Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

763 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad säger ni true crime junkies om det här: https://www.bbc.com/news/uk-england-south-yorkshire-59952786 ?

   Andrew Gosden var 14 år gammal i 2007 när hann försvann mystiskt i England. Nu är två snubbar misstänkta för Andrews kidnapping och trafficking, snubbarna häktades i december men har släppts lös. Dock är de fortfarande misstänkta och polisen har konfiskerat massa elektroniska prylar från dem som polisen ska gå igenom (det kan ta 6-12 månader).

   Hoppas verkligen att fallet blir nu äntligen löst! Vilket helvete det har varit för Andrews familj och släkt.

    Andrew själv, tros han vara i liv?

     Det säger dom inte. Jag har iaf sett läst om det nånstans.

  Vad stör ni er mest på
  1. Folk som inte kan lämna en grupp utan att basunera ut att de tänker lämna gruppen
  2. Folk som gnäller i ÖS om att det skrivs för mycket om barn och covid
  3. Folk som kallar sig djurvänner men ändå äter kött/mejeriprodukter?

   Uh. Den är svår. Står mellan 1:an och 2:an.

   Tror nog 2:an i dagsläget. 🙂

    1

   2an. För ja kan verkligen förstå 1an. Jag har ibland varit med om att jag varit med i nån ”grupp” där jag själv kanske inte varit så engagerad, och sen skriver nån att den lämnar pga x och y. Då kan jag ha fått upp ögonen känt att ja, det stämmer faktiskt, jag vill inte heller stötta detta, och så har jag också lämnat.

   Nr 3

   Ingen av dem stör mig.

   4. Veganer som tar varje tillfälle i akt att basunera ut sin propaganda.

    Köttätare som tar varje tillfälle i akt att klanka ner på veganer??

     Fint
     Håller med!

     Verkligen största myten att veganer ifrågasätter köttätare mer än motsatsen.

      Veganism kommer enligt min erfarenhet sällan ens på tal förutom vid tillfällen då veganer antingen propagerar för sin livsstil eller klagar på köttätare. Det senare betydligt mer förekommande än det första.

       Ät veganskt en vecka så kommer du garenterat ändra din åsikt.

        Fy fan, inte en chans!

        Exakt!

        ”Varför är du vegan?”
        ”Hur länge har du varit det?”
        ”Vad har du för protein i maten?”
        ”Äter du tillskott?”
        ”Är maten hållbar då?”

        Och sen

        ”Veganer bara tjatar om sin vegankost hela tiden!!”

         +1000 på denna. Jag har aldrig tagit upp köttätande någonsin men däremot får jag ”försvara” mitt val att inte äta kött varenda jävla vecka.

    4.

    Man måste ju bara älska hur lättkränkta en del är ?

   5. Vissa delar av transrörelsen och deras retorik, typ Johanna Marseille (themegabitch)

   2 eftersom det händer oftare än 1.

   1 och 2.

   Nummer 2. Lätt.

   Nr 5 är klart värst

   Helt klart 3.

  Vad har du för karriärsmål?

   Verkligen inga utöver att få vara anställd fram till pensionen.

    Samma här! Vara trygg och veta att jag har min lön jag klarar mig på, kan vara sjuk och har rätt till semester är det bästa liv jag kan tänka mig lol

     Nu var det frågan om karriärsmål, att ha ett jobb till pensionen är väl ingen karriär. Karriär för mig som snart ska gå i pension är givetvis att ha ett jobb där jag uppskattats för min kompetens, varit omtyckt av kollegor, chefer, kunder och givetvis hr det visat sig i uppskattning via lön och andra förmåner.
     Jag kommer att ha jobbat i över 35 år hos samma arbetsgivare med med minst tio olika tjänster som alla inneburit vidareutveckling av både mig och de enheter jag jobbat i. Däremot slätte jag ganska snabbt tanken på att vara chef, bara besvärligt och ouppskattat. Duktig specialist passade mig bättre. Nu när jag ska sluta kommer det att kännas tomt, så det gäller att hitta andra uppgifter där man känner sig behövd. Ekonomiskt är det inga problem, kommer ha en extremt bra pension.

   Starta eget. Är i nuläget för feg och rädd att misslyckas, men snart så. Trivs bra på mitt jobb och har fast anställning, så det är ingen brådska.
   I år hoppas jag skriva färdigt min bok och att ett förlag nappar. Det hade varit en självförtroendeboost, så klart.

    Så spännande! Vad vill du starta för företag? Konsult? Produkt? Tjänst?
    Stort lycka till med boken. 🙂

     Konsult, typ. Vill inte outa mig för mycket 😛

   Jobba mindre, leva mer.

   Mitt karriärmål var att gå i pension före 40. När jag var 38 slutade jag att jobba.

    Inom vilken bransch har du arbetat?

     Statlig tjänst, specialist.

    Vad gör du i stället för att jobba? Hur får du dagarna att gå? Uppriktigt nyfiken.

     Just det lät väl inte va ett problem? ? Vad gör man på helgen och semestern liksom?

     Tar hand om ett par trädgårdar, går långa promenader varje dag, läser mycket, har skrivit en roman. Har inga problem att få tiden att gå.

      Vilken jävla dröm ?

     “Work is better when you don’t need the money.”

     https://www.youtube.com/watch?v=8-Li_sFNc4Q

     Tycker det är en märklig fråga som någon alltid ställer i såna här sammanhang. Hur kan man inte se hur man får dagarna att gå? Man har väl fritidsintressen?
     Sen känner jag själv att de perioder jag inte jobbat i livet så har jag varvat intressena med vila och det blir ganska mycket vila jämfört med vad man får när man arbetar må-fre men jag själv inser att det är väldigt välbehövligt nästan varje dag med stilla tid då inte så mycket händer.
     Tycker det finns många intressanta reflektioner i ämnet.

    Fy vad Avis jag är på dig ❤️ Önskar att jag vart så klok i tidig ålder.

    Men gud vad fantastiskt! Hur gjorde du?

     Sparade 60-75% av lönen i enlighet med receptet i den här artikeln:

     https://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple-math-behind-early-retirement/

      Men då får man leva ganska enkelt resten av livet? Inget för dem med dyra intressen/livsmål.

       Livet är för kort för att jobba så man kan köpa fler prylar för att försöka imponera på människor man egentligen inte bryr sig om.

        Men vem lever så ? Herre gud så trångsynt.

        Prylar och prylar.. Tänker mer god mat och dryck, resor, bra/fint boende, intressen och aktiviteter som kostar pengar. För vissa är det värt att jobba för att ha råd med dessa. Work hard, play hard ?

       Jag hade gärna sparat 60-70 % av lönen. Om jag kunnat. Hur många med en medelinkomst kan spara så mycket varje månad? Det har inte direkt med dyra levnadsvanor att göra.

   Inga i nuläget. Snarare tvärtom. Gå ner ordentligt i arbetstid och/eller byta jobb på sikt. Jobbar i förskolan och orkar inte med alla stora barngrupper och alla krav från diverse håll. Är så trött varje dag!

   Jobbar för att leva och skippar karriär. Jag lägger min energi på min fritid och vill gå i pension så tidigt jag bara kan och får (och har råd).

   Karriär känns som slöseri av mitt liv. Det finns så mkt annat att göra än att jobba sig fördärvad för en titel och pengar. Sköter mitt jobb utan att sticka upp för mkt för då får jag bara fler ansvarsområden. Mer i lön kvittar för det mesta försvinner i skatt och är inte värd min energi.

   Haha ja jag har svårt att hålla mig kort!

    Förstår hur du tänker! För mig känns det som att de första åren i karriären var de allra tuffaste då du blev den med all ansvar, alla uppgifter och all koordinering (till oftast minimal lön). Desto högre upp jag kom i ledet, desto mer kan jag faktiskt ”slappa” och delegera, sjukt nog (till en mycket god lön). ?

    Känner precis samma! Hela skolgången och i början av arbetslivet var det så mycket fokus på att utmana sig själv och att ta nästa steg. Jag vill hellre skippa att känna mig utmanad 40 timmar i veckan och får hellre mina kickar utanför arbetet. Och just för lönearbete så blir ju skillnaden i lön inte enorm, iallafall inte i min bransch. Trivs dock så pass bra att jag inte vill byta, tiden på jobbet känns aldrig bortkastad och jag känner mig helt trygg i att jag kan det jag gör, utan att vara understimulerad. Men, så finns det ju så mycket annat jag vill göra också så siktar också på tidig pension. Så skönt att äntligen kunna landa i att vara nöjd precis där jag är.

   Jag pluggar (civ. ingenjör) så det är lite luddigt än så länge, men; Ha möjlighet att jobba med projekt som gynnar människor och samhället, gärna där den effekten överlever mig. Tjäna tillräckligt för att slippa vänta på lönen varje månad, kunna ha ett bra hem och minimal ekonomisk oro. Ha ett psykiskt hållbart jobb som är relativt flexibelt med arbetstider och där jag slipper svara på mejl halva nätterna. Möjlighet till vidare utbildning och utveckling. Eventuellt nå någon sorts chefsposition, om det känns rimligt vid den tidpunkten.

   Jag har en trygg anställning med väldigt god/hög lön och otroligt flexibla arbetstider (som bolagsjurist, jag bestämmer nästan helt själv när jag vill jobba) och hemarbete om jag önskar (vilket jag önskar ?). Men jag kan ändå inte låta bli att drömma om att starta eget.

   Inom vad vet jag tyvärr inte, tänker någon SaaS-tjänst som ska förenkla livet 🙂

   För det första, att ha ett jobb till pensionen.

   Men sen skulle jag gärna plugga till något, börjar en kurs i Java nästa vecka, alltid något, men ska söka något till hösten också, någon form av programmering blir det nog iaf.

   Skulle även vilja starta eget, som en liten sidogrej. Får se om jag vågar.

    Fast när är pension.?? Snart vill dom man jobbar till 95 år. Tänk va 95 åringar som är nannys ?

     Ja, då är det så?

    Ang starta eget som sidogrej. Testa! Jättekul att ha eget och bygga upp sin egen verksamhet. Du kan ha en liten enskild firma och driva den på fritiden, för att känna om det är din grej.

     Ja har funderat på det, men jag vet inte, tvivlar på mina egna kunskaper ibland.

     Har redan paxat instagramnamnet dock?

   Ett enda: jobba så lite som möjligt för så mkt pengar som möjligt

   Klättra snabbt i min nuvarande roll/bransch, nätverka mycket för att framåt kunna konsulta och hålla i utbildningar inom mitt yrke. När jag är egen hoppas jag att på att inte jobba heltid och ägna tid åt livet på landet. Något sånt ?

   Att göra andra arbetslösa.

   Är färdigutbildad jurist till sommaren, mitt karriärmål är att min sambo och senare make ska tjäna så mycket pengar att vi båda han leva bekvämt på hans lön så jag slipper jobba. ?

    Lite onödigt att plugga så länge om du ändå inte ska använda det? Och vad tycker sambon, lite orättvist eller?

     Nej utbildning är väl ändå aldrig för gäves, i synnerhet inte juridik som är ständigt aktuellt i vardagen även för privatpersoner (även om man kanske inte tänker på det).

     Livet har dessutom inga garantier, även om vi skulle ordna ett sådant arrangemang här hemma kanske min partner dör i förtid, blir sjuk och inte kan jobba, eller plötsligt lämnar mig, oavsett scenario vill jag ju ge mig själv helt okej förutsättningar att ta hand om mig, min partner och eventuella barn. Kommer troligen jobba typ 25% till en början. ☺️

     Och nej något sådant har han aldrig yttrat, tvärtom så skulle det innebära mer tid med varandra, särskilt givet hans karriärsval som är lite av ett säsongsarbetare, vilket han skulle uppskatta. Vi har redan nu gemensam ekonomi, vilket vi haft under hela vårt förhållande, och har försörjt varandra i omgångar när båda varit studenter, mm. Vi räknar inte ”ditt eller mitt” när det kommer till pengar och har aldrig gjort. Det skulle också ge mig mer tid att ta hand om hem och eventuella framtida barn. ?

     Lider av utmattningssyndrom sedan tio år tillbaka och har redan svårt att få ihop allt som det är, och vi båda är av uppfattning att en sådan lösning troligen skulle öka bådas vår livskvalitet, under förutsättning att vi har råd med det (inklusive pensionssparande till mig), och jag skulle ha mer energi att lägga på våra eventuella framtida barn och deras behov. ?

      Ojämställt och omodernt.

    Usch för personer som lever på andra ?

     Varför stör det dig hur andra familjer lägger upp sin ekonomi? ?

     Ja, skulle aldrig få med på att försörja en partner! Och skulle int ebola ha en man som vill ha en sån fru, gammeldags och följer ofta med andra sunkiga värderingar då…

      Min kille har inte alls sunkiga värderingar, tvärtom. Han är den snällaste, mest sympatiska och förstående person jag mött. Tycker det är fantastiskt att han värderar mitt välmående före sin egen ekonomiska komfort. Jag vet att jag är väldigt lyckligt lottad. ?

       Ok det var ju bra. Låter väldigt.. snällt. Jag skulle inte försörja nån som sagt… Lite kan man alltid jobba eller bidra med. Man borde iaf försöka komma tillbaka till arbetslivet.

    Vill ni ha barn så kommer du jobba i hemmet, bara ett helt annat jobb helt enkelt. Jag som har 2 barn är så in åt he***** tacksam att jag hade mitt jobb att komma tillbaka till efter mina år hemma med barn. Har aldrig upplevt något mer uttömmande i hela mitt liv och som sagt efter ett par år var jag redo för psyket.
    Vill ni inte ha barn låter det däremot som ett drömscenario ?

   Jag har insett att jag mår bra av att jobba. När jag en dag slutat lär jag hitta på något arbetsliknande att sysselsätta mig med. Uppskattar fritid mer när den har en kontrast också.

   Så jag skulle helst vilja jobba deltid hela livet (som jag gör nu). I övrigt så vill jag bara att det ska vara trevligt, stimulerande, bidra till något positivt i samhället samt vara lite pushande. Det sistnämnda mest för att jag gärna blir väldigt bekväm privat och tenderar att inte pusha mig att göra saker jag tycker är jobbigt (alltså typ ringa telefonsamtal eller ta tag i surdegar) och upplever att det är sunt för mig att få lite träning i sånt på jobbet där man inte har något val.

   Målet är att kunna jobba mindre för att ha mer tid att skrivandet, dvs romaner. Har gett ut min första nu men vill ge ut så många fler! Men att skriva en bok tar fan tid ?

   Mitt karriärsmål är att arbeta med det jag pluggar till. Sen vill jag gärna jobba på en trevlig arbetsplats med kollegor som jag känner mig avslappnad och trygg med. Som jag känner nu har jag hellre energi kvar till andra saker på min fritid än sliter ut mig totalt på jobbet för att göra karriär.

   Ha en trygg anställning med bra villkor och utan övertid och med en helt okej kön så jag kan leva ett bra liv 🙂

    Eh, lön…?

     Ett helt ok kön är ju också nice att ha! Men kanske inte så aktuellt på jobbet.

      Beror väl på, kan vara väldigt jobbigt att vara på jobbet och ha en pågående svampinfektion t ex. i synnerhet när man ska ta kisspaus. Finns säkert värre åkommor som kan göra sig ännu mer påminda som jag inte personligen inte har erfarenhet av. ? Vikten av ett helt okej kön är dock inget att förringa!

       Sant! Ett ok kön är bra i alla delar av livet!

   Bli domare!

    Fotbollsdomare? Det är jag??

   Inga alls, utmaningar får jag så det blir över i privatlivet, 3 barn sjuka föräldrar stort hus och många intressen.
   Utmaningar på jobbet lämnar jag med varm hand till yngre generationen vaaaar så goda.

  Nån som är kvinna och haft klamydia? ? Vad va era symptom och hur lång tid efter märkte ni? Hade ni typ mensvärk av det?

  Har pratat med gyn och väntar på provsvar såklart. Men tänkte om nån har erfarenhet ?

   Jag märkte ingenting. Blev smittspårad och fick ett brev från landstinget om att jag legat
   med någon som testats positivt för det. Gick och tog test och det visade sig att jag också var smittad. Hade nog inte haft det så länge.

   Oregelbundna blödningar/menstruationer, men inga andra symtom

   Märkte efter ca en vecka. Kändes som jag ville kissa hela tiden och hade så jäkla ont

   Jag har haft det en gång, det ändå symptomet jag hade var mellanblödningar inget annat.

    Ahh okej! Fick du typ mensvärk av mellanblödningen?

    Läste och hörde av barnmorskan att symptomen är svåra ibland. Usch vill bara ha testsvaret ?

   Haft det en gång men hade inte ett enda symptom, fick veta genom att killen jag legat med hade testat sig. Håller tummarna för att du slipper!

    Åh fy! Skönt på ett sätt, sugit på ett annat. Alltså symptom är ju bra för att man fattar att nåt är knas ?

    Tack för du delade med dig! Och tack ??

   Haft det två gånger. Båda gångerna var det bara en vag känsla av att nåt var off. Typ som början till svamp.

    Hur är det? Alltså kliar, svider vid kissa osv? ?

     Ja men typ kliade lite smått och kändes bara allmänt off! Var liksom inte så att det verkligen SVED men det kändes som att slemhinnorna var sköra och det kliade lite lätt:)

   Gick symtomfri i två år. Började klia massor efter det. Skulle göra HPVtest etc och hon frågade mig från ingenstans om jag samtidigt ville göra ett klamydiatest med. Tänkte att nä, sambon skulle aldrig vara otrogen men hörde mig själv säga ja. Fick positivt på testet.

    Vad hände med sambon?

     Är inte 20:44 men man man kan få utslag efter flera år. Eller inte utslag, men stt man har det. Helt galet ? Tror dock testet visar positivt om man testar sig

    Det kan ju kommit från dig, eller var du oskuld?

     Hon har troligen själv testat negativt innan sambon? Och han kan ju ha testat sig i samband med att de blivit ihop eller någon gång en bit in i förhållandet och berättat att han fått ett negativt test, exempelvis.

   Var helt säker på att jag hade fått urinvägsinfektion (haft det tidigare) så trodde det var det, men det gick inte över efter jag fått medicin. Då visade det sig att det var klamydia…

   Jag kände det direkt under samlaget när jag fick det. Det sved till och sen sved det lite av och till tills jag fick svaret.

  Vill bara säga att jag blir spyfärdig av att gå in på Lovisa Worges instagram och ser att hon använder äkta päls??! Vad är det för fel på dessa ”förebilder”?.. 🙁

   Måste fråga om du äter djur eller om du valt att avstå?

    Men börja inte igen…

     Jodå dessa foliehattar finns överallt och tycks inte se skillnaden alls.

      Jag tror inte du vet vad foliehatt betyder?

    Jag tycker absolut inte att man kan jämföra att äta djur, använda skinnprodukter med päls! Men om du är nyfiken så nej, jag äter själv inte djur 🙂

     Hur kan man inte jämföra det? I samtliga fall plågas djur och utnyttjas för vårt nöjes skull.

    Ser du ingen skillnad på att äta kött och använda päls?

   Att använda djurens päls borde höra till den sorgliga delen av människans historia!

    Idag ja. Förr var man liksom tvungen

     Ja då var då. Alltså historia.

      Ska alla gamla pälsar kastas eller är det ok att använda dessa tills de har slitits ut?

       Var väl inte det diskussionen handlade om!

   Alltså jag är varken vegan eller någon aktivist inom området, men kan ändå inte förstå varför man vill gå runt med ett dött djurs päls på kroppen? Ryser av tanken. Råkade nudda en bekants mössa med äkta kaninpäls (bollen på toppen), mådde fruktansvärt. ?

    Jag förstår dig. Känner du samma om läder? (Det är ju också djurets skinn..)

     Äcklas lika mycket av det och till personen nedan: Nej. Jag kör på syntetiskt läder ? Hade aldrig kunnat bära klädsel, skor, väska etc. från ett djur.

    Du bär alltså inte skinnskor?

    Vad kör du för bil? Har du skinnklädsel i den är det stor chans att det är äkta ? få bilmärken än som gått över till syntetiskt.

     Många bilar har inte skinnklädslar.

     Tesla! Inget äkta läder. Vad är din poäng? 🙂

   Fast om nu djuret ändå ska dö är det väl bättre att ta vara på pälsen än att slänga den, t.o.m stenåldersmänniskorna förstod det. Plastkläderna vi använder nu är inte bättre.
   OBS! jag äger ingen päls men tycker man ska ta vara på allt om man ändå ska döda ett djur.

    Rävar, minkar, mårdhundar, chinchillor m fl föds upp och dödas ENDAST för att användas till pälsprodukter! Alltså inga ”restprodukter”.

    Haha ? Jo, det är sant. De där stackars djuren på pälsfarmen ska ju ändå dö liksom …så vilken tur att det finns folk som tar hand om deras päls också. Vilka hjältar ?

     Vet att minkar används till djurfoder också…

    Stenåldersmänniskan använde alltså päls för att det kändes mest etiskt korrekt när de ändå dödat ett djur för föda.
    Jag får lära mig nytt varje dag?

   Det är väl ändå bättre att använda alla delar av djur som dödas för att bli mat?

    Vem äter ☝?

     Jag???

      Men inte rävar, minkar m fl som nämns ovan?

    Har du ko-päls då eller vadå? Eller äger chinchilla?

  Har börjat göra mig av med prylar (”decluttering”). Känns underbart!

   Har du några tips? Hur får du inspiration? Har du lätt för att göra dig av med grejer?

    Ska renovera och vill inte släpa omkring på alla grejor så jag gör mig av med dom istället. Först ut var 10 hyllmeter lästa pocketböcker. Kommer inte att sakna dom. Näst på listan står en massa dataspel som jag inte har spelat på jättelänge.

     Om det är dataspel från 80-90-talen så kasta inte bort dom innan du kollat på deras värde, om du har tur kan du tjäna en bra slant på dom ??

      Quake I och II, Unreal, Half-Life och liknande för PC (CD-ROM). Är de värda pengar alltså?

       Det kan absolut vara värt att kolla upp!
       Sökte lite snabbt på gamla Tradera-annonser.
       Quake 1 har sålts för 500 kr.
       Även för 3500 kr men då var det inplastat och för Mac.
       500 kr kanske inte är mycket för dig men många bäckar små heter det! Kan ju vara roligt att ha till renovering även om det kanske bara räcker till lite färg och någon bräda hehe ☺️

       Att se declutteribgklipp är btw något av det bästa som finns på nätet. Så njutbart!

    Kolla på en_enklare_liv på Instagram. 2020 inledde hon med ett smidigt sätt att börja rensa som hjälpt mig komma igång.

   Jag skulle behöva göra samma sak men har svårt att göra med mig av grejer – samtidigt som jag skulle vilja bli av med dom ? Jag tyckte det var så roligt när Kim & Kanyes ”kloster”liknande hus blev sågat då folk tyckte att det var för kalt och minimalistiskt. Jag tyckte det var alldeles underbart ? Typ inga prylar i sikte och rogivande vitt färg i olika nyanser.

   Har typ börjat också! Lämnat in kläder på secondhand, slängt kläder i typ uff, har två sopsäckar som ska till soptippen, lagt ut lite på blocket och mer är på gång??

    Btw. Hur lätt är det att få sålt möbler? Vill sälja mina köksstolar men vet inte hur enkelt det är att få sålt.

     Svårt om det inte är några designprylar du säljer billigt. Sist när jag flyttade gav jag bort de möblerna jag ville bli av med då ingen ville köpa dom även om det var väldigt bra möbler och väldigt låga priser. Men se – när jag la dom på bortskänkes.se så blev det kö på en gång ?

      Kanske lika bra att ha dem kvar i förrådet då, iofs alltid bra med extra stolar.

     Jag brukar lägga ut på marketplace på Facebook för knappt några pengar, ibland gratis mot att folk själva kommer och hämtar. Mycket lättare än blocket och tradera, gratis att annonsera och mycket lättare att få saker sålda. Liksom inte så petigt klientel på marketplace.

  Måste bara få ur mig : jag har sån jävla ångest över läget mellan Ryssland-Ukraina , och ökad beredskap på Gotland.

   Inte så insatt, men vad skulle kunna hända?

    Att Ryssland går in i Ukraina, för att markera mot EU och Nato/USA – vilket kommer starta ett enormt säkehetspolitiskt kkaos omvärlden. Och såklart katastrof för dem som blir direkt drabbade.

    Gotland utsatt pga positionen i Östersjön, som är attraktiv för båda sidor vid eventuell upptrappning av konflikten.

     Konstigt att vi skickar hem flyktingar från Ukraina förresten? De har ju faktiskt både fattigdom och krig som orsak att fly. Vissa byar har inte haft rent rinnande vatten på flera åt. Men vi tar emot andra på väldigt mycket mindre allvarliga premisser.

    Landstigning av ryska trupper på Gotland? Ryska krigsfartyg kränker svenskt vatten som en varning.

    Bakgrund: Ryssland vill kontrollera vilka länder som ska få bli en del av NATO. Sverige håller inte med = Ryssland sura. Gotland är även en strategisk bra punkt i Östersjön

    Ryssland vill markera mot Sverige, skrämma så inte Sverige går med i Nato.

     Helt sjukt att Ryssland kan lämna en jävla kravlista på hur andra länder ska sköta sin säkerhetspolitik .

     Jag får även ont i hjärtat då min familj har kopplingar till just Ukraina och Moldavien ( dom flyttade dit några år tack vare jobb och skola) och att jag vet att just deras vänner och kollegor som jag mött , kan och kommer drabbas . Fyfan .

   Tar aldrig slut på eländet ? nu nästa grej

    Ja det känns ju som Putin utnyttjar kaoset som redan råder i världen av Corona. Oroväckande 🙁

   Jag instämmer. Tycker det är läskigt. Helst när de tror/spekulerar att Ryssland kan ha med drönarna över kraftverken att göra.

   Det som jag undrar är varför det ryska folket accepterar att leva i en diktatur med Putin i spetsen. Rädslan att bli dödad eller skickad till Sibirien vid motstånd? Tycker bara att det är galet att en galning får styra över 144 miljoner människor hur som helst.

    De ser det kanske inte så?

   Psykopat-Putin kan gärna lägga sig ner och dö.

   Kan vi inte bara göra som vanligt och låta dom gå igenom för att ta sig till Norge där oljan finns så lämnar dom oss ifred

    Skulle Sverige tagit sig an ett två-frontskrig menar du? Helt sjukt att klandra Sverige för det som många idag gör. Precis som att de klandrar Finlands samarbete med Nazi-Tyskland medan Sovjet bombade deras barn med flit.

    Ja låt kriget stå i ett annat land så du och svenskarna slipper undan, Sverige är ju så neutrala så länge de inte behöver ha hjälp av sina grannländer?

    Ryssland kommer aldrig röra Norge som är med i Nato. Finland och Sverige ligger risigare till..

   Inte ett dugg rädd. Däremot verkar många vuxna sprida rädsla hos barn genom tiktok, otroligt omoraliskt.

    Fast ska barn ha tiktok?

     Ska och ska? Barn har tiktok. Tycker det är bättre att prata med sina barn istället för att bara förbjuda plattformer. Dessutom borde väl rimligtvis ansvaret ligga på vuxna människor som sprider dynga och skrämmer livet ut barn.

      Eh ja ok man väljer väl själv om ens barn ska ha tiktok eller inte, trots att åldersgränsen är på 13 år.

       Kan inte barn vara över 13?

        Man kan skriva så ??‍♀️
        men du verkar ju inte vara påläst om åldersgräns ändå så

        Nä endast små mini människor

    Vad skönt att du inte rädd, påriktigt alltså .
    Det finns både tecken på lugn , men också väldigt unika tecken på oro. Just nu känns oron tyngst .

     Förstår inte riktigt det unika. Rädsla för ryssen har kommit och gått under hur många årtionden som helst. Tycker sällan det varit berättigat.

      Fast historiskt har det ju varit berättigat. Min morfar minns nedbrända byar och försvinnande barn i Finland strax på andra sidan gränsen. Det kom finnar springande in på hans föräldrars gård.

   Känner bara varför, VARFÖR är detta sånt problem för Ryssland? Så pass mycket att man sprider och skapar oro såhär, snälla blöder inte världen tillräckligt som det är.

    Maktgalen.

    Somsagt makt – OCH att dom jobbar aktivt för att montera ner demokratin . Det är där obehaget är enligt folk jag känner som jobbar med detta , att ”toppen” av demokratin är Sverige och Skandinavien . Det är därför vi som land kan vara attraktiva , för har inte vi demokrati kommer fler länder ha svårt att hålla kvar i sin .

    Därför att ett medlemskap i EU och/eller Nato för Ukraina möjliggör att Nato/USA placerar sin krigsmakt mycket nära Rysslands gräns = reellt hot mot Ryssland.

    Menar givetvis inte att Ryssland agerar korrekt. Men det finns inte endast en maktgalen part här.

     Du behöver gå tillbaka och läsa på i historien. Det är inte precis så att EU och NATO tvingar sig på Ukraina utan det är Ukraina som bönar och ber om beskydd och medlemskap. Och orsaken är för att dom är trötta på att bli invaderade, har dom blivit flera gånger, och hotade, har dom blivit ännu fler gånger, av Sovjet och Ryssland.

     Så jo, helt ensidigt från Putin.

      Tillägg i modd.

     PS. USA och NATO är inte = med varandra. USA är inte ensamma om att styra, långt ifrån, och för inte så länge sedan satt en dansk som chef för hela försvarspakten.

     Och USA och EU har VERKLIGEN inget med varandra att göra.

     Jag blir helt matt av din kommentar Bea.

      Hm..tror du drar lite stora växlar av mina såklart väldigt förenklande rader av situationen. Påstår inget av det du blir matt av.

       Men din kommentar är inte ens lite i närheten med att stämma förenklad eller inte. Ryssland hotade Ukraina för att gå med i EU vilket hade varit bra för demokratin och ekonomin i Ukraina, dom tvingar dom att avsätta sin president och tar bort inkomster for dom och här står vi nu med att dom hotar att invadera därför att Ukraina vägrar och vika sig.

       Och då snackar vi bara om den senaste nutidshistorien. Så nä, jag drog inga stora växlar och jag blir matt när människor inte vet vad NATO verkligen är.

        Du kan va lugn. Jag vet vad Nato är. Anledningen till att jag nämnt både EU, Nato och USA är ju att samtliga är viktiga och aktiva aktörer i det som sker. På olika sätt.

        USA och Ryssland har fört samtal. USA hotar att straffa Ryssland vid eventuell invasion av Ukraina etc. Ur rysslands perspektiv blir både USA och Nato ett hot för dem om Ukraina går med i EU. Det är därför de också hotat Ukraina med invasion…. bla.

        Givetvis är bilden sjukt mkt mer komplex.
        Men givetvis har EU Nato och USA med varandra att göra i denna konflikt. Betyder inte att de är samma aktörer.

         Sen att är givetvis Rysslands neac på Europa, USA och Nato grundade i en mktgalenhet. Kraven Putin framför är bisarra och omöjliga för omvärlden att tillmötesgå. På så vis iscensätta han nu i värsta fall ett krig. Menar inget annat än att det är Ryssland som beter sig hemskt illa. Men att det inte skulle handla om makt för samtliga parter är ju inte heller korrekt. Klart det gör. Även om det är Ryssland som är skurken.

          Neac = krav

   Det här kanske inte är en tröst men ryssarna invaderar skandinaviska luftrum flera hundra ggr per dygn.
   Vi svarar och markerar konstant.

   I våra skogar hittas (och grips) ”vilsna svamp och bärplockare” från Ryssland, dagligen, som rör sig kring våra skyddsobjekt. (De är alltså spionage det handlar om oftast)
   Ryssland har hållt på så här länge och de vill se vad vi har att komma med.
   Nu visar vi musklerna inför publik och det skapar såklart oro. Men du behöver inte vara orolig.
   Det är inte ”värre” än vanligt bara det att nu syns det lite mer än vad vi brukar få ta del av.

   Så skippa nyheterna ett tag om det gör dig bekymrad. Blir det allvar kommer du få veta det ändå ❤️

   (Nej jag säger inte att ryssarna inte är farliga om de startar ett krig mot Skandinavien men just nu är vi inte där)

    Lite överdriver du med att ryssar dagligen grips och hundratals ggr i luftrummet.

    Men annars tror jag att det stämmer det du skriver.

     Nej det är ingen överdrift.
     Det är offentliga uppgifter men jag får infon från exsambon som jobbar i försvarsmakten.
     Det är inget konstigt och inget ovanligt.

     Finland har det värst. Norge är inte lika hårt drabbat.

      ”Flera hundra gånger per dygn”…?!

      ÖVERTRÄDELSER I SVENSKT TERRITORIUM
      2016: 20 gånger, varav 2 mark, 6 sjö och 12 luft.
      2017: 16 gånger, varav 2 mark, 1 sjö och 13 luft.
      2018 (t.o.m. 28/11): 13 gånger, varav 3 mark, 3 sjö och 7 luft.

       Och ett tillägg
       Danmark är det land som kränkt svenskt territorium flest gånger sedan 2016, nämligen 14 gånger. Detta var statistik från 2016-2018

        Man jämför inte kränkningar så där rakt av, det handlar om avtal och diplomatiska förbindelser till syvende och sist.

       Då har jag fått fel info eller så är det inte offentliga uppgifter.
       Vad vet jag. ☺️

    Tack ❤️
    Har lite samma panik som början av Corona. Känner hur jag påriktigt får svårt att andas och en panikkänsla när jag ser och hör mer om detta. Några dagar borta från nyheter kanske hjälper ❤️

     Det tror jag hjälper. Förstår din känsla. Vi skippar att läsa ett ord till om det i helgen. Ok? 🙂

    Riktigt bra kommentar Fiolilej. Tack ??

   Och samtidigt som alla har sina ögon på Ryssland tar Dodik i Bosnien sin chans att med minimal uppmärksamhet kanske starta ett jugoslaviskt krig igen, 30 år efter det senaste….

   Tror orsaken till varför han vapenskramlar är att oro får folk att sluta sig kring ledare. Han vill helt enkelt att spänningarna ska bli värre så att det ryska folket blir mer oroliga över det än över de demokratiska missförhållandena i landet.

   Det är tyvärr tråkigt att våra ministrar inte spekulerar kring baktankar. Nu som förr, som de kränkningar av luftrummet som förekommit över åren.

  Obs, barnfrågor. Ni som blir triggered eller liknande, skrolla vidare.

  Vad önskar ni att ni hade vetat innan/när ni skaffade barn?
  Hur kom det sig att ni bestämde er för att skaffa barn?
  Var det ett enkelt beslut och kände ni er redo innan?

   Prata om föräldraledighet redan under graviditeten! Och hur ni delar upp sysslor / nätter / backar upp varandra efter sömnlösa nätter osv.

   Båda var redo för barn när vi träffades så frågan kom upp snabbt. Efter något år körde vi, samtidigt som några vänner också skulle försöka.

   Kände oss redo innan. Om inte så blir man det 🙂
   Lycka till!

    Jag har inte barn men efter att ha läst många såna här trådar så har jag & min sambo diskuterat några saker: När vi börjar fundera på barn så kommer vi att börja gå i parterapi för att förbereda oss och vår relation för prövningen, vi har sneglat på privata föräldrautbildningar alternativt rådgivare som är experter på jämställda relationer samt sist men inte minst så ska FL planeras 50/50. Jag hoppas det ger oss en bra grund!

    Tack så mycket! ☺️
    Och tack för input!

   Egentligen ingenting. Man lär sig det man behöver veta under tiden. Det var ett lätt beslut när jag väl insett att jag skulle ångra mig som äldre om vi inte försökte. Och redo? Vet inte vad man behöver för att känna sig redo utöver sitt eget beslut? Men ja, vi var gifta, hade fasta inkomster bägge två och ett billigt boende. Hade vi inte haft det hade det kanske varit annorlunda, jag vet inte?

    Tack för svar! Det är nog sant. Jag tänker nog för mycket bara ?

     Nja, det tror jag inte, tycker det är smart. Aldrig trott på det här ”det ordnar sig”. Självklart ska man fundera, prata, läsa på och planera innan (även om allt inte kommer gå som man tänkt, men det är bland det största man kan göra i livet, klart man inte bara hopar in i det).

   Jag önskar att jag inte hade haft så höga förväntningar på mig själv och den så kallade ”bebis bubblan”. Jag mådde väldigt dåligt de första veckorna och jag önskar i efterhand att jag hade varit mer inställd på att kunna hantera en sådan situation!

    Tack för ditt svar! Tänker att det kanske lätt kan bli så, mycket förväntningar som kan vara för höga

    Varför mådde du dåligt? På vilket sätt?

     Jag kände samma så jag svarar, man förväntas äääälska att gå långa promenader oavsett väder, att amma (självklart trots helvetiska smärtor) att älska barnet oavkortat (lika mycket som sina andra barn varken mer eller mindre).
     Jag plågades något oerhört under mina graviditeter när barnet väl var ute vägrade jag att amma, jag vägrade lida en enda sekund till och det hade alla gamla kärringar åsikter om.
     Jag saknade att vara fri, saknade mitt gamla jag.

   Jag önskar att jag hade valt en bättre/mer pålitlig partner.

    Det är helt klart det viktigaste, att den man skaffar det med är trygg och pålitlig. Skulle verkligen vilja slå ett slag för jämlikhet också för det kommer löna sig otroligt mycket i längden och skapa större förståelse.

   Bara kör! Trodde jag inte ville ha barn, fick barn, livets gåva! Har äntligen hittat meningen med livet

    Vad fint ❤️ jag är gravid (oplanerat), mådde så fruktansvärt de första veckor. Gick in i ett psykos-liknande tillstånd, grät och skrek ofta. Inte för att omständigheterna på något sätt talade EMOT (har en underbar man, gift sedan flera år och träffades för tio år sedan med villa, volvo och allt) – men för att mitt kontrollbehov inte kunde hantera det alls.

    Valde slutligen att acceptera det, ibland blir livet inte som man har tänkt sig. Då känns det extra fint (är uppriktig) att läsa såna kommentarer som dina. ?

     Hej!
     Jag var precis i din sits, men jag gjorde abort. Är rädd för att bli gravid igen och känna samma sak. Har bra förutsättningar men har ett starkt kontrollbehov. Vad fick dig att kämpa dig igenom de första veckorna? <3

    ?

    Inte bara kör! Du är du, ingen annan. Tänk och känn efter ordentligt, det är inte meningen med livet för alla.

    Vad kul att höra! Tack! ✨

   Prata om hur ni vill uppfostra barnen (hur gör ni när barnet skriker/blir argt/ledsen, hur vill ni motivera barnet att lära sig saker, hur ser ni på socker, burkmat, potträning/blöja, vem tar nätter när barnet vill vara vaken och leka 03:00, när får de sova över hos kompisar, får dottern ta hem en pojkvän iså fall vilken ålder, egentligen alla situationer tills de blir vuxna)

    Japp, planera går ju men det blir ändå aldrig så när barnet/barnen väl kommit?

     Ändå bättre att ha en plan och tänkt innan än att bara köra planlöst…

   Önskar jag hade fattat hur snabbt de blir stora! Även att jag inte behöver typ 5 ton barnkläder. Hade jag börjat om hade jag köpt ett litet antal av varje storlek som matchade varandra istället. Önskar också att jag hade större kunskap om babyskydd så jag hade valt ett bättre till mitt första barn. Som tur är var vi aldrig inblandade i någon olycka ?? Nu vet jag mycket mer om sådant

   Vårt första barn var inte alls planerat men väldigt välkommet. Nästa var mer ”blir det så blir det” eftersom vi inte visste om det skulle gå eller ej.

   Ja, det var ett enkelt beslut. Tror inte att man kan vara 100% redo någonsin

   -att det inte spelar ngn roll hur jämställt du tänkt ha det om bebisen skriker när pappa försöker natta eller ta nätter men somnar om nöjt med tutten i munnen
   -att vissa barn vaknar en gång i timmen (min har gjort det nu i 10 månader)
   – att vissa barn inte tar napp, flaska eller accepterar att åka barnvagn
   -att man kan få ett barn som är missnöjt konstant och du kan glömma fika på stan eller lunch med en kompis osv
   – att det ändå är värt det för att kärleken du känner inte går att jämföra med ngt annat.

    +1 på detta!

    det är som en drog alltså?

    Att det kan vara precis tvärtom också. Man kan få ett/skapa förutsättningar för att barnet älskar vagnen, tar napp, flaska och som sover hela nätterna. Att man inte behöver lyssna på alla som säger ”ni har det så lätt nu, vänta ni bara”. Klart att det är svinjobbigt då och då, men mestadels underbart!

     Hur menar du med skapa förutsättningar?

      Till viss del går det väl att skapa förutsättningar, vill man att barnet ska ta napp tex så underlättar det ju att introducera den direkt och inte vänta tills barnet är typ 4 månader och man börjat lessna på att vara mänsklig napp. Men, bebisar utvecklas väldigt fort, det lilla spädbarnet som älskar vagnen tycker kanske inte det är lika roligt att sitta där när det börjat lära sig krypa tex, eller kanske uppskattar man mer att barnet sover sin tupplur hemma i säng istället för guppandes på promenad, det är ju mycket tillvänjning och så ska man välja vad man ska försöka med

      Börja med napp och ersättning redan på bb.

     Så himla trist att tro att folk som har barn som sover dåligt bara inte har ”skapat rätt förutsättningar”. En del går till BUP och får melatonin utskrivet till sina barn pga sömnsvårigheter, men ändå har de alltid inte bara fått dina fiffiga råd? Du vet bättre är barnpsykologerna där?

     Kör i vind ni som har det enkelt, givetvis behöver det ej bli jobbigt sen. Men man måste faktiskt inte bli så outhärdligt dryg mot de som har det svårare för det.

     T ex mamman här ovan, som skrev att det KAN bli så, inte att det måste bli så.

      Tack S! Tvekade att skriva men gjorde ändå…
      Jag har fler barn varav det varit såhär med ett. Hade jobbat med barn i 15 år innan jag fick barn och har två examen som rör barn. Jag känner mig trygg i mitt föräldraskap och vet att jag är en bra mamma och har gjort allt jag kan för att ”skapa förutsättningar”. Men barn är små individer med olika personligheter. Ovan nämnda barn är också världens gladaste unge som typ aldrig skriker eller krånglar dagtid och är superlätt att ha att göra med! Missnöjdheten försvann samma dag som bebisen lärde sif krypa (drygt 5 månader gammal) och kunde utforska världen. Nu vid 9 mån går han själv och skrattar sig igenom dagarna. På riktigt. Det var bara så mycket vilja och energi i den lilla kroppen.

    Tack för info! Viktigt att tänka på – att man ska ta vara på tiden och att acceptera att ”redoheten” inte behöver vara på 100 % ?

    Amma inte problem solved. Börja med ersättning redan på BB om du inte vill vakna var 10e minut nätterna igenom 10 månader med varje barn. Amma inte.

   Att det inte behöver bli kaos under småbarnsåren. Det är oftast de som har jäkligt tuffa erfarenheter som försöker skrämma upp en att ALLA barn är så. Man kan faktiskt få otroligt ”snälla” bebisar som sover och mår gött hela tiden, och att man bara har det bra för det mesta. Det är inte så tufft som många säger.

    För många är det ju det, så så kan du ju inte säga.

     Jag skrev ju det jag önskat någon sagt till mig? Sedan tror jag att många försöker skrämma upp en i onödan. Varför förbereda sig på kaos? Det blir inte bättre av att man redan innan är orolig över att barnet ska äta 100 gånger per natt, konstanta bajsattacker, dränkt i bebisspya etc. Det kan helt enkelt bli bra istället. Det borde man hellre fokusera på. Att det kan bli bra.

     Kom på en till grej jag önskar någon sagt före jag fick barn! Våga vägra amma. Kände sånt tvång redan från bb att MÅSTA amma, men jag ville verkligen inte så slutade i smyg. Barnet sov så gott när jag inte stank mat och jag fick tillbaka min kropp för mig själv. Gjorde samma med andra barnet. Bästa beslutet jag tagit. Alla som jag känner som ammar får inte göra annat än att amma. Känns ju svinjobbigt.

      Kunde inte hålla med mer herre gud våga vägra amma!! Slipp bli mänsklig napp dygnet runt slipp få långa blödande bröstvårtor.
      Men framför allt slipp vara den enda som kan trösta och mata ditt barn, då kan du liksom inte klaga när din 13 månaders hänger i brösten på dig dygnet runt.
      Gud bästa jag gjort i mitt LIV

       TACK!! Exakt så är det! Man ska inte känna sig tvingad. Det är så skönt att inte amma! Bästa!

     Det kan man väl visst det? På samma sätt som de som tycker det är apjobbigt har rätt att yttra sig om det? Tycker mest man hör allt negativt kring graviditet, förlossning och småbarnsår. Jag tror alla fattar att för de allra flesta (dock inte alla) så är det rövjobbigt emellanåt. Men en del föräldrar undra man nästan varför de ens skaffade barn när det bara verkar vara pest och pina precis hela tiden.

      Det undrar vi föräldrar som fick dessa barn också?

    Min första var sådär underbart enkel och andra ett monster ?? TASS-metoden räddade våra sömnlösa nätter efter 6månader, bvc var totalt värdelösa (enda tipset var ge meeeer maaaaat). Och ja, jämställdhet i all ära, men knepigt i praktiken när man ammar. Det blir liksom enkla utvägen = amning allt som oftast. Tycker det är lite trist att vi kvinnor ska hetsa tillbaka till arbetet efter 8ish månader hemma för att partnern ska hinna ta ut lika mycket. (Vill man det ska man såklart köra på, men själv kände jag mig pressad till att att det skulle var så jämlikt trots att det inte passade oss). Hade lärt mig till barn nummer två och var hemma ett helt år, sen var pappan hemma 6 månader och nu tre år senare jobbar jag fortfarande 80% och pappan 90%. Svingött.

    Med det sagt tycker jag att det är en jättegod idé att prata igenom (och kanske skriva ned) sin drömbild och är båda med på att ändra delar i planen under vägens gång så kör hårt! Men man måste också stå på sig om det är någonting i överenskommelsen man inte vill tumma på.

    Var lite det jag försökte säga ovan… Jag har älskat att vara gravid, hade en drömförlossning och i natt sov min tre veckors fem timmar och den stora har sovit hela nätter sedan hon var tre månader. Jag är väldigt tacksam och ödmjuk för att det kan vända, men det måste inte bli fruktansvärt.

   Jag önskar jag hade tänkt mer på det känslomässiga ansvaret. Det är väldigt sårbart att älska någon så starkt. Får väldigt lätt mycket ångest och tänker att det här med barn kan bara sluta dåligt, för jag vet att ingenting varar för evigt. Bästa scenario är att vi alla tillslut dör av ålder, men det är så mycket som kan hända på vägen och det oroar jag mig ständigt över. Sorry för deppig (går hos psykolog)!!!

   Jag är glad att jag inte visste hur överjävligt jobbigt det är stundtals, hur mkt det kostar hur mkt man behöver ge upp sig själv osv.
   Hade önskat jag visste hur mycket mitt hjärta skulle växa för varje barn och hur otroligt starka jag o min man skulle bli ihop individuellt och som par. Hade jag förstått hur mkt mitt hjärta skulle växa hade jag känt mindre oro.
   Hade önskat att jag insåg (absolut jag visste men tog inte in det) att inte alla barn föds friska eller att inte alla barn är som ”andras barn”.
   Hade såklart önskat att jag insåg att inte allt blir som man tror eller förväntar sig.
   Hade önskat att jag visste hur illa en kvinnokropp kan skadas av en förlossning och att spricka mellan underliv och ändtarm inte räknas som en komplikation.

   Prata om fl INNAN ni blir gravida. Är din man redo
   att gå hem från jobbet omedelbart om du helt enkelt inte pallar vara hemma den tid ni först kom överens om ? Barnuppfostran hur mycket ska din mans morsa eller din farsa få lägga sig i ? Ska barnet sova borta hos andra omedelbart ? Hur många barn vill ni ha ? Ja osv

   Båda var sugna på att bli föräldrar och få ett barn. 6 månader efter att vi träffats.

   Det var ännu mer underbart att få barn än jag föreställt mig.

   Att få barn har inte hindrat/stoppat oss från någonting i våra liv. Och då har vi kanske haft barnvakt 3 ggr.

   Allt går om man vill!

   Äldsta är 15 år nu.

   Jag önskar att jag varit mer förberedd på att det är rätt omöjligt att riktigt förbereda sig. Jag hörde så mycket kommentarer om att ”passa på att sova för sen är det kört” och så fick jag ett barn som nu, vid snart 4 års ålder, haft kanske tre vakna nätter under hela sin livstid. Å andra sidan hade jag en förjävlig förlossning och fick en förlossningsdepression och då stämde inget kring allt jag fått höra om ”den underbara bebisbubblan”. Mitt bästa råd är att kommunicera med din partner (om en sån finns med i bilden), ta emot hjälp från de som är villiga att ge den, inte ha för höga krav (det är helt ok att sova med ungen och skita i disken) och framförallt att våga söka stöd om man mår dåligt.

   Mycket kommer bli fantastiskt och mycket fantastiskt jobbigt. Men, du kommer fixa det och du har en häftig tid framför dig oavsett. Med tiden blir man mer och mer bekväm som förälder och man inser mer och mer att de kraven som finns på s.k ”bra mammor” är bara skit. Vill du amma och det känns bra – gör det! Vill du inte/kan inte/får inte – ge ersättning och det är också bra. Laga barnmat från grunden eller köp färdiga burkar – båda är bra och ingenting en barnläkare skulle säga nej till. Osv osv. Ge kärlek och trygghet och slå inte barnet så ska du se att allt blir bra!

  Selmis och matte, snyggingar ?

  UNDER KNIVEN

  Vill ni diskutera?

   Tyckte inte den var superbra och det var så himla ytliga analyser. Eller ja, inga analyser alls egentligen.
   Hoppas Erik mår bättre snart.

    Håller med! Lite tonårs-känsla. Men han är smart som kom på idén, det har typ inte gjorts innan

     Finns en brittisk liknande serie. Typ.

     https://www.svtplay.se/vill-jag-skonhetsoperera-mig

   Gillade verkligen inte han som gjorde den, han kändes väldigt egocentrisk och oempatisk.

   Tyckte heller inte om hur den var vinklad – typ att vi ska normalisera plastikkirurgi ännu mer, att man inte ska skämmas, med mera. Det är vidrigt att så många längtar till sin 18-årsdag bara för att få boka en operation.

    Kolla hans insta o hans senaste inlägg. Han blir tröttare och tröttare av frågorna från journalisterna ?
    Men håller med om att han inte ska bära upp hela ansvaret kring detta. Det är ju bra att det pratas om detta. Jag har inte sett serien än.

   Jag tyckte det var intressant hur han blev mer och mer kränkt i varje avsnitt när folk rätt ut sa till honom att hans operationer syntes. Och håller med om att det var rätt ytligt, oanalyserande och typ lite ”ah men durå!-känsla”. Det var inte alls så jag trodde serien skulle vara och den kändes väldigt olik en SVT-produktion

   Många medverkande i programmet som har gjort fillers i läpparna har en mycket osmickrande skugga ovanför överläppen. Det ser ut som om de har en mustasch.

   Tycker inställningen som hela programmet bygger på att det skulle vara skamlig att göra skönhetsingrepp är helt fel.

   Det inte pga skam folk inte pratar om det, utan att normala människor tycker det är en privat grej och inte nått som måste basuneras ut till allt och alla.

  Bästa serumet eller annat för att få fart på ögonbrynen?

   Xlash var otroligt bra på mina fransar, så kanske deras Xbrow också är lika bra på bryn? 🙂

    Är exakt samma ingredienser i båda produkterna!

   Har använt denna olja Från Maria Åkerberg några månader, tycker absolut mina ögonbryn växt mer! Dock mycket runt ögonbrynen, så tror kanske den är absolut bäst för de som plockat ögonbrynen mycket. Men för ca 100kr kanske den är värd en chans? 🙂

   https://lyko.com/sv/maria-akerberg/maria-akerberg-specials-for-eyebrow-10ml?gclid=CjwKCAiA_omPBhBBEiwAcg7smRiFMh_eQMOivfocNPDiNL8ZebWwo-0MHp_oWRltwYCL5iXDLzcHfBoCcf8QAvD_BwE

   Revitabrow. Kostar en slant dock

  På svtplay, ska jag börja kolla på Saknad, aldrig glömd eller Scott&Bailey? ?

   ”Olyckan” kan du se. Var sorglig men klart sevärd.

   Jag rekommenderar ”Vargen kommer” från Danmark.

   Båda är bra. Scott & Bailey hade mer strul i privatlivet som jag ibland kände var jobbigt. Kände att framför allt Scott var omogen. Kommer inte ihåg samma typ av strul i Saknad. Gillade dock två kvinnor (o en kvinna i ledande position) i huvudrollerna o som duktiga poliser istället för alltid män i de rollerna.

   Så om privatlivsstrul stör så Saknad men skulle rekommendera båda.

   Båda två är jättebra! Men ligger alla säsongerna av Saknad, aldrig glömd uppe? Man bör ju helst se dem från början.

   Gillar båda! Rekommenderar också Vigil om du inte sett!

   saknad, aldrig glömd

   Saknad aldrig glömd! Så jävla bra!

   Saknad, aldrig glömd är SÅ bra.

   ALLTID Saknad aldrig glömd ?

  Någon som har nåt filmtips, gärna action eller thriller. Jag har Netflix, Disney+, Cmore och Viaplay.

   Inside man:
   https://m.imdb.com/title/tt0454848/?ref_=nv_sr_srsg_0
   Finns på Netflix

   Don’t Breathe:
   https://m.imdb.com/title/tt4160708/?ref_=nv_sr_srsg_3
   Finns på Netflix

   På Cmore finns två thrillerfilmer av han som gjort Parasit, dock mer åt det klassiska krimfilmhållet. D.v.s inte lika udda som Parasit.
   Mother:
   https://m.imdb.com/title/tt1216496/?ref_=nv_sr_srsg_9

   Memories of murder:
   https://m.imdb.com/title/tt0353969/?ref_=nv_sr_srsg_0

   Netflix – Stay Close

    Kolla inte på Stay Close! Helt otroligt dåligt

     Lite campy men helt ok underhållning ändå

   Filmen München, så bra!

   Om man får rekommendera en tv-serie så rekommenderar jag The Fall på SVTPlay, https://www.svtplay.se/the-fall En psykologisk thriller och otroligt bra! (3 säsonger, 6 avsnitt/säsong). Jag blev hooked på en gång.

    Den är bra!

   The Magnificent Seven finns på netflix.

  Såg filmen Babel i dag. Så bra. Vill tipsa om den. ?

   Såg den också. Bra, men lite speciell.

    Och jag var rädd att den vita katten skulle gå ut på balkongen, hoppa och mista livet. Blir alltid dramatiskt i min hjärna när katter är med ?

     Ja tänkte på det med. Är höjdrädd så skulle inte ens våga gå ut på balkongen.

     Kan tipsa om sidan doesthedogdie.com – du söker upp en film och typ all världens triggers finns listade så man kan undvika om man vill! Har kunnat slappna av så mycket mer när jag kollar på film om jag vet att djuret inte dör ?

   Om du gillar den tipsar jag om filmen Crash från 2004. Samma ”stuk” på film. Mkt bra!

  Egentligen ingenting. Man lär sig det man behöver veta under tiden. Det var ett lätt beslut när jag väl insett att jag skulle ångra mig som äldre om vi inte försökte. Och redo? Vet inte vad man behöver för att känna sig redo utöver sitt eget beslut? Men ja, vi var gifta, hade fasta inkomster bägge två och ett billigt boende. Hade vi inte haft det hade det kanske varit annorlunda, jag vet inte?

  Ska gå till vårdcentralen för regelbunden huvudvärk.

  Vad tror ni, kommer de göra någon undersökning eller är det ”avvakta” som gäller?

   Jag har gått till VC säkert fem gånger pga ständig huvudvärk, har endast fått medicin utskrivet och typ uppmaningen att dricka mer vatten och stressa mindre. Känns ganska hopplöst att söka hjälp för huvudvärk tyvärr.

    Haha du med, det med att dricka mer. Ja jag fick inte hjälp heller. Men blev lugnare efter blodprovet att det inte var några konstigheter.

   Säkert prata allmänt om hur du mår, stress osv

   Jag sökte för huvudvärk och yrsel en gång. Doktorn jag träffade brydde sig inte ett dugg, men jag fick lämna blodprov iallafall. En mycket trevligare doktor ringde upp och sa att de inte hittat nåt konstigt. Men de vanliga frågorna kom ”dricker du tillräckligt med vatten och får du frisk luft”

   Avvakta som med allt.

   Det beror väl lite på. Varning för skräckscenario.

   Min svärmor hade ständig huvudvärk i flera månader. Det visade sig vara en tumör på hjärnhinnan och hon fick operera bort den.

    Jättehemskt! Gick det bra för henne?
    Jag vill ändå säga att när man har hjärntumörer så brukar man ha många andra symtom än bara huvudvärk. För att minska oron för TS för skräckscenario.

     Bra du skriver det. För det var det jag var rädd för när jag sökte hjälp. Läkaren lugnade mig med det du skrev. Att det inte är nåt tecken i sig.

     Hon kände sig lite förvirrad och glömsk också, men det var främst huvudvärken hon sökte för.
     Hon mår bättre nu, men är fortfarande på bättringsvägen från lite komplikationer.

    Kontring mot skräckscenariot: har du testat att gå till optikern? Min brorsa hade regelbunden huvudvärk som eskalerade till regelbunden migrän. Visade sig att han hade synfel som han ständigt fick spänna ögonmusklerna för att kompensera för. Lösningen blev glajor, snipp snapp snut 🙂

   Det beror ju helt på symtombilden? Hur beter sig huvudvärken?

   Migränhjälpen har hjälpt mig otroligt mycket!

   Gå till din tdl och be dom kolla dina käkmuskler. Kan vara tid för bettskena

   Passa på att gå till en sjukgymnast också så de kan kolla hur det står till med spända muskler, kan påverka massor.

   Hade huvudvärk varje dag i flera månader. Träffade en väldigt bra doktor som skickade remiss till flera neurologmottagningar i Stockholm. Hon låg på och skickade igen när dom sa att dom inte hade tid för nya patienter. Fick träffa en läkare som gav mig en bättre migränmedicin samt blev helt sjukskriven för detta och fick träffa en sjukgymnast som hjälpte mig med allt från min hållning, som tydligen va fel, till min spända käke. Efter fyra månader så hade jag inte längre huvudvärk varje dag och nu har jag de relativt sällan.

   Gå till optikern kanske, tänk om det är synen?

    Tack för alla svar, bra synpunkter. Synen ska kollas upp!

   Försök ta reda på var huvudvärken kommer ifrån, kan vara spända muskler i axlar/nacke, dålig syn, biter ihop tänderna på natten osv ❤️

  True crime-nördar se hit!
  Vilken är eg den bästa podden? Jag är mkt förtjust i Rättegångspodden och En mörk historia. Lyssnar också på Mord mot mord. Lyssnade på Vad blir det för mord innan men till sist så orkade jag inte riktgt med deras typ av ”humor” och flamsande, så den lyssnar jag inte på längre. Såklart P3 dokumentär. Har försökt lyssna på engelskspråkiga true crime-poddar men fastnade bara för S-town som var helt otroligt bra. Så: vad lyssnar ni på för engelska/amerikanska poddar som är bra? Som liksom är lika ”lätta” att lyssna på som svenska! O vilka svenska är bäst?! Hit me!

   Rekommenderar Bear Brooks podden. En dokumentär om ett fall i USA där det framkommer ny information under poddens gång.

   Jag lyssnar på Crime Junkie och True Crime Garage – oklart varför jag lyssnar på TCG då jag stör mig enormt på den andra snubben. Den andra är helt ok men den andra är irriterande och ska alltid tycka att de mest osannolika lösningar är det som hänt. Tycker också att de kunde korta ned det ordentligt och man skulle inte missa nåt väsentligt av deras spekulationer. Crime Junkies är bättre men inte den bästa podden jag lyssnat på.

    Crime Junkie säljer egen merch, undrar vem i hela friden köper sånt?!

   Har du lyssnat på Nils Bergmans senaste om Johanna Möller?

    Kostar det att lyssna på?

     Ja. Jag har lyssnat via podme och betalar 69 eller 79kr/månad för att kunna lyssna på alla poddar. Kan nog gå att betala just för enbart en podd också. Totalt 10 avsnitt.

      https://podme.com/se/mvh-johanna-moller-fran-skaparen-av-rattegangspodden/623892

      Marko, advokaten från Haparanda kommer att medverka. Gillar den mannen för sin raka kommunikation.

       Och jag kan lova att Johanna visar sig vara smart ibland.

       Hon är ju så finurlig ibland att man nästan måste skratta. Kan även rekommendera serien om henne på Viaplay.

      Ok, tack för svaret! Har ganska många poddavsnitt jag skulle vilja lyssna på Podme så måste nog ta en månad nån gång och plöja igenom alla.

    Nils Bergman har också gjort en ny som heter Motiv. Helt klart lyssningsvärd. Och Spår såklart men den är ju gammal så den kanske du har hört.
    Förutom s-town och den första säsongen av serial som är typ det bästa jag hört rekommenderar jag verkligen Cold om Susan Powell! Så gripande!

   Om rättegångspodden är din favorit (också en av mina) så är det absolut podden Casefile True Crime som du behöver! Tips på avsnitt:

   – Case 50 (börja med denna)
   – Case 28
   – Case 51
   – Case 42
   – Case 76

   Kommer ej på alla avsnitt just nu. Finns annars en superbra lista med betyg på varje avsnitt om du söker på ”Casefile Reddit List of best”. Lycka till! Så avvis på att du får lyssna på alla dessa fantastiska avsnitt, känns som jag har lyssnat klart allt. Ibland lyssnar jag på dem igen. ?

    inte TS men tack för tips!!

    Finns även ett stort fan som har satt ihop denna lista inkl poäng för ALLA Casefiles avsnitt ?:

    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1aXXBvQz7rQ9OnMqul5uCFfcjtfC49krWZxF5BJJ7pwo/htmlview

     Tack din excelnörd! ??

    Sherri Rasmussen är definitivt mitt favoritavsnitt!

     Jaaa! Det är avsnitt 28 ovan. Alltså. Alla MÅSTE lyssna på Casefile.

     Jag är BESATT. ?✋?

      Sorry det var avsnitt 42*

     Btw satt såhär i slutet av avsnittet: ? (genuint jag) ?. Aldrig varit så chockad, haha!

    Jag har prenumererat på den podcasten hur länge som helst men aldrig lyssnat. NU ÄR DET DAGS

   Jag kollar ganska mkt på youtube, man får leta lite men explore with us finns några bra.

    MR ballen på youtube!

   Jag lyssnar på Crime Junkie, tycker den är bra och håller hög klass. Sen gillar jag Small Town Dicks, amerikansk podd där poliser får berätta om olika fall de varit involverade i. Skådespelerskan Yeardley Smith är programledare (Lisa i The Simpsons).

   Crime salad & Bear Brook.

   Nära Ögat tycker jag är en riktigt trevlig och spännande pod! ??

   Jag tipsar om Murder with my husband, handlar om olika fall varje avsnitt. En tjej som berättar om fallen för sin man, grym!

   Om jag vill lyssna på mer ”seriösa” poddar så instämmer jag med dig om Rättegångspodden, En mörk historia och P3 dokumentär. Annars är Vad blir det för mord en stor favorit men det är ju ett helt annat stuk än de andra. Har svårt för engelska poddar eftersom det kräver mer koncentration men kanske får ge det en chans!
   Kan komma med ett tips om en podd att undvika – mordpodden! Den är verkligen pinsamt dålig och det är för mig oförståeligt att den har några lyssnare alls ?

   Say no more. Casefile True Crime!!

  För någon månad sen skulle jag till veterinären med min katt men jag fick inte in henne i buren så fick avboka tiden, aldrig varit problem innan.
  Vi hade flyttat till ny lägenhet några veckor innan och jag tror att hon fortfarande inte kände sig helt trygg så att hon inte ville bli instängd utan kunna ha uppsikt och kontroll. Eller stressad efter flytt och trodde vi skulle flytta igen eller något.

  Hur gör jag för att hon inte ska vara rädd för buren?
  Ska jag öva med henne? Rädd det blir värre om jag försöker ta in henne när vi ej ska någonstans.
  Ska jag köpa en ny bur? Hon kanske kopplar just denna till otrygghet.

  Detta veterinärbesöket var inget akut eller så, hon är frisk och mår bra. Hade det varit något allvarligt hade jag såklart fått lösa det på något sätt, vet inte hur men hade såklart inte struntat i att ta henne till veterinären. Är orolig att det blir såhär igen, har ni några tips?

   Prova att ställa fram buren och ha den öppen, och låt den stå så permanent. Lägg lite godis i ibland och se om hon självmant går dit för att ta dem. Lägg i en favoritfilt och nån trygg leksak också. Min katt använder buren som sovplats ganska ofta, så det har på så sätt blivit en plats där hon är trygg (även om hon hatar att åka bil, men det är kanske en annan historia…).

    Exakt såhär har jag gjort + feliway. Kom hit för att skriva detta.
    Mina katter har gått från att hata buren till atg älska den. Nu brukar jag ha den framme ett par dagar innan den ska användas, brukar räcka.

    Buren har stått framme i sovrummet sen dess. Hon gick och la sig där inne en gång, efter 30min typ gick jag fram och gav henne några godisbitar.
    Just nu ligger det bara en handduk där, men ska ta och lägga in något hon brukar ligga på. Brukar lägga ut några godisbitar när jag går till jobbet, bland annat i en av hennes sängar som hon inte gillat men gick dit och tog godiset. Nu har hon börjat sova där också, så ska ta och lägga en godis i buren när jag går till jobbet.
    Tycker det är lite kul för ibland är allt godis uppätet och då har hon varit aktiv och varit på alla ställen, ibland har hon bara ätit upp den första hon såg mig lägga ut och sovit där ?

    Tack för tips! Så jobbigt när dom inte gillar att åka bil också? gör så ont i hjärtat

   Gud min katt är hemsk när det gäller att få in honom i buren. Vi har försökt ha buren framme och typ lägga mat/godis/leksaker i den så att han inte endast förknippar den med något negativt. Sen har även att spraya kattmynta spray inne i buren hjälpt mycket då han blivit nyfiken och velat gå in och nosa. För min katt har det hjälpt att öva med buren, i början total vägrade han men idag bryr han sig knappt längre.

   Tips Ha buren framme öppen hela tiden , kanske spruta lite trygghetsferononer i buren så katten kan gå in och känna sig trygg i den när den vill det. Då avväpnar man buren lite. Det funkade för vår ena katt. Men det kan ta lite tid.

    Buren står framme, ska göra det lite mysigare i den och lägga någon leksak 🙂
    Ska jag bara låta det vara så, lägga någon godis ibland och sådär eller ska jag prova att fösa in henne i buren? Rädd att det blir värre så kanske bäst att bara göra om vi ska till veterinären och hoppas på att hon börjat gilla buren lite

     Katten kommer inte börja gilla buren eftersom ni omedvetet gjort hon tänker att buren alltid innebär något läskigt eller farligt. Träna med buren flera gånger i veckan, lägg in godis och om hon börjar gå in så ger ni en godis från handen. När hon till slut går in så kan ni börja med att bara stänga, för att sedan öppna igen. Efter det kan man börja förflytta buren till ett annat rum och öppna.

   Hade jobbigaste katten att få in i bur! ? Mina bästa tips är (kunde inte ha framme den jämt) är att ställa den på högkant och stjälpa mer katten i den, en handduk är bra att ha till hjälp. ELLER strunta i transportbur och kör på en tvättkorg med lock istället som du tejpar igen ???

   Tack för era tips! ❤
   Är så jävla trött så orkar inte svara alla, måste sova? men tack så mycket, hoppas hon kan börja gilla den igen så det inte är några problem nästa gång.

   Ha en fortsatt bra helg gott folk?

    Ett tips är att lyfta in dem i buren med rumpan först, då brukar det gå smidigare då katten ofta inte märker vad som sker förrän hen är inne i buren.

   Jag har köpt en större bur för hundar till vår katt, mycket enklare att stoppa ner honom. Det är även öppning ovanfrån, så enkelt att lyfta ner katten. Samt att det är större plats och inte så trångt.

  Någon som har testat Glow Primern från ALL I AM beauty och Vad tycks isåfall? 🙂

   Jag har testat både den och peelingen och älskar båda produkterna. Primern ger ett fint lyster och jämnar till hudtonen samt känns väldigt skön på huden. Sminket håller väldigt bra med både flytande foundation och puderfoundation. Jag skulle säga att det är den bästa primern jag använt! Det enda minuset är att man behöver använda ganska mycket produkt vid appliceringen så den tar slut fort.

    Toppen, tack snälla för svar! Blir ett köp ?

  Vitaminer/kosttillskott!

  Vad äter ni dagligen?

   B12, d-vitamin och folsyra. Tar kontinuerligt blodprov så det är ordinerat av läkare. Även utan läkare hade jag ätit D3 under vinterhalvåret.

   D-vitamin +k2
   Järn
   Och magnesium varannan vecka

    Varför endast varannan vecka?

     Blir så skitnödig av dom och det funkar inte på jobbet

   D-vitamin, järn, omega3, multivitamin (kvinna och vegetarian). ?

   Alg omega eftersom att jag är vegan och femineral gravid som innehåller järn, vitaminer och folsyra eftersom jag vill bli gravid. Vad tar du själv? ?

   D-vitamin under vinterhalvåret. Sen b12 ordinerat från läkare

   D-vitamin, magnesium, B-vitamin, omega 3 och nu i covid tider Quercetin + Vitamin c. Kompletterar med järn vid behov. Bättre att äta varierad mat såklart men har insett att det kommer aldrig att hända. ?

   multivitamin, alg-omega 3, probiotika och d-vitamin 🙂

   Den där burken ”Kvinna” från apoteket. Min man äter ”Man”. ??‍♀️?

   D3, K2, C, B12, Folsyra, Magnesium, Zink, Kollagen, MSN, L-Glutamin. Jag är dock kronisk sjuk sen många år och tar inte upp näring ordentligt från maten.

   B-komplex, super effekt på energi & motivation
   D-vitamin hela året minus sommaren
   ”Chill pill” från Great Earth – känns som något för mig då jag är väldigt stressad
   Ashwaganda – till natten
   Magnesium – till natten.
   Är fullt frisk fysiskt men inte lika frisk psykiskt!

  Tips på hårprodukter som ger MASSOR med fukt?

   Vatten.

    Vatten torkar ut

     Vatten är blött ?

    Förlåt men jag vet inte varför men det där tyckte jag var fruktansvärt roligt… ???

   Hyaluronsyra i håret när det är blött – GAME CHANGER. Hyaluronsyra drar till sig fukt och omsluter det i håret. Samt en bra inpackning.

    ? Detta! Jag har använt the Ordinarys hyaluronsyra för hud som funkar jättebra i håret. När den är slut ska jag testa the Inkey list som gjort en specifikt för håret.

   Serien ”Fukt” från Björk! Speciellt inpackningen ?

  Nån som följer Micke Gunnarsson?
  Såg att han och Jenny skulle gå skilda vägar. Tråkigt för dom. Lite konstigt av mig kanske, men jag kände ”så mycket för alla hans tips om att se varandra, ge varann tid och respekt” typ

  Inte ens då håller ett äktenskap.

   Fast du vet ju inte alla detaljer kring deras liv/relation. Han skriver ju att de har växt ifrån varandra och det om något är att visa respekt, att låta varandra fortsätta växa och inte hindra någons utveckling.

    Nej jag vet ju inget om deras äktenskap. Men kände ju så ändå. Tycker det var tråkigt att höra, han har verkat lycklig med Jenny.

   Fast fortfarande så håller en rätt stor del av äktenskapen livet ut, så bli inte genomcynisk. ❤️

    Tack ska inte bli det ?

   ”Inte ens då..” Finns ju ingen universallösning och alla är olika. Kan ju varit mycket snack och lite verkstad också?

    Jaja ursäkta mitt uttryck. Ska tänka mig för nästa gång. Inte skriva nåt om nån.

    Hur är vädret hos dig ikväll då

     Annan anonym. Bra fråga ?

     Det blåser stark kuling på Skagerrak

      ?

     Men gud, du behöver bli kränkt, ta det inte personligt ?

      Du behöver INTE bli så kränkt

      Du behövde inte prata med mig som att jag var ett barn heller ? Och kopiera hans förklaring rakt av

       Jag (20:27) skrev bara den kommentaren så det är olika personer som heter likadant.

       Va? Vem pratar med dig som ett barn? Jag citerade det du skrivit för att visa vad jag ville svara på. Vad händer? ?

      Sen kunde du ju läst med skämtsamt tonfall. Anonym under som svarade på vädret förstod på en gång.

       Du lät mest sur och stött. Mitt svar var inte menat att va otrevligt.

        Och vad har vädret med något att göra?

         Det var skrivet på ett skämtsamt sätt. Snälla nån.

        Ja då la du in egna värderingar i svaret. Jag var inte ett dugg sur.

   Han ”stöttade” Paulo R, gav upp på han då. Försöker vara så samlad och klok men är mest en man i tankesätt i slutändan.

    På vilket sätt stöttade han Paulo? Det har jag missat

    Jag (ts) hade också missat det. Vad fräscht. Där föll han i mina ögon, eller det gjorde han redan tidigare ikväll.
    Nu när jag läste ikapp lite ikväll såg jag även att han tog fler män i försvar. Att kvinnan skulle lyfta mannen typ. Blev som tur en hel del kritiska kommentarer.

  Jag har ont i tandköttet längst bak i munnen, runt en visdomstand. Det gör inte ont i själva tanden men det är svullet och svider och gör ont runt om. Lite av tandköttet är liksom ivägen när man biter ihop också så krångligt att tugga ? Säkert en inflammation. Några huskurer/tips?

   Köp en compact tuft-tandborste för att kunna göra rent och komma åt bättre och använd corsodyl gel (du kan ta det på compact tuft-borsten). Det är bakteriedödande. Använd inte corsodyl i samband med tandborstning då det krockar med ett ämne i tandkrämen, vänta minst 30 min efter tandborstning!

    Yes! Detta är det enda som funkar för mig. Börja så fort som möjligt. Det ska helst blöda när du borstat, inget farligt!

     Ett friskt tandkött ska ju inte blöda dock. Men du kanske menade medans det fortfarande är infekterat?

   Ta Alvedon några dagar. Så lugnar det ner sig ett tag. Jag har visdomständerna framme men får sådär några ggr om året (om det är samma). Typ tandköttet ser ”trasigt” ut bakom tanden.

   Har varit hos tandläkaren flera ggr för det men då jag inte velat dra så fanns det inte så mycket att göra än att hålla rent ordentligt.

    Har du varit där utan att de gjort något? För mig har sde alltid spolat rent och då går det alltid över inom 1-2 dagar.

     Är det folktandvården du går till? Jag har inte fått sådan hjälp.

      Japp. Vad konstigt, det är vad jag vet den vanligaste behandlingen vid dessa problem. Men du kommer alltså dit och betalar för undersökning och sen gör de inget?

       Känns som det alltid händer på folktandvården i Sthlm iaf. De tittar men gör inget, det får du boka en ny tid för

   Köp corsodyl! Finns på apoteket.
   Har hjälpt mig massor av gånger 🙂

   Har problem med min visdomstand jätteofta.. Inga huskurer, men köp corsodyl gel kräm och munskölj. Samt sånna där pickor som du kan komma under tandköttet och skrapa bort matrester och annat skit som fastnar. Ta Ipren om behövligt! Håll dig till mjukare föda

   Gurgla saltvatten!

   Kryddnejlika!

   Gin. Gin på bomullstuss.

   Dra ut visdomständer som krånglar. Ingen vits att ha dom kvar!

   Om du ringer tandläkaren och ber dem kika kan de ibland slipa av tanden som skaver mot tandköttet lite.

   Skulle snarare säga att du kan ev ha ”slarvat” lite med tandborstningen längst bak vid visdomstanden.
   Jag har fått sådär några gånger.
   Brukar hjälpa att borsta som en tok (kommer blöda en del, men inget farligt) och gör det noga minst två gånger om dagen. Så ska du se att det blir bättre 🙂

  Mitt hjärta har fyllts med hat och hämnd. Tappat livsglädje

   Vad har hänt?

   Oj, vad har hänt?

    Svarar båda er här. Enda sedan jag var liten och kan minnas händelser så har allting tagit extra hårt på mig. Fäster mig lätt vid en människa men kan också lätt förlora den kärleken för folk i min omgivning. Det känns som att livet alltid går snett för mig. Jag klarar ingenting, klarar inte min utbildning, klarar inte körkortet, tar åt mig för allt och känns som alla alltid vill mig illa. Jag är alltid den extra snälla på jobbet eller i olika situationer så folk har alltid kört med mig i alla dessa år. Känns som ett elände. Vill så mycket men kan så lite. Det är alldeles för mycket som är dåligt som skulle ta en evighet att få ner i skrift. Ibland vill jag bara skriva en bok.

     Känner likadant! Ta ditt eget råd, börja skriv på en bok eller gör något annat kreativt med smärtan.

     Har du EIPS?

      Vem frågar du?

     Låter som min kollega.. Fast hon är iofs inte snäll fast hon tror nog det… Men sök professionell hjälp för detta, för att komma vidare. Är mitt råd till er båda.

     Det är tufft att vara en kännande människa. Tänker ändå att det i längden varit värre att gå med skygglappar och ryckande axlar. Jag var väldigt snäll när jag var yngre, men nu skiter jag i om jag är bufflig när jag tycker något är orätt.

     Din omgivning verkar bestå av små människor som utnyttjar och tar för sig. Såna personlighetsdrag brukar inte bli bättre med åren.

  Hur får man håret sådär fint som i typ 80 och 90-tals filmer? När det ser tjockt, glansigt, fönat och nästan ”perukigt” ut?

  Lite som Rachel i tidiga vänner!

   Föna det med rundborste i partier, alternativt en värmeborste.
   Föna åt samma håll hela tiden (förslagsvis neråt så att du inte får frizz).

   Jag har äntligen fått till detta efter flera års försökande.
   – En bra leave in som ger glans i handdukstorkat hår
   – Revlon varmluftsborste
   – Succé!!

    Tack för era svar!! Måste testa

    Har du något förslag på en sån produkt? Vilket/vilka märken brukar du använda?

    Fastnar inte håret lätt i såna borstar? Så man sitter fast ?

  Legalisering/avkriminalisering av droger (alla eller enbart få exempelvis marijuana).
  För eller emot? Argument för er sak uppskattas! Är intresserad av diskussionen.
  Är själv för någon form av legalisering men har inga konkreta förslag själv på hur det skulle fungera rent praktiskt.

   Aldrig, har sett så många både vuxna och unga vars hjärnor är helt förstörda av droger.

   Helt emot.
   Läs på vad folk som arbetar mot droger/poliser/fd drogmissbrukare har för argument så inser du att det är galet att legalisera.
   Folk som möter eländet dagligen.

    Och gå inte på det med att brottsligheten och gängbrottsligheten minskar för det är skitsnack.

     Bra argument.

      Läs på, där folk talar som vet vad de pratar om så Fattar nog KANSKE du också

       Handlar inte om att jag behöver läsa på.

       Ts ville ha argument och du skriver ”det är skitsnack”, vilket inte är något vidare argument enligt mig.

   För cannabis.

   Finns många som använder det som medicin, och då ska man inte behöva ses som kriminell och offra sitt sociala liv genom att hamna i brottsregistret osv.

    Varför skulle det sociala livet offras? Bryter folk med en för att man använder marijuana som medicin? Då kanske man inte var så nära…

     Menar mer att det blir svårt att söka jobb, grannarna kan se på lexbase att man förekommer i brottsmål och liknande.

      Ok, förstår det men reagerade på socialt liv? Grannar är ju bara grannar, behöver man ju inte bry sig om.

   Lutar åt att vara för avkriminalisering av eget bruk. För att skydda dom mest utsatta.

   För!

   Mot legalisering och för avkriminalisering. Idiotiskt att straffa istället för att erbjuda hjälp.

   Emot. Jag växte upp med en far som rökte och önskar inte någon att behöva växa upp i det helvetet. För det är faktiskt ett helvete på precis samma sätt som att växa upp med en alkoholist även om folk inte tror det. Men aldrig att man i den här debatten lyfter anhörigas situation! Det för mig så jävla ledsen. Att som barn behöva förhålla sig till en personlighetsförändrad, gränslös och ibland aggressiv vuxen skapar stora konsekvenser som man bär med sig hela livet. Det jag ser i min far idag är en gammal man som fastnat i utvecklingen, har en låg förmåga att klara av sitt vardagliga liv, lider av ständiga depressioner och sömnproblem. Han är paranoid och har stora svårigheter att förhålla sig till andra människor på ett adekvat sätt. Så ja, på lång sikt är konsekvenser förödande. Jag jobbar idag inom vården och får mina egna personliga erfarenheter bekräftade i möten med patienter som brukat cannabis både kortare men också längre perioder. Bruk (även det som sker i medicinsk syfte) har sidoeffekter på sikt som vi fortfarande vet ganska lite om.

    Hej annan A. Tycker att det är tråkigt att du tror att man inte bryr sig eller har insyn bara för att man är för avkriminalisering. För mina anhöriga har det inte gjort någonting gott att åka fast för sina missbruk eftersom det gjorde att de hade mycket svårare att komma tillbaka in i samhället. Snarare upplevde jag det som att det var rent av en stor orsak till att missbruket fortsatte.

     Första A här. Jag förstår argumenten för legalisering men jag tror inte att fler kommer söka hjälp för sina problem för att bruket avkriminaliseras. Snarare bidrar avkriminalisering till en normalisering och validerar dessa personers upplevelse av att cannabis är svaret på hela världens lidande. Det finns inga hinder för att söka hjälp och erhålla en god vård för sitt beroende så som det ser ut idag. Jag menar dock å det bestämdaste att en legalisering kommer leda till att tusentals barn så som jag själv kommer behöva växa upp med en vuxen som röker och det kommer finnas noll insatser och förståelse för vad det barnet tvingas gå igenom. Fine, legalisera men riktade insatser till till barn och anhöriga ska finnas tillgängliga innan. Jag har svårt att se det hända.

      Det verkar som att du blandar ihop legalisering och avkriminalisering? Det är två helt olika saker. Att det inte finns hinder för att söka vård för missbruk tycker jag också låter väldigt verklighetsfrånvänt men det är kanske så man resonerar på andra sidan? Som anhörig tycker jag att det finns stora problem med missbruksvården och ett av de är också ett resultat av stigmatiseringen där vården blir villkorad. Har nog aldrig mött en anhörig som tycker att det inte finns några hinder för att söka hjälp idag, vare sig det är genom vården eller andra myndigheter.

       Trött småbarnsförälder här (borde kanske sova egentligen) – men hur skiljer avkriminalisering och legalisering sig i praktiken? Varför är det ena bättre/sämre än det andra?

  Annas köksrenovering, stämmer det verkligen att det är dom som renoverat det och resten i huset? Jag har för mig att dom bara flyttade rakt in?

   Nä det var klart när de flyttade in.

    Eller hur? Men varför vill hon nu få det att framstå som att det är dom som renoverat alltihopa?

     Sån hon är. Vill ha beröm.

   Jag minns också att de flyttade in när det var fixat. Men hon sa väl inte rakt ut att de renoverade utan visar före och efterbilder och rättar inte de som säger ”så fint ni gjort”?

    Nä precis det gör hon inte, troligen för att kunna komma med ett försvar sen att hon aldrig påstått att det är dom själva som renoverat. Men som du säger så tar hon ändå åt sig äran av all beröm dom får. Men Anna är Anna så jag är ju inte direkt förvånad.

    Är det någpn som har vågat fråga varför de har byggt en sittbänk framför elementet och som dessutom blockerar ett eller två skåp från att kunna öppnas?

   Vill minnas att de gjorde köket vid inflytt men att tidigare ägare typ påbörjat renoveringen av huset. Typ gjort om garaget till sovrum.