195 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon fler än jag som blir helt galen på alla frågor om cookies så fort man öppnar en sida?

  Jag försöker aktivt att trycka bort alla för att inte bli nedlusad av reklam på sociala medier. Men jag känner att jag orkar inte längre, nu stänger jag heller ned sidorna och hoppar över att titta på olika sidor.

   Fel sida. Jag lade kommentaren på rätt sida.

  Underbar anekdot från bloggen Cornucopia. Han beskriver en filmsekvens som valsar runt på nätet. En ukrainsk ”babusjka” (farmor/mormor) ska filmats när hon gick fram och skällde ut ryska soldater på sedvanligt ukrainskt intellektuellt sätt. Hon sträckte fram nävar med solrosfrön och sade åt dem att lägga dem i fickorna, så att det åtminstone kommer att växa solrosor där soldaterna blir liggande. (Solrosen är Ukrainas landsblomma.)

   Har visats i tidningarna igår med. Expressen eller Aftonbladet.

   Nu började jag gråta.

   Vill tipsa om att man kan lämna in kläder hos Naturkompaniet som skickar till Ukraina. De står för alla kostnader och skickar även själva kläder och utrustning. Bra tillfälle att rensa ut tjocktröjorna och annat som hjälper mot kylan.

  Vilka tror att en atombomb kommer att släppas snart? Vilka tror att kriget kommer att sluta som i Libyen, Syrien etc att folk bara slutar bry sig?

   Ingenting tyder på atombomb i det här läget?

   Jag tror han vill ha ett snabbt avslut på kriget. Och så fort som möjligt ta makten från presidenten. Det är hemskt.

   Tror inte på atombomb. Tror inte heller det blir så att folk slutar bry sig, dock att det kan sluta med ett ”dödläge” där Ukraina till stor del är ockuperat av Ryssland. Typ som det blev med Krim innan det här. Och då tror jag absolut ett stort fokus från konflikten försvinner.

   Hoppas ni har rätt, atombomber innebär nog slutet för oss alla.

   Folk slutar bara bry sig om event som sker väldigt långt från den egna sfären. Emotionell fatigue kan man kalla det. Närstående konflikter berör mer och längre. Minns kriget i forna Jugoslavien, vi talade om det i ett års tid varje dag.

   Fast jag förstår inte varför Ryssland skulle vilja starta ett kärnvapenkrig, för det skulle ju drabba även den egna befolkningen..?

    De ”vill” inte det. Det var ett hot för att NATO inte ska lägga sig i.

     Litar du verkligen på att Putin inte kommer att göra verklighet av sina hot? Det gör inte jag. Han har ju visat precis det.

      Finns ingen anledning för Putin att använda atombomber NU, eller hur tänker du då?

      Det är som sagt något som det eventuellt finns risk för om NATO lägger sig i.

       Jag skrev inte ”nu”. Men att de har kärnvapen, samt uttalar indirekta hot om att använda dem, gör såklart att funderingarna börjar.

        Okej men den oron kan man spara på imo, eftersom ingenting tyder på att ryssarna skulle börja atombomba nu.

         Jag har ingen oro, utan uttryckte bara en fundering om varför Ryssland skulle kunna göra det överhuvudtaget (som sagt, de har ju vapnen och har uttalat hoten) eftersom det skulle drabba även den egna befolkningen. Det får jag inte riktigt att gå ihop.

          Hotet var ju riktat mot NATO. Dvs atombomberna skulle antagligen riktas mot det NATO-land som la sig i.

           Fast det är ju inte som att konsekvenserna av att kriga med kärnvapen begränsas till ett litet område, det kommer ju att beröra typ hela Europa plus Ryssland.

           Nja, om de skulle bomba i USA (vilket deras hot antagligen till största del var riktat mot) så skulle det ju inte drabba Europa.

           Svar till Anonym / 20:51

           Om Ryssland skulle använda kärnvapen mot USA så har vi ett kärnvapenkrig där USA 100% använder kärnvapen tillbaka vilket hade påverkat oss i Europa och hela världen.

    Fast varför skulle det göra det? Finns ju atombomber med lägre räckvidd? Ryssland ligger långt bort om dom skulle få för sig att köra en liten bomb mot något land långt mot väst?

   Putin sa att ingen skulle blanda sig i, och nu skickar flera länder vapen om än inte trupper. Så beror på hur yolo putin är. Om han försöker skriva in sig i historien för att ha startat ww3 istället för att åldras och dö dvs.

    Ja det är skrämmande verkligen, en svår situation. Blanda sig i och skicka vapen så kan det bli värre så att kriget brer ut sig men samtidigt vill man ju hjälpa fast inte riskera att bli attackerade själva, svårt läge. Sådana grymheter man sett idag, de attackerar ju oskyldiga civila. Hemskt.

    Ja men Putin är också smart (”smart”) han vet att om han använder kärnvapen så kommer något av kärnvapenstaterna tex usa eller Frankrike skicka en kärnvapenhälsning tillbaka och det vill han knappast. Ryssland är 144miljoner människor och vi är 7.7 miljarder människor så det är inte så att hans land är majoritet. Bara usa är 300miljoner. Man får lätt för sig att Ryssland är allsmäktiga men så är inte fallet. Sen hr dom Lina i ryggen vilket är 1.4miljader människor men ff så är vi ”övriga” i majoritet med 5.5 miljarder människor.

     Kina inte Lina.

     När jag skriver ”yolo” (you only live once) så menar jag att han kanske inte bryr sig om konsekvenserna. Han är snart 70 och har kanske 10 år kvar av livet. Så hur vill han gå till historien? Vill han bli lika ökänd som hitler och stalin? Vem vet vilken typ av ålderskris en diktator kan ha.

   Nej ingen atombomb. Man släpper inte bomb för då blir landet obrukbart i 100år. Varför ska man göra det när man vill ha makt/land? Vilket är det ryssen vill ha.

  Jag vågar inte läsa DN längre. Det står att många inte förstår hur allvarligt läget är. Tror ni Putin kommer försöka ta sverige ??och skriv gärna varför i så fall. Jag tror det. Pga hans maktbehov och att han startat med Ukraina. ?

   Jag tror inte det, inte alls. Visst Putin är galen men att han skulle försöka ta Sverige är ljusår ifrån att gå in i Ukraina. Ukraina är ett grannland som för inte så lång tid sen (med historiska mått mätt) var en del av sovjet och Ryssland började ju ta över vissa delar redan 2014. Först om det blir fullskaligt världskrig och Ryssland tagit över de baltiska länderna, Polen och typ Finland hade jag börjat oroa mig för Sverige

    Fast dom har ju varit här mycket med ubåtar. Hoppas verkligen det inte blir krig. Många ryssar är nog emot det med. Att Putin vill bli ihågkommen som en hemsk person. Det förstår jag inte.

     För att Sverige ligger strategiskt bra till.

     Han betraktar sig nog snarare som en stark, handlingskraftig ledare.

     Jag räds på riktigt att han ska kunna dra det hur långt som helst. Han är en gammal man med storhetsvansinne, är omringad av ja-sägare och ”svaghet” påstås vara det han föraktar allra mest. Han har inget att förlora. Go big eller go home, typ.

     Hoppas att jag har fel.

     Han är galen och paranoid tror jag, han tror att andra länder vill attackera Ryssland. Paranoia. Ja de har varit här och rekat med ubåtar, redan på 80-talet ju och har väl funnits andra spioner här också. Många ryssar är så klart emot krig medan vissa andra är livsfarliga och på krigstigen. Hoppas självklart inte det blir krig här men risken finns dessvärre.

    Polen är med i Nato, detta till skillnad från Sverige och Finland som förlitar sig på andra för ett försvar.

   Läs då inte DN. Ingen kan veta vad som kommer hända härnäst. Jag tror inte han kommer försöka ta Sverige, kanske i framtiden.

    Precis som K ovan skrev!

   Vad jag förstår så ligger 80% av Rysslands militär upptagna med Ukraina just nu, rätta mig här om jag har fel. Vilket skulle betyda att en till invasion vore omöjligt, däremot kan han ju bestraffa genom någon slags punktmarkering och orsaka skador. Tror inte det kommer ske dock vill jag tillägga.

    En tredjedel av Rysslands styrka uppges vara inkallade just nu enligt tidningarna.

    Jag har läst något liknande, att i princip hela Rysslands militära styrka är fokuserade på Ukraina nu såklart, vilket gör att de inte kommer att attackera något annat land – just nu. Vad som händer i framtiden vet ju ingen tyvärr…

     Såklart inte nu. Men sen då? Vi är ju mycket mindre land änn Ukraina. Fy fan vad han ställer till med.

      Skandinavien är känt för att vara ”fewer, but better”. Även Ryssland tänker flera gånger innan de attackerar oss.

       Finland kommer definitivt att sätta hårt mot hårt, Norges situation har jag ingen insyn i (de är dock med i Nato), men Sverige har ingen armé att tala om.

       En snabb googling ger mig följande siffror:

       Sveriges försvarsmakt uppgår totalt till 24 000 man i stående styrkor, och
       31 800 man i reservstyrkor.

       Som jämförelse har Finland 34 700 i stående styrkor och reservstyrkor på 900 000 man.

       Sveriges armé har på sin höjd ett symboliskt värde. Vi är så underbemannade att det närmast vore ett kamikazeuppdrag att ens försöka sätta emot.

        Sverige och Finland har ju ett avtal att samarbeta vid situationer som dessa.

        Sluta skriv sådana dumheter, fattar du inte hur korkat det är?

         Det inget akut läge för Sverige nu. Det är därför en god idé att vara medveten om hur illa rustat Sverige är i nuläget så att vi kan bilda opinion för att rusta upp. Vi har alla förutsättningar för att på kort tid skapa ett starkt försvar. Och då är vi redo om läget skulle bli akut, om säg 10 år.

          Sverige håller på att rusta upp sitt försvar för fullt! Det har varit en stor diskussion senaste åren som ingen kan ha missat?

          Det har varit debatt om detta under många många år. Vi håller just nu på att r-usta upp för fullt.

           Mm. Jag har ej bott under en sten. Jag tänkte mer i stil med RUSTA UPP.

           Det är ju det vi gör just nu. Enligt försvarsministern iallafall.

          Sverige har byggt sitt försvar på att vi får hjälp av andra länder pga vi är med i EU, finns klausul som säger vi ska hjälp varandra, + nära samarbete med Nato, vi tränar och gör övningar tillsammans. Sen har vi inte 100% säkert stöd men det finns stöd. Och om kriget kommer kommer mannen 18-60 troligtvis inte få lämna landet utan strida (vilket får mig att gråta när jag tänker på att outbildade ska behöva gå ut i strid).

         Vet inte vilken kommentar du menar. Men tänk på att en del är mer insatta här i detta. Att se läget som det är är inte korkat!

          Har Putin betalat dig?

        I nuläget känns det som att hela Sveriges försvar borde placeras i och omkring Gotland medan vi bygger upp igen. Sverige med sina kuster och historia borde ta mig tusen ha världens bästa flotta. Iaf inte världens ynkligaste.

         Det har ju funnits tacksamma skäl till att inte behöva rusta militärt. Neutralitet, EU och europeisk fred.

         Nu dig tyvärr den europeiska freden. ?

          Detta är ett så fruktansvärt naivt tänkande. Som att inte köpa hemförsäkring för att det inte brukar brinna hemma.

          Så ofattbart respektlöst mot de som går med i armén också. Vetskapen om att de, om krig uppstår, kommer behöva strida svårt underbemannade.

          Ge dem i alla fall någorlunda schyssta förutsättningar, det är människor som med livet som insats strider för allas vår frihet. Det gör mig så förbannad.

        Någon som vet hur lång tid det tar att gå med Nato?

         Nato är inte bara ett skydd utan kommer också med skyldigheter. Att stå neutrala betyder inte att vi inte tar ställning i konflikter. Jag förstår att det är lätt att börja ropa att vi skall gå med i Nato men jag är inte säker på om folk vill ta konsekvensen av vad det kan innebära.

      Exakt. Jag tror att det är dumt att utesluta någonting i framtiden så länge Putin får hålla på.

     De samlar in alla sjuksystrar, läkare osv som kan hjälpa till med krigsskador.

   Jag är rädd för att det blir så, det sägs att den ukrainska presidenten offentligt tackat Sverige för vapen, inte bra. Men har Sverige verkligen bistått med vapen? Så är det väl inte, oavsett dumt av honom att säga det så att vi blir attackerade istället eller också. Tror vi måste ligga så lågt som möjligt, vad går det att göra liksom. Hoppas ukrainske presidentens fredstal biter på gubbaset VP men verkar inte så dessvärre. Skrämmande.

    Vi behöver ju visa en enad front mot Putin om vi ska få stopp på det här, för hela Europas skull. Jag är stolt över att vi vågar sätta ner foten och välja sida när han så uppenbart går över gränsen för vad som är okej. Civila är till och med mål för attacker. Jag vill inte behöva skämmas om 20 år om mina barn frågar hur vi kunde stå och titta på utan att göra något. Även om jag inte tycker att vi gör tillräckligt i dagsläget så är det iaf något.

    Nej han har tackat för militärt stöd. Sverige har bistått med träning och strategier till Ukraina.

    Men ööööööh vi i Sverige kan inte bara vända kappan efter vinden ?

   Hmm Beror lite på men eventuellt. Om han vill återställa gamla sovjet så tar han Ryssland men inte Sverige och låter Sverige vara men eftersom Sverige inte inte agerar neutralt i nuläget trots att vi låtsas att vi är det kanske han tar oss pga vi inte är ryssvänliga. Smartast hade varit om vi faktiskt skulle vara neutrala. Idiotiskt att inte gå med i Nato pga ska vara neutrala för att sedan fördöma kriget. Då är det smartare att gå med i Nato (dock försent nu när hotet ligger över oss) och vara 100% allierade än vad vi är nu. Dock har usa gått ut och sagt att Sverige och Finland samarbetar tätt med övriga länder så det kan vara en hint till Putin att vi ej behöver gå med i Nato för de andra länderna ändå ett med oss med eller utan avtal. Men detta är bara mina spekulationer ta det inte för en sanning

    Han tar Finland” ska det stå

    Ingen är neutral nu, inte ens Schweiz.

   DN är ju experter på att tala om för folk vad de ska tycka och känna. Läs den inte.

  Ukraina vilka hjältar!!

   Så modiga och starka. Läste att civila män i Kiev beväpnat sig i rekordstora mängder. Kan bara känna stor respekt inför dem.

    Även kvinnor har beväpnat sig!

   Verkligen!! Blir så berörd över hur mycket motstånd dom gör.

    De gör motstånd för att världen är fegisar och vägrar hjälpa

     Det handlar inte om att vara feg, det handlar om att försöka undvika ett tredje världskrig. Skulle USA skicka in trupperna skulle Ryssland se det som en krigsförklaring och allt skulle eskalera.

      det ÄR just det. Vad undviker vi? Att döda oskyldiga från Ukraina???

   När det här kriget är över kommer Nato att vilja söka medlemskap i Ukraina.

    Hahah fantastik kommentar!

   Håller med! Sitter och kollar på Sky news live via YouTube där de visat hur de gör molotow cocktails, hur både kvinnor och män skriver upp sig till armén, de är stolta över sitt land och ger inte upp!

   Men ja! Och Zelenskyj herregud ❤️❤️ Han kommer skrivas in i historieböckerna som en hjälte. Blir alldeles tårögd när jag ser bilderna och videorna på hur han går på gatorna i Kiev bland folket.

  Hörde nåt om att säkerheten har höjts i Stockholm men kan inte hitta någon info om det?

   Ja, fast de kallar det övning såklart.

   Det ska inte skrivas i text. Man vill inte att det ska spridas i bilder, videos eller text. Då kan de få reda på var militär finns osv. Klassiskt från det gamla uttrycket ”en svensk tiger”, att vi inte ska ge fienden information.

    Precis.

    Precis. Vänligen sprid inga ord om vad svensk militär gör. Bara för säkerhets skull. Låt dem informera publikt i stället.

  Vad tycker ni om något annat land eller Nato skulle gå in och fysiskt hjälpa Ukraina? Tycker det är sorgligt att se att inget annat land hjälper till på plats. Men jag förstår också att det kommer få stora konsekvenser om vi gör det. Men det är hemskt att se hur de fightas själva. All respekt till hur Ukraina försvarar sitt land.

   Det kommer inte hända, kärnvapenhotet är för stort.

    Ja sant, samtidigt så om han skulle lyckas ta Ukraina så tror jag inte han stannar där. Och om nästa land han ger sig på är ett nato land tex Polen så hänger ju fortfarande hotet om kärnvapen över men då skulle ju ändå de andra Natoländerna ansluta.

   Det skulle vara katastrof och det lär inte heller hända.

   Tycker det är hemskt och får verkligen panik av att tänka på att dom är helt ensamma, men förstår samtidigt att andra länder avvaktar då Putin verkar ha tappat förståndet helt och hållet.

   Med tanke på att andra världskriget startade när utomstående gick in, så avvaktar de nog in i det längsta.

   Då vet du vad som väntar Sverige när det blir vår tur.

   (Enda sättet att undgå det ödet är att gå med i Nato.)

    Går inte att jämföra eftersom Sverige är med i EU samt har Finland och Norge som bror.

     Kommer vi ha skydd av EU? Läste nedan i Aftonbladet

     Rysslandsexperten Claes Levinsson, prefekt på institutionen för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet menar att Sverige är i ett utomordentligt farligt läge just nu.
     Claes Levinsson säger att det är svårt att spekulera i vad som skulle hända om Sverige närmade sig Nato. Ryssland har markerat tydligt och läget är just nu oförutsägbart.
     – Men det kan också leda till mer stabilitet om vi sökte oss närmare Nato. Skulle Sverige bli attackerat är det ingen som kommer hjälpa oss militärt, säger han.

      Läs SvD istället, där påstås det att eu-länder kommer hjälpa oss.

    Jag bor i ett Nato land men vet inte om det känns tryggare direkt. När/om ett nato-land blir hotat så är ju Putin ändå lika oberäknelig.

     Vaddå oberäknelig? Han har ju talat klart och tydligt om sina planer, om olika lösningar, etc.

      Kärnvapenhot är ganska ”oberäkneligt”. Det går inte att föreställa sig framtida konsekvenser av den oerhörda katastrof han nu genomför.

       Exakt. Men har du följt utvecklingen? Ukraina har först talat ut om att de ska skaffa kärnvapen.

      Man kan ju dock inte lita på det han säger.

       Tvärtom. Problemet är att folk inte lyssnar och analyserar sönder det som han skulle kunna mena eller säger mellan raderna. Han har öppet pratat om läget i Ukraina ganska länge nu. Men ingen vill lyssna och tro.

  Om någon hade skjutit Pitin i huvudet, vad händer då? Vill hela landet kriga eller dom följer bara honom? Om han dör, lugnar allt sig då? Eller fortsätter det ändå?

  Vill inte läsa för mycket, får sån ångest och blir rädd. Men samtidigt borde man väl vara insatt och med i vad som händer, för just nu har jag väldigt lite koll. Usch, tycker det är så obehagligt och kan inte ens förstå hur det känns för alla i Ukraina just nu. Kan inte förstå att det finns så onda människor i världen.

   Putin*

   Finns nog många som funderar på det eller förgiftning. Jag tror kriget skulle avblåsas då. Många försökte ju ta död på Hitler. Men tyvärr misslyckades. Undrar vad min pappa skulle säga om detta. Han var i flygvapnet.

    Såg att det finns ett pris på hans huvud. En billion (amerikanska dollar) en tweet av Elon Musk. Vet inte om det stämmer dock

     Inte bra för det kan ju trigga Gubben VP ännu mer och få han ännu argare och ännu mer på defensiven.

   Då kommer väl en efterträdare som är likadan ?

   Putin är knappast ensam på detta. Alla oligarker han har bakom sig har bidragit till att Putin är president idag, tror jag

    Ja så är det

    Det man kan hoppas är att de inser att de kan vinna mer pengar på att få ett slut på Putin och kriget, och själva ta över. Men de är väl maktgalna och hjärntvättade precis som sin käre president.
    Samtidigt känner jag hur jag vill mobilisera människor och stater att sluta göra ondskefulla rika män rikare. Inte konstigt världen inte utvecklas när vi har gamla, omoraliska män som sitter på A B S U R D A mängder pengar och makt. Makt och pengar som är bundna i olja, våldsamheter, fossil bränsle, kapitalism.

     Dock skulle de väl snarare ha mindre pengar om Putin avsätts. Han möjliggör ju deras pengatvättande så de vill nog behålla honom.

      Det är inte penningtvätt som gjort dem rika utan handel med väst.

       Oligarkerna? Nää.

        ?

   Kotten, jag mår också skit så förstår dig. Jag uppehåller mig med dokumentär ikväll för att uppehålla tankarna. Du behöver inte läsa nyheterna hela tiden, det viktigaste kommer du att få uppdaterat ändå. Annars kanske du kan hålla det till en, två gånger på dag?

  Jag är så otroligt imponerad av Ukrainas president Zelenskyys ledarskap de senaste dagarna. Han är tydlig, kommer med regelbundna uppdateringar, försöker ingjuta lugn i sina medborgare, står fast vid att han inte kommer fly landet, lägger ut positiva meddelanden på Twitter om sina samtal med länder som stöttar Ukraina osv. Jag hoppas så innerligt att han överlever detta, för oavsett när detta krig tar slut kommer Ukraina behöva en stark ledare för att samla ihop landet igen. All styrka till Ukraina ?? ??

   Ja han verkar mycket bra. Stod tyvärr i tidningarna att det är honom dom vill åt. Han är i sin bunker nu. Tror tyvärr det slutar illa för honom. ?

   En riktig man!

   ”Jag behöver inte skjuts, jag behöver ammunition”

    Det är det som är pinnigt, Magda kan svänga på sin lilla kjortel och fundera om vi kan hjälpa Ukraina med vapen. Vafan gör något

   Ja, håller verkligen med dig!

   Håller med!
   Han lyckas hålla ihop folket, få dem att mobilisera sig och delta själv. Ledarskap som är imponerande.

   Håller med! Vilken fantastisk ledare som väljer att stanna kvar och kämpa för sitt land tillsammans med folket. Att han sätter landet och folket före sitt eget liv. Blir rörd! Hoppas verkligen att han överlever allt det här ??

   Verkligen! Herregud vad han och folket kämpat. Deras trupper har tagit tillbaka Sumy och håller ihop i Kiev för att motverka ryska och tjetjenska trupper. Så stolt över dem!

   Är du också imponerad av hur han förnedrade rysktalande del av befolkningen genom åren i sina tal?

    Och därmed förtjänar ett krig? Lägg av. De flesta i dessa områden är gamla separatister som får betalt för att agera ”rysk minoritet”.

     Det har jag inte sagt. Det har du sagt. Det är väldigt passande att kalla dem som inte håller med en för ”betalda”. Det är sådan förminskning som leder till konflikter.

    Han är ju själv rysktalande ?

     ”Inte längre” om man säger så 🙂

    Han pratar ju själv ryska?!

    Nån som har tittat lite för mycket på rysk tv? ?

     Tror du inte att man kan ha en åsikt utan att ha tittat på tv?

    Troll!

     Så klart! Det är väl alla som ställer obekväma frågor.

    Anna sluta sprida desinformation. Ingen vill ha kriget förutom Putin själv. Inte ens Ryssarna själva.

     Var sprider jag någon information alls? Jag har bara ställt en fråga som råkade provocera dig.

     Och varför skulle det vara desinformation? Leta upp hans tal om befolkningen i östra Ukraina. Allt finns kvar på YouTube. Eller passar det inte din bild av honom som hjälte?

   Han är tydligen fd. Komiker och skådespelare som blev president! Sett lite videor han är riktigt bra. Vilka kontraster

  Tänker att ett land består av folket och de är de viktigaste att skydda. Om Ukraina offrar sina inkallade för att kunna stå emot någon vecka eller mer + att deras städer blir sönderbombade till ruiner av artilleri, så vore det värre än att bli en styrt land som Belarus.

  Statsskick förändras över årtionden, men man kan inte återuppliva sina döda. Så jag håller generellt inte med att man borde fortsätta kriga till varje pris.

  Bara till exempel om man skyddar sina jaktmarker under mot en konkurrerande stam som under stenåldern. Då tror jag det vore rationellt då jakten var avgörande för överlevnaden.

   Ett styrt land*. Skrev om från en styrd stat men glömde..

   Och sen ska vi alla bli ett styrt land som Belrus? Nej. Putin har brutit mot alla internationella lagar. Han är en brutal och maktgalen diktator. Han ska inte bestämma världsordningen. Han ska inte få inta länder. Länder är inte hans att ta. Han ska döden dö.

   Jag tänker lite samma. Vad hade hänt om Ukraina istället hade lovat Ryssland att inte gå med i Nato. Då kanske Putin hade varit nöjd och inte startat ett krig med all denna blodspillan.

   Jag hoppas att Sverige ligger så lågt som möjligt och inte retat upp Putin. Jag vill inte ha krig här och tvingas fly medan min man och son måste förvara vårt land.

   Vi har all anledning att vara oroliga för att Ryssland nästa gång tänker invadera Sverige. Jag vill inte det. Det går inte resonera med Putin, han gör som han vill och blir nog väldigt provocerad av Sveriges uttalanden kring Nato.

    Putin har kommit med falska anklagelser under lång tid. Han påstår att Ukraina har beordrat NATO att sända militära baser närmre den ryska gränsen vilket inte stämmer. Han påstår att den ukrainska regeringen styrs av nynazister vilket inte stämmer och att det enda han vill är att befria sina medborgare från åtta års våld vilket inte heller stämmer.

    Alla länder har rätt att bestämma över hur de ska försvara sitt land. Han bestämmer ingenting.

    Du är väldigt naiv om du tror att Putin inte hade invaderat Ukraina ändå, även om de ”lovat” att inte gå med i Nato.

     Kalla mig inte naiv. Ingen hade trott detta! Inte ens Ukrainaborna. Då hade Ryssland inte haft något rimligt skäl/legitimitet att invadera eller som han tycker försvara sig åtminstone. I Putins värld är Nato ett stort hot mot Ryssland.

     Men kanske är detta det bästa som kunde hända. Att detta är början på slutet för Putin. Jag hoppas Ukraina får allt stöd de bara kan.

      Putin invaderade Krim för 8 år sedan och hela världen tittade åt andra hållet. Nu ger han sig på hela Ukraina. Om inte omvärlden markerar vad tror du blir nästa land? Det som triggar Putin är passivitet. Det finns några saker han är rädd för det ena är Nato, det andra är att Ryssland stängs ute ur det internationella betalsystemet som används för betalningar inom västvärlden, Swift. Det är dyrt att kriga. Oligarkerna som någon skrev om högre upp har sin lojalitet i sina pengar. Ryska folket vill inte ha krig och demonstrerar mot det trotts att de vet att de riskerar att fängslas.

  Nu kanske ingen hänger här inne längre men se Winter on fire. Finns på Netflix. Ukrainska folket är hjältar och tro mig fan de vinner det här på egen hand!
  Presidenten har sagt att alla som vill hjälpa dom får komma. Spelar ingen roll vilket land du är ifrån.

  Blir så förbannad när Ryssland varnat Sverige för att gå med i NATO. Sverige och Finland borde tas upp i NATO samma dag och bara ge Putin fingret. Skulle han verkligen våga anfalla då?

   Varför skulle man vilja provocera en dåre med kärnvapen?

   Fast vi borde varken gå med, eller återhållna ett medlemskap, pga hot från Putain.

   Inte läge att reta upp honom med tanke på vilka vapen han besitter.

    Är det bättre att bara låta honom bli mer och mer berusad av sin upplevelse av total makt?

    Enda sättet att få en sådan där jäkel att till slut vika sig är att stå upp mot honom och visa att han inte har den makt han tror.

     Hellre låta han kriga mot Ukraina (övriga länder hjälper ju till med vapen och dylikt) än kärnvapenkrig?

      Jag håller verkligen inte med. Ska vi andra bara luta oss tillbaka och låta ukrainska folket ta hela smällen?

      Nej jag tror att styrkan ligger i att vi är många tillsammans som ställer oss upp och visar att vi inte tolererar vad som helst.

       Ingen lutar sig tillbaka. Alla hjälper Ukraina så gott det går utan att riskera kärnvapenkrig.

        Hade jag varit ukrainare hade jag nog hellre sett lite mer understöd. Ska de offra sina liv för att vi ska slippa?

         Ska hela världen offra sina liv med risk för kärnvapenkrig? Vill du se Hiroshima och Nagasaki igen?

         Jag vet inte om du förstår innebörden av ett kärnvapenkrig, det hade inneburit katastrofala konsekvenser för mänskligheten. Såklart är det fruktansvärt det som sker i Ukraina men just nu finns det andra sätt att hjälpa dem på som inte riskerar att ödelägga stora delar av världen.

          Menar inte att vara dryg nu men när jag läser kommentarerna om kärnvapenkrig är det lite snillen spekulerar över det hela. Vi har levt med kärnvapen i ca 80 år nu. Usa släppte två för att få slut på kriget i Japan. Vi har genomlevt kalla kriget där Sovjet hade långtgående planer på invasioner med kärnvapen.
          Kärnvapen skrämmer mig också men inte lika mycket i vår del av världen. Det finns andra mycket mer oberäkneliga kärnvapenmakter som Pakistan som dessutom hatar Indien som också har kärnvapen. Jag är mer orolig över att kärnvapen används av någon galen terrorist. Att tillverka kärnvapen är inte svårt och att komma över materialet finns en stor svart marknad som gärna tjänar pengar.
          Även om Putin är oberäknelig så förstår han vad som händer om han attackerar med kärnvapen. Men jag förstår människors rädsla till 100%.

           Snillet spekulerar…

           Hur spekulerar man om fakta? Du kan enkelt kolla upp det jag skriver. Om du orkar…

   Det finns många nackdelar med NATO också. Det är extremt dyrt och om det blir krig någon annanstans i Europa och landet är med i NATO så måste vi ställa upp. Oavsett om vi vill eller inte.

    Exakt vi skulle få betala så mycket mer än vad vi skulle få tillbaks. Både i pengar och i människoliv.

     Så sant som det är sagt

     Men om ett främmande land invaderar oss så kostar det inget lidande och människoliv?

    Ja, Norden bör kanske egentligen ha en egen allians? Vi har vår egna värld häruppe.

  Tips till alla: @pubitylatest på instagram ger senare nyheterna kring kriget, vad olika nyhetskanaler och tidningar skriver, twitteruppdateringar från borgmästare, presidenten, medborgare etc. Kika där så kan man få en direktuppdatering!

   Där framkommer det bland annat att många ryska soldater inte fattar att detta är på riktigt, de tror att de är antingen på en övning eller välkomnade i Ukraina, eller förväntade sig iallafall ett välkomnande. Därav saknar de den där stridslysten som Ukraina har, och Ukraina har därför lyckats hålla emot bättre än vad Ryssland trodde. En del ställen har de tagit tillbaka kontrollen över, och Ryssland har fått större förluster än väntat.

  Såg att vissa uppfattat det som att media sagt att ”detta är första kriget i europa sedan andra världskriget” MEN det är missförstånd – Ingen har, vad jag vet, sagt att det är första kriget i europa sedan andra världskriget utan det som sagts är att ”det är värsta dagen (dagen då invasionen skedde, i torsdags) för Europa sedan andra världskriget” – med det avses att europa är under ett hot och att detta kan leda till ett tredje världskrig MEN det är absolut lika hemskt med inbördeskrig som krig och inga andra krig har glömts bort och förnekas inte i media. Somliga missförstår och förvrider vad vissa politiker och reportrar sagt tror jag.

   Jag vill minns att en politiker sa exakt de orden i nyhetssändning nu i lördags kväll….

    Vilken politiker då och var? Jag tror isåfall att personen sagt något, som du tolkar så, i stil med ”detta är värsta krisen för europa sedan andra världskriget” – det är inte samma sak som att säga att det inte varit något krig i europa sedan dess – men detta liknar andra världskrigets start och kan drabba fler länder – det är det som är skillnaden och med det föringas inga andra krig och krigsoffer så synd att somliga känner så.

   Kamala Harris sa absolut att det var första kriget i Europa på sjuttio år. Haha hon har tydligen glömt att usa bombade i Europa på nittiotalet. Vilken sopa hon är. Dessutom verkade hon inte uppfatta att Ryssland och Ukraina ligger i Europa.

    Sopan är nog du själv. USA blev indragna i Balkankriget för Europa inte klarade av att hantera Serbernas aggression och folkmord och utrensning av Bosnier. De paralleller som resten av världen drar är att Putin använder samma strategi som när han invaderade Polen 1938 som ledde till andra världskriget.
    Apropå Serbien finns det många som spekulerar om att Serbien passar på att invadera Kosovo nu när världen är upptagna med att följa utvecklingen i Ukraina. Serbien är antagligen Putins enda vän i Europa.

    Kamala Harris är inte svenska medier.

  Jugoslaviens sönderfall under tidiga 90-talet var ingen dans på rosor heller. Vissa glömmer fort. ??

   Ja de konflikterna verkar många glömt och även Srebrenica.

    Nej, varför skulle det vara glömt. Just nu pågår ett krig och därför diskuteras DET just nu och därför sörjs DET just nu MEN det jugoslaviska kriget rapporterades det om också när det var, och kriget i Syrien, och folk har skänkt till andra katastrofer också. Inget krig har föringats och inga krigsoffer har föringats men naturligt nog så är många oroliga nu och känner medlidande.

  Sverige och Finland borde ha tyst ansökan med så det på dagen uppstår ett medlemskap och att ansökan går igenom om Ryssland attackerar något av länderna. Detta för att inte provocera i onödan. Dvs låter Ryssland oss vara ifred då frid och fröjd. Kommer de in här då pang klubbas medlemskapet igenom. Ser ingen annan metod. Jag har mkt svårt att se också att Nato inte skulle ingripa medlemskap eller inte om
  Sverige attackeras. Om Ryssland tar Sverige så är det starkt hot mot hela Nato pga Gotland osv samt mot direkta grannländer som Norge. Tro mig Nato kommer motivera attack utifrån det. Sedan tror jag att många svenskar är motiverade att försvara oss. Ryssland har retat upp oss länge nog.

   Fast vi vill ju inte vara med i Nato. Inte Finland heller.

    Vi ska gå med i Nato

    Anfaller Ryssland oss och fortsätter hota oss: Tro mig vi vill då gå med. De tvingar oss till det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.