Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

539 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Min bästa väns man har helt utan förvarning lämnat henne för en annan. Jag har aldrig sett henne så lycklig som hon var på deras bröllop, som var för 2 (!) månader sedan. Hon mår så fruktansvärt dåligt, och jag pratar med henne varje dag. Jag bor dock på andra sidan Sverige och har inte möjlighet att åka till henne just nu hur gärna jag än vill och behöver.

  Vad säger man till en person som går igenom en sådan kris och sorg?

   Oj. Troligtvis har mannen inlett den relationen redan innan detta hände, både innan giftermål och avslutet då givetvis.

   100 % en narcissistiskt beteende. Har de barn ihop?

    Vad exakt är narcissistiskt med hans beteende? Svinigt beteende ja, att lämna så kort tid efter giftermål, men låter konstigt att en man skulle definieras som narcissist för att han lämnar sin fru.

     Narcissistiskt beteende är inte samma som att definiera någon som narcissist. Man kan ha drag av en personlighetsstörning utan att vara den diagnosen.

      Men precis. Anledningen till att jag ställde frågan är för att det kan ha betydelse för vännens läkning och även till den som stöttar.

      Ofta när man levt med en giftig person lägger man hela skulden på sig själv per automatik. Det kan vara värt att undersöka den möjligheten i den här situationen, för att underlätta både för den som är drabbad och till den som är stöd.

      Finns det inget i relationen som visar på att mannen visat på narcissistiska drag tidiagre så är väl det de bästa. Att han bara var en ärthjärna. Men finner ni ett tveksamt och giftigt mönster så finns det bra information hur man kan läka och gå vidare från trauman som vännen råkat ut för ?

     Just upplägget att byta ut människor som de känner, är ett sådant drag.

      Men det måste väl finnas något slags mönster? Relationer tar ju slut, ibland på osmidiga sätt (man råkar bli kär i någon annan och sköter det klumpigt). Att det händer en gång betyder inte att man har narcissistiska drag.

      Och spela ut människor mot varandra, ha flera relationer samtidigt. Även de snabba kasten. Gifta sig snabbt efter man träffats, skilja sig snabbt.

     Vad som exakt är narcissistisk med hans beteende är att låta en annan människa tro att hen är livets stora kärlek och som i det här fallet ingå i ett äktenskap. För att i nästa ögonblick kasta bort som gårdags sopor och byta ut som att den förra inte ens existerat.

     Finna massor med bra info om giftiga personer om man både googlar och söker på youtube. Det kan nämligen ha stor betydelse för läkningen om det skulle visa sig att den personen man blivit dumpad av visar tendenser av narcissism. Där av min fråga till vännen som skapade tråden.

    Ja, det verkar som det. Helt sjukt att man går och gifter sig trots att man har någon annan. Tack och lov har de inte barn!

    Snarare en feg stackare som inte vågade backa ur bröllopsplanerna i tid och sen ”löste” det med att skaffa en ny tjej som en väg ut. Feg skit helt enkelt men behöver knappast vara en narcissist.

     Självklart inte. Men det är typsikt narcissistiskt drag att göra så som vännens man gjorde. Det kan vara värt att undersöka om det finns andra röda flaggor tidigare i relationen. Om inte, bra. Men om det finns så kan det ha väldigt stor betydelse för vännens läkning.

   Du ör en fin vän som finns där för henne. Viktiga är inte vad du säger utan att du lyssnar och låter henne ventilera.

   Oj. Troligtvis var det lika bra att detta hände då han låter som en mega idiot. Tyvärr måste hon läka innan hon inser det, har inga tips ?

   Som ovan: det viktigaste är att helt prestigelöst och kravlöst lyssna – engagerat. Upprätthåll kontinuiteten, dvs hör av dig varje dag även om det bara är ett 5 min-samtal. Kan hon ta några dagar ledigt och komma till dig? Bjussa på tågbiljett och erbjud dig att planera allt. Heja er ❤️

    Hennes jobb är helt oförående, och låter henne inte ta ledigt. Hon vill inte heller sjukanmäla sig vilket jag hade tyckt var bra. Vi ska försöka ordna så hon kan komma till mig så snart som möjligt ❤️

     Låter bra det❤️ Fytusan, får ont i hela kroppen av hennes upplevelse

      Gud jag med, det är ett fruktansvärt trauma att uppleva. Är så himla frustrerad över att jag inte kan ta nästa tåg och bara få krama om henne. Men min dotter som jag har ensam vårdnad över ligger på sjukhus med brutet lårben så det går bara inte ?

     Är väl klart att hon borde sjukanmäla. Mental health day.

      Det är vad jag försöker övertala henne till, men hon är så himla svår att övertala tyvärr ?

      Ja, för såna kriser kan man lätt vara sjukskriven i några veckor. Har jobbat på VC och sett det. Man kan även få hjälp med medicin om det behövs. Hon borde boka en akut tid , även om det bara är för samtal.

     Hon måste sjukskriva sig. Kan hon ens jobba? Vad är det för kvalitet på jobbet när man genomgår en kris?! Hur bra medarbetare man än är i vanliga fall. Hon kan ju säga på jobbet att hon behöver ledigt nu och får hon inte så sjukskriver hon sig och går till läkaren för att få förlängt sjukskrivning. Sedan ska hon leta efter annat jobb för att en sådan arbetsplats som inte tillåter ledighet är kass och inte en plats där man vill jobba.

     Ang sorg så psykolog kan vara bra samtidigt som att det just nu kan vara för akut för en psykolog och därför, i den här akuta fasen, kan faktiskt svenska kyrkans diakoner eller präster vara mer aktuella som stöd.

     Annars. Fortsätta höra av dig. Svarar hon inte, skicka mess men förvänta dig inte svar. Du hör av dig för att visa att du bryr dig, det är upp till henne om hon orkar just då.

     Låt henne att snacka om det. Det lär hon göra länge men din jobb är att vara där när hon pratar. Du kanske tycker att om två månader bör hon vara över detta men då har det kanske bara gått från en akut kris till en kris som hon behöver bearbeta aktivt fortfarande. Så du kan inte hasta på processen.

   Känner igen mig så mkt. Ett trauma som inte är lätt att komma över. Kramis

   Har en bekant som gick igenom något likande. Kände inte varandra så bra då men blev berörd och ville visa att jag fanns där dygnet runt (var osäker på vilket stöd hon hade i övrigt)

   Mina tips är: var tillgänglig dygnet runt, bekräfta hennes dåliga mående, undvik att komma med tips och pepp som att ”det var lika bra”, lyssna lyssna lyssna, låt henne få älta och upprepa. Motivera henne till att prata med psykolog, typ mindre är smidigt.
   För min vän tog det över ett år att ta sig igenom detta och måendet gick verkligen i perioder. När man trodde det var bättre kom en ordentlig dipp.

   Sedan när det gått lång tid känner du av läget. Kanske behöver din vän då hjälp att vända på det och gå vidare… när sorgearbetet är klart…

  Vill fettsuga min dubbelhaka, någon som har gjort det? Vart isåfall och erfarenheter av det?
  Jag bor i Sthlm så helst någon som gjort på någon klinik här.

   Jag har. Bland det bästa jag gjort! Bor dock långt från Stockholm så kan inte hjälpa dig där. Men gjorde ingreppet med lokalbedövning. Gjorde inte ont men kändes obehagligt. Fick ha bandage runt huvudet och hakan dygnet runt i en vecka efter. Blåmärkena försvann efter typ 2 veckor. Är snart 2 år sedan men tittar fortfarande flera gånger i veckan och förundras över hur bra det blev.

    Va kul du är så nöjd! Vill med göra ?
    Vad fick du betala?

   Jag ska coolsculpta min haka på lördag!

    Vad innebär det? Och vad fick dig att välja den behandlingen? ?

     Det är en maskin som fryser fettcellerna. Sedan bryter kroppen ner de döda cellerna och gör sig av med dem under några veckors tid.
     Jag ville fettsuga mig egentligen, men avskräcktes av att det är så mycket ”down time” och lite av priset också ärlig talat.
     När jag var på konsultation sa de även att det är väldigt lite fett, så det är inte säkert att det skulle bli snyggt.

      Tack för svar ? och lycka till på lördag!

   Jag har! Bästa jag gjort! Fortfarande lite hudveck när man tittar nedåt men pelikan-hakan är borta. Gjorde dock i Malmö så kanske inte intressant för dig, men hittar du någon bra i närheten, gör det!

    Va härligt! Blir så sugen på göra det när jag hör er som är så nöjda ?

   Fettsög min på conturkliniken i Stockholm, var en behaglig upplevelse och blev bra resultat. Mådde bra efter, lite svullet men inte farligt.
   Skulle inte rekommendera coolsculpting, gjorde det på AK för två år sedan, helt värdelöst, syntes INGENTING och läkningen var obehagligare än vid plus att det var nästan lika dyrt ( fettsugningen kostade 20000 och CS ca 12000 ).

    Fråga: är CS samma som Belkyra eller är det ytterligare en behandling?

     Inte samma.

   Men gud vad hemskt att så många av er tycker att det är det bästa ni gjort.. Vad är det här för ytlig värld?

    Bästa inom det området menar de säkert. Iaf känner jag så, bästa jag gjort när det gäller mig själv utseendemässigt.

  Åsikterna går isär, är det bättre att vara singel eller i ett förhållande? De jag känner i förhållanden säger att det är skönt att slippa osäkerheten i singellivet, men jag har precis börjat uppskatta att få göra typ vad jag vill och ha alla alternativ. Vad tycker ni?

   Hittar man rätt är förhållande bättre, är man i fel förhållande är singel såklart bättre ??‍♀️

   Förhållande om förhållandet är bra.

   Jag har alltid känt att det har varit skönt att vara i ett förhållande. Var i ett i cirka 10 år. Nu är jag dock singel sedan ett år tillbaka, och visst kan jag sakna att alltid ha en trygg punkt att komma hem till och någon att dela allt med och aldrig behöva oroa mig för att vara ensam. MEN! fy f*n vad skönt det är att inte ha någon att bråka med, kompromissa med, anpassa sig efter osv. Trodde aaaldrig jag skulle må såhär bra som singel!

   Tänker att det är högst individuellt? Men även beroende på vilket förhållande man har.

   Jag gillar att vara singel och trivs med det, har svårt tänka mig jag någonsin kommer träffa en kille som jag passar med.

   Särbo! Alla dagar i veckan.

    Ja jag skulle välja särbo om vi inte haft barn. Eller ett så pass stort hus att vi har egna sovrum/badrum. Haha. :- )

   Hellre singel än i en dålig relation. Men hellre i en bra relation än singel.

   Ligger inlagd på sjukhus och hade sett framemot besök ikväll men min kille är ute och kollar på hockey och dricker öl istället så spontant just nu skulle jag säga att det fan är bättre att vara singel.

    Näää usch vad trist. Kram på dig och fy på pojkvännen.

    Usch! Taskig kille!
    Krya! ♥️

    Det är väl snabbt ordnat att bli?

    Jag har ett ex som var så. Det var så skönt att dumpa honom, kan jag säga.

   Allt har ju för och nackdelar, och vad man trivs med är ju helt individuellt.

   Olika för olika personer och olika faser i livet såklart.

   Det är nog en smaksak tror jag. Jag trivs gott som singel och vet inte om jag någonsin kommer funka i en relation men om du träffar rätt så ska det ju kännas rätt liksom och då blir det nog en himla mysig känsla.

   Jag saknar att kunna ha en bästa vän, närhet, trygghet och någon som man kan skratta om allt med.

   Men så trivs jag otroligt bra som singel, vill inte vara i ett förhållande just nu ?

   Hellre vara singel så pass länge att man inser hur bra man har det utan en partner.
   Då är man lite mer eftertänksam om man väl råkar träffa någon och kastar sig inte in i första bästa relation.
   Det måste vara värt att offra den friheten och bekvämligheten som singellivet ger en.

   Idag ser jag många vänner som är så desperata efter tvåsamhet att dom tar vad som helst. Det är ledsamt att se hur olyckliga dom är i sig själva och tror att en partner är lösningen.

   Har hittat min perfekt match men är absolut inte en förhållande människa annars. Jag vill ha mitt eget space och blir trött på människor fort. Men vi har varit tillsammans i 11 år nu. Bråkar sällan.

   Singel… Har varit ihop med personer och verkligen försökt mig på förhållande och gett det en chans flera gånger. Slutar alltid med att jag känner mig så himla instängd och trängd. Verkligen inget fel på personerna jag varit tillsammans med och bott ihop med. Utan det är mitt fel, det ligger hos mig. Så jag har gett upp och levt som singel i 6 år nu. Skönt!

  Bjuden på möhippa men inte bröllop. Jag känner spontant nej, hur tänker ni? Ingen jättenära vän.

   Aldrig ? Lägga massa pengar och tid på det men inte få gå på bröllopet.. nej tack ?

   Haha va?!? Nej så gör man inte. Skippa det!

    Eller hur!?

    De som anordnar möhippan verkar ha noll koll.
    Snacka om att göra det obekvämt för bruden

   Big fat no på den.

   Konstigaste jag hört?

   Lol nej vad konstigt?

    fast nu när jag tänker efter.. om det är ett litet bröllop typ bara paret på stadshuset lr kanske bara familj så är det kanske trevligt att ha en möhippa så bruden känner sig lite firad ändå.

     Men då är det brukligt att man har en fruhippa, alltså efter bröllopet.

   Om det är ett pyttelitet bröllop med bara de allra närmaste så kan ju en möhippa vara ett sätt att ändå delta i glädjen. Men jag hade antagligen tackat nej ändå ?

    Aa exakt!

   Jag kan tänka att det skulle kunna vara aktuellt om någon ska gifta sig utan att göra en grej av det eller om dom enbart bjuder närmaste familj. Att närmsta kompisarna fixar något litet möhippigt för dem personen. Jag vet faktiskt inte vilka som är bjudna till detta bröllop.

    Ja, det hade ju varit en helt okej situation isåfall men då tycker jag de ansvariga får vara tydliga med det från första början! Typ ”de ska gifta sig i stadshuset med två vittnen men vi vill fira lite ändå”.. Annars blir det ju bara konstigt! ?

   Brukar ju vara tvärtom, man blir bjuden på bröllop men inte alltid möhippa om man inte är så nära brudparet… knäppt!

   Nej, om man inte är bjuden på bröllopet så tar säkert inte bruden och tar illa upp om man tackar nej heller

    Bruden ska inte ens veta vilka som är inbjudna.

   Nej nej, jag hade inte gått!

   nej, fett skumt!

   Det har jag varit med på faktiskt. Hon skulle ha ett väldigt intimt litet bröllop och därför var bara familjen med. Det var inga dyra aktiviteter utan typ middag ute och quiz hemma med drinkar. Så jag tyckte det var trevligt. 🙂

   Däremot, en gång blev jag bjuden på att gå på dop i kyrkan men inte få komma till själva firandet hemma efteråt. Då tackade jag nej. Kändes som om de tiggde presenter men inte ville ha med en på riktigt…

    Då går man på dopet i kyrkan men skippar presenten ?

     Så kul tycker jag inte kyrkbesök är hehe.

    Sådana där uppdelningar känns konstiga för mig. Såvida man inte är en berömd person eller nått så förstår jag inte alls varför man gör så?

     Snålhet är min gissning. 🙂

    Känns som att många missat vett och etikett.

    Har man begränsad budget för mottagning bjuder man de närmaste alt enbart släkt till både ceremoni och mottagning. Gäller för både bröllop och dop.

    De som enbart är inbjudna till kyrkan förväntas inte ha present med sig utan önskar välgång och gratulationer utanför kyrkan bara.

    Inget ovanligt.

     Jaha, jag har aldrig varit med om det förr så var förvånad. Men till vett och etikett tillhör väl att det är fritt fram att tacka nej och inte komma alls, så ser inte direkt problemet. 🙂

    Blev bjuden på ett bröllop i en kyrka men inte på festen. Personen bjöd nog alla möjliga bekanta för att fylla upp den stora kyrkan… Gick såklart inte!

     Haha, läste din kommentar precis efter att jag skrivit min och undrade varför det blev två likadana. ??

     Snålt!

    Jag blev inbjuden att närvara i kyrkan när ett par bekanta gifte sig, men blev inte bjuden på festen efteråt. Jag gick såklart inte.

     hur ser en sån inbjudan ut ens? alltså hur skriver dom det snyggt på ett kort att man inte är välkommen efter på festen?

   Nej, man går bara om man är bjuden.
   Vad ska du annars på möhippan att göra.

    Kul att vi har samma nick, får väl lägga till en 2:a på mitt;)

   Några har ju skrivit att möhippan är att fira iaf om man har ett litet bröllop men jag tänker att då kan man ha en fest senare för de som inte var bjudna på bröllopet. Möhippan är för att brude än vill fira lite men vill inte betala för kalaset.

   Gifte mig under pandemin = litet bröllop men har nu funderat på att ha en fest för vänner men även en tjejfest för att fira men tänker inte att deltagarna ska arra det för mig o stå för kostnaden.

    Fast om man bara har ett litet bröllop är det vanligt att man som vän gör en fruhippa, som en möhippa fast efter med alla vänner.

    Sen om du vill dra ihop ett litet happening för dina vänner är ju jättefint, då hoppas man de tar med en present.:)

    Alla vill inte ha stor fest

   Aldrig att jag skulle vara med på den hippan!

  Obs, graviditet:
  Jag går nu in i vecka sju och är så extremt illamående senaste 5 dagarna. Jag mår illa dygnet runt och kräks flera gånger per dag (ca 7 gånger) och har svårt att få i mig mat och vatten. Har börjat med postafen sedan igår, och de här sea armbanden. Vill inte börja med Lergigan Comp pga för få studier.
  Är det här normalt? Hur har det varit för er andra? Hur länge har detta hållt i sig för er isf?… vill se ett ljus i tunneln ?

   Spydde fram Tills ungen kom. V38.

    Oouf ? Det lät riktigt tungt.. lättade det någon period eller var det lika illa igenom hela graviditeten?

   Börja med lergigan. Det finns gott om studier.

    Jag kanske bara är lite för nojig. Såg att Lergigan har klass A men att comp har klass C, därför jag blev nojig, då det är comp de rekommenderar..

     Du kan gå in på janusinfo och läsa. Lergigan bedöms inte utgöra några risker i tidig graviditet.

   Jag har hyperemesis gravidarium och det har du nog också. Googla och läs på! Nu är jag i v. 35 och det har blivit lite bättre men jag har varit sjukskriven i princip hela
   graviditeten. ?

    Usch, vad tungt.. Måste varit riktigt tufft för dig, hur har du klarat dig igenom det?
    Har läst på en del om det, men känns som de borde vara mer extremt då. Har läst att bara ca 1 % har det tillståndet. Men känns som de lutar mot att det faktiskt kan vara det. Har sjukanmält mig för resten av veckan nu iaf, omöjligt att klara jobb i dagsläget..

     Jag har bara tagit en dag i taget och försökt överleva så att säga. Min man har varit ett enormt stöd och hjälpt mig i allt.

     Vill dock bara påpeka att det finns olika grader av hyperemesis. Milda och allvarliga så att säga. Jag har som väl är aldrig behövt dropp osv. pga. spyr oftast ca 20min efter matintag och då har kroppen lyckats få i sig lite näring. Levt på typ isglass i 35 veckor nu. ?

     Tycker du ska prata med din barnmorska och bli kopplad till en läkare som kan sjukskriva dig. Jag hade som väl var en barnmorska som hade koll på hyperemesis men finns MÅNGA som tyvärr inte har koll och då behöver man stå på sig för att få hjälp.

      Tack för svar och stöd!! Betyder mycket att få bolla med någon. Jag har en tid på torsdag för inskrivning, så får se om jag klarar mig dit. Får se om jag kanske kan prova någon annan medicin innan dess, bara att hoppas!

      Ja, det är sant, klart det finns olika grader som du skriver ☺️ Jag brukar också kunna hålla mig ett tag efter matintag innan jag kräks upp det, så det är ju alltid något ? Alla måltider blir dock minimala, och tanken på att behöva äta nästa gång är väldigt tung..

       Jag förstår dig precis. Matintag blir till ett helvete. Att äta när man mår fruktansvärt illa är i princip omöjligt.

       Min barnmorska sa bara åt mig att äta det jag kan. Oavsett om det är nyttigt eller ej. Att målet snarare är att få i mig något och få behålla det ett tag än att behöva tänka på om det är nyttigt eller ej.

       Vet inte hur många som sagt åt en att äta salta kex osv. för det ska hjälpa. Kanske hjälper det vid ”normalt” graviditetsillamående men hyperemesis är inte alls i närheten av ”normalt” och jag vill typ bara trycka upp de där salta kexen i ansiktet på folk. ?

        Oh ja, igenkänning på de där j*vla salta kexen ?? Har ätit de på morgonen innan jag stigit upp ur sängen, urk! Mår bara ännu mer illa av dem..

   Åh stor kram till dig! Vet hur tufft det är med illamåendet. Mitt gav med sig i v. 16 ungefär (blev successivt bättre efter vecka 11/12). Så tappa inte hoppet! För de allra flesta går det över efter första trimestern.

    Tack för stödet! Och hoppet att det faktiskt kan gå över om ett tag!

   Var gravid i 11 veckor, mådde inte illa wn enda sekund typ. Men tja, blev ju missfall så kanske inte räknas. Hade det fortsatt så kanske jag hade börjat må illa senare.

    Jag beklagar..

   Lergian comp dagtid och Lergian nattetid. Allt illamående försvinner inte men jäklar vad bra man sover på lerigan! Jag tog det ibland sent i in senaste graviditet bara för att kunna somna ? (hade smärtor som gjorde att jag inte kunde sova)

   Sen, ha ngt snack i väskan hela tiden. Att småäta hjälper. Blåbärssoppa fungerade för mig samt lite chips. Alovera drycker hjälpte också. ❤️

    Tack för tips! Jag försöker småäta, men det går tungt ?

     Jag mådde illa till v 18 med första och v 15 med andra.

     Jag tyckte salta saker hjälpte mot illamående. Hade craving på djungelvrål – men man ska vara försiktig med lakrits om man har problem med högt blodtryck. Det som funkade för mig var lergigan Como, salta saker (djungelvrål, nachochips, lättsaltade potatischips) och kolsyrade drycker (främst cola med is och 3 citronskivor alt ramlösa naturell med 2 klyftor citron i).

     Något som också hjälpte var att tänka vad man mådde illa av och när illamåendet kommer. Jag mådde illa av specifika lukter och synen av rå mat och främst under kvällen. Så olika sallader, gröt, bröd, vegetariska rätter till middag funkade bättre för mig (graviditet 2 iaf)

   Ungefär fram till v 12. Jag hade så att jag mådde illa HELA tiden. De jag känner som haft illamående/spytt länge i graviditeten (undantaget hyperemesis) har inte haft illamående hela tiden. Efter v 12 gick det helt över för mig. Testade lergigan men blev såå himla trött av det ? testade ej comp. Varken postafen eller armband funkade för mig. Har för mig det finns nåt starkare än lergigan man kan få utskrivet men minns inte vad det heter. Hoppas det går över snart för dig ❤️

    Tack så mycket! Och tack för svaret! Skönt att höra att de du känner som haft besvären länge inte haft det hela dygnet iaf, bara att hoppas att det går över snart då! ☺️

    Å, äntligen nån med samma upplevelse som jag! Har aldrig hört det tidigare och känt mig som ett ufo. Mitt KONSTANTA illamående gick som tur var över runt v 15, då hade jag hunnit gå ner 5 kg. Lider med alla som har nån form av graviditetsillamående, så onödig grej!

   Mådde illa till ca vecka 17. Kräktes inte, men hade spyan i halsen ett par gånger per dag. Jag åt B-vitamin och tyckte det hjälpte!

    Jag ska kolla på det, kan vara värt att lägga till! Tack!

   Ta hjälp så du kan hitta medicin som funkar bra! Starkt råd. Det finns olika mediciner att testa. Jag käkade Postafen, det tog bort det värsta måendet, dock blev jag totalt knockad. Hjärnan blev som ett ”moln” typ, totalt vakuum ? Men att inte må så fruktansvärt dåligt övervägde så jag körde på med dem.

   Illamåendet gick över på natten till vecka 12. Jag tog åksjuketabletter när det var som värst. Blev väldigt trött, men bättre än illamåendet i alla fall! Lycka till ❤️

   Lergigan har ju funnits i årtionden som gravida ätit. Bara att börja. Mig hjälpte dom inte.

  Robinson, någon som kollar och sett dagens avsnitt?

  Vad är smartast enligt er? Att välja och tänka som lag öst eller lag nord i auktionen?

   Jag tänker som lag Öst. Godis och en köttbit har dom inte nytta av särskilt länge, fördelarna kan dom däremot ha nytta av när det väl gäller.

    Nä jag hade tagit maten. Man måste ha krafter att orka tävla.

   Alltså, haken var ju att rösten och immunitetsförgöraren var personliga. Så fular de sig kan de ju avvakta med att använda dem för laget, men då får de ju med all säkerhet Angela/Tommie/Henrik mot sig. Fattar inte riktigt heller om det bara är de som väljs till ödesörådet som får rösta? Eller är det de 6 personerna alla får rösta på..? Oavsett gör det ju nu att Joel är hyfsat safe (om de skulle förlora nästa ödeskamp) eftersom han har den extra rösten..
   Ang maten så vettefan. Svårt att se hur mycket kött det var? Svårt också att förstå hur lite mat de har (mango syns hela tiden?) och hur man själv hade känt!

    Jag tror maten var smart. Dels får de energi, men jag tror också Henke Tommie och Angela kommer vänta sig emot Linn och gänget. De syntes på dem att de tyckte det var själviskt. Visst det var smart, men bara för Linn Mattias och vad heter den unga killen.

  Familjelivsfråga!

  Är oplanerad gravid och har redan två barn som kommer att vara 5 och 6 år när detta barn föds. Jag vet verkligen inte om jag ska behålla eller inte och skulle behöva höra om era erfarenheter.
  – ni som har tre barn, hur har det funkat jämfört med när ni hade två? Helt ärligt, blev allt mycket svårare?
  – ni som har 5-6 års åldersskillnad mellan era barn (eller ni som själva har syskon med samma åldersskillnad) Hur har relationen barnen emellan sett ut?

  (Behöver ej kommentarer om att jag förstör planeten med så många barn osv)

   6 år mellan mig och mitt ena syskon och hen är min bästa vän idag!

    Åh vad skönt att höra!

   Jag har två syskon, ett som är nära i ålder och ett som är 9 år yngre. Den som var nära i ålder bråkade jag bara med och har inte jättebra relation med. Den som är 9 år yngre var min lilla bebis som jag tog hand om ❤️ har alltid haft en jättefin relation med den yngre, och har än idag när vi är vuxna. Det var som att någon vågskål jämnades ut när han kom till oss.

    Åh vad fint ❤

    Angående ditt syskon som är närmare i ålder. Känner du att dina föräldrar hade kunnat göra något annorlunda för att ni skulle få en bättre relation?

     Ja, jag hade kunnat få mer uppmärksamhet och inte bara vara storasyster hela tiden.

      ?

   det är 2 år mellan mig och min helsyster och vi bråkar konstant, det är alltid någon skit emellan och någon som är sur eller envis trots 29 och 31 år gamla. vi har t.o.m. en paus nu för att vi inte orkar med varandra. ålderskillnad mellan syskon har ingen betydelse och har inget att göra med huruvida de kommer komma överens eller ha en bra relation senare i livet!

   6 år mellan mig och min bror. Vi älskar varandra som familj men har väl inte så mycket kontakt. Hade nog träffats mer om vi bodde närmre varandra iofs… Däremot var det en stor fördel att vi som barn aldrig bråkade eller tjafsade eftersom vi var i så olika faser. Han var alltid supergullig mot mig för jag var den lilla plutten liksom. 🙂

   Tror det är en fördel att ha syskon som inte är nära i ålder. Otroligt lite bråk. Har alltid hört att ”de kommer inte bli nära när det är så många år mellan”, men mitt 8 år äldre syskon är min bästa vän. Som någon mer skrev så är man syskonets lilla bebis.

   Min bror är fem år äldre än mig och min lillasyster är fyra år yngre än mig. Alla tre är jättetighta och har varit det hela uppväxten. Jag tyckte att det var superskönt att ha en stor storebror att se upp till, få hjälp och råd av. Både i barndom och som tonåring. Att ha en yngre syster gjorde att jag hade en ”anledning” att få vara barnslig när jag var tonåring och leka fast jag ansågs för stor. Det har även varit faktiskt att vara hennes rådgivare och beskyddare. Hon är min bästa vän och vi ses ofta, samt pratar varje dag.

   Min man är 1,5 år äldre än sin bror och de har typ ingen relation alls. Så åldern är bara en liten del i hur relationen ser ut.

   Har 12 år mellan mig och min äldsta bror, sen 7 år mellan en annan, 3 år och sen en sladdis som är 12 år yngre.

   Är tajt med alla.

   Har själv barn. En som är 5 nu i maj och en som fyller 4 i september.
   Nummer tre kommer i sommar. Känns bra, och de är glada för ett småsyskon.
   Är 40 så känns som att va fan, bara tuta o köra!

   Våra två äldsta var 4 och 6 år när minstingen föddes. Skulle inte säga att något blev svårare eller jobbigare egentligen. Han får bara hänga med och får alltid uppmärksamhet av någon. De har en jättefin relation och de äldsta får chansen att vara storasyskon på riktigt. Äldsta var så liten när han blev storebror första gången liksom. Är mer bråk mellan de två som är så jämngamla än vad det är mellan dem och minstingen.

   Min dotters kompis har nyss fått en lillebror och han och hans syster är 5 och 6. De är så fina mot det lilla syskonet och hjälper till med allt. Tror att det är bra med lite äldre syskon, de har mer förståelse och det blir inte lika mkt avundsjuka. Dessutom klarar de sig bra själva med t.ex kläder osv. Kör tycker jag om du vill behålla det.

   Grattis till graviditeten.

   Jag har ingen egen erfarenhet av situationen men ser många familjer runt mig med ett tredje barn som är mycket yngre än de två första. Och det verkar alltid som att de äldre syskonen tycker att det är så mysigt med ett litet syskon. De första åren bidrar ju det lilla syskonet till att det blir mer tid med föräldrarna iom föräldraledighet. Perfekt för lågstadiebarn! Sedan verkar de utveckla sina omvårdande sidor bra med ett litet syskon. Föräldrarna verkar att gå att dela in i två grupper; de som tycker att det är plättlätt för det är bara en tallrik till och de som tycker att det är underbart att få njuta av en liten till.

  Jag fick upp Josefine Bäck (josefine.back) i flödet igår där hon berättade att hennes kille helt plötsligt lämnat henne mitt i graviditeten och nu hänger runt på Tinder istället. Är helt fängslad av detta, får inte ihop hur vissa män kan göra såhär?

   Är också i chock

   Nämen vaaaa …. Total chock hade helt missat detta. Följer henne på tiktok och kunde aldrig ana detta om honom. Va så fina tillsammans, han va så fin med henne i de videos man såg ?
   Stackars stackars henne ?

   Finns få riktiga män idag. De flesta vill porra runt och aldrig växa upp. Synd att hans genpol fördes vidare.

    Ja verkar bli mer och mer fuckboys. Inte bra. ?

  Tips på maträtter man kan laga helt utan spis/ugn? Mikro funkar. Vill helst inte använda spisen när det är så varmt inne under sommaren.

   Sallad är ju gott

    Några tips på vad man kan ha i den då? Mycket av det matiga i en sallad behöver ju tillagas, så som pasta, quinoa, kyckling eller så.

     Jag brukar ha falafel i min sallad.

     Fetaost, oliver, avokado, bönor, cashewnötter, frön är mättande ingredienser.

     Nudlar kan man ju bara hälla vatten från vattenkokaren på och bulgur behöver bara svälla i vatten. Mozzarella eller fetaost på blir toppen!

     Hade det varit en annan dag skulle jag haft massa ideer, men min hjärna står still efter 7.5h resa?

     Hade jag varit du, skulle jag köpt mig en kokplatta, eller elgrill. Funkar även att laga mat på balkongen med det.

     Bor i en bastu på sommaren typ, så jag väljer att grilla på uteplatsen, och laga mat för flera dagar, så kan man göra olika maträtter med ”resterna”, med kalla yoghurtsåser till.

     Olika salladsingredienser:
     Koka vatten i micron eller vattenkokare och laga couscous. Broccoli i en skål med plastfolie och en skvätt vatten kan ångkokas i micron. Gör tonfiskröra med en burk tonfisk, en klick majonäs eller creme fraiche, lite citron, rödlök, paprika, majs, Oliver. Röran på macka eller sallad. Kikärtor finns i tetra klara att äta. Krydda med smoked paprika-pulver. Ost av alla slag (mozarella, feta, gorgonzola). Hummus eller guacamole. Nötter och frön. Gurka, morot, spenat, rucccola, rödlök, tomat, avokado, hariconverts. Glöm inte dressing!

     Couscous kan man tillaga utan att koka. Bara låta dra i kallt vatten. Tar längre tid bara.

     Salami, småkorvar typ ölkorv, tonfisk, ostar typ feta och mozzarella, fänkål, gröna bönor, morötter, nötter

   Omelett i mikron!

   Hade en vän under studietiden som körde allt i brödrosten, alltså allt ifrån fiskpinnar till hamburgare och pommes. Verkligen allt som fick plats. Det kan ju vara ett alternativ om du känner dig lite äventyrlig, ha brandfilten redo dock ?

    Funkar att göra samma med våffeljärnet.

     toast i våffeljärn <3

      Är mycket godare än toast i toastjärnet av någon anledning ❤️

       jaa! blir perfekt knaprigt ?

   Falafelsallad! Falafel kan värmas i mikron även om stekt är godare. Kanske sallad med smulad fetaost, vattenmelon eller galiamelon, granatäpplekärnor, pumpafrön och sånt för att få det matigt. Om du vill ha mer kolhydrater så kör couscous, det behöver man bara kokt vatten till för att svälla (om det är lugnt att använda vattenkokare).

   Sallad gjord på ruccola, vattenmelon och feta ost!

   rosta två brödskivor, helst typ surdegsgoda eller liknande. bred pesto på båda skivorna, lägg på några skivor färdig minutkyckling, skivad tomat och avokado + salt & peppar och slå ihop till en sandwich! så himla gott och snabbt att göra ?

    Jättegott med röd pesto också ?

     måste prova ??

   Råbiff.

  Hoppas alla som spekulerade i att Kenza skulle ha gjort silikonbröst (för att de var stora när hon ammade) kan inse att de hade fel nu när hon slutat amma och det är uppenbart att så inte var fallet!

   Okej?

  Läste just en intervju med Sandra Beijer, tror det var wellness på Aftonbladet, och reagerade på att hon var så sjukt oskön i den intervjun. Jag har alltid sett upp till Sandra pga vettig och att hennes sätt att skriva tilltalar mig. Men det här, vette tusan. Visst att jag fattar att många tränar för att var snygga men nåt med intervjun skavde.

   Vill du specificera vad som ”skavde”? Jag läste den nyss och kände inte alls så. Hon lät som vanligt.

    Jag tyckte bara att hon framstod som en ganska otrevlig person på nåt vis. Kände inte alls igen hennes sätt att svara. Jag brukar säga till mina sambo att Sandra är min stora förebild men jag vet inte. Kanske jag som bara har en dålig dag eller nåt och misstolkade.

     Tycker hon låter precis som vanligt. Har en känsla av att folk tenderar att sätta Sandra på någon typ av pk-piedestal, varför vet jag inte. Har aldrig tolkat henne som en speciellt ”woke” person som engagerar sig mer än gemene man i samhällsfrågor. I hennes kommentarsfält får jag dock uppfattningen att många av hennes läsare tror hon gör det, vilket jag inte kan förstå mig på. Inget vittnar om att hon skulle vara särskilt ”woke” men samtidigt kommer det varje dag någon kommentar om att nåt ord är kränkande (vilket de allra flesta inte tycker) eller att hon inte borde köpa nån produkt för att manen som startade företaget för 100 år sedan var problematiskt. Blir förvånad över att folk tror hon bryr sig om ens 1% av alla dagliga pekpinnar hon får. Jag vill påpeka att jag absolut inte har något emot Sandra, tvärtom gillar jag henne och läser hennes blogg dagligen, samt att jag gärna lyssnar på diverse poddavsnitt hon gästar. Är bara förvirrad över bilden folk har av henne. Är det för att hon är typ lite ”indie”? Eller varför är det så?

      Exakt, jag fattar inte att hennes läsare blir provocerade och typ förvånade jämt? Hon känns väldigt förutsägbar imo.

      Men det är ju det som är så underhållande med att följa Sandra Beijer, hon visar ju på hyckleriet hos många woke-människor. Det är hysteriskt kul ibland när hon gör något som skulle vara vilt opassande om det var Magdalena Graaf som gjorde det men som nästan friktionsfritt passerar hos hennes fangirls. De t o m krumbuktar och böjer argument så helt plötsligt har det som tidigare var tabu blivit nästan bra.

   Håller med. ”Jag vill normalisera längtan efter att vara åtråvärd”. Behövs det verkligen? ??

    Ja det behövs nog, eftersom alla hävdar att de tränar och opererar sig för sin egen skull och för att ”må braaa”.

    När det egentligen givetvis handlar om att de vill vara åtråvärda.

     Är det ändå inte lite skillnad på operation och träning. Är väl ingen som mår bra efter en operation medan många har träning som intresse och mår bra av det, tex fotboll, innebandy, löpning, crossfit, cykling m.m

      Jag menar de som hänger på gymmet 5 dagar i veckan och schemalägger sitt liv efter kaloriintag och gympass.

      De tränar inte för att ”må bra”.

       Jag förstår delvis vad du menar, men tränar själv 6 dagar i veckan. ”Tyvärr” endast för att min adhd kräver det, inte för att vara smal eller vältränad eller åtråvärd. Jag MÅSTE röra mig, helt enkelt.
       Men jag förstår så klart att det inte är den vanligaste orsaken till träning 😛

    Frågan är väl för vem är hon åtråvärd? Det är liksom något man är för andra inte sig själv.

   Tycker hon alltid varit så? Kanske ska man inte idolisera bloggare och influensers?

   Det mesta skaver väl när det gäller henne..både alkoholvanor och att hon tycks skaffa barn för att hennes kille vill det.. vilket hon bekräftar i podden vattnet går.

    Sluta vara så bajsnödig. Hon dricker vin mitt i veckan – dEt SkAvEr!!

     Hon drack trots att hon visste att hon var gravid och dricker flera ggr i veckan när hon ammar. Hade någon annan betett sig så hade de kallats wt, garanterat. SB är nonchig och omogen med lolitakomplex. Come at me.

      Man kan dricka när man ammar. Så tröttsam diskussion när det redan är fastställt att barn ej tar skada av det.

       Varför undvek du att svara om hennes alkoholintag under graviditeten? Eller att hon säkert är runt sitt barn lite påverkad flera dagar i veckan?

        Tror knappast hon söp under graviditeten. Hon smakade väl lite vin bara, chilla.

        Alla blir inte påverkade av ett glas vin vet du. Barnet har dessutom en pappa så du behöver nog inte oroa dig.

         ”Alla blir inte påverkade av ett glas vin”. Näheru. Jo alla blir påverkade av ett glas vin även om man inte själv fattar det så blir man det.

         Så det är ok med alkoholintag under graviditet bara man inte ”super”?

       Det kan ju finnas andra anledningar till att inte dricka när du ammar. Dessutom drack hon när hon var gravid och där vet man att allt går igenom barriären och det man vet är att det går inte att ge en rekommendation om vilka mängder inte skadar barnet. Men det är hennes val.

       Hehe ja så gammal diskussion alltså?

       Det där är sämsta argumentet för då glömmer man bort att ens reaktionsförmåga och kognitiva skills försämras med alkoholintag. Jag hade inte velat bära på mitt lilla bebis eller större barn med några glas vin i blodet.

       Skit i bröstmjölken för alkohol går ju inte ut i bröstmjölken i några större mängder. Det är det andra som är farligt när man är påverkad!

        Okej men om du tappar omdömet och inte kan bära ett barn efter ett glas vin så är det ju bra att du avstår.

        Andra som klarar av det (och dessutom har barnets pappa i närheten) kan ju få ta sitt vinglas utan att du ska lägga dig i.

         Men varför lyder du inte ditt eget råd. Vad har du att göra med om folk dricker eller om de avstår. Eller handlar det kanske om dina egna dryckesvanor och att du kanske har svårt att själv tacka nej?

          Det är inte jag som shamear Sandras alkoholvanor.

           Sandra är en flunsa. TS skrev ju själv att hon såg henne som ett föredöme. Det är därför hon diskuteras här.

           Folk ifrågasätter hennes vanor och helt ärligt behöver hon gå runt hemma och pimpla vin i sin ensamhet vilket hon säger att hon gör då har hon ett annat problem.

           Jag vet inte om du menar att jag shamear hennes alkoholvanor med min kommentar om kognitiva skills etc men det var inte det jag gjorde. Jag menar att försvara sitt alkoholintag med att det inte går i bröstmjölken är ett dåligt argument för att dricka när man ammar pga att alkoholen påverkar den som dricker och inte till det bättre.

         Förhoppningsvis är det en förälder/vuxen I sällskapet som inte dricker så att det är en som är ok ifall något skulle hända, en olycka eller akut sjukdom…

         Vad ett glas gör med en är ju individuellt och beroende även dagsformen. Samt att det som är lurigt med alkohol är att allt försämras och man tar sämre beslut även med en mindre mängd i kroppen.

         Alla får göra som de vill men att alltid luta sig mot att det är ok för att det inte går i bröstmjölken är ett dåligt argument.

      Håller helt med anonym.

    Fast det sistnämnda gjorde jag också. Skaffade barn för att min kille ville. Jag hade redan ganska stora barn, träffade ny yngre kille utan barn som gärna ville bli pappa. Och då kände jag att jag lär skaffa barn med honom för att ha en framtid med honom. Dock är jag så himla glad över det för jag älskar barnet nåt så oerhört mycket.

     Fast SB var ju inte glad och drog sig inte för att visa upp sitt missnöje med att bli mamma för hela världen. Stooor skillnad.

      Fattar inte att folk som du blir upprörda över att hon var ärlig med sina känslor?

      Vill du berätta vad som provocerar dig?

       Vill du berätta varför du är provocerad av att jag skriver om bloggare på en bloggbevakning?

        Jag är verkligen inte provocerad, jag är genuint nyfiken haha. Vill du berätta?

       MEN VARFÖR FÖRSVARA SÄNDY

   Jag tror ju
   dom flesta även tränar för hälsans skull. Så var förvånad hon inte nämnde det.

    För att Sandra inte tränar för hälsans skull. Hon tränar för att hålla sig smal och snygg.

     Hennes petita kropp är hennes allt.

     Ja men det har vi fattar. Och det är ytligt som fan.

     Fast grejen är att träning (och speciellt den lilla träning hon nämnde) gör så liiiiten skillnad med utseendet. Så det blir lite upp och nervänt.
     Vill man vara smal är det kosten som spelar störst roll. Ska man förändra sitt utseende med träning, så krävs det ganska mycket ?

      Fast hon ammar säkert som tusan bara för att man kan gå ner väldigt snabbt på så vis. Med tanke på hennes uttryckta motvilja mot allt annat som har med moderskap att göra så har jag svårt att tro att det handlar om något annat.

      Men tror du ens på att hon äter som en normal människa? Hon lär inte ens äta hälften av det hon lägger upp på sin blogg.

   Jag gillar Sandra och gillade hennes ärlighet i den intervjun. Kan väl uppfattas som väldigt krass men det är lite charmen med henne tycker jag. 🙂 Alla andra går igenom smärtsamma ingrepp och ba ”Jag gör detta för mig själv och min egen powerkänsla!” och jag känner snaaaaark… Sånt skitsnack.

   Ganska befriande! Och kanske lite överdrivet och oskönt samtidigt, men det lät som typiskt henne ändå tyckte jag. Hon är väl inte alltid så ”skön”, men upplever att vissa av hennes följare lever kvar i den tron.

    Upplever att även Sandra Beijer själv lever i den villfarelsen att hon alltid är ”skön”.

   Men ja, hon framstår inte bra. ’Tränar för att vara snygg’ menar hon nog egentligen ’smal’, och det innebär att hon inte alls vuxit ifrån det osunda och utseendefixeringen. Och indirekt säger att otränade är fula, är det verkligen så vi vill behandla varandra?!? Vilken värld när ytan är viktigast. Usch. Å så ser hon till att den idealen får leva vidare genom att fortsätta sprida det, inte så genomtänkt eller klokt.

   Men Sandra har ju alltid varit sådan. Jag har aldrig gillat henne just för att hon lever i en uppblåst och ytlig värld. Hon resonerar väldigt ofta som en femtonåring vilket tydligt lyser igenom här.

   Tycker hon var märklig val för en wellness profil iom sina uttalanden.

    Ja hon upplevdes väl inte som särskilt hälsosam med sin romantisering av cigg och vin

   Läser ibland någon intervju med henne, tittar in i hennes blogg när Camilla skriver om henne, och har läst två av hennes böcker, varför vet jag inte riktigt för det är inte min gener. För mig är Sandra en grå liten mus som inte trivs i den rollen utan försöker göra sig intressant utan att någon märker hur hårt hon anstränger sig. Där måste jag säga att hon lyckas för det är inte så många som ser igenom hennes, ser henne för den hon faktiskt är.
   Hon verkar ha gott om självförtroende men när det kommer till självkänslan är det rätt dåligt med det. Hon känns väldigt distanserad och verkar leva livet genom gladpack. Det finns inga känslor utan allt är en tillrättalagd fasad. Jag känner igen sorten jag ser dem i mina kvarter, som är samma plats som hon är född och uppvuxen i.

    ..och när hon uttrycker känslor så är det dramatisk tonårsångest. Intressant förresten att Ingmar Bergmans faderskap är kritiserat just nu när en dotter går ut med att hon inte var ett välkommet barn men Sandra Beijer hyllas för att vara ”ärlig” om sin motvilja.

   Läste den också, men tyckte att hon var lika oskön som alltid. Ingen skillnad.

  Tycker ni det är flirt om en kille står väldigt nära och nuddar vid dina fingrar? Det känns iaf så för mig 🙂

  Scenariot
  Jag skulle visa något på mobilen då tar han i telefonen samtidigt som min hand fortfarande håller i telefonen, och våra fingrar möts.. länge…

   Nja oklart. Personligen hade handlingen för mig känts ”intim”, men inte tillräckligt för att kunna avgöra om det fanns något intresse.

   Det beror lite på vem det är? men är man själv intresserad av någon är det ju lätt att man tolkar att det är en flirt av något slag.

   Hamnade i modd förut…försöker igen…

   Beroende på vem det är så hade jag tagit det som en flirt. Dock lätt att önsketänka om det är någon man själv är intresserad av. T.ex killen jag gillar som sa ”jag fixar alltid det bästa när du kommer”, för mig kändes det som en solklar flirt, men förmodligen var det inte det. Så jag vill nog säga att det helt beror på, dels dina känslor men också hur er relation ser ut. Är den flirtig annars och söker han kontakt andra gånger (eller du och det mottas bra) så kanske det här var någon slags flirt.?

  Tankar om senaste avsnittet av gift vid första ögonkastet?

   Jag hoppas verkligen att Märta och Axel bara går skilda vägar nu och inte lägger mer tid på nåt dödsdömt. Kan verkligen sätta mig in i hennes känslor gällande detta.

   Tycker Bodil och Hans är fina ihop och hoppas på dom.

   Tycker Jonas hade ganska lam reaktion gällande Louise hjärnblödning, men kanske SVT hade klippt det så att vi inte fick se så mycket reaktion.

   Jonas och Martin tror jag mer på som vänner men fick ändå känslan att dom legat så kanske finns lite attraktion och nyfikenhet där. Hoppas! ?

    Tror också på Jonas och Martin som vänner. Tycker Jonas verkar lite missnöjd med sin matchning, tror inte Martin är hans typ men att han försöker hålla skenet uppe typ.

    Tycker Jonas och Louise är så tråkiga, vet inte vad det är men det händer liksom inget, det är bara så gulligull hela tiden. Inget djup. Av det vi får se då förstås.

     Nej dom känns rätt tråkiga men dom kanske passar super ihop och kommer ha det jättebra just därför. Hoppa, för jag tycker att hon verkar vara en gullig tjej. 🙂

   Axel känns som att han inte riktigt upptäckt än att han är homosexuell. Alltså verkligen no hate, men han känns ganska bögig? Fick Märtha den enda mannen som var kvar eller vad gick dom på i den matchningen?

    Jag undrar om deltagarna får beskriva utseendemässigt vad de gillar. Och nej menar inte ”tjockt hår” som Märtha hade sagt utan mer utförligt.

   Axel är mesig och man förstår Märtha samtidigt så känner jag att man har gett sig in i experimentet och borde ge det en chans. Man vet ju liksom att risken är stor att man inte är attraherad av sin blivande make.

    Jag förstår henne också men jag förstår inte varför hon sökte det här programmet.

     Jag tror att Märta tryckte på att hon ville ha en reflekterande kille med bra värderingar typ, och var antingen otydlig eller inte fullt medveten om det själv att hon söker en rätt så manlig man.

    Fast nä man måste inte tycker jag. Om man känner sånt motstånd så tycker jag verkligen inte att man ska tvinga sig själv att utstå nåt så obehagligt i såpass många veckor. Hon har nog insett att attraktionen kommer att helt utebli.

   Hoppas på Hans och Bodil även om jag tycker det var lite fegt att hon fick en andra chans in i programmet, jag förstår att man blir osäker och nervös, men det är väl en del av programmet. Men de såg fina ut ihop i alla fall och jag hoppas att de tycker om varandra! Min första tanke när jag såg dem var att de kändes som årets Maxine och vad killen hette från 2020…tyckte de såg på varandra med typ samma blick??

   Jonas och Louise känns som ett typiskt ”par” som är i dejtstadet, närkontakt osv som det är i början när allt är frid och fröjd, men frågan är om det kommer hålla.

   Märta och Axel, tycker synd om honom. Jag hörde aldrig vad hon sa, men visst sa han att han hade fått höra att han inte var attraktiv? Sa hon det till honom? Känns som att hon har dömt ut honom redan från början och kommer vara negativt inställd hela tiden.
   Kul dock om det vänder helt.

   Martin och Jonas har jag inte fått något direkt intryck av än, jag har lite svårt att placera deras relation.
   Väntar med spänning på nästa avsnitt.

   Ingen i programmets historia har väl blivit så besviken som Märta men samtidigt undrar man ju varför hon sökte om det var ett utseende hon sökte när paren är matchade för värderingar, egenskaper och intressen.

    Ja hon bestämde sig redan när hon såg honom lite genom fönstret innan hon gick ut, besvikelsen i hennes ansikte gick inte att dölja.

    Varför packade han ihop och flyttade hem till henne för att hon samma dag säger det inte är någon bra idé? ??

    Men överlag tycker jag att experterna har matchat paren utseendemässigt väldigt bra genom åren. Andra saker har strulat typ värderingar och intressen (tänker på snobbiga golftanten och han som fick sova bredvid kattlådan), men utseende har de varit bra på att matcha. Så kanske tänkte Märtha att den biten inte skulle vara särskilt komplicerad? Att de skulle matcha henne med någon som är på ”hennes nivå”? Därav att hon blev så ställd. Jag tror hon satt 90% av bröllopet och funderade på ”Sa jag att jag ville ha en blekfet ginger? Sa jag att töntig är ok? Hmm”…

   Har säker källa på att ett av paren synts i Stockholms tunnelbana i veckan ?

    Är väl ganska lätt att kolla upp vilka som fortfarande är gifta, men blir ganska tråkigt att fortsätta kolla då ?

     Om du menar på typ ratsit så brukar de väl inte finnas där under tiden programmet sänds?

      Jo, det är ingenting SVT kan styra över.

       Vet att jag kollade upp ett annat år och då var det flera av de som var med som inte fanns.
       Jag har dejtat en som är med i programmet i år och den personen finns inte med någonstans där jag kollat iaf.

        Tror tyvärr du bara är en dålig stalker.

         Tro vad du vill. Det räcker att jag vet.

        Till och med Kungen finns med. ALLA folkbokförda och tidigare folkbokförda finns med. Min bror som inte bott i Sverige på 6 år finns med.
        De som är döda finns till och med med de första tre månaderna som de varit avlidna.

      Men tror du att SVT styr kredit- och upplysningsbyråer och kan säga åt dom att stänga av vissa personer från att visas pga att de visar en tv-serie?

    Berätta vilka!!

  Var har Aisha tagit vägen? Följde henne på instagram för längesedan men nu hittar jag inte igen henne, någon som vet?

  Jag skrev i ett öppet spår för några veckor sedan om att jag hittat två juvertumörer på min älskade vovve. Någon var gullig nog att be mig uppdatera så jag tänkte göra det ?
  Sedan sist har min hund röntgat lungorna (utan anmärkning) och tagit massa prover som var hur bra som helst så det blev operation. Allt gick fint och hon återhämtar sig väl tack och lov. Tyvärr fick vi igår besked om att den ena tumören var elakartad ? Har någon här varit med om detta? Vad har vi att vänta oss framöver?

  Vi inväntar just nu besked från patolog om kanterna på tumören var rena från cancerceller, är de inte det kommer det bli en ny operation där de tar bort mer vävnad och ev cellgifter enligt vår veterinär. Och sedan lär det väl finnas en risk att det blir fler knölar eller metastaser någon annanstans… Det är så overkligt att min rätt unga pigga glada bästis har cancer. Eller hade iaf innan de opererade ut den. Grät hela dagen igår och har så mycket katastroftankar… Jättetacksam för erfarenheter eller tips ??

   Åhhh, det var jag som bad om uppdatering! ❤️Helvete vad jobbigt, har som sagt inga bra erfarenheter att dela med mig av så får hålla tummarna att allt går bra istället och hoppas någon annan kommer med lite lugnande ord.

   Med det sagt så var min hunds tumör förhållandevis stor, och om jag kommer ihåg rätt var din tjejs knölar av det mindre slaget. Så förhoppningsvis har ni hittat cancern i tid. Kram till dig och din lilla bästis! ❤️ P.S uppdatera gärna här NÄR ni fått bort all cancer!

    Hoppsan, såg nu att ni redan opererat. Så du får du gärna uppdatera istället NÄR ni får besked om en tumör utan kanter med cancerceller. Heja heja! ❤️

     Just det, kom inte ihåg ditt nick ❤️ Hej ?
     Ja jag ville ju höra att båda var goda men å andra sidan kunde det varit värre. Vår veterinär tror att vi hittade dem tidigt och de är små, den elaka är 0.5 cm, som en okokt ärta typ. Så ni håller vi tummarna att kirurgen fick med tillräckligt med vävnad runt om den elaka. Jag lovar att uppdatera! Tack för fina ord och för att du bryr dig om en vilt främmande människa ❤️

   Jag bad också om en uppdatering. Det var jag som haft tre tikar som hade elakartade tumörer. Alla tre levde många friska år efter operationen och det var inte cancern som gjorde att dom fick gå till sista vilan. Alla blev gamla. Känner så med dig. Minns oron och ångesten men som sagt, det gick bra. ??

    Just det, dig minns jag också ?? Får jag fråga vad nästa steg blev för dina tjejer efter att du fick besked från analysen? Behövde de opereras om? Läste att de tar hela juverraden på vissa tikar för att undvika återfall. Gjorde du något särskilt efteråt, viss sorts mat, kosttillskott osv? Ångesten är fan brutal. Hon är min bästa vän i hela världen. Tagit mig igenom så många bajsmackor genom livet tack vare min lilla tjej ❤️?

     Ingen av tjejerna behövde opereras mer än en gång. Tea hade sin tumör längst fram så dom fick ta bort ganska mycket. Jag kände igenom dom ofta för att upptäcka ev nya tumörer men det kom inga nya knölar. Vi levde annars på som vanligt förutom efter operationen så klart. Byggde upp konditionen i lugnt tempo. Jag ska hålla tummar och tår för er.

      Minns också den brutala ångesten. Hemskt. Men med tiden så lugnar det ner sig. På mina flickor så tog dom bara bort det juver där tumören satt. Må nu gott med din lilla tjej ???

      Åh vilken tur! Det är min förhoppning med, alltså att de fick med tillräckligt med vävnad under första operationen. Men jag får väl invänta patologens svar där. Tyvärr misstänkte de den pyttelilla kulan mer så de tog mer vävnad runt den och det var den knölen som sedan visade sig vara god. Så jäkla typiskt…
      Tack snälla för ditt svar. Blir lipfärdig här igen nu för att det finns så snälla människor ❤️

       Precis samma hände min lilla tjej for 3 år sedan, då var hon 11 år. En knöl som vi opererade, den visade sig vara elakartat. Så då blev det en ny operation – dom tog bort hela juverraden. Typ en månad efter fick hon en ny knöl på andra sidan. Den var godartat, men vi valde ändå att operera hela andra sidan också. Det gick hur bra som helst!❤️

   Blir alldeles tårögd av att läsa det där, hoppas och håller tummen att hunden klarar sig ❤️ Har varken erfarenheter eller tips tyvärr.
   Kram ❤️

   Jag opererade bort en knut på min tjej. Den kom snabbt och växte snabbt. Visade sig vara cancer. Men de fick bort allt då den togs i tid. Detta är 4 år sedan och min tant (idag 13 år) mår bra. Så ge inte upp, tänk inte för mycket just nu. Du kan inte påverka något oavsett om det är bra el dåliga nyheter. Är det bra har du oroat dig i onödan och är det dåliga så får man lägga energi på att njuta av tiden och hitta en väg som är den bästa för hunden.

  Hej! Har en fråga till er som bott eller bor i och runt Stockholm. Jag har fått ett jobb från och med i höst, som ligger på Kungsholmen, och flyttar från västkusten där jag bott de senaste 20 åren. Jag har nog möjlighet att köpa en liten lägenhet och jag skulle vilja veta lite om områden jag tittat på. Tex. Hökarängen, Fruängen, Sköndal, Rågsved, Skarpnäck, Ängby, Vällingby. Jag har inte varit i Stockholm på 10 år och har ingen aning om något. Har ni andra tips så tar jag jättejättegärna emot dem. Det känns både spännande och stressigt det här!

   Det beror på hur mkt restid du vill ha till jobbet men det blir ju klart smidigare att välja nära något på gröna eller blåa linjen norrut, bland de du nämnde, om du jobbar på Kungsholmen (lite beroende på vart på Kungsholmen såklart!). Jag har ingen koll på de områdena du nämner och känner ingen där, men skulle verkligen råda att komma upp till Sthlm och promenera runt i områdena och känna in det innan du köper något. Kanske testa att hyra något först. Jag trodde tex jag ville bo i ett område men trivdes inte alls. Ett annat område som många gillar, gillar jag inte alls.

    Håller med om att det blir klart smidigare att bo väster eller norr om stan om du ska pendla in till Kungsholmen. Det är inte nice att ta turen förbi t-centralen i rusning! Typ Alvik/Abrahamsberg/Bromma eller Solna/Sumpan/Annedal.

   Jag bodde i Långbro nära Fruängen och Långbro och Herrängen är jättefint, Fruängen är tyvärr lite grått och fult/hänger fyllos på bänkar och så.

   Jag skulle generellt undvika ändstationerna på tunnelbanan då detta brukar vara lite stökiga områden. Skarpnäck är till exempel inte så kul om du faktiskt bor i Skarpnäck, men det finns många fina villa- och radhusområden runt om. Dessa verkar ju dock inte aktuella för dig.

   Sköndal skulle jag säga är ett ganska trevligt område, men med nackdelen att tunnelbanan inte går dit. Har du bil är det ju såklart inget större problem.

   Flyg runt lite med Google Maps i olika områden och se om det är något du får feeling för?

    Sköndal är ett ångestområde, så tätt mellan husen med alla nybyggen och väldigt opersonligt! Skarpnäck tycker jag däremot är betydligt mer besjälat och mysigt. Tur att det finns något för alla.

     Ja, alltså Skarpnäck är ju fint. Är mer människorna som bor där som inte gör det så trevligt.

   I Fruängen har jag kompisar. Mysigt men lite affärer. Men kort tid att åka in till stan.

   Har erfarenhet av Västerort. Ängby är mycket trevligt, Vällingby lite mindre trevligt. Så Ängby tycker jag är ett väldigt bra alternativ! Ligger på gröna linjen också, så blir lätt att pendla!

    Norra och Södra Ängby är väldigt dyra områden. Jag skulle flytta mig 5 minuter västerut till Råcksta eller Vällingby för bättre priser.
    Blackeberg är också supertrevligt men börjar bli gentrifierat och priserna ökar stadigt.

     Jo precis. Blackeberg är som du säger himla trevligt också, men om OP har råd så skulle jag undvika Vällingby och kanske även Råcksta. Har familj som bor i båda områdena och är inte helt nöjda (allmänt stökigt, både i och utanför centrum) medan andra släktingar bor i Ängby och Blackan och tycker det är toppen. Så beror väl lite hur man prioriterar, för prismässigt är Vällingby och Råcksta billigare men desto mer stökigt.

      Jag bor vid Råcksta och tycker det är hur lugnt som helst. Vällingby är jättebra, massor av vanliga människor i omlopp hela tiden så det känns tryggare än villaområdena som Ängby där det är rätt öde om man ska hem på kvällen.

   Hej! Det finns nog bra och dåligt inom alla områden du nämner, lite från gata till gata. Rågsved är svartlistat för mig personligen (trist otryggt centrum) medan resten har fina delar. Själv flyttat till Vällingby förra året och trivs jättebra 🙂

   Hägerstens området skulle jag vilja tipsa om, röda linjen mot Fruängen. Midsommarkransen och Hägerstensåsen är så mysiga områden och nära till stan ? bor själv på åsen. Fruängen är mysigt men kan vara lite stökigt vid stationen.

    Jag bor i Midsommarkransen. Fick förstahands lägenhet här förra året. Fick stå i kö i nästan 14 år. Så mysigt här. ?

     Kransen är super mysigt! Förstår du är nöjd ?

   Jag rekommenderar Gröndal, det är är fint och lungt. Lite billigare än Liljeholmen för du måste ta tvärbana och inte t bana direkt
   Vad har du för budget?

   Västertorp är bättre än fruängen även om fruängen är OK. Ganska tråkigt område men inte längre så stökigt som de en gång var..
   Rågsved skulle jag INTE REKOMMENDERA. För mkt kriminalitet och stök.
   Vällingby är så stort så beror lite på vart du bor..

    Har familj som bor i Gröndal, brukar besöka de ofta för att jag bor nära. Så vacker natur där. Ska verkligen flytta till gröndal när jag får flera år i internkö.

    Gröndal har tyvärr blivit väldigt dyrt. När jag kollade där för 1 år sen så gick varje lägenhet jag var intresserad av upp 800K – 1 miljon vid budgivningarna. Dock kollade jag på tvåor. Jag fick tyvärr välja en lägenhet längre bort från stan.

   Jag bor nära Vällingby och älskar mitt område!
   Vällingby är en fin förort med internationellt känd arkitektur, skön avslappnad atmosfär och inte ett dugg Stockholmssnobbig. Priserna på fina lägenheter är bra.
   Det ligger mitt emellan lite finare västra Bromma och lite enklare Hässelby-Vällingby-området, men även Hässelby och Vällingby och Spånga har fina bostadsområden och mycket fin natur precis runt hörnet.
   19 min med tunnelbanan från Vällingby till centrala Kungsholmen.

    Älskar också Vällingby. Skönt med ett område som inte är så jävla homogent, finns lite av varje och bra affärer + kommunikationer samt grönområden.

   Välj bort Rågsved, Skarpnäck och Vällingby så blir du nog nöjd oavsett. Ska du ta tunnelbanan till jobbet är nog Ängby smidigast om jobbet ligger nära gröna linjen.

    Ängby har knappt några lägenheter, nästan bara villor, och allt är väldigt dyrt.

   Köp någonstans längst den tunnelbanelinje som du ska jobba vid

  Någon mer här som upplever att det är för mycket fokus på att bli kompisar, lära känna varandra osv på de flesta arbetsplatser? Såklart är det viktigt med trevliga kollegor, men det är så mycket med aktiviteter utanför jobbet, övningar där man ska berätta om sig själva osv och jag känner mig ensam i att ha noll intresse för det. Någon mer som känner såhär?

   ?‍♀️?‍♀️ råkar man klicka med någon kollega så absolut, men hatar att tvinga fram det på detta sätt.

   Kan relatera och jag är ”tråkig” och avstår såna aktiviteter. Har ett krävande jobb och jag behöver min lediga tid till att återhämta mig, att hänga med på aktiviteter och fest skulle göra mig utmattad. Tycker dock väldigt mycket om mina kollegor, men håller det gärna till arbetsplatsen.

    Instämmer helt!

   Nä, du är inte ensam om det. Jag väljer i princip alltid bort aktiviteter med kollegor utanför jobbet till förmån för familj och vänner. Känner inte att det ger mig särskilt mycket.

   Så har det varit när jag varit på arbetsplatser med låg medelålder. Nu är jag på en arbetsgrupp där folk antingen är småbarnsföräldrar mellan 32-40 eller har vuxna barn 55-65 år. Det är inget sånt här trams. På 2 år har det varit 2 sociala aktiviteter.
   Perfekt.
   Mina kollegor är jättetrevliga allihopa och vi har kul på jobbet.
   Två som har barn som är precis lika gamla som mitt har jag träffat ibland på fritiden. Men den ena va min vän innan jag började och den andra bor smidigt nära och vi har båda jobbat deltid.
   Men inget mer.

   Jag har alltid avskytt sådant. Men jag är nästan antisocial i perioder så vad vet jag? För många så öppnar det kanske dörrar?

   Tvärtom på mitt jobb. Alla är väldigt privata av sig och håller distansen. Är det AW någon enstaka gång så dyker kanske 5 av 30 personer upp.

    Börjar gärna jobba där!!

   Gud ja. Jag blir så jäkla obekväm. Plus har redan vänner, utanför kontorstid är kolleger det sista jag vill se. Får mer än nog av dem på jobbet.

   Ja, samma på mitt jobb. Blir enbart provocerad när chefen säger att det förväntas att man deltar på 75% av allt som anordnas utanför arbetstid (minst något varannan vecka). Jag har världens roligaste kollegor men tyvärr för lite social energi, den som finns kvar efter 8 timmars arbetsdag vill jag lägga på mina barn, man, fritidsintressen och vänner.
   Mina kollegor förstår mig men inte min chef, otroligt tröttsamt att förväntas umgås efter arbetstid och trots att jag trivs otroligt bra med mina arbetsuppgifter och kollegor så börjar jag kolla på andra jobb, för orkar inte med pressen att vara med på aw’s och andra aktiviteter.

    Va? Förväntas det alltså att man ska delta så mycket? Varför? Det låter helt galet. Jag tänker att på min fritid så är det jag som bestämmer, inte att nån annan ska ställa krav på vad som ska hända. Tycker att det var tråkigt att läsa att det faktiskt finns sån kultur på en arbetsplats. 🙁

     Ja tyvärr, förväntas även att du ska anordna en aktivitet för hela gruppen någon gång under året på din fritid, är uttalat ordagrant.
     Mina kollegor är yngre, singlar utan barn, de fattar att jag inte kan lägga min fritid på att dricka vin med dem (vilket 99% av aktiviteterna går ut på) men noll förståelse från min chef ”vi måste skaffa en god sammanhållning”.

      Hänvisa till facket, det där kan inte vara ok. Hälsa chefen att du gärna bidrar till sammanhållningen på arbetstid – planering och aktiviteter får ske då. Fredagsfika med lite bubbel vid 14-15? Frukostbuffé nån mysig höst/vintermorgon på kontoret? Träningspass ihop på lunchen?

      Det är företaget som gynnas av sammanhållningen och som vill investera i den, då ska det investeras av deras tid och pengar, inte ditt privatliv.

      Blir det grinigt så får du väl dra till med frågan om hur dessa aktiviteter ersätts? ”Får jag extra lön med OB eller komptimmar att ta ut som ledighet ett annat tillfälle? Eftersom det går utanför mina 40h och ordinarie arbetstider menar jag”

   Nej det kan jag inte påstå men börjar motvilligt få kompisrelationer med några på jobbet. Tänker dock aldrig träffa dem utanför jobbet.

   Däremot drömmer jag om ett jobb som t.ex har stående padeltider och med kollegor som man vill ta en aw med då och då.

   Nej jag tycker det låter som en dröm. Hellre ha det så än som på mitt jobb, att ingen pratar med varandra. Man spenderar ändå 8 timmar av dagen på jobbet, så personligen vill jag trivas och kunna ha kul med mina kollegor. Och gör man aktiviteter tillsammans tycker jag att man lär känna varandra bättre. Mer AWs och teambuilding!

    Tycker också det låter så kul, förutsatt att det är roliga kollegor. Vad för typ av arbete/arbetsplatser är det ?

    Jag tycker inte det låter som en dröm att ha massa sådant utanför arbetstid. På mitt förra jobb hade vi ganska mycket sådant på arbetstid och det var bra, men ibland kunde det bli för mycket, så att folk fick svårt att hinna med sina vanliga arbetsuppgifter för att det var så många möten hela tiden.

   Absolut inte i min bransch, det har vi inte tid med ?

   Det skriker också varningssignaler för mig när företag beskriver detta i sina arbetsannonsen. ”Vi har AW, utflykter, team building och resor till medelhavet” eller ”vi är en familj”. Aldrig i mitt liv. Om man ska göra alla de sakerna efter arbetstid, då har man ju knappt tid till sitt liv? Usch nej.

    Jag är på väg att säga upp mig från mitt jobb och letar precis efter sådana annonser haha! Är så avundsjuk på vänner som har jobb där man lägger ner tid och pengar på teambuilding och roliga aktiviteter. För mig personligen drar jag öronen åt mig när jag hör flexibilitet, då vet jag att folk inte dyker upp och är allmänt oengagerade.

  Någon som vet om det tas kreditupplysning när man byter abonnemang inom samma operatör?

   Telia gjorde det när jag bytte abonnemang.

    När du bytte från ett Telia-abonnemang till ett annat Telia-abonnemang alltså? Var det ett bundet abonnemanget där du samtidigt betalade av en mobil?

     Jag hade ingen avbetalning på någon telefon utan ville bara byta till ett abonnemang med mer surf.

      Tack för svar, märkligt ändå att de gör så.

       Det gör vi endast om abg blir dyrare, eller gjorde kanske jag ska säga. Slutade jobba på telia för 2 år sen.

   Inte generellt om det bara är byte av abonnemang, men om du samtidigt köper en hårdvara kan de göra det!

   Jag bytte till ett billigare abonnemang hos Telia och ändå gjorde de en kreditupplysning på mig. Helt efterblivet.

  Skulle vilja lyssna på någon ljudbok som ger någonting. Liksom inte en deckare, roman eller något, utan lära mig någonting, något man kan ha nytta av i livet och en bok man inte bara glömmer när den är slut.

  Tänker antingen liksom fakta och sånt som tillhör allmänbildning eller något för psykisk ohälsa, fysiskt mående, ändra sitt tankesätt eller något som hjälper mig som person (självhjälp, personlig utveckling eller något säger man kanske??)
  Någon som har något tips? ?

   Sapiens kanske? Eller den där psykologboken som förklarar personligheter efter färger.

    Sapiens lät väldigt intressant, tack för tipset!
    Är det Omgiven av idioter du tänker på?

     Ja!

   Sapiens!! Otroligt allmänbildande och ger även ett intressant perspektiv på hela mänskligheten och dess påhitt som jag finner lite skönt att applicera ibland! Den lever verkligen kvar i mig, en av de böcker som påverkat mig mest

   Peter Wohlleben: Trädens hemliga liv
   Peter Nilsson: Hem till jorden

   (Vet dock inte om de finns som ljudböcker.)

    Trädens hemliga liv fanns som ljudbok, väldigt mysig röst han som läser upp. Tack för tipset!

    Hem till jorden fanns inte, skriver upp så får jag läsa den istället, tackar!

   Hjärnstark? Gammal skåpmat kanske, men den gjorde skillnad för mig 🙂

   Hans Roslings hur jag lärde mig förstå världen. Eller factfullness.

   Auristerna: om. Kvinnor på spektrat

   Adhd: från duktig flicka till utbränd kvinna

   Homo deus om du lyssnar och gillar sapiens. Samma författarens.

   Svälten: hungeråren som formade Sverige
   Tyrannens tid. Sverige under karl den XII (dessa två äe författade as samma författare. Svälten tror jag fick August-priset)

   Expeditionen. Min kärlekshistoria

   Tid för förändring av Patricia Tudor-Sandahl, Ålevangeliet av Patrik Svensson och Fuck balance- gilla läget och må bättre av Helena Eriksson Grönbek.

   Två om personlig utveckling och en om ålar!

   Vårt matematiska universum : mitt sökande efter den yttersta verkligheten, Max Tegmark

    Fruktansvärt bra och intressant bok! Älskar Tegmark

   Hemligheten av Egil Linge

   Jag lyssnade på ”Gryning över Kalahari” av Lasse Berg för något år sedan. Den jämförde vårt liv i det postindustriella samhället med livet i vissa ursprungsbefolkningar, mycket intressant.

  Alltså de som är jätterika, säg över 100 miljoner, varför fortsätter de jobba och stressa? Jag fattar att man vill sysselsätta sig med nåt men varför inte typ jobba med välgörenhet eller så istället? Man har ju så det räcker till ett lyxliv till sin familj och kommande generationer. Elon Musk gör ju nåt nytt för mänskligheten så det kan ju vara drivet för honom, men typ finansmän som bara vill ha mer, varför? Eller Kardashians, de verkar alla så otroligt olyckliga och osäkra, och smink finns det ju mkt av redan så varför vill de fortsätt hålla sig relevanta med all skit de får (skvaller, elaka påhopp om utseende etc), är det värt de extra miljonerna?

   Därför många har investerat i deras produkter som marknadsförs baserat på deras popularitet, och de vill ha tillbaka plus förtjänst.

    Men de som investerar borde ju också vara superrika personer? Varför känner man behov att bli ännu rikare när man har mer än vad man kan höra av med under sitt liv?

     Ja en del är giriga. Mycket vill ha mer. Så är det.

      Det skapar även jobb och tillfällen för andra att starta eget.

     Fast folk startar väl företag för att de tror på sin idé? Skulle man lägga ner företaget så fort man blivit rik av det menar du?

      Ja men har man blivit rik på sin idé så har man ju redan lyckats. Varför vill man då uppoffra sin tid att fortsätta jobba hårt med det istället för att fira sitt lyckade företag med att göra nåt för sig själv? Familjetid, intressen, välgörenhet. Fast de ser väl sitt jobb som sitt intresse iof…

       För att man brinner för idén och pengarna bara är en sidoeffekt.

      Ja. Om jag hade blivit rik på min idé hade jag definitivt slutat jobba!

     Kapitalism är alltså en modell där marknaden kräver konstanta kapitalöverföringar och investeringar. De håller alltså marknaden vid liv genom alla dessa affärer. Genom att fortsätta investera så stimuleras marknaden och jobb skapas.

   ”Det är roligare att jobba när man inte behöver pengarna.”

   För mer info se: Pete Adeney – Full Talk at WDS 2016

   Varning! Denna video kan förändra ditt liv (till det bättre)

   Har en del vänner som är så rika som du beskriver (inte Elons nivå men 100 till flera hundra miljoner). Alla jobbar och, hör och häpna, flera har ”problem” med pengar (saknar likviditet) i perioder. Grejen är att många med mycket stålar gör samma fel som de flesta människor avs ekonomin. Ju mer pengar som kommer in, desto mer kan man köpa/låna vilket man också gör. Så fem gigantiska hus/gårdar, bilar, båtar, flygplan osv osv. Allt det kostar, först i inköp, sedan i ränta, amorteringar, drift osv. Och då behövs cash flow. Därav blir jobbet en ”nödvändighet”. Sedan lägger många också sin identitet och sitt eget värde i hur framgångsrika de är på jobbet, så då går det inte att sluta eftersom egot är för skört för det. Självkänslan skulle liksom rasa. Tycker inte dom rika personer jag känner lever annorlunda än dom jag känner som är medelklass. Dom gör det bara på en annan ekonomisk nivå. Så istället för sommarstuga i Dalarna har man hus i Torekov och Spanien. Istället för andelsboende i Sälen har man lgh i Courchevel, istället för Volvo kör man Porsche och Tesla. Men man gör typ samma ting. Har lån på 70% eller mer av det man äger” osv.

    Det har ett namn, livsstilsinflation. Steg 1 till att bli rik är att hålla den i schack.

    Men då är man inte rik om man har lån på 70% på allt man har.

     Fast över tid får man ju ekvitet även om lånet kvarstår.

   Har också tänkt på detta. Jag hade tackat för mig på direkten och dragit söderut

    Samma här, därav min undran ?

   Alla har sin hobby och vissa tjänar pengar på sin hobby. Skulle inte jobba inom välgörenhet ens om jag fick betalt. Att typ ta hand om människor som inte kan ta hand om sig själva är inte min hobby. Angående kändisar så är väl deras förmögenhet kopplad till deras status, då om de varit fattiga hade de inte varit lika kända. Att spela kändis är just deras hobby.

  Hur resonerar ni som har barn och samtidigt lever miljövidrigt?

   Att det kan väl vara spännande för barnbarnen att uppleva apokalypsen.

   Hur resonerar miljömedvetna människor som samtidigt har husdjur?

    Kan du ta den diskussionen i en annan tråd tack!

    Adopt don’t shop! ❤️

     Det är underhållet av husdjuret som är miljövidrigt. En hund tar i resurser lika mycket som två personbilar. Bilar fyller ändå en funktion.

      Du kan aldrig haft hund om du tror att de inte fyller en funktion 🙂

       En funktion som inte kan avvaras under en transition emot ett miljövänligare samhälle? Sorry men den djupgröna rörelsen (där bara jordens överlevnad och välmående spelar roll) så är husdjur helt förkastligt och likställt med att äga många bilar eller ha mer barn än nödvändigt.

        Hur många barn är nödvändiga? ? Det är en ärligt ställd fråga. Kan du tänka dig att utveckla?

         Ja alltså en neddragning av människor sker över tid så inte samhället kollapsar. Lite olika i olika länder.

      Jag förstod det. Mitt svar var mer ur ett etiskt perspektiv. Ta hand om dom som finns snarare än sätta nya till välden. Långsiktigt blir det också färre djur på det viset, och det sänker naturligtvis miljöbelastningen. Kan naturligtvis appliceras på det mesta, inkl barn, elektronik osv. ??‍♀️

       Inga husdjur bör finnas i ett miljömedvetet samhälle. Noll.

        Aahh. Så du menar att man snarast bör avliva alla dom som finns av miljöskäl? ?

   Haha miljövidrigt ?

   Jag tror ingen gör exakt allt för miljön, familj skaffar man ju för att det gör en lycklig i livet, att leva miljövänligt är ju ofta en uppoffring (som många gladeligen gör för att göra nåt gott för planeten i framtiden).

    Vilket luddigt ickesvar.

     Okej ska försöka formulera mig bättre. Det finns saker i livet man gör för sig själv (som att träna, äta godis, skaffa familj/husdjur, utöva sina intressen) och andra saker man gör i livet för nåt som är större än en själv (tex ta hand om planeten genom att källsortera, åka kommunalt, inte ha rinnande kran när man borstar tänderna, använda så lite plast som möjligt etc). Det är ju inte kul att källsortera direkt, särskilt om man inte har en sortering nära hemmet.

     Eller okej jag ser nu att det verkar som TS faktiskt menade att skriva miljövidrigt, jag trodde det var en autocorrect och att det skulle stå miljövänligt…

   Hur lever man miljövidrigt? Var går gränsen?

    Flyger väldigt mycket, äter mycket importerad mat, källsorterar inte, kör väldigt mycket bil, konsumerar mycket skit från kina, köper ny elektronik stup i kvarten osv osv. Du förstår nog.

     Eller: flyger, äter importerad mat, källsorterar inte allt, kör bil, konsumerar skit osv osv.

   Den frågan kanske du kan ställa till dina föräldrar?

    Eh va? Mina föräldrar lever inte miljövidrigt.

    Men kul att du blev så offensiv av en simpel fråga ? Kände du dig träffad kanske?

   Jag tänkte säga att vi nog ärligt inte lever så miljövänligt men mest på grund av ekonomin… vi fick flytta lite utanför stan där det finns billiga hyresrätter men vilket då gör att jag behöver en bil (en gammal rishög som förmodligen spyr ut miljögifter bara där den står parkerad) för att ta mig till jobbet. Och att köpa närproducerad och ekologisk mat är svårt osv. MEN å andra sidan så flyger vi aldrig (var sist utomlands typ 2003), köper mycket secondhand och är inte intresserad av elektronikgrejer. Så ja, jag vet inte ?‍♀️

    Flygindustrin får oproportionerligt mkt skit trots att den inte alls släpper ut så mkt. Många säger ”åk tåg”, men tar inte alls i beaktning hur mkt utsläpp som krävs för att bygga tåget och konstant underhålla, reparera mm. Elbilar är största bluffen då bara att bygga ett elbatteri motsvarar samma utsläpp som att köra en bensinbil i 8 år.

    Men begagnat är bra. Återvinna är super.

     Fast nu råkar det ju finnas statistik över utsläpp av de olika färdsätten. Trots att man tar allt i beaktning så är tåg överlägset bäst ur miljöperspektiv.

      Inte på hela kedjan, bara när produkten är klar och den enskilt.

     Man måste väl bygga och underhålla flygplan konstant också?

     Elbilar hade kunnat vara mer miljövänliga om de inte hade så enorma batterier. Man hade säkert kunnat få fyra-fem bilar på ett teslabatteri tex. Men då hade väl ingen köpt dem, för då skulle man behöva ladda var femte mil. Människan är ett vanebildande och bekvämt djur, det är väl därför vi är där vi är.

     Jag gör så gott jag kan för att vara miljövänlig, men tror tyvärr att det är för sent.

      Inte på samma sätt. Tågen åker på räls som typ alltid går sönder. Flyget är i luften

     Du har fel om elbilen, den tar större resurser att bygga men man kör ikapp det på typ 2000 mil (beroende på vilken el man laddar med). Så typ 2 år, sedan är det mycket bättre att ha sin elbil än bensinbil. Dessutom körs väl de flesta bilar mer än 8 år ändå, så ditt argument säger ju emot sig självt?

      Vad händer med batteripacket som behöver kasseras efter 10-15 år när batteriet tappat för mycket effekt?
      Just nu är det dessutom inte ekonomiskt försvarbart att bara byta batterier då detta är alldeles för dyrt. Nu är det billigare att köpa en helt ny bil istället. Miljöaspekten i det?

   Att skaffa barn är väl det mest miljövidriga man kan göra, så jag ser inte direkt någon motsägelse i det.

    Du ser ingen motsägelse i att alla föräldrar som ”gör allt” för sina barn dödar deras framtid?

    Barnafödandet minskar dramatiskt över hela världen dock. Men husdjursägande ökar.

     Rent miljömässig är det dock en väldigt fördelaktig trade off. Att ha djur ist för barn menar jag…

      Nej. Husdjur förstör och tar upp mer resurser än de fyller en funktion. Människor, I en avvägning, har mer potential att hjälpa.

       ?

       Menar du på allvar att genomsnittsmänniskan inte ”förstör och tar upp mer resurser än de fyller en funktion”. Hela ditt resonemang verkar bygga på att människan har ett egenvärde i sig och att detta egenvärde skulle vara större än andra arter. Jag förstår känslan av artlojalitet. Logiken haltar dock så pass att du tappar mig. Det blir bara tyckande baserad på vad man själv är mest fäst vid. Ha det gott ?

        Hur är det artlojalitet när jag vill minska människoantalet och öka viltståndet? Tänk några varv till.

  Vilka är ert guilty pleasures när det kommer till sociala medier? ?
  Mitt är Polyfamiljen – där dom lever gifta två män och en kvinna i en familj med massa barn ? av någon oklar anledning dras jag till deras youtube kanal

   Vet man vem som är pappa till vem av barnen?

    Det syns långa vägar

     Jaså? ?

   Samma här!! Jag är även ofta inne och spanar hos pappamammapappa6barn ?

    Jag förstår inte hur man får ihop allas olika viljor eller ekonomin för den delen heller ??‍♀️ Visst dom har ju tre inkomster men att ha så många barn är inte gratis direkt och alla verkar ju inte ens jobba

    Haha åh samma! Spanar också hos pappamammapappa6barn. ? Tycker hela familjen och deras livsstil är så mysig på något sätt.

   Gab Joss. Förstår för mitt liv inte hur hon och hennes man kan försörja sig på hennes sociala medier…? Stör mig så på hennes krystade poser främst. Hur orkar hon konstant puta med baken och läpparna och lägga fram håret så det ser tjockt ut. Zzzzz…
   Yoga Girl och hennes flum!
   Engla som är svintrist men ändå går jag in där en gång i veckan haha… Ja varför fortsätter man följa folk man stör sig på? 😛

    Jag ba ”svintrist” vad är det? Läste det som en titel.

     Haha! Som ”specialist”.

   Tiingelinn. Förundras ofta över den tjejen. Brukar också kika in på Polyfamiljen ibland för jag är så förundrad. Undrar hur det är att växa upp i en sån konstellation. Det verkar som det var nån fnurra på tråden där nyligen också.

   Monas universum. Aldrig träffat/stött på någon som skryter så mycket om allt man gör? Alllllllt är det bästaste i vääärlden, även om det är något hon gjort eller testat en gång. Tycker det är komiskt att följa ?

    Tycker många drivna entreprenörer är så. Lite bilförsäljare över allt de säger.

   Hamnade i modd. Men samma här, kollar ofta in Polyfamiljen och förundras lite över den livsstilen. Jag undrar hur det är att växa upp i den konstellationen. Annars följer jag en tjej som nyligen födde sitt 3e prinsessbarn, tror det var hennes namn jag hamnade i modd för. ?‍♀️

    Linn? Brukar också hamna där ibland ?

     Haha ja, hon är fascinerande. Lever sitt wannabe prinsessliv. Alltid med solbrillorna på huvudet. Även inomhus i underkläder. ?

      Jag tycker hennes kanal är så mysig och de verkar så glada och gulliga haha! Undra varför hennes namn typ alltid hamnar i modd…

       Sannolikt pga hur Linns flashbacktråd ser ut, samt att när hon annonserade att hon skulle få sitt tredje barn med en tredje pappa så exploderade öppet spår litegrann

   Ladydahmers är mitt guilty pleasure. Skäms över det men kan inte låta bli. Hon är så förutsägbar och hennes följare är liksom körsbäret på tårtan, de dyrkar allt hon gör och blir extremt aggressiva när någon skriver en ifrågasättande kommentar.
   Har lovat mig att sluta gå in på hennes konto men sedan är jag där igen och får bekräftat vad jag redan visste…

    Fascinerande hur det bildas kulter kring många av dem. Varför går man i så stark försvarställning kring en person som ändå skiter i vad folk tycker.

   Malinshusochhem pga som att titta på en tågkrasch. Följer inte men kikar in dagligen som en lättare tvångshandling.

    Samma här ?

   Haha jag tittar in på deras insta ibland ? tycker de är rätt härliga och bjuder på sig själva.

  Är det någon som har endometrios som har ätit Provera mot det? Jag ska börja och är nervös.
  Tänkte också fråga om någon har opererat bort sin livmoder pga myom?

   Jag hade Provera, fick sinnessjukt mkt knottror på hals/rygg/ansikte ? Och inga hormoner funkar på mig. Så tyvärr ?

    Okej typiskt, tack för svar

  Gratis mensapp! Någon som har tips?
  Har inte haft mens på flera år och nu har den kommit tillbaka efter uttag av p-stav. Vill ha lite koll igen.

   P-tracker, ganska basic men den har kodlåsfunktion och det är lätt att lägga in mensdagar etc? funkar också bra stt förutsäga nästa mens med, den lyckas alltid på dagen för mig så har lärt känna min kropp (mående, symptom etc) så bra nu så kan i princip känns vilken timme jag kommer få mi. Mens ?

   Jag använder Maya. Tycker den funkar bra ?

   Flo 🙂

   WomanLog! ÄLSKAR! ?

   Clue

  Min onsdagkväll:
  Kollar på videor om formattering i Word. Kan man bli mer medelålders?

   Sjuk svengelska fick jag till också i stavningen. De heter förstås formatering på svenska. Suck.

    Formattering lät ändå väldigt trevligt! ☺️

     Haha, tack för pepp! Känner mig som den tråkigaste människan i världen just nu.

  Hudvårdstips för stora porer? Är så trött på porerna på min näsa och haka och ingenting hjälper. Har gått och gjort microdermabrasion och inte ens det verkar hjälpa. Har någon något tips?

   Queen Helen’s Mint Julep. Hjälper ju bara tillfälligt såklart, men det blir sjukt stor märkbar skillnad. Finns inte i Sverige, men man kan beställa eller passa på och köpa när man är på semester.

    Tack för tipset!

   Har inte testat själv men hört att microneedling ska vara bra.

    Tack ska testa!

   Kanske Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant?
   Hade inte hudterapeuten som gjorde microdermabrasion några bra råd?

    Jag använder den produkten och Paula’s Choice hela serie för porer haha. Det var den serien + Dermalogica som hudterapeuten tipsade om.

   Ett serum med niacinamide. Förslagsvis The Ordinary 🙂

    Tack för tipset!

  Ni som arbetar i skola eller förskola. Hur ofta blir ni betuttade i någon förälder?

   Betuttad vet jag inte, men i sisådär varannan klass man haft finns det väl nån pappa man inte hade tackat nej till om man säger så! ?

    Ha ha! Men just när man blir betuttad eller förtjust då. Kanske nästan lite förälskad. Vad har ni för erfarenheter? Eller vice versa. En förälder som blir förtjust i en anställd.

   Det har aldrig hänt, men på ett ställe fanns en pappa med så himla vackert och fint leende att jag typ blev generad när han log, haha.
   Sen händer det ofta att jag tycker att vårdnadshavare är väldigt trevliga och gulliga och att vi på skoj säger att vi också vill vara deras barn.

    Vill vara deras barn……..? ?

     Ja, att man typ säger ”åh, så himla goa, vill att dom är mina föräldrar också!”
     Eller ”dom är så gulliga, undrar om dom kan adoptera mig?”

    Vad kul! Dömer ni föräldrarna mkt? Skäms ibland när min unge har så tovit hår men har n hatar att duscha håret med schampo så ibland orkar jag inte bråka. Jag är jätte mån att hon inte ska ha för långa naglar också sedan jag hörde att när Alex schulman var barn så sket hans föräldrar i att klippa dom för att de inte brydde sig 🙁

     Ni borde kanske klippa det kort? Det ingår i hygienen så visst kan folk undra över tovigt, otvättat hår.