon men vi pratar om helt olika saker med varandra. Sådant som jag berättar för någon av dem i förtroende vet jag stannar hos den personen. Även om nu mina relationer med familjen är bra skulle jag bli ledsen om någon berättade vidare ett förtroende.

   Nej, det är inte fel av dina gifta föräldrar att prata med varandra om dig. Du är deras barn och de har haft varandra längre än de har haft dig. Du borde söka hjälp.

   Man sätter ju den förälder man har kontakt med i en taskig sits tycker jag.

   Jag har själv varit där. Min syster bröt med vår mamma. Fick alltid samvetskval när mamma frågade hur det var med min syster då jag visste att mamma blir ledsen om hon inte får veta och min syster blir sur om jag berättar något.

    (Jag kände att JAG blev tvungen att välja sida liksom)

    Usch jag har varit i samma sits. Det var otroligt jobbigt, visste inte vilken ”sida” jag skulle stå på.

    Också varit med om det. Känner bara väx upp, sluta va så jävla ego och barnsliga, gäller BÅDE föräldern och det syskon som ”brutit”. Är så fruktansvärt ego att ta sig rätten att bryta med föräldern och sen låta övriga syskon hamna i mitten i tjafset och bryter. Fjanterier är det.

     Vad ska man göra enligt dig? Undrar genuint. Från min sida alltså (TS).

      Jag har varit i den sitsen. Var länken mellan en förälder och ett syskon som hade brutit ned föräldern.

      Tyckte det var jättejobbigt sen insåg jag att deras relation inte är mitt ansvar. Pratade med båda och klargjorde det ”om du vill veta saker om Xs liv så får du fråga X. Jag tänker inte gå mellan. Det ni har sagt till mig i förtroende stannar här”

      Båda två protesterade lite men accepterade min ståndpunkt eftersom jag var konsekvent. Jag tycker att du är rimlig i din begäran och att du ska kunna förvänta dig att det du berättar för din förälder i förtroende stannar där.

   Går inte riktigt att svara utan att förstå bakgrunden (& fattar såklart du kanske inte vill dela med dig). Spontant, ja det är lite orimligt. Å andra sidan måste du ju ha brutit kontakten av en anledning. Så lite knepigt komma med råd.

   Kan du ge exempel på en ”djupare” sak du inte vill att föräldern berättar för den andra? Är det saker som ditt mående eller saker som att du har börjat plugga?

    Djupa saker: Mående, problem med killen, svårt å bli gravid,
    Icke djupa: Nytt jobb, flyttat

     Då tycker jag att du är rimlig och att det kan förväntas att respekteras.

   Jag tycker det du bett om är fullt rimligt. Om jag berättar något i förtroende för någon och uttryckligen sagt att det ska stanna mellan oss förväntar jag mig det. Men om den personen inte vill eller kan respektera det trots att du bett om det, så skulle jag råda dig att sluta dela med dig av djupare saker av ditt liv till just den personen ❤️

    Och det gäller ju egentligen i alla situationer. Berättar jag något åt en vän och ber henne att hålla det mellan oss och hon sen berättar det åt någon. Ja, då Bell litar jag inte på att jag kan berätta saker åt henne helt enkelt.

   Ja föräldern bör respektera. Annars hade jag inte delat något med den heller. Att bryta med en förälder är inte något lätt steg så jag är helt med dig!

   Det är inte orimligt. Man berättar inte saker man fått höra i förtroende om personen inte vill. Spelar ingen roll vem det är. Enkelt! Då riskerar man ju att inte få veta såna detaljer mer…

  Så besviken på Magdalena Andersson, en socialdemokratisk statsminister som anlitar svart städhjälp, dessutom av en utsatt kvinna. Fy!

   Jag är inte sosse och kommer inte rösta på Magdalena, MEN det var dock inte svart städhjälp utan vit städhjälp. Företaget självt däremot anlitade folk de inte hade koll på. Men statsministern har helt klart betalat vitt för städhjälpen.

     Fast nu verkar du inte ha förstått vad som hänt. Hon hycklar inte. Hon har anlitat vad hon och de flesta andra tror är ett kredibelt städbolag, helt vitt. De har sen anställt en person som saknar uppehållstillstånd. Det är ju omöjligt för Magdalena att veta om- hon gjorde så gott hon kunde.

     Obs- jag är inte sosse och har aldrig i mitt liv anlitat städfirma men rätt ska vara rätt.

   Fast hon Anlitade en städfirma som anlitade en annan där denna var anställda, så hon har inte gjort ngt fel.
   Läs på innan du dömer.

   Det var INTE svart städhjälp. Sprid inte oriktigheter. Hon anlitar en firma. Firman är de som gjort bort sig.

    Nej, magdalena och säpo har gjort bort sig. Att svenskar försöker bortförklara och förminska att det inte görs säkerhetskontroller på personer som har tillgång till statsministerns hem är sinnessjukt. Men så är vi ett pajasland och internationell byfåne som är för korkad för att förstå hur korkade vi är. Because we are swedish and we are the best in the whole wide world (men det får vi inte säga högt, det är fult, men att tycka det är ok)

     Nu byter du ämne? Först påstår du att hon anlitat svart städhjälp. När folk påpekar att så inte alls är fallet påstår du att Magdalena är en pajas som inte gjort bakgrundskontroll på företagets anställda. Magdalena är knappast personligt ansvarig för att göra dylika kontroller. Och det uppstår säkerligen en diskussion mellan Säpo och regeringskansliet nu för att identifiera vem som är ansvarig. Men min poäng var egentligen bara att du verkar medvetet sprida falsk info eftersom du tydligen visste firman var legit…

     Haha ja helt sjukt, gör de ingen säkerhetskontroll alls? ?

     Jag har själv haft städhjälp ett par gånger och inte gjorde jag en bakgrundskoll på deras anställda. Jag visste inte ens vilka som de hade anställt, de skickar ju bara din personal till en

      En liten detalj: hon är statsminister… det handlar om mycket mer än kollektivavtal och anställningsform här, i förlängningen kan det handla om rikets säkerhet.

   Alltså jag undrar var en sådan som du får nyheterna ifrån. För du kan ju inte lyssna på Ekot, titta på Rapport eller läsa DN, då hade ju vetat att det inte handlade om svart städhjälp. Läser du bara rubrikerna i någon kvällstidning?

    Om du får din fakta om vad som händer i Sverige från rapport och ekot( och sedan litar blint på allt som sägs där ) så är du du som är idioten här….

    Jag hoppas du inte får nyheterna från rapport och ekot för då är det du som behöver hjälp…

     Nu lugnar vi ner oss Sofie 🙂

   Du verkar ju totalt missförstått allt. Du kanske ska läsa ordentligt innan du bildar en sån här uppfattning? 🙂 har absolut inte stått någonstans att hon anlitat svart städhjälp. Förstår inte ens hur du kan ha fått för dig det? All fakta stod ju klart och tydligt i artikeln.

   Ändå intressant hur elitkvinnor som tagit ledarpositioner, gärna gifter sig med elitmän och hur dessa feministiska mål ökar på klassamhället med lågutbildad eller importerad arbetskraft i hemmet där nu ingen i familjen har tid.

    Hur tänker du nu? Jag och min man är högutbildade, hat välbetalda jobb. Vi har anlitat en firma som kommer och städar hos oss för vi vill inte lägga vår fritid på det. Kvinnan som kommer är relativt nyinflyttad till Sverige och läser SFI medan hon jobbar. Hon får ett jobb, betalar skatt, bidrar till samhället, får öva sina svenska utanför SFI, och får in en fot på arbetsmarknaden. Hon tänker inte jobba som städare hela livet men är glad för inkomsten medan hon lär sig svenska. Jag har väldigt svårt att se något negativt i upplägget.

    Och vad föreslår du? Kvoterade äktenskap?

     Men lugn. Jag noterade en effekt som feminister ute i stora världen redan uppmärksammat.

    Det du tar upp handlar inte om att välutbildade kvinnor gifter sig med välutbildade män även om radikalvänstern gärna vill tro det. Det handlar om att väst oavsett hur mycket eller lite pengar man har inte är intresserade av att försaka något.
    När vi nu ändå har Magdalena Andersson på tråden kan det vara på sin plats att minnas att hon är den första i sin familj som har en högskoleexamen dessutom från en prestigeskola. Allt detta klarade hon trots sin arbetarbakgrund.

  Hur förlåter man sig själv för hur man låtit sig bli behandlad i en tidigare relation, att man inte satt ner foten och dragit tidigare? Att man har varit så svag och mesig? Jag är så ARG på mig själv för detta, själva killen är jag inte arg på för honom kan jag mest tänka vilken IDIOT men jag själv, varför stannade jag så länge??

   Jag förstår var du kommer ifrån men det är inte du som varit svag och mesig. Det är din partner som behandlat dig illa, det är han som påverkat dig. Jag levde också med en man väldigt länge som var allt annat än snäll, men det var inte mitt fel att jag inte vågade lämna. Det var hans. Jag tycker att du ska söka hjälp hos en psykolog som kan hjälpa dig att reda ut dina tankar.

   Skulle vilja tipsa om boken ”mindful self-compassion” en av författarna heter Kristin neff. Den var en rejäl ögonöppnare och hjälp för mig, efter en relation men i livet i stort skulle jag säga. Är ju sällan enbart i relationen som en trycker ner sig själv, inte för mig iaf. Obs, läs boken långsamt, typ ett kapitel i taget och gör alla övningar.

   Du har inget att förlåta – men du behöver lära dig leva med den bakgrunden/erfarenheten och då handlar det om att hitta ett sätt att se på det ur ett sunt och ödmjukt perspektiv. Det tog lång tid för mig, och ibland kan jag se tillbaka och skämmas för hur jag lät mig bli behandlad och för mitt agerande under mitt ex kontroll, men jag har nästan som ett mantra som jag sätter igång som påminner mig om att jag inte gjort fel, att även om det var tufft så har det gjort mig stark och jag skulle ALDRIG låta mig behandlas så igen. Så var arg, men använd erfarenheten till att göra dig själv starkare, inte klanka ner på dig själv. Du förtjänar bättre, särskilt från dig själv ❤️

   Jag har gått runt med samma tankar som dig.
   Varför stannade jag så länge, varför tog jag så mycket skit, varför tillät jag det ena än det andra…
   Man gjorde vad man trodde var bäst då, och man lär sig och man ser till att inte hamna där igen ❤️

  Jag och min man firar 10 år idag!!! Är så lycklig o kär o lite småfull 😉 Skål alla vänner ha en underbar kväll!

   Grattis till Er båda!

   Gud vad härligt! Grattis till er ??

  Är det någon av er som använd en onlinetjänst för träning?
  Är Olgas sida bra? Eller Shirin? Eller någon annan?

   Jag gillar Hanna Öberg. Tror hon har ngt erbjudande nu också med halva priset

    Tack för tips! Visste inte ens vem det var ?

   Jag använder Linn Löwes app Athli. Tycker den är sjukt bra redan nu men ska komma en uppdaterad version i februari som jag är så taggad på! Har använt hennes app i typ ett år och har gått från att hata gymmet till att faktiskt se framemot mina gympass så rekommenderar varmt!

    Tack ? den ska jag kika på!

   Pischa!!

   Mized (app).

   Caroline Girvan på youtube! Gratis program och så sjukt bra och varierande !! Så glad att jag hittade henne

   My Marten ?
   Nä jag skoja ba!

   My mowo är toppen ?

  Vad är det med frisörer och att alltid få en att känna sig ful och som om man inte ens kan kamma sig själv typ? Ingår det i utbildningen att få kunder att skämmas över sitt hår?

   ”Oj, ditt hår är slitet”
   Well, I know, det är därför jag är här.

    ”Din naturliga hårfärg ser helt död ut, du borde lägga i lite färg” fick jag höra. Skitkul.

     Men fy!

     Charmigt. Hade aldrig gått tillbaka dit.

   Nej då skulle jag byta frisör. Och säga till att jag inte vill höra något negativt.

   Haha jag är vän med min frisör och ändå tycker jag hon säger rätt elaka saker ibland. ”Du har såå lågt hårfäste” med missnöjd min… Jaa hur ska jag flytta hårfästet? :/

    Samma här. En nära släkting till mig är frisör också och de kommentarerna är inte nådiga. Vet inte om det finns ett enda rätt med mitt hår, min hårfärg eller med mig överhuvudtaget. Jag har slutat låta henne röra mitt hår, men kommentarerna kommer ändå. Om vi så ses på stan eller släktmiddag så är mitt hår risigt, fel färg osv
    Jag brukar bita ihop, och säga att jag är nöjd och att jag hade velat haft en annan hårfärg hade jag haft det.

    Det lustiga med henne är att hon har löshår, fillers i läpparna och är opererad både här och där. Svårt att bli mer fejk. Så jag tar inte åt mig så mycket. Lätt att klaga på andras hår när man har löshår själv.

     *att om jag velat haft en annan hårfärg

   Är det kvinnliga frisörer så tror jag ibland det beror på det där lite småelaka sättet tjejer ibland behandlar varandra på.

    Och där kom det, den typiska myten om att tjejer behandlar varandra illa. Suck.

     Men många frisörer är typ fd mobbare ? Så ligger väl i deras gener ?

     Fast det stämmer ju tyvärr alldeles för ofta????‍♀️

     I en studie över kvinnlig aggression så såg man att kvinnor visserligen har lägre aggressioner än de flesta män, men att när de väl provocerades att få ilska så blev den större när objektet för ilskan var en annan kvinna.

      För män tar ju ALDRIG ut aggressioner på kvinnor?

       Men vi talar ju om kvinna mot kvinna nu.

   Tycker det är jobbigt när dom frågar hur jag brukar styla håret, eftersom jag aldrig gör det. Känner mig dum och tråkig när jag svarar att jag inte gör nåt speciellt oftast. Vill bara ha håret klippt liksom haha.

    Men det är faktiskt bara för att veta vilken frisyr som är rimlig att klippa.Vi (jag åtminstone) vill inte klippa en frisyr som kräver en massa styling om min kund inte ens äger en fön…Oddsen för nöjd kund är inte så bra då.

   När min frisör slutade så gick jag till en ny frisör, en frisör som jag hade fått rekommenderad av min tidigare frisör. Första gången jag gick till den nya frisören var han extremt nedlåtande och förolämpande mot mig (mitt hår). Det blev absolut inget andra besök hos honom. Så min rekommendation är att byta frisör om du upplever detta, det är absolut inte okej.

   Jag tycker det brukar vara tvärt om.

  En kompis och hennes respektive fick symtom förra söndagen och testade positivt. Igår, fredag, åkte en av dom tåg mellan olika städer. Idag var båda på en restaurang, som var väldigt tom försvarade hen sig när jag var fundersam. Min kompis blev upprörd på mig när jag skrev att de i värsta fall riskerade att smitta andra och när jag undrade om de varit isolerade i 7 dagar efter första symptom. Vad säger ni om att de enligt egen utsago ”fuskade lite” för att de var så uttråkade?

   Helt förkastligt och dessutom olagligt.

   Vilka jubelidioter

   Usch. Ifall man testat positivt hålls man hemma så länge vården säger. Hoppas de skulle införas böter för dem som bryter mot karantän.

    Håller med. Borde finnas konsekvenser över att vistas i samhället medvetet när man vet att det är en potentiell risk att man smittar.

     Tycker jag med. Sverige är för mesigt när det gäller sånt.
     Det var inga livsnödvändiga saker som ts tog upp.

      Nej verkligen inget livsnödvändigt. Och min kompis blev dessutom arg på mig för att jag ifrågasatte att de var ute.

      Det finns konsekvenser då det kan räknas som misshandel. Det som är mesigt i Sverige är i så fall att ingen anmäler utan sitter hemma och muttrar om det på ett anonymt forum.

    Det är ju böter. Bryter man mot smittskyddslagen räknas det som misshandel.

    Det finns redan böter att få för det. Men då måste någon anmäla. Räcker inte att lägga en kommentar om det här.

   Vidrigt. Förlåt ordvalet.

   Polisanmäl. De bryter mot smittskyddslagen.

  Mitt uppe i en separation från mannen jag såg min framtid med. Jag ska vara ute ur vår gemensamma lägenhet om en månad. Fick en depressionsdiagnos tidigare i veckan. Vet inte hur jag ska orka. Hur gör man? Var börjar man?

   MAn bara gör det.
   Jag var i samma situation för flera år sedan och insåg att det finns folk som har det värre.
   Tog tag i mig själv, kollade flytthjälp, kollade annonser för lägenhet. Etc.
   Det hjälper inte att deppa ihop helt, du gör dig en otjänst.

   Skriv en lista över det du behöver göra, beta av något litet steg i taget. Pausa mellan varven, försök äta, sova och komma ut en sväng varje dag även om det regnar. Se över vad du kan be om hjälp med. För varje steg framåt kommer det kännas bättre och bättre ?

   Vet du var du ska ta vägen? Försök hålla ihop tills allt är klart. Har du vänner och familj som kan stötta?

   Är det hans beslut att ni ska flytta isär?

  Nån som har åsikter om Hikaps vorstaf och settingspray? Är det bra? Är det värt pengarna?

   Borstar*

   Älskar Hickaps borstar! Har det svarta kitet till hela ansiktet(minns ej namnet på kitet) och det enda är väl att puderborsten är för stor för min smak. Använder allt annat!

  Någon som har hunnit få en chockerande hög elräkning?

   Ja i typ 3 månader…

   Nej, men är det inte sjukt dåligt av politikerna att tillåta att dessa enorma höjningar sker – och det är invånarna som får betala? Jag förstår att priserna höjs när vi inte producerar tillräckligt här och vi tvingas importera från utlandet och så vidare, men att det ska sätta folk på gatan eller få folk att halvt frysa ihjäl i sina hus/stugor känns inte rimligt.

   Dessutom – man vill indirekt få folk att välja elbilar genom dessa sinneshöjningar av främst diesel men även bensin. Men hur ska det gå till när samhället inte överhuvudtaget är redo att hantera en större mängd elbilar – och att det blir lika dyrt att ladda en elbil pga elpriset som att tanka annat drivmedel? Tycker det är fruktansvärt hanterat och sätter folk i skiten. Man försummar folk som inte bor på ett ställe med fungerande kollektivtrafik och väljer sedan att blunda för det.

    Kom ihåg att det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som har sett till att elpriserna har gått upp så att folk blir tvungna till att ta banklån.

     ja och det blir extra kul när producenter ska hämta in sina kostnader från oss konsumenter. Har redan skett ganska rejäla prisökningar på mat tex sedan 2018. Nu blir det ännu värre med dessa el- och bränslepriser. Men hej så länge korkad världsfrånvänd vänster kan känna sig goda i innerstan.

      Precis, det är jättelätt att rättfärdiga det och komma med floskler när man själv sitter på en hög lön i en stad med välfungerande kollektivtrafik och så vidare.

     Ja, det här är en superviktig fråga och hela förfarandet och hanterandet säger mycket. Man vill en sak (i detta fall handlar det om att få folk att ta mer miljövänliga beslut antar jag), men man tar inte hänsyn till att det inte är genomförbart i praktiken utan att ställa till det ordentligt för vanligt folk.

     Är det s och mp som sett till att elpriserna i Europa också har skenat?

     Är det inte de som sålde ut elen som började allt?!

   7500kr men var beredd på att det skulle bli något liknande. Har ändå gjort vad jag kunnat för att hålla nere förbrukningen ? Eldat i kaminen 2-3 ggr om dagen, slutat köra torktumlare, sänkt temperaturen inne till 17 grader, höjt kyl & frys, tvättat på natten osv

    Men gud :O Jag bor i en mindre lägenhet, min elräkning har varit på 350-400kr..

     Haha, ja jag bor i hus och har även ett litet förråd som vi värmer upp på vintern. Så elräkningen inkluderar uppvärmning och hushållsel.

    Dum fråga men hur drar det mindre el om Man tvättar på natten??

     Drar inte mindre el men elen är billigare.

   Januariräkningen landade på 1000 kr. Vi brukar ligga på 500. Lider med dem som har hus där det kostar multum.

   Jag är helt chockad över min familjs räkningar. Dags med regeringsbyte.

    Ja, hoppas folk förstår att det är den nuvarande regeringen som har sett till så att elpriserna är helt orealistiskt höga.

     Tror dessvärre det är glömt till nästa höst.
     Betalar 1000 kr per månad (liten lgh i Stockholm) men känner folk på landet som fått räkningar på 12 000 kr och har hört om folk som stängt av elen för att det är för dyrt.

     På vilket sätt är det regeringens fel hur marknaden sätter el-pris?
     Elen är ännu dyrare i övriga Europa. Hur har svenska regeringen i så fall åstadkommit det?

      Elpriserna beror delvis på lågt utbud och hög efterfrågan i Europa men också på hur den rödgröna regeringen stängt ned kärnkraftverk utan att ha en plan. Nu blir vi i stället mer beroende av Ryssland och får använda än mer (för miljön) dåliga alternativ för att klara den höga efterfrågan.

     Även de höga elpriserna ute i Europa? Eller kan det vara ett större fenomen än röda blocket i Sverige?

   JA! Fuck sossarna som bara skyller ifrån sig

   Jag förstår inte hur man vågar chansa på att ha rörligt elpris när man bor i (eluppvärmt) hus? Hur tänkte ni som gjorde det valet? (Uppriktigt nyfiken alltså, det verkar ju vara många som plötsligt verkar få värsta chocken över ett val de själva gjort.) Jag bor i lägenhet och betalar bara hushållselen, men väljer ändå alltid fast pris för att jag vill ha koll på utgifterna framöver.

    Jag har tänkt samma tanke, varför har man inte låst sina elpriser!?

    För att folk lever för dagen.

   En fråga till alla som ”sitter i skiten” och måste ta upp lån

   Sparar ni seriöst inte någonting? Har ni inte ens 10-20 000 på ett sparkonto?

   Undrar hur folk sover gott om natten utan att ha nog sparat för att kunna ta en höjd elräkning.

   Obs detta är inte till alla som lever på existensminimum eller liknande, förstår det 100%

    Men är det rimligt att behöva lägga hela sin besparing på EL om man nu bara har 10000 i sparkapital?

     Nej! Men ännu mer orimligt att behöva ta upp lån för en oväntat hög elräkning och det är det jag ifrågasätter

     Det är fan orimligt att bara ha 10k som hela ens besparing när man bor i hus.

      Vi ska köpa hus nu och kommer ha buffert på ca 400k + några hundratusen var på egna fondkonton (min man har mer än jag dock) och jag är livrädd att det inte ska räcka och har ont i magen. Men jag är uppväxt med föräldrar som bodde i hus men hade 0 i buffert (så inget lagades utan nödlösningar och ”hoppsan nu diskar vi i hink för kranen i köket är trasig och det kommer ta 3 år att få råd med..) så jag är besatt av att ha så mycket i buffert som möjligt…

       400 K i buffert + ”några hundra tusen var på fondkonton”

       Tror inte för ett ögonblick på att du är orolig för att det inte kommer att räcka, du vill bara skryta om dina pengar.
       PS. Om du har ont i magen, ta en Novalucol.

        Det är väl inga summor att skryta om, däremot är det summor man lätt kommer upp i om något händer med huset.
        Mitt hus råkade ut för en ganska liten vattenskada på taket, det var snabbt uppe i 70 000 kr.
        Min bekant fick vattenskada i källaren, där pratar vi flera hundratusen kronor.
        En annan bekant måste renovera hela badrummet och det går på 200 000 kr. Några sådana händelser och de 400 000 i bufferten är borta.

         Fast man ska aldrig ta av sina privata besparingar till sånt, man ska alltid omvärdera huset och ta lån. Allt annat vore dumt.

         Hemförsäkring? Mamma hade vattenskada, gick på 240k! försäkringen pröjsade varenda krona.

     Nej, men att lägga undan pengar de månader elen inte kostar så mycket.

    Nej, blev arbetslös under graviditet och sen tog jag inte ut så många dagar för att barnet skulle slippa börja förskolan vid 1 och precis fått jobb. Så har väl gått back flera månader redan innan de här skiten.

     Bra kämpat för ditt barn??

      Tack. Det kändes helt rätt och han är så trygg nu efter en lång försiktig inskolning?

    Många har förlorat jobbet under pandemin och levt/lever på sina besparingar.
    Olyckor händer, kanske de tillkommit kostnader pga sjukdom.
    Eller en trasig bil/kyl/vattenskada. Kanske barnen behöver något de inte räknat med?

    Sluta vara så jävla dryg, vill du få ut något annat av ditt inlägg än visa hur ”duktig” du är som sparat pengar?

    Och nej, jag har inte tagit ut ett lån.

     Inte meningen att vara dryg. Det var därför jag preciserade att jag inte menade folk som inte har möjligheter att spara.

     Men blir bara så förvånad över att den generella svensken som shoppar för flera tusen i månaden inte har nog på kontot för en höjd elräkning! Är så sjukt små marginer vi pratar om att folk lever på.

      Människorna du ser i reportage just nu som klagar över elpriserna (och bensinspriserna) är inte sådana som shoppar för tusentals kronor varje månad. Lyft blicken.

       Mina vänner dock är det ? och dom klagar nu

       Så tar jag ut det över er

       Hur vet du det Lisa?

        Utgår från att pensionärer och låginkomsttagare inte shoppar loss, men har kanske fel.

         Det kan du absolut ha.

   150%+ ungefär sa min sambo att elen gick på ??? och jag har precis börjat jobba och fick sista a-kassan i december och får inte lön förrens februari och bensinen till och från jobbet blir snordyr! Gråter nästan för jag inte vet hur fan jag ska klara mig ?

    Kolla med arbetsgivaren om du kan få en del av könen i förskott.

    Ta en titt i förrådet, har du något du kan sälja?

    ?

     Jag vågar inte fråga. Får låna av min pappa som tur är om de skulle behövas. Har börjat sålt lite men i mitt område är de jättesvårt att få sålt på saker tyvärr ?

      Fast det är nog inget de tycker är konstig du frågar om. Min chef tom frågade om jag ville ha lite i förskott när jag började. Sen blir ju iofs nästa lön lägre istället så det kanske blir jobbigt ändå

    Måtte det bli regeringsskifte i år. Står bara inte ut med alla dumheter de rödgröna ställt till med hittills. Denna sjuka politik drabbar de som redan har det tufft ännu tuffare.
    Totalt tappat mitt förtroende oavsett om det är Steffe eller Maggan som styr – TACK Å HEJ!

     Och det skulle inte hända i en högerregering menar du? Dvs att de som redan har det tufft får det ännu tuffare? Tillåt mig tvivla.

     Ja moderaterna värnar ju verkligen om de utsatta som har det tufft, det är precis vad deras politik handlar om <3

      Det är din personliga åsikt. Sossarna har tappat otroligt mycket arbetarväljare högerut. Vad kan det bero på? M har främst förslag som gynnar vanligt folk.

      Berätta gärna vilket parti du själv röstar på och vad du tycker att partiet gör bra. Du verkar ha starka åsikter så jag utgår ifrån att du är påläst ?

     Känner samma. Jag kommer inte rösta rött i nästa val. Socialdemokraterna sviker sina väljare på landsbygden, pissar på dem rent ut sagt. V fattar inte landsbygdens problematik. C… hahaha. Och jag korkar upp champagne om MP åker ut.

      MP har redan lämnat?

       Inte riksdagen. Men kanske efter nästa val, fick 3.2 i senaste sifo. Mohahaha.

   9000:- ?‍?

   22000 för december trots bergvärme. (Elbil och pool) Nu blir det äntligen solpaneler.

    Whatttt!? Jag har hus och elbil och betalade 4000 kr denna månad. Har inte bergvärme

     Jag kör också 22 mil per dag ?

     Haha jag vet helt sjukt. Otroligt dyrt där vi bor, rörligt avtal, elbilen pendlar långt, nästan 400kvm hus och vi har badat mycket (dvs locket åker av osv).
     Kan ju ha roligare för pengarna, men blev ändå det som fick ändan ur vagnen att boka in solpanelerna som vi gått o velat om.

   15 gånger högre än när jag flyttade in i maj 2020. ?

   Mina föräldrars elräkning låg på 20 000, de bor i ett hus på landet och har ett ouppvärmt stall. Bara första vintermånaden avklarad än så länge.

  Hej!

  I sann januari-anda vill jag ta tag i livet och få vanor som jag kommer tacka mig själv för i framtiden. Behöver tips! Saker jag gör:
  -Tränar regelbundet
  -Äter nyttigt
  -Sparar och investerar
  -Använder tandtråd, hudkräm och solskyddsfaktor varje dag

  Vad har ni för bra vanor? Andra bra tips för att investera i sig själv?

  Vet redan att man måste ha kul och leva i nuet, men vill också investera i framtiden så er som går i samma tankar, hit me ❤️❤️

   Jag läser böcker.

    Langa boktips ?

     Ryska klassiker är aldrig fel. Dostojevskij, Tolstoj, Turgenjev, Pasternak.

     Ernest Hemingway

   Ta promenader antingen själv, med en vän, eller ringa en vän under promenaden. Så mysigt.

    Mysigt!

   Jag går på en stor hälsokontroll varje år 🙂

    Jag är läkare (och uppmanar inte till årliga hälsokontroller btw men det är en annan diskussion)

     Okej. Jag vill gärna veta iaf 🙂

      Om man inte har någon sjukdom (då bör man följa kontrollerna som läkaren rekommenderar) så kan det vara skadligt att leta efter sjukdom med sk. screening, då man statistiskt har stor chans att hitta något som egentligen är obetydligt men som leder till vidare utredning bara för att man nu har ett blodprov eller liknande som avviker och i värsta fall kan det leda till onödig behandling och att man uppfattar sig som sjuk med den stress det innebär.

      Om man har symptom – ja! Kolla upp. Hälsokontroll utan indikation – nej! Man kan gärna göra en för att kolla kolesterol osv. men varje år – spara dig själv för det och spara dig för risken att hamna i onödig utredning. Chansen att hitta typ cancer eller något som är tidskritisk är ändå nästan obefintlig på en hälsokontroll.

       Off topic men ändå inte. Du som läkare. Skulle du tycka att det är rimligt att en 37-åring kvinna med lite övervikt söker pga regelbundna smärtor i hjärtat samt extra hårda hjärtslag och ibland dubbelslag. Eller är det nåt som kanske tar tid från folk som verkligen är sjuka på allvar? Jag vet nämligen inte om jag vill störa sjukvården. Samtidigt är jag rädd att bara rasa ihop en vacker dag. Sorry för sidospåret.

        Hur ofta får du det?

         Den här veckan har det varit nästan dagligen. Annars nån till ett par ggr i veckan under det senaste halvåret. Men eftersom det blivit oftare och ofta gör väldigt ont så har jag reagerat mer över det. Har till och med sagt till min sambo att om jag dör eller nåt så är det pga hjärtat.

          Jag har gått till läkaren flera ggr (inte i Sverige) och tagit EKG. En gång höll jag på att svimma på jobbet men när jag sedan kom till sjukhuset var jag (hjärtat) lugn som en filbunke.
          Det de sa till mig var att det var svårt att se någonting om det inte slår oregelbundet när jag sitter där och tar EKG.

          Jag är inte läkare men mitt råd skulle ändå vara att kolla upp det då det händer så pass ofta. Skriv ner när det händer och hur det känns så du kan förklara.
          Du kommer säkert få frågor om stress, sömn etc. men stå på dig att du vill bli undersökt.

        Kolla upp det! Om det har pågått över längre tid och är stabilt kan det nog vänta till måndag och vårdcentralen är öppet, men absolut, bör kollas med blodprover och EKG så att det inte är något farligt.

       Wtf?!! Är du läkare som i kliniker eller byråkrat hos FHM?! Vad hände med parientperspektivet?! Du uppmanar alltså människor att inte göra årliga kontroller för att inte tära på sjukvårdens resurser? Jag blir så förbannad!

        Man är inte patient förrän man är sjuk. Och läs vad hen skriver. Och andas.

         Det finns länder som kallar folk över en viss ålder årligen för undersökningar. De är inte patienter enligt din definition men handlar om att förhindra och förebygga. Kan tycka att det är rätt bra om än svårt att få till i dessa tider.

          Ja men det är en annan sak, att kolla/screena äldre eller andra riskgrupper oftare.

        Jag har inte sagt något om vårdens resurser. Jag har sagt för personens egen skull. Generellt så avråder de flesta kliniker från hälsokontroller om man inte är sjuk eller har annan risk.

        Jag är kliniker och jobbar inom internmedicin.

        Lol vilken dålig syn du har på FHI ?

         FHM*

       Det finns ju olika typer av hälsokontroller. En ”hälsokontroll” där man enbart tar blodprover och sen får ett utlåtande säger egentligen ingenting. Regelbundna kontroller som syftar till att upptäcka sjukdom och riskfaktorer i tid där du både träffar sjuksköterska för olika undersökningar (och provtagning) och därefter läkare för vidare kontroll och uppföljning kan däremot vara bra. Är du ung och frisk finns dock ingen anledning att gå på just årliga kontroller.

        Varför skulle det vara bra?

         För att upptäcka t.ex ett högt blodtryck, prediabetes, höga blodfetter och ha möjlighet att göra livsstilsförändringar som kan förebygga ohälsa. Har även varit med om att både bröstcancer och prostatacancer upptäcks vid dessa undersökningar.

          Dessa livsstilsförändringar kan du göra utan att göra en hälsokoll. Kosten kan man förändra för att motverka diabetes, blodfetter whatever utan att ha gjort en koll att man är i riskgrupp. Precis som att man kan äta nyttigt för vikten utan att först ha bekräftat fetma.

           Självklart kan man göra det! Men för många är det en ögonöppnare när man ser hur det ser ut.

    J – går du privat? I så fall vart?

   – Tar väl hand om huden. En gång i veckan kör jag enzympeeling och därefter bra fuktmask. Dagligen noga med tvätt och serum och kräm av hög kvalitet.
   – Mediterar varje kväll. Minst 10 min.
   – Försöker komma upp i 10 000 steg per dag. Lyckas inte alltid men det är målet. 🙂
   – Läser böcker och lägger då bort mobilen en eller två timmar varje dag.

    Exakt det här jag letar efter! Tack ?

    Läste ”Tar väl hand om hunden”. Kände bara wtf vart är världen på väg när hunden ska ha peeling och serum?? ?

     Hahhahaha

   Behöver man solskydd på vintern?

    Jag använder det året runt! Enbart för att minska rynkor dock, mvh ytlig

    Nej.

    Beror ju på var man bor

    I Sverige, kanske, kanske inte. En del dermatologer säger ja, du borde ha det för UV-strålningen är tillräckligt stark även på vintern. En del säger nej, för UV-strålningen är inte lika stark. Något de alla verkar vara ganska överrens om dock är om det är snö där du är så bör du ha solskydd på dig under ljusa timmar, då snön reflekterar solen (upp till 80 procent av UV-strålning).

   Jobba på att bli en bättre medmänniska?
   Jag tror att vi alla kan utvecklas på den fronten och att om man låter det ske så leder det till något fint…

    Bra punkt men behövs kanske att brytas ned i mindre punkter? Vad lägger du i en bra människa?

   – Har hund som är den bästa vanan som finns
   – Gör yoga (borde göra oftare) för att min lindra endometrios och försöka träna någorlunda även om jag aldrig lär komma i form
   – Läser väldigt mycket böcker
   – Ser på många dokumentärer
   – Spelar Sims (lär mig relationer bra att vara förberedd liksom)

   Jag borde försöka stressa mindre och acceptera mig och min kropp bättre. Men herregud vad det är svårt.

    För att lindra min endometrios herregud svenska för nybörjare

   Bädda sängen varje dag, pensionssparar och tar mina kosttillskott regelbundet

  Hur konstigt är det att skriva till någon på messenger som man inte känner??
  Jag letade efter en person förut och råkade hitta en annan, som var skitsnygg. Vi bor i samma stad och av informationen att döma finns ingen partner.

  Har inte skrivit än eller så, vet inte ens vad jag skulle kunna skriva som inte bara låter jättekonstigt och som att jag är en creepy stalker.

   Jag skulle tycka att det var konstigt om någon skrev till mig. Jag skulle utgå från att han var desperat och skrev till alla. Men kanske säger mer om mig och min syn på mig själv, jag vet inte?

    Ja jag vet, haha, det känns både desperat och ytligt men vet ju att jag verkligen inte skriver till allt och alla. Dock vet ju inte han det?

   inte konstigt alls, gört!

    Haha ett peppade svar, jag tackar så mycket? får finurla lite på något charmigt men bra att skriva, om jag nu skulle göra det??

    Jag håller med. Kör på bara ? vad är det värsta som kan hända?

   Eftersom ni inte känner varandra eller har någon koppling så blir det rätt konstigt.

    Ja jag vet! Samtidigt vet jag ju att många andra gjort så och att det ibland även blivit lyckat! Har ju t.o.m varit folk i ÖS som skrivit till okända och visst vill jag minnas att det gått bra för en och annan. Men jag vet, det är konstigt.??

     Allt beror ju på hur mottagaren känner kring det, spelar egentligen ingen roll hur det har gått för andra eller vad andra tycker.

      Nej det fattar jag ju också såklart.

   Kan du inte bara gilla någon bild eller något så kanske han eller hon får upp ögonen för dig?
   Så gör en del på min Fb, jag har inte tagit kontakt men funderar ju lite vad de är ute efter. De har gillat bilder på mig och de är inte i min ålder precis.

    Det är ju ett alternativ, det fanns dock inte så mycket innehåll, men jag ska gå in och kolla lite mer sen?

    De flesta har väl inte öppen profil på fb?! Utan det enda man kan se är profilbilder

     De flesta har nog öppen profil, verkar väldigt väldigt vanligt I alla fall. Den här har inte det, kan inte gilla något:)

   Det känns jättedesperat. Finns många som skriver till mig och jag blockar alla. Påminner om bruden som skrev en lång artikel i tidningen om en kille hon såg i en mataffär som hon fick ögonkontakt med och som hon sade hej till. Hon efterlyste honom i hela stan så pinsamt.

    Haha what? mm men nä jag vet, tycker ju också det är konstigt. Får hoppas jag springer på honom ute??

     Skaffa tinder. Är han singel och sugen lånat träffa någon så lär han ju vara där.

      Jag har tinder, vet inte om jag har sett honom där eller inte, det finns nämligen något bekant över en av hans bilder på Facebook.??

   Leta upp person på instagram, enklare att visa intresserat där tänker jag med att gilla bilder, börja följa osv. Eller finns funktionen ”puffa” kvar på Facebook? Haha, den kanske kan vara något annars ???

    Han har ett vanligt namn så det var svårt att hitta honom men hittade en som kanske kan vara han, privat konto?‍♀️

   Alltså min första tanke var nog att det skulle vara lite märkligt, men är det EGENTLIGEN så mycket märkligare än att gå fram till någon på krogen? Beror väl snarare på hur man öppnar konversationen ??‍♀️ Kör, tycker jag! Vad har du att förlora? ?

    Haha ja du har rätt, det är ju i princip samma sak, ytligt precis som på krogen. Innan tinder vet jag att vi körde på det, nån snygg man sett i skolan eller nåt sånt, med blandade resultat?

   Spela dum och låtsas att du trodde han var nån du känner från skolan eller liknande?
   Vad är det värsta som kan hända? Om han tycker att du verkar koko får han väl tycka det. Inte så att världen går under om nån skulle tycka det om en 😉

    Ja spela dum kan man ju alltid göra? egentligen har jag ingenting att förlora heller, jag är inte härifrån och känner typ ingen här. Jag är ingen så det finns inget ”rykte” som skulle förstöras. Men jag ska fundera lite, tycker ju som sagt att det är ganska konstigt, men det är väl klart att jag kan ”ta fel på person” Ibland…?

   Min kompis skrev med en kanadensisk man i två år (hundnördar bägge två) och nu är dom lyckligt gifta så kör på! ?

    Nämen åh, vad fint? Ja jag ska fundera lite och se om jag vågar☺️

   Det beror ju på vad man skriver och om mottagaren får någon form av intresse för en. T.ex: äldre män som skriver till mig: tack och hej, ha det!

   Om en kille som ser trevlig ut, eller kanske till och med attraktiv ut i mina ögon: svarar och tackar (och tar det därifrån).

   Om du exempelvis skriver i stil med ”Hej! Jag vet att det här är väldigt random, men jag letade efter en person och hamnade på din sida (eller: såg dig) och så kände jag att du ju såg himla trevlig ut och därför skriver jag nu. Hej ??”

   Sen vet jag inte om du vill eller borde addera något för vidare konversation, men där öppnar du ju iaf upp för att han KAN svara, om han vill. Kör för tusan!

    Ja men exakt! Jag har fått meddelanden av riktigt oattraktiva killar på Facebook och därmed inte blivit glad, så det handlar ju om att han måste finna mig attraktiv också för att han ska vilja svara.
    Det var ett bra exempel på meddelande, jag ska ta en screenshot och se vad jag kan göra utifrån det, är bra på att hjälpa andra med meddelanden (och de brukar få svar), men det är svårare till sig själv??

   Skriv!! Det gjorde jag och BAAM dejt efter en månad ?

   Skriv!
   Alltså skriv typ ”Hej! Är du ”namn”?” Sen kan du ju skriva nått med att du letar efter en gammal klasskompis/granne eller nått sånt och typ så. Även om du vet att det inte är han.. Spela lite dum. För då blir det inte konstigt. Men det blir en konversations öppnande, sen om han svarar tar du det där ifrån,pd2 du märker ju snabbt om han blir intresserad och öppen för att börja prata. Det värsta som kan hända är att han inte är intresserad liksom, men då har du ju iaf försökt.

   Eller så skriver du bara som det är.. ”Hej, det här kanske låter lite konstigt men letade efter en person och kom in på din profil. Och ville bara säga att wow, vad snygg du är! Såg att vi bor i samma stad. Har du lust att ta en kaffe nån dag?”

   Liksom, måste ju börja någonstans. Egentligen inte konstigare än att gå fram till någon irl och börja prata.

  Någon som gjort röntgen där man får radioaktivt ämne innan?
  Tänkte kolla om nån fått biverkningar efter?

   Jag har fått radioaktivt ämne, men inga biverkningar alls.

    Tack för svar ?

   Vad betyder det? Kontrastvätska eller sånt ämne som gör att tumörer syns pga cellaktivitet?

    Ja vet inte riktigt.
    Men man kan se mkt förstod jag det som. Jag tror man får injektion via blodkärl av ett radioaktivt spårämne, som försvinner sen ur kroppen precis som kontrastmedel

     Ja ok sånt som visar tumöraktivitet är det nog då. Min svärfar har gjort det och det kändes inget särskilt.

      Man kan undersöka olika organ/processer i kroppen. Ibland letar man efter tumörer/metastaser men man kan också undersöka hjärtat för kärlkramp, proppar i lungorna, se hur njurarna fungerar med mera ?

   Jag har gjort. Inga biverkningar alls.
   Lycka till om du ska göra det 🙂

    Åh tack ❤️

   Gjorde i höstas. Märkte inget varken när man hade ämnet i kroppen eller efteråt ?

    Känns skönt att veta, tack! ?

   Yes, säkert 50 gånger! Inga biverkningar alls.

    TACK!
    Verkligen tack till er alla som tagit er tid att svara. Har varit mer nervös för själva röntgen än svaret, så detta hjälpte ?

     Stort lycka till ❤

     Båda mina föräldrar gjorde detta nu för någon månad sedan och de kände inte av några biverkningar. ❤️

   Jag jobbar med det! Inget av de ämnen vi använder har biverkningar ?

   Jag har gjort, inga biverkningar. Däremot känns det som man kissar på sig när dom sprutar in det, iallafall om man som jag behövde dricka 1,5 liter precis innan röntgen. Blir lite varmt liksom.

    Fast det där är väl vanlig kontrastvätska och inte injektion med radioaktiva isotoper?

   Inga biverkningar men kontrollera att du fått all info om hur du ska agera efteråt, inte åka kommunalt, inte vara nära papegojor/undulater etc iom att du är en strålkälla i ca 24h. Jag har ibland fått denna info efter röntgen, bör alltid skickas med i kallelsen

    Det beror på hur mycket radioaktivt ämne som använts och även vilket radioaktivt ämne det varit (beroende av vilket organ som undersökts)

    Jag fick ingen sån info med kallelsen. Men får väl höra vad de säger där.
    Varför just papegojor?

  Är det ingen som reagerar på hur mycket/ofta Maja Nilsson Lindelöf dricker? På instagram är det ALLTID snack om alkohol från hennes sida.

   Nej det tycker jag inte är så ofta

   Nej, inget jag reagerat på

   Herregud nej…

   Nej va? De har ju precis varit isolerade hela familjen sen nyår. Noll procent alkoholprat vad jag sett

   Men kolla på Johanna Toftby, där är det mkt alkohol. En influenser som för övrigt är väldigt fredad från granskning härinne enligt mig.

  Carolas dag på stjärnorna på slottet just nu – fyllerant från Anna Book strax?

   Låt henne vara.

   Antagligen.

  Varit ledig i 20 dagar och på måndag börjar jobbet igen. Känner redan lite ångest över att behöva gå till jobbet och svårt att komma in i rutiner igen.
  Ångrar att jag tog ledigt så mycket?

  Hur får man bort ångesten så hela morgondagen inte blir helt förstörd? Kan man förbereda sig på något sätt så det inte känns såhär tungt att gå tillbaka till jobbet?
  Vill få en bra söndag och njuta av sista dagen men känns som ångesten kommer förstöra det. Kommer typ bara vilja ligga i sängen, vilket jag vet blir värre så kommer självklart inte göra det.

   Byta jobb?

    Alltså jag ogillar inte mitt jobb utan när jag kommer ur rutiner så blir det jobbigt.
    Veckohandlade idag och inte gjort det sen innan jul och det gav mig ångest och var nervös för det var länge sen jag gjorde det? jag har mycket oro och så?

   Planera in något mysigt imorgon och något kul i framtiden, så du har något att se framemot. Gör en lista på grejer som är bra på jobbet. Min psykolog rekommenderar att schemalägga ångesten. Typ, ”ja, det här känns jobbigt, men det är inget jag behöver älta just nu. Klockan 7 på måndag morgon kan jag tänka på det. Fram tills dess är fredad tid.”

   Ha en härlig söndag!

    Schemalägga ångesten lät som en bra grej. Nog svårt att tänka så, är väldigt duktig på att älta och oroa mig, men ska försöka, tack för tipset! ?

    Det krävs övning att aktivt tänka bort. Jag brukar tänka att det där tar jag på måndag, nu har jag semester från oro kring en viss sak. Jag ger mig själv tillstånd att inte oro mig för något jag ändå inte kan göra något åt under helgen t ex. Eller om det är allmän oro över saker så har jag semester från oron på kvällen. Jag har övat upp en bild i huvudet som är en hand som bestämt säger STOPP när tankarna börjar vandra åt fel håll. Upplever en befrielse när handen dyker upp och jag sen kan fortsätta med det jag höll på med.

    Dock så fungerar det inte för mig när ångesten går över en viss gräns, om det händer något akut t ex. Men den där generella ångesten fungerar det rätt bra på.

   Klart att det känns konstigt när du är van vid ledighet. Acceptera dina känslor och bara ta dagen som den kommer 🙂

   Gör något kul av sista lediga dagen. Ta en promenad, ut o fika, motionera, gå på bio… finns mycket som kan skingra tankarna.

    Ska försöka hitta på något kul 🙂

    Ska även förbereda inför veckan och göra matlådor vilket ska bli mysigt att fixa med. Ska konstigt nog även bli roligt att dammsuga, torka av golven, vika in tvätt osv, känns bra att avsluta ledigheten med nystädat ?

   Är likadan. När jag skulle tillbaka till jobbet efter ledigheten kunde jag inte sova på hela natten ? Men sen kändes allt bra igen när man väl kom dit. Så tror man bara får försöka påminna sig om det även om det kan vara svårt.

    Vad drygt att inte kunna somna, hoppas jag lyckas sova iaf?
    Ja allt känns ju bra och som vanligt när man kommer dit, oftast bara jag kommer utanför dörren så försvinner det mesta. Så är vägen tills dess som är värst, vilket stör mig för vill inte lägga så mycket tid och energi på ångesten när jag vet att den försvinner med en gång. Kanske till och med känns helt bra på måndagmorgon när jag vaknar?
    Men ska försöka påminna mig själv imorgon om detta och försöka slå bort den jobbiga känslan?

   Är i samma situation. Är egenföretagare tillsammans med min man och vi tar alltid ledigt mycket runt jul då vi tycker bättre om det än under sommaren och nu känns det vemodigt att börja igen på måndag. Inte för att vi inte gillar jobbet utan just för att det är så härligt med sovmorgon, läsa böcker, gå promenader, laga god mat, kolla på filmer och serier etc. Men om ett par veckor är man inne i de nya rutinerna igen och uppskattar det livet. Hade vi fortsatt såhär så hade vi nog snart blivit olyckliga.

    Tror det är väldigt viktigt att uppskatta sin lediga tid och då behövs jobb/skola så man känner hur skönt det är att vara ledig, vilken lyx med att äta en extra lång frukost på helgen och så.
    Så på så sätt blir det skönt att komma tillbaka, kommer värdesätta min lediga tid mer sen och känna mer glädje tror jag. Senaste veckan har jag varit rätt rastlös, men ändå är ångest inför jobb där fast jag känner såhär ?

    Hoppas ni kommer in fort i jobbrutinerna, tiden går fort och snart är det påsk och lite ledighet ?

   Förstår precis så har inga bra tips! ?
   Tänker själv att vi äntligen går mot ljusare tider, när man väl är igång så är det ju lite skönt med rutiner ändå

    Man mår verkligen bra av rutiner så bra att komma in i det igen helt klart. Blivit lite bekväm med att jag vissa dagar bara traskat runt i pyjamas utan att gå utanför dörren? men kommer uppskatta helgerna mer sen, varit ledig så länge nu att man knappt känner uppskattning för det.

     Jag är med såå bekväm nu här hemma ? ja precis, jullovet är långt verkligen..

   Har också grym söndagsångest tyvärr.. Haft sen i torsdags typ. Inser också att det inte är normalt eller bra

    Oj, väldigt långt innan också ?
    Vet du varför du känner så?

    Har nästan alltid ångest på söndagar inför att jobba men inte på denna graden jag börjar känna redan nu att jag kände att jag ville be om tips. Men hade varit skönt om man slapp det helt.

  Jag har inlett en liten utmaning för mig själv. Ska springa varje dag i 30 dagar. (Jag kommer givetvis lyssna på kroppen och absolut inte springa en mil varje dag.)

  Jag känner redan lite stelhet och tighthet i vaderna. Sitter någon på nåt superknep mot träningsvärk, förutom stretch och rörlighetsträning? 🙂

   Massage

   Magnesiumtabletter och typ värme, ångbastu eller vanlig bastu eller varm dusch etc

   Är du en van löpare? Annars låter det inte bra att springa varje dag. Och ska du göra det så värm upp ordentligt och håll dig till några km per dag. Och stretcha efteråt förstås.

    Ja, jag är en ganska van löpare och vältränad i övrigt. Vissa dagar kanske jag bara springer 500 meter, det är ingen prestige i längd eller tempo. Jag gör det för min mentala hälsa och för att prova 🙂

   Du ska nog inte springa varje dag om du inte är van att löpa. Är du van så satsa på riktigt bra skor.

    Är van. Dock barfotalöpare, så kör zero drop-skor med bred tåbox. Funkar bra för mig 🙂

   Stretcha och håll vaderna varma. Det är kanske inte så snyggt, men benvärmare uppdragna till knäna och knästrumpor kör jag på när det är som värst för mig och ibland masserar jag in med typ liniment, har nog haft ormsalva någon gång också.

   Du vet säkert redan detta om du är van men att varva ned (vanlig gång/lunk) ordentligt efter varje löptur. Bästa trixet mot stelhet. ?

    Är det viktigt? Springer en halvmil typ varannan dag. Alltid gör otålig att gå efteråt ?? men det kanske man måste?

   Tack för alla svar, så fint att ni tog tid från er lördagskväll till att diskutera träningsvärk med en anonym internetfrämling 🙂

   Tycker det brukar hjälpa att tex cykla för att få upp cirkulationen i benen 🙂

   Ett tips till alla som har lust börja springa är att läsa Martina Haags bok om löpning. Minns inte vad den heter dock men den är jäkligt inspirerande

  Bästa skönhetskliniken i Göteborg?

   Vad för slags behandlingar är du ute efter? Olika kan vara riktigt bra på några saker, men kanske inte lika starka som andra på andra saker. Utbud varierar också.

  Är det fel att som ung barnlös/fri singelkvinna köpa en stor villa i ett attraktivt område (barnfamiljsområde, som de flesta villaområden är i sverige) i Stockholm när många barnfamiljer typ står i kö i väntan att hus ska säljas där? Tanken är att ’hålla i huset’ tills kvinnan själv skaffar barn en dag om kanske 8 år…
  Tar kvinnan huset ifrån en barnfamilj som skulle ha bättre användning av huset? Villan kostar, som ni kan tänka er, flera miljoner. Otroligt dyr och i ett av Stockholms mest attraktiva områden.
  OBS, kvinnan har också en BR i innerstan. Hon kommer givetvist bo på båda ställen så villan kommer inte eka tom under dessa åren…

   Inte fel tycker jag.

   Den som säljer kan ju välja att sälja till barnfamiljen om den vill vara schysst. I övrigt anser jag att barnfria har lika stor rätt att köpa hus som familjer.

   Det är väl inget fel i det, alla får väl bo hur de vill så länge de betalar för det!

   Man får väl köpa vilken bostad man vill? Jättekonstigt att tvinga alla barnlösa eller singlar att bo i små lägenheter i stan, bara för att.

   Självklart inte fel? Vem tar hänsyn till en random barnfamilj som man ”snor” ifrån? Alla har exakt samma rätt att köpa hus vart dom vill

   Nej, varför skulle det vara fel?

   Fukk alla andra – Vill hon/du köpa en villa i ett område som man gillar -Do it!

   Varför skulle man inte få köpa ett hus bara pga man inte har barn? Skitkonstigt resonemang.

   Jag som är TS. Tack för svaren.
   Jag tänker som ni, alla ska väl ha rätt att köpa och bo i hus om de har råd och vill det. Området är som sagt väldigt attraktivt och inte många hus kommer ut på försäljning därifrån, därför jag tänkte att det känns nästan elakt att ta ifrån en barnfamilj den möjligheten att få bo där men samtidigt så är ju inte det mitt problem.
   jag har tidigare bott i en hyresrätt, en 4a som blev ombildad till br och då fick man pikar där också men tog den för hyran var billig. Stockholm är svårt att få de där riktigt attraktiva husen/lägenheterna idag.

    Eftersom säljaren är fri att sälja till vem de vill så är det ju i så fall säljaren som ska kritiseras för att inte sälja till familjer och inte du som köpare. Sen tycker jag inte att det är fel att köpa hus som singel eller barnfri. Köp hus om du vill ha ett hus. Andra får lösa sitt själva.

    Min kompis fick höra samma när hon och hennes man köpte en fyra. ”Varför ska ni ha den, nån annan kan behöva?” Då får väl dessa andra buda högre då eller hitta liknande, det är ingen välgörenhet!

   Jag har barnfamilj och vi kollar just nu efter hus, skulle aldrig bli besviken om vi förlorade en budgivning och det visade sig att den som vann var singel utan barn. Alltså antagligen besviken pga förlorar men du fattar ?
   Hittar du ditt drömhus och har råd med det, köp bara köp säger jag ?

  Hur länge och hur långt ska man som vän, tillåta att sin bästa vän att vara ”en dålig vän” pågrund av dennes mående ?
  Jag har haft sånt jävla tålamod. Jag haft tålamod i att min vän inte stöttade mig när min morfar gick bort , utan istället fick jag meddelade om hur hennes KBT gick när jag skulle iväg på begravning . Hon hade ångest så hon kunde heller inte se ett stort framträdande jag skulle göra . Jag orkar ärligt talat inte mer, samtidigt som jag tycker synd om henne . Nu är vi inne på år 2 med hennes ”dåliga mående”

   Detta var alltså endast några exempel av saker där jag hade velat haft min bästa vän .

   För mig? Hur länge som helst. Man måste kunna släppa krav på vänner och låta vänner gå igenom det de går igenom utan att tro att man själv har en huvudroll i deras liv.

   Frågar din vän någonsin hur du mår? Vad du gör? Eller maler alltid på om sina egna besvär/sitt eget liv?

    Tack för frågan ! Men nej det gör hon inte , den platsen får jag ta själv . Hon kan vara bra på att lyssna då, absolut. Men det det är endast hennes mående i fokus annars. Hon kan avbryta ett ämne jag tar upp/oroar mig för, och säger att hon inte ville höra för nu får hon ångest .
    Hon finns lixom inte som vän just nu ärligt talat . Exempelvis fick jag varken ett lycka till , eller ett ”hur gick det” när jag skulle ta körkort . Ja du fattar , mycket i henne själv .

     Känner igen detta. Misstänkte hon var den typen där allt kretsar kring henne. Har en likadan vän. ALLT handlar om hennes liv. Om jag någonsin säger jag är deppig för något, t.ex. när jag hade svårt att bli gravid så avbröt hon och sa bara ”jamen tänk på mig, jag är äldre än du och singel, så det är mycket tuffare, du har iaf din man!”. :/

     Även om jag själv inte klarar det (hon pratar ofta om att vilja ta sitt liv m.m) så råder jag dig att bryta. Vänskap är att ge och ta, inte bara ge och ge.

      Usch , tråkigt att höra 🙁
      Exakt det exemplet du tog upp har hänt i denna situation också ! Jag pratade om min sorg att jag inte kan bli gravid naturligt , hon slänger ur sig ” nä men tänk på mig, jag vet ju faktiskt inte ens om jag KAN eller inte ”

      Som du säger är vänskap ge och ta . Det är därför jag haft tålamod, men nu börjar det tryta.

       Jag har en annan vän, fantastisk person jag älskar, som har perioder hon mår skit (bipolär). Men hon ser alltid till att fråga mig hur jag mår och vad jag hittar på, även nere i djup svacka. Det tycker jag en äkta vän gör! Man kan må skit men att helt tappa bort fokus på andra människor är bara för ego… Då funkar ju inte vänskapen.
       Ett annat tanke på att hon inte är en sund vän är hennes andra relationer. Har hon långvariga relationer, romantiska eller med vänner? Vad gäller min vän så är hon otroligt ensam just för att ingen orkar att bara ge och ge… :/

   Jag mår själv väldigt dåligt i perioder och känner mig ofta som en dålig vän. Jag hör inte av mig tillräckligt ofta och är dålig på att ta initiativ till att ses.
   Däremot tycker jag nog inte att det är ”anledning” att bete mig dåligt, eller göra mina vänner ledsna, eller bara babbla på om mig själv.

   Har du pratat med din vän om detta? Vet hon om att du känner dig sviken? Kanske kan hon förklara, eller bättra sig?

   Hur var hon innan hon började må dåligt? Fanns det tecken och tendenser till den här självupptagenheten?

   Jag tycker att man som närstående till någon som mår dåligt faktiskt får säga ifrån ibland ❤️ Man orkar inte alltid stötta och finnas där! Vilket är helt okej! Testa att prata med din vän om dina känslor och se vad du får för reaktion. Kramar

   Om vännen verkligen mår dåligt på riktigt så ger jag det hur lång tid som helst. En av mina bästa vänner har varit sjuk (långtidsdepressioner m.m.) i typ åtta år nu. Hon ställer ofta in planer, har ganska ofta behov av att få prata av sig om sitt mående och ibland går det månader utan att vi ses trots att vi bor i samma stad. Tråkigt för mig, men det är ju så himla mycket värre för henne, och det är inte som att hon vill vara sjuk. Jag har andra kompisar också.

  Jag har precis bestämt mig för att testa fillers. Finns det någon här som gjort/gör fillers? Är ni nöjda?

   Snälla, gör inte det. Du kommer direkt hamna i ett fack där du inte blir respekterad av någon du möter, förutom möjligen andra som har fillers. Och de är inte många som är på rätt plats i livet.

    Jag har fillers, och blir väldigt respekterad av andra då jag själv möter alla med respekt och är en trevlig person 🙂 Alla som gör fillers stoppar ju dessutom inte in överdrivet mycket. Tex jag valde att göra fillers eftersom jag har liten mun och min överläpp gick inåt, så den syntes knappt. Tycker inte man ska döma andra så mycket.

     Förmodligen pratar folk bakom din rygg. Jag är såklart också trevlig mot alla, fillers eller ej, men jag tar inte folk med fillers och löshår seriöst nej.

      Skulle tro att det pratas om dig bakom din rygg också.

      Varför skulle folk prata om mig bakom min rygg? Mina läppar ser inte på något sätt onaturliga ut ? och jag själv går inte runt och pratar om folks utseenden bakom deras ryggar. Är liksom en vuxen människa på 30. Tycker din kommentar säger mer om dig än om mig ?

       Jag tror jag nämnt det förut, men mina läppar/mun är extremt mycket mindre naturligt än vad som är vanligt. Inte ens med fillers är min mun ”normalstor”. Så tror absolut ingen hånar mina läppar.

        Men tycker absolut du bör tänka över sin människosyn. Du låter absolut inte trevlig. Du har ingen aning om varför folk väljer att förstora sina läppar osv. Man behandlar inte någon respektlöst pga hur den ser ut.

         Okej Armina, vi släpper det!

          Fan så löjliga folk är här inne…

      Alla ni som tror att ni kan ”se” på alla om de har fillers, ni är så himla naiva. Det går att se på många, absolut, men på många går det inte att se alls. Ni _tror_ ni kan se det på alla, men det är för att alla ni lägger märke till är på dem det är väldigt uppenbart att de lagt in fillers. Antingen för de lagt för mycket, och/eller för de gått till en som inte är så duktig på att injicera. Men ni ser inte alla som går förbi med ”lagom”, väl lagda fillers – för det är i princip omöjligt att se skillnaden.

   Yes jag! Gjort kindben! Blev nöjd men var ingen jättesköna, tycker det var för dyrt i förhållande till resultatet. Hade jag varit ekonomiskt oberoende hade jag fortsatt!

    *jätteskillnad

    vilken klinik gjorde du på?

   De sitter kvar i många år och flyttar sig. Så nej.

   Jag ”fyllde bort” arga rynkan. Inget som någon annan än jag märkte. Jag blev nöjd.

    Det är det jag vill göra med. Och rätta till en knöl på näsan.

     Jag rätade ut nästan med hjälp av fillers samt kindbenen. Dock åker min nästa väldigt svullen och när svullnaden hade lagt sig var typ all fillers borta då just näsan ”äter upp” fillers ganska snabbt. Så i mitt fall var det dyrt och onödigt ? däremot gör jag minilite botox i pannan och kråksparkarna var 4e månad. Gör min hud väldigt glowig ?

      *blev min näsa

    Varför gjorde du det om du var den enda som märkte det?

     För att jag störde mig på den.

     För ofta sitter ju sånt i ens egna huvud. Tex jag mådde dåligt pga min mun även om ingen annan kommenterade den. Men jag är så nöjd att jag gjorde det 🙂

     Det är väl för sin skull man SKA göra saker? Inte vad andra tycker eller tänker?

      Gör man om sitt utseende så är det för att man bryr sig om vad andra tycker om en. Intala er vad ni vill, men så är det.

       Konstigt då att jag blev nöjd när rynkan försvann trots att ingen varken påpekat den när den fanns eller när den försvann.

       Självklart spelar samhället in i vad man tycker är fint osv. Det är dock oerhört få som inte gör något av: färgar/bleker håret, klipper sig kontinuerligt, fönar/lockar/plattar sitt hår, använder hårprodukter, plockar sina ögonbryn, färgar sina ögonbryn, utför hudvård, använder smink på ansiktet, använder mascara, klipper/filar/formar sina naglar, målar sina naglar, manikyr/pedikyr, formar kroppen med sin gärning, bygger större muskler för utseendets skull, använder kläder som framhäver en kroppsdel, använder kläder som döljer/skymmer en kroppsdel, använder kläder som passar ens hudton eller ögonfärg, använder kläder som just nu är trendigare än tidigare, färgmatchar sina kläder/skor/väskor, tatuerar sig, använder fillers, gör botox eller på något sätt opererar sig.

       Skillnaden ligger däri om man gör något med omtanke av sig själv och med eftertanke utifrån just samhälle/andras åsikter/trender. Och framförallt med insikt om varför man då vill göra något.

       T.ex. argrynka kan ju göra att man ser just arg ut och får ett hårdare uttryck än vad man önskar. Vettiga människor säger ju inte ”men oj, vilken argrynka du har!” eller ”du ser alltid så sur ut. Är det pga din argrynka?”

        Min mamma säger så och har sagt i hela mitt liv. Lågt sittande ögonbryn och kolsvarta sådana gör tydligen att jag ser arg ut. Och så säger hon att jag kniper ihop med ögonbrynen så att jag får den där argrynkan (för det är den mellan ögonbrynen jag antar att ni menar?). Jag gör ingenting av detta och att jag har kolsvarta lågt sittande ögonbryn kan jag inte rå för, det har jag fått från pappa.

    Arga rynkan – då är det väl botox som gäller? Fillers runt ögonen är väl ganska riskfyllt?

     Jag gjorde fillers för att rynkan var ganska djup. Sen botox ett tag efteråt för att inte få tillbaka den. Som sagt, jag är nöjd.

  ”Tråkig” familjelivfråga här igen ?. Men är i desperat behov av pepp!!
  Vår dotter är 1 år och 2 månader, och sedan hon fyllde 1 har hon blivit surare, argare, gnälligare och ledsnare för varje månad känns det som. De senaste veckorna har det mesta varit dåligt.. Speciellt när hon inte får som hon vill, inte klarar av nåt och ibland förstår man inte alls vad det är. Äter och sover bra dock!
  Är helt matt och less på denna ständiga missnöjda lilltjejen.. Såklart hon är glad och busig emellanåt, speciellt om man är hemma hos andra. Är detta en av alla dessa berömda faser, eller vad händer?! Hon har varit ganska enkel bebis tidigare, ganska nöjd och glad (förstås missnöjd i vissa perioder) , ätit och sovit bra, så känner lite ”kan hon inte vara som förut”.
  Känner mig så deppig av allt detta gråtande och gnällande hela tiden, så less på att majoriteten av dagen är så sur och gråtig.. Saknar tiden när man var *fri*, fick göra vad man ville och slapp trösta och underhålla dagarna i ända…

  Har nån nåt tips? Igenkänning? Tröst?

   I den åldern är det vanligt att barn blir frustrerade, pga att de inte kan kommunicera, men de vill väldigt mycket.
   Kanske kan TAKK hjälpa? Det är tecken som stöd i kommunikationen. Välj några ord som ni använder ofta, typ mjölk, sova, äpple och börja där. De brukar bli väldigt glada och nöjda när de kan uttrycka vad de vill och bli förstådda.

   Kämpa på!

    Tack ❤️ ska kolla in det!

     Det hjälpte SÅ mycket med våran unge när han var så liten och blev jättefrusterad för att vi inte fattade. Se till att prata med henne så mycket som möjligt; typ peka på saker och berätta vad de heter.

     Sen, gå ut en sväng själv och gör någonting på kvällen eller så om/när din sambo kommer hem. Det hjälper att få känna sig fri ibland haha.