Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

863 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tut tut. Nu är det fredag igen!

   Jag har ganska plötslig blivit mörkblå i ögonvrån. Rejält. Å det formar sig som en kant ner under ögat. Jag kan leva m rynkor och annat tjaffs men det här e inte kul. Fyller 50 i dec men har aldrig sett ut som min ålder. Förklimakteriet hägrar med svettbad varje natt och hoppande mens.
   Vad göra åt mööörka ringar å svettbad? Biodynamiskt elller kemiskt m hormoner.
   Ge mig allt ni har! 🥰

    Tut tut?

     😅❤

    Testa att följa din kropps ålder vettja o använd bra concealer tex från NARS lr Tarte . Njut av att du får äran att åldras, inte alla som har den turen.

     Tack för ditt råd 🥰
     Jag njuter dick inte av att vara blå under ögonen. Concealer hjälper inte i det här fallet.
     Å klimakteriet utgår jag från att du inte kommit till än 🤗 med nattliga bad i svett. Det finns inget njutbart i det.

      Tror hen bara försökte vara positiv 🙂 Har varit i klimakteriet tre ggr (kemiskt) pga medicin (är 33 år). Fick Activelle utskrivet som östrogen, hjälpte mot svettningarna! Prata med din gyn 🙂

       Tack 🤗🥰

    Tror det finns nån filler behandling som med ett material som även blir ljust under huden som ska hjälpa. Men är ju nålar och dyrt så det kanske man inte är så pepp på.

     Är villig att göra vad som just nu. Jag skiter i rynkor och åldrande men vill inte vara svart under ögonen. Täckstift hjälper inte 🤔 annars hade det funkat fint för mig 🤗

      Något så enkelt som att gå in i en butik, typ Kicks, och be om råd?

    Jag fick Novofem (låg dos) utskrivet mot nattsvett och dåligt humör då det från en dag till en annan blev som jag levde med ständigt PMS-humör och inte heller sov särskilt bra. Tog nån vecka eller två så var jag mig själv igen. Så för min del var det toppen.
    Mörka ögon vet jag inget om men vill gärna veta hur jag ska komma åt rynkorna under ögonen… 😉

     Tack 🤗 ska kolla upp. Ja det är verkligen som pms hela månaden 😅

   NOUUUUT NOOOOOUT

    Pingu!

   Du menar noot noooot?

  Har ni gjort en orosanmälan någon gång? Vad fick er att göra den i sånt fall?

   Bara genom jobbet. Privat nej.

   Ja. Barn som blev fysiskt och psykiskt misshandlade av sin pappa.

    Så genomhemskt! Starkt gjort av dig

   Ja. Jag såg en granne skaka och örfila sin 6 årige son samtidigt som hon var uppenbart påverkad av någonting.

   Ja, via jobbet. Missbrukande förälder med flera barn som levde i misär. Blev möten med soc, sen hände ingenting.

    Definiera misär

    Hur fick du reda på att inget hände?

     Misär i det här fallet. Inga sängar, inga lakan, sällan rena kläder, dåligt med mat, påverkade föräldrar(knark) och andra vuxna i hemmet, barnens behov tillgodoseddes inte alls…osv osv…
     Inget hände iom att det ansågs viktigare att mamman skulle få ha dessa barn hos sig(hon hade andra omhändertagna. Pappan var inte med i bilden) än att barnen skulle få en dräglig uppväxt.

   Jag skulle vilja göra det på en familj i min närhet men vågar verkligen inte.

    Vad gör de som får dig att vilja det?
    Gör det, för barnets skull❤️

     Kan berätta kort så kan ni bedöma om det ens är läge för en orosanmälan.

     Pappan röker på dagligen och är allmänt passiv. Samtidig som han är passiv kan han även bli extremt aggressiv. Vet tex att han en gång börjat skrika på mamman o ena barnet mitt i natten för att barnet inte sov. Barnet i fråga är autistiskt och sömnen är ju oftast som den är då.
     Båda föräldrarna tycker barnen är det absolut jobbigaste som existerat och nu när förskola varit stängd har föräldrarna velat anlita nannys, trots att båda är hemma och inte arbetar.
     Dom vill ha barnen på förskola 8-17, trots att ingen jobbar.
     Barnen är aldrig ute, alltid tv på.
     Förekommer stora bråk mellan föräldrarna ofta.

      Du orosanmäler och du gör det anonymt om du vill. Det är faktiskt din plikt som medmänniska till det där barnet!

      Låter ju som alla i den familjen skulle må bättre av att t ex få en familj som avlastar. Vet du om de har någon frivillig kontakt med soc?

       Exakt min tanke, en stödfamilj hade varit optimalt. Har själv erbjudit mig men förstår såklart att det inte är något man vill göra i första taget.
       Nej inte vad jag vet faktiskt.

        Återigen socialsekreteraren. Stödfamilj låter som ngt som enbart behandlar symtomen dvs bristande stimulans för barnen. Pappan blir inte mindre missbrukare för att en annan familj avlastar.
        Snarare behöver han sluta röka på dagligen, det brukar också i sig medgöra mer ork att vara med sina barn. Samt en bättre ekonomi och möjlighet att hitta på aktiviteter.

      Socialsekreteraren nedan här.
      Det du beskriver är absolut i linje med mkt som inkommer. Att en förälder röker på dagligen är ju att betrakta som missbruk och är ju absolut ngt som kan föranleda en utredning. Därtill bråken och bristande stimulans som också är riskfaktorer.
      Om jag skulle ge ngt tips så är det väl att om du vill göra en orosanmälan aå fokusera på just de sakerna som du skriver som är riskfaktorer
      Att föräldrarna tycker barnen är jobbiga och vill ha dem på förskolan och anlita nannys är ju såklart tecken på ngt men säger ju inte aå mkt i sig, så fokusera på det andra enligt mig.
      Du har ingen plikt att anmäla. Det har bara personer som i sitt yrke har anmälningsplikt.
      Men du kan förstås hjälpa barnen på detta sätt. Det kan ju också vara så att socialtjänsten redan har kännedom om familjen och då kan ju ytterligare orosanmälan bekräfta och förstärka oron.

       Tack snälla för bra och utförligt svar!
       Som tillägg till ditt svar ovan så är inte ekonmin bristande, tvärtom har de extremt god ekonomi och jobbar inte för att de inte behöver.

       Tack igen, det uppskattas!

        Ja okej. Dagligt cannabisbruk landar ju ofta på iaf ett par tusen i månaden, absolut minst. Men det är ju tur att ekonomin håller.
        Om man är fullt frisk och inte arbetar pga att man har det gott ställt så ska det också tilläggas att det är extremt osannolikt att socialtjänsten skulle gå in med ngn form av kontaktfamilj för avlastning..
        Du skriver ju dock att ena barnet har autism och beroende på ålder så kan det ju hända att barnet har rätt till insatser via LSS, drt vill säga genom Funktionsstödsenheten inom socialtjänsten (kan heta olika i olika kommuner). Dit behöver man ju dock vända sig själv som förälder och ansöka om insatser.

      Växte upp med exakt den pappan! Önskar att någon orosanmält för det var ett helvete. Folk fattar inte hur det är att leva med detta missbruk påtvingat sig som barn. Och tyvärr blir det bara värre… snälla oroasanmäl.

    Du gör det ju anonymt

    Kom ihåg att inte uppge ditt namn när du gör anmälan, om du vill kunna vara anonym.

    Du kan göra anonymt

   Jag jobbar som socialsekreterare på en mottagningsenhet för barn och unga dvs enheten som tar emot, skyddsbedömer och förhandsbedömer orosanmälningar. Så om det är något du undrar över eller tänker på så kanske jag kan svara.

   Ja. Pga förälderns missbruk.

   En liten påminnelse till er som gjort inom arbetet (framförallt) – tänk på sekretessen. Berätta inte på ett forum här om ärendet.

    Man har ju dock inte brutit sekretessen om man säger ngt så allmänt som ja pga missbrukande förälder.
    Kan ju omöjligt härleda det till vilket barn det gäller

     Absolut! Men kan finnas de som vill skriva mer detaljerat, det va de jag tänkte på 🙂

   Ja pga tecken på missbruk och osanitärt boende, alltså såpass smutsigt att man blir sjuk av att vistas där

   Nej det har jag inte gjort men jag har blivit anmäld än gång, av sjukhuset, eftersom jag blev inlagd på en psykiatrisk avdelning. Tyckte inte det kändes som något dåligt utan som ett tryggt, fungerande samhälle. Både då och nu i efterhand.

   En gång. En släkting visade sig gå på diverse droger och har tre små barn. Inte den bästa miljön för tre små barn så valde att anmäla.

   Ja, mot en granne som jag misstänkte hade psykisk ohälsa och inte fick vård för det. Några månader senare brände han ned ett hus och får nu rättspsykiatrisk vård.

   Ja, hörde en granne skrika och slå sina barn

   Via jobbet många gånger – privat två gånger.

   En gång för att ett grannbarn ofta satt utomhus (även på vintern) utan ytterkläder ”för att pappa var arg och mamma sagt att barnen inte skulle vara inne då”…

   Och en gång för att en kompis till min son hade massa blåmärken och när jag frågade vad han gjort så ville han inte berätta men sa samtidigt att det kommer nog bli bättre nu för jag har kommit på att jag kan ta med mig min lillebror och gå ut och ibland får farmor hämta oss mitt i natten när pappa bråkar med mamma”…

    😢💔

    Hur gick det sen?

     I första fallet så flyttade föräldrarna isär kort efteråt och mamman fick vårdnaden om barnen.

     I andra fallet så fick barnen bo hos sin farmor och farfar – föräldrarna lever fortfarande tillsammans men får bara träffa barnen tillsammans med farföräldrarna.

     I båda fallen tror jag fler än jag anmält, i andra fallet så skedde flytt av barnen bara någon vecka efter att jag anmält och så fort tror jag kanske inte det går…

     Oavsett så är jag glad att jag anmälde😊

    Ni som anmäler sånt här är HJÄLTAR!!!! Tack för ert civilkurage ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Min son kissar i pottan men gråter och vägrar bajsa i den. Han har bajsat några gånger och får då oändligt med komplimanger och gottis men han gråter ändå nästa gång han känner sig bajsnödig. Tips?

   Han kanske helt enkelt inte är redo. För vems skull ska han bli blöjfri?

    Antagligen för sin egen skull?

     Mm verkar så

      Det är bra för barn att bli blöjfria, bland annat är det bra för att minska förstoppningsproblematik. Tycker inte man ska tolka alla motgångar som att ”barnet inte är redo” (vilket en del verkar bli först framåt skolålder om man ska invänta egna initiativ) utan ha lite tålamod.

      Vad betyder ens ”inte redo”? Massor av barn har problem eller oro inför att bajsa på potta kommer över det, och blir blöjfria.

      Det är ju knappast mindre besvär att ha ett nyligen pottränat barn än ett blöjbarn som förälder, så tror absolut de allra flesta pottränar för barnets skull.

       Tror man säger lite slarvigt att ett barn ”inte är redo”, men det kan ju handla om att just i denna tidpunkt/fas är det extra jobbigt med förändringar. Men det skulle ju kunna handla om andra förändringar också, ibland lämpar det sig inte och det är ju samma med vuxna och förändringar också, ibland är det lättare, ibland svårare. Så när folk säger/skriver att barnet kanske inte är redo så kanske det mer menas att man kan ta en liten paus och prova igen om ett par veckor eller nåt.

        Hmm nej jag har nog faktiskt hört det mer i sammanhang av att barnet inte är tillräckligt moget. Finns många som tycker att man ska invänta mognad och att barnet själv vill potträba. Att ta en paus eller att man inväntar lägliga förutsättningar är en helt annan sak, inga konstigheter.

    Han är 2 och 3 månader. Han verkar redo.

     Nej, han verkar inte redo om han gråter. Min son ville inte bajsa i pottan först, han fick en blöja då. Det gav med sig av sig själv sen. Stressa inte ditt stackars barn.

      Men snälla, vi använder blöja. Jag bad om tips, skrev ingenstans att jag tvingar honom på något sätt. Sätt dig ned.

       Tycker det var ett trist svar du fick. Vet även barn i 4 års åldern som absolut inte velat sluta med blöja. Tycker absolut det finns lägen då man ska pusha sina barn lite.

       Man kan vara tillräckligt gammal att sluta med napp eller blöja även om man själv tycker det är en kass ide.

       Min yngsta dotter ville inte heller gå på potta. Köpte ring till toan och hög pall så hon satt bekvämt. På en dag var hon blöjfri dagtid.
       Och helt ärligt förstår inte jag heller grejen med pottor. Tycker inte det är konstigt att det kan upplevas konstigt för barn.

     27 månader

      😂

   Har han ont i magen? Ge honom katrinplommonpuré varje dag ett tag

    Han mår bra i magen men är rädd av någon anledning. När han bajsat blir han glad men sen kommer oron när det är dags igen. Är rädd att diarré kan förvärra situationen.

     Är vanligt att barn är lite rädda för att bajsa, i synnerhet om de har historik av hård mage. Även vanligt att först lära sig kissa och senare bajsa. Ha tålamod och försök skapa det tryggt och lugnt och ha gott om tid och var själv inte stressad över det. De slutar med blöja till sist de flesta😉

      Tack, skönt att höra att det är normalt.

       Han kanske får någon form an prestationsångest? Om det blir så att ni lyfter och belönar väldigt mycket när han väl bajsar, så kanske han är rädd för att inte kunna bajsa och alltså ”misslyckas” och att ni då inte blir glada. Att det blir väldigt mycket press och förväntning kring bajsandet tänker jag. Prova att förklara att det är okej om det inte kommer något bajs, det kanske kommer nästa gång, att försök är lika bra som att lyckas, och att inte lyfta jätte mycket när han väl bajsar. Påpeka hur skönt det är att ha bajsat istället för tex hur duktig han är som har bajsat.

      För oss car det tvärtom att båda lärde sig först bajsa på toa och sen kissa.

   Det är vanligt att vägra bajsa pottan. Låt han bajsa i blöjan och låt det vara så några veckor. Pusha inte om pottan utan ge blöja när han signalerar att han vill bajsa. Sen peppa och motivera toaletten på nytt. Bara dumt att stressa fram, när han är redo kommer motivationen av sig självt. 💕
   (Jag vill inte låta otrevlig)

   Läste i en bok om potträning att för små barn som pottas så känns bajsandet som att tappa en kroppsdel, vilket är varför det är så läskigt för dem. De har ju aldrig känt hur det känns för blöjan har ju tagit emot förut.

   Min son grät i en vecka men han var iofs 3 år och kunde förklara att han ville verkligen sluta med blöja så vi körde på och efter en vecka som sagt så gick det över. Kämpa på om du verkligen tror barnet är redo men om det är för din egen skull så se till barnets bästa och avvakta tills barnet är större.

    Tack! Barnet är redo men bi har en byxblöja som backup. Har tålamod men tar gärna emot tips 🙂

    Barn är konstiga. Är det liksom inte värre att bli helt kladdig och äcklig i en blöja liksom? 😂🙈

     Haha eller hur, man skulle kunna tycka det ja 🙈😂

     Haha jag har tänkt på det med sömn. De vägrar sova och skriker och gråter tills de äntligen somnar, när en vuxen önskar somna på momangen men håller sig vaken pga telefon och/eller tankar. Sömn är ju så viktigt, hur kan bebisar/barn hata sömn?!?!?

   Min dotter blev blöjfri dagtid ganska precis vid 3 års ålder, men hon hade också svårare med nr 2 på pottan/toaletten. Då ville hon hellre ha blöja.

   Vi lät det bara bero och att hon fick ha blöja när hon önskade. Då gjorde hon det hon behövde och vi bytta blöja/gick från blöja till underkläder utan bekymmer. Jag tänkte lite att det var bättre att hon fick blöja än att hon blev förstoppad för att hon håller sig pga obehag.

   Så er son kanske också har en liten skillnad mellan behoven på pottan/toaletten och att det är jobbigare med nummer 2? Mitt tips är att inte känna någon stress, utan det kommer alldeles säkert 😊 Vet att man inte ska göra jämförelser med sitt eget barn, men ville ändå tipsa i all välmening 😊

    Tack Elia, vi kör också med blöja för att inte stressa.

   Hur går det om ni sätter honom på toaletten? Min dotter var blöjfri vid ca 1 1/2 år, men hon föredrog sitta på toan istället för pottan.

    Samma på båda tyvärr.

     Ok vad synd. Ni får fortsätta försöka. Ha någon bok liggandes i badrummet som han får kolla i när han bajsar? Kanske han kan tänka på annat?

   Testa lägg en öppen blöja i botten av pottan och se om det känns bättre. Annars låt honom bajsa i byxorna/kalsongerna några gånger så kommer han märka att det känns äckligt och förhoppningsvis vara ok med potta. Mina båda barn har gått direkt till toaletten med toasits, så ett till tips är att testa toaletten istället för potta. Låt barnet vara med när du och pappan bajsar i toaletten och visa bajset i toan (sorry om vissa tycker det är äckligt men det normaliserar mkt för barn att visa vad som är normalt som förälder). ’Så nu spolar vi så får bajset åka rutschkana ner i vattnet, vad kul! Vill du spola?’ typ så. Lycka till!

   Börja med toalettring, min bajsade inte heller så ofta i pottan och förstår det 😅

  Skulle vilja gå till en psykolog men känns som jag har för många anledningar för att gå genom vårdcentralen. Skulle behöva prata om så mycket och inte bara en specifik sak.
  Hur går man tillväga?
  Om jag skulle söka privat- finns det någon ni kan rekommendera i Stockholmsområdet?

   Du kommer inte få den hjälpen du vill ha, utan tror privat är rätt väg, kolla genom Ahum

   Kolla om du har möjlighet till samtal via din hemförsäkring. Brukar kunna ingå och då blir du matchad till någon som jobbar med just det du behöver. Dock tror jag det behöver vara en speciell orsak till att du söker, men kanske kan du hitta en sådan, Exempelvis ”relationsproblem” eller liknande

   Jag gjorde nåt form av ”matchnings-test” via Ahums hemsida och blev rekommenderad några stycken baserad på det, valde sen en utifrån vad jag kände passade bäst. Och hon var jättebra! Inte säkert hon skulle passa sig men du kanske kan göra testet!

   Se upp bara. Jag gick privat och efter några gånger kollade jag upp henne. Hon ljög om sin utbildning och jag blev några tusen kronor fattigare. Fy fan.

   Tack alls för svar!! Ska genast göra testet ❤️❤️❤️❤️

   Hitta någon som är leg. psykolog. En terapeut kan i princip ha vilken utbildning som helst, eller nästan ingen alls, för det är ingen skyddad titel.

   Mindler. Du kan se vilka specialområden en viss psykolog jobbar med och välja en som verkar ha kompetens om de problem du har/behöver hjälp med.

  Finns det någon här som läst boken ”Björn!” När ni var yngre? Kan än idag tänka på den ibland, hur obehaglig den va haha.

   Jag! Läste också uppföljaren men minns inte vad den hette, faktiskt obehagliga men ändå bra böcker

   Jaa! Samma här! Även uppföljaren Följa John!

    Jaa, Följa John hette den! Måste se om de finns på biblioteket, haha blev ju sugen att läsa om dem nu

   Åh vad glad jag blev av att läsa om någon annan som läst den. Jag är 31 nu och det är fortfarande min favoritbok pga alla minnen. Min lärare läste den högt i 6an. Men alla tyckte den var så dålig så hon slutade efter halva boken. Jag minns fortfarande gåshuden jag fick när författaren med ett enda ord förklarade vad det handlade om.
   Följa John är inte lika bra, men jag har båda två och läser dem någon gång vartannat år.

  min man och jag ska börja försöka skaffa barn och jag är överlycklig. någon som har tips eller något man ska tänka på när man försöker? har precis beställt hem folsyra men uppskattar gärna fler tips!

   Natural cycles är jättebra för att lära sig om sin cykel. Ha tålamod – kom ihåg att genomsnittstiden för att bli gravid är 7 månader. Och se till att planera in roliga saker. Sitt inte bara och tänk på din cykel och planera in sex m.m. Då går tiden långsamt.

   Njut av sexet och kom ihåg att det tar en cykel för vissa och många för andra. Stressa inte upp dig

   Att leva som vanligt! Det är givetvis bra att ha mycket sex men värt att minnas att 1-2 gånger per vecka är mer än nog för konstant tillförsel av spermier så ni ”prickar” alltid ägglossning på så vis. Lycka till!

    Bästa tipset! I synnerhet när man just börjar försöka.

    Håller med om att detta är bästa tipset! (När man börjar försöka, inte när man försökt ett år).

    Även det som Vårdguiden rekommenderar har jag för mig? Svar ligg varannan till var tredje dag, och fokusera inte så mycket på cykeln, ägglossning mm 🙂 psykiskt mindre påfrestande!

     Det låter som det stämmer. När vi väntade på ivf så gav min doktor mig rådet varannan dag. Vi hade försökt över två år, så det var verkligen inget romantiskt eller upphetsande utan bara nåt vi gjorde. (Blev gravid utan ivf, efter jag fått medicin för min sköldkörtel).

   tack för tipsen! kan påpeka att jag har NC som jag använder för att hålla koll på ÄL. kan även tillägga att jag är 30+

   Ta MASSA järn nu så att du får en bra depå. Blir jobbigt att ta tabletter under graviditeten pga illamåendet det framkallar.
   Ta lergigan + lergigan comp regelbundet om du mår illa.
   Seaband är hittepå.
   Det är ok att gå upp/ned i vikt.
   En TENS-apparat är superbra vid foglossning.
   Vill säga ”njuuuut” men det är inte så kul att vara gravid haha! Lycka till!

    Seabands funkade toppen för mig! Och alla har ej järnbrist så bäst att kolla upp värdet innan så kanske tillskotten inte ens behövs:) jag är gravid nu och har inte behövt ta ett enda järntillskott

    Jag säger njut!!! Jag älskade att vara gravid, nu när jag fört saknar jag det lite. Men det är okej att både må bra och dåligt, gilla och inte gilla att vara gravid.

   Alltså allt är ju egentligen rön men olika saker som jag läst kan hjälpa det på traven är:
   Ha sex varannanntill var tredje dag så finns det aktiva simmare där inne hela tiden
   Ha sex dagen innan ägglossning, på dagen och dagen efter (om du inte har ägglossningstest brukar man kunna märka det ca 12-14 dagar efter första mensdagen då man brukar ha äggviteliknande konsistens på sitt underlivsekret)
   Lägg dig med benen upp mot väggen gärna med en kudde under rumpan för att ’hjälpa simmarna inåt’
   Ät bisolvon (hostmedicinen) både du och mannen några dagar innan ÄL då det kan göra alla kroppsvätskor rimligare och eventuellt lättare att röra sig
   ’Slappna av, stressa inte och tänk inte på det’ (obs omöjligt om man gärna vill bli gravid 😜)
   Lycka till!!

    Det där med benen upp… är det verkligen sant att det hjälper? Känns som en gammal myt?

     Allt är skrönor men vem vet, jag hade mina ben upp, men vem vet om det hjälpte mina barn att komma till världen? Precis som bisolvon…

   Mitt tips som många inte vet är att det är viktigast att inte dricka alkohol före man testat positivt. Så klart efter också, men störst skada tidigt i graviditeten så sluta dricka när ni börjar. Så kan du dricka 1-2 veckor när du får mens 😂

    Ipren kan även strula till det 🙈

    Nej, det där är mer moraliskt råd än fysiologiskt. Det tar ett tag efter befruktning innan embryot fäster och ännu längre tills moderkakan utvecklas och överför alkohol till fostret så inte alls så illa att dricka måttligt innan man testat positivt (dvs v. 2-5 ca). Råd som dina är anledningen till att många tror sig behöva göra abort då de tagit ett par glas vin innan de visste att de var gravida. Som sagt, leva normalt och inte stressa med tester och trick innan man låtit det gå ett rejält antal cykler av försök. Mvh mamma till två friska barn varav båda tog 4 månader var av försök. Jag var även över 30 respektive närmare 40 vid tillkomsterna. Drack vin och njöt av livet.

     Finns forskning på att alkohol kan försvåra att ägget fäster. Så jo man ska undvika det så mycket man kan andra halvan av menscykeln. Dessutom har jag upptäckt att alkoholen gör att min ägglossning blir försenad. De månader som jag druckit kanske en vecka innan på en fest eller så, så blir min ägglossning 3-4 dagar senare.

      Samma här! Fast bara 1-2 dagar sen. Det slår aldrig fel.

     Jag som skrev det tipset är läkare använder har ganska bra källor. Allohol är fettlösligt och passerar också innan placentan är färdigutvecklad. Ingen behöver ta abort, så sluta överdriv. Det är ett bra tips, det att det gått bra med dig (och många andra) betyder inte att det inte kan gå dåligt för andra, eller ännu bättre utan alkohol.

      Ursäkta…men läkare som använder ”ta abort”…I call BS

       Även anmärkningsvärt att nämna att man har bra källor men vägra uppge dem lol

    Säg det till Sandra Beijer.

    Mjaa, jag har blivit gravid med båda då vi har druckit de veckor med största sannolikhet att de blivit till, säg att ägglossning är 21.6 och vi drack helgen innan och då barnet troligen blivit till på midsommarafton, samt sen nästa dag och helgen efter, andra barnet hade jag ägglossning 30.4, vilket jag inte då visste om och andra barnet har kommit till då just på valborgsmässoaftons fest eller på baksmällan nästa dag 😅 sen firade vi finsk morsdag helgen efter med mammakompisar med skumpa osv.. men som sagt, har inte vetat om nån dera ägglossning men båda är gjorda under en period då vi druckit lite mer än annars… 🙈

    Så alkohol är ju inte helt illa och kan ju släppa spänningar ifall man kanske har såna 🤷🏻‍♀️😊

     Men SNARK anekdotisk bevisföring.

     Jag skulle kunna posta några länkar till forskning som stödjer att alkohol antagligen är som mest skadligt tidigt i graviditeten, men något i din kommentar får mig att tro att det att läsa en forskningsartikel skulle få en säkring att gå hemma hos dig

      Jag är en annan alkohol-drickare som fick barn utan att skippa alkohol under försöken (såklart ingen alkohol som gravid om nån trodde det)….

      Hur tänker du om hur det var tidigare. När kvinnor på 70 talet blev gravida och inte visste det förrän kanske i v8?
      Under tiden levde dom som vanligt.

   Ett kanske märkligt tips (men du bad om det haha) – men bli inte besatt av tanken. Låt det ta tid (om det tar tid), för vissa tar det lång tid och andra mindre men njut av stunden och tiden med varandra. Håll kvar i att njuta, inte ligga för att testet ger utslag och bli besatt av tanken att bli gravid. Eller jo klart ligg när det ger utslag. Men sett hur folk blir galna av tester tillslut. Glöm inte bort varandra helt enkelt 🥰

   Använd inte glidmedel! Drar ut säden 😅

    Va?? Är det sant?

   Folsyra o vitaminer, bra mat rent allmänt! Leva på som vanligt! Sen tyckte jag att det kändes rätt skönt att vara i ok fysisk form när jag blev gravid, blir så mkt enklare med allt.

  Tror ni att den sexuella revolutionen påverkat oss kvinnor negativt?

   Individer ja, som grupp nej.

    Hur tänker du? Vill gärna höra 🙂

     Som grupp har kvinnor fått enormt mycket större makt över sin egen sexualitet och kropp de senaste 100 åren (vi pratar nu om Västeuropa) än vad vi haft på väldigt, väldigt länge. Det gör att det är en positiv förändring för kvinnor som grupp.

     För enskilda individer finns det saker som varit mindre positiva. Tex kan en del uppleva att det nu är press åt andra hållet. Förr skulle kvinnan vara kysk, sedesam och oskuld för att anses vara en bra kvinna. Nu ska hon vara sexuellt tillgänglig istället. En del känner sig nog pressade in i det istället

      Håller helt med dig.

   På vilket sätt skulle den ha gjort det?

    Jag vet inte, men känner att något är ”lurt” och att vi på något sätt är förlorare trots att vi nu har större frihet. Något känns off men jag vet inte vad.

     Efter den sexuella revolutionen har det blivit ett krav för oss kvinnor att vilja ha sex och vara tillgängliga för sex. Unga tjejer känner ett måste att ha sex för att framstå som mogna, intressanta, åtråvärda.
     Innan den sexuella revolutionen kunde det vara ett värde även att vara oerfaren.

      Ja, precis det jag känner men kan inte sätta ord på det. Jag kan inte ha sex med en random människa så jag känner att det är omöjligt att dejta då män förväntar sig sex direkt i princip. Har en man och barn men oroar mig för mina döttrar.

       Tänk om dina döttrar inte är som du utan vill ligga runt utan att skämmas i framtiden?

        Att ligga runt inte är hälsosamt så jag vill gärna skydda dem mot den livsstilen.

         På vilket sätt är det ohälsosamt?

         Har du söner? Vill du inte skydda dem från den livsstilen då?

          Inga söner men jo absolut, hade lärt dem att aldrig någonsin stressa en kvinna till sex. Aldrig!

           Men hade du skyddar dem mot att ligga runt då det är ohälsosamt? Eller tycker du det är olika regler för män och kvinnor? Trodde vi kommit liiite längre i samhället…
           Alla kvinnor är inte lika och inte som du, så du vet. Låt dina döttrar bli sina egna personer och ta sina egna beslut.

           Nej, hade lärt dem att inte ligga runt.

           Oj vad märkligt.. Tycker inte man ska lägga sig i barnens sexliv på det sättet. Låter hämmande.

        Och hur många tjejer är nöjda o efterhand med att ha legat runt?
        Jag är medelålders nu och jag och alla mina vänner låg runt. ALLA vi ångrar 95% av liggen, de var värdelösa och det hade varit bättre att smeka sig själv.

         fyfan vad tragiskt att vara hetero

          Inte som att man kan välja

         Va!! Jag är så JÄVLA glad att jag legat med många! De flesta ligg har också varit bra! Träffat många snygga och spännande personer som gjort mig mkt gott. Är otroligt glad över att jag fått bestämma över min egen kropp och kunnat utforska min sexualitet helt fritt.

          Samma här! Har legat med många och åh så kul vi har haft!

         Alla är inte som du och dina vänner…

         Jag önskar jag hade legat runt mer. Låg en del innan jag träffade min man när jag var 21 år gammal. Inte så att jag ångrar att jag blev tillsammans med min man och därmed ”missat” att kunna ligga runt mer, men att jag innan jag träffade honom liksom höll tillbaka för att inte ses som en [diverse skällsord för kvinnor som gillar att ligga]. Tycker sex är kul överlag och känner inget äckel eller ånger kring det. Önskar jag hade haft mer när jag ville istället för att hålla tillbaka bara för att det var det jag ”skulle” göra.

       Alla män är inte likadana. Och man ska göra som man själv vill, då hittar man rätt.

      Var det inte så innan också, fast inom äktenskapet? Våldtäkt inom äktenskapet va ringer ens kriminaliserat osv.

      Fanns ett värde i att vara oerfaren.. Ja och om man inte var det var man ”hora” och förbrukad. Inte en bra tid.

       Eller så var det bra för kvinnor slapp vara intima med en massa korkade killar. Jag hade många partners och det var helt onödigt. Det gav noll och ingenting. En dildo är bättre

        så sorgligt.. varför är så många kvinnor hetero?
        jag har aldrig ångrat något ligg jag haft med en kvinna

         Tror du man väljer? Det är medfött att vara hetero, inget någon kan ändra på.

          Haha, tänk om jag hade skrivit ”Varför är folk homo, helt sjukt”, vilket liv det hade blivit.

         Folk är hetero för att det är så naturen sett till att vi fortplantar oss på.

        Man slipper nu också. Man får välja själv, det är ju grejen!

     Vad exakt är det du tycker skaver då och känns off? Är det möjligheten att ha och själv välja flera sexpartners eller att hålla på oskulden till den ”rätta”, eller mer med preventivmedel typ?

      Som ovan skrev, att vi typ måste ligga trots att vi kanske inte vill. Tycker att det är hemskt! Man är aldrig tvungen såklart men det känns som att mina döttrar kommer att ligga bara för att och att det kan sätta sina spår osv.

       Man måste ingenting. Lär dina döttrar att va starka och känna sina gränser. Och även att ligga om de vill såklart. Så du beskriver har det varit länge.

     Inte konstigt. Många unga tror porr och sex är detsamna. Dvs porr i filmer som är med ofta påtända skådisar. Det är långt ifrån ett respektfullt och kärleksfullt förhållande. Där man har bra sex.

      Porr är nog det värsta som hänt sex sedan pedofili och övergrepp.

       Inte alls. För oss som inte vill ha sex är porr perfekt!

        Men det är förnedrande, objektifierande och förstör hela generationer unga.

         Äsch då. Många av de har valt det själva.

          Det är ofta samma producenter av porr som trafficking and barnporr. Du stöder indirekt avskum.

           Bryr mig inte eftersom jag inte betalar ett skvatt så stödjer ingenting.

           Hört talas om reklam?

         Porr förstör även olyckligt gifta män, och har haft porren som enda sällskap under massa år. Träffade en snubbe (som jag inte visste var gift) Han var helt porrskadad och krävde en massa från min sida som jag inte kunde gå med på. Allt var extremporr…
         Blev helt avtänd, och drog så snart det gick upp att han var gift

          Det var kanske han som förstörde sitt äktenskap på grund av porren?

       Nja, det är väl lite moralpanik. Själva porrbranschen dock är väl kanske inte jag så sugen på att stötta.

     Vill du hellre ha det som förr eller när man inte fick bestämma själv?

      Finns väl ett mellanting?

       Ett mellanting? Nu får man välja helt själv, det är väl det enda rätta?

        Jag tänkte mer såhär:
        Förr skulle man vara oskuld.
        Idag ska man ligga första dejten.

        Det är fantastiskt att vi får välja men män har lärt sig att det är max tredje dejten som gäller. Hade varit bäst om det istället las mer energi på att lära känna en man och ligga efter. Idag är det tvärtom. Män sållar bort kvinnor som vill avvakta för att det finns så många som är villiga att ligga direkt.
        Det är inget fel på sex men det vore ju bäst om män inte förväntade sig sex direkt. Att normen är att sex kommer sen, inte först typ.

         Gud vad du generaliserar. ”Män har lärt sig”.

         Om de sållar bort så är de väl inte rätt för dig som vill vänta helt enkelt. Och du är inte rätt för dem.

         Varför är det bäst att lära känna nån innan? Så känner inte alla. Alla får göra som de vill.

   Möjligtvis de individer som har använt sin ”sexuella valuta” för att få sin partner att committa

    Intressant, hur ”växlade de in den”?

     Barn som motparten ej önskade

     De som ”håller på sig” för att (oftast) mannen ska vilja stanna kvar. Alltså som ser sex som något man ger för att få en stabil monogam relation i utbyte.

      Men det är väl bara bra? Ska man ha sex bara för att ge mannen något? Eller missförstår jag?

       Jag menar att man inte har sex eller ej för att man vill, utan för att få en hållhake på mannen. Dvs ej utifrån sina egna behov och lustar.

        Och det behöver inte vara fel approach 🙂 bara menade att de nog tycker det är svårare när män inte behöver vänta på sex om de inte vill, på samma sätt som tidigare.

         Ok, då förstår jag.

       Man ska väl ha sex för att man vill och njuter av det? Inte som en gå a eller i utbyte.

        Det är trist att män förväntar sig sex direkt. Sätter press på oss kvinnor.

         Men snälla. Alla är inte likadana, män eller kvinnor. Ha inte sex om du inte vill, ha det om du vill.

   Ja självklart

   Både ja och nej!

   Mkt positivt för kvinnor som kan få chansen av njuta av sex som de vill och inte bara förväntas ligga och ge till en man som bestämmer.

    Fast de flesta kvinnor njuter mer av sex när de är med någon de älskar. Det är så hajpat att ligga runt, men det är mer en grej för män.

     Men skulle du för den sakens skull inte vilja ha möjligheten att välja sexpartner? Det hindrar ju inte att du bara ligger med den du älskar bara för att möjligheten finns att ha flera och ligga med vem du vill?

      Och hur vet du vem som blir en bra partner om alla män förväntar sig sex? Även killar påverkas av normer och tror att ”roliga” tjejer vill ha sex och de som håller på sig är trista nuckor.

       Fast även män blir kära och vill ha en fast partner. Men visst, det blir nog svårt idag att hålla sig fram till äktenskapet typ. Tror både män och kvinnor vill testa även sexet innan man bestämmer sig för en fast relation, precis som man testar andra saker man är kompatibel kring. Det behöver för den sakens skull inte innebära att man ligger på första dejten. Generellt alltså, sedan finns det alltid individer av båda kön som har olika preferenser.

     Hur vet du det? Menar på riktigt, finns det undersökningar? Har aldrig hört det.

     Men hur mycket man än älskar någon kan det faktiskt vara så att mannen inte har rätt teknik. Om man inte har testat lite är det svårt att veta vad som är normalt. Och då vet man kanske inte vad man kan be om eller hur det ska kännas.

      Men om mannen har fel teknik är det ju bara att instruera honom 😂
      Eller byter du man om han har fel teknik vid grillen också? 😂

       Det finns tyvärr många män som inte vill ta emot tips pga för stolta, samt att man som oerfaren inte alltid vet vad man kan förvänta sig.

   Absolut inte, hur skulle alternativet vara bättre? 😅

    Alternativet i min värld är inte ”tillbaka till köket, kvinna” haha utan mer att man får dejta i flera månader utan att ligga, leva i ett monogram förhållande med fadern till sina barn osv. Mer traditionell familj men där kvinnan jobbar och är en del av samhället. Sex blir mer privat och mindre förväntat.

     Det får man, jag lovar 😉
     Att leva i ett monogamt förhållande med fadern till sina barn är väl fortfarande norm och det dom flesta siktar på ändå..

      Ja men eller hur?

     Känner att det bästa vore om det finns plats för bägge! Personligen vill jag inte vänta med sex i flera månader för att sedan inse att killen jag är kär i inte alls matchar mig i sängen.

     Det får man väl. Dock är det där nåt många kvinnor inte vill heller.

      Här har vi vad jag uppfattat som problemet: Kvinnor TROR att de vill ligga runt och göra karriär men vi har blivit lurade till den livsstilen och det tänket.
      Jag har löst studier (finns på google) som tyder på att hemmafruar har mindre problem med mental ohälsa och anser sig lyckligare än kvinnor som jobbar.

       Men snälla du! Nu tror jag du trollar. Alla kvinnor är inte likadana, du har helt skeva tankar. Lev som du vill och låt andra leva som de vill. Vet du hur mkt psykiska besvär hemmafruar hade förr (och till viss del fortfarande har i USA tex??)

       Kul ända tills mannen hittar en yngre fru och slänger ut dig och ingen vill anställa dig och du är beroende av bidrag från honom för att överleva 🙂

        I de flesta stater (kanske alla?) så har hemmafruar rätt till hans pension och underhåll även om han gifter om sig. I Kalifornien så har den lämnade kvinnan även rätt till hans livförsäkring.

   Jag tror det. Allt blev inte bra med sexuell frigörelse.

    Bättre än förr iaf.

  Jag är ensamstående på heltid med en son på tre år.
  Jag mår fruktansvärt dåligt och känner ofta bitterhet och besvikelse över att hans pappas frånvaro.
  Det är tungt att vara ensam på heltid.

  Jag har barnvakt ofta av mina föräldrar och min bror och hans fru.
  När jag har det ligger jag med män. Det är som en slags drog. Jag får en kick av att höra att jag är skön, bra och kan min grej.
  Tyvärr leder detta aldrig till mer än sex och jag träffar aldrig någon som vill vara med mig mer än sexuellt.

  Jag har försökt träffa män utan att ha sex, jag föreslår promenad tex.
  Men det är aldrig någon som nappar. Förutom en man som jag träffade en kort stund. Han lovade mig guld och gröna skogar och avgudade mig.
  Tills jag ifrågasatte honom en dag om han kanske drack lite för mycket när han var ensam med sina söner?
  Då ghostade han mig..
  Även om jag vet att den mannen inte var bra för mig var det ren tortyr att jag fick känna mig älskad och speciell en stund, för just nu är det så tomt och jobbigt att vara helt ensam igen.
  Jag önskar att jag aldrig fått känna mig så speciell för då hade jag sluppit sakna den känslan nu.

  Jag tror att sex med män som egentligen struntar i mig bara är självdestruktivt.
  Jag skadar mig själv.
  Jag älskar sex men som det är just nu blir jag bara ledsen efteråt när jag blir lämnad.

  Längtar efter någon som verkligen vill ha hela mig.
  Jag tog bort alla dejtingappar och ska försöka fokusera på mig själv nu. Men hur gör man? Hur älskar jag mig själv? Jag är så trött på att må dåligt och att ge min kropp till män som inte bryr sig om mig.

  Hur bryter jag detta och blir starkare i mig själv?
  Och hur träffar jag någon som vill vara med mig på riktigt?

   Jag tycker att du ska gå och prata med någon som kan ge dig rätt verktyg för att jobba på din självkänsla. Finns jättebra hjälp att få!

    Ja, jag tror också att jag måste göra det. Jag hade hoppats på att fixa det själv men jag tror det behövs professionell hjälp.

   Tycker du har tagit ett så modigt första steg genom att sätta ord på det här.
   Jag tycker också du ska söka hjälp.
   Det kommer att bli bra 🙂

    Men tack! Va fin du är ❤️

     Håller med Anonym, sök dig till en psykolog, en du känner förtroende och trygghet med, gör du inte det så byt tills du känner det. KBT, ACT, DBT och/eller compassionfokuserad terapi tror jag kan passa för det du beskriver. Många psykologer kan flera av dessa inriktningarna, på mindler kan du filtrera fram psykologer utifrån vad du behöver och tror du vill ha. Och du, att inte vilja vara ensam, och att hamna i ett sånt här beteende är inte ovanligt. Du är inte ensam i det, även om jag förstår att du känner dig jätteensam.

   Vet inte om detta är ett bra tips, men återuppta dejtingapparna och börja dejta utan sex? Nu var det längesen jag själv var singel, men kan verkligen relatera till känslan, och hade jag varit singel idag hade jag testat det. Slutar någon visa intresse bara för att sex inte finns med i bilden (under i alla fall den initiala perioden av dejtandet, runt 10 dater iaf?) så gå vidare. Du ska inte behöva ha sex med en man för att bibehålla hans intresse för din person, svalnar det på grund av det under datingstadiet är han troligtvis inte den som kommer stå vid din sida genom livet. I alla fall inte villkorslöst.

   Men varför ska du ha män och sex?
   Du har en liten son. Fokusera på din son, på ditt jobb, på vänner och familj.
   Om några år, kanske fem-sex år när din son börjar bli stor, kanske du kan öppna upp för nya bekantskaper. Men se det som vänskap. Sedan kan det utvecklas till mer, eller inte.

    Men gud, låt henne. Klart man kan vilja ha sex, ska man va utan i flera år??

     Ja fast hon skriver ju själv att hon mår dåligt av att ha sex bara för att ha sex

     Men läs. Hon har ju massor av sex och mår bara dåligt av det.

      Jo men om hon gör det på ett bra sätt sen. Anonym fokuserade inte på det utan helt andra argument.

    Vad skevt svar, varför skulle hon inte kunna ha barn och relationer? Moralisttrams

   Fina du ❤️ Jag har haft lite liknande problematik och helvete så illa jag gjorde mig själv 😓 Närhet av män som behandlade mig illa blev till ett destruktivt missbruk. Ju mer idiot de var ju ”bättre” mådde jag för stunden. Men tillslut orkade inte min kropp längre. Jag gick in i väggen av mitt destruktiva liv. Blev sjukskriven 6 månader och började jobba på min självkänsla. Tog hjälp av psykiatrin och familjen. Du kan! Och du är värd mer! Ditt barn och du är värd mer ❤️

   Finns det tid för att hitta någon rolig hobby som tar dig ut lite? Dans, studiecirklar vadsomhelst som ger dig någon mening och som i förlängningen ger dig sociala sammanhang att möta trevliga män?

   Du har en treåring, det ÄR tufft även om man inte är ensamstående. Håller med resterande om att gå och prata med någon och sluta att skada dig själv med det destruktiva beteendet. Du har verkligen tagit ett steg i rätt riktning som analyserat ditt beteende 🙌🏻 Följ mansbebisar på instagram så kan du få lite perspektiv och lugna längtan lite under tiden som du jobbar med dig själv haha… 😅

  Idag går jag på min ynka 1 veckas semester men fy va gött det känns 🥳😋

   Hoppas att du får en fantastiskt bra vecka!!❣️

    Tack! 🥰

   Vad härligt! Min semester är slut, känns långt till julledigheten😂

   Har du några planer och ska hitta på någonting? 🙂

    Jag ska till Åre och Göteborg, även hinna med lite ledig tid bara hemma också 😊 ser fram emot det mycket

  Hjälp! Jag har länge använt ansiktsprodukterna från märket Phytomer. Hittade märket genom att den som gjorde ansiktsbehandling på mig använde det, och jag fastnade för produkterna. Främst använt ”tvålen”, ansiktsvattnet som heter typ ”Rosée visage” och krämen som heter ”thirst releif melting creem”.

  Märket är dock bökigt att få tag på. Har beställt från nätet men nu har typ alla nätbutiker slutat sälja dem och jag ogillar att behöva gå till små salonger för att fråga efter produkterna. Vill byta till något märke som man kan köpa ”spontant” och enklet.

  Är det någon som känner till märket och kan tipsa om något som de tycker är liknande? Eller bara kanske nån som har tips på ett märke jag kan testa?

  Har ingen problemhy direkt. Men gillade Phytomer då de känns så lugnande och icke-parfymigt mot huden även om de luktar gott. Och så innehåller de mycket fukt vilket min tydligen mår bra av! Är 30 år om det har betydelse.

  Så tacksam för tips!

   Jag tror att det säljs på åhlens city Sthlm. Gjorde det förut iaf 🙂

   Haha åh jag hade så hög förväntningar att få massa bra tips på hudvårdsserier här – och så fick jag inte ett enda 😅💔

    Dermalogica. Bäst.

   The ordinary, billigt
   Paulas choice, dyrare

  🔮🪄, har du hunnit titta på Sagan om Ringen? Nyfiken på hur din upplevelse blev den här gången, som vuxen.

   Vill också veta! Vill se den för första gången igen 🙁
   Mästerverk!

    Hoppas jag kommer känna så!
    Underbar känsla när det finns filmer och serier man önskar att man kunde se igen för första gången, då har dom verkligen något magiskt 😭

   Nej, inte än. Håller på att se sista Harry Potter filmen ikväll, sen står Sagan om ringen på tur!

   Ska handla imorgon så tänkte köpa något gott och mörklägga tvrummet imorgon och kolla på den, ser verkligen fram emot det 😍
   Ska försöka komma ihåg att uppdatera. Roligt att du frågade!🥰

    Kan jag få komma och titta PÅ DIG? Får gåshud och är så avundsjuk lol! /samma anonym som vill se den igen för första gången

     Du är så välkommen!🥰 Lite creepy kanske, men trevligt med sällskap såklart!

     Önskar du något speciellt att äta medans du kollar på mig? 🙂

     Alltså du ger mig så stora förhoppningar, hoppas att jag kommer känna likadant. Kommer bli så besviken annars 😭
     Något tips hur jag kommer bäst i stämning och får bästa upplevelsen? Jag hoppas det ska regna för allt blir mysigare då och känner inte att jag borde vara ute, men har tyvärr ingen makt över vädret så får bara hoppas haha

      Haha!
      Jag hade väntat till hösten, lite regn, en fredag, massa gott (men undvik chips då det kan bli svårt att höra pga allt knaprande haha).
      Bakgrundsbelysning. En filt och massa kuddar.
      Bara njut.

       Men jag hade inte kunnat hålla mig till hösten så du får fejka höstmys haha

       Nu blev jag sugen på att vänta till hösten 😅
       Tända ljus och sådär. Kan inte få det helt mörkt och orkar inte börja kolla på en sån film typ kl 22, vill gärna kolla tidigare men vill ha mysig stämning.
       Vilken beslutsångest 😂

      Sätt på telefonen på ljudlöst och lägg den gärna i ett helt annat rum.
      Mörkläggning har du redan koll på läste jag. Sånt ger verkligen lite extra när det är fantasyfilmer. Lättare att leva in sig i det ju mer av nutiden/världen runt om man stänger ute.
      Vädra innan i rummet om det behövs så den är sval och skön luft. Annars kan man lätt bli dåsig i värmen när det är en så pass lång film.
      Det som jag kommer på just nu iaf.

       Är inte en nattmänniska längre, men skulle vara perfekt att se filmen mitt i natten. Allt är så tyst, kan ha balkongen öppen utan att störas av ljud, mörkt och sådär.
       Känns som man är helt själv på natten så lätt att stänga ute allt då. Rätt tyst nu och mörkt, så skulle funka.
       Får kanske ta en tupplur imorgon på kvällen och börja se filmen kl 23😅

       Saknar ungdomenstid ibland.. Se en film kl 02, inga problem. Börja laga mat kl 01, inga konstigheter.
       Nu vill jag helst krypa ner i sängen senast 22 😂

   Nej aldrig

   Varje gång jag ser gamla filmer som vuxen ser jag mest avsaknaden av tjejer.

   Tänk om det varit systraskapet istället. Frodina, Samine, Legoina, Argonia..

    😴

  Varför försöker så många barnfria insistera på att de avstår barn pga empati (planeten, barnet etc) och inte pga egoism (vill ha kul hela tiden och tackar nej till ansvar)?

   Det är väl med socialt accepterat att skylla på planeten än att man vill festa varje helg.

    Tror du de flesta barnfria festar varje helg? 😄

    Jag skaffar inte barn för att jag inte vill ha barn. Jag skaffar inte häst för att jag inte vill ha häst.
    Det finns inga stora bakomliggande orsaker, varken gällande miljö eller fest. Jag vill inte, bara. Inte svårare än så.

   Det är väl mer egoistisk att skaffa barn för att bebisar är så mysiga?

    Nej. Du skriver ju själv ”barn”. Normalfungerande skaffar barn, inte bebisar. De allra flesta förstår att bebistiden varar ett är. Sedan växer barnet upp blir både tonåring, ung vuxen och medelålders. Fortfarande ditt barn men ingen bebis.

    Nja, att få barn är att lämna ego-zonen och investera i en annan människa. Finns en anledning till att väldigt självupptagna personer har barn som sitter i psykologstolar världen över.

     Det är ändå egoistiskt att skaffa barn, man gör det för att man vill ha barn, inte för deras eller nån annans skull. Inget fel med det dock.

      Det är ju ändå en naturlig drift i oss. Naturen vill att allt liv ska fortsätta. Det rör sig lite om drifter djupare än vad vi gärna erkänner i samtal. När man får barn så bör man lämna självets krav i stora perioder, sålunda är det inte alls själviskt att få barn.

       Men valet att skaffa barn är själviskt, det gör man för att man vill. Och det är väl i princip inget fel i det.

        Alltså, planeten behöver liv. Vi behöver människor. Att bidra till stammens fortlevnad anses inte själviskt inom psykologin. Det är dessutom så pass berövande av självtid att ingen kan i grunden anse det själviskt. Det du baserar ditt argument på är en grund modern tes sprungen up en ideologi. Det är något helt annat.

         Varför känner du ett behov av att tävla om vad som är minst själviskt, är nog det jag undrar mest över…

          Ursäkta? Jag deltar i en diskussion som andra startat, på exakt samma premisser som de? Om du känner att det är en tävlan så kanske du ska fråga dig själv varför du känner så?

         Planeten behöver verkligen inte oss människor om vi ska va såna… Och det är ju inte därför man skaffar barn? För att planeten behöver liv? Man gör ett val, man gör det för man vill (eller känner behov/drift, kalla det man ni vill, men det är ett aktivt val baserat på nåt man vill).

          Planeten behöver väl egentligen ingenting alls, inte liv heller. Tror nog Tellus klarar sig fint utan liv.

          Livet finns för sin egen skull, utan egentlig mening. En hel del arter missgynnas av människans framfart, men å andra sidan har ett och annat massutdöende genom åren har gjort att livet på jorden tagit fart efteråt. Det som pågår nu är varken det första eller det sista. Om det är bra eller dåligt med mer liv vet jag inte, det bara är?

         Planeten behöver väl inget liv. Det finns hur många planeter utan liv som helst ju. De flesta, förmodligen. Vår planet skulle förmodligen klara sig mycket bättre utan oss dessutom.

          Planeten behöver inget liv? När man startar ett argument med att man vet bättre än kosmos så är det liksom svårt att föra något resonemang med dig.

           Tror inte ”kosmos” har någon åsikt om huruvida du skaffar barn eller inte. Liv bara uppstår, förändras, och dör ut som senast när solen inte längre ger förutsättningar för liv på jorden.

           Om du vill ha barn så skaffa barn, vill du avstå så låt bli, men du behöver inte ta på dig något kollektivt ansvar för livets fortskridande för att kosmos skulle bry sig.

       Men man kan gå emot den driften om man vill (säger inte att det är fel att inte göra det). Uppenbarligen har många inte den driften heller. Men det spelar egentligen ingen roll, de flesta val i ens liv är tagna på egoistisk grund, inget konstigt med det. Föräldrar har ju inte tagit beslutet av godhet, man är varken bättre eller sämre för att man skaffar barn, varför bry sig?

        Självklart kan man gå emot, jag argumenterar för varför det inte kan anses själviskt att skaffa barn.

         Men dina argument är ologiska. Bara för att det finns en drift gör det inte ens val icke egoistiskt. Det är baserat på vad du vill, du väljer att följa din drift, du skaffar barnen för din skull. Inget fel med det men kan inte va nåt annat än egoistiskt. Annars förstår du inte enkel svenska.

          Så varför anses föräldrar dåliga om de sätter sina egna behov före barnens? Jo därför föräldraskap ska vara osjälviskt.

           Ja till viss del. Men att SKAFFA barn är ett själviskt beslut, som alla livsbeslut. Man gör det för sin egen skull, för att man vill, inte för nån anann. Du jämför äpplen och päron nu.

           Ja men varför vill man det? En inre djup drift startar den viljan, menar jag. Vi är en del av den fortplantning som sker på jorden.

           Alla gör det inte pga en drift. Och spelar ingen roll, det är ett VAL.

     Så… antingen skaffar man barn och slutar vara egoistisk, eller så låter man bli barn och lever ett självcentrerat liv? Du tror inte att det finns nyanser i detta? Tex att inte leva ett egoistiskt liv trots att man inte har barn?!

      Jo jag pekade just på nyanser när jag argumenterade för varför man inte kan påstå att det är själviskt att skaffa barn.

   För att många inte skaffar barn pga den anledningen, precis som vissa källsorterar och äter mat som inte påverkar naturen. 🤷🏼‍♀️

   Tackar nej till ansvar skulle jag inte hålla med om att de gör, är väl de (flesta) som skaffar barn som tackar ja!

    Men det ”naturliga” är att skaffa barn, då att tacka ja är default (svenska?) så att säga.

     Det är det väl inte. Default borde ju vara att inte göra ett aktivt val att skaffa barn.

      Det är inget ”aktivt val”. Vi har ett behov av sex och sex resulterar i barn. Det är ett naturligt val där default är att skaffa. Asexualitet är ovanligt. Det är bara sen 70-talet som vi kunnat ha massa sex men slippa barnet. Detta genom hormoner.

       Eh det är förhoppningsvis ett mycket medvetet och aktivt val att skaffa barn. Och självklart har folk sett till att kunna ha sex utan att bli gravida mycket längre än sedan 70-talet!

       Men idag så dör vi inte som flugor på samma sätt heller och lever längre samt förbrukar resurser som om varje person vore 10 st.

       Nuförtiden resulterar inte sex i barn alltid! 😄

       Det stämmer inte. Säkra perioder, avbrutet samlag, amning etc har använts massor för för att reglera hur många barn man får. Även ren avhållsamhet är ju ett populärt sätt att reglera antal barn.

   Vi väljer att inte skaffa barn för att vi inte vill. Skyller inte på något utan följer våra egna känslor och vilja i det. Och nej, vi är långt ifrån ute och festar varje helg utan trivs med varandra som det är. Har aldrig drömt om barn, inte han heller. Sen är det klart att det är skönt att slippa den typen av ansvar, men nu har vi två hundar så vi är inte helt fria ändå 🥰

    Så himla tråkigt att ni som inte vill ha barn ska behöva förklara er. Det borde bli mer socialt accepterat att barn inte är det största i livet för alla.

     Tycker det är mest här det ifrågasätts 😅

     Verkligen, varför ska man ens behöva förklara sig? Varför måste det finnas en negativ anledning till varför man inte vill? Som personen där uppe skriver ”tackar nej till att ta ansvar”. VARFÖR måste man vilja ha barn, är ju bara sinnesjukt att tro att det är normen?

     Jag skiter i om folk skaffar barn, personligen men kan tycka det är intressant att diskutera som vilket socialt ämne som helst. Allt är inte en attack.

    Jag tycker absolut att det är super att avstå från barn om man inte vill ha dem men det finns en viss grupp som alltid ska ge anledningar trots att ingen frågat. De anledningarna är alltid planeten och andra empatiska saker men samtidigt konsumerar/reser de hela tiden så det känns som bs.

     Om folk ger anledningar trots att ingen frågat, så är det nog för att de är så vana vid att folk ALLTID frågar, att de valt att förekomma med ett bra svar. Kan inte klandra dem för detta.

     Om du vill ha en ändring på det kan du försöka jobba för ett samhälle där folk utan barn inte ska behöva hamna i försvarsposition jämt och ständigt.

     Eller skaffar husdjur som sliter lika mycket på klimat och resurser. 🙄

     Aldrig stött på dessa människor, låter otroligt.

    Exakt! Festar väldigt lite, folk tror att jag ”väljer bort” barn för att jag gillar att resa – men oavsett livsstil så hade jag ju inte viljat ha barn 😆

    All respekt till er. Jag har själv tre barn (helt och hållet för att jag och min man helt enkelt ville ha barn).

    Men jag blir faktiskt genuint irriterad på de som kallar andra för egoister för att de inte vill ha barn, och liksom sätter ett likhetstecken med att ”då vill de festa varje helg ist”. För det första är det inte ens fel om man VILL göra så, men respektlösheten att utgå ifrån att DET är skälet… Nej.

    Huruvida man vill ha barn är något man bestämma själv och det är otroligt beklagligt att man, än idag, ska behöva uppge anledningar och förklara sig.

     Skönt med en vettig förälder här… ❤️

   Man kan väl vara ansvarsfull utan att man skaffat barn?!
   Men nej tror inte det är pga av att man vill vara miljövänlig. Men möjligt att man känner att man inte vill sätta flerbarn till världen när den ser ut som den gör och är överbefolkad

    Jag talar om de som exklusivt avstår pga klimatet/planeten men samtidigt gör sjukt själviska saker som åka bil, resa och konsumera. Det känns som att de bara vill intala sig själva att de gör något bra för att de känner sig lite udda.

     Tror helt ärligt inte det är sant, snarare att det är en bonus. Har svårt att tro att det skulle vara största anledningen..

      Jag tror också att det är en bonus, för det är ju faktiskt så, att man låter bli att belasta planeten ytterligare om man inte skaffar barn. Och det är ju jättebra, varför kan man inte få vara nöjd över det??

     Du kan åka jävligt mycket bil och konsumera och ändå inte komma upp i samma utsläpp som ett barn resulterar i.

     Självklart gör man något bra för klimatet om man avstår barn. Känns som du inte är bekväm med detta faktum?

      Precis, ingen med barn kan snacka egentligen.. 😄

      Fast jag förstår inte riktigt hur ett barn kan ha större klimatpåverkan än en vuxen människa som konsumerar hej vilt för att man anser sig själv vara klimatvänligare pga inget barn?

      Jag förstår att risken för ökad klimatpåverkan finns, bland annat genom att barnet som sedan blir ytterligare en vuxen på planeten som förbrukar resurser i 80-90 år, men är det bara skillnaden i antal människor man tittar på?

       Ja, man tittar på skillnaden i antal människor och räknar dessutom med att barnet själv kommer fortsätta skaffa barn i all oändlighet.

       Ganska absurt att jämföra ett helt släktled av människor med någons nya handväska.

       För att barnet växer upp ja.Finns att läsa mer om om man googlar (obs ej drygt menat.)

     Hur många har du egentligen hört säga detta, och hur mycket är det du som tror att folk resonerar så?

      Precis, låter som nåns fantasier. Finns folk som avstår barn pga klimatet men de gör inte såna där grejer..

     Varför skulle de känna sig udda? Du beskriver lite märkliga människor, tror inte de är så vanliga… (skryter och gör sen tvärtom osv).

     Hur många sådana finns det?! Jag har aldrig stött på någon

    Men alltså…så märklig inställning? Är ju i principen ingen människa som lever 100% klimatvänligt även om den bryr sig om miljön och kanske försöker minska sin negativa påverkan på olika sätt. Att någon väljer bort barn, till stor del kanske pga klimatpåverkan, betyder ju inte att de vill eller måste avstå allt. En del i det kan ju vara att de vill just själva kunna göra saker som att resa, men ändå minska hur mycket de bidrar negativt till klimatet genom att inte ha barn. Sen är det så att ha barn är bra mycket värre på alla sätt och vis än att själv inte leva helt klimatvänligt, iom att du sätter en människa till världen som själv kommer leva ett helt liv med allt det innebär.

   Varför försöker så många med ungar insistera på att de vet varför vi barnfria valt bort barn?

    Läs igen: jag talar om de some exklusivt gör det ”av en god anledning”.

     Tack, men jag förstod redan första gången och jag undrar fortfarande varför du tror att du vet något du omöjligt kan veta.

      För att de uppger varför?

      Nej men läs igen nu. Du missförstår ju hela frågeställningen.

     Ja och? Klart de finns, finns t.o.m. en rörelse som syftar till att människan ska försvinna genom att inte skapa nya. Men det är nog inte vanligaste anledningen. Låt folk ha vilken anledning de vill dock, skadar ju ingen. Fokusera på dem som skaffar barn de inte tar hand om istället…

   Det är snarare egoism att skaffa barn.

    Är en katt egoistisk när hon skaffar ungar? Är träden egoistiska när de kastar runt pollen? Nej, det är naturen.

     Men vi människor vet hur planeten mår och hur framtiden verkar bli. Det vet inte ett träd.

      Tills ni går på alla husdjursägare med samma argument så tänker jag ploppa ut svenska barn med ett leende.

       Du tror en katt har ens i närheten av samma påverkan på klimatet som ett människa? Jisses…

     Till skillnad från katter och träd kan vi människor göra intellektuella val och kontrollera våra drifter och begär.

     Med tanke på din bristande intelligens bör du verkligen fundera några varv till på om du ska skaffa barn.

     Har dem ett medvetande på samma sätt som människor?

      Nej, men vi har en drift som dem.

       Men vi kan också ta ansvar för framtida barn genom att inte skaffa dem. Alla bör inte bli föräldrar heller.

        Men var ärliga istället för att leka Messiah.

         Huh? Vad ska folk vara ärliga om?

       Bara barndriften som får användas såhär.. inte sexdriften (ligga var och med vem man vill), matdriften (käka allt man ser som verkar gott) osv 😄 Då ska man ha kontroll…

        Barndriften är normal.
        Att ha mat tillgängligt 24/7 är ett nytt fenomen.
        Att kunna ligga utan att oroa sig för graviditet är också ett nytt fenomen. Dålig analys…

         Sexdriften och matdriften är lika gamla och centrala som barndriften, inte alls dålig jämförelse. Kan man kontrollera sig angående dem kan man kontrollera sig angående barn och det gör många. Man kan tex längta efter barn men va i ett dåligt förhållande och därför inte skaffa barn just då.

        Ja, det är storken som kommer till alla normala och naturliga människor. Synd att den inte kom till mig också, jag har ju bara aktivt valt bort sex, inte barn…

   Är barn det enda som genererar ansvar i livet?

    Ja men precis.. lite konstigt också att det anses ”moget och ansvarsfullt” att liksom skaffa sig något man behöver ta ansvar för 😆 istället för att lägga den energin på ”problem” som redan finns (obs vill inte kalla barn för problem och reta upp folk.. men ni fattar..)

    Exakt. För att alla som inte har barn är så himla ansvarslösa och vill bara festa hela tiden 🤣

   För att det kanske är sanningen. Jag vill inte ha barn för att samhället är helt jävla skevt och för att jag inte kan ge barnet den kärlek det förtjänar.

    Varför kan du inte ge kärlek? Egoism och självkännedom. Precis det jag skrev liksom. Varför skylla på att göra världen en bättre plats när det egentligen handlar om att man känner sig otillräcklig som potentiell förälder? Att man älskar sig själv för mycket för att vilja dela den kärleken med någon annan..

     Självkärlek*

     Att man älskar sig själv för mycket? Snarare tvärtom. Jag vill inte att ett barn ska få mig som förälder, vore synd om barnet att få en sån misslyckad förälder.

     Haha va?! Du tror att folk väljer bort barn för att de älskar sig själv för mycket och inte kan dela med sig av den kärleken till någon annan? Alltså va?

     Men alla har ju inte samma anledningar. Den personen känner så, en annan vill inte ha barn i en värld som ser ut såhär, en tredje vill inte ha ansvaret osv. Jag tror jag skulle bli en jättebra förälder men jag vill inte. Det räcker så.

     Men hur tänker du nu? 😄 Älskar sig själv för mycket? Vem går runt och tänker så? Känner ingen. Typ Zlatan, men han har ju barn.. 😉

   Egoism? Att skaffa barn är också ett egoistiskt beslut 😄 (och inget fel under, självklart måste såna stora beslut va egoistiska).
   Tror det finns massa olika anledningar till att skaffa barn, alla har inte samma.

   Varför undrar du? Vad spelar det för roll om folk skaffar barn eller inte? Låter lite avundsjuk… Sen har ju barnfria massa annat ansvar ofta och ingen har kul hela tiden.

   Lika egoistiskt att skaffa barn som att avstå och få festa istället!

   Kan vi bara överge föreställningen om att människor som inte har barn är egoistiska och självcentrerade, festar varje helg, reser och konsumerar överdrivet mycket. Det är himla tröttsamt. Tack!

    Nej, ni går ut med hunden och läser böcker, vi vet!

     Och det gör inte ”ni”? Vad är du ute efter egentligen?

     Till 22:02
     Barnfria gör massa olika saker, precis som alla andra. Varför vill du starta bråk, vi mot dem? Tycker du har en dryg ton men förstår inte varför. Vad är problemet?

   Det låter som flera här på nåt sätt stör sig på barnfria? Vad spelar det för roll om de är egoistiska (fast jag tror ni menar egocentriska?), den sortens ”egoism” påverkar ju inte er eller andra? Finns det ett behov av att få känna sig bättre eller bekräftad – ”föräldrar är mindre ego”? Varför? Låt folk skaffa barn eller inte, av de anledningar de känner, finns inga motsättningar mellan dessa grupper egentligen? Förstår inte varför man bryr sig helt enkelt eller gör det till en ”tävling”.

    Jag stör mig på att de ljuger och hycklar, inte på att de avstår barn.

     Förlåt. Låter hårt men undrar genuint. Hur orkar du bry dig så mkt? 😅

      En fråga på ös en dag av alla tusen jag levt = bryr mig mycket?

       Du argumenterar väldigt hårt för detta och verkar störa dig, därför antar vi det.

     Men låt folk tycka att de gör en bra sak för planeten om de avstår barn (om de nu verkligen säger så särskilt ofta, vilket jag betvivlar), hur berör det ditt liv? Det är ju dessutom sant…

      Men ts pratade specifikt om de som säger en sak men lever på ett annat? Alltså, är läsförståelsen så här låg bland folk idag?

     ”De”. Några få som du påstår finns. Finns de som inte skaffar barn pga klimatet och världsläget ja. Kanske finns nån i din närheten som du av nån anledning anser ljuger om detta eller gör saker du anser går emot detta. Men det är ju inte ett vanligt ”problem”. Låt folk prata och leva som de gör, förstår inte varför detta stör dig så? Massa människor hycklar.

   100% egoism här. Kan inte svara för andra, men för mig är det självklart egoism. Gillar barn generellt men fyyy i faaaan för att själv sitta fast i det där. Båda i vardagen men också rent mentalt för resten av livet.

    Hehe, läste tråden efter mitt svar. Mitt.liv ser ut såhär:
    Festar inte jätteofta. Har ett hus med en kille utan barn. Vi dricker lite vin i veckorna 🤪
    Jag jobbar på timme så är ledig mycket. Vi lägger ned mycket tid på vardagsmiddarna, träning och tar en del promenader i veckorna. Äter lunch iväg en del för att komma iväg lite. Badar jacuzzi en del i veckorna, kan ta några timmar = för att det är extemt skön avkoppling.

    Skönt att inte styra tiden efter skola/läggdags/någon annan som inte är… vuxen 🤪

    = det som är skönt med att inte skaffa barn = ”egoism”.

    Jag har bara ett liv. Vill inte behöva styra det pga en annan person som kräver det = barn/bonusbarn.

     Låter som ett härligt liv! ❤️

     Utan barn skulle mitt liv vara så fattigt.

    Precis som allas livsval är.

     Ah, skrev en lång kommentar som svar på min egen efter att jag läst mitt eget svar, men hamnade i modd.
     Men håller med, rent krasst är alla livsval 100% egoistiska 🙏

      Ja det var ingen kritik mot dig. Bara att du inte är mer egoistisk än nån annan. Smart att ordna sitt liv som man vill ha det anser jag.

  Hur blir jag av med melasma i ansiktet? Någon som har tips på någon superdupermegadunderbra hudvårdsprodukt eller dyl?

   Googla c-vitamin + melasma och kolla även upp IPL på salonger. Enda jag vet som faktiskt funkar.

    Tack snälla!!

    Nej, ipl kan förstöra fettceller i ansiktet. Kolla ipl/laser damage på real self och facebook-grupper. Över hälften av alla reviews uppger att de förlorade fett och fick hängiga ansikten.

   Hej!
   Jag har melasma sedan 3 år tillbaka och har provat det mesta inom produktväg. Skulle inte rekommendera laser då det väldigt lätt kan ge permanenta skador efteråt. Jag gjorde 6 laserbehandlingar på min överläpp som absolut tog bort delar av det mörka pigmentet men även orsakade andra mörka fläckar. Oftast beror det på solen eller hormoner och då många gånger pga en inflammation i kroppen. Om du söker på engelska får du upp mycket mer information om melasma. Ens kost och maghälsa kan också vara en stor orsak till varför man får det. Jag försöker äta LCHF och mer ”ren” mat i hopp om att kunna läka kroppen inifrån. Det allra viktigaste är att använda SPF 30 men gärna 50 varje dag.

   Jag går på Tretinoin sedan 5 månader tillbaka och det är det starkaste inom hudvård man kan få tag på i Sverige (receptbelagt). Har ännu inte märkt någon skillnad men man får räkna med uppemot 1 år innan man börjar se någon förändring. Skulle rekommendera dig att du kontaktar en hudläkare som kan hjälpa dig. Jag träffade min genom mindoktor. Jag lider verkligen med dig och vet hur dåligt man kan må av denna hemska åkomma. Önskar dig stort lycka till!

   Jag har tyvärr inga direkta tips på produkter, men ingredienser som kan hjälpa mot melasma är retinol, c-vitamin, niacinamid och azelaic acid (känner inte till det svenska namnet).

   Var noga med att smörja in dig med spf om du inte redan är det för att inte förvärra problemet. Spf:en i dagcreme eller foundation ger inte ett fullgott skydd om du vistas ute i solen.

   Jag fick jättemycket melasma i samband med graviditet o amning. Satt kvar i flera år, men bleknade med tiden och är nu helt borta.

    Jag med! Det bleknade bort. Mina barn är 3 och 4 och melasman är helt borta.

  Brukar alltid få så kloka och bra svar härinne så jag testar ännu en gång💕
  Det perfekta huset har kommit ut för mig, min sambo och vårat barn. Bor nu i bostadsrätt och har därför pengar i den som förhoppningsvis täcker kontantinsatsen till huset. Men det behövs också renoveras, hur tar man sig råd att göra 2 badrum samt ett kök innan man flyttar in? Är det ett blancolån man måste ta hos banken då? Eller hur gör man? Är banken förstående i sådant så man får lån för att göra större renoveringar? Är väldigt dåligt insatt så ursäkta om jag låter som en 3åring…

   Ta inga lån i dessa tider.

   Är det inte möjligt vänta med renoveringen ett tag? Vi behövde fixa badrummet men väntade 1 1/2 år efter vi hade flyttat in istället så vi hann spara ihop det.

   Om ni vill bo där, fundera om huset verkligen behöver renoveras just nu?

   Är verkligen våtutrymmen och köket i så dåligt skick att de måste renoveras direkt?
   Allt är ju dyrt just nu och räntorna stiger. Kan ni få huset billigt och bara låna till det och sedan avvakta några år med renovering. Hus är livstidsprojekt och allt kan hända. Ni vill ha en buffert och inte vara belånade upp till smärtgränsen.

   De första kan inte renovera två badrum och ett kök direkt utan har en långsiktig plan. Är badrummen och köket funktionsdugligt så vänta och spara ihop till renoveringen istället. Tråkigt under tiden men du kommer tacka dig själv sen. Under tiden kan du/ni läsa på massor kring hur man gör, material osv så kan ni troligen få ner priset genom att göra en del själva.

   Måste det verkligen renoveras?!

   Hör med banken om ni kan ta upp bostadslån för hela beloppet inkl renovering av kök och ett bad. Det andra badet tar ni när ni har sparat 😄

    Vi fick en del av lånet inbakat i stora lånet och en del som ett såkallat renoveringslån 👌

   Prioritera ett badrum om ni inte har råd med båda direkt, blir minst 2-3 hundratusen per badrum beroende på hur stort och blir billigare om man kan göra lite själv. Ni kommer kanske få ut lite vinst på lägenheten och kan ta lån som gör att ni kan använda det till renoveringen. Försök inte spara ihop pengar till större renoveringar, låt ”huset” betala för det istället och spara pengar till pensionen och saker ni vill göra/köpa. Är köket och badrummet verkligen i behov av renovering eller är det bara för att ni inte är nöjda? Hade rått er till att se över huset med en kunnig som kan berätta vad som är mest akut. Kanske är det dränering eller taket? Skriv en prioriteringslista och börja med det mest akuta. Börja och se över uppe från och ner om taket läcker, eller tvärtom om källaren är fuktig etc.

   Angående lån tar ni huslån, ej blanco. De blir ett större lån än vad ni ”måste ha” och då får ni ut lite pengar som ni betalar av i månaden sen tillsammans med lånet. Banken är förstående beroende på hur er ekonomi ser ut, ni kan bara ta så mycket ni har råd med. Råder er också att läsa på mer om lån så ni vet vad dom pratar om på banken. Ställ mycket frågor till mäklaren och banken 🙂

    2-3 hundratusen per badrum?! Verkligen inte. Kanske om man lyxrenoverar. Renoverade nyss ett badrum med hjälp av hantverkare. Valde relativt billiga material (våtrumsmattor på golv och väggar istället för kakel) nya möbler från Ikea, golvet och brunnen göts om och taket målades. Totalt knappt 30 tusen.

     Låter väldigt billigt.
     Ur ett värde perspektiv är de också dumt att inte renovera ”ordentligt ” när man väl renovera. Våtrumsmatta på golv och väggar är ju dessvärre inte värdehöjande. Om man vill/måste sälja framöver så kommer förmodligen en köpare vilja renovera badrummet.

      Ja de känns ovanligt att ens välja en våtrumsmatta istället för kakel idag vid en badrumsrenovering?

       Tycker jag nog inte, känns väldigt vanligt när jag kollar på liknande hus i samma stad. Så det har jag ganska bra koll på! Dessutom är det säkert ur våtrumsperspektiv eftersom man kan se om det finns några skador. Rekommenderades till och med när jag gjorde besiktning inför köpet av huset.

       Nej verkligen inte. Våtrumsmattor är bättre än kakel, lättare hålla rent. Bättre hållbarhet.

      Det är att renovera ”ordentligt”!

     Ja precis. Min man är snickare och jobbar med badrum hela tiden, allt inräknat (hantverkare, material etc) så hamnar slutsumman på det om man ska ha ett badrum som är enligt dagens standard och självklart beroende på hur stort det är. Plastmatta är inte värdehöjande.

     I vilken håla bor du? 🙈 Renoverade mitt badrum precis på 3kvm i sthlmsområdet och offerterna började från 150 upp till 250 tusen

      Är det ett problem att bo i en ”håla”? Det är uppenbarligen billigare än att ha en smeten garderob till badrum i Sthlm.

     Inte en chans det blev så billigt. Vi renoverade vårt badrum med att bila upp golvet osv för 10 år sedan och valde allt i budget. Gick på ca 80 000 redan då.

     Vi gjorde precis om gästtoaletten. Kostade på en dyr toalettstol och våtrumsskivor på väggen, nytt tak, osv och vi landade på strax under 80 000kr.

     Trettio låter som en fantasisumma

   Du hoppas att pengarna i br ska täcka kontantinsatsen och måste ta extralån för att täcka 3 renoveringar. Låter inte som att det är erat drömhus.

    Har ni sparat något under tiden i BR som kan användas? Om inte, varför? Hur kommer kalkylen för månadskostnader se ut nu? Tänk också på all bara kostnader som uppstår vid flytt till hus, är ju en hel del som ska hostas upp även innan man ens tänker på renoveringen.

   Ta absolut inte ett blancolån med hög ränta.. Försök att renovera vartefter ni har råd.

  Vad definierar en framgångsrik person för er?

   Snygg och rik.

    Är snygg viktigt både hos män och kvinnor?

     Nej, bara kvinnor.

     Ja.

    Min svägerska!
    Dock super hon som fan, kan inte behålla en karl längre än 1-3 år då hon festar för mkt, har hemsk pms och tar kokain ibland.
    Hon hittar dock alltid bra män men sumpar det genom att ha mkt kontakt med alla ex, samt nya karlar.
    Gjort IVf med tre tidigare sambos men tyvärr händer inget.

    Men snygg äe hon och har jävligt fet lön.
    Är det framgång för dig så visst.

     vad är en ”Fet lön” och vad jobbar hon med?

      Ja, jag tycker 60 000 i månaden är en fet lön. Hon har en chefsposition.

   Mycket pengar, social status, har gjort en klassresa, har rätt utseende.

    Helt tvärtom för mig: Framgångsrik = smart. Utseendet är totalt oväsentligt. Jag imponeras av smarta människor, inte för att de är snygga eller rika.

     En till sak. Att lyssna på framgångsrika (smarta) människor gör att jag totalt struntar i deras utseenden. De flesta kan köpa snygghet men intelligens går inte att fejka. Att följa kloka människor gör åtminstone att jag lägger mindre vikt vid de som endast profilerar sig som snygga och rika. Jag tror att fler skulle må bra av det.

      Håller med! Andra personlighetsdrag då? Lyssnade på ”Inga beiga morsor” idag och tänkte att Ellinor verkar framgångsrik (snygg, smal, rik, fancy flöde). Men så fort hon pratar verkar hon så osäker så allt bara rinner ut i sanden, och Melina som verkar mer WT (ursäkta! Hatar själv det uttrycket) framstår mycket mer beundransvärd

       Förstår precis. Jag följer inga influensers alls. Antagligen med anledning att jag är rädd för att dras med i snygg-, smal- och rikhetsen. Det känns bättre att betrakta influencers via den här bloggen. Lite på avstånd. Så kan jag ägna mig åt mitt eget liv till största delen av tiden.

   Enkelt: någon som inte tittar på priset i mataffären utan bara plockar det man vill ha och sen drar kortet. När jag inte tittat priset på avokados, då är jag framgångsrik 😂👌🏽

    Va? Då är du ju bara rik.

    Haha! Jag kollar priset i mataffären av ren vana, men det avgör inte vad jag handlar utan tar det jag vill ha ändå. Vågar inte riktigt kalla mig framgångsrik bara pga det, det är bara att jag prioriterar färska bär och råsaft 😅

    Haha isf är jag framgångsrik. Bara genom att bo billigt jämför med inkomst. Samt tycka att mat är mer värt att lägga pengar på än konsumtion mm.

   En framgångsrik person bryr sig inte om social status, lever som hen vill och uppfyller sina mål.

   Någon som lyckats med det den vill eller någon som bara trivs med sitt liv

   En person med mycket tid och resurser för att göra det den tycker om i livet, och med goda relationer (kvalitet, inte kvantitet). Bonus: Om personen är skapande, kreativ eller drivande i något sammanhang.

   att de tagit nobelpriset i fysik eller kemi

   Nöjd med sej själv. Symp
   patisk och intresserad av andra människor. Ödmjuk.

    Även om den saknar alla ”klassiska” parametrar som pengar, arbete, social status?

   En person som uppnått sina egna mål är alltid framgångsrik, oavsett vilka målen är och oavsett vad andra tycker.

   Men ”framgångsrik” kan också betyda att man uppnått något som en stor mängd människor tycker är eftersträvansvärt.

   Ordentlig, ansvarsfull, driven men samtidigt ödmjuk och ”ger tillbaka” till nära och kära i form av engagemang.

   Jag definierar nån med mångmiljonbelopp på banken som framgångsrik, gärna om deras namn kommer fram på en googlesökning på några nyhetssidor också (typ DI, kinte Hänt nu).
   Däremot rik eller lycklig definierar jag någon som lever sitt bästa liv. Som jag 😜 jag har inte många miljoner på banken men jag bor i ett vackert hus i sydamerika och har sagt upp mig från mitt IT-jobb och njuter av strandhäng med mina små barn och man. Vi har sparpengar från tidigare bostadsaffärer och en del av det använder vi att kunna göra det vi vill, just nu, umgås med våra små barn och göra det vi tycker är kul (surf, träning, läsa böcker, lära mig språk). Om några månader kommer vi behöva jobba lite igen för att fylla på depåerna men då kommer även barnen vara äldre och vilja/ kunna vara ifrån oss mer. Allt har sin tid och vem vet hur länge vi lever, är vårt motto. /familjen Lycklig

  Nappar med ett ”hål” är de svårare att spotta ut? Bebisen spottar ut nappen konstant..vart kan man köpa dem?

   Varför tvinga en liten stackars bebis till att använda napp när hen inte vill?! Ge dig.

    Det är oftast reflexen som gör att de spottar ut den.
    Störigt som fan i början.
    Men har det gått ett par veckor och bevisen inte fattat hur man gör så ge upp. Alla är inte nappbarn.

     Be isen tycker om nappen men puttar ut den, gråter och blir tyst när den är i munnen igen. Sen är den ute efter 3 min.

      Kanske är hungrig då? För nappen kan ju efterlikna tutten/flaskan och så börjar den suga för att märka att det inte kommer mat och spottar ut och blir ledsen? Bara en tanke 🙂

   Men om bebisen spottar ut nappen hela tiden vill den inte ha nappen. Att bebisen tappar nån gång händer ju. Men spottar ut. Varför tvinga på bebisen då?

    Tror inte detta stämmer. Bebisar kan ju spotta ut tutten hela tiden trots att de egentligen vill ha mat. Det är inte så medvetna om hur kroppen fungerar eller tänker på konsekvenser.

   Finns ju olika former på nappar, rund, symetrisk och anatomisk. Kan vara att barnet inte gillar formen.

   Vet inte hur gammalt ditt barn är men kan vara att nappen känns för stor för barnets mun. Så var det för mitt ena barn, hon fick en napp som skulle vara från 3 mån som hon konstant spottade ut. 2 månader senare accepterade hon den nappen (hon gillade alltså andra nappar från dess att hon föddes).

    Jag har provat några. Mam verkar funka men hon spottar ut, gråter och vill ha den igen. Om och om igen.

     Hur gammalt är barnet?

      3 månader.

       Prova snuttetrasa istället.

        Hur funkar den? Hur får man en bebis att somna med hjälp av en tygbit? Undrat genuint.

   En del barn vill bara inte ha napp. Jag har haft ett av varje 😊

   Nu vet jag inte hur gammal din bebis är men min nu ettåriga bebis hade en period där han av misstag (eller ej?) spottade ut den H E L A tiden men ändå visade att han ville ha den så fort vi stoppade in den igen, det tråkiga svaret är att det var en fas (för oss, det är såklart olika för alla) och går över. Nu gläds vi över att han har koll på den själv, tar ut när han vill och letar upp och stoppar in den själv när han vill.

    Precis så är det. Ska prova olika nappar och vänta ut fasen.

     Varför är det så viktigt för dig då?

      Stort sugbehov och blir arg när det kommer mjölk.

  Någon som har tips på vad man kan göra i Budapest med barn?

   Hur gamla är barnen?
   Beror så mycket på hur gamla de är med Palatinusbadet är bra. Finns många på innergårdar restauranger med lekplatser också

    Oh vad jag gillar människor som tar sig tid att tipsa! ❤️

     Älskar Budapest. Ungrare är mer vänligt inställda till barn än svenskar