Har du ont i huvudet NU, Sanna?

 

Jag skrev det här inlägget där jag tog upp Sanna Jörnviks inlägg om botoxinjektioner vid migrän – som jag för övrigt fortfarande tror är reklam (until proven otherwise).
Jag anser att det är en smula problematiskt när stora influencers uppmanar till medicinska ingrepp, oavsett vad det gäller och det är vad Sanna gjorde här.
Hon uppmanade till medicinskt ingrepp hos en specifik klinik, istället för att uppmana sina följare, att diskutera den här typen av behandling med sin läkare om man tror sig vara i behov av det.

Jag ställde två, ganska enkla och tydliga frågor till Sanna enligt mig själv, men Sanna hade ingen lust att svara på dem.
I stället postar hon det här som en respons på min text:

@sannajornvik

Riktig moodmanager hon! 🥰❤️

♬ originalljud – Björn Brinley

The first runner up in ”dodging uncomfortable questions” iiiiiis Sanna Jörnvik”.
Vinnare – med marginal – är fortfarande Jeanette Svedberg.

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ser forfarande inte varför det skulle vara ”en smula problematiskt”. Var inte så många andra upprörda heller av kommentarerna att döma.

  Varför skulle man inte kunna tipsa om en medicinsk behandling? Det gäller vuxna människor. Det var inte reklam (vad vi vet), och det gällde inte ens ett skönhetsingrepp. Även om jag iofs hade tyckt att man kan tipsa om det också om man vill.

   För att det kanske inte ”bara” är att göra en sådan behandling utan att kanske inte ens veta om det är migrän man har

   För att det är inte du som ska gå och be om medicinska behandlingar. Utan du ska utredas, få en diagnos och få rekommendationer från din läkare hur du ska behandla.

  Det är verkligen människor som har så jävla svårt att bli ifrågasatt när de gör något. Gillar att hon skriver ”hänger ut”. Vad har hon blivit uthängd exakt för? Hon fick en fråga och har hon ”rent mjöl i påsen” är det ju bara säga som de är. Överkänsliga och otroligt bortskämda individer. Gäller verkligen hela högen med influencers också. Hur svårt är det att svara ”nej, ingen reklam utan är bara genuint lycklig över att ha hittat rätt behandling för min migrän och hoppas bara att nå fler där ute som fortfarande inte hittat de som har testat allt” Fyfan. Enkelt.

   Ja väldigt omoget av henne. Vad är det för nivå liksom? stå för det du gör.

    Fast hon står ju för det hon skrev. Bara för att det görs ett inlägg om det här och för att camcam tycker det är fel så måste hon inte ursäkta sig. Och hon vill kanske inte göra ett uttalande i denna bloggen, man måste inte svara alla som skriver till en.

     Om hon står för det eller inte är inte frågan här. Det är helt rimligt att fundera på om Sanna gör förtäckt reklam för kliniken där hon får sin botoxbehandling.

   Håller helt med dig.
   ”Hänger ut”, när det dessutom vsr ett sakligt och bra inlägg.

   Nej, Sanna, dig gillade jag förut men du verkar mest dryg och oskön. Skönt att avfölja en till av alla dessa ”influencers”. Tror hon fått lite storhetsvansinne med. Var med ödmjuk förut.

  Du borde dock lära dig att ha lite tålamod och låta folk svara. Du uppfattas ofta som attackerande när du visat vad du frågat folk. Hade nog också ignorerat att svara dig direkt om jag inte fick chansen att svara innan du skriver igen/ditt antagande.

   Precis.. inte ens säkert att hon sett meddelandet. Tror ju inte direkt att influensers läser alla svar de får på en händelse

  Haha! Klockren TikTok ju!!

   Tror detta är varför folk tycker TikTok är för ban/barnsligt. De gör ju inget? De mimar till ett klipp?

    Finns så mycket annat på TikTok än denna typen av videos och dessutom anpassar sig flödet efter vad man gillar. Tex om du bara kollar matklipp så får du upp massa recept osv.

    Men hittar man rätt på TikTok är vissa så jävla roliga! https://www.tiktok.com/@liamkalevi/video/6808617819782073605?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

     Det där var kul för typ 15 år sen…

      Personen kanske är yngre än dig och inte tittade på sånt för 15år sedan och därför tycker det är kul nu istället ☺️

    Plus, hon mimade jävligt dåligt…

    Hon mimar dessutom ganska dåligt :/

  Det är så löjligt att dessa influensers tror att de är helt ansvarslösa och att de kan göra som de vill och känner för. De ger ju inte yrket influenser någon vidare trovärdighet när de ropar ”kräääänkt” på varenda fråga. Folk som arbetar med annat får lära sig hur man bör agera, göra etc för att vara trovärdig och behålla sin arbete, därmed sin inkomst.

   Tänker på hur Paula Rosas i veckan skrev om Sanna Marins festande och dömde ut det för att hon är statsminister. Men influensers ansvar då?

   (Mvh Team Sanna)

  Fast förstår att hon inte svarar. Det börjar trevligt, sen mindre trevligt. Och att slänga in en bild om ”buhuu” känns ju.. Ja, omoget?

   Ja men exakt. Vilken vuxen människa som helst skulle dissa det där och aldrig ge sig in i en diskussion när nivån är lagd så fruktansvärt lågt.
   Och man vet ju att det inte ens är en diskussion som man vill ha. Utan man är enbart ute efter att peka finger, anklaga och få en lång harang av olika ursäkter. Inte öppen efter en dialog överhuvudtaget.
   Jag går aldrig in i något sådant, när det bara är en gnällsjuk person som bara är ute efter att få sin röst hörd så får de leta någon annanstans.

    Ja man märker snabbt när någon vill ha en saklig diskussion och inte. Här hade inte jag heller svarat.

    Exakt! Detta har ju även hänt tidigare med andra influencer, att de får en ok fråga men sen kommer dryga svar som enbart är för att visa att de gör fel och inte en genuin undran. Och sen kommer ett inlägg som detta vilket gör att jag absolut inte hade svarat i fortsättningen heller.

   Dessutom är det inte ”huvudvärk”. Migrän är fan ett helvete att ha. Vet inte om det är ett försök att vara rolig eller nåt, men nä det föll faktiskt.

    Om du hängt här ett tag, så vet du att, CamCam nog har mer koll på smärta och migrän än gemen man👍

     Haha jo jag vet. Jag med, tro mig 😂 Men tycker ändå det är förminskade sätt att skriva det på.

    Hela din kommentar var rolig fast på ett sorgligt sätt. Var brukar du få ont, i röven?

     Va?

  Jag vet inte… jag är helt för att influencers inte ska göra reklam för diverse skönhetsingrepp och i synnerhet inte dela rabattkoder eller dyl. för kliniker för skönhetsingrepp.

  Men i just det här är jag lite kluven. Såvida det inte rör sig om faktiskt reklam (alltså att hon hade något att vinna på att posta storyn, såsom få betalt eller rabatt av kliniken, eller var delägare eller dyl.) så tycker jag ändå det är lite annorlunda iom att det var mer att tipsa om botox som behandling mot migrän för de som redan testat allt och inget annat fungerat. Det känns ändå rätt harmlöst kan jag tycka och jag kan förstå att man vill tipsa om något som hjälpt en själv och man själv led innan. Speciellt för botox mot migrän är väl inte något alla vet om finns som möjlighet att potentiellt lindra fysiskt lidande. Det gör det för mig iallfall annorlunda från att försöka influera folk till att använda botox för mindre rynkor, fillers osv. som bara anspelar på utseende.

  I slutändan finns ju ändå ett personligt ansvar att ta reda på vad det innebär, kostnad, säkerhets osv. samt ett ansvar hos den som utför behandling att informera om allt kring det.

   Som tillägg, på samma sätt ser jag inte heller något större problem i folk som tipsar om t.ex. CBD-olja eller andra produkter i syfte att minska smärta, illamående eller annat jobbigt. Samtidigt som jag inte tycker man ska tipsa om droger för berusning. Syftet i varför man tipsar spelar roll och det är en skillnad om att tipsa generellt om något som fungerat för en själv vs. att t.ex. länka till en rabatterad produkt direkt.

    Cbdolja är ju iofs inte en drog.

     Nej, men blir ju ett läkemedel i det sammanhanget precis som botox blir ett läkemedel i detta sammanhang. Alltså att jag inte ser något problem med att tipsa om dessa som läkemedel, även om samma produkt skulle kunna användas för icke-medicinska syften också och för sådana syften kanske inte borde tipsas om. Sen har ju just cannabisprodukt med enbart CBD och utan THC ingen rusningseffekt förstås, men som sagt – bara i avseende av cannabisprodukter som läkemedel menar jag.

  Hänger ut? Hon hängde väl ut sig själv till att börja med…?

   Hängde ut sig själv? 🤔

  Tycker inte alls hon ”dodgar”, men du kanske inte förstår att (vissa) influencers faktiskt inte bryr sig om dig och dina frågor, och därför inte svarar? Det är inte heller DN som ställer henne en fråga. Du är en bloggare.

   De kanske börjar bry sig när pengarna börjar tryta och de undrar varför de inte gjorde rätt från början.

    Pengarna börjar inte tryta pga bloggbevakning, eller vad menar du? Bloggbevakning har varit emot dessa influencers i åratal och de lever fortfarande sina liv som de vill..?

     Är du helt säker på det?

      Vilka inlägg menar du har resulterat i mindre klirr i kassan hos vem?

       Är du säker på att influensers verkligen lever sina liv som de vill? Det är inte lika enkelt längre. Det finns fler som vill vara influensers och många företag drar ner och det första som ryker är marknadsföringsbudgeten. Tror inte bloggbevakning får någon större påverkan på enskilda influensers men tror absolut att bb påverkar hur människor ser på influensers.

        Jag tror inte bloggbevakning har någon större påverkan faktiskt. Det känns som att de flesta utanför läsarna av bloggen antingen inte ens vet vad bloggbevakning är eller ser det som en elak skvallerblogg likt stoppapressarna. I alla fall är det responsen jag har fått när jag har nämnt bloggen.

        Och de som läser den här bloggen, baserat på kommentarerna, gillar väl inte influencers till att börja med heller?

         Där tror jag du har helt fel. Du läser kommentarerna slarvigt. Ser då och då folk som kommenterar att de ska avfölja eller har avföljt influensers som exponerats i bb. Du fattar väl att de du tycker inte är det som majoriteten?

  Hon måste ju inte svara dig, och med tanke på att hon inte verkade vilja bli omskriven i bloggen så är det väl inte så konstigt att hon inte svarar 🤷🏼‍♀️ Även om hennes video nog inte är helt seriös och att hon bara gjorde den som en kul grej till TikTok. Så jag tycker inte detta var något konstigt alls, om jag inte tyckte om en viss blogg eller tidning hade jag inte heller svarat om dom skickade frågor till mig.

   Omskriven i bloggen blir hon ju med eller utan svar, eller hur!?

    Om man varken är sugen på att be om ursäkt eller argumentera för sin sak.
    Varför ska man då svara? När det dessutom är en sådan nivå som till och med förskolebarn skulle kunna överträffa

     Absolut! Jag hade inte heller svarat. Menade bara att hon antagligen vet att oavsett vad (eller om) hon svarar så kommer hon att hamna på bloggen, och jag antar att hon vet att det kommer vara syrligt skrivet också med tanke på hur meddelandet är formulerat. Så jag förstår henne helt. Man måste inte svara på alla frågor man får.

      Jo men hon kanske inte vill hjälpa till och bidra till inlägget med personliga kommenterar till camcam. Menar inte att hon är helt ovetandes om att inlägget kommer skrivas oavsett.

       Då är vi överens 😊

  Haha, hennes videosvar var ju skönt däremot! Underbart!

  Om någon vill anmäla henne till NBL så skicka ärendet till nbl@lif.se,

  Om hon blir fälld så kan det få ekonomiska konsekvenser med upp till 500 000 kr i böter. Man anmäler hennes företag alltså eftersom hon marknadsför läkemedel mot allmänheten (den får man inte göra på det sättet).

  Läs mer här.
  https://www.lif.se/etik/ign-och-nbl/?query=botox&SearchParameters.ShowIgn=True&SearchParameters.ShowIgn=false&SearchParameters.ShowNbl=True&SearchParameters.ShowNbl=false&SearchParameters.SelectedArticle=&SearchParameters.SelectedArticle2=&SearchParameters.SelectedAtcCode=&SearchParameters.VerdictDateFrom=0001-01-01&SearchParameters.VerdictDateTo=0001-01-01

   Med andra ord vill du sätta dit henne? 😂

   Det är inte marknadsföring att tipsa om något som hjälpt en själv. För att det ska räknas som marknadsföring/reklam måste hon haft något att vinna på att göra reklmen, t.ex. fått ersättning från kliniken eller rabatterat pris på behandling, eller var delägare i företaget som marknadsfördes.

   Att utan någon slags ersättning/vinst tipsa om att något hjälpt en själv och vart man går för det är helt okej, oavsett om det rör sig om läkemedel eller ej.

   Också, alla fallen som står med där är gällande läkemdelesföretag som marknadsfört på något sätt som inte är tillåtet. Då är det självklart marknadsföring det rör sig om eftersom företaget gör reklam för sina produkter. Och det ärjust läkemedelsföretag IGN och NBL kollar på. Så helt meningslöst att anmäla en privatperson.

   Att anmäla detta är enbart slöseri med resurser om du inte har några belägg för att hon skulle ha fått någon slags ersättning/vinst från läkemdelsföretag för att tipsa. Och har du det, så är det läkemedelsföretaget du ska anmäla till det du länkat, inte henne.

    Sen så har vi ju info från Läkemedelsverket också:

    ”Läkemedelsverket tar tacksamt emot tips om olaglig marknadsföring både från hälso- och sjukvårdspersonal, privatpersoner och företag.”…..”Om Läkemedelsverket uppmärksammar olaglig marknadsföring kan vi inleda ett tillsynsärende. Då kontaktar vi i de flesta fall ansvarig person eller företag. De får möjlighet att ge sina synpunkter angående marknadsföringen och hur de anser att den förhåller sig till lagstiftningen. Men det finns inget krav på att yttra sig i ärendet.

    Om Läkemedelsverket anser att marknadsföringen bryter mot lagen så kan ärendet leda till ett beslut om föreläggande eller förbud förenade med vite. Det skulle till exempel kunna innebära att ansvarig person eller företag blir skyldig att betala ett vite varje gång marknadsföringen upprepas. Läkemedelsverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten.”

    Så nej, du kan inte säga vad du vill om receptbelagda läkemedel bara för att det har hjälpt dig själv och särskilt inte på internet där det når många olika sorters människor, där bland barn.

     Fast nu pratade jag specifikt om vad som länkades där uppe, de kollar på läkemdelsföretag – inte privatpersoner.

     Vad gäller det du skriver så är nyckelordet återigen marknadsföring. Det rör sig inte om marknadsföring om man enbart tipsar om något utan ersättning. Om hon bara tipsar om något utan att få någon ersättning eller kunna vinna på det själv, så är det inte marknadsföring och då får hon absolut säga det hon sa utan några problem.

      Verkligen, folk måste tagga ner med sina anmälningar till höger och vänster.

      Marknadsföring är inte svart eller vitt utan ett rätt luddigt begrepp. Därav finns en marknadsdomstol och lagstiftning kring marknadsföring. Jag vet inget om denna person så när jag läser vad hon skrev i sin ursprungliga post dyker några frågor upp.
      Att hon pratar om att hon blivit hjälpt av botox är inte marknadsföring. Att hon ger det som ett alternativ att testa för dem som testat allt är inte heller det marknadsföring. Sedan namnger hon en skönhetsklinik dit hon går för att få behandling. Det jag undrar är varför måste hon namnge vart hon går och får hon rabatt på sina behandlingar eller kanske provis på nya kunder hon skickar till kliniken? Kliniken vet att det inte är en bra idé att ha ett öppet samarbete eftersom behandlingen avser ett receptbelagt läkemedel. Hade hon istället avslutat med att uppmana sina följare att kontakta sin läkare hade det varit en annan sak. Hon hade till och med kunnat lägga till att man kan gå till vilken legitimerad och kunnig person som helst i området för att få injektioner. Så nej det går inte att avfärda detta som ett tips. Det finns frågetecken.

     FÖrstår du begreppet ”marknadsföring”?

   Varför anmäler du henne inte själv?

   För att bli fälld hos LIF måste du:
   1) vara ett läkemedelsföretag
   2) vara ett läkemedelsföretag som är medlem i LIF

  Ja det är problematiskt om folk börjar gissa att de har migrän. En annan sak om man fått det bekräftat.

  Det nya som är inne är att säga att man har migrän då man kan rättfärdiga botox (säger inte att det är fel för de som lider av migrän). Men löjligt skylla på det. Stå för det istället.

   Hahahhaa roligaste jag läst. Har man migrän behöver man ingen diagnos. Man vet att man har det. Och är man osäker då har man inte migrän. Huvudvärk och Migrän är två olika saker, migrän är så svår smärta att du inte klarar prata, du klarar inte ljus öht inte ljud öht inte dofter. Allt skär in i hjärnan. Du spyr oavbrutet på grund av den svåra smärtan som borrar sig genom ansiktet huvudet och hjärnan.

    Okej man behöver inte ha alla dom symptomen du beskriver 😅 Men ja, det är stor skillnad på lite huvudvärk och migrän. Är inte ts alltså. Men jag kan prata, spyr inte oavbrutet eller så. Har dock migrän ändå, det enda som hjälper är Sumatriptan 🙏🏽 Och den hjälper inte vid vanlig huvudvärk.

    Det var ju det OP syftade på! Att många (som inte har migrän) tror att stark huvudvärk är samma som migrän, och kan använda deras ”migrän” som ursäkt för att göra botoxbehandlingar.

     Men botox för migrän är rätt annorlunda från botox för att minska rynkor. De sätts på olika ställen, för migrän är det mycket mer omfattande då du får injektioner i nacke, baksidan av huvudet och på sidan av huvudet. Du får också injektioner i pannan och det är det enda som är gemensamt med botox som används mot rynkor då man också kan få det i pannan. Sen kan botox vid arga rynkan hjälpa en hel del med spänningshuvudvärk, som är annorlunda än migrän. Kan också användas vid käke för överaktiva käkmuskler.

     Säkert så att en del säger att de gör botox för migrän eller överspända käkmuskler eller spänningshuvudvärk fast det egentligen är för att minska rynkor och en del som inte ljuger. Men det kan ju inte någon annan veta såvida man inte vet att de inte alls injiceras där de ”borde” för sin påstådda åkomma.

    Min sambo och hans son har migrän. Ingen av dom spyr oavbrutet under anfallen. Händer enstaka gånger att någon av dom ens spyr en gång när de har migrän.

    Du fattar ju inte vad jag menade. Trodde inte det var så svårt att förstå, men tydligen måste jag förklara.
    Får man såna smärtor i huvudet och symtom söker man vård, för att utesluta annat. Om man inte haft det tidigare vill säga och man vet vad det handlar om. Du vet det finns symptom som påminner om migrän men är långt allvarligare och kräver vård.

    Nej men snälla tror du att all migrän är nära-döden-upplevelse? Man kan ha migrän i olika form och olika kraftigt. Jag har migrän ibland men kan prata och har aldrig spytt oavbrutet…

   Tillägg, botox för migrän får du i nacken och uppe på huvudet, det gör ingen skilland för några rynkor i ansiktet.

    Säg det till Therese Lindgren

    Botox mot migrän ges bl a i pannan. Så en bieffekt av ”migränbotox” är att ens panna blir stelare och slätare.
    Kan tillägga att jag får mina injektioner av en neurolog.

    Vilket gör det ännu lustigare när folk skyller på det, att det är därför de gör botox

   Nu har jag inte så illa anfall som du beskriver, menar heller aldrig gjort en utredning.
   Dock skulle jag själv säga att jag har migrän de dagar jag är ljus/ljudkänslig och illamående. Säger dock att jag inte har värsta varianten… det finns väl ändå grader av migrän-anfall?

  Seriöst Camilla, här beter du dig verkligen som ett troll.

  Man får de svar man ropar efter.

  Något som bloggbevakning visar gång på gång med dessa passivt aggressiva frågor till olika influencers.

  Skön ju! 😂 Fattar inte grejen?!

  Hela detta inlägg är extremt töntigt och barnsligt. Bilden du valt, snacka om förminskande. Om du genuint vill öppna upp för diskussion får du nog öva på din förmåga att uttrycka dig i text.

  Tyckte förövrigt Sannas video var rolig.

  Är det ingen som fått för sig att kolla upp kliniken Sanna nu ”gör reklam för” enligt flera av er? Kliniken har en estetisk del och en medicinsk, ägs av en läkare och det utbildade sjuksköterskor som utför behandlingarna. Just botox för migrän går under deras medicinska del där du träffar läkaren som sen avgör du kan få botox på recept. Inte så enkelt som att bara klampa in lite spontant och få sprutor i nacken.

  🆓 S🅰️Nn🅰️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.