Öppet Spår – Kristi himmelsfärd Edition

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

457 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hurra!

   …hurra, hurra hurraaaaa!

   Ja, må han leva!
   Ja, må han leva!
   Ja, må han leva uti hundrade år!
   Javisst ska han leva!
   Javisst ska han leva!
   Javisst ska han leva uti hundrade år!

  Ni som har/haft en sambo med utmattningsymtom, hur har ni stöttat honom eller henne? Något som fungerade extra bra (som underlätta vardagen för er partner)

   Jag har själv varit utmattad med två småbarn. Då tog min kille hand om barnen all ledig tid samt tog allt hemarbete. Han tog till och med barnen till tvättstugan för att jag inte klarade av att vara ensam med dem i början. Jag låg mest på soffan i några månader förutom att jag var tvungen att ta hand om barnen några kvällar när han jobbade.

   Så kort och gott – ju mer du kan göra desto bättre. Men var uppmärksam på tecken på egen utmattning om du gör på det sättet. Om arbetsbördan blir för tung måste han börja ta på sig lite mer. Men i början så lite som möjligt.

   Stötta, lyssna och inte skamma när denne inte orkar göra de mest vanliga sysslorna som en frisk person vanligtvis gör.

   Men otroligt viktigt att den som är sjuk söker hjälp och har en plan med en läkare för sin återhämtning.
   Små, små steg framåt. Det är otroligt påfrestande att också vara den som ”tar hand” om den sjuka så glöm inte bort att lyssna på din egna kropp också så intr du blir utmattad.

   Både jag och min sambo har varit utmattade. Mitt tips är att sänka kraven. Din partner behöver vila för att komma tillbaka och det innebär att du kommer få göra det mesta under en tid. Strunta i sådant som egentligen inte är viktigt så att du inte blir utmattad, det hände mig! Strunta i om det inte är välstädat hela tiden, strunt samma om ni inte gör något spännande i sommar, strunta i den där tråkiga middagen med bekanta som bara tar energi. Spara på din energi och gör det som DU laddar energi av. Jag vet hur jobbigt det är att vara den enda som måste fixa så att vardagen går ihop, men jag vet också hur jobbigt det är att vara den utmattade som kanske inte ens klarar av att duscha varje dag och som känner sig som ett problem. Man vill inte vara i någon av positionerna. Men ni fixar detta. Tänk även på att vägen tillbaka kan vara backig, vissa dagar kan man nästan känna sig som vanligt och då kanske köra på för hårt för att kompensera för partnerns slit, men dagen efter kan man vara tillbaka i sängen utan någon energi.

   Hoppas att det löser sig snabbt för er ❤️

   Jag insjuknade 2019 i utmattningssyndrom och har precis kommit tillbaka till heltidsstudier efter 3 år. Jag är så oerhört tacksam för både min sambo och min familj som skött i princip allt medan jag mest legat som en grönsak. Skjuts till diverse vårdinrättningar, matlagning, städning, ja allt. Det är inte kul att vara så beroende av andra människor för att ens klara sig igenom dagen.

   Mitt tips till dig är att stötta med det du kan och orkar men inte till vilket pris som helst. Du ska inte själv behöva gå in i väggen för att du vill hjälpa och stötta din sambo. Har ni familjemedlemmar och vänner runt omkring er så våga be även dom om hjälp. Och känner du minsta behov av det så sök samtalskontakt. Det är inte ”bara” att vara den som står bredvid, det kan vara riktigt tufft det också 💕

   Tack till er alla för era tips 🥰

  Är så ledsen. Tog examen igår och det togs massa bilder på hela klassen och i smågrupper osv. Inte en enda bild ser jag bra ut på. Blev typ illamående av att se mig själv. Så jävla sorgligt att jag inte har en enda bild från min examen jag vill lägga upp eller ens spara som minne … jag tycker själv jag ser heeeeelt annorlunda ut på bild, blir aldrig bra. Ser ut som en annan person. Usch fy och blä.

   Jag har känt exakt som du. Det som jag faktiskt landat lite i, är att om man speglar sig mycket, tar mycket selfies, använder mycket filter osv, då får man en lite skev bild av hur man ser ut. Jag gjorde det väldigt mycket och har slutat helt med sociala medier, sminkar mig inte lika mycket osv, och då tycker jag att jag fått en mycket bättre bild av hur jag egentligen ser ut och det har hjälpt mig mycket. Jag tror inte du ser hemsk ut på dina bilder, är förmodligen ingen av dina vänner som tycker det. Grattis till examen, du var säkert superfin igår ❤️

    Tack för dina ord ❤️

   Du vet väl om att det du ser i din spegelbild är inte det vi andra ser?

   Spegelbilden gör oss blinda. Eftersom du ser ditt ansikte spegelvänt så ser folk ditt ansikte lite annorlunda.

   Vi andra ser dig så som du ser ut på bilderna.

   Jag hatar också att vara med på bild eftersom jag är van vid min spegelbild. Men thats life.

    Mm hatar det. Jag är snygg i spegeln, ful som FAN på bild.

     Skulle du vilja ha det tvärtom? Ärlig fråga 😄

      Hade väl velat vara snygg på bild också i alla fall. Ser andra en som man syns på en bild, då skäms jag typ över att vistas bland folk.

       Jag har lite samma, ser helt bra ut enligt mig själv i spegeln men fy då man tar selfie/nån tar kort på en 😬🤦🏻‍♀️

        Jag är rätt nöjd med spegelbilden, ibland skitsnygg på selfies men ofta inte nöjd med utseendet på bilder andra tagit… 😄

    Jag tänker att jag ser ut som i spegeln , tycker jag är som snyggast då och lever på det

    Sen hur andra faktiskt ser mig skiter jag i!!!

     Ja för vem har sett någon annan i spegeln och tänkt: ”sådär ser hon/han ju inte ut egentligen”

   Lite äldre tjej här, 30+. Bläddrade igenom massa bilder för ett tag sedan jag för ca 10 år sedan tyckte jag var jätteful på. Hade världens ångest då och ville typ gråta. Nu valde jag till och med att framkalla några kort och gav bort till mamma som blev jätteglad. Ser idag bara en väldigt söt ung tjej på bilderna men som kanske brydde sig lite fööör mycket om sitt utseende. Perfekt klädd, perfekt hår och perfekt sminkad men tyckte ändå jag blev skitful på bilderna.
   Försök intala dig att det bara är hjärnan som spelar dig ett spratt. Du är säkert jättevacker men kanske inte kan se det just nu bara.

    Önskar jag inte va så hård mot mig själv, hoppas som du att jag ska se annorlunda på det när jag blir lite äldre ❤️

    Jag tänkte skriva exakt samma! Jag tog examen för 13 år sedan ungefär. Minns att när jag tittade på bilderna från ceremonin så nästan grät jag! Jag tyckte jag såg så enormt tjock ut (mitt stora komplex) och hade så fult hår. Men för 2 år sedan hittade jag de bilderna igen och ville bara skrika rakt ut ”Jag var ju skitsnygg!!!”. Inte ett dugg tjock, vackert hår, fint smink, fint leende… Blev verkligen ledsen över att jag varit så hård mot mig själv och GÖMT de bilderna för många år sedan. 🙁 Man får verkligen perspektiv med tiden.

   Tycker precis som du att jag inte ser bra ut på andras bilder, tar inte bilder på mig själv heller så handlar inte om någon skev bild på mig själv. Jag tycker de flesta ser bättre ut irl än på bilder tagna av andra och det kan vara en bra sak att tänka på. Folk som är bekväma med vara med på bilder har säkerligen också lärt sig hur de ska posa för att se bäst ut, något man sällan har koll på om man inte är van vid att andra tar kort på en. Sen kanske man inte ser ut som det som samhället bestämt är nutida skönhet, men tänker man lite på vad skevt hela den grejen är så brukar det kännas lite bättre. Hoppas du kan njuta av bilderna någon gång i framtiden, men om inte så åt helvete med dom, du har tagit examen och du kan bära med dig den stoltheten i minnet hela livet!

    Ja jag är så sjukt glad över att jag tagit examen! Blev lite ledsen över att jag inte blev nöjd med bilderna som jag vill ha som minne från den dagen, men om några år kanske jag är lite snällare mot mig själv 😊
    Tack för dina ord! ❤️

   Många är helt ärligt kass på att fotografera! Tar i konstiga perspektiv, dåligt ljus, när man inte är beredd osv Om du inte är nöjd, varför inte klä upp dig igen och ta några bilder själv? Så kan du göra ett kollage sedan med några bilder från själva examen och några selfies

   Lägg undan bilderna, om 5 år kommer du se dem på ett annat sätt 🙂 Idag ser jag tillbaka på alla bilder man tyckte var fula då och tycker att jag är jättefin på dem. Små grejer som stör, som tunna ögonbryn på 90 talet, för kantiga runt 2010 men i det stora hela tycker jag alltid om bilder idag jag inte gillade när de togs.

   Jag tänkte bara säga att när jag tog examen kände jag precis som du. Idag, flera år senare, ser jag tillbaka på bilderna och ser vad jag ju åstadkom med min examen och är så himla stolt över att jag fixade det. Mitt dåvarande jag. Jag tänker inte idag på hur håret låg, sminket eller vad som är ”bra nog” för att läggas ut på sociala medier. Jag är mest ledsen att jag då var så hårt mot mig själv. Var stolt över dig själv och att du fixade en examen ❤️

   Men det är nog så du ser ut, sen kan ju vinklarna vara helt fel och de fotona är ju aldrig roliga. Skratta åt dem i stället. 🙂
   Förstår din känsla men inte mycket att göra tyvärr.

   Kan ju trösta dig med att om 3 veckor är det inget du kollar på ändå, och typ inget man tittar på i livet förutom vid enstaka tillfällen.

  Hur ofta brukar ni träna, vilka träningsformer och hur långa blir de olika passen? Hur mycket vila per vecka? 🙂

   3-4 ggr i veckan på gymmet:)

   Jag kör crossfit 5 dagar i veckan. Går alltid på pass som leds av coach och de är 1h. Älskar! 💪🏼

   Ett par gånger i veckan. Olika gruppass på Friskis

   Springer 2-3 ggr i veckan ute. Mellan 3-6 km per gång!

   Förr var jag extrem och kunde träna allt mellan 7-12 gånger på en vecka (styrketräning på gym kombinerat med cardio så som spinning tex), sen hade jag en mellanperiod där jag tränade Crossfit 4-5 gånger i veckan. Nu försöker jag få till träning ca 2 gånger i veckan, lite klassisk funktionell träning. Vill hitta tillbaks till glädjen i träningen igen.

   Tennis 5ggr/vecka. Löptränar 2.
   Vila…just nu 0 gånger. Det är dumt, jag vet…

   september – maj:

   På en vecka:
   två innebandypass (180 minuter) två styrkepass (ca 1 h per gång) och två löppass (ett långpass ungefär 15 km och ett kortare pass ca 5-6 km). + match

   Maj-augusti:
   På en vecka:
   Löpning: 1 intervallpass, 1 kortare pass och 1 långpass

   + 2-3 styrkepass

   3-4 gånger i veckan: spinning + styrketräning efteråt, löpning ca 5-6 km, styrketräning 1 gång i veckan. Sen kan det bli två trötta träningspass ena veckan och fyra superpass veckan efter, allt efter tid och utrymme 😊

   Löpning 3 ggr
   Styrketräning 3 ggr
   Yoga 2 gg
   Pilates 1 gång/vecka

   Minst 10 000 steg per dag och lättare stretch/mobilitetsövningar dagligen.

   Har ofta ångest över att jag tränar för lite och sitter still för mycket.

    Ja det förstår jag, du verkar röra dig väldigt lite 🙄

    Jag ordnade en stegräkningstävling på jobbet förut och folk snittade ca 4500 steg i början. Vissa hade ca 2000 steg, helt galet.

   Varannan dag går jag en snabb promenad på morgonen i en timma och varannan dag joggar och går jag i en timma.

   På kvällen går jag en promenad med hunden i hundens tempo cirka 40 min

   Yogar två till tre gånger i veckan.

   Lågintensiv motion mår jag bäst av. Jag mår
   Inte bra av tung styrketräning eller snabba intervaller, det gör mig bara trött och stressar min kropp.

   Gjorde yoga varje dag innan (nästan varje dag åtminstone) men fick en axelskada av min covid-19 spruta så inte alls just nu.

    Hoppas du anmält skadan ill läkemedelsverket.

    Axelskada av sprutan? Låter som att sprutan hamnade fel om du skadade axeln?

    Förlåt men vadå axelskada av vaccinet? Lol

     Troligtvis har hen fått SIRVA (shoulder injury related to vaccination). Kan uppstå om sprutan ges för högt upp och hamnar fel.

   4-6 pass i veckan, blandar mellan lågintensivt (vilket jag ogillar men behöver) och högintensivt (vilket jag älskar men inte orkar köra fem dar i rad). Kör bara gruppträning, hatar att träna ensam

   Som småbarnsförälder med lite tid har jag accepterat orden/”mottot” – det är bättre än inget träning alls.
   Så långpromenader försök 2 gånger i veckan när sonen är på förskolan. Gymmet 2 gånger i veckan för egentiden 🙂
   Vissa veckor funkar det andra veckor ingen träning alls 🙃

   Crossfit, 8 pass i veckan, passen är mellan 1-2 timmar, alltid en vilodag per veckan.
   Rekommenderar dock ingen att träna så mkt om man inte kan äta och sova tillräckligt.

    Inte så humble brag.

     Jag svarade bara på frågan så förstår inte alls ditt svar, eller var det bara de som tränar 1 gång i veckan som fick svara?

     Jag tränar mkt för att hålla min adhd i schack, är noggrann med kost och sömn för att kroppen ska orka vilket jag också påpekade.

      Också ADHD här och många brukar kritisera att jag tränar för mycket men samtidigt så mår jag som bäst när jag är aktiv och hjälper mig otroligt med koncentrationen och sömnen så förstår verkligen vad du menar!

    Om du inte är elitidrottare vet jag inte vad.

    Men gud

   Gym 1-3 gånger per vecka kanske. Jobbet har ett bra gym och så gillar jag utegymmet tio minuter hemifrån. Jag har yogat också ett par gånger på sistone, Ashtanga. Cyklar till jobbet ibland. Gillar löpning också egentligen men måste kolla upp mina höfter innan jag kan fortsätta med det.

   Det går i vågor, just nu högst 2 promenader i veckan.

   Springer minst 3 dagar/vecka. Varierande pass men det brukar bli totalt ca 20-25 km per vecka. Utöver det så försöker jag få till 2-5 yogapass per vecka, de passen blir oftast ca 20-30 min per tillfälle. Jag föredrar aktiv vila, dvs inga regelrätta vilodagar då jag inte gör någonting, men såklart har jag lugnare dagar då jag tex bara kör lugn yoga i 20 min.

   Cyklar till jobbet varje dag. 5 km dit och 5 hem

   Capoeira 5-6 h i veckan, klämmer in några gympass på kanske 3-4 h. Vill komma igång med löpning ibland men orkar inte just nu, så totalt 8-10 timmar träning i veckan.

  Efter flera spermaanlyser med 0% morfologi, har det konstaterats att min kille är anledningen till varför vi inte lyckats bli gravida på 4 år. Vi ska prova IVF nu… finns det någon här som genomgått ivf där mannen varit ”problemet?”

   Finns det någon som har en solskenshistoria, angående morfologi kanske? Det känns så hopplöst just nu. Tänk om det inte finns en enda normal spermie efter att jag genomgått alla sprutor och hormoner?😪

    Varför kollar de inte upp detta innan du börjar med sprutor och hormoner?

   Vänner har fått barn genom äggplock och spermadonation. De har en tvååring och väntar en till liten

   Gjort ivf där både jag och mannen var orsaken..
   Första omgången fick vi avbryta pga att mina äggblåsor inte ville växa. Andra omgången fick vi ut 9 ägg. 5 ägg var bra och blev embryo. Ett av embryona är nu sovandes i sin säng. Har 4 till i frysen.

   Har inga erfarenheter av detta men vill bara skicka kärlek till er ❤️

  Vad jobbar Faymes man med? Shit va pengar de har 😅

    Jag måste bli medlem för att se

     Nej testa igen och scrolla neråt.

      Jag kan inte scrolla ner. Kommer direkt till logga in/bli medlem sidan.

       Driftledare/Driftchef på Fabege AB,
       Fabege ABTeknologiskt institut

        Tack!

   Haha så kul i hennes och Natashjas podd när de pratade om klass och Fayme sa det som en självklarhet att hon flyttat hemifrån tidigt, och att hon och killen då hade köpt en bostad. Och Natashja bara ”aa, fast det har ju inte riktigt alla privilegiet till”.

    Har förstått det som att hans föräldrar är välbärgade och hjälper till med större utgifter?

   Han jobbar med sin pappa, han har typ ett eget bolag som får uppdrag av pappans stora företag inom samma bransch. Men Moltas kan ju vara jättebra på det han gör ändå, inte alla som får jobb av föräldrar är lata rikemansbarn.

    Det var det ingen som sa. Jag tycker att det är rimligt att föräldrar som är välbärgade hjälper sina barn. Jag lever med en man vars föräldrar har hjälpt oss med hus och bil och jag kommer göra likadant för våra vuxna barn.

  Ligger hemma och är sjuk. När jag nös skallade jag fläkten, snubblade på mattan och krossade två glas.
  Hur går eran dag😁

   Böjde mig ner för att torka upp vatten från köksgolvet. Samtidigt sprang det mindre barnet in från altanen. Skallade in i hennes huvud med ögonbrynet när jag böjde mig ner. Gjorde jäkligt ont och båda börja grina. I övrigt en bra dag!

   Vår bil vi skulle sälja var stendöd. Kunde inte öppna med någon av nycklarna på något vis. Vi fick tillslut krossa en ruta på bilen för att komma in… När jag sen skulle köra iväg med vår andra bil så hade den givetvis punktering på ena däcket..

   Hände inte idag, utan förra veckan. Hade bråttom till jobbet och tappade en ögonskuggepensel. När jag reste mig upp när jag hade plockat upp den slog jag huvudet i en skåpslucka så hårt att jag svimmade en liten stund. Vaknade på badrumsgolvet med ett jack i huvudet och ännu mer sen till jobbet.
   Bra start på dagen!

   Trampade barfota i hundens slemmiga diarré på vardagsrumsmattan i morse. Sen blev det bara bättre.

    Bara att ha en hund som bajsar på mattan är förfärligt nog😳

  Vad tycker ni om Melina & Johannas podd? Jag kan ej bestämma mig för vad jag tycker. 🙈 och jag kände inte alls till Johanna innan, är hon känd?

   Gillar inte Melina alls.

    Varför?

     Hon känns fake.

      Och elak och besserwisser.

   Melina och Johanna who?

    Förlåt. Ellinor hette hon.

   Är Melina den där kompisen till Ingrossos som känns väldigt otrevlig och..dominant?

    Yes.

   Menar du Melina och Ellinor? Annars vet jag inte vilken podd du menar.

    Hahahahahah ja det menar jag! 😂 så lite koll hade jag alltså på henne

   Försökte lyssna, men klarade endast första halva delen och tyckte strikt nej. Kan inte med Melina!

   Har lite samma med tully och Nicole s podd, det är så påtvingat hela deras diskussion, låter inte alls flytande som många andra poddar. .

   Jag gillar melina men har svårt för Ellinor! 😅

   Samma här, gillar Melina men inte Johanna.
   Känns som att hon är en sån som i smyg vill få uppmärksamhet av andra killar, eller snarare, andras män, hon skämtar för mkt om det så det är inte kul.

   Sen tjatar de för länge om samma ämne.

   Hoppas den blir bättre ju längre de kör.

  Jag har väldigt, väldigt svårt för att våga släppa in nya tjejkompisar i mitt liv. När jag var tonåring och gick i gymnasiet så hade jag några vänner som sedan visade sig inte vara så snälla och jag behandlades inte så väl. Man kan nog säga att jag blev rätt utstött i slutet och det pratades bakom min rygg. Jag var den man gjorde lite narr av, förminskade och drev med, och blev inte medbjuden på saker. Och jag märker att det har ärrat mig mer än jag kanske trott. Om jag lär känna en ny tjej idag som är trevlig och ger komplimanger eller positiva kommentarer så blir jag skeptisk. En del av mig känner ’tänk om du blir lurad nu?’ ’tänk om hon bara driver med dig?’
  Det är ologiskt, men det är som ett ena delen av mig ser det som en normal nyfunnen vänskap medan andra delen av säger åt mig att vaksam på ifall nåt inte stämmer, letar efter baktankar och signaler på att jag blir lurad in i att tro att jag är något, att hon verkligen är genuint nyfiken på mig och frågar saker för att hon bryr sig. Men jag vill ju heller inte ta upp det eller göra nåt som slutar i att personen känner sig oschysst behandlad eller ifrågasatt. Ni som tidigare blivit utstötta, mobbade eller utsatta för härskartekniker av vänner eller i klassen, sitter det kvar även nu i vuxenlivet? Jag är ändå 30 år idag och det som skedde var länge sen..

   Jag tycker det är smart att va lite vaksam och inte för naiv. Men sen får man försöka våga och släppa in folk ändå. Finns ju dåliga människor. Men tänker ändå att vuxna inte lika ofta är så omogna och elaka som man kan va i tonåren? Om du känner att det hindrar dig för mkt och du inte kommer vidare på egen hand kanske du kan gå i terapi och jobba med det?

   För mig gör det det. Jag vet inte riktigt hur jag ska bete mig för att bli omtyckt av nyfunna bekantskaper som med tiden skulle kunna bli vänner. Jag blir stel och blyg och säger fel saker om jag ens får ur mig något. Måste verka som världens tråkigaste person… Och så har jag en mask som åker på av automatik, ett stelt bitchface. Jag vill bara skrika ”jag är snäll på insidan, lovaaaaaaar”. Mina vänskaper från tonåren och som ung vuxen har verkligen ärrat mig. Är 38…

   Åh, jag kan inte hjälpa med personliga erfarenheter men om det är till någon hjälp så är människor och vänskap så annorlunda när alla är vuxna. Mycket mindre spel och tonårsbeteenden, folk har inte riktigt tid för det. De flesta är verkligen uppriktiga i vänskapsrelationer. Upplever jag iallafall. Det kanske är skillnad om man hänger i mycket statussammanhang där folk vill klättra socialt (stureplanskrogarna, influencers, överklass) men VANLIGT FOLK är generellt mycket mer mogna, lugna och trevliga när man lämnar tonåren bakom sig. Hoppas det går toppen med dina nya vänskaper! Och om du känner att dessa farhågor begränsar dig, ta kontakt med psykolog via vårdcentral, privat eller Mindler. Kan varmt rekommendera KBT (DET har jag personlig erfarenhet av) 🙌🏼

    Ja men faktiskt, upplever också att man inte orkar med komplicerade relationer som vuxen. Beter sig någon trevligt och ger intrycket att hen vill ha vänskap så utgå från att personen vill dig väl. Och skulle det inte funka så blir det med största sannolikhet inget drama heller. Förstår att det du har varit med om har lämnat ärr men jag hoppas du kan få nya upplevelser som liksom motbevisar det du känner nu.

   Ja, jag har varit mobbad, utstött, och hade väl ofta ganska destruktiva vänskapsrelationer som barn. Men nuförtiden har jag bra vänner.

   Visst har det väl satt spår, jag tänkte på det i ett annat öppet spår häromdagen, där någon skrev att de kunde ta kontakt med en vän dag efter dag om den svarade negativt -det skulle jag aldrig känna mig bekväm med. Det brukar nog vara så med mina vänner att vi hör av oss ungefär lika mycket, eller att vännen hör av sig mer. Blir det jag som får ta alla initiativ, slutar jag, då är jag rädd för att mitt sällskap egentligen inte är önskat och jag uppfattas som trögfattad som inte tagit hinten. Men det behöver ju inte vara så.

   Det är också sällan jag tar första initiativet till en vänskap av samma anledning, och jag tar ofta rollen som lyssnaren, eftersom folk i gemen gillar att prata om sig själva.

  Ska till Stockholm nästa helg fredag -måndag tillsammans med min kille. Har inte varit i Stockholm på säkert 10 år. Bor i Göteborg.

  Troligen kommer han vara upptagen på eftermiddagarna/kvällarna. Har ni tips på var jag kan äta och hitta på? Ska bo på Norrmalm. Jag gillar koncept resturanger/barer.

  Nåt tips vad vi kan hitta på dagarna?

   Om du skriver vilka ställen du gillar i Göteborg kan jag försöka hjälpa dig 🙂

   /exilgöteborgare

  Har ni läst Maria Dufvas inlägg om Gröna Lund? Tänk att sånt ska bli en ÄNNU större klassfråga än vad det redan är!?

   Men det är ju ingen nyhet.. Var så redan förra året, hur kan man missat det? Kollar man inte upp saker?
   Och ja det är tråkigt att alla inte har råd, men det är ju heller ingen välgörenhetsorganisation, de måste ju gå runt. Alla har inte råd med allt, så kommer det alltid va.

    Nej så behöver det inte alls vara i framtiden. Alla ska ha råd. Tex Tyskland nu som har billigt kort att åka kollektivt. Jättebra. Alla sätt som kan minska klyftor och göra tillvaron bättre ska man försöka få igenom.

     Åka kollektivt är en sak, nöjespark en annan. Och jo, så kommer det va, allt kommer inte bli magiskt gratis.

      Vem har skrivit att det ska vara gratis? sen om du har så svart syn på framtuden får stå för dej.

       Det är inte en svart syn utan en realistisk. Gröna Lund är ett företag som behöver gå runt ekonomiskt precis som andra.

     Och vem tycker du ska få betala för att alla familjer ska ha råd med tivoli och bio och utlandssemester och allt annat som inte alla har råd med?

      Men herregud vad arg du verkar?

       Nej det gör hen inte?

       Jaha, jag är inte arg. Var en fråga bara.

      Haha, tivoliinträde och utlandsresor subventionerande av staten ❤️ Ring Vänsterpartiet.

       Nej men seriöst så har inträde till tivoli alltid varit dyrt? Anledningen till att vi kunde åka till Liseberg när jag var liten var att min pappa fick inträdet betalat av jobbet 1 gång/ år, som någon slags förmån? (Varför elektriker hade Lisebergsinträde som jobbförmån vet jag ej)

        Och jag som bodde i norra änden av Sverige fick glatt nöja mig med de omkringresande tivolin som dök upp på någon marknad en gång per år typ. Gick bra det också.

   Läste nu. Är ju vansinne att man inte ska kunna betala entré och gå med in utan att köpa åkband för över 500 kr om man inte kan/vill åka.

    Men det är ju old news.. Exakt den här diskussionen fanns ju för ett år sen.
    De har ju varit (är?) på gränsen till bankrutt pga pandemin, alternativet är väl att de lägger ner helt?

    Sen var väl just den siffran för att det var röd dag när många är lediga? Dyrare då.

   Har ingen aning om vem Maria Dufva är, men tänkte åka till Gröna Lund med min 3-åring och låta honom uppleva atmosfären, äta en sockervadd, kanske åka farfarsbilarna om han vågar. Så går jag in på Grönans hemsida och ser att man bara får köpa ett, i gamla ord, åkband för att få komma in?! Istället för att köpa ett åk måste jag betala för hela fadderullan nu alltså… Fattar att de behöver tjäna pengar, men de exkluderar en sån stor grupp människor med det här nya konceptet.

    Det är fel av dom. Inte ok mot kunderna.

     Framförallt tycker jag det verkar lite dumt, om det nu är för att rädda sin egen ekonomi. Jag tror de kommer förlora massa kunder, de som vill gå in utan att vara intresserade av att åka, kommer hitta på något annat att göra istället.

    Finns väl andra tivolin än grönan? Jag var aldrig på grönan som barn men lyckades få uppleva sockervadd och karuseller ändå.

    För deras skull så hoppas jag att de har i princip fullsmockat med besökare då. Kan annars tänka mig att många avstår just Gröna Lund, alltså ska tex äldre släktingar som inte själva åker attraktioner ta med sina barnbarn på något kul så väljer de nog något annat. Likaså familjer med barn i olika åldrar, gravida etc. Sen finns det förstås folk som inte kollar på prislappen och såklart de som köpt åkband till alla ändå. Men fler kommer nog hålla hårdare i plånboken i år och försöka hitta mer prisvärda aktiviteter om inte alla i sällskapet vill åka.

    Åh detta borde skrivas ett inlägg om!

     Jasså? Har ju varit så sen förra året! 😄

      Jo men man kan väl skriva om det ändå?

       Varför? Ska hon även skriva att Joe Biden är president nu?

        Grönan är ju bara aktuellt i sommartid.

         Ja men detta är old news. Fattar inte att folk missat det.

          Ska hon skriva om saker som hände för ett år sen liksom?

     Om man inte kan åka pga hjärtbesvär eller liknande måste man ändå köpa ticket to ride?

    Tycker också det är konstigt! Jag tycker det är mysigt att gå på grönan eller Liseberg och bara strosa runt, kanske åka en-två utvalda åk (mvh åksjuk hehe) och köra femkamp. Men känns ju som de förlorade en kund nu för jag kommer ju inte köpa biljett om jag egentligen inte går dit för att åka massa attraktioner..?

    Kan ni inte åka till Skansen istället? För en treåring kan det ju vara tillräckligt med deras karuseller och bilar, som dock kostar extra men totalt sett borde det ju bli billigare ändå!:)

     Nu föredrar jag Liseberg framför grönan men jag gillar att gå in, spela på något hjul, åka någon karusell och sen gå ut igen. Köper i princip aldrig åkband själv eftersom jag avskyr karusellköer och endast offrar mig för bergochdalbanor någon gång ibland. Under pandemin så har jag inte varit på nöjespark så vet inte vilka regler som gällde förra året men tycker ändå att man borde kunna gå in utan att behöva köpa åkband. Har en släkting som älskar att följa med på sånt här för att se barnen åka men pga vissa skador inte kan åka själv. Tråkigt att missa ett tillfälle att umgås med hen bara när vi haft så kul på nöjesfält tidigare år.

      Och ja, jag fattar också att företag måste gå runt och tjäna pengar och ha råd att betala löner. Tycker tyvärr detta är fel väg att gå bara 😞

       Vilken väg föreslår du?

        Kanske att man kan sälja enbart entrébiljetter? För de som bara vill gå runt. Fler människor som inte åker karuseller utan som bär väskor = fler personer som behöver äta någonstans, kanske blir uttråkade och behöver fördriva tiden. Mao fler personer som spenderar pengar på nöjesfältet

         Vilken väg för att tjäna in de pengar som behövs menar jag…

    Besök Galejan på Skansen istället, finns sockervadd och utbudet av attraktioner räcker för en treåring (dock dyr entré på sommaren iofs).

  Någon som sett Sandra Beijers serie ”Allt som blir kvar”. Har tittat på alla 4 avsnitt som finns ute och vill diskutera!! 😄

   Jag har! Vad vill du diskutera? 🙂

    Jag med! Fattar ingenting av avsnitt 4, vad är det som händer i sängen??? Vad vill Miron? Varför går Simon med på allt?

     Jag tror att Miron vill testa hur långt han kan gå och Simon går med på allt för att han så ”glad” över att två så (i hans ögon) coola människor vill umgås med honom. Relationen han har till Matilda och Miron är så skör så han tänker att de kommer stänga honom ute ifall han inte gör exakt det de vill att han ska göra. Tänker jag. Haha. Men sjukt frustrerande att se, man vill bara ruska om honom och säga att han ska skaffa lite ryggrad.

      Vad tycker ni än så länge, gillar ni den? Jag är positivt överraskad och känner att jag har ett sug efter fler avsnitt. Har så många frågor! Miron är lite av en gåta, vill han något mer med Matilda. Var det därför han gjorde som han gjorde mot Simon, för att testa Matilda på något vis? Att det liksom inte ens handlade om Simon. Eller är det bara att han testar gränser överlag. Vem är han egentligen?! Och håller verkligen med dig G S angående Simon. Men den där ryggraden kanske kommer till slut. Spännande!

   Såg precis avsnitt 3+4. Tycker typ inte att den är så bra? Händer ju ingenting och förstår inte riktigt dynamiken.

   Sett tre avsnitt. Fastnade inte. Tyckte det var en platt handling. Typ orealistisk och lite sådär ”typisk”.

   Helt värdelös precis som boken.

   Såg 3 och 4 idag. Lite bättre än de två första – men verkligen inget mer än så. Kan inte släppa tanken på att de kopierat filmen The dreamers rakt av. Lite kul att S.B skrev att hon fått inspiration till en scen rakt av från den filmen. Hahahaha. Tycker snarare hela serien och boken känns som ett plagiat på filmen. Lite genant.

    Kollade trailern till filmen, lite chockad, känns som exakt samma koncept som serien? De var till och med lika till utseendet.

   Jag känner varken till Sandra eller hennes bok men jag tycker serien är bra. Är just ny så trött på alla serier och filmer där det ska hända tusentals saker och det ska gå så snabbt som möjligt och det här var en skön kontrast. Aldrig utgått efter att en sån här serie ska hålla någon speciellt hög kvalitet.

    Uppskattar också tempot faktiskt. Det är en annan typ av upplevelse att följa en lugn händelseutveckling.

   Den är ju tyvärr väldigt platt och det händer… Ingenting? Dom har inte fått mig att känna någonting för någon av karaktärerna, känner bara jaha och skäms över klyschor som att körsbärstricket. Förlåt, men varför ens tänka tanken att ha med den scenen? 😴

    Jag känner jättemycket för Miron. Jag hatar honom?

     Jag hatar mest att han är en sån dålig skådis, men Sandra har uppenbarligen valt honom för att han är en karikatyr av alla killar hon tycker är hunkiga. Såg scarfen runt hans hals och VISSTE att den där har hon skuttat fram och knutit.

    Vad
    Är
    Körsbärstricket?

     Det där när man slår en knut på skafter i munnen 🍒

      En liten minipinne i munnen som man ska knyta med tungan? Hur håller man ens i den medan man snirklar? Skulle antagligen bara råka äta upp den, haha.

      Alla som klarat täck upp en hand?

      Varför vill man kunna detta förövrigt?

      Något med hångelteknik? I would not know, gillar inte snirkligt hångel och den enstaka gånger jag gångbar är det minimalt med tunga inblandat. Haha. Hade inte velat ha någon som försökte slå knut på min tunga.
      Tack för svar. 🥲

       HÅNGLAR, inte gångbar.

        Drar den slutsatsen pga att jag fått uppfattningen att Sandra Beijer gillar hångel.

   Jag sett alla 4 avsnitt. Tycker den är jättedålig. Händer inget egentligen. Skum scen i sängen. Ska inte fortsätta se den.

   Tyckte hon som spelar Matilda är duktig och fotot är fint. Dialogen och övrigt skådespeleri känns så krystat att jag faktiskt inte kom förbi avsnitt 1. Oscars skådespeleri är skämskudde.

    Ja, började kolla på tredje avsnittet men kunde inte fullfölja. ”Du är Matildas present”. För det första är dialogen onaturlig och för det andra förmår Oscar inte göra den naturlig.

   Nu vet jag inte hur gamla ni som kommenterar är men jag är 20 och tycker den är fantastiskt bra. Alltså nej, det är ingen serie där saker konstant ”händer” men känner så himla många känslor. Alltså kan känna Matildas ångest när hon ser att hennes ex-kille blockat henne, kan känna hur osäker Miron är som person bakom hans fasad osv. Tycker karaktärerna är så himla bra uppbyggda och gestaltade av skådespelarna. För mig är det ingen lätt serie att se, mår stundvis dåligt av vissa scener för att de ger mig så många känslor. Påminner lite om serien Skam och hur involverad jag blev i den, och hur mycket den fick mig att känna. Tycker sällan serier har en sådan förmåga att framkalla dessa slags känslor, i alla fall utifrån min personliga åsikt. Om man vill se någon vanlig ungdomsserie kan man väl se Eagles istället tänker jag! Den är mer händelserik men inte lika genomarbetad (såklart helt personlig åsikt här också) 💗

    Lustigt att du nämner Skam! Min partner jämförde den med Allt som blir kvar. Han menade att Skam är på en helt annan nivå (bättre)

     Skam är givetvis på en helt annan nivå. Men tycker inte det betyder att Allt som blir kvar är dålig.

   Fisnödig serie, precis som allt Sandra Beijer skapat. Matilda verkar inte ha någon personlighet mer än att hon är hjärtekrossad och hennes killkompis verkar vara ansvarslös. Rätt orealistisk också? Eller jag kanske bara är socialt inkompetent för att hångla med nån vars vin man precis snott samt träffat för första gången, det har aldrig hänt mig iallafall.

   Händer inte så mycket i serien heller?

   Oscars skådespel är så stolpigt. Och skämdes ihjäl när han i fjärde avsnittet säger ”jag behöver något starkare” och ska leta efter en joint. Hahahaha

   Så.jävla.dålig!!! Tycker Matilda och Miron beter sig äckligt och elakt. Vem fan pressar någon till en tatuering? Eller att inte gå till jobbet?
   Tyckte inte om boken, tycker inte om serien.

  Ni som kollar på gift vid första ögonkastet, vilka par tror ni kommer säga ja?

   Alla men ingen håller.

   Tror Louise o Jonas säger ja, men de kommer inte hålla tror jag, dom stör sig redan på varandra och hon är väldigt tjatig och jagar bekräftelse, han kan aldrig göra rätt enligt henne så jag tror han kommer ledsna..

   Jonas o Martin kommer säga nej, de är alllldeles för olika o ingen kan kompromissa. Kan faktiskt störa mig på Jonas och hans enorma offerkofta, alltid synd om honom enligt honom själv. Visst Martin uttrycker sig klumpigt ibland, men känns ändå som att han försöker – till skillnad från Jonas.

   Hans och Bodil tror jag ej kommer funka, hon behöver många terapitimmar innan hon är redo att släppa in ngn på djupet. Hans kan inte axla rollen som hennes terapeut och det känns som att hon förväntar sig att han ska kunna agera psykolog.

    Känner igen mig så mycket i Bodil men jag hade inte sökt ett sånt här program. Många är så hårda med Hans och hur han reagerar/hanterar saker. Men man måste förstå att han också är rädd och lite osäker, hon tackade ju faktiskt nej till att gifta sig med honom först och det sitter nog lite kvar i honom. Men förstår också Bodils besvikelse på hur han inte riktigt kan möta henne i ett djupare plan.

     Ja men exakt. Tänk att först bli dissad och behöva ställa in allt och vara väldigt ledsen/besviken, för att sedan få upp hoppet. Sedan när hon berättar att hon ska visa något viktigt/allvarligt, blir han såklart nojig. Hans ’skratt’ handlar mer om en lättnad. Och hur ska hon förvänta sig att han ska kunna komma med helt korrekt analys/kommentar när han inte har en aning om varför hon känner som hon gör? Dom känner inte varandra, och han är under stor press och med massa kameror runt sig. Tycker inte hennes reaktion mot Hans var okej, han gjorde så gott han kunde. Och att hon säger att hon är lyckligare ensam än utan honom. Inte fair.

      Videon borde ha visats med en av terapeuterna närvarande.

     Jag håller med. Upplever också att folk har väldigt höga förväntningar på hur Hans ska bemöta alla Bodils osäkethetskänslor men viftar bort hur hon sårar honom. Hans har lika mycket känslor som Bodil – men hur intresserad av dem orkar hon egentligen vara?

   Jag tror alla kommer säga ja, men sen är det nerförsbacke för alla par. Tror bara att Jonas och Louise hållt ihop, men att de snart kommer skilja sig.

    Jonas och Louise känns som de egentligen inte gillar varann men de passar så bra enligt alla andra men det finns inget djup. Jonas är sååååå tråkig och hon är såååå tjatig

   Jonas och Louise kommer säga ja men kommer göra slut för att Jonas tappat intresset. Han kommer inte våga säga det utan kommer bete sig undvikande tills Louise ställer honom mot väggen och gör slut åt honom. Louise hittar snabbt en ny man, en konsult inom it men Jonas är singel tills han är 42.

   Martin och Jonas kommer säga ja men Jonas har egentligen redan insett att Martin inte alls är hans typ. Det går ungefär två dagar, sedan är Martin på fest hela natten och när han kommer hem har Jonas dragit hem. En fredag några veckor senare har en av hans kompisar bjudit med en ny kollega på gängets traditionsenliga aktivitet. Jonas och han faller pladask för varandra och resten är historia. Nu vågar Jobad vara lite wild and crazy och prova en ny pizzasort på den lokala pizzerian till och med! Martin festar på ett tag tills han en dag vaknar upp och är så sjukt bakis att han bestämmer sig för att sluta supa. Istället börjar han träna och är nu anmäld till Stockholm maraton.

   Hans och Bodil – de säger ja men Bodil har inte tid att skjutsa runt honom hela tiden. Hans försöker ta körkort men det är alltför teoretiskt utmanande för honom. Bodil ersätter Hans med ännu en häst istället. Hans deppar en stund men börjar snart dejta en klient, en frånskild 47-årig 3-barnsmamma som vill komma i form. De lever lyckliga i alla sina dagar. Bodil fortsätter leva med sina hästar i 5 år till tills en dag när hon träffar på en bohemisk miljöpartist solar ute i skogarna och tittar på lavar. Tillsammans bor de i Bodils stuga och rider på tur över ängarna in i solnedgången.

    Haha underbar analys ❤️

    🤣

    Tror stenhårt på din analys😄😄

    Hahaha tack för dagens skratt! Underbar beskrivning.

    hahaha skrattade högt åt att jonas vågar prova en ny pizza 😂😂

   Jag tror Jonas och Martin säger ja. Eventuellt Louise och Jonas också. Tror tyvärr ingen av paren håller ihop.

   Ääälskar denna serie!!

   Något par är fortfarande gifta och det lär nog vara Jonas och Louise. Om han orkar med hennes gnäll och hon orkar med hans obeslutsamhet.

   Enligt flashback är inga tillsammans idag enligt folkbokföringen

    Bara gå in på ratsit och kolla vilka är gifta eller ogifta om man så vill.

    Men en skrev i tråden igår att någon kom gåendes i tunnelbanan med en ring på sig.

   Jonas och Louise definitivt.
   Hans och Bodil, eventuellt och hoppas det. Tycker dom två passar bäst ihop av alla par.
   Martin och Jonas, nej och hoppas inte heller. Martin är så taskig och kommer vara singel i 20 år till. Han vill uppenbarligen inte ens ha en relation.

    😂😂

    Martin och Jonas tar fram de sämsta i varann. Otroligt dålig matchning.

     Håller med, hela deras relation känns extremt giftig, väldigt mycket gaslightning från Martins håll. Tyckte verkligen synd om Jonas när han låg och grät i sängen under parhelgen avsnittet.

      Jag förstår inte heller, Martin är självständigheten själv och är ganska hård i sin framtoning medan Jonas är motsatsen. Det fattar vem som helst att det inte kommer bli en bra balans.
      Martin och hon som hoppa av hade passat ihop, hade de kunnat sitta och säga vad som var fel med varandras personligheter i all oändlighet.

     Eftersom det är ungefär 1000 pers som brukar söka till programmet, och den största andelen är kvinnor. Undrar egentligen hur många homosexuella män som har sökt? Jag tänker att SVT bara behövde vara inkluderande så de två bögarna som hade sökt fick bli ihopparade.

      Ja… Samma i ”första dejten”, är man bög räcker det för att bli ihopparad med en annan bög. Fungerar aldrig.

      Trist att SVT känner att det är viktigare att vara inkluderande än att skydda deltagarna från destruktiva relationer.

      Nästa år garanterat deltagare med annat än vid hudfärg som som får ta inkluderingssmällen och bli ihopmatchad med någon extremt dålig match.

  Ska på dejt i helgen och känner mig så ful. Tänkte träna före, men vad finns det mer för snabba knep för att känna sig snyggare?

   Snygg när man har tränat? Jag blir bara röd, varm och känner mig trött 😄

    Känslan i kroppen mer. Kommer inte träna precis före såklart utan vi ska ses på kvällen och jag tränar gärna på morgonen före frukost och då brukar jag ha en go känsla i kroppen resten av dagen och det känner jag kan vara bra att ha.

     Ok, vad kul, känner inte igen tyvärr 😄

     Så är det ju. Endorfiner … och annat. En viktig dag, vad det än är, börjar jag med någon form av motion.
     Lycka till! Du får gärna berätta hur det gick🥰

      Ja precis, det känns ofta bra om man fått träna först!🙂

      Inte för alla dock. Är mest mosig 😄 Men bra i längden antar jag.

   Färga ögonbrynen, peela ansiktet och kroppen & Måla tånaglarna är min topp 3

    Fast färga gärna ögonbrynen några dagar i förväg så dom hinner fadea lite i färg och inte är för mörka och knivskarpa

    Färga ögonbrynen behöver jag som tur är inte, fylliga och kolsvarta, det får jag nog ändå säga är något jag gillar hos mig😇🙈

    Men de andra två gillar jag att göra så det blir i samband med duschen och fixandet imorgon😃

   Typ ta sina snyggatse underkläder även om ingen kommer se dom. Känns alltid som är lite snygg i smyg.

   ps hatten av till alla er som ofta har snygga underkläder

    Haha har bara en sorts trosor och en sorts bh – sporttopp! Så så snygg under är jag😅

    Men vore drömmen att ha snygga underkläder, just nu är jag inte där att jag ens känner att jag passar i fina underkläder. Det kommer, men inte än.
    Hör ju också att jag måste jobba på mig själv, men jag vill inte ställa in.🤔

   Nytvättat och fönat hår, samt lite bus dagen innan så man får lite färg i ansiktet. Snygga kläder och lagommed smink! 🙂

    Nytvättat och fönat hår kommer det bli! Busade mig igår.
    Smink blir det men min vanliga med foundation, contour och allt. Känner mig för ful utan just nu🙈
    Men vet verkligen inte vad för kläder! Vi ska bara ut och ta en drink typ. Funderar på kostymbyxor för det är jag bekväm i men vet inte vad jag ska ha upptill🤷‍♀️

     Kommer bli grymt!! Ta något du känner dig bekväm i, ex kostymbyxor är ju skitnsyggt och då ”krävs” det inte så avancerat upptill😀 antingen en snygg, steamad tshirt till med lite smycken som lyfter, eller typ tight linne med ocersize kavaj, alternativt något snygg strycken oversize skjorta till. Sunma sumarum: något bekvämt oavsett vad det innebär för dig! 💃🏼

      Det är ju så snyggt, på andra! Jag är inte i mitt livs bästa form och vill inte visa armar för de har jag komplex för. Skulle heller aldrig gå i linne och min oversize kavaj är inte oversize längre😬🙈

       Haha gillar inte heller att visa armarna: har sjuukt mycket armhår och massor med prickar. Kör alltid på långärmat! men en snygg skjorta eller blus, långärmad så klart, kommer vli toppen till 😊

        Kan bli snyggt ja! Gillar att vika upp ärmarna (för jag har iaf snygga underarmar😂)
        Vad för skor skulle du rekommendera?😊 loafers känns som att det skulle kunna vara snyggt till🤔

         Loafers är alltid snyggt 🤩 alternativt välvårdade sneakers beroende på vad du har upptill! Lycka till ikväll 😀👏🏻

   Måla naglarna, även tårna. Skrubba kroppen, smörj in dig, raka dig, fina underkläder, fräscha strumpor och ta ett glas vin innan du ska på dejten.

    Gör vinet mig snyggare?🤞🏼😂

     Man kan känns sig snyggare/säkrare! 😄

  Någon som jobbar som dermatolog eller inom primärvården? Hur är det? Snart klar med AT och funderar på vilken specialitet som är ”lugnast” samt vilken man kan jobba privat inom.

   Du ska välja de du tycker är roligast.

    Det är väl inte helt klart, man måste ju få väga in arbetsmiljö, belastning, arbetstider osv i den bedömningen. Att välja inrikting som läkare är en rätt tung investering rent tidsmässigt och det är väl kanon att göra ett informerat val utifrån flera aspekter, inte bara intresse. Finns många intressanta specialiseringar.

   ST inom primärvården. Visst kan man i viss mån välja sina tider osv, men lugnt kan man nog sällan kalla det, på mina (2 olika) arbetsplatser har det varit en ständig balansgång att hinna på arbetstid (vilket man inte gör), och man får passa på de som bokar eftersom det är svårt för vissa att säga nej till folk i telefon när det är fullt osv. Däremot bra betalt, oändligt med arbetsplatser, lätt att arbeta deltid, otroligt roligt att kunna många olika saker, lätt att ta sidouppdrag som omväxlar.
   Har en god vän som är dermatolog. Han har det ju betydligt lugnare, men mer enformigt och sämre betalt. Är väl en smakfråga, han valde på samma som du för att han gillar mottagning. För mig är ständig mottagning en nackdel och något jag får ta för att bli bred och kunna bo och arbeta var jag vill.

   Jag har jobbat som leg läkare inom primärvården i ett år och ska snart få min ST. Håller med S om att det absolut inte är lugnt så som läget ser ut idag. Det är alldeles för många patienter per läkare och med allt större ansvar som läggs på pv samt för få allmänläkare ser det läget inte ut att bli bättre inom en snar framtid. Dock är det roligt. Likt S uppskattar jag bredden och variationen i patientkategori. Arbetstiderna är behagliga i relation till ett familjeliv. Men om det är lugnet man prioriterar tror jag definitivt en mer inriktad specialitet är bättre. Men rekommenderar att du testar pv för att se om det är något för dig nu när du ändå funderar på det. 🙂

   ST i reuma pga orkar inte det klassiska läkarlivet

    Nä men vill också slå ett slag för reumatologi faktiskt utöver vettig arbetsmiljö och ratio jobb/fritid. Roligaste som finns pga både praktiskt och teoretiskt, många olika sjukdomar, nya behandlingar kommer hela tiden, man ser effekt av det man gör, kan göra både snabba åtgärder och ha tid att klura, fantastiska patienter och kollegor även. Vi behöver bli fler!
    Ta en auskultationsvecka!

   Slänger in bubblaren psykiatri – på rätt arbetsplats lugnare än PV, stor brist, möjlighet att jobba privat, både öppenvård och slutenvård möjligt, behov finns i hela landet, möjlighet att jobba på distans hyfsat smidigt om du vill ha den sortens mottagning, lätt att bli mediadoktor om du har några sådana ambitioner. oooch för den som tycker det låter kalkylerat eller uträknat: nu tog jag bara upp livsstilsfaktorerna för en själv eftersom det lite var det som var frågan. älskar psykiatrin och gör meningsfullt arbete för patienterna. MEN har också en nice livsstil vilket hjälper mig att orka det grymma arbetet.

  Nu förstår jag varför det flög en polishelikopter lågt och länge över området jag bor i södra Stockholm tidigare idag 😔😔🕊

   Samma här, fruktansvärt att båda dog.

   Ja vad hemskt. Mamma och litet barn döda. Så sorgligt. 😢

   Helt sinnessjukt vad mycket psykopater det vandrar runt i samhället???? HUR kan man knivhugga en femåring?? Hur kan man gå in på en skola med 10-åringar och skjuta ihjäl dom?? Hur kan man mörda sin tonårsdotter för att hon umgås med sina kompisar??

    Det sista är hedersvåld.

     Likväl psykopater som utfört det

      Underskatta inte vad kulturell press och internaliserade värderingar och förväntningar gör med människor, det gör en inte till psykopat.

      Den västerländska uppfattningen om autonomi och människovärde är heller inte universal.

      Det är inte bara dåraktigt utan även förminskande och respektlöst mot alla dess offer och alla som lever under hedersförtryck att försöka förklara hedersbrottets natur med hänvisning till psykopati. Farligt också att intala sig att vanliga föräldrar utan psykopati inte skulle utföra sådana handlingar.

      Nu förmodar jag att du inte jobbar med sådant varför just din personliga uppfattning kanske inte är av största betydelse, men det kan alltid dyka upp en situation där även du kan göra skillnad, och om så sker vill jag bara göra dig medveten om att det inte krävs någon empatistörning eller motsvarande för att begå hedersbrott, även om man som människa med andra kulturella och sociala värderingar vill tro det.

     Skamvåld

   💔💔💔😢
   VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ VISSA män! 🤬

  Är det någon som har tips på present till en tioårig tjej? Skulle liksom vilja ge henne det där hon inte visste att hon önskar sig! Hon är en rätt lugn och väldigt intelligent person. Gillar lego och Minecraft och åker snowboard.

   Vad är din relation till henne?
   En vän till mig tar sina barn på fin restaurang på kvällen, bara han och barnet. Lite för att öva vett och etikett men även för att dem får känna sig lite speciella. Så en fin middag bara du och hon annars?

    Tack för tips!
    Det är min systerdotter, skulle säga att vi har en nära relation.

   Diamondpainting, det finns massa fina motiv. Köp runda pärlor bara för fyrkantiga är svåra.

   En dag på Tom Titts!

  Har kommit in på en utbildning till hösten och är supertaggad! Dock lite nervös för det sociala. Jag misstänker att jag kommer vara 10 år äldre än de flesta i klassen, och jag är dessutom inget socialt geni över huvud taget. Väldigt tyst och rädd att störa liksom. Har ni några tips för att våga ta för sig och våga lära känna andra människor?

   Jag är väldigt blyg till en början och har svårt att ta för mig. Mitt tips utifrån egna erfarenheter är att ha ett inbjudande förhållningssätt. Försök att le mot din omgivning och hälsa på dina klasskamrater. Det har fungerat bra för mig. En sån sak kan göra att någon kanske lite mer utåtriktad tar nästa steg som kan leda till vänskap.

  Bästa spahotellet i Sthlm? 😊

   Yasuragi – obs undvik de veckor som är Yasuragi kids om du inte vill ha massa barn omkring

   Hotell Havsbaden – dock i utkanten flera mil från stan men miljön där är helt fantastisk

   Smådalarö gård!!

  Orkar inte att gravida gabjoss skriver att hon ska äta brieost med fikonmarmelad och när en läsare snällt påpekar att det inte är att rekommendera blir hon less eftersom hon har 2 barn sedan tidigare och koll på allt..

  Tydligen inte..

   Men det är väll opastöriserad ost man ska undvika? De flesta brie från mataffären är ju iaf pastöriserad. Men jag kan ha fel!

    Ja du har fel.

    Mjuka ostar som brie har större risk för listeria, så rekommenderas inte även om pastöriserad. Risken försvinner dock om den är ordentligt upphettad eller tillagad t.ex. i ugn så det kan ju vara ett alternativ!

   Också så roligt att hon typ överger bloggen då ”för alla pekpinnar”. Hon är inte direkt rädd om sina läsare och sin inkomst när hon uppdaterar Max en gång i veckan och sen är otrevlig när folk är välmenande 😂

  Håller på att planera en tavelvägg i min nya bostad men tycker det är så svårt att hitta motiv. Finns så mycket fint jag drömmer om men som givetvis kostar en förmögenhet som jag i dagsläget ej har råd med. Inte riktigt fastnat för posters från typ Desenio heller, det jag tycker är fint där har text med konstnärens namn skrivet rätt stort under, tycker det ser rätt B ut. Någon som sitter på något tips på andra sidor? 🙂

   Finns många konstnärer på instagram som gör fina grejer. Beror ju på vad man gillar, men leta runt.

   inzpero.se har jättefina tavlor!

    Tusen tack, ska kika!

   Kan tipsa om JessicaJämting.se, jättefina prints och posters till rimligt pris! Superduktig konstnär

   Du kan oftast använda en passpartout för att täcka den texten om du inte gillar den. Tycker att moderna museet har en del kul!

   Society6.com har hur mycket som helst

   Moderna muséets hemsida!

  Varför kritiseras inte podden ”Älskade psykopat” mer ? Det är en av Sveriges största poddar, där en s.k journalist och ”diplomerad relationsterapeut” bjuder in gäster och låter dem berätta om deras relationer med psykopater och narcissister. Det är så mycket som är problematiskt med den här podden.
  – Ingen av de som medverkar/leder podde har någon som helst psykiatrisk eller medicinsk utbildning, men sitter ändå och diagnosticerar främlingar
  – Gästerna får okritiskt måla upp människor som psykopater och narcissister helt utan fog. Ofta är det svin de har stött på men långt ifrån vad som kan klassas som psykopat/narcissistisk personlighetsstörning
  – Många gäster låter själva väldigt oempatiska och icke trovärdiga, t. ex. att de nämner själv hur de kanske har betett sig omoraliskt eller rent av våldsamt mot andra men får det ändå som att låta att DE är offrena
  – Avsnittet som släpptes 2 maj är nog bland bottenskrapet, om en butikschef som påstår sig ha jobbat med en psykopat. Programledaren ställer frågor som ”kan man säga att det här är ett exempel på en psykopat på arbetsplatsen?” . Dessutom spekulerar de i podden att den här personen ”säkert var en gammal narkoman” (!!!) vilket till och med den så kallade relationsexperten senare i programmet också bekräftar – även om detta alltså bara är ren spekulation från det s.k ”offret”. Helt fruktansvärt tbh.

  Till råga på allt:
  – Programledaren, den s.k journalisten, saknar helt intervjuteknik och ställer hela tiden ledande frågor; ”känner du att den här personen har förstört dig?” ”Är det inte konstigt att vara i en öppen relation med någon man älskar?” Osv
  – Otroligt malplacerade reklampauser mitt i meningar

  Gervide, vore otroligt intressant om du kunde granska den här podden lite med tanke på hur populär den har blivit och fått ta plats i Nyhetsmorgon (!)

   Har lyssnat på några avsnitt och känner exakt som du. Det är så mycket fel med den podden och ja, du tar ju upp en del av det. Förstår absolut inte hur den har kunnat bli så populär. Har framförallt extremt svårt för det eviga pratandet om narcissister och psykopater – att man helt enkelt ställer diagnoser enbart utefter hur personerna har uppfört sig. Känns väldigt oproffsigt.
   Dock tror jag väl inte att det är Camillas grej att granska poddar som förövrigt inte är direkt kopplade till sociala medier.

    Men poddare är ju helt klar påverkare med influens över en stor skara åhörare

   Har inte hört så många avsnitt men lyssnade faktiskt på det med butikschefen – det var verkligen OTROLIGT dåligt. Rent av pinsamt.

   Jag håller med dig i allt men man får kanske ta den för vad det är. Jag lyssnar på den som underhållning, typ som att läsa en påhittad novell i en tidning. Gästerna som är med är ju anonyma. Tex finns det en person som varit gäst i både den podden och Framgångspodden och hon var anonym i Älskade Psykopat men öppen med sin identitet i Framgångspodden. Så antar att det är så dom ”försvarar” att de kan berätta så öppet utan att den andra parten hörs. Jag tycker som sagt att den är ganska dåligt gjord men lyssnar främst för att det är lite snaskigt.

   Oj känner verkligen inte igen detta, tycker den är proffsig och jättebra. De säger ju aldrig att personen är psykopat/narcissist och har sagt flera gånger att de inte kan ställa diagnoser utan bara kommentera beteenden.

    Jo det sägs väldigt ofta att folk är psykopater och narcissister. Tycker den är sjukt oproffsig och dåligt gjord utöver det också.

    Titlarna är bokstavligt talat: ”Råkade ut för en psykopat på jobbet”, ”Levde med en narcissist”, ”Levde med en psykopat” osv.

  Sen kan det också vara så enkelt att man inte blir så bra/ser annorlunda ut på bild. Jag är sån som absolut inte är fotogenisk och ser alltid helkonstig ut på bild. Min sambo brukar skratta och säga att jag inte alls liknar mig själv på bild. Så det är inte som jag inbillar mig och att andra ser mig som på bilder 😁

   Känner en som alltid blir supersnygg på bild. Men inte ser ut så i verkligheten.

    Ja och det kan såklart också vara åt det hållet! 😁 Med andra ord ska man inte ta bilder på så stort allvar. En människa ser ju annorlunda ut i verkligheten oavsett, hur man rör sig, skrattar, pratar osv.

     Nä, man ska inte bry sig så mkt om det. Ibland har jag inte ens kännt igen olk som varit med på bild. Vissa kan få övertydliga drag, se stora ut pga vinkel. Nåom har sett sliten ut m ögonpåsar pga ljus som kommit uppifrån mm.
     Står man längst ut i en bild kn mn få ett jättebtett utseende. En lång person kan få ta ben om en bild tas ovanifrån.

      Taxben.

  Behöver tips! Jag har aldrig haft problem med finnar på ryggen…. Tills nu!! Är 32 år gammal och senaste halvåret har det kommit finnar/ pormaskar och så blir det extremt fula ärr efteråt 🙁 Har nyligen köpt basiron Wash men vad gör jag åt ärren??

   Det finns starkare och mer effektiva läkemedel mot acne som man kan få utskrivet beroende på hur det ser ut. Rekommenderar att du uppsöker din vårdcentral 🙂

   Jag har sedan tonåren haft problem med acne så jag har provat allt men det som hjälpte mig var ”Maria Åkerbergs PRO bio skin” tabletter och dubbel dos zink och äta mindre gluten. Fortsätt tvätta och använd någon lämplig kräm och kläm absolut inte!!! Cicamed är bra kräm för att bleka ärren.

   Du har inte börjat med nytt balsam, ny hårinpackning eller annat i håret som blir liggande mot ryggen? Jag fick plötsligt finnar på ryggen i samband med en hårinpackning, när jag började sätta upp håret i klämma i duschen när jag hade inpackningen i försvann problemen:)

   Jag har också problem med finnar och pormaskar på ryggen och armar, men det är nästan helt borta nu! Löp och köp Cerave SA smoothies cleanser + kräm, finns på apoteket! Leyglow som tipsat om denna magiska kombi!

  Tips på bästa axelbandslösa bh-n med pushup som verkligen sitter kvar där den ska?

   Jag vill också ha tips på exakt detta 🙈
   Har blivit större i omkrets och mina förra spänner otroligt mycket in i huden, men de är så gamla så ser inte mer varifrån jag köpt dem.. men behöver nya! 😅

   Intimissimi! De finns i svart och beige och tre olika bredder så man kan välja hur mycket tyg man behöver. Djup klyfta och bra push!

  Önskar tips på god damparfym
  Ej vaniljig…

  Tack 🌸

   Ariana Grande Cloud. Tror den doftar lite vanilj i alla fall? Det är vad jag känner så jag hoppas min näsa har rätt🙊

    Fast det var just vanilj hon inte ville ha;-)

     Jaha missade ordet ej. Förlåt, kollar på tv samtidigt🙈

   Her från Burberry!

   Ysl Libre

   Mina favoriter är My way från armani och good girl.

  Vilka filmer är det ni sett som ni mått mest Dåligt över. ?
  Mina är
  Midsommar och
  Susperia. Vad hemska dom var. Mådde så dåligt efter dom. Vad tycker ni? Men tycker skådespelarna var bra. Men själva handlingen så otäck.

   The Shining.

   Var lite för ung (barn) när jag tjuvkikade på TV och filmen Boys don´t cry sändes. Hade nog mått dåligt över den idag också (är 32 nu) och hade mardrömmar i veckor efter att ha sett den.

    Åh den ligger på min lista. Mådde dåligt i flera dagar efter att jag hade sett den.

   Midsommar och Hereditary

   Requiem for a Dream

   Funderat på att se Midsommar, hur dåligt har ni mått av den? Alltså bara i stunden och sen är allt bra eller har känslan suttit i länge?

    Vissa scener satt i länge.

    Såg den när den var ny och mår ännu dåligt av den. Skulle inte se den igen. Midsommar alltså.

   Drive

   Hostel. Borde aldrig ha fått göras!

    Fick men för livet av dom filmerna. Önskar jag aldrig hade sett 🤢🤢🤢

   Precious

    Samma här…fruktansvärd men väldigt bra.

   Midsommar och Green Inferno. Är inte särskilt lättskrämd eller så, men drömde mardrömmar ganska länge efter båda filmerna.

   Eden lake. Mådde dåligt i evigheter efteråt.

    Ja fyyyy tusan den var riktigt obehaglig. Såg den i ett liten gäststuga vid en sjö med stor skog omkring 😵‍💫

   Funny Games av Haneke

   Film inifrån ett slakteri.

   Requiem for a dream

   ”Det stora kalaset” (finns på SF anytime). Konceptet vuxna som spelar barn skrämmer mig. När jag var liten förstod jag inte att det var vuxna; jag såg bara att något var fruktansvärt fel. Såg filmen igen nyligen; den var lika hemsk nu när jag är vuxen. Grät efteråt.

   Hajen! Tycker nästan att det är jobbigt att ens bada badkar efter att ha sett den. Och det måste ha vart typ 30 år sen jag såg den.

   The Lobster 🔪👁👁

   Lilja 4ever. Ändå såg jag den en gång till kanske tio år senare.

   A Clockwork Orange. Den kommer jag aldrig se igen.

  Någon här som har ett 120 cm badkar? Upplevs det väldigt litet som vuxen? Förstår att det har att göra med hur lång man är själv osv…

  Jag står i valet mellan 120 cm badkar + liten, toppmatad tvättmaskin eller 160 cm badkar och ingen tvättmaskin (i hyreslägenhet).

   Tvättmaskin alla dagar i veckan. Sen kan jag tvätta mig i diskhon om det skulle vara så.

   Mina föräldrar har ett superlugnt badkar, värt ALLA pengar i veckan. Går att bulla upp med handdukar eller sån där nackkudde så det blir skönt åt ryggen. Om du faktiskt har chansen att skaffa BÅDE badkar och tvättmaskin – GO FOR IT!

    Haha autocorrect, dom har ett superlitet** badkar. Men det är ju iofs rätt lugnande iaf hehe

   jag har. Jag som är 170 lång kan bada utan problem, även med 1 barn. Min man som är större o längre än mig tycker det är obekvämt.

   Jag gillar kortare, djupare badkar.

   Tack för svar allihop! 🙂

   Jag! Men det är högt också så har vatten till hakan och knäna under ytan när jag sitter i det, superskönt.

   tvättmaskin!! plus i ”värsta” fall kan du ha tvätt + tork och bara ha ett uppblåsbart/vikbart badkar istället

  Jag har varit i en relation i 8 år. Vi har inga barn eller så. Och nu har vi gjort slut, och något som stressar mig oerhört är att gå på semester i sommar. Får sån ångest för det, för jag kommer spendera hela semestern ensam hemma i min lägenhet. Mår verkligen dåligt över det. Är en väldigt social person som älskar att umgås med människor, men efter separationen har jag inget naturligt umgänge. Har två nära vänner som bor i andra städer, och som har barn och familj.
  Någon som varit i samma sits?

   Men om du ringer dina vänner och berättar att du absolut inte vill vara ensam på semestern och frågar om du får vara med dem i en vecka, tror du inte att de kommer säga ja? Och då är iaf två semesterveckor inbokade.

   Jag har rest på semester med man, barn och en singelvän. Inget jag vill göra alla semesterveckor, men en av tre, absolut! Då känns det inte påträngande alls utan bara roligt.

   Du behöver väl inte spendera semestern inomhus eller…
   Det finns massor att göra utomhus. Jag gör massor av saker på egen hand. Ta tåget någonstans, för dagen eller någon övernattning. Sök dig till någon kust, havet eller sjö. Vandra. Ta en åktur med båt någonstans. Motionera. Gå på konsert, bio. Prova något som du gärna velat göra. Lägg dig i en park och läs böcker, ta med picknick. Fota. Du kommer på mer…

    Jag svarar mig själv🙂. När man gör saker själv så kommer det väldigt ofta fram andra som är själva och pratar. Prova.

   Grattis till din frihet! Det låter ju pisstråkigt att du bara umgåtts med en och samma person 24/7 i alla dess år. Bums ut med dig. F*ck company – gör saker själv! Sitt inte och tyck synd om dig hemma i lägenheten.

    Hon kanske inte umgåtts med bara partnern men vännerna var hans/gemensamma?

   Försök skapa planer och kanske finna nya vänskapsband redan nu?

   Var bor du?

   Åk på gruppresa! Alltså inte typ charter eller så, kolla ut mer aktiva grejer som cykling, vandring eller volontärarbete utomlands. Såna resor är superenkla att joina som ensam och så hänger man i en stor härlig grupp. Du kanske till och med skaffar vänner där att hålla kontakten med efteråt! Kolla Friendcations också eller vad det heter som Joanna Swica driver. Om du har åtminstone EN sån här social resa inplanerad, så kanske du kan sprida ut resten av semestern med att hälsa på dina två kompisar i annan stad och sedan vara tillfreds med resten av ensamtiden däremellan. Lycka till!

   Måste du ta all semester i klump nu? Kan du inte boka nån resa i höst med nån vän/släkting?

   Men varför ska du spendera hela semestern ensam i en lägenhet bara för att du blivit singel?

   Jag har varitmed om samma sak, vi var ihop i 15 år. Jag var 32 när det tog slut.
   Jag bokade en resa, SJÄLV, hjälp, till Cypern. Till ett familjehotell, för då låtsades jag bara att mannen och barnen var borta, eller att jag jobbade där och hade ledigt när jag låg och solade och satt och käkade. Så jäkla nervöst, men det gick jättebra och var härligt!

   Sen tog jag med mamma på spaweekend, samt hyrde stuga i Ullared och tog med mamma.

   Sen var jag ändå hos mina vänner som hade barn och familj – och nu, när jag har barn och familj gillar jag när mina singeltjejkompisar kommer och hänger med oss. En kompis kommer 3 dagar varje sommar. Vi badar, hänger på lekplatsen och fikar, grillar etc.

   Hej, jag förstår verkligen den stress sommaren kan innebära efter ett uppbrott. Hände samma sak för mig och jag var rädd att jag skulle sitta ensam, inlindad i en filt, gråtande framför tv:n hela semestern. Den tanken gav mig enormt starka ångestkänslor. Mitt bästa tips är att använda de resurser som du har så som någon annan redan skrivit. Har du två kompisar i andra städer? – Då är det utmärkt tillfälle för att planera in en liten weekend för dig själv till dessa städer och kolla om kompisarna har möjlighet att ses/om du kan anpassa tiden du åker för när de kan ses. På så sätt får du miljöbyte, du får träffa dina vänner, känna att du gör något, du får använda sin sociala sida och du får utmana dig själv med ett eget litet äventyr. Se om du kan gå på nåt museum där, se någon musikal på egen hand, gå ut på någon bar och beställa någon god drink och ha 0 krav på dig själv annat än att vårda dig själv. Förutom det tipset så hjälpte det mig att ha lite hemmaprojekt, jag odlade lite saker i solen på min baksida (om man har den möjligheten), köpte en sudoku-bok som skulle lösas, köpte ett gammalt bord på loppis som jag renoverade, kokade sylt, åkte till 4H-gårdar osv. Och så vågade jag också stanna i ensamheten och ångesten. Sen hade jag plötsligt klarat en hel sommar och det gick ganska bra. Stort lycka till denna sommar, och hoppas att din personliga utveckling går i den riktning du vill!

  Hamnade i modd, provar igen… Bästa axelbandslösa bh som lyfter och sitter kvar där den ska?

  Jag och sambo ska separera. Han har sagt att jag kan ta huset och lånet och han vill inte bli utköpt av mig.

  Jag tjänar 31500 kr (före skatt) och huslånet är på 1.7 miljoner. Fastigheten är värderad till 5 miljoner. Lånet är ett bottenlån. Kommer jag ha råd? Ska till banken nästa vecka men vill ha lite kött på benen innan.

  Ni som är ensamstående: hur mkt lån har ni? Går det runt?

   Inte vad du frågar, men ni skriver väl avtal om vad som händer den dagen du säljer hoppas jag? För säkerhets skull? Även om ni är överens nu är ni kanske inte lika överens den dagen det finns pengar att dela på.

   Han vill inte bli utköpt? Vill han att huset ska säljas?

   Jag har lån på 1,6 och är själv.

   Hur menar du? Ska ni båda fortsätta att stå som ägare på huset?
   Det hade jag inte gått med på.
   Hur hög är räntan?
   Ska du amortera?

   Jag hade råd med ditt lån som student så antagligen. Vad är räntan? Gör en budget och kolla

    Utgå inte från dagens ränta, den kommer höjas!

   Räkna med att räntan kommer att gå upp ordentligt det närmaste året bara.

   Jag har ett lån på 500′, tjänar 39000 före skatt. Det går runt ja 🙂 Amorterar några tusen varje månad också, samt lägger undan lite i en räntebuffert just nu inför framtiden.

   Så du ska betala alla lån och ev problem med huset, sedan kommer han och delar när och om du säljer. Gå inte med på detta, köp ut med nya lån istället.
   Han äger ett hus du betalar.

    Nä jag tror att tanken är att skriva av sambon från lånet och skriva över huset på ts? Hen tar över lånet som självstående, är det korrekt?

    Ja då får han ju skriva över huset i så fall?

   Se till att du då äger 100% och att ni ser till att göra på rätt sätt när du tar över! Både juridiken i sig men också med skatten kanske.
   Testade på Nordea och då verkar det vara ok att låna på den summan och din lön. Eftersom det är så stort övervärde i huset jämfört med ditt lån tror jag det inte är problem! Se till att förbereda och ta fram alla underlag på vad du har för sparande, fonder/aktier, lån och CSN lån, mm till att du har mötet. Samt värdering på huset från mäklare om du har det, eller ta in några mäklare som kan värdera.

  Tips på något roligt man kan göra med sin sambo nu när vädret inte är så roligt. Bio blir det inte pga dåliga filmer, bowling går inte pga en skada i axeln. Ge gärna tips.

   Picknick på vardagsrummet. Bred ut en filt, är god plockmat och sup er fulla :-). Mitt recept på hur man livar upp en vanlig regnig dag

   Knulla

    Fan så kul, ska jag vara öm en hel vecka😊24h i sängen blir lite väl.

   Spela spel, både tv-spel och brädspel, minigolf inomhus, museer.

    Gå på café eller restaurang, om ni har bil kan ni åka iväg längre bort till nåt nytt.

   Flervariabel

   Här kommer ett bra ”schema” som vi hade när vi var barnfria.

   Låg med varandra,
   duschade,
   Åkte till Plantagen och köpte lite växter till terrassen
   gick ut och käkade långlunch
   Åkte till äventyrsbad och åkte allt vad vi kunde eftersom vi var barnfria
   Gick till Ica och shoppade massa gott, typ charkisar och delikatesser
   Låg med varandra igen, lite längre och härligare
   Planerade lite sommarsemester framför datorn
   Kollade på film och mös

   Men fler tips: IKEA med lunch
   spela monopol/spelkväll
   gå och simma
   gå på dagsspa
   rensa och sortera hemma
   planera någon rolig sommarfest med vänner
   Besök ngt lokal turistmål som man aldrig gör

  Tittar på allt som blir kvar av S – Beijer. Mår så fruktansvärt dåligt i kroppen. Känner igen mig av min tonårstid som var kantad av ätstörningar och alkohol. Jag blev aldrig bjuden på de coola festerna tjejerna på södra latin gick på. Fy vad jag inte vill att mitt barn ska uppleva det. Så jag får en ångestklump i magen av allt som blir kvar.

   Fast ”coola gänget” är överskattat. Jag fick aldrig vara med dem och mitt liv blev fantastiskt senare ändå, mina barn är precis likadana och blir aldrig bjudna på coola fester och de bryr sig inte alls.
   Livet är så mycket mer än några små gäng för inbördes beundran!

    Nej men allt som blir kvar serien utmålar ju det, det är det jag menar

  Någon som har Sjögrens syndrom och kan berätta lite om det? Hur märkte ni att ngt va fel? Hur fick ni till en utredning?

   Min mamma lider av det och det gör att hon blir väldigt torr i munnen. Det torkar även ut andra slemhinnor.

  Är det någon mer än jag som tror/är hyfsat säker på att exonphspoiler-kontot har bytt person bakom? Sara Bolay sa att hon som drev kontot och hon som frontar med namn och bild (Nessa) inte var samma person. Efter att det uppdagades tror jag att det är Nessa som fortsatt driva vidare kontot men försöker vara ursprungstjejen (i att älska Nikki Minaj, sina uttryck osv).

   Det är så. Kontot har tappat sin glans

   Tycker kontot blivit väldigt annorlunda nu senaste veckorna 🤔

   Kan vara att hon har flera konton.
   Och att det inte är så mycket att spoila om ännu. Men det kommer.

   Jag tror också det!!! Kanske svårt att ge spoil hela tiden, men som du säger så känns det som den som nu driver kontot inte alls, på långa vägar har hennes ”karaktär”..

  Någon som tänkt på hur mycket Mariette (artisten) har med sina barn i klipp på Instagram? Det är reklam och ständiga dansklipp. Den yngsta är bara bebis! Det känns mest som hon försöker sälja bilden av sig själv som en tokig mamma och vill ha en massa kommentarer om hur tokig hon är. Dessutom. Kan man inte sköta sitt artisteri utan att dra in sina barn? Fattar att sociala medier är en plattform men sluta att blanda in barnen. Är artisten ifråga intressant borde karriären rulla på utan att barn behöver bygga upp ett intresse för föräldern i fråga.

   Samma med Måns Möller…

  Hur skulle ni resonera/känna kring detta:
  Min sambo sedan många år och pappan till mina barn är ute väldigt sällan sedan vi fick barn. Kanske 2-3 ggr om året, något år har det varit mer om det varit flera ”viktiga matcher” eller konserter med favoritband. Problemet är bara att han blir stupfull när han är ute och så har det alltid varit. Han kan komma hem väldigt sent, vara helt väck/nästan okontaktbar och behöva tas till toaletten med hjälp av mig för att spy. Han har alltid haft svårt att känna av när han ska sluta dricka, alltid. Och det enda sättet han och hans vänner umgås är genom alkohol och så har det också alltid varit i hans liv.

  Jag har ångest och panik när han är iväg och vaktar alltid, och sover inte förrän han har kommit hem och verkar ok. Men jag är jätterädd att barnen ska vakna och se honom så (det har inte hänt). Han vill inte bli sådär full såklart säger han, barnen är det viktigaste i hans liv, men när han väl får komma iväg så har han så kul och vill slappna av enligt honom och då kan det bli så. Han är inte alltid sådär illa däran när han kommer hem men allra oftast så är han det.
  Tänker ofta att det är sjukt oansvarigt och sårande och jag vet att ingen skulle kunna väcka honom på många många timmar om något hände med mig och barnen var ensamma med honom. Samtidigt, jag hade kunnat vara ensamstående och det kan ändå hända saker med mig eller barnen då, så det kanske kvittar om man är två föräldrar eller inte.
  Jag mår väldigt dåligt inför och under tiden han är borta, som sagt. Jag måste hålla koll tills han kommer hem så att han är i ok skick att lägga sig i soffan och så att inget barn ser honom sådär. Och jag hatar att han inte kan dricka måttligt. Vissa gånger gör han det och då blir jag så himla glad.
  Men allra oftast känner jag avsky inför beteendet, samtidigt som jag tänker, och undrar: med tanke på hur mycket han är ändå är hemma, ungefär 361 av 365 dagar på året (han gör aldrig något annat för sig själv alltså, enda gångerna han ”lämnar familjen” är för jobb och dessa få utekvällar), är det försvarbart då?
  Jag vill ju unna honom att få leva lite. Han jobbar enormt mycket och är under stor press. Han är alltid med familjen ledig tid. Och ja, han borde kunna gå ut UTAN att bli sådär packad, men det är så han alltid har varit och umgåtts och jag har också fått förklarat för mig att vissa helt enkelt har svårare än andra att känna när det har blivit för mycket hur gärna de än önskar att de kunde göra det.

  Men sen kommer tankarna om att han ju är en fantastisk pappa som aldrig skulle vilja utsätta barnen för något obehagligt eller riskfyllt, så varför säger han bara det om och om igen och blir ÄNDÅ helt dyngrak, och att det är så himla fel. Jag befinner mig mittemellan så många känslor och vet inte var jag ska landa.

  Jag vet att flera säkert komma skriva att han ”fanimej är pappa med ett ansvar och ska kunna dricka utan att bli närmast okontaktbar vid hemkomst” och JAG HÅLLER MED. Men jag skulle ändå tycka att det vore skönt om någon höll med mig om att det kanske kan accepteras eftersom det är så sällan han gör något för sig själv, och med förståelse om att det är såhär vissa människor umgås och att det är svårt för somliga att bryta ett alkoholmönster som funnits med i över 20 år. Eller är det bara jag som önskar försvara beteendet och ett sätt för mig att lindra min egen ångest?

   Att dricka tills man spyr är inte bra. Framförallt om man är förälder

    Fast jag har kompisar som är mammor och som spyr när de kommer hem ibland. Det är lätt hänt att känna behovet av det när man lägger sig ner och det börjar snurra och man är dyngrak. Det kan inte alltid hjälpas att man spyr just. Tror inte alla föräldrar planerar att dricka tills de spyr.

     Fast det där är tonårsbeteende… Vill inte låta hård men en vuxen person ska veta sina gränser vad gäller alkohol. Visst, någon enstaka gång om man sovit dåligt, ätit dåligt, och är på stor fest så kan det väl bli för mycket och så kräks man, men överlag är det inte sunt att det händer med jämna mellanrum. Ingen planerar att dricka tills de spyr men händer det ofta så är något fel och troligtvis har man inte så bra relation till alkohol, eventuellt riskbruk.

   Det låter dock lite riskabelt. Som i riskzon för.missbruk pga så dålig att hantera det. Och pga det kanske han inte borde dricka.
   Men om du är ok med att han beter sig såhär några ggr om året så skulle jag kräva att han sover borta så du (och i värsta fall barnen) slipper se skiten åtminstone

   Måste han sova hemma? Kan han inte sova på hotell när han varit ute och festat? Så gör jag och min sambo.

    Jag skulle nog oroa ihjäl mig ännu mer då. Är rädd för att det skulle bli värre, att han med vetskapen om att han inte behöver komma hem slappnar av ännu mer och då blir ännu mer full. Jag har katastroftankar sen länge och är väldigt rädd att han skulle kvävas av spyor eller dö av alkoholförgiftning eller något, jag vill liksom vara närvarande och hålla koll. Låter ju absurt, jag vet… Är väl inte helt vanligt att ”unga” människor dör till följd av enbart en massa starköl men jag är väl överdriven.

     Ah okej, fattade inte att det var så pass illa. Då är hans beteende absolut inte okej när det påverkar dig och indirekt dina barn. Man ska aldrig känna sig otrygg, trots att det händer sällan.

     Det är inte alls normalt eller sunt att behöva känna så, men felet ligger inte hos dig. Du överdriver inte, han har problem och det är inte hållbart. Skulle barnen påverkas, att de interagerade med honom eller nåt händer och han inte kan hjälpa pga sitt tillstånd så kan soc kopplas in. Ni ska inte behöva ha det såhär, han måste sluta dricka.

    Nåt kan ju även hända honom om han är så pass full. Både ute (råka ut för våld eller olycka) och sen om han ska sova själv, typ kvävas av sin egen spya. Känns väldigt osäkert.

   Min man har haft en liknande tendens, men vi har kommit undan det efter många diskussioner och nuförtiden ifall han ska ta ordentligt så är de på kompisens stuga där de då är typ fredag-söndag och får vara i det skick de är och hem kommer man på söndag i normalt tillstånd igen. Men där emellan har han lärt sig att ibland gå på lugna ölkvällar med kompisar och komma hem lite snålullig!

   Så kan ju kanske diskuteras ifall han de gånger han ska se kompisarna inte skulle komma hem och sova just pga lugnare för dig och barnen?

   Jag förstår att dina känslor inför detta präglas av ambivalens. Du älskar honom, men innerst inne är det fel. Anledningen till att hans beteende inte är försvarbart är att han är medveten om sin oförmåga att dricka måttligt när han väl dricker alkohol. Således hade det vuxna, och ansvarsfulla, varit att han inte drack alkohol alls. Att det är så ”han alltid gjort” är ingen ursäkt. Både han och du vet om vilka brister han har, och det är han som måste ta ansvar för dessa brister genom att lägga av med alkohol helt. Det här är alldeles uppenbart något som både stör och oroar dig, främst för att det är barn med i bilden, och jag tycker du ska ta den känslan på allvar. Prata med honom om det här. Våga ha krav. Önskar dig ett stort lycka till.

    Innerst inne är något fel*, ska det stå. Inte fel att älska. 🙂

   Sorry men nej, inte ok. Jag är helt för att dricka alkohol, bli full och ha kul så är oftast inte i nykteristlägret liksom. Men kan man inte sluta dricka, blir sådär full fast man vill sluta så har man alkoholproblem. Då kan man inte dricka måttligt och ska inte dricka alls. Det är stora varningsklockor på allt du säger även om det inte sker ofta.

   Min man påträffades kräkandes ute av polisen efter en utekväll och fick skjuts hem, blev en LOB på det och eftersom vi har barn fick vi gå på möte hos socialen. Inte så roligt. Blev dock ingen fortsatt utredning eftersom det inte har hänt förut men ändå jobbigt.

    Värt att tänka på! 👆🏻

    Jag brukade dricka alldeles för mycket förut, svårt att sluta. Men efter att ha fått barn så är det här något jag verkligen inte vill vara med om. Även om barnen inte påverkas (tex om man sover borta) så skulle jag aldrig vilja att socialen kopplades in pga mitt drickande. Jag har valt att ha familj och får därför välja bort karatefylla. Ett naturligt steg. Lyckades sluta dricka överdrivet mycket utan hjälp utifrån. Lärde mig mina gränser, alltså – kan dricka tex 3 glas och ha kontroll men skulle det bli säg 6 glas så tappar jag kontrollen och det blir mer så vet var jag måste hålla mig. Funkar såklart inte för alla och hade jag inte fixat det hade jag helt enkelt fått sluta helt. Sånt är livet som vuxen med barn helt enkelt.

    Vet inte vad jag hade gjort om det vore min partner som drack alldeles för mycket, det är verkligen ingen lätt situation.

   Jag är precis likadan. Blir 9 gånger av 10 för full. Och då snackar vi kaozfull. Finns ingen botten. Det är INTE normalt. Då har man ett problem med alkohol oavsett hur sällan man dricker.

   Fast alltså man kan väl bli så apfull utan att ha alkoholproblem? För vissa verkar det smälla till och så blir man plötsligt redlös. MEN, då får man ju anpassa drickandet efter det. Äta ordentligt innan man går ut, dricka vatten och hålla koll på hur mycket man druckit vs hur mycket man brukar tåla. Ja det kanske är tråkigt men det är ett ansvar man måste ta, särskilt när man är förälder. Att du ska behöva ta hand om honom är inte okej, han behöver ta sitt ansvar och sköta sina utekvällar bättre.

    Vissa klarar inte av att anpassa sitt dricka de hur mycket de än försöker. De kan inte dricka alkohol överhuvudtaget, deras kroppar reagerar annorlunda.

    Att bli väldigt berusad emellanåt behöver inte betyda att man har problem. Men i detta fallet handlar det om en man som är medveten om att han inte vill bli så full MEN ändå händer det regelbundet. Det får konsekvenser för hans familj dessutom så flera personer mår dåligt av dessa händelser. Då har man ett problem. Då har alkoholen tagit över kontrollen. Tyvärr.

     Vet inte om jag skulle säga att det är alkoholen som har kontrollen, låter mer som att han inte kan/vill ta ansvar för sitt beteende och de konsekvenser det får (såna fall bör det vara likadant med andra saker också). Att tänka att man inte ska dricka så mycket men ändå göra det kan vara ett tecken på riskbruk, men det kan också vara att man faller för grupptryck, har svårt att sätta egna gränser osv. Oavsett vad så är det ett problem han behöver jobba med. Har haft en sån snefylla en gång i mitt liv, efter för lite mat och för många shots, och jag dör fortfarande inombords av skam när jag tänker på det. Fattar inte hur han kan tycka att det är okej att göra så mot TS.

   En vacker dag kommer barnen se honom. Det här med att hålla barnen borta från honom när han kommer hem är ju ett mission som är helt omöjligt att lyckas med om det inte får ett stopp. Har själv men för livet från ung ålder när jag sett vuxna som varit helt borta av alkohol. För dina barns skull måste han sluta. Kan han inte dricka mindre så måste han säga nej. Det är inte ditt ansvar att hålla barnen borta och sopa igen alla spår. Det är hans ansvar som pappa att vara representabel framför sina barn. Det verkar ju ändå som att han är det i alla andra sammanhang så till och med han själv måste väl inse hur riskabelt det är att barnen skulle se honom? Han kan ju inte vilja det själv?

    Jag håller helt med. Till sist kommer det att drabba barnen. Om han inte lyckas stanna vid några få öl nu, så kommer han inte lyckas i framtiden heller. Dagen kommer när det är hans tonårsbarn som leder honom till toaletten – jag har själv varit det barnet och det gör så jävla ont i hjärtat. Be honom sluta dricka för familjens skull. Det finns hjälp att få från vårdcentral eller socialtjänsten.

   Låter jättekonstigt 🙁 En vän som är nykter alkoholist har sagt ungefär att det spelar ingen roll hur ofta man dricker, är det ett problem så är det ett problem. Alltså att man kan ha problem med alkohol och kanske bör sluta dricka även om dricka det sker sällan.

    * Jättejobbigt skulle det stå

   Jag tycker att det låter som att en del i problemet är att han och kompisarna bara umgås runt alkohol. Då är det svårt att plötsligt inte dricka när man går ut, utan att hitta nya vänner. Jag förstår din oro och tycker absolut inte att det är ok att bli så full. Han är vuxen och du ska inte behöva passa honom. Förr eller senare kommer barnen se honom så.

  Hmm, fastnar i modd. Undrar om denna också gör det?

   Samma…

  Vad gissar vi att Bianca’s stora hemlighet imorgon är? 🙈

   Hon släpper en låt?

   Eget klädmärke efter att ha slutat jobba med Nelly(?) och sista slutklämmen med Gina T?
   Någon skrev också egen såpa à la wahlgrens värld vilket också är troligt. Ingen av de två är sjukt mycket större än det hon gjort innan dock

   Biancas på svenska. När ska ni lära er att använda svensk genitiv när ni skriver på svenska?

    När ska folk sluta leka språkpoliser? Fattar väl ändå vad som menas.

    Förlåt, autocorrect på telefonen. Jag ber hemst mycket om ursäkt och hoppas att det inte förstörde din nattsömn.

   Tror något i stil med att Caia kommer lanseras och satsas på i typ Nordamerika. Med tanke på att Vanessa var så involverad i detta också bör det rimligtvis ha något att göra med Caia iaf.

   Någon egen serie kanske? Dokumentär?

  Om ni var tvungna att låta en influenser renovera och inreda ert hem, vem skulle ni då välja?

  Jag väljer UnderbaraClara.

   Helen Torsgården

   Sandra Östlind (Sandrashem på Instagram)

    Har så svårt för henne. Hur kan man tycka det är en bra idé att låta en ny kille flytta in och bli gravid typ direkt när man redan har två barn? De har inte ens varit ihop i ett år och nya bebisen föds om typ två veckor.

   Hannesmauritzson😍

   Anna book

   Lady Dahmer. Hennes inredningsstil är cool och rolig.

  Hur vet man att någon har en ätstörning?
  Har en släkting som har det och nu har min kompis börjat bete sig likadant. Men jag vet inte om det ÄR en ätstörning eller om det bara är jag som ser varningssignalerna då jag vet hur släktingen är.

   Jag vågar typ inte heller ta upp ämnet. Känner att det är en väldigt konstig och känslig situation🙈

   Jag ser inget fel i att fråga hur personen mår och vara öppen med att du är orolig.

    Nä du kanske har rätt. Känns som att någon lätt kan ta illa upp bara om man skulle fråga om en ätstörning. Går iofs att lägga fram lite fint och försiktigt, lär komma på något hur som helst.😕

   Förbjudna livsmedel, många negativa tankar kring kropp och vikt. Att personen äter mindre/kompenserar för maten (tex kräkning eller överdriven motion), eller att personen hetsäter (alltså hetsätning på riktigt, inte några mackor extra). Det är också vanligt att man undviker sammanhang som kan innebära mat, tex att träffa vänner eller familj. Om personen alltid ”redan har ätit” eller ”inte är hungrig”, så är det också det en varningssignal.

   Sedan kan man ju ha ätstört beteende utan att ha en ätstörning. Den bedömningen är upp till läkare att göra, tycker jag. Men jag tycker absolut att du kan ta upp det lite försiktigt med personen? Berätta vad du lagt märke till. Jag hade ätstörningar under många år (ätstörning UNS, anorexi och bulimi under olika perioder) och hade uppskattat det.

    Då är det kanske inte lika allvarligt som jag fått för mig, jag ser bara likheterna med min släkting (och där VET vi att det är en ätstörning).

    Det jag lagt märke till är nämligen (onormalt?) Väldigt mycket mer toalettbesök. Ska jag jämföra med mig själv så klarar jag mig lätt en hel kväll utan att gå på toaletten. Hon går 1-2 gånger. Vi ses nästan bara ute och då har jag inte riktigt tänkt på det, utan det som fick mig att haja till och sen se tillbaka och även bli uppmärksam framåt var när hon var här på middag. Hon var här i tre timmar och på den stunden hann vi äta både mat och tårta (hade haft kalas så jag hade nästan en hel tårta över). En portion mat, två bitar tårta i normalsize. Hon gick på toa före maten, efter maten och efter tårtan. Jag gick 0.
    Två gånger har vi varit iväg den senaste tiden. En gång hade vi med oss mat men det fanns toaletter i närheten. Hon gick före, och efter vi hade ätit. Vi var där i 1.5h. Jag gick en gång.
    Andra gången vi var iväg åt vi på restaurang, båda gick på toa före maten. Tror vi satt där i 1.5h, max. Hon gick en gång innan vi gick därifrån.
    Senare skulle vi fika, båda gick före. Vi var nog inte där mer än en halvtimme och hon gick på toa en gång till innan vi gick vidare.

    Hon är redan liten, kort och smal. Hon berättade glatt att hon fått en kommentar om att hon blivit smalare. Jag har också sett det men jag tänker inte kommentera det. Hon har flera gånger sagt att hon ser tjock ut eller känner sig tjock. Inte heller det kommenterar jag, vet att det är för att hon vill höra ”nej det är du inte”, och jag vet inte egentligen vad som är bäst, att inte säga något eller att säga det hon vill höra.
    Hon äter dock som en häst och jag tror i alla fall inte att hon har några förbud, men jag vet att hon får ångest om hon inte får träna. Träning är dock ett intresse hon har så jag har aldrig tänkt på det som ohälsosamt utan det är verkligen bara mönstret(?) gällande toalettbesöken. Och jag vet, det behöver inte vara något och hon är inte på toa så länge heller utan det är nog inte ens 5 minuter. Så det kanske är jag som bara tror det värsta för att jag som sagt har en släkting som är fast i skiten och ser likheterna. Släktingen äter också som en häst, går på toa mellan måltiderna, motionerar varje dag.

    Så som sagt så vet jag att det absolut inte behöver vara något, jag ser bara likheterna och tänker det värsta eftersom jag vet hur det är i det ena fallet. Kompisen är alltid hungrig och tackar aldrig nej till mat. När vi ses handlar det I princip bara om mat för vi tycker det är väldigt trevligt att prova nya restauranger, så det finns inget matundvikande. Så kanske hälften av det du skrivit stämmer.

    Känner mig just nu kanske lite för nojig, lite löjlig som oroar mig men jag vet inte. Jag tycker bara att det är oroväckande med så täta toabesök mellan varje måltid eftersom jag känner en som håller på likadant.

  Någon som arbetar som HR-specialist eller annat inom HR och som kan förklara lite hur jobbet är? Är sugen på att söka en tjänst inom området.

   Hej. Det är väldigt väldigt brett. Kan du ge något specifikt område du är mer intresserad av?

  En korkad fråga om Desirée i Robinson.

  Varje gång jag ser henne när hon står upp tänker jag på hennes hållning, ser ut som att hon spänner musklerna typ och står snyggt som om hon ska lägga upp en träningsbild på instagram. Blir det så av att träna så mycket? Hon är ju väldigt vältränad och jag kan ingenting om träning.
  Står hon liksom precis lika avslappnat som jag när jag står med världen sämsta hållning? 😅 ser så jobbigt ut på något sätt, men får mig samtidigt att vilja börja träna för att få lite bättre hållning för min är rätt fruktansvärd, om jag ska vara ärlig🙃

  Inte menat att detta ska låta elakt eller så, kan bara inte sluta tänka på det och jämför man med hur dom andra står är det ju skillnad.
  Hoppas jag förklarade tillräckligt bra för att förstå, så trött så orkar ej läsa igenom. Nu ska jag sova, godnatt😂

  Ha en fortsatt trevlig torsdag!

   Också tänkt på det

  Vanja Wikström NFT-projekt… spännande liten sekt de skapat på discord. Kul med folk som hittar sociala sammanhang men är alla dessa i behov av föreläsningar och kontorshotell i Stockholm? Det känns bara som ett enda stort luftslott. Känns som IT-bubblan är tillbaka

   Jaaa alltså kan det inte skrivas ett inlägg om det här?? Hon låter helt manisk kring det på instagram och allt är bara hejarop!!

   Någon som vet hur diskussionen går i discorden? Är det helt okritiskt till projektet?

    Ja det är totalt okritiskt. Det är bara pepp och mys och nääär får vi köpa?! 🥰🥰🥰

    Om de vill få detta att kännas som en seriös investering tycker jag de går en konstig väg

  Jag har en fråga om hedersvåld.

  Låt säga att en pappa och bröder dödar sin dotter/syster pga att hon är en skam för familjen som umgåtts med ”fel” kille – är det inte en större skam att de har mördat någon? Borde man inte skämmas över att man gjort det? Det måste man väl tycka är värre?

  Och en till fråga: kan hedersvåld även drabba killar?

   Vi lever inte på 600-talet. Skammen ligger på den som mördat.

    Men förra veckan var det ju en mamma och hennes två söner som dödade dottern pga att hon umgicks med fel vänner, de måste ju tyckt att skammen att hon umgicks med fel vänner är större än skammen att döda

     Helt bisarrt! Sådana människor hör inte hemma i ett modernt samhälle. Tycker att det är naturvidrigt och mot allt vad biologi heter om fader och/eller moder är inblandad.

   Nej de tycker inte att det är värre. Problemet (en tjej som ”beter sig fel”) måste lösas och mörda sin dotter/syster är tydligen en godtagbar lösning.
   Ja det har hänt att även killen blivit mördad, alltså killen som tjejen varit med. Men vad jag vet så mördas inte söner för att de ”beter sig fel”.