Hållbara-Sara om ”ultra-fast fashion” som Shein

Sara Olsson driver Instagramkontot ”Hållbara Sara” som i skrivande stund har 14 500 följare på Instagram.

Som namnet indikerar så handlar hennes konto om hållbarhet, och om att göra smarta val här i livet.
I de båda exemplerna här ovan använder hon sig av företaget Shein (uttalas?) och om hur de kan ta fram mellan 5000-7000 nya artiklar varje dag. De kan gå från ritbord till färdig produkt på bara några dagar. Jämför det med andra fast fashionföretag som H&m eller Zara.
Enligt ”hållbarhets-Sara” lanserar dessa företag runt 25 000 plagg per ÅR.

Shein uppmuntrar även köparna att köpa mer prylar än de egentligen tänkt, för möjligheten att fö visa upp sakerna i någonting som på influencerspråk kallas för en ”haul”.
Jag tycker regeln borde vara att om du inte kan uttala ordet ”haul” så borde du inte få göra en på dina sociala medier. 😁 Det skulle rensa bort en del av dem i alla fall.

Följer du inte Sara på Instagram – gör det! 👍🏻👍🏻👍🏻

 

107 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Undrar om många som håller sig till max 3 nyproducerade plagg per år…

   Om det även inkluderar strumpor, bh, trosor och träningskläder tycker jag att det verkar svårt. De slits ju på ett annat sätt och är svårt att hitta begagnat. Dessutom kan man inte satsa på bättre kvalitet och förlänga hållbarheten avsevärt, som man kan med andra plagg.

   Har inte köpt något plagg någonsin. Går fortfarande i det som jag fick i present som tonåring.

    Till och med underkläder??
    Det kan inte vara länge sen du var tonåring va?

     Hon är 5 år.

     Om det är något man har kvar sen man var yngre är det väl ändå strumpor och underkläder. Säkert hälften av det jag använder är från tiden jag var under 20.

      Va?

       Vad? Man har kanske inte samma klädstil som när man var 18 men har samma svarta strumpor och underkläder som jag hade då. Varför skulle man slänga saker som är fullt användbart?

        Du sa det som en självklarhet men jag aldrig hört om nån som har det. Dessa saker blir ju utslitna på max några år.

         Jag tycker att det är en självklarhet att man inte slänger saker efter max ett par år.
         Om ens kläder bara håller några år så får man nog fundera på hur man använder och tvättar dom, samt kanske köpa av lite bättre material.

          Nämen snälla, strumpor och underkläder? Som inte får hål eller tappar form och färg efter flera år? Vad är det för magiska kläder 😄 Tror inga strumpor håller i tio år.

           Nej, hade det varit hål i underkläderna hade jag inte behållit dom då det är svårt att laga. Färg har varken strumpor eller bh/trosa tappat. Att de inte sitter exakt lika bra som de gjorde när jag köpte dom tycker jag inte är ett skäl till att slänga.
           Det är heller inte något som är särskilt ovanligt alls är min uppfattning.

           Ok, ja jag vill att underkläderna sitter bra så…

           Skrev jag att de inte satt bra? Nej, jag skrev att de inte satt exakt lika bra som när de köptes vilket få plagg kan göra. De sitter där de ska, är inte obekväma eller hasar ner på något sätt. Finns därför absolut ingen anledning att göra sig av med.

         Jag har också kvar trosor från gymnasietiden och jag är 42 år. Inga problem alls faktiskt. Sliter du ut underkläder på några år bör du fundera på vilket märke du handlar från, och byta. Strumpor håller jag dock med om att de slits ut på ett par år.

          Ge exempel istället vad ni har för mirakeltrosor 😄

          Det är inget konstigt att trosor blir utslitna, får hål eller blir urtvättade efter några år, betyder inte att det är dålig kvalitet 😄

           Det är heller inget konstigt att underkläder inte blir det om man tar hand om dom på ett bra sätt.

           Ta hand om? Hur? Man bär dem ofta och tvättar i 60 grader, saker kommer hända..

     Jag är 34 och har fortfarande kvar vissa par trosor från att jag var 17 🫢 det var såna där man köpte från kompisars UF-företag

      Oj, de kanske borde startat riktiga företag då 😄

    Nu tror jag du trollar, men låter ur tråkigt. Jag handlar inte mycket, eller ofta, men lite nytt varje år vill jag ha. Ett par jeans (inte varje år men efter urtvätt/ändrad storlek) nått bas linne, nått annat kul. Är ju roligt att förnya sig ibland.

     Jag som cyklar mycket upplever att jenasen slits väldigt mycket på insida lår, nästan uppe vid grenen. Där sadeln gnider liksom.

      Kan du inte cykla i träningskläder?

       Jo, men jag träningscyklar inte, utan använder det som transportmedel. Till jobbet, till kompisar, till fest, krogen, fika, köpcentrum etc. Då vill jag ju inte ha träningsbyxor på mig.

   När jag läste det blev jag uppmuntrad eftersom jag köper mindre än så och tyckte det var skönt att kunna köpa lite mer utan dåligt samvete. Tycker inte det är SÅ lite?

   Dock förstod jag det som att man ej räknat in underkläder.

   Jadu. Om man tänker utanför västvärlden så finns det väldigt många människor som inte kommer äga ett nyproducerat plagg under sin livstid.

   Tuppen jag! Köper endast trosor,bh och strumpor nytt. Och det är inte ofta.

  25 000 plagg / år?

   Jag tolkar det som att de släpper 25 000 nya plagg varje år. Alltså nya plagg i nya kollektioner. Större modehus har ofta tre eller fyra kollektioner per år. Och då inte 6250 plagg per kollektion, så klart.

    Men är det verkligen en vettig jämförelse? Hur många har råd köpa kläder från dior?

     Spelar väl ingen roll hur många som har råd att köpa? Att lansera 25 000 plagg om året är jättemycket och bidrar till supersnabba trendväxlingar, habegär och fomo. Vilket i sin tur ökar konsumtionen och bidrar till miljöförstöring.

     Med sån extrem överlansering förblir ju väldigt många plagg osålda och hamnar i sopberg.

  Alicia Wall och Josefin ASMR är de jag sett har mest Shein hauls numera. Alicia har sjukt mkt videos om Shein och svarar aldrig på kommentarer om det.

   ÄLSKAR Josefin ASMR dock ❤️

    Ja, inget ont om henne så, önskar bara hon kunde sluta med Shein 😕

   Tragiskt

    Ja 🙁 Hon lägger upp megahauls och säger ”när jag får X antal följare kommer del 25” typ. Och svarar inte på kommentarer om det heller, tänker väljer man att stötta Shein så kan man ju svara på varför.

     Sluta, ingen är skyldig dig en förklaring.

      Inte jag som frågat, så du kan vara lugn 😁 Men andra har ifrågasatt, och tycker att om man väljer att göra videos bara med dom så kan man svara på varför. Ett bra svar kan ju visa på att hon läst på eller nåt.

      Intressant, tycker du att exempelvis stora företag som exploaterar människor och miljö inte heller är skyldiga någon förklaring när de får kritik? Eller gäller det bara influensers? Vad jag vet brukar influensers ha egna företag och tjäna pengar på sina följare så det är intressant att du tycker att de inte bör ställas till.svars som vilket annat företag som helst.

       En influencer som köper från seeing behöver inte förklara sig, precis som att du och jag inte behöver förklar oss när vi köper smink med mina, telefoner där folk begår självmord i fabrikerna, kläder där barn utnyttjas osv.

       En influencer som äger ett företag ska ABSOLUT ifrågasättas precis som att Shein ska ifrågasättas. Men rikta kritiken mot rätt person är det jag menar, inte att låta bli att kritisera.

        Men ”haulen” brukar ju vara sponsrad och även om så inte vore fallet är det indirekt marknadsföring. Självklart har vi rätt att ifrågasätta dem.

        Influensers väljer ju aktivt att tjäna pengar på denna sorts reklam för företaget. Den ensamstående mamman som jobbar i kassan däremot har inte lika mycket utrymme till hållbara livsval.

  Tycker det är svårt att hitta hållbara kläder. Även dyrare märkens kläder går snabbt sönder ibland. Har en klänning från Shein som hållt 2 år trots frekvent användande, medan ett plagg från Gucci släppt i trycket efter 2 månader.

   Precis vad jag tänkte säga:) jag vet inte om jag tror på att shein är värre än nån annan, hade gärna velat se en opartisk jämförelse mer siffror.

    Jag skulle vilja veta mer om barnarbete bakom kläderna. Hur vet man att man kan lita på tex svenska företag? Hm har varit i blåsvädret en hel del för barnarbeten (nu är det länge sen men ändå).

     Och att deras arbetare vadade runt i stora kar med blekmedel som frätte sönder benen. Medlet släpptes sedan rakt ut i naturen och förgiftade grundvattnet, vilket gjorde många många människor svårt sjuka.

     och vilka företag arbetar mot en miljövänlig energiförsörjning och en hållbar vattenkonsumtion?

     Sant, sant.. tror dock de flesta företag, dyrare inkluderade, är riktiga rövar som bara vill tjäna pengar.

     HM är faktiskt väldigt ledande när det kommer till det. Ju mer pengar ett företag har, desto mer kan de förändra.
     Men som med alla ju billigare plagg det är, desto mindre får fabriksarbetarna ut.
     Allt billig skit har ett pris, men det är oftast inte vi själva som betalar det..

    Finns en app: Good on You

     Tack för tips, ska kolla upp. Men vem ligger bakom appen och enligt vilka kriterier jämför dem om du vet?

      Gordon Renouf står bakom appen, han tror på större transparens inom modebranschen. Sedan är det olika forskare, författare och hållbarhetsexperter som granskar de olika märkena utifrån arbetarna, miljö och djur perspektiv.

    Självklart finns det grader i helvetet och hon tar upp flera anledningar till varför shein faktiskt är värre. Priserna, nyproduktionen och en avsaknad av mer hållbara material är bara några av dom.

    Är väl inte mestadels hur välgjorda kläderna är man syftar på när man snackar fast fashion som Shein. Låt säga att en tröja från Shein är ungefär lika bra som en tröja från något dyrt märke, det betyder förstås inte att det dyrare märket är bättre från ett hållbarhetsperspektiv vad gäller tillverkning eller kvalitet. Det dyrare priset kan ju likväl bara vara att det ger större vinstmarginal och vinst till ägarna. Men det dyrare priset gör att fler personer förmodligen är mindre benägna att handla många plagg och tänka över ett inköp lite mer. Jämfört med Shein och dyl. där det är så billigt så att fler personer konsumerar mer än vad de hade gjort om produkterna kostade mer och spontanhandlar utan att tänka över sina inköp lika mycket. Liksom oavsett kvaliteten, tillverkningen osv. så uppmuntrar det mer till slit och släng, eller inte ens slit-delen utan bara köp och släng.

    Det finns jättemycket rapporter om företagens utsläpp. Shein är långt högre än H&M. Bara att googla istället för att tro!

   Tycker samma! Tänkte att jag skulle köpa bra blusar till jobbet på Filippa K pga bättre hållbarhet men de var ju 100% polyester precis som HM..? Sen började jag kika runt bland lite mellandyra brands och det var jättemycket polyester..

    Filippa k har ungefär 10-15% av sitt sortiment gjort av polyester. Den siffran för hm är ungefär 60% när det gäller blusar. Känns som du kollade ganska dåligt.

     Men mycket blandning har smugit sig in bland dyrare kläder också tycker jag, tyvärr.

      Det är ju för att förbättra hållbarheten på plagget. Visst att känslan är trevligare med 100% naturmaterial men polyester är ju mer slitstarkt.

    Håller med om att det är mycket polyester även bland dyrare märken. Rodebjer har mycket som är 100% polyester. acne har också ofta 100% polyester i sina blusar för 4000kr. By malene birger kör också många plagg med runt 30-40% polyester eller polyamid.

    Jag har mängder av plagg från Filippa K och det har även min partner. Det är plagg i silke, bomull, kashmir osv. Ingen polyester så långt ögat kan nå. Jag kollar alltid materialet i det jag köper och polyester går bort. Det är i princip omöjligt att hitta polyesterfria plagg från de billigare kedjorna, men hos de dyrare märkena upplever jag att det är förhållandevis enkelt.

  Köp second hand!

  Och egentligen, hur mycket kläder BEHÖVER man? Har arbetskläder på jobbet, så mina vardagskläder slits knappt. Slutar oftast med att jag har träningskläder till/från jobbet då jag ska träna direkt efter.. använder kanske 10% av min garderob.

   Lyx! 😅 Vi måste jobba i våra privata kläder. Är förskollärare, kläderna slits nåt helt galet eftersom vi kryper på golvet, upp och ner, matfläckar, snor – eller andra fläckar, handavtryck av sandiga händer, färg, lera osv osv.

   Och man vill inte ha svindyra kläder, men heller inte gör dålig kvalité. Molly jeans är perfekta och blusar typ. Men det slits galet mkt 😕 Önskar man kunde få nåt klädesbidrag typ. Eller arbetskläder/skor 😀

    Plus! Sen vill man ha andra kläder att ha på fritiden.

    Ja, det är faktiskt riktigt lyxigt. Ingen klädpanik på morgonen 🙈

    Tycker det är så konstigt att ni inte får arbetskläder!! Måste vara tråkigt att behöva slita så på sina privata kläder. Skulle göra det tydligare också när det är mycket folk på förskolan vid tex lämning och hämtning vilka som är personal

     Jag älskar att känna mig fin på jobbet, men det är tråkigt att kläder blir förstörda. Älskar mitt jobb och har inga problem med att bli smutsig eller så, men de blir ju tyvärr förstörda tillslut. Passar ofta på när det är rea tex att köpa skor/sandaler/blusar.

     Vi har dock alltid namnskylt (och ALLA har den på sig) så vi syns så. Men vore ändå bra med bättre slittåliga kläder. Och skor 😇 Om man får drömma och önska 😂

   Jag jobbar på lager och kan också ha arbetskläder, men när jag var på kontor så var det ju egna kläder som gällde. Alla har olika förutsättningar.

   Samma här, de läggs liksom på hög, inte för att jag inte gillar plaggen,men de används inte pga uniform på jobb och sen är man föga sugen på att ta på sig ngt snyggt (och oftast då obekvämt) när man är hemma, blir mysdress direkt, så i princip bara vanliga kläder på helger el om man skall bort någonstans under veckan. Tycker det är supertråkigt faktiskt, även om praktiskt förstås, för jag gillar vackra kläder och att ha en personlig stil. Köper mkt second hand och skulle aldrig handla på Shein, man har ju sett roliga inlägg från folk som köpt, vad de trodde var en superfin vit klänning de sett på hemsidan, men sen såg ut som typ en städrock i polyester när den kom fram. Fattar ärligt talat inte varför kedjorna fullkomligt sprutar ut kläder varje vecka, personligen blir jag osugen på att handla då, för mkt av allt, blir bara en sörja av alla intryck när man går in i en butik och inte får de sålt kläderna heller, för några veckor senare är det rea…

  Camilla, can du inte kolla upp det här ordentligt innan du sprider hennes information vidare? Enligt andra uppgifter producerar HM 3 BILJONER items per year (hon skriver styles om hm och zara vilket jag tolkar som modell och jämför detta med individuella produkter hos shein). Jag vågar inte svära på att mina siffror är verifierade heller men kontrollera den här informationen så det inte bara blir falsk reklam för HM & Zara & en diss till Shein baserat på nåt helt annat än hållbarhet…

   Menar du engelska biljoner? Vore lite mycket med 3000 miljarder plagg dvs 400 plagg per människa på jorden varje år.

    Haha , du har helt rätt- lost in translation mea culpa.

    3 miljarder är ju typ 1/3 av världens befolkning. Om de räknar varje strumpa, trosa, babymössa osv som 1 plagg då låter det inte heeeeeelt otroligt. Låter mycket men inte omöjligt.

     Aha fattar vad du menade nu!

   Miljarder på svenska. Hatar att språkpolis och är själv sämst men som ingenjör måste jag rätta. Förlåt!

    Du är ursäktad 🙂

     Du får gärna rätta de 33 felen i min text haha!

   Och zara producerar enligt andra svårverifierade uppgifter över 450 miljoner plagg per year.

   Fast detta syftar inte på antal plagg, utan på hur många ”modeller/styles” de släpper.
   En modell brukar ju köpas in i hundratals (om inte tusentals för de riktigt stora kedjorna)
   Ju billigare pris desto mer köper du av varje modell.

  OT men kan vi prata om Jeanette Svedbergs låtsläpp? (Nej jag kan inte bärga mig att vänta till öppet spår!)

   Hon verkar ha satsat stora pengar på det här. Ganska modigt då det inte är den lättaste branschen att slå igenom på. Fin röst, medioker låt.

  Nu ger jag snart upp och slutar läsa här inne. Det är reklambanners och filmer all over the place. Blir bara rörigare och rörigare. Nu ser jag inte ens överskriften på det här inlägget. Jag läser via datorn. 😠

   Skitjobbigt! Har laddat ned adblock men videosarna rullar ju ändå??? Har Android

    ladda ner webbläsaren opera 🙂 den tar bort reklam i mobilen.

     Skriver tack från Opera!

  Ursäkta OT men är det nån som vet vilka dagar det är Öppet Spår?

   ons, fre, lör

    Tack!

  She-in ska det tydligen uttalas. Någon som kan bekräfta?

   Ja, det är She-In, som i Hon-In om det var på engelska översatt till svenska.
   https://twitter.com/shein_official/status/1347001945815355394

   Japp, företaget har twittrat det förut.

   Vad fult 😅 jag säger schejn (vänligen notera det i era block hehe)

   Det ska uttalas she-in, förut hette dom ”she inside” när jag vad yngre för kanske 10 år sedan men sedan förkortades namnet till she-in istället 😊

  Samtidigt har också SHEIN över 6000 produkter i sin Curve-kategori med storlekar upp till 4XL.
  Hållbara Sara kan ju gärna berätta för oss med lite större size var vi hittar en sånt rikt utbud bland slow fashion kedjorna.

   Jättebra men det är inte en mänsklig rättighet att ha ett rikt utbud (varesig man är större eller mindre size). Det är det som är poängen..:)

    Kanske inte en mänsklig rättighet men ändå om man nu måste köpa kläder och drar större storlek än XL är det väl bra om det finns ett utbud.

    För bara för att det råkar finnas exempelvis 10 klänningar istället för 1 så betyder ju inte det att man köper alla 10? Sen visst det är kasst att det sys upp och kanske inte säljs men så är det ju med kläder även i mindre storlekar.

  Har de senaste 10 åren uteslutande handlat kläder second hand. Inte bara för att det är mer hållbart, utan för att Det är Så Mycket Roligare än mainstream shopping!

  Sen finns ju idag såå mycket second hand- alternativ på nätet (tips, bla ”Circle of clothes” på Facebook)

   Jag och mina döttrar handlar mer eller mindre uteslutande på secondhand (en dotter köper annat ibland) och det är så kul!! Har köpt så mycket snyggt genom åren och ibland riktiga fynd. För en vecka sen köpte jag en Moncl*r jacka (sån typ lättviktsdunjacka) i ljusrosa för 125kr! Jag köper alla mina kläder, jackor, skor osv på Secondhand.

   Jag tycker om att köpa kläder på second hand men det är svårt när man är fet (och dessutom inte vill klä sig fult och tråkigt). Jag upplever att det är svårt även på tradera, i fb-grupper etc. Detta perspektiv glöms ofta bort.

  Tipsar om Maria Soxbo som jag tycker håller tonen betydligt bättre än andra inom hållbarhetssvängen och lyckas inspirera utan att bli nedlåtande/ dryg osv. Också med fokus på konkret handling än typ ångest.

  Följ henne 🙂

  Hur svårt kan det vara för människor att undvika Shein? Helt ärligt. Har aldrig köpt därifrån och kommer inte göra det.

   Är väl samma typ av personer som handlar från Wish

  Jag är mest förvånad att folk faktiskt vill bära dom där trasorna! Materialet är katastrof och man ser direkt att det är kinaskräp

   Jag är fattig och har dessutom ingen känsla för kvalitet eller stil. Det är mitt svar.

  Shein, wish, amazon.. bara bajs. Önskar fler kunde handla second hand.

  Ang second hand tänker jag att finns det inte en risk att man överhandlar där också?
  Bara för att kläderna är ägda av någon annan innan så betyder väl inte det att det är vettigt att köpa ”nya” kläder på veckobasis bara för att det är second hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.