546 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Idag ska jag vara med, med några funderingar kring flunsorna…

  1) hur har det gått med klet & kladd drottningen JS? Kränger hon fortf iväg ”sina” krämer?
  2) Kan någon förklara VARFÖR, ärligt, VARFÖR håller Bianca och CassKlatskow på äckla sig med sina läppar i EXAKT varenda video dom pumpar ut? Ärligt… varför?? Rensar de matrester från tänderna med hjälp av tungan? Är det nåt slags tics? Ska det vara läckert på något sätt som jag missar?
  3) När jag ändå håller på undrar kring flunsorna.. bh har tydligen gått ur tiden. Går alla omkring med styva tissvårtor konstant eller är det något som fixas till inför att bilder..? Verkar ju som en stor del av alla bilder ska innehålla styva tissar som lyser igenom plagget.. mina egna blir bara styva när jag fryser eller ”nyper” till dom…
  4) Och vad hände med paows cateyes? Försvann ju direkt? Eller ser ni någon skillnad från före och nu? Eyesen alltså.. tänderna ser jag!
  5) Samt vad hände med Isabelle WT strömberg? Blev hon bara drogare och flyttade tillbaka till skogs? Eller sa hon upp sig från sin tillfälliga stjärnglans och satsade på något vettigt med livet? Någon som vet?

   Vad är grejen med Bianca och alla dessa bilder hon tar med halvöppen mun och en död blick bort från kameran? Samt flertalet bilder hon tar snett uppifrån så man bara ser hennes bröst och midja.

   Du låter som en otroligt bitter människa, ser framför mig en medelålders kvinna som inte har något bättre för sig här i livet än att hata på yngre fräscha tjejer. Så sorgligt…

    Nä så läste jag det inte alls. TS verkade störa sig på manér och JS är väl ändå inte ung?

    Yup. Bitter gammal tant.

    Det här var väl inget hat utan en undran över vissa saker som man inte förstår sig på

   Kul ton du sätter i öppet spår..

    Är din ton bättre tycker du?

     100%, jag sitter inte och spyr galla över människor jag inte känner.

   3) vet ej men huuuur skönt att skippa bhn? Helst under tighta linnen, annars är det lite för fritt där under tröjan. Och mina bröstvårtor syns alltid, oavsett kallt/varmt? Vissa kanske bara är kosntruerade så 🙂

    Det är väl bara att göra? Men ha nippel covers så känns/ser det inte så naket ut. Var lite anständig liksom ?

     Nope det tänker jag inte, men sen går jag också aldrig utan bh på jobbet utan endast när jag hänger med vänner eller är ute och dricker bärs?

      Ok… Men det handlar inte om arbete utan att folk inte ska behöva se. Varför visa nåt så privat? Ha lite respekt.

       Då får du blunda. Att du inte klarar av att se formen på bröstvårtor genom tyg är inte mitt bekymmer.

        Det är inte bara jag, det är allmän hyfs. Man visar inte sånt, klä på er. Det här är inga konstigheter liksom. Man döljer privata delar.

         Jag gillar inte heller att se nippels, men är det inte lite konstigt att vi inte diskuterar mäns nippels? Varför reagerar vi inte lika på det?

          De syns inte under tröjor? Och mäns bröst är ju inte lika sexuellt laddade som kvinnors.

           Det kan de göra, har sett det många gånger på killar. Nä visst, tycker bara det är intressant att kvinnors bröst är sexuellt laddade bara för att vi har mer fett i våra bröst.

         Not A Big deal om det syns, men nej kanske inte på jobbet

    Om det ändå var så väl! Måste ha bh för jag har väldigt stor byst och det värsta är att jag svettas under bysten. Jag försöker hitta en topp jag kan ha inne men det lyckas jag inte med ?

    Välkommen tillbaka till 70-talet?

    Jag har Bh för att jag tycker det är skönare och att det mest är jobbigt att ha brösten svängandes runt.

   Tissvårtor? Aldrig hört det ordet innan, förstår vad du menar, men blir samtidigt nyfiken på var ordet kommer från 🙂

    Jag är finlandssvensk och vi använder tiss som synonym till bröst! Aldrig hört det i Sverige dock så det var lite kul 🙂 Kanske en fellow finlandssvensk eller så är det någon annan dialekt?

     I Gällivare säger många Tissar för bröst ?

      Låter så fult och töntigt. Barnspråk typ. Och får associationer till kiss.

       I Norge betyder tiss både kiss och könsorgan xD Så du kan både behöva tissa eller ha ont i tissen..

    OT: ”tiss” i finlandssvenska härstämmar från finska ”tissi”.

     Nej, det är tvärtom ett låneord från svenskan enl. Jussila, Raimo: Vanhat sanat: vanhan kirjasuomen ensiesiintymiä

   Jag har alltid styva nippels, oavsett temperatur, och avskyr det. Sommartid brukar jag täcka dem då jag personligen tycker det ser lite vulgärt ut, iallafall på mig. Men det ska väl se sexigt ut antar jag?

    Det är vulgärt att visa upp så du gör rätt.

     Men va fan. Vulgärt att visa upp något som man inte kan påverka? Herregud…

      Man kan ju påverka det? Bh eller nippel covers. Som att säga att man inte kan påverka att inte visa fittan.

      Man kan ju visst påverka det? Bh elelr nipple covers. Som att säga att man inte kan dölja könet bara för att man har ett…

   Jag har egentligen bara ett tips. Gör något annat med ditt liv. Du behöver det verkligen.

  Jag blev dumpad ganska nyligen och det har ändå känts ganska okej. Fram till nu – har förmodligen fått covid och är därmed instängd i min lägenhet. Det får mig verkligen att känna mig som världens mest ensamma person. Är så extremt less på att vara singel och förstår inte hur alla andra lyckas hitta partners förutom jag. Det är liksom alltid samma sak: ”Du är världens finaste tjej, men det känns inte helt rätt.” Har dessutom passerat 30 så börjar känna sån stress över att jag vill skaffa familj osv, men det känns som att jag aldrig kommer att lyckas träffa någon.

  Sorry för negativt inlägg men behövde nog bara få det ur mig. Tror att jag behöver lite pepp just nu… håller på att bli galen av att bara vara här hemma själv. Och då är jag ändå en person som brukar trivas bra i mitt eget sällskap.

   jag är lika singel!! valde själv att lämna en relation för 1,5 år sen och innan dess dumpad av barnens pappa efter 10 år. Är dock glad att jag inte är i hop med någon av dom idag. och jag träffar aldrig rätt heller med Tinder. Du är inte ensam ❤️. köp nåt gott, sätt på serie maraton och njut av eget sällskap, det ordnar sig ❣️

   Jag vet inte om det är så peppande, men var singel i princip i hela mitt liv tills jag var 26. Hade i princip givit upp även om jag alltid var självständig och gärna hittade på saker själv. Hade flyktiga förhållanden i några månader där jag alltid trodde och hoppades för mycket, inte kände mig prioriterad och så blev jag alltid dumpad av en eller annan ljummen anledning. Men sen helt plötsligt träffade jag en helt fantastisk kille som ger mig tid, prioriterar mig, är varm, omtänksam… allt jag någonsin kunnat drömma om. Trodde aldrig att det skulle hända mig, var säker på att jag inte var kapabel att ha ett djupt och kärleksfullt förhållande. Men det gick! Det kommer det göra för dig också när tiden och personen är den rätta <3

   Samma här. Är 35 och börjat verkligen bli trött på singellivet. Önskar det var som när mina föräldrar var unga och kunde gå ut och dansa.

   Jag blev dumpad idag, via ett sms, utan att ens få möjlighet att prata om det för det var ”för jobbigt” för honom. Känner med dig.

   Blev singel vid 32 och ramlade ner i ett mörkt hål där det inte fanns något ljus i tunneln. Det hjälpte dock för mig att ta ett år för mig själv, fokusera på mina behov, mina vänner och min framtid. Det jag kom fram till var att det inte bara finns en lösning på familjeliv, det kan se ut på så många olika sätt och vill jag verkligen skaffa barn så kan jag göra det på egen hand först och träffa en partner sedan. Ska jag vara ärlig så lockar den tanken mycket mer än att skaffa barn med någon som jag sedan separerar med och ändå måste ha mitt barn på halvtid. Den tanken har också tagit bort en stor del av min stress. Tänker att livet blir lite vad det blir och det kommer lösa sig på ett eller annat sätt för oss alla!

  Någon som jobbar inom el och energisektorn? Vad tycker ni om branschen? Bra/dåligt? Varför? Blivit erbjuden en projektledarroll på E.on men känner inte till branschen och är lite osäker på vad jag ska göra, speciellt nu med tanke på allt som sägs om branschen. Tack! ?

   Vad sägs om branschen?
   Jag jobbar på vattenfall och är lite nyfiken på vad som sägs.

    Tänker på alla skriverier om elbolagen och deras jakt på vinster osv på bekostnad av vanliga medborgare

   Älskar humble brag

    Vart i mitt inlägg var detta humble brag?

     Haha eller hur? Att bli erbjuden en tjänst? ?

      Hur är det konstigt..?

       Precis.

  Har under mina senaste menscykler haft mycket problem med mensvärk. Idag började jag känna mig svimfärdig, låg och kallsvettades och hade så ont att jag inte visste vad jag skulle ta mig till. Fick ta 2 alvedon och 1 ipren för att det skulle sluta. Tidigare har jag haft nästintill smärtfria mensar, så det här är en stor omställning. Någon som vet vad det kan bero på och vad jag kan göra för att få lindrigare värk framöver?

   Du kan ha fått adenomyos, gå till gyn för att kolla. Då hjälper spiral något fantastiskt

    Funderar på att gå till gynekolog faktiskt. Vill dock inte ha spiral eller liknande utan vill bara att min mens och mina hormoner ska komma i balans, genom livsstilsförändringar eller kosttillskott eller vad som nu kan behövas.

   Det kan vara vad som helst. Humörförändringar, ätit sämre än normalt. Tränat sämre än förut. Gått upp i vikt. Gått ner i vikt. Stressat mer än normalt.
   Är det något du har förändrat de senaste halvåret?

    Tror stress är nyckelordet, hade riktigt mycket plugg i våras och nu efter sommaren har jag också väldigt mycket att göra. Rör säkert på mig för lite också, borde bli bättre på det.

   Hur gammal är du? Det är samma för mig och jag fick höra från gyn att det kan bli värre med åldern

    Tråkigt att höra att det blivit värre för dig med 🙁 är 20.

   Det händer att jag fått riktigt jäkla ont under mensen. Oftast annars den molande smärtan och ibland rätt rejält.
   Sist jag hade riktigt dunderont var efter att jag hade varit riktigt sjuk

    Men åh vad jobbigt 🙁

   Min mensvärk blev mycket bättre när jag slutade med koffein. Hade samma som du att det plötsligt gick från att jag hade nästan noll värk till vidrigt mycket.

    Samma här.
    Min mensvärk försvann helt.

    Slutade faktiskt med det nyligen då jag hört att det hjälpt många! Det kan ju ta lite tid innan det ger resultat men jag hoppas att det gör kommande mensar lite mindre smärtsamma.

    Har aldrig druckit kaffe så varför har jag endometrios?

     Men är du dum eller? ?

     1.Koffein finns inte bara i kaffe.
     2. Vi pratar mensvärk, inte endometrios.

   Gå till gyn och ta ett ultraljud. Du kan ha cystor eller myom.

   Använder du menskopp? Jag hade inte problem med mensvärk, hade menskopp i något år och började få mensvärk efter ett tag. Till sist var det precis som du beskriver, testade en mens utan menskopp och värken försvann helt. Tror det är något med placering och/eller vakuumet som blir som ett tryck. (Har provat massa olika modeller).

    Ja, det gör jag. Har gjort det i flera år utan att ha haft problem tidigare. Men gud vad intressant att det kan vara så, nästa gång ska jag prova och se om det blir skillnad. Tack!

  Ni andra solkrämsfantaster!
  Alla ”skinfluencers” pratar ju om vikten av att använda solkräm varje dag, året runt . Men dom bor ju typ i Los Angeles allihop. Hur gör ni under vinterhalvåret?

   Faktor 40 året runt!

    Ja, jag med egentligen. Fast 50. Kändes lite dumt idag när jag har suttit inne hela dagen för att undvika ösregnet, därav min fråga.

    Fast varför pumpa in kemikalier i kroppen varje dag trots att solen inte är så stark i Sverige mer än några månader/år? Ni blir bara lurade på pengar av skönhetsindustrin.

   Ja jag tror faktiskt inte det är så bra för oss i Sverige att blockera solen för mycket. Därmed inte sagt att man bör direkt sola. Men får man sol på armar eller annan kroppsdel så räcker ju det och man kan skydda ansiktet?

    Man får ju sällan sol på armarna under vintern? Personligen bär jag tunn skjorta och långbyxor hela sommaren. Solkräm, hatt och solglasögon också så klart. Och söker skugga.

     Men rätta mig om jag har fel här, jag tror inte solen på vintern ger vitamin D? Vi lagrar väl vitamin D över sommarhalvåret och står oss på det över vintern plus vitamin D-rik kost, vi som bor runt polcirkeln?

      Haha varför skulle inte solen göra så att vi bildar D-vitamin på vintern? Det är ju samma sol! Självklart är det så, men vintern ger ju färre soltimmar. D-vitamin kan inte lagras särskilt länge i kroppen, därför är det viktigt med tillskott på vintern om man bor häruppe.

       Jag läste att när solen ligger lägre så är det för svagt. Därför skandinaviska länder historiskt ätit mycket torkad fisk på vintern. Det innehåller vitamin D nämligen.

       Väldigt mycket svagare sol och färre timmar?

       Solen måste stå i minst 45 graders vinkel över horisonten för att vi ska kunna bilda D-vitamin av dess strålar. Det gör den här i norden bara mellan maj och augusti. Om man äter 300g fet fisk/vecka och/eller tar tillskott i form av torskleverolja, kan man vara säker på att få i sig tillräckligt under resten av året.

       Skratta du men det stämmer. Mellan oktober och april ungefär kan inte D-vitamin bildas då strålningen är för svag (solens position och jordaxelns lutning osv). Således är det bra att bygga lager under sommaren och komplettera med D-vitaminrik kost och ev. tillskott.

       I Norden kan vi inte bilda D-vitamin på vintern.

       ”Samma sol” ? Hej IQ fiskmås ??

       Det stämmer faktiskt, under ca fyra månader tillgodoser solen oss med D vitamin. Därefter, nada..

     Jag tror inte man ska helt blockera solen med kläder och SPF i nordliga länder.

      Då var frågan kanske inte riktad till dig.

       Men jag svarade anonym 20.20.

     Oj, har du jättekänslig hud eller haft cancer? Annars är det väl lite onödigt, låter trist.

      Ja på båda. Trist vet jag inte om det är. Det är väl lina trist att ha skjorta som det är att ha linne?

      Definitivt tristare med cancer.

       Ja det är klart, därför frågade jag. Långbyxor och skjorta istället för fina klänningar samt ha hatt och va i skuggan låter trist tycker jag ja. Så inget jag skulle göra om jag inte hade ökad risk för cancer.

    Håller med! Men prioriterar att inte få rynkor och försöker att inte undvika solen generellt, men bara ta det lugnt. Gärna några timmar sol varje dag men med faktor 20 på kroppen och 30+ i ansiktet!

    Det är bara Nya Zeeland och Australien som har fler fall av hudcancer än vad Sverige har.
    Just sayin

     Jag tror det är för att svenskar översolar på sydligare breddgrader. Vi är inte skapta för så mycket solande.

     Det beror ju iofs knappast på att vi är dåliga på att använda spf vintertid eller inomhus, när det inte behövs alla, utan att vi solar (el iaf solade-förr) hysteriskt sommartid och åker utomlands ofta och solar timmar i solen där.

   Kanske inte skulle kalla mig solkrämsfantast men om man lyckas skrapa ihop tio minuter sol en vinterdag får man ju vara glad ? Prioriterar inte solskydd då. Är man ute en heldag är det ju en annan sak.

    Ja hoppas på mer sol. Att gå hela vintern utan är hemskt. Även om det blir kallare vill väll många ha sol.

   spf 50 mars-sep spf 30 okt-feb. Så fort det är dagsljus ute så finns det uva strålning

    Du vet att det i praksis inte är någon skillnad på 30 och 50? ?

    Faktor 30 = huden mottar 1/30-del av ursprunglig stråldos.
    Faktor 50 = 1/50

    Dvs är skillnaden 3.3%-2% = 1.3%

    Dvs skillnaden mellan faktor 30 och faktor 50 är 1.3 procentenheter! The more you know ???

     Precis, marginell skillnad. Men ytterligare försäljningsargument, för spf 50 är ofta dyrare än 30.. Man kan använda hatt med rejäl bredd och få spf <30. Har praktiserat detta själv nu i sommar då jag inte diggar spf i facet, funkar hur bra som helst.

      Ja, hatt är guld på sommaren! Fast jag har solskydd också.
      Och även om det bara är 1.3% skillnad så kanske den procenten skyddar just mig förhoppningsvis. Jag vill helt enkelt inte ha hudcancer.

     Herregud vad du är otrevlig. Hoppas du är en fjortis kronologiskt och inte en vuxen människa. Det här kommentarsfältet ?

   Använder enbart sommartid, allt annat är overkill på våra breddgrader.( Dessutom så tar man bort chansen att lagra vitamin D när det i sig är viktigare under årstider när solen är svag eller knappt visar sig) Man skall dessutom ha klart för sig att spf innehåller en hel del som inte är särskilt nyttigt att bära året runt. Ännu ett försäljningstrick att vi nu skulle behöva detta året runt el t.o.m inomhus.

   Använder bara sommartid och i övrigt om jag ska vara ute länge i solen såsom i skidbacken eller promenad i höstsolen, i övrigt är jag inte ute så mycket att det känns vettigt med tanke på all skit i krämerna som inte heller är nyttigt.

    Vad för slags ”skit” refererar du till och på vilket sätt är det inte nyttigt?

     Jag är inte Livia men jag får t.ex utslag och eksem av SPF. Det triggar min hudsjukdom.

      okej? Jag får utslag av mjölk, mend et innebär ju inte att det är skit för det.

       Jag får det alltså av ”skit”. När saker innehåller starka saker med ”benzo” i namnet eller dioxiner.

      Precis. Många som får det, speciellt av kemiska solskydd. Säger liksom sig självt, att det som är tänkt att lägga sig som ett filter på huden och helst sitta länge, vara vattenfast osv.kan irritera. Får själv massa konstiga Rosacea liknande utslag av kemiska solfilter och har i princip aldrig problem annars el med andra krämer och hyfsat tålig hud.

     Bla.finns det hormonstörande komponenter. Sen beror det på om man använder kemiska eller mineralbaserade solskyddskrämer. Finns en hel del ämnen som forskas på i detta nu, huruvida de kan ha negativ påverkan på kroppen vid överanvändning, (dvs när det inte behövs, tex inomhus, el vintertid) Sen innehåller ju de flesta hudvårdsprodukter och inte bara spf, tex konserveringsmedel, så att använda produkter när det inte behövs, blir lite som att ta vitaminer fast man inte har brist och är aldrig bra för kroppen.

      Eftersom huden är kroppens största organ och allt man smetar på den tas upp, borde man inte kleta på något som man inte kan tänka sig att äta också.

   Har bara under sommaren. En av de få fördelarna med höst/vintern är ju att man slipper hålla på med det ? Inte märkt nåt negativt under alla år.

   Använder 50 och 30 året runt ? har hittat en fantastislt 50, Eucerin oil control-någontibg, och den fungerar som min dagkräm så länge det går. När nästa flaska är slut (har bunkrat) i november någon gång kanske jag går över på 30. Ska sägas att jag käka D-vitamintillskott från ungefär nu till och med april-maj, så får i mig D-vit den vägen ?

   Blir alltså aldeig brun ändå och värderar verkligen att ha smooth skin även när jag är 40, 50, 60.

   Nej jag gör inte det under vinterhalvåret. Jag är ute så pass korta stunder och solen är så svag så känns inte nödvändigt. På sommaren skippar jag ibland också solkräm, om jag bara ska vara på jobbet och hemma. Men de som har trädgård eller är naturfantaster förstår jag är mer noga..

   Faktor 30 i ansiktet på vinterhalvåret, faktor 50 på sommaren (ansikte och kropp). Har massa födelsemärken plus känslig hy och bränner mig gärna redan i vårsolen så skydd är ett måste!

  Du som skrev på öppet spår för inte så längesedan med ? som alias. Det var jag som svarade dig och var i samma situation. Jag har tänkt mycket på dig och undrar hur det har gått för dig? ?

   Hej!
   Tack för omtanken, otroligt att du tänkt på mig och undrat hur jag haft det. Jag har funderat mycket på hur du har mått också.
   Ärligt talat så minns jag inte så mycket av den helgen. Allt är ett töcken. Jag bara låg och grät konstant. Tror att jag reagerade ganska chockartat. Jag lyckades ta mig till jobbet på måndagen och resten av veckan. Fråga mig inte hur, jag har ingen aning..
   Vi har varit mycket arga på varandra. Skrikit mycket och sagt väldigt många elaka saker till varandra. Vi var båda ledsna och sårade.
   Han var på en visning i fredags men han tyckte inte det kändes rätt och jag fick ett sms om att han ville prata.
   Så denna vecka har varit väldigt förvirrande för min del. Jag vet inte alls vad han vill, vad som händer. Jag är fortfarande så skör i hjärtat och ledsen efter kaoshelgen.
   Hur mår du? ❤️

    Vad fint att du svarade! ❤️ Och att höra att du kom iväg till jobbet. Heja dig
    och oss!

    Känner igen mig så mycket i det där med chocken och att allt är upp och ner. För mig har jobbet varit det enda som fungerat. Är så tacksam för förstående och bra chefer och kollegor just nu. Jag vet inte hur du känner, men för mig har det varit skönt att få komma bort och få vara ett annat jag samtidigt som timmarna går lite snabbare. Det är värre på kvällar och helger när jag är hemma. Det är så mycket tid som måste fyllas. Försöker bara sysselsätta mig hela tiden. Jag har inte lyckats bli arg ännu, det låter skönt att få känna sig arg även om jag förstår att det såklart också är jättetufft. Vi har egentligen bara haft fina samtal. Vilket jag såklart är tacksam för, men det gör det också så svårt att förstå och inte hoppas. Det har varit en rörig vecka här med. Jag känner mig precis som du, skör och ledsen. Har ni hunnit ses för att prata efter hans sms? Jag håller tummarna för ett bra samtal och hejar på dig! ❤️

     För mig har det varit lite tvärtom. Har haft jättejobbigt att vara på jobbet. Inte kunnat koncentrera mig alls utan tankarna har varit på helt annat håll.
     Jag har bara velat vara hemma. Äta glass och tycka synd om mig själv.
     Vi har pratat en hel del men det är så mycket känslor inblandade och allt det här grundar sig i praktiska problem för vår del. Vill inte gå in på detaljer så här öppet men vi har brottats med dessa problem under flera år.
     Vi har pratat flera gånger sedan kaoset. Det är så svårt, för det svänger från dag till dag vad han vill. Så jag har det fortfarande jättejobbigt. Jag har ett jättehål i hjärtat när han sa att han ville flytta. Någon dag senare sa han att vi fixar då började hjärtat läka lite för att sedan svänga igen. Så jag är väldigt tom på känslor och rådvill just nu. Jag började ju liksom läka mig själv. Men som du säger, slutar man någonsin hoppas.
     Jag hade tänkt åka till Ikea idag men har fastnat i sängen.

  Är helt fascinerad över fenomenet influencers som har förväntningar på sina följare. Typ skäller ut följare som inte like:ar deras samarbeten eller engagerar sig i deras inlägg. Nu senast Gardell som liksom ställer krav på hur folk ska visa sitt stöd? Alltså hur hamnade vi här? Hur kan influencers vara något annat än tacksam över att folk väljer att följa dem? Vad tror de ska hända om de slutar uppdatera sina kanaler som de ibland hotar med? Förstår genuint inte. Behövde få det ur systemet ?✌?

   Ja det är märkligt att ha synpunkter på hur följare ska svara.

   Gardell ställde ju dock inte krav

    Nä okej, låt oss säga att han gav förslag på hur andra bör bete sig på sociala medier.

   En som känns riktigt olustig är hon Fannidays. Pratar om barnlöshet och ivf vilket jag absolut kan ha stor sympati och empati för, har själv fått kämpa för att få barn. Men i princip varenda av hennes inlägg avslutas med en uppmaning om att kommentera. Har helt tappat känslan får hennes inlägg nu. Läser om nåt gripande och ärligt men sitter bara och väntar på när i texten hon ska be om kommentarer…

    Ja det är standard. Så genomskinligt att hon vill ha aktivitet på kontot bara. Gilla ? om du känner igen dig i inlägget!!!!!!

    ja hon o H.T pratar om det hela tiden
    jag valde att avfölja.

    Haha ja. ”Gilla bilden om ni ser hur mycket vi längtar efter vår änglason…” ehhhh say what!?

     Veckans låt
     Bruce Springsteen. Candys Room.??????

     Ja eller som idag när hon la ut en video från sonens begravning och skrev ”lämna lite kärlek i flödet.” Eh…

      Fattar inte ens varför man lägger ut en sån video?

       Varför inte? Många lägger ut video eller bilder från viktiga händelser, allt från dop till begravning.

        Sjukt… nåt ska väl va privat…

         Jag tycker det är så obehagligt när folk lägger ut bilder på kistor och videos från begravningar. Vem tänker på att filma och fota i det läget? Hoppas inte folk håller på så den dagen jag begravs ?

      Varför satte H.T tw på att hon varit tjock? Fattar ikte är de en big deal? För vem? Henne själv?

       Nä i så fall får jag lägga ut tw på varenda bild jag lägger ut på mig själv. ?

    Hon är mkt av IVF:ens Johanna Bladh. Det blir för konstlat.

    Jag följde fannidays i två dagar sen gick det inte mer tyvärr. Avskyr folk som tigger likes annars verkar hon trevlig.

     Ja, uäk! Klarar inte…

    Tycker det är skaver när hon kommenterar när andra postar att de förlorat ett barn. ”Min son tar emot ditt barn med öppna armar” ”kram från en annan änglamamma”. Fattar att det är tungt att föda stilla, men jag kan inte tycka det är samma sak som att förlora ett barn som är ett par år. Som har en personlighet. Som levt andats skrattat lekt. Jag kanske är hemsk, men jag tycker det känns fel att hon kommenterar som hon gör.

   Otrevligast av alla är väl hon F-kändisen från ”Ensam mamma söker”, Tofftby. Sjukt otrevlig mot sina läsare, läxar upp och är otroligt spydig så fort ngn läsare har en helt normal fråga eller kanske har en en åsikt om ngt. Sen komiskt hur hon skriver folk på näsan hur folk skall göra, leva, bete sig rent allmänt. Helt otroligt & fattar fasen inte hur ngn öht kan hänga där,när det finns så många andra trevliga och sansade att välja på, hon verkar fått hybris de luxe, ruggigt otrevlig människa.

    Jag tycker också hon är otrevlig. Går bara in då och då för matinspo.

  Hudkrämstips tack!
  Min hud (främst i ansiktet) är sjukt torr. Det känns som att både olja och fuktkrämen bara avdunstar, de absorberas inte alls. Huden tar inte upp dem överhuvudtaget. Könner mig jätteofräsch. Vad använder ni i ansiktet när ni är torra? På dagen när man inte vill vara blank, men även på nätterna. Helst märken som inte kostar skjortan.

   Clinique superdefense 40, den återfuktar men lämnar en matt hinna på toppen som kan sminkas på osv

   Testa en rik kräm från apoteket och applicera samtidigt som du mistar ansiktet med lite vatten.

   Jag har alltid varit en torris i ansiktet och inget har funkat tills jag testade La Roche-Posay Cicaplast Balm B5. Använder den till ansiktet varje kväll. Den funkar även toppen att smörja in på resten av kroppen om man är torr. Jag brukar använda till nagelbanden bland annat.
   Som dagkräm använder jag CeraVe Moisturising Lotion. Sen kan jag även tipsa om rengöringen CeraVe Hydrating Cleanser.

   Men om du bara vill köpa en kräm, köp Cicaplast. Den är bäst!

    Tack! Verkar som Cicaplast är slutsåld överallt där jag kollade, men jag ska nog prova den nån annan gång. Jag kikar lite på cerave. De har okej priser, ska nog beställa hem och prova. Kombinerar med rengöringen, behöver en ny sån också. Håll tummarna för mitt ansikte?

     Ja tyvärr är den ofta slutsåld, men om du hittar den i lager så tycker jag absolut du ska testa 🙂

     Jag hoppas du hittar produkter som funkar för dig! Jag har själv testat hur mycket som helst men dessa är de som funkat bäst för mig. Nu är jag aldrig torr i ansiktet längre. Lycka till! 🙂

    La Roche Posay är verkligen kanon överlag. Prisvärt och få el inga irriterade komponenter.

   Låter som att du behöver en toner/essence under din hudkräm.

    Jag har en toner som jag använder. Ibland? jag vet faktiskt inte om jag använder den på rätt sätt. Får väl googla lite.

     Nä toner kan vara uttorkande. Essence är fuktigivande. Två olika saker. Men vanligt vatten i sprayflaska fungerar också.

      Beror på vilken toner. Där här är väldigt återfuktankde. Du tänker kanske på den gamla sortens rengöringstoner med alkohol?

      https://www.skincity.com/sv/klairs/supple-preparation-unscented-facial-toner-180-ml-1?gclid=Cj0KCQjwvZCZBhCiARIsAPXbajvH9LjoOKDkrJXsm9zGynNqrQptnT3n77r2oZOEYIxhQGpOHzdv3cMaAgdzEALw_wcB

       Nä tänker på att alla toners verkar sammandragande. Det hör man på namnet, att den tonar huden. En essence förbereder huden och öppnar den för att maximera upptagning.

        Har du något tips på nån bra essence?

        Haha, nej, nu hittar du ju bara på grejer?

         Nej? Koreaner använder toner och essence fär helt olika saker.

   Lumene aqua serum. Finns aco med. Serum som inte är fett men mycket fukt.

   Skincitys egna märke är faktiskt sjukt bra, och inte överdrivet dyrt, det i kombination med cicaplast B5 räddade min hudbarriär. Använder milky moisture toner + 24h barrier extreme creme på dagen, och lägger till cicaplast b5 från la roche posay på kvällen. Man blir absolut blank av den kombon men hudbarriären tackar dig för det om du är en torris.

   Exfolierar du ordentligt då? Om inte, testa en mild pha syra (om känslig ovan hy, annars kan du testa bha el aha) för annars kan inte din hy absorbera vad du än smackar på. Hade en torr period i vintras och prövade massa olika dyra produkter, både med olja och fukt etc, sen sprang jag av en slump på en ”fuktbombsmask” på apoteket, billig och den var bäst. Testa vettja, den heter ”Apolosophy, hydration boost mask”, superbillig, dryg och funkar, iaf på mig.

   Har man inte stött på detta tips tidigare kan det nog låta lite knasigt, men Nivea creme (den blå plåtburken) gör verkligen underverk!!

   Lumene Nordic hydra tycker jag har funkat super. Den är en mask som man kan välja att ta bort men jag brukar låta den vara kvar under natten och vaknar återfuktad ?

   Jobba med hyaluron serum som binder fukt i huden. Försök tvätta sällan så vatten torkar ut. Peela någon gång i veckan.
   Ett annat tips är att vara tvätta ansiktet på kvällen innan sängdags. På morgonen tvättar du inte, bara smörjer in som vanligt då du vill behålla allt av det goda som huden byggt upp under natten med hjälp av produkter.

   Jag har börjat använda The good company och deras hyaluron serum. Samt en kräm från Q+A som innehåller hyaluron. Har du känslig hud också kan jag rekommendera att använda Lavendelolja med.

  Hur tror ni en vanlig vardagkväll hemma hos Victoria och Daniel ser ut? Läser de läxor med barnen, steker fiskpanetter och kokar potatis, packar barnens gymnastikpåsar, gör beställningen på Mathem etc. Hur mycket av deras vardag är ”vanlig”?

   Det känns som att de har en del ”vanliga” rutiner, särskilt eftersom Daniel kommer från vanliga förhållanden, men jag tror inte de kör på snabbmakaroner och korv. Tror de har hjälp med mat, men
   Daniel är väl väldigt inne på hälsa så han är nog noga med vad de äter osv.
   Jag vill gärna tro att de gör viss läxhjälp, men kanske inte allt.
   Svenska kungafamiljen känns betydligt mer ”normal” än typ den engelska.

    Såklart barnen ibland vill ha makaroner och korv. ?

     Varför? Är man inte uppvuxen eller van med det så finns ingen naturlig längtan efter det.

      Tror dock inte du hittar många barn i Sverige som aldrig ätit en varmkorv.

       Men de finns.

       Bara för att man ätit en varmkorv betyder det inte att man gillar det. Tyckte korv var asäckligt när jag var liten, och tycker detsamma nu.

        Ok, men du är ovanlig ok?

      De har ju gått på vanliga förskolor, de har nog käkat en del korv/ mackaroner.

      Tror de är någorlunda svenninga faktiskt. Har man förskola istället för barnflicka trots att man är kronprinsessa är.man nog inte så mån om att isolera sig från pöbeln.

      Äter.för.övrigt typ aldrig typisk barnmat hemma men mitt barn är ändå väldigt förtjust i förskolans korv, potatisbullar osv.

       Även om de ätit de måste man ju inte servera det hemma.

        Hur blir man så triggad av korv och makaroner undrar jag? ?

         Vem är triggad?

        Nej allså det här är ju bara fri spekulation men jag skulle gissa att Victoria och Daniels barn ibland käkar typ korv hemma. Tycker de verkar så himla vanliga och ganska svensson. Daniel är ju ingen snobb direkt. De fick ju till och med kritik för att de valde en svennigt snarare än kungligt namn till Estelle, men kanske tänker de att hon i första hand är en vanlig flicka, i andra hand en prinsessa?

   Det här undrar jag också! Tror ni att kungen går till köket och gör en macka om han blir hungrig på kvällen, eller finns det personal dygnet runt som fixar sånt? Sitter Victoria i soffan på kvällen framför ”Bonde söker fru” och beställer barnens julklappar på Jollyroom? Får prinsessan Estelle gå hem till en kompis efter skolan eller måste fyra vakter ifrån Säpo följa med då och vänta omkring huset?

    Det undrar jag med. Särskilt skulle jag vilja veta om Victoria lägger upp benen på bordet å sånt ?

    Ååå jag är också sååå nyfiken på allt detta!!

    De först nämnda sakerna gör de alldeles säkert. Vakter har de dock säkerligen överallt, måste vara så otroligt jobbigt, men antagligen vänjer man sig och tänker inte på att de finns i periferin 24/7.

   Jag tror att det är ganska mycket man inte kommer ifrån, i alla fall kring barnen. Om man inte har en nanny på heltid blir det mamma och pappa som får bråka om tandborstning, trassla ut tovigt hår och argumentera för att det är för kallt att gå med jeansjacka till skolan.

   Jag gissar på att de har personal ganska stor del av dygnet. Jag skulle tro att de har barnflicka, samt kock som fixar maten men som säkert går hem när de äter. Sen tar de disken 1-2 ggr i veckan för att vara förebilder för barnen, men hushållerska fixar det resterande dagar.
   Kronprinsessparet lär ju behöva en del arbete på kvällen, som att läsa in sig på saker eller få hjälp att förbereda klädsel inför något arrangemang dagen efter eller kvällstid, så då är säkert barnflickan där och fixar med läxor (tjatar) och bokar skjuts/planerar play dates.

    Vet någon av er var kungafamiljen köper sina råvaror? Tänker främst på kött, fisk och grönsaker.

     Menar du i officiella sammanhang eller privata?

      Privata.

     Har skrivit det förut i en tråd där man skulle skriva kändisar man ”träffat”, men jag har faktiskt stött på kronprinsessan på Ica på östermalm. Det var dock innan hon fick barn.

  Jag vill ta bort sociala medier men fan vad svårt det är. Alla kontakter finns ju på sociala medier.

   Håller med! Önskar ibland att det bara fanns samtal, sms och mejl, och att man i första hand höll kontakten med folk i verkligheten. Väljer man bort sociala medier idag blir man nästan oundvikligen isolerad.

   Vad är anledningen till att du vill ta bort sociala medier? Är det att du sitter för mycket framför en skärm så kan du ta bort apparna från telefonen och bara kolla på datorn 🙂

   Du kan ju använda det bara för kontakt med de du vill ha kontakt med

   Sociala medier är även youtube, bloggar osv ?

   Börja med att begränsa tiderna för olika appar med t ex stayfree, så du bara hinner det du verkligen vill göra innan du blir blockad!

   Ta bort apparna så att du måste in via webbläsaren. Gjorde att jag typ aldrig kollar Facebook längre.

  Nån som har erfarenhet av att ta bolån från sbab? Eller kan ge råd kring att köpa nu?

  Bor idag tillsammans med sambo+ ettåring i en dyr hyresrätt, en trea. Bor i en förort till Stockholm i en nyproducerad hyresrätt eftersom ingen av oss kommer härifrån fick vi endast tag på en dyr hyresrätt. Vi betalar i dagsläget 14tusen i hyra. Har lite sparat och skulle kunna ta lån för att köpa bostadsrätt. Ser att sbab lånar resten om man har 5% i kontantinsats. Enligt deras kalkyl innebär det nästan samma månadskostnad som vi betalar i hyra om vi köper en 4a i vårt område. Vi har fasta jobb, ca 75000 tillsammans i bruttolön och bara studielån, vore kul att skaffa ett till barn inom snar framtid och tänker att vi skulle bo i denna 4a de kommande 10+ åren.

  MEN är det här super dumt? Min uppfattning var att man måste äga minst 20% i kontantinsats och vet inte hur vi ska lyckas med det när hyran är så hög. Mina föräldrar är inte i livet längre och svärföräldrarna varken kommer från Sverige eller bor här, känner inte att vi har nån att bolla med.

   Gillar inte dem alls. Får inte tag på dem via kundservice alls. Vi har Nordea och är så nöjda! Låga räntor med:)

    Vi har SBAB och är jättenöjda! Vid hetsiga budgivningar är dom för långsamma men som marknaden är ju så är det ju inte ett problem. 🙂 rekommenderar!

   Prata direkt med banken. Boka ett möte. De kan hjälpa er att räkna, och kommer inte att låna ut till er om de inte tror att ni kan betala tillbaka (och klara en ordentlig räntehöjning).

   Jag fick lånelöfte och sen då lån, när jag var 25 med sbab, de var de enda som typ ville låna till mig då. Jag hade då 15 % kontantinsats, har köpt en ny lägenhet sedan dess och har fortfarande sbab, är nöjd. Inget krångel, ställde många dumma i början och fick svar på de. Även nu när jag flyttade, har ganska höga lån, en bra bit över 2 miljoner, dock lagt 25 % kontant så kan inte säga nått om de, men känner de litat på mig och varit tydliga.

   Dom kan luras. Vi hade lånelöfte och när vi väl hittade en lägenhet så ville dom ej låna ut pengar till lägenheten pga föreningen. Vet ej hur vanligt detta är men man kan ju ha det i åtanke.

    Det är väl inte att luras?! Förmodligen var det väl något med föreningen som gjorde att situationen ändrades

    säker på att de lurades och att den lägenhet ni valt inte kvalade in på kraven de har?
    Det är viktigt att läsa vilka krav de har för lån.

     Tänker snarare tvärtom – de lurades inte de räddade er från ett dåligt köp!

     Att banken säger nej till en lägenhet borde vara tillräckligt för vem som helst att säga tack men nej tack

      Ja absolut! Men menar mer att bara för att man tror att man får lånelöfte så innebär de inte alltid att så är fallet. Liten heads up

       Tror snarare ni inte förstått innebörden av ett lånelöfte.
       Det är ingen garanti på att ni får låna 🙂 så nej, de luras inte

      Ok så ingen ska köpa en ny bostadsrätt? Vi nekades lån av SBAB då föreningen var för ny. Ingen annan storbank hade något att invända.

      Och nä de lurades inte, de bara sa att vi såklart skulle få låna, ända tills vi satt i bilen på väg till kontraktskrivning, då ringde de och sa att vi inte fick lånet. Fick senare höra att många av grannarna haft samma problem så förstår inte varför de inte sa nej direkt.

   Väldigt nöjd med SBAB.

   MEN är det dumt att ta så stort lån? Känns som vi alltid ändå kommer ha dyra utgifter kring just boende, är inte då bättre med bostadsrätt?

    Jag svarade förra veckan också; Jag ser två primära risker med det; 1. Inlåsningseffekt och i allra värsta fall att ni blir tvungen att sälja lägenheten men fortfarande är skyldig banken pengar. Säg att något händer om ett par år som verkligen tvingar er att sälja, när bostaden med hög sannolikhet har gått ner i värde (alla storbanker förutspår nedgång) – det finns då hög risk att ni förlorar allt ni gett i kontantinsats och fortsättningsvis är belånade för en bostad ni inte längre äger. 2. Att ni behöver betala mer för lånet (dvs högre ränta) eftersom ni är mindre kapitalstarka och därmed en större risk för banken. Detta tar ju banken ställning till men tyvärr kapitaliserar de på den risken. I och med att räntorna såklart baseras på lånets storlek betalar ni även mer i ränta i absoluta belopp än om er belåningsgrad varit lägre för samma objekt. Just nu finns det stor sannolikhet att styrräntan ökar 1 till 2% under det kommande året. 2% på exv 3 miljoner är ju 60k, alltså 5k mer i månaden utöver det ni skulle betala i ränta i dagsläget. Redan nästa tisdag lär den skärpas markant.

    Sen kan det ju vara värt det i er situation i vilket fall. Dock värt att tänka på att bostadsmarknaden är volatil för tillfället så det blir extra viktigt att ta höjd för att bostaden eventuellt sjunker i värde eller att era månatliga kostnader blir högre.

     Hatten av för otroligt gediget och kunnigt svar. Fastnade igår av ngn anledning i att läsa om avhandlingar odyl om fastighetskraschen i början på 90-talet. Nu såg ju utlåning av bankerna, räntan, krediter osv helt annorlunda ut då, med fast växelkurs och man vidtog ju åtgärder efter det, ändå går vi som ett tåg på räls mot liknande scenario vad det verkar, skillnaden är väl den att många fler äger sina lägenheter privat idag än då, där det var de stora fastighetspamparns som drabbades hårdast och blev helt utblottade, även fast huspriserna då sjönk dramatiskt för privatpersoner oxå givetvis. Vad tror du, om historien upprepar sig, är vi bättre rustade och kan korrigera? Den typ av pampar som fanns då, typ Penser & co, känns inte som det finns i lika stor utsträckning idag, så ist drabbar det kanske på bred front mot privatpersoners boenden och om man på det skulle införa marknadshyror, så undrar man lite hur boendesituationen i Sverige kommer se ut.

   Jag fick lånelöfte av SBAB. Sen strax efter så fick jag inte alls lån av dom. Skulle aldrig rekommendera den banken till någon. Vet bara folk bland mina vänner och familj som varit så missnöjda att de bytt därifrån.

  Vad är det mest provocerande du läst här på öppet spår kommentarsfält?

   Folk som är elaka mot någon som har det kämpigt. Minns inte exakt vad det var men någon ensamstående mamma som fick elaka kommentarer för att hon behövde lite stöd. Otroligt otrevligt.

    Mm har man barn och går igenom något svårt så får man höra att ”man valt det själv!”.

    Hon som ville lämna på förskolan under sommaren då hon själv hade semester ?

   Finns mycket, men rent spontant folk som rättfärdigar otrohet.

   Var en som sjukanmälde sig för egentid. Tyckte att företaget ändå utnyttjar en så man kunde ta en strödag här och var. Rättfärdigade det med att det handlade om den psykiska hälsan och väääääldigt många tyckte det var okej att göra så.
   Vilket provocerar mig som inte utnyttjar systemet utan nyttjar det endast när det verkligen krävs. Typ maginfluensa osv.

    Håller med. Har helt sinnesrubbad migrän då jag bara kan ligga på sida i ett mörkt badrum och kräkas. Hatar när folk lite slappt säger att de har migrän för att de inte pallar jobba, det urholkar sjukdomen totalt för mig når jag meddelar detsamma. Då möts man istället av en lätt misstänksamhet och ba ”’mm tråkigt, krya på dig”

     Men gud vad sjukt, vilka smutsiga människor som ljuger och gör så! Tänk att va deras kollegor, jävla slappisar.

    och så får du också ut hela lönen vid månadens slut. Man är ju knappast ägd av sin arbetsgivare eller?

     Hur menar du? Bara för att man inte är ägd så ska man väl jobba om man kan, man har en förpliktelse när man accepterar en anställning.
     Säger inget om att sjukanmäla sig för psykisk ohälsa men reagerar på din kommentar, får inte ihop den?

      Du jobbar hela månaden och får ut hela lönen. Nån annan sjukat sig och får därmed betala det med lägre lön vid månadens slut.

       Om man måste jobba varje dag fast man inte vill är man ju livegen, och det känner inte jag att jag vill acceptera. Jag går till arbetet för att ta emot en lön, och väljer jag att inte gå till arbetet får jag ingen lön. Enkel matematik.

        Då får du väl jobba deltid då? Eller timmar. När man tar ett jobb accepterar man ju premisserna. Dessutom jobbar man inte varje dag,, man är ju ledig helger (eller andra dagar beroende på jobb).
        Vaddå får ingen lön, du får ju 80% i sjuklön?

       Men man får ut 80% av lönen de dagarna! Det kostar arbetsgivaren mycket mer än du förlorar. Det ska inte användas som semester, det är inte ett eget val man kan göra. Herregud.

    Kanske för egentid var ett dåligt argument. Men om man någon gång känner att jobbet är övermäktigt och man behöver komma från en dag för att inte krascha, då är det väl ändå okej. Kan ju vara så att personen o övrigt inte haft ngn frånvaro

  Jag fyller 23 år imorgon och har inga vänner så jag vet verkligen inte hur jag ska göra för att få dagen att kännas speciell? Har ni tips? Låter så sorgligt men är inte så ledsen faktiskt haha. Har levt med social ångest länge och har inte haft motivationen till att förändra min situation så kan verkligen inte klaga att jag är ensam på min födelsedag men vill ändå att dagen ska kännas speciell

   Kanske ge dig själv en fin present, äta gott eller göra något extra kul?

   unna dig något till dig själv, vad det än må vara!

   Kanske äta en god frukost, ta på dig kläder du gillar, ta en promenad i solen (om det är sol). Sen gå och handla den mat du gillar bäst och äta den till din favoritfilm. Grattis i förskott!

   Vad mår du bra av och vidgör dig lycklig? Unna dig det

   Vad jobbigt att behöva känna så! ? Kan du inte försöka hitta småsaker som kan förgylla dagen? Behöver oftast inte vara så storslagna grejer. Så är det oftast för mig i alla fall.

   Exempelvis börja dagen med en varm dusch/bad, tända ljus och ta en kopp te/kaffe framför tvn, unna dig något du länge velat ha (om du har råd såklart), kanske köpa hem god mat, snacks/godis som du tycker om och kolla på massa bra filmer! ❤️ Vet inte vilken stad du bor i, men museum är alltid trevligt, eller turista i sin egen stad! Kanske sätta dig på ett café med lite folk, ta med en bra bok eller en bra podd i hörlurarna (vet inte hur pass svår din social ångest är) Har du familj du kan ringa till?

   I all fall – stort grattis i förskott och jag hoppas att du lyckas hitta små ljusglimtar som förgyller din dag lite iaf! ❤️?

   Hrattis ha en fin dag. ???

    Grattis skulle det stå sorry!

   Grattis på födelsedagen!! ?
   Hoppas att du trots allt får en fin dag! ?

   Stort grattis på din födelsedag ??

   Grattis på födelsedagen!

  Jag funderar på det här med bonus-mor-och-farförälder. Hur tänker ni att en sådan bör vara/agera?
  Vad lägger ni för värdering i ordet ”bonus” här?
  För mig är det ett ord som innebär förpliktelser. Vill jag vara en ”bonus”, ska det också vara en bonus för barnet att ha mig i sitt liv, alltså inte bara ett ord jag slänger mig med.

   Mitt barns bonusfarmor och farfar är ju en bonus iform av extra personer i mitt barns liv. Att dom kallas för bonus betyder ju inget mer än just det. Det är väl mer hur man väljer att benämna bonusarna?

    Menar du att det bara är ett ord för dig och inga viktiga personer i ditt barns liv?

     Såklart hon menar det, vad menar du? Ordet bonus är just ett ord och inte synonymt med levande viktiga personer. Känns som att du blandar ihop semantik med verkligheten här.

      Jag skrev vad jag menade i min trådstart. Vad du menar är dock oklart.

   Jag har en bonusmamma och en bonuspappa.
   Skulle väl egentligen då kanske kall min mammas man för just det, mammas man. Han är världens snällaste människa. Men ser inte han som min extrapappa, utan min lillebrors pappa.
   Är dock väldigt glad att mina föräldrar är omgifta med så fina människor, som aldrig särskiljt mig på något sätt för jag inte är deras.

   Min bonusmamma är verkligen definition av bonus. Har en väldigt fin och bra mamma, men min bonusmamma har alltid funnits där för mig på ett sätt jag bara kunnat drömma om.
   Så tacksam för denna relation.

    Vad fint de låter med bonusmamman(jag förstår dock att du också uppskattar din mammas man, fast på et annat sätt). Det är så jag vill se det också.

   Mina barns bonusmorfar kallas rätt och slätt morfar men är definitivt en bonus eftersom de annars inte skulle ha någon morfar då min pappa gick bort när jag var barn. Jag har dock aldrig sett honom som en bonuspappa, vi har aldrig bott ihop och har en vänskaplig relation, inte en förälder-barn-relation. Men då älskar han också barn och är världens finaste när han leker med mina ❤️

    Underbart med sådana människor i sitt liv! Mina barns morfar är också precis sån. Han är en bonus, men kallas Morfar, då det är han som axlat den rollen med bravur.

  Alltså jag har absolut panik just nu jag tackat ja och skrivit ett kontrakt till en ny lägenhet, på hemsidan så stod det att nya lägenheten var tillgänglig den 7 november och tillträdde den 1 december. Jag förstår att man betalar en månad i förväg men nu låter det ju som att jag ska alltså betala en faktura i oktober månad för november jag fattar ingenting. Jag ska alltså betala för 2 hyror i 2 månader eller har jag fullständigt tappat det och missförstått allting, begriper någon det här.

   Varför kan du inte fråga hyresvärden?

    Jag upptäckte det här nu och hyresvärden jobbar inte helger.

     Så vänta till måndag ?‍♀️

   Vad står det på hyreskontraktet?

    I hyreskontraktet står det hyrestid: Från och med den 2022-12-01

     Då ska du betala för december, troligen i november.

     När jag flyttade in i en nybyggd lägenhet fick jag flytta in 14 dagar tidigare utan att betala för den månaden. Detta för att det blir kaos om alla hyresgäster ska flytta in i huset samma dag (med hissar, flyttbilar etc). Om det står hyrestid 2022-12-01 så kan jag inte se varför du skulle betala för november?

   Vad står det på kontraktet?

   Kan det vara så att en hyra skall betalas i förväg som en slags deposition?!
   Men avvakta till måndag och fråga dem då

   Jag hade en chat konversation med en kundservice för några veckor sedan och hen svarade: ” Du betalar för månaden som du kommer. Om du får lägenheten den 1 december ska du ha en hyresavi med förfallodatum 2022- 11-31″ Jag har gått ut i från det sen jag skrev kontraktet, att jag ska betala en faktura i november för december månad.
   Men hyresvärden skickade mail att jag har Utkvittering av nycklar 1 november och Inflyttningsdag: 5 november. Så jag kommer att betala en hyra för tidigt eller?!

    har du sagt ja till/pratat om tidigare tillträde? Som jag förstod det var lägenheten tillgänglig tidigare än tillträdet, men tillträdet 1 dec?

     Jag har aldrig pratat om något tidigare tillträde till hyresvärden för enligt kontraktet står det att jag har tillträde den 1 december, och jag har gått utifrån det. Det är också en nybyggd lägenhet.

   Vad står det för datum på kontraktet som du har skrivit på..?
   Jag tolkar det som att nuvarande hyresgäst har sagt upp lägenheten tills den sista november och att tillträde är den 1 december. Nuvarande hyresgäst kan dock flytta ut tidigare så att den är tillgänglig tidigare om man nu skulle vilja det. Det enda som är viktigt är vad det står i kontraktet.

    Det är en nybyggd lägenhet.

     Samma sak gäller. Tillträde kan vara 1 december men den är tillgänglig från ett tidigare datum.

      Om det står 1/12 i kontraktet är det då du kommer få flytta in.

       Jag har trott det också men det mailet som jag fick av min hyresvärd står det: Utkvittering av nycklar 1 november och Inflyttningsdag: 5 november även om det står tillträde den 1 december i kontraktet. Jag fattar ingenting.

        Du måste nog ringa och fråga verkar blivit missförstånd

        Om du aldrig skrivit på något kontakt eller gått någon överenskommelse om tidigare tillträde än 1 dec kan de hur som helst inte kräva dig på någon hyra tidigare än så, utan då kan du ju tacka nej. Man kan inte bara ensidigt ändra en överenskommelse.

  Om man önskar åka uppåt i landet där det finns mer snö än i Stockholm på jullovet,
  fast utan skidåkning. Har ni något ställe som ni rekommenderar som är uppåt landet? ?

   Storlien.

   Tällberg ,Dalarna . Snö och röda stugor. Ligger även ”nära” Mora och tomteland ☺️

    Tack för tips ?

    Nu längtar man nästan lite till vintern ☃️ Bara lite ☺️

     Jaa, snö och krispig luft! Brukar vilja ha brittsommar, men känner mig oerhört klar med denna sommar nu.

  Hej alla! Jag undrar om nån annan har en partner som väldigt odiskret kollar in andra tjejer? Jag har varit tillsammans med min sambo i drygt tre år nu, vi har en ettåring ihop och nu har jag börjat märka hur han konstant kollar in andra tjejer, trots att han sitter/går bredvid mig. Mår gansks dåligt över detta. Fattar ju att jag inte är snyggast i världen, det är inte det, men jag har fått dålig självkänsla och har börjat undvika gå till folktäta platser tillsammans med honom för det sårar mig så mycket och jag orkar inte känna så. Har ni erfarenheter, tips? Var snälla, är ganska skör just nu.

   Har du pratat med honom om det?

   Min sambo gör/gjorde så också, och vet du? Jag konfronterade honom. Hans förklaring var att han är en ”stirrig” person och att han tittar på människor oavsett kön. Jag iakttog honom därefter och märkte att det var så, och på något sätt kunde det lugna mig lite.. med det sagt tycker jag ändå inte att det är ok och har pratat med honom om hur det får mig att känna. Det är ett beteende som upphört nu. Kanske kan det hjälpa att du pratar med din sambo? Att titta betyder inte per automatik ”wow vad snygg hon är” och jag tror att om du själv tänker på hur du tittar/spanar folk på gatan så gör du inte alltid det för att personen är snygg.

   Känns som denna fråga har varit förut i ÖS och då var det iaf flera partners som också berättade att sin andra hälft gjorde så. (Har jag för mig)

   Japp. Min sambo gjorde så. Alltså varje gång. Jag blev jätteledsen och kände mig så ful och bitter haha… alltså ibland kunde han t o m vända sig om?? En dag fick jag nog och sa ”vet du, det sårar mig väldigt mycket när du tittar in andra tjejer när vi är ute på stan sådär indiskret. Det känns respektlöst när vi går tillsammans. Kan jag be dig att vara diskret eller inte göra det alls när vi är ute tillsammans? Hur skulle du känna om jag spanade in killar sådär när vi går ihop?” Nu parafraserar jag men typ så sa jag. Var lugn och saklig och markera en tydlig gräns – bara du vet vad som är okej för dig och inte.

   Efter det slutade han. Tror inte han tänkte på det alls, men killar……. ??

   Kan du försöka en annan approach? Typ stirra ”med honom”? Vet att det kanske låter konstigt, men om det går förbi en tjej med stora bröst och urringning kan jag kommentera ”woaaah, såg du tjejen med superbrösten?” och han svarar kanske ”ja, hur håller dom sig ens uppe?! Måste man ha en super-bh eller hur funkar det?” och så blir det mer en rolig grej än att jag ska känna mig osäker. (Han är bekväm med att jag kommenterar snygga killar också)

   Säg till honom att sluta när ni är ute tillsammans.

  Jag skrev om det här för några månader sen, men vill ta upp det igen för jag har tänkt på det så länge nu.

  När jag var 17 tappade jag oskulden till en kille som hade s*x med mig på en fest. Jag var däckad och kunde inte röra mig eller prata. Jag låg ensam i ett rum. Jag är ganska säker på att jag hade visat samtycke om jag kunde röra mig/prata, för mina vänner fick mig må skit över att vara oskuld vid 17 års ålder. Det var liksom supersent enligt dem. De låg runt hela tiden, så jag kände press. Så jag ville bara bli av med den och hade nog gett honom samtycke ändå, inte för han var attraktiv (raka motsatsen) eller något annat än att jag ville bli av med oskulden.

  Vad tycker ni om hela situationen? Jag känner mig så förvirrad. Var det rätt eller fel? Vad ska jag känna/tycka? Allt är snurrigt. Ps jag är 24 idag.

   Kan du varken röra dig eller prata så kan du inte heller ge samtycke. Fyfan vilka rövhål till vänner, hoppas du har bättre kompisar idag!

    Men OM jag kunde, hade jag nog gett samtycke. Men han sket förvisso i det. Alla skrattade utanför dörren (hemmafest, från en mindre stad) och sa ”gå inte in där, x & x har s*x” jag skämdes så mycket. Och efteråt skrek några killar utifrån hur det var att ligga med en turk. Jag har rötter från mellanöstern. Jag var bara så himla ledsen och kände så mycket skam. Men vet inte om jag får tycka synd om mig själv eftersom jag hade nog gett samtycke OM jag kunde.

     Eftersom du fortfarande uppenbarligen funderar mycket på det efter flera år så känns det nog inte så bra ändå..?

      Jag kan inte lägga det bakom mig för jag inte kommit fram till en slutsats I guess.

       Du blev våldtagen.

        ?

       Du har kommit fram till en slutsats men vill inte erkänna det för dig själv vilket jag förstår. Hur hemskt det än är så blev du utsatt för en våldtäkt.
       Jag tycker att du ska gå och prata med någon och gå till botten med dina tankar och känslor kring det här. ❤️

     Fast det spelar väl ingen roll vad du hade gjort i en annan situation (med samtycke alltså). Utgå från vad som verkligen hände.

     Men se situationen för vad som har hänt, inget OM jag kunde. Du kunde varken röra dig eller prata = inget samtycke.

     Du hade fått tycka synd om dig själv även om du visat samtycke. Du ville inte ha sex men blev tvingad, du kunde i detta fall inte göra fysiskt motstånd, men hade du haft det möjligheten låter det som att du inte kunnat göra motstånd rent psykiskt. Du har all rätt att känna dig kränkt, utnyttjad och illa behandlad av den killen, dina vänner och alla idioter på festen och det vore nog bra om du kunde gå och prata om detta med någon.

   Vilken jobbig situation. Det låter ju inte direkt som en positiv upplevelse?

   Att han gjorde så mot dig som varken kunde röra dig eller prata säger väl allt. Han gjorde fel.

   Det spelar ingen roll om du eventuellt hade gett samtycke eller ej. I en situation där en person har sex med en annan person som är snudd på medvetslös räknas det som våldtäkt. Det gäller liksom i en relation också, om man ska göra en liknelse. Kommer en man hem till sin fru och har sex med henne medans hon sover är det absolut inte ett okej beteende, även om det är en person hon kontinuerligt ger samtycke till.

   Tror du skulle behöva gå iväg och prata med någon. Detta du varit med om, är inte ok. Låter som våldtäkt.
   ❤️?

   Jag har varit med om liknande. Det va dock en person jag sannolikt inte skulle gett samtycke till, va 16; inte oskuld dock men upo över öronen förälskad i ngn jag träffade.
   Det tog mig 4 år att förstå att jqg hade blivit utsatt för en våldtäkt. Kände mig så äcklig och smutsig efteråt, där och då började ett mönster av självdestruktivt sex och tillfälliga relationer.
   Jag tycker inte det spelar ngn roll vad du skulle ha gjort om du inte varit medvetslös. Personen som gjorde det kan ju omöjligt ha vetat det.
   Jag är ledsen att detta hände dig, du gjorde absolut inget fel.

   I brottsbalkens 6 kapitel 1 paragraf, pt 2, framkommer det att ”…gärningsmannen otillbörligt utnyttjar att personen på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan … eller annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation”. Alltså: om killen utnyttjade att du var alloholpåverkad och eventuellt i kombination med andra omständigheter inte kunde avge ett giltigt samtycke så är det våldtäkt (med friskrivning för att samtyckeslagstifrningen inte thade trätt i kraft när det hände).

   Mitt tips är
   – ta kontakt med en advokat/jurist som brukar vara målsägandebiträde i brottmål, de kan hjälpa dig om det är så att du vill polisanmäla, och
   – ta kontakt med en psykolog oavsett polisanmälan eller ej. Det känns som att du bär på myclet inom dig som du behöver hjälp med att bearbeta.❤️

    Skittråkigt svar men är hon 24 idag är det nog rätt poänglöst försöka sig på en polisanmälan. Klart man kan försöka men man får nog tyvärr också vara realist nog att tänka att det blir svårt hitta bevisning. Sen får man komma ihåg att samtyckeslagen inte går att tillämpa retroaktivt utan att domstolen måste använda den lag som var tillämplig när det skedde. Men ledsen för den negativa kommentaren, moraliskt är det givetvis helt fel.

     Att ha sex med en avdäckad person var dock i allra högsta grad att betrakta som våldtäkt även innan samtyckeslagen.

   Det är solklart en våldtäkt. Tänkt dig att du själv skulle hitta en näst intill medvetslös snubbe i ett rum och börja ha sex med honom. Skulle det vara mindre fel, bara för att det i efterhand visar sig att han nog skulle ha gett samtycke? Det spelar ingen roll.

   Man tappar inte oskulden. Man förlorar den.

  Lovisa Barkman!! Hur har hon råd med så dyr livsstil? Varför är hon och Beatrice Forsell inte vänner längre? Varför har hon ingen relation till sin familj?

   Dyr livsstil har väl med hennes kille att göra. Vet inte så mycket mer om henne än att hon är väldigt otrevlig när man skriver DM till henne haha

    Haha hon blockade min kompis när hon rättade Lovisa över något helt sinnessjukt foliehatt-aktigt hon skrivit om typ förkylningar eller vad det var i sina stories haha…

   För Beatrice är en otroligt trevlig och jordnära person medans Lovisa fick hybris ? Bea och hennes mamma har köpt fika på mitt jobb flera gånger och är så mysiga och verkar ha en så bra relation.

    Vad jobbar Bea med nu? Är hon tekniskt sett bloggare eller inte?
    Dem var BFF för ett år sen till att inte ens följa varandra längre. Vad kan ha hänt? Och vem är Alva som hon bara är vän med nu?

   Något jag tänkt på de senaste månaderna- har hon gjort brösten? De ser typ större ut haha

    Jaaa tror hon gjorde dem nån gång strax innan Covid. Verkar ej ha gått ut med det, men med tanke på hur mycket hon tränar och hur liten hon är så är den storleken nästan otänkbar utan hjälp.

  är Marcus hägg en skön trevlig snubbe el inte? han verkar känd som Dj stämmer det?

   Kan väl bara de som känner honom svara på? ? inte folk som följer honom på sociala medier

   Varförundrar du? För han har och Jelena har gjort slut?

    Åh nej inte Jelena igen!

    Ge det några dagar, dom är snart tillsammans igen.

  Insidan av halskrage på dunjacka är missfärgad av vita svettfläckar. Går det att få bort eller är eet helt kört? Hur gör man om man inte kan/vill tvätta dunjacka i maskin, nåt mirakel mot just den här sortens fläckar?

   Kemtvätt?

   Wipes? ?

   Mot sminkfläckar funkar yes diskmedel, vatten och bakpulver. Kanske samma för dina fläckar?

   Tror ananasjuice funkar! Det bryter mer proteiner i svettfläckarna tror jag. Färskpressad då, inte färdig juice.

   Mirakletär alcogel på bomullsrondell tro det eller ej, gör det efter varje vinter.

  Att kommentera så är ju ändå att visa sitt stöd tänker jag. Men de som kommenterar utan att ha varit i samma sits eller inte känner familjen tycker jag är så konstiga. Varför skulle mamman bry sig av att Gunilla 54 skriver ”vilken härlig unge hon verkade vara ❤️”.
  Har heller aldrig fattat det där med att dela andra konton i stories, än mindre återdela igen på sin egen. Det är så märkligt.

  Jag följer ingen av de du nämner men tror inte de är så fula att de använder sina barns död för trafik på det sättet. Förmodligen vill de visa värme och sympati.

  Jag tror att de skriver så för att ge tröst.

  Hej!!
  Jag hoppas egentligen inte att någon känner igen sig i denna frågan men har någon av er fått mycket magbesvär på grund av sitt psykiska mående. Jag har så mycket smärtor, alla prover ser bra ut så nu börjar jag tro att mitt psyke får igång detta. Har helt plötsligt fått panik av att lämna hemmet. Jag går under snart.

   Ja du kan få psykosomatiska sjukdomar vilket innebär magvärk och huvudvärk till exempel. Det framkallar du själv av till exempel stress och oro. Prata med någon – 20 minuter online hjälper! ❤️

   Stress kan ställa till mycket oreda i kroppen, så det kan absolut vara stressrelaterat. Kände mest att jag ville skicka dig en varm kram och hoppas att det snart blir bättre med magen. Hoppas du har någon du kan vända dig till? ❤??

   Yes, stress och oro får min mage ur balans. Blir orolig i magen, har ont.

   Jättesent svar men kanske du ser det. Jag har och har haft samma problem i flera år. Trodde från början att jag hade någon sjukdom, har undersökt allt inkl gjort gastroskopi och endoskopi, inget fysiskt fel på mig. Till slut gick det så långt att jag verkligen inte vågade mig ur huset. Var sjukskriven 5 veckor och påbörjade kbt hos en inte så hjälpsam psykoterapeut tyvärr. Hennes stil var ungefär ”det är bara att gå ut” vilket inte hjälpte ett dugg. Sen kom pandemin och jag fick två år hemma (bor utomlands med strikta covid-regler) och mådde prima. Sen kom livet igång igen och here we go, samma problem uppdagades. Vet inte hur många grejer jag ställt in pga ”magproblem” som lett till panik. Har påbörjat ny terapi med en fantastisk psykolog och har börjat medicinera med antidepressiva mot GAD och känner att det finns ljus i slutet på tunneln. Så mitt råd är sök hjälp! Man ska inte behöva ha det så och det finns hjälp att få! Psyket kan absolut trigga igång de mest märkliga fysiska symptom och sen blir det en ond cirkel av det.

  Vilken Ebba?

   Ett barn som hade cancer och var med hos Ellas hjältar

  Någon med barn som flyttat ganska långt bort från sin stad, och lämnat föräldrar och vänner? Hur kändes det? Jag känner mig ok med att pendla till jobbet, men närheten till föräldrarna och avlastningen med barnen har ju varit guld hittills. Att dessutom flytta från en storstad till mindre stad utan allt nära känns bakvänt i huvudet. Samtidigt får vi det där vi önskat oss med fint hus, trädgård, natur och så vidare.

   Ska du börja pendla till jobbet i och med flytten eller ska du sluta pendla då?

    Börja pendla, ca 30min med regionaltåg.

     Det där var väl inte långt?

      Pendlingen är jag som sagt ok med.

      Geografiskt blir det desto längre bort än vad vi har idag med gångavstånd till föräldrar som bara kan komma över om det skulle vara något. Det blir också en omställning att flytta från en storstad till ett ställe som inte ens har ett centrum.
      Det var det jag önskade erfarenheter av.

  Jag tyckte det var lite magstarkt när de la ut bilder på henne när hon var död. Bilder där de lagt i ordning henne med blommor vid fötterna. Bild på hennes fötter med ballerinaskor inför begravningen. Jag har full förståelse för att de befinner sig i det värsta tänkbara scenariot och att man kanske inte handlar så rationellt pga chocken och sorgen. Men det kunde inte låta bli att vända sig i magen lite.

   Jag håller med. Tänker också på bilden i färg på barnets hand. Så tydligt att det var en död människa. Något annat Jag tänkt är hur föräldern orkat hålla stilen i sitt flöde. Alla bilder är vita/beige/bruna/svarta färger. T.o.m. allas kläder. Alla reagerar vi olika…när min närstående gick bort fanns det inte på kartan att lägga upp bilder på IG. Men det kanske finns en press att leverera när man får 10k följare över natten.

    Jag tycker det var oerhört vackra och berörande bilder. Varför ska det vara annorlunda med en bild på en hand som tillhör en levande kropp eller en hand som tillhör en kropp vars hjärta inte slår längre? Döden är helt naturlig (i lilla Ebbas fall kom den dock alldeles för tidigt) och något som bör pratas mer öppet om.

     Man lägger väl inte upp bilder på döda? Nån gräns får väl finnas. Osmakligt och störande.

      Usch vilken elak kommentar!

       Hur är det elakt? Vem vill se döda människor i sociala medier??

    Fy vilken oempatisk elak människa du verkar vara. Fy! Självklart har hon rätt att lägga upp bilder på sitt älskade barn.

     Är du på riktigt? Man får fan inte skymta en bröstvårta men lik är ok? Usch.

   Men herregud människan sörjer sitt barn. Finns INGET logiskt tänkande för henne just nu. Hon gör det hon behöver göra för att ta sig igenom en fruktansvärd situation.
   Innan ni har varit i hennes situation så ska ni inte döma henne.

    Jag instämmer. Ngn efterfrågade tidigare i tråden den elakaste kommentaren man läst härinne, tror just jag läst den precis faktiskt..att ifrågasätta en sörjande mammas val av kläder el färger på bilder och att det skulle ha ngt att göra med antalet följare, blir fasen illamående alltså.

     Ja fyfan man kan hålla såna tankar för sig själv. Vidrigt att spekulera i.

     Håller med om att jag aldrig sett en elakare kommentar. Folk härinne är verkligen ondskefulla, hoppas ni som skrev detta skäms. Den mamman älskar sin dotter otroligt mycket och ingen av oss kan föreställa sig vad hon går igenom. Ebba hade världens finaste mamma och jag tycker hon visar sin kärlek på ett otroligt sätt ❤️

  Vad tror ni egentligen hände mellan Moa och foliehattarna? Har så svårt att tro att de bara drog utan förvarning pga att de ”inte trivdes?” Och allt detta medan Moa var utomlands…

   kronofogden kom efter dom kanske. Foliehattarna verkar ha skulder. Solomon såg väldigt ledsen/orolig ut i deras senaste video.

   Solomon är ju även dömd, har besöksförbud mot hans ex och deras gemensamma barn. Vilket många av deras följare inte vet.

   I Moas senaste vlogg nämner hon flertalet gånger att hon vill prata med dom och lösa saker. Tror inte det kom jätte oväntat för henne. Antagligen finns det något problem.

   Förvånas dock över att Moa inte skrivit något typ av avtal med Foliehattarna samt att hon klagade på ekonomin och gården som om hon förväntar sig att hon skulle ha Foliehattarna som inneboende resten av sitt liv?

    Tror hon syftar på att rusta för vintern, bunkra ved, bära in ved tex. Kanske täta fönstrena? Stötta upp taken i uthusen och annat som kan behöva fixas innan vintern.
    Eller ordna eget wi-fi innan de flyttar.

   Låter helt osannolikt att det skulle kastas kött på deras entre utan att Moa skulle ta upp det på sina kanaler. Solomon har inte varit folkbokförd på adressen där de bott för att undkomma kronofogden.

    Klarar förövrigt inte av dessa personer, så skönt att de flyttat. Solomon är så obehaglig, väldigt manisk hela tiden.
    Kände redan under tiden de letade hus att ju längre tiden gick utan att de hittade nått var det bästa för Moa.. då det aldrig kändes som en bra ide utifrån vad jag sett på deras kanaler.

   Det är väldigt rörigt alltihop, men finns nog två sidor av myntet.
   Tror att Mel och Sol har stört sig på att Moa pikat dem i sina videos särskilt under sommaren, att de flytt gården, rest runt och ”lämnat” Moa själv med alla sysslor, vilket vänt en del emot foliehattarna. Bådar väl inte jättegott för samboskapet eller vänskapen?

    Det handlar nog mest om förväntningarna. Lät som innan de flyttade ihop att de skulle leva ihop på gården och hjälpas åt ihop med alla sysslor och odlingar. Vilket uteblivit då de knappt varit på gården.
    Ärligt, vem lämnar bajsblöjor kvar när man reser iväg?

  Om du var tvungen att bli influencer vad för slags influencer skulle du bli då?

   Diy, friluft eller kanske en av alla dessa som köper sig en buss och åker runt i. Hade då valt att åka runt och vis upp vårt fina land Sverige som potpol mot alla som skall till Spanien och solen

   Lyx-travel-influencer.
   Resa till olika länder och bo på lyxhotell. Självklart skulle jag ta med mig en fotograf som får bo i ett eget standard rum. Hans/hennes jobb är att vara tillgänglig enligt schemat och fotografera, samt redigera bilderna.

   Mammabloggare ?. Skulle dock bli en väldigt dålig sådan då jag absolut inte vill exponera mina barn, men eftersom mitt liv endast handlar om dem just nu vore det svårt att få till nåt annat.

   Friluftsinfluencer som skulle bo på walesiska landsbygden och fota jättemycket, även med en drone.

   Forskarinfluencer, inom fysik & matte!

   tänker barn och ungdomar behöver fler förebilder än os-medaljörer

   Typ som Therese. Lite vloggar, lite videos, inspelat hemifrån.

  1. Ni med svår endometrios och adenomyos som fött barn. Hur lik/olik va förlossningssmärtorna jämfört med er mensvärk?

  2. Vad va ett ”måste” i förlossningsväskan? ?

   Inte i närheten. Att föda barn är något helt annat och hade jag haft en pistol med kula hade jag skjutit mig för att slippa smärtan vid förlossningen . Vedervärdigt och går inte att jämföra även om de pekar åt samma håll.

    Okej. Har hört olika, ska bli väldigt spännande att se sen. Nyfiken på hur andra upplever det 🙂

   1. Har inte endometrios… Men tror att förlossningssmärta och upplevelsen därav är väldigt individuell. Jag tycker det gör fruktansvärt ont men har då fött utan bedövning (vågade inte ens prova lustgas) så får väl skylla mig själv.

   Mitt första barn kom en vecka tidigt och när vi var på semester så hade ingen väska förberedd/med mig. Saknade endast schampo (fanns bara tvål i duschen där) och skor man kan ta på utan att behöva böja sig ner. Rent krasst är väl det enda måstet legitimation..?

   Lycka till med förlossningen, det är utöver att vara helt otroligt fysiskt intensivt (smärtsamt, jobbigt, you name it) också tämligen coolt.

    Jag är van vid mensvärk som strålar ner i benen, runt magen/rygg, svimmar o kräks. Måste ta full dos alvedon/ipren/två sorters morf in? och har fått höra av många läkare att den smärtnivån liknar förlossningssmärtor (utöver när bebisen kommer ut, DET är jag inte van vid ?).

    Jag längtar! ?? Att jag ens blev gravid är ett jäkla mirakel. Är så taggad inför! Har nån månad kvar, har noll rädsla – bara taggad. Känner sån trygghet i att jag känner oändligt många läkare/barnmorskor/ssk/usk på förlossning/gyn. Bland annat min världens bästa endoläkare. Det ger mig trygghet med, att jag har rätt bra koll på den våningen. Sen är ju själva förlossning heeeelt nytt för mig ?

    Jag har gjort en liten lista med vad jag vill ha med. Mest för att inte glömma något viktigt, typ laddare, kläder. Sen bor vi nära sjukhuset så krisar nåt så får han åka hem o hämta ?? Tack så mkt ?

   1: Har endo och varit med om 2 förlossningar. Lidit extremt av min endo hela mitt liv. Skulle säga att mina mensvärkar är både på skala 10 av 10. Skillnaden var att förlossningsvärkarna satte sig enbart i ryggen, mina mensvärkar är mer som ett bälte runt om midjan, lika ont överallt. Förlossningarna varade i 48h/gång med extrema värkar och slutade inte förrän jag tog sterila kvaddlar medans mensvärken minskar av 1 Ipren + 2 Alvedon. Men på en skala gjorde det lika ont
   2: Snacks/godis/dricka. Allt annat finns på BB. En mysig filt till bebis också.

    Ahh okej! Min mensvärk (eller endo och adeno) hjälps med alvedon, ipren, fulldos morf in osv. När jag hört om vänners förlossningar så känns det som att det är liknande smärtor jag är van vid ? Har fått höra från otaliga läkare att min typ av smärtor har uppmätts till liknande förlossningssmärtor. Förutom själva biten när bebisen kommer ut då såklart. Är sjukt taggad på förlossning! Är väldigt nyfiken på hur skillnaden kommer vara (förutom själva biten när bebisen ska ut, den är jag inte van vid haha).

    Återstår att se helt enkelt ☺️ tack för att du delade med dig!

    Och tack för tipsen ?

     Har endo och adeno. Grova smärtor som kräver morfin.
     Fött 2 barn, inte ens i närheten av förlossningssmärtor när endon är 10/10. Tyvärr haha. Du kommer ha extremt mer ont. Men under en kort stund 🙂 vidd endo kan kännas som latensfasen men nej. Inte annars
     Jag har så ont av endo att jag fått åka ambulans men värkar är extremt intensiva. Dock födde jag barn på 45 min sist haha

     Fast va? Läkare har bedömt att dina mensvärkar är som förlossningsvärkar?

     Exakt hur gjordes denna bedömning? Vill väldigt gärna veta.

     You wait and see

     Stort lycka till

     En sak till, ”själva biten när bebisen kommer ut” ?

     Är du på riktigt?

     Det är ju inte som att man har värkar och sen tittar bebisen ut.

     När bebisen kommer ut, då är det över.

     Du känns som att du behöver uppleva en förlossning för att ta ner dig på jorden lite

      Hon menar väl att läkaren säger att menssmärtorna är som värkar, alltså som en förlossning men utan utdrivningsskedet som ju är en annan smärta (i vaginan).

       TACK! Exakt så ☺️

      Och vaddå ta ner på jorden? Varför så irriterad? Tycker det låter fruktansvärt att ha sån mensvärk.

      Eftersom du skriver så idiotiskt så tänker jag inte ens svara dig mer än såhär.

     Som läkare är jag väldigt nyfiken på vad «fulldos morfin» är ??‍♀️

      Skriver inte ut hur min läkare ordinerat mig här. Men som läkare (?) borde du väl ändå förstå vad en full dos av ett preparat betyder? Eller du menar för att jag råkade skriva ihop fulldos? ?

       Nej, tycker hela ditt inlägg verkar som att du på förhand skryter om hur lätt förlossning kommer bli för dig som har endometrios som är så stark att du måste använda «fulldos» morfin. Det finns inget som heter fulldos av morfin, och om det hade varit det så hade ingen fått det för endometrios.

       Min erfarenhet (och forskning) säger att folk som använder morfinpreparat i vardagen har lägre smärttröskel och tacklar de flesta saker sämre.

       Vilket onödigt inlägg

   2. Mobilladdare, badtofflor (kallt och otrevligt att gå i bara strumpor tycker jag + bra att ha på i duschen på bb), sköna kläder att åka hem i för dig och barnet (glöm inte mössa till barnet). Jag uppskattade att ha egen vattenflaska med sugrör med mig och lite snacks ?

    Tack ?

  Jag har en ”kompis” som jag har kul med när vi ses typ en gång i halvåret och som skickar sms ibland om att vi måste ses snart..Sen när jag föreslår en tid då dröjer det DAGAR innan hon svarar. Blir så arg och vill egentligen inte ha med henne att göra. Känns som att det är på hennes villkor om hur och när vi kan ses. Om jag lägger upp något på instagram är det hon som ”gillar” först så det är inte precis som att hon aldrig sitter med mobilen .

   Men du behöver inte vara kompis med henne..

   Finns massor med såna personer och de menar inget illa med att inte svara, de bara glömmer bort

    Man glömmer inte bort det man värdesätter eller prioriterar.

     Ska man prioritera någon man bara ser ett par gånger om året och festar med?

      Hon skrev inget om att festa?

  Hormonspiral

  Ni som har/har haft hormonspiral. Vilka problem har ni stött på? Någon som har upplevt problem med att bli våt? Funderar på om det är spiralens fel ? eller partnerns fel ?

   Min sexlust blev sabbat for life och har aldrig blivit sig likt igen. Upplevde även att jag blev sjukt instabil. Men jag tror att jag är extremt känslig rent generellt också. Tog ut den efter något år för den drev mig nästan till vansinne.

   Nej tvärtom, fick torra slemhinnor av andra preventivmedel, med spiral är det som vanligt. Hade ont ibland och mellanblödningar första halvåret typ men sen väldigt sällan mens. Tyvärr mensvärk igen och instabilt humör vid mens men det är ju inte spiralens fel utan mitt normala, som kommer fram utan det extra östrogenet.

  Jag och min sambo är nyblivna tvåbarnsföräldrar (bebisen är 3 månader och storasyster är 2 år) och vi tjafsar typ VARJE dag just nu. Vi är båda slitna och tar väl ut det på varandra istället för att jobba som ett team. Bebisen är hur snäll som helst men vill ha mycket närhet. Tvååringen är inne i någon fas där hon börjat drömma mardrömmar vilket genererar många uppvak där hon har svårt att somna om på nätterna. Tidigare har vi turats om att ta henne nattetid men nu går det inte. Jag samsover med bebisen som ammar nätterna igenom och kan därför inte göra så mycket för att hjälpa till… (Bebisen är som ett plåster på mig och märker typ direkt jag lämnar sängen). Min sambo har en ny tjänst på jobbet, är stressad och mår dåligt av den avbrutna sömnen. Jag å andra sidan känner mig maktlös som inte kan göra något åt det och så hamnar vi i dåliga cirklar. Min sömn är inte alls störd av amningen, jag sover igenom den så jag känner att jag egentligen har mer energi än honom och vill kunna hjälpa men känns jobbigt att det inte går. Mår inte alls bra av att vi är så här mot varandra och vill bryta det men vet inte hur. Fler som gått eller går igenom samma? ? Vet ju eftersom det är andra barnet att det ändå är en kort tid som det är så här, men vill ju samtidigt inte att vi ska bråka så mycket att det tär på vår relation.

   Skaffa en natt-barnflicka! Ni kan inte ha det såhär. Er relation kommer ta slut om ni inte tar tag i detta.

    Haha what? Finns det? Låter dyrt, inte alla som har råd med sånt. Aldrig hört talas om.

     Du får allt här i livet med hjälp av pengar. Även en nattbarnflicka.

      Taket för RUT-avdraget för barnpassning är 75 000/år. Några nätter får man ju för de pengarna.

       Men då måste man ju lägga 75000 själv? Det är inte som att man får en pott att spendera i RUT-pengar. Man köper en tjänst och får betala 50% av den summan.

   Eller så får han sova i ett eget rum och du med barnen i en stor säng.

    ? om vi ändå hade den möjligheten… Ja alltså jag skulle absolut kunna ta båda barnen någon natt åtminstone för att avlasta honom MEN jag vågar inte samsova med en så liten bebis och en tvååring som rör sig massor på nätterna. Isåfall måste bebisen ligga på ena sidan hela natten (längst bort från syskonet) och jag likaså, blir svårt med amningen att han bara ska amma från ett bröst också.

     Kan din man sova i ett eget rum åtminstone? Han jobbar ju så sömnen är extra viktig för honom. Och ja, jag vet att barn är jobb också men han måste ju sätta maten på bordet.

      Problemet är ju att så fort hon vaknar måste han ju ta henne för jag kan inte lämna bebisen i sängen, då vaknar han och börjar gråta = väcker henne ännu mer. Så dilemmat är ju att någon måste trösta tvååringen när hon vaknar till på nätterna.

       Måste du amma då? Ersättning?

        Ja jag vill helamma just nu i alla fall. Tror heller inte att ersättning kommer att hjälpa så mycket då jag är ganska övertygad om att det mer är närheten som bebisen vill åt snarare än maten.

         Men då kan väl pappan lika gärna ge närhet under natten? Och du gå upp till syskonet.

          Ja fast det är närheten till bröstet han vill ha… Men jag tror inte att det är hunger utan att bröstet är mer som en ”napp”. Han tar napp i vagnen/bilen dagtid men ratar den på nätterna.

      Ja jag känner liknande.. Skulle aldrig palla att jobba med det slags jobb jag har om jag vaknade flera gånger per natt. Stort ansvar för andras liv, behöver vara alert och utvilad.

       Min sambo jobbar inte med ansvar för liv tack och lov ? Men däremot med personalansvar vilket säkert kan vara nog så betungande. Jag förstår att han är sliten och vill verkligen hjälpa till så gott jag kan.

      Skulle aldrig acceptera att den arbetande sambon får ligga och snarka ostört nätterna igenom medan jag roddar två barn ? Men det kanske bara är jag ??‍♀️

       Nä jag håller med. Men nu känns det som att det blivit lite tvärtom. Jag sover gott med bebisen medan han sliter varje natt med tvååringen. Jag önskar att jag kunde dela mig och ta åtminstone några nätter i veckan!

        Förstår ❤️
        Det är tufft. Bolla mellan varandra hur ni skulle kunna underlätta för varandra. Kanske kan sambon lägga sig samtidigt som dottern för att hinna sova nån timme längre innan hon behöver tröst nattetid. Kanske kan sambon (och också du!) ta någon nap på dagtid när han är ledig. Finns det sätt som skulle funka för dottern att snabbt somna om så alla får sova? Typ en extra skvätt varm välling i magen? Den kör vi ofta hemma ?

         Haha ja tyvärr har vi också vällingen kvar, på gott och ont tror jag… Undrar ibland om hon vaknar för vällingen. Men samtidigt finns inte orken för sambon just nu att vänja av den. Det skulle vi såklart gjort tidigare, men det är lätt att vara efterklok.

       Skulle aldrig acceptera att inte få sova när jag ska jobba. Skulle inte funka, skulle bli stora konsekvenser…

        Det är väl inte så mycket man kan göra åt saken när man har små barn? Båda föräldrarna behöver sömn för att klara av dagen, oavsett om man är hemma med barn eller på jobbet? Jag och min man har tyckt att det varit ”semester” att vara på jobbet i jämförelse med hemma med två små barn (och då har vi yrken som innebär ansvar för andras liv).

         Lättare att klara av hemmalivet med lite sömn än många jobb, tex mitt.

        Då ska du nog inte ha barn. De sover generellt kasst den första tiden.

         Ja men den föräldralediga kan ju ta det. Men man gör som man vill.

          Men.. ta hand om två barn är väl också ansvar för liv?

     Jag sov så med min bebis och min tvååring. Nu vet jag inte hur stora bröst du har menar du lite mer flexibla bröst så går fet att amma från båda brösten även om bebisen bara kan ligga på ena sida . Inte så skönt för dig men det funkar.

      Jag har små bröst tyvärr… Men ligger och klurar nu på om det skulle gå att hålla sig vaken när jag ammar på ”fel” bröst och sen lyfta tillbaka bebisen till andra sidan.

       Om du alltid sätter dig upp och ammar med andra bröstet så borde du inte somna. Tror att ni tar varannan natt (dvs du ena natten med båda och han andra natten med 2-åringen) är en rimlig lösning. Du kan ju i alla fall sova med bebisen när 2-åring är på förskolan 🙂

       Annars kanske din man kan gå och lägga sig direkt efter jobbet typ varannan dag och sova ut då?

        Alltså det sjuka är att jag somnar sittandes när jag ammar om jag är tillräckligt trött och det känns också läskigt. Men ja, vi får testa någon sån lösning. Jag ska sova på saken…

       Du kan inte vända dig och bebisen upp och ner i sängen när du byter bröst då, så att du hela tiden ligger som en barriär mellan barnen?

     Lägg en madrass nedanför din sida där 2åringen sover, och amma på ett bröst går alldeles utmärkt ☺️

   Det kan räcka ganska långt att ni talar med varandra om situationen och att ingen av er vill att det ska vara såhär men att stressen just nu är svår att hantera. Bara att man vet att bråken inte betyder ”jag är trött på dig” utan ”jag kan inte hantera min stress” gör det lättare.

   Kan din man sova med tvååringen i en stor säng i annat rum än du och bebisen? Förhoppningsvis blir tvååringen mer trygg med färre uppvak så att de två (och du) sover bättre.

   Vet inte hur ni bor (eller om ni redan har detta) men om ni har utrymmet kan det vara värt att köpa en 1.20-1.40 säng till tvååringen där pappan också kan sova. Uppvaken brukar bli färre och det blir lättare att somna om när man sover ihop med en förälder. Pappan kommer då att få sova mer, om än inte hela nätter kanske.

    Vi har en 120-säng i hennes rum men det hjälper tyvärr inte så mycket ? Hon vaknar oavsett om han sover där eller inte…

     Och det går inte att lugna henne liggandes kvar i sängen eller?

     Nu är livet som det är. Man måste bara bita ihop och kämpa på. Ibland hjälper det faktiskt att sluta streta emot och bara acceptera att man är väldigt trött och att kommer vara det ett tag utan att det går att göra något åt. Jag vet inte hur det är för män rent fysiologiskt. Kanske lider de mer av sömnbrist än kvinnor, jag vet inte, men jag tycker att man vänjer sig vid sömnbrist så småningom.

     Jag rekommenderar också alltid att man som jobbande förälder går och lägger sig samtidigt som barnet man sover med. Då hinner man sova lite längre innan uppvaknanden börjar. Det gäller att hitta alla knep man kan för att få ihop så mycket sömn som möjligt.

      Ibland vill hon ha en flaska välling för att somna om men den dricker hon i alla fall rumstempererad utan att klaga så den kan han blanda precis bredvid sängen. Men ofta handlar uppvaken om att hon gråter ganska otröstligt och sen börjar hon ”krångla” med massa grejer (typ att pyjamasen ska av, sen ska täcket ligga på ett visst sätt, osv och om det inte blir som hon tänker sig får hon vredesutbrott och gråter ännu mer…) vilket gör att hon håller min sambo vaken under hela tiden tills han får henne att somna om.

   Överväg ev ersättning till bebis så bebis inte behöver ammas, på så sätt kan ni byta barn och sova lite varannan natt med varsitt barn 🙂

    Grejen med amningen är att den känns som det absolut enklaste sättet att söva bebisen. Jag minns när jag slutade amma storasyster, det var ju då helvetet började ?? För då var vi tvungna att söva om på andra sätt när hon vaknade… Tror inte att min sambo är så sugen på att vagga runt bebisen nattetid heller. Det är väl pest eller kolera då…

     Behöver ju inte betyda att det blir samma med detta barn.?
     Skulle testa pumpa ut och köpa en burk ersättning och testa ge ersättning. Men pumpa också för att bibehålla produktionen ifall det blir kaos med ersättningen.
     Men fattar att amningen är det att föredra. Speciellt nu när allt blir dyrare, så vill man ju helst spara in på allt ? men kan vara värt att prova.

     Så glad att min sambo fått höra av alla sina kompisar ”att vara hemma föräldrarledig är 100 ggr jobbigare än att jobba. Man går hellre trött till jobbet än behöva vara hemma”? (de har sagt det med glimten i ögat) och tror det är viktigt att förstå att sömn för den som är FL är minst lika viktig som för den som jobbar!

      Va? Vad har de för jobb? ? Hemma kan man ju iaf vila.

       Är ju inte alls säkert att man kan vila hemma! ? Är man hemma med två små barn där ingen sover samtidigt så det är full rulle hela tiden… jobbet känns verkligen som semester i jämförelse! Att ha vuxna kollegor, föra vuxna samtal, ha lunchrast där man äter ostört…

        Två barn? Trodde den äldre gick på förskola.
        Då förstår jag vad för jobb du har, för alla är det inte så. Visst, har rast men behöver vara skärpt och utvilad så det inte blir farligt för andra.

       Beror väl på hur barnet sover på dagen, hur många barn osv

    Fast snälla, varför ska hon sluta amma om amningen fungerar bra?

     Fast snälla, varför denna ton??
     Jag gav ett förslag. Aldrig tvingat henne.

   Jaha det här kunde ju nästan vara skrivet av mig ? Vi har också två småbarn. En 2,5åring och en fyramånaders. Vårt äldre barn är precis likadan, massa uppvak, ibland gråt, svårt att somna om. Hon är extremt fäst vid mig och blir så ledsen om hon inte hittar/ser mig direkt hon vaknar under natten.
   Det är sjukt jobbigt för relationen med småbarn. Knappt nån egentid och knappt någon tid tillsammans bara vuxna. Vi har verkligen försökt resonera så att ingens sömn är viktigast, att båda får sova någorlunda är viktigast. This too shall pass är en klen tröst… men väldigt sann. Ingenting är beständigt med barn, i perioder är det skitjobbigt och sen vänder det. För att sen vända igen. Och igen ?
   Tror det är viktigt att hjälpas åt hemma, unna varandra egentid, göra små vardagliga saker mer högtidliga, och TA HJÄLP om ni kan! Ingen ger dig/er en klapp på axeln för att du/ni är så ”duktiga och klarar allt utan hjälp”… ?

   Hur sover ni? Sover tvååringen i eget rum, dvs. att hon somnar själv men vaknar på natten och känner sig ensam/ängslig? Har ni testat att låta henne somna på en madrass jämte sängen där du och bebisen sover?

    Hon somnar i sitt rum tillsammans med någon av oss i en 120-säng. Så ja, när hon vaknar är hon ensam där inne men då kommer ju alltid pappan dit och sover med henne. Kanske värt att testa madrass i vårt sovrum.

   Vi hade det liknande när barnen var i samma ålder. Det enda tipset jag har är att prata med varandra. Berätta att du inte är irriterad och arg pga att du tappat känslor eller liknande, utan att det är pga stress och sömnbrist då i hans fall. På nätterna kunde vi tjafsa som värst då det enda vi båda ville var att sova, det kunde hålla i sig hela dagen efter utan att vi pratade med varandra. Jag tror också det är viktigt att börja varje morgon med att ta sig tid till att kramas ordentligt, säga att ni älskar och förstår varandra. Det gjorde i alla fall att vi kunde släppa på irritationen och kände med varandra istället för att skapa dålig stämning. Tillåt varandra (eller kanske du främst för din sambo i detta fall) att ta en vila på eftermiddagen utan att bli irriterad, försök sätta er in i varandras situationer. Ganska flummigt svar här kanske med summan av kardemumman, prata med varandra om det!! Det blir bättre❤️

   När man läser såna här inlägg plus kommentarerna du fått så fattar jag inte varför jag fick så mycket ifrågasättanden från min omgivning när jag bestämde mig för att skaffa mitt andra barn på egen hand. Är helt själv på heltid med en treåring och en åtta månaders och alla dessa dilemman om hur och var man ska sova existerar inte hos mig. Man bara löser situationen och tar hand om barnen.

    Va? Hur hjälper detta frågeställaren? Hon försöker ju lösa situationen….

    Och jag undrar varför folk ifrågasätter att jag inte skaffat barn… ?