”Rutinerna” på Nya Karolinska

Det här inlägget dök upp i mitt Facebookflöde och gav mig en klump i magen.
Så här får det inte gå till!

All kärlek och styrka till Maria, barnen, familj och vänner. ❤️

Tydligen fungerade inte inbäddningen från Facebook så här är inlägget igen, men skärmdumpat.

181 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är de fel på min dator eller har du missat lägga ut själva inlägget?

      Samma för mig. Inlägget saknas..?

        Glöm det. Hade fel. Vet inte vad jag tänkte på. Inlägget saknas.

      Förlåt. Tog det som att det var en reklamfilm och inte själva inlägget.

      Inlägget syns
      Uppdatera sidan

    Sök på Maria ahlsdotter på FB

    Vill någon berätta vad det handlar om? Har inte Facebook.

      Ingen vet vad det handlar om, för det finns ingen länk i inlägget.

      Kolla på videon i inlägget

        Det är INTE videon. Videorna under inläggen är från nyheter24 och finns under samtliga inlägg.

      Det handlar om en kvinna som för ett tag sedan blev ihjälkörd av en lastbil på Södermalm när hon cyklade. Den så kallade ”döda vinkeln”. ?

        Var det med i nyheterna? Minns inte detta. Vad hände med chauffören?

          Ja, stod i tidningen. Polisen tog hand om chauffören, vet däremot inte om han kommer att åtalas.

    Fy fan. Hur är det möjligt? Självklart måste det finnas en rutin? Jag är ssk och det känns som att hela mitt liv handlar om att jag gnäller, tjatar och upplyser om hur jävla skev vården är nu. Det prioriteras så jävla galet. Lider oerhört med anhöriga ❤️

      Ssk du är toppen. Jag själv haft otur med hälsan och blivit nonchalerad fast det varit allvarligt. Man är så utsatt när man är sjuk. Jag uppmanar alla att klaga om vården behandlar dej illa. Det heter vård och omsorg. Först till patientnämden sedan ivo.

      Också ssk, jobbar inom ett helt annat område men känner tyvärr igen mig. Har fått vara den kuratorn många gånger. Stackars anhöriga… finner inga ord.

        Också ssk fast narkos som springer op på dessa larmen. Har aldrig varit med om maken, det finns alltid någon som prioriterar anhöriga. Möjligtvis inte kirurgen i det akuta skedet men någon ringer ju anhöriga. Sen vad som händer i efterförloppet vet jag inte. Jag jobbar själv på ett stort universitetssjukhus i södra Sverige. Ta mig fan skandal.

      Hur mycket kan det krävas innan stockholmarna röstar bort moderaterna?

        Och mp väl.. Innerstadsstockholmare älskar mp

          Men nu är det Moderaterna som styr sjukvården i Sthlm och gjort i snart 17 år!? Därför har välfärden monteras ner enormt och sålts ut, avskedat läkare, sjuksköterskor, undersköterskor så rösta rött i regionvalet för sjukvården och äldreomsorgen…

            Dom är inte ensamma.. Krävs fler partier som lierar sig

        Även om du röstar bort M och MP i Stockholm så har du ju fortfarande kvar lagarna som styr både sekretess och att det vid brott så tar polisen över ansvaret.
        Är det kirurgen som uppfattades som icke empatisk du tror kommer att försvinna om vi röstar bort M eller MP från tronen?
        Vad tror du rent konkret att S eller annat parti kommer göra som hade gjort denna situation anorlunda?

    Fruktansvärt! Finner inga ord mer än så får det bara inte gå till.

      Finner inga ord…hur kan detta vara möjligt!

    Jag läste tills delen om att hon inte fick se Betsys kropp för att ta farväl, och där brast det. Kan nog inte fortsätta läsa.

    Min syster dog i början av första coronavågen och just att inte få ta farväl, se henne för sista gången gjorde sorgearbetet så mycket svårare. Att andra anhöriga fråntas möjligheten att ta farväl gör så obeskrivligt ont att höra.

      ❤️

      Det är naturligtvis fruktansvärt. Men som information så måste jag meddela att det finns alltid möjlighet att se en avlingen anhörig. Om sjukhuset begår allvarliga misstag (som i detta fallet) och skickar till rättsmedicin innan visning, så kan man ändå få se efteråt (och meddelar man rättsmedicin om detta så tar de den hänsynen och gör iordning så gott det går, och ibland kan det t o m se bättre ut efter en obduktion än innan.) Man berättar för begravningsbyrån att man vill se kroppen, då gör de en första bedömning och berättar om det är att rekommendera eller inte. Man kan i princip få se kroppen ända fram till begravning. Men såklart är det bättre om det sker så snart som möjligt efter dödsfall, allt detta är under all kritik.

        Fast eftersom det tog från torsdag till måndag innan man fick prata med ansvarig läkare. Så kan det ju vara pga tiden man skickade kroppen till rättsmedicin utan att anhöriga fick se kroppen.
        Normal får man ju veta samma dag att en anhörig dött och komma samma dag eller dagen där på för att se kroppen.

          Ja precis. De anhöriga borde underrättats om dödsfallet med en gång. Då hade inte detta skett.
          Men jag menar att även om det sker så finns möjlighet för visning även efteråt, ända fram till begravning. Sen att man inte vill se efter så lång tid är en helt annan fråga, och väldigt förståeligt.

            Uppfattade att hon underrättades inom en halvtimme av polisen.

              Ok. Då är det ganska märkligt att de inte fick se kroppen. Polisen borde rimligtvis haft kontakt med sjukvården så nån länk fanns det ju…

                Polisen hänvisade väl henne att kontakta sjukhuset, vilket hon försökte, och fick lite kontakt med fel person utan att få hjälp.

            Fast eftersom det handlade om brottsutredning så är det nog väldigt kort tid som de har på sig att se kroppen, innan den måste till rättsmedicin, och när den är på rättsmedicin kan man nog inte få se kroppen.

              Så fort rättsmedicin är klar, vilket tar någon/några dar så får man se kroppen om man vill när den skickas till bårhuset.

                Nja några dagar är väldigt optimistiskt. Det beror på. Inte sällan får man ansöka om längre tid än de lagstadgade fyra veckorna innan begravning när det är rättsmedicin, för det kan ta längre tid än så.

                Nja, om det handlar om att utreda dödsorsak kan det absolut någon/några dagar, men när det handlar om brottsutredning kan det absolut ta längre tid.

              Nej det har inte med tid att göra. Kroppen kan få vänta ganska länge på obduktion även där beroende på hur mycket de har att göra. Och man kan få se kroppen på sjukhuset innan den transporteras vidare, men man får inte röra vid den om den ska till rättsmedicin.

                Eftersom de troligen handlar om en brottsutredning så har det visst med tid att göra. Polisen behöver ju samla in alla bevis så fort som möjligt. Man kan ju inte vänta 1 vecka med att utreda kroppen vid en brottsutredning, då kan bevis bli felaktiga eller ogiltiga.

                Och du läste inte vad jag skrev eller?
                Ja man kan få se kroppen, de flesta brukar göra det samma dag eller dagen efter. Men eftersom kontakten med sjukhus dröjde så blev det 4-5 dagar efter, och då hade kroppen redan transporterats till rättsmedicin.

                  Det verkar inte riktigt som att du vet hur sådant här går till, men du gissar bra ? Jag har förklarat ovan hur förloppet är. Och detta är inte en typ av brottsutredning som kräver att man obducerar direkt.

          När det gäller onaturliga dödsfall så tar polisen över. Det är de som ska kontakta anhöriga och ge dödsbeskedet, inte sjukvården.
          Det är polis- eller åklagarmyndigheten som tar beslut om rättsmedicinskt undersökning ska göras. Inte sjukvården.

    Fruktansvärd händelse och oacceptabelt! ?

      Ser att Löfven har hittat hit.

        ?

          Löfven = Mr Oacceptabelt. Hans standardsvar.

            Ändå bättre än Jimmie ”Jag vet inte” Åkesson

    Fy fan! Jag vet inte vad jag hade gjort om jag blivit behandlad så. Svensk sjukvård fungerar inte och det måste åtgärdas NU!

    När min sambo opererades på nya ks hände samma sak mig. Han skrevs ut och var i uselt skick, så dålig att han fick åka in till akuten. Jag ringde till hans avdelning upprepade gånger och ville fråga varför de hade skrivit ut honom och framförallt varför han inte fick någon information med sig hem. Han kunde alltså inte prata med mig och berätta själv. Inga papper eller någonting med sig hem. Jag visste inte vilka mediciner han hade fått och vad han skulle ta, hur mycket han skulle äta och dricka osv. Ingen info alls. Jag ringde flera gånger utan att någon svarade. När jag väl fick svar så fick jag ett nytt nummer att ringa, sen ett till och ett till. Jag ringde alltså 6-7 nummer på nya ks och ingen kunde berätta för mig hur jag skulle vårda min nyopererade sambo som bara låg och spydde. Så till slut åkte vi alltså in till akuten, trots att jag inte hade en aning om det var normalt och ”okej” att han mådde som han mådde eller livshotande. Det var en fruktansvärd stress. Helt sjukt att man inte har något bättre system på så stora sjukhus.

      Man borde få skriftliga instruktioner ang eftervård. När jag opererades (inte i stockholm), så när jag vaknade efter op, trött och påverkad av narkosen och starka smärtstillande kom en läkare och prata med mig och gav mig all information muntligt, i mitt skick, hur tusan ska man kunna komma ihåg det? 4 timmar senare fick jag åka hem (det var tveksamma att skicka hem mig då jag var så dåligt efter op, men jag ville hem och vi hade bara 20 min tillbaka med bil ifall det inte funkade hemma, så de lätt mig tillslut åka hem)

      Som tur är stod det på mina mediciner hur mycket, och hur ofta jag skulle ta dem.

        Det står alltid på medicinerna hur de ska intas och hur ofta, så det var inte ”tur”.

          Fast om du läser så skrev Anonym / 13:51
          ” Jag visste inte vilka mediciner han hade fått och vad han skulle ta”

          Jag har fått medicin utskrivet där det bara står ungefär ”tas enligt läkares ordination”. Så då hade det ju inte hjälpt om jag inte skrivit ner läkarens muntliga ordination.

        Man får skriftliga instruktioner.

    Fyfan vad hemskt. Fyfan säger jag bara. Har inga ord.

    Fruktansvärt!!

    Läser ofta hos Sjukvårdsupproret på Instagram och blir helt kallsvettig…

    https://instagram.com/sjukvardsuppropet?igshid=YmMyMTA2M2Y=

      Förvirrande, detta konto är det nog

      https://instagram.com/sthlmsjukvardsupprop?igshid=YmMyMTA2M2Y=

      Fruktansvärda storys från Sveriges sjukvård.

      Rösta bort M L KD och Mp i regionsvalet i höst så kanske sjukvården i Stockholm kan bli bättre för dessa har fått vården att gå under senaste 10 åren.

        Bra! Viktigt att förstå vilka som styrt regionen i Stockholm i många år, rakt in i fördärvet.

        Ja M vill allt ska handla om pengar och vara vinstdrivande. Såklart vården blir dålig och dom ser inte patienterna. Skandal!

        Exakt! Min röst kommer inte längre att gå till borgarna. De har styrt länge nog i region Stockholm och droppen blev när Irene Svenonius beskrev förlossningsvården på ett helt verklighetsfrånvänt sätt. Dessvärre är det många höginkomsttagare i Stockholm som röstar på borgarna men jag hoppas det är fler än jag som förstår att de måste bort!

          Inga röster till borgarna någonstans.

          Och ändå var det S som valde att lägga ned förlossningen och BB i Skellefteå?
          Alla politiker är samma skrot och korn. Sjukvårdssystemet måste göras om i grunden. Just nu med regionsystemet har vi INTE en jämlik vård. De som bor i Stockholm har tillgång till en mycket bättre och mer tillgänglig vård än de flesta andra regionerna och så ska det INTE vara.

        För vården är så bra i S-styra regioner?? Det är ett systemfel och inget kommer ändras om vi inte förändrar i grunden. S vill dessutom ta bort privata vårdförsäkringar och gissa vad det kommer leda till? Ännu längre vårdköer.

          Fast då kan pengarna som regionerna betalar till privata vårdinrättningar gå till personal till de regionala sjukhusen istället så det där med vårdköer stämmer inte.

          Det finns endast ett fåtal S-styrda regioner och de sköts definitivt bättre än region Stockholm. De privata sjukvårdsförsäkringarna används dessutom för att gå förbi vårdköerna idag och gör därmed köerna längre som det ser ut. Det skulle alltså inte bli någon skillnad förutom att den som är sjukast faktiskt får vård först.

            Jaså? Var det där man la ned förlossning och BB i Sollefteå? Och dessutom ortopedi och akut kirurgi på samma ställe.

        Vården är dålig i hela Sverige, inte bara Stockholm. Tror ni ärligt att Stockholm är sämre än tex Norrland?

        7/10 kvinnor överlever bröstcancer i region Jämtland/Härjedalen men 9/10 kvinnor överlever i Stockholm.

          Nej, men dels handlar ju just detta om Stockholm iom att Nya Karolinska ligger i Stockholm och det var mycket skumt med det och andra sjuka uttalanden om vården i just Stockholm.

          Att jämföra hur många som överlever bröstcancer blir väldigt skevt då det kan ha med många faktorer att göra. Men det är så att du generellt kan få bättre specialiserad vård i större stöder där det finns universitetssjukhus eftersom forskning och undervisning bedrivs där vilket betyder att specialister och olika center oftare förläggs på sådana platser. Orättvist? Kanske, men blir också svårt att ha sådana över ett helt land.

          Till sist, även fast detta inlägg och kommentarerna handlar om specifikt Stockholm, så är det också så att i de flesta regioner är det borgerligt styre. 12 regioner är borgerligt styrda, 1 vänsterstyrd och 8 blocköverskridande styre. Jämtland/Härjedalen är ju t.ex. en av de 12 som också är borgerligt styrda. Det finns en röd tråd i det att vården blivit sämre i hela Sverige allteftersom allt fler regioner blivit borgerligt styrda (eller har blocköversrkidande styre med fortfarande en relativt blå styrning vad gäller vården).

            Man kan säga vad man vill om sjukvården, det finns så mycket brister i systemet så jag vet inte ens vart vi ska börja. Att bristerna i vården skulle vara en direkt konsekvens av borgerliga styren i regionerna är en gro förenkling av problematiken.
            Men här har vi en anhörig som är i sorg, hon har förlorat den hon älskar och är därför irrationell. Att hon i hennes sorg försöker fäkta och lägga ilskan och sorgen någonstans är absolut inget konstigt. Däremot ska vi vara rationella, som inte är känslomässigt drabbade.
            Enligt lag så är det polis som ska meddela dödsbesked till anhöriga när det är dödsfall pga brott. Det är även polis- eller åklagarmyndigheten som tar beslut om rättsmedicinsk undersökning ska göra och det finns regler om hur kroppen ska handskas, detta kan inte sjukvården påverka.
            Hade det istället varit ett dödsfall pga naturlig död så är det sjukvården som ska hantera att kontakta och berätta för anhöriga, det är sjukvården som ska ta beslut om obduktion ska göras och kan bestämmer hur kroppen ska förvaras där och och då.
            Googlade precis att NKS har 1800 traumalarm varje år och detta är första gången vi hör något liknande. Uppenbarligen har rutinerna fungerat tidigare, nu har det tydligen inte räckt och då finns det kanske anledningen att se över hur likande situationer ska hanteras i framtiden. Det är ju så all verksamhet utvecklas.
            Vi vet ingenting varför kirurgen (som är traumaledaren vid traumalarm) inte hade kunnat höra av sig tidigare. Kanske inte hade jobbat under dessa dygn? Kanske hade varit massa andra traumalarm? Vad vet vi.

            Att hon tycker att det ska finnas ett system att man ska kunna ringa ett sjukhus och få information om patienter som befinner sig på andra sjukhus är ju rent skrämmande patientsäkerhetsmässigt. Och kostnaden för detta informationssystem skulle ju också bli betydande.
            Dessutom får man inte ge ut information hur som helst till anhöriga, då det kan vara ett brott som sekretessen. Helst vill man ha patientens medgivande där och då, är patienten avliden (eller av annan anledning inte kontaktbar) så ska man ju reda ut vilka som är de anhöriga och om de har rätt till information. Antingen kan man ha uppgett anhöriga i sina vårdkontakter. Om jag förstod det rätt när jag läste på FB så var inte detta par officiellt sambos och är man inte inlagd då som nära anhörig så kan man kanske inte räkna med att kunna få ut information direkt när man ringer.

              Hon fick information direkt från SÖS, där räckte personnumret?

              Och hon skriver uttryckligen att hon inte har några som helst problem med att det är polisen som meddelade dödsbeskedet, och att den biten fungerar bra. Det som fungerade dåligt var att hon inte fick se sin partner och aldrig kontaktades av sjukvården, utan bara polisen. Visst fick hon TILL SIST prata med krigurgen, men efter sjukt mycket arbete från hennes sida.

              Därutöver schabblar NKS om identifiering mm trots att man uppenbart lyckats identifiera eftersom polisen kunnat lämna dödsbesked.

              Om det nu stämmer att det är hon själv som anhörig som ”fäkar” i sorg – varför håller så många vårdanställda med om att hanteringen är helt skev?

        Glömmer du inte största boven C? C sitter i flest regioner av alla partier.

        Folk i Sthlm har ingen koll. De forts rösta mp o tror inte de är delaktiga

    Fan vad hemskt, blir helt mållös.

    Fy fan!!!!!?

    Förlåt om det är oviktigt eller att jag missade men vad är relationen mellan hon som skriver inlägget och den som avled?

      De hade ett förhållande

      Nej, det är hennes mamma som skrivit inlägget.

        Sluta killgissa, de var ett par.

          Men hur vet du det?

            Det står i texten, de var sambo och hade barn.

          Sorry, tyckte att jag läste att hon skrev ”dotter” men läste igen och inser att jag misstog mig.

    Vem är Betsy Carling?

      En person som dog på Karolinska till följd av en olycka, men vars anhöriga inte underrättades av vårdpersonalen (som brukligt) för att såna rutiner inte finns på nya KI.

        När det är dödsfall pga brott så är det polisen som ska ge dödsbeskedet till de anhöriga, vilket uppenbarligen har gjorts även i detta fall.

        Nja… polisen ska underrätta. Det gjorde dom.
        Men frågan är om dom borde gjort det – Betsy och Maria var varken gifta eller skrivna på samma adress, så Maria betraktas inte som närstående. Inte konstig regel, tänk va många ”närstående” det skulle kunna dyka upp då kändisar går bort.

    Det får inte gå till såhär ? hur kan man inte ha ett system eller rutin för avlidnas anhöriga??

    Har svårt att hålla tillbaka tårarna av att läsa detta. fyfan vilket trauma

    Låter som sista steget är en anmälan till IVO.

      Eller uppdrag granskning.

      Nya ks lär väl ha ungefär 5000 prickar hos ivo. Gör ju ingen skillnad.

        Karolinska tar nu emot patienter från region Norrbotten pga det finns inte personal att genomföra livsviktiga operationer. Så helt kassa är de inte tänker jag.

          Personalen är antagligen helt fantastiska. Åtminstone de flesta. Kompetenta, utbildade, vettiga människor som sökt sig till ett yrke där de får hjälpa människor – trots att de allt som oftast är underbetalda, överarbetade och maktlösa inom sitt arbete.

          Det är ju ledningen som är keff. Borgarna som tagit beslut, alla som bestämt hur det ska se ut och funka som uppenbarligen aldrig jobbat inom sjukvården, resurserna som åker ner i privata fickor eller lägga urbota korkade grejer istället för sådant som faktiskt skulle underlätta för personalen och garantera en bättre och säkrare vård.

            Personalen är också värdelös, min pappa åkte in för en hjärtattack och först slog de upp sår på honom vid en förflyttning (pappa är förlamad). När dessa sår sen blev värre och han bad någon kolla dem så byte de bara lakan. Det var när han sedan flyttades till Danderyd sjukhus som personalen noterade att såren hade blivit stora och svarta!

            Han höll på att dö framför mig pga blod förgiftning av dessa sår, fick ringa ambulans. Han har behövt genomgå ett 50-tal operationer för att fixa såren. Operationer där de tillslut fått återuppliva honom för att kroppen klarar inte sövning längre. Han har behövt ligga ner i en säng, på sidan, i 1,5 år pga av dessa sår. Så nej personalen är totalstopp värdelös och har tagit pappas hälsa och liv i snart 2 år.

              Visst kan din pappa haft otur och stött på sämst personal som bara är dåliga oavsett, men det där kan ju dock också ha med ledning och organisation i grund och botten att göra. Är arbetsplatsen uselt organiserad och ledd så kommer de aldrig lösas även om du har extremt kompetent och duktig personalstyrka, det usla sipprar ner liksom.

          Bemanningspersonal räddar region Sthlm

      Vem ska anmälas till IVO och varför?

    Fy fan alltså! Jag vet inte vad jag ska skriva. Tårarna bara rinner. Verkligen all kärlek och styrka till de anhöriga.

    Men vad håller sjukvården på med!!!

      Undrar detsamma. Ssk sen många år, ångrar mitt yrkesval som många med mig pga helt jävla ohållbart system.

        Nu handlar ju visserligen detta om dödsbesked, men det är ju inte bara där svensk sjukvård brister. Vad krävs för att man ska bli tagen på allvar? Vem prioriterar de?

      När det är dödsfall pga brott så tar polisen över både vad det gäller dödsbesked och hantering av kropp.
      Tråkigt att de anhöriga faller mellan stolarna.

    Detta är för djävligt och det måste få ett slut. Problemet är tyvärr inte begränsat till NKS utan ett flertal myndigheter och samtliga politiska partier bär ansvar. En del för att de inte protesterat tillräckligt högt. Andra för att de bara jamsat med för att behålla sin egen makt och den tredje gruppen som är för återinrättandet av klassamhället. Det är vart vi är på väg och vi har redan etablerat 4 tydliga grupperingar. Vi har de rättslösa som är längst ner i näringskedjan. Grupper som inte blir insläppta i samhörigheten hur gärna de än vill. Denna grupp utnyttjas både av legitima företag och av kriminella företag. Sedan kommer gruppen sjuka och arbetslösa. De är en del av myndighetssverige men får kämpa för sin plats och riskerar att bli utförsäkrade. Sen har vi gruppen som tillhör. Lojala arbetare och tjänstemän som vill göra rätt för sig men som inte alltid får den hjälp som de behöver. Högst upp har vi gruppen som företagen slåss om de sk talangerna. Inte nödvändigtvis välutbildade men duktigt nätverkade med rätt personer. Ofta har de hög lön men gör inte många knop för att förtjäna lönen. Denna grupp har tillgång till allt de önskar.

      Anonym 14:35. Vill du bli min bästa vän?? Jag känner så ofta att se detta och bry sig är tröstlöst. När jag läser politiska diskussioner i gruppen för min hemstad på fb känns det nattsvart, där alla som står för solidaritet hånas. Vi verkar vilja ha ett tydligt klassamhälle där liberaldarwinismen flödar. De människor som inte tillhör de två lägsta grupperna du nämner behöver helt enkelt inte varken se eller bry sig. Människorna under dem faller som käglor men det bekommer inte dem, för det är alltid bra att ha tydliga mål för förakt.

        Om inte anonym vill så vill jag bli din vän ❤️

    Fy fan vad dåligt. Jag arbetar inom en hemtjänsten som även har larmuttryckningar och att meddela anhöriga om det hänt något är självklart (såvida personen inte sagt något annat). Ibland finns inga kontaktuppgifter till några anhöriga men då gör man allt man kan för att få tag i dem. Man söker på internet, man ringer till arbetsplatsen och man SKIPPAR sin lunch etc. För mig är ”uppdraget” inte avslutat om inte alla inblandade fått korrekt information.

      Namn och nummer till anhöriga (eller annan kontaktperson) står väl i vårdpappren för varje kund? Trodde att sådant krävdes för att få hemtjänst.

        Finns många som har två olika hemtjänstutförare, en för daghemtjänst och en för natthemtjänst. Har själv varit med om att natthemtjänsten (kommunens egen) har skickat min mamma till sjukhus utan att meddela varken anhöriga eller daghemtjänsten. Daghemtjänsten ringde mig smått panikslagna för att meddela att min mamma var försvunnen. Efter några samtal hit och dit lyckades jag lokalisera min mamma på en akutmottagning och ringde sedan natthemtjänsten för att fråga vad de visste om detta och det visade sig att det var de som ringt ambulans och skickat in henne utan att meddela någon.

          Jag har varit med om tvärt om, där hemtjänsten ringde anhörig istället för ambulans, och väntade tills anhörig kom fram för att anhörig skulle ringa ambulans, den sjuka personen dog nästan medans hemtjänsten bara satt och kollade på. Eftersom hemtjänstens ansvar var att kontakta anhörig, inte att bedöma om personen behövde ambulans…

            Men sweet Lord… Jag slutar aldrig att förvånas…

            Och för att förtydliga: jag tycker inte att det var så farligt att hemtjänsten inte kontaktat mig eftersom det var mitt i natten. Det var mer synd om daghemtjänsten som var tvungna att leta igenom hela lägenheten och bli nervösa när de förstod att hon var försvunnen.

              Ja, jag tycker det är lika illa att inte kontakta anhöriga som att inte ringa ambulans. Tex tänk om de enbart ringt ambulans och vi inte fått veta att hon låg jätte sjuk på sjukhus istället?

              Vi byte hemtjänst, och nästa vända hon blev så dålig ringde dem ambulans först och fick iväg henne till sjukhuset, och sen ringde de oss anhöriga <3

      Hanna – sådana som du är guld värda!!!

      Verkligen inte min erfarenhet av hemtjänsten. Pappa dog, hemtjänsten kontaktade inte oss anhöriga. Fanns inget dokumenterat att han inte ville att vi skulle kontaktas, tvärtom så hade vi regelbunden kontakt.

      Troligtvis är de flesta av dessa dödsfall naturliga dödsfall och då är det precis som du skriver vårdens ansvar.
      Men när det finns en brottsmisstanke så tar polisen över. Det är polisen som ska leta reda och kontakta anhöriga och meddela dödsbud. Det är även polis- och åklagarmyndigheten som får ansvaret över hanteringen av kroppen, och det är endast de som kan ta beslut om tex rättsmedicinsk undersökning.

    Jag är inte alls förvånad. Jag har aldrig varit med om mindre empati än från vården. Att ringa till vården är en mardröm. Oftast svarar en sur person utan någon förståelse och medkänsla. Vårdpersonal, och speciellt de som svarar i telefon/reception, och även läkare, saknar många gånger empati, förståelse och medkänsla. Det ställs ju inga krav på vårdpersonal, så som det görs med t ex Poliser. För att kunna bli polis krävs det ju extremt mycket. Tyvärr så kan vem som helst hamna i vården och vem som helst kan bli t ex läkare. Och det märks också.

      Tycker det är så sjukt hur personal kan bete sig, som medmänniskor alltså. Har de själva aldrig varit oroliga och ringt in och frågat om en närstående? Aldrig själva varit oroliga för sin hälsa? Jag jobbar själv i sjukvården och JA det är tungrott ibland och många rutiner som måste följas som säkert kan uppfattas som extremt stelbent. Men att prata med en vänlig röst kostar inget och det tar inte längre tid än att vara otrevlig. Undrar om det nästan är för att personalen vill bevisa att vi har så mycket att göra och kom inte här och stör. Men man kan ju vänligt svara lite snabbt (läget är stabilt, hen håller på att undersökas etc) och be personen ringa upp om det är extremt mycket att göra. Fattar verkligen inte. Eller att ingen i personalen här frågade om/vem som underrättat anhöriga? Eller som skrivet här ovan, att personalen som säger hejdå till en patient som skrivs ut, att de inte frågat om hen har några frågor innan de går? Även om det kanske inte finns någon rutin, är det väl vanligt förnuft?

      Jag jobbar på en akutmottagning och i mitt uppdrag ingår det att ta emot samtal från anhöriga. Ledsen om du stött på otrevliga människor, jag försöker alltid vara trevlig men dessvärre kan vi inte alltid ge ut information till ”vem som helst” pga sekretess. Vill inte riskera förlora jobbet för att jag ger ut info till fel person, vilket har hänt (inte mig tack o lov)… i vissa fall kan det hända att man nog upplever att man får dålig service pga man kanske inte får veta nåt, men det kan ju då bero på just att personen i luren inte får/inte vet om den får säga nåt till dig… Bara en tanke!

        Men då förklarar man väl det, att sådan information inte får lämnas ut?

          Självklart ska man göra det! Synd om inte andra gör det

      Problemet på en vårdavdelning är att jag som sjuksköterska kan ha 15 patienter ett pass. Om varje patienter har en anhörig som ringer in med frågor så skulle en väldigt stor del av min arbetstid gå åt till att sitta och prata i telefon istället för att vårda mina patienter. För tro mig, det är SÅ många anhöriga som har hundra frågor om saker de inte förstår och det tar en himla tid att förklara allt. ”Vad visade proverna? Vad betyder det? Kan det bero på den här medicinen? Min granne sa att hon hade en medicin som gav denna biverkning, stämmer det? Jag läste att man kan byta denna medicin mot denna?” Osv.

      Varje minut jag pratar med någon anhörig i telefon är en minut som jag INTE hinner dela läkemedel/ förbereda för röntgen / sätta en infart / ge blod / osv.

        Om det är den typen av samtal du får så förstår jag absolut att du måste sätta ner foten, det kan ju pågå hur länge som helst. Vi är rätt tydliga med att inte diskutera behandlingen på någon djupare nivå utan då får de istället planera in samtal med ansvarig läkare. Däremot ett kort samtal om hur patienten mår till närmast anhörig (som sedan kan informera andra om det behövs) är lättare att hålla vänligt.

    Så oerhört fruktansvärt för de anhöriga.

    Glöm inte att det är val i år.

    När man behöver hjälp, fast inte vet var man ska vända sig så vill man prata med en människa. En som kan sitt jobb eller åtminstone kan vägleda en åt rätt håll om hen inte själv kan hjälpa. Att få det är en raritet nuförtiden. Oftast är Google ett bättre alternativ, och den utvecklingen ogillar jag starkt.

    Glöm inte att rösta bort Moderaterna i Stockholm som styrt sjukvården i snart 17 år.

    Kände att det var väldigt svårt att greppa inlägget i början eftersom den förutsatte att man redan visste en massa grejer. Och när jag sen kom till att den här Betsy dött så försökte jag febrilt förstå vem det är. Var det hennes barn? Skulle hon skriva på det här sättet om det varit hennes barn? Var den en vän, en syster, en mamma? Eftersom jag själv har så svårt att förställa mig en familjemedlems död så var jag i några sekunder inne på att hon pratade om sitt husdjur?! Mitt fokus hamnade helt fel, när jag egentligen borde ha fokuserat på hur otroligt värdelös och skadlig NKS bevisligen är för den enskilda människan. Det hade varit bra med en kort bakgrund, t.ex. vem skribenten är, vem hon skriver om och deras relation – speciellt när det handlar om så här pass allvarliga saker och speciellt när man inte bara kan klicka sig vidare att ta reda på själv. Då hade det varit mycket lättare att ta till sig inlägget redan från början.

      Jag tyckte tvärtom att det inte spelade nån roll vad för relation människan hade till Betsy eftersom det framgick mer än tydligt att det var någon som stod henne nära. Ett husdjur hade man nog inte letat efter på Karolinska.

        Klart jag vet att man inte behandlar husdjur på NKS. Försökte illustrera hur mina tankar gick när allt fokus hamnade på att identifiera relationen. Att stå någon nära betyder inte alltid att man är anhörig.

          Tänkte precis som du, inte så konstigt när man inte visste deras relation….

      Relationen kan ju faktiskt vara viktig, eftersom de troligen inte får lämna ut uppgifter till någon annan är familj och släkt. Så var hon ”bara” en vän kan det ju vara att de inte får ge henne information?

      Men du ser väl att det är ett facebookinlägg från någons vägg som delats? Det handlar om en privatperson och hennes flickvän, inga kändisar och det är riktat till deras vänner på facebook. Att du inte får en bakgrundshistoria är inte konstigt eftersom inlägget från början var riktat till dig.
      Vidare är din kommentar empatilös och illa formulerad. Tänk innan du skriver. Ingen ska behöva läsa att du tror de pratar om ett husdjur istf en partner.

        16.07 och 18.38-inläggen var inte alls menade som empatilösa, hon förstod inte relationen vilket inte jag heller gjorde eftersom jag inte visste vad som hänt. Inte konstigare än så. Hon jämför definitivt INTE den avlidna personen med en hund!

          TS här – tack, du förstod precis!

        Det är väl det som är poängen? Att inlägget var riktat till vänner och alltså förutsatte att man redan visste saker. Och när det tas upp på en blogg där läsarna inte har någon som helst relation till skribenten så kan det passa med en bakgrund/kontext. För visst förstod du att bakgrundsdelen var riktad mot den här bloggen och inte den ursprungliga skribenten?

    Hejdå, Moderaterna i Stockholm. Jag slutade i och för sig att rösta på er regionalt redan när det uppdagades vilket grandiost ekonomiskt fiasko NKS var, och inte fan har det blivit bättre. Skäms!

      Säg ett parti som hade gjort det bättre??

      .. nej juste ingen

        Men nu är det Moderaterna som har sänkt NKS, ingen annan.

        Moderaterna har lett sjukvården i Stockholm under flera år så jag håller med anonym. Det behövs en politisk förändring.

          I 17 år!

        Tror fan en cirkusapa hade löst det bättre…
        Men om du har lust så ta dig tid och fördjupa dig lite kring hur hela bygget kring karolinska med fuskfakturor och ”svågerpolitik” gått till. Du kan även läsa på vilka beslut som tagits när Filippa Reinfeldt var inblandad i beslut som rör sjukvården i Stockholm, samt att leta reda på alla idiotiska/iskalla uttalande från Svenonius. Fattar inte hur hon kan sitta kvar??
        Det är så orimligt mycket skattepengar som slukats av det bygget och som dessutom kantats av skandaler och fiaskon. Men om du fortfarande tycker att M har gjort ett bra jobb i Stockholm ja då är det ju bara att rösta på dom…

          Bra där, K! ?
          Det är ofta det skrivs om hur usel vården är i Sverige, när det egentligen handlar om hur usel den är i Stockholm.
          På många platser i Sverige fungerar vården bra, men det är stockholmarna som hörs och de har ingen koll på hur det är någon annanstans.

            Det är lika uselt i Göteborg. Att hamna på akuten på Sahlgrenska önskar jag inte ens min värsta fiende.

        Vänsterpartiet. Sossarna är tyvärr lika illa (idag, historiskt var de bra).

    I Nyköping tappade de bort ett avlidet barn. Så föräldrarna fick aldrig ens begrava sitt barn ?

      Hur tappar man bort en avliden person?! Helt sinnessjukt!

        Barnet råkade nog anonymt skickas till krematoriet. Kroppen fanns iaf inte kvar.

    Tror tyvärr att det är dåligt överallt. När min man dog i en olycka där hans bror var med och överlevde blev han utskickad från sjukhuset nedkyld utan skor mitt i natten i kyla trots chockad och nedkyld (hade 34 i temp). Inger lugnande eller något trots att de kommit in bara några timmar innan. Att få svar av sjukhuset eller någon direkt hjälp via 112 fick man ju inte heller…

      Nej men fy så hemskt!

      Beklagar så mycket vad du och din familj går igenom ❤️

    Vidrigt. Ingen ska behöva gå igenom det där. hoppas innerligt att moderaterna blir av med makten över sjukvården i sthlm. Fattar inte hur Svenonius mfl kan sova om nätterna.

      Bort med moderaterna överallt!

      Mina båda föräldrar har riktiga mardrömshistorier från vården och de bor i en S-ledd kommun. Det är lätt att vilja tro att det bara är i Sthlm det är dåligt men problemen finns runt om i hela landet och har gjort en lång tid. Tycker så synd om alla som drabbas och som behöver jobba under dessa omständigheter.

        Det är inte kommuner som styr vården, det är regionerna. Sedan förra valet är det 12 regioner som är borgerligt styrda, 1 som är vänsterstyrd och 8 med blocköverskridande styre.

      Svenonius den lilla f****n!

    Fick upp det i mitt facebookflöde idag. Jag finner inga för vilken hemsk situation jag tycker att det är. Hur kan man inte ha rutiner för hur man kontaktar anhöriga. Bara att det enligt sjukhuset inte finns några rutiner borde vara en avvikelse i sig. Så där får det bara inte gå till. De som hamnar i kläm är de anhöriga som inte får information i en fruktansvärt sorglig händelse.

    Det är val i höst. Det är upp till stockholmare att styra upp de borgerligas slakt av sjukvården i Stockholm. Googla Irene Svenonius så kommer ni bli mörkrädd av hur korrumperade och kalla politiker kan bli, och hur korkade de är som tror att de borgerliga skulle göra nåt för att ändra på detta.

      Det är inte bättre med sjukvården i S-styrda områden…

        Det finns knappt dock.
        Borgerligt styrda: 12
        Vänsterstyrda: 1
        Blocköverskridande styre: 8

        Finns ju bara en röd region: Västerbotten. Och om jag ska gå efter vad jag har hört så fungerar vården faktiskt bättre där än på de flesta andra ställen. Dessutom.

          Hahahha!! Då har du nog hört fel!!!!
          Mvh en regionanställd som går på knäna pga få vårdplatser få läkare få ssk få usk få chefer lite pengar men ett ökat söktryck. Bland de sämsta lönerna i landet har vi dessutom

    På Nya KS är även personalen robotar. Blev skickad från ett mindre sjukhus med min son på 7 månader då han behövde ligga på intensiven. Vi föräldrar blev utkastade, vi fick även sitta helt ensamma i ett rum på en tom avdelning en hel dag och vänta på en ambulans för transport till annat sjukhus. Det kom ingen ambulans och vi gjorde oss redo att få stanna på det rummet då det fanns extra säng där. När vi sa det så flyttade dem tillbaka honom till intensivsal trots att han inte behövde intensivvård då och körde iväg oss föräldrar återigen. Personalen var otroligt otrevlig mot oss och gav inga svar på varför vi fått vara ensamma i ett rum hela dagen sedan helt plötsligt ska han till intensivsal. Jag hoppas innerligt att jag aldrig behöver ha med dem att göra mer. Grinade i ambulansen därifrån av lättnad, börjar fortfarande gråta när jag tänker på det. Sån skillnad på vårat hemsjukhus där dem bäddade i ordning sängarna åt oss så vi kunde sova tillsammans hela familjen.

    Det här handlar inte om läkare som gör fel, att läkaren sagt att ”det föll bort” är ju bara ett försök att förklara det som egentligen fallerar, nämligen själva systemet. Traumakirurgers uppgift är inte att ringa eller diskutera med anhöriga! Däremot ska sjukhuset meddela polisen som sedan tar den kontakten och som jag förstår det som hänt är det allstå de som inte gjort sitt jobb – och det känns oseriöst att läkaren smutskastas på det här sättet, Bland annat insinueras ju att läkaren inte skulle ha gjort allt för att rädda den skadade kvinnans liv men självklart har han gjort det! Vad är det för jävla dumheter – och om någon skulle kunna anmälas är det den som vräker ur sig den typen av anklagelser utan att veta något om vad som hänt och i vilket skick patienten var.

    Missförstå mig inte – självklart har något gått fullkomligt snett i den här situationen men det handlar inte om läkarens jobb. Den anhöriga som skrivit inlägget Bloggbevakning relaterar hamnade naturligtvis i svår chock men det ursäktar inte att hon vräker ur sig skit mot den som inte har att ta det ansvar hon har rätt att utkräva.

      Ja det kan ta tid för poliserna att meddela..
      Det märkte jag nämligen då jag fick ett dödsbesked på en kväll när det hade hänt på dagen. Vet inte hur snabbt poliserna ska meddela, och då var det också ett ärende till rättsmedicin så det var poliserna som gav mig besked.

        De ska meddela så snart det går, men inte så snabbt att det kan bli fel. Identiteten måste vara helt fastställd och man behöver ha 100% koll på att det är rätt anhöriga som meddelas. Detta kanske låter enkelt men kan i verkligheten vara mer komplicerat än man kan tro. Satt själv en gång med några anhöriga i väntan på identifiering och som själva var helt säkra på identiteten (utan att få möjlighet att se kroppen än) men polisen var ännu inte helt säkra (efter en brand). Det tog fem timmar innan slutgiltigt besked kunde ges.

          Fast i mitt fall så var identitet fastställd då personen bodde på ett boende och personal skulle inte ringa o meddela dödsfall. Utan det gjorde polisen sen, många timmar senare.
          Säger inte att det är något fel bara att det tog många timmar. Förstår att poliserna åker så fort de har möjlighet.

            Då hade det förmodligen att göra med att poliserna hade andra mer akuta larm de behövde åka på först.

      Fast nej, dör en person på ett sjukhus är det inte polisens uppgift att underrätta anhöriga. Då hade polisen inte gjort annat…

        Det kanske beror på dödsfallet? Ifall rättsmedicin blir inblandade tex?

        Om det är en person som dör vid en olycka är det polisens uppgift att ta reda på vilken anhörig man ska kontakta och kontakta den. Det vore ju fruktansvärt om sjukhuset ringde och gav dödsbesked till fel person.

      Innan du skriver en så lång kommentar kanske du borde ta och läsa texten?
      Det står att polisen meddelade de anhöriga om att personen dött, men att hon ville veta vad hände? var personen död när hon kom in? hon hade helt enkelt frågor till den behandlande läkaren som polisen inte kunde svara på. Och det ska en läkare kunna få tid över att sätta sig ner och svara på.

      När en anhörig plötsligt dog på ett sjukhus satte sig den behandlande läkaren ner med oss anhöriga och prata om hur det gått till, vad som hänt, vad som skulle hända nu (obduktion för att utreda dödsorsaken), och för att svara på ev frågor. Det är så man ska göra när en människa dör på ett sjukhus.

    Men kanske det faktum att de inte var sambo, ej skrivna på samma adress, är en förklaring? Hur får ens sjukhus reda på anhöriga om de bor isär, tänker jag

      Var de bara tillsammans så är det ju inte konstigt om sjukhuset inte lämnar ut uppgifter till henne, de har ju sekretess och går ju inte att bevisa att de var sambos. Hon får ju då gå via släktingar.

        Dom hade ju inte kontaktat anhöriga överhuvudtaget och hon försökte ju komma i kontakt med sjukhuset vilket var omöjligt. De såg sedan att hon försökt komma i kontakt med dom, men såg ändå inte till att hon kontaktades. Nu fick hon och barnen inte ens ta farväl.

          Det står ju inget ifall de hade kontaktat föräldrar, syskon eller liknande? det står ju bara att hon ville prata med läkaren om vad som hänt, men hade svårt att få tag på läkaren.

          Nej för det är i dessa omständigheter polisen jobb.

      Nej det är inte förklaringen, eftersom polisen ju kontaktade henne.

    Helt otroligt att saker och ting inte förbättras. Vad krävs för att det ska sluta gå till på det här sättet? Lider oerhört med hennes anhöriga, man ska bli omhändertagen vid en sån här händelse, inte behöva jaga runt själv. Polisens arbete här verkar ju vara under all kritik också, hur kan de inte ha mer information än ”Betsy är död”?! 2017 gick min pappa bort hastigt och jag fick förvisso ett dödsbud ganska omgående av en läkare, men över telefon vilket de inte får göra. Därefter kom polisen för identifiering och sa åt oss att vi kunde sitta kvar (man får egentligen inte alls sitta kvar om man inte ber om det då det kan vara obehagligt, vilket det var), men istället för att bara kolla hans körkort som vi hade plockat fram åt dem och jämföra så började de riva och slita i pappas kropp och kläder. Önskar så att vi hade haft ork för att anmäla både polisernas agerande och akuten för hur de helt frångick rutinerna med dödsbudet, men vi var så totalt krossade att vi inte klarade av det då, och nu är det för sent. Känns hemskt att man ska behöva göra ett exempel av vård/polis/etc för att det inte ska behöva drabba några fler, för uppenbarligen fungerar det ju inte i många fall.

    Det finns tyvärr många människor som inte förtjänar titeln läkare. En läkare måste inte bara kunna vårda den fysiska kroppen utan läka människan också. Jag kan inte räkna alla de gånger jag har väntat på att en läkare ska höra av sig men ”det föll bort”. Att be om ursäkt faller dem inte in, det är väl ett tecken på svaghet. En läkare har också ljugit och sagt att han har hört av sig, men jag kan ju se vilka som har ringt… Då har jag frågat vilket nummer han ringde, men då blev han arg och ville inte tala mer om det. Jag kommer också ihåg den frustration jag kände när jag fick ringa runt och leta efter en anhörig som tagits in på akuten, men på vilket sjukhus? I en sjukhusväxel kunde de inte svara på om min släkting var på sjukhuset, utan då måste jag själv ringa till alla möjliga avdelningar själv! Vilken mardröm det var!

    Rösta bort de korrupta Moderaterna i regionen. Svenonius make var involverad i nya KS, så hon är mer än korrupt.
    Deras vansinniga tilltro till privatiseringar, som att de som bara vill tjäna pengar skulle känna ngt samhällsansvar?! ? Se bara vad som hänt med Svenska skolan.

    Vad är det för jönsar som jobbar där?
    1) läkaren – empatilös person utan grundläggande förståelse för människan? Ska en sån verkligen ha ett sånt jobb?
    2) utredaren – som konstaterar att rutin saknades och därför inte kunde brytas mot – hur kan man inte bara erkänna misstaget och rätta till det genom att införa en sådan rutin??

    Varför har de inte bara laddat ner mallar till såna här styrdokument???

      Alla beslut som rör om den avlidne ska till rättmedicin tas av polis- eller åklagarmyndighet. Dvs ej av sjukvården.

    Förstår att detta är något fruktansvärt att behöva gå igenom.
    Men, om en person skadas i en olycka och kommer in ensam med ambulans till akuten och sedan avlider där – vilket ansvar har sjukvården att söka fram eventuella anhöriga? En sak om man är gift, då kommer det upp vid en personsökning och givetvis ska maka/make då sökas. Självklart är det då polis som ska kontaktas och få i uppdrag att hitta anhöriga.
    Jag har själv behövt ha alldeles för mycket kontakt med kirurger genom åren, då vårt yngsta barn var svårt sjukt. I de första kontakterna kunde jag störa mig på kirurgernas kalla bemötanden, men ändrade mig allteftersom. Hellre att en kirurg är expert inom sitt område, med fullt fokus på att rädda liv, än att de är bra på att ta anhöriga…

      Alla beslut som rör om den avlidne ska till rättmedicin tas av polis- eller åklagarmyndighet. Dvs ej av sjukvården.
      Det är polisens jobb att lämna dödsbud när dödfallet är ”onaturligt” (som i detta fall, pga brott), inte sjukvårdens.

        Man utför rättsmedicinska obduktioner också för att utesluta brott, det är det vanligaste och verkar ha varit fallet här (eftersom det står om en olycka överallt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.