432 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  är i skärgården och har inte sett några valar än!

   Konstigt

   Har du kikare med dig?

   De kanske är i sin vak….

  Tycker kändisar och influensers gärna ska använda sina kanaler för att uppmana folk att rösta och att det är viktigt osv, men inte blanda in VAD man ska rösta på.

   Helt enig.

   Det stör mig att de målar upp de som inte röstar rött som känslokalla egoistiska as. Må hända att de tycker det, men låt folk rösta på vad de anser är bäst.

    Ja låt folk rösta på vad de vill. Hatar allt det där ”tänk efter en extra gång” och allt snack om att taktikrösta och att försöka påverka andra.

    Varför ska de inte få uttrycka sina åsikter? De hindrar absolut ingen från att rösta eller tycka annorlunda.

     Blir lite moment 22.
     Jag röstar blått, nån tycker jag jag är dum i huvudet som röstar blått.
     Dom måste få tycka det.
     Jag tycker dom är dum i huvudet som tycker jag är dum i huvudet.
     Jag måste få tycka det.
     Och så fortsätter det i all oändlighet

      Hur klarade vi av detta förr i Sverige undrar jag ? Man talade öppet om sina åsikter och diskuterade olikheter som vänner.

       folk var inte lika lättkränkta förr

        Det var bättre förr.

       Bra fråga! Önskar att man kunde resonera som vuxna människor men blir bara pajkastning av alltihop?

       Gjorde man verkligen det? Talade om sina åsikter alltså. Jag tror att vi blivit mer öppna med bland annat hur vi röstar.

       Min teori är att du som individ har hamnat i första rummet, man vill inte vara en i mängden och Sverige har blivit mer amerikaniserat. Din image spelar större roll än tidigare. Vad andra gör/säger kan påverka bilden av dig.

       Sen har jag svårt att tro att man hade vänner/partners på andra sidan spektrat i en så mycket större utsträckning tidigare. Känns rimligt att nu som då dras till personer som delar ungefär samma värderingar.

       Fast gällande politik har vi väl alltid varit ganska hemliga eller?

        Nej, valstugorna brukade vara knökfulla av frågande och diskuterande medborgare.

       Fast näe, det var väl ändå klassiskt att man undvek att prata politik på släktmiddagar och på jobb. Att fråga en äldre som inte är partpolitiskt aktiv vad den röstar på kan uppfattas som oförskämt t.o.m. Det är mycket öppnare diskussionsklimat nu, skillnaden är att fler tar del av det pga sociala medier så det kanske stundtals kan uppfattas negativt.

        Men sed vid middagar är annorlunda. Man pratade dock politik på caféer och skola/arbete, sedan gick man tillbaka till att arbeta tillsammans och skratta.

       När har vi klarat av det menar du? Hur länge sen var ”förr”?
       Har du kollat på dokumentären om Pela och Fadime? Redan då hade vi problem att diskutera grundproblemet, där man absolut INTE kunde kunde prata öppet om åsikter

        Jag gick på socinomprogrammet i Örebro när hela Fadimegrejen utspelades. Vi diskuterade saken helhjärtat i en stor föreläsningssal. En av mina lärare hade haft Fadime som elev och ho uttryckte bestörtning över hederskultur och svor en ed att försöka hjälpa de tjejer iallafall som kom i hennes väg. På åttiotalet i Sverige såg jag med egna ögon hur folk i min stad samexisterade och var aktiva ute under valår. Utan konflikter eller tjafs.

    Hahaha! Som att blå influensers inte gör EXAKT samma sak? Se bara på IL? Hon uppmanar till att rösta blått och med helt jävla GALNA siffror också. Kz exakt samma, uppmanar med skrämselpropaganda? Jösses, hur fan tänker ni. ”Låt oss fortsätta sälja ut hela välfärden, det räcker inte med att privatisera besiktning, el, sjukvård, apoteket, skolorna…” Trött jag blir på er, sitter på era höga hästar och ska bli rikare och rikare. Att sänka sjukpenning och A-kassa gör varken folk friskare eller snabbare tillbaka i arbete – det gör bara människor fattigare. Orkar ej med borgare.

    Socialdemokraterna har inte ens regerat på sin budget det senaste? Och sist socialdemokraterna var i enskild mandat i riksdagen var på 70-talet.

     Du verkar ju inte ens ha koll på vad alla dom borgerliga partierna vill. SD vill tex inte sänka A-kassan.

      De _säger_ sig inte vilja sänka a-kassan. Skulle Ulf erbjuda lite förtryckarpolitik mot invandrare så kommer Jimmie inte ha några som helst problem att helt avveckla a-kassan.

       Är det din åsikt eller har du fakta på det?

        Följ upp deras röstningar så kommer du se att SD slänger alla vallöften under bussen om de bara får inflytande över migrationspolitiken.

       Och sossarna säger sig värna om folket ändå tog dom bort välfärdsskatten och ville ha markhyror?

        Ett så konstigt sätt att kontra på. Som att det antingen är M eller S att välja på.

         Imra, lika konstig kommentar som din. Nivån här är låg.

    Så enkelt och så bra uttryckt!

   Jag håller med!

   På tal om. Amanda Schulman och Hannah sa i sin podd (direkt citat) ”Alla borgerliga partier är ett direkt hot mot vår demokrati.” Och fortsätter ”Om vi inte har demokrati längre ligger vi illa till. Då är vi ju Ryssland. Då behöver vi inte ens vara med i Nato. Då kan vi lika gärna säga att Ryssland – kom och ta oss.” Och avslutar med ”Och om ni inte har en aning om något – rösta på Miljöpartiet.”. HUR är inte detta ok och HUR kan folk fortsätta lyssna på dessa tanter?

    Många ligger ju på den nivån. Sverige är ett infantilt land i mångt och mycket.

    Hot mot demokratin? Oh herre, nu måste de väl ändå ha gjort en felsägning, eller har de missuppfattat vad demokrati innebär?

     M, KD och L stöder ett fascistiskt parti som vill montera ner demokratin och inskränka yttrandefriheten. Det är ett hot mot demokratin. Läs på lite. Finns väldigt bra böcker på ämnet Sverigedemokraterna, som t.ex de David Baas och Gellert Tamas skrivit.

      Det är ett otroligt läskigt att de eventuellt får sitta i eller var med och påverka regeringen! Usch.

      Och det menar du att MP och V inte vill? Läs deras partiprogram och återkom.

       Var någonstans i MP:s och V:s partiprogram läser du att de vill ”montera ner demokratin och inskränka yttrandefriheten”?

       Du får nog förtydliga det du då?

      Har ändå svårt att tro att SD inte vill ha demokrati… ja de flesta alltså och helst dom som röstar på dem.
      Tycker oxå att det är konstigt att man inte alls pratar om Jimmy som ev. statsminister om de nu blir näst största parti och de borgerliga ändå tänker sig samarbeta med dem.
      Kan man helt dissa 20% av folket?!
      Då röstar jag ändå åt röda hållet

       Nej jag tror inte heller att alla som röstar på Sverigedemokraterna vill ha deras politik, utan att många lägger sin röst där för att visa allmänt missnöje. Har svårt att tänka mig att 20% av Sveriges befolkning tycker att SVT ska läggas ner t.ex.

       Men jag tycker att det är läskigt att folk inte sätter sig in mer i vad exakt man röstar på. Därför jag rekommenderar alla att läsa en av de böckerna jag nämnde (”Det svenska hatet” av Gellert Tamas) – oavsett vad man röstar på.

        Detta håller jag med om. SD pratar bara om de populistiska frågorna. Men det gäller att läsa alla partiers partiprogram om man tänker dig en röst på dem. Gör alla partier stor för mer än de frågor som kommer fram i debatten

       Annie dissar 20% av folket i varje intervju. ?‍♀️

      Samma sak gäller ju då S, C och MP som stödjer ett kommunistiskt parti som vill montera ner demokratin och inskränka yttrandefriheten

       Kan vi snälla höja nivån på debatten? Sluta tjata om att V är kommunister och att SD är nazister, det stämmer ju inte? Så infantil retorik.

        Fast. I SD kryllar det av nazzar. Det finns det bevis på. Att V inte är kommunister bore alla veta. OM man ären gnutta påläst

         Sorry för stavfel. Har trasig mobil. ?

      Tycker alla bör oroa sig för partiet Nyans?

    Har alltid lyssnat på Fredagspodden i alla år men bestämde efter veckans avsnitt att jag inte kommer bidra med någon mer lyssning .

     Bra!

     HEJA BLÅ BLOCKET!!!

      Verkar inte gå bra ?

     Samma här, det är ju dom som inte respekterar vår demokrati

    Det är deras podd, de får säga vad de vill. Det kallas för yttrandefrihet. Följer ingen av dem på sociala medier och har aldrig lyssnat på podden men av den bild jag fått av dem via media är nog MP de näst sista partiet efter V som jag trodde de skulle promota så blev förvånad.

   Varför?

   De berättar vad de själva röstar på och varför, vilket alla borde få göra.

    Fast snälla nån den här tråden handlar ju just om influencers som pratar om VAD man ska rösta på. Förövrigt har dom 250 000 lyssnare. Ganska rimligt ändå att reagera.

     Jag ser ändå inte det som ett problem, tycker alla från Zara Larsson och Paow till Conny på fikarasten ska få uttrycka sin åsikt. Sedan behöver man inte gilla eller hålla med om vad som sägs.

      Så nu jämför vi Conny på fikarasten med två tanter som uppmanar sina 250 000 lyssnare?

      Så nu jämför vi Conny på fikarasten med två tanter som uppmanar sina 250 000 lyssnare?

       De har inte samma räckvidd, men varför ska de inte få uttrycka sin åsikt?

   Men gud folk får väl säga vad de vill på sina kanaler. Du röstat ju vad du vill ändå.

    Detta är exakt det jag inte förstår. Det pratas om skuldbeläggande och att folk säger vad man skall rösta på? Men det fina i en demokrati är att du har din alldeles egna röst att lägga precis var du vill och behöver inte vare sig rösta på ngt som någon annan säger, eller heller känna skuld eller stå till svars för var du väljer att lägga din röst. Precis som människor oxå har rätt att berätta var de vill lägga sin, och om de nu känner för det, uttrycka sin åsikt om varför man oxå bör göra det. Jösses alltså, är vi så indoktrinerade & lättpåverkade numer att man inte ens kan lyssna på andras åsikter utan att känna ”då måste jag oxå..”,eller vad är det frågan om?

   Är det bara för att de kriver saker som inte passar dej ?, taskit av dem isf.

    Ryser i kroppen av folk som skriver dej och mej ?

     Då ryser du när du läser Astrid Lindgren, eller?

     Mej och dej finns för övrigt med i SAOL.

      Har alltid undrat vilket liv folk har som ens orkar störa sig på sådant ?

   Varför får de inte dela med sig bara för att de är influencers? Många offentliga personer aka kändisar i USA och andra länder är ju öppna med vad de röstar på. Liksom du och jag som privatpersoner får välja att dela med oss vad vi röstar på om vi vill det. Vi lever ju en demokrati med yttrandefrihet, så förstår verkligen inte problemet? Dessutom är ju en influencers jobb att influera- om de brinner för ett visst parti/block är det väl inte konstigt att man vill uppmana ens följare till att rösta på det? Du har ju fortfarande ditt fria val och kan välja att inte lyssna, lika mycket som du inte behöver köpa den där tröjan de visar upp i ett samarbete.

    Touché ?

    Enligt mig stör jag mig på det för att majoriteten inte har tillräckligt med koll för att influera andra, vilket dem garanterat gör.

   Håller med.
   Amilia S dumförklarar alla som röstar rött.
   Så trött på henne.

    När jag först hörde hennes namn några gånger så trodde jag att hon var en person som mer sakligt och informativt skrev om politik. Läste någon artikel där hon beskrevs som en viktig röst osv. Var ju helt fel bild jag hade insåg jag sen.

    Tycker Amilia var mer saklig tidigare, men ju närmare valet vi har kommit tycker jag att hon har tappat och uppenbart försöker påverka sina följare, främst genom en nedvärderande ton mot alla som ”inte förstår” och som röstar rött.
    Tycker dessutom hennes analys av läget är fruktansvärt grund och saknar ibland stöd i ren fakta, men genom att låta självsäker och ha hög krediblilitet (oklart varför i vissa fall då det hon säger är helt osant) så kommer ju vissa köpa det hon säger rakt av.

    Tror tyvärr det är svårt för henne att vara vaksam och inte sälja ut sig själv när hon blir uppvaktad av diverse (blå) partier, gör reklamsamarbeten osv och får framgång som politisk influencer – även om hon har en heltidssysselsättning utanför instagram så tjänar hon de facto pengar på sina sociala medier.

   Har svårt att se det problematiska med att folk säger hur de vill att andra ska rösta. Varenda valaffisch är ju en uppmaning att rösta på ett visst parti. När blev det kontroversiellt?

   Jo det är jävligt bra att de uppmanar sina följare att rösta rödgrönt. Hoppas man får se mer av sånt.

   Håller med. Usch för bo.a. Schulmans. Funderar hur de skulle rösta om de hade bott i förorten. Vilka jäkla hycklare. De kanske skulle uppmanat folk att INTE rösta på nyans. Idiots.

  Det här blir spännande, vad tror ni? Vilka ökar mest? Vilka minskar? Vad tror ni om MP med tanke på nuläget? Dyr el mm.

   Moderaterna minskar mest.

  S tar hem det tror jag. Men jag röstade inte på dom.

   Önskar verkligen blått vinner men lär inte bli så tyvärr

   Tyvärr

   Inte jag heller men tror blått hade vunnit om M hade haft en annan statsminister. Kristersson är inte bra.

    Håller helt med.
    Blå hade definitivt fått min röst om de hade en annan statsministerkandidat. Hoppas han avgår till nästa val.

   Att S blir störst är väl inget som inte tror… men det är ju hur övriga röster hamnar som avgör vem som får regera

  Hoppas på maktskifte ikväll, röda har styrt länge och det har inte gått så jättebra, dags för andra sida att visa ifall de kan göra bättre. Är ändå val om 4 år igen i värsta fall ??‍♀️

   Jag också men om vallokalsresultatet står sig blir det nog svårt. Om SD blir Sveriges näst största parti kommer det nog bli ännu mer kaos än vad det varit.

    Det tror jag att de blir.

     Ja, det tror ju jag med.

    Lust förklara vad du menar med kaos? 🙂

     Om SD skalla bilda regering så tror jag de kan få svårt att få samarbetspartners, då har vi samma zooröra som sist.

     (sen känns det som att underlaget är tunt för SD att plocka bra politiker från, men det har jag inte belägg för)

      Verkar inte som de andra blåa stödjer Jimmy som SM, så alternativet verkar vara Ulf oavsett… fast hade ju vart spännande om SD propsade på att få SM-posten

     Absolut. Partierna har ju redan nu haft problem med att samarbeta kring olika frågor. Efter förra valet tog det lång tid att få till en regering och i första vändan när Magdalena blev vald till statsminister avgick hon samma dag. Inget parti har tidigare velat samarbeta med SD och om SD får fler mandat i det här valet så kommer partierna vara tvungna att på ett annat sätt att prata med SD. Det tror jag inte att de är öppna för att göra. Men jag kan ha jättefel. 🙂

      Blir ju konstigt om de andra blå partierna skall ställa krav på SD förmått bilda regering trots att de nu är störst under blocket…. Blir märklig maktbalans

    Om det blir kaos över det så är det bara en fingervisning om att de behövs.

    Varför tror du det blir kaos?
    Åkesson verkar vara den med mest vett av alla partiledare och den som sagt sagt sanningen i alla år. Trots allt skit han fick för några år sedan.

    Oavsett om man håller med eller inte så är han ingen kapp-vändare i alla fall

     Han har fortfarande inte vart med och ”bestämt något” dvs att han kan fortfarande påstå att alla andra har gjort fel beslut utan att själv behöva få ngt emot sig

     Det har ju redan varit kaos i Sveriges politik de senaste fyra åren så varför skulle det bli mindre ”kaosigt” nu? Se mitt svar ovan.

   Väldigt mycket av det som ”inte går jättebra” är tyvärr arv från det tidigare borgerliga styret. Det är inte bara att ändra tillbaka för att de röda återfick makten. Så mycket av det som funkar kasst skulle förmodligen fortsätta vara dåligt eller bli ännu sämre med borgerligt styre.

   Eller om man har blå ideologi och tycker att de ska ta tillbaka allt som de ”röda” ställt till med så kan man inte räkna med det heller under en mandatperiod. Och 4 år senare kommer allt det skyllas på borgarna.

   Man behöver ofta gå tillbaka ganska långt för att förstå vart problemen startade.

   Typ som skolan, där anser jag att sidor blocken ställt till det på olika sätt, från början av 90-talet och framåt.

   Men att sälja ut vår skattefinansierade välfärd till vinstdrivande riskkapitalbolag kommer inte förbättra ett skit, tvärtom. Och det vet väl alla vilka det är som tycker det är en briljant strategi. Någon som är olagligt i resten av världen (HELA världen).

    Har alla glömt Lövens mantra ”vi såg det inte komma” angående kriminella gängs övertagande av hela stadsdelar? Det var ju hans regering som ignorerade varningssignalerna eller såg dom som rasistiska… Sen har de fortsatt vara extremt handfallna och handlingsförlamad, inte minst Mållgan!

  Jag hoppas på de små segrarna. Ett afs och SD som ökar. Svenskar kan inte sluta sossarna, även om sossarna slutat svenskarna. Hoppas jag har fel men tror tyvärr det blir det säkert den vanliga mellanmjölken och folkutbytet fortskrider.

   Lycka till på språktestet! <3

    HA HA HA ????

    ????

    Årets kommentar?.
    Älskar dig

   Lite svårt att förstå vad din kommentar betyder

    Ja förlåt, av någon anledning så laggar och autocorrectar det ofta för mig på just denna sajt?

     Ja, något ska man skylla på.

      Trevligt här ikväll. ? Nu hoppas jag verkligen SD gör framsteg. ?

       SD äckel troll. Hur mycket pengar har du fått av de?

       För att folk här tycker att du borde lära dig språket bättre om du ska bo i Sverige?

   Anonym 20:10:
   Ni nationalister tjatar alltid om att invandrare ska kunna det svenska språket.
   Hur vore det om du rannsakade dig själv?
   En helt obegriplig formulering.

    Men lugn. Det var ett felskrivet inägg. Hafsigt men inte obegripligt. Du förstod ju uppenbarligen eftersom du kritiserar kärnan i dess budskap.

     Tycker att det är konstigt att ni flashback losers/incels hänger här hela tiden.

      Eran tid av mobbningstaktiker är över. Ingen är rädda för era ord längre. De uthängda kommer nu hänga ut er.

  Hur går det för Fi?

   Är dom med i år?!

   Där jag jobbade fick vi inte en enda röst på Fi.

  Kommer verkligen bli ledsen om rödgröna får fortsätta styra, och tyvärr verkar det bli så.

  Paows rant på instastories ??

   Såg det med. Kul att veta att hon fortfarande inte verkar speciellt intelligent.

   Vilka argument…
   Och nej det är nog tex inget som inte tycker gängkriminalitet inte är ett problem… utan bara att det finns olika sätt man tror är sättet att lösa problemen (eller att det även finns andra problem som också finns och som man väljer parti efter)

  Blir säkert som senast. Båda sidorna utropar sig som segrare, medan vi egentligen alla förlorar.

  Jag vill inte tro att SD kommer att vara Sveriges näst största parti. Vi bor i ett demokratiskt land men vad säger det om Sverige att det faktiskt är Sveriges näst största parti? Det är otroligt skrämmande.
  Jag är rädd över att detta kommer leda till mer hat och rasism.

   Usch ja

   Skrämmande? Men snälla

    Tycker inte du att det är skrämmande?
    Det komiska är att SD är överrepresenterat i brottsstatistiken. Helt ärligt om SD varit intresserade av att göra något åt kriminaliteten på riktigt hade de enkelt kunnat börja på deras eget parti och lokala träffpunkter.

     Pedofilpartiet borde också höra något åt sina äckel.

      Där håller jag med, det är helt orimligt att ett parti kan ha så många och fortsatt låtsas som de regnar. Där behövs stora gester, övertydliga markeringar, ursäkter mm.

       Japp. Enig i detta med dig!

   Jag röstade inte sd, men istället för att bara kalla folk för rasister så kan man kanske fundera på VARFÖR folk röstar så. Uppenbarligen tycker ju många människor att det finns ett problem.

    Det finns definitivt ett problem, men det intressanta är ju hur man löser det problemet och där är det inte givet att SD har den bästa lösningen.

     Röstar inte SD, men hade det inte varit för dem hade ju inget parti ens vågat börja prata om integrationen. De var snabba på den bollen.

     Så är det ju, men folk vill väl se en förändring och som de inte tycker att de gamla partierna har lyckats med..

    För att SD sprider mer propaganda än något annat parti?

    SD är populister vilket innebär att de kommer med enkla ”lösningar” på komplexa problem, det är alltid någon annans fel. Fattar att folk dras till det, människan är bekväm av sig.

    Kommer bli intressant när SD får mer inflytande och luftslottet till slut rämnar – undrar vem de kommer skylla på då.

     Det här!?

     De kan ju skulle på andra eftersom de inte fått vara med och bestämma innan.

      Opposition är viktigt och nödvändigt för en fungerande demokrati. De ska peka på brister oavsett egen ställning.

       Det säger jag inte emot.
       Men då
       Demontera varit i maktställning så
       Kan de alltid skylla på att det är något annans fel

     ironiskt. eftersom S verkar ta flera idéer från dom och gör om det till sin egna

   Det är väl knappast lika skrämmande som bilderna från valvakan i Malmö. Att Nyans kan skrälla, ett långt mer extremt parti än SD.

    Verkligen! Det om något skrämmer skiter ur mig?

   Det säger väldigt mycket om hur tvärusla våra övriga partier har varit.

   Deras valfilm handlade mest om kärlek, inte hat.

    Och det bevisar vad enligt dig?

     Att TS har fel.

      Buahahahahaa!

   Jag förstår inte riktigt detta tänket. Visst är SD ett missnöjesparti, men de ökar eftersom att de andra partierna duckar för det som SDs väljare är missnöjda över.

   Om de andra partierna hade slutat skrika ”RASIST!!!” så snart SD nämns och istället själva hade gett SDs väljare trygghet och svar på de frågor som finns så hade SD inte kunnat få så många väljare.

   Det hjälper inte att skrika ut några PK meningar och sedan gömma huvudet i sanden. Ta tag i frågorna istället och visa hur Sverige ska kunna vara ett bra land för alla.

   (Nej. Jag röstar inte på SD och kommer aldrig att göra, men jag förstår att många har tröttnat på de andra partiernas strutspolitik och nu gör det enda som de kan – röstar brunt.)

   Våldtäksman som inte blir hemskickade skrämmer mig

    Var ska vi skicka våldtäktsmän som är svenska medborgare då? Fast det förstås, de med fina jobb och med fin svensk bakgrund blir ju inte ens dömda för våldtäkt. De blir knappt anklagade för då blir de kvinnor som anmält dem kallade för galna häxor och eventuellt själva anmälda för förtal.

     Etniskt svenska våldtäktsmän ska sitta i svenska fängelser så klart. Ofint att skicka sina kriminella på andra folk.

     Hade jag fått bestämma så hade vi skickat ut alla.
     Typ internationellt vatten.
     Tillbaka till medeltiden, landsförvisning oavsett nationalitet.

     Hade man kunnat så hade man gärna skickat ut dessa ”män” men finns väl inget land som vill ha svenskfödda våldtäktsmän?
     Är man inte född i Sverige och begår ett sådant brått, borde vara solklar utvisning. Varför ska man få begå brott i Sverige och sitta i våra fängelsen som är rena hotellen om man jämför med andra fängelsen världen över? Som dessutom betalas av svenska folket?

      Fast skall de skickas ut ur Sverige direkt och på fri fot då om vi inte skall sätta dem i fängelse först?!
      Tycker du att alla svenskar som begår brott utomlands skall sitta i svenskt fängelse eller i det land där de begått brottet?

       Jag tycker definitivt Sverige kan ta hand om sina egna brottslingar, varför ska andra länder behöva lägga pengar på att ha dem i sina fängelser?

       Svar ja.
       Tro mig, svenskt fängelse är ju rena drömmen för vissa än att bli hemskickade till sitt ursprungsland.
       Svar ja, Sverige kan absolut ta hand om svenskfödda idiotier som begår brott och sätta de i svenskt fängelse.

        Okej, det var ju bra att du hade samma tänk om båda grupperna.

   Lite att folk vill ha en förändring och de tror att ett nytt parti kan ändra på det…

   Du sa det själv. Vi är ett demokratiskt land. Så vad är alternativet? Att tysta ca 20 procent av Sveriges befolkning? För att dom inte tycker som du?
   Jag röstade på M. Alla är rädda för Sverigedemokraterna… Jag är mer rädd för att människor på fullaste allvar inte är för en demokrati och drar saker till ytterligheter och svart/vitt. Med onda och goda människor, vi och dom. Låt oss göra Sverige bättre allihopa nu istället!!

  Fy fasen så skönt att ha röstningen ur vägen. Nu blir det som det blir och vi alla medborgare får fortsätta göra vad vi kan för att skapa det samhälle vi vill ha.

   Ja för de högavlönade politikerna kommer ju knappast göra något bättre.

    Oavsett om de gör ett bra jobb eller inte så bygger samhället på din och min insats. Vi kan inte skjuta ifrån oss ansvaret.

     Nja. På folknivå ÄR svenskar redan laglydiga, arbetsamma och ansvarstagande. Varför blir det ändå så fel tror du?

      Tex umgås vi inte med invandrare i tillräckligt stor utsträckning för att de ska integreras ordentligt. Vi flyr också från områden vi ser som ”sämre” istället för att stanna och försöka bygga upp lokalsamhället.

      Jag är lika dålig på detta som de flesta tyvärr, men jag tror att högre grad av vänskap mellan invandrare och svenskar skulle ha större positiv effekt på vårt land än vad något parti kan åstadkomma.

       Klokt sagt. Fin reflektion på vad man själv kan göra bättre och självinsikt kring att man inte själv är så himla duktig jämt.

       Men skämtar du? Det är nykomlingarna som ska bevisa sig för oss, inte tvärtom. Beter de sig väl så kommer ju vänskapen automatiskt med tiden.

        Haha men vad händer? Hur bevisar man att man är värd vänskap då? Hur beter man sig då? När har man förtjänat att få en svensk vän.

         Hur väljer du själv vänner bland främlingar?

          Men är du en äckel mobbare eller. Är du bättre än andra.

           Det eskalerade snabbt…

          Ja jag låter inte främlingarna göra allt jobb iallafall och tror att de måste göra sig förtjänta av min vänskap.

           Ni är fria att lämna landet om det inte passar.

           Haha vad snackar du om? Jag är själv svensk och säger att jag anser att det är ett ge och ta om man ska skapa en god integration och även vänskap. Ditt svar är: ”Lämna landet om det inte passar” ???

        Jag träffade en kvinna från Syrien på en öppen förskola för några år sedan. Hon hade gått från Syrien till Sverige, höggravid och med en ettåring på armen. Hon födde sitt andra barn i Sverige bara några dagar efter ankomst. Vad ska hon bevisa för att vara värd att vara vän med en svensk? Hon har ju redan visat betydligt större moralisk styrka och uthållighet än jag någonsin presterat.

        Jag tänker också på den afghanska familj som bor granne med mig. De bor sex personer i en tvåa på 68 kvm. Pappan talar ok svenska (men inte bra) och jobbar som en slav varenda dag för att försörja sin familj. Innan de kom till Sverige levde de med sina barn flera år i ett flyktingläger i Iran. Han är en lugn, fin och trevlig man som älskar sina barn och gör vad han kan för att överleva. Vad ska han bevisa?

         Fina anekdoter. Du borde arbeta inom statlig media. Nu är det ju så att detta är inte personligt eller menat att vara avvisande eller sårande. Ingen population i hela världen anstränger sig gör att göra vänner hos vilt annorlunda grupper av främlingar, på bekostnad av vänskaper hos den egna nära stående kretsen. Är främlingarna dessutom associerade med risker så säger det sig självt att de avvaktar.

       Vad naiv du verkar vara.

       Jag har flera nysvenskar i min arbetsgrupp, väldigt få av dessa jag personligen skulle vilja ha som vän privat. Vår livsstil och vårt synsätt skiljer sig helt åt och ingenting någon av oss verkar ha något som helst intresse av att kika närmre på.

  Skulle röstat idag men mått sjukt dåligt och haft hemsk ångest. Har inte ens velat gå ut med soporna för ville inte stöta på någon eller att någon skulle se mig från sitt fönster. Så gå till en vallokal gick inte. Tänkte tyvärr inte på att man kunde få hjälp att rösta innan det var för sent.
  Borde förtidsröstat, så arg och besviken på mig själv.

  Mår så dåligt för man borde såklart rösta, har otroligt dåligt samvete. Känner jag mig själv så kommer jag även älta detta och må dåligt varje gång jag tänker på det ?
  Skulle dock rösta blankt för jag har läst, gjort valkompasser där svaren inte varit samma och ingenting kändes men nu blev det ingenting. Skäms..

   Tråkigt, men du kunde ju inte. Försök att förtidsrösta nästa val.

   Tänk snälla tankar! Du ville men av olika anledningar kunde du inte, Var inte för hård mot dig själv.

   Men skulle du röstar blankt så hade din röst ändå inte räknats ❤️

   Du ska inte skämmas för att du mådde för dåligt för att rösta. Stor skillnad på att inte kunna och att bara strunta i det. Hoppas sulan släppa det och att du snart mår bättre! Världen hänger inte på dina axlar så straffa inte dig själv med att älta detta. ❤️

    Men vad fina ni alla är ? sitter och gråter när jag läser era svar, TACK!❤❤
    Ska försöka att inte älta, kan inte ändra det och det är en liten tröst att inget parti förlorade en röst eftersom jag ändå skulle rösta blankt.

    Har förtidsröstat dom andra två gångerna jag fått rösta men sköt upp det hela veckan för jag velade så mycket i början, bestämde igår kväll att det skulle bli blankt.
    Men nästa val ska jag börja läsa tidigare (och hoppas det finns något val som känns bra) och förtidsrösta, eftersom jag vet att jag får såna här dagar till och från så borde jag utnyttjat att vi har det så flexibelt och kan förtidsrösta.

    Tack igen❤
    Hoppas ni alla har en fin söndag?

   Var inte så hård mot dig själv, du mår ju dåligt och orkade inte helt enkelt. Släpp det och tänk istället att till nästa val skall jag jobba mot att må bra, läsa in mig mer på partierna och rösta.Hoppas du mår bättre snart!?

   Va inte så hård mot dig själv! ❤️

   Vissa har statistiskt nog förtidsröstat och hunnit avlida sedan dess, så de kanske röstade som du tänkt, och du får uppleva det vidare medan de tyvärr lämnat oss. Kanske en tröst för dig på något sätt, en röst för en röst?

   Blanka röster räknas inte, så det spelar ingen roll att du inte röstade.

    Känns ändå viktigt att rösta. Även om det är blankt så vill jag använda min rösträtt. Men självklart förlorade ingen en röst, vilket känns bra.

     Fast det gör du ju inte, den räknas som ogiltig!

      En blank röst är inte ogiltig. Den är viktig, den visar ett missnöje som går att räkna i statistik.

    Det räknas på så sätt att det blir som en protest röst emot politikerna.

  S blir väl största partiet, men vi får se vilket block som blir störst. Hoppas på det vänstra.

  Intressant också att få reda på vilka som kommer styra i region Stockholm.

   Ja det är ju ingen tvekan om att S blir störst som man ser till parti. Däremot är som du säger frågan vilket block som blir störst, det är det som avgör allt.

  Intressant att se hur det går för Nyans.

   Hoppas verkligen att det går helt åt skogen!

    Ja, det hoppas jag med. Men tycker det ändå intressant att se hur många väljare har dom lyckats locka.

    Om inte annat lär det ju göra det där de kommer in…

   Ja verkligen intressant! Läste ni förresten om gay-aktivisterna som påstår att nyans partiledare är en av dom?

    ? Har inte läst, braaaaa om det skulle vara sant!

     Ja lite kul faktiskt. Nyans är ju uttalat anti-gay.

   28,2% i Rosengård.

   Ironiskt nog ser det ut som att många röster på Nyans gjort att vi får en blå regering.

    ? Tack Nyans!

   Gick svindåligt i våra distrikt. Bra det.

  Har jobbat på mitt jobb i 10+ år och kommit upp i lön till skiktgränsen för höginkomstskatt, ca 46k/mån. Röd/gröna vill sänka den gränsen. Hur motiverar man folk att fortsätta jobba och öka sin lön då? Jag kan absolut tycka att ”de rika” kan bidra mer. Men 20% mer på allt över 46 är för mig orimligt?! Varför inte en trappa på 5/10/15/20? Indirekt skattar man ju redan mer pga högre inkomst. Jag känner mig iaf omotiverad till att jobba mer…

   Är din enda motivation i livet pengar? Känns det inte bra att klättra i karriären, utvecklas personligt och karriärsmässigt? Allt handlar inte om hur mycket pengar var och en får i sin plånbok, utan det handlar om att bidra till ett bättre samhälle där alla får lika förutsättningar…

    Jag känner att jag bidrar genom den vanliga inkomstskatten samt genom det jobb jag har. Kan absolut tänka mig att betala mer men tycker att gränsen ska höjas samt att procenten ska vara en trappa. Att nå 46 är inte en hög gräns.
    Jag är 30+ så av alla löneökningar i 30år framöver kommer 50% gå till skatt, nej det motiverar mig inte.. Utvecklas gör jag oavsett då jobbet kräver det men vill gärna få lön på kontot för utfört arbete.

    Kul att växa i karriären och på det tjäna pengar men nej då försvinner hälften på skatt. Har man kämpat och tjänar mycket pengar ska man ha rätt till sina pengar.

    Varför ska folk utbilda sig om de sedan inte kommer tjäna mer på det? då får de bara mer utgifter (CSN lån) utan att tjäna mer…

     För att man får jobba med något man brinner och intresserar sig mer för?!

      Så man ska utbilda sig och sen tjäna mindre än man gjorde som outbildad?

       Det sa jag inte 🙂 du tjänar ju mer och betalar mer i skatt.

        Så nu håller du helt plötsligt med mig att folk utbilda sig ska tjäna mer på det?

         Jag sa inte att du inte skulle tjäna mer pengar. Men en utbildning ger inte automatiskt mer betalt utan det finns andra argument till varför folk utbildar sig

          Och ja sa att om man utbildar sig får man mer utgifter (CSN lån) och vill därför ha högre lön. Men det verkade du inte hålla med om?

    Och om pengar inte är så viktigt, varför har då politikerna sinnessjuk lön? som betalar av våra skattepengar…

   Håller med. 46000 är i princip medellön (-kommunal och statligt). Känner få personer som tjänar under 40000.

    Exakt! Säg att man skattar 30%. Då betalar jag 13800/mån medan någon med lön på 25 betalar 7500. Redan där betalar jag 6300kr mer varje månad?! Allvarligt talat så har jag ett aktiebolag vid sidan om där jag har inkomster över skiktgränsen. Hade gränsen höjts hade jag tagit ut mer lön=mer skatteintäkter. Jag vet att flera göra likadant, löneväxling till tjänstepension tex. Nej fy, jag tycker absolut ”rika” kan betala mer men det ska alltid löna sig att jobba hårt=högre lön. 20% är så idiotiskt på de nivåerna!

     Jobba hårt = högre lön?

     Tycker du inte att förskolepersonal jobbar hårt? Undersköterskor och sjuksköterskor på iva? Dem jobbar hårt men lönen visar ju inte det.

     Själv har jag ett yrke med okej lön och har inte haft mycket att göra senaste året. Så min effektiva timlön per månad har varit hyfsat hög. Men inte har jag jobbat hårt för pengarna…

      Finns väl ingen som jobbar så hårt som inom vård och omsorg?
      Fel ordval, tror du förstår vad jag menar. En strävan mot att utvecklas, effektivisera, befordras vill man ju ska belönas med högre lön.

       Tycker absolut att det ska löna sig att jobba och inte gå på bidrag.

       Men att betala extra skatt på pengar efter 46 000kr tycker jag inte är så hemskt. Många med höga löner har också andra fantastiska förmåner som de med låga löner inte har. Självklart att många jobb med höga löner kräver en del som inte syns. Men det är ju inte precis som om att man betalar 50% skatt på hela lönen utan på allt över 46 000kr.

     Fast i ärlighetens namn, man arbetar inte alltid hårdast på de högre tjänsterna eller mest välbetalda jobben. Dessutom tillkommer ofta premier och andra förmåner. En sjuksköterska tex. arbetar hårt, sliter ofta på kroppen, har flera års utbildning osv.med låga löner. Min erfarenhet är att ju högre upp i företaget, ju mindre hårt arbete faktiskt, ofta mer ansvar dock. Självklart skall det premieras med utbildning, ambition och ansvar, men värjer mig mer mot löneskillnader inom yrkeskategorier än just skattesatserna faktiskt.

    Jag känner ingen som tjänar 40. Är masterutbildad i 30-årsåldern i storstad.

     Skojar du? Det är på inget sätt en orimlig eller ens särskilt hög lön i storstadsområdena (åtminstone Stockholm)

      Jag är en vanlig lärare, förvisso på gymnasiet men även jag tjänar över 46 och då utan de förmåner ni pratar om. (Påminner om att sommarlov är inarbetad tid) Många lärare som väl ändå får anses som ett vanligt slitsamt jobb tjänar idag över 40 i många orter. Så ja, gränsen är för lågt satt.

    Nu skojar du väl 😮 Jag tjänar 29 vilket ändå är hyfsat högt i branschen. Många som jobbar på mitt företag i produktionen som definivt tjänar mindre.
    Man lever i en fantasivärld man tror att majoriteten tjänar runt 40” eller ens 30”

    Jag börjar närma mig den gränsen och eftersom jag är ensamstående och bor i Stockholms innerstad kan jag säga att det mesta av mina pengar försvinner iallafall… känner mig absolut inte som någon höginkomsttagare

     Man blir inte rik av hur mycket man tjänar utan av hur mycket man spenderar i relation till inkomsten. Man måste inte bo i innerstan

   Jag tycker iofs oxå att det är konstigt att man skall betala ännu mera skatt om man tjänar över ev viss summa… men förhandla sig till annat än högre lön 🙂

   Röstar du för egen vinning? Aldrig fattat folk som gör det. Man röstar ju för det samhället man vill ha. Jag är inte ens 30 år, tjänar över 70 000 och har ett hus till över 15 miljoner. Jag röstar rött för att jag tycker att hela min situation är ett bevis på att skattesystemet är för slappt. Klart man ska skatta mer när man tjänar mer? Vi behöver inte motiveras till att jobba mer, vi behöver motiveras till att konsumera på en hållbar nivå och ta hand om varandra.

    Sure you do

  Folk i det här landet är sjuka. Kul att vi ska fortsätta plåga oss själva i ytterligare 4 år. Nästa gång ni klagar på hur dyr er el är, hur ni inte kan köra bil till jobbet eller att smöret snart kommer kosta över 100 kr så får ni tänka att ni själva valde att behålla detta helvete.

   Det är helt obegripligt.

   Allt det du nämner är alltså något som S jobbat för och kämpat fram under senaste åren???
   Eller är det något som skett under kort tid oberoende av styre?,

    Äsch dela ut mer bidrag o ta mer skatt av de svenska folket så löser sig nog allt!!!!

     Bidrag som dessutom skattas så hälften går tillbaka till Magdalena.

    Fast snälla. Att drivmedlena är ju så dyra för vi skattar så sinnesjukt mkt på det. Det ska skattas på allt. Allt allt allt.

    Alla vet väl att sossarna stöttar Putin eller 😉

   Oj, du har missat nyheterna senaste halvåret. Att det typ blev ett krig, gasen från krigade land stängdes av, inflation hände (inte precis pga politiska beslut i Sverige) osv.
   Den som dessutom tryckt på mest om Sverigepriser på el det senaste är vänsterpartiet.
   Men alliansen fixar nog så du kan köpa bregott för 15 kr. Finns säkert ett sånt vallöfte

    Elen var dyr innan kriget. Men det är något ni röda personer inte verkar vilja erkänna.
    Vi i Sverige har knappt gas, så att Putin skulle varit en bidragande faktor är bara trams.

     Våran elräkning slog rekord förra december, sköt i höjden. Mig veterligen hade inte kriger i Ukraina startat då. Köart det böev VÄRRE, men det var illa nog innan. Nu är det bananas.

      Men Putin drog ned gasen redan förra hösten – innan kriget. Skulle vara toppen om man läser på om det innan man kommenterar 🙂
      och varför vi får betala så sinnesjukt mkt för elen är för att vi följer europamarknaden då vi sålt ut den svenska elen – ”någon” tog beslut om att vi skulle börja exportera vår el från Sverige ner till Europa, vilket i sin tur gjort att vi måste ”köpa tillbaka” el, vilket innebär att vi måste följa Europa-priserna som påverkas av bristen på gas

    Oj du har missat att Sverige är ett av länderna som hade kunnat bidra till att Europa inte varit lika beroende av Putins gas genom att inte lägga ner kärnkraften.
    Även missat att reduktionsplikten är en stor bidragande faktor till inflationen då framställandet och transporterna av mat blivit fan så mycket dyrare. Resorna till jobbet har blivit dyrare osv.

   Kör inte bil till jobbet av miljöskäl, har inte särskilt dyr el än, men klarar nog av det om det blir värre en period, och anser att maten varit alldeles för billig. Kanske blir vi bättre på att inte ha så bisarrt mycket matsvinn i Sverige om maten blir dyrare vilket också är bättre för miljön. Livet går upp och ner precis som ekonomin och världsläget.

    Alla som bor i glesbygd då och måste köra? Och som redan tar vara på mat. Men så länge du klarar dig så…

    Ja, bara allt är bra för dig så är det bra. Vem bryr sig om fattiga? pensionärer? sjukskrivna? folk som bor på landet där det inte finns kollektiv trafik? du bryr sig iallafall inte om dessa personer…

     Inte högern iallafall vilka du verkar stödja!

      Så du tror dessa extrema elpriser och matpriser inte drabbar de fattiga, pensionärer, sjukskrivna och låginkomsttagare hårdast?

       Men du tror högern kommer göra nåt åt det? ?

        Ja, högern har konkreta bevis på hur och när dessa förändringar ska ske, så elpriset och matpriset blir billigare.
        Om du läser på vad partierna vill innan nästa val så då blir mer insatt så kommer det underlätta massor.

         Ja, högern har en plan på hur och när dessa förändringar ska ske, så elpriset och matpriset blir billigare.*

        Är du rädd att bli av med ditt bidrag eller

       Oj, du får nog läsa på lite, för om du tror att högern skulle premiera bidragstagare, låginkomstagare måste du ha missuppfattat rejält. Om elen sänks ngn hundring och Bregott kostar en tia mindre och du får mindre om ens beviljat bidrag, eller pension, hur får du då det att gå ihop till ngt bättre? Planen de presenterat är s.k glädjekalkyler beträffande en hel del.För du tror väl inte de rika som är blå kommer subventionera din välfärd, sjukvård mm genom att dela med sig av de extra slantar de förvärvar genom sänkta skatter på sina förmögenheter?

     Så himla sorgligt att ha missuppfattat å det grövsta så att du tror att det är de blåa som bryr sig om fattiga, pensionärer och sjukskrivna? Aj…

      Det borde inte vara så men idag är de blåas politik mer gynnsam för oss som inte är högavlönade.
      Enda rödgröna tänker på är hur vi ska rädda klimatet och världen. Sen att det är befolkningen som får betala för det med höga skatter, hög inflation, höga priser, snart ett obefintligt jordbruk, en sjukvård som inte räcker till och en stat som gullar med kriminella. Det är visst inte så noga, koldioxidutsläppen har ju minskat med ett nanogram i alla fall.

       Det du påstår stämmer ju inte?

   Kanske de som röstar åt det hållet inte är de som klagar.
   Dessutom kan man ha olika åsikter om vad som bidragit till de höga elpriserna… det är ju faktiskt folket som en gång röstade emot kärnkraft, höger som sålde ut elen etc

    Ja på 80-talet

     Alltså borde det utifrån det hänt för längesen.

   Ja det var ju regeringen som höjde alla smörpriser!!! Dumma dom!! Inte tillverkarna som fått ökade produktionpriser eller så.. Så om M/SD hade styrt i våras hade de sett till att smörpriserna inte gick upp? Om de tar över makten from nästa vecka så fixar de sänkta priser på mat och el? Ser fram emot detta! Även om man får ledare med kass kvinnosyn på köpet, det är det ju värt!

  Jag hoppas blått vinner, att M styr med stöd av KD, L och SD. Och att MP åker ut.

  För att de rödgröna har totalt förstört Sverige, vi MÅSTE ha en ny regering.
  Och Sossarna kan inte styra Sverige med stöd av MP + att Sossarna kan inte bilda regering eftersom C vägrar samarbeta med V, men de rödgröna behöver V för att få en majoritet.

  Vallokalsresultatet är väldigt jämnt, så känns som det kan sluta hur som helst just nu.

   Fast de har ju liksom inte fått chansen att bedriva sin politik.. dedär att de ”totalt förstört sverige” tycker jag blir missvisande. Många av de sämre besluten har ju tagits för att de varit tvugna att kompromissa med högerpartier. Och här i Sthlm tex så är det ju de blåa som styrt de senaste åren utan att alla ens verkar ha fattat det. Många jag hör som klagar över hur dålig tex vården är i Sthlm och ”det är ju sosseregering” men det är ju inte ens de som styr vårdfrågorna i Stockholm.

    S har inte samarbetat med högerpartier i riksdan. De har samarbetat med MP, C och V (även fast V inte fått vara delaktiga eftersom C vägrar samarbeta med V)
    Jag har enbart fått specialist vård i Stockholm, och varit mycket nöjd med den vården.

     Grattis till dig ?? Dock är det inte alla som enbart får/behöver specialist vård. Vi behöver även bra skolor för att elever ska lära sig att inte sär skriva.

      Jo, men jag kan ju enbart basera min åsikt av vården på min egen erfarenhet. Därför kan jag ju inte skrika att Stockholm har skit vård när min egen erfarenhet är fantastisk.

      Ang gnäll på mina stavnings problem, du vet inget om mig, eller mina problem, du vet inget om vad jag gör för att försöka stava så bra som möjligt.
      Du förstår exakt vad jag menar, så enda anledningen att kommentera min stavning i denna diskussion måste vara för att försöka trycka ner/förminska mig.
      Mitt svar är:
      språk⎜pol•is substantiv ~en ~er
      det sjukliga beteendet att dels haka upp sig på språkliga detaljer, dels inte kunna låta bli att meddela omvärlden detta; personer som lider av sjukdomen saknar sjukdomsinsikt, varför ett faktiskt tillfrisknande i praktiken blir mycket svårt till omöjligt att uppnå; smittorisk: medelhög, beroende på mottaglighet hos dem som kommer i kontakt med sjukdomsbäraren; sjukdomen hör till familjen hybris, underavdelning storhetsvansinne (hybris linguistica)

       Fast även om man själv fått bra vård så har man väl hört om alla somna te fått det och vad som inte funkat

        Jag har tex aldrig sett ett gängbråk eller blivit skjuten men visst vet jag att problemet finns

        Vart har jag sagt att all vård i Stockholm är bra? Jag har bara sagt min erfarenhet.

       Om du väljer att vara oempatisk och basera ditt ställningstagande enbart på dina egna upplevelser istället för att ta dig tiden att sätta dig in i den allmänna verkligheten, så väljer jag att göra det samma angående din stavningssituation och fördomsfullt förutsätta att du inte haft en tillfredställande skolgång för så är min erfarenhet av personer som särskriver.

        vilka bra argument

        Varför tycker du att jag är oempatisk? Du vet inte vad jag röstade på, vilka valfrågor som är viktiga för mig, osv.
        Du gör väldigt grova påståenden helt utan någon grund. Du får gärna förklara ditt beteende?

        Och åter igen ger du dig på mina stavnings problem. Det säger mer om dig än om mig…

   Varför skall M styra med hjälp av SD om SD är större än dem?! Kommer det inte bli konstigt maktbalans i det blocket?!

  Vem röstat på Miljöpartiet egentligen? Och varför? Genuint förvånad över att dom ökar

   Jag har sett ett gäng hos Underbara Clara. 🙂

   Jag har inte röstat på dem i riksvalet, men de är måna om djuren ❤️

   Tror dock inte alla som röstar på dem har det som sin hjärtefråga.

   Och så miljön då.

   I år har de ju fått en del stödröster.

    Vilket är helt sjukt.

    Inte mer i år än andra år. De har ju varit närmare 4% spärren i andra val

   Det är pinsamt

   Undrar hur många som röstade på dem efter Greta & co på Håkans spelningar…hörde (har inte läst själv) nämligen att MP ökade efter det…

   För att de är det enda partiet i riksdagen som har ett djurpolitiskt program och som på allvar driver på miljöfrågorna. Talar för mig själv.

   Har alltid gjort det förut då jag anser att deras politik varit närmast mig plus att valet stod mellan dem och S. Har tyckt att deras röst behövts i debatten. I år blev det dock S

   För min del röstar jag mp för att jag tror på deras ideologi om hållbar tillväxt. Det är viktigt för mig att vi har ett ordentligt skyddsnät för de som har det svårast i samhället, och jag förstår att det krävs ”livsstilsförändringar” för att få bukt med klimatet. Samtidigt uppskattar jag att mp ofta lutar sig mot forskning och fakta i sina förslag, de går inte bara på det som ”känns bäst”. Samt att de inte bara struntar i att Sverige även behöver förhålla sig till internationell rätt, och inte kan bete sig hur som helst(ex. gällande asylrätten) utan att bryta mot konventioner.

   Mp är ju de enda som begripit att vi måste göra förändringar i samhället som är obekväma om vi ens ska ha nått samhälle kvar. SD förnekar ju tex klimatförändringarna helt och de är ju troligen näst största partiet i år. Så sjukt att jag kräks.

  Är NERVÖS. De jag vill ska vinna tror jag tyvärr inte kommer vinna. Men oavsett vad som händer är jag nervös. Finns egentligen inget parti som kan lösa Sveriges alla problem just nu. Det som är värst är att så många verka blunda för det. Men men..

   Vi får flytta till Norge

   Frågan är vem som är vinnaren, behöver inte vara det parti som får flest röster

  Men alltså, måste bara fråga, ni som vill ha maktskifte, alltså blått/höger:
  Vill ni ha marknadshyror? Vanliga människor kommer inte ha råd att bo kvar eller bo i bra områden, vi får ännu mer segregation mellan rika och andra.
  Vill ni att privata företag ska kunna använda våra skattepengar till att tjäna pengar på skolor, ofta genom att spara in på eleverna (ja det är så det går till, jobbar inom den världen)?
  Samma sak med vården. Ska man behöva ha privata sjukförsäkringar? Ska alla betala för sig själva?
  Det är en mardrömsbild för mig.

   Nej, men vill ha mer handlingskraftiga ministrar. Är oändligt trött på sossarnas miljarder ”utredningar” som aldrig resulterar i förändring.

    Så funkar ju politik. Vill du ha handlingskraft oavsett vad resultatet blir? För vad högern vill är ju inte alltid så trevligt.

     Problemet är ju att när utredningarna är gjorda så händer ändå ingenting.

   Vilket/vilka parti/er förespråkar att sjukvården inte längre ska finansieras av skattemedel och att man därför måste betala för sig själv eller ha en försäkring?

   Marknadshyror – ja självklart!
   Tjäna pengar på skolor – mer tvek.

    Det är så det blir när den är så dålig. Den urholkas också av vinstdrivande företag. Vårdcentralsystemet som moderaterna införde i Stockholm är kaos.

     Det är Sverige vi pratar om, inte USA.

      Jo men vi går ditåt.

       Nej.

        Fler och fler privata alternativ dyker upp, den allmänna sjukvården går sämre och sämre, många som kan skaffar privata sjukförsäkringar för att va säkra att få vård..
        Man ska inte tro att våra privilegier är skrivna i stenbock aldrig kan ändras.

         Ingen har väl sagt att våra privilegier är skrivna i sten, men inget parti jobbar lobbar väl för ett USA? Jag förstår inte riktigt hur vi ska hamna där eftersom inget av våra partier vill det. Inget parti lobbar för att vi ska införa sexdagars arbetsvecka, är det ändå något jag bör vara orolig för eftersom privilegier inte är skrivna i sten?

          Man behöver inte ”lobba” för nåt för att det ska bli så. Moderater gillar väldigt mycket att var och en betalar för sig själv…

           Om det rödgröna blocket vinner blir väl inkomstskatten på sikt 70 % med denna logik, även om inget av partierna eftersträvar så höga skatter. Rödgröna gillar höjda skatter väldigt mycket och man behöver inte lobba för något för att det ska bli så.

    Hur bor du själv? Är du väldigt rik? Varför vill du att det ska bli mer segregerat och bara rika ska kunna bo i hyresrätt där de vill?

   Jag hoppas på maktskifte. Jag vill inte att företag ska kunna tjäna omotiverat mycket pengar om det är dålig kvalitet på skolan eller vården. Jag vill inte att folk ska behöva privat sjukförsäkring. Har svårt att tänka mig att någon vill att det ska bli som usa här.
   Angående marknadshyror så är min åsikt egentligen att vi borde ha infört det för länge sen för att vi hade förmodligen inte haft lika stor bostadsbrist om det hade gjorts. Finland är ett exempel på där det funkar. Så mardröm vet jag inte haha. För mig låter det konstigt att inte betala priset som är utan ett nerpressat pris. Det är ju faktiskt inte en mänsklig rättighet att bo i centrum tex eller något annat attraktivt område. Det skulle ju tvärtom kunna vara bra för segregation eftersom svenskar skulle kanske inte ha råd och bo där dom bor och behöva flytta till mer invandrartäta områden där ingen vill bo.

    Det blir segregation mellan rika och andra. Tycker verkligen inte marknaden ska få sätta fria priser.

    Hur ska det hjälpa mot bostadsbrist? Fler kommer bli bostadslösa! Man behöver bygga billiga lägenheter och sluta omvandla hyresrätter!

     Jag tycker inte att man borde införa det nu. Det skulle man ha gjort för längesen. Man kan inte införa det när det är stor bostadsbrist

    Men var ska alla som är fattiga på riktigt bo då? Kanske ha stora slumområden som i Indien typ? Det gör säkert susen för kriminaliteten

    Men det första du skriver stämmer ju inte med maktskifte. Det är ju tack vare blå/bruna blocket som företag kan tjäna pengar på skola och sjukvård! Så om du inte vill detta, så ska du ju hoppas på att maktskifte INTE sker!

   Vill ni rödgröna ha dessa höga elpriser? vill ni rödgröna ha dessa höga matpriser? vill ni rödgröna ha denna höga kriminalitet? för det är exakt vad den nuvarande rödgröna politiken lett till… inte konstigt att folk vill ha ett maktskifte…

    Är du en troll som är betald av SD

     Det finns fler partier än SD som är emot höga elpriser, höga matpriser, ökad kriminalitet, osv. Läs på lite om de olika partierna och vad de vill, det borde alla som röstar göra…

      Har du själv läst på då?
      Det är ju V som har lagt fram ett möjligt förslag på Sverigepriser på el medan de blåa vill ha en fri marknad inom EU vilket har föranlett de höga priserna.

      De röda vill givetvis också minska kriminaliteten och vill göra det enligt vad forskningsresultaten säger, dvs minskad segregation och ökad jämlikhet.

       Sverigepriser är ju dock inte enda sättet att sänka elpriserna. Och experterna säger att V förslag med Sverigepriser inte är genomförbart enligt EU regler.
       Om du hade läst på (som du verkar påstå att du gjort?) hade du vetat att M, KD, L och SD har andra förslag än Sverigepriser på hur man ska sänka elpriset.

       Vi har provat det rödgrönas sätt att minska kriminaliteten i 8 år, resultatet visar att deras sätt inte har funkat eftersom kriminaliteten har ökat extremt under dessa 8 år. Då måste man prova ett annat sätt.
       Förstår inte hur man kan vara emot att dömda personer ska sitta i fängelse, hårdare straff, fler poliser och mer resurser till polisen?

    Så el och matpriser är de viktigaste frågan för dig? Tror du högern bryr sig om låginkomsttagare och arbetare?

     Elpriset och matpriset är extremt viktigt, och måste snabbt sänkas. Dessa priser drabbar det fattiga, pensionärerna och låginkomsttagare hårdast, och dessa människor ska också ha råd med värme och mat enligt mig.
     Så elpriset och matpriset är det som måste åtgärdas super akut!

     Men du kanske inte bryr dig om fattiga, pensionärer och låginkomsttagare? och hur dessa människor ska klara av dessa skenande priser?

      Lägg inte ord i munnen på mig.
      Dessa saker har hänt nyss och är inte regeringens fel. Skulle aldrig rösta blått för att värna om fattiga och sjukskrivna (hallå, utförsäkringsgrejen för några år sen?!) Tror man det skulle hjälpa så är man världsfrånvänd.

       Jag la inga ord i din mun. Jag frågade…
       Elpriserna steg förra hösten, och bensinpriserna steg förra vintern vilket man visste skulle påverkaa matpriset. Så nuvarande regering har haft 1 år på sig att lösa detta, men har inte gjort det…
       Utförsäkringar av sjuka sker fortfarande idag. Så vem är egentligen världsfrånvänd?

      Men det är ju Vänsterpartiet som är ett av då partier som faktiskt lagt fram ett förslag som skulle påverka elpriset redan nu och Sossarna har börjat förhandla i samma anda. De blåa viftar med bygg kärnkraft men det kommer ju inte göra någon skillnad nu snabbt.

      Och att som någon innan inte tro att de blåa vill skapa som ett usa i frågan om välfärden, det är en naiv förhoppning, Som det är nu så är det en sned konkurrens till de privata alternativens fördel, alltså blöder den offentliga välfärden och blir sämre och sämre medans riskkapitalister plockar ut gigantiska vinster från våra skattepengar.Precis den utveckling som leder till USA, de ligger bara före i dumhet.

      Det är inte en fråga om att ens vara emot privata alternativ men det som händer i Sverige är extremt, inget annat land i världen har det så oreglerat.

       Blå vill ju sänka redukrionsplikten vilket kommer sänka priset på tex mat då den blir billigare att producera och frakta.

       V har lagt fram ett förslag på Sverigepriser vilket de inte har stöd för ifrån S, MP eller C. Så de kommer inte få igenom sitt förslag.
       + att experterna säger att man inte kan inför Sverigepriser eftersom det strider emot EUs regler.

   Tänker marknadshyror är naturligt. Folk är bara vana idag att bo i mindre slott idag, medan på början av 1900-talet bodde barn föräldrar och gamlingarna i samma lilla hus. Hyr ett rum är mitt tips till de som inte vill eller har råd. Elkonsumtionen blir även mindre, & hyrorna sjunker då konkurrensen minskar.

    Det är inte det marknadshyror handlar om utan läget. Små lägenheter kan bli jättedyra också.

     Kommer inte finnas små lägenheter för tex studenter. Det kommer sönder renoveras ovärderliga byggnader som aldrig går att återställa. Det kommer kanske t.o.m bli lite som på 80 talet att en hel del står tomma-trots bostadsbrist, för få kommer ha råd och de som har råd vill inte, för vem vill bo i sönder renoverade bostäder som ngn fastighetsmagnat ”rustat upp” för att tjäna grova pengar? De som har råd vill renovera själva osv. Kan fortsätta…

   För mig med. Och framförallt, den skada de skulle åstadkomma i samhället för våra barn, nästa generation osv. Irreversibelt förmodligen.

  Hur många år till ska vi rösta med papper och penna? När jag valt mina valsedlar blir jag hänvisad till ett bås som röstmottagaren säger är ledig. När jag ställer mig i båset finns det ett par valsedlar på bordet, tänker att det är någon som tagit för många och lämnat dem där. Sedan kommer plötsligt en person in till ”mitt” bås och ursäktar att denne glömt sina valsedlar och börjar plocka upp sina valsedlar bland mina. Jag ser vad han röstar på och han ser vad jag röstar på. Därefter står vi i en kö för att lämna in kuverten och där sitter personer som säger mitt namn högt. Till råga på allt sitter de där och håller koll på räkningen med papper och linjal…

  För en person med social ångest var denna situation hemsk, är det verkligen helt omöjligt att göra säkra val via nätet?!
  Går det inte att göra röstningen mer modern?

   Snöflinga.

   men komigen, en gång var fjärde år.

    Rösta på annat sätt nästa gång om det är så hemskt att de säger ditt namn högt. Går la med bud om man har giltiga skäl…

     Oj jag skulle inte svara dig 21:07

   Hur ska vi säkra valet vi nätet? hur ska man säkra att ingen står bakom dig och tvingar dig att rösta på något du inte vill rösta på?
   Har du social ångest, förtidsrösta en vardags på dagtid när de flesta jobbar.

   Ang att någon kom in när du stod med dina vallappar. Så ska det inte vara, man får enbart vara 1 i båsen, det var ett misstag ifrån din vallokal att inte se till att detta följdes.
   I min vallokal fick inte ens jag och min partner hämta våra vallappar samtidigt, eller gå in samma bås, utan det är noga med att man gör det ensam så att man inte kan bli påverkad av någon annan.

   Att ta fram ett helt digitalt system är dyrt och det finns många säkerhetsaspekter att lösa, så det dröjer säkert 8-10 år till.

   Håller med. Gör möjlighet för digitalt röstande! Och nej jag vet att många här blev irriterade när jag kommenterade det häromdagen. Men bara för att vi (många) önskar det betyder det tyvärr inte att det blir av. Men man kan fortfarande få hoppas och önska ???

    Haha varför blev folk irriterade? Folk…

   Här kan du läsa om varför man inte infört en digital röstning: https://www.umu.se/nyheter/darfor-ar-det-inte-mojligt-att-rosta-digitalt-i-sverige_11653076/

    Tycker det är skitbra att det inte är digital röstning. Jag hoppas det aldrig blir det heller.

   Men snälla, get over yourself. Fan vad alla ska ha ångest över minsta lilla

   Ingen skall ju iofs få komma in bakom skärmen om de är där. Det borde ju någon ha stoppat

  Jag hoppas på maktskifte. Jag vill inte att företag ska kunna tjäna omotiverat mycket pengar om det är dålig kvalitet på skolan eller vården. Jag vill inte att folk ska behöva privat sjukförsäkring. Har svårt att tänka mig att någon vill att det ska bli som usa här.
  Angående marknadshyror så är min åsikt egentligen att vi borde ha infört det för länge sen för att vi hade förmodligen inte haft lika stor bostadsbrist om det hade gjorts. Finland är ett exempel på där det funkar. Så mardröm vet jag inte haha. För mig låter det konstigt att inte betala priset som är utan ett nerpressat pris. Det är ju faktiskt inte en mänsklig rättighet att bo i centrum tex eller något annat attraktivt område. Det skulle ju tvärtom kunna vara bra för segregation eftersom svenskar skulle kanske inte ha råd och bo där dom bor och behöva flytta till mer invandrartäta områden där ingen vill bo.

   Ursäkta. En 2a-3a som är gammal produktion ska inte alls behöva kosta mer än 7000 kr. Och nyproduktion borde inte kosta ca 10 000 eller mer bara för att det är nytt. Att bo centralt eller attraktivt som du skriver tar väldigt många år att få där. Tex i innerstan så kan det ta mellan 20-30 år att få en lägenhet. Helt stört att man vill ha höga hyror. Varför ska det mesta av ens lön gå till hyra.

    Jag tycker inte det borde införas nu. Marknadshyror bör införas när det inte är stor bostadsbrist. Därför jag skrev att det skulle ha gjorts för längesen

   Då får vi hoppas att du röstat rött, om du vill att företag ska sluta tjäna pengar samtidigt som de driver dåliga skolor och underbemannad vård. Det är tack vare de blå partierna som företag kan göra detta.

  S ökar mer är mycket nöjd. Många pensionärer har förtidsröstat på S. Heja jag tror vi tar det. ?

   Hoppas jag inte ni förstör hela Sverige

    Nu tar vi det lilla lugna. Sverige är inte förstört.

     Ja inte går det då bra. PISA, sjukvård, skjutningar, svenskar flyttar utomlands, företag flyttar utomlands, el-kris osv.

      Det är ett välfungerande land, det är inte kaos.

       Du vet att delar av Ukraina också ”fungerar”? Att sänka ribban hela tiden är farligt.

      Har du inte förstått vad elpriserna beror på?

       Jodå, märkte förra året att de steg efter vissa beslut togs.

        Sverige hade låga elpriser fram till augusti 2021. Därefter började Putin vrida till gaskranen med höjda elpriser som följd.

        Du ser fortfarande inte sambandet utan tror att det är sossarnas fel?

      Sjukvården styrs inte av regeringen, är det verkligen så många människor som inte har koll på det? Det är det blåa blocket som styr sjukvården för 8 av 10 svenskar, så om du vill att sjukvården ska bli bättre så är det dels regionvalet du ska titta på och dels inte rösta blåbrunt.

  Jag har röstat för mina barn idag. Alltså för att de ska ha möjlighet att kunna bo på landsbygden, ha råd och möjlighet att äta svensk mat och vara trygga när de åker in till stan.

   ❤️

  Är det bara jag som tycker det känns helt sjukt att det här partiet ”nyans” verkar gå så bra i alla förorter?? Vad är det för framtid vi går mot om sån skit ska komma in i det svenska samhället ? snacka om att allt kommer bli polariserat, med ett enormt vi och dem tänk?

   Dom har väl fått folk känner sig utanför och blivit stämplade som problem att känna en tillhörighet och en chans att höras. Med nya partier är det inte alltid lätt att se ville agenda de i grunden har.

  Överlycklig över SD:s siffror men rädd över att M inte kommer ikapp tillräckligt.

   Jag med och folk är rädda för SD men Nyans då? Ingen är rädd för att Sverige kan gå mot att bli nya Somalia och Syrien?

    Man kan väl oroas även för det, även om man oroas för SD? Men Nyans är inte Sveriges andra största parti. Sen undrar jag hur du menar att det blir nya Somalia eller Syrien?

     Är du dum eller gör du dig till?

      Nej hur menar du? På vilket sätt blir vi nya Somalia? Är du insatt i Somalias politik och anser att Nyans valresultat idag gör att vi blir nya Somalia? Eller anser du att jag är dum för att jag anser att man kan oroa sig för två saker samtidigt, men kanske oroar sig mer för det som i dagsläget ser ut att göra mer skillnad?

       Du är helt väck. God natt.

    för att de just nu inte är på G att bli Sveriges andra parti. Om det är ett problematiskt parti (jagvhar tyvärr inte så bra koll) så hoppas jag att folk v på har ta debatten denna gång, inte försöker utesluta som de gjorde med SD

  Mitt elavtal som har varit billigt och bra köper ut nu. Jag måste välja mellan ett jättedyrt bundet avtal, eller ett jättedyrt rörligt. Om ni hade varit tvungna att välja just nu, hade ni då valt bundet eller rörligt?

   Vad är priset på det bundna du funderar på? Och var i Sverige bor du?

    Bor i södra Sverige. Det bundna kostar nästan 5 kr/kWh

   Bundet. Det spås ju att elen ska bli lika dyr på natten som på dagen.
   Ett rörlig pris är ju ett snitt på vad elen kostat under månaden. Så skulle försöka binda!

   Hade aldrig bundit nu, de priserna är galna.

   Vi valde nu rörligt.. hoppas de sjunker snart ?

  Så otroligt rädd för partiet Nyans.

   Samma här och folk fortsätter rösta på blocket som tar in skiten.

    Exakt vad menar du med skiten?
    Kanske är just denna retorik som gör att människor är rädda för SD som är andra största parti, istället för att oroas för Nyans.

     Radikal islam ÄR skit.

      Det är det nog inget som säger emot

       Men de agerar inte emot det heller.

      Skiten är då muslimer? Eller radikala muslimer? Jag tror inte heller att röda blocket står och viftar in radikala muslimer in i Sverige på löpande band.

       Personer som vill införa muslimska lagar.

     Vad tror du jag menar? Börjar bli tröttsamt med sådana som du inte förstår att skiten syftar på unga män från Afghanistan och andra länder som bara lever loppan i Sverige och förstör. Gå tillbaka till när dina föräldrar var unga och fråga hur samhället såg ut då och jämför med hur det ser ut nu. De har inte kommit hit själva – idioter till politiker har släppt efter och nu får vi vara de som råkar illa ut.

     De flesta har väl inte haft en susning om att Nyans ens existerar, men ju mer som kommer fram om dårarna desto fler kommer att fatta att det är ett stort hot mot säkerheten i landet.

    Illa att folk är räddare för SD än Nyans.

   Ett parti som nyans hade inte funnits om SD fanns från början.

    Inte fanns från början*

    Ett parti som SD hade inte funnits om det inte hade funnits skäl till det heller… och hade garanterat inte blivit så stora om inte Sverige haft så stora problem.

    Fast det är ju socialdemokraterna de har kampanjat om, nyans. Att nyans växt beror återigen på att vi har släppt in islamister i vårat land. Detta är beviset på att nu är det dags att göra något åt det. Stackars Malmö stad! Det kommer bli inbördeskrig.

    Men gå och göm dig, ett parti som nyans hade inte funnits om inte Sverige varit så islamiserat. bara att arabiska är det näst största språket i Sverige säger väl en del. Har verkligen ingenting med SD att göra.

  Grattis Sverige som nu kan få ett islamistisk parti i kommuner runt om. Bra jobbat! Ni gapar om SD när vidriga Nyans finns.

   Det gaps ju mest om SD op riksnivå dit nyans inte kommit. Dessutom tror jag inte många ens visste vad nyans är

  Ulf Kristersson har varit för inkonsekvent och vek , vilket gjort att många konservativa sökt sig till SD. Jimmie Åkesson vinner på att han är stadig, konsekvent och aldrig vacklar i sin ståndpunkt och det vinner väljarnas förtroende. Hade gärna sett Ebba Busch ta större plats, men hon har ett par år kvar och är lite för ung och snygg för att bli tagen på allvar hos den stora massan dessvärre. Hon var fantastisk i gårdagens debatt. #SD2022

   Mer plats?! Tycker hon får orimligt mycket plats för antalet röster de får. Eller plats är nog inte rätt ordval då alla partier skall få ta lika stor plats o debatten oavsett storlek. Men hon låter ju som någon som har bra mycket mer stöd än 5 procent

  Jag röstar på sd som ca 20% av befolkningen även om jag ses som en smygrasist. Röstar för att jag tycker att de frågor jag tycker me viktigast är några av de viktigaste för dom. Vi har bistått andra länder såpass mycket pengar, och måste någonstans även tänka på oss själva. Priserna på allt som krävs för överlevnad är så höga att vissa inte klarar försörja sig längre tvingas sälja hus, knappt har råd med mat eller bensin. Vi måste få ordning på vårat eget land också. Dessutom är kriminaliteten främst gång på en brutalt hög nivå och det blir inte bättre. På alla dessa år har Sverige blivit kört i botten och det måste till ändringar vilket uppenbarligen inte socialdemokraterna lyckats med på 8 år, utan bara gjort det värre, så varför skulle de lyckas nu ?

   Vänsterblocket har inte fått styra med sin egen budget så….

   Vad får dig att tro att SD skulle lyckas då? Jag har verkligen inget emot ett regeringsskifte, tror det är bra för ett land ibland. Däremot är jag mycket osäker på hur just SD skulle reda upp det, har verkligen inget förtroende för dem.

   Kört i botten? Flyktingar kommer från länder där det är kört i botten på riktigt. Men otur för dem antar jag, att de är födda just där.

    Hur är det relevant för hur svenskarna ska hantera sitt land? Bryr sig fredliga nationer i mena om hur det går i Sverige? Skickar de hjälp eller erbjuder sig dela bördan? Varför vill du inte att Sverige ska fortsätta vara bra bara för att flyktingars hemländer är körda?

    Ja det är såklart jättesynd om dom jag säger inget annat men våran egen välfärd måste också ses som prio. Vi kan inte hjälpa alla när vi knappt kan hjälpa oss själva. Och nu ska vi såklart vara glada att vi bor där vi bor men det finns ändå inte en möjlighet att hjälpa ALLA. Andra länder måste också hjälpa till.

    Blir det bättre i deras länder för att det blir sämre i Sverige?

   Du röstar på SD på grund av immigrationsfrågor låter det som men allt annat?
   Skola, vård, klimat etc. Tycker du SD är rätt val i dessa frågor?

  Men jösses vilka köer vid Stockholms centralstation!!
  Jag har med röstat i Stockholm idag ca 16-tiden, det tog mindre än 5 min.

  Vilken vändning! Plötsligt leder det blå laget!!!

   ???????????????

   KOM IGEN NU

  Är så lycklig just nu. Må M få ännu fler röster!

   Håller med kom igen kom igen kom igen!!!!!!!!

   Håller tummarna!!!

   Om jag hade varit moderat så hade jag uppriktigt sagt skämts idag. Förhoppningsvis gör de något vettigt med den vetskap som de borde ha fått genom detta val.

    Kan inte du utveckla den kommentaren istället med ”pga att….”? Ska du prata om rasism från Moderaternas sida får du gärna utveckla varför man är rasist om man röstar på M annat än ”Dom samarbetar med SD”.
    Vet inte om du missat det, men 20 procent av Sveriges befolkning röstar på SD. Ett samarbete är oundvikligt och rent utsagt odemokratiskt. Vill du leva i en diktatur kanske Nordkorea vore något?

  Nån mer som tycker man skulle införa röstning med mobilt BankID till nästa val? Förstår inte varför det inte redan är ett alternativ att redan kunna det då det anses otroligt säkert. Det skulle förenkla för otroligt många och alla de långa köerna skulle bli betydligt kortare. För de som av olika anledningar har svårt att ta sig ut skulle det underlätta massor. Visst man kan förtidsrösta, men med BankID skulle det bli ännu lättare för väldigt många. Tom hört folk som avstått pga köerna.

   Här kan du läsa om varför man inte infört en digital röstning
   https://www.umu.se/nyheter/darfor-ar-det-inte-mojligt-att-rosta-digitalt-i-sverige_11653076/

   Har man svårt att rösta sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning kan man få hjälp.
   https://www.val.se/att-rosta/var-rostar-jag/rosta-med-ambulerande-rostmottagare.html

   Nej, tycker det är olämpligt av flera anledningar. Säkerhet runt resultat och väljare är av största vikt i en demokrati. Ju enklare och basic desto bättre.

   De som avstått pga köerna hade ju kunnat rösta så det var ju obviously ett val de gjorde att inte rösta. Javisst, kanske inte ett jättebra system som orsakar så mycket köer, men de hade fortfarande kunnat rösta.

  Ni kvinnor som röstade på SD idag: hur tänker ni kring att det pratats om sambeskattning?

   Röstade inte på SD, men det hade varit till fördel för mig. Jag är kvinna och tjänar 15 000 kr mer i månaden än min man.

   Eller menar du att kvinnor inte kan tjäna mer än sina män och att det därför är de som ska ha en speciell tanke om sambeskattning?

    Klart många kvinnor tjänar mer än män, men rent generellt så drabbar det nog kvinnor i större utsträckning gissar jag.

     Drabbar? Hushållet tjänar i de flesta fall på detta. På samma sätt som ni röda inte tror att folk avstår från att utvecklas på jobbet pga tjänar mer = högre skatt så borde sambeskattning inte begränsa någon från att börja jobba. Eller gäller det bara när ”rika” ska betala mer i skatt?

      Hur tjänar hushållet på detta?

   Kvinna, röstade på SD, tycker inte det är något negativt.

    Inte ens om du och alla andra kvinnor riskerar mindre frihet i samhället?

     Hur blir friheten för kvinnor mindre av sd? Röstar inte på sd men nyfiken på alla dessa påståenden.

  Tycker Elaine Eksvärd borde varit inbjuden till SVT som retorikexpert! Hade varit intressant att höra hennes utlåtanden om partiledarnas tal och debattdeltagande!

   Herregud nej, hon är kass!

  Om nu Tilde de Paula har så svårt att dölja vilket block hon vurmar och värnar om, kanske hon inte borde arbeta under valvakor? Hon ser helt förstörd ut. Eller så kanske hon har diarré. Något är det i alla fall!

   Okej alltså, halvt enig med din kommentar. Men jag har tänkt HELA KVÄLLEN vad tusan som pågår i TV4s valvaka. Tilde har sedan start sett ut att kunna somna och har väl pratat ca 10% mot Jenny. Dessutom pratar de samtidigt och avbryter varandra, totalt ur synk. Vilket inte är på Jenny (tycker jag) då hon tar kontroll och är stabil i sin ledning, men Tilde? Alltså vad händer? Som en praktikant som inte vet vad hon är där för eller vad hon ska säga ?

  Nu har MP slutat att dansa.

   Synd bara att dom inte åkte ut.

  Jag mår så dåligt. Jag har inget förtroende för någon av partiledarna på den högra sidan.

  Nu ska jag sova och fundera på hur detta högst potentiella maktskiftet påverkar mitt jobb som socionom med jämställdhetsfrågor i fokus. Det ska bli högst intressant att följa.

   Som socionom själv så vet jag att mitt jobb är att följa direktiv från socialtjänstlagen. Inte aktivism.

   Hur menar du att ditt jobb kommer att påverkas?
   Vad är det som kommer att ändras?

    Om hon klarar av att ha mer lön för samma jobb antar jag…

    Jag jobbar inte på socialtjänsten (till kommentaren överst här). Min verksamhet finansieras mycket av jämställdhetsmyndigheten. Den myndigheten är inte jättepopulär i det blåa partiet. Därför är jag orolig.

    Att vara orolig för att ens arbetsplats ska få fortsatt finansiering är inte detsamma som att vara aktivist. Det är att vara mänsklig.

     Jag förstår. Hur finansierades din verksamhet för 8 år sedan?
     Finns det risk att finansieringen från Jämnställdhetsmyndigheten försvinner helt? Om ja, varför?
     Finns det då någon annan form av finansiering verksamheten skulle kunna byggas på?

     Läggs din verksamhet ner så kan du ju alltid få ett bidrag istället för ”lönen” som utbetalas av en myndighet.

  Livet kommer inte att bli lättare för att det blir ett maktskifte. De kommer att spendera fyra år på att försöka göra ändringar som de röd-gröna har bestämt, och kommer samtidigt få dras med beslut som de röd-gröna redan har fattat och som är i princip färdigställda. Och det blå-bruna blocket kommer att få kämpa hårt i fyra år, för ändringarna sker inte på en kvart. Och om fyra år så kommer folket då säga att det blå-bruna blocket förstört Sverige och att inget händer och bla bla. Och så blir det röd-grönt igen. Och så börjar cirkeln om igen. Och under tiden då så kommer blå-bruna blocket skylla på att de har fått kämpat med dåliga beslut som de röd-gröna tog när de regerade och därför inte har kunnat göra ändringar. Samtidigt som det är det som röd-gröna har fått göra nu! Alla beslut släpar ju efter och får effekt först flera år efteråt. Och alla ska alltid ändra. Men det blir aldrig bra. Är så jäkla less på hela cirkusen!
  Det kommer inte bli magiskt bättre för att ett maktskifte sker.
  Samma typ av ideologipartier borde egentligen få sitta typ 12-16 år för att hinna få igenom sin politik och sedan få se effekten av den och därefter kan man utvärdera om de har gjort ett bra eller dåligt jobb.

   Tror faktiskt att de blågula kan få sitta 8 år för att bevisa sig. Precis som de rödgröna gjorde.
   Efter att de rödgröna styrt i 4 år så var det fortfarande kaos och dåligt, men de fick ytligare 4 år på sig för att åtgärda problemen, och misslyckades.

   Jag tror att de blågula kommer göra ganska många snabba förändringar nu i början, då de verkar ganska överens om vad som ska göras först. Men sen efter ca 2 år tror jag det kommer bli svårare, när man gjort de akuta förändringarna och ska börja gå mer på djupet, det är då det kommer bli intressant att se om de blågula klarar att hålla ihop en regering, eller om de blir bråk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.