Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

541 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon som gjort IQ-test både i samband med exempelvis utredning av psykiatrin OCH via Mensa (eller någon annanstans där Wechslerskalan används)?

  Blev resultatet detsamma, likt, eller skiljde det sig mycket? Vilket upplevde du som svårare, och hur stor blev skillnaden? Vilket presterade du bättre på?

  Vad testas i IQ-utredningen hos psykiatrin? Vad för uppgifter får utföras?

   IQ-test, eller begåvningstest, är normerande vilket innebär att de avser att mäta samma slags förmåga. Dvs ”riktiga” test ska inte ge olika resultat beroende på var du utför dem. Det vanligaste är att Wechlerskalorna i denna typ av bedömningar. Det ger ett tillförlitligt resultat.

   Vad är det som du undrar med din fråga?
   Hälsningar Psykologen

    Hej!

    Vad roligt att någon med utbildning inom ämnet svarar!

    Ja precis, känner till att man förväntas få samma typ av utslag oavsett vilket test man gör, men jag tänkte om människor som fått sitt IQ mätt via tillförlitliga medel fått ett varierande resultat, eller om resultaten landat på ungefär samma siffra även om testerna kan skilja sig åt i utförande. Liksom, blir resultatet ungefär detsamma även i praktiken, inte bara i teorin.

    Anledningen till frågan är egentligen att jag på Mensas hemsidor från olika länder, samt ”motsvarande” IQ-test på internet har mätt mellan 133-135 ungefär (Sveriges sida har en gräns på 126 eller dylikt, högre resultat än så visas inte), men har aldrig gjort ett officiellt test. Jag står just nu i kö för utredning för ADHD och om jag förstått det rätt är det test som utförs i det sammanhanget uppdelat i olika delar som ska visa olika styrkor och svagheter? Stämmer det?

    Nu var det längesedan jag fick informationen, men vill minnas att en del var av testet var ”arbetsminne”, till exempel. Det säger mig inte jättemycket, men jag fick en känsla av att min prestation på detta test antagligen inte kommer vara lika god som den kanske skulle varit på ett test baserat på Wechslerskalan. Det som beskrevs lät enligt mig mer praktiskt, närmare ett mått på hur funktionell man faktiskt är i verkliga livet, om du förstår. Jag menar, det kanske låter som att man är hyfsat skärpt när man droppar sina siffror men jag är alltså världens snurrigaste person med universums kanske sämsta koncentrationsförmåga, minne som en guldfisk och bara allmänt hopplös… Haha.

    Vet du hur testet som används inom psykiatrin är uppbyggt och hur de olika delarna ser ut? Vad mäter man och med vilka medel? Hur är uppgifterna uppbyggda? Är väldigt nyfiken! 🙂

     När mitt barn med autism och adhd gjorde ett Wechsler-test tittade de både på resultatet med alla delar inräknade och resultatet om man bortsåg från delen med arbetsminne. Det utan arbetsminne var marginellt högre.

      Tack för svar! Hur många delar var testet uppdelat i? Gjorde man alla delar efter varandra?
      Minns du vad de andra delarna mätte mer specifikt?

       Har för mig att de delade upp testet i två delar som gjordes dagarna efter varandra. Vet inte om det var en anpassning till psykologens lediga tider eller om det var en anpassning efter barnet.

       Kommer inte ihåg alla delar men en språkdel vet jag att det var. Tror också att det var en del som mätte visuell-spatial förmåga, men är inte helt säker.

        Aha, det låter väldigt olikt den typ av tester man i första hand tänker på när man tänker IQ-test. De där ”vilken bild passar in i mönstret”-testerna som ska mäta logiskt tänkande. Det fanns ingen sådan del alltså?

        Intressant att utfallen förväntas bli lika på så vitt skilda former av mätningar.

         Jag var inte med på testet så har ingen koll på hur uppgifterna såg ut tyvärr.

          Okej jag förstår! Stort tack för alla svar i alla fall, var intressant att höra!

        Hur såg språkdelen ut? Om du minns.

        Jag antar att ditt barn har inte testat göra någon typ av IQ-test motsvarande de Mensa använder sig av? Frågar då det vore intressant att veta om barnets resultat på ett sådant är detsamma som på det gjort inom psykiatrin, men IQ-tester är kanske inget barn roar sig med i större utsträckning. Hehe.

     Kul med ditt utförliga svar! Nu tror jag att jag bättre förstår dina funderingar. Jag skulle kunna skriva en roman om detta, men ska försöka sammanfatta mina tankar på ett förhoppningsvis begripligt sätt. Jag är inte särskilt insatt i de tester som man kan göra på nätet, typ Mensa, men jag uppfattar att syftet med dem är att mäta logisk förmåga och ska avspegla en slags ”smarthet”. Det ligger säkert något i detta. De tester som används för att mäta begåvning i en mer klinisk mening, till exempel inom psykiatrin, har mer syftet att beskriva en persons funktioner och kan säga något om dennes relativa styrkor och svårigheter (utifrån de aspekter som testet mäter). Det ser säkert lite olika ut på olika ställen, men i en utredning för ADHD gör man ofta olika slags tester, inte bara kring begåvning, och lägger samman en stor mängd information för att beskriva personens fungerande. Det finns en poäng med att inte på förhand veta allt för mycket om de tester man ska genomföra. Exempelvis wechlerskalorna är skyddade av testsekretess vilket innebär att kliniker/genomförare inte får sprida innehållet. Detta för att den som utför testet ska prestera utifrån sin funktionsnivå och inte bättre, för att man på förhand har ”läst in sig” för mycket på uppgifterna som kommer. Men om du vill veta mer om de olika funktioner/delar som testet avser att mäta (begåvningstesten WAIS-IV i detta fallet, det är det vanligaste förekommande för vuxna) så kan du läsa här: https://www.pearsonclinical.se/wais-iv
     Jag hoppas att detta svarade lite på det du funderade på. Lycka till med din utredning! Hälsningar Psykologen

      Hej Acie!

      Förlåt för väldigt sent svar, har helt missat att ditt meddelande hamnade här nedan! Har klickat in flera gånger för att se om du återkommit, men har helt missat det! Kan jag skylla på mig eventuella diagnos..? Haha. Blev väldigt glad att se att svarat!

      Och tack snälla för att du tagit dig tiden att beskriva detta! Väldigt intressant att läsa, jag är med på vad du menar! Jag ska kika på länken och läsa på lite mer!

      Och en fråga om när man gör testerna, kan man få information om hur man presterat på just wechlerskaledelen/delarna (hur många är det?) i testet, eller får man bara ett sammanslaget resultat? Och är det som kvinnan ovan beskrev, att man gör testerna under flera dagar, eller är det annorlunda när man gör utredningar som vuxen?

      Igen, jättetack! Hoppas du ser detta! Ps. Om du skriver en roman är jag först ut med att läsa den, låter väldigt intressant!

       Hej igen Ebba! Så kul att du hittade och blev glad för mitt svar! 🙂 Det blev jag för ditt också. Hoppas att du ser även detta… Jag har själv arbetat med att göra utredningar, exempelvis med frågeställning ADHD. Det finns ingen absolut regel för vad en utredning ska innehålla, exakt på vilket sätt den ska genomföras osv. Det skiljer sig säkerligen åt beroende på var man genomför den, rutiner, psykologens erfarenhet osv. Och även beroende på vem patienten är och vad denne behöver för att det ska bli en så bra genomförd utredning som möjligt. Jag personligen skulle tänka att upplägget skulle behöva anpassas exempelvis utifrån om patienten orkar mycket eller lite i taget, om personen väldigt snabbt blir trött så kanske det inte är rimligt att fortsätta genomföra fler tester just den gången – men om patienten är väldigt ivrig och på hugget så kanske det bästa är att köra på och göra så mycket som möjligt på en gång för att det inte ska dra ut så mycket på tiden osv. Så själva tidsåtgången/upplägget kan nog skifta väldigt. Just själva begåvningstestet WAIS-IV brukar ta mellan 1 och 2 timmar (ibland längre) och det vanliga tror jag är att man gör hela på en gång. Med barn är det vanligare att dela upp då de inte har samma uthållighet i regel. Efter en utredning så får man som patient återkoppling på hur det har gått. Detta är, enligt mig, en jätteviktig del av det hela. I den bästa av världar så kommer utredningen att vara till stor hjälp för patientens förståelse av sitt eget fungerande – vad man är bra på och vad som är svårare för er. Här skulle jag rekommendera dig, när utredningen drar igång, att vara tydligt med detta gentemot psykologen – att du är väldigt intresserad av att få en gedigen återkoppling och att du gärna vill få ta del av mycket detaljer/fördjupning. Då tror jag absolut att du får gehör för detta. En sak till vill jag skriva till dig. I all välmening. Väldigt många som jag träffat i utredningssammanhang är måna om att prestera högt och bra på allt. Man vill inte verka osmart, dålig, konstig osv – vilket ju är helt förståeligt. Men ingen är bäst på allt, alla har sin skit, vissa är bra på nåt och andra bra på nåt annat. Dessutom kommer ju en utredning ofta på tal just för att en person har svårigheter med saker och ting. Då är det viktigare att detta får vara i fokus – snarare än att man ska försöka fokusera på att VARA BÄST på alla tester. Vilket de allra allra allra flesta inte är 😉 Återigen, lycka till med din utredning. Ställ mycket frågor om sådant som du vill veta. Ring till dem på förhand och fråga saker om det hjälper dig att känna dig förberedd! Om jag skriver en roman så hojtar jag till 🙂 Kram till dig! Hälsningar Psykologen

  Vad är det finaste någon har gjort för dig?
  Vad är det finaste du har gjort för någon?

  Mina:
  Mina föräldrar köpte världens finaste lägenhet till mig, efter att jag flyttat 7 gånger på 3 år.

  Jag åker då och då oförvanat hem till vänner och lämnar presenter/hembakat när de har ångest eller är sjuka.

   Mamma och pappa som inte adopterade bort mig när jag var tonåring. Haha.

    Ja att min mamma ännu älskar mig är fan det finaste ? och helt ärligt rätt så obegripligt

   Fick en bil gratis av en vän
   Gav i min tur bott min bil till en vän gratis som kunde sälja den och ta pengarna

   Inte det finaste jag gjort men är mycket för passing it forward

   Jag hjälpte ett läkarpar till Sverige från en svår situation i sitt hemland och fixade jobb och lägenhet m.m åt dem

   Finaste jag gjort, burit och fött 3 andra människor.
   Finaste någon gjort för mig, – komma ihåg mig

  Hur gamla är ni och hur mycket sparade pengar har ni?

   29 år. Ca 180 tkr i sparade pengar, mest fonder (några tusen mindre tack vare börsraset senaste veckorna, som för de flesta)

    Hur många år har det tagit dig att få ihop det? ?

     Oj, gjorde av med typ alla sparpengar när jag flyttade hemifrån 19-21 år. Kändes som att jag fick ”börja om från början” då, men hade flyttat hemifrån, bodde själv, jobbade deltid och hade bil (I know, lyxproblem) så det var skittufft. Ordnade sparande genom autogiro som har justerats under årens lopp dvs allt mellan 400 kr vissa perioder, 2500kr andra perioder, beroende på förutsättningar. Läggs in automatiskt i fonder så det har växt nu under senaste 7-8 åren. Lever framför allt inte som att jag vore the king of the world ? gör aldrig naglar, fransar eller fillers. Att konsumera är inte en mänsklig rättighet utan något jag unnar mig när utrymme finns, något jag lärt mig av mina föräldrar då vi inte alltid hade det särskilt gott ställt under uppväxten ?

     Ser själv att matten inte går ihop, men ska tilläggas att jag bodde tillsammans med olika vänner i perioder så hade en låååg hyra. Har dessutom jobbat nästan var och varannan helg inom handels sen alla år☺️

     30 år, 300 000. Började spara för 2,5 år sen, hade då 60 000.

      Bra jobbat på 2,5 år! Vad har varit din sparstrategi? Vad jobbar du med?

       Jobbar 60%, föräldraledig 40% och är ensamstående så har inte jättemycket pengar in men inte så mycket utgifter heller.
       Försöker handla second hand, säljer sånt vi inte använder, barnen har far- och morföräldar som gärna köper saker som behövs i present, handlar mycket på extrapris/svinn och bunkrar/fryser in. Sparar det som blir över efter räkningar och aktiviteter med barnen istället för att shoppa upp det.

        Och har gjort bra investeringar på börsen så allt är ju inte ihopsparat på så sätt ?

    Den här frågan återkommer då och då och det går aldrig att lita på svaren… kom ihåg det.

     Eller så är det bara vissa som vill svara.

      Ja, det är mest en viss sort som svarar.

     Tror generellt att de med mycket pengar gärna vill svara. Vad som är mycket är då objektivt, för mig är mitt sparande inte så mycket då jag har alla förutsättningar att spara mer. Tyvärr älskar jag att spendera pengar på tekniska prylar, kläder och resor ? Eller det kanske inte är så tyvärr.

     / 28 och 180′ privat sparande (utan mannens sparande inräknat)

      180 k är också mycket! Humble brag

      Men suck, ”spenderar massor och har baara 180k sparat vid 28 års ålder”. Varför låtsas att du inte också är en av dem som gärna svarar pga lyckats bra?

      / 33 år och runt 30k på sparkontot trots bra lön, är riktigt kass på att spara pengar

   33 år, 0 kr.

    Samma ?

   31 ca 3000kr sparat

   35 år och har omkring en halv miljon sparat.

    Precis som jag, bra jobbat ?

   22, 89k på sparkontot (en del av det är från att jag sparar CSN som blir över varje månad så att jag kan ha de på sommaren ifall jag inte får jobb) och så har jag ca 40k i fonder som jag låter växa till jag behöver dem

    27 år
    3,3 miljoner i fonder
    3:a på söder utan lån

   34 och 650 000 kr (tillsammans med min partner)

   31 år, 300.000kr.

    19 år
    Precis fått ta över fonden från föräldrarna och den genererar avkastning på ca 300’000 i månaden som jag ska leva på nu. Sen får jag väl justera när man ska köpa hus, bilda familj etc.

     300.000 i månaden? Låter inte så troligt

     En FOND med avkastning på 300.000 i månaden? Vilken fond då? Den vill jag investera i

      Duh, det är inte en allmän fond. Vi kan kalla det aktieportfölj då. Eller en ”trust fund”. Mina föräldrar har skapat två aktieportföljer åt mig och min syster som de byggt upp under många år. Mina föräldrar är båda entreprenörer så de har kunnat bygga en förmögenhet åt oss båda under åren. Nu står jag som huvudägare till min men ett företag sköter förvaltningen och ser till att den ger bra avkastning. Det är inte bara några miljoner som är grundplåten direkt och det är ett långsiktigt projekt som påbörjades långt innan jag ens föddes.

      Mitt svar hamnade i modd, det kommer väl fram i morgon… korta svaret, det är inte en allmän fond. Tänk ”trust fund” istället.

       hoppas du använder din oförtjänta förmögenhet till något positivt (för dig själv OCH andra)!
       mvh en annan som haft tur i livet (och ekonomin, dock inte dessa astronomiska summor)

        Ja, självklart ger jag bort varenda öre mina föräldrar kämpat ihop under sina år som egenföretagare….

        Jag förstår inte den här attityden att man ska ge bort massa pengar bara för att man är förmögen. Jag skattar troligen mer än av någon av er tjänar på ert år, och mina föräldrar ska vi inte prata om…

   25 år. Ca 70 000 på lönekontot och ca 90 000 i fonder. Har precis köpt lägenhet dock så 250 000 rök till kontantinsats.

    Får jag fråga hur stor lägenheten är och vad slutpriset är? Helt omöjligt för mig att få ett lån med 230.000 kr i insats.

     Jag och min sambo köpte lägenhet ihop och la 50% var ? Vi bor i en mellanstor stad och köpte en trea på 82 kvadrat för strax över 3,3 miljoner.

    Bra jobbat! Är allt sparat på egen hand?
    Vad jobbar du med?

     Lönekontot och sparpengarna som hamnade på lägenheten har jag sparat ihop själv. Har sommarjobbat sen jag var 16 och jobbat extra under mina studier. Sen ca 1,5 år tillbaka jobbar jag som inköpare, har levt jävligt snålt det senaste året dock. Fondkonton får jag tacka min farmor och farfar för ?

    39 år
    Hade inget sparande alls under hela livet men så sålde jag en digital produkt jag tagit fram till ett stort amerikanskt bolag och blev miljonär. Så nu jobbar jag på nästa projekt och lever på avkastningen från försäljningen. Jag levde verkligen på nudlar och snabbkaffe i många år medan jag tog fram produkten så det kanske inte är en metod jag skulle rekommendera….

   55 år.

   Bostad, värde c:a 13 miljoner, inga lån.
   Aktieportfölj: drygt 9 miljoner.
   Sparkontot: 350.000 (ska renovera badrummet)
   Lönekontot: 15.000

   Kan tillägga att jag har jobbat ihop alla pengar på egen hand.

    Oj wow! Vad köpte du bostaden för från början?

     Runt en miljon 1993, i sviterna av fastighetskraschen. Räntan var 12% så mitt lån på 500.000 kostade mig 5.000 i månaden.

      Precis, ergo har du inte tjänat alla pengar själv. Du har tjänat in en del av pengarna och sedan har dina investeringar gett dig hög avkastning. Viss skillnad!

      Absolut inget fel på att ha gjort stora vinster på sina investeringar ska tilläggas.

       Jag har varit disciplinerad, långsiktig och bitvis modig. Det har jag fått utdelning för. Har aldrig levt på min man/sambo. Äger inga dyra prylar (klockor, väskor eller liknande), har aldrig varit i Thailand, men jag har ordnat ett stort mått av frihet åt mig själv. Ingen säger åt mig vad jag ska och inte ska göra. Kan tillägga att jag sover väldigt gott om natten.

   27 år, 385000

    Hur lång tid tog det för dig att spara? Några tips?

     Har sparat sedan nästan 8 år tillbaka, jobbat inom handels och tagit så många arbetspass jag kunnat. Nu står det dock stilla pga heltidsstudier.

   Ett par tusen år och ett berg med guldmynt.

   36 år. Har ungefär 35tkr på sparkontot, 10tkr i fonder. Har nyligen tagit körkort och köpt en bil så ca 70tkr gick till det.

   En halv miljon + ett nedbetalat hus värt ca 10.
   45 år.

   30år.
   Sparkontot är ca 240 000kr (ingen bestämd summa som jag lägger där, utan det som är kvar sen när månadenslönen kommer åker dit).
   49 000kr på ett annat konto (tänkt som pensionspengar typ, för över 1000kr i månaden).

    Fundera på fonder, inflationen äter upp sparräntorna på vanliga konton ?

     Fattar inte detta med fonder, rädd att förlora mina pengar ?
     Så länge jag inte använder mina sparpengar så är ju den summan garanterad iaf, vilket är en trygghet. Men hade såklart varit bättre om pengarna växte.

      Ett vänligt men bestämt tips: Pensionspengarna förlorar du garanterat om de endast ligger kvar på sparkontot, då äts de upp av inflationen och du förlorar garanterat dina pengar, ca 1-2% per år. Öppna ett ISK-konto och lägg pensionssparandet där! Börsen har gått upp i snitt 7% per år om man ser till all tidigare historik. Förstår om du inte har intresse/tid/ork att sätta dig in i hur fonder funkar, men då kan du ta 6 minuter och ringa din bank så hjälper dom dig med detta. Du kommer tacka dig själv i framtiden, jag lovar 🙂

       Tusen tack för tipsen!
       Så om jag lägger in mina 49 tusen där (ska ju fortsätta spara 1000kr i månaden där, eller kan man inte föra över till ISK-konto varje månad? Visst är jag insatt??), finns det ingen chans i världen att jag får mindre sen? Skattar man för sina pengar igen sen när jag behöver dom?

       Nu låter jag som en foliehatt antagligen, men ger banken verkligen dom bästa råden där jag tjänar pengar??

        Nej, de är färdigbeskattade då. Dock får man kolla upp avgifter odyl som ibland kan vara höga(vilket jag själv är usel (läs ointresserad av) på.

       Mkt bra svar!? Till ???: Är lite som du, men har ISK och riskerna kalkyleras och korrigeras dessutom ju närmre pensionsåldern du kommer

      https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

      Stoppa in dina siffror här och se vad som händer om du sätter sparpengarna på fonder istället för på sparkonto!! Det är flera hundra tusen som du förlorar på att inte ha pengarna på fonder, speciellt på en så lång sparhorisont som till pensionen.

       Tack snälla Tove! Har länge funderat på fonder istället för ett vanligt sparkonto men har varit så dåligt insatt och verkligen inte fattar något om fonder. Ska ta tummen ur och ringa banken och be dem hjälpa mig!! Vad tror du om Swedbank, funkar det?

        Banken vill sälja sina fonder. Det kan vara hög avgift och lägre avkastning på dom. Avanza eller Nordnet är jätteenkla att komma igång med ISK-konto. så kan du själv välja en globalfond från varje bank med låg avgift.

        Ingen fara, kul att kunna ge lite pepp! 🙂
        Ang om banken verkligen ser till DITT bästa: Swedbank funkar absolut. Själv har jag ISK-konto och sparar i fonder på både Handelsbanken och Avanza. Alla fonder har en liten fondavgift, så Swedbank kommer förmodligen rekommendera ”deras” fonder där dom själva får in denna fondavgiften, men oavsett vad dom rekommenderar så kommer det absolut vara bättre än att inte spara i fonder alls 🙂 Våga ställa dumma frågor till banken också, dom kan visa dig skillnaden på olika fondavgifter.

        På ISK skattar du lite hela tiden, en årlig summa som syns på deklarationen, men du skattar inget extra när du plockar ut pengarna. Det är inga höga summor, och ISK är den vanligaste kontoformen när man sparar på börsen.

        Bonustips: Starta ett konto på avanza och öppna ett ISK-konto där, sätt över en liten summa, typ 100:-? 500:? och sök runt bland lite olika fonder bara för att se vad som finns. Köp någon fond som ligger på ”vanligaste fonderna” och följ under en tid bara för att se hur det ser ut 🙂

        Du är aldrig garanterad de pengar du sparar på börsen, men ser man till all tidigare historik så har det lönat sig att ha sina långsiktiga pengar där, och inte på sparkonto. Alla pengar du förväntas behöva kommande 3 år skulle jag ha på sparkonto, men absolut allt annat på fonder.

        Lycka till på snacket med banken! Godnatt 🙂

         Superbra tips! Har själv också ISK i H-banken, men sneglat lite åt Avanza, men sjukt okunnig, måste man sköta köpandet själv där? H-banken sköter det jag har, men man kanske kan vara passiv/aktiv där med.?

   41 år ca 250 000.

   Har gjort misstaget att ta ut pengar flera gånger från börsen istället för att bara låta pengarna vara kvar och fortsätta månadsspara. Så, ni unga: börja investera direkt och fortsätt så kommer ni vara i en mycket bättre situation när ni är 40 + än vad jag är i ?

    250.000 är inte lite pengar<3
    Bra jobbat!

     tack, men grämer mig över tidigare dumheter. Pengar ger frihet så hade jag inte varit dum tidigare hade jag kunnat säga upp mig från mitt jobb som jag hatar.

      Nyfiken, men ungefär hur mycket skulle du behöva för att kunna säga upp dig?

      Varför inte byta till ett annat jobb?

   27 år
   1,2 milj

   33 år, ca 60 000kr i buffert (gemensamt med min sambo), 7000 i fonder. Har dock köpt hus och dyr bil nyligen så där gick mycket ?

   30 år totalt sparande på 1,2 miljoner tillsammans med min man fördelat mellan fonder och sparkonton med högre ränta. bägge har i dagsläget löner på cirka 35 000, men så har det inte alltid varit. Lyckats spara då vi inte valt att göra allt vi har råd med. Ex, vi hade råd att köpa en trea, men kände att det räckte med en två för den plats vi var i livet just då. Vi hade råd med en bil, men valde att vänta till dess att vi kände att vi verkligen behövde den. Istället för att konsumera mer, i takt med att löner ökat, har vi sparat mer. Nu ska vi snart få barn, sparandet lär inte fortsätta i samma takt då.

   Här är ett tips till alla studenter, nuvarande och blivande: maxa csn lånet och investera så mycket ni kan.

    Fast det är ju oetiskt.

     Ungefär lika oetiskt/etiskt som att göra samma sak med barnbidraget…

   Jag är 30 år. Har sparande på cirka 500 tkr. Började jobba som 17åring och bodde hemma fram tills jag var 20 cirka och kunde då spara väldigt mkt. Jag jobbade väldigt mycket i flera år och extra. Har aldrig varit en sån som festar så istället för att festa på helgerna jobbade jag.

   29 år och 0

   Guuuud vad jag är trött på dessa inlägg. Blir triggad. Jämföra pengar? Usch

    Jag tycker det är bra att se hur olika alla har det! Och alla har olika förutsättningar i livet

     Du får dock inte se särskilt mycket variation – jag är nämligen helt säker på att det framförallt är människor med buffert som vill svara. Pengar är en aningens… tabu, att tala om men människor som har dem, pratar gärna. Å andra sidan kanske det är vad du är ute efter… Men jag håller med, det är skittråkiga inlägg (som jag kan scrolla förbi, ja tack).

      Verkar ju vara flera som är intresserade eftersom det är längsta tråden här ikväll. Blir bara längre att scrolla förbi om det kommer in en massa kommentarer om att det är ointressant så gör er själva och era gelikar en tjänst.

    En del kanske tycker att det är mer intressant än att jämföra tid det tar att bli gravid, hur barn sover eller vad man ska köpa svärmor i julklapp.

    Scrolla vidare om du blir triggad.

    Finns ett ”öppet spår – gnäll” som nog passar dig bättre ikväll ??

   30 år.
   1,5 msek + ca 2msek i nuvarande bostad baserat på dagens värde, kan ju ändras.

   35, ca 400 000. Jobbat mkt övertid 🙂
   Min sambo, 39, ca 750 000. Sålde en lgh!

   Mina barn 18 och 20 har ca 500 tkr vardera, som dom, vi, och far och morföräldrar sparat ihop. Sen har vi har väl 400-500 tkr tillsammans i sparade pengar och ett hus värt 6,5 kkr och knappt 3 kkr i lån. Bor i Stockholms ytterförort.

   29 år och 300.000 kr. Sparandet har inte kommit från föräldrar, bara egen ficka. Hade önskat att jag kom in på bostadsmarknaden i ung ålder för att på så sätt ”spara” ytterligare. Målet att köpa bostad känns iallafall närmare nu 🙂

   45 år
   600’000 i fonder
   1 miljon ca i lägenheten som snart ska omvandlas till en större lgh

   28 år, ca. 700 kkr i fonder (och 300 kkr i en bostadsrätt).

   31 år.

   ~200 000 på banken. Lönekonto plus en buffert för oförutsedda utgifter. Bufferten är större än vanligt just nu för att fakturan för badrumsrenoveringen precis har kommit.
   ~200 000 i aktier och fonder.
   ~600 000 i bostaden. Tanken är att sälja relativt snart och som det ser ut just nu kan jag ”räkna” med att få ut 1 000 000. Vi får väl se, men jag räknar åtminstone med att få ut mina 600’.

   Allt på banken och i aktier/fonder har jag sparat ihop själv. Mina föräldrar hjälpte mig med min första kontantinsats (90 000) och efter det så har bostadsmarknaden bara gått uppåt.

   26 år och har just ni 4578 kr på sparkontot.

   22 år gammal och ca 430 000kr sparade

   30 år.
   Sparkonto: ca 300 000 kr
   Fonder: 12 500 kr
   Lägenhet (inte lån): 2 100 000 kr
   Av dessa pengar har jag sparat ihop ca 500 000 kr själv. Ärvde resten.

   40 år och ca 160 000kr i sparande+ eget pensionssparande (och väskor värd ca 100 000) ?. Samt lagt in pengar i både boende + betalat bil. Pengar gjorda på både sparande & bostadsklipp.

   30 år, sjukpensionär med drygt 1500 kvar till mat och bensin nu när alla räkningar är betalda. Försöker spara någon hundralapp i slutet av varje månad, men det går sådär?

    Bensinen kan jag tänka äter upp en del. Mat kan kan ju få till billigt iaf (även om jag förstår att det är knapert).

    Inte klokt att sjukpensionärer ska bli dubbelt straffade med både sjukdom och dålig ekonomi.

   35 år gammal. Har investerat det mesta (ca 500k) i ett hus. Har runt 150 k på sparkonto och 100 k i fonder / aktier. Gjort 380k + på en bostadsaffär men resten är inkomstbaserat. Haft bil sedan 15 år tillbaka och det är ju aldrig en bra affär men nödvändig för mig, i övrigt sparsam sedan jag sålde min häst ?

   Har snart sparat 300k på två år – kanske den enda bra grejen med covid att det knappt går åt några pengar 😀

    Snyggt jobbat! Själv har jag nog gjort tvärtom och gjort av med mer än vanligt.

   25 år, drygt 450’. Sparat ihop det själv, dock med hjälp av att jag investerat en del i fonder som gått bra (men som nu backar ?). Vill gärna komma ifrån att bo i hyresrätt så småningom och då kommer nog det mesta att försvinna dit!

   Helvete va pengar ni har! Va kul för er, haha.

   Jag är 32 och har väl en tusenlapp sparad kanske. Hahaha knappt lönt att nämna i det här sällskapet va. Och då har jag ändå relativt hög månadslön och borde kunna lägga undan en hel del…

   37, några tusen på mina konton. Vet inte hur mycket vi har på gemensamma konton, sambon sköter det pga jag är fantastiskt ointresserad. ?

   28 år, 11.800 kr sparat. Är så stolt över det för har aldrig lyckats spara NÅGOT. slösat varenda arv och lön jag fått och är en shopholic av rang. köper hellre en lampa för 7000 än att ha en buffert. har jag pengar kvar så hittar jag något att köpa. men i höstas fick jag nog och insåg allvaret i mitt slösande så jag började månadsspara till pension, i fonder, buffert osv. Så jag vet att 12.000 är ingenting, men för mig är det väldigt stort att ha lyckats spara det och att jag nu är inne på månad 3 med köpstopp ☺️

    Grymt jobbat av dig!!!

     tack ??

   45 år gammal har 250 000 i kontanter och 4 miljoner i huset

  Kul att Danmark släpper restriktionerna snart!

  Från Expressen:
  Från och med 1 februari öppnar Danmark upp samhället och från den 5 februari klassas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom.
  – Från 1 februari kommer Danmark att vara öppet igen. Helt öppet. Vi står på kanten till en helt ny och mycket bättre situation, sa Mette Frederiksen (S) på presskonferensen.

   och UK!

   Tror ni de tar bort vaccinpassen då också?

    Det är bortra där! Iaf i uk!!!!!!!!!!!!

     sorry så taggad på det, men antagligen för att B johnson fuckade upp så mycket? tack och bock ändå bojo

      Hejdå masken ???
      Och troligtvis snart hejdå Boris..

       Kan inte bli bättre i UK. TÄnk om det blir nya dröm landet.

     Men Åhh så härligt!!! ?

   Och Sverige om 2 veckor?

    Det har vi inte sett ännu.

    Hoppas det..

     Hoppas inte! Bättre vänta nån månad till . Blir för tidigt!

      Vad baserar du det på?

      Hahha smittan skenar
      För fan ändå. Har svårt att tro att tex stänga krogen kl 23 bidrar till något förutom förlust för krogägarna. Släpp sliten fri.

       Vi vill ju nästan att smittan ska skena med omikron nu. WHO spår ju att majoriteten av europeer kommer ha antikroppar i mars och därmed slutar pandemin.

  Har lite molande värk, absolut inte någon smärta utan mer som ett dov bakgrundsont i min bröstkorg sedan jag tränade igår.
  Är inte sjuk, iallafall inte vad jag vet, men är ändå rädd att det ska vara något fel.

  Och ja jag är något av en hypokondriker så jag oroar mig kanske i onödan!

   Förkylning på g? Eller covid

    Ja det är ju det jag inte vet. Hade covid för 6 mån sen så jag vet inte om det kommer visas positivt på ett PCR-test fortfarande, isåfall vet jag ju fortfarande inte om jag har det eller ej (symtomfri isåfall eftersom jag känner mig frisk)

   Är du vaccinerad?

    Ja, 2 sprutor! Sista tog jag i november och har tränat mycket sen dess

     Du kan väl inte ha missat att hjärtmuskelinflammation är en av vaccinet biverkningar va?

   Tränade du rygg eller bröst? Kan du ha sträckt dig på något vis, eller överansträngt?

    Ja rygg i och med att jag körde en del marklyft.. och så överkropp lite allmänt

   Halsbränna?

    Kan väl vara, brukar känna av det betydligt mer i halsen dock.

   Sträckt en muskel/träningsvärk?

  Hur mår ni?

   Inte så bra. Mår dåligt över jobbet som är så stressande

   Sådär, stressad över uppsats, examen och framtida jobb.

    Åh är i exakt samma stadie i livet som dig och känner samma stress ?

     Jag hejar på oss (även om jag själv inte känner mig så optimistisk just nu) ❤️

      En till i samma sits här! Vad läser ni för något? Vad är det som tynger dig, basketbollen?

       Juristprogrammet här. Kört fast, känner mig oinspirerad, omotiverad och ifrågasätter hela min framtid. Samtidigt som exakt alla kursare får välbetalda jobb på storbyråer. Känns bajs. Och du, Sylvia?:)

        Jag är också jurist och tycker att jobba som jurist är otrooooligt mycket roligare än att plugga till jurist. Nu i efterhand är det fan sjukt att jag tog mig igenom programmet.

        Och jobb sen kommer lösa sig. På storbyråerna är det ofta högt tempo och hård press, det är ju verkligen inte vad de flesta eftersträvar sen i arbetslivet. Work life balance finns ju också.

        Vad är du sugen på att göra?

         Åh men alltså du anar inte vad viktigt att få höra någon säga det! Känns mest som ett mörker nu, haha. Vad jobbar du med nu och vad har du ev jobbat med tidigare?

          Jag jobbade som handläggare på en myndighet, sen satt jag ting och fortsatte på domarbanan. Nu är jag fiskal på tingsrätt. Men jag var verkligen ingen AB-student och hade inga glammiga extrajobb under studietiden. Så det var väl mer så att det visade sig att jag gillade att jobba på domstol och mitt arbetssätt passar för det. Typ beslutsförmögen och kan prioritera. När jag tog examen hade jag ingen aning om vad jag ville jobba med! Jag tror att det är väldigt vanligt att man bara hamnar nånstans och så visar det sig vara ganska kul. För det är faktiskt kul att jobba med juridik haha. Och jag minns nästan ingenting från utbildningen, men uppenbarligen har jag ju fått med mig nån sorts metod eller arbetssätt.

        Nej men sluta, pluggar också till jurist! Vad bra reklam vi gör för programmet här.

        Känner exakt som du basket. Känns som att jag bara ”tentat av” alla kurser utan att någonsin faktiskt plugga, så känns som att jag verkligen inte KAN något. Kan liksom höfta mig till rätt svar på en tenta men har ingen aning om hur man gör i verkliga livet. Det funkar liksom inte att gissa och hoppas på det bästa då. :’)

         Sylvia, du är inte ensam! Jag pluggar OCKSÅ till jurist och känner exakt samma ångest. Tyvärr jämför man sig med alla andra som tar på sig varenda uppdrag för att skapa sig ett milslångt CV och delar med sig av sina tentaresultat. Kan verkligen relatera till att känna att jag också bara har ”tur” under tentamen, men uppenbarligen kan man ju något.

         Det värsta är att man känner sig så ensam i detta, så det var skönt att få läsa era kommentarer. Kram på er!

       Är i samma sits också! ?‍♀️Vad pluggar ni andra?

   Så bra! Mitt liv bara flyter på sedan några månader tillbaka. Jag njuter, (men väntar på crashen).

   Mår helt fucked. Slösurfat hela dan och ätit knäckebröd med ost och skivad banan på.

    Kombinationen ost och banan avslöjar att något inte står helt rätt till, du borde nog läggas in för övervakning.

     Men det är ju det godaste som finns. Stark engelsk cheddar, banan och engelsk senap är de godaste mackorna!

   Rastlös och småirriterad mest hela tiden, segt att bara jobba från köksbordet hemifrån, ta hand om hushållssysslor och rådda barn. Saknar att komma hemifrån, mina kollegor och egentid med kompisar.

   Sådär. Har corona och kör liksom på typ alla symptom. Jätteförkyld, hosta, tryck över bröstet, andfådd, ont i koppen, diarré och lite feber av och till. Och min mat smakar papp.
   Men är samtidigt tacksam över att det inte är värre och att det känns lite bättre än igår.

   Lite orolig över lönesamtalet i februari. Vet att ledningen tycker att jag gör ett skitbra jobb och jag vet att jag är kompetent och omtyckt. Samtidigt har jag en hög frånvaro, pga sjukdom. Känns extra jobbigt att vara hemma nu och ha ännu mer frånvaro.

   Så lite ambivalent i humöret, haha.

   Just nu oerhört rädd för krig i Ukraina.

   Bättre idag. Varit fruktansvärt stressad de senatse veckorna vilket lett till konstant huvudvärk. Men idag hade jag ingen huvudvärk!

   Haft sjukstuga hemma i 3 veckor nu och än är det inte slut. Än lyckas jag hålla mig någorlunda positivt, får se när jag lägger mig ner och gråter. ?

    Det viktigaste i en sjukstuga brukar annars vara att hålla sig negativ?

     ?

     Satt precis ikväll hemma och diskuterade hur svenskar älskar att ”sätta dit folk”. Bara letar fel på allt och alla. Inte konstigt befolkningen toppar listan som världens ensammaste.

      Men. Det var ju en ordlek, ett skämt?

   Sjukskriven pga mental arbetsrelaterad utmattning ?

   Inte kanon. Killar..??????

  Influencern Roshii Hoss – hur blev hon känd? Har många kända vänner och är med på många kända profilers stories. Vet att hon och hennes syrra driver ett eventbolag och syrran verkar sjysst men Roshi känns så fake och teatralisk/tillgjord.

   Hon var med i Idol för några år sen och var helt otroligt duktig, en av få som verkligen stack ut och som många pratade om. Det är så jag vet vem hon är och jag kan tänka mig att det är därför hon blivit stor. Sen tänker jag att med tanke på att hon var (är?) i musikbranschen så lärde hon väl känna Molly Sandén och med det kom säkert ännu fler följare och fler möjligheter.

  Fler som gillar Parks and recreation? ???

   ÄLSKAR! I alla fall säsong 1-5. Säsong 6-7 gillar jag bara.

   Det är helt okej!

   Ja så bra!! Kolla chris pratt bloopers parc and recreation på youtube?

   Älskar den serien ? önskar jag kunde se den för första gången igen.

    ?
    Jag kollar alla säsonger nu för första gången! Måste sträckkolla eftersom dom plockas bort från netflix nästa vecka.

   Jaaa!!

  Tråd med bästa boktipset! Gärna historiska romaner, biografier och populärkulturella faktaböcker.?

  Är det för övrigt viktigt för er ett upprätthålla läsningen?

   Läsningen är det som har hållit mig frisk (mentalt) under pandemin. Njuter just nu av Anna Karenina, magnifik historisk roman.

    Hör dig! Bra tips, den känns som en bok man helt enkelt ska ha läst vid något tillfälle ?

   Har inte läst en bok, mer än på sin höjd skumläst något kapitel i kurslitteratur, sedan jag var typ 12? Med undantag för en bok jag fått rekommenderad till mig och tvingade mig igenom när jag var typ 16. Förstod aldrig dess påstådda storhet. Alkemisten var det, du har kanske läst den? Vad tyckte du i så fall? Haha.

    Har ej läst Alkemisten, men kan absolut tänka mig att läsa den framöver. Vad tyckte du??

     Nej alltså jag LED. Så som jag fick det berättat för mig var som att svaren på universums alla gåtor skulle uppenbara sig, men jag tyckte den var fullkomligt platt och sa mig absolut ingenting. Det var en besvikelse helt klart, haha.

   Tim Berglings biografi. Blev djupt berörd av hans bortgång och tycker biografin var intressant och rörande att läsa.

    Åh, helt glömt den kom ut nyss, måsta läsa den!

   Naruto
   One piece

   Jane Eyre, Älskar verkligen den!

    Åh jag med!

    Jag har nog läst Jane e 20 gånger. Åh vad bra den är. Och svindlande höjder.

   Allt av Dostojevskij.
   Böcker är meningen med livet.

   Outlander-serien av Diana Gabaldon!!!!! Fast den har du säkert läst.
   Läsa är den bästa vilan, liksom motsatsen till scrollande ??

   Autisterna – om kvinnorna på spektrat
   Vårt matematiska universum
   Brev till mannen

   Tipsar alltid, alltid, ALLTID om den här – American gods av Neil Gaiman. Har BOKSTAVLIGEN fått gåshud av den. Den är så bra!!!

   Förra årets bästa bok för mig var Pachinko ❤

   Har som mål att läsa minst 25 böcker om året, lyckades med det vilket jag är glad över.

   1793, 1794 och 1795. Jag var mycket skeptisk till dem men kunde knappt lägga ifrån mig dem när jag väl börjar.

  AIKs lagkaptener utsedda och det är inga mindre än Sebastian Larsson och Alexander Milosevic. ???

  Vilket lag hejar ni på?

   Sebbe (hjärta)

    Inte Alex?

     nej, sebbe

   AIK såklart! ??

   Leif

   Bajen så klart!

   ?❤️?

   Bajen! ??

   ?❤️?

   Lag…och du pratar om AIK…pyttsan.

  VIll ni spela ett spel?
  Beskriv din psykiska (eller fysiska) sjukdom med en mening. Resten ska gissa vilken det är.

  Jag börjar,

  jag dör om du lämnar mig.

   … med risk för avslöja min okunskap, men, borderline?

    1 poäng till Sylvia 🙂

     Yey! Min tur, har två.

     1. Jag har AHDH utan superkraften.
     2. Jag fick ont i näsan när sjukdomstillståndet plötsligt uppenbarade sig framför mig.

      1, add? Mytomani?
      2, kärlkramp?

       Haha nästan, ADD och har utmattningssyndrom, d.v.s ”gått in i väggen”. ?

   Siamestvilling?

    Haha

    LOve you

   Mjölk, nej tack

    Celiaki?

     Celiaki är allergi mot gluten.

      Nej det är det inte, det är en autoimmun sjukdom som innebär intolerans mot gluten.

    Laktos

     Melvin e gluten och Molly laktos.

      ????

   Om mina rutiner eller omgivning plötsligt förändras raserar hela min värld

    Aspberger? Eller säger man autism these days?

     Asperger är på det autistiska spektrum

      Numera ställs inte asperger som diagnos, det motsvarar lättare autism nivå 1 utan IF

       Lättare autism ställs inte heller längre. Även om jag förstår vad folk menar med lätt/mild och svår autism.
       Autismspektrat är till skillnad från vad många tror, inte en rak linje. Där du har ”mycket eller lite autism”.Autism spektrumet mer likt en paj, där olika autister har olika stora delar av pajen. Tex är min överkänslighet för stimuli väldigt stor, medan svårigheter med min verbala kommunikationen är mindre ?

     Aspergers finns inte längre som diagnos, mycket pågrund av den problematik som hör dels kring Hans Aspbergers och dels för att funktionsnivåer stjälper snarare än hjälper.

     Men ja autism var helt rätt ?

    OCD?

   TV trevlig ring

   Nasse i Nalle-Phu har förmodligen samma

    Utvecklingsstörning

    GAD?

   När det var som värst visste jag exakt avstånd till närmaste allmänna toalett i typ hela Stockholm city ?

    IBS

     ??

   Men va, du är ju inte gammal/har krokiga fingrar…

    Reumatism

     Rätt ?

   Tänk om…

    Hypokondriker?

    GAD?

  Tyvärr blir man väldigt smal i ansiktet också när man går ner i vikt så därför har jag valt att låta injicera fett och gjort en ögonlocksoperation- sa Maggan för nått år sedan och taggade sin läkare som utfört proceduren. Men nu menar hon alltså på att hennes volym i ansiktet beror på anlag, viktuppgång och absolut inga procedurer eller ingrepp.

   …och att vi som undrar är avundsjuka fula haggor.

    Hon är den fulaste haggan av dem alla.

   Va, har hon sagt det?

    Japp.

  PONTUS RASMUSSON
  Sett hans senaste stories? Tydligen inte ihop med den unga tjejen men gillar att umgås med yngre. De la upp bilden ”som ett socialt experiment”. Okej, visst.

   usch läst om honom på FB

   Yuck.

   Men vad för socialt experiment menar de?

    Kan ju inte vara annat än skitsnack. Som du säger, vad bestod ”experimentet” av? Vad var poängen?

    Camcam, tkr du borde göra nåt inlägg om honom. Nån vinkling måste ju finnas. Typ detta s.k sociala experimentet?

  Skulle ni störa er på denna person?

  Personen har jag inte känt särskilt länge. Hen är ihop med en kompis till mig. När jag berättar något så fyller hen i historier (som hen antagligen fått höra av min kompis sedan innan) så jag sällan får tala till punkt. Hen fyller alltså i med det resterande från min historia som jag berättar.
  Hen är också en besserwisser och det går inte att berätta något nytt för hen eftersom hen redan ”vet allt”.

  Känner mig ganska elak men jag står inte ut. Kan också poängtera att jag aldrig betett mig oförskämt eller så mot personen i fråga och behandlar hen som en vän eftersom hen är ihop med min kompis men gud vad jag stör mig på denne! Helst när hen börjar göra en resumé över någonting jag varit med om som skedde långt innan jag kände hen.

   Svar ja. Är personen lite avundsjuk? Osäker?

    Kan tänka mig att personen är osäker kanske. Ibland känns det som att hen har ett komplex kanske över att hen inte har särskilt många egna äventyr som denne varit med om.

   Ja, det är ett konstigt beteende, socialt klumpigt. Nästa gång får du väldigt vänligt säga att nu är det jag som berättar, är det ok för dig att avslutar historien också? Blir kanske lite stelt men du behöver markera på ett tydligt men vänligt sätt var din gräns går. Personen verkar ha svårt för hur man uppför sig och kanske inte fattar att andra tar illa upp

   En person som vet allt och inte kan ha fel är ofta väldigt många osäker i sig själv.

    Får försöka markera.

    Och ja, personen ska alltid ha rätt i precis allt, även komma ihåg saker som hen inte ens varit med om själv. Så osäker är hen nog..

     Åh gud, såna människor är så jobbiga!

  Är Lady Dahmer och hennes man skilda?

   De står som gifta

    De lever varannanveckasliv.

   Det är nog bara dom som kan svara på det. Det har diskuterats frenetiskt här senaste halvåret. Någon säger att dom sett Oskar på tinder osv men någon separation/skilsmässa är inget någon av dom gått ut med

    Numera är hon ju rätt öppen med att hon har barnen ibland och bor ensam i lägenheten ibland.

   SOm vi alltid diskuterar, ja vi tror det. Nyaste ”beviset” är väl att hon säger när hon har barnen eller liknande på instagram.

   Antagligen bor de varannan vecka.
   Ja henens man finns på tinder.

   Kan vi släppa det nu?

   Känns onekligen som det. Ld svarade på fråga på ig story i veckan om hur länge hon sover på morgonen och skrev att hon går upp vid halv nio när hon är hemma med barnen annars 11. Låter som att hon bor varannan vecka i huset med barnen. Hon skrev en kommentar på faymes ig en gång också att hon skulle vara tillbaka i huset veckan därpå.

   Ryktena säger så.

   Konstigt för jag läste i en story för några dagar sen att hon skrev ”min man” i en mening som lät väldigt aktuell så att säga

    Nej ”min man handlar kryddorna” stod i ett gammalt recept som hon återanvände och la upp igen, det ligger i sparade stories från typ 2018.

   De kanske har ett modernt särbo-förhållande? Med tanke på att de både har hus och lägenhet..

   Hon har gått ner i vikt. Typiskt lycklig efter separation-effekt.

  Jag köpte precis en fond som hade gått ner jätte mycket i kurs. Var det bra eller dåligt?

   Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

    Förlåt men förstår ingenting?

     Det finns inga garantier på att fonden stiger i värde (= man får pengar) även om värdet på fonden hade stigit tidigare.

   Vilken fond? Om man vill sprida risken kan man sprida ut köpandet över en längre tid.

    månadsparar i den fonden

   Allt har gått ner nu. Tänk långsiktigt!

    Tack anna!

   Det kommer att gå upp och ner. Eftersom vi generellt befinner oss i en väldigt röd period, så tror jag att det var bra. Jag brukar fylla på mina fonder och aktier när alla andra får panik och säljer (dvs som i nuläget). Det är faktiskt även då jag tjänat som allra mest, för förr eller senare brukar det vända.

  35 år och har omkring en halv miljon sparat.

   skryt 😉

  Jag som hela tider tänker ”gud snart kommer folk klaga på att hon äter för lite”… tänk så olika det kan vara.

   Om vi säger såhär… hennes vloggportioner skulle aldrig resultera i sådan övervikt. Inte ens hennes 200g Marabou-kakor till mellanmål vid jobbdatorn skulle göra det.

    Räven, vet du om att hon har fött tre barn VÄLDIGT tätt inpå?

     Japp, det vet jag. Menar du att tre förlossningar innebär att man ska göra ohälsosamma matval? Det tar tid att bli av med baby weight for sure – men hon tränar inte och äter enorma mängder kakor, bakverk, glass, marängsviss, chokladkakor osv?

      okej, äter nog ohälsosammare än Helen men samtidigt rör ju hon sig väldigt mycket i och med gården. jag sitter still. Måste vara en tjockis….

      Men låt henne äta vad hon vill. Du får äta vad du vill även om någon annan äter annat.

     Som om det skulle vara en anledning ? bara en dålig ursäkt av kvinnor för att slippa ta tag i sin vikt

      Detta kan vara kvällen mest kräkframkallande kommentar. Grattis. Eller inte.

      Vad skyller alla feta män på då?

  Kenza la upp en bild från Maldiverna när dom åker båt och barnen har inga flytvästar på sig? Nu gick det ju bra.. men ändå ?

   Reser man så där med små barn mitt under en pandemi så är man nog inte så brydd kring övriga säkerhetsfrågor heller. Hon bryr sig nog inte, eller så är hon bara helt korkad.

   Brukar ju stå i resehandlingar till många länder att man får ta med flytvästar själva om man vill ha det. Det är onekligen problematiskt ibland utomlands i ett land där säkerhet och standard är annan än i Sverige.

   Ryser. Kommer aldrig mer skippa flytväst ute på hav eller sjö sedan jag läste om vad som händer Anna Wiis man. 🙁

    Vad hände? ? Vet att det var en båtolycka men inte mer än så

     Ja, det är det hon skrivit på instagram, att det kom ett stort oväder och alla 4 ombord föll i och hennes man drunknade. Jättehemskt. 🙁 Känns ju inte som om man ”borde” kunna drunkna när man är på en sjö, men tyvärr kan man ju det, och jag vet inte hur de hade det med flytväst men att läsa om hennes sorg gav mig en tankeställare om hur viktigt det är med säkerhet på sjö/hav.

    Eller Naya Rivera. Fyyyy tusan så sorgligt.

   Haha hur tror ni att barn i andra länder lever? Vilken jävla bubbla vi har här i Sverige ?

    Men poängen är ju att de inte lever där heller tvingas avstå från säkerhet på grund av brister. Jag bor I ett soligt varmt land där inte alla har eller måste ha olika skydd, men jag använder ändå all säkerhet jag kan med mina barn. Eftersom jag kan.

  Vad kan man hitta på för kul på sportlovet? Några dagar bara, inte hela veckan. Barn 12 och 8 år, vi bor i Stockholm men skulle gärna åka från stan ett par dagar och bo på hotell tex.

   Kolmården? En kryssning kanske? Romme? Kungsberget? Boda Borg Oxelösund? Laserdomes anläggningar brukar ha väldigt bra lovpriser!

    Tack bra tips! Boda Borg skulle kunna vara något för oss. Kolmården är så himla dyrt när man ska bo på Vildmarkshotellet (vilket man vill pga pool osv).

     Brukar finnas många trevliga hotell där barn är välkomna på ”relax avdelningen” som brukar ha stora pooler. Både Scandic och Nordic Choice hotel brukar ha bra utbud ☺️alla Clarion hotell har kvällsmat som ingår i kostnaden för hotellrummet!
     Brukar vara buffé med massa olika tillbehör.

   Ut i skogen och grilla korv.
   Undvik folksamlingar pga pandemin.

    Åh gud det är typ det enda vi har gjort i två år. Ska aldrig mer äta korv. Nu har vi precis haft covid allihop så tänkte vi kunde göra något annat ?

   Jag älskade att åka på kryssning till Finland som barn, så mysigt! Välj dock en mer faniljanpassad båt, typ silja line och inte viking line som är mer stök och fylla.

    Tack för tipset!

  Fick både ris och ros på ett praktiskt utbildningsmoment idag. Kändes som det var övervägande ris utan direkt motivering. Gråtit sen jag kom hem och är nu rädd jag inte kommer klara utbildningen

   Förstår att det är jobbigt. men det är ju bara ett moment, man kan inte vara bra på allt. Hoppas du blir godkänd iallafall.. kraaam

   Lär dig ta kritik och se det som en del av utbildningen. Be om mer information om kritiken om det känns omotiverat så kan du antingen hålla med och lära dig eller inte.

   Det är ok att tycka att det är jobbigt att få kritik. Var ledsen en stund och försök sedan analysera varför du fick kritiken. Delar av den är troligen relevant medan andra kanske inte är det. Det är ok att inte prestera bra jämt, det är ju en utbildning där det är tänkt att du ska lära sig saker. Då vore det ju märkligt om du redan kunde allt. Nästa gång går det bättre! Bara den som sover gör inga misstag 🙂

    Vilket fint svar!

  Alex och Carro Hermansson – skilt sig?

   Nej säg inte så ???

   Varför tror du det?

   Dom är inte skrivna på samma adress längre enligt Ratsit.

  Vem bryr sig Hahah hon får väl äta vad f-n hon vill

  Men det är väl ändå hennes ensak?

  Sån där.. Emma madrass, är det något att ha?? De verkar ha bra omdömen samt bäst i test av råd&rön, undrar som om man vågar chansa när det är online och ingen möjlighet att prova först? Tack på förhand 🙂

   Min kille har köpt en sån! Bra alternativ till tempur om man inte vill lägga så mycket pengar på madrassen. Men ja tycker absolut det är värt. Finns rabatt med mecenat ickså

   Har funderat jag med. Men läst massa som fått smutsiga produkter osv så jag tänker inte riskera få nån begagnad madrass ?

    Oj, några såna kommentarer har jag inte sett.. De flesta verkar mest missnöjd kring kundtjänst/bemötande och bristande information/leverans/retur..

  Mord i svenskparadiset, vad tror ni?

   Jag tror att mannen är skyldig. Förstår dock att dottern letar samband och vill skylla på landet, är nog jobbigt att ta in att det skulle vara en närstående som gjort det.

    Jag tror detsamma. Känns så långsökt att någon okänd gärningsman skulle smyga in på rummet som en slump när han var ute på långpromenad mitt i natten?

     Ja varför skulle nån smita in och kväva henne och inte rota runt efter pengar/värdesaker ?

      Nu när jag sett sista avsnittet så har jag också väldigt svårt att tro att det är nån annan än mannen själv.

   På tal om det, en liknande superbra dokumentär på Discovery+ Anni The Honeymoon Murder. Rekommenderas starkt!!

   Nja. Det är ofantligt många som blivit förgiftade på dessa semesterorter i DR, alltså verkligen ofantligt många (kommer aldrig att förstå varför man åker dit). De förgiftas genom antingen mat och/eller dricka till en sådan grad att de tappar medvetandet, och är sedan ett perfekt utbyte för personal eller övriga korrupta ligor att bryta sig in och stjäla pengar och värdesaker hos. Googla gärna, så ser ni hur många som har upplevt samma.

   Obs – har inte sett dokumentären, men följde fallet noga just när det utspelade sig, eftersom DR generellt har rykte för att ”mörda” turister genom för höga doser gift.

    Ja dom tar upp massa andra fall också i dokumentären. Nu var ju alla värdesaker kvar, därför har jag svårt att förstå varför det skulle vara någon utomstående.

  Tips på bra träningstights som klarar högintensiv träning mottages ??
  Kravet är att de inte ska ska vara genomskinliga när man gör squats & inte korvar ihop sig när man gör typ sit ups osv!

   Älskar nike, kommer tyvärr inte på vad de heter… ska leta

   I can I will tycker jag! Samt better bodies.

   Lululemon, hyfsat dyra men kvaliteten är super!

   Lululemon, bästa någonsin!

   NinePine modellen för HiiT. Sitter högt i midjan, superfickor för mobilen och helt squat säkra.

   Gillar Soc ribbade träningstights

   Nike.

   Ärligt talat så har jag köpt mina bästa tights på SHEIN. Sjukt billiga men så prisvärda! Kolla recensioner (filtrera efter recensioner med foton), så ser du vilka som är bra och kan sålla bort de mindre bra.

  Kontrastvätska, har ni fått några biverkningar av det?

   Nej. Fått flera gånger, aldrig biverkningar

    Tack för svar. Jag fick igår och är helt rödflammig vid bröstet idag och känner mig varm. Men det går nog över tills imorgon ?

     Låter som en allergisk reaktion mot medlet. Tycker du ska prata med vården och det är viktigt att du talar om det om du behöver få kontrast igen.

      Tack ja jag kanske ska ringa dem. Har fortfarande biverkningar nu när jag vaknat men mår lite bättre iallafall
      Ha en bra dag!

   Jag fick en ganska allvarlig reaktion med andnöd och behövde få adrenalinspruta i låret efter att kortisondroppet inte hjälpte. Men det ska tydligen vara väldigt ovanligt.

   Ja fy fan, mina äggledare gjorde jävulskt ont efter ?

    Så jobbigt ? jag har ont i magen också. tack att du svarade.

   Ja jag fick en allergisk reaktion efter så jag fick kortison och något annat samt varning i min journal. Väldigt otrevlig upplevelse ?

  Jag är en föredetta missbrukare (droger). Fråga mig vad du vill!

   Vad är det värsta du har gjort som hög?

    Svårt att välja…. men väljer nog
    När min familj hälsade på mig (bodde i en annan stad) och jag bestämde mig för att knarka hela natten och vara helt slut resten av helgen.

     Usch har gjort samma faktiskt. Och svarade inte på telefon dagen efter pga sov. Så synd om mina föräldrar de var så oroliga.

      Jag träffade dom men var ju på hemskt humör exakt hela helgen.

   Bra jobbat att du tagit dig ur det❣️

    Tack!

   Varför teStade du första och andra gången? Reflekterade du över hur extremt beroendeframkallande det är? ?

   Bra jobbat att du är fd! ??

    Testade pga blev introdicerade av mitt ex. Blev inte påtvingad men blev inbjuden i världen.

     Reflekterade NOLL!

      Eller hur, ung och dum. Obehandlade psykiska problem så jag kunde inte bry mig mindre.
      Levde bara för dagen, visste inte var imorgon var.

   Har du några men från ditt missbruk?

    Inga men vad jag kan komma på. OBS höll ej på med extrema droger

   Vad brukade du?

    Får se om denna får vara kvar…. Vill inte skriva ut alla men de vanligaste

    K0Ka1N – extremt beroendeframkallande
    ¤mf3t4m1n – du kommer förlora allt
    GHD – lova mig att aldrig prova. Det är en av de värsta drogerna som finns.
    Mdm4 – lycka på burk, du får betala i efterhand.

     Vad är ghd? Menar du b istället för d? 🙂

      hahah ja såklart!

       Var så otroligt populärt bland tonåringar i Göteborg när jag var i mina tidiga tonår! Är sååå glad jag aldrig provade!

   Känner du att du måste vara extra hälsosam nu, för att typ ”gottgöra” kroppen, eller kompensera?

    JA! Jag har börjat träna, går 10 000 steg varje dag, äter hälsosamt. Försöker verkligen ta tag i min kropp.

   Är du orolig för återfall?

    Det är där varje dag. Om än långt borta idag.

   Hur fick du pengar till knarket?

    Jag var högfungerande så jag hade ett ”fungerande” jobb och vardag (jag kom påverkad dit ibland). Jag tjänar ganska bra och vissa droger är läskigt billiga.

     Misstänkte kollegor någonsin ditt missbruk?

      Nej, men de såg att jag inte mådde bra

   Har du några tips för att hantera en närstående med drogmissbruk? Hen är ren i perioder men faller alltid dit igen och då är det riktigt dåligt…

    INga tips tyvärr :(… Fick ingen hjälp av min familj. Ingen visste om det, jag sökte själv efter hjälp… Jag råder dock dig att söka hjälp via någon beroende förening..
    Googlade och håller med till 1000% om nedstående:
    Inse att det är ett problem.
    Försök att prata med personen om problemet.
    Sök professionell hjälp.
    Utbilda dig själv om beroendet.
    Ta hand om dig själv.

   Hur länge missbrukade du?

   Hur mycket pengar har du lagt på droger? Förstår att det är svårt att räkna antagligen, vet inte alls vad det kostar eller något. Men är det liksom 500kr i veckan eller 5000kr i veckan?

    Ca 4 år. Väldigt olika, men ca 100kr – 1000kr månad.
    Knark kan vara väldigt billigt

     Knark är väl snarare väldigt dyrt, dina summor är det absolut billigaste missbruk jag hört talas om..

   Bra jobbat! Hur lyckades du sluta?

    1. DUMPA ASET (partner, vän, släkting som fick dig att börja/du umgås med)
    2. Terapi
    3. Ändra liv, skaffa hobby, börja träna, skaffa nya vänner. Nytt liv.

  Behöver råd då jag är kluven. Jag har fått kontakt med en gammal bekant som är gift men i en dålig relation där hen konstant blir nedvärderad, hotas med att bli dumpad ofta, att partnern ångrar barnen osv. Hen mår inte bra av den psykiska misshandeln men funderar ändå på att stanna, endast pga barnen trots att hen inte är lycklig i relationen eller älskar partnern. Vi har haft kontakt snart 2 månader och träffades nyligen och det var lika bra som vi tänkt oss. Nu ska hen bestämma sig för om hen ska stanna kvar i sitt dåliga äktenskap eller gå vidare med mig. Vad hade ni gjort? Jag är verkligen inte personen som gillar gifta personer men när det är så dåligt så har jag försökt vara ett stöd som sedan utvecklats till något mer… samtidigt känns risken stor att hen stannar i äktenskapet och jag slösat min tid.

  Det kanske är lika bra att avsluta kontakten men samtidigt klickade vi direkt och kan prata om allt.

   Prova! Det kan ju bli jättebra. Bättre att testa istället för att ångra sig.

   Vill du alltså mer med personen?

   Vad hade ni för känslor för varann tidigare?

   Och du är säkert på att det inte bara är ett fult sätt att få dig i säng/ha dig vid sidan om?
   Män är experter på sånt.

    Ja, jag har varit ensamstående 2 år efter att ha lämnat en narcissist.

    Vi tyckte om varandra och har pratat i telefon och kört videosamtal varje dag flera timmar sedan vi fick kontakt i december.

    Vi har som sagt träffats i helgen och har kontakt än och ska eventuellt ses igen nästa helg. Det är bara att hen är för ”feg” för att ta steget att lämna av rädsla för att förlora tid med sina barn. Så därför jag känner att jag ligger i underläge.

     OM, stort om, han lämnar sin partner kan ni bli ihop. Men det ska han göra på egen hand, inte med dig som hejaklack. Och om frun nu är så hemsk som han påstår, vill du göra dig själv till måltavla som den andra kvinnan?

     Ledsen att behöva säga det, men har du varit med en narcissist bör du vara extra försiktig. Risken är att andra narcissister sniffar sig till dina issues och vill ta vid där den förra slutade. Och de spelar gärna offer för att göra det, så du tror att ni båda varit utsatta, men det är i själva verkat de som utsätter sin partner. Jag har varit med om exakt detta. Av ren självbevarelsedrift bör du åtminstone kräva att han lämnar innan ni tar er relation längre.

   Låter som det kan bli en väldigt jobbig situation. Om hen är i en relation med en person som psykiskt misshandlar hen så lär det bli en explosiv situation om partnern går veta att hen träffat dig och vill skiljas. Partnern lär inte dra sig för att göra ert. liv så jobbigt och obehagligt som möjligt. Bara du vet om du tycker att det är värt det.

   Personen du träffat lever i en destruktiv relation och ska inte underskatta risken för att bli utsatt för fysiskt våld när hen gör slut. Hen behöver skaffa sig stöd innan hen tar steget och förbereda sin exil ordentligt. Ta stöd av tex kvinnofridslinjen eller annan lämplig organisation.

    Hen fick reda på att vi träffades i helgen och blev massa samtal och sms. Hen har även sagt till partnern att hen vill skiljas men sen handlar det väl om att verkligen gå igenom med det. De går i familjerådgivning men partnern är expert på att manipulera och linda hen kring sitt lillfinger. Därför jag tror att relationen mellan dem kommer fortsätta…

     Ha i åtanke att du bara får höra en version.

     Så han vågar inte göra slut men han vågar ha kontakt med och träffa en annan kvinna. Han är också så obrydd kring hur detta sker att hans fru direkt får nys om att en träff ägt rum? Praktexempel på ett arsle som lägger skulden på sin fru.

   Jag hade inte inlett något med en person som för det första är gift fortfarande, spelar ingen roll om det är relationen är dålig. För det andra så hade jag inte dejtat någon i det mentala skicket, risken är att du bara blir en rebound. Personen måste läka själv först.

   Jag känner inte att det kommer bli bra för dig det här. Min första tanke är att den gifta personen inte kommer lämna för dig. Den andra är att om den lämnar så riskerar du att vara en väg ut.

   Oj oj oj vad det där INTE låter bra.
   Jag skulle säga spring därifrån så fort benen bär dig!
   En person med en extremt rörig situation som du dessutom bara vet ena sidans version av.
   Hen måste reda upp sitt liv utan att blanda in andra. Sen bör hen vänta och se vad det landar i – göra slut eller fortsätta.
   Som singel kanske hen inser att hen vill ha en ny relation direkt, eller inte.
   Men just nu? Backa ur!

   Sorry to break it to you. Min tidigare chef utnyttjade kvinnor genom att använda precis dessa ursäkter, han var en extremt snäll person (för den som inte kände till hur manipulativ han egentligen var). Låter som taget ur hans mun, alltid påstod han att:

   – Hon inte förstod honom alls, hon misshandlade honom verbalt, hon bara klagade på honom konstant, att de enbart hade gift sig av skattemässiga skäl, att äktenskapet var brutalt dåligt och att han mådde så oerhört dåligt i det, att de aldrig umgicks eller pratade, att de inte hade haft samlag på flera månader, att det inte fanns någon kärlek etc. Historierna slutade liksom aldrig. Jag VET däremot att det inte stämde alls, under tiden som dessa saker sades av denna manipulativa man, vittnade tjejen till nära vänner om att de hade en väldigt bra och stabil relation, att han bjöd henne på dyra resor till Maldiverna, Zanzibar etc., att han tjatade om att få barn med henne så hon blev gravid med hans barn (medans allt detta höll på bakom hennes rygg…), att han alltid överöste henne med kärlek och komplimanger, att de hade bra samlag och ofta.

   Därför: Spring så fort du kan! En man som träffar en annan kvinna BAKOM sin nuvarande frus rygg är ingenting att ha. Vilken fegis. Om han nu verkligen inte tål henne då agerar han som en man, eller snarare en human människa, och skiljer sig för därefter att inleda något med någon annan.

   Uppmanar dig starkt att hålla dig borta från denna situationen. Förklara att du tycker han är trevlig men att det inte är ett karaktärsdrag du vill ha i ett liv – en man som mer eller mindre är otrogen mot sin fru för att han är för feg för att skiljas.

  Men vad är detta. Vi vet inte hur många kalorier Helen äter. Du kan ju föra kalkyl och försöka räkna ut det baserat på vad hon visar upp på sociala medier, men det är klart, någon gräddig sås kan ju alltid slinka med däremellan så I guess we’ll never know for sure.

   Kan ju försöka med hjälp av statistik och trolighet.

    Om det är vad du vill lägga din tid på.

  Jag har plötsligt fått för mig att jag ska lära mig att sticka nu när jag är gravid med andra barnet. Kan absolut inget om handarbete mer än det man lärde sig i grundskolan ? Har nu tränat lite grunder typ rätstickning, aviga maskor och liknande och börjar bli sugen på att faktiskt GÖRA något. Kollat på mönster till enklare saker men det… är… obegripligt?! Haha jag har aldrig känt mig dummare än när jag läser dessa mönster? Help a rookie out. Borde jag låna någon bok på bibblan? Finns det något bra på youtube? Jag vill alltså lära mig att läsa mönsterguiderna, försöker googla en del förkortningar osv men vissa saker lyckas jag inte ens googla mig till. Hur har ni andra som lärt er sticka i vuxen ålder gått tillväga? ☺️

   Kolla på youtube! Har lärt nog allt där. Kan du tät och avig-stickning har du kommit långt. Börja sticka något lätt typ halsduk. Finns även nybörjarmönster på tröjor på exempelvis på petitknits eller drops hemsida. Nybörjarmönster har ofta inga förkortningar så enkelt att förstå. Det är bara att testa sig fram och öva och repa upp och öva och repa upp… tillslut blir det bra! Lycka till.

   Som redan tipsat! Youtube har jättebra enkla steg för steg-videos. Jag kunde redan grunden men lärde mig kabelstickning där!.

   Kolla på garnstudion. De har väldigt pedagogiska videor. Och massor med sådana. De svarar rätt så snabbt på frågor kring deras mönster också.

    https://www.garnstudio.com/home.php?cid=12

    Under tips och hjälp finns massor av videos. Mössor är ganska bra att börja med. Pannband. Halsdukar eller fuskpolos också. Eller bara något med mönster i rätt/avigt. Flätor är också kul och blir fint. En babyfilt. Kudde. Ja. Beror på vad du vill göra.

   Stickar mycket och tipsar om halsduk eller bebisfilt! Då är det bara fram och tillbaka, inga ökningar och minskningar osv. Halsduk är perfekt att sticka i resår (oftast 2 räta, 2 aviga). Lycka till!

   Jag var i samma sits som dig en gång och DETTA mönster var perfekt att följa: http://jojokansjalv.blogspot.com/2012/01/sticka-sockor.html?m=1

   Så bra och tydligt beskrivet, du kommer klara det om du kan räta, avig, öka och minska! Mönstret kompletteras med jättetydliga bilder. Att sticka detta mönster gav mig kunskap och självförtroende att sticka mer. Lycka till ?

   Jag kan tipsa om mönster från Petiteknit, de mönster med enklare svårighetsgrad har i princip alla steg beskrivna med videor på hemsidan. Visserligen på danska, men tycker att det går att hänga med ändå. Plus att de har fina mönster. Lycka till med stickandet! ?

  Jag älskar hennes samarbeten med hello fresh och Santa Maria , så många goda maträtter jag blivit tipsad om! Älskar hennes personlighet, bryr mig ärligt talat inte om hennes vikt ett dugg. Få personer som är så driftiga som Helen, roddar barn, jobb, renovering, lantbruk, djur är bara en bråkdel av vad hon har för sig.

   Men allt det du radar upp gör hon ju i sitt jobb, i vloggarna. Finns hur många som helst i detta land som gör samma som hon ovanpå ett vanligt heltidsjobb.

  Vantrivs på mitt jobb. Jag är nyexad med bara ett års erfarenhet. Berättade för chefen att jag har varit stressad och hon kontrar med ”men stress kan ju också vara något bra!” Typ som att man blir mer produktiv under stress..

  Vill helst bara säga upp mig men har ingen plan B. Det är svårt med jobb just nu och jag har som sagt inte så lång erfarenhet. Aahh så less

   Har du funderat på varför du inte trivs? Arbetsuppgifter, kollegor, situationen med covid (om ni jobbar hemifrån mycket), arbetssätt, förväntningar eller kanske något annat? Är det ett företag du ser att du kan utvecklas inom, kanske gå vidare till annan tjänst?

    En kass chef och för hög arbetsbelastning.
    Har aldrig fått höra någon positiv feedback från henne sedan jag började (trots att jag vet att jag gör ett bra jobb).
    Ett väldigt litet företag så det finns inga möjligheter att klättra tyvärr.

  Ålder på er som brukar vara altiva här på BB??

   0-18

   19-25

   För gammal. Borde veta bättre.

   Mentalt äldre än fysiskt.

   31

   Gud vad den hör floppade pga telefonen dog ? skulle givetvis ha med fler åldersspann men hann inte

  26-35

  Jag gillar Helen men kan också störa mig enormt på hennes vikt, och inte bara för att hon är väldigt överviktig utan för att hon i varenda vlogg äter SKITSAKER. Och stoltserar med det. Hon trycker i sig så jääkla mycket godis, kakor, bakverk och allt vad det är och maten är inte nyttig nånstans heller.
  Hon är andfådd i alla videor och har gått upp säkert 40 kg? Tycker verkligen inte att barnafödande är något man kan skylla på hela tiden. Man ser ju hur hon äter i varenda vlogg och att hon aldrig tränar. Och att hon fortsätter och fortsätter att bli ännu större. Så nej, att föda barn är bara något som kvinnor älskar att skylla på. Majoriteten av alla går ner sina kilon automatiskt, och om inte automatiskt så medvetet. Och det bör man göra för hälsans skull. Konstigt att de allra flesta med flera barn är hur slanka som helst då ?

   Ja hon liksom vaggar fram och flåsar bara hon går över gårdsplanen, förstår inte hur man kan välja att leva så. Å andra sidan kanske hon är deprimerad och äter för att fylla nåt tomrum? Sånt är ju försvårande och svårt att ta sig ur. Men det är cringe varje gång hon tuggar i sig ett 500 kcal-bakverk eller öser grädde på glass.

    Ni borde båda istället fundera över vad det är som gör att ni provoceras så mycket av hennes vikt? Att ni till och med funderar över hur mycket kalorier hon får i sig? Är ni deprimerade och behöver fylla något tomrum?

     Jag kan bara svara för mig såklart, och jag provoceras för att det är så grisigt. Hon har ingen självkontroll. Det är äcklande och provocerande.

      Detta var ju ett icke-svar. Förstod du frågan?

    Du e cringe.

   De allra flesta? Hahahaha. (Inget fel med det).

  Har tagit en liten stickling från min Monstera och satt den i vatten för ca 2v sen. Nu har det skjutit ut två 5cm långa vita maskar från luftroten och ett annat ställe på den och jag undrar om jag kan plantera den nu eller ska jag vänta?
  Det är första gången någonsin jag tar en stickling så kan ingenting!

   Ja, har det kommit rötter så är det bara att plantera. Du kan även snagga rot-topparna litegrann o låta dem stå ilte till så du får ett bra rotsystem. Bättre, så att växten garanterat överlever.

  Jag har två funderingar gällande hormonproblem ELLER NÅGOT.

  1. Någon som vet något typ kosttillskott eller annat som hjälper mot extrema svettningar? Har nämnt mitt svett för läkaren men hen har inte riktigt tagit det på allvar, men jag lider oerhört av det. Har googlat några kosttillskott men har sett att man ej får kombinera dem med östrogener, och jag käkar p-piller i medicinskt syfte. Så antar att man ej får kombinera det då? Tips tips?

  2. Vad gör man om ett läkemedel är restnoterat? Min medicin som ska krympa en tumör i hypofysen tar slut om bara ett par dagar och det är restonterat och alla alternativa märken är slut överallt. Min läkare är omöjlig att få tag på så har ej fått kontakt där. Tips tips, igen?

   Salvia hjälper mot svettningar.

   Men testa också att byta p-piller!

   Prata med apoteket och fråga vad du ska göra. Ring annars 1177 om du inte får tag på din läkare.

  Har cassandra klatzkow ännu kommenterat sin eventuella gastric bypass operation? Eller viktnedgång hur hon gjort i annat fall?

   Undrar också????

  Jag haaaaaaaatar att skriva på min examensuppsats. Känner mig fruktansvärt stressad. En fråga till er (vill inte fråga min handledare……), när jag beskriver min teori – kan jag beskriva en etablerad teori men sen i slutet på avsnittet skriva en ”sammanfattning” där jag skriver vad jag tar med mig av teorin, alltså hur jag ser på teorin/hur jag kommer använda den i min analysdel. Vill liksom inte använda alla delar i teorin i uppsatsen. Kan man ens göra så?

   Du kommer att lösa det!
   Gällande din fråga – Absolut! Det är precis så man ska göra ?

    Tillägg till min kommentar ovan: förklara också varför du avser att använda vissa delar av teorin, men inte andra.

   Det tycker jag absolut att du kan 🙂 är ju av stor vikt att man kan visa hur man tänker kring den valda teorin i relation till sina resultat. Enda man bör ha i åtanke är väl att den valda teorin ändå ska kännas rimlig, och skulle 90% av en teori inte fungera vid tolkningen av sina resultat, så kanske man bör byta teori till någon annan.

  Nu måste jag få ur mig något…
  Facebook visar mig en grupp som heter Hundvakt någonting när jag går in under grupper. Folk där är inte kloka! Så många inlägg där människor söker någon som vill passa deras hund varje dag gratis, folk som söker en hundvakt akut för att de tänker resa utomlands i fyra månader osv. Det värsta är de som tänker lämna sina hundar till okända människor samtidigt som de beskriver hunden som reserverad mot främlingar eller ”har stark separationsångest” eller helt nyinförskaffade valpar. Men vad fan?!

  Bryr sig folk inte om sina hundar? Skulle aldrig i hela mitt liv lämna över min hund till en okänd människa jag fått kontakt med på Facebook. Hur vet de att hunden inte hamnar hos någon som gör den illa? Bryr man sig inte om att man utsätter sin hund för ångest för att man inte är beredd att betala priset för att ta hand om en levande varelse?

  Här ser man att det är och alltid kommer att vara skillnad på att vara förälder och hundägare. Inte en enda förälder utom möjligtvis grava missbrukare skulle frivilligt lämna sitt barn till okända människor eller prioritera en lång utlandsresa framför sitt barns välmående. Så sjukt!

   Jag hittade via en sån facebookgrupp en liten hund att vara hundvakt åt tre dagar i veckan! I det här fallet kom hundens ägare in på en utbildning och flyttade till min stad. Är hundvakt gratis för jag tycker det är mysigt med sällskap på dagarna när jag jobbar hemifrån ? Så allt behöver inte vara skit med att leta hundvakt på Facebook! Däremot blir jag väldigt skeptisk när jag ser folk som söker hundvakt ”akut!!!”, tycker man har någon slags skyldighet som djurägare att bygga upp ett nätverk runt djuret.

    Precis så jag menar. Inget fel att leta en hundvakt på internet i sig, men alla de här som verkar ha skaffat hund utan något större konsekvenstänk och utan att vara beredd att anpassa sitt liv efter att man valt att bli hundägare.

     Vi ska inte resa i sommar och jag skulle gärna passa någons hund gratis men vet inte hur jag får tag på någon som behöver hjälp.

   Min fd granne visade sig vara zoofil. Så skulle aldrig lämna ut min hund till främlingar.

   Usch, har tyvärr exakt samma erfarenhet och det är så sjukt! En kollega berättade att hen nyligen adopterat en gatuhund som har mkt rädslor osv, några veckor senare söker de hundvakt över nyårshelgen (bor i en europeisk storstad)… Detta är alltså första nyårshelgen centralt i en stor stad med MKT stök, fylla och fyrverkerier för en stackars rädd hund och ägaren bara sticker och dumpar ansvaret för någon annan ? Och i tråden söt bild på hund, bara massa hjärtan och kommentarer om hur söt hunden är bla bla

  LIGGA – serien. SPOILER. läs inte vidare om du tänkt se serien!

  Hallå! Vem spelar Clara Henry, tänker på slutet. Är det Lines alterego? är hon psykiskt sjuk? Flera personligheter? Någon som vet??

   Det är hennes ”dvävulen på axeln”, hennes inre elaka röst typ.

    Men vem är den andra tjejen helt plötsligt söm kommer i slutet? Hon är också ”elak”. Haha

  Jag började träna på gym för 1 månad sen. Nu när jag var där senast så kände jag hur mitt hjärta började hoppa i otakt och skippade slag. Är det här normalt under träning? Det var obehagligt och märkte även på pulsräkningen när det här hände då den inte visade slagen. Men det var som bortblåst när jag kom hem

   Det låter som flimmer, det går att ta EKG på VC.

   Jag får så när min kropp kämpar mot exempelvis infektion. Du har inte känt dig hängig på andra vis? Fortsätter det vara så vid ansträngning så tycker jag att du ska kolla upp det, men de flesta får hjärtklappning ibland och det är oftast helt ofarligt. Börjar man oroa sig för det så fortsätter det ofta och kan bli en ond spiral av det, så kolla upp det med VC om du är orolig.

   Nyvaxxad?

  Har ni någon favorit bland billigare doftpinnar? Jag gillar rituals doftpinnar men jag tycker att de är lite väl dyra. De billiga jag har köpt har luktat typ… stark tvål. Finns det någon sort som är billigt men inte luktar så billigt? ?

   Rusta hade förut men vet inte om de slutat med dem eller om de var tillfälligt slut sist jag var där

   Vad är dyrt för doftpinnar?