Serverar Ingrossos La Perla alkohol till minderåriga?

I en video som publicerats på Instastory ser en 15-årig influencer ut att bli serverad alkohol på restaurang La Perla på Södermalm i Stockholm.
Restaurangen drivs av paret Åsa och Emilia Ingrosso som dock inte verkar ha varit på plats under gårdagen då videon spelades in.
I videon kan man se influencern och hennes äldre vän bli serverade Ingrossos mousserande vin ”Amore Bianca” med 11% alkoholhalt och som inte finns som alkoholfritt alternativ.
Här är några skärmdumpar från videon:

I ett mail svarar restaurangen följande om det inträffade:

Vi ska självklart ta legitimation på gäster som är eller kan vara under 18 år. Vår verksamhet tar mycket allvarligt på ansvarsfull servering och står inte bakom servering av minderåriga gäster.
Vi kan inte bekräfta uppgifterna i dagsläget då vi i första hand måste se över händelsen med personalen som var på plats under gårdagen för att få klarhet i vad som serverats till personen i fråga. Vi kommer även att ta in alla ansvariga för att säkerställa att våra rutiner efterföljs av samtliga anställda.

Så här skriver IQ** om alkohollagstiftning och vilka konsekvenser det kan få för ett etablissemang som serverar personer under 18 år:

Restauranger som serverar alkohol till märkbart berusade gäster eller till unga som ännu inte fyllt 18 år kan bli av med sitt serveringstillstånd. Serveringspersonal som serverar alkohol till märkbart berusade eller minderåriga kan straffas med böter eller fängelse.
Bildkälla: IQ.se

** IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

Tack för tips!

 

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Såg det här i en grupp på fb där en person hade ringt restaurangen och ifrågasatt. Hen fick svaret att ”dom inte brukar kolla leg” vilket är helt sjukt

      Pink room?

        Japp

        camcam Pernilla w lanserar hudvårdsserie!

          med ett namn hon inte ens kunde uttala. Märkligt att hon valt ett namn på ”sin” hudvårdserie som hon inte vet hur det uttalas hmmm… nej såklart inte hon själv som vare sig valt namnet eller gjort produkterna hon har bara godkänt att det är ”hennes märke” för att marknadsföra det och sälja det (och för att tjäna pengar på det) och hon har fotats och filmats för det bara. Originellt med hudvård och väldigt kreativt och originellt att filma endast Pernillas ansikte för att marknadsföra det ?

            Finns massa pengar att tjäna där bara kolla på Bianca. Skulle aldrig köpa sån hudvård!

            Vissa ger ju namn på sina barn utan att kunna uttala det haha. Vet en vars dotter heter ”Isoldé” men det uttalas Isolde ? accenttecken finns ju av en språklig anledning, inte att typ pimpa namn och ord.

              Hahaha omg! ?

              Som hon influencern Jessica Lauren vars dotter heter Kiara men har hört i flera videos att dom uttalar det Kiarra

              Själv har jag sett ett flertal ”Thérésé” men som ska uttalas som vanligt (eh, nej) men även en Celiné och Emelié! Bästa var dock en vara häst hette Caga ”uttalas Saga”. Nej, nej det gör det inte.

        Pernilla w lanserar hudvårdsserie.

      Vad ska man söka på i gruppen för att hitta inlägget?

        Det är borttaget nu, togs bort imorse

    Hennes äldre vän, hade inte hon något ansvar att se till att hennes minderåriga tjejkompis inte beställer alkohol? Kanske bara jag som tycker det är lite moraliskt fel men men..?

      Visst kan man diskutera moral, men naturligtvis har inte kompisen något ansvar i det?

        Kompisen borde i alla fall ta en diskussion om det. Jag hade aldrig ätit med en människa som är 16 år och beställer vin.

        Lite ansvar har man väl ändå, om ens 16 åriga vän (när man själv dessutom är myndig) beställer alkohol?

        Varför hänger en 21-åring ens med en 15/16-åring?

          Beror väl på tillfället och typ av relation.

          PH Denice verkar mest hänga med underåriga. Såg en video häromdagen där hon twerkar på en 17 årig kille..

      Självklart är det restaurangens ansvar att kolla leg.

      Nej? Om inte hon köper alkohol till sin minderåriga vän så är hon inte ansvarig. Köpa ut får man inte göra.

        Men att synas tillsammans, och helt acceptera det, trots att vännen är 16 och en själv är typ 20 är väl ändå märkligt?

      Hahaha det är ju inte hennes mamma direkt. Vet inte hur gammal kompisen är men är hon under 25år är det väl inte konstigt (de lär ju dricka ihop hemma/utomlands etc). De flesta 16åringar dricker väl ibland?

        Med det sagt korkat att publicera resturang och flaska, med bara ett vinglas framför sig hade hon ju kunnat köra en Bella ’det var alkoholfritt’.

        Nej, men att ens synas tillsammans med en 16 åring som dricker alkohol får det ju att osa ”köpa ut” vibbar, och sen vara helt okej med det?

          Nej men snälla nån.

        Nej. De flesta 16-åringar dricker inte. Många anonyma undersökningar visar detta.
        Det pratas mer än det dricks och särskilt föräldrar med barn som festar brukar tro att alla gör det.

          Instämmer helt!

          Särskilt numera va? Det känns som det blir mindre och mindre vanligt med alkohol bland ungdomar, jämfört med när jag var ung. Mvh född 89

            Ja men det finns annat som används av de unga i dag?

              Det brukar vara samma personer som använder alkohol och även använder annat. De som inte dricker brukar inte röka eller droga heller.

    Aj aj aj..

      Vad säger Åsa om det här då? Hon kanske har redan snackat med han som är chef över hela tjottabalunsen 🙂 🙂 🙂

        Hon har säkert ett specialtillstånd bara för att Åsa är Åsa…

        Hahahha!!

        Dagens mest klockrena kommentar!

        Restaurangerna i Sverige ägs inte av Åsa och Emilio, man kan inte äga något i Sverige eller ha med svenskt ”näringsliv att göra” om man är utskriven från Sverige, och bara skattar i Spanien. Man får heller inte vistas i Sverige mer än vad som är tillåtet. Restaurangerna i ägs av andra och dom gjorde inredningen. Om ägarna betalar något till dom för restaurang namnet undrar jag hur det går till??!! Det gör nog svenska staten också…….

          Det där stämmer inte när det gäller aktiebolag så du vet.

            Dom sitter inte i styrelsen på några svenska aktiebolag, möjligen att de äger aktier i svenska aktiebolag men inget annat än så.

          Jag har ingen aning om hur strukturen för dessa restauranger ser ut men varför skulle de inte kunna betala ett utländskt företag för att få använda deras namn? Det är ett svenskt bolag som köper en tjänst (dvs ett ambassadörskap) från ett utländskt bolag. Det är ju supervanligt att svenska bolag handlar med utländska bolag och det finns inga som helst tvivel i hur det sköts skattemässigt etc.

    Att lägga upp detta är på nivå av lika dumt som när Oliver la upp när han körde bil trots att han inte hade något körkort ? har ingen konsekvenstänk i denna värld?

      Ja men det är väl typiskt dessa IQbefriade flunsor. Dom bevisar det liksom hela tiden.

      Fast det är ju inte restaurangen som har lagt upp det. Hade de gjort det hade din jämförelse varit rimlig!

        Faktiskt är det värre för restaurangen kan bli av med utskänkningstillståndet. Samtidigt får de skylla sig själv för de borde inte serverat henne.

          Min invändning var alltså att du pratar om konsekvenstänk när det inte är restaurangen som har lagt ut det.

          Hade restaurangen lagt ut videon så hade man kunnat diskutera deras konsekvenstänk.

            Fast det kan få konsekvenser för restaurangen också så konsekvenstänket finns.

        Är man 16 och hittat ett ställe som glatt serverar alkohol till en så vill man väl inte att tillståndet ska dras in där? Och även om det inte skulle ske så lär man inte få komma in där igen om det blivit uppmärksammat i media. Och så vill man väl inte att ens föräldrar ska få veta men det beror kanske på föräldrarna. Oavsett, väldigt korkat om man vill dricka på lokal som minderårig.

    Men vänta. Slänger vi skit på två personer, som inte ens var på plats, för att de är ansvarslösa. Istället för att ifrågasätta den egentliga personen i fråga?
    Varför tar man som underårig influencer och beställer alkohol från början? DÄR kan vi prata om något förkastligt som man influerar till.

      Vem bär ansvaret? Restaurangen/ägarna eller en 15-åring? Tänk till lite

        Är man helt utan ansvar när man är 15 år? Enligt samhället är man tillräckligt mogen för att stå för konsekvenserna av sina handlingar då man är straffmyndig.

          I den här situationen så är det restaurangens ansvar oavsett vad du tycker om det.

            Skulle du tycka likadant om det handlade om ditt barn? Barnet har inget ansvar alls, utan det är restaurangen som borde ha sett till att din unge skötte sig? Eller det är enbart butiksägaren som ska ta ansvar för att din minderåriga unge inte köper cigg?
            Du skulle skälla på de vuxna och inget alls på barnet?

              Handlar inte om något jäkla tyckande. Det handlar om vad lagen säger.

                Fast det är inte vad det handlar om. Skulle vi gå på vad lagen säger så skulle vi inte sitta och diskutera Åsa och Emilio. Utan då skulle vi diskutera de som faktiskt är de juridiska ägarna.
                Och bara för att man säger att en 15 åring behöver ta ansvar att inte beställa in alkohol, och speciellt inte lägga ut det på sociala medier för 66,5 tusen följare, så betyder inte det att restaurangen står utan ansvar.
                Två tankar i huvudet samtidigt?

                  Om vi ska gå efter lagen så är det ju inte tjejen som blir straffad för detta utan den som serverat. Att kalla en 15-16 åring för omoralisk är ju direkt larvigt då man inte ens har ett utvecklat konsekvenstänk i den åldern ?

                    Konsekvenstänket är inte färdigutvecklat förrän man är 25 år. Så det där argumentet du har håller ju inte riktigt.
                    Man blir straffmyndig i Sverige när man är 15, vilket innebär att vi bestämt att man vid den åldern är tillräckligt mogen och har ett tillräckligt utvecklat konsekvenstänk för att ta konsekvenserna av sitt handlande.

                      Vi tar det igen: JA, man är straffmyndig vid 15 – MEN man blir inte straffad för saker som inte är straffbara (oavsett ålder).
                      I det här fallet finns lagen för att skydda minderåriga och lägga ansvar på den som serverar – och tjänar pengar på – alkohol.

                      O, Läser du bara halva meningar med flit?

          Klart man som 15-åring vill köpa alkohol? Det är ju förbjudet och ”spännande” för de flesta i den åldern

            Kanske inte så smart att lägga ut på insta om man är en stor influencer?

              Nej men när har influencers varit kända för att tänka först agera sen?

            Nej, väldigt många femtonåringar är inte intresserade av alkohol faktiskt.
            Det är ganska få i varje klass som aktivt söker sig till alkohol. Färre nuförtiden än när deras föräldrar var tonåringar, antagligen är det därför så många svenska föräldrar tror att ”alla” tonåringar dricker.

          Visst, hon är straffmyndig, men att _beställa_ alkohol som minderårig är inte straffbart.

          Det är däremot straffbart att _servera_ alkohol till minderårig.

            Och det betyder att 15 åringen inte har något som helst ansvar i det här?

              Förstår inte om du bara är dum eller vill tjafsa? Är det en Ingrosso som är här för att försvara sin heder eller vad är grejen? Restaurangen bär ansvaret, för att ens få alkoholtillstånd måste de ta på sig ansvaret.

                Jag vet inte om det är du själv som är dum. Spelar du eller kan du inte förstå mig?
                Att restaurangen bär ett ansvar betyder inte att femtonåringen står helt utan ansvar.
                Jag kan bara förklara för dig, jag kan inte förstå det åt dig.

                  Vad menar du att 15 åringen har för ansvar? Att inte lägga ut bilder på att tar bilder på sig själv med ett glas vin framför sig? Okej…

                    Är det konstigt att begära av en femtonåring att denne ska ta sitt ansvar och inte dricka alkohol förrän personen uppnått laglig ålder att bli serverad alkohol på?
                    Ja, det är olagligt att servera en omyndig alkohol, så JA restaurangen ska ta sin del av ansvaret där.
                    Men det är fruktansvärt oansvarigt att ens be om alkohol när man vet att man inte har laglig rätt till det. Uppvigling är också olagligt.

                    Har inte alla femtonåringar ett ansvar att vara alkoholfria tills dess att de fyller 18 år?

              I det här har femtonåringar inget ansvar, nej, eftersom det inte är straffbart att som femtonåring beställa alkohol. Det är däremot väldigt straffbart att som restaurang servera femtonåringar alkohol.

                Är det bara straffbara handlingar man behöver ta ansvar för?

                  Så ska femtonåringar ta ansvar för att vuxna bryter mot lagen?

                    Du svarade inte på min fråga

              Svar: nej.

                Ja, exakt! Så varför inte gå på den här influencern lika hårt som andra?

          Nej men reglerna finns ju där just för att 15-åringar inte själva kan ta ansvar för att inte beställa, annars hade det ju inte varit något problem?

            De kan mycket väl ta ansvar för sina handlingar. Det är inte 5 åringar vi pratar om här liksom

      Om dom som driver restaurangen inte har satt upp regler när det gäller att servera alkohol, så är det väl självklart dom som är skyldiga?

      Ungefär som en chef är ansvarig för sitt bygge och en arbetsplatsolycka inträffar fast han befinner sig 1000 mil därifrån och till och med har semester! Så jo det är ansvariga fast de inte är på plats!

        De ansvariga är ju dock inte Emilio och Åsa i det här fallet. De bedriver inte verksamheten i Sverige.

          De bara låtsas som det, när de istället bara gjort inredningen och konceptet.

            Dom älskar att låta folk tro att det är deras restaurang.

        Ska alltid finnas en ansvarig på plats oavsett om ägarna som i första hand fått tillstånd inte finns i lokalen.

    Dock tycker jag att det är märkligt att ens beställa alkohol om man är under 18 ? Mer pinsamt för den personen. Ta det lugnt, du kommer fylla 18 snart lille vän.

      Det är väl som med cigg. Får ungdomarna nys om ett ställe som säljer utan att kolla leg så sprids ryktet fort och alla går dit. Eller du drack varken alkohol eller tog ett bloss innan du fyllde 18?

        Jobbar på Coop och herregud dessa ständiga diskussioner om åldersgränsen för energidryck… den gränsen ska testas hela tiden och alltid blir dom lika ”offended” när man ber om leg. Man bara: du ser ut som ett litet barn, klart jag kommer be dig om leg.

        Man tyckte väl själv att man va väldigt vuxen vid 15-16 års ålder, men vi fann oss iaf i vilka regler som fanns och ställde inte till med en scen i valfri matbutik om vi inte fick handla.

          Ja att tjafsa om det låter otroligt dumt! När jag var tonåring och köpte cigg sa jag bara ”Ooj förlåt glömde leg hemma umm kommer tillbaks senare….” om jag blev leggad. 😉

            Nä nu blir dom arga och lägger skulden på MIG.

            Jag har även fått en utskällning av en förälder för att jag nekade hens barn att köpa. Hon va helt rabiat över detta… 🙂

              Fy vad tråkigt 🙁

          Snart är de 30+, 40+ och berättar stolt på Facebook hur de blev frågade om leg på Systembolaget!

            sorry to break it to you men folk som är 15-16 idag hänger inte på facebook 😉 Ev berättar de på tiktok eller snapchat när de blir 30-40+, men mer troligen någon annan plattform som inte existerar än.

        Jo, med då snackar vi alkohol i en park på valborg typ och inte stoltserande på en restaurang/kvarterskrog att lille 16 åriga jag fått alkohol serverat

      När jag var i den åldern hade jag 100% beställt in alkohol om jag hade kunnat. Är ju naturligt att man är nyfiken på alkohol i den åldern. Sen känns det som att de flesta svenskar iallafall i min ålder började dricka när man var typ 14/15 hemma eller utomlands.

        För mig var det helt annorlunda. Jag och mina vänner var oftast på en restaurang som hade åldersgräns efter viss tid . Då gick vi självvalt eftersom det hade varit otroligt pinsamt om dom coola ”19 åriga grabbarna” hade sett oss 16-17 åriga småtjejer på plats

        Undersökningar visar att 58% av svenska sextonåringar överhuvudtaget inte druckit alkoholhaltiga drycker det senaste året. Så nej, de flesta börjar inte dricka i tidiga tonåren.
        På 90-talet var det vanligare att unga drack.

    Driver verkligen Åsa och Emilio restaurangen? Är väl mer att de är med och inreder och har startar upp? Har fattat det som att det är ett koncept de säljer men att det inte är dom två som driver restaurangen? Rätt mig gärna om jag har fel 🙂

      La Perla Södermalm har samma personer bakom som Usine dvs Tim Karlsson, Michael Andreasson och Nicola Perrelli.
      Emilio och Åsa Ingrosso bor i Spanien och bedriver ingen affärsverksamhet i Sverige. La Perla är ett koncept/franchise som kapitaliserar på Ingrosso-namnet.

        Nicola… aha, där ser man.

        Men va?! Jag fattar det som när jag läser åsas inlägg att dom har restauranger på Mallorca och i Sverige?

          Jojo, hon vill framställa det så. Men så är icke fallet. Å och E har dessutom inte rent mjöl i påsen…

          Vem tror på Vad Åsa säger fortfarande?! ? Mycket lögner och hon säger att dom äger mycket. Åkte väl dit för skattebrott bl.a och kanske får ut pengar svart för ”namnet”, väldigt suspekt allting..

      Han får inte äga restauranger osv. Han äger inte utan är bara ansiktet utåt och de använder hans namn

    Lycka till med att driva restaurang utan alkoholtillstånd.

      ?

      Hoppas många anmäler till Tillsynsmyndigheten då! Olagligt och det går rykten bland tonåringar var man kan få köpa alkohol lätt på restaurang. Det är inte första gången tydligen.

    Usch, stackars den i personalen som råkat göra detta misstag. För jag gissar att det är ett honest mistake och att restaurangen inte serverar alkohol till minderåriga on a regular basis (kan givetvis ha fel men det vore konstigt). Minns när jag jobbade i kassan i mataffär och där ska man såklart kolla legg när nån vill köpa cigg (om personen ser ut att vara under 30 tror jag det var). Och det gör man ju, men såklart kan man bedömt fel nån gång. Såklart skulle det ha varit mitt fel om det hände men det var ju inget jag gjorde med flit.

      Det finns alltid nåt ställe som är känt för att inte kolla leg. När jag var under 18år var det nåt litet ställe nära Berns och Crazy horse (Sthlm), när min syrra var under 18år gick de till nåt som hette typ wok house. Tror inte La Perla är ett sånt ställe dock, blev nog bara lite fel här…

        Drack min första drink ute som 16 åring på wok house

          Är du född typ 89-92? I det intervallet är min syrra ?

            Haha ja det är jag! 91!

        Hört att det är det..

    Alltså din blogg känns som Nord Korea alltså! Allts ska övervakas, minsta fel ska rapporteras och utgjutas. Vill du ha en värld med total kontroll där
    Minsta fel ska straffas? Usch, obehagligt hur man kan va så jäkla nitiskt som du är.

      Men läs inte då? Starta en egen blogg? Gå i terapi?

        Gå i terapi? Vad är det för svar egentligen?

          Världens bästa råd faktiskt!

            Också oerhört drygt, osympatiskt och otrevligt. Är det verkligen så man vill framställa sig själv på?

              Chilla! Man kan trots 2022 inte vara så lättkränkt att t o m snöflingorna smälter.

              Att jämföra en person som driver en blogg med fokus på SKVALLER och nyheter om influensers med en av världens vidrigaste diktaturer Nordkorea är det som i sammanhanget är drygt och sympatiskt, tycker jag. Extremt orimlig reaktion på ett inlägg som det här.

      Dummaste jag någonsin läst. Camilla blir jämförd med Nordkorea för att hon uppmärksammar ett brott mot alkollagen? Det är tvärtom bra att uppmärksamma så att restauranger inte fortsätter servera minderåriga. Frågan är ju om du själv är en liten fjortis under 18 och besviken på att La Perla ska se över sina rutiner.

      Ja, fy. Att ha lagar som säger att unga människor inte får köpa alkohol är förkastligt. Och att sedan diskutera det? Hur vågar man?! Jävla totalitära stat. (Jo, jag är ironisk)

      Haha, Nord-Korea, alltså?
      Du glömde att referera till nazism / förintelsen!

      Bloggen handlar om att bevaka andra bloggar.

    Varför hänger Denice med småbarn/minderåriga hela tiden????

      Hon är faktiskt rätt creepy. Hon la ut en video på tiktok där hon står och grindar på 17 åriga killar…

        Wtf

      Denice..?

    Varför går en 16-åring på fin restaurang med en äldre lättklädd person in the first place. Känns udda. Eventuellt att man gick till en enkel pizzeria med jämnåriga påklädda kompisar i den åldern.

      ”En äldre lättklädd person” – haha, låter som det kunde vara jag..!

      Tror den hon är tillsammans med är 22 år, vilket är ”äldre” än 16, mycket riktigt, men kanske inte kvalar in som ”äldre person”?

        Då har du svårt med läsförståelsen. Hon är där med en äldre person. Äldre än vad hon själv är.

    Är du här igen? ?

    Du ”Kaffe” måste verkligen vara tom i skallen som inte fattar något.

    Saga är dock 15 och inte 16.

      Ännu värre?! Personalen serverar alkohol till en 15åring ringer det inte en varningsklocka då!!! Hoppas verkligen det blir någon följd på detta.

    Är det någon som någonsin ser något sånt här som faktiskt nappar på erbjudandet?

      Människa är väl desperat och försöker sälja skiten.

    Oliver har haft körkort i 30 minuter och söker redan spons av Jeep i sina stories :´)

      Pinsamt.

      Hela han är pinsam.

    Granska Åsa och Emilio mer!
    Finns mycket att hitta där!!
    Börja med rättegången på Mallis som E var indragen i.

      Eller ”lånet” från Åsas föräldrar!

      Om man inte är ”skriven” i Sverige men gör massor av samarbeten i Sverige med bra betalt. Var betalar Åsa skatt för allt detta?!

        Om hon följer lagen så ska hon skatta i det land hon bor i/ Är folkbokförd.

    Och deras systerrestaurang avbokar bokningar för folk som sitter i rullstol.

    Bra människosyn! ??????

      Handlar väl inte om människosyn. Har man tex en trappa in i restaurangen, eller ingen handikapps toa så är det ju svårt att ge en bra service till visa personer. Och även om målet är att alla ställen ska vara tillgängliga för alla, oavsett handikapp eller inte, så är sanningen är det inte är så ännu.

      Hade det varit bättre om de ignorerat bokningen, och låta kunden upptäcka själv att det inte fanns tex handikapps toa när personen behövde den?

    Största problemet här är att någon låter sin 16 åring umgås med Denice… som minst sagt går på grövre saker än vin….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.