Förlorar stora influencers följare när de stöttar högerpartier?

Bildkälla: Breakit

Emanuel Karlsten har granskat influencers och det påstådda följartapp som skett efter att de avslöjat vad de röstar på, och vilka partier de stöttat i valspurten.
Isabella Löwengrip gick ut och hävdade att hon som röstat höger har tappat följare (och även fått hot), och Emanuel gick igenom hennes och andras Instagramstatistik för att se hur mycket sanning det faktiskt låg bakom uttalandet.

Så här skriver han om Isabella:

En genomgång visar att det stämmer att Isabella Löwengrip själv tappade följare efter att hon gick ut och tog ställning för Ulf Kristersson. Första dygnet tappade hon ungefär två tusen följare och under en två veckors period totalt knappt fyra tusen följare. Det är ett tapp på ungefär en procent för hennes totala 400.000 följare. Och det kommer från en redan nedåtgående trend där Löwengrip tappat 60.000 följare – eller 15 procent av totalen – sedan 2019. Ett avslöjande om statistikfusk skapade en nedåtgående spiral som slutade i ekonomisk kollaps för både Löwengrip, hennes bolag och de internationella karriärdrömmarna.

Han tar även upp Kenza Zouiten och Jonas Fagerström som båda tappat följare i en strid ström sedan de blev föräldrar och började fylla sina flöden med barnrelaterat innehåll:

Jonas Fagerströms ställningstagande verkar inte ha påverkat hans följartal nämnvärt. Inte minst eftersom Fagerström – sedan han fick barn – redan haft en nedåtgående trend. Hans unga följarbas har sökt sig bort från honom i takt med att bilder och fokus på barn ökat. Om något så bromsades snarare Fagerströms politiska ställningstagandet följartappet, åtminstone under de dagar som följde postningen, den 25 oktober.
[…]

Även influencern Kenza Zouiten gick ut med att hon röstade rött, utan att vara mer specifik. Hon såg också ett tapp, vilket också – likt Jonas Fagerström – varit en del av en längre nedåtgående trend sedan 2019. Den negativa trenden började med att Zouiten – än en gång likt Fagerström – fick barn och kontot allt mer har blivit ett familjekonto.

Enligt Emanuel går det inte att dra några egentliga slutsatser här.
Både Hannah Widell och Amanda Schulman, som poserade tillsammans med dåvarande och röda Statsminister Magdalena Andersson, tappade följare, samtidigt som Kalle Zachari Wahlström – om inte direkt uppmanade sina följare att rösta på ett parti, men mycket tydligt ändå uttryckte stöd för en röd sida – ökade sitt följarantal med hela 5% så att hävda att det finns en trend här är kanske att dra det hela lite för långt?
Vad tycker ni?

Läs hela Emanuels granskning här. 

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Helt rimligt att tappa följare om man röstar på en regering som är/samarbetar med rasister. Hade också avföljt direkt om jag följde någon influenser med de värderingarna.

   Jag tror det jämnar ut sig med tiden varteftersom de får nya följare. Den unga generationen är inte längre mestadels vänster.

    Tror det var närmare 60% som röstade blågult i skolvalet.

    Men skulle dom verkligen börja följa en influenser som är 35-40 år?

     Nä förmodligen inte. Tänker att ju mer åsikterna balanseras ut över spektrumet
     i samhället, desto mindre anledning att bry sig om sådant.

      Aha okej, då förstår jag, det håller jag med om.

    M+sd fick 48 procent av 18-21 åringars röster. Dessutom är majoriteten män i alla de yngre åldersgrupperna! En orsak är dels på grund av vilka vi valt att ta emot män från andra länder.

    Män röstar oftast höger, oavsett ursprung. Så det finns risk att vi kommer ha ett höger/konservativt styre i lång tid framöver.

   Rimligare att förlora följare om man promotar de partier som aktivt har förstört vårt land de senaste åren.

    Du menar landsförrädaren Reinfeldt som öppnade upp för den största massinvandringen vi haft? Och sålde ut allt statligt till underpriser? Som påstod att försvaret är ett särintresse?

     ”De senaste åren”

      Senaste åren har gått åt till att skärpa migrationspolitiken, montera upp vård, skola och försvar. Att öppna våra hjärtan resulterade tyvärr i dyra konsekvenser.

       De senaste åren, efter Reinfeldts katastrofala linje, så har fler migranter än någonsin strömmat in. Man har gett amnesti till tusentals obehöriga som saknar asylskäl och fri anhöriginvandring vilket inget annat land i världen har. Man har misslyckats i att avvisa och deportera obehöriga.

        Vi har aldrig haft så stram migrationspolitik som vi har idag. När Reinfeldt styrde hade vi ett av Europas mest generösa.

         Det stämmer ju inte. Alla år innan 2015 har stramare invandring. Nu ligger de på näst högsta nivåer genom alla tider.

          Men snälla, hur kan du missat Reinfeldts migrationsuppgörelse? JO det stämmer.

          ””[Migrationsuppgörelsen] var djupt skadlig. Den var dålig på alla tänkbara sätt”

          https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Migrationsuppgörelsen_mellan_Alliansen_och_Miljöpartiet_2011

          ”Lagen om reglerade gränser behandlades rekordsnabbt av riksdagen och antogs den 21 december 2015 och motiverades med ”allvarlig fara för den allmänna ordningen”.”

          https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sveriges_invandringspolitik

           Nivåerna av faktisk invandring ligger idag på de näst högsta nivåerna någonsin. Anhöriginvandring har ökat. Källa SCB.

     Måste någon kallas något sådant?

   ”samarbetar med rasister”!? 😂🤣 Bara lägg ner med det där larvet.

    SD är inte rasister tycker du? Alla i partiet som har uttryckt sig grovt rasistiskt, sexistisk och homofobisk skojade bara? Eller tog vi saker ur kontext eller hur brukar det låta?

     Nej det tycker jag inte att dom är.

     SD är inte ett dugg rasister.

      Men är du dum på riktigt eller låtsas du bara?

       Om du är en av dom som kallar SD för rasister så är det du som är dum på riktigt. Det skulle vara intressant att höra varför du tycker att dom är rasister men du har säkert inget konkret att komma och bara är en av alla dom som gapar rasist så fort någon inte tycker som du.

    Det är dom absolut inte.

   Skulle alla dessa blåa rösta på Centern tycker du?! Eller vad skulle de röstat på?! De lär ju inte rösta på rött bara för att..

   Det har ju varit åt helvete de senaste 8 åren och inte fan är det högerns fel

    Mja.
    Väldigt många regioner har ju varit blå och det är väl där de flesta vårdplatserna har minskat osv…

     Stämmer inte. Alla regionerna har problem med sjukvården, även de som är socialdemokratiskt styrda. Dags för en regering och riksdag att införa lagar och nya system för både sjukvård och skola.

   Alltså, du får rösta på vad du vill, men det du sa visar vilken okunnighet du har av politiken.
   Är många som röstar SD-rasister? – Ja, finns säkert en hel del.
   Står SD i sig för rasistiska åsikter?- Nej.
   Inte alls om man är insatt.

   Är som att säga att man inte ska rösta rött för att dem samarbetar med kommunister. Lika skev verklighetsuppfattning.

   Jag röstar blått, dock inte SD. Men Jimmie Åkesson är lätt den vettigaste av alla partiledare just nu.
   Lyssna på intervjuer/debatter med honom (samt alla andra partier), så tror jag du kommer inse att SD inte är ett rasistiskt parti samt få en mer nyanserad bild av politiken

    Så här blåst kan man vara inte vara. 🙄

     På vilket sätt menar du? Svara gärna med politiska/sakliga argument i stället

   Helt rimligt att avfölja väljare som röstar rött då dom stöttar islamister.

  Jag tycker sådana här granskningar är lite snudd på odemokratiska.

   Varför?

    Det finns en ton av varning över det. Han tar heller inte in beräkningar om det jämnar ut sig med tiden. Bara en omedelbar effekt. Nästan som att beskylla och skrämma upp.

     Det är ju tvärt om. Influencers, t ex Isabella Löwengrip, har själva gått ut och hävdat att de tappat följare pga att se röstar blått. Och att han granskar om det stämmer, och kommer fram till att det i så fall är marginellt och spretigt åt vilket håll effekten går Det är knappast att skrämma upp, tvärt om är det väl att sansa diskussionen.

     Och tröskeln för vad man kallar ”odemokratiskt” börjar bli oroväckande låg.

      Jag såg inte hennes inlägg faktiskt förräns nu?

       Det lades till i efterhand.

   Jag fattar inte riktigt granskningen, krönikan eller detta inlägg? Är det för att försöka smutskasta Isabella, ännu en gång, och påstå att hon ljuger MEN hon har inte påstått att ALLA som röstat på blåa partier tappat följare, vad hon sa var att vissa gör det och att vissa menat att de fått skäll osv. Som hon själv. Helt sjukt att inte få rösta på Moderaterna utan att få skäll och ska tas avstånd till.

    Hot har hon ju också fått, och man har sett vad vissa konton skrivit i samband med en bild på henne, de som röstat på högerpartier kallas fascister och ska minsann stå till svars för vad de gjort och ska få det obekvämt. Helt sjukt, skämmande.

     Hon hade ju INTE röstat på SD, att hon röstar på M är INTE samma sak för det betyder ju inte att hon har samma värderingar och tänk som SD bara för att moderaterna skulle samarbete med dem i vissa frågor. Många är så icke-insatta och kastar ur sig sjuka anklagelser. Isabella har ju tydligt sagt hon är emot SD men M ligger väl närmast henne. Att samarbeta över gränserna kan vara bra och betyder INTE att vara är rasist eller nazist. Obehagliga anklagelser. Sjukt

      Men om man tycker att SD är ett rasistiskt parti och man röstar för ett annat parti med insikten om att det kommer innebära att SD får makt, så innebär det också att man tycker att det finns andra frågor som är viktigare än att rasister får makt och därmed att rasismen ökar. Det får man fan ta och stå för.

       Exakt. I det här valet var ALLA medvetna om att en röst på högerblocket innebar SD i regering. Och det är ju det som är problemet, inte att man är moderat eller liberal eller kristdemokrat. Utan att man med sin röst banar väg för SD, som oavsett vad folk säger, har enorma problem med rasistiska, nazistiska och misogyna politiker inom partiet. Och nu har majoriteten av de som röstat visat att rasism, nazism och kvinnohat inte är så viktigt för dem att stå upp mot. De har visat att de inte bryr sig om det.

    Men äsch, hon får väl skäll efter varenda inlägg hon lägger upp. Självklart provocerar politiska diskussioner, så har det ALLTID varit.

     Ja hon får skäll för allt hon säger gör och inte gör, spelar ingen roll vad eller hur hon gör… Fast inte i denna proportion som det var nu, ett drev, hon har utsatts för drev även tidigare. Hon är typ en klick-magnet, tidningar, media och folk använder Isabella för att själva få uppmärksamhet. Sedan älskar ju folk att rasa i dessa tider, nu är det Bingo och Katrin igen fast det där var ju faktiskt något att uppröras över men att Isabella, som så många flera, röstat på moderaterna är inget att skamma och skälla på, men det är samtiden att rasa och folk letar fel och skäller åt alla håll.

   Fri och granskande press brukar annars ses som ett tecken på demokrati.

  Jag fattar inte att man följer konton som ändå är öppna. Man kan ju gå in och titta när man vill. En icke diskussion för mig

   Jag följer gärna konton jag tycker om för att jag inte vill missa något och för att jag vill stötta kontot/personen bakom. Om kontot då lägger upp något som strider mot mina värderingar eller som jag av annan anledning inte vill stötta eller se i mina flöden, så kan det tänkas att jag avföljer.

   Om det är konton/personer jag inte tycker om så gör jag som du skriver, alltså går in och kollar utan att följa om det är någon/något jag av särskild anledning vill hålla koll på.

  Fast NEJ Isabella sa INTE att alla som röstat höger tappar följare, det har hon inte hävdat. Hon tappade ju ca tvåtusen då kunde man se. Något statistikfusk som avslöjats stämmer inte heller utan det är vad du kallat det och fått många att tro men hon har inte fuskat med någon statistik.

   3…2…1….

   Camilla har ändrat i texten nu.

  Det finns en del faktafel i inlägget som du bör ändra. Isabella har INTE hävdat att alla som röstat höger tappat följare och det var INTE eb avslöjande om statistikbluff utan en vriden anklagelse av statistikbluff. Vadå trend, vem har kallat något för en trend? Att han kollar fem sex konton och nästan alla de har tappat, men visst det kan vara så att många tappt följare senaste åren ändå, som Calle Schulman tex som gjort ett stort tapp MEN Isabella tappade ju tvåtusen i rask takt efter att hon skrivit om att rösta blått och det finns säkerligen många andra som röstat blått och som tappat följare, så detta blir väldigt missvisande faktiskt.

  Komiskt att Julia F. inte vågade svara på vad hon röstade på för att inte förlora jobb och följare men sedan tabbar hon sig totalt… Therese Lindgren vågade absolut inte heller uttala sig något om valet då många frågade henne under en live, så det säger en del…

   Tack för input, jag har uppdaterat inlägget och även bäddat in Isabellas instagraminlägg för ökad tydlighet.

   Förstår dock inte hur Isabella kunnat förlora följare på att rösta blått. Hon har väl alltid varit öppen med att hon röstar höger och varit aktiv i MuF som ung. Känns helt orimligt att någon kunnat missa det och sen få för sig att avfölja för att hon röstar på moderaterna…

    Inte helt orimligt med tanke på den uppskruvade retoriken som varit i år. Förra gången var hon också tydlig med att hon röstade på Centern och det kan säkert ha varit en del som trott att även hon skulle byta block när Centern gjorde det.

  En faktor är väl tappade röster men en annan faktor tänker jag är vad som skrivs i dm/kommentarsfält/osv.

   Följare, inte röster

  Skräll att Lojsan nu tappat bort ena kaninen de köpte i somras och gett bort en andra… Hemskt när folk skaffar djur på sommaren som en mysig grej för barnen och sedan gör sig av med dem någon månad senare när de upptäcker att deras vardagsrutiner påverkas

   Sån idiot! Plus att dom knappt inte letade/sket i o fånga i kaninen? Stackarn kommer gå ett tufft öde tillmötes 🙁

   Blir mörkrädd och arg. Hur är det möjligt? Små hjälplösa individer som är helt beroende av människor och så gör dom detta!

   VIlket äckligt vider! Sånna som hon borde ha förbud på att ha husdjur. Blir så jävla arg.

   Ännu förvånad över att det inte stått mer om detta 🙄 verkligen oansvarigt av dom båda två vuxna i familjen att låta kaninerna rymma och sen ge bort andra..

  Wtf… förstår mig inte på det alltså. Skulle heller inte påstå att kaniner alls är bra djur för barn, trots att så många föräldrar skaffar just kaniner till sina barn. De flesta barn är alldeles för hetsiga för kaniner som är djur som blir väldigt lätt stressade. Samt har de i små hemska burar. Fyfan. Så många kaniner som far illa, och djur överlag tyvärr.

   Skulle vara svar på ovan, my bad.

   M…håller med.

  Hade hon sagt att hon röstad vänster hade hon förmodligen tappat lika många följare

   Tror hon hade tappat många fler…

  Man har såklart som följare rätt att avfölja vem man vill och på vilka grunder man vill. Anser att man att den personens politiska åsikt inte passar ens egen så har man självklart rätt att avfölja. Man har även rätt att argumentera emot så länge man håller sig till sakfrågan och inte går till personangrepp. Att klaga över att man tappar följare är däremot löjligt. Det är ingen mänsklig rättighet att ha följare, vill de inte följa dig så vill de inte. Men man ska inte sprida hat och skit och fake news i kommentarsfält eller skriva saker som åh fy fan röstade du på dem då avföljer jag utan det går bra att avfölja utan att berätta varför. Vi har demokrati och det innebär att alla får rösta på vad de vill utan att behöva försvara sig och alla får avfölja vem de vill utan att behöva motivera varför.

  SLÄPP VALET OCH GÅ VIDARE!

   NEEEEEJ!

  Fast alltså FLER människor röstade blått än vad som röstade rött så de kanske kan slänga av sig sina offerkoftor..?

  Det är så fånigt att låtsas vara utstött och så är man egentligen i, visserligen liten men ändå, majoritet.

   Det var väl ändå länge sedan vänstern var så rabiat och aggressiv som nu. Hon låtsas inte att hon är utstött utan skriver att hon blivit hotad vilket är en helt annan sak. Även att hon över en natt tappade en massa väljare som i kör skanderar ”en röst på M är en röst på SD”. Uppskruvat läge, men inte utstött.

   Vänstern beter sig ju dock väldigt illa nu. Kan inte minnas att högern betedde sig så efter förra valet.

    Nej för det gör de aldrig.

     Det är ju p.g.a. människor som somliga härinne, det faktiskt finns en hel del människor som vill att en politisk elit ska komma till som röstar istället för gemene man. Tänker här på Lisas inlägg som får en del kritik. Det är så tydligt när man läser kommentarerna här, hur liten kunskap det finns, hur åsiktsstyrda människor är och hur man saknar källkritik. Av sådana människor ska man alltså skapa ett fungerande samhälle av?

  Tycker det finns ett värde i att se andra åsikter än sin egen. Röstar själv rött men följer/är vän med två foliehattar (tänk fake news-retorik, låtsas artiklar om att Annie är alkis parat osv osv), en person med massor med kontakter i frikyrkovärlden, en SD-supporter och så nån relativt konservativ muslim. Kommer aldrig hålla med dem och får ibland djupandas för att inte kasta min telefon i väggen när jag ser deras inlägg men hellre det än att bara leva i min bubbla av likasinnade.

   Jag håller med.

  Slutade följa Amanda S efter hennes inlägg om hur hon tyckte man skulle rösta.
  Varför skulle jag ändra min åsikt efter att ha läst hennes IG inlägg? Skrattretande!

   Ingen bryr sig!

  Det sjukaste av allt är att alla får rösta, kriminella, pedofiler, 18-åringa barn, vem som helst. Tycker att det borde utses en grupp med lämpliga kandidater som röstar.

   Du vill inte ha demokrati alltså?
   Vem ska avgöra vem som röstar rätt nog att få rösta?

   Bra försök med dina löjliga ranter.
   Skaffa dig ett liv istället.

   Det absolut effektivaste sättet att driva ett land är genom en diktatur.

  OT vem tror ni Josephine Qvist dejtar?
  Nån yngre, typ influenser, som bor i Stockholm men som nu ska flytta utomlands 🤔

  Hur är läget mad Maggan Graaf? Känns som att hon forcerar sin flytt från stor villa till 72 kvadratmeter med två sovrum. Vill hon det här? Sälja alla sina fina möbler? Kan i och för sig förstå att det är lättare att pojkarna bor nära sina kompisar.
  Önskar henne gott och på något sätt blir man orolig.

   Verkar vara knas med senaste snubben igen…

   Tror hon kommer bli ännu mer olycklig i en liten lägenhet men försöka hålla god min uttåt, fast vi känner att något är skevt. Jag håller på henne innerst inne men undrar ibland över hennes val.

  Personligen föredrar jag att läsa analyser av väljarbeteenden som är skrivna av statsvetare, och inte en journalist som gått folkhögskola.

  Vänsterkonservativa har inga influences som stämmer in på profilen – betyder det att vi som är det följer alla, eller kanske ingen?

  I artikeln borde det även framgå att följartappet kan bero på att människor i allt högre takt raderar sin instagram – är det en parameter som räknas in?

  Må hela instagram och liknande medier krascha och aldrig återuppstå….jäkla liv om tappade följare, som att det är det största problemet vi har idag….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.