Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

695 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har funderat på det här att mannen betalar in pengar till kvinnans pension när hon är mammaledig. Är det mellanskillnaden i tid han betalar in? Alltså typ pensionen hon skulle ha tjänat in under de sex fler månader som hon var ledig med barnet än han? Eller betalar jag som kvinna in pengar även till honom när han är pappaledig?

   Precis, kompensation för vad den som är föräldraledig förlorar på att inte jobba. Det är att inte så att det måste vara till den som fött, men i de flesta par så är den som fött den som är föräldraledig mest. Delar man i princip lika blir det ju inte heller lika viktigt att göra det.

   Visste inte ens att detta var något som exiasterade?

   Jag har inte barn själv men tänker att man isåfall gör det för mellanskillnader i månader som den andre föräldern är ledig? Alltså om jag är ledig 12 månader och min partner 6 månader, så får min partner ersätta mig för 3 månaders pensionsinsättningar?

    Jag skulle säga att om du är ledig 12 månader och din sambo 6 månader ska hen kompensera för 6 månader. Om man nu vill använda sig av system att den andra partnern ska kompensera för pensionen.

     Men då har ju den ”blivit av” med 12 månaders pension (6 egna + kompensera mig med 6 månaders) och jag bara ”blivit av” med 6 månaders pension? Eller tänker jag fel nu..?

      Hur har den blivit av med något? Poängen är ju att är du föräldraledig går du ner i inkomst och missar intjänande av pension, medan den som inte är föräldraledig har fullt på båda de som vanligt.

       Ja fast om jag är ledig 12 månader och sambon 6 månader. Sambon kompenserar mig med 6 månader. Då är det ju inte jämnt kompenserat mellan oss? Då har ju sambon ”förlorat” 12 månaders pension (6 månader själv + kompenserat till mig för 6 månader). Medan jag som egentligen förlorade 12 månaders pension bara förlorar 6 månader?

        Det är det ju, din sambo förlorar ju inte sin pensionsinsättning för att du får insatt av honom/hushållskassan. Han tjänar in pension under de 12 månader du är föräldraledig och tjänar inte in någon pension de 6 månader han är föräldraledig. Tvärtom för dig: du tjänar inte in någon pension de 12 månader du är föräldraledig men tjänar in de 6 månader han är föräldraledig. Alltså, ligger du efter 6 månader i intjänande av pension, så en del av hans lön de 6 månaderna går till att kompensera för det du missat. Det han intjänat i pension försvinner inte, hans lön blir något mindre bara – men din lön är också mindre pga att du är föräldraledig.

     Allmänpension, ja. Men inte tjänstepension nödvändigtvis.

      Tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren. De flesta arbetsgivare fortsätter att betala in tjänstepensionen, i alla fall arbetsgivare med kollektivavtal. Tips är att kollar detta innan föräldraledigheten allra bäst i samband med anställningen.

   Om man är gifta kan man välja att föra över sin premiepension (del av den allmänna pensionen) om makan/maken tjänar mindre eller är föräldraledig mer t.ex.

    De rekommenderar inte att mannen för över till kvinnan iaf. Hon lever mkt längre. I regel.

     Inte längre.
     Det var när männen var ute i krig och/eller arbetade med mer fysiskt slitsamma jobb 12h per dygn. Det har jämnat ut sig nu.

      https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/medellivslangd-i-sverige/

      ”Medellivslängden för män i Sverige är nästan 81 år. För kvinnor är den drygt 84 år, alltså drygt tre år högre. Sedan slutet av 1970-talet har männens livslängd ökat mer än kvinnornas. Det innebär att skillnaden mellan mäns och kvinnors medellivslängd har minskat från 6,1 år 1980 till 3,7 år 2020.”

    Vi har gemensam ekonomi men separata pensionsspar. I vanliga fall för vi över lika mycket från gemensamma kassan till vårt respektive pensionsspar men då jag varit föräldraledig mycket längre än min man (iaf på pappret, han jobbar skift), så förde vi över dubbelt så mycket till mig ett par år. Utöver det förde han över sin premiepension till mig under 2 år.
    Rättvist tänker jag och jag vägrar hamna i någon kvinnofälla som pensionär om vi skiljer oss.

   Det är klurigt det där. Eftersom man inte måste ta ut förädlradagar för att skydda sin SGI första året, och kvinnan oftare är hemma första året jämfört med mannen, blir det ju också skevt. En del tar inte ut några dagar alla hela första året t ex, vilket då normalt faller på kvinnans lott.

  Veckans sämsta låt enligt dig som läser?

   Någon som har fått trådliknande hårstrån som är olika tjockt längs strået av att äta antidepressiva, SSRI. Vet inte om det är hormonellt.
   En annan tanke, har tenta imorgon men kommer troligen bli kugga och därför bli spärrad, mår riktigt skit över det och kommer mig misslyckad och deppad.

    Kanske plugga till tentan istället för att studera hårstrån?

   Den här yliga jävla låtjäveln Adele gjort. Får en mindre hjärnblödning varje gång.

    Anonym 20:11
    Villen av dem?
    Finns flera.

     ”Go iiiiiiiIIIIIiiiiiiiIiiisyy on me baby”

      Gillar verkligen inte när det wailas på I:n.

    Adele kan överlag bli jäkligt ylig. För mycket av det goda helt enkelt.

     Som när låten Beautiful med James Blunt kom ut.

      Nää älskar den fortfarande🥰 men Adele däremot, tål henne inte!

    Äntligen, trodde jag var den enda som inte är förtjust i Adele.

    Varför gillar du inte henne?

   Kool and the gang – Celebration

   Trött på svensk pop med noll innehåll i allmänhet.
   Eftersom hela den här tråden kom att handla om Adele går jag emot strömmen och säger att hennes singel håller otroligt hög kvalité och att hon är en av få som kan beskriva kärlek på ett icke klyschigt sätt.

    När du säger det om pop och innehåll så tänker jag på hur Kents låtar var som poesi. Gillade inte alltid musiken men nästan alltid texterna.

   Katten i trakten, eller vad den heter. Har visserligen aldrig gillat den, eller han som gjorde den, men hörde den igår och slogs av hur otroligt dålig den är. Kunde inte byta låt heller🙉

  Min arbetsgivare kom till mig under ett arbetspass och bad mig skriva på ett nytt anställningsavtal. Jag trodde nog att jag redan tre veckor tidigare gått över från provanställning till tillsvidareanställning men chefen var bestämd med att nä det var i kommande månadsskifte och att det var bråttom med att säga upp nuvarande avtal pg av arbetsbrist. Istället skulle jag skriva på nytt med endast enskilda dagar.
  Jag skulle skriva på där och då och signera med bank ID. Jag gjorde det och på kvällen kollade jag mitt avtal som jag hade hemma och då hade jag ju rätt, jag hade redan tre veckor innan gått över på tillsvidareanställning.
  Tog med mig avtalet tillbaka dagen efter och visade chefen men då tyckte han det bara var konstigt och att det nog inte gällde.
  Inte varit medlem i facket innan men nu blivit och det de kan säga nu är att senast påskrivna avtal gäller.. men jag blev ju rent lurad att skriva på. Dessutom bestred jag ju det nya avtalet direkt dagen efter och det skulle ju börja gälla först tre dagar senare i kommande månadsskifte så vad tusan jag agerade ju och protesterade ju direkt dagen efter redan innan det nya ens skull börja gälla. Nu sitter jag här med ett kontrakt på enskilda dagar och knappt några timmar alls. Och har tagit upp detta minst 7 gånger senaste veckorna med chefen men han bara slingrar sig och dagarna går ☹️

   Du var alltså tillsvidareanställd sedan tre veckor tillbaka – trodde du? Ja… sånt är ju bra att vara säker på.

    Ja jag vet ju det med men blev så osäker där och då när chefen var så påstridig om att han hade rätt datum. Kändes väl fullt rimligt att han som satt där med datorn uppe och hävdade att jag har fel visste vad han pratade om. Blev ju superstressad när han sa att jag måste skriva på annars skulle andra behöva sägas upp för att timmarna ska dras ner pg av restriktioner. Mitt första riktiga arbete även om jag jobbat som timanställd på andra arbetsplatser 4 år innan.

     Tråkig sits men man kan inte tro att man har en tillsvidareanställning. Reagerar också på att det passar att gå med i facket så fort du själv får problem. Riktigt osolidariskt.🤷🏼‍♀️

      Facket är till för anställda att vända sig till i sådana situationer. Så vad menar du med osolidarisk? Och jo, när en provanställning löper ut utan att avsluta det så gäller en tillsvidareanställning.

       Tror att Maja menar att sådant ska man veta, inte ”tro”.

       Tror det som menas med osolidarisk är att man endast betalar för facket när det passar, dvs när det skiter sig medan man egentligen ska betala hela tiden. Dvs, även om man inte sitter i skiten. Ger inte min egen åsikt här men förklarar hur jag förstår inlägget. Å andra sidan har vissa fack karens och ger inte lika bred hjälp inom tex 2-3 månader från att man blivit medlem.

        Exakt vad jag menar.

         Det är verkligen inte uppenbart för alla vad nyttan med facket skulle vara. Många idag har anställningsformer som gör att facket inte är till nån nytta oavsett medlemsskap. Att då sitta på sin trygga anställning och yla om solidaritet (blir alltid lika förvånad när de som skriker högst om det sen är dem som inte kan visa någon själva) är bara korkat och inte förenligt med den tid vi lever i.

          Minns när jag var 18 och jobbade på en arbetsplats där våra fackliga representanter 2 gånger i månaden satt vid en dator och vi andra fick dela på deras arbete. De tjatade om att det var viktigt att vara med i facket eftersom facket kunde hjälpa mig att höja min lön. Arbetsplatsen hade lönetrappa de första 5 åren så innan dess såg jag ingen vinning med att vara med i facket.
          Frågade flera gånger varför det var bra att vara med i facket och fick alltid svaret vi höjer din lön. Droppen över att INTE gå med var när de skulle införa (det egentligen rimliga med rast efter 5 timmars arbete) att rasten skulle tas efter 5 timmar oavsett om du hade 5 minuter kvar på ditt jobb och med kravet på rast inom 5 timmar skulle behöva cykla in till kontoret i ca 30 min, för att sen cykla ut 30 min för att jobba i 5 min för att sen cykla in i 30 min..

          Idag är jag med i dubbla fackförbund, ett för det jag arbetar med just nu och ett för det jag studerar till.

           Jag kan höja min egna lön, tack så mkt. Har gått upp från 25000 när jag tog examen till 50000 på 7 år. Behöver inte något fack som förhandlar åt mig.

          Jag är med i facket idag dels för att jag har råd, det är solidariskt då facket bygger på att så många som möjligt är med. Åtminstone mitt fackförbund har förhandlat bort dåliga villkor från arbetsgivare och förhandlade bland annat fram en ersättning för att lönerevisionen för 2020 inte kunde genomföras. Nu har de äntligen genomfört den och jag får trots ersättningen ändå retroaktivt. En del på mitt jobb har behövt vända sig till facket trots att de jobbar för en av de mest ansedda arbetsgivarna och har en trygg heltidsanställning. Inget är givet.

      Men hallå! Hon ”tror” inte- hon hade det. Det verkar som att chefen blåst henne, inte snyggt.

     Tycker inte det är konstigt alls att lita på chefen i den sitsen. Jag går inte runt och tror att min chef eller mina kollegor försöker föra mig bakom ljuset.

     I din sits skulle jag försökt hitta ett nytt jobb med en vettig chef.

   Skulle be om en second opinion från facket från en ny ombudsman eller någon chef. Om nu din chef sagt upp dig pga arbetsbrist och gett en dig en ny tjänst finns förfaranderegler att följa som inte följts. Hade du prov och sex månader gått så har den omvandlats till tillsvidare.

    Hade provanställning i 5 månader och det hade gått 3 veckor över det när detta hände så visst hade det redan omvandlats till en tillsvidareanställning. Fast nu säger ju facket att ja, det är riktigt fult gjort men generellt gäller senast påskrivna avtal.. men vad jag kom på efter avslutat samtal var ju att jag redan bestred detta dagen efter och 3 dagar innan det nya ens börjat gälla. Dock pg av chefens förhalande har ju dagarna nu gått och blivit veckor

     Vad är det för fack du är med i? Skulle ringa igen och be om att få prata med en annan! Som sagt om det är som du skriver har arbetsgivaren gjort fel..

      HRF, jag ska fråga mer i morgon. Sitter här och försöker förbereda mig med mer frågor så att jag får rätt svar på det jag är tveksam på. Tack 🌸

       Lycka till! Skriv ihop lite punkter, datum när du började, ta fram anställningsavtalet du skrev på från början, så du har det framför dig när du pratar med facket igen och vet exakt vad som står om tillsvidare och provanställning där.

       Lycka till! Dåligt gjort av din arbetsgivare.

   Låter som att du blivit lurad tyvärr. Prata med facket igen.

   Detta skulle kanske vara din enda utväg tror jag.

   ”Lurad att skriva på avtal
   Som huvudregel inom svensk avtalsrätt gäller att man är bunden vid det som man har avtalat (1 kap 1 § avtalslagen).

   Att bli lurad till att skriva på ett papper kan räknas som svek och blir då ogiltigt (3 kap 30 § avtalslagen).
   Svek kan till exempel föreligga om du inte fått all information som du behöver eller om du fått felaktiga uppgifter och inte hade skrivit på om du hade vetat om dessa. Sveket ska vara avsiktligt gjort mot dig för att du ska skriva på (ond tro hos motparten).

   Den som hävdar att avtalet ska bli ogiltigt på grund av svek har bevisbördan för detta. Du har alltså bevisbördan för att du blev lurad.”

    Tack, detta ska jag kopiera och ta upp och fråga facket om i morgon!

     Fokusera dock främst på det som HR och jurist skrivit nedan. Det är dina viktigaste punkter i diskussionen!

    Kan vara värt att tillägga att det nog är svårare än många tror att styrka att avtalet ska vara ogiltigt pga svek. Om allt framgår av det nya avtalet kan man inte hävda att man blivit lurad för att man ex. inte läst igenom det innan man signerat. Så som jag förstår ts handlar det mer om att hen litade på sin chef/blev stressad och därför inte kontrollerade avtalet ordentligt innan signering.

   Lärdom till alla. Skriv inte på avtal utan att ha läst igenom. Inget avtal är så bråttom att man inte har tid att läsa vad man skriver på.

   Ts, hoppas det löser sig.

   Förlåt, men jag blir så provocerad av personer som går med i facket den dagen de får problem, det är samma personer som avslutar medlemskapet när de fått sin bit av kakan.

    Jaha? Okej.

    Ja det kanske är dåligt av mig, till mitt försvar så försökte jag gå med för ett år sedan men då blev det lite tjafs om vilket förbund jag skulle gå med i då jag arbetade inom två olika områden och det var två helt olika förbund, jag ville inte gå med i det jag arbetade mest i utan i HRF men det var tydligen så att man ska vara medlem i det området som man har sina huvudsakliga timmar. Efter några samtal då bort och fram så rann det ut i sanden och sedan sprang tiden iväg helt.

     Det enklaste brukar alltid vara att tillhöra det förbund som arbetsgivaren har kollektivavtal med. Finns inget kollektivavtal väljer man det förbund som man tycker bäst kan representera ens egna intressen. olla även om det finns någon lokal fackklubb på din arbetsplats.
     Otroligt fult gjort av din chef att lura dig att skriva på. Ring runt och prata med olika fackförbund för att ta reda vilket som passar dig bäst. Jag förstår de som tycker det är lite surt att gå med först när man har problem samtidigt så är det ofta först då man inser varför fackförbund är bra.

    Varför bryr du dig ens om det? Låt folk göra hur dem vill. Vissa lever verkligen på minimum och har trots lönearbete inte pengar att avvara för ett fack som man allt som oftast inte behöver.

    Fortsätt du vara bitter, så sköter vi andra oss själva.

     HRF är också ett av de dyraste fackförbunden. Jag hade inte råd att vara med på min lön, 130 kr/h och 75% arbetstid. Helt orimligt dyrt är det. Över 400 spänn skulle de ha då trots att jag tjänade 12.000-13.000 per månad

      Precis. Såna som Tess begriper inte hur världen fungerar utanför hens box, så det är lägligt att påpeka att inte alla har råd. Dessutom skiljer flesta facken inte på om du jobbar 2% eller 100%.

     Samma här. Var medlem länge men gick ur pga helt absurd summa pengar i månaden. Kände att det var ännu mer rätt när jag skulle avsluta medlemskapet och de skriver att man måste ringa in för detta. Telefonförsäljarfasoner.

      Exakt så opererar de. Lurar oftast de anställda själva och är till noll nytta när de behövs. En kollega blev uppsagt på – helt uppenbarligen – felaktiga grunder och arbetsgivaren påstod sedan att hon själv hade sagt upp sig (vilket medför karantän hos A-kassa). Facket gjorde noll och nada. 😵‍💫

   Om ingen annan information ges absolut senast 2 veckor innan ett tidsbestämt avtal löper ut så går det enligt lag automatiskt vidare till en tillsvidareanställning.
   /HR-chef

    Precis! Detta är ditt viktigaste argument – både till chef och till facket. Uppsägning av en tillsvidareanställd (som du behöver tidsmässigt bevisa att du hann bli) kan därutöver INTE ske hur som helst (tillsvidareanställda är väldigt skyddade i Sverige), så uppsägningen inför nya kontrakten har troligtvis gjorts på felaktiga grunder.

    Kom ihåg att ha skriftliga bevis för att du har åberopat felaktigheterna (helst mejl!).

    Har ni även en HR? Vänd dig även till dessa och informera om att du tar upp detta på facknivå.

    // jurist

     Och du, må inte dåligt över de negativa kommentarerna ovan. Folk som inte varit i din situation förstår inte hur enkelt det är att glida med, det är ju trots allt en chef, man vill ju tro det bästa och gör allt som oftast vad de ber en om.

     ❤️ Det ska nog bli bra!

     / jurist (okej vet inte varför jag satte in denna signaturen här 😂 mest så att du förstår det är samma person).

      Håller med. Lägg inte tid på folks tyckande utan fokusera på lösningen av problemet.
      Du har lagen på din sida. Chefen har antagligen blivit informerad om att göra detta men glömt bort och kommit på det för sent och lyckats få dig att skriva på.
      Det vanligaste ”problemen” vi som jobbar med HR har är chefer som inte gör sitt jobb. Alltid sena med allt, hittar på egna lagar och regler etc.

     Tack snälla ni båda två ovan!!
     14 dagar innan provanställningen upphörde skulle jag alltså som senast ha fått veta att de ej kunde låta mitt kontrakt övergå i tillsvidare. I så fall ligger han ju jäkligt långt efter med att komma med nytt sämre kontrakt 27 dagar efter det redan blivit tillsvidare. Att chefen dessutom ville offra min trygghet för att kunna behålla flera timanställda som blivit anställda nyligen och att vet är ”bättre” att alla har lite timmar än att några har mer och de senast anställda får gå låter ju snällt men inte mot mig 😕 jättebra att få mer kött på benen och mer frågeställningar jag verkligen ska se till att få klara besked på av facket i morgon innan jag mailar chefen, företagets ägare samt HR. Vi har ingen facklig representant på plats och HR måste väl finnas men antagligen i Stockholm då där föredraget finns med. Jag har endast haft kontakt med platschefen och träffat ägaren några gånger.

      Precis, chefen skulle ha meddelat dig senast 14 dagar innan ditt avtal skulle löpa ut att han inte kommer förlänga anställningen. Det enda kryphålet som finns är att han hade kunnat säga att han vill förlänga din provanställning med 1 månad för att sedan säga att han avslutar den. Detta får man bara göra om det finns skäl till det, tex om chefen är ny och inte hunnit utvärdera ditt arbete. Oavsett så ska det göras skriftligt. Iom att ingenting av detta är gjort så har du automatiskt en tillsvidareanställning.

      Maila HR och be om ett möte.

       Ni är ovärderliga som fortsätter komma med råd och svar. Det har varit så rörigt dessa veckor, jag som känner mig dum och okunnig som dels skrev på utan att stå på mig med att jag trodde mig veta vara redan anställd, sedan över att ha behövt jaga och tjata på chefen varje tillfälle jag fått som nu gör att han försvinner när han ser mig. Sedan alla olika svar jag fått, först att jag hade fel datum, dagen efter var det, oj då vad konstigt jag ska kolla upp, tredje var det att mitt kontrakt inte var giltligt pg av tidigare chef ej hade rätt att teckna kontrakt, fjärde när jag kollat upp detta med tidigare chef som anställt mig i samråd med ägaren var att ha men nu har du ju redan skrivit på nytt avtal som är bättre för alla på arbetsplatsen så att vi har gott om personal kvar och slipper nyanställa till sommaren.. JAG känner mig som en dum idiot som inte vet svaren direkt och måste låta honom slingra sig och gå varje dag för att hem och lära mig och läsa på mer för att jaga honom dagen efter igen om han är på plats.

        Fortsätt stå på dig! Din chef har gjort bort sig rejält. Boris leta nytt jobb omgående, den där personen hade inte jag velat ha som chef.

        Hur detta kommer hanteras beror mycket på kulturen på bolaget.
        HRs jobb är främst att se till företagets bästa och därmed kan dom säga att dom ändå vill säga upp pga arbetsbrist. Om så är fallet, stå på dig om att du ska hanteras som en tillsvidareanställd iom att ditt avtal gått över till en tillsvidareanställning och du inte fått någon skriftlig uppsägning från den fasta tjänsten. För att säga upp dig måste dom först se om det finns andra arbetsuppgifter alternativt köpa ut dig dvs att du blir arbetsbefriad med lön. Kom ihåg att det alltid är ett erbjudande dvs du kan tacka nej till utköpet och då är du kvar.

        Steg 1 är att få dom att förstå att du vet att dom försökt lura dig och att du är tillsvidareanställd. Nämn ingenting om utköp utan om dom inte ger sig kan du säga att du kan förstå att det är arbetsbrist och att du är villig att mötas om du hanteras som en tillsvidareanställd. När det nya kontraktet är rivet och du får ett erbjudande om 1 månadslön kan du tacka nej och kräva upp till 1 år beroende på vad du tjänar. Facket säger alltid 3 månader men ju mer hotat företaget känner sig kring att detta kommer spridas desto mer betalar dom.

        Sök jobb under tiden och njut av dubbla löner en tid framåt!

         Jag vill ju verkligen jobba kvar, har fantastiska arbetskamrater som alla blivit timanställda efter mig. Så arbetsbrist är det ju lite pg av att det dels är två tröga månader med gäster alltid i januari och februari samt nu med kortare öppettider pg av att vi måste stänga 23. Dock skulle nästan all personal behöva avskedas innan mig då jag varit där bland de längsta. Så ja arbetsbrist pg av att chefen inte vill dra ner på timmar helt för några av de timanställda för då måste han leta ny personal i april. Så hans lösning var att ta bort mig då bli det lite mer timmar att dela ut på de kvarvarande och ha mig på enstaka dagar.

          Du har fått massa bra tips och argument ovan (även om många månadslöner vid utköp kanske inte är troligt). Men ett tillägg när du förhoppningsvis får ett nytt korrekt avtal för tillsvidareanställning – dubbelkolla att hela anställningstiden from dag 1 är angiven i avtalet så att de inte fular sig där och börjar säga att du är längst ner i turordningen eller något!

  Tips på bra e-cigg? Bra hemsida att köpa från? Vill försöka sluta röka.

   Fråga paow

   Voom pod

  Någon som har fått trådliknande hårstrån som är olika tjockt längs strået av att äta antidepressiva, SSRI. Vet inte om det är hormonellt.
  En annan tanke, har tenta imorgon men kommer troligen bli kugga och därför bli spärrad, mår riktigt skit över det och kommer mig misslyckad och deppad.

   Jag har sådana hårstrån och har haft i år (några år sen jag åt SSRI) men aldrig reflekterat över om det är därifrån!
   Och angående tentan, jag förstår hur du känner men du är grym! De allra flesta kuggar i alla fall en gång under studietiden, många flera flera gånger, och det är klart det är oturligt att tentan du ska skriva är spärr, men det kommer fler tillfällen. Med det sagt: ta inte ut något i förskott! Det kan ju vara världens bästa tenta för det du hunnit pluggat på och allt går vägen. Tror på dig! Heja heja!

  Om någon på tåget klipper och filar naglarna, säger du till personen att sluta? Sitter kvar? Byter vagn? Tell me. Var med om det och satt kvar helt chockad 😩😂

   Öööörk hade gått därifrån. Fy fan va äckligt 🤮

   😳😱🤮
   Jag hade definitivt sagt ifrån – INTE okej.

   Återigen ett bra exempel på något som vad jag vet inte är förbjudet men något som man som människa/medmänniska kanske borde fråga sig om det är en bra idè?

   Så vidrigt beteende!! Hänt mig två gånger.. dock suttit kvar utan att säga nått men borde ju typ säga de där gör man hemma. Eller kvinnan som rakade sig över allt på simhuset.. nej tack

    🤢

   Jag har nog inte varit så bekymrad faktiskt om inte naglarna typ ramlat ner på mig.

   (Men jag skulle inte gjort det själv)

   Klipper naglarna. NEJ! Sketäckligt!
   Fila en liten trasig flis på nageln. OK.
   Fila mer eller mindre alla naglar. NEJ!

   Jag hade spytt i personens knä som hämnd.

    Speciellt om det hade varit fotnaglarna personen höll på att klippa!😂Hände mig en gång, en gubbe som tog fram nagelknipparn, drog av strumpan och började klippa..😱Tog mitt pick&pack och bytte säte (vi satt i en vänthall)

  Imorgon ska jag ha möte med min chef angående avstängning under graviditet pga covid. Förhållningsreglerna rektorn fått från HR säger att om de inte kan omplacera mig andra uppgifter har de rätt att stänga av mig från arbetet från v. 20 (jag jobbar som lärare). Men, spelar min egen vilja ingen roll här? Kan jag påverka beslutet på något sätt? Vill verkligen inte bli avstängd, främst av ekonomiska skäl. Känner mig inte heller så orolig. Är vaccinerad, har haft covid och har inga andra riskfaktorer. Jag har en liten klass och kan till viss del begränsa riskerna genom att tex inte äta i matsalen, inte vara i personalrummet osv. Känns också sjukt drygt att sitta hemma då min sambo ändå har ett jobb där han också träffar mycket folk så jag kan ju lika gärna bli smittad genom honom. Någon annan gravid som blivit avstängd mot sin vilja?

   Önskar att jag var gravid. Och önskar jag slapp jobba. Njut!

    Jag njuter! Men jag gillar mitt jobb och har ett ganska skralt sparkapital efter att nyss ha varit föräldraledig 1.5 år (delat med min sambo), så jag skulle verkligen behöva jobba dessa månader innan nästa bebis.

     Men du får väl lön trots avstängning?

      Graviditetspenning, vilken är betydligt lägre än min lön.

      Man får graviditetspenning vilket är 80% av ens lön men max 770kr/dag.

       Okej, det kan bli stor skillnad i inkomst då kan jag förstå

       Ok

       Aldrig förstått mig på dessa bisarra gränser. Ärligt talat. Jag har en lön på mellan 50-60′ och fasar redan inför eventuellt att behöva lämna tidigare/ bli sjukskriven/mammaledigheten.

       Min lön kommer att minskas med ca 70% med mitt tänkta antal dagar. Låter som ett lyxproblem, men vi har inte ett större sparkapital på grund av husbygge och höga månatliga utgifter 🙇‍♀️ Så jag förstår hur du känner!

        Men har du kollektivavtal via ditt jobb har du oftast rätt till 88-90 % av din lön under de första 365 dagarna av din sjukskrivning. Därefter 80%. Var nyss sjuk i 14 månader och blev positivt överraskad hur mycket pengar jag ändå fick. Vid föräldraledighet finns liknande regler 🙂

         Inget kollektivavtal tyvärr. :/ Vi följer dock några av branschens kollektivavtalade principer, men det är en förutsättning att jag tar ut ca 7 dagar/vecka alla de första månaderna vilket innebär att jag kommer att behöva återvända på arbete mycket tidigare än jag hade tänkt mig.

        Fast varför ska skattepengar finansiera att höginkomsttagare ska kunna fortsätta vara höginkomsttagare även under det år som de har möjlighet att vara lediga med sina barn? Låter ju helt absurt. Då får man väl spara undan pengar från sin höga inkomst innan barnet kommer. Undersköterskor försörjer hela familjen på halva din lön när de jobbar.

         ”Buhu har kunnat bygga nytt hus och har inget stort sparkapital kvar 😢”
         Var glad över huset som du lyckats skapa istället och sänk standarden framöver så överlever du nog.

         (Unnar dig din framgång tack vare hårt arbete men ja detta är bara ett lyxproblem)

         Svenska avundsjukan när den är som bäst, mina vänner. 👆🏻☺️

         1. En USK anpassar troligtvis sin levnadsstandard efter sina kostnader. När jag tjänade 25′ netto bodde jag och min sambo i en minimal tvåa. I takt med att lönnen ökade kunde vi uppgradera oss.

         2. Vid sjukskrivning, graviditet etc. får en person med låg/medellön fortsatt 80% av sina intäkter och påverkas därför absolut inte på samma sätt som en person som får 70% inkomstbortfall.

         3. Höginkomsttagare skattar mer? Ni får det att verka som att man vill ha en bit av kakan men inte ge något. Så är det inte för mig. Jag uppskattar samhällets förmåner som kan erbjudas på grund av skatten vi betalar, men det gör mig ledsen att jag i dagsläget knappt har råd att vara sjuk pga för stort inkomstbortfall.

         4. Barn kan ske oplanerat (crazy, huh?! Believe it not!), när sparkapitalet som tidigare funnits inte längre finns. Det var inte en tillräckligt stark anledning för mig att göra abort dock.

         The list could go on and on. Ledsen om ni kände er trampade på, men att någon tjänar en hög lön innebär inte att någon annan ska behöva må sämre för det.

   Svårt att tro att dom kan tvinga dig om dom inte betalar? Men vet inte alls. Prata med facket!

    Man får graviditetspenning men den är ju tyvärr usel, finns ett maxtak så jag kommer typ få ut 8000 mindre än min ordinarie lön.

     Men herregud är 8000 i månaden värt att bli sjuk och riskera föda för tidigt för? Tacka och ta emot och skydda ditt ofödda barn.

      Kommer ändå att vara utsatt för den risken eftersom min sambo också har ett arbete där han inte kan jobba hemifrån och träffar massor med människor dagligen… Sen är ju 8000 ett ganska stort bortfall varje månad och särskilt när man redan har levt snålt under en tidigare föräldraledighet. Känns inte alls bra att gå in i nästa med så lite pengar sparade. Vi klarar oss månadsvis men det blir ju jobbigt om det uppstår oväntade uppgifter. Så ja självklart är det en stress när ekonomin påverkas så mycket.

       Ja du kanske inte är mattelärare om du tror att sannolikheten att bli smittad är samma om DU går runt och träffar massa barn och vuxna åå en skola hela dagarna eller om du träffar din sambo. Herregud vilket dåligt argument.

     anonym: Strunta i dessa kommentarer. Jag förstår dig. Min bruttolön kommer att minska med ca 20-25.000 kr under föräldraledighet (är höginkomsttagare) och det svider litegrann redan då all sparkapital precis har använts till ett husbygge. Oplanerat gravid FYI. 😅

     Funderar på om du inte kan be om att få undervisa hemifrån? Vore det möjligt?

      Tack för förståelse! Vi äger också hus och då har man självklart också högre utgifter varje månad, samt att man behöver ha en buffert om något händer. Alla kanske inte tänker på det. Tyvärr är mina elever så små att distansundervisning inte är ett alternativ…

   Nej det är så det är just nu. Tyvärr, vi hade tre kollegor som poff bara försvann (också lärare). Men graviditet är riskfaktor och de kan inte garantera vår säkerhet.

    Men borde man inte få välja själv? Att arbetsgivaren erbjuder en att gå hem och säger att man inte kan garantera säkerhet men sen är det upp till en själv att bestämma?

     Nej tyvärr. Arbetsgivaren är den som åker dit på det om de inte kan garantera din säkerhet (& det är såklart fullständigt omöjligt på en skola…). Så om det är nån tröst får du se det som att de inte har något val heller- så ser regelverket ut. Men försök njuta av ledigheten iaf!

     Det är inget erbjudande. De kan försöka hjälpa en hitta ett annat arbete inom verksamheten som är säkrare. Men det finns typ inte.

      Jag misstänkte att det är precis så, att arbetsgivaren vill ha ryggen fri. Får se vad min chef säger imorgon…

       Handlar ju inte om att hen ska ha ryggen fri. Handlar om att vara rädd om sina anställda 🙂 Dig och din säkerhet går först.

     Kan du inte jobba hemifrån? Typ köra klasser distans

      Tyvärr, jobbar på mellanstadiet så mina elever är lite för små för att fixa det 🙈 Funkar kanske för lärare i högre årskurser.

       Jag gjorde så att jag jobbade kvar 25% hemifrån, och fick resten graviditetspenning, det innebar att jag gjorde mina egna planeringar och satte betyg – någon annan höll lektionerna. Kolla om det förbättrar ekonomin något.

   Du har tyvärr ingenting att säga till om

   De får göra så ja, hänt flera på min skola.

   Helt ärligt skulle du tänkt på detta innan du blev gravid i en pandemi. Detta har gällt länge.

    Ja, nu var vår önskan att få ett syskon till vårt barn större än oron för att bli avstängd från jobbet men det kan ju ändå vara något som tynger mig. Jag trodde faktiskt helt ärligt inte att jag skulle bli avstängd, tänkte att det hade ändrats i och med att många är vaccinerade osv. Samt att skrivelserna hos Arbetsmiljöverket säger att varje arbetsgivare ska göra en individuell bedömning, så jag var nog lite naivt optimistisk och tänkte att det inte skulle gälla mig. Men om det nu är så, så får jag ju givetvis finna mig i det!

     Men asså jag köper inte det resonemanget. Det är liksom bara att finna sig i att det är såhär, jag ville inte bli sjukskriven under min graviditet blev de ändå. Det var bara att gilla läget. Släpp de och gå vidare. Var glad att du är gravid och att din arbetsgivare är rädd om dig och ditt ofödda barn.

     Ja det får ni naturligtvis vilja och satsa på men det är inget att gnälla om nu i så fall, du har gjort ditt val. Du borde kollat upp, kunskapen finns där och det är lite konstigt att du missat.

      Fast hallå, stör mig så på kommentarer som din och fler ovan. Att man inte ”får gnälla” om vissa specifika saker i Öppet Spår. Ofta gäller det typ bara gravidrelaterade saker också… i det här forumet sitter ju folk och ”gnäller” på att Influencer X inte reklammarkerade ett väsksamarbete, att Influencer Y reste till Marbella, att Influencer Z lät sitt barn kolla på iPad, att nån barndomskompis inte vill hänga längre, att man vill va otrogen men inte vill förlora sin man, att mormor inte vill hälsa på… osv. Allt detta och mycket mer gnälls det om hela tiden. Det här är ju inget liv-eller-död-forum. Ja, TS får gilla läget och har själv valt att skaffa barn, men man kan väl få lufta lite gnäll kring det ändå? Även om man accepterar och rättar sig efter en regel så kan man väl få skriva ”jag tycker denna regel är fel/onödig/trist, håller nån med?”

      Men jösses, hon gnäller inte, hon frågar vad som gäller i hennes sits.

      Vad får er att tro att hon inte planerar att ”finna sig” i situationen?

       Hon försöker komma ur det och verkar missnöjd fast det varit väldigt tydligt vad som gäller. Erkänner själv att hon varit naiv etc. För mig är det att gnälla, skylla på andra. Man kan inte ha kakan och äta den, det jag stör mig på.

        I det här fallet skulle man väl absolut kunna ha kakan (vara gravid) och äta den (fortfarande jobba). Det är bara det att någon bestämt att det inte får gå till så just nu. Och det kan man väl få uttrycka sitt missnöje över. Jag hade också tyckt att jag kunde få bestämma att ta den risken själv.

     Förstod jag rätt att du var mellanstadielärare? Tror du att det kanske kan finnas möjlighet att du sitter i en ”skrubb” ensam, på skolan och kan sköta alla alla andra lärares rättningar av tex prov eller planering av terminerna eller nåt liknande? Tycker hemskt synd om dig i ditt dilemma och hoppas att det ordnar sig till det bästa.

      Fast då ska det göras lika för alla. Det funkar liksom inte så

     Helt otroligt att en lärare(som man vill tro har lite bakom pannbenet), kan vara så uppe i det blå.

      Vad är det för fel på folk som kommenterar här inne? Ni har ju noll social kompetens och det är inte direkt något man ska vara stolt över. Jösses.

      Här inne diskuteras vilt huruvuda man ska vaccinera sig eller ej, huruvida det är bra eller dåligt med munskydd och covidpass, huruvida det är rätt att man ”får” resa, hur camilla borde rapportera om varenda influencer som sätter sig på ett plan… en tråd kan ha typ 40 svar gällande huruvida kli i lillfingret är en biverkning av vaccinet eller hur länge folk mer corona tyckt att coca cola lukta diskmedel. Men gud förbjude om någon vill uttrycka ifrågasättande åsikter om beslutet att en gravid ung fisk person måste vara hemma från arbetet från halva graviditeten. DEN diskussionen är helt över gränsen!!!

    Men gud. Fattar seriöst inte hur man kan vara så trångsynt som du. Alla kanske inte tycker det är rimligt att sätta hela sina liv på paus, särskilt inte vad gäller beslut som att få barn. Det funkar inte på det sättet även om det verkar vara den bild du har.

    Och det är för övrigt inte så att ts på något sätt har missat att det pågår en pandemi? Även om man har gjort sitt ”val” borde man väl rimligtvis kunna fråga om och ifrågasätta diverse regler, precis som kring allt annat? Finns dessutom arbetsplatser som min som i princip struntar i covid och där det aldrig skulle gå igenom att ”låta” någon som är gravid att vara hemma från v. 20, så även fast det har gällt länge generellt så är det väldigt olika från arbetsplats till arbetsplats

     Men då får man skylla sig själv?! Man kan inte skaffa barn för ”det är det jag vill nu” och sen gnälla för att arbetsgivaren tillämpar regler som gällt ett bra tag. Eget ansvar någon??

      Skolor är generellt väldigt noga med den regeln ja. Man får väl kolla upp?

       Alltså hej, TS här. Intressant att jag upprör så många! Bara så att ni vet så är denna regel inte svartvit. Jag vet tex en lärare i min kommun som jobbar trots att hon är gravid. Vad hon gjort för att få igenom det hos sin rektor vet jag inte, men tydligt är att det inte är helt solklart vad som gäller eftersom varje arbetsgivare ska göra en egen riskbedömning. Lärarfacken är också emot dessa motstridiga skrivningar. Men jag gissar att ni som irriterar er inte är lärare själva, utan bara vill ha något att störa er på 😉

        Jo, det är precis vad jag är. Det är int rivandet med avstängningar och det borde du tänkt på istället för att gnälla nu. Det är det som stör mig. Du vill ha specialbehandling, gilla läget istället.

         Inte ovanligt med avstängningar.

     Och det funkar väl visst på det sättet? Man väljer om man ska försöka skaffa barn eller inte. Livet är inte ”på paus” för det 😄😄😄

   Konstigt egentligen att inte partner också stängs av om viruset är så farligt för gravida. En sambo kan ju jobba och dra hem viruset lika väl.

    Exakt, när vi fick covid i somras var det genom sambons jobb som vi blev smittade. Så att jag ska sitta hemma nu i fem månader medan han jobbar på som vanligt känns… onödigt?

     Var glad att han får jobba då och tjäna pengar eftersom det väl var ett problem.

     Hade ju varit mkt mer rimligt att ni båda tvingades hem.

    Mmmm. Min partner träffar dagligen folk fysiskt på sitt jobb (🤦🏻‍♀️) men kvinnorna själva får inte jobba kvar. Förstår att man skyddar kvinnan, men särskilda restriktioner borde också kunna tillämpas på män vid önskemål.

    Men det är den gravida som är riskgrupp. Fattar hur du tänker, men skulle alla par gå hemma som är gravida kan vi ju säga hejdå till samhället 😅

   Du kan inte välja. Dock tycker jag du ska pusha mer för att de hittar andra uppgift för dig att göra. Det borde gå att du gör en del saker åt andra på din arbetsplats hemifrån istället. Kanske inte räcker till en heltid men de borde anstränga sig mer för att du ska komma jobba.

   Fick också gå hem i v 20 och jag harven tjänst där ungefär 20-30% av arbetstiden innehållet sådant som bara kan göras på plats. Jag jobbade ändå 100% fast hemifrån och fyllde ut med andra uppgifter som egentligen hör till någon annan. Det var absolut inga problem.

    Svårt för lärare att göra annat. Och pengarna räcker inte i kommunen för att ha medarbetare som får full lön men inte gör sina uppgifter samt vikarie.. Har man själv valt att bli gravid så…

     Men kan du svara utan att hela tiden lägga till att graviditeten är självvald? Lägger du till det när folk frågar något om sin valp, utbildning, rättigheter på jobbet, renovering? ”Har man själv valt att skaffa hund/utbildning/jobb/hus så… sluta gnäll..”

      Hon visste (eller kunde ta reda på) vad som gällde och chansade ändå. Ja vid många tillfällen skulle jag säga så. Jag fixade inte försäkring och nu gick bilen sönder. Ingen vill betala, buhu. Well, skyll dig själv, inget att gnälla över.

      Hennes eget val är ju högst relevant i denna fråga dock, då hon visste eller borde veta vad som gäller.

       Jag har ju omöjligt kunna veta exakt vad som gäller eftersom varje rektor gör en riskbedömning för den enskilda. Det finns inget generellt arbetsförbud för gravida lärare. Sen har jag såklart vetat att risken finns. Jag tycker inte att jag gnäller, jag frågar om jag har någon möjlighet att själv väga in i beslutet för att veta vad jag ska ha på fötterna till mötet. Personligen skulle jag gärna jobba med anpassningar i miljön så långt det går. Men som jag skrivit tidigare, om det inte går så får jag ju anpassa mig till det och vi får leva snålt även om det svider. Men jag tänker i alla fall ge förslagen till min rektor och höra vad som gäller. Tack för ert starka engagemang! 😌

        Inte alls omöjligt herregud! 😄 Kolla upp, fråga?? Du chansade och nu är det såhär.

         Skulle hon gått till sin chef och sagt ”hej ursäkta, jag och min man tänkte börja ha oskyddat sex nu. Vilken riskbedömning skulle du göra för mig om jag blev gravid och hamnade i vecka 20 samtidigt som exakt dessa restriktioner gällde? Vill gärna veta vilken bedömning du spår att du skulle göra om restriktionerna hann uppdateras åt ena eller andra håller också! Jag håller dit löpnde ajour om vi plusar på stickan. Tack!”

         Gud detta forum alltså… jaaa det är självvalt men man måste väl få ifrågasätta ALLA regler man har åsikter om, oavsett om man råkat begå öppet spårs absolut värsta brott (bli gravid)?! Varför får man inte gälla/ifrågasätta/uttrycka åsikter bara för att grunden till det hela är självvalt?

          Gud vad larvig du är, tror du förstår vad som menas.

     Nu kommer det i och för sig garanterat inte komma någon vikarie för mig, utan det blir mina stackars kollegor som får täcka upp för min tjänst. Men nej, jag tror inte det är möjligt att göra andra uppgifter. Möjligen skulle jag kunna bli berättigad någon vecka hemifrån där jag skulle kunna planera upp för resterande termin.

    Gäller detta i hela Sverige?

     Ja, det är Arbetsmiljöverket som har satt upp ”reglerna” så de är ju rikstäckande, men varje arbetsgivare ska göra en egen riskbedömning för den enskilda gravida. Så det är inget generellt arbetsförbud för gravida, i första hand ska arbetsgivaren placera om den anställda till andra uppgifter/hemarbete. Om det inte är möjligt får arbetsgivaren stänga av den anställda.

   Prata med facket. Borde kunna gå att hitta andra arbetsuppgifter. Är du anställd på en kommunal skola står ju hela kommunen till förfogande. Jobbar inom kommunen och andra kommunanställda som är gravida jobbar ju in i det sista. Lika stor risk att du smittad av ditt eget barn.

   Tycker det är helt sjukt man kan tvinga gravida gå från jobbet? Sen när ska staten/arbetsgivaren lägga sig i en människas bestämmanderätt och en kvinnas rätt över sin kropp, sitt liv och sitt ofödda barn? Som du säger är det också helt galet med generaliseringar – din sambo riskerar ändå smitta dig genom sitt liv och sitt jobb. Staten är välkommen att med mjuka medel låta gravida kvinnor som VILL vara hemma från vecka 20 med gravpenning vara detta, men inte låta det vara lagligt att tvinga pga graviditet. Det skriker diskriminering i mina öron.

    Om det hade varit ett val hade det garanterat förekommit att kvinnor pressas gå med på att jobba trots att de känner dov otrygga. Tvånget i det här fallet kan för en del vara en trygghet också, tryggheten i att inte vara den som tar beslutet och riskerar arg chef och sura kollegor

     Friheten och rätten att jobba och inte behöva säga upp en del av sin lön går före eventuellt fega gravida som inte vågar gå på gravledigt trots tillfälligt lagligt stöd

    Precis, lärarfacken har också varit ute och flaggat för diskrimineringen i att stänga av kvinnor för en ekonomisk ersättning som har ett maxtak på 770 kr per dag.

   What? Är själv lärare och jobbade terminen ut innan jag gick på ledighet, alltså tills v27 tror jag det var, under corona. Var aldrig något prat om avstängning utan fick själv känna hur länge jag ville och vågade jobba. Jobbar på särskola så är alltid jobb på plats dessutom, går inte köra distans.

   Varför får du inte bestämma själv?

   Nej, krävde däremot att få jobba så länge jag själv ville. Detta pga extremt stort behov av att få jobba under graviditeten för att hålla mig frisk psykiskt. Min chef var väldigt tillmötesgående gällande den biten och tyckte att min psykiska hälsa är minst lika viktig som min fysiska. Rent praktiskt har det inneburit hemmajobb. Psykisk hälsa är också ett arbetsgivaransvar!

    Yes, håller med om det. Men du jobbar inte som lärare då, om du kunnat jobba hemifrån?

   Hej, vet inte hur det fungerar, men vill bara säga att jag förstår dig precis att du inte vill gå hem i förtid. Har med båda mina barn jobbat tills precis innan de fötts. Både för att jag älskar mitt jobb och inte känt att jag velat vara hemma och ”vänta”, samt den ekonomiska delen. Räcker liksom att vara hemma ett år typ som f-ledig med låga utbetalningar. Så förstår dig precis!

   Förlåt, men är du inte rädd för ditt barns skull?
   Socialstyrelsen har gjort bedömningen att du och bebisen är i en riskgrupp. Du kan bland annat födda för tidigt och med det kommer såklart en hel del komplikationer. Barnet kan i värsta fall avlida.

   Jag tycker i slutändan man ska vara tacksam för att denna riskbedömning finns och att man är rädd om både dig och ditt barn. Skulle aldrig kunna leva med mig själv, om jag fortsatt arbeta trots att alla rekommendationer och riskbedömningar sagt att jag inte ska och sen blir smittad och något allvarligt händer med mitt barn. För pengars skull!

   Tänk igenom det här ett varv till…

   Hej TS, har tyvärr inga goda råd men vill bara säga grattis till graviditeten! Tycker vissa har lite otrevlig ton här, hoppas allt löser sig!

  Ni som jobbar inom handel, hur tycker ni det är?

   Just nu en lugn period.. Kör med handskar och munskydd under de perioder under dagen det är mycket folk 🙏🏼 Men ingen visar respekt på vår arbetsplats. Det har de aldrig gjort. 🤪

   Men du kanske menar överlag kom jag på nu 🤭Förlåt! Kan svara på dina frågor. Vad vill du veta? Jobbat inom handels i 11 år. Är butikschef.

   Extremt tråkiga arbetsuppgifter, tack och lov relativt härliga kollegor! Sitter i kassan på Coop och det är så tråkigt att bara blippa varor alternativt packa upp varor en hel arbetsdag. Jag är 21 år och jobbar i matbutik innan jag ska plugga vidare och förstår verkligen inte hur tex vissa av mina kollegor jobbat i samma butik i över 15 år. Sorgligt tycker jag

    Varför är det sorgligt? Många är väldigt nöjda med att ha ett fast jobb där kollegorna är trevliga. Alla fokuserar inte på en karriär utan på annat. Tänk om ingen ville jobba på Coop, städa och andra låg-statusjobb. Alla kan ju inte bli läkare

     Ja självklart! Inser nu hur otroligt fel min kommentar kan tolkas. Menar att personerna som jobbat i butiken i flera år är så negativa och klagar hela tiden på jobbet. Tycker det bidrar med så dålig stämning och då kan man faktist byta jobb. Standard är när man frågar ”hur är läget?” eller liknande artighetsfras och de börjar prata i flera minuter om hur ont de har, hur trötta dem är, att de vill hem, hur tråkigt det är osv

      ”Det bästa med att jobba på Ica är att du kommer bli väldigt motiverad till att plugga sen” sa min mamma till mig när jag skulle jobba där ett tag efter gymnasiet (hon gjorde också det när hon var ung på 90-talet). Jag skrattade, men efter ett halvår hade den platsen sugit minsta spår av livsglädje ur mig. Finns säkert butiker med glad och nöjd personal men jag har aldrig stött på nån som jobbat på en sån, tyvärr.

    Jobbar på Ica och tänker exakt samma sak, har kollegor som jobbat där längre än jag vart i livet och jag förstår inte hur de intre tröttnar. Det är samma rutiner varje dag, samma kunder, samma varor, samma ALLT. Jag förstår inte hur man efter 20-30 år inte har tröttnat.. Speciellt när man bara jobbat inom samma område också.

     Jag har ett extremt rikt liv för övrigt massa underbara barn och massor av intressen. På jobbet mår jag som bäst när jag vet exakt vad jag ska göra, tiderna är förbi när jag frivilligt tog mig an sidoprojekt nya projekt utmaningar osv på jobbet. Behöver jag en utmaning nu så planerar jag en stor fest för vänner eller köper en till häst. På jobbet vill jag ha semester i hjärnan.

    Sådär tänkte jag när jag var 20 och sommarjobbade som städerska innan det var dags att börja studera. Förstod inte hur vissa varit på den arbetsplatsen i flera årtionden. Idag har jag barn, är 10 år äldre och förstår verkligen varför man väljer ett sådant jobb. Bra kollegor, fasta arbetstider, man behöver inte ta med sig jobbet hem och orkar fokusera på sina barn kvällar och helger. Dessutom hade städerskorna bra löner iom att de var anställda direkt av företaget vars lokaler de städade och inte av ett städföretag. De tjänade mer än både sjukskötare och förskollärare.

     Exakt, de unga ivriga får ta alla extraprojekt på mitt jobb som ingen betalar de en krona för.

   Haha I hear you!

   Detta är kanske den konstigaste kommentaren med tanke på vad jag sadlade om till (skriver om det längre nere), men jag ÄLSKADE att vara säljare (jobbade i en butik på NK som sålde märkes). Givetvis var det tufft många dagar med långa arbetstider, korta raster och stressigt miljö. MEN. Det är också den absolut roligaste tiden i mitt liv! Varför?

   1. Jag älskade att inte behöva ha ett 08-17 jobb, att faktiskt kunna sova sent om jag kände för det en morgon (när jag började 14) och sen ha en kortare dag en annan gång (när jag började tidigare) med hela eftermiddagen ledig. Istället för att sitta inne med söndagsångest kunde jag jobba och få OB. Win win! Om du inte har barn är det nog väldigt optimalt med såna tider! Idag jobbar jag vanliga kontorstider och det suger livet ur mig. 🥲

   2. Alltså glädjen när du hjälper dina kunder, wow! Eller när du lyckas vända en mycket skeptisk person till en köpare, eller när kunder trivs så bra med dig att de blir stammisar och återkommer med vänner och familj bara för att hälsa och tipsa om affären och produkterna. Så mysigt! Älskade den direkta kundkontakten. ❤️

   3. Oftast mycket drama bland personal/butiksbiträden (yes, I said it), men älskade verkligen mitt gäng tjejer, man kan komma varann så himla nära. Alla var så underbara och vi kom så bra överens! Två av dem är än idag mina allra bästa vänner.

   4. Rabatterna!!! 😂 Varje månad fick vi välja accessoar/kläder för X kronor (hög summa) och fick därutöver även 20-50% på allting i affären eller för inköpspris. Personal brukar ha förmånliga priser.

   Så. Vad sadlade jag om till? Jo, lönnen är ju inte den bästa, så jag utbildade mig till jurist (med mycket bättre lön i dagsläget) som är mer flexibelt också då jag kan arbeta hemifrån, men ärligt talat saknar jag fortfarande mitt butiksjobb (7-8 år sedan). ❤️ Lön och titel är inte allt! 🥰

    Jobbat i butik som yngre och fick aldrig VÖLJA kläder ?! Fick 20% rabatt som MAX. Jobbade på vero Moda. SÄMSTA conditions.

     Nej man får INTE välja gratis kläder oavsett butik på NK. Deras personalrabatt är 30% om du inte köper loss trasiga display eller reklamationer

    + 1 på precis detta ! 🌟
    Arbetar i en mycket hektisk klädbutik. Jag har dock börjar studera , så jobbar varannan helg . Att få ish 8,5 för två helger i månaden tack vare OB (och lite tillägg iofs för att jag är ansvarperson) så är det sjuukt bra.
    Klädbutiker är en inspirerande miljö, ingen söndagsånget och generellt fin kollegor.
    Har även jobbat extra på Coop när jag var yngre , och minns att jag njöt av att stå med en kaffekopp en söndagsmorgon medan jag fixade färskt bröd haha 😂

     Jobbade på pressbyrån. Sjukt stressigt emellan nått men jag älskade verkligen mitt jobb. Hade inte kunnat jobba så obekväma tider mm sitter på myndighet nu. Men det jobbet var bland det roligaste 🙂 (gillar för övrigt mitt jobb idag med men saknar kunder och att slippa tänka så himla mycket jämnt 😂)

    Detta är SÅ sant! Jag har varit säljare i butik i många år (ett par olika butiker), och nu är jag butikschef.
    Att vara säljare var toppen! Att vara butikschef trasar sönder mig inifrån och jag räknar dagarna tills mitt vikariat är över.
    (Och ja, jag söker andra jobb och tittar på utbildningar istället.)

   Fin tråd! Jag har alltid haft en liten dröm om att jobba i butik men jag vill inte gå ner i lön. Känns synd att det ska fastna på det men sånt är väl livet.

  Är det vanligt tror ni att arbetsgivare väljer bort sökande pga överkvalificerade i form av arbetslivserfarenhet och utbildning?

   Ganska vanligt, skulle jag tro. De räknar då inte med att personen stannar på arbetsplatsen nån längre tid, utan att de redan från start söker något som bättre matchar utbildning och erfarenhet och som sannolikt ger bättre lön.

  HUDPROBLEM

  Har helt plötsligt fått ett torrt parti med tydliga porer på ett ställe i ansiktet där hyn tidigare alltid varit fin. Vad ska jag göra?

   Har du bytt produkter nyligen? Får man fråga hur din hudvårdsrutin ser ut? Svider det?

    Nej, samma produkter som vanligt. Dvs mild ansiktsrengöring på kvällen och sedan eucerin eller klairs som ansiktskräm.

    Använder lermask ibland, ganska sällan. Aldrig syror eller liknande.

     Lermask kan vara uttorkande. Börja med hylauronsyra, det är super! Använd också massa ansiktsmasker som återfuktar (har du råd, köp en Foreo ufo).

   Jag hade ett liknande problem under vintern förut och det visade sig att jag behövde använda mig av AHA-syra, för att exfoliera bort döda hudceller. Efter det blev det mycket bättre. Så mitt råd är att hitta en AHA-syra som passar dig (använd x1-2 i veckan) samt en bra ansiktskräm som återfuktar mycket. Det är mycket möjligt att din hy blivit torr pga. att det är vinter.

    Tack! Ska prova 🙏

   Är ett lite vintereksem kanske? Prova punktmarkering med decubal eller liknande.

    Håller med 😊.
    Hoppas du får bukt med det ts 💕.

     Tack ❤️

   Gud jag läste huNdproblem.
   Fick verkligen inte ihop det🙄

  Någon som valt kejsarsnitt med andra barnet, hur var det? Hur var det efter?

   Valt? 🙂

    Ja?

    Ja, man får ju välja om det finns anledning. För mig är trauma med första en legitim anledning till att bevilja snitt.

     Man får alltid välja, behöver ej finnas anledning.

   Jag födde vaginalt första och snitt andra. Skulle rekommendera snitt till alla. Framförallt var läkningsprocessen mycket bättre efter snittet, men då hade jag visserligen en grad 4 bristning att jämföra med.

    Hur gick det med att bära, städa osv? När kände du dig stark nog att börja röra på dig (inte styrketräning utan typ gå runt, städa, laga mat osv).

     Hade en 1,5åring som jag inte vågade bära försra veckorna men vet att jag dammsög dagen jag kom hem från bb (sov en natt där). Det jobbiga var att ta sig upp ur sängen första veckan ungefär, man förstår liksom inte hur mycket man behöver magmuskler förrän de inte fungerar. Men nä alltså jag tycker överlag att det var bra 🙂 jag kan ju haft tur också

      Har också en liten här hemma så ditt input är väldigt uppskattat!

   Jag önskade det och fick det beviljat och det var så himla bra. Lugnt och fint, precis vad jag behövde efter första barnet där det var kaotiskt.

    Skönt att höra! Lutar åt snitt men är rädd även för operationer så det är ett moment 22.

     Det är bra att prata igenom med någon vad du är rädd för. Det är inte självklart att snitt är bästa lösningen utan det kan finnas andra sätt att undvika något som inträffat vid första förlossningen. Det är också enorm skillnad på att vara omföderskas jämfört med förstföderska, generellt mycket lägre risker med vaginal förlossning för omföderskor.

      Det är av de anledningarna jag faktiskt börjat tvivla. Men är bara så rädd!

   Första barnet fastnade (skulderdystoci) efter hemsk igångsättning, klipptes utan bedövning och fick andra gradens bristning. Riktigt tuff återhämtning och refluxbebis ledde till sex år tills nästa barn ens var att tänka på. Hade redan då sagt att snitt var enda alternativ pga ökad risk för s-dystoci vid ny graviditet. Fick beviljat snitt vid Danderyd som tyvärr medförde skada i urinblåsan, men hade lätt valt snitt igen. Hade inte särskilt ont efter, skadan läkte fint och mådde mentalt bättre även om någon natt till på BB hade känts bra.

    Oj va traumatiskt! Hoppas ni mår bra idag, tack för att du delade med dig.

   Tredje föddes mitt snitt. Värsta jag varit med om. Smärtan efter snittet, tiden på sjukhuset.

    Hade du ”lätta” förlossningar med de två första? Jag höll nämligen på att dö så snitt känns som ett mirakel men jag förstår att det kan vara värre om man har otur.

    Akut eller planerat?

    Har fött våra tre barn med akutsnitt och håller med om erfarenheten efter tredje gången. Det var verkligen brutalt jobbigt. Dock är väl inte detta relevant eftersom, så vitt jag förstår, detta handlar om första barnet.

   Har haft ks med bägge mina barn. Själva ingreppet kan verka läskigt, men slappna av och låt dom göra sitt. Jag försöker njuta av att precis alla i rummet jobbar för MIN skull <3 För mig har det inte gjort ont en sekund efter. Har kunnat gå och duscha samma dag. Det värsta för mig är nålarna dom sätter i händerna/armarna 😛 Snitt är 100% min melodi!

   Nu var de akutsnitt första gången men fick livmodersinfektion efter det och hade det inte varit pga det hade jag nog valt snitt igen, men vågar inte 😣 mådde skit och fick ligga inlagd

  Har insett att mitt dåliga mående lett till grovt kontrollbehov/oro för min mamma och min katt, låter säkert jätte skumt men båda 2 betyder mycket för mig och det är antagligen därför.

  Svarar inte min mamma i telefonen när jag ringer börjar mitt hjärta slå så hårt på en gång, ren rädsla och 10 olika scenarion spelas upp i huvudet om vad som hänt, jag vet på ett ungefär när hon är hemma från jobbet och vet alltså när hon borde vara hemma. Är hon sjuk/inte mår bra/gjort illa sig har jag sånt ångest påslag i flera dagar tills mitt förnuft kommer ifatt mig och jag lugnar ner mig, agerar med irritation mot henne ibland när jag är rädd i dessa situationer. Med min katt så blir minsta avvikande i hennes beteende = googlingar och panik, kan börja gråta för jag tror nu är det något allvarligt och hon inte ska leva mer, måste ibland gå och kolla på henne när hon sover om magen rör sig (andetag), hostar hon blir jag orolig osv osv ni fattar.

  Jag förstår detta är något jag borde söka hjälp för men tycker det är svårt, känner mig dum och vet inte ens hur jag ska börja eller ens ta tag i det.

   Låter som GAD. Kontakta VC eller en terapeut och säg att du behöver hjälp med oro. Inget konstigt alls.

   Jag har med GAD i perioder. MCT har väldigt god effekt på just GAD och jag har själv testat det med väldigt goda resultat.

    Samma! Det är jättebra.

     Kan utveckla kom jag på 🙂 I MCT (metakognitiv terapi) så lär man sig att inte uppehålla sig vid orostankarna/processen. Att inte ge det särskilt mycket tid helt enkelt. Tanken med det är att ju mer man uppehåller sig vid orostankarna- desto mer oroar man sig. Så man måste helt enkelt bryta triggertankarna när de kommer. Man pratar inte heller särskilt mycket om innehållet i oron, utan ser på själva tankeprocessen och ens egna föreställningar om dem (t.ex. om jag tänker ”tänk om min katt är sjuk” så kanske jag tror att jag kan förebygga detta genom att hela tiden ha koll på hur hon mår. Det finns alltså en kortsiktig nytta med oron eftersom man lugnar sig själv genom att ha koll, men i längden blir allt mycket värre eftersom allt snart börjar om igen). Iaf MCT har visat sig ha mycket bättre och långvarig effekt än KBT, samtidigt som det har kortare behandlingstid, så rekommenderar det starkt 🙂

   Du behöver inte alls känna dig dum. Som personen under skriver, kontakta en vårdcentral eller en psykolog. Deras jobb är att hjälpa människor som har det svårt, så det är ingenting att känna sig dum eller skämmas över. Det viktiga är att få hjälp för sitt problem. Jag hade liknande ångest som dig, där jag alltid tänkte det värsta. När jag vände mig till vårdcentralen fick jag hjälp i form av tabletter och kurator kontakt, vilket hjälpte mig extremt mycket 🙂 Vet om att du inte är ensam med det här problemet.

   Rekommenderar KBT
   Där får man verktyg att lära sig att tänka om i tankarna.
   Vad är det värsta som skulle hända om hon inte svarar med en gång?
   Oro ökar på tankar och ångest känslor som i sin tur ger mer oro och ångest.
   Der blir en jobbig situation för er båda då din mamma kan känna sig jagad. Det är inget fel eller skämmigt att våga söka hjälp. Att känna att man har ett problem som påverkar hälsan och vardagen, och vilja att söka hjälp ärett stort steg på vägen.

   Känner igen mig! Hade samma problem efter att min katt blev akut sjuk och fick en kronisk diagnos. Blev helt besatt av att kolla hennes låda hela tiden, hur mycket hon åt, om hon andades m.m. Otroligt mycket ångest i säkert 2 år efteråt. Insåg att jag kanaliserade all min ångest till kattens hälsa, men egentligen fanns andra saker som bubblade under ytan. Jag har gått mycket i terapi så använde verktyg från det, började utöva mindfulness (en del i den filosofin är att inse att vi inte kan kontrollera allt), började ta CBD-olja (det är lagligt ja) och jobbade ständigt på att ha logiska tankar till hands. Jag rekommenderar dig att gå i terapi i första hand, men se också över ditt övriga liv. Var känner du bristande kontroll? Varför är du rädd för sjukdom/död? Saknar du rutiner i vardagen (kan trigga ångest om man tex sover alldeles för lite)?
   Men du, det kan bli bättre, jag lovar! Jag mår bra idag och oroar mig bara när det faktiskt finns fog för att ringa veterinären.
   Kram

   Jag är EXAKT likadan! Ringde precis mamma 5 ggr för att hon inte svarade och då hade jag råkat väcka henne😅. Mina föräldrar fyller 60 och jag tänker varje dag på dagen de inte kommer finnas i mitt liv längre. Jag kanske borde gå och prata med någon, 🙃

  Läs inte om du är känslig för detaljer!
  Har ätit p-piller i ett år och alltid följt kartorna exakt tills min gynekolog att jag lika bra kan gå över till nästa kart direkt istället för att behöva få en låtsasmens varje månad, och det lät ju väldigt skönt att slippa men nu har jag provat göra så i 3 månader och jag har blodblandade flytningar (det är inte ens rent rött blod utan typ svart klegg vilket känns så sunkigt) VARJE dag. Känns ju helt meningslöst att göra som hon föreslog då om jag ändå ska behöva stå ut med den här skiten varenda dag. Handlar det om att jag måste fortsätta tills kroppen ”fattar” att jag gör såhär eller kommer blödningarna fortsätta? Ni andra som aldrig låter ”mensen” komma, är ni helt fria från det här?

   En del får småblödningar eller genombrottsblödningsr när de inte gör uppehåll. Olika för olika personer. Om man får blödning betyder det i princip att det är lagom att göra ett uppehåll då, som när man tar sockerpiller. Men det räcker att göra uppehåll 4 dagar. En del märker att de alltid behöver få mens efter 2 kartor för att slippa småblödningar

   Jag tog cerazette i flera år och hade då ingen mens. Någon enstaka gång fick jag en blödning men det var helt vanligt blod, väldigt lite. Om det funkade för dig att ta sockerpillrena så hade jag gått över till det igen? Mens är ju trist men svarta klumpar låter inte så trevligt heller. 🙁

   Jag kan inte äta ihop kartor. Får mensen en vecka in på andra kartan ändå. Hopplöst. Har försökt flera gånger. Försökt att fortsätta äta ändå. Inget hjälper. Har helt enkelt gett upp och insett att jag får blöda en gång i månaden.

   Jag kan uppleva samma sak om/när jag äter ”ihop” flera kartor direkt på varandra. För mig funkar det bra att äta ”ihop” 2 kartor, därefter uppehåll på 5-7 dagar (får då blödning några dagar in i uppehållet som håller i sig 3-5 dagar) och sedan påbörja ny karta. Jag styr det alltså så att jag får blödning varannan månad, och det funkar fint!

   Jag har ätit ihop kartorna och inte haft ”riktig mens” på 7år.
   Jag minns att det tog ett tag för kroppen att komma in i rytmen, minns tyvärr inte riktigt hur länge dock.
   Har fortfarande, under korta perioder, mörka flygningar, typ i samma veva som jag ”borde ha mens” enligt kartan. Men absolut ingenting som är jobbigt i mitt fall.
   Om du orkar, så testa en eller ett par månader till. Ger det inte med sig så rådfråga gynekologen igen. Du ska ju inte äta ihop kartorna om det inte känns bra för dig 😊
   Hoppas det löser sig! 😊

   Jag kan inte heller äta ihop flera kartor utan får blödningar av samma typ som du beskriver. Jag kan dock äta ihop två kartor och sen gör jag uppehåll i 4 dagar. Gynekologen säger att det är ok och då slipper jag hälften av ”mensen” under ett år!

   Ha uppehåll med tabletterna en vecka så får du en blödning, sen slipper du de blodblandade flytningarna.

   Det där är väldigt individuellt och det är givetvis inte så att gynekologen föreslog det med syftet att du istället skulle ha sådana blödningar varje dag. Vissa kan skippa hur länge som helst utan några blödningar alls och för vissa så fungerar det inte alls. Utifrån det du beskriver verkar du falla in under den senare kategorin.

   Hade jag varit du hade jag haft ”mens” nu och sen testat mig fram hur min kropp fungerar med om den fixar att inte göra uppehåll för mens och i sådana fall hur länge. När jag åt p-piller brukade jag alltid hoppa över att ha mens så länge som möjligt och när det väl kom en blödning ändå så såg jag det som en signal från kroppen att det var dags att ta ett uppehåll som en ”mensvecka”.

  Jag vill köpa ett par oljemålningar men har ingen aning om vart jag ska börja leta. Någon som kan tipsa om en bra hemsida med stort utbud av konstnärer? Har såklart googlat en del men tycker det är svårt att veta vart jag ska börja och skulle uppskatta att bli knuffad i rätt riktning.

   Jag brukar köpa på Auctionet

   NOA gallery, älskar det 🙂

   Vad kul! Auctionnet är superbra och lättnavigerad sida! Lycka till 😊

   Kolla in POM Gallery. Köpte av dem flera året och är såååå nöjd! De säljer konst av unga oetablerade konstnärer så har man tur blir konsten värd mycket en dag😌

  Jag känner mig som världens sämsta mamma. Är trött och irriterad och arg jämt känns det som. Hur bryter man en ond cirkel? Förstår ju att problemet ligger hos mig, så vad gör man.

   Får du tid till något du gillar? Hobbies? Bara en promenad emellanåt på egen hand? Det gör stor skillnad för mig att ens få en dusch på egen hand. :p

    Nja, nä inte direkt 🙄

   välj dina strider!

    Det är sant, ska tänka på det!

   Jag känner igen mig i det du beskriver. När jag var nybliven tvåbarnsmamma var jag stressad över hur jag skulle förhålla mig mellan barnen, vem som i stunden behövde mig mest och vem jag var tvungen att ”vänta” med. Gick ständigt med dåligt samvete vilket tog en massa energ vilket i sin tur resulterade i irritation och ilska vilket i sin tur ledde till att jag varje kväll var ledsen då jag ansåg mig själv gjort ett dåligt jobb som mamma. Som du ser, allt blev bara en enda stor ond spiral!
   Jag fick till slut släppa kontrollen och acceptera att inte kunna klona mig. Jag fick lära mig hantera känslan av att inte räcka till och låta dagarna bli som de blir. Det absolut bästa jag gjort!
   Är mycket gladare, mindre irriterad och sällan arg längre 🍀
   Mitt tips till dig är att försöka bena ut vad det är som gör dig irriterad och arg. Eller finns det något du inte gör?
   Slår vad om att du gör allt du kan utifrån situationen. Ibland behöver man bara stanna upp och fråga sig själv varför man mår som man mår.
   Ta hand om dig 🧡

    Tack så himla mycket ❤

   Ett litet tips som kanske kan lätta upp för dig i all välmening. Om du har ett i övrigt bra hyfsat jämställt förhållande. Ställ larmet på mobilen på låt säga 30min, säg åt din karl att ta hand om ungarna börjar krångla, så tillåter du dig att ”plocka” med allt som man brukar stöka med tex tvätt/disk/leksaker osv. När halvtimme är slut så sluttar även du med det du håller på med. Nästa dag ombytta roller. Får man vara ifred så hinner man såååå mycket på 30min. Städningen: blöt moppen och fusktorka det som är nödvändigt. Lägg fram barnens kläder kvällen innan, vill dom vara med och bestämma så får dom göra det på kvällen och om det inte duger på morgonen så ”prackar” du på dom det ändå trots gap å skrik sedan allvarlig diskussion om det på kvällen. Strunta i om hemmet inte är perfekt rent och fint, det är viktigare att du och din partner tar en lugn kopp the ihop på kvällen och samtalar lite. Och japp, jag är 58år och vis av erfarenhet hihihi

  Är det vanligt att kvinnor (oftast kvinnor vad jag har hört) säger saker i stil med ”Oj, du vet vad du har att göra” och ”Oj, fullt upp antar jag *skratt*” när jag berättar att jag har 4 flickor som alla föddes inom 7 års tid? Jag menar.. Är det så ovanligt med fyra barn?! :p

   Nä, men fullt upp borde du ju ha hursomhelst 🤷‍♀️

    Obs lät mycket mer negativt än vad det lät i mitt huvud

    Hehe Mja. Ser man till helheten (heltidsstudier, egenföretagare vid sidan om och periodvis ensamstående) så jo förvisso. :p Meen, just att 4 barn innebär massa arbete? Njae inte direkt.

     Så du tycker inte att du behöver lägga mycket tid på dina fyra barn? 🤔
     Förövrigt är det väl bara något man slänger ur sig för att konversera. Skulle inte lägga så mycket tid att tänka på det om jag var du faktiskt

      Missförstå mig inte. Jag är ju mycket med barnen, jag gör allt kring dem. Jag har ansvar för allt kring deras läkartider, mediciner, hämtning/lämning, osv. Men… Det är inget jobbigt, det är inget jag ser som ett ”måste” – alltså ser jag det ju inte som betungande? Jag lagar middag till oss alla – men vadå? Det skulle jag gjort i alla fall även om jag bodde själv. Jag tvättar till oss alla, vilket jag också gjort om jag var själv. Så.. lite mer tvätt än till en person bara. 🙂

       Att ha fullt upp är ju inte samma sak som att allt man gör är jobbigt? Det tar mer tid att ta hand om fyra barn. Vet inte varför du försöker få det till något annat? Eller vad är det du vill få fram hehe. Att du har mycket tid över?

       Det där låter ju mer som ett mindset än som att du faktiskt talar om vilken arbetsbörda det blir? Givetvis är de tycker med jobb med tvätt osv när man tvätta till fem pers än till en person. Eller lagar mat.

       Däremot kanske man inte tycker det är känns jobbigt för att man som du har en annan inställning. Men det är klart att det är mer arbete. Och visst är läkartider osv måsten, även om man väljer att inte tänka på dem så.

   Statistiskt så är det väl det tror jag?

   Folk säger så mycket som de inte ens riktigt tänkt igenom. Lägg inte så mycket vikt vid vad folk säger och tycker. Du vet ju bäst själv om din egen situation, andra höftar ju bara för att ha nåt att säga. Gå vidare med mer angelägna givande spörsmål. Skrivet i all välmening till Annica. Om någon blev kränkt att min kommentar så beror det på att ni inte känner mig. Alls. Överhuvudtaget.

   4 barn under 7 år? Inte helt vanligt och låter ju som mycket att göra ja? Inte så konstig kommentar…

   Det är lite ovanligt ja men framför allt är det väldigt tätt. Kanske lite vanligare att ta det lite mer i omgångar. Två täta, en viloperiod och sedan två täta till känner jag flera som har.

    Ja kanske det :p

   Det låter ju sjukt jobbigt?

   Om det är vanligt att de säger så när du berättar vet nu du bättre än oss.

   Äsch. Det hade jag kunnat kläcka ur mig. Mest för att jag inte har så många följdfrågor kring barn. Säger något och hoppas på att de pratar vidare utan några frågor eller byter ämne.

    Exakt vad jag tänkte, låter som typisk small talk.

    Jag tycker svenskar ofta är lite dåliga på small talk och att detta lett till att många nu ibland tar small talk för allvarligt?

   Det är väl någorlunda ovanligt. Jag som har ett barn tänker defintivt ”oj” när jag hör att någon har fyra. Svårt för mig att förstå hur man får ihop det och att man orkar. Men folk är ju olika och en del är bättre än onekligen mycket bättre mig på hantera stora arbetsbörda!

   Är det jobbigt att folk ojar sig? Jag tänker att de nog mest väl visa att de tycker du är imponerande

   Nej, men har man fler än ett barn har man ju oftast fullt upp.

  Jag kollar på svts nya program om skönhetsoperationer.
  Intressant och galet. Ligger så himla långt från min värld, men verkar som att ”alla” gör det.

   Skulle tro att mörkertalet för beroende av just sådana operationer är stort.

    Absolut, det är en stor del av programmet också. Men hela Sverige gör ju inte botox eller skaffar nya bröst, det är ju olika i olika kretsar.

     Nej, men tror det är fler som kanske gör som man inte vet eller ens skulle gissa göra det. Jag har gjort botox och fillers en gång, kommer nog fortsätta med botox iallfall. Är inget som någon direkt vet och inget någon skulle tro att just jag skulle göra. De vet inte för det är helt enkelt inget som kommer på tal, pratar inte direkt med vare sig kollegor eller vänner om utseende särskilt mycket. Kanske om någon klippt sig eller har en fin outfit kan det kommenteras på, men det är ungefär så långt det sträcker sig. Vi pratar inte vikt, utseende eller dyl. Så kanske finns det folk i ens krets (min egen inkluderad) som gjort någon sådan behandling eller andra ingrepp, men det bara inte är något man pratar om.

      Bara för att de inte kommer på tal betyder det ju inte att folk inte vet. Jag skulle aldrig säga ”har du gjort filles?” eller ”oj, du har fixat pannan sedan sist, ser jag”.

      Det är också något som tas upp i programmet. Programledaren själv har fixat sig i hemlighet och tror att ingen vet, men det syns Väldigt tydligt och alla hans vänner vet.

       Så roligt att typ alla här på Bloggbevakning verkar tro att man får ankläppar så fort man sprutat in typ 0.5ml i läpparna 👄 😂

       Jag ska se dokumentären och tittade på trailern tidigare idag. När polletten sjönk ner att programledaren var den killen som var helt ~sönder~fixad och gjorde operationer i ”hemlighet” blev jag så fascinerad och lite fnissig. Det är så tydligt att han är opererad?! En främling på stan ser det på tusen meters håll, givetvis ser hans vänner och bekanta det också 😄 ska bli intressant att se om han verkligen tror det är ”hemligt”.

       Men alltså… lika roligt med alla ni som tror att det syns tydligt på alla. Alla lägger inte för att få ett Kardashian-ansikte. Så många lägger fills under ögonen t.ex., verkligen inget som syns särskilt mer än de ser piggare ut, givet att det lagts som det ska. Är inte den typ av filler jag provade, men ett exempel bara. Eller folk som lägger för tydligare käklinje, syns knappt mer än, ptja, en skarpare käklinje. Eller folk som lägger i näsan för symmetri, syns knappt heller ofta. De som syns mest som folk tänker ”ah, fillers” är kinderna och området mellan läppar/näsa och kinder. Och läppar förstås, om man lagt för att få stora läppar. Men finns många som lägger lite bara för mer symmetri eller lite, lite extra volym.

       Personligen har jag folk i min närhet som inte skulle dra sig för att kommentera om de hade märkt. Som sambo, mamma, syster och barndomsvän. Då de inte sa något på efter två månader så antar jag att de inte märkte, med just dem har det kommit upp för vi har pratat om t.ex. fillers/botox i allmänhet och då har jag förstås sagt att jag testat. De hade inte sett det, och nej, de säger inte så bara för att haha, igen, just de skulle aldrig dra sig för att säga något. Men men, lär väl inte övertyga dig/er för det, ni får tro att ni kan se på alla ni träffar om de har fillers någonstans.

        Men also, kollade precis programmet och programledaren. Obviously suntes det att han gjort. Men han verkar ju gjort en himla massa. Det är inte samma sak. Du är naiv om du tror att du alltid kan se om någon lagt in lite fillers på 1-2 mer diskreta områden.

        Och sista, min poäng med att det inte kommer på tal med kollegor och vänner överlag var såklart inte angående att det med säkerhet betyder att de inte märkt/sett. Som du säger så säger man ju inte plötsligt till exempelvis en kollega ”har du opererat brösten?!” exempelvis. Det jag menade var att för att vi inte diskuterar utseende direkt, så är det inget jag fört på tal. Med min sambo, mamma, syster och barndomsvän – som jag faktiskt pratar om sådana saker med – så jar jag ju förstås sagt det, för det är inte konstigt qtt det kommer på tal mellan oss. Men lika lite som jag skulle börja diskutera med en kollega eller inte lika nära vän gällande om jag färgat ögonbrynen, vaxat mig, min vikt eller dyl. skulle jag inte heller plötsligt säga ”jag testade botox förra veckan förresten”.

        Om de nu märker ändå är väl inte det hela världen. Jag tror inte de gör det iom att t.ex. botox inte förändrat utseendet något, handlar ju mer om förebyggande. Men har de märkt, c’est la vie. Min poäng var mer gällande det du skrev om att i dina kretsar för ingen sådant, att det kanske någon gör – men bara inte pratar med dig om och det är såpass diskret att det inte är något du uppenbart lägger märke till.

   Tja, jag tycker att det känns väldigt ytligt och när man hävdar att man gör det för sin egen skull så förstår jag inte om man på allvar tror på det man säger. Med stor sannolikhet skulle man aldrig komma på tanken om man levde ensam på en öde ö eftersom ingen skulle se ”skönheten”. Att det lätt blir en manisk tanke på att hela tiden bli snyggare gör nog att många lägger pengarna på behandlingar istället för att ha kul för dem. Om det är snyggt? Nja, den naturliga skönhetsidealet kommer man inte upp till men jämför man sig med andra kanske man tycker det. En förvriden syn på sitt utseende har kanske bara att göra med att man är osäker och inte känner sig älskad? Eller kanske har man den uppfattningen att det är status?

    Alltså att göra det för sin egen skull handlar väl om att känna sig bekväm i sig själv och att trivas med sig själv? Och att man inte gör det för att någon annan vill att man ska det tex. Sen är det ju självklart att anledningen till att man från början inte känner sig bekväm/trivs grundar sig mycket i de ideal som finns osv men så är det ju med allt som vi exponeras för, jag skulle säga att i princip allt i hur vi tänker, värderar och agerar till stor del är en följd av idealen omkring oss.

    Väljer man av någon anledning, oavsett vilken, så är det ju antagligen för att man tycker det är fint och för att man vill göra det. Att du (eller någon annan) inte tycker det är snyggt är ju helt irrelevant. Och att man gör förändringar i sitt utseende har verkligen inte per automatik med osäkerhet eller att man skulle känna sig oälskad att göra.

    Du använder verkligen helt uråldriga resonemang och det känns som att du har haft samma åsikt i 30 år utan möjlighet att ta in andra perspektiv

    Nja, tror inte det är så enkelt faktiskt. Klart den kategorin finns men din analys missar väldigt många andra helt vanliga människor som gör skönhetsingrepp. Jag känner inte igen mig alls.

  Paula Rosas.. hamnade på hennes instagram och såg att något hänt hennes barn. Hon länkar vidare till bloggen för att läsa mer. Förstår inte hur man kan utnyttja sitt barn på det sättet för att få klick (det funkade för jag klickade in mig för att läsa). Men där i bloggen har någon frågat om detta samt hur barnet ställer sig till att hon bloggar och lägger ut bilder i en så pass utsatt situation. Då är hennes svar att dottern sagt ok och att hon, som dem, sparar på minnen. wtf??!

   Håller med dig stelle.
   Har sett flera andra influencers som nu verkligen visar att barnens integritet och välmående är vad som betyder mest. Och som sätter barnen före content.
   Dock lär Paula aldrig bli en av dem.

   Jag gör lite likadant. Skriver om min dotters syndrom, bland annat. Ibland frågar jag henne (om det är av mer personlig karaktär) eller så frågar jag inte, om det är mer allmän info om syndromet – då jag med har samma syndrom. Jag kan lägga ut bilder på när vi är vid akuten (då den akuta faran är över givetvis, och dottern är med på det). Givetvis inte den mest läskiga, utlämnande bilden. Utan en som ändå är helt okej att visa upp. De andra bilderna har vi hemmavid. De diskuterar vi kring, vi minns tillbaka och kan förklara för barnen vad som hände och varför, osv. 🙂

    Låter inte ok.

    Man kan skriva om det utan att nämna sitt barn.

     Ja, men samtidigt blir detta en liten.. headpoint till de som är i samma sits. Och därför kommer det också i vår en bok i just detta ämne, där både min och min dotters resa är med + 4-5 st andra familjer med samma syndrom.. Inklusive flera kapitel med just fakta. Och jag är den som skriver boken. 🙂

    Hade jag varit på akuten och mina föräldrar hade börjat fota mig så hade jag blivit väldigt arg och besviken! Som barn hade jag kanske inte kunnat förstå själv att det är knas men som vuxen hade jag absolut undrat vad fan de höll på med!

     Givetvis i icke utlämnande situation som jag fotar dem. 🙂
     Men ja, jag tar foton.. För att dels kunna prata med dem efteråt, så att vi kan bearbeta allting. Ibland (inte alla gånger, och inte ofta) händer det att en bild eller två hamnar på bloggen / Facebook. Och ja jag står för det. 🙂

   Visst, det är väl bra att hon frågar, men en åttaåring förstår ju inte konsekvenserna eller innebörden. Det hade varit rimligare att fråga barnet ”får jag ta kort på dig/vill du vara med på bild?”.
   Just Paula lägger ofta ut bilder när barnen sover, nu även när barnet sover pga narkos. Jättekonstigt.

   Usch vad obehagligt.

  CSN
  Jag undrar om någon här utan tillräckligt uppnådda studieresultat fått undantag hos CSN och isånnafall vad var anledningen till att ni fick det undantaget?

   Ja. Min anledning var cancer. Skickade in både läkarintyg och intyg från psykolog. Fick pengar ändå i typ ett år tror jag, sen hade jag hunnit ifatt med poängen och allt.

   Dåligt psykiskt mående och svåra stressreaktioner. Min psykolog skrev ett intyg om detta och skrev om att jag fortsätta i terapi hos henne.

   Obehandlad adhd, dvs jag hade fått diagnosen men var sedan tvungen att stå i kö i ett år innan jag fick påbörja medicinering. Skickade in läkarintyg på att jag stod i kö för behandling, intyg på diagnosen och även intyg på att jag använde mig av universitetets anpassningar för studenter med adhd. Sen var jag även tvungen att skriva ett brev där jag förklarade min situation.

   Japp! Depression och svår ångest. Fick ett intyg från min psykolog + läkarintyg att skicka in till CSN att jag genomgick behandling.

   Tack snälla för alla svar.
   Inser att det kan bli svårt för mig då jag inte har något intyg på mitt psykiska mående som var då för 6 år sedan.
   Men får hoppas.

   Har ej fått undantag. Skickade in papper på att min syster som bara har mig blev akut sjuk, och att jag själv mådde psykiskt dåligt (har diagnoser men hade ej intyg pga inte fått psykologkontakt vid den tiden). Så det blev ett nej och jag gick utan CSN i fyra månader.

  Hur doftar soft- och volymserierna från Maria Nila? Luminous color doftar ju så himla gott av hallon.

   Svårt att säga men soft luktar lugnt och volym luktar fruktigt tror jag om jag kommer ihåg rätt 😁 otroligt gott luktar alla iallafall 😍

   Soft-serien luktar jättegott tycker jag! Svårdefinierad doft; inte sött men inte för ”tungt” heller. Schampo, balsam och inpackning har samma goda doft men soft-oljan doftar mer citrus. Volym-serien vet jag inte.

  Vem är tomte i Biancas julaftonvlogg?

   Benjamin

   Benjamin

   Ot, men såg nyss hennes födelsedagsvlogg. Blev nästan illamående, alltså detta överflöd. Känns som de tävlar i familjen vem som ger dyrast presenter. Dom har ju helt tappat det, det var fördelsedagspresenter för i runda slängar säkert 50 papp. Galenskap.

    Varför ska de hålla igen om de kan

  Fick ett par bluetooth-hörlurar från aeroz i julklapp. Har funkar felfritt fram tills för ett par dagar sen då den ena helt plötsligt stänger av sig självt och vägrar koppla upp sig igen till telefonen. Har testat att ta bort bluetooth-kopplingen mellan lurarna och telefonen flera gånger men den vägrar fortfarande att koppla. Någon som har förslag på vad som kan vara knas/har vad kan jag göra? Har en iPhone 12 som är 5 månader gammal.

   Kan någon komma åt Bluetooth på dina lurar och stänga av dem den vägen?
   Hände mig vid ett köpcentrum när jag satt i bilen och plötsligt fick in en annan persons musik på radion. Blev helt paff när det bara bytte musik mitt i låten.

    Nää, har bara använt dom hemma och mina föräldrar har inte bluetooth igång på sina telefoner.

  Är det någon här som testat Clarins Pore Less-stift? Åsikt om den? 🙂

   Tycker den funkar bättre när man skippar sminket ovan..sen är den inte genomskinlig så man ser liite mer blek ut när man använt den. Doftar också ganska mycket.

   Jag har testat! Den är okej, luktar otroligt gott men går tyvärr sönder lätt. Satsa hellre på Benefits grejer! De är fantastiska.

   Tack för input båda två! Kanske blir ett test ändå, OM ingen sitter på något mirakelknep mot stora porer som man vill dela med sig av 😊

    Har precis införskaffat Clarins Instant smooth perfecting touch och den förminskar porer mkt bra (dock är den på burk) Hade innan en från Clinique som var super,men tyvärr utgått och även haft Benefits Dr feelgood (bra) & pore proffessional (mindre bra) En annan och enkel sak som funkar är att ta isbitar inlindade i ngt och dra över huden, det ”drar ihop”. Vill du ha mer långsiktig förminskning så är ju Tretinoin ngt som gör porerna mindre (framför allt inga pormaskar mer), men det är ju hyfsat tufft för huden och man flagar,blir väldigt torr mm.

  Bästa märke på löparskor? Nike? Hoka? Asics?

   Körde länge på Asics men provade sedan Hoka och de är verkligen bäst! Har inte haft några problem med varken fötterna eller benen (som jag hade innan) sen dess. Har ett par som löparskor och ett par till vardags 🙂

   Beror mycket på vilken sorts löpning du tänkt utföra. Intervaller? Långdistans? Terräng? Asfalt? Jag tycker inte själva märket har spelat så stor roll bland mina tidigare löparskor utan snarare vad det varit för slags sko/modell 🙂

   Min far är en löpare och har varit det i många år. Han svär vid asics och menar på att deras löparskor är 👍👍👍👍👍👍👍👍.

   Jag har sprungit i Asics, Saucony och Hoka. Har ganska grovt pronerade fötter och behöver mkt stöd. Hoka slår de andra skorna med hästlängder! Har deras modell Arahii för löpning på landsväg och löpband, samt ”Speedgoat” för terräng (inte elljusspår utan små, smala, steniga, kuperade och slingriga stigar i skogen) och vid vinterlöpning ute. Bästa skorna! Som det känns nu kommer jag aldrig springa i något annat märke 🤩
   Är man osäker på vilken sko man ska ha så är min starka rekommendation alltid att göra en ordentlig analys och utprovning på tex Löplabbet, innan man köper skor.

   Hoka
   Asics
   Nike

   Mina topp 3. Inget slår Hoka, har levt i mina sen jag köpte dem i maj.

  Ni som har vaccinerat er och har haft Corona de senaste månaderna, tänker ni ta tredjes sprutan direkt när ni får eller tänker ni vänta? En överläkare som chattade med folk på expressen tycker att man kan vänta med tredje sprutan i 4-6 mån om man nyligen varit sjuk. Hur tänker ni?

   Varför ta en tredje dos av ett vaccin om två doser uppenbarligen inte hjälpte?

    Hur vet du att de inte hjälpte? TS kanske inte blev särskilt sjuk alls och då har ju sprutorna hjälpt.

     Okej så ts tog två sprutor, har nu fått sjukdomen och blev inte särskilt sjuk. Vilken nytta ska dos 3 göra då?

      Du skulle nog behöva läsa på lite på andra sidor än denna…

       Eller så skulle kanske folk i allmänhet må bra av att inte se saker i antingen svart eller vitt. Hursomhelst, ni gör som ni vill.

        Haha men det är ju du som ser saker svart och vitt: ”Blev sjuk, vaccinet är onödigt”. Medan personen som svarade dig ser det mer nyanserat ”Ja, hen blev sjuk trots vaccin, men vaccinet hjälper även med att minska hur svårt sjuk man blir.”

         Åsikten att alla borde ta vaccin oavsett är väl inte särskilt nyanserad?

          Ta vaccin oavsett vad? TS frågade om hen borde ta 3:e dos vaccin eller vänta iom att hen nyss haft covid, du (helt svart/vitt) frågar varför för det hjälpte ju inte, GS svarar att vaccinet kanske hjälpte med att inte bli lika sjuk, du drar till med vilken nytta ska 3e dos göra nu då.

          Så, vad menar du med vaccin oavsett? Ingen i tråden här skrev att TS borde ta 3:e dosen nu oavsett, de bara svarade på du som ifrågasatte varför TS skulle ta en 3e dos om vaccinet inte fungerade eftersom det var konstigt tänkt av dig. Om TS läkare sagt att hen kan vänta pga skyddad av covid antikroppar just nu, så är väl det svaret. Så får väl TS ta en 3e dos sen när det blir aktuellt allt eftersom hens nuvarande skydd försvinner och då får vaccin en vettig roll igen.

       Kan inte du som är påläst förklara för oss andra då?

     Kan ju bara tala för mig själv men när jag tittar på vänner som har covid nu så har alla typ samma symptom (ganska milda) både ovaccinerade och vaccinerade. Det är ju ingen statistisk bedömning men om man upplever att det inte gör nån skillnad gör det nog att många struntar i vaccin. Jag kan inte påstå jag känner något vidare behov av fler doser i dagsläget.

      Man kan också välja att faktiskt titta på statistik för att komplettera sin egen uppfattning av läget. Det är exempelvis 8,8 gånger större risk att hamna på IVA om man är ovaccinerad än om man är vaccinerad, enligt statistik per den 10 jan 2022. Det är alltså uppenbarligen större risk att bli allvarligt sjuk om du inte är vaccinerad, det är fakta och inte en åsikt.

      (Sen är det såklart fortfarande mycket större risk att hamna på IVA om du dessutom är äldre och har andra sjukdomar).
      https://www.svt.se/datajournalistik/vaccinerade-och-ovaccinerade-pa-iva/

       Absolut men som du också säger lite så hade ”litat” mer på den statistiken om andra relevanta parametrar också redovisats, inte bara vaccinerad- ovaccinerad.

       När räknas man som ”vaccinerad” i statistiken?

       Du bör också titta i statistiken på hur mycket(eller rättare sagt LITE) de där 8 gångerna egentligen är, innan du skrämmer ihjäl folk med din skrämselpropaganda.

        Precis – skriv ut riktiga siffror så kommer man upptäcka att vi pratar promille. Och det kan var patienter som fått sin dos för mindre än två veckor sedan och då räknas man som ovaccinerad. Och som sagt – åldersgrupp? Riskgrupp?

        Är det verkligen nödvändigt för gemene man att oroa sig för att hamna på IVA ovaccinerad? Skulle inte tro det!

         Diskussionen här handlade om huruvida det är större risk att bli allvarligt sjuk eller inte om man är ovaccinerad än om man är vaccinerad.

         Jag tycker absolut inte att gemene man ska oroa sig för att hamna på IVA, speciellt inte om man är ung och frisk.

         Om man ”skräms ihjäl” av siffrorna och kallar detta ”skrämselpropaganda” så har man nog väldigt svårt att ta till sig någon form av statistik eller nyheter gällande någonting….

       Har du koll på skillnaden mellan ARR och RRR när man pratar om ovaccinerade och deras (absoluta eller relativa) risker jämfört med vaccinerade? Det bör man ha när man läser siffror.

     Hur vet du att de hjälpte? TS kanske inte hade blivit särskilt sjuk även utan sprutor och då hade ju sprutorna inte hjälpt.

    Hjälper ju mot att bli svårt sjuk. Jag har två sprutor, blev lindrigt sjuk och kommer ta spruta 3 hyfsat snart.

     Fast jag fick covid ovaccinerad och blev också lindrigt sjuk. Det går ju inte riktigt att säga med säkerhet att det är vaccinets förtjänst. Inte anti vaxx men vaccinet verkar ju inte fylla nån jättefunktion mot omikron.

      Nej det kan man såklart inte veta, men jag vet vad jag tror

       Såklart! Man tror ju saker baserat på sina erfarenheter, det är inte konstigt. Hade jag varit vaccinerad när jag fick covid hade jag ju också trott det berodde på vaccinet det var så lindrigt.

       Tror gör man i kyrkan.

        Zzzzzz

       Men ett virus muterar alltid och blir ofarligare med tiden eftersom det inte vill döda sin värd. Jag tror nog faktiskt mer att det är det som hänt.

        Försök säga det till de livrädda. Lycka till.

      ”Fast jag var ovaccinerad och blev lindrigt sjuk”
      Ja gud vad härligt för dig!
      Vi vaccinerade säger inte att ALLA ovaccinerade blir dödligt sjuka. Utan vi säger att det finns en risk. Vaccinet gör så du definitivt inte blir dödligt sjuk, SAMT du belastar inte vården.
      Och ja om ni nu ska ta upp att det finns vaccinerade som behöver vård så ska jag då förklara att vi behöver boosterdoser, precis som med TBE. Så inget konstigt med det att man kan bli sjuk fast man är vaccinerad.

      Vill ni ovaccinerade att vi ska fortsätta leva med restriktioner så förbli ovaccinerad då.
      Men ni kan ju kanske ställa er frågan varför vi har restriktioner.
      Om ni har svårt att hitta svaret på denna fråga så ska jag förklara.
      VÅRDEN ÄR ÖVERBELASTAD PGA COVID. Regeringen tar då till åtgärder som ska minska smittspridningen för att försöka minska trycket på vården.

       Nej, vaccinet gör inte så att du DEFINITIVT inte blir dödligt sjuk. Det minskar risken.

       Men nu är du naiv med flit? Problemet med omikron är ju just att vaccinet inte biter på det. Vi smittar och får covid trots vaccinet. Det är inte så att vi har restriktioner pga den mindre än 20% av Sveriges vuxna befolkning som inte vaccinerat sig.

       Tror sättet en del argumenterar på- som om vaccinet vore lösningen på pandemin (ett nytt vaccin kanske blir det- men inte de former vi har idag) enbart är kontraproduktivt. De flesta som följer med i nyhetsflödet förstår att så inte är fallet och debatten blir för dum.

        Säger inte att vaccinet är lösningen på pandemin. Säger att vaccinet är lösningen på den höga belastningen på vården.
        Har vi inte så hög belastning på vården = mindre restriktioner. Det är en ganska enkel ekvation.

       Du är ju dummare än tåget.

        Kommentaren var till S.

     Är man inte 60+ eller har någon annan riskfaktor är risken EXTREMT liten att man ska bli allvarligt sjuk av covid. Gäller ännu mer nu i och med omikron. De allra flesta får just lindriga symtom och en frisk och sund 40-åring hade fått det vare sig med eller utan vaccin. Att ha feber 5-6 dagar eller känna sig hängig i 2v är inte allvarlig sjukdom som många verkar tro nu förtiden. För äldre och riskgrupper är däremot vaccinet väldigt effektivt mot allvarlig sjukdom och död. Det händer givetvis att tillsynes helt unga friska människor blir svårt sjuka men detsamma gäller faktiskt för influensa, bara att man aldrig läser om det i tidningarna.

     Med tanke på hur rädda yngre och helt friska människor verkar vara för covid så hoppas jag att samma personer tänker på att vaccinera sig även mot säsongsinfluensan som de löper ungefär samma risk att drabbas av svår sjukdom av.

   Jag kommer att ta en tredje spruta. Om det helt plötsligt kommer en ny farligare variant är man i alla fall förberedd lite.

    Du förutsätter att vaccinet biter på framtida mutationer? Omikron verkar ju inte direkt bry sig om vaccin.

   Är sjuk i covid nu, o ska ”enligt schema” ta tredje sprutan i slutet på feb (eller jan, om de ändrar nu). Funderar dock på att avvakta den prognostiserade modifieringen som jag förutsätter kommer skydda bättre mot mutationer 🤷🏼‍♀️

   Man tar ju tredje dosen för att effekten från andra dosen börjar försvinna med tiden.

  Vem är tomten i Biancas julvlogg?

   Benjamin

  Är jag ung som är 28 år och har 2 barn? Haha fick min första när jag var 25.på senaste är det flera (i arbetssituationer) som reagerat på det.

  Har känt mig lite… kränkt när en person sa ”a men jag pluggade ju o gjorde massor innan jag fick barn” hen var 40+. En annan som sa ”vad har du ens hunnit göra innan du fick barn?” Eller bara ”aOj!!! 28 år och har TVÅ barn?” Menande blick. Är det så ungt? Är det för att jag bytt jobb och med det är människorna jag träffar nu .. annorlunda? Ingen har barn innan 35 då de är ”högre utbildade” än på min förra arbetsplats där jag jobbade som barnskötare eller är jag WT haha

   Jag hade två barn vid 27 och kände mig förhållandevis gammal. Alla i mammagruppen var typ nyss fyllda 20. Tror det beror på vilket umgänge man har 🙂 men nej skulle väl säga att du är ganska lagom

   Jag fick mitt första barn vid 25 och det andra vid 28. Träffade min partner tidigt och pluggade vidare direkt efter gymnasiet. Hann jobba i typ 2-3 år också, så jag kände mig liksom redo då. Men jag upplever det som ungt där jag bor i Stockholm. Men nu är jag 32 och folk börjar komma i kapp eller vad jag ska säga. Bara det att deras äldsta är mer som mitt yngsta haha.

   De är de som är gamla och orkeslösa föräldrar som inte ens klarar att resa sig från golvet till stående utan att utbrista ”ÅHEEEEEJ”. De är säkert bara avundsjuka!

    Hahaha det där tar jag som en personlig förolämpning. Låt mig stånka när jag kliver upp från golvet mvh kärring vid 30

     Filåt🥺🤷🏼‍♀️😬💕

   Haha. Jag har ju fyra barn. Fick första när jag var 22.. sedan kom de andra då jag var 23 år, 25 år och 29 år. Då måste jag med vara ”skvatt galen”.. 😉 Skämt åsido. Vi kan ju ändå leva livet och uppleva saker? resa osv med. Livet slutar inte bara för att man blir förälder.

   Beror på var man bor. I Stockholm och bland högre utbildade så ja, det är rätt ungt. Men det behöver ju inte va fel. Du är inte 17 liksom 😄

    Jag hade två barn (och dubbla examen från universitet) vid 27 år. Jag har alltid känt mig äldre än min ålder och har in i det sista dragit mig för att berätta hur gammal jag är. Rädd att inte bli tagen på allvar som ung..

   Nä det tycker jag inte är överdrivet ung? Jag var färdig med min högskoleutbildning när jag var 25.

   Jag var 28 när jag väntade mitt första barn och fick ofta höra på tex mödravården ”…för du är ju så ung” och dylikt. Bor i Sthlm innerstad. Förstår att de säger så för att deras patienter troligtvis är betydligt äldre men jag tycker också att det blir lite fel, för 28 ÄR inte så ungt rent fysiskt. Nästa barn (om det går) blir ju realistiskt efter 30 och då har ju alla risker etc ökat rejält. Och fertiliteten går ju ner år för år från typ 23 eller vad det nu är.

    Tror inte du behöver oroa dig över att du skulle vara för gammal runt 30 direkt.

   Har en släkting som är 23 med två barn varav första föddes strax efter hon tog studenten så njäe.. Skulle säga du är i lagom åldern för sådant 🙂

   USA:s yngsta mormor är 28!

   Vad som anses vara ungt är nog väldigt olika beroende på vart man bor men tror att snittåldern för första barnet i Sverige generellt är drygt 30. Så ja jag skulle säga att du är ganska ung med två barn men inte så ung att det är något extremt som sticker ut.

   De menar säkert inget illa men jag förstår att du stör dig på dem för det är ju väldigt osköna kommentarer. Men ja, att du får mer kommentarer nu kan säkert hänga ihop lite med utbildningsnivån också då det känns vanligare att de med långa utbildningar får barn senare. Att du fått barn som 25-åring gör dig dock absolut inte till WT enligt mig iallafall haha 😅

   Fyller 30 i år. Hade 4 barn vid 28 år. Första vid 22.

    Rättelse, fick mitt 4de barn vid 28års ålder. Samma pappa till alla 4.

   Tycker det är väldigt ungt, ja. Har inte hört om många under 30 som har barn men å andra sidan så bor jag i en större stad och jobbar med karriärister så det urvalet är väl inte så representativt. Har en bekant från min hemstad, småstad, som är 26 och har tre barn men det är väl det. Sen gamla skolkompisar och sånt ”där hemma” också förstås som skaffat barn tidigt. Själv är jag 26 och har en stadig lång relation men skulle inte kunna tänka mig att bli förälder innan 30.

  Ok här är en genuin undran och också nyfiken (erkänner att det är för egen del).

  Jag känner en gammal kollega som startade upp ett nytt konto på instagram med fokus på inredning och renovering pga flytt. Redan på första bilden har hon nästan 80 likes och 30 kommentarer. Så har det fortsatt och inlägg efter inlägg ökade hennes följare med typ 10-20 pers. På hennes senaste inlägg har hon nästan 2-300 likes och 80 kommentarer? Obs kollat och det är riktiga personer, mestadels svenska konton med samma fokus och många heter ungefär samma nick namn: något med KVM, dvs elins kvm, 34 kvm osv.

  Nu tänker ni ok hon har väl skitsnygga bilder och asgrym inredning osv. Men alltså det är en vanlig tjej boendes i ort utanför stan, enkelt radhus och väldigt basic, alltså -ingenting som sticker ut inredning. En bild på vas från rusta (obs inget fel med Rusta) och lite pampasgräs där hon skriver ”ha en fin måndag”.

  Då jämför jag med stora influencers och även mindre, en som jag följer har 13.000 följare och får max ca 30 kommentarer och snittar 200 likes. Frida Fahrman ex kan ibland ha 10 kommenterar osv.

  Så! Vill nu höra om det finns någon inbördes typ ”alla som heter kvm kan köpa genuina följare och utbyta likes?” Är det någon tjänstfunktion på fb? För något fishy är det allt att en basic Sollentuna tjej har så mycket engagemang på sina inlägg..så fort, så snart efter att hon startat ett konto. Eller?!

  Fill me in! Vill också 🤓🤔

   Många sånasom försöker bli flunsor har stödgrupper haha där de typ kommer överens om att de ska hjälp varandra och växa genom o va aktiva på varandras flöden.

    Dessa ”stödgrupper” där man har varandras ryggar haha, vart hittar man dom? Fattar att det måste vara ge och ta men är det bara att börja likea och kommentera så att det glöder på random folk på instagram?

    This. Känns som det är extremt vanligt att vara med i såna like-raketer, ”follow for
    Follow” och ”om du delar mitt konto i din story så delar jag dig” bland just intedningskonton…

   Ingen inredare men känner på håll en tjej som lägger upp väldigt intetsägande bilder på blommor, solnedgångar, katter osv och skriver nåt livsinspirerande eller peppande och hon har iaf flera tusen följare och mkt kommentarer. Som sagt i vissa kretsar likar man och kommenterar för att vara snälla typ så hon kanske började följa och kommentera mkt och de känner att de måste göra likadant tillbaka

    Jo förstår att det måste vara något åt det hållet, men är det genom fb ellerär det helt enkelt att de lägger ner enorm tid på att säg kommentera och gilla samma 50 personer ett tag?

  Vilken sminkprodukt är den bästa ni äger?

   Vattenfast mascara från Loreal. Sitter hela dagen perfekt!

   Tekniskt sett inte smink kanske, men urban decay all nighter setting spray. Hooked sen första gången jag testade!

    Hur funkar den? 😊

     Det är en spray man sprayar över ansiktet efter man sminkat sig!

      Förstod det 🙂 men vad är effekten?

       Jag använder också den! 🙂 Den gör att sminket håller MYCKET bättre under dagen.

   Kohl

   Tror jag måste säga min foundation Blur från Lumene.

   Caia BB-sticks
   Tikei mineral foundation

  Vad var er senaste elräkning på? Har ni råd att betala den?

   5200, typ dubbelt vad den brukar. Jag har råd men den men kul är det ju inte!

   450 kronor. Ja, vi har råd.

   4300. Jadå, men det är kanske inte så roligt att lägga pengar på.

   Fick 12 000 för vårt primärhus, 7000 för ena sommarhuset och 6500 för andra sommarhuset. Tråkiga pengar, men vi kan betala det, ja.

    Oj! Där hade min semesterkassa rykt 😅🙈

    Eftersom ni har ett ”primärhus” och två sommarhus känns det inte så oväntat att ni har råd 😅

    Stänger ni inte av elen i sommarhusen? 😶

   12.850kr…
   Jag har råd att betala den. Men skulle gärna lägga pengarna på annat.

   599. Tror jag kommer fixa den

   Elen 0 kr, överföringen 311 kr/3 månader. Jag har råd att betala den.

   1400 kr. Dyrt (brukar ligga på kanske 400) men överkomligt.

   250 kronor. Har råd.

   7500kr
   Då har vi ändå minskat förbrukningen jämfört med december året innan genom att sänka temperaturen ett par grader, inte kört torktumlare, höjt kyl & frys m.m.
   Kommer kunna betala ja. Lär ju behöva jobba hemifrån helt de kommande månaderna så pendlingskostnaden lär gå ner 😆

   256:-, bor i lägenhet med bundet pris i tre år till. Ja, jag har råd.

   165:-

   Ca. 4000 SEK. Tycker det är otroligt högt eftersom vi enbart är 2 personer i hushållet och min partner jobbar på kontor från ca 07-18.00 😅 Vi äter ofta mat sena kvällar (då elpriserna gått ner) och är generellt ganska sparsamma med el. Fattar genuint inte vart dessa 4000 kr. kommer från? Kan man se vad som tagit mest el i hushållet?

    Ps. Vill bara förtydliga: Vi äter inte sent för att spara på el (😂😂), det råkar bara bli så!

   Runt 400 kr, min dyraste i år. Har råd. Hade tydligen bundit till ett lågt pris, tänkte inte på det där och då men nu är jag tacksam…

   3300:- vilket är 2000 mer än vad vi brukar ha. Har råd men försöker få ner den till nästa månad.

  Hur lär jag mig att börja spara? Jag vill få ihop en budget. Tips på bra sidor, konton. Tack

   Skriv #buffert inne på Instagram så kommer förslag upp..
   Jag brukar kika in hos Overtillannat, Finanstjejerna, Budgetella, Levapabudget.