Magdalena Graaf och sopsorteringen

Opppsssss

Ne, jag är dålig på att sortera???
Ska bättra mig. Förlåt Moffa ❤️❤️❤️

Magdalena Graaf har lyckats uppröra sin fästman med att sopsortera sämre än THK krafsar över bajs i kattlådan. 
Hennes strategi verkar ha varit att knöla ner  sopor hej vilt i säckarna, med förhoppningen att kunna slänga dem på ”brännbart” på återvinningscentralen.
Hur jag vet det?
Jag var exakt likadan innan jag träffade min sambo.
*bad influencer*

Därför vet jag också att personen bakom den här kommentaren inte har någonting att oroa sig för.:

 

 Jag vet inte varför men jag får ont i magen för hur han behandlar dig. Det är en varningsklocka som ringer i mig.. Spelar han verkligen in en film och skickar till dig att du ska sortera soporna bättre? Han tar sig den tiden? Och du lägger ut ett förlåt och underkastar dig. Det kan vara jag som misstolkar dina inlägg. Jag hoppas nästan det.. Jag önskar dig allt gott!

När jag bodde på Söder så hade mitt hus ett sopnedkast där man fick slänga allt möjligt så länge det fick plats, och sen ett stort rum för grovsopor där man fick lämna allt allt från målarfärg till bäddsoffor. 
Jag var SÄMST på det här.
Som tur väl är nu så är jag lite av en källsorterande och återvinnande wizard nu för tiden, och försöker kompensera lite för det här.
Det är i alla fall vad jag försöker inbilla mig själv. 🙂

Kanske hade jag kunnat slippa ett eller annat ex om jag varit bättre på att sopsortera?

115 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är så sjukt konstigt att stockholmare inte har sopsorterat. Gör man det ens nu? Är från Dalarna och här har vi sopsorterat sen jag var liten.
  Kommer ihåg när vi hälsade på vänner i Stockholm, de bara slängde allt i samma. Likadant i Oslo när jag bodde där för 15 år sen.

   Jag bor i Sthlm, 10 min från stan och här är det hårda bud på sopsortering och varit i många år. Matrester i speciell påse och sen papper/kartong för sig och plast etc. Inne i stan är det kanske inte lika lätt sätta sånna sorteringshus utanför lägenhetshusen ??‍♀️ Men borde ändå sorteras och lämna där det går tycker jag.

    Jag bodde på söder fram till juni förra året det var fortfarande sopnedkast grovsoprum på gården som gällde. Bedrövligt.

     Jag bor på Söder nu och i mitt hus sopsorterar man allt förutom matrester.

    Men ni har väl kärl för brännbart också? Orkar man inte sortera lägger man väl där? (Obs, säger inte att man ska eller att det är bra).

   Samma här bort mitt i smeten i Vasastan. Har tur att bo i en privatägd hyresrätt med världens mest seriösa fastighetsägare. Soprummet är helt ordnat för att man kan sortera rätt och vi fick en behållare för matavfall för ca 2 år sedan. Men om jag nu inte hade bott i ett så bra hus hade det tagit mig en 5 min promenad till miljöstationen som kommunen ställt ut.

   Vart har du fått ifrån att stockholmare inte sopsortera? 😀 Det är nog snarare från person till person.

    Jag har också samma erfarenhet. Är 40 år och från Dalarna och har vuxit upp med sopsortering. Har själv bott i sthlm och där fanns inga krav (det är iofs 10 år sedan nu). Minns att jag var så bestört över att folk slängde glasburkar och glödlampor i vanliga soporna.

     Finns väl inga krav nånstans, hur menar du? Står nån och kontrollerar dina sopor i soprummet?

      Man kan ”bötfällas” av den som hämtar soporna om det är felsorterat. Säger bötfälls men det är väl någon form av straffavgift eller extra avgift. Orkar inte kolla vad det heter.

       Men hur ska den veta att just du kastat det? Och går de igenom soporna alltså? Aldrig varit med om att det är krav på att sortera, iaf inte vetat om…

        Det är lag på att sopsortera…

         Hahaha nä va?

        Är det en brf så får föreningen en extra avgift. Har du egen sophämtning så kan du få den.

         (Och det gäller väl oftast när de inte behöver gå igenom soppåsar utan ser att plast ligger i papperbehållaren osv.)

          Men om det ligger blandat i påsar är det ju svårt att se?

           Har också svårt att tänka mig att sopgubbarna skulle bry sig tillräckligt och ha tid att hålla på med sånt. Inget jag märkt iaf.

         Hyresrätt då?

   Jag har jobbat på hemtjänsten i stockholm under flera år, alltså besökt MÅNGA soprum. Östermalm och kungsholmen främst. Otroligt få soprum har sopsortering och aldrig för matrester, eftersom det drar drar till sig råttor. Om man ska sopsortera så får man ta sina grejer till sopstationer vilket finns lite överallt men det gör att många inte sorterat alls, allt hamnar i sopnedkastet. Jag bor i en stad 30min från Stockholm innerstad här har alla sopsortering i huset.

   Oj, jag är 30+ stockholmare och uppväxt med att sortera.. bodde i hus som barn och vi hade egen kompost för att få bra jord. Kanske svårare i lägenhetshus med kompost, även om jag har full sortering där jag bor nu. Annars får man väl promenera dit tunnorna finns, inte så farligt.

   Har en del kompisar som är ganska lata, dvs slänger allt i soporna. Men each to their own, orkar inte riktigt påpeka sånt varje gång. Generellt sett är det dåligt med matavfall i innerstan, och BRFer kanske bara har papper eller glas. De allmänna tunnorna där jag bor är ofta överfulla, känns lite som att systemet är underdimensionerat. Så det kan ju vara en förklaring till att Sthlmare uppfattas som sämre?

   Jag bor vid Mosebacke ungefär och har två återvinningsstationer lika nära fast åt två olika håll. Växte upp utanför Stockholm och samma sak där 🙂 Jag tror det har med dina föräldrar och uppväxt att göra, inte om du bor i Stockholm eller inte haha!

   I min förra förening hade vi fram tills typ 2-3 år sen allt i samma, sen kom att man slänger kompost för sig och brännbart för sig. I min nuvarande förening är det kompost och brännbart enbart. Dock har vi runtomkring oss ordentliga sopsorteringsstationer och sen en ÅVC typ 5 km härifrån som, iaf vi, använder flitigt. 🙂

   I oslo har man ju typ 3 olika påsar som man kan få från affärerna att sortera i.

   Vaddå att stockholmare inte gör? Vissa gör det, andra inte? Som överallt.

  Där jag bort är jag glad om mina grannar inte lämnar sina soppåsar utanför entrén.

   Fan vad äckligt!

   Så var det där jag bodde förut också. Ofta ställdes soporna utanför dörren på sophuset trots att detta ofta var olåst. Såg ofta råttor springa längs väggarna som resultat.

    Var glad att du aldrig haft en granne som konstant lämnat sina sopor och diverse skräp utanför dörren/trapphuset.. Det är minst sagt otrevligt och irriterande..

    Hos mig också och det slutar alltid med att fåglar sprider skräpet över hela gården. Varför gör folk så? Man kan ju lika gärna kasta ut allt direkt genom fönstret om det ska vara så och spara sig besväret med att lämna det utanför soprummet.

  Jag hoppas att Louie skickar filmen på ett ”skämtsamt” sätt och inte nedvärderande. Jag tror det. Men vet ju inte.
  Jag har tolkat det som att de gnabbas kärleksfullt med sina gliringar. Jag hoppas det är så ( kommentaren i inlägget fick mig att tänka till )

   Varför måste det vara skämtsamt? Får han inte bli arg?

    Hoppas han blev arg. Man får inte vara så oupplyst att man inte sorterar. Bra att de kollar vad som slängs.

   Sen kan ju jag tycka att det är märkligt att vilja kalla sin kärlek för ”Moffa”……

    Ja gud.. whyyy?!

  Vi källsorterar men min sambo är hemsk ??‍♀️
  ALLT ska sotets till minsta lilla godis papper, tejpbit, blir galen!

   Gör slut! ??

    Ja enda lösningen

    Haha!
    ”Det är inte jag, det är du!”

   Då kan ju han göra det om det är viktigt för honom. Man kan inte styra andra, klart man ska sortera men en tejpbit??

  Jag förstår att hennes sambo blir irriterad. Man sopsorterar inte för skojs skull, det finns ett tydligt syfte med varför man gör det.

   För mig är det obegripligt att inte göra det man kan för miljön och det som våra barn ska ta över. Att sopsortera är väl ändå det minsta. Helt rätt att Louie blir arg på henne och får skämmas, fler än han blir arg.

   En genuin fråga; jag som bor i Stockholm (förort) och inte har bil, bor ensam, hur förväntas jag göra med glasflaskor? Utanför min lägenhet finns sortering för papper, matavfall och hushållssopor. All pant går jag och pantar på affären, men vart f*n är det tänkt att man ska slänga glas? Sånna stationer ligger så långt bort! Tycker alla lägenhetshus borde ha en glasinsamling, ibland slänger jag det i soporna, ibland gömmer jag det i mitt förråd i källaren.

    Jag hade glas i min förening så du kanske kan ta upp det på nästa möte eller maila någon ansvarig för byggnaden ?

    Genuin fråga: hur har du fått hem flaskorna?

     Man köper mat som kommer i flaskor och burkar. Eller tänker du att man ska sluta köpa mat om man inte kan återvinna?

      Swoosh.

      Hen menar att hen kanske kan ta sig till fots eller med cykel till närmaste återvinning för glas.

      Om nu hen inte haft maten hemlevererad och är totalt orörlig, då blir det lite knivigt

       Jag antar att personen hade slängt glaset om det var realistiskt. Fick intrycket att insamlingen var långt borta. Och glas väger rätt mycket så att bära för hand kanske inte är ett alternativ. Cykla i Sthlm är inte alla som vågar göra, jag skulle aldrig våga då man får göra det bland bilar.
       Dessutom har vi en massa gamla människor med dålig fysisk förmåga som inte kan bära eller gå långt, och jag fattar inte hur det är tänkt att dom ska kunna återvinna om man inte gör det enkelt.
       Alla miljösatsningar är bra, men man måste lägga det på en nivå så att alla kan hänga med, annars hamnar vissa alltid i efterkälken och då får vi acceptera det.

        Hen bor i en förort säger hen, där kan man cykla, det är inte som innerstan.

      Om man kan ta hem flaskan kan man väl ta sig till en återvinningsstation med den.

       Kanske kan MatHem ta med sig tomma flaskorna när dom kommer med maten nästa gång. Alla kan inte konka och bära tunga saker.

        Mathem har numera en pantfunktion, superbra.

       Man kanske bor precis bredvid mataffären men har väldigt långt till återvinningen ??‍♀️

       Jag har ett par minuters gångväg till affären. Det tar ca 30 med buss att ta mig till en återvinningscentral med glasåtervinning. Tycker inte det är en vettig jämförelse att göra.
       Man skall inte behöva ha bil för att sopsortera, speciellt inte när man bor centralt och i övrigt inte har behov av en bil

     Det är betydligt närmare för mig till affären än till någon återvinning för glas tyvärr.. som jag skrev, jag pantar alltid platsflaskor och aluminiumburkar. Det bästa vore om man kunde lämna glas även på affären, för det är det enda jag inte kan sortera på ett vettigt sätt.

     En annan sak, jag slängde alltid papp (så som kartonger, pizzakartonger osv) i den som hette ”papper” men då fick vi ut i föreningen att det ENDAST fick va papper som i tidningar. Så en hel sop för tidningspapper men ingen för papp..? Och ingen för glas? Tycker bara de prioriterar konstigt ? Men ska flytta inom kort så det kanske löser sig!

    Ja bor du i brf ta upp det med föreningen annars med fastighetsägaren. Finns standardkärlför det. Vi har både för vitt och färgat glas.

    Här kan du kolla upp närmsta återvinningsstation. 🙂 https://www.ftiab.se/173.html

    Vart bor du om det är långt till en sopsorteringsstation? I Stockholms stad finns de ju typ överallt.. Cykla eller ta bussen?

   Jag fuskar dock när jag inte har tid. Dumt men ack så skönt det är att bara kasta iväg allt i en påse.

    Tid?

  Jag undrar mest varför hon kallar honom morfar. Även om han är morfar är han väl knappast hennes?

   Är väl något internt. Varför haka upp sig på ett smeknamn?

   För att han nyligen blev morfar.

    Jag skulle ju inte kalla min kille pappa/daddy om han blev pappa. Det skulle ju vara lite dirty 😀

    Tänk när min fästman börjar kalla mig mormor när dottern får barn. Vilken turn on?.

    Hon är ju mamma, kallar han henne mamma då?

   De kallar ju varandra massa saker, de är så märkliga tycker jag men försöker vara roliga tror jag och ofta faller det platt.

    De tycker väl att det är roligt antar jag

    Ja, tjock och butter är väl favorituttryck.

   Ja, äckligt.

  Allting brinner i rätt temperatur..
  Bor man lantligt och har 5 mil totalt tur och retur till tippen så sorterar man inte skräp…

  De som inte kan eldas upp i pannan hamnar i soptunnan…

   Jo, det gör ”man”.

    Hahaha. Nej. Rätt mycket kartong och papper brinner i vår braskamin och bastu. Ris brinner i majbrasa.

     Okej, men glas, metall osv som inte ska vara i vanliga sopor då?

      Det samlar vi på oss i ett helt år typ och sen tar vi en tur till återvinningen. Skulle aldrig funka med kartong och papper, för då skulle vi drunkna.

     Ris, löv mm kan ju annars läggas i en kompost. Lätt som en plätt om ”man” bor i villa.

   Jag bor på landet med 2 mil till tippen och det är otroligt enkelt att sopsortera här jämfört med i stan. Vi har i stort sett obegränsat med utrymme för sopkärl för allt möjligt avfall, när det samlats ihop tillräckligt för att fylla bilen så tar vi en tripp och så är det klart.

    Ja i en lägenhet får man springa titt som tätt eftersom utrymmet att lagra sopor hemma är stor som en mindre matlåda typ.

   Har 6 mil tur och retur till tippen och nog fan sorterar jag. Fattar inte hur folk kan tycka det är jobbigt att sortera men att dra hem allt är inga problem.

  Dumt att inte sopsortera men snälla, varför i hela helvetet kallar hon honom MOFFA????? Jo jag fattar att han är någons morfar, men att kalla sin partner moffa? Urk…

   Håller med! Så uschligt! ??

   Avtändande, kan inte bli mycket åka av där.

  I min värld så tycker jag bara att Magdalena är taskig mot sin Loui. När hon vet med sig att hon blandat gammal äcklig mat ,toaborstar och annat tillsammans och låter honom ta hand om det för att sopsortera…..ny fy faan vad taskigt mot honom när han var snäll och skulle hjälpa henne. Det speglar bara hur omtänksam och snäll hon är; ”jag skiter väl i om han tycker det är jobbigt, han får väl skylla sig själv för han måste väl fatta att det skulle vara blandat. Faan jag har ju födet ett fotbollslag med ungar och det är så synd om mig för en av dom är avliden och jag har faktiskt rätt att utnyttja det hela liiiivet, det är ju synd om mig.” Usch vad hon har en fult sätt .

   Nyttnamn…………vilken vidrig kommentar…säger mer om dig än Maggan.
   Kanske dags att bättra på din Svenska stavning.

   Eller också har dom gjort det här tillsammans för att ha något roligt att lägga ut. L älskar ju att spela teater och spela in små filmer.
   Däremot det där ”Moffa”….låter ju inte direkt som att hon skulle vara kär.

  Hör folk påstå med jämna mellanrum att allt mixas i slutändan ändå, men det kan ju inte stämma?

   Jo om det inte är rena fraktioner går det till brännbart tyvärr.
   Hälsningar/sopgumman

    Så har jag också uppfattat det. Det allra mesta av plasten eldas ju upp då det inte är tillräckligt rent eller bra kvalité att tillverka nya plaster av. Men det ser mer seriöst ut att ha egna kärl till både mjukplast och hårdplast, vilket många gånger är viktigare än att faktiskt ta tag i problemen.

     Skulle inte funka om varenda idiot ska stå hemma och avgöra vilken plast som kan återvinna och inte. Bättre att vi slänger all plast i samma så sållas det sen. Pöbeln kan ju knappt skilja på papper och elavfall så.

  Varför tror ni E Fredell fortfarande kallar dottern för ”lilla M”, är inte hela grejen att man håller det hemligt under graviditeten och sen när barnet föds berättar man?? Såklart inget måste, men trodde verkligen vi skulle få veta!! Så nyfiken haha ? Vad tror ni?

  Ps. Stort grattis till deras nyfödda! Följt detta sedan hon gick ut med graviditeten <3

   Namnet alltså.. Herregud, jag missade nämna det

    Mila? Ha ha ha…

   Kanske av privatskäl? Man måste ju inte gå ut med namnet.

  Uj vad många som går och har ont i magen av vad andra gör. I varje kommentarsfält har folk den åkomman.
  Men sopsortering då? Självklart sorterar jag bort det som jag inte kan bränna eller kompostera själv.

  Hur kan paow vara så smal? Hon tränar väl inte? Äter inte jättebra? #avundsjuk ?

   Hon har väl de generna helt enkelt.

   Tror hon tränar, hon har gjort det förut iallafall. Men hon har ju alltid varit smal. Alla är byggda olika

   Antagligen äter hon inte så mycket. Jag äter också en hel del skräpmat och godis, men eftersom det är är allt jag äter blir det inte så mycket kalorier per dag i slutändan.

   Hon berättade en gång i en podd att hon kräks upp maten ibland.

  Om min kille hade nedvärderat mig inför halva Sverige hade det varit tack för kaffet på studs.
  Kanske skämt, kanske inte….oavsett vad….inte ok.

   Fast det är ju hon som lägger ut det, inte han. Maggan skäms inte, tydligen.

  Det är få saker som gör mig så förbannad på grannarna som när man kommer ner i soprummet och det ligger plast i papp, metall i plast osv (eller grovsopor!), hellre att de slänger allt i brännbart än gör alla andras ansträngning för sopsortering onödig

  Kan ibland undra om sopsortering inte är lite.. greenwashing.. med tanke på den ständiga uppfordran om hur viktigt det är och sen verkar det ändå inte spela någon större roll då det mesta ändå eldas upp pga enklast.. Sen.. Om det nu är så viktigt med sopsortering, varför är det ofta så omständligt och bökigt? Tex svårt att veta vilket material som ska sorteras som vilket samt ofta långa avstånd till där det ska slängas..

   Är det svårt? Står ju på oftast och så känner man ju vad det är
   För material?

  Vilken sjuk kommentar från den ”omtänksamma” läsaren. Jösses alltså.

  Magdalena har ju själv sagt att dom är väldigt olika och bråkar mycket!! Håller inte i längden, även om bråken anses ”gulliga”…

  Jag förstår honom, om jag ska ta säckar som ska vara sorterade och kommer till återvinningen och allt är blandat så jag får stå och rota i matrester, toa borstar, och annat äckligt skit, och sortera allt för hand.
  Fy fan vad äckligt. Jag hade vägrat och kört hem soporna till den äckliga människan som inte kan sortera skiten, så kan hon få lösa det själv.

   Det är ju uppgjort förstår du väl?

   Hade kastat det i soporna bara. Antingen sorterar man väl eller inte?

  Hon poddar ju med Eberhard, den största mansgrisen. Kolla bla klipp med honom och Flam. Tvivlar på hennes förmåga till människokännedom totalt sen jag såg det.

  Jag hade ingen aning om att folk försöker kasta sina hushållssopor på tippen. Så fult. Själv blir jag så irriterad på min man som vägrar förstå att återvinningsstationerna är för FÖRPACKNINGAR. Blir så less när det ligger en trasig leksak i plastförpackningslådan eller ett krossat dryckesglas i glasförpackningslådan.

   Dumpa honom.

  Som en tidigare ÅVC-arbetare gör det ont i min själ varje gång folk försöker slänga allt i brännbart. Värst är de som försöker smuggla ner typ asbest bland allt annat skräp </3

   Onödigt att åka till åvc för att kasta saker i brännbart ?

  Om man googlar på white trash så är det en bild på MG. What you see is what you get!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.