Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

480 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har uppkörning för körkort i september (manuell) och är så fruktansvärt nervös! Ni som har haft uppkörning; vad ska jag tänka på?

    Ni som tyvärr inte klarade uppkörningen, vad kuggade ni på?

      Kolla backspeglarna typ hela tiden och lär dig vilka moment som är med i säkerhetskontrollen 🙂

        Håller med. Jag körde ganska dåligt men kollade hela tiden i speglar och tänkte på högerregeln. Klarade pp första tack vare det ?

      Köp en febkuppkörning på bilskolan så du är förberedd. Var inte snål. Är du väl förberedd är uppkörningen inte svår…

        Kan någon svensklärare kommentera rätt eller fel på denna mening;

        Chocken av hur liten en pizza är, när man är van vid Italienmått?

        Är t ex kommatecknet rätt eller ska det bort?

          Chocken över hur liten en pizza är när man är van vid Italienmått! så hade jag skrivit

          ”Van vid italienska mått” 🙂 italienmått känns för mycket talspråk.

          Tycker jag!:)

      Visa att du är lugn och mogen i trafiken!
      Jag upplevde det som om de mer tittade på hur man betedde sig och reagerade i olika situationer och inte lade så mycket fokus på om någon teknisk bit gick lite fel.

      Tänk att du ska skjutsa någon som kommer berätta vägen för dig. Jag gjorde det och det lättade stressen mycket. Du har kört bil förut och din lärare anser att du är redo för uppkörning. Du kan det här!

      Min dotter kuggade på att hon backade in i trottoarkanten så ta sikte på god marginal om de ber dig backa runt ett hörn.

        Lite väl hårt kan jag tycka, så länge man backade lugnt

        Jag råkade backa upp på trottoaren när jag backade runt ett hörn men blev godkänd ändå. Tyckte det var hårt av den kontrollanten.

      Klarade på första, och som de ovan skrev:
      – kolla backspeglarna heeeela tiden. Upp, sidan, fram, upp, sidan, fram osv osv.
      – safety first, ordentliga avstånd tlll framförvarande bil, blinka i god tid, bromsa i god tid (men knte för god tid)
      – prata högt om vad du gör och varför. Det gjorde jag, och jag vet inte om det är hemligheten men det hjälpte mig dels att fokusera och morivera mina beslut, dels att kommunicera dem till personen som kollade uppkörningen.
      Lycka till!! ?

      det bästa tipset du nånsin kommer få:
      kom ihåg att du inte är där för att visa läraren att du kan köra en bil – det vet hen redan att du kan. du är där för att visa att du säkert kan kontrollera en bil i trafiken. många är så upphängda på småsaker som om man har rätt växel eller att man råkar få motorstopp i backen. kom ihåg att det handlar om hur säkert du agerar i trafiken!

      Bara lyssna vad du ska göra så gör du det lugnt och visar att du kan. Kolla speglarna hela tiden, bara kolla en snabbis ibland så hen märker att du ser dig omkring. PLANERA alltid körningen!!! Och om du gör något misstag.. försök klura ut vad lösningen är till misstaget och säg det så hen vet att du är medveten om felet. Själv fick jag ett motorstopp precis efter ett moment och då sa jag bara att jag gasade för lite och växlade för fort.

      Fick höra på körskolan att ett vanligt misstag man märker efteråt kan vara att man kanske skulle stannat vid det där övergångsstället där några personer vad påväg och man tvekade lite.

      Bara tre ord egentligen: TA DET LUGNT.

        Jag kuggade på en av mina uppkörningar för att jag tog det För lugnt ?.

      Kuggade en gång på att jag inte la mig tillräckligt till vänster (mitten av vägen dvs) vid vänstersväng på landsväg . En annan gång parkering , Hahah fick så satans stopp i huvudet hur man gjorde haha. Men SEN så klarade jag det , tredje gången gillt ?

      Bästa tipsen : KÖR med KÖRSKOLA . Öva på körning mot mål , vänd vid lämplig plats och ha koll på säkerhetskontrollen och bilen . Jag fick tex order om att sänka temperaturen i bilen till 19 grader och starta spolarvätskan bak osv. Detta när jag körde 100 km/h. Är glad att jag hade stenkoll, för blev ej stressad. Ju mer förberedd du är, ju bättre går det. Öva att köra där från där provet kommer utgå ifrån.

      Lycka till !! ✨✨

      Framstå som självsäker (fejka om det behövs).

        Vadå ”fejka”? Du SKA vara självsäker i trafiken, punkt.

          Hur lätt är det att vara självsäker under en uppkörning? Det är väl mer regel än undantag att man är nervös och kännet sig osäker då

      Tvåfiliga rondeller 😮
      Kör inte för fort och inte heller för långsamt

      Gör det enkelt för dig. Ska du parkera så välj en asenkel parkering.

      Kör inte om lastbil i nedförsbacke.

      Märker du att du gör något fel, säg det högt och ”jag borde gjort såhär istället”. Under min uppkörning gjorde jag 2 ordentliga fel (som i och för sig inte var säkerhetsrisker, men ändå), och när vi stannat tog hon upp just de felen men att det var jättebra att jag uppmärksammade dem – så jag kuggade inte pga det 🙂

      Kuggade en gång pga att jag inte var redo helt enkelt, hade absolut underlättat om jag hunnit köra bil i uppkörningsområdet ett par timmar innan men jag fick en sista minuten tid och hann inte. Men kör mkt i området du ska köra upp och var lugn om möjligt.

      Öva på att köra mjukt. Det är lättare att komma undan med små misstag om du kör mjukt.

      Nervositeten är antagligen det största hindret. Försök att inte göra en allt för stor grej av att det är uppkörning. Jorden går inte under om du misslyckas, det är helt normalt och vanligt att misslyckas och då gör man om det och så är det inte mer med det.

    Längtar tills jag blir gravid. Känns som att det aldrig kommer ske ?

      ❤️

      Då är vi två. ? Ett och ett halvt års försök. Bara lyckats en gång som slutade i ett uteblivet missfall för ett år sen.

      Ge aldrig upp!❤️

      Jag har blivit gravid två gånger men båda har slutat i missfall. Känns som om jag aldrig kommer att komma längre än de första futtiga veckorna… 🙁

      Vi har försökt i 2,5 år, har nu genomgått vår första IVF och blev gravid. Igår fick vi veta att fostret är 19 dagar sen i utvecklingen, så det kommer högst troligt inte gå vägen ??

        ❤️

      Åh, vad jag kände med dig när jag läste din kommentar. Jag har också varit där och jag vet vilket mörker man kan hamna i av ofrivillig barnlöshet. Ge inte upp och var inte rädd för att söka hjälp om ni har försökt länge. Jag och min man fick hjälp av vården och om några veckor är vår bebis beräknad, men jag kände precis som du att det aldrig skulle bli min tur. Jag håller alla tummar och tår för er❤️

      Jag och min sambo är i samma sits. Det är så JÄVLA jobbigt att pendla från pirrande optimist från mensen till ägglossningen och tänka ”detta är vår månad, jag känner det”. Till ett hål i magen av sorg och besvikelse när mensen väl kommer. Den här känslomässiga bergochdalbanan suger verkligen energi och tar upp så mycket tid av ens tankeverksamhet, man blir verkligen tokig 🙁
      Som så många andra säger, det känns verkligen som det aldrig kommer bli vår tur.
      Är det inte märkligt det är så otroligt många nu för tiden som verkar ha svårt att bli gravida?

        Tror inte det är fler som har svårare att bli gravida, utan att fler pratar öppet om det och det finns konton på sociala medier som specifikt handlar om barnlöshet och ivf-resor.

        Det är inte mycket vanligare att ha fertilitetsproblem nu, men det finns en MYCKET större öppenhet kring att prata om det och söka vård. Internet och sociala medier har gett oss ett forum som inte alltid funnits.
        Min mamma försökte i 8 år med lika många missfall mellan min äldre syster och mig, men hon pratade inte med någon utanför familjen om det då (1984-1992). MVC var inblandade eftersom alla missfall var i v 10-11, när hon redan var inskriven där, men hittade ingen orsak och hade inga medicinska råd utöver ”fortsätt försöka”.

        Johanna / MiBi
        Ni har rätt, det är nog jag som blivit mer uppmärksam på det nu när man själv läser och blir mer insatt. Då hamnar man ju på dom forumen och sociala medierna. Fy fan så hemskt det måste vart innan den här öppenheten fanns, även om man kanske bara pratar om det med främlingar på internet så är det skönt att kunna ventilera av sig

        Håller verkligen med… eller så var det så att man förr i tiden inte räknade elelr gjorde så pass stor sak av det ? Efter hur många månader av försök räknas man som ”ofrivilligt barnlös” ?

          Efter ett år kan man få genomgå en fertilitetsutredning via sin region.

          Jag tror hjälpen för ofrivilligt barnlösa har blivit bättre. På typ 60-talet kunde ju inte så mycket göras om någon inte blivit gravid på 2 år? Idag finns privata IVF-kliniker lite varstans…

    Nån boende i Ulricehamn som kan tänka sig att berätta alla för och nackdelar med att flytta dit?

    Ensamstående med fyraåring. Utbildad inom barnomsorg. Vill helst bo lite utanför, gärna bostadsrätt i mindre område/hus.

      En nackdel om man bor i Ulricehamn är att staden är en backe, vart du än ska är det antingen nedför eller brant uppför. Alla butiker ligger längst ner och de flesta bostäder uppåt stan. Inte så händelserik stad, men går snabbt att ta sig till såväl Jönköping som Borås. Finns många småorter runt omkring stan att välja på, vet dock inte hur utbudet av just bostadsrätter ser ut.

      trevlig badhus för småbarn!

      Är därifrån men flyttade för drygt tjugo år sedan. Jag tänker att det nog kan vara svårt att komma in i gemenskapen, de flesta har redan sina gäng som de haft sen de var små. Område att bo på tänker jag Stadsskogen, ligger utanför centrum och är relativt nybyggt. Är ju väldigt fint i Ulricehamn, min familj bor kvar. Varför vill du flytta just dit?

        Är också uppvuxen där och flyttade för 20 år sedan. De som bor kvar har haft sina umgängen sedan skolan och inflyttningen är väl iprincip obefintlig. Det snackas otroligt mycket skit och skvallras i ulricehamn, aldrig upplevt det på samma nivå någon annanstans faktiskt. Så det får man vara beredd på dessvärre.

    Någon som vet vad som hände med emely Ekstedt som hade en dödlig sjukdom och det var mkt skriverier om?

      Tänkte på henne senast i helgen. Vad hände med att bara ha något år kvar att leva och insamlingar osv

      Hon är tillsammans med en Mattias, under pandemin har hon varit mycket isolerad och fått cellgifter och sedan kortison kurer.
      Hon ser friskare ut nu än för några år sen, men det kan ju vara ”fixade” bilder för att det läggs ut offentligt på internet. ?‍♀️

        Står single mom i hennes profil?

          Och i ett förhållande sen 2021 på Facebook där hon dessutom är aktiv.

          Hon är kanske ensamstående med sonen, men har pojkvän?

      Tror fortfarande hon fejkade sin sjukdom.

    Fick idag ett samtal om att jag kommit in på tandläkarprogrammet! Hade nästan gett upp om hoppet. En bra 32-årspresent ❤️

      Grattis till dig vad roligt! Jag hade planer på att utbilda mig till tandläkare men la ner dom pga längden på utbildningen (för lat och utan plugghuvud) och att jag behövde flytta långt (för hemmakär) men har fortfarande den drömmen i bakhuvudet ?

      Men vad roligt!! Stort grattis!

    Men herregud: Fayme. Det snurrar fortare och fortare nu. Häromdagen skulle hon ta med familjen utomlands och sökte tips. Idag vill hon absolut stanna i Segersäng och köpa ett större hus där, samt frågar på insta om någon vill köpa hennes nuvarande hus.

    Skulle någon våga ta henne på allvar och gå på visning av hennes hus, till exempel? När det bara går en dag tills hon ändrar sig och inte ska sälja. Osv.

      Herregud vad dom håller på, flytta då ?

      Undrar om dom använder övervåningen dom byggde, lär ju dock se bra ut när det ska sälja sen, när det nu sker.

      Skulle hon inte flytta till Östersund nyss? Nya diagnoser har hon varje vecka också. Verkar vara en väldigt instabil människa.

        Jo Östersund med, men det var väl några veckor sedan = länge i hennes perspektiv.

          Vad ska hon göra i Östersund?

            Bo

          Det blev nå tok när jag kommenterade så jag försöker igen.

          1) Flytta utomlands i ca halvår eller vad hon sa utesluter inte möjlighetrn eller viljan att komma hem till ett större hus i Segersäng. Det större huset kan de fortfarande hyra ut om det blir aktuellt med vistelse utomlands under en tid.

          2) Hon sa även, om jag minns rätt, att flytt till gård inte var aktuellt förrän om ca 6 år och de har därför beslutat att bo kvar i Segersäng (så länge).

          Jag har själv inte ADHD men jag förstår ändå inte vad som är konstigt med det hon sagt. Enligt mig låter allt logiskt och genomförbart.

            Ja alltså det du skriver nu var ju typ dagens skörd 🙂 förr var det brådskande med flytt till Norrland, sen blev annat intressant, osv. Hon skulle plugga på komvux och sedan hördes inget mer om det… osv

              Dagens skörd ? sant.

              Hon är 25. Svårt att veta kanske. Jag tänker att hon är sååå ung. Bara hyra ut huset och fara iväg om de vill. Sedan kommer det ändå finnas tid att bo på gård. Hon ventilerar nog bara tankar (väldigt impulsivt) innan de hinner landa i beslut, som ex att de nu ska bo kvar i ca 6 år. Om det hon sa idag inte ändras…förstås.

            Du förstod inte att ts menade att det känns riskabelt kolla på någons hus, kanske vill köpa det men då ångrar hon sig igen?

              Eller säljer huset och ångrar sig. Och sen hänger ut köparen på instagram att de inte får köpa tillbaks huset osv

              Med tanke på att de har gjort flera bostadsaffärer så såg jag inte den risken alls, nej.

      Varför bromsar inte Moltas? Blir han överkörd eller är han likadan?

        Gissar att det är just bromsar han gör, annars skulle de väl ha sålt allt och flyttat 100 gånger.

        Tror han är lite likadan men inte i hennes nivå.

      Hon är väl en sådan person som gasar rejält i alla tankar sen efter ett tag landar….
      Men efter att ha följt henne ett tag blir det lite bergochdalbana av det hela.
      Alla stories om att hon inte kunde bli gravid och hur gärna hon ville ha en till osv. Sen alla stories nu om hur hemskt det är att ha fyra barn, aldrig få sova osv. Blir lite komiskt. Men så är väl livet för en del.

      Har mest svårt för den extrema exponeringen av barnen.
      Vad svarar man sitt barn OM man senare i livet får frågan
      – varför la du ut mig som barn, öppet för hela världen att se? Naken, trött, glad, ledsen. Varför fick inte jag leva utan en telefon i ansiktet som filmade, tog kort på mig i min trygga miljö?
      Förstår att inte alla barn ser det som något negativt men vad svarar man barnet som tycker familjen hängt ut en?

        Ja, klaga får man absolut göra. Men har också reagerat på hennes stories när hon kör igång om hur jobbigt allt är och att hon är ensam hemma med barnen och han jobbar. Det är väl lite självvalt tänker jag, de har valt att leva såhär. Går bra att lämna barnen på förskolan och börja utbilda sig och sen skaffa ett jobb (tror dock inte hon kommer göra det)

          Blev blockad av henne av just den anledningen! Skrev något om att det var självvalt att vara hemma och jobba samtidigt som hon har barn, att det är väldigt priviligerat osv.

        Fast hon exponerar inte sina barn i så stor utsträckning längre och i jämförelse med tex margux eller hur hon nu stavar. Så tycker jag det inte är något att hacka på! Hon har ju dessutom sagt att hon ångrar att hon exponerade barnen så mycket I unga mammor!

          Barnen är ju på stories varje dag. Hela tiden.

          Varenda dag är barnen med på stories, verkligen varje dag flera gånger. Pojkarna är alltid påklädda men flickorna kan visas ofta med väldigt lite kläder, och ja ena är en bebis men syftar mest på den äldre.

    Hur vanligt är det med iPad på förskolan?
    Mitt barn har precis börjat på förskolan, hon är 3,5 år och går på storbarnsavdelningen.
    Idag när jag hämtade satt hon o ett annat barn vid bordet och kollade iPad. Vet dock inte om det var film eller något lärande då de satt med skärmen vänd från ingången.
    Vi försöker vara restriktiva med skärm här hemma så blev förvånad idag.

      Digitala verktyg ingår ju dock i läroplanen så nån typ av skärm kommer det ju bli. Frågan är ju vad de använder ipaden till och hur ofta. Men fråga personalen hur de tänker och jobbar med det.

        Det vet jag att den gör men tänkte spontant att den användes för de äldre barnen främst. Men det är nog en feltolkning av mig.

        Ska fråga! Ville mest veta hur det generellt används skärm.
        Tack för ditt svar 🙂

          Ja alltså det är väldigt svårt att säga generellt, vissa använder ipaden på vettiga sätt under liksom ordnade omständigheter och vissa använder tyvärr det som barnvakt också. Så fråga hur just de tänker så märker du 🙂

          När jag arbetade på förskola arbetade alla åldrar med lärplatta. Även ettåringarna.

            Men gud vad onödigt tidigt

            Hur kommer det sig? Vad för utbyte fick just 1 åringarna av en iPad?

              Jag arbetar inte där längre och delade inte deras syn på lärplattor för små barn då heller, men så här tänkte dom

              Barnen dokumenterade med plattorna, dvs tog kort. Ibland pusslade dom eller läste böcker genom litteraturappen Polyglutt. Helt ärligt var det en del Youtube, Babblarna och typ legospel också.

                Var det en kommunal förskola? Var det högskoleutbildad personal som lät barnen youtuba? Var detta sanktionerat hos rektorn?

                  Kommunalt. Nä, det fanns typ ingen utbildad personal. När man hade tre inskolning som skrek, alla hade bajsat och typ två personal så satte dom på Youtube på plattan. Ibland via projektor upp på väggen. Sen blev det typ rutin och Hjulen på bussen dånade konstant medan ungarna satt som klistrade.

                  Rektorn brydde sig inte.

                    Jag har ett tips, istället för Babblarna. Ställ stolar som en bergodalbana framför projektorn och sätt på ”pov rollercoster” på Youtube istället ibland. Skit kul för barnen!

      Vi är också väldigt restriktiva och tog uppndet hela. Gillar inte att de sätter på film på skärm, som en jävla barnvakt.
      Nu har de slutat med det, de
      Gjorde det varje morgon till alla

      Att de ska lära sig saker på Ipaden kan jag köpa, pedagogiska saker. Men Greta Gris och Pettsson ingår nog inte.0

        ”pedagogiska appar” tycker jag man kan vara rätt skeptisk mot dock. Vi vet att små barn sällan använder dem på ett pedagogiskt sätt. Antagligen mer lärorikt att titta på Pettson tillsammans med en vuxen och reflektera kring handlingen än att spela ett ”pedagogiskt” spel ensam.

          Våra bsrn är 4 o h 5 år. De använder matematikapp och läsapp.
          Det tycker kag är helt ok.

          Tycker inte barn under 3 år behöver kolla på ngt alls på förskolan.
          Oavsett om det är pettson eller bokstavslandet.

            Jag tycker de kunde skrota hela kravet på digitala verktyg i läroplanen eftersom det saknar vetenskaplig grund. Inte att det borde förbjudas men det borde inte bara ett krav.

            Tror absolut både appar och filmer kan vara lärorika för barn i lagom ålder och om det är i lagom doser. Men tycker tjatet om ”pedagogiska xxx” är lite dumt, för vill man åt att vara pedagogisk så är det bäst att helt enkelt vara med som vuxen, då kan lite vad som helt vara pedagogiskt.

            Håller helt med om att man inte ska sätta på film varje morgon i förskolan, oavsett vad man sätter på för film.

              Adekvat digital kompetens anges som en av de nyckelkompetenser en människa behöver ha för att klara sig i samhället. Nej, man får inte adekvat digital kompetens genom att bara titta youtube. Det ska ingå både källkritik och praktisk hantering, bland annat.

              Därför använda digitala verktyg i förskolan. Tyvärr får de ofta rollen som barnpassare då pedagogstyrkan helt enkelt inte räcker till, när barngrupperna blir större och bland annat barn med diagnoser eller andra behov inte får en egen person vid sin sida.

          Mitt barn lärde sig läsa med hjälp av alfabetsappar typ Bornholmslek. Tycker absolut vissa appar är pedagogiska.

      Det ingår som sagt i läroplanen. På sonens förskola för barnen i land låna paddan för att ta kort. Sen sitter de och tittar på bilderna.
      Det är det enda dom gör med paddan. Kanske var det något liknande de gjorde? Tror inte de sitter o klickar på Youtube..

        Där jag arbetade tidigare blev det väldigt mycket Youtube för barnen. Ni måste sluta tro att förskolan är något magiskt ställe där det sker ✨pedagogiska aktiviteter✨ hela tiden. Det är underbemannade nittonåringar som tar hand om era ungar.

          Så är det verkligen inte överallt!

          Nä tala för dig själv. På min sons avdelning (4år, 15 barn) jobbar iaf två förskollärare 50+ och en yngre barnskötare. Toppen tycker vi ??

          Absolut inte på vår förskola! Iofs bor vi i välmående förort. Är nog tyvärr väldigt ojämlikt som allt annat. De barn som har minst får minst

            Så är det också, men vårdnadshavare har inte så bra insyn som ni tror. Det är mycket som döljs för er, av personal och rektorer.

              Det tror jag också (som svar till anonym 22:05). Vi har dottern på ett föräldrakooperativ och jobbar alltså själva där ibland och upplever att vi har bättre insyn än vad föräldrar i vanliga fall har. Utåt sett är det en perfekt förskola. Liten grupp på 20 barn, tre pedagoger med examen, en barnskötare och en kock som finns på plats hela dagen – alla har jobbat många år inom samma förskola.

              En gång när jag jobbade där kom jag in efter att ha varit ute med några av barnen. Då satt en av pedagogerna i soffan med en tvååring och tittade på Greta Gris på YouTube. Pedagogen såg väl att jag funderade och sa ”ibland blir han lite trött i slutet av dagen – då är Greta Gris bra”. En annan gång kom jag dit för att jobba och upptäckte att två av barnen satt med ipaden. Jag tänkte först att det var någon typ av pedagogisk aktivitet men insåg sen att de satt och spelade något candy crush-liknande spel. Ingen av personalen var i närheten och hade koll på vad de gjorde.

              Har fler liknande historier. Allt är inte lika bra som det verkar på pappret.

          På min dotters förskola går det 7 barn och 3 pedagoger.
          Är ts. Så underbemannade njaa.

            Vi var 2 personer på 14 ettåringar, eller 3 pers på 25 3-5-åringar. När alla var på plats. Vilket hände typ en gång i månaden. All övrig tid saknades personal och det fanns inga vikarier, så vi fick antingen slå ihop avdelningar och vara 50 barn på fyra pers, eller gå ut med alla avdelningar så att vi kunde hjälpas åt. Och då har jag inte ens nämnt barnen med särskilda behov.

            Skönt för barnen på ditt barns förskola, men det är inte så standarden ser ut.

          Vi har prövat tre olika förskolor, och det stämmer på vissa men det är också viktigt att veta att det inte är så överallt. Stor skillnad mellan olika förskolor.

      Sonen avdelning får barnen sitta med ipaden 7min om dagen. Sonen brukar spela lärospel och pussel typ ☺️

        Sju minuter? Varför? Alltså, undrar på riktigt hur man bestämt den tidsbegränsningen? ?

          Var något med att alla barnen ska ha chans att spela på en dag och då blev de 7min var.
          Men tycker 7min låter lagom

            Ja, det låter ju rimligt ?

    Jobbar som förskollärare och har ett dilemma. Arbetar på en förskola insett utsatt område. Har trivts väldigt bra länge, men nu har många av mina kollegor lämnat och vi har problem med att hitta bra personal. Jag är så trött på att försöka ge pedagogisk vägledning till outbildade 18-åringar och folk som knappt pratar svenska. Jag har fått jobberbjudande på en mycket bättre förskola i ett finare område med utbildad personal, och dessutom högre lön. Men jag får så ont i hjärtat av att tänka på att lämna mina fina barn där jag arbetar nu, och känner typ att det är jag som ”håller ihop” verksamheten där nu. Vill gärna byta men vill samtidigt hålla ut där jag är nu och hoppas att det blir bättre där jag är nu.
    Blev långt nu men behövde verkligen ventilera detta ?

      Känner med dig. Är också förskollärare och går allt jag gör för de små, barnen. Men. Efter utmattning nummer två så inser jag att jag är värd noll för barnen om jag vänder mig ut och in och blir sjuk på köpet.

      Ta det andra jobbet och glöm aldrig att du är viktigast för dig själv. ❤️

      Hur mår du på jobbet? Och tror du att det kan bli bättre?
      Förstår att du vill stanna för barnen men du ska tänka på dig själv och ditt välmående först.
      Jag jobbar också på förskola så förstår dilemmat.

      Får vem som helst arbeta med små barn? Finns det ingen koll på språk/lämplighet?

        Rent brottsregister verkar vara enda kravet.. :/ inte heller får de någon särskild introduktion, iaf inte i de tre kommuner jag jobbat i. Så man får dubbelt jobb när dom kommer. Introducera och göra deras jobb.

          Det hålls ju naturligtvis arbetsintervjuer som inför alla tjänster
          Samt prova ställning.

          Problemet är väl när det är vikariepooler inkopplade.
          Jobbade som vikarie och det var intervju och sen var vi ute på jobb. Och ja, vissa var varken pedagogiska eller barnkära och vissa hade extremt dåliga språkkunskaper
          Men tror inte det kom fram till rektorn så ofta.

          Vanligtvis blev inte de bokade så ofta framöver dock utan hoppde till olika förskolor.

            Inte säkert de har provanställning, i skolan är det ovanligt tex.

            Nja, tyvärr tar skolan in personal som inte ens kan göra sig förstådda alls inför barnen. Eller personer som är vikarier och utnyttjar sin position.

        Det finns ingen annan. Arbetsbördan är enorm, lönen skit och utbrändhetssiffrorna skyhöga. Många kompetenta pedagoger flyr fältet och kvar finns just nittonåringar utan tillräckliga kunskaper för att få jobb någon annanstans.

        /förskollärare som precis bytt bana

          ?

          Skitlön är det väl ändå inte? Sen kan man tycka den är för låg till arbetet man gör.

            Det beror på kommunen. Personligen tycker jag att 23 000 efter flera års studier och arbete är skitlön.

              Nämen 23000? För en högskoleutbildad? Det var det sjukaste. Barnskötare tjänar mkt mer där jag bor!

                I min kommun fick mina kollegor (som gick ut 2019) 25 000 i ingångslön.
                Nu när jag är klar (2023) hoppas jag på en stor skillnad, men kan nog glömma det.

                  Det är ju helt orimligt. Jag tänker att levnadskostnaderna kan inte va såå mkt lägre att det motsvarar lönerna i Stockholm tex?

                  När jag blev färdig förskollärare för ca fyra år sedan låg ingångslönen på 27500 i Malmö kommun, men jag och många med mig fick över 30000 i ingångslön. Så nog borde du kunna få mer än 25000 kan jag tycka!

              Bor i sthlm o alla jag känner tjänar över 40 på förskola eller i förskoleklass. ALLA.

          Lönen skit? Vad tycker du är en rimlig och skälig lön?

        Vissa arbetsgivare börjar göra basprov i svenska med att kolla om personalen förstår och kan öva och kommunicera i nödsituationer. T.ex. rutiner vid brand på förskola, evakuering eller skadat barn. Då tydliggörs vem som förstår och inte ännu. Dock hemsk tanke om någon inte förstår när det gäller och de ansvarar för barnen.

          Fast det krävs ju lite mer än att man vet hur man ska göra vid brand för att kunna utbilda barn. Jag förstår enkla instruktioner på franska men skulle verkligen inte kunna undervisa eller stötta små barn i deras språkutveckling på franska.

      Förstår ditt dilemma menndet är rektorns problem. Du ska göra det som är bäst för dig! Annars kommer du inte göra ett bra jobb i längden där du är idag.

      Gå på magkänsla och lyssna till hjärtat, för att använda två slitna klyschor.
      Jag skulle kunna byta jobb och gå upp typ 30% i lön men branschen jag jobbar i gör så mycket bra jämfört med de som betalar bäst, så jag stannar.
      Men du ska hålla också, annars gör du ju ingen gott, allra minst sig själv.

      Halloj. Jag var nyligen i samma sits. Arbetade i Malmö och var den enda som hade svenska som modersmål. Av över 120 barn och hela personalgruppen. Jag var också en av väldigt få med faktisk utbildning. Det var omöjligt att höja den pedagogiska nivån eftersom ingen förstod vad jag försökte diskutera.
      Jag kände mig otillräcklig på alla håll. Barnen behövde språkliga förebilder, kollegorna behövde utbildning och vägledning och det kändes som att hur jag än gjorde så hade jag dåligt samvete.

      Det var supertufft att sluta, men alla barn i hela världen är inte mitt ansvar. De har egna föräldrar.
      Nu när jag har lite distans till det så är det mitt bästa beslut.

        Förstår dig verkligen!! Och samtidigt så sorgligt att de barn som mest behöver bra personal och miljö inte får det. Virtanen (ja ja men skriva kunde han) skrev en skitbra krönika för några år sedan, nåt om hur dagens samhälle tvingar moraliska människor att fatta omoraliska beslut.

        Om det ändå inte varit så segregerat. Nu typ omöjligt att vända, och bra personal pallar inte. Ond cirkel in absurdum

        Vad trist att det blivit så på en del förskolor. Barnen borde få lära sig svenska innan skolan börjar.

          Verkligen. Det känns ledigt tungt när man vet att man är den enda personen i barnens liv som pratar ren svenska. Jag våndades mycket och grubblade över deras framtid.
          Det är redan tufft för människor med utländskt utseende och namn att ta sig in på arbetsmarknaden. Tänk då att redan på förskolan ha odsen emot dig. Du får inte den utbildning eller språkkunskap som gör att du klarar dig bra i skolan, vilket medför att du får sämre betyd, vilket i sin tur påverkar möjligheterna att plugga vidare och få arbete.
          Det är liksom ett lumpet system hela skiften. Men jag klarade inte mer. Jag kunde inte ta ansvar för alla barn och deras framtid, jag var tvungen att ta ansvar för mitt eget mående. Vilket är riktigt sugigt att det blivit så.

        Och det är politikernas ansvar att se till att det finns resurser där de behövs, att utsatta områden kan anställa utbildad personal med bra löner, att man satsar på ledarskapet i de områdena osv. Om pedagogerna känner att det inte är hållbart är det nästan det enda rätta att flytta på sig. Stannar man kvar är det ju som att säga att det är ok med låg lön, otillräckliga resurser osv.

          Kom ihåg det på valdagen.

      Byt ingen kommer tacka dig när du går in i väggen för att du försökte hålla uppe fasade och skapa en bra verksamhet!

    Min sambo har en vän som luktar så jävla illa, som att han inte varken duschat eller tvättat kläderna sen den dag han flyttade hemifrån. Alltså på den nivån att man måste tvätta soffan när han suttit i den. Han verkar vara helt omedveten om detta, kan typ prata om andra saker som luktar illa. Hur tar man upp det utan att riskera att det blir fel?

    Obs inte så att det är ny svett utan man känner hans lukt i hela lägenheten även när han gått hem.

      Hade en tjej i klassen som luktade så. Hon luktade så mycket svett att man inte kunde använda toaletten efter henne utan att få kväljningar. Svår sak att ta upp dock? Tänker att du får försöka visa omsorg och vara försiktig. Säg att du tycker att det är jobbigt att ta upp men att om det var dig det gällde hade du velat att någon gjorde det och påpeka att det är av omtanke då du gillar er vänskap?

      Säg det rakt ut. Finns inget bra sätt att säga det på.

      Din sambo måste kanske berätta det för sin polare.

      Hade en klasskamrat i skolan som luktade något så fruktansvärt illa. Inte heller svett, men smutsigt och otvättat. Vi pratade med skolsköterskan. Det hjälper ju inte dig, haha. Hade nog aldrig vågat säga till någon i vuxen ålder 🙁

      Eller jo. Jag pluggade med en en gång som hade den vidrigaste andedräkten jag känt. Fick kväljningar när jag pratade med honom en meter ifrån, jag överdriver inte. Då berättade jag faktiskt det till slut. Han tog inte alls illa upp! Så gissar att han inte visste om det bara.

        Smart att prata med skolsköterskan!

        Och modigt att säga till om andedräkten också. Tänker att det ofta kan bero på någon infektion om det verkligen stinker? Kan ju vara bra då att gå till tandläkaren.

          Ja bra, för det kan vara ett barn som far illa hemma!

      Det är typ min mardröm att man ska lukta illa fast man inte känner något själv, och ingen säger något för de tror att man vet 🙁

        Ja verkligen en liten social mardröm för mig också.

          Hänt mig. Jag råkade välja lite fel typ av tröjor under en period och luktade svett av det och min chef tog upp det på ett väldigt snällt sätt. Jag skämdes förstås men uppskattade att hon kunde vara ärlig. Jag var ny på jobbet och hon var mån om att det skulle kännas bra för mig och mina kollegor.

            Hur tog hon upp det?

            Vad menas med fel typ av tröjor? Fattar inte

              Hade tröjor som gjorde att jag svettades, alltså materialet var inte bra för mig, typ silkesliknande.

              Hon typ upp det via telefon och bara tog upp det, rakt upp och ner.

        Jag hade inte det som mardröm förrän jag fick Corona och tappade luktsinnet (har fått tillbaks ca 50% bara av luktsinnet nu). Man fattar ju inte hur ofta man faktiskt luktar på saker/sig själv.
        Jag duschade mer än någonsin när lukten var helt väck. Ville inte att min familj skulle känna att jag luktar illa. Och när man inte har en endaste aning om hur badrummet luktar efter man varit där, att man kanske luktar svett eller har dålig andedräkt.

      Hade en kollega som luktade så mycket svett. Det stack på riktigt i näsan och gjorde ont i ögonen ibland.
      Hade hon varit i ett rum kunde man inte få in efteråt..tillslut stod jag inte ut utan sa ”jag vet inte om du tänkte på det men du luktar väldigt mycket svett.” Hon hade inte fattat det stackaren.

      Min man har också en sån vän. Kompisgänget tog upp det en gång genom att fråga ”hur ofta brukar ni duscha?” Och sedan säga att han verkade duscha onormalt sällan. Han förstod inte var de ville komma med samtalet… :/

      Har en sån på jobbet…. Gäller att alltid boka extra stora/rymliga rum vid möten där han är med samt ha lite extra parfym på överläppen…

        Hemskt ju, undrar om de själva inte känner? Har ingen någonsin påpekat något? Är dom helt omedvetna? ?? undrar så mycket

          Min chef har pratat med denne, men inget händer, förutom att vi andra lider…

            Nej men usch. Blir ju ett arbetsmiljöproblem liksom.

          På en förskola jag jobbade på ett tag var det en vikarie som luktade extremt mycket svett. Det luktade svett på hela avdelningen när hon var där och jobbade. När hon hade haft rast luktade det svett i personalrummet i minst en timme efteråt, så personer som tog rast efter tvingades vädra trots att det var mitt i vintern.

          I alla fall, det var ett flertal barn som sa till henne att hon luktade illa. Men hon bara skrattade bort det och trodde de skojade. Så antingen insåg hon inte det eller så kanske hon inte ville acceptera att hon faktiskt luktade så mycket.

          Var till slut en annan personal som fick lyfta det med henne.

      Kan inte din sambo ta upp det med honom? Annars sluta bjuda hem.

      Har personen smutsiga kläder också?

      Har en granne som luktar så, inte svett utan gammal smuts & otvättad, som en gammal secondhand affär upphöjt i hundra. Använder aldrig tvättstugan och bott här i ca 2 år (mysiga handdukar & lakan måste vara vid det här laget!..) När denne varit i uppgången luktar det så illa, länge efteråt. Hen är en enstöring, undviker alla grannar, går typ aldrig utanför dörren, mer än ngn kort stund, aldrig ngra besök osv. och då är personen ändå ganska ung. Måste ju vara fruktansvärt att leva så och nåt står ju inte rätt till.
      Tycker det är sjuk obehagligt faktiskt, inte främst för lukten, som var ämnet här, vilket ju iofs är illa, men mer för konsekvenserna som kan bli av att en människa lever så. Men vad skall man göra liksom..

      Jag hade en kompis som liten som luktade väldigt speciellt, hela hennes hus luktade så – aaabsolut ingen aning om vad den lukten kom ifråg faktiskt men de hade inga djur eller speciellt i sitt hus. Enda gången i mitt 45 åriga liv jag kännt den doften och att ett helt hem luktade så himla speciellt, för mig luktade det väldigt illa tyvärr.

        Det är troligtvis mögel i hens hus. Det luktade så hos min farfar, min pappa berättade när jag var lite äldre att det är mögel. Vi fick alltid slänga alla kläderna i tvätten direkt efter vi varit där minns jag. Hade också en klasskamrat på gymnasiet som luktade så, tyckte alltid så synd om honom för han var jättetrevlig och jag gillade att prata med honom egentligen men det var jobbigt för lukten var ju så stark.

    Någon som har Samsung galaxy s22 plus?

    Vilken mobil hade du innan och är du nöjd?
    Ångrar du att du inte tog Ultra? Eller tvärt om, någon som har Ultra och känner att den är för stor och kanske inte värd pengarna utan egentligen hade nöjt sig med plus?

      Jag har Samsung galaxy s22 Ultra och jag valde den just pga skärmstorleken. Vill man ha en mindre skärm så kör på s22 plus, en fantastiskt bra telefon den med.

        Vad hade du innan? Hur är batteritiden?

        Den är så snordyr..

          Vad spelar det för roll vad man hade innan om man är nöjd med telefonen? ?

            Hade man en 5 år gammal mobil så tar man ett rejält steg upp och antagligen blir nöjd, mycket nytt, spännande, stor skillnad i kamera osv och då är det inte så konstigt.

            Hade man s21 ultra och blir jättenöjd, som inte är ett så stort kliv så tänker jag att mobilen verkligen är guld och värd den förmögenheten den kostar?

            Kanske konstigt tänkt. Men tycker det är intressant att veta vad man hade innan när man säger man är nöjd eller missnöjd.

          en nokia har bättre batteritid & en ny telefon är minst 75kg co2

          du får mer fritid utan smartfån också

      Är supernöjd! Hade galaxy s10 innan jag bytte till s22 plus. Bra kamera, bra batteritid, lagom stor skärm… har inget att klaga på!

      Är mer nöjd med min gamla s20 än s22 som jag har nu. ?

        Men va?! Varför? ?

        Instämmer! Hade en Huawei som var 3,5 år och som jag tyckte började bli dålig i batteriet.. blev rekommenderad på Telia att ta en vanlig S22 ”för den är bra och vi får inga klagomål”… sämsta skit jag varit med om. ? batteriet håller ca 12 timmar så min 2,5 veckor gamla telefon behöver laddas 2 ggr/dag… borde sparat pengarna och hållit kvar vid den gamla…

    Hur stöttar man sitt barn som inte får leka med kompisar i skolan då de inte släpper in i lek?

      Riv upp himmel och jord, det är skolplikt och lärarna ska se till att alla får vara med. Det är inte ditt barns uppgift.

        Jag har pratat om det sjukt många gånger.. Får inte mycket gehör 🙁

          Gå till rektorn.

          Be att få vara med en dag i skolan och se hur det fungerar. Om ditt barn tycker det är ok alltså, du skriver inte heller hur gammalt barnet är så oklart om det skulle vara skämmigt eller roligt.

          Byt skola! Låter som en dålig skola om de inte gjort något trots att du sagt till.

      Ta det med lärarna och rektor. Ställ krav!!

      Åh, vet inte alls.

      Men blir så ledsen när jag läser detta.

      Vad säger fröken på skolan?

        ”Fröken”?

          Ja, förstår du inte vad man menar då?

          Jag har alltid kallats fröken, både i skola och förskola. Det är även så pedagogerna på ”vår” skola kallas om man inte säger namnen.

            Barnen kanske säger så men du säger väl inte så om en kollega??

              Jo, i bland, aboslut!

                Nämen sluta! Så oseriöst och barnsligt.

            Låter oseriöst.

              Ja för det är ju precis sånt som avgör om en pedagog är bra eller inte, om hen använder ordet ”fröken”.

                Hahah eller hur.;)

                Men varför vill man nedvärdera sin egen yrkesgrupp så?

                  Sitter yrkets värde i ett ordval?

                  Varför skulle det ens vara nedvärderande att säga fröken?

                    Det är barnspråk. Tycker det är lite förlöjligande om vuxna kallar varandra det, förstår inte varför, varför inte använda korrekta ord?

            My bad, jag tyckte bara att det lät så 1800-tal att tilltala någon med ett civilstånd. Har inte själv barn så jag vet inte hur det funkar nu för tiden.

              I det här sammanhanget är det så klart ett yrke som menas. De manliga pedagogerna på mitt barns förskola kallas också åtminstone inofficiellt för fröken. Rätt fint ju!

              Det har inte med civilstånd att göra längre.
              Har du inte gått i skolan i sverige?:)

        De säger att mitt barn har kompisar men jag ser ju själv hur det är vid hämtningen 🙁

          Vad säger ditt barn?

            Att alla säger nej vid frågan om hen får vara med och leka.

              Stå på dig!

              Som nån sa, var med i skolan och observera om det är så som ditt barn säger. Eller om det finns andra svårigheter. Be pedagogerna förklara vad de ser och var öppen för deras svar. Se vad ni kan göra hemma. Kanske är det helt och hållet de andras fel och då måste de försöka arbeta med det. Be om en återkoppling på vad de gjort och hur det gått efter ett tag. Om verkligen inget händer, kontakta rektorn. Alltså, skolan är underbemannad och vissa har väldigt många problem tex med barn som har diagnoser eller är våldsamma så de har mkt att göra, inte alltid sånt här blir prio då. Men de har en skyldighet att se till alla elever mår bra socialt. Men sök ett samarbete först och främst.

      Vad säger/ gör personalen för att lösa situationen? Viktigt dom tar det på allvar och att barnet och ni känner att dom gör allt dom kan.
      Finns det andra sammanhang utanför skolan där barnet har vänner, typ nån sport så man kan fokusera på och bygga självkänsla och självförtroende gällande relationer därigenom?

      Ta det med skolan samt var uppmärksam på om ditt barn har eventuella andra svårigheter och sök isåfl hjälp för det så snart som möjligt.
      Hur fungerar ditt barn i grupp? Bara för att man inte bjuder in i lek innebär det inte att man inte är inbjuden, de andra barnen tar kanske förgivet att alla förstår att man får vara med.

        Lät som jag försvarade barnen, inte det jag gör. Men var uppmärksam som förälder om det är ett återkommande problem.

        Vi pratar mycket om det hemma, mitt barn beskriver sig som ett barn med mer energi än andra men är otroligt duktig på lek och är social. Har vänner men blir inte delaktig eller bjuden på kalas 🙁

          Jag skulle pratat med lärarna om vad de gör för att skapa en inkluderande stämning. Men hjälper inte det, så byt skola. Om ditt barn har lätt att få kompisar i övrigt är det kanske bara otur med gruppen, och det kan ju vara ganska nerbrytande.

            Mitt barn var i en riktigt tråkig klass med ungar som skapade grupper och stängde ute. Och lärarna skyllde faktiskt ifrån sig och förklarade att mitt barn inte kunde hantera det sociala. Sedan bytte mitt barn skola och har sedan dess aldrig blivit utestängd från gemenskapen. Så det finns dåliga sammanhang med lata lärare.

            Nytt försök :
            är 47 år och har barnfritt varanna helg, vad göra med tiden?? då mina vänner inte har tid att ses och jag träffar ingen vettig karl där det klaffar med barnschema el personlighet (tinder går ej på krogen) känner mig SÅÅÅÅ himla ensam (och ledsen) hela tiden o längtar till måndag jobba & barnen som, kommer hem.
            någon mer mamma som känner samma?

              Skaffa nya vänner! Tråkiga vänner som inte vill ses..

              Din fråga hamnade lite fel ?

              Hitta likasinnade, jag har 3 barn och hinner inte med singelvänner. Prioritetar nog även bort många oxå då det allt för ofta blivit så att de endast vill träffas för att analysera sms deras tinder/match skrivit eller så sitter de konstant o flirtar/har kontakt med sina olika ragg och slits mellan hopp o förtvivlan och vill helst av allt bara g åvidare till sin riktiga kvällsdejt liksom.
              Som sagt hitta likasinnade.
              Tills vidare gör saker själv (kan ju vara så att jag njuter av det iom att jag alltid har 2-4 barn och en vardag på halsen) men bio shoppa laga mat utställningar osv.

      Man pratar med lärare/rektor, det är mobbing.

    Varning för familjelivsfråga!
    Har någon av er fått en kk-relation att fungera? Isf hur?

      Hur menar du med fungera? Att ni ska vara kk eller att någon av er fått känslor och ni vill ta det vidare därifrån?

        Tänker om det går att ha en kk-relation i längden där den ena inte får känslor eller om det generellt slutar så, hur man kan försöka undvika det. Men som Hanna här under svarade så kanske det bästa är att bara hålla det till att ligga när man ses och inte ha så mycket kontakt i övrigt

      Nope, elller jag har aldrig varit i en ”ren”, uttalad, kk-relation men de gånger jag varit heeeelt övertygad om att man är kk, hade killen känslor visade det sig och vice versa. Så nej, inga bra tips. Känns som att man antingen måste ha himmelskt sex för att det ska fungera, alternativt att den ena har mer känslor än den andra. ?

      om du menar att det ska funka att bara vara kk så är svaret VAR BARA KK – dvs inget mys, inga kyssar utan att ni ligger, inga filmer, inga måltider, inga övernattningar, inga long goodbyes liksom utan ligg och dra!

        Äsch då, jag har gjort allt sånt med mina kk:s. Tycker det viktiga är att båda är öppna med avsikt, bestämda och överens från början. OCH att kk-relationen helst bör ha en deadline! Dvs innan nån tar examen, flyttar utomlands, flyttar till annan stad etc. Har svårt att se en fungerande kk-relation utan tydligt slut

        Eller också träffar man någon man gillar som gillar en tillbaks, har sex och är tillsammans?

          Man kanske inte vill?

        Jag personligen skulle aldrig ha ett intresse över att bara ses, ha sex och sen hejdå ?

          Då kanske du inte vill ha en kk då? Folk är ju olika. Jag tycker det låter awesome.

      Jag hade jordens bästa kk relation för några år sen. Vi var jättebra vänner, hade bra sex och på något vis så älskade jag han innerligt men inte kärlekskänslor. ❤️ I början var det svårt men tillslut så fann man sin plats. Tror det är olika från person till person om det fungerar. Vi avbröt då jag blev kär i min nuvarande pojkvän.

    En fråga om den här AnnaAntonia. Hon är ju familjehem åt två barn, och lägger upp många bilder på de barnen precis som på sina biologiska barn, och skriver om problem och svårigheter som förälder.
    Jag tycker sånt är rätt illa på ett öppet konto när det gäller biologiska barn. Men familjehemsbarn!?!! Hur tänker man då? Har man fått ok från de biologiska föräldrarna är det ändå skevt tycker jag. Barnen växer upp och kanske inte alls mår bra av att en familjehemsmamma exponerade dem sådär. Om de skulle vilja äga berättelsen om sitt liv och välja vad andra ska veta, så vet ändå alla nu att de varit placerade i familjehem. Schysst mot barnen? Nej.

      Håller helt med dig.
      Vad hon gör med sina egna barn, fine, men inte med familjehemsbarnen på ett öppet konto.

        Att exponera barn på internet är aldrig ok enligt mig. Man tar ifrån barnet rätten att välja vad andra ska veta om hen.
        Men familjehemsplacerade barn… även om bio-föräldrarna säger ok så säljs ju barnens livshistoria ut till främlingar på nätet.

    Var kan man hitta lite tuffare kläder för kvinnor 35+? Lindex och liknande är så tråkigt och jag känner att jag vill satsa på lite ”rockigare” stil. Tips någon?

      Hm?
      Hope?

      Weekday, Arket, carin wester på åhlens, wera på åhlens (kan ha riktigt schyssta coola grejer), Tiger of sweden, Gestuz

      Carlings

      EMP

      Asos?

      Hela internet?

      Nästan överallt, H&M, Mango, Zara, Iro, The Kooples, Anine Bing

    En till C-politiker med peddovarning på?!? Alltså, hur utspritt i toppen är de här problemen? Blir bedrövad.

      Peddon finns överallt, högt som lågt. Det gäller som förälder att vara närvarande och inte slappna av.

        Men åtta stycken inom toppen på ett och samma parti?

      Tror inte det är något direkt kvitto på hur spritt det är ”i toppen”, det finns överallt men oftast uppdagas det ju inte och blir inte allmänt känt om det uppdagas (vilket det blir med t.ex. politiker).

      Pedofili är en sexuell störning och är inte självvalt. Det förekommer naturligtvis överallt på olika nivåer i samhället. De flesta agerar aldrig på det och därför vet man heller inte om det om de personerna.

        Hur vet du att de flesta aldrig agerar ut sin pedofili? Det är nog inget man erkänner ens anonymt.

          Det finns forskning på pedofili och många har en dragning men har förstånd att stå emot och tycker själva att det är fel. Därför är det viktigt att dessa människor ska våga söka hjälp så att färre barn blir utsatta för övergrepp. Det finns ett avsnitt om pedofili i podden det mörka psyket och där berättar dom att väldigt många människor någon gång i livet faktiskt har en sexuell dragning till barn men att det Ofta ”går över”. Ett obehagligt avsnitt men viktigt att förstå hur samhället ska agera för att så få barn som möjligt blir utsatta. Stigmatersering verkar ge motsatt effekt och leder till fler övergrepp.

            Hur vet man att de säger sanningen när de blir tillfrågade av forskare? Skulle tro det är rätt lätt att säga ”jag har aldrig agerat på min dragning till barn och jag tycker det är fel”.

            När jag läste till socionom så var min årskurs inblandad i ett polisiärt projekt kring pedofiler och hur man kommer åt dem. De poliserna menade att pedofiler inte kan hjälpas, att de söker sig till porrkonsumtion eller delar fantasier med andra pedofiler. De sparar på videoklipp med små barn från youtube bland annat, där barn leker eller badar sedan fantiserar de i grupp kring montagen och klippen. De göder sina fantasier i hemlighet och vårdar de som en skatt.

              Poliser har en tendens att vara utbildade till just poliser. De träffar förstås de värsta, de som är återkommande brottslingar och bildar sin åsikt på just det. Kunskap om människors beteende är faktisk inte poliser expertisområde. Sedan är deras erfarenhet också viktig men de är inte objektiva.

            Stigmatisering av pedofili är det enda möjliga. Hur kan man problematisera det?

        Men även de som inte agerar på sin sjuka drift medverkar till övergrepp på barn genom det material de ofta kikar på. Ofta är de också medlemmar i ringar där de byter material och konsumerar övergrepp.

          Konsumerar man barnporr så agerar man ju ut sin pedofili.

          Det finns antagligen de som varken gör övergrepp eller konsumerar material. Jag har ingen koll på statistiken men sådana personer med den sexuella störningen lär ju finnas också, alla agerar inte på sina sexuella fantasier.

            Nja.

    Vad för frågor ska man ställa egentligen för att försöka lära känna någon mer inpå djupet?

      Tror inte det finns några ”vinnande frågor”. Det beror ju helt på vilka man är och vad man gillar. Om du är dig själv så kommer du ju att attrahera folk som gillar såna som dig.

      Hållet med ovanstående! Men några tips på frågor:
      Bästa/värsta minnet från barndomen/skolan/som vuxen.
      När känner du dig som mest levande?
      Vad tycker du allra minst om att göra?
      Vad stör du dig på hos kollegor/bekanta/främlingar/vänner/släktingar/familjemedlemmar?
      Vad uppskattar du hos kollegor/bekanta/främlingar/vänner/släktingar/familjemedlemmar?
      Vad gör du för dig själv?
      Vad gör du för andra?
      Vad tycker du om att göra om du har en ledig, oplanerad dag? Varför/hur kommer det sig?
      Vem är din bästa person i livet? Har det skiftat genom livet?

      frågar vad de vill göra och varför
      om de svarar frisör eller stylist så är det så djupa dom är

      en djup svarar forska i 40 år för att studera svarta hål eller något, och svarta hål är ganska djupa

        Du har rejäla fördomar.

          Och du förstår nog inte det skojsiga

      Inga speciella frågor i sig men följdfrågor! Varför de tänker si eller så om ämnet ni pratar om, hur de kommer sig att de känner/tänker så. Gräv lite mer där du står i samtalet så leder det ofta till djupare samtal och relationer upplever jag.

      vill man lära känna någon på djupet så gör man ju bara det! blir det inte djupare hur ni är försöker så var det nog inte menat! tycker man om någon så flyter ju konversationerna på och frågorna kommer automatiskt, man vill veta mer. vill man inte veta mer så blir det inte mer än ytligt.

      Tycker det avslöjas mkt i hur hen behandlar andra? Pratar hen skit om kollegor vänner ex-frun? Åker hen alltid till samma semesterort? Hur behandlar hen okända barn/djur? Tar hen hand om sina gamla föräldrar ? Har hen flyttat ofta, flyttat långt ifrån sina barn ?
      Har hen full tank eller konstant tom ? Eller cyklar hen ?
      Kastar hen sina ölburkar i soppåsen elelr återvinner hen ? Verkar hen minnas saker du sagt tidigare ?
      Frågar hen DIG saker ?
      Osv osv

    Ni som anlitat en firma att renovera ett badrum, vad har det kostat ungefär? Badrummet är ca 6-7 kvm!

      Menar du i arbetskostnad eller totalt? Materialval spelar ju en stor roll för hela summan.

      Ska du riva ut hela badrummet med nya väggar, brunnar, grund etc?

        Ja, eller nytt golv och väggar och ny inredning. Men inte flytta brunnar.

          Beroende på vart du bor men runt kanske tvåhundra tusen, allt skenar ju nu också så kan bli mer. Och be hantverkaren köpa kakel, köper man kakel som reas ut kan dom vägra sätta det eller behöva skriva papper på att dom avsäger sig ansvaret för om det händer något.

          200-300 000 minst

      Mitt kostade runt 300.000 inkl. allt. Var i Sverige? Gäller det Stockholm kan jag rekommendera en seriös firma. (Har en granne som tog in anbud från en annan firma, de ville ha en miljon.)

      Helrenovering med klinker, kakel, golvvärme, ny brunn, badkar, handfat, wc, väggskåp, spegel, T/T mm gick på ca 220k för 6.5 kvm. Inklusive arbetskostnad och material, i Sthlm.

      Vi ska renovera vårt badrum, det är ca 8 kvm, och har fått offert på runt 100.000 kr. Då köper vi kakel och inredning själva, men t.ex. golvvärme är inräknat i priset. Bor i Blekinge och vet av erfarenhet att det kan variera rätt mycket i pris beroende på var man bor.

      90 tusen efter avdrag

    Total serietorka här…! Vad tittar nu på nu eller vad har ni sett nyligen som var bra? ?

      Extraordinary Attorney Woo på Netflix. Det mest förtjusande jag sett på år och dag. Blir helt lycklig av varenda avsnitt.

        Ja, den gillar jag också!

      Kollar om Pretty little liars just nu.
      Innan i år har jag kollat Breaking bad, The Sinner, Behind her eyes, Clark, Clickbait och Supernatural 🙂

      Sandman var cool.
      War of the Worlds (versionen med Gabriel Byrne) har jag sett två gånger.

      Outlander säsong sex avslutade jag precis, och nu tittar jag på Virgin River

        Är Outlander fortfarande bra?
        Slutade titta mitt i säsong 5 av någon anledning. Började se om allt från början igen för att komma in i det för att fortsätta se och även se nya säsongen men tröttnade ?

          Samma här! Var helt hooked första säsongerna!

      Sandman och säsong 2 av locke and key på Netflix 🙂

      Manifest på Netflix. Gillar den hittills. 🙂

      Men absoluta favoritserie är nog The Leftovers. Så underskattad!

      Stranger Things, Good Doctor

      Cityakuten 🙂 från början

      nancy drew

      Station eleven på hbo max. Lite udda, men fastnade för mig, tänker på den fortfarande fast jag såg klart den för flera veckor sedan.

      13 Reasons Why och Heart Stopper.

      Severance! Tycker man får sig många tankeställare och jag längtar så till nästa säsong! Kan vara lite seg till en början men väl värt att ge den en chans!

      Manifest (Netflix)

      shining girl och surface SUPERBRA

    Nyligen avföljt designbymirelle för klarar inte en enda jävla ful förkortning till. ”Bröllis” osv osv osv i all oändlighet. Hanna T för att människan ältar samma saker varje dag. Är det inte huvudvärk så är det att färga sitt hår för 647373 gången eller beställa fast fashion från shein. Hanna loffart med alla ungar som börjar på th. Känns inte okej hur hon favoriserar sina tjejer framför sina ”jobbiga och krävande” pojkar.
    Mvh borde radera hela appen

      fy fan det där var det värsta jag sett!!!! thristan, thexas, thiara, thilox och thuni. jag tror jag svimmar

        Hahaha heter de så på riktigt?

          hahaha ja jag var tvungen att gå in och kolla. förväntade mig thure, thelma och thyra på sin höjd kanske ?

      För att inte tala om när hon pratade om ”Corren”

        Vad skulle det betyda då?

    Ni var några som ville ha en uppdatering efter min konisering (operation för att ta bort cellförändringar) ❤ Läs inte om du är känslig för blod!!

    Jag opererades igår morse och mycket riktigt – biopsin var värre än operationen precis som många av er sa! Det gick väldigt snabbt och jag blödde knappt något alls under hela dagen. Allt såg perfekt ut.

    Men… imorse kl 5 vaknade jag i en PÖL av blod. Jag blödde ner golvet hela vägen till badrummet. Ställde mig i duschen för att skölja av allt men det bara fortsatte att forsa. Blev yr och la mig på golvet. Där blev jag liggande i en timme. Kunde inte ta mig någonstans, dels pga yrseln och dels pga allt blod.

    Min sambo ringde till slut 112 och ambulansen kom och hämtade mig. Min sambo fick inte följa med pga covidrestriktioner.

    Jag minns inte hela ambulansfärden men jag tror jag minns det mesta. Jag fick ondare och ondare i magen, blev spyfärdig och höll på att tuppa av. Fick dropp och massa mediciner. Sköterskan som satt bak med mig sa att dom skulle slå på blåljusen men det var inte för att det var nåt farligt utan för att vi skulle komma fram snabbare.

    Väl på akuten står ett mindre team och väntar och tar emot mig. Jag får sätta mig i en gynstol, blöder ur några deciliter medan jag får en adrenalinspruta in i livmodertappen och så för dom in en tamponad som är indränkt i nån medicin/vätska.

    Jag blir sen uppskjutsad till gynavdelningen där jag blir inlagd. Jag var där från 8:30-17 ungefär. Pga tamponaden som trycker mot urinröret så har jag svårt att kissa. Har tappat räkningen på hur många gånger jag gått på toa och varje gång behöver jag plinga så dom kan kolla på mitt kiss och i min binda.

    Runt 11-tiden får min sambo äntligen komma in på avdelningen. Jag är väldigt trött och yr, speciellt när jag ställt mig upp för att gå på toa och vägen tillbaka till sängen.

    12:30 tas tamponaden ur och fram till 15 får jag fortsätta plinga på klockan så fort jag kissat. Dom gör ultraljud tre gånger för att se hur det går att tömma blåsan. Som tur var slapp jag tömning (kämpade på riktigt hårt för att slippa ?) Fick ta en långsam promenad med min sambo efter 15 för dom ville inte skicka hem mig ifall det skulle börja störtblöda igen eller om jag blev yrslig och illamående.

    Promenaden gick bra, om än väldigt långsamt. Har blött litegrann sedan jag kom hem vid 18:00 men det mesta har avtagit som det ser ut nu ?

    Det har varit en riktigt dramatisk dag men jag mår just nu okej förutom att jag är väldigt trött och har lite järnbrist.

    Tack för all pepp jag fick innan koniseringen, den hjälpte faktiskt en del. Tills imorse då ??

      Men oj! Lider med dig och hoppas du känner dig bättre snart!

        Tack! Det är bättre som sagt men man är lite nojig att vakna på samma sätt igen ?

      Åh fy stackars dig! 🙁 Håller tummarna de fick bort allt dåligt så du slipper fler ingrepp!

        Jag hoppas också det. Är inte jättesugen att gå igenom samma procedur igen ?

      Men fy vad otrevligt. Vad berodde det på att det blev så?
      När jag blev sövd och de tog bort en bit blödde jag nästan ingenting alls.

        Dom sa att det händer ibland även om det är ovanligt. Varför visste dom inte riktigt, kan vara att något område inte blivit tillräckligt avbränt och att ett blodkärl råkar befinna sig just på det stället. En sårskorpa kan ha lossnat där och man börjar blöda ?

    Är det inte lite roligt ändå Att Saade och Schönberg har varit på samma resa, men det ser hos Schönberg ut som om det vore en girls trip plus Saade. Hos Saade ser det ist ut som en grabbresa?

      Varför gåt hon hela tiden ut och tackar för att han älskar henne. Sånt där hör jag varningsklockor av. Såg det till honom liksom.

        Spel för galleriet tänker jag alltid när par kör sådant uppvisningssnack om varandra.

        Par dom hela tiden behöver hävda sin kärlek till alla andra är så jäkla varningsklockor. Det eller att dom är 15 år.

    Tycker ni det är okej med digital dop-inbjudan via Facebook eller bör det vara snigelpost? ?

      Det är OK tycker jag, men jag skulle vara ännu mer motiverad att gå om jag fick en pappersinbjudan. Den är mer uppfodrande än ett Facebook-inlägg. Men familjemedlemmar och nära vänner kommer ändå så det spelar ju inte jättestor roll.

      Den typen av inbjudan föredrar jag personligen per post ?

      Vi skickade sms. Så först en fin bild och sedan en välkomsttext. Skicka ett brev idag är sjukt dyrt i porto i alla fall när man ska bjuda 60 pers… så vi gjorde så. Det kändes mer familjärt än ett event på facebook för oss.
      🙂

      Jag tänker att ni kan göra som ni vill men personligen gillar jag att få sånt i pappersformat. Jag har sparat alla dopinbjudningar jag fått i en ”memory box” och det är alltid roligt att gå igenom den efter några år ?

      Just dop och bröllopsinbjudan per post känner jag (av någon anledning) att jag föredrar ?

        Bröllop är ju en mycket större grej, mer seriöst. Så där håller jag med.

      Skicka ut via sms! Och sen skickar ni tackkort på posten istället

      Snigelpost helt klart.

      Spelar ingen roll tycker jag.
      Jag älskar att skicka och få inbjudningskort med Snigelpost, sen har jag inte Facebook längre.
      MEN hade jag haft det är det vilket som. Portot är ju apdyrt!

      Helt ok!

      Sjukt snålt att göra det digitalt.
      Förvänta sig att folk ska ge massa presenter, men ni kan inte ens skicka en vettig inbjudan. Till såna saker skickar man snailmail, så är det bara.

      Vi gjorde egna inbjudningar, men trots det kostde papper, kuvert och frimärken närmare 500:-. Men hellre det än att skicka en jävla inbjudan på Facebook. Hade lackat ur om jag fick en sån inbjudan.

        Men shit, lugn ? Sjukt onödigt för miljön, sjukt onödiga pengar. ”Hade lackat ur” – för en dopinbjudan digitalt?! ?

        Ts – kör digitalt. Bättre på så många sätt, om folk lackar ur är det deras problem. Gör nåt roligare för dom pengarna, typ fika.

        Luuugn kissekatt!
        Alla är så materialistiska. Är väl toppen om vi försöker spara på miljön och istället ringer/smsar. Den där inbjudan lär ju till slut hamna i papperskorgen i alla fall.
        Sen detta med presenter. Hålla i någonting och bjuda på mat, dryck, fika osv. Kostar betydligt mer än presenterna i sig. Är ju typ nästan i alla fall billigare att bara köpa presenterna själv i sådana fall och skippa dopet.

        Plus att något typ ALLA glömmer. Dop handlar inte om mat, inbjudningskort osv. Det handlar om att säga ja till det kristna samfundet……

        Men herregud det är väl inte bara pengar det handlar om. Miljön är väl ett jättevettigt argument.

      Folk i min omgivning är knappt inne på Facebook så jag hade nog inte litat på att de skulle märka av en inbjudan där alls. Bättre med sms då.
      Sedan känns det faktiskt snålt till just dop eftersom det är ett tillfälle där många ger fina, dyra presenter. Man kan t.ex. skicka i postnords vykortsapp om man inte orkar skriva kuvert och klistra frimärken.

      Det är så sjukt onödiga pengar + för miljön att skicka via post. Och vad händer med inbjudan sen – den slängs.

      Gör det digitalt, bättre på så många sätt och vis.

    Är det någon som känner igen sig i detta och har du en lösning?
    Jag har sedan, vad kan det vara, två år sedan börjat få domnade händer. Det kan börja när jag inte gör något med händerna såväl som när jag inte gör något med dom. Det stör även mitt nattsömn då jag vaknar upp flera gånger per natt att båda mina händer är helt bortdomnade. Jag snackar kanske 3-7 ggr per natt, 6av 7 nätter. Jag vaknar varje morgon med bortdomnade händer. Visst, det är inget farligt, men det är fan ganska utmattande att vakna varje natt och ha ont i händerna.

    Någon som har varit med om liknande, och är det nattlig myokloni? Vad kan man göra åt det?
    Jag har provat sova med skener men det var detsamma, ska prova igen!

    Sen så har jag spasmer på nätterna, hela tiden, i princip. Jag kan inte låta mina ben vara stilla. Om jag inte har ryckningar (jag kan vakna av dom, samt händer även när jag är vaken) så rör jag mina ben hela tiden. Jag har provat med tyngdtäcke men min kille sa att det inte direkt hjälpte.

    Någon som känner igen sig? Har du några tips?

    För att ingen ska tröttna postar jag sista frågan separat 🙂

      Har du kollat dina blodvärden på djupet? Ferritin osv

        Ja, det visar normala värden ?

          Pratar du med dig själv också?

      Jag har så! Har du lagt märke till om det är vissa fingrar som är särskilt bortdomnade? Jag har haft karpaltunnelsyndrom förr och har nu förträngning i ulnarisnerverna (”kärringnerverna”). Båda ger domning men i olika fingrar som jag förstått det som ?

        Jaa jag tror det är samma men kan inte säga på rakarm.

        Låter som karpaltunnelsyndrom, viker du in händerna när du sover? Jag sover med skenor som gör att mina handleder är raka som gör att jag kan hantera det men sök hjälp, både vårdcentralen och sen ortopeden var väldigt bra att prata med. Jag har valt att inte operera än då jag kan hantera det, vet vad jag ska undvika för monotona rörelser och skenor på natten.
        Och så hade jag kollat upp om du inte behöver extra magnesium för benen.

      Jag tycker du ska gå till en läkare och bli undersökt. Det kan vara symptom på värre sjukdom.

        Exakt, tyvärr hjärntumör.

          Låter absolut ingenting som hjärntumör/läkare

            Gose-satan ❤️

      Benen låter som restless legs, finns medicin mot det. Handgrejen låter som nåt en gammal kompis hade men minns inte vad det hette. Det gick att fixa och gick över iaf. Gå till en läkare!

      Be om att få göra blodprov för att titta på dina B12 värden. B12 brist orsakar skador på nerver vilket KAN leda till det du beskriver 🙂

      Har sådär med benen, magnesium hjälper. Benen spritter och far och det går inte att ligga stilla. Men magnesium hjälper snabbt när jag tar det.

      Vad gör du med händerna om dagarna?
      Kanske kan vara en arbetsskada?

      Händer att jag får det. Men inte så ofta, så jag tror det beror på hur jag har legat och sovit

      Jag har restless legs sen 12 år tillbaka som började i benen! När jag slutade amma satte det sig även i armarna och händer som du beskriver. Alla mina värden var bra, dvs inte brist på nått, men min läkare beskrev det som att man kan ha individuella nivåer av vad som är bra så jag fick fylla på b12, folsyra och magnesium och efter det försvann det i händer helt och benen blev bättre. Så gå till läkaren och beskriv vad du upplever. Sen behöver ditt inte vara samma som mitt men det verkar värt att kolla upp.

      Kan vara brist på magnesium, B12, Järn. Kan vara något man behöver medicin för så då och få det ordentligt utrett. Låter nästan som du ska träffa neurolog om det inte är någon brist

    Jag och min pojkvän har äntligen bestämt oss för att köpa ny säng, en bra säng som ger oss bra kvalitet. Vi har pga sömnproblem inte kunnat sovit ihop de senaste månaderna så för att vi ska kunna det igen så är vi nu ute efter en as najs säng som inte kostar skjortan! Jag har hört talas om Emma madrasserna, men – jag fattar typ inte vad man behöver för en säng? hahah

    Vi ska ha 100 x 2 sängar. Vi vill ha separata sängar så de kan dras isär.
    Ska man köpa sängramar från IKEA exempelvis och sen en madrass? Eller har man två madrasser?

    Mest viktigast, vilka/en rekomenderar du?
    Help a sister out, jag har sovit på soffan så jävla länge och saknar min pojkvän.

      Vi gick faktiskt in i en butik och tog hjälp. Fick massa hjälp som vi själva inte hade tänkt på. Till exempel att vi älskar att skeda.. och då passar inte alla madrasser då vikten fördelas fel. Även hjälp med fasthet beroende på hur man sover. De kollade även våra ryggar osv så man ligger bra i madrassen. Vi tyckte hjälpen var guldvärd och bytte därefter säng och kuddar. Njuter typ inte av att sova borta längre för vill bara hem till vår säng haha

      Vill ni ha alltihop separat inklusive bäddmadrassen? Jag hade köpt kontinentalsäng, (eller ja, två singelsängar att ställa ihop för er då) vi har en från Mio och har sovit som ett barn i 4 år nu, så värt det! Vår är dock en vanlig dubbel med bäddmadrass över hela så det inte blir nån skarv i mitten. Kommer aldrig kunna ha vanlig säng igen tror jag

      Beror helt på hur mycket pengar du vill spendera. Vi har säng från Carpe Diem och den är helt fantastisk. Dyr men sömnen är viktig och man har dessutom 25 års garanti.
      Kolla upp måtten bara. Tror inte det finns sängar som är 100 cm (kanske några få märken som har det måttet.) 90 cm och 105 cm är standardmått annars.

      100 x 2 blir en väääldans massa små sängar ?. Förlåt, fattar att du menar 2 x 100 men fick upp den här bilden i huvudet av all småsängar och kunde inte låta bli ?.

        Haha åh ja! Gillar hur du tänker ?

      Min pojkvän gnäller så otroligt mycket (okej han kan inte sova och det är ju inte så skoj) om vi sover i en säng som har ”en plats” i mitten, istället för ”två platser” separat. Han menar att det är som en mjukare grop gjord där en person ska ligga, och rullar man ner i samma grop så störs han i sömnen.
      Jag sover jättebra och märker aldrig skillnad. Kanske något att tänka på?

        Nej vi ska kunna flytta ifrån sängen!! Vi kan inte sova ihop utan måste kunna dra ifrån sängarna så vi ej blir störda

    Vilket beslut ångrar ni mest att ni tagit?

    Vilket beslut är ni gladast över att ni tog?

      Jag glömde skriva mina innan jag tryckte på skicka.

      Jag ångrar mest att jag började tänkte att jag skulle börja ”äta lite nyttigare” när jag var 15 för det ledde till 10 år av ätstörningar.

      Jag är gladast över att jag tog beslutet att börja plugga det jag pluggade på universitet.

        Ångrar nog ingenting, kanske valet av gymnasium som gjorde mig olycklig i 3 år, hade gärna åkt tillbaka och kramat om mitt sextonåriga jag.
        Gladast över min utbildning, valet av karriär, att jag flyttade utomlands själv, att jag slutade umgås med en nära vän som var väldigt elak bakom ryggen, att jag gick hem med killen jag tyckte var söt efter en utekväll – idag har vi varit tillsammans i 7 år.

          Nej men gud är du jag? Haha. Jag var också olycklig pga valet av gymnasielinje i 3 år. Hade valt helt annorlunda idag, mådde så dåligt under den perioden.

          Och är också väldigt glad att jag utbildade mig till det jag gjorde, min karriär, min flytt utomlands, att jag satsade på killen jag varit småkär i i flera år. Enda jag inte kan relatera till i ditt inlägg är vännen som var elak, annars har vi samma liv ?

      Ångrar mest att jag gav upp studier för lätt i min ungdom.

      Mitt livs bästa beslut är nog att gifta mig med den man jag är gift med och att få barn.

        Jag var alltså tveksam till att gifta mig med honom pga rädsla för att jag inte skulle duga att vara gift med, men att jag vågade språnget är mitt livs bästa beslut. Han är fantastisk att leva tillsammans med.

      Ångrar mest mitt gymnasieval samt att jag inte satsade på en kille jag var kär i och som var kär i mig när jag var typ 15 för att jag var rädd för vad andra skulle tycka

      Gladast över att jag tog beslutet att komma över mitt ex efter att ha strulat fram och tillbaka och sörjt och gråtit över honom i nästan 2 år och att jag i den vevan flyttade till en annan, större stad

      Jag är 29 år och ändå nöjd med livet

      Ångrar mest mitt val av universitetsutbildning.

      Är mest glad över beslutet att behålla barnet när jag blev ”hoppsan”-gravid för 5 år sedan.

        Hur blir man ”hoppsan”gravid?

          Men sluta ?

            Vaddå sluta? Undrar vad som menas. Alla vet ju hur det går till en ar jag.

              Inga preventivmedel är 100% tillförlitliga, kondom är det som skyddar mot graviditet i högst utsträckning, men inte till 100%.

              Vi skyddade oss men jag blev gravid ändå. Detta var alltså inte planerat eller väntat eftersom sannolikheten att det sker trots preventivmedel är låg. För oss var dock inte graviditetsbeskedet något livsförstörande eftersom vi var två vuxna personer i en stadig relation med den praktiska tillvaron i ordning. Därav anser jag att det mycket vedertagna uttrycket ”hoppsan!” ringar in ungefär vad vi kände inför graviditeten.
              Hoppas du förstår nu!!

                Nej nej där har du fel! Kondom skyddar mycket mindre än tex hormonspiral som har 99,98 % skydd. Alltså 0,02 kvinnor av 100 blir gravida med det. Kolla upp pearl index.

                Graviditet kan ju va ”livsflrstörande” ändå, man kanske inte vill ha barn eller ha just då trots stabilt liv?

          Att man blir gravid trots preventivmedel t ex.
          ?

            Jaha ok. Rätt använt alltså? Jobbigt!

          Jag blev gravid efter sterilisering. Vi sa uttryckligen ”hoppsan” när det hände.

            Oj! Det är ju så sjukt ovanligt. Måste varit en chock. När man gör allt för att slippa göra abort och så händer det där…

            Jag skulle mer säga ”vad i hela helvete…” ?

        Folk som använder uttrycket ,”hoppsan” om sina graviditeter/barn ????

          Men hoppsan vad du kräks.

          Ja, som om det var en överraskning hur barn blir till… Låter så oseriöst. Det är väl ganska allvarligt att bli gravid om man försökt skydda sig, inte ”hoppsan”.

            Förstår att der kan låta provocerande med uttrycket ”hoppsan-gravid” för de som kämpar med ofrivillig barnlöshet. Men har själv väldigt lätt att bli gravid och är oerhört tacksam för det såklart. Men två av tre barn kom inte till planerat. Med ena var der ons med kondom som sprack vilket ledde till att jag tog dagenefter-piller. Hjälpte inte. Men behöll barnet och glad är jag och hans pappa för det idag.
            Det andra oplanerade blev till trots p-piller. Kan tydligen hända. Men återigen valde vi att behålla och det blev bra. Så idag har jag tre barn, varav endast ett av dem planerat, alla tre lika älskade. Om man vill kalla de två oplanerade hoppsan-barn så inget mig emot, lite sant ju. Men var såklart mer panikkänslor just där och då när plussen på stickorna kom fram.

      Ångrar mest att jag inte köpte en nyproducerad bostadsrätt i Bromma jag hade chans till när jag pluggade, fast pris på 1,8 miljoner för 65 kvm, det rann ut i sanden när jag åkte utomlands och pluggade. SÅ DUMT.

      Är gladast att jag valde att ta ett jobb och flytta för träffade min bästa vän där och genom henne min sambo!

      Att jag vågade satsa på den 2 år yngre killen som inte var min typ (enligt mig) men som sen visade sig vara den mest underbara och fina killen jag någonsin träffat, aldrig känt mig så trygg och älskad förut.

      Ångrar att jag inte tog riktigt bra hjälp mot min ångest och depression när jag var 20. Slösade för mycket tid på att må dåligt mellan 20 och 30.

      Ångrar mitt första förhållande eftersom det påverkat alla mina relationer med män efter det negativt. Undrar vem jag hade varit utan att det hänt.

      Är gladast att valde att föda mina två barn, de är det bästa i mitt liv

      1. Att jag skippade plugga utomlands under en termin (praktiken) för jag hade ett ganska nytt förhållande. Givetvis tog det slut. Och praktiken jag gjorde i min hemstad var riktig tråkig och inte så givande. 🙁

      2. Hat faktiskt två stycken. Det ena är att jag skolade om mig från mitt gamla yrke till ett nytt som jag trivs så bra med! Det andr a är att jag vågade göra slut med mitt ex.

      Bästa: Att jag vågade lämna en destruktiv relation efter 16 år!

      Sämsta: att jag tog konsumtionslån när jag var ung för att mitt ex lovade betala. Det var han som ville köpa en massa saker och jag vågade inte säga nej

        Hoppas att du är stolt över dig själv, så stort att våga lämna efter så många år ihop!

          Ja, jag är Verkligen stolt över det.
          Första tio åren hotade och slog han mig,
          Sen tog det ytterlhgare fem år att bryta sig ur hans medberoende av depressioner och social isolering.

          Tack o lov höll han aldrig på med droger eller alkohol och vi fick aldrig barn ihop, men ändå det tuffaste jag gjort!

      Ångrar mest att jag inte satsade mer på att plugga som ung, då var det mer populärt att hänga i parker på helger med öl/cider och pojkar..

      Bästa beslutet, att våga skicka ett sms ”hej ska vi ses? Diskutera lite ifall vi kanske skulle testa igen?” Detta då jag gjort slut pga gräset definitivt skulle vara grönare på andra sidan, märkte mitt misstag ca 1 år senare och som sagt, nu har vi varit gifta i 8 år och har 3 gemensamma barn ihop! ❤️ Kärleken flöder ännu och vi har det bra ihop! Förstås har vi vardags tjafs men det hör ju till ?

      Ångrar mest beslutet att skaffa barn.
      Gladast över att jag flyttade till en annan stad efter studenten, där hände nästan allt bra i mitt liv!

        Intressant! Varför ångrar du barnet och hur tänkte du innan kring att skaffa barn? Är på inget sätt ett ifrågasättande utan är uppriktigt nyfiken

          Ingen fara. Jag vill inte vara förälder, mitt liv har blivit så mycket sämre. Det är inte livet jag vill leva.
          Jag velade länge, har egentligen aldrig drömt om att skaffa barn. Men var rädd att ångra mig, kände pressen frå andra/”samhället” och min man ville så jag körde på och tänkte att det ordnar sig.

            Samma här men mitt barn var inte planerat. Valde att behålla för det kändes som nåt man skulle då vi hade ett stabilt liv liksom och man ”ångrar aldrig ett barn”…

            Hur gammalt är ditt/dina barn? Jag förstår din känsla 100%, kände så själv de första åren som mamma, tack och lov vände det när allt med ”bebistiden” var förbi, yngsta då ca 3,5 år.

            Min yngsta är för övrigt också en ”HOPPSAN”, som kom bara tio månader efter första barnet, hoppsan pga kunde inte bli gravid (enligt gyn, har många konstiga fel på mig), lyckades efter fyra år ändå, så det blev hoppsan när det plötsligt tog sig så oerhört snabbt med andra. Väldigt välkommet dock ?

              Mina (anonym 22.00) är 5 och 7 år.

                Mm jag förstår.

                Hoppas det snart blir mer okej generellt att välja ett barnfritt liv, har några få kompisar som gjort det och det är så rätt för dem. Vill man vara huvudperson i sitt eget liv, var det! Man ger bort typ allt av sig själv för de små, och det är verkligen inte för alla.

                Ta hand om er!

              Min (hoppsan) är 11. Så visst har jag lite mer frihet nu men det är fortfarande mycket ansvar och jobb och kommer vara det i många år till.

      Gladast över att jag tog mod till mig och berättade om mina känslor för en killkompis, varit tillsammans i 19 år nu.
      Ångra vet jag inte, finns inget jag riktigt grämer mig över sådär. De stora beslut jag tagit som jag tänker jag kunde valt annorlunda ledde till andra bra saker. På min utbildning träffade jag tex min bästa vän. Men kanske att jag aldrig pluggade utomlands eller hade interpraktik som fanns då (betald praktik utomlands i sex månader via arbetsförmedlingen). Men då kanske det it e hållit med min man så ??‍♀️

      Jag ångrar mest att det tog mig en evighet att våga fråga om en ny läkare då hen inte passade mig, vi gjorde aldrig framsteg med min medicinering. Tycker om min nya läkare såå mycket nu!

      Jag är gladast att jag lämnade mitt ex, han var inte en dålig person så kände mig elak att lämna honom. Men hade jag inte lämnat hade jag aldrig träffat min man.

      Ångrar att jag började röka, och glad att jag slutade röka. Men där emellan förstördes min lungkapacitet.

      Jag ångrar att jag inte lämnade mitt tidigare destruktiva förhållande (psykisk/fysisk misshandel) snabbare än vad jag gjorde.. det tog mig 3.5 år. Men om jag hade lämnat hade jag inte fått min son som idag är 9 år.

      Något jag inte ångrar är att jag vågade gå in i en ny relation och ge allt, har idag en fantastisk sambo, min son från tidigare förhållande och lillebror som är 9 månader ❤️

    Är det helt galet i dessa tider att köpa hus för 3 miljoner? Vi kan lägga 20% i kontantinsats. Tänker främst på el o bolåneränta. Bor i hyresrätt o kan inte så mkt om vad det kostar med hus per månad.

      Beror ju helt på vad ni har för inkomster och vad det är för läge på huset, men troligen inte helt galet.

        Det är en mindre gård i Småland med 3 hektar. Hus på 240kvm. Efter skatt har vi ut cirka 53000kr inga övriga lån.

          Vad är det för typ av uppvärmning i huset?

            Bergvärme 🙂

          Jag hittade huset på Hemnet (internet-stalker som jag är) och det ser ju jättefint ut. Härlig tomt och fint läge. Där kommer ni trivas. Köp!

      Ingen vet tyvärr. Dyrare än för ett år sedan, ja absolut. Dyrare i långa loppet – vem vet. Beror också på hur länge ni planerar att bo där, samt skicket på huset idag, hur uppvärmningen ser ut t.ex. Sen är det tusen andra utgifter med hus förutom räntor och uppvärmning. Man behöver ha en buffert för allt som kan (och kommer!) gå sönder och räkna med att spendera ganska mycket pengar på sådant jämfört med att bo i en hyresrätt.

      Vi köpte ett hus för 6 år sedan för 2,6.
      Vi pratade här om dagen på att vi har en boende kostnad med amortering, el, soppor, uppvärmning (pellets), internet och försäkringar mm ligger på 17.000 i månaden. Så det är dyrt att bo i hus…
      Jag skulle gärna bott i en lägenhet men det är skönt med egen trädgård, inte dela väggar med någon annan och att inte vara orolig när dottern lever rövare tidigt på morgonen.

        Partiledardebatten som går på Aftonbladet?
        Hur har man tänkt där? Sjukt pinsamt rakt igenom. Moderatorn talar samtidigt som partiledarna (de glömmer att stänga av mikrofonen), 3 partiledare har hitintills gått på moderatorn. Ena kommentatorn utbrister ”om vi inte går vidare nu, då får jag sparken”. Ärligt, vad är detta för skit? Går inte ens att jämföra med partiledardebatten ifrån gårdagen på expressen.

        Tack för ditt svar. Gav en liten fingervisning iaf. 🙂

      Om det är för lång period skulle jag köpt. Inte ett mellanlanda hus utan där man tänker att man ska leva och bo tillsvidare (sen kan ju allt hända).
      Skulle även vara noga med uppvärmningssystem samt att ni kan lägga en ränta på 5% utan problem. Då tror jag ni ändå sover gott.

      Beror på era inkomster – hur stor del av inkomsten kommer ni behöva lägga på ränta+amortering?
      Klarar ni er på 2% amortering? (Då behöver ni en månadsinkomst på ca 45000 ihop)
      Behöver ni lägga mycket pengar på renovering/underhåll direkt, eller är huset i bra skick så ni kan vänta med det om det behövs?
      Tänk även på att kostnader för lagfart & pantbrev tillkommer vid husköp, vilket man inte får låna till, så att ni har dessa pengar kontant redan nu.

      Men jag tycker generellt inte det låter mycket

        Pantbrev kommer vi inte behöva teckna nytt då huset är en avstyckad gård och är övervärderat? med 1,5 miljoner vilket blir en fördel för oss 🙂

          Pantbrev har ju inget med om det är övervärderat eller inte utan beror ju hur mycket lån som är tagna på fastigheten sen innan. Om de tidigare pantbreven följde med ursprungsfastigheten så behöver ni teckna nya pantbrev för att kunna ta lån på er avstyckade fastighet.

      Tänker att den här frågan svarar man bäst på.mes hjälp av Excel! Stoppa in lite olika räntor och olika scenarion för energikostnader.

      Nej, det tycker jag inte.

      Dock hade jag inte köpt hus nu i detta världsläget.

    Har Amanda Schulman flyttat igen? Fattar inte riktigt grejen, dom flyttar till olika redan fina våningar och sen renoverar om och sen flytta igen. Hur pallar man? Hon bodde ju jättefint innan

      De har köpt lägenheten bredvid deras och gjort den till en och samma lägenhet tror jag.

        aha det är ju mer rimligt i så fall. Den såg dock väldigt stor ut, hade varit kul att se planlösning.

          Ja de är 2 lägenheter som slagits ihop till en, blir stort då 🙂 båda är nog från början inte så små heller 😉

    Marknaden har gått ner 13% från januari till juli enligt den data som koncernen sitter på (Sthlm).

      Bara början. Priserna föll med 50% efter det glada 1980-talet.

    Idag hängde jag tvätten istället för att torktumla, för att spara el. Har ångest över hur vi kommer klara oss i vinter med höjda räntor, dyr el, bensin och mat osv osv i eländighet amen. Hur klarar ni inflationen?

      Gör en ordentlig plan för vilka saker ni kan dra ner på om det behövs. Är man beredd behöver man inte vara lika orolig.

      Byt regering så slipper ni leva med beslut påverkade av ett parti som inte ens når spärren.

        Ja, MP har verkligen varit en katastrof för det här landet.

          håller med, inget parti har orsakat så stor skada för Sverige som mp. Jävla idioter vad jag hatar dem och sossarna som lade sig platt för att behålla makten ? och reinfeldt som var den första att lyssna på asen

          Helt galet att pyttelitet parti som MP är får styra och ställa som om dom vore i majoritet bara för att andra vill ha makten samt svepskäl ”miljön” som egentligen mest är hyckleri och ren idioti..

        Inflationen i Sverige påverkas av världsekonomin. Att inflationen varit hög 2022 beror bland annat på en högre efterfrågan efter pandemin, samt Rysslands invasion av Ukraina. Det är alltså inte lilla miljöpartiets fel nej.

          tänker på reaktorerna mer /en annan

          Att mp fick igenom vissa beslut iom alliansen har dock inte direkt hjälpt i ett redan pressat läge.

          Precis… frakter har blivit otroligt mycket dyrare och det är ju brist på väldigt mycket saker i industrin (inte bara halvledare)
          Och sen kriget på det

        Att ni ens tror att MP har så mycket att säga till om..

          Va, MP fick ju oproportionerligt mycket att säga till om genom förra valets överensstämmer.

      Har inte märkt så mycket ännu förutom lite högre matpriser, men på totala matkostnaden för månaden inte så mycket. El inte märkt av alls. Men tänker att de flesta(obs har såklart ingen aning hur ekonomin ser ut för dig!) lever ju ändå rätt gott i Sverige, typ alla har varit utomlands under sommaren, springer på restaurang, handlar kläder och prylar så jag tänker att det går säkert att strama åt lite. Självklart vet jag att många lever på marginalerna, men känns inte som det är främst de som klagar?

        Exakt… ”jag har hängt tvätt istället för att torktumla” buhu buhu

        Hur knäppt är det inte att torktumla egentligen, saker torkar ju av sig själv? ?

          Ganska segt att hänga upp underkläder och strumpor… Och lakan tar stor plats.

      På nyheterna att de i baltikum nådde 40kr/kwh (!) idag. Det vore intressant här

      Om din enda uppoffring är att sluta torktumla och istället hänga upp kläderna i det fina vädret tror jag att du kommer klara dig fint även i vinter.

      Pröva att hyra ut ett rum till studenter. Kroppsvärmen ger 100 watt och ni får hyra.

      Pröva häften så mycket kött & ersätt med spenatsoppa (20kr/kg bland frysta grönsaker)!

        Och få oxalatöverskott…

      Kommer nog gå bra. Har rätt bra inkomster så en del över varje månad, inga barn, åker mest kommunalt och lugnt med elen pga bor i lägenhet.

      Elen, har bundet avtal med fast pris så känns inte som ett problem på ett tag (bor i villa ensam med barn).
      Bensin, cyklar och går mycket men det har vi alltid gjort samt har en bil som inte behöver mycket bränsle för att ta sig framåt (bor i ett mindre samhälle i Småland och åka till ”stan” gör vi sällan).
      Maten, köper det vi behöver och tänker äta. Det där lilla extra får bli lite mer sällan.
      Sparar lite extra för att kunna plocka ut senare om det blir knapert.

    Någon här som har partner med jobb som kan innebära fara för liv?

    Vi har varit tillsammans länge och innan tänkte jag inte så mycket på det. Bara att det är lite segt att hen är okontaktbar under vissa perioder och jag får aldrig veta något om typ något. Men sedan skaffade vi barn.
    Oj vad tankar det rörde om…
    Nu kommer jag på mig själv att jag lätt far iväg i tankarna om att bli själv. Jag har funnit lite ro i att vi har diskuterat vad planen är om något skulle hända så oroligheter kring det praktiska kan strypas men ändå.
    Tex när hen inte kommer hem som är bestämt så tänker jag direkt att det hänt något.
    Någon annan som lever i samma situation?

      jag lever inte i den situation men kämpar med oro och katastroftankar. Ta hjälp och hantera det innan det blivit en vana för dig då är det ännu svårare att bryta.

      Jag har levt i sån situation och det var många sömnlösa nätter.

      Har inga tips eller så, men blev sjukt nyfiken över vad man har för jobb då som kan vara fara för liv? Polis, brandman??

        Jag tror på försvarsmakten

    Era bästa spartips. Ensamstående med två barn. Vi har så vi klarar oss men motiveras så mycket av spartips. Kul att då kunna unna oss lite extra vid lov och liknande.
    Några egna tips är:
    Delar Netflixkonto med min bror
    Bakar allt bröd själv
    Använder menskopp (då inser man hur mycket man tidigare köpt bindor och tamponger…)
    Lagar mycket storkok och fryser in.

    Fler tips?

      Gå ut i skogen och plocka bär och gör egen sylt och saft.

      Sälj barnens kläder vidare när de växt ut dem.

      Kolla efter barnloppisar i närheten och köp alla kläder där.

      Köp begagnade grejer till barnen istället för nya. Funkar nog bäst med mindre barn

      Ska du köpa nått nytt ni behöver, köp begagnat. Efterlysningar i lokala köp och sälj-grupper brukar ofta ge napp

      Spana efter nedsatta varit med kort datum, köp på dig ett par paket och frys in.

      En del Willys och Lidl har lådor med grönsaker och frukt som rankar ur förpackningen/ blivit fula riktigt billigt. Där kan man ibland fynda.

      Blanda ut köttfärssås med finriven morot och andra rotsaker. Blir både saftigare och billigare.

      Köp svinnsmart på Willys!

    Camilla, kan du se över om du kan ta bort mig från mod-listan? Är så tråkigt att kommentera när ens inlägg inte kommer med. Tack snälla ?

      Hej! Varken din mailadress eller ip-nummer sitter i modd. ☹️☹️

        Jag blir också moddad hela tiden. 🙁

          Oj nu släppte det visst , tack!

    Jag trivdes bra på mitt arbete tills en ny chef började som jag tyvärr inte gillar så mycket av olika anledningar och nu blir jag osäker på om jag ens vill fortsätta. Problemet är dock att jag egentligen vill arbeta på detta jobb och har inte ork att söka nytt jobb (vet inte heller vad jag skulle söka), då jag bytt jobb en del de senaste åren. Hur hade ni gjort? 🙁

      Säger samma som nedan; byt jobb. Det är inte värt det. Bytte själv i juni trots att jag gillade tjänsten jag hade men chefen var som förbytt efter hens föräldraledighet.

    Dra därifrån så snabbt du kan! Har jobbat med en chef som var riktigt dålig och inom ett år mådde stora delen av personalgruppen dåligt. Önskar att jag hade dragit mycket tidigare, hade besparat mig mycket ångest.

    Att trivas på jobbet är väldigt viktigt och en chef man inte gillar får en stor påverkan

      Skulle vara svar till li här ovan

      Tack snälla för svar. Jag bytte från ett jobb till detta pga en dålig chef och jag var så glad över detta nya jobb och jag tyckte om den nya chefen som då slutade för ett tag sedan pga en annan tjänst och den nya chefen tycker jag inte om alls. Jag har ångest över att hen är min chef och vet inte vad jag ska göra. Ursäkta om jag skriver lite slarvigt, har migrän och ångest men vill gärna höra hur andra hade gjort i denna situation.

        Byt jobb. Dåliga chefer förblir dåliga. Livet är på tok för kort gör att slösa på en dålig chef.

          Håller med!!

    Är ensamstående med två barn under 5 år, och undrar hur man orkar ligga i fas med allt som ska ske i hushållet? Är det bara jag som blir matt av allt som sker på vardagar? Vill helst inte lägga helgerna åt att komma ikapp med tvätt och städ. Mitt ex har barnen varannan helg men då vill jag ju njuta av lugn och ro och göra roliga saker utan barn hehe. Har hemstäd varannan vecka, så redan där känner jag att jag tagit in hjälp. Men blir ju saker överallt? Och all tvätt? Alla prylar som ska hållas reda på? Arbetar dagtid och har möjlighet till flex, så har egentligen inga extremt jobbiga arbetstider heller, samt nära till jobb och förskola. Hjälp mig med tips på rutiner, idéer och förslag på hur jag kan underlätta för mig och min lilla familj ?

    Fundering! Hur kommer det sig att när folk söderut ska resa till någonstans i Norrland så skriver de endast ”norrland”? Alltså typ ”vi ska åka på semester till norrland!” ”Vi ska upp till Norrland” Mao en landsdel som täcker halva Sverige? ? Har aldrig hört någon säga ”ska resa till götaland”, till exempel, och eftersom norrland är så fruktansvärt stort men framförallt INTE likadant överallt undrar jag genuint varför man säger/skriver ”norrland” och inte typ… staden eller länet/landskapet i fråga man reser till?

    Vilken är den bästa bok ni läst?

      Brott och straff. Inte den bok jag älskar mest men den absolut starkaste läsupplevelsen jag haft i livet.

      Tyckte mycket om Olov Svedelids historiska barn/ungdomsböcker när jag var runt 10. Minns fortfarande scener ur dem och de la grunden till mitt intresse för historia.

      Tycker väldigt mycket om Jonas Hassen Khemiris språk och känslan i hans böcker så kan tipsa om dem.

      Anders Fogelströms Stad-serie har jag läst flera gånger.

      Svårt att välja en.. men Jane Eyre är en riktig favorit

        Ja den är fantastisk!

      Mästaten och Margarita av Bulgakov

        Mästaren?

      Påven Johanna. Enda bok jag läst mer än 10 ggr och älskar den mer och mer för varje gång. Hoppas så innerligt att den är en gnutta sann.

      Vilhelm Mobergs utvandrarserie, mest Nybyggarna. Helt otroliga böcker

    Kan vi snälla prata om hur tröttsamt det är med alla dessa sminkmärken som ploppar upp som liksom är heeelt tondöva inför alla debatter som varit senaste åren?

    Kom att tänka på detta när en annons för ALL I AM ploppade upp på instagram. De har nu tydlligen släppt en ”tinted moisturizer” som enligt dem själva ska passa ”alla”. Som allt annat de gjort är den släppt i EN färg, under ett av inläggen har en följare frågat i hur många färger den kommer varpå svaret de får från kundtjänst är ”den är gjord i medium för att passa så många som möjligt”………. HUR kan man vara så taktlös? Hur kan man, trots att man inte har mer än typ en läppenna som passar någon med mörkare hy än Hannah och Amanda själva ha med en svart tjej på sina foton?

    Skulle så gärna vilja ha en kommentar på hur tusan man tror att ett företag ska gå runt när man exkluderar hur många människor som helst.

    På min fyp på tiktok kommer ofta en som kallar sig Linnirows upp. Vem är det?? Det måste vara en karaktär, eller är personen så speciell? Underhållande dock

      Blir galen på ”henom” när det dyker upp i flödet. Tycker det är noll underhållande och hen gör sig bara korkad…

        Ja det jag menar, måste vara tillgjort? Annars är det nästan lite skrämmande

    Hörde Nu börjar livet poddens avsnitt där Vanessa berättar hon ska sluta. Fastnade i delen då hon hyllade Olsson systrarnas podd (älskar den förövrigt så rolig och befriande!), men till min tankar.. de har i flera avsnitt tagit upp ang Michaela Forni i mindre positiva ordalag samt att rebecca säger hon aldrig hört talas om systrarna olsson överhuvudtaget.. whats going on där?

    Förövrigt kan jag tänka mig Vanessa (älskar henne också!) Kanske känner deras podd börjar tappa? Eventuellt pga systrarna olsson som bjussar enormt på sig själv sina liv etc och övriga poddar. För 5 år sen var de mer privat än vad som krävs idag för att behålla intresset från följare..

    Nattliga tankar. Kram allihopa

    Idag var jag på arbetsintervju och chefen där frågade om referens till min nuvarande chef. Jag tvekade lite men gav hen min nuvarande chefs nummer och namn. Anledningen till varför jag vill byta jobb är för att jag inte tycker min nuvarande chef behandlar personalen rättvis och jag känner mig inte trygg där längre. Därför vill jag inte ha min nuvarande chef som referens. Borde jag säga det till chefen på arbetsintervjun? Förvånar mig inte om min nuvarande chef säger att jag är oduglig..

      Du skulle kunna säga att du inte gått ut med att du ska byta jobb och om det är okej att du anger en annan referens, tex en kollega eller en gammal chef?

    Den som började sist på mitt jobb är tillsvidareanställd. Vissa personer som börjat före denna har inte tillsvidareanställning (samma tjänst). Om två personer behöver gå, är det två personer som inte är tillsvidareanställda eller är det de två som började sist, trots att en av dom är tillsvidareanställd?

      Min gissning är att vikarier och timmisar får sluta innan en tillsvidareanställd.

      Kan bero på ditt kollektivavtal. Icke tillsvidareanställda är ofta med i samma turordningslista som tillsvidareanställda så då beror det på anställningstid och inte anställningsform.

      Det beror på om de andra blivit in-LASade eller inte. En hel vetenskap med LAS…

    Min kille följer på sociala medier en kompis av motsatt kön som bara lägger ut bilder på sig själv i underkläder, inte vanliga underkläder då utan de man hittar under en särskild kategori om man söker, om ni förstår vad jag menar. Detta gör mig väldigt obekväm men han menar på det bara är en vän och han inte rår för vad som läggs upp, vilket stämmer förvisso. Det är Ingen han träffar vad jag vet dock. Hur kommer jag över min osäkerhet kring detta?

      Kasta han gumman, han låter som ett äckel som vill sätta på sin tjejkompis. Varför annars följa en stringis. Vet ej hur gammal du är men våga ställ krav. Man vill olika i relationer bara, kanske hitta någon som är mer som dig och som delar dina värderingar.

    Hoppas jag inte missathelt men har en fråga.

    Har en hormonspiral just nu för att slippa mens men får jobbigt mycket flytningar. Trosskydd är värdelöst, sitter ju aldrig kvar. Så frågan är, skulle en menskopp funka som alternativ till trosskydd?

      Hur länge har du haft spiralen? Har du haft flytningarna hela tiden? Om jag var du hade jag sökt gyn, otroligt mycket flytningar är inte ”normalt”, kan röra sig om obalans eller infektion. Tror inte man bör gå runt med menskopp konstant, misstänkar det är rätt dåligt för miljön där inne.

        Jag har haft spiralen i 5 år, tror jag haft problem med flytningar hela tiden. Det är länge iaf. Var iväg till vc nyss för det, då sa läkaren att det kunde vara spiralen, att den irriterar lite när den sitter där. Ska höra mig för om alternativ till spiralen men förutom detta tycker jag den funkar bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.