Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

479 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon som lyssnat på hela avsnittet av relationspodden? Lyssnade i början på deras förprat men sen började dom med frågorna ganska snabbt. Bemöter/nämner dom situationen alls angående festen?

   Nej de nämnde inget alls om det

    Jag tror att till och med Katrin tyckte att detta blev jobbigt.

     Antar att de kanske har fått samtal från socialtjänsten? Efter en sådan sak kanske inte ens Katrin känner att hon kan fortsätta försvara beteendet.

     Det tror inte jag, dagen efter spelade hon Pretty Woman på sin story o vi vet väl alla vilken film den låten hade en stor del i och vad huvudpersonen hade för yrke??. Det var verkligen att spotta alla i ansiktet tyckte jag iaf.

      Usch vad oförskämt av henne. Men sen kanske socialtjänsten ringde på måndagen och då kanske hon inte tyckte det var lika kul längre.

      Jag tror att det blev jobbigt först när det spred sig internationellt. Katrin har ingen respekt för Svenssons men vill gärna bli sedd som skön av omvärlden tror jag. Jag tycker mig ana att hon tyckte att det blev lite pinsamt även tidigare i år när hon inte blev sedd som en skön brud av omvärlden.

      Men det är såklart bara hur jag tolkar den människan.

    Man väntar verkligen ut det här, på att det ska lägga sig. Förvånad att bingo inte sa något, men han kanske fick order om att inte göra det. De pratar ju annars om typ allting så konstigt inte ens nämna detta eller prata om hennes födelsedag

     Jag tror verkligen de hade pratat innan om att inte nämna något alls, precis som du säger brukar de ju aaaalltid prata om privata saker som hänt eller vad typ Katrin gjort i helgen. De pratade ju massa om festen i avsnittet innan (att den skulle bli av)

   Tyckte de va skönt faktiskt . Såfort en influencer fått kritik , och när hen ska förklara sig i någon podd på blir det pannkaka. Samt att jag inte orkade höra mer om dendär festen .

    Jag tror att Julia hade stor del i det. Hon och Bingo gick all in med barnen utan att tänka alls.

    Dessutom tänkte de inte alls när de publicerade allt heller.

    Temat på festen är jag inte förvånad över att Katrin hade. Men att klä ut barnen var det värsta.

    Men att ingen av hennes släkt/vänner bromsade/stoppade var konstigt.

    Men att umgås med Puma säger rätt mycket tycker jag.

    De borde skämmas mer.

  Älskar älskar inte
  Precis sett klart 2 avsnitt och det dröjde inte länge innan jag blev illa till mods. Gamla gubben som visar en bild på nattduksbordet på sin afrikanska kvinna och orden ”hon och hennes lilla nätta kropp vakar över mig när jag sover” eh va? ? tycker det va så konstig/obehaglig sak att säga, överreagera jag?
  Slå i huvudet hårt i biltaket va ju en fin start dessutom för den gamla mannen, hej å hå.

  Och så har vi Annika … HJÄLP vilken kvinna, en del av mig gillar att det är go i henne och hon är den enda som tar tag i saker så det händer något och jag förstår verkligen hennes oro angående filippinska tjejen. Men andra delen av mig klarar inte av henne haha så fruktansvärt otrevlig och nedvärderande. Hennes utbrott angående hotellrummet??? Vad i hela friden, fixa ett eget rum istället för att storma in och skrika och ställa till en scen. Såg inget fel på sonens rum, kan de va så olika? Att vara trevlig verkar inte finnas i hennes värld, tycker hon skötte det så dåligt.
  Hur mår pappan som hon lever med, är han jämt livrädd för hennes utbrott? ?

  Vad mer ..… svårt greppa amerikanska killen och deras förhållande, stelt? Dom verkade inte ha så mycket att prata om för att ha haft kontakt så länge förutom att han tyckte hon va sexig ? han verkar älska Utah och hon planerar nog inte att flytta från Sverige. Hennes son va jätte trevlig, tur han va där och hjälpte till med stämningen och pratet ? hon såg väldigt olik sig på bild och verklighet. Min känsla av honom är tyvärr player och att hon inte är hans typ. Ser framför mig nån amerikansk blond tjej som rider på hästar och har rutig skjorta blåa jeans och en cowboy hatt ? får se hur mina tankar förändras under programmets gång.

   Haha håller med dig i exakt allt ?

   Älskar Annika! Bästa som hänt reality sen Samirs tid

    Gapig jävla kärring som inte har hyfs, enda bra med henne är att hon vill ta tag i situationen och inte vill han ska bli sårad.
    Tror aldrig hon lämnat Skåne om hon inte ens kan se ödmjukt eller ta in att folk lever i fattigdom i vissa länder och inte har samma standard som Sverige

     Äh jag är trött på att svenskar alltid ska vara så ödmjuka. Andra är minsann inte det när de kommer till Sverige.

   Ja enda paret jag tror kan hålla är han lite yngre killen som var med i förra säsongen också.

   Gamla gubben är äcklig och hans framtida fru är obehaglig vem väljer honom av alla om man nu dessutom ska ha barn snabbt? Och att han åker dit med dotter och barnbarn hans dotter är väl typ jämnårig med Fiona eller?

   Annika är nog frustrerad över hela Tonys situation och att han är så investerad i en relation med en kvinna som har barn med någon annan och att liksom allt är så oklart med pappersarbetet och byråkratin

    Jag förstår fullt hennes frustration och älskar att hon tar tag i detta eftersom han inte verkar förmögen till det. Men hennes pissiga attityd ibland är för mycket. Är du inte nöjd med rummet? Gå och boka ett nytt istället för att storma in i rummet och skrika och säga på det sättet ”jag ska ha ett nytt rum nu!!!”

   Det är klart det kan vara skillnad på hotellrum. En del rum kan vara sämre, eller lukta mögel osv.
   Tycker Annika är helbra, är väl inget konstigt reagera på slummen där, jag blev också illa till mods att se hur det såg ut där. Stackars människor som bor så. Hon vill ju bara hans bästa och det är ju uppenbart att den unga tjejen inte alls vill till Sverige. Han är garanterat inte ens pappan.

   Gubben kommer bli blåst han med. Tycker också det var äckligt. Tills jag såg henne och att hon förmodligen är runt 60 år istället för 40.

   har sett avsnitt 3. ännu värre… lovar illamående deluxe med 80 åringen o afrikanskan…

  Lever ni på som vanligt eller har ni börjat anpassa er inför tuffare tider (elpriser, höjda räntor, dyrare med mat osv)? Vad har ni i så fall sparat in på?

   Absolut börjat dra in. Har inte direkt levt utsvävande innan. Men har låg inkomst så nu är det mestadels matkostnaderna jag försöker dra ner ytterligare. Handlar mlt på extrapris, billiga livsmedel och billiga märken som eldorado. I övrigt är det mest kläder och saker till mitt barn men även där försöker handla billigt, kläder från exempelvis lidl och leksaker på second hand.
   Sen lägger jag inte pengar på så mkt annat, går i princip aldrig ut och käkar eller liknande. Möjligen en pizza på löning.
   Är föräldraledig just nu ska tilläggas, längre fram finns mer möjlighet att lägga pengar såklart. Men än så länge är mitt barn så litet att hen är helt nöjd med gratisaktiviteter som lekplats, öppna förskolan, museum och biblioteket.

   Slutade gå i affärer och nöjesshoppa i början av pandemin och har inte börjat igen, inget jag saknar alls. (Och har inte ersatt det med nätshopping)
   Sen har vi huset som kostar vad det kostar. Underhåll och uppvärmning behöver funka oavsett vad det kostar, det är nog dyrare i långden att låta huset och gården förfalla. Att åka på roadtrips är vår hobby så diesel och bilutgifter kommer inte heller att minska.
   Kollar efter extrapris i affären och anpassar matlagning efter vad som är billigare, det är väl det.

   Vi har helt ok ekonomi. Har börjat donera mat, kläder osv till de som har det tufft nu. Vi har ännu marginaler men lider med de som har det tufft nu.

   Jag lever på som vanligt, kan inte ändra på så jättemycket känner jag då jag redan gör det mesta av tipsen angående energisparande ??‍♀️ Har dock skaffat mig sånna grenuttag med avstängningsknapp så jag inte behöver gå och dra ut massa kontakter utan bara kan stänga av alla snabbt.

   bor i hyreslägenhet, jobbar heltid, har sambo och vi har inga barn, så jag lever som vanligt!

    Fast alla bör hjälpa till med att se över sin förbrukning, även om man inte drabbas ekonomiskt personligen av höjda priser.

     Förbrukning av vad?

      Elförbrukning, skulle det stå! Man kan inte leva som innan nu. Alla bör hjälpa till att få ner den samlade elförbrukningen.

       Beror ju på hur man levde innan. Att släcka ljuset i de rum man inte rör i tex är ju normalt?

       Hur menar du att man drastiskt ska spara på elförbrukningen om man bor i lägenhet? Här bestämmer hyresvärden hur varma elementena ska vara (dvs kalla fortfarande) får tid i tvättstugan max en gång per vecka och har inte lampan på i tomma rum. Vad mer kan man göra ens.

        Håller med om detta. Läste på mycket för några månader sedan hur man sparar på el och kunde i princip inte göra någonting bättre?? Tipsen låter helt dumma för någon som bor i lägenhet. Jag har inte på ett enda element i vår lägenhet. Hur ska jag då ”sänka temperaturen 1 grad”? Det är 23 grader vad jag än gör. Om jag inte öppnar alla fönster men antar det är en kass idé….

         Duscha korta duschar. Det krävs enormt mycket energi att värma vatten.

          Men om vatten ingår i hyran, kommer duschandet ändå påverka elräkningen? Är alltså genuint nyfiken för har aldrig förstått den grejen. Bor i lägenhet där värme och vatten ingår men elen tillkommer.

           Nej, då påverkar det inte hyran 🙂

           Elräkningen*, inte hyran.

        Inte ha saker som tv och annan elektronik på stand by, låt inte laddare sitta i även om de inte laddar nåt så drar de tydligen lite ström. Dra ner på varmvattenanvändandet.

   Sparar mest in på varmvatten just nu, har slösar ordentligt tidigare (tydligen) och det märks en verklig skillnad faktiskt. Tvättar färre maskiner med fler färger tillsammans på eko-program och fyller diskmaskinen till max. Tänker också vänta in i det längsta med att sätta på värmen inomhus. Lägger också undan pengar i en buffert, kan vara skönt att ha när allt blir dyrare under vintern.

   drog ned värmen till lägsta, ca 15grader inomus så sitter med fliströja, och ställt in den att vara på på natten bara då priset är lägst

    Värmer du upp ditt boende enbart på natten och upp till 15 grader?
    Bor du själv? Vad har du för boende? Har du inte råd att ha en vettig inomhustemperatur?

     ”Vettig” inomhustemperatur är väl ändå rätt subjektivt. Är man ute i minusgrader och kommer in så känns 15 grader som varmt. Och som sagt så kan man ta på sig en extra tröja och krypa under en filt om man sitter still. Kanske har man en kamin och kan värma hushållet extra med den dom tiderna man är hemma, och resten av tiden behöver det inte vara så varmt.

      Mja, den finns ju en anledning till att det finns rekommenderade inomhustemperaturer, där lägstatempen är 18 grader.

      Jag är genuint nyfiken under vilka förhållanden man väljer att dra ner inomhustemperaturen så pass mycket.

      15 grader är kallt

      Det finns en anledning till att det finns rekommendationer för inomhustemperatur, varav 18 grader är lägstatemp.

    Kolla bara så att du har timpris på ditt avtal, annars spelar det ju ingen roll.

     Först Corona och nu detta. Jävla Putin som tvingar killar att bli kanonmat. Så hemskt. Han är hemsk. Stackars människor. ?

      Ja, det är inte utan att man längtar tillbaka lite till 2018-2019 då man fortfarande var lyckligt ovetandes om vad som skulle följa.

      Priserna har inget med Putin att göra. Gräv djupare.

       Möjligt, men Putin är ett otrevligt inslag som inte gör världsläget bättre.

   Lever som vanligt. Bor ensam i en pytteliten hyresrätt mitt i stan med låg elförbrukning, äger ingenting och har inte levt utsvävande innan (t ex köper inget om jag inte absolut måste och gör då noga prisjämförelser).

   Har bundet bolån nu men det går ut i januari, så har börjat leva billigare och spara pengar tills dess ?. Har egentligen bra ekonomi och klarar en högre ränta än vad som är nu, men blir ändå väldigt stressad då min mamma var ensamstående när jag var liten och räntorna blev skyhöga ?. Så minns hur det var.

   Bor med sambo i hyresrätt så kan nog inte påverka elförbrukningen så märkbart. Märktes knappt skillnad på förbrukningen när kombimaskin och diskmaskin skaffades och vi dessutom blev två personer i hushållet. Men försöker ändå tvätta mer sällan och struntar i att torktumla tex. Försöker även dra ner på matkostnaderna, men är svårt när sambo inte är med på det.

   Har god ekonomi men nyligen köpt hus och hann inte binda bolånet innan räntorna stack så det plus stigande elpriser gör absolut att jag börjat anpassa mig – tvättar mindre, har ingen golvvärme på, tänker mer på vad jag handlar i mataffären osv.

   Jag känner mig som den dummaste människan på hela jordklotet. Köpte nyproduktion för typ 2 år sedan. Nu är det färdigt att flytta in nästa månad – precis när räntorna gått åt helvete! Ångrar mig så jävla mycket men det är för sent att dra sig ur… Har panik och försöker vända på varje krona just nu. Planerar att köpa typ 15 kg linser och havregryn på Lidl att leva på, sagt upp allt som Spotify osv, ska sälja kläder jag inte använder och funderar på om man kan ta en timanställning när man redan har en heltidstjänst? Ja jag vet inte jag är inställd på kaos framöver.

    Men hur skulle du ha kunnat veta att det skulle bli krig och sanslös inflation – till och med Riksbanken prognostiserade 0-ränta till och med 2024. Var inte hård mot dig själv, ni gjorde vad ni bedömde var bäst utifrån kunskapen ni hade om situationen då. Lägenheten är säkert jättefin dessutom!

    Kanske någon remotegrej hade funkat, typ läxhjälp online, designuppdrag, översättningar…? Något jag också gjorde som student var att signa upp för olika marknadsstudier, kunde få någon tusenlapp sporadiskt. Det löser sig!!

     Tack för peppen! 🙂 Ja du har helt rätt, när det gäller nyproduktion så går det ju inte att förutsäga hur allt är när projektet står färdigt för det tar sådan tid. I början är det osäkert om det ens kommer bli av… Det är lite speciell design och allt blev sålt jättefort utan att mäklaren ens marknadsförde huset så jag håller tummarna för att det dels kommer bli fint och trivsamt, men att värdet kanske beräknas stiga längre fram (inte för att jag vill göra bostadskarriär/flytta snart men för att jag är rädd att ha gjort ett dumt köp annars!). Min man är mycket mer optimistisk än jag hehe. Men igen, tack för peppen! Ska undersöka det där med marknadsstudier och små online-uppdrag. 🙂

   Tyvärr ja. Har ansökt om medlemskort på en mataffär med reducerat pris för de med lägre inkomst. Lever på aktivitetsersättning så har ju alltid haft det rätt knapert men förut har tanken aldrig slagit mig att *JAG* behöver handla i sådanna affärer. Nu så har det ju blivit väldigt kännbart.

   Nja, försöker tänka på att genast släcka lampor som inte behövs och inte lämna på teven i onödan. Väljer oftare det billigare alternativet när jag köper mat. Tar t.ex. den billigaste yoghurten isället för den jag vill ha. Men tror inte jag sparar några stora summor. Är ensamstående utan barn, bor i hyresrätt och har en normal inkomst, så jag klarar nog mig rätt bra även om jag aldrig haft några pengar i överflöd.

   Försöker tvätta mer sällan och hänger upp tvätt istället för att torktumla. Bor i hyresrätt med sambo och det märktes inte ens på elförbrukningen när vi gick från en till två personer i hushållet samt att kombimaskin+diskmaskin införskaffades så vet inte hur mycket vi kan påverka förbrukningen egentligen. Försöker dra ner på matkostnaderna men det är svårt när sambon inte är med på det tåget

   Jag har så jag klarar mig men mår ändå dåligt med alla som har det svårt ekonomiskt. Har dragit ner så mycket jag kan på elförbrukningen. Många bäckar små. Om alla är solidariska och gör allt för att spara på elen så kommer priset går ner.
   Jag tänder bara belysning i det rum jag är i. Dragit ner innertemperaturen och stängt av en extrafrys. Typ sånt.

   Sedan tänker jag även på grundvattnet som är väldigt lågt och duschar varannan dag istället och slösar så lite med vatten som möjligt.

   Tror att något gott kan komma ur detta. Vi har haft så goda år och slösat enormt på jordens resurser. Nu får vi möjligheten att uppskatta annat i livet och lära oss vikten av att spara.

    Ja, om bara fanskapet Putin kunde sluta hota med sina kärnvapen så skulle jag se ljusare på framtiden. Tror det är nyttigt att gå igenom tuffa tider Ibland, det gör att människor blir mer ödmjuka och tacksamma för det lilla. Vi har haft det för bra, för länge och levt i vår trygga lilla bubbla.

   Jag och sambo sålde vårat hus i vintras – flyttade in till tillfällig hyresrätt för att bygga nytt hus – nya huset är färdigt men vi väntar med att flytta in. Känns inte försvarbart att betala elräkningar på 20k när vi kan bo billigt i en trång hyresrätt tills det känns bättre… Vi har inte förändrat våran standard öht (bortsett från nedgradering i bostad) för vi har alltid letat bra priser i matbutiker, investerat större delen av inkomsten, tänkt framåt liksom. Pga att vi alltid haft den livsstilen så slår inte lågkonjukturer speciellt hårt på oss, vilket känns skönt.

   Jag lever i princip på som vanligt, men så har jag levt på försörjningsstöd i flera år pga funktionsnedsättning också. Äter en gång om dagen numera, förr åt jag två mål så det är väl det som är skillnaden. Har aldrig haft råd att nöjeskonsumera eller att gå ut så för mig är det nästan ingen skillnad, men så har jag varken familj eller vänner heller så det underlättar. Ibland lönar det sig att ha haft det tuffare än andra, tror att många tycker det här är jobbigare än vad jag tycker eftersom det här är och länge har varit min normalitet.

  Håller på med en opponering/handledning av en uppsats (alltså inte c-uppsats) och behöver lite tips. Vad säger man egentligen när man tycker att det mesta är bra? Berättar varför det är bra? Frågar hur hen tänkte när hen skrev xx?

   Om du själv är inläst på ämnet (vilket du såklart bör vara) så ska det inte vara så svårt att motivera varför du tycker något är bra i uppsatsen.

    Ja självklart, jag undrar mest om det är rätt att berätta vad jag tycker är bra. Har hittills bara opponerat på arbeten med uppenbara brister så det har varit lättare.

    Min tolkning är att det ej var svar på frågan TS ställde.

     Min med.

    Huruvida man bör vara inläst på ämnet eller ej beror nog mycket på vad det är man studerar. På teknisk fysik opponerade man i regel på uppsatser vars ämne man absolut inte förväntades vara insatt i. Det var så pass nischade och avancerade uppsatser och samtidigt är programmet så brett så man har kanske inte alls läst samma kurser som den man opponerar på.

     Inom humaniora förväntas det. Man bedöms ju också på sin opponering, så det gäller att anstränga sig.

      Du missar ju fortfarande frågan

   Man kan säga att det mesta är bra och ta konkret exempel på det man tycker är bra och varför det är bra. Jag skulle fråga hur hen tänkte när hen skriv x bara om jag skulle ha nån kritik hur hen skrivit x. Men det kanske är bara jag.

    Ah, tack för svaret! 🙂 ett kriterie är att ställa frågor för att kunna diskutera, hur hade du formulerat frågor på något du tycker är bra?

     Du kan ställa mer diskussionsfrågor som (vissa saker kanske tacgits upp men kan ändå utvecklas muntligt, då kan du inleda med Du skriver x men…).

     – Om du hade fått göra om uppsatsen, vad skulle du gjort annorlunda och varför?
     – Om du själv får säga, vad är dina största styrkor och svagheter med uppsatsen.
     – I relation till dina resultat, vad ger det för praktiska implikationer, dvs hur kan de användas av olika relevanta arbetsgrupper.
     – Var det något i ditt resultat som förvånade dig eller var särskilt överraskande (i relation till teori och tidigare forskning. Inom fältet).
     – Vilka är dina viktigaste lärdom?
     -Hur hade du ytterligare kunna stärka trovärdigheten och tillfärlitligheten i studie (validitet/reliabilitetsfrågan).
     – För vem är dessa resultat viktiga och varför?
     – I relation till dina slutsatser, vilken typ av studier behöver göras för att utveckla kunsapsläget

     Lycka till!

   Jag tänker att din uppgift inte i första hand är att bedöma om något är bra eller dåligt. Du ska leda ett samtal om arbetet. Hur har det avgränsats, vilka avvägningar har gjorts, vilken metod har använts och varför, hur hade det annars kunnat göras och vilka spår kan följas upp vidare etcetera. Lycka till!

   Kommer ihåg att jag fick ett råd inför kandidatuppsatsopponering att tänka mindre kritisera, mer ”ha ett insatt samtal kring”. Man kan ju ställa öppna frågor som inte nödvändigtvis rör varken brister eller förtjänster utan sånt man blir nyfiken på eller som man får en känsla av att skribenten är extra intresserad av, ”kan du utveckla kring x”, ”hur tror du att metodvalet påverkade y”, ”vad hade du velat komplettera arbetet med om du fått utökade resurser” och sånt. Kommer inte på några bra exempel. Men mer typ: jag läste ditt intressanta arbete, den och den grejen, var inte de lite extra spännande? Hur kom du på att du skulle titta på just den? Vad trodde du att du skulle få för resultat?”

   Kan gå igenom olika delar och beta av det du tyckte var bra, bara lägg till en mening eller två om VARFÖR samt om du saknade något eller om det fanns brister, ex:
   – upplägg, disposition: var bra, kändes naturlig, etc. Hade saknat mer diskussion kring xyz …
   – sen gå igenom de olika avsnitten; var det bra bakgrundsfakta, tog sig personen an ämnet bra, var det pedagogiskt, vilka diskussioner ansåg du intressanta, var något kontroversiellt eller nytänkande, fanns röd tråd, knöt personen ihop det i slutet, Saknades någon viktig analys eller ståndpunkt..?. Finns säkert massor fler grejer att diskutera beroende på ämne..

   Om du tycker att det mesta är bra, säg det men stanna inte där. Oftast finns ju något att peta på eftersom det inte nödvändigtvis behöver ligga i något direkt dåligt. Finns rum för tolkningar i någon del av uppsatsen? Hade andra metoder kunnat väljas? Diskuteras konsekvenser av slutsatsen, har alla relevanta sådana tagits upp? Kolla även på källorna. Har dessa exempelvis justerat för confounders? Är värdena statistiskt signifikanta? Vilken studiepopulation har egentligen studerats, är den lämplig? Finns ett orsakssamband eller är det endast korrelation som skulle kunna påverkas av annat?

   Ställ öppna frågor som öppnar upp för diskussion. En bra uppsats har troligen en påläst författare bakom sig. ”Varför valde du att…?” ”Hur resonerar du kring…?” ”Vad ser du för svårigheter/fördelar med…?”

   Motivera varför du tycker något är bra, säg inte ”inledningen var bra” utan istället ”det var intressant att du lyfte x i inledningen, det fångade in läsaren i ämnet” eller liknande. Och en superviktig sak – fastna inte på detaljer. Något stavfel eller enstaka felaktig källhänvisning är inte riktigt värt att lägga tid på. Däremot kan du på slutet säga att du kan maila över de småfel du hittade till personen som skrivit uppsatsen.

  Vad är en kvinna?

   Hur långt är ett snöre?

   En kvinna är en person som har två X kromosomer i sitt DNA.

   Den som har växt upp som tjej med alla orättvisor som det innebär. Att oftast stå i skuggan av killar och veta att många inte tycker att en är lika mycket värd, inte förtjänar lika bra betyg eller lön, en som alltid får argumentera på olika sätt för att få fram de ju hon menar för att mannen alltid kommer låtsas inte förstå och förminska. Att bli bedömd och värderar efter sitt utseende alldelses för tidigt och ofta. Att veta vad det innebär att växa upp i ett manssamhälle. Att få höra och ta åt sig av alla ”skämt” på kvinnors bekostnad. Som att vi ska städa och stå i köket inte jobba på industri. Att känna rädsla för att bli överfallen påväg till bilen efter jobbet på kvällar. Att alltid ha en nyckel redo i handen, att ta alla försiktighetsåtgärder innan man går ut när de är mörkt eller träffar en ny människa.

    Vill du ens vara tjej, du som beskriver oss så otroligt deprimerande och nedvärderande?

    Jag är född med XX-kromosomer och jag har gjort allt jag velat i livet. Rest, jobbat, älskat, skaffat familj och njutit av vänner, god mat, kultur och kärlek. Ingen eller inget har hindrat mig.

     Anonym 20:33
     Samma här.
     Jag känner mig otrygg oavsett vem det är som går bakom mig. Bara för att det är ett gäng tjejer så beryder det inte att de är ute efter bråk. Att det är få tjejer som jobbar inom industrin beror på att det inte är då många som går den utbildningen.

     Det skämtas åt båda hållen och hör hag wtt skämt om en kvinna så skämtar jag tillbaka fast värre.

     Tjänar man mindre fast man har samma jobb och jobbar lika många timmar så kan man anmäla jobbet.

      Varför går inte tjejerna utbildningen då? Det är ju det som är det intressanta. Vi kan säga att tjejer helt enkelt inte vill gå utbildningar inom industrin, gillar rosa, gillar att pyssla med hemmet, hatar matte och ser som sitt kall att jobba med människor och inte har samma driv att tjäna pengar. Men det är väl att göra det lite enkelt för sig.

       I
       Rent konkret så tror jag inte att de har det intresset. Jag själv växte upp med att mina föräldrar lagade bilar. Jag har noll intresse av sådana saker, men min bror fick det intresset och valde ett gymnasium med industri inriktning. Jag själv ville gå sömnad men betyget räckte inte till.

       Undrar jag också. Många kanske inte ser det som möjligt att kombinera smink och hår och naglar med praktiska, tunga, och smutsiga jobb, ofta utomhus, i alla väder. Man kanske känner behovet av att vara attraktiv inför det manliga könet och väljer sin bana inom skola på det sättet som leder till fysiskt lättare jobb inomhus. Människor är bekväma av sig, och dessutom har man historiskt sett ner på yrkesarbetare. Det har varit finare att jobba inomhus inom akademiska yrken.

    Äh vad är det där för trams? Är född tjej, ser ut som en tjej och är knappt 160cm hög.
    Aldrig upplevt att jag är mindre värd pga mitt kön, jobbar mansdominerat och har samma lön som min manliga kollega med samma yrkesroll som mig.
    Har gjort allt jag vill göra utan att vara rädd. Har aldrig tagit åt mig av ett skämt om att jag borde stå i köket och upplever inte att någon karl bedömt mitt utseende mer än vad jag bedömt hans. Jag argumenterar för min lön, för min rätt och för mina åsikter på samma sätt som en man måste argumentera för sig.

     Instämmer i allt!

     20:49 då har du tur.
     Många har varit i en tuffare verklighet så skuta använd ordet trams!

      Ja jag har tur som är född i ett land vart jag har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män.
      Verkligheten för kvinnor är inte tuffare i Sverige än den är för män.

       Men svenskundervisningen var för tuff, eller?

        Vilken tråkig kommentar. Den tillför ju ingenting till ämnet, bara ett rätt dåligt försök till att trycka till någon annan.

         Ja och och greppar efter halmstrån? Enda jag såg i den kommentaren som var fel var något uppenbart autocorrect. Men antar att Anonym 22:09 fick slut på argument ??

     Eeeexakt! Många kvinnor är experter på att vara offer och tycka synd om sig själva.

      Ja man ser sig själv som ett offer och som ett svagare kön som det är såå synd om och sen gnäller man om att det är männen som ser ner på kvinnor.

    Jag har aldrig varit med om. Ägor av det du beskriver. Jag har alltid känt mig exakt lika viktig som killar och jag har aldrig varit rädd för att jag är kvinna.

     Men ändå sägs det överallt att kvinnor är så rädda för att gå ut ens? Kvinnor vill inte ut och jogga i mörkret och vill att deras män hämtar upp dem från krogen. Skönt ändå att många här känner sig trygga!

      Jag känner mig inte alls trygg men det beror inte på att jag är kvinna. Om jag är ute ensam så ringer jag min sambo när jag går hem, ibland hämtar han mig och ibland pratar vi i telefon tills jag är hemma. När han är ute på krogen så har vi exakt samma upplägg tills han är hemma. Jag känner flera män som blivit rånade och misshandlade när de varit på väg hem från krogen. Jag känner ingen kvinna som blivit utsatt men jag förstår att det absolut händer det med. Jag skulle säga att det är riskabelt att gången sent själv både för män och kvinnor.

    Men hur mår du?
    Du behöver nog prata med någon om du känner så av att vara kvinna.
    Jag är snart 60 år och tycker att jag mest varit nöjd med att vara kvinna. Jag har fått 3 fina barn, två fina barnbarn, en fin man som respekterar mig och vi delar på jobbet med både barn och hem. Jag har jobbat i yrken där det bara jobbade män och de flesta är precis som vi kvinnor, måna om sin familj och ett gott liv.
    Jag säger inte att det inte finns hemska män, men det finns det av oss kvinnor också. Jag vill inte vara ett offer och har försökt att uppfostra min son och döttrar att visa respekt för andra människor oavsett kön.

   En vuxen hona av arten människa.

   Det beror på kontext. Ord och definitioner är inte gudagivna, det är vi människor som bestämt vad som betyder vad och som bestämt hur vi ska kategorisera saker och ting. Och definitionerna kan ändras över tid eller variera beroende på sammanhang.

   En vanlig definition av kvinna är en människa som producerar (eller har producerat) ägg. En annan definition utgår ifrån kromosomer, och då är en kvinna en person med två X-kromosomer. En tredje definition har med identitet att göra, och då är en kvinna den som identifierar sig som kvinna. Ibland talar man om det sociala könet, t.ex. när man säger att en man är ”utklädd till kvinna” och med det menar att han klätt sig i kläder som man vanligen förknippar med kvinnor.

    Men samtidigt så betyder ord någonting, och man kan inte själv hitta på vad som heter vad för att då går det inte att diskutera med folk om någonting. En katt är en katt för både dig och mig, oavsett vad du tycker att djuret ska kallas.

     Javisst, jag har inte sagt att ord inte betyder något. Men betydelsen kan variera beroende på kontext, och använder tillräckligt många ett ord på ett nytt sätt så kan definitionen också ändras över tid. Så fungerar språk.

     Exempel: pratar jag om hur jobbigt det verkar vara att vara småbarnsförälder så syftar jag på både biologiska föräldrar och adoptivföräldrar. Jag förtydligar inte nödvändigtvis detta, då det ju framgår av kontexten. Men pratar jag om hur någon särskild sjukdom är vanligare om ens föräldrar haft sjukdomen så syftar jag bara på biologiska föräldrar och inte på adoptivföräldrar. Och återigen behöver jag knappast ens förtydliga detta, då det även denna gång framgår av kontexten.

      Men om vi inte ens är överens om vad en kvinna är så blir det väl väldigt svårt att säga att man är en kvinna, eller klär sig som en kvinna, eller vill vara en kvinna. Så vitt jag vet kan en vuxen människokvinna klä sig hur som helst, då klädreglerna i vår kultur har tagits bort.

       Vem är inte överens och när är det här ett problem?

       Och vem har sagt att en kvinna inte får klä sig hur som helst?

        Men om du börjar prata om att kvinna är olika i olika kontext, så betyder ”kvinna” lite vad som helst. Vilka andra substantiv betyder olika beroende på kontext?
        Kvinna är en hona av arten homo sapiens, med xx kromosomuppsättning. Superlätt ju. Betyder exakt det i alla sammanhang.

         Jag kom ju redan med ett exempel: förälder.

         Ett annat exempel: syskon (ibland menar vi bara hel- och halvsyskon, ibland inkluderas också bonussyskon i definitionen). Ett tredje exempel: man (på samma vis som definitionen av kvinna varierar beroende på om vi pratar biologiskt kön, socialt kön eller självidentifierade kön). Ett fjärde exempel: djur (ibland menar vi specifikt icke-mänskliga djur, ibland menar vi alla djur inklusive människor).

         Det finns många fler exempel. Språkliga betydelser är ofta vaga och ibland mångtydiga. Det är inget nytt.

          ”Det är tufft att vara en småbarnsförälder.”
          Först och främst, hur länge är barn småbarn?
          Förälder är väl en juridisk term oavsett om du fött barnet eller adopterat, så det spelar ingen roll. Däremot är inte alla föräldrar vårdnadshavare till sina barn, så egentligen borde vi säga att det är tufft att vara en vårdnadshavare till småbarn, hur länge den tiden nu anses vara.

          Men om du säger att någon klär sig som en kvinna så förstår jag inte vad du menar, då kvinnor kan klä sig hur som helst. Självidentifierade kön fattar jag inte alls. Man blir tilldelad könet i fosterstadiet. Och du kan knappast identifiera dig med någonting annat än den du är om du inte ens lyckas definiera det du anser dig själv att vara istället.

           Småbarn ja. Bra exempel på ett ord med en vag definition som beror på sammanhanget.

           Med förälder syftar man ibland på den juridiska termen och ibland inte. Du verkar själv hålla med om att betydelsen är kontextbaserad, så vad bråkar du om?

           Jag tror de flesta (förutom kanske Bingo Rimér) vet ungefär vad man menar om man säger att någon klätt ut sig till kvinna. Observera att det inte betyder att alla kvinnor klär sig likadant. Återigen ligger betydelsen i sammanhanget.

           Att du inte förstår vad något betyder talar varken för eller emot att betydelsen existerar i språket. Det är okej att inte förstå allt.

           Och socialt kön, vad menar du med det? Jag är en vuxen hona av arten människa. Vad är mitt sociala kön?

           Jag kan omöjligen veta vad ditt sociala kön är, men vad man brukar mena när man talar om socialt kön är en snabb googling bort. Du kan t.ex. skumma wikipediasidan: https://sv.wikipedia.org/wiki/Genus_(könsbegrepp)

           Jaha, så jag blir hänvisad tillbaka till ordet ”kvinna” och ”man” när man pratar om socialt kön, utan att någon ger mig en definition om vad en kvinna eller man är. Samma sak med självidentifiering.
           Jag är en kvinna då jag föddes som en kvinna, dvs med xx kromosomer. Jag kan inte identifiera mig som man då jag inte är född som en. Inte kan jag ens föreställa mig hur det känns att vara en man då det inte finns ett sätt att vara en man på. Därför kan jag inte vara en man. Eller kan jag? Kanske jag kan, utan att veta det? Låter det rimligt?
           Man kan inte bara välja sitt kön från nån lista, precis som man inte kan välja vilken art man tillhör. Det är kruxet av att bli född, man väljer inte hur man kommer ut.

           Ingen har sagt att språk är enkelt. Det finns många oklara definitioner som ibland krånglar till det, och vissa ord är svårdefinierade.

           Men såhär: när du går på stan och ser människor så kanske du ibland kategoriserar dem som män eller kvinnor. Och det gör du helt utan att veta om deras kromosomuppsättning. Ibland händer det säkert att du ser människor som du uppfattar som män, men som har två X-kromosomer. Då kan man säga att deras sociala kön är manligt samtidigt som deras biologiska kön är kvinnligt.

           Exakt hur det känns att vara transperson och identifiera sig med ett kön som inte ”matchar” ens kromosomuppsättning, det kan jag inte svara på då jag inte själv är en transperson. Men uppenbarligen existerar transpersoner, och det är inte heller ett nytt fenomen, och när vi pratar om självidentifierade kvinnor så menar vi både ciskvinnor och transkvinnor. Det är egentligen inte svårare än så. Igen: bara för att man inte förstår något, så betyder det inte att det inte finns.

           Du har rätt i att man inte kan välja sitt biologiska kön. Man kan inte välja sin kromosomuppsättning eller vilka könsceller man producerar. Åtminstone inte i dagsläget, vem vet vad som händer i framtiden. Men att bara definiera kön enligt det biologiska könet är ett val du gör och det går inte att förneka att det finns många andra människor som gjort ett annat val. Som sagt: definitioner är inte gudagivna.

           Ja, jag hävdar att kön är rent biologiskt. Transpersoner får tycka och leva hur dom vill, för all del kalla dig själv för en katt om du känner för det, men jag kommer inte gå med på den ”självidentifieringen”.

           Fun fact förresten, angående arter:

           När vi till vardags pratar om arter så är det oftast ganska okomplicerat och det leder sällan till missförstånd. Men faktum är att definitionen av art är mycket omstridd och har varit det länge. Mig veterligen finns det i dagsläget ingen entydig definition av ordet ”art”. Det finns mycket att läsa om det ifall du är intresserad av biologi.

           Henrietta – transpersoner upplever inte att de väljer från en lista. De har en djup inre känsla av att vara någon annan än vad andra ser. Har man inte själv könsdysfori förstår man inte hur det känns.

   Vad är en man?

    En man är en person dom har X och Y kromosomer i sitt DNA.

     Jag förstår inte hur detta kan vara oklart.

  Startar upp IVF om två veckor för första gången, ge mig era bästa tips ??

   Heja dig! Lyssna på kroppen och försök leva som vanligt. Det enda jag gjorde var att dra ner på koffein samt drack ingen alkohol (dricker extremt sparsamt annars).

   Gör roliga saker (om du orkar), vila mycket och prata med partner/vän/annan person du litar på om processen. Sen vill jag tillägga att jag mådde så mycket bättre både fysiskt och psykiskt än vad jag trodde att jag skulle göra. Sprutorna gjorde inte alls ont enligt mig, inte heller äggplocket (där fick man ju mycket go smärtlindring haha). Kanske kan vara skönt att höra att det inte är så jobbigt för alla. Lycka till, håller tummarna!

   skippa mjölkprodukter, gluten, kaffe, socker och alkohol. lycka till

    Ts- det finns inte någon forskning som styrker att man måste skippa allt det här (dra ner på kan vara bra när det gäller iaf kaffe och självklart även alkohol) så strunta i det! Kanske mest skapar onödig stress för dig.

     Tack snälla Anonym! Försöker undvika Vulverine och LCHF-typer (har pcos bla. alla hetsar om LCHF i den ”bubblan”). Äter och lever sunt. Dricker i övrigt knappt varken kaffe eller alkohol så det är inga problem ☺️

      Det gör du helt rätt i! Ta hand om dig själv och var snäll mot dig själv i processen. Som sagt håller jag tummarna för dig! Min ivf-bebis och jag gick in i vecka 29 igår.

      Sorry men finns ju en anledning till varför de hetsar

       Man får ju göra sina val och sedan vara nöjd där efter. Så är det ju bara.

      Så otrevlig kommentar.

       Sanningen svider tyvärr. Vi västerlänningar har ätit oss sjuka.

        Bara för att man inte äter lchf så betyder det inte att man vräker I sig munkar och godis hela dagarna jösses.

      Bara för att folk inte köpte ditt vulverine-snack så behöver du inte bli otrevlig.

       Vad är vulverine? Jag gick hos konventionella läkare för min barnlöshet i 7 år och gjorde allt de sade åt mig att göra med resultat=no baby. Sedan började jag gå hos en kinesisk läkare och det är dennes råd jag följt. Kostomläggning och akupunktur och det resulterade i en bebbe två gånger till och med.

        Avskyr ordet ’bebbe’

         Ja vem gör inte det ? Töntigt och fult ord.

      Är du sjuk i huvet? Vem säger så till nån? Klart man inte väljer att va sjuk! Ni galningar som tror man slipper alla sjukdomar av att skippa mjölk och kaffe typ… Fy fan för er ?

       Haha verkligen!
       Jag är vegetarian och äter/dricker knappt mejeriprodukter (ibland ost och choklad), dricker varken kaffe eller alkohol. Tro fan på att jag ändå fick flera kroniska sjukdomar, endast 30 år.
       Det är multifaktoriellt blandat med otur.

       Och jag avgudar kaffe, och vin, och ostar mm ?‍♀️ och är den friskaste personen jag vet. Äter massa ”skit” och mina värden är kanon

     Det finns beprövad erfarenhet (inte bara av mig erfaret). Vi kämpade i många år och tack var detta lyckades jag behålla barnet/n.

     Bra sagt (21:49). Att lägga om hela kosten kan vara väldigt jobbigt och den stressen kan nog vara mycket värre än vad lite gluten skulle vara.

   Efter fyra år varav två år av IVF fick vi till slut vår lilla tjej som nu är åtta månader gammal. Otroligt tuff väg dit men hade gjort om den utan att blinka!
   Det jag kan tipsa om främst är att du ska ta hand om dig själv, verkligen ta hand om, gör det du mår bra av och orkar. Omge dig med människor som peppar, lyssnar och gör dig glad. Lyssna inte på alla pekpinnar från självutnämnda fertilitetsexperter(dvs alla i din omgivning som vet om att du ska genomgå IVF?). Embryots kvalitet är det som avgör utgången på varje insättning, inte koffein, gluten eller om du tränar eller inte etc. Inte mina ord utan läkares & forskare inom områdets! Stort lycka till, önskar så att det går vägen❤️

    Jag måste nog ändra mitt nick nu…..

    Tack snälla för dina fina råd! ❤️ Ska ta det med mig!

  Veckans musik?

  För min del är det 2Cellos cover på U2:s With or without you, https://www.youtube.com/watch?v=jNziABZJhj0 Otroligt vackert! ? (Börjar vid 2.01).

   Blackpink – The happiest girl

   Vi ska på Rigoletto imorgon, så jag har lyssnat på en liveversion på Spotify senaste veckorna??

   Alltså 2Cellos. Helvete vad bra de är!!!

    Jaaa! ??

    Sett dem live, fantastiskt bra!!!

   Burna boy och ed sheerans for my hand. Grym känsla och härlig bas

   If the world was Ending – JP Saxe, Julia Michaels
   Såna som du – Steget
   Wonder Child – Alba August (bra cover, sjukt att originalet släpptes för 18 (!!) år sedan. Nostalgikänslan i detta huh)

   Jackson Wang – Cruel
   NBSPLV – Evening Winds

   Såg dom i våras i London! Fantastisk konsert!!

    Oj skulle va svar till TS haha..

  Är det normalt att fett hår luktar illa? Mitt hår kan se fint ut 3-4 dagar efter tvätt men det luktar så unket!! Har alla så eller är det nåt fel med min hårbotten?

   Mitt hår luktar aldrig illa även om det är smutsigt så kanske det är nåt med din hårbotten.

    Jag kan garantera att din hårbotten luktar efter några dagar även om du inte känner det själv.

   Nej det är normalt. Det luktar otvättad kropp och är egentligen helt normalt men något vi inte är vana vid i dagens parfymerade samhälle. Jag har arbetat som frisör och har extremt bra luktsinne och alla luktar så om man inte tvättat håret på ett par dagar.

   Luktar det däremot illa på riktigt så bör du kolla upp det. Man kan få exempelvis svamp i hårbotten och det luktar annorlunda än vanlig hårbotten.

   jag hade fett och långt hår. borstade mig aldrig så blev tovor vilket luktade unket.
   löste sig när jag klippte håret killkort

   Hade också så i några månader under pandemin, det försvann helt när jag testade ett nytt schampo (Aveda, den lila serien Invati)

   Nu tvättar jag iofs håret varannan dag, och har aldrig fett hår, men om jag av ngn anledning inte gör det, så tycker jag det kan bli en ”hårbotten doft” som jag ogillar skarpt, alltså själva håret doftar gott, men inte hårbotten. Speciellt om man haft mössa på sig eller uppsatt hår, vilket jag oftast har och märker stor skillnad om håret varit utsläppt. Så om du är en sån som alltid slänger upp håret i tofs, testa att ha mer utsläppt, så hår och hårbotten får ”andas” luft mer.

   Gör en sursköljning!

  Någon som jobbar med/inom rekrytering o kan beskriva hur det är?

   Jag arbetar som rekryteringskonsult. Jobbar på litet bolag och trivs mycket tack vare det. Varierade arbetsuppgifter och kan styra mina dagar relativt fritt 🙂

   Verkar ha fastnat i modd men jag gör det.

   Trivs bra! Jobbar på litet bolag, får varierade uppgifter och styra mina dagar som jag vill. Trivs i yrket!

  Är det fler än jag som tycker det är extremt oförskämt att paxa bord på caféer och liknande? Hela konceptet är ju oftast uppbyggt och anpassat för att folk ska stå i kö och beställa, sätta sig vid ett bord och sen löna plats åt andra när de ätit klart. Att sitta och paxa bordet och sen äta gör ju att ingen ruljangs fungerar. Senast var jag på Junibacken med barnen och när vi stått i kö och köpt vår mat var det nästan omöjligt att hitta sittplats. Känns orimligt att stå där med varm mat och hungriga barn och så sitter några ur en familj i godan ro och tar upp ett stort bord medan någon i familjen står långt bak i kön. Jag sa till slut till en mamma att ”då sitter vi här och äter tills din familj kommer”. Hon såg inte glad ut men det struntade jag i. Kan säga att vi hann äta upp innan hennes sällskap ens hade hunnit fram till kassan…

   Alltså man tar ju bord först innan man ställer sig i kön. Annars riskerar man att inte få en plats.

    Hade ingen gjort det så är ju chansen större att bord finns till alla…

     Nej… tvärtom.

    Fast hur tänker du nu. Meningen är ju att man ska äta upp sin mat och sen lämna plats till andra. Inte sitta och vänta utan mat och sen sitta och äta. Fler caféägare har också pratat om problemet med detta. Att det är anpassat för att det ska vara en pågående ruljangs. Det bordet vi satte oss vid (med den griniga kvinnan) hann vi ju lämna innan den hon paxade det till hade kommit med maten. Finns ingen logik i att ett sällskap ska ockupera ett bord långt innan maten är beställd. Och framförallt Junibacken är ju ett sånt ställe där man kommer in, äter och sen leker vidare. Allt sånt stoppas ju upp av paxare.

     ”Paxare”, värsta sorten. Samma typer som paxar solstolar vid poolen kl 05.00 när de är på charter.. Nej, håller med dig, man köper mat, sen letar man bord. Om alla gör så, så funkar det för alla, även de som kommer med en vuxen plus barn eller solokvist

    Och hur tänker du att de som bara är en vuxen i sällskapet ska göra då? Märkligt hur många vuxna människor är så egoistiska. Och som Malin skriver, de hann äta upp sin mat innan den som paxat bordet beställt sin. Det visar ju på hur fel det blir. Varför ska någon sitta sol panelhöna vid ett bord dit maten inte kommer på 20-30 minuter?

     Kanske inte är så ofta det sker på just ett café dock? Att det är 30 minuters kö. Oftast beställer man ju på några minuter och går och sätter sig med det man beställt om det är exempelvis fika, alternativt går och sätter sig och väntar på det man beställt om man beställt mat.

   Har tyvärr blivit en bordspaxare eftersom det flera gånger hänt att det inte finns plats när man väl beställt

    Ja och ju fler som gör som du desto svårare blir det. Har hört att fler caféer har börjat förbjuda paxning och jag hoppas det sprider sig.

   Men om man inte först hittar en plats så blir det ju som för er, att man står där med mat utan sittplats, samtidigt som kön kanske fylls på och fler personer står utan plats att sitta. Om man däremot tar en plats först så ser ju de som kommer in att det är fullt, och kan välja att gå någon annanstans.

    På Junibacken finns inte så många fler ställen att gå till. Och om ingen paxade bord så skulle det flyta bättre. Nu sitter ju folk och inte äter utan bara väntar, så att borden inte kan nyttjas av de som köpt mat. Är man ensam vuxen i sällskapet kan man inte sätta sig och paxa heller.

     Men då får man väl vänta tills det finns ett färdigt bord. Alla behöver ju inte äta samtidigt om det som sagt är fullt.

      Borden är till för att ätas vid. Om ingen paxade skulle det flyta utan problem. Jag skulle aldrig ha samvete att sitta ensam och häcka vid ett bord med 4-6 platser medan folk som stått i kö och köpt mat inte fick sitta. Handlar om vanlig hyfs och hänsyn.

       Men då riskerar man ju att få stå där med sin varma mat om ingen är färdig när man kommer ut kön.

        Ja för att folk inte låter det flyta på med ruljangs bland borden utan sitter som stoppklossar och paxar. Vad är det du inte fattar? Vad är poängen med att hälften av borden ska bara paxade och inte ätas vid? Utan bara att en person sitter och vaktar sex tomma stolar?

         Det jag fattar är att när alla bord är tagna så är det inte smart att ställa sig i kön, utan istället vänta eller gå till ett annat ställe.

          Är du dum på riktigt? Eller låtsas du bara? Jag var på ett café häromveckan där flera hade paxat bord med sina jackor och sen ställt sig i kö. Personalen gick helt sonika och flyttade på kläderna och dirigerade kunder som beställt vart de kunde sitta. Föredömligt!

          Ja att detta tydligen var ett så stort problem och orsakade sådan irritation haha! Men alla har vi saker som irriterar oss, så vem är jag att döma…

   Håller med dig! Avskyr bordspaxare. Borde förbjudas! Särskilt på såna ställen som Junibacken med endast en restaurang…

   Men paxa bord du med ? Liksom ingen prestige i att inte göra det.
   Om du vägrar göra det så får du väl gå tillbaka med maten och förklara att det inte finns plats, då löser nog personalen det.

  Snabba Cash s2, sett? Vad tycks? Det är alldeles för mycket orten för mig.

   Inte alls lika bra, exakt samma story dessutom? Och för överdrivet. Men jag gillade att man fick in de där med att väldigt unga killar dras in då det är ett stort problem.

   Inte sett säsong 2 ännu men tycker säsong 1 var överskattad. Redan då för mycket ”orten” för mig, kommer nog se säsong 2 men har ingen brådska

    Vad menas med ”för mycket orten”? Inte sett serien alls men funderat på att se för många sagt den är för bra. Utspelar den sig inte i en sådan miljö? Menar ni att det blir för överdrivet eller?

   Tyckte inte den var lika bra som första säsongen tyvärr, men helt klart sevärd! Fick dock lite Gåsmamman-vibe med att allt bara upprepar sig hela tiden och att huvudpersonen trasslar in sig i allt.

    Tänkte precis samma, känns som Gåsmamman 2.

     Ingenting o ha. För mkt orten o bryyyyshan som andra skriver. För att få lite glamour blandar de in massa fokus på jeansrumpor/kroppar/mkt fint fönat hår.

   Ingen fördel att se alla avsnitt i följd eftersom det är så ordknappt språk. De har ett ordförråd på 10-15 ord som går runt, till slut känner man att säger du ordet bror en gång till så… Det blir väldigt tjatigt.Men det är också så språket låter i förorten bland många. Det verkar dessutom väldigt jobbigt att vara gängkriminell.

   Tycker den var bra! Men inte lika bra som ettan som jag ÄLSKADE.

   Ingenting o ha. För mkt orten o bryyyyshan som andra skriver. För att få lite glamour blandar de in massa fokus på jeansrumpor/kroppar/mkt fint fönat hår.

    Lol, på att man tycker att en serie skildrar för mycket ”orten” när 80% handlar om just ”orten” ?

  Har vi några fler som följer Vanjas Flashbacktråd? När går woa under egentligen, håller de året ut?

   Nu vann de ju pris och grejer

    Hehe jo, en inredningstidning tyckte att de var hållbara redan innan de börjat? Känns kanske lite skumt

     Eller hur, det fattar jag inte heller alls! Det var ju dessutom innan ”Eth-mergen” så verkligen inte hållbart… Skumt tycker jag.

     Men i övrigt känns det väl ganska sömnigt? Kollade roadmappen nyss, och den digitala hubben verkar inte bli inom en snar framtid (inte vet jag om den ens blir ngn succé, tvek va).

      Nä det händer inget direkt. Bara delas ut massa rabattkoder till butiker ingen vill handla från

    Hur kan de få ett pris i juni, inte mycet har ju skett

   Oj Har hon en tråd där.. ??

    Fram med popcornen, du har mycket läsning framför dig!

   I DO.

   Tack för tips! Blev visst tvungen att scrolla igenom hela tråden… Saftigt. SÅ lättad över att jag inte köpte nån NFT, funderade faktiskt på det men i slutändan struntade jag i det. Nu skäms jag över att jag ens övervägde det.

  Så trött på att man själv måste jaga sjukvården hela tiden för att man glöms bort och hamnar mellan stolarna, SUCK! Jag vet att det är pressat, jag jobbar själv på sjukhus men det ska ändå funka, man ska inte glömmas bort.

   Samtidigt vill man inte vara den jobbiga och besvärliga patienten.

    Jag har alltid tänkt att man ska vara trevlig och saklig så blir man lättare tagen på allvar. Och har konstant hamnat mellan stolarna hos psykiatrin. Så för ett tag sedan bestämde jag mig för att ändra strategi, blev hård och arg och krävande, och tro’t eller ej men nu är jag plötsligt en prioriterad patient. Trist att man ska behöva kriga, men det är tyvärr mer effektivt att vara besvärlig. I alla fall på min mottagning.

     Anonym 20:52
     Tro mig, jag vet exakt vad du menar.
     Det blir lite ett moment 22 efter vägen. I början är man artig och sedan får man strida för att få hjälp. Men om man är för på och för ilsk så kan det bli svårare att få hjälp sen. Själv har jag nästan gett upp och kommer att söka mig till privata aktörer om det är något speciellt.

    Jobbiga? är väll självklart att man söker vård om man behöver den. Inte klokt att vi betalar så hög skatt och sedan kan det ta lång tid innan man får rätt hjälp. Det är absolut inte ok!

    Jobbiga patienter lär ha större överlevnadschans.

   Min mamma brukar säga: man måste vara frisk för att orka vara sjuk.
   Kram❣️

    E
    Det skriver jag under på.

   Har varit där alldeles för många gånger själv, vet hur pissigt det är. Hoppas det vänder snart ?

  Jag har en sån där jävla skitdag där jag gråter över allt. Kvinna, 30+, singel. Matpriserna är FÖR höga, jag har inte råd, elhelvetet är dyrt, hur mycket jag än jobbar så har jag inte råd att andas längre. Sen kom det där IVF-inlägget och nu stormar tankarna om jag kommer behöva gå igenom ytterligare ett helvete ifall jag någonsin träffar någon. Jag vill så gärna ha någon i mitt liv som jag kan luta mig mot. Att inte allting alltid hänger på mig. Jag känner mig så mentalt utmattad över att ständigt oroa mig över ekonomi, sjukdom, relationer, ensamhet, mat och framtiden. Jag känner mig så fruktansvärt ensam.

   Åh, låter jobbigt, lider med dig! Har du några vänner/familj att prata med? Om du vill kan du maila mig för att prata lite, Camilla har min mail.

    Gervide
    ”Taggar” dig för att uppmärksamma detta inlägg.

     Vill ni att jag delar era mailadresser?

      Du får gärna dela min.

    Ja, jag har personer att prata med. Problemet är att dom inte är i samma situation, så det kan nästan bli ännu mer frustrerande att ventilera med människor som inte var ensamma under pandemin, som inte påverkas av de höjda matkostnaderna, osv. Dom försöker vara peppande och jag vet att dom menar väl, men det blir ändå fel

     Känner exakt som du gör! Lägg till arbetssökande på det.. Det hjälper att ha några i min närhet som går igenom ungefär samma saker som jag kan ventilera med. Kan du hitta nya singelvänner i din närhet? Gå med i någon klubb, träningsgrupp, förening eller liknande? Du är inte ensam iallafall <3

   Känner med dig. Kram!

   Jag med. Men sedan tänker jag att livet blir inte komplett bara för att jag träffar någon. Jag har mina föräldrar än så länge (tack och lov) och de få vännerna jag har klarar jag mig bra med. Jag förstår att det är jobbigt för jag känner precis som du ibland men det blir bättre ❤️❤️

   ❤️

   Det är hemskt att känna sig ensam. Ville bara säga det. Ibland finner jag tröst i att läsa riktigt bra skönlitteratur, sån där som tar människan och hennes problem på allvar. Ibland känns det tröstlöst, och finnes liksom ingen tröst. Då brukar jag varva mellan att gråta och distrahera mig. Det går sådär. Ibland.

   Jag känner med dig. Är också 30+ och skriver under på allt. Det tog dessutom nyligen (för mig oväntat) slut med min sambo sedan flera år. Känns som om allt bara rasat ihop just nu. Vet inte riktigt hur jag ska orka och känner mig
   också så fruktansvärt ensam.

   Jag är 32 år och nybliven singel. Älskar det dock. Att få massa tid över för mig själv och göra precis vad jag vill. Sen så är det ju inte samma sak att vara singel nu som när man var 22 för då var de flesta singlar och ville ut och hitta på roliga saker. Men jag tänker att det blir vad man gör det till. Tycker det är jätteskönt att inte behöva ta hänsyn till någon annan eller kompromissa vad man ska äta eller göra. Hitta på saker som du mår bra av och tycker är kul. Nu i höst håller jag på med några projekt i lägenheten och renoverar lite lätt själv, fokuserar på träning, testar nya recept etc. Jag håller med dig att det är tufft ekonomiskt nu och det känns inte som att samhället är gjort för att man ska vara singel idag men det går att göra saker som inte kostar så mycket. Ett tips är att försöka fokusera på det du har istället för det du inte har och göra det bästa av det du har istället.

    Härligt att du känner så! Men tänker att din kommentar sticker lite i ögonen på oss som är i ts situation. Du är nybliven singel och tycker det är skönt medan vi har varit singlar i några år, under en pandemi, med vänner omkring oss som inte kan relatera. Att ha ”massa tid till sig själv” är inte tröstande när det enda man vill är att dela sin tid med någon.

  Finns det någon här som opererat bort gallblåsan? Skulle ni i så fall vilka berätta lite om hur ni lever nu efteråt? Kan ni äta/dricka som förut? Har ni fått några oväntade bieffekter? Jag ska självklart fråga min läkare också, men har tid först nästa vecka.

   Jag opererade bort min i början av sommaren. Lever precis likadant som innan jag fick problem med gallan, kan äta och dricka allt som vanligt. Har inte märkt av någon bieffekt eller bivärking ?

   Jag reagerar på fett mat och får ont och springa på toa. Men så glad den är bortopererad.

   Jag har opererat bort min för ett par år sen. Har knappt några biverkningar. Ytterst sällan kan jag få lite magont när jag äter för mycket fett, men det händer bara en gång i halvåret typ

   Jag opererade bort min för många år sedan. Har inte haft några som helst besvär. Hela tiden ätit och druckit som vanligt.
   Lycka till!

    Samma här, inte märkt någon skillnad alls.

   Jag lever som vanligt efter operation. Kan dock få smärta i gallgångarna när jag tar en medicin med morfin i om jag tar den på tom mage. Annars påverkar inte kosten eller så mig nånting. Var aldrig känslig för vissa produkter innan heller. Inga bieffekter, bara otroligt glad över att slippa dom hemska gallstensanfallen. ?

   Jag lever precis som vanligt. Läkaren förklarade för mig att eftersom jag endast haft besvär en kort period (hade ont tre veckor innan jag opererade bort den) så skulle jag inte ha några problem alls. Hade jag gått länge med besvären hade det varit större risk för besvär även efter operation.

    Jag gick länge med inflammerad blåsa full med stenar. Hade hemska anfall att jag låg på golvet. överläkaren tog tag i det och fick operation.

   Jag opererade bort min för åtta år sen och jag får problem med magen av för fet mat. Kan inte heller äta äpplen eller dricka rödvin utan att få ont i magen.

   Jag kan inte äta ipren längre, får jätteont i gallgångarna! Och försöker undvika råa äpplen (?), paprika, chips och bacon för det kan också göra att jag får ont. Opererade ut min akut för 4 år sen!

   Jag opererade bort min 2013 och jag gick från helvetet till himlen. Jag hade inflammation och min gallblåsa var helt ofungerande. Operationen gick jättebra (titthålsoperation). Jag har sedan dess kunnat äta vad jag vill och har inte haft ont en enda gång. Dock får jag för mig att jag mkt lättare gick upp i vikt efter operationen. Beror inte på ändrat kaloriintag. Mina blodsockervärden gick också upp. Nån annan som upplevt det?

  Någon som har tips på bra sneakersbutiker i Stockholm?

   JD Sports i gallerian? Hittar alltid sjukt snygga grejer
   Där ?

   Alternativet i Hornstull

   Sneakers n stuff söder

  Björklöveeen, björklöveeen, björklöven, björklöven, björklöveen! ??

   ???

  Caia släpper ny julkalender… vad tror ni? Tror ni dom lärt sig av förra året?

   Nej, eftersom dom hade ju inte gjort nät fel utan felet låg hos de dumma, avundsjuka människorna som inte fattade hur fiiiiiin kalendern var.

    ?

  Era bästa Sicilien-tips? Älskar mat och vandring, vill bo mysigt och pittoreskt före lyxigt och kommer förmodligen hyra bil. Hit me!

   Jag gillade särskilt Taormina och Cefalú!

   Cefalú är galet vackert (ligger ca 7 mil öster om Palermo). Campofelice är också jättefint, en mindre ort inte så långt ifrån Celafú men som är mycket mindre turistig enligt mig. Åt italiensk glass och strosade bland de fina gatorna och kunde skymta havet och solnedgången mellan husen (Campofelice ligger lite högre upp nämligen). I Celafú åt vi på superfina restauranger intill havet uppe på lavaklipporna och det var inte superdyrt heller jämfört med hemma (dock innan pandemin så vet ej hur det är idag). Ska lätt till Sicilien fler gånger ☺️

  Vilka svenska TikTokare tycker ni är mest cringe och varför?
  Och vilka gillar ni? ??

   Blonda MUF-tjejen pga så uppenbart att hon är så äckligt priviligerad och varit det hela sitt liv. Känns oempatisk.
   Och hon tjejen som är helsvensk men leker orten pga känns CA.

  Tror ni att Melina och Ellinor genuint gillar varandra? Jag tycker att det är någonting som skaver mellan dem ?

   Jag tror de gillar varandra men är högst beroende av podden, skulle de sluta med podden skulle deras vänskap rinna ut i sanden ganska fort

   De kommer nog inte vara långlivade tillsammans.. men podden är relativt underhållande. De känns inte riktigt lika pk som de flesta. OT men misstänker att Ellinor är ätstörd. Såå mager och jag tycker ätstört beteende lyser igenom ofta.

  Vad gör ni för att lindra pms?

   Jag vill också veta, har gömt mig under täcket i 4 dagar med migrän och vaknat med gråten i halsen. Går det att bota??

   Med risk för dum fråga, någon som vet om man har PMS när man äter p-piller?

    Oftast inte, det brukar hjälpa.

    Precis som anonym säger, brukar hjälpa pga anovulation. Blir oftast beroende på hur väl personen i fråga tål gestagen, då behandlingen innefattar kombinerade p-piller som ju innehåller östrogen & gestagen.

    Jag hade pms när jag åt p-piller.

    Hade inte pms med p-piller nej. Men hade inte heller det där uppsvinget i energi, humör och sexlust som annars kommer runt ägglossningen!

   Antidepressiva och B6.

    Men kan man få antidepressiva mot pms om man inte är deprimerad, det håller ju inte i sig resten av menscykeln? Om man bara äter antidepressiva 1 vecka i månaden fungerar det ens då? (Förlåt, noll erfarenhet av antidepressiva så blev förvånad)

     Ja! SSRI är en behandling mot PMS, som du tar från ägglossning till mens, så ca 14 dagar!

      Tack! <3

     Ja absolut det gör det. Jag har ätit det i sexton år just för att jag blev extremt deprimerad när jag fick min mens. Har försökt sluta men jag klarar mig inte utan antidepressiva.

      Tack, blir också helt förändrad vid pms och väldigt väldigt ledsen så kanske skulle hjälpa!

   Minska koffein hjälpte mig litegrann. Samt försöka kartlägga så du vet när du har pms och kan försöka ta hand om dig lite extra de perioderna

   Extra magnesium, med start en dryg vecka till tio dar innan mens. Och inte slarva med sömn och frisk luft! Enda som funkar för mig.

   Kolla upp Womensync på instagram! Information alla tjejer/kvinnor borde få. Lycka till ?

  Är det någon som har bra omstartstips? Den senaste veckan, kanske två veckorna har jag gjort precis allt det där man inte ska göra när man jobbar hemifrån. Halkat ur rutiner helt, ätit chips till middag, jobbat till midnatt och bara allmänt…inte varit optimal.
  Nu betalar jag priset genom att må skit och ha cirka två miljoner deadlines, så imorgon gör jag en nystart. Stiga upp i tid, äta bra, komma ut osv.

  Någon som har pepp, tips eller hejarop? Mottages tacksamt 🙂

   Bestäm dig. Sen börjar du med en eller två grejer per dag, typ ta en promenad på morgonen ”till jobbet” och ät ordentlig lunch. Sen nästa vecka kanske du även äter bra middag, och inför tidsgränser för jobbet. Du klarar det, lycka till!

    Tack. Imorgon är en annan dag, som man säger. Let’s gooo

   Beträffande matvanor, rensa ut skräpet ur kylskåp och skafferi, ha bara hemma bra mat, annars går du i fällan och tar den där chokladkakan eller chipsen som var tänkt till helgen osv. Om du startar om med ny sundare livsstil, så köp tex inte bara hem nån tråkig sallad och morötter typ, utan lyxa till den sunda maten, köp tex fikon och ngn god ost att ha när du blir sugen på ngt. Köp hem nötblandningar om du är en ”chipsmänniska”, testa att rosta grönkål i ugn tex.Ha alltid frysta bär eller granatäpplekärnor i frysen, supergott (och känns sött om man nu är sötsugen) med grekisk yoghurt. Ha lite färdiga bra rätter i frysen, till när du har deadlines och dåligt med tid att laga bra mat. Ha alltid oliver och makrill i tomatsås hemma.

    Tack för tipsen. Är egentligen en ”hälsomänniksa” som njuter av att äta nyttigt. Har liksom bara halkat av vägen. Det där med att inte ha onyttigt hemma funkar inte för oss som bor ovanpå en mataffär, haha. Maten är egentligen inte ett problem i vanliga fall, det bara….ja. Vet inte vad som hänt riktigt.

     Vill du något tillräckligt mycket hittar du vägar för att nå dit, annars är det bara en massa ursäkter.

  Kan vi diskutera gräddrumpa på TikTok? Tror ni att hon är på riktigt?

   Hjälp vilken cirkus. Jag tror 100% hon är på riktigt men att att hon fått någon psykos eller liknande de senaste åren. Tror inte man fortsätter ”spela” när man fått barnen fråntagna

   100% på riktigt men tror hon är sjuk på riktigt. Tycker det är mer tragiskt än kul (vilket folk verkar tycka att hon är).

    Undra vad för sjuk hon är. Kan det verkligen vara en psykos?

     Jag har inte följt henne så noga men det lilla jag sett tycker jag tyder på psykos och/eller schizofreni. Hon får för sig att ”dom” vill försöka ”komma åt” henne och annat galet, hon förstår inte varför hon ska behöva betala för sitt boende, varför ingen vill anställa henne m.m. För egentligen verkar hon rätt intelligent med tanke på tidigare utbildning och så.

     Jag undrar om det skulle kunna vara vanföreställningssyndrom. Vilket är en slags långvarig psykosstörning. Men jag spekulerar bara.

      https://vm.tiktok.com/ZMFdKGoQy/
      Jag undrar om hon ens har barn? Någon som sett barnen? Jag tror att hon är mytoman

       Ja man ser ett barn i bakgrunden när hon gör ”house tour” i en video och filmar barnens rum. Så stökigt och inga sängkläder?

        ? stackars barn! Hoppas pappan är lämpligare förälder

   Nä hon måste spela ?

   Tror absolut att hon är på riktigt. Och jättesjuk. Ibland får man intrycket av att hon har vanföreställningar av något slag. Så hemskt för både henne och barnen. Myndigheterna borde step up och ge henne stöd i stället för att ta lägenheten ifrån henne.

   Har hon inte sina barn?

    Å det hoppas jag VERKLIGEN inte!! Hon verkar helt gaaalen och bör absolut inte ha hand om barn!!

    Nej, iallafall inte enligt hennes videos. Enligt henens sociala medier har socialen sagt åt pappan att hålla barnen hos honom och inte låta mamman träffa dem. Hon har sagt hon har haft soc på sig i ett halvår så inte något helt nytt som kom med videon hon la upp.

  Hur säljer man in sig som konsult och föreläsare hos företag? Några konkreta bra tips?

  EFTERLYSNING: APP (anti-scroll)

  Ibland blir jag lite uppslukad av mitt skrollande och helt plötsligt har det gått mycket längre än jag tänkt (bara jag, eller hur? ?).
  Söker därför en app som helt sonika påpekar för mig (via nån sorts pushnotis eller ännu hellre en popup-ruta jag måste klicka ner) att det gått x minuter sedan jag tände skärmen alternativt startade valfri app. Så att jag kan göra ett medvetet val att fortsätta eller stänga ner och göra nåt annat. Som att sätta en timer varje gång jag börjar pilla med telefonen helt enkelt. När jag stängt ner påminnelsen om att jag varit aktiv i x minuter påbörjas helt enkelt en ny lika lång (eller möjligen kortare) period.

  Nån som vet om det finns någon sådan app (Android)?!

  Hittar bara appar där man kan sätta en maxgräns per dag/se sin totala användning per dag och det är jag alltså inte intresserad av. Alternativt få påminnelser om att ta paus var x:e minut oavsett om jag använder telefonen eller inte, och det vill jag inte heller ha.

  Sen har min telefon bara Android version 8.0.0 så jag har inte den där inbyggda Digital Wellbeing-appen heller. Kanske funktionaliteten jag söker finns där redan.

   Fast du väntar ju då på en app för att fixa ditt appberoende, lägg bort telefonen istället.

   När scrollar du? Är det på kvällen i soffan, ta för vana att lägga telefonen på en byrå eller på bänken i köket. Är det på jobbet, låt telefonen ligga i väskan. Osv. Mycket slöscrollande försvinner när vi inte har telefonen precis bredvid oss. Ljudet på så hör du ändå om det ringer.

    Hmm, på natten när jag ammar eller inte kan somna om efter att ha sövt om barn ?. Har vanligtvis inte min telefon i sovrummet men nu är det där jag skriver upp när lilla barnet äter för att lättare kunna bedöma om jag ska mata eller natta om vid nästa vak, när jag är helt borta och absolut inte kan komma ihåg det. (Plus gillar att kunna se i efterhand när sovtrender kommer och går)

     Börja anteckna det i ett block i stället.

      Försökte det ett tag men det är för mörkt i sovrummet för att det ska funka. Men ja, jag inser att det är ett svepskäl och att du säkert har rätt i att det är att ta tag i mitt telefonanvändande överlag jag behöver göra…

       Testa stäng av Wi-Fi och mobildata och notera i telefonens anteckningar.

   Android här och jag använde en app som hette actiondash. Den funkade ett tag och hjälpte mig lite.
   Vet att vissa appar har egna inställningar. Instagram säger till mig när jag har varit inne på den appen en timme totalt per dag.
   Med youtube så kunde jag också ställa in att den skulle säga till när jag tittat ex antal minuter på raken.

   Använd telefonens inbyggda timer? 🙂 ha den lätttillgänglig, typ första du ser när du går in på telefonen och gör det till en vana att alltid sätta igång den innan du börjar skrolla? I början kan du ju sätta längre tid och ”tävla” med dig själv att få kortare och kortare tid 🙂 hoppas du hittar ett sätt som funkar, lycka till!

  Tankar om Biancas utbrott i wv?
  Man har såklart inte hela bakgrunden men det verkar vara otroligt svårt att göra henne till lags. Alla i hennes familj gör bara fel och alla är jobbiga, hon gnäller jämt. Något har ju hänt henne vilket är tydligt då Pernilla är väldigt kramig och nära alla sina söner som ger henne det tillbaka, men Bianca vill ha så lite närkontakt som möjligt med henne.

   Har man kollat WV så ser man hur mycket hennes mamma förnekar, förminskar Bianca och hennes känslor. Även hur oansvarig och omogen hon är. Inte konstigt att hon inte vill vara nära då.

   Bianca har nog alltid haft psykisk ohälsa och mycket känslor, och när de yttrat sig på olika vis har hon säkert blivit bemött med att hon är hysterisk, dramatisk osv och istället tagit ut ilskan, osäkerheten och bristen på kontroll på sig själv. Bara en teori, men kan relatera till hennes relation med mamman.

   Hon är nog väldigt jobbig att leva med.

    Ja, det är fruktansvärt ”jobbigt ” att leva med en person som har ätstörningar. Men jobbigast för den som är sjuk naturligtvis.

   Jag sympatiserar så mycket med Bianca just där. Jag ser såklart hur omogen och obehärskad hon är men jag kan bara relatera till mig själv och se hur det är resultatet av ett helt liv av känslomässigt inadekvat föräldraskap. Hennes otroliga frustration och desperation är ju påtaglig, och utan att veta någonting om henne och familjen på djupet tror jag hon innerst inne inte alls känner sig sedd på allvar. Känns som att hon inte har några medel att ta sig ur sin situation och jag tror att det är få som inte varit riktigt sjuka själva som kan relatera till den enorma vanmakt man har. Jag hoppas verkligen hon skulle få äkta omsorg och kunna påbörja en läkningsprocess.

   Som fd ätstörd förstår jag henne och känner med henne, men kan också se hur det krockar med PW som inte själv varit där.

    Hon har ju dock berättat att hon alltid bantande inför uppträdanden och att hon har spytt (avsnitt 3 senaste säsongen) även Benjamin hetsäter ju.

     Jag har inte sett resterande avsnitt, endast avsnittet där detta bråk uppstår. Vad spelar det roll att hon berättat att hon bantat inför uppträdanden och har spytt?

      En ätstörning eller ätstört beteende påverkar inte bara individen själv.

       Absolut är det så men tycker ingen skuld ska läggas på henne för att omgivningen också påverkas.

        Som förälder har man ett visst ansvar jo.

         Så du menar att det är förälders fel att någon har ätstörningar??

   Ilska, frustration och att inte vilja ha närkontakt är en del av ätstörningen.

   Bianca är vuxen och måste söka mer hjälp och ta tag i sitt liv, det är inte hennes familjs jobb att lösa hennes problem. Hon väljer själv att exponera sig och klarar inte det och det påverkar henne psykiskt.
   Hur mycket ska man som förälder behöva ta hand om sina vuxna barn?

    Jag håller med. Hon beter sig ju som en jättebebis. Är absolut ingen PW fan, men stackarn är ju helt uppgiven (har enbart sett klippet dock) Tycker inte man kan lasta PW, hon försörjde och tog trots allt hand om alla barn ensam. Var höll E hus? Varför klandrar inte B honom, om det nu är ngt som bottnar i uppväxten? Nej, hög tid att ta ansvar för sitt mående själv, hon är väl typ 30 bast nu. Sen, den som inte vill ha hjälp kan inte hjälpas, tyvärr.

    Fast som medmänniska hjälper man väl alltid oavsett relation?

    Ja, exakt det här. Även om föräldrarna inte tagit sitt fulla ansvar under ens tidiga år så är det ändå nödvändigt att gå vidare och lösa problemen inom en själv. Inget annat kommer att fungera.

   Min personliga uppfattning är att Bianca har en hel del oläkta trauman som hon skulle behöva ta itu med på allvar. Innan hon gör det kommer hon inte att kunna läka på djupet och bli en hel människa. Samtidigt är relationen med Pernilla väldigt infekterad, de båda har sin bild av hur det är och kan inte kommunicera med varandra. Bianca är ett typiskt ”adult child”, dvs ett barn i en vuxen kropp. Hon behöver inte fler ”Guuuud vad vacker du är”, hon behöver kärlek och någon som SER henne och bekräftar henne på djupet. Så tror jag.

   Det är ett klipp ur en ganska lång scen, vill bara rekommendera alla att vänta tills den kommer ut och titta på den innan man fäller en dom.

  Vilket receptfritt läkemedel har hjälpt er bäst mot halsbränna?

   1 tesked bikarbonat i vatten, hjälper direkt!

  Köpte en jacka idag på stan och nu när mitt barn provade jackan var det fel storlek. Kvittot är borta. Måste ha tappat det nånstans efter vägen.
  Går det att lämna tillbaks en jacka enbart med utdrag från betalkortet som bevis?
  Jag drog medlemskortet men när jag loggade in på affärens hemsida nyss och kollade ”mina köp” så är det inte registrerat där.

   Du kan ju alltid gå dit och fråga men butiken har rätt att säga nej om du inte har kvitto.

    Ja jag får gå in dit imorgon när de öppnar. Borde inte mitt köp synas på hemsidan eller gör bara onlineköp det? Har du nån aning om sånt?

     Det beror nog på vilken butik det är…

     Det kan vara fördröjning, det har hänt mig en gång ☺️

      Fick en kommentar om att det kunde registreras över natten. Så jag får kolla imorgon. Tack för ditt svar också.

    Butiken har skyldighet att leta upp kvittot i deras kassasystem. Om du vet vilken dag, klockslag ungefär och vilken kassa du handlade i kan de lätt hitta kvittot. En del butiker gör det gratis och en del tar en slant, ca 50 kr. /Kassörskan

     Tack för svaret ? Jag visste inte att de kunde göra så.

     Va? Nej butiker har ingen sådan ”skyldighet”.

     Eeh nej vad är det för skyldighet du hittat på? Jobbar själv i butik och detta stämmer inte alls. Vi kan absolut söka upp kvittot men det är ingen skyldighet utan kundens ansvar att ta med giltigt kvitto. Däremot så tror jag att butiken (beroende på vilken det är såklart) kan vara snälla och iaf låta dig byta storlek 🙂

    Nej, det har de inte.

   Jag köpte fel storlek på KappAhl nyss och fick byta till annan storlek utan kvitto, det var inga problem alls. Det är säkert lite olika men om du lämnar tillbaka en felfri vara med lappen kvar så borde du ju iallafall kunna få byta till något annat för samma pris kan jag tycka ?

    Tack, vad bra bra att du fick byta. Jag får gå dit imorgon och försöka byta åtminstone.

   Beror på butik, men H&M brukar alltid gå utan kvitto. Pröva!

    Tack, det ska jag göra.

   I min butik registreras medlemsköp via nattöverföringarna. Kolla igen i morgon.

    Tackar för ditt svar också. Jag kollar imorgon.

   Nej, du måste inte ha kvitto, men du måste då på annat sätt bevisa när du köpt varan.

  Fler som håller på att gå ner i vikt och oroar sig för att få lös hud? Får man lös hud av att gå ner 25-30 kg? Någon med erfarenhet?

   Gått ner 25 på ca 3 år. Ingen lös hud av det.

   Jag har gått ner 15 kg sen i våras och är nu äntligen normalviktig enligt BMI. Men ska gå ner 10 kg till (fortfarande normalviktig då). Har inte fått någon lös hud ännu. Men de kanske kommer. Hoppas inte!

   Tror det beror på hur gammal man är. Ju yngre ju bättre elasticitet i huden. Läste också att om man går ned i vikt långsamt så hinner huden anpassa sig bättre.

   Lös hud hänger på så mycket. Ålder, hur snabbt och mycket du går ner i vikt och kanske det viktigaste – har du mycket bristningar? Har du det kommer du med största sannolikhet få lite slappare hud eftersom dom aldrig kan dra ihop sig helt som ”frisk” hud. Omöjligt för oss att svara på hur det kommer bli i ditt fall, men bästa tipset jag kan ge dig är att gå ner i vikt långsamt så huden hinner anpassa sig.

   Har gått ner 30 kg två gånger och inte fått lös hud av det. Värre nu när jag behöver gå ner 60 kg och är mycket äldre. Den kombinationen tror jag inte blir vacker… (men lär kanske inte hända heller eftersom det är väldigt svårt att gå ner 60 kg mitt i livet efter ett livslångt matmissbruk).

  Skrev förra helgen om min pojkvän som lukta illa i munnen. Jag tog upp det på ett snällt sätt och han sa att han var medveten men inte hade vågar gått dit för att han skämdes och inte visste vart han skulle boka tid. Så jag hjälpte honom, och idag tog han bort tandsten och nästa vecka ska han träffa en tandhygienist! Det blev genast mycket bättre. Tack för alla tips här inne. ?

   Åh vad bra. Alltid bättre våga prata med varann.

   Vilken lättnad för er båda!

   Åh vad skönt för er båda!!!

   ?

  Söker riktigt bra böcker, såna som inte går att sluta läsa ? Gillar det mesta tror jag. Inte Sagan om ringen, riddare och romarriket och sånt bara ?

   Shantaram ??

    Tack för tips! Läste om den, det är ingenting jag vanligtvis läser men den verkar ju ha fått mycket bra recensioner så kanske ska ge den en chans ?

     Det är sättet han skriver på som gör hela boken!

   Allt för min syster
   Millenniumtriologin
   Serien om de sju systrarna
   En man som heter Ove
   Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann
   Jag saknar dig, jag saknar dig

   ”Illusionisten” av John Fowles.

   Tunga/sorgliga böcker: Tusen strålande solar, en halvgul sol, flyga drake, pärlan som spräckte sitt skal, när natten är som ljusast. Lättare roliga böcker: analfabeten som kunde räkna, hundraåringen, Britt-Marie var här, en man som heter Ove.

   ”Blå” av Maja Lunde, allt av henne gillar jag faktiskt! Fastnade också väldigt mycket för Elena Ferrantes bokserie som börjar med ”Min fantastiska vännina”.

   Tack snälla för tips! ??

   ” Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt” är mitt tips!

  Era bästa tips mot halsbränna?

   Rennie!

   Novalucol

    Jag tänker alltid på Fucking Åmål när jag hör Novalucol ?

     ? ”Men jag vill knarkaaaa!!!”, ”Men Elin det hääänder inget”. Good times..

      Stå inte på K-brunnen, då fåru kondylom, kancer..

   Börja droppa 10 droppar karmosildroppar i hett vatten, drick morgon och kväll!

   En tesked bikarbonat i ett glas vatten.

   Undvik starkt kryddad mat, stora portioner, fet mat, alkohol, snus och rökning i den mån du kan. Minska övervikt om du är överviktig eftersom det ger ökat tryck i buken och därmed halsbränna. Minska på stress. Ha höjd huvudände när du ligger ner. NSAID (Ipren, naproxen osv), antidepressiva SSRI (t.ex sertralin) och även kortison kan ge ökad risk för halsbränna. Antidepressiva är väl inte helt lätt att bara sluta med, men vid smärta och feber kan det alltså vara smartare att välja paracetamol (Alvedon) som inte har samma negativa påverkan på en känslig mage.

   Gällande läkemedel finns två snabbverkande typer, antacida (t.ex Novalucol) och lockbildande (t.ex Gaviscon). Dessa har snabb effekt som varar ungefär 2 timmar. Det finns även två mer långverkande typer, H2-blockerare (Pepcid) med effekt i 12 timmar och PPI (t.ex Omeprazol) med effekt i 24 timmar. Dessa har dock inte en lika direkt insättande effekt och för PPI tar det ungefär 4 dagar innan full effekt nås.

   //Apotekarstudent

   Tips finns i den här artikeln.
   https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/mage-1/ont-i-magen-5-vanliga-orsaker-och-vad-du-kan-gora/

   Varning för syrahämmande medel som Omeprazol, som ger långsiktiga biverkningar som benskörhet, och som ger ökade besvär när man slutar med dem. De måste trappas ner. Och de tros öka risken för demens; de kan ge sämre minne efter bara tio dagar!
   https://nyheter.ki.se/nyupptackt-mekanism-kan-forklara-okad-risk-for-demens
   Halsbränna och andra magbesvär beror dessutom ofta på för lite saltsyra i magen.

  Idag förklarade jag för min narcissistiska pappa att jag bryter med honom om han inte slutar att behandla mig illa. Helt slut men stolt över mig själv.

   Grym du är! ❤️

   Starkt jobbat!

   Och vad sa han då? Jag ”förvarnade” inte min narcissistisk förälder eftersom jag vet att hen kommer aldrig att sluta behandla mig illa (enligt hen har hen aldrig ens behandlat mig illa, tvärtom). Så jag sa upp kontakten på en gång, efter att ha lidit av psykisk misshandel 30+ år. Bland de bästa sakerna jag nånsin gjort.

  alla dessa insta-konton som har som nisch ”barnlöshet” och bland annat lägger ut bilder där dom posar framför en barngrav med en födelsedagsballong?? jag ser bara förberedelserna framför mig – ”jag sätter mig på huk här framför graven och kollar sorgset ner så kan väl du stå där och filma mig, och så filmar du lite ut i fjärran – blev det bra? får jag se? åh PERFEKT den postar vi” varför känns det så olustigt?

   känns olustigt men jag tror det är deras sätt att hantera sorgen. o då dom fortf inte fått fler bar så är det väl extra tuff.

  Tema 90-talsfest! Hur hade du klätt dig för att känna dig snygg?

   Tight vit topp, småblommig klänning med tunna axelband, ett y halsband eller ett tight över halsen-halsband, chunkiga kängor

   Åh, skulle klä mig som jag ville när det begav sig men var för liten för då:
   Håret uppsatt i flera små mini-tofsar längs hårfästet förutom två långa chunky slingor där mittbenan vanligtvis börjar, hoop-örhängen och ett läppstift som drar mot brunt (eller tvärtom vitt läppglans!). Topp vet jag inte, hade spontant tänkt tight crop top men har ej kroppen för det längre. baggy byxor ska det vara i alla fall, långt ner på höften, gärna i nåt glansigt material och sen så klart en fet Buffalo ??

   Som en indieprinsessa från en Suede-video (kolla tex ”Saturday Night” på youtube).

   Hmm, jag tänker på klänning med tunna axelband över tröja, choker halsband och (fejk) oversize skinnjacka.

   Hade gjort en Winona Ryder make-up och med smala ögonbryn, sen hade jag nog kört en copy paste från Clueless på Chers vita look från Calvin Klein; vit bodycon-klänning, vit skjorta, blomhalsband eller halsband med kors, och ett par skor med platå. Sen stylat håret i typisk 90-tals stil med klämmor eller två hårslingor som hänger fram. Tror att jag hade känt mig snygg och utklädd på samma gång i det.

  Någon här som har hört en skjutning förut? Ligger kvar i barnens säng efter nattning för att läsa Öppet spår och hörde maken komma hem nyss, sen brakade det till utanför med massor av smällar. Det lät som hjärtslag, fast ba-bang istället för da-dunk om ni förstår vad jag menar? Kan det ha varit skott? Det ekade väldigt högt och var ett 15-tal smällar.
  Vill inte ha nån politisk diskussion, vill bara skriva av mig för det känns så obehagligt. Hoppas nån kan avfärda det…

   Skott brukar vara sådär skarpa.

   Kolla i tidningar och på typ svt, de brukar rapportera ganska fort om en skjutning har skett.

    Yes, jag googlade min ort+Aftonbladet direkt men det hade inte kommit upp nåt. Blev dock snabbt insläppt i en lokal Facebookgrupp och enligt dem var det fyrverkerier efter en fotbollsmatch.
    Så jäkla tråkigt att det blivit så att man blir rädd när man hör smällar istället för att tänka att det är ungar som leker eller folk som firar med fyrverkerier och smällare 🙁

   En ung man blev ihjälskjuten en gång utanför mitt hus, då trodde jag först det var fyrverkerier. Lät precis så.

    Samma här…

  Jag slutade att äta p-piller i våras då jag kände att det räcker. Vill inte bli gravid. Mår mycket bättre psykiskt och fysiskt (mer energi!). Har dock fått mycket finnar i pannan, något jag inte hade innan. Har ni några bra tips? Känner någon igen sig? När gick det över?

   Jag fick väldigt mycket finnar, eller mer bölder, på haka/halsområdet när jag slutade med p-piller. Minns inte exakt hur lång tid det tog innan det försvann, men var nog mellan halvår- 1år. Man får ge det tid (även om det såklart är olika för alla), mycket hormoner som ska ställas om. Så skönt när kroppen äntligen hittar tillbaka till i sin egen balans igen

   Jag fick hormonella finnar på hela hakan när jag slutade med p-piller. Jag bokade en ansiktsbehandling där hon ”tömde” allt. Jag fick ett litet kit med rengöringskräm och hudlotion att använda hemma efter. Finnarna försvann och kom inte tillbaka.

  Hej!

  Får man a-kassa även om man bara varit anställd i 3,5 månad? Blev uppsagd idag (hade provanställning) och är medlem i en a-kassa sedan tidigare.

  Asså jag är sååå nördig i mitt väldigt specifika specialintresse. Kan typ omöjligt hitta någon som mig. Får typ skuldkänslor över att prata om det med mina vänner för ingen av dem är ju intresserade egentligen. Blir typ frustrerad över att inte få utlopp för alla intressaka saker jag hittar.

   Finns onlineforum för allt. Hitta ett.

    Tyvärr inte för detta. Närmsta jag kan komma är flashback men då är det bara ”expertkunskapen” de behöver då och då, inget dedikerad tråd eller liknande.

     Upplever att man får leta på internationella forum.

      Blir svårt iom mitt intresse rör en del svenska myndigheter. Sure samma *koncept* finns ju i massvis med andra länder men det är ju sverige jag är intresserad av.

       Kan du själv starta en dedikerad tråd på fb kanske?

     Starta en egen diskussionstråd på lämpligt forum då.

   Japp, hitta onlineforum. Det gjorde jag och mår så mycket bättre nu när jag får tjöta med andra nördar.

   Blir nyfiken, vad är det här väldigt specifika specialintresset?

    I generelle termer socialrätt, men mest rörande typ Statens instutitionsstyrelse och liknande. Sure det finns väl någon organisation som kämpar för att hjälpa dessa typer av ungdomar, men jag är verken socionom eller själv haft erfarenhet av sådant så känns ju weird att jag skulle engagera mig i något sådant. Jag är ju inte helt morbid och tyckter det är ”kul” att folk lider där, utan mer som ett intresse man kan ha gällande onkologi och true crime etc. Liksom det är intressant men så himla vidrigt i hur saker faktiskt står till.

  Är inte i närheten av att ha barn just nu, men det finns ett flicknamn jag verkligen gillar och som jag gärna hade gett en framtida dotter. Dock är det så att min kusin heter det. Det finns några tusen med det namnet, så det är varken vanligt eller ovanligt, men enligt mig tillräckligt vanligt för att min kusin inte skulle kunna ha ”patent” på det. Jag funderar också på att stava det med en annan bokstav (såsom Oscar/Oskar, Hanna/Hannah osv). Sen träffar jag i princip aldrig den här kusinen, vi skickar grattishälsningar ibland men inte mer än så. Tror ni det hade fungerat?

   Självklart. Man äger inte namn. Kör på det du tycker r fint.

   Självklart! Man ”äger” inte något namn tycker jag. De allra flesta i Sverige delar ju namn med hundratals andra personer. Dessutom, OM kusinen skulle säga typ oj men det heter ju jag? Så är det bara att svara Ja jag vet och jag tycker ditt namn är så otroligt vackert! Det är bara en komplimang. 🙂

    Ja, kusinen blir nog bara glad!

   Ja självklart. Min bror och min kusin har samma namn. Alla i familjen tycker det bara är trevligt.

   Om kronprinsessan Viktoria kunde ge sin dotter till samma tilltalsnamn som sin kusins dotter så kan du nog ge din dotter din kusins namn

    deras kusiner har ju även barn som heter Madeleine och Oscar bland annat

   Min dotter heter samma som en kusin som vi umgicks med mkt när jag var liten men ingenting från tonåren och framåt. Vissa släktingar har väl uttryckt att de tycker det är lite konstigt till mina föräldrar men jag orkar faktiskt inte bry mig. Det är ett fint namn och jag har inte träffat min kusin på flera år. Go for it!

   1, inte säkert att du får en dotter
   2, man är 2 oftast om att välja namn
   3, tror din kusin kommer bli smickrad

   om namnet är lite ovanligt så tycker jag nog det är okej, men heter hon typ Sara så tycker jag nog du kan hitta ett nytt namn du tycker är fint! men gillar man ett namn så tycker jag inte det finns några regler egentligen, det är ditt barn och du bestämmer!

  Paula rosas har inte tagit ställning än om Katrins och Bingos festtema.

   Hon var väl inte där, vad ska hon ta ställning till?

  Kan inte sova. Ligger och tänker på att mina barn inte har så stor släkt. Eller jag och min man har stor släkt men ingen av våra släktingar har skaffat barn och jag inser att vår kontakt inte kommer bli detsamma när alla föräldrar (våra föräldrar och mostrar och morbröder) inte är med i bilden. Jg brode verkligen bara vara tacksam för allt vi har. Friska och har barn och vänner med barn men blir så orolig när jag tänker på hur julafton till exempel kommer att bli. Vilka ska vi fira med? Sånt lyxproblem antar jag men jag är uppväxt med massor av människor som givit mig kärlek och omtanke och önskar detsamma för mina barn.

   Alla andra har 2-10 kusiner. Våra barn har 0.

    Nej alla har inte 2-10 kusiner. Mina barn har också 0 då varken jag eller min man har syskon. Visst hade det varit roligt med en större släkt men det är inget vi kan ändra. Ni har ju släkt att fira med idag. Och i framtiden när de inte finns med er längre så får ni väl försöka skapa roliga traditioner med era barn. Det blir vad man gör det till.

    Jag har bara 3 och alla bor utomlands. Min man har noll kusiner.

    Jag är uppvuxen utan någon släkt över huvud taget typ. Blev folk av mig med. 🙂 Tyckte det bara var mysigt att det bara var vi i familjen på jul osv. Jag var bara avundsjuk på alla vänner som hade mor- och farföräldrar, men det verkar dina ha. Det går nog ingen nöd på dina barn.

    Aj då, o ni har ”bara” 1 barn ? Överväg att skaffa fler barn – tror ert barn skulle bli väldigt (väldigt) ensamt annars.

     Men va? Hört talas om vänner?

   Jag förstår dig för jag och min har också väldigt lite familj och när de äldre går bort kommer vi bli få. Jag har kusiner utomlands och han har inga (!) kusiner. Vi har både lite halvkass kontakt med våra syskon, som inte är många… Det värsta är att vi försöker få barn men inte lyckas och min skräck är lite det du beskriver. Att vi två ska sitta ensamma om 10 år på högtider och försöka hitta högtidlig stämning men bara känna blaha… Så ja, det är en deppig tanke.
   Men vad gäller dina barn så tror jag ändå att kvalitet står över kvantitet! Om ni i familjen har det mysigt och trevligt så är det väl tillräckligt bra? Mycket bättre än att vara 20 personer där 5 stycken inte riktigt kan hantera alkohol eller är grälsjuka och börjar bete sig illa strax efter Kalle Anka…
   Kram!

    Håller tummarna för er att era önskningar slår in och att ni snart får barn❣️ Men det är helt sant hellre riktigt bra dagar med bra personer än halvkassa dagar med gräl mm. Mina vänner klagar på sin släkt och deras barns kusiner så de verkar ju inte vara lyckligare

   Well, jag kommer sitta själv på jul och äta kalla fiskbullar. Så tänk på mig. Ni har ju iallafall varandra.

   Jag har 28 kusiner men har bara träffat 1.

   Vi har typ ingen släkt. Firade alltid jul endast familjen, ibland med någon familjevän osv. Hur lugnt och skönt som helst.

    Lugnt o skönt har man det ju 364 andra dagar om året.
    Vi har otroligt stor släkt, träffar vissa på midsommar, jul, mitt i veckan osv och har det alltid oxå jättelugnt o skönt. Ett tips om du vill ha en lugn jul, fira med andra som inte har små barn.

     Men låt alla göra som de vill?

   Ni har ju vänner säger du, de kan man alltid fira med? Och andra släktingar, de måste ju inte ha barn för det?

   Fast ens vänner kan ju också vara som ens familj. Mitt barn har stort kontaktnät och många personer runtomkring sig. Men inte pga. min familj eftersom där finns inga andra barn men pga. av mina vänner och deras barn.

   Jag har 0 kusiner och nu är mor- och farföräldrar + mamma och pappa döda. Har mina syskon (2 st) och min mans familj (han har 2 syskon och kusiner i ett annat land). Jag lider inte av det. Svårt att veta vad just ditt barn kommer att tycka om att inte ha en jättesläkt men det kan ju vara något du oroar dig för i onödan.