Elin Kjos Ted talk x KI
I veckan släpptes Elin Kjos Ted Talk x KI.
Det är bara drygt 13 minuter långt så jag rekommenderar er att se det innan ni kommenterar.
Kort och gott handlar det om att leva NU, eftersom vi inte vet hur många dagar vi har kvar.
Att välja livet så länge vi kan, och jag både uppskattade och inspirerades av budskapet.

Responsen har varit väldigt positiv och här är ett utdrag ut kommentarsfältet på Youtube.

79 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Min dödsångest säger nej. Men tack ändå.

   ❤️

   Kanske något som hjälper till att bota din dödsångest? Jag tror ångest och oro handlar om att leva i framtiden, depression om att leva i dåtiden (inte jag som kommit på det utan vad kloka människor brukar snacka om :)) så poängen brukar alltid vara leva i nuet.

    Fast det blir ju lite konstigt, klinisk depression beror ju oftast på kemisk obalans i hjärnan och knappast på att ”leva i dåtid”Ok om man talar om lite ”deppighet”, då kanske det kan vara så att ngn gör det (lever i dåtid)

     Nja, det finns olika teorier om det där. Och det man lär sig i terapi är att välja vilka tankar man vill fokusera på och inte. Väljer man att fokusera på de tankar som ältar dåtid så går man ganska garanterat djupare ner i en depression, än om man väljer att släppa dem och fokusera på nuet. Det går, men kräver träning och en professionell psykolog som kan metoderna väl.

      Jo, det stämmer säkert. Men de som har klinisk depression med obalanser, tex brist på Litium blir ju inte hjälpta av att försöka tänka på ett visst sätt, det blir lite som att säga till ngn med annan sjukdom, att tänk si el så, så blir du bättre. I båda fall krävs ju, i många fall livsviktig medicin, men visst kan säkert terapi hjälpa på vägen (för den med depression) Menar att det är stor skillnad på att ha en klinisk depression än att tex ha en livskris, vara nere osv, då är jag säker på att det du skriver hjälper.

       Nej det är depression jag menar. Det går absolut att behandla depression med terapi, det är vad terapi går ut på, och det finns som sagt olika metoder att välja mellan; KBT, MCT, PDT m.m. Men som sagt, det behöver göras under överseende av professionell psykolog. Och ibland kan det kompletteras med medicin, men det är inte alltid nödvändigt ens vid djupa depressioner.

        Ok, tror du missuppfattar mig. Självklart tror jag oxå det går att bota depression med terapi, men jag menar att det beror på vilken sort, dvs vad den är sprungen ur, om det är en händelse, ngt trauma osv eller om den har rent fysiska, kemiska orsaker, dvs brist på ett ämne i kroppen (då tror inte jag att enbart terapi någonsin kan hjälpa fullt ut)

     Man vet inte idag (eller vetenskapen är oense) om man blir deprimerad pga kemisk obalans i hjärnan eller om man får kemisk obalans i hjärnan pga att man är deprimerad. Många menar det senare.

      Min son har varit ”deppig” sen han föddes. För mig helt uppenbart att han inte har den interna kemiska balans som de flesta andra har för att kunna vara ”nöjd”. Han är idag 8 år gammal, vi erbjuder en stabil och kärleksfull familj, han har inte genomlidit några trauman som har kunnat utlösa en depression.

       Kan relatera. Har du koll på det här med HSP?

  Jag lyssnade på hennes TED, men eftersom jag följer henne på Instagram var det inte något nytt. Om man inte har hört hennes historia förr kan man nog tycka att det är värt en lyssning 😌

  Elin är fantastiskt inspirerande. Har inte hört hennes ted talk än men lyssnar på hennes podd som hon har med sin syster. Fantastiskt bra den med.

  Undrar hur hon mår och har det nu?

  Hon lägger upp hyllningar till sig själv i mängder på storys, både gällande tedtalk och podden med syrran. Blir både lite matt och mätt av det, sorry

   Det gäller inte bara henne, tycker alltid det är drygt när folk repostar ALLA stories de omnämns i.

    Är inte detta någon typ av strategi (att reposta att man omnämns) för att förbättra typ exponering på Instagram? Har för mig att jag fått det förklarat för mig….

     Ja det är så algoritmen i alla sociala media kanaler fungerar.

   Jag blir lite matt över alla som känner ett så starkt behov av att ”vara ärliga” för att dölja sin egen sura uppstötning.

  Elin vald att leta rätt på ljuset i stunden när det var som mörkast och ljuset var som svagast och svårast att hitta. Tänker på alla människor som har lyxen att kunna leva i ljuset och ändå väljer att ställa sig i mörkret.

   Depression är inget att leka med.

    När det kommer till depression så är det depressionen som väljer åt dig. Jag syftar till alla de människor som väljer bitterhet och missunnar andra människor deras val. Människor som har det bra men som av någon anledning gör sig till offer.
    Depression är en fruktansvärd sjukdom som väljer åt dig.

     Depression är något man kan bota. Det må låta hårt och nedvärderande men det är sanningen.

      Är det alltid det, verkligen? Hur vet man det isf? Många verkar ju misslyckas med just det, trots att alla lär försöka.

       Jo depression ska gå att bota tack och lov. Medicinering och samtidig KBT har bäst generell effekt men finns säkert andra metoder som är bättre för somliga.

        KBT har seglat upp som en metod som har bra resultat. medicinering däremot börjar ifrågasättas av läkarkåren eftersom man börjar få en ny förståelse för mekanismerna bakom hjärnans kemi.

        Jag vet att det finns behandlingat som hjälper mot depression, det jag ifrågasatte var om det ALLTID går att bota.

        Varken KBT eller medicinering hjälper alla. En del människor depressioner verkar extremt svåra att ta sig ur. Många har ju också återkommande depressioner hela livet.

         Precis, alla hittar inte rätt, vare sig när det gäller vare sig medicinering eller terapi, det betyder inte nödvändigtvis att man inte försökt. Enligt min erfarenhet kan det vara mycket svårt att få den terapiform som skulle hjälpa, såvida man inte har råd att betala dyra pengar privat, och det är inte alla som har det.

      Ja men att hitta rätt mediciner är sjukt svårt!

       Ja och att få kbt kan också vara mkt svårt

      Du får gärna komma hit och bota min. Jag har försökt i 30 år, med hjälp av halva Sveriges läkarkår.

       Livsstilsförändring? Låter som att en psykolog skulle kunna hjälpa.

        …du tror att jag har försökt bli av med depression i 30 år men aldrig provat att gå till psykolog eller ändra livet?

         Det var ju vad du skrev:) ”halva Sveriges läkarkår” . Men jätteintressant, vad tror du själv är orsaken till att du varit deprimerad i 30 år?

          Psykologer är läkare…

           Psykologer är INTE läkare.

           Du kanske tänker på psykiater?

         Drick ayahuasca

        Lite fördummande, tror du hen duckat psykolog de senaste 30 åren??

      Nej det är inte så lätt att med ren viljestyrka bota sig själv från depression. Tyvärr vet forskningen väldigt lite om depression och färsk forskning visar att den härskande teorin om låg serotoninkoncentration i hjärnan som orsak till depression är en feltolkning. Så effekterna av mediciner som höjer serotoninnivåerna i hjärnan ifrågasätts nu av läkare. Länkar en intressant artikel om just detta.
      https://www.forskning.se/2021/05/10/vilken-roll-spelar-serotonin-vid-depression/

       Ingen påstår väl att man ska bota depression med viljestyrka enbart…? Det handlar väl snarare om att ha viljestyrka nog att söka professionell hjälp.

        Det finns en del som faktiskt tror att det handlar om att bestämma sig för att inte vara deprimerad.

         Det finns såklart ett fåtal människor som klarar av att ta sig ur en depression med viljestyrka (kom ihåg också att en normal depression ofta läker ut på 4-6 månader av sig självt så svårt säga vad som är vad) men verkligen inget jag skulle rekommendera, varför göra det onödigt svårt för sig själv? Sen är hjärnan skörare efter en depression än utan så lätt trilla dit igen om man inte får ordentlig hjälp.

        Det handlar också om att faktiskt få adekvat professionell hjälp, om man har viljestyrka nog att söka den.

       Funkar iaf väldigt bra på mig. Kommer inte ge upp min citalopram

      Depression är vanligt och går att bota i många fall men ca 30% av fallen är resistenta mot behandling med antidepressiva så det är verkligen inte så lätt. Dessutom ökar risken för att bli resistent mot behandling med varje gång man får återfall. Depression är komplicerad och behandling som funkar för en patient funkar inte för någon annan. Hur depression uppstår är oklart, det finns däremot många olika teorier, och det är därför väldigt svårt att ta fram en enda behandling som botar alla med depression. Våra vanligaste antidepressiva (SSRIs, SNRIs) som ökar koncentration av serotonin och noradrenalin bygger på en gammal teori om att depression orsakas av brist av dessa monoaminer som har blivit motbevisad. Så även om antidepressiva verkligen fungerar mot depression så är det fortfarande oklart exakt hur de fungerar vilket är ett bra exempel på hur komplext depression är.

      Bota ja men tiden har sin gång. Själv kan jag inte leva 100 procent lycklig varje dag även om jag inget vet om framtiden. Det är stunder och dagar som kommer i bland där man får tacka för att dom är lyckliga. Men nog mår jag bättre på sommaren. Ljuset och värmen spelar för mej stor roll.

   Fast… det är väl lite trångsynt? Sinnet är otroligt komplex och vad du definierar som ljust behöver inte betyda detsamma för någon annan. Det finns tusentals människor som har både pengar, vänner, pengar, familj, framgång och allt det andra många anser vara lyx och framgång – men som ständigt tampas med allt ifrån begär till depression till misär. Ta ett extrem exempel och föreställ dig en framgångsrik kvinna eller man som attraheras av barn tillexempel: Även om personen ifråga aldrig skulle agera eller falla för sina lustar – hur vidrig och smutsig tror du den människan känner sig? Hur tror du att den personen ser på sig själv, oavsett vad andra ser?
   Eller mindre extrema fall; människor som tampas med alkohol problem? Hur många framgångsrika människor som ”lever i ljuset” tror du inte skulle göra vad som helst för att inte brottas med missbruk varje dag? Eller torgskräck? Eller ätstörningar? Eller ångest?
   Det är inte ditt jobb att avgöra vem som lever i ljuset, och inte din plikt att dämma. Sympati är menlöst när den kommer från trångsynthet,

    Vem dömer? Det är snarare du som dömer genom att tillämpa din egen, begränsade definition av ljus och mörker. Vad som är ljus är en bedömning från individ till individ. Jag lägger inte in någon värdering utan konstaterar endast att Elin hittat sitt ljus. Du å andra sidan skriver en lång rationalisering och misstänker att det du egentligen gör är att projicera.

     Jag tänker ofta på det som en psykolog sa till mig när jag ville ändra på min syn kring mig själv. ”Tankar är som moln, de kommer och går och vi kan själva bestämma vilka tankar vi väljer att fatta tag om. Vilka tankar som får fokus.” Det låter lite flummigt men det hjälpte mig och jag tänker att det är precis det som Elin gjort tänker jag. Hon väljer att trots sin kamp fokusera på det positiva och ljusa. Det valet kan vi alla göra. Om vi vill.

      Tycker inte alls att det låter flummigt utan istället väldigt handgripligt. Däremot kan det vara svårt att se vilka tankar som leder till förändring. Min egen erfarenhet är att de goda tankarna försvinner i flodvågen av negativa tankar som tyvärr dominerar. Därför är det bra om man hittar en duktig terapeut som fångar upp de positiva tankarna och hjälper en att utforska och hålla fast vid dem.

      Det är precis det man lär sig i terapi. Att välja vilka tankar som ska få ens fokus – och vilka som inte ska det. Det går att behandla depression på det här sättet, men det kräver träning, vilja och framförallt professionell hjälp som guidar rätt.

  Eller hur! För vem visar man samma storie om och om igen? För mig? Nej tack!

  Jag kommer aldrig någonsin tro på att träning och kost eller ett positivt tänkande kommer göra en person fri från cancer. Men herregud vilken fantastisk människa hon är. Helt beundransvärd. Hoppas du får leva i många många år Elin.

   Då är det dags att ändra mind-set ❤
   Elin är fantastisk. Du är fantastisknoch du har INGET att förlora om du mot all förmodan skulle hamna där. Kram!

    När goda vänner som har levt likadant som Elin har gått bort i cancer så har jag inget direkt hopp. Tack detsamma och kram tillbaka ❤️

     Ja man kan ju tyvärr inte bli frisk genom att vilja bli frisk. Då skulle väldigt få dö av cancer. Antingen så svarar du på behandling eller inte. Och det beror inte på hur mycket man kämpar och är positiv. Sen kan ett positivt sinne ha andra fördelar under sjukdomstiden men tycker att man ska passa sig för att klandra de som inte klarar av att vara så positiva.

     Beklagar varenda en av dina förluster 💕

      (Obs menade inte att du klandrar de som inte är lika positiva om det lät så. Jag håller med dig i det du skriver)

       Jag tolkade det inte så ❤️❤️

     Du har ju rätt till ditt tänk och dina erfarenheter men vad som brukar störa mig på BB (gäller inte dig) är att en del inte verkar kunna acceptera att andra har annat tänk och andra erfarenheter.

      Det klokaste jag hört på länge!

   Att positivt tänkande skulle göra skillnad är så absurt att det finns inte. Säger en hel del om ens intellektuella förmåga.

   Vilka minns förresten Malin Blomberg? 🤦‍♀️

    Det där är så tragiskt. Minns absolut henne. Usch får ångest av att tänka på det, att hennes familj förlorade henne helt i onödan. Hennes enda liv till spillo, i onödan.

    Vem är hon och vad hände? Googlade men fick inte upp nåt vettigt.

     Hon fick livmoderhalscancer och valde bort traditionell vård för att kroppen skulle självläka. Det slutade dock inte bra och jag har för mig att hon ändå fick traditionell vård till slut men att det då var för sent. Otroligt sorgligt.

     https://veckorevyn.com/nyheter/malin-har-livmoderhalscancer-och-har-avbojt-traditionell-vard/

      Sååå hemskt!! Unga människa!! Jag får darr på läppen och värk i mitt hjärta när jag läste veckorevyns artikel som du kopplade. Och jag känner bara att vilken jäkla tur att det inte var nån av barnen som blev sjuka med tanke på hennes inställning.. Å andra sidan hade dom då förlorat vårdnaden så det hade väl löst sig ändå. Men nu står där flera barn utan sin älskade mamma och dom är så små att mängden kärlek hon hann ge dom kommer inte räcka deras liv ut……

  Tyvärr så klarar jag inte av Elin Kjoos längre..

  Det är för mycket reklam, yoga, och så himla mycket av allt och ”tacksamhet” och massa flum.. Blir nästan som att hon ser ner på andra och menar med att yoga och mindfulness får en att bli frisk…

  Jag känner/kände cancersjuka människor som oxå levde ”rent” utan tillsatser i maten osv, de dog… Trots allt de var de mest optimistiska… Andra väntar på döden.

  Däremot min farbror. Skulle egentligen ha dött för 20år sen. Allvarlig diabetes, cancer, hjärtinfarkt, förgiftning, 2 stroke och sen senildement..
  Han var den mest bittra och suraste människan någonsin och bara väntade på att herren skulle komma.. (Han sa de dagligen i 10 år) Den gubbafan blev +80år..

  Så mindfulness, yoga och de där Elin sysslar med är bara trams…

   Det är ju din egen filosofi och får stå för dig.

   Ok, din släkting blev gammal och Elin blir det kanske inte. Men vem av dem tror du är nöjdast på dödsbädden, tacksammast? Uppskattade livet för det det gav den? Är inte det värt mer än antalet dagar på jorden, hur man uppskattade dem?

   Uppenbarligen är de ju inte bara trams då tex yoga och mindfuless hjälper Elin och många andra att klara sig igenom vardagen och vara lycklig trots att hon har cancer. Hon är ju fullt medveten om att hon kanske kommer att dö. Men väljer att leva här och nu till fullo och göra det mesta och bästa av det livet hon får.

   Din släkting var bitter och olycklig säger du. Och ändå är din slutsats att det som gör Elin lycklig bara är trams?

    Set ger henne syre att orka tas sig igenom dagarna. Men det lilla positivt tänkande hjälper är bara mot själens skador.
    Det sorgligaste i hennes historia är att hon hela tiden säger att hon aldrig har mått så bra som nu(hon menar mentalt) då tänker jag att så fasansfullt fattigt och ensamt liv den människan har haft tidigare!!
    Och i varje fall jag blir glad att hon kan få vara lycklig de sista 2,5 åren.

  Har också tappat de lite med kjos. Synd för hon har ju verkligen fina saker att delge. Men alla storys om samarbete och allt annat blir för mycket. Tyvärr.

  TED Talk och TEDx är olika saker (Kjos tal var det sistnämnda).

  ”Som frisk har man tusen önskningar, som sjuk bara en.”
  Den som inte varit nära döden kan omöjligt förstå meningen av ”att leva NU”, ta vara på livet osv.
  Jag är inte rädd för döden, men rädd för att plågas av sjukdom o smärta innan döden inträffar. Men vad vet jag, lätt o säga när man är frisk, men att njuta av livet NU va innebär det ens? Berätta.

  Jag orkar faktiskt inte höra hennes affirmationer mer. Har fått nog. Dessutom är hennes Instagram ett enda gigantiskt virrvarr av hyllningar om sig själv och reklam reklam reklam och ännu mer reklam. Hon har blivit så sjukt ointressant. Jag är tacksam för mitt liv varje dag och har haft flera nära anhöriga som drabbats av cancer. Några har överlevt och några har tyvärr dött. Gemensamt för dem alla var viljan att leva! Behöver inte hennes pekpinnar.

  Hon påminner mig så mycket om Nightbirde – Jane Marczewski. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.