Lady Dahmer älskar nu sin ADHD-medicin

Det var inte längesedan som Lady Dahmer beklagade sig över bieffekterna av den medicinering hon börjat med efter att ha fått en ADHD-diagnos, men nu verkar det blåsa andra vindar. 
Sättet hon nu beskriver effekterna av sin medicin får mig att känna lite som Rachel, när Monicas vikarierande ögonläkare var så snygg, att hon själv funderade på att trycka in en penna i sitt eget öga. 
Bieffekterna verkar vara ett minne blott för LD.

Skämt åsido, men det verkar vara en fantastiskt härlig medicin och tar och känsla hon målar upp, och jag vet inte om jag tycker att den känns helt nyanserad, snarare en smula ”glamoriserande”.
Concerta innehåller trots allt metylfenidat – en centralstimulerande substans – och som är narkotikaklassat.

Jag vet inte….är jag överkänslig som reagerar på hennes inlägg, eller är det bara en välkommen kontrast till det här inlägget? 
Reagerar jag pga av att jag själv har en beroendeproblematik i grunden?
Vad tycker ni?

204 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tjack. Det är i det stora hela vad det är.

   Ja, hon låter lite flummigt småhög.

    Nej, C du har Absolut rätt i att hon glorifierar hela grejen. Klart som fan hon mår bra. Hon är ju hög som ett hus. En effekt som inte kommer att vara för alltid. Snart börjar biverkningarna göra sig påminda och då kommer hon ha ett helvete att bli av med medicinerna.

    Dessutom tror faktiskt inte jag att hon har ADHD.

   Men om hon nu får den på recept och den får henne att må bra, dvs inte vara deprimerad osv, så är det väl skitbra? Är hon en bättre mamma, mår bättre och lever bättre ser jag inga problem.

   Jag tycker det är konstigt att hon inte noterat själv att hon börjat få tunnare hår och att man ser hårbotten 2-3 cm in efter hårfästet, såg hennes hår samlat i en tofs och det var tunt skulle jag säga, håravfall kan vara en av biverkningarna med concerta. Är det medicineringen eller androgenisk alocepi (håravfall på grund av klimakteriet)? Märkligt hon som är så besatt av sitt hår.

  Finns ju en anledning att Concerta är populär på svarta marknaden,
  Jag tycker det är problematiskt pga av som Damer beskriver det blir man ”lite hög” behöver inte sova eller äta.

   Du vet att pga= på grund av? Blir väldigt konstigt när man skriver pga av…

    Kan inte alla språkpolis bara gå över till ett forum med det i fokus.

     Fast det är väl inget konstigt att påpeka det? En sak om nån skrivit de/dom osv

     Men pga
     Man ser ju ett a på slutet. Så det blir en annan sak.
     Man skriver ju inte jag gillar ”ex exempelvis gröna druvor”

      Man fattar ju vad som menas! Förstår inte varför det är så viktigt för er…

       För att det är jättebra att lära sig så man inte gör samma misstag när det spelar roll. Lex Sossarnas valaffisch.

       Hahaha ”man fattar ju vad som menas” hahaha, det är det nya från dom som inte är så bra på svenska språket.
       Så klart kan man inte skriva som man har lust till.
       Bra E

        Anonym 16:26: Du följer inte direkt själv skriftspråkets normer för språkriktighet. Du kanske borde se om ditt eget hus först!

      språk⎜pol•is substantiv ~en ~er
      det sjukliga beteendet att dels haka upp sig på språkliga detaljer, dels inte kunna låta bli att meddela omvärlden detta; personer som lider av sjukdomen saknar sjukdomsinsikt, varför ett faktiskt tillfrisknande i praktiken blir mycket svårt till omöjligt att uppnå; smittorisk: medelhög, beroende på mottaglighet hos dem som kommer i kontakt med sjukdomsbäraren; sjukdomen hör till familjen hybris, underavdelning storhetsvansinne (hybris linguistica)

       Men helt ärligt – det skär inte i dina ögon när en typ 50-åring skriver ”vetrinär”, ”rönken” (jo, vanligt förekommande istället för röntgen), ”dem” när det ska vara ”de” osv? Jobbar man med språk är det omöjligt att inte säga till. Tänker att det är samma som om en läkare lyssnar på en utläggning från en vaccinmotståndare och bara måste säga till.

       Man kan få hem lappar från utbildade lärare, full med särskrivningar och dem-bonanza. Och så undrar vi hur barn kan gå ut grundskolan utan ordentliga språkkunskaper.
       Om någon talar om för mig att fakta jag presenterar är fel – och visar på korrekta fakta – så blir jag inte ledsen. Snarare glad att jag slipper gå genom livet och fortsätta prata goja. Lite samma att få lära sig stava, tycker jag.

        En kollega smsade att hen var sen pga pungtering.

         ?

    språk⎜pol•is substantiv ~en ~er
    det sjukliga beteendet att dels haka upp sig på språkliga detaljer, dels inte kunna låta bli att meddela omvärlden detta; personer som lider av sjukdomen saknar sjukdomsinsikt, varför ett faktiskt tillfrisknande i praktiken blir mycket svårt till omöjligt att uppnå; smittorisk: medelhög, beroende på mottaglighet hos dem som kommer i kontakt med sjukdomsbäraren; sjukdomen hör till familjen hybris, underavdelning storhetsvansinne (hybris linguistica)

     Snark, såå gammalt..

  Det låter som om hon får för hög dos eller fel slags medicin. Att känna sig salongsberusad och bara sova två timmar är inte ett normaltillstånd,

   Håller med, kan inget om adhd medicin men känns spontant som att man ska fungera ”normalt” och inte vara hög så att man inte känner trötthet eller hunger

    Håller med. LD har skrivit att hon själv funderade på om hon var feldiagnosticerad då hon inte borde bli hög, men hennes läkare var nöjd och tyckte hon skulle fortsätta utan att tänka på sånt…

    Du skriver själv att du inte vet något om adhdmedicin, men fortsätter ändå med ett ifrågasättande?

    Minskad aptit är den absolut vanligaste biverkningen. Spelar ingen roll om det är hos barn eller hos vuxna, i princip alla upplever den. När medicinen sen går ur kroppen kan de känna hunger och vilja äta. Det har inte med dosering att göra egentligen då det bara är ett faktum.

    Hennes dos är förmodligen så pass hög just nu att medicinen finns kvar i kroppen även när hon ska sova vilket medför till ökad energi och minskat sömnbehov. Också väldigt vanligt. När man behandlar adhd är det inte ovanligt att man också sätter in något för sömnen för att motverka adhdmedicinen.

     Det är inte vanligt att man sätter in sömnmedicin om man får sömnproblem pga ADHD medicin eftersom sömnmedicin lätt blir beroende framkallande så man inte kan sova utan den, och man behöver höja dosen, osv.
     Oftast brukar man ta bort eftermiddags dosen och enbart ta morgondosen med ADHD medicin ifall man får svårt att sova, så det hinner gå ur kroppen under dan. Man blir lite mer trött och seg under em/kväll, men det är bättre än att ta sömnmedicin varje dag.

    Det är iallafall målet med medicineringen av min tonåring. Att ha ett ”normaltillstånd”. Att varken vara för uppåt eller för inåtvänd och nere.

     Är inte alla tonåringar lite inåtvända och nere?

      Alla? På riktigt?

      Jo periodvis är nog alla det. Precis som alla vi vuxna. Helt normalt.

    Arbetar på en skola med bland annat barn med adhd.

    De som äter den här magrar ofta då de tappar sin aptit/hungerskänslor.

    Vi ger näringsdrycker vid mellanmål på fm och em pga detta.

   Älskar att alla ska lägga sig i och tycka till om hennes dos, eller inte! Så j*vla tröttsamt bara för att hon är offentlig. Låt henne vara och låt lita på att läkarna skrivit ut rätt dos/ följer upp. Hade det varit någon annan som inte var offentlig hade det inte blivit samma liv.

    Ehm jo. Hade en icke-offentlig kompis berättat det som L.D skriver hade jag ifrågasatt.

    Nu skiter jag i hennes dos, men att må så när man tar narkotikaklassade mediciner är väl ändå inte bra? Man ska väl komma till nåt normaltillstånd, vad nu det är, men inte känna sig påverkad vilket hon ju beskriver det som.

    Vad har det med något att göra att hon råkar vara offentlig. Jag vet knappt vem hon är men reagerar också på vad hon skriver. Lita på läkare, och psykiatrin i synnerhet är inte hälsosamt. Det är väldigt vanligt inom just psykiatrin med feldiagnostiseringar. Är helt övertygad om att om 10 år kommer mer än hälften av alla ADHD, bipolärsjukdom, mfl diagnoser att anses vara felaktiga.

     WORD!

     ”alla ADHD, bipolärsjukdom, mfl diagnoser att anses vara felaktiga.”!

     Det blir tjofaderittan lambo när hon måste sluta med sin medicinering. LD är verkligen mitt favorit train wreck att följa, hon hittar alltid på nån ny destruktiv skit att underhålla med. Det här med att hon skulle börja med tjack var dock oväntat. Hon har varit emot att ta medicin och ta emot terapi i alla år.

    Fast hade hon behövt beskriva den här medecinen i så positiva ordalag?
    Om hon endast skrivit typ att hon äntligen funnit rätt dos hade ingen reagerat.
    Sättet hon beskriver effekten på kan locka andra att testa medicinen via svarta marknaden. Hon är en influencer med trogna följare, det ska inte glömmas bort.

     Ja jag, som aldrig testat någon drog utöver dom lagliga blev sjukt sugen på att prova, tänk att må sådär bra!

     Blev också lite sugen på att bli pigg och kanske gå ner 10 kilo haha

      Lite som bantningspiller i usa med efedrin.
      Jag gick till jobbet hög………. Visste inget om ämnet.

   Kul att hon skryter offentligt om hur nice det är att bruka amfetamin. Hon mår säkert prima, hög som ett hus!

    Samma med Bingo och Julia. De uppför sig på ett sätt som mest liknar mani. Uppe dygnet runt, behöver knappt äta och smala. Ser i princip aldrig (numer) att det tränas på sociala media utan är man ”igång” och hög hela tiden så håller man sig smal ??‍♀️. Helt klart överförskrivning av influensers…

     Japp

   Exakt det här! Kände bara nejnejnej av att läsa detta. Hon är ju hög, inte rättmedicinerad! En fungerande dos av ADHD-medicin kan absolut minska ångest, ge glädje osv pga lugn av ökat fokus. Tar det själv så förstår absolut att man kan känna en viss form av eufori eller att biverkningarna är väldigt starka precis i början. Men hon har ju tagit medicinen ett tag nu, och detta? Får lite ont i magen. Hur kan hennes läkare fortsatt skriva ut detta om det hon beskriver i bloggen är samma hon säger till dem?
   Hon kommer krascha något så gud förbannat om hon fortsätter på den här dosen, kroppen pallar inte hur länge som helst och comedownen från att ha gått runt basically konstant tjackad under en längre tid kommer inte vara vacker..

    Tänkte också på det, kroppen behöver ju sova någon gång. Ellen Bergström skrev om det, hon kraschade och sov i 3 dagar när hon slutat.

   Låter som hypomani, att det slagit över lite från god effekt till ett annat tillstånd, vilket så klart kan vara problematiskt

   Hon säger inte att hon känner sig salongsberusad.

    Utan att den känslan en ”normal” person då får är samma som en adhd känner när den får sin medicin

    Jo hon säger att det är som att va lite ”salongis”.

  Hon verkar hypomanisk.

  Jag tycker mycket om LD och har följt henne i många år, men detta anser jag är problematiskt. Det finns redan misstankar och teorier om att man överdiagnosticerar ADHD idag, och när en influencer får medicinen att framstå som så positiv finns det eventuellt risk att ännu fler kommer försöka få diagnos eller t.o.m. söka sig till svarta marknaden. Just att bli piggare och smalare är väl precis det som många unga kvinnor idag desperat vill bli? En vän till mig ville så desperat gå ner i vikt att hon tog någon medicin (via sin läkare alltså) som injicerades (!) dagligen, som gjorde henne väldigt illamående, var svindyr och dessutom eventuellt kunde öka risken för sköldkörtelcancer – allt för att bli smalare. Medicinen LD nämner låter som ett smidigare och billigare alternativ då… Hmm.

   Ja tänk alla trötta morsor (är väl mest kvinnor som läser henne tänker jag) som är slutkörda av sömnlösa år, jobb, sköta hem och barn, kilon kvar sedan graviditeter. Egentligen påväg mot väggen pga för höga krav men tolkar sin trötthet som något som konerna inifrån – vitaminbrist? Psykisk sjukdom? Fel inställning? Med allt för mycket i livet brister förmågan att komma ihåg, organisera, kaoset känns jobbigare och jobbigare, det måste helt enkelt vara något fel på mig. Så ser man en kvinna son plötsligt går omkring och är småhög och lycklig, smal och energisk. Klart det lockar att vilja passa in i den diagnosen och få en förklaring till sina tidigare misslyckanden och en ny start som den där personen man egentligen vill vara.

    Jag är personligen övertygad om att en del av anledningen till den skenande psykisk ohälsa-epidemin handlar om att samhället är stört, inte vi människor. Det finns ingen hänsyn till att vi har olika energinivåer och olika behov, utan samhället kräver samma sak av oss alla; jobba (lite mer än) heltid, curla barnen som har 10 aktiviteter per vecka, träna hårt, var pigg och snygg och smal, ha sex 5 ggr/vecka, och glöm för guds skull inte av att lägga tid på självförverkligande och personlig utveckling!
    …Självklart blir vi utmattade, trötta, deprimerade, får sömnstörningar m.m. Och istället för att lösa problemet på djupet (gå ner i arbetstid, prioritera återhämtning, etc) så proppar vi i oss piller för att kunna ”orka” ett tag till och maskera alla varningar kroppen och psyket skickar ut. Vi sätter plåster på stora öppna sår och tror att det ska fungera. Ursäkta off topic, men ja, ändå inte för även denna diagnos och medicinering har en roll i det hela…

     LaLa du beskriver exakt som det är. Det är ju nåt galet när så många människor mår dåligt. Och tabletter kommer inte hjälpa oss i slutändan. Helt rätt, det är samhället som är stört- inte vi.

      En miljon svenskar går på anti-depressiva. En miljon!? Jag tycker det är helt sjuka siffror. Och känns som om vården bara accepterar denna epidemi utan att ifrågasätta varför…

     Lala, kunde inte sagt det bättre själv.
     Spot on!
     Jag undrar vad som händer när det inte biter längre. Höjer vi dosen bara då? Lite till lite till osv. Får man abstinens om man försöker trappa ner?
     Om man tar droger. Alkohol eller morfin el liknande. Så hamnar våra naturliga nivåer endorfiner mm i obalans och sänks då vi får en kemisk substans som höjer dem. Det för att balansera upp . Så dagen efter när rus gått ur kan vi känna oss nedstämda..då nivåerna är för låga naturligt men sakta rättar det till sig efter någon dag el två.

      Jag känner så många som inte vågar avsluta sin SSRI-behandling, ens med hjälp av nedtrappningsschema och liknande. De är så rädda att inte ”fungera normalt” utan sina piller. Jag tycker det är så ledsamt… Är det meningen att miljontals människor ska vara beroende av SSRI i decennier? Inom vården talar man ofta om att de ska trappas ner och sättas ut efter 1-3 år, men det verkar helt oproblematiskt att fortsätta efter 10-15 år…? Jag är verkligen inte anti mediciner men jag tror någonting är skevt vad gäller allt detta. Skönt att se att andra också märkt av det!

       Kommer äta citalopram livet ut skulle jag tro. Risken om jag slutar är att det eventuellt inte skulle hjälpa om jag behövde börja igen sa läkaren. Är så tacksam för att må bra av dem.

        Varför skulle det inte kunna hjälpa gång 2 menar läkaren?

     Du sammanfattar så bra och håller så med om att det är samhället som är sjukt, klart människorna inte kan leva upp till kraven. Det är helt sinnessjuk att det enda som räknas är hur framgångsrik du är. Du ska vara rik och vacker och populär. För att platsa på arbetsmarknaden ska du vara en talang. Är du inte det så är du en börda. Vi har sociala medier och influensers som håller liv i chimären av det perfekta livet och majoriteten som känner att de inte duger och räcker till blir bara större och större. Istället för att fundera på grundorsak dammar man av och hittar på nya diagnoser och forskar fram läkemedel som ska hjälpa.
     Aningen dystopiskt är ändå amfetamin den perfekta drogen. Arbetsstyrkan äter knappt, sover minimalt och är lycklig. Dessutom dör de tidigt för hjärtat orkar inte ett helt liv under de förutsättningarna. Samhället behöver inte ta kostnader för en åldrande befolkning.

      ?

      Spot on där… 🙁
      Jag önskar så att trenden skulle vända. Att vi skulle våga strunta i ”status”, framgång, utseendet, fast fashion och allt sånt. Det vore enda räddningen, att folk säger NEJ och satsar på det som på riktigt spelar roll i livet (för det kan inte vara en platt mage och perfekt våning i city)…

       Vad är det som spelar roll egentligen?

        Att må bra, att ha det man behöver som tak över huvudet, mat på bordet, osv.

     Alltså, jag håller med dig på ett sätt. Å andra sidan – i Sverige har alla med småbarn rätt att jobba 75%. När jag var barn på 90-talet jobbade nästan alla mammor deltid. Det är ju galet att bara mammorna skulle ta den pucken, men det är ändå en vettig grej att någon i familjen jobbar mindre under småbarnsåren. Men det är klart, då försvinner kanske pengarna från thailandsresan. Iaf i min bekantskapskrets så är det viktigare för folk att äga och göra dyra saker än att ha mer tid till återhämtning/barnen. Visst, det är väl på ett sätt ”samhällets” fel för det är klart att vi påverkas av normer osv, men det är också… girighet? Min man och jag har en halvliten, halvgammal bil, vi åker inte på utlandssemestrar och vi passar på att köpa lax och kött när det är extrapris. I gengäld har vi aldrig jobbat heltid båda två samtidigt sedan första barnet kom. Visst, somliga får det FÖR skralt utan två heltidslöner, men tittar man statistiskt så tjänar ändå de flesta såpass att de borde klara det om de kunde skära ner lite på lyxen.

      Ja, jag håller med dig. Folk vill ha ”allt” och därför håller de fast vid dessa ideal om lyckad karriär, snygg kropp, mycket pengar, fint hus m.m… Många offrar välmåendet för att leva upp till idealet. Vad klokt att ni har hittat ett sätt att prioritera ert mående och tiden med familjen. 🙂

      Jag själv och de flesta jag känner jobbar i branscher med väldigt flexibla arbetstider, men samma arbetsuppgifter / arbetsbörda. Det skulle alltså rent praktiskt bli så att om jag gick ner i tid skulle jag behöva göra samma jobb fast på mindre tid, och till lägre lön. Tyvärr.

       Fast det är klart att det går att lösa, då får man väl ta med sin arbetsgivare att man inte hinner med pga gått ner i tid. I call bullshit

      Jag hade kunna skriva den kommentaren. Fattar att alla inte har möjlighet men de flesta har faktiskt det! Råd att prioritera pengarna annorlunda och inte slava på jobbet hela tiden för att kunna konsumera massa jävla SKIT. Sjuk sjuk värld. Jag och min man jobbar båda deltid och har inte högavlönade jobb, bor i kranskommun till Stockholm. Vi kan ändå spara och behöver inte oroa oss för ekonomin. Vi äter vegetariskt och föredrar att köpa begagnade möbler och kläder. Jag har inga fina väskor, gör inte naglarna på salong osvosv för jag räknar alla mina pengar i tid. Och jag slösar inte tid på sån status-skit. Jag behöver inte ens klaga på vädret på semestern för jag tog 8 veckors ledighet istället för att resa till fucking Cannes. Så jag fick regn och sol och allt däremellan ändå ?

      Mm men bara föräldrar… De får typ allt.

    Hahaha herregud vad jag kände igen mig i detta, skittrött och smådeppig småbarnsmamma som man är… Min första tanke efter att ha läst LDs inlägg var ”hur ska jag få tag i de här mirakelpillrena?!?!?! Orka vara med mina barn igen, geee mig!!”

    Obs är en vettig människa så kommer givetvis ej agera på denna initiala tanke.

     Eller hur, det är dessutom hur lätt som helst att fejka sig till en ADHD diagnos pga att det inte finns tex blodprov som kan påvisa sjukdomen. Vad patienten själv berättar avgör. Har man dessutom lite cash över och har råd med privat vård behöver man inte heller vänta på utredning. Det är många(!!) kändisar som missbrukar dessa mediciner för att hålla sig smala och pigga.

      Fel. En seriös mottagning gör det svårt för dig. Förutom tester, psykologintervjuer och en grundlig hälsokontroll – som utesluter alla möjliga fysiska åkommor – så intervjuas dina anhöriga. I mitt fall min mamma om hur jag var som barn. Mina förlossningsjournaler begärdes till och med ut.

      Med det sagt så finns det säkert oseriösa aktörer också. Synd, för det påverkar oss med riktig ADHD.

      LD kommer märka att smekmånadsfasen på medicinen snart är över. Då börjar det jobbiga i att hitta rätt dos eller pröva ny. För mig tog det 1,5 år innan det blev bra.

    Påminner om när Lynette tog sina barns ADHD-medicin. Ni som vet vet.

   Aktuell svensk forskning visar att det också finns en underdiagnosticering av adhd – ser olika ut i olika grupper. Bland vuxna kvinnor t ex finns en underdiagnosticering.

   Ville bara lägga till detta när det talas om överdiagnosticering.

    Jag tror minsann att jag har ”en släng”….

     Hur menar du?

     Jag tolkar detta som ett försök att driva med personer som säger att de har ”en släng av” t.ex adhd men det var inte jättetydligt.

   Ellen Bergström som blivit pinnsmal och beroende av sin adhd medecin. Hon blev tvungen sluta. Hon ville ta mer och mer. Åt knappt och hade så mycket energi. Låter toppen tills du kraschar och har utvecklat ett beroende som inte går att stoppa. Jobbar med ungdomar och många har hamnat i missbruk av adhd medecin.

  Låter inte alls sunt att inte behöva sömn och mat. Dom två mest grundläggande behoven.
  Känns som att just det kan tigga ätstörda att vilja ha denna magic medicin.

  Går Bianca på denna medicin? Hon verkar ju ha fått en jäkla energi. Börjat springa och är igång hela tiden. Tror hon vill visa hur bra hon mår, men tror tyvärr att det är tvärtom, egentligen.

   Har också funderat på om hon medicineras. Hon känns ömsom speedad, ömsom frånvarande.

   Bianca är väl ganska nybliven singel? När jag gjorde slut med mitt ex var jag sjukt speedad och taggad på allt, men samtidigt kunde jag börja grina på alla möjliga platser. Jobbade pissmycket, sov knappt och var aldrig trött (ingen medicin/droger).

   Det går nog över! Låt henne njuta av den sjukt förvirrande, men ganska roliga, plats man är på i livet efter ett breakup.

    Samma här faktiskt, allt var upp och ner.

  Tycker det låter fruktansvärt att inte ha något sömnbehov eller aptit.

   Ungefär det som händer när man poppar amfetamin. Inte sunt nej…

    Kolla upp biverkningar på Concerta, mindre aptit och sömnbesvär är VANLIGA biverkningar.

   Verkligen, låter som en mardröm!

   Kroppen krachar tillslut.

  Den där medicinen vill man ju ha! (Har ingen ADHD- eller annan diagnos.) Men är det där verkligen att nå ett normaltillstånd, som vissa skriver att de gör på medicin? Tänker att normalt mer är att vara rätt trött och må lite halvdeppigt. ?

   Vi kanske skulle behöva lite amfetamin allihopa ?

    Ja, ett helt drogat samhälle! Lagligt eller olagligt. Underbart.

     Jag har ingen aning om eller koll överhuvudtaget på adhd mediciner, hur de ”ska” funka eller så. Men.. jag tänker, den här salongsberusade känslan hon beskriver kan inte det bara vara en överdriven känsla av att må bra? Jag utgår endast från mig själv som mått väldigt dåligt förr pga paniksyndrom och depression, men när jag började må bättre så hade jag en period av en extrem kärlek till livet. Jag var liksom lite ”hög” på känslan av att äntligen må bra eller hur man nu ska beskriva. Sen förstår jag absolut det problematiska med hennes inlägg men å andra sidan så måste det ju kännas fantastiskt för henne att faktiskt för en gångs skull känna att man mår ok? Är glad för hennes skull i alla fall att hon verkar må så mycket bättre än hon gjort! 🙂

      Var även min tolkning av det hon skrev. Men det problematiska är väl hur andra tolkar det hon skriver så hon borde formulerat sig på ett annat sätt.

      Det första lät ju bara bra och härligt, fint att känna sig lycklig och känns rätt normalt att vara lite extra lycklig efter att ha haft många år där allt känns hopplöst. Det är när det kommer till i princip utplånat sömnbehov och aptit som det börjar låta fel och farligt.

      Jag förstår vad du menar. Själv får jag ett lyckorus när jag får slita på mitt löppass. Det jag reagerade på var det hon skrev om sömn och aptitlöshet med koppling till medicinen hon tar.

    Haha det låter ju som det. Massa energi och noll aptit. Kanske min post-covid blir väck med ny energi. Och smal kommer jag bli om jag inte äter.

    Jag håller med Camilla, låter som ett förskönande av medicinen.

    Ja amfetamin till folket. På 60-talet knaprade hemmafruarna amfetamin för att vara slimma för sin man.

     Min mamma bodde i Italien på 70-talet och förundrades över hur alla kunde äta så mycket bröd och pasta och ändå vara smala. Hemligheten var tydligen laxermedel. Fy fan vad ovärt känner jag bara ???

      Fast det handlar väl om att de inte äter stora portioner av pastan utan varierar kosten?

       Precis, en italienare äter aldrig en portion pasta så som vi serverar den här i Sverige.

      Har bott i Italien i femton år och aldrig hört talas om eller sett det du nämner.

     Fanns fram till 90-talet i Spanien som bantningsmedel.

      Det var bättre förr

     Efedrin.

  Hur ska man bli av medicinen om man har fått rätt diagnos och har rätt dos?
  Sova så lite är ju absolut inte bra och låter inte normalt. Men samtidigt blir jag lite avis, vad är all min energi? ? har jag fått fel diagnos och funkar medicinen inte på mig? Jag behöver sömn, har inte energi en hel dag.

  Viktnedgången är garanterat en bakomliggande orsak till hennes ökade välmående och energi. Fast tjocka kan ju inte gå ner i vikt.. har hon kommenterat detta tidigare påstående av henne som hon hållit fast vid i alla år?

   Men du, du tror väl ändå inte att en viktnedgång gör att du inte behöver sova? Eller att du får 150% mer energi.

   Hon har aldrig sagt att tjocka inte kan gå ner i vikt.

    Hon har dock sagt att tjocka måste svälta sig för att gå ner i vikt.

     Ja det har hon ju inte helt fel i egentligen. För att gå ner i vikt måste alla, tjocka som smala, banta. När man bantar äter man för lite och går således ner i vikt. Det spelar liksom ingen roll vilka förskönande ord man använder, för det är vad viktnedgång handlar om. Alla kan under kortare perioder äta mindre och således gå ner i vikt utan större problem. Att behålla den vikten är däremot en en helt annan sak, för att äta för lite under flera år är mer eller mindre omöjligt. Kroppen pallar inte.

      Eller så äter man så mycket som man egentligen behöver. Påståendet att man måste svälta sig för att gå ner i vikt indikerar att tvingas vara ständigt hungrig, vilket är helt fel.

      Så var det ytterligare en sån där kunnig en som säger att bara man äter för lite så går alla ner i vikt. Du är så jävla fel ute. Men visst, spä på fördomarna mer om att tjocka bara sitter och trycker i sig mat i mängder och att de är lata som inte orkar ta tag i vikten.

      Det är inte bara överätande som kan ge fetma.

       What? Hur läste du min kommentar egentligen? Jag har inte nån gång sagt något om vad tjocka äter och inte??

       Det är lite märkligt dock att så många med fetma inte kan göra något åt det tills de helt plötsligt kan göra något åt det…

        alla grovt överviktiga jag känner (ok ganska få) hävdar att det är något fel på deras kroppar som gör att de lägger på sig av ALLT de äter. Hemma hos dem ligger kakpaketen, godis- och chipspåsarna och läsk- och saftflaskor överallt. Laga mat från grunden? hahahaaha det är för suckers! Finns ju skräpmat att köpa!

        jupp det är verkligen era kroppar det är fel på, inte det ni äter ?

         Åh vilken fördom! Alla tjocka sitter hemma och äter kakor och chips. Dem flesta jag känner som är större äter vanlig mat. Köttbullar ibland, sallad ibland osv. Men många prioriterar inte sig själva. Att ta den där promenaden, att sova ordentligt osv. Familjen och alla andras behov går före. Och när man inget ger dig själv tiden till att sova, träna, fritidsaktiviteter osv så blir man tröttare. Och kanske äter mer för att orka igenom dagen. Så fördomen om den lata tjocka människan som sitter hemma äter kakor. Kan vi inte bara skrota den. För det handlar inte om det. Inse att dem flesta bara rör sig aningen för lite eller äter aningen för mycket. Men på flera år skapar det övervikt. Vi måste försöka få bort den ofta felaktiga bilden av en överviktig person.

      Nja… om jag ser till mig själv så hade jag vart smalare om jag inte käkat lite för mycket onyttigheter på kvällars och jag hade varit tjockare om jag inte hade rört på mig så pass mycket som jag gör.

      Eller se över sina insulinnivåer, kortisolutsöndring, hormonella status, mikrobiom… Det finns så mycket mer än kalorier in och kalorier ut.

     Det är väl det hon gör nuförtiden. Svälter alltså.

    Äter man så mycket man behöver går man ju varken upp eller ner i vikt?

   Hahaha alltså VA?!

   Men snälla. Hon har själv skrivit att hennes mående förändrades enormt från dagen hon började med denna medicinering (energi, sömn, aptit) relativt nyligen, medan viktnedgången har pågått i minst ett år. Uppenbart att du ogillar LD och bara letar fel för att få trycka till henne.

   Det är ju en väldigt vanlig effekt av adhd-medicin, att man går ner i vikt.

   Iaf inte om man levde hälsosamt men ändå var tjock

  Jag har adhd och ätit concerta, idag äter jag ett annat läkemedel (elvanse). Det med viktnedgång och minskad aptit stämmer, jag har i stort sätt noll aptit och kan lätt gå en hel dag utan att bli hungrig jag äter ändå för att jag älskar mat och att det är viktigt att få sig mat, gick även ner ca 17 kg vilket var positivt för mig. Men att känna sig salongsberusad är inget ”normalt”, jag har ätit maxdos av concerta och inte känt mig i närheten av hög (concerta är även det ”snällaste” läkemedlet för adhd och det skrivs huvudsakligen ut till barn men under de senaste åren har man börjat ge concerta även till vuxna, får man ingen effekt eller inte önskad effekt så kan man få prova på starkare preparat) Jag kan hålla med om att jag kände mig sjukt produktiv, och jag hade även problem med att somna därför brukar adhd-läkemedel ofta kombineras med sömnmedicin. Men att känna säg salongsberusad av concerta tycker jag låter väldigt konstigt då den innehåller jätteliteeeee amfetamin ?

   Att känna sig som salongsberusad kan man göra även psykiskt, vid lycka, när man blir kär osv. Det behöver inte innebära att man ÄR salongsberusad. Hon kanske bara ville förmedla känslan hon känner. Är nog ganska normalt om man går från att inte må bra till att hitta rätt.

    Ja allt hon gör är att likna den känslan hon har nu med att vara salongs. Så att folk kanske kan förstå känslan på ett ungefär

  Men snälla. Många upplever precis som hon i början av medicineringen, biverkningar som inte gör det värt det. Många av dessa försvinner efter en tids medicinering och insättningar för att hitta rätt dos. Muntorrhet bla. Det finns INGET problematiskt att hon nu kanske hittat till vad som är hennes, normaltillstånd med medicin i kroppen. Det är en kamp och väldigt problematiskt att finna sig till rätta med rätt dos samt att förlika sig med att man behöver medicin för att fungera. Har man inte själv ADHD kan man inte förstå lättnaden över att få en medicin som gör att vi kan fungera, vi får på köpet många delar som inte är trevliga med medicinen men vi slipper iaf till största del av dagen känna oss helt jävla utanför normen. Så lätt att säga att vi får tjack och får diagnos för lätt, man blir riktigt förbannad över den procent som faktiskt myglar sig till det och ska shamea oss ännu mer. Det är inte skitkul att stå på apoteket och be om att få hämta ut narkotikaklassad medicin, det är inte jätteroligt att berätta för nära och kära, eventuellt ens arbetsgivare, att man behöver narkotika för att fungera. Folk tror alltid att man är hög eller en pundare. Hon har beskrivit både nackdelar och fördelar för hennes del, det är ett högst inviduellt tillstånd medicinering ger så snälla, lämna det där. Låt henne få va lycklig för kanske första gången i sitt liv. Det är vad effekten är i början, ett rus av att vara normal. Det tillståndet lägger sig av sig själv, ta inte det ifrån henne. Det räddar många med adhd, att för en enda gång kanske känna att man inte är felplacerad eller annorlunda.

   Bra skrivet.

    Lite tjack mår väl alla bra av ?

     Om personer med adhd inte mådde bra av det hade det knappast varit vad man behandlar med. Skärp dig.

   Det jag reagerar på är att just de biverkningar som LD tar upp är vanliga och faktiskt allvarliga biverkningar. Sedan är ADHD preparat svårinställda vilket också är ett problem. Läkemedelsbolag är fokuserade på RoI så de vill få ut sin produkt så fort som möjligt. Är det inte då bra att det diskuteras vilka biverkningar som finns med preparaten och efterfråga bättre och säkrare preparat? Jag förstår att man kan känna sig stigmatiserad men genom att efterfråga bättre preparat visar man att man förstår sin diagnos och talar om att man har samma rättighet att må bra som dem utan diagnos.
   Alla läkemedel har utvecklats med tiden, från p-piller till högt blodtryck. Tyvärr verkar inte det samma gälla för läkemedel inom psykiatrin. En av de värre exemplen är en bensodiazepin som salufördes under namnet Sobril. Under 80-talet framkom att det är starkt vanebildande och slutade att säljas i Sverige. Läkemedelsbolaget bytte namn och kan nu köpas igen.

    Sobril kan köpas och har kunnat köpas hemma tiden. Däremot ingår det inte i högkostnadsskyddet vilket det generiska oxascand gör. Läs på lite om du ska försöka driva nån slags case. Oxazepam räknas allmänt som den svagaste bensodiazepinen, de som missbrukar föredrar ofta andra, starkare sorter.

   Det finns ingen i den här världen som är normal. Alla känner sådär.

   Så bra skrivet, Linnea!

   TACK. Fyfan vilka vidriga kommentarer det finns här, sån extrem okunskap om både adhd och centralstimulerande läkemedel.

  Fast jag förstår att hon vill hylla medicinen.
  Att gå från att vilja dö, hata allt inkl sig själv, ständigt vara låg, tung, trött och småbitter till att vara den där sprudlande glada människan man längtat efter att vara, då vill man ropa ut sin nyfunna lycka, narkotika till trots.

  Jag förstår problematiken kring medicinen men jag har sett så många vänner bli hjälpta av att få sin diagnos och rätt medicin.
  Jag längtar själv.
  Jag vill innerst inne inte dö, jag vill få hjälp att älska mig själv och livet.

  Egentligen är det hur samhället är uppbyggt som är det största problemet.
  Vi med diagnoser fixar inte samhällets normer och fyrkantiga lilla box. Så vi mår dåligt över allt vi inte klarar av och alla gånger vi inte passar in.
  För att passa in måste vi medicineras.

  Det om något är problematiskt.

   AMEN! ?? Bra skrivet om samhället.

  Men herregud, hon är hög som ett hus. Har själv fått stesolid(valium) (40 år sen) och känner igen precis:som en superkvinna. Själv hade jag en inre spärr så lade av efter en vecka (hade utsättningssymptom trots så kort tid). Därefter var det dags att ta tag i livet: terapi mot depressionen, bryta upp ur en tillvaro som inte var bra för mig och byta jobb. Rekommenderar LD att göra detsamma, ffa skaffa ett arbete, ett eget liv utanför familjen. Växa upp, helt enkelt.

  Ursäkta OT men nån som följt Ditte Svanfeldt länge och vet var alla pengar kommer ifrån? Är de från rika familjer? Har hennes snubbe gjort en exit?
  Dom ska ju va så ”vanliga” men det är svindyra bilar i plural, dyra kläder, resor, massa djur å barn, husbygge och svindyr inredning (nu senast en soffa för 140 tuss!) och hon verkar inte göra många knop och han verkar jobba men ha det väldigt soft

  Hon är dessutom väldigt mästrande med sina följare(som att hon är bättre) och alla bekanta de hälsar på(som jag sett) bor också väldigt flott så min känsla är att de kommer från pengar?

   David är rik och var det ”från början”.

   Jag tror att David också gjort en exit från familjeföretaget, de kanske fick en del pengar därifrån.

   Håller med

  Undra om Lady Dahmer läste Ellen Bergströms inlägg om medicinering förra veckan.
  Så modigt av Ellen att gå ut och berätta baksidan av att bli beroende av adhd-medicin/amfetamin.

   Tycker att Ellens inlägg borde infogas här !

  Jag har ingen aning om eller koll överhuvudtaget på adhd mediciner, hur de ”ska” funka eller så. Men.. jag tänker, den här salongsberusade känslan hon beskriver kan inte det bara vara en överdriven känsla av att må bra? Jag utgår endast från mig själv som mått väldigt dåligt förr pga paniksyndrom och depression, men när jag började må bättre så hade jag en period av en extrem kärlek till livet. Jag var liksom lite ”hög” på känslan av att äntligen må bra eller hur man nu ska beskriva. Sen förstår jag absolut det problematiska med hennes inlägg men å andra sidan så måste det ju kännas fantastiskt för henne att faktiskt för en gångs skull känna att man mår ok? Är glad för hennes skull i alla fall att hon verkar må så mycket bättre än hon gjort! ?

  LD har klagat i måånga år på hur dåligt hon mår. Och för flera år sen kommenterade jag på hennes blogg att hjälp och medicin finns att få. Hennes svar var att ”antidepp funkar inte på mig”. Tyckte det var ett märkligt svar för varför skulle det inte funka på henne? Tur att hon tänkte om.

   Concerta är INTE en anti-depressiv medicin så hon motsäger knappast sig själv. För flera år sedan hade LD inte fått någon adhd-diagnos ännu, utan troligtvis hade hon diagnosen depression, eller misstänkte sig ha den, och därav att första tanken är anti-depressiva mediciner. Vilket faktiskt inte är en lösning för alla, tro det eller ej… Om vi ponerar att hon har fått rätt diagnos nu, ADHD, så är det självklart att en medicin som är till för en annan diagnos hjälper föga. Hade ju varit samma om det visat sig att hon hade diagnosen schizofreni och försökte lösa sina problem med anti-depressiva, det hjälper ju inte mot schizofrenin…

    Hon tar sertralin också.

     Många läker kräver att man tar SSRI i kombination med andra psykmediciner. Dock är det ändå tydligt att Concertan gett henne de effekter som hon hyllar, Sertralin är inte så kraftfullt i sig självt.

   För att många mediciner hjälper inte särskilt bra. Man måste pröva sig fram med olika. Ingen vill må dåligt om du trodde det, men det kan vara lätt att tappa hoppet efter att ha testat olika mediciner med olika biverkningar.

   Psykisk ohälsa är ju inte lätt att medicinera bort.
   Du verkar som en väldigt osympatisk person.

    Hon hade inte testat några mediciner alls då. Hon ville inte. Då är det lite konstigt att påstå det hon då gjorde. LD är för övrigt min idol. Så det här handlar inte om att jag ogillar henne eller nåt. Som sagt, det är bra att hon tänkte om. Hon förtjänar att må bra!

     Om hon inte ville så är det väl förståeligt att hon inte medicinerade? Det finns många saker som kan förändra ens inställning till mediciner och det kan även vara en lång process att testa sig fram till det som fungerar och inte fungerar. Ta en titt på valfri SSRI på FASS så ser du att biverkningslistan är helt enorm. Inte konstigt att man är skeptisk?

      Jag skrev att det var konstigt att påstå att något hon aldrig då testat inte funkade på henne. Vad skönt det vore om vi bara skulle sluta fultolka varandra med flit för att söka konflikt.

       Söker absolut inte konflikt men lät som om du störde dig så enormt på att LD inte följde ditt råd om att medicinera. Jag menar bara att det är sunt att prova andra alternativ innan man ger sig på mediciner med långa bipacksedlar.

        ”störde dig så enormt”? Men du fultolkar inte menar du?

      Sen behöver du inte förutsätta att jag inte vet något om antidepressiva. Jag har stått på SNRI i åtta år. Och du vet säkert att SNRI får man (i regel) bara när SSRI har konstaterats otillräckligt. Jag har alltså också varit den som tvingats prova mig fram. Jag vet också hur fantastiskt skönt det är när man hittar rätt och får må bra.

   Jag har genom året provat flera olika antidepressiva. Ingenting verkar funka. Det är olika. Det är även många kvinnor som blir feldiagnisticerade med depressionnär det egentligen ligger något annat bakom. Har man exempelvis adhd eller bipolär sjukdom hjälper ju inte antidepp, man måste behandla det bakomliggande .

   Sådt är faktistk inte jäätekonstigt att hon trodde att medicin inte funkade för henne. Jag är över 30och det har hittills inte funkat på mig heller .

    Samma här. Har tagit SSRI i 2 omgångar och det gjorde ingenting bättre. Biverkningarna var inte att leka med. Jag behöver inte bedöva mitt känsloliv, utan behövde få ordning på självklara saker i livet (stabilt boende och arbete) och få sörja sådant som inte fungerat bra (dåliga relationer). Medicinen kunde inte hjälpa mig med sådant.

  OT – Är LD singel numera eller har jag drömt det?

   Ja, eller inte ihop med Oskar iaf.

   Inte gift längre men jag tror hon har en fling med karateläraren ?

  Min syster är beroende av concerta helt och hållet. Och jag tycker inte alls att man ska vara så positiv till denna medicin. Finns väldigt många som missbrukar detta. Det har sina konsekvenser. I mina ögon är det en drog.

   Får din syster det utskrivet eller köper hon på gatan? Om hon får det utskrivet och mår bra av det är det märkligt att du hänger upp dig på att det är en drog.

    Man kan ju mår ”bra” på ett negativt sätt.

    Men va? Det är väl snarare märkligt att INTE vara upphängd på att en person nära är beroende av en drog? Oavsett skälet till varför det tas.

     Varför det för? Finns mängder av narkotika klassad medicin som hjälper.

    Senast igår var det en lång artikel i Sydsvenskan om en läkare i Skåne som skrivit ut enorma mängder narkotikaklassade mediciner till personer med känt missbruk. Det är en myt att alla missbrukare köper sin drog på gatan! Tyvärr finns många olämpliga läkare där ute som bidrar till det…

    Googla Oxycontin och Sackler-familjen.

  När ska ADHD diagnoser sluta att vara på modet. Var och varannan (influenser) skaffar sig en diagnos och medicinerar. Julia Franzen och hennes polare fick någon form av snabbdiagnos i Danmark av en läkare som frikostigt verkar förse henne med olika preparat. Behöver ju inte vara ADHD för att man mår psykiskt dåligt el tycker sig vara annorlunda än normativet. Vi är alla olika, förr fanns en teori om de fyra olika temperamenten: Koleriker, Sangviniker, Flegmatiker och Melankoliker.

   Jag håller faktiskt på med en adhd-utredning just nu. Den är himla grundläggande och tar en jäkla tid. Men ja, jag har också läst om adhd-kliniken i Köpenhamn som kastade både diagnoser och medicin omkring sig som vore det godis. Problematiskt, minst sagt.

  Det här blir så himla fel, när ”kändisar” går ut offentligt och skriver om att de blir höga nej förlåt salongs, behöver inte äta eller sova, känner sig sprudlande osv av ADHD-medicin. Jag har en dotter med grav ADHD. Vi har provat allsköns medicin under flera år, bara utprovning av rätt dos tar månader ibland. För att inte tala om utsättning och byten av sorter. Försköna inte en medicin som för många barn (och vuxna) kan vara avgörande för ett värdigt liv. Min dotter tar medicin för att kunna studera, men också för att kunna leva i detta samhälle som hela tiden visar henne att hon inte är normal, att hon är utanför gränserna för ”hur man SKA vara/bete sig”.
  För mig som förälder leder dessa uttalanden ännu mer till att jag måste försvara valet av att medicinera mitt barn. För att citera Camilla ”Concerta innehåller trots allt metylfenidat – en centralstimulerande substans – och som är narkotikaklassat.” Ja det är det, det har du helt rätt i. Och i rätt dos, under kontrollerande former så är det utmärkt för dessa funktionsnedsättningar.

   Va? Vad är felet med att försköna en medicin som gör att din dotter kan leva ett så normalt liv som möjligt?

    Med hennes försköning menar jag att hon beskriver ett medicinskt förlopp som inte är normalt. Man ska inte känna sig salongs, endast sova i två timmar, sluta käka osv. Man ska medicinera för att leva ett sådant normalt liv som möjligt. Man ska fungera i samhället. Klara av att behålla ett jobb. Få betyg i skolan. Så menar jag.

  Låter inte hälsosamt!

  Har ett par kollegor med adhd som går på den medicinen och älskar den just pga att de blir smala och inte behöver så mycket sömn. De mår inte jättemycket bättre psykiskt men pga fördelarna med att de håller sig smala så fortsätter de. Tycker det känns väldigt skevt. Förstår att många blir hjälpta av medicin men tycker ändå att det ska vara sista utvägen när man provat allt annat.

   På ”min” adhd-klinik erbjuds man massor med annan hjälp. Samtalsterapi, information, kurser, stödgrupper, sömnkurser, gruppmotion, yoga, basal kroppskännedom, kosthjälp osv osv. Vissa människor behöver VERKLIGEN VERKLIGEN sin medicin för att kunna leva något som ens liknar ett normal liv, men personligen tycker jag att man bör vara lite försiktig med starka grejer som påverkar hjärnan.

    Ju fler som får en medicin – desto mer normaliseras det…

    När substitutionsbehandling för heroinister introducerades i Sverige sa man att det skulle vara en liten grupp som skulle medicineras, de skulle ha ett dokumenterat långt missbruk, de fick absolut inte vara under 25 år o.s.v…. Spola fram till idag och unga människor (under 25) ingår i programmen och det har ploppat upp privata LARO-mottagningar då efterfrågan varit så hög på dessa behandlingar. Och samtidigt vet alla som arbetar inom psykiatrin att de medicinerna säljs utanför mottagningarna till de som knarkar dessa substanser (trots att det inte ska ”gå” att bli hög på dem)… Jag är inte övertygad om att vi går åt rätt håll här…

    Och på min adhd-mottagning erbjuds inget av detta…

  Läkare här. Att känna sig hög på ADHD-medicin är ofta indikation på att man har fel diagnos/alldeles för hög dos. Effekten man vill åt är att man får lättare att fokusera, blir lugn och kommer ner i varv. Patienter med ADHD som har adekvat behandling tycker ofta att ”bruset tystnar” och att de blir avkopplade och lugna. Dvs helt tvärtom vad hon beskriver.

  Just avsaknad av aptit, sömnsvårigheter och en överdriven euforisk känsla är bieffekter.
  Då överdrivs doseringen.

  Lady D riskerar problem med hjärtat och tom stroke om hon fortsätter.
  Jag vet vad jag talar om för jag har själv varit där…beroende av skiten och endast lurat min hjärna.

  Finns nya preparat som är baserade på örter, även tillskott av vitaminer som fungerar både för vuxen ADHD/OCD.
  Regelbunden motion, föra anteckningar på vad man äter, terapi…det hjälper långsiktigt trots det är lättare att svälja en tablett.

  Ja. Du är överkänslig. Och det är kränkande hur svepande neurotypiker tar sig rätten att kritisera personer med adhd som ofta kämpat sig blå för att få livet att fungera.

  Det är också kränkande att du inte kan lita på forskning och beprövad erfarenhet på det här området.

  Faktum är att medicinering minskar risken för beroende hos personer med adhd. En risk som är starkt förhöjd hos personer med obehandlad adhd.

  Snälla var lite mer seriös än så här Camilla.

   Eller, skogsbadaren, så är det så att en hel del folk hellre vill ha en diagnos plus piller för att de vill ha en quick fix. Vi har en extrem överdiagnosticering i Sverige, unikt så att läkare faktiskt kallar det en epidemi (googla själv). Därmed också överförskrivning av tabletter. Finns gott om forskning som visar på problematiken (och jo, adhdfolk blir beroende de med) Precis som andra här tror jag många kommer att avdiagnosticeras, det har redan börjat.
   För, likt andra sjukdomar, så kan man ha svår, medelsvår, lätt etc adhd. Är man som LD en fungerande morsa, smådeppig och nött och vill ha mer av livet – så tror nog jag att hon sorterar in bland de flesta av oss:livet går upp och ner, kriser kommer och går, ibland känner man sig jäkligt utanför i förhållande till andra etc. Livet. Möjligen inte helt ok att gå på beroendeframkallande piller och bli hög bara för det.

    Det finns både över-och underdiagnosticering av adhd i Sverige, det ser olika ut i olika grupper. (Googla själv, läs t ex vad Lotta Borg Skoglund säger)

    Bland vuxna kvinnor finns t ex en underdiagnosticering. Kvinnor med adhd feldiagnosticeras ofta med t ex depression, utmattning och andra psykiska diagnoser och kämpar ofta länge innan de och vården förstår vad den bakomliggande orsaken är.

    Och jo, korrekt medicinering av personer med adhd (obs, inte av personer som vill ha ”diagnos plus piller”) minskar risken för missbruk av olika slag, t ex alkohol, spel, mat eller narkotika.

    En adhd-diagnos är för övrigt inget man får lättvindigt, särskilt inte som vuxen. I region Stockholm till exempel sållar psykiatrin bort de flesta remisser innan de ens får komma på ett första bedömningssamtal. Det finns en strikt och väldigt tuff prioriteringslista. Om man går vidare efter samtalet hamnar man i kö till utredning. Kötiden är idag 2-3 år. Om man sen får en diagnos brukar det ta tid att få hjälp med eventuell medicinering. Att sen hitta rätt medicin och rätt dos är svårt och tar tid. Alla är inte heller hjälpta av medicin.

    Så om man är ute efter en quick fix så lär man bli besviken!

    (Vilken grad av adhd LD har eller om hon har rätt medicin och dos varken kan eller vill jag för övrigt uttala mig om. Och självklart finns det folk som vill ha den där quick fixen – alla system kan missbrukas. De allra flesta söker dock hjälp och förklaring till ett liv av misslyckanden och kamp på grund av den funktionsnedsättning som adhd faktiskt är.)

     Skogsbadarn: det var lite det jag menade med forskning och problematik, det går alltid att hitta argument för sin sak. Re Skoglund så talar hon i egen sak, äger 50% av SMART psykiatri,,privat bolag som omsatte ca 40 mkr 2020 (en fördubbling mot 2019) med privata tjänster som adhdmedicinering 4900 pix, utredning vuxen 32000, dito barn 34000. Klart hon vill se underdiagnosticerade kvinnor – finns pengar att tjäna. Hon kan ha rätt, vad vet jag – men jag brukar följa pengarna, de säger det mesta. Som ngn skrev däruppe om läkemedelsbolag och RoI.
     Jag är uppriktigt bekymrad över att man skriver ut knark till folk. Eller ssri – som har en träffsäkerhet på ca 40%, lika bra som placebo. Att folk sedan knaprar i åratal.
     Vi kan nog inte bli ense, du och jag. Men jag respekterar vad du säger.

  Ellen höjde sin dos själv för hon kände sug efter mer. Och längtade tills hon fick ta sin tablett. Blev så speedad att hon renoverade ett hus. Lady D, är ute på farligt vatten. Märks att hon redan är beroende.

  Baserat på det hon beskriver som ”salongs” kan även vara ett tydligt tecken på att hon antingen står på fel dosering, eller fel CS medicin.

  Jag som diagnostiserad med ADHD (samt majoriteten av folk med samma diagnos ADHD/ADD) fick uppleva att det tar ett bra tag tills man hamnat på rätt CS medicin samt dosering.

  Föreställ er att alla tankar håller på och flyger i kors och tvärs medan du desperat försöker fånga tankarna och känslorna som du sedan kan sakligt bearbeta eller reflektera över.
  När man väl står på rätt styrka bidrar det att man blir ”lugn” i huvudet och att alla tankar och känslor inte är en crazy rampage spree.

  Samt, absolut kan det kännas ”euforiskt” till en början att kunna beta av en sak i taget utan att göra flera saker samtidigt och missa något. Men det innebär inte på den nivån som LD beskriver..

  Det låter otroligt romantiserat vilket det absolut inte är under några omständigheter. Och det kan resultera till att läkare tror du har bakomliggande sjukdomar.

  Exempel;
  Innan jag fann den CS som fungerade på mig och hade stått tidigare på en annan CS, var det natt och dag skillnad på mig.
  På den förra CS medicinen så intog jag det, och jag överdriver inte när jag skriver att så fort medicinens effekt höll på att avta ca 3-4h efter så kraschade jag mentalt hårt. Hade dagliga ångestattacker. Skiftade mellan att vara helt apatisk och stirra in i väggen eller vara så pass känslosam att jag fick panikattacker. Ingen livsglädje eller lust till saker jag annars älskar och brinner för.
  Tappade min personlighet och blev nästan mekanisk. Och det var synligt.
  Min familj kunde på en gång se huruvida jag intagit medicin eller ej då det var så tydliga skillnader i mitt mående.
  Läkaren började skriva ut antidepp samt tyngre lugnande tabletter (som jag inte ens tog ut pga anlag för missbruk, kan inte äventyra min hälsa).
  Tills jag bytte mottagning och min nya läkare klargjorde att CS funkar olika för alla. Hon menade att vissa kunde vara rena rävgiftet för en medan andra fungerade och gav en en adekvat liv i vardagen.
  Vi valde att byta CS medicin samt att jag skulle strunta i resterande mediciner jag fick utskrivet av tidigare behandlare.

  När jag fick påbörja den nya medicinen så var det fan dag och f*cking natt. Fick inga krascher där jag bröt ihop. Fick inga panikattacker eller dylikt. Familjen kunde heller inte längre urskilja om jag intagit medicin eller ej, då jag inte förlorade min personlighet med den nya medicinen.
  Får i mig mat och min nattliga sömn utan problem. Och det blev bekräftat att jag mest definitivt inte hade behov att få andra typer av mediciner utskrivet som tidigare hade trotts vara nödvändigt. När i själva verket allt som behövdes var byte av CS medicin.

  Något som dock är OTROLIGT viktigt att betona, bara för att den typen av medicin fungerade på mig betyder det inte att den nödvändigtvis gör det samma för någon annan med ADHD/ADD. För denne kan det vara rena rävgiftet.

  Därför är det så viktigt att klargöra att det är så mycket mer än bara ”adhd medicin= pigg och aptitlös”, det kan även sätta spår och skapa problem du tidigare inte haft. Så snälla snälla snälla, för den som är sugen på att köpa/inskaffa CS olagligt, GÖR DET INTE. Det är inte säkert och kan bara ge dig mer problem framöver. Speciellt om du redan tar andra mediciner, det kan vara livsfarligt pga kontraindikationer.
  Tro inte på media och sociala medier där det inte ens är sakkunniga som pratar om det.

  Vi som blir medicinerade med dessa typer av mediciner behöver göra regelbundna kontroller så att allt ser bra ut med testerna samt ens egna mentala mående.

  Ber hemskt mycket om ursäkt för den mest röriga kommentaren idag. Men blir väldigt passionerad att förklara riskerna då folk bara ”ser enorm energi och noll aptit= superkrafter”.

  Ta hand om er allihopa ?

  Osmakligt att hylla narkotika klassad medicin över instagram. Samtidigt som man säkerligen ser ner på missbrukare på stan eller i förorterna.

   Medicin är reglerat och kan inte jämföras med droger. Jag tycker inte att man ska se ner på någon, men att likställa medicin med droger tycker jag blir märkligt.

  Finns det långtidsstudier på vad denna typ av medicin har för biverkningar?
  Lyssnade på P1 dokumentär miniserie -Återkallad diagnos. Flera professorer tror att detta med allt fler diagnoser blir nästa stora skandal i likhet med rasbiologi och tvångssterilisering. En sade också att det inte finns studier på hur medicinen påverkar människan på långsikt.

   Studerar man verkningsmekanismerna kan man förstå att det kommer leda till markant ökad risk för bla Parkinsons i och med den ökade utsöndringen av dopamin. Dels säger biokemin detta, men även studier kan bekräfta att så är fallet. Stresspåslagen som medicinen ger kommer även öka risken med allt som ökad stress medför (sömnbrist, högt kortisol, dålig återhämtning, minskad utsöndrig av tillväxthormon, nedreglering av reparationsprocesser, lägre nivåer könshormoner) vilket kan bidra till ökad risk för hjärt- och kärlproblem, sköldkörtelproblem m.m.

    Fast vid ADHD har man ju sämre utsöndring av dopamin av sig självt. En ADHD-hjärna fungerar inte som en ”vanlig” hjärna. Därav blir inte den högre utsöndringen av dopaminet pga medicinen en så förhöjd risk som du påstår. Sprid inte oro i onödan.

     Finns massa belägh, googla på engelska.

  Concerta innehåller väl inte ens amfetamin? Utan Metylfenidat.
  Det är väl elvanse som ger positivt på amfetamin på drogscreening

  Även jag läste LD IG-inlägg och kände också att det var problematiskt… Dels för att hon bara tagit medicinen ett kort tag och dels för att hon glorifierar ADHD och stark medicinering. Att känna sig ”hög”, inte äta, inte sova osv är för de flesta inte jättpositivt, eller hur? Muntorrhet, tugga kinderna och vara manisk vissa tider på dygnet… inte heller så positivt kanske? Men det känns ju positivt när man är i det och lite ”hög” på känslan/kanske beroende. Dessutom ganska så svårt att relatera till hennes tidigare inställning till att se ut hur man vill, vara överviktig som kvinna om man vill osv. Nu är fotona annorlunda och liksom hela imagen verkar ändras. ADHD är absolut överdiagnosticerat och jag blir alltid jättefundersam när den ena kändisen, idrottaren osv efter den andra kommer ut och säger att nu har dom också diagnosticerats med ADHD. Har en släkting med ADHD och han är inte överlycklig över det om man säger så, medicineringen är jobbig och när man är i ett glapp mellan medicin som ska sättas in är det jättesvårt för honom som jobbar inom juristyrket att hålla fokus osv.

  Sen är det klart att har hon verkligen varit suicid förut och inte är det längre så är det ju det viktigaste, men jag undrar om det är just ADHD medicinen som har gjort det eller om det är annan medicin och borde varit terapi t ex istället…

  Ja herregud, LD får käka hur mkt piller hon vill o leva hur hon vill men en sak är säker – hennes kropp kommer inte orka vara i speed-mode så länge till. Hoppas hon har en ny tid till ADHD-dispensären imorn för detta är det sjukaste???

  Följt LD i många år och varit så tydligt att hon inte mått bra då hon beskrivit sin nedstämdhet, håglöshet och oförmåga att få saker gjorda och att slutföra påbörjade projekt. Därför bara glad att se henne verka må bra, fattar inte varför hon väntade så länge på att prova SSRI? Adhd-diagnosen förstår jag att det tog tid att få. Well, bättre sent än aldrig. Har själv haft förlossningsdepression och kom ut den med citalopram, åt i några månader och har sen dess mått bra.

  Alla jag känner utom två har barn med ADHD och/autism. Bara en av dem verkar ha ADHD, resten verkar helt normala enl mitt tycke.
  Värst av allt i en av dessa ungars klass går det 11 pojkar som har ADHD. Detta alltså i en ”vanlig” klass!!!
  Och jo, alla mår bättre med lite amfetamin i blodet, hjälper inte bara de med ADHD.
  Det är en himla kommers med medicinerna. Tjejer köper för att banta.
  I USA på collage köper de flesta Adderall.
  Varför ens göra ADHDutredningar? Kostar bara pengar. Låt alla köpa receptfritt.
  När de gäller allt runt omkring, bemötande mm låt då föräldrarna gå kurs via nätet.
  Jag vill inte betala skatt för detta överdiagnostiserande.
  Fatta vilken skandal detta är. Kommer bli i paritet med neurosydynskandalen om 10 år.

  Concerta innehåller metylfenidat som är ett centralstimulerande läkemedel men det är inte amfetamin. Innehåller inte amfetamin.
  Däremot ADHD-medicinen Elvanse innehåller dexamfetamin.

  När jag började med Ritalin (snabbverkade Concerta) kände jag också eufori och det var fantastiskt att orka göra saker, att kunna fokusera osv. Men man bygger tolerans snabbt och har slutat med CS nu pga fått humörsvängningar och allmänt labilt mående, väldigt ofta var jag helt apatisk. Kanske var jag feldiagnosticerad (har diagnosen ADD).
  Det hon beskriver låter lite för bra för att vara sant, kommer tyvärr inte hålla mer än ett år max.

  OM jag hade ADHD eller ADD och medicinerade
  skulle jag bli sjukt deppig av den här tråden. Ni sitter och ojar er över tjack och rus och att det är samhällets fel och att det är normalt att må dåligt. Det är sant, alla mår dåligt emellanåt men det är inte jämförbart med att ha ett obehandlat npf . Det är en funktionsnedsättning (eller en funktionsvariation om man vill vara korrekt) som begränsar livet och orsakar ett stort lidande. Exempelvis medför det en ökad risk för suicid och självmedicinering i form av drogmissbruk. Alla blir såklart inte hjälpta av läkemedel men för vissa är det faktiskt skillnaden som gör att man kan leva ett produktivt och bra liv. Skärp er era krösamajor!

   TACK! ? Levt 30 år utan diagnos och medicin. Inte gått klart högstadiet, inte klarat av att läsa upp betyg på äldre dagar, varit i otroligt destruktiva relationer, suicidförsök och självskada. Fick min diagnos + medicin för 3 år sen och jag lever ett fungerande liv nu. Läst upp skolan, skaffat ett fast arbete (där jag klarar av att jobba 100%) och har fungerande, kärleksfulla relationer i mitt liv. Allt tack vare en diagnos och rätt medicin.

  Förstår inte att så många upplever sig piggare av sin medicin. Absolut, jag blir ”piggare” på att komma igång med saker. Som att göra sakerna jag måste göra innan jobbet på morgonen istället för att springa runt som en yr höna eller fastna i någon oväsentlig grej som får mig att glömma tiden. Men blir absolut inte fysiskt pigg. Snarare ett lugn som infinner sig då alla tankar är lättare att sortera och bryta ner och allting runt omkring inte stör lika lätt. Är fortfarande exakt lika kvälls OCH morgontrött som innan och kan utan problem ta min medicin för att sen somna om och sova 4 timmar till.

  Hela uppbyggandet av samhället är skit. När man var liten skulle man upp tidigt och gå i skolan. Skolan pressade hårt med alla olika ämnen, läxor och prov. Så när man kom hem var det inte vila och lek utan läxläsning och oro inför nästa dag. Efter skolan börjar arbete. Du ska upp tidigt, jobba en jäkla massa timmar och sen hem och fortsätta jobba. Ingen vila ingen lek. Istället laga mat, tvätta, städa och krascha i säng. Sedan skaffar man barn kanske. Då ska du göra allt slit och samtidigt ge barnet en bra uppväxt under de få timmarna ni ses för du ska ju tillbringa mestadels av din tid på ett jobb och ditt barn ska passas av någon annan. Samhället bör byggas om på ett sätt där man klarar hyra, fakturor och ta hand sitt barn på HÖGST 6 timmars arbetstid. Det skapar fler jobb att dela på till fler människor. Skolan ska vara läxfri. Mer effektiv och rolig. Att lära sig ska vara tilltalande , inte ge ångest.

  Tycker det låter som att hon får fel typ av medicin + fel dos om hon slutar äta och sova av den. Har man adhd och medicineras för den så bör man inte gå runt med ett konstant rus. Av de jag fått lära mig under mina år i psykiatriska vården så sägs det att om man blir överdrivet speedad på CS medicinering så bör man göra en utredning igen för att se om 1. Det föreligger anledning till medicinerna =(har personen ens adhd) och 2. Testa en alternativ medicinering med mindre CS.

  Har mött FÖR MÅNGA under mina år på psykiatrin som fått felaktig ADHD diagnos och fastnat i missbruk pga sjukvårdens utskrivande av CS läkemedlen. Flera patienter har i själva verket haft andra typer av psykiatriska diagnoser och således behövt annan typ av medicinering. Exempelvis är symtomen på ADHD och bipolär sjukdom likande varandra och medicinering för de olika diagnoserna skiljer sig!

  Man undrar om hennes behandlande psykiater läser detta för det är ju tydligt att hon har för hög dos. Det blir kontraproduktivt att speeda på. Hela grejen med att behandla mot ADHD är ju att med så låg dos som möjligt, regelbundna rutiner, sömn, motion, mat , aktivitet osv INTE vara hyperaktiv och inte somna….Och så skriver hon om hur bra hon mår av detta!?! Insiktslöst och kanske läkaren överväger att sänka om detta kommer till dens kännedom. Man får hoppas det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.