Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

522 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är lite ledsen för ytterligare en lördagskväll där sambon är iväg med sina kompisar ute och jag sitter ensam hemma. Flyttade till ny stad för några år sedan och har inte funnit någon vän. Har varit svårt att få kontakt då många redan har sina vänkretsar och jag är inte den som gärna tränger mig på. Kände bara för att skriva av mig..

   Går du på en kvällskurs?
   Det kan vara ett steg i rätt riktning.

    Kvällskurs är perfekt då folk som går på kvällskurs generellt är folk som har tid = tid för nya bekantskaper. Kolla om du kan prova på en lektion gratis innan du skriver upp dig för att känna av stämningen! Och försök att vara så aktiv som möjligt, gör det du tycker om i miljöer där det finns chans att stöta på andra som också gillar det.

     E
     Jag ska börja på språk nästa år.
     Det ser jag fram emot mest är att träffa nytt folk.

    Tack för tipset 🙂 Jag tränar flera pass i veckan mest för att få social kontakt med andra. Det blir ju dock inte så mkt prat.

     Jag började prata lite småskaligt med andra kvinnor på gymmet som tränade lika som mig för ett par år sen. Nu är vi ett sammansvetsat litet gäng om fem kompisar som tränar ihop, men varannan månad ses vi i människokläder och går ut och äter middag ihop. De har blivit några av mina viktigaste vänner. ”Gör som havet, våga”🧀🧀🧀

      Människokläder 😂 i morgon när jag ska kolla på kläder ska jag säga till personalen jag vill titta på människokläder 😂

    jag har tenta (metod delkursen kandidat i psykologikursen) den är på ons. hinner jag fixa tentan? ahhh vf gör man så med dig sj. mår dåligt. är över 30 år o orkae nt med att skjuta upp saker.

   Våga tränga dig på och FRÅGA. Så många människor är extremt dåliga på att bjuda med trots att de gillar dig, och det stör mig något enormt. Själv bjuder jag med folk så mycket jag bara kan, men man får sällan samma behandling eller tanke av andra människor. Kultur natar jag

    Tycker det är svårt att veta ibland om man kan bjuda med nya personer i ett visst sammanhang. Jag själv tycker ”the more the merrier” och älskar att träffa nya människor. Men upplever att mina vänner med åldern har slutit sig mer och blir lite obekväma av nya människor. upplever ni också att folk med åldern ogärna hänger med nya människor?

   Hej Hanna! Vilken stad bor du i? Kanske finns någon här som bor i samma och vill ses? Tipsar även om att ladda ner gofriendly-appen. Har själv hittat nya vänner och sammanhang genom den 🙂 Hoppas att du trots allt har en mysig kväll hemma <3

   Våga tränga dig på! Innan corona frågade jag mamman till en av mina ungars klasskompis om de ville komma på kalas hos oss. Livets bästa beslut. Vi är jättenära vänner och hjälper varandra med allt idag. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva sådan vänskap (flyttade runt mycket i min ungdom 40+ nu).

    Jag säger samma. Jag flyttade ensam till en ny stad för ca 6 år sedan. Var då 30+ och inte alls särskilt framåt av mig. Gick på samma pass på gymmet som en annan tjej så vi småpratade ibland om passet innan. En dag frågade jag helt enkelt om hon ville ta en fika någon dag, att jag var ny u stan och tyckte hon verkade trevlig. Vi är bra vänner nu och genom henne har jag lärt känna flera trevliga människor nu. Våga fråga. Vänner ramlar inte ner i knät på en tyvärr. 😊💕

   Har du testat tex Gofriendly? Jag har hittat så fina vänner via Hitta vänner-inlägg på tex denna blogg, började med en tjej och ledde vidare till ett helt härligt tjejgäng. Är också inflyttad i en stad i vuxen ålder men har hittat många vänner via facebook/blogg. 🙂 lycka till, det är tufft att känna sig ensam. Har inte sambon några vänner med respektive annars som ni kan träffa tillsammans?

    Har testat gofriendly men den var inte aktiv i min stad (bor i en liten stad). Min sambo har ett stort umgänge 10-15 pers med blandat tjejer/killar men jag blir sällan medbjuden o de gånger jag har följt med så har ”tjejgänget” gått iväg o låst in sig i ett rum o då sitter jag där o känner sig som en belastning för min sambo. Jag är 30+.

     Men va!? Vilka ocharmiga tjejkompisar han har!

     Men vilka vidriga människor!!!!

      Träffade en av tjejerna på gymmet men hon total ignorerade mig. Jag sa iaf hej o då sa hon hej. Har inte velat berätta om denna händelse för min sambo för de är nära vänner o jag vill inte få det att låta som att jag klagar.

       Men fy. Vidrigt beteende av tjejerna.

       Om man har några sociala färdigheter ser man till att nya människor känner sig välkomna och bekväma i gruppen.

       Misstänker att de känner sig hotade eller är rädda att deras gruppdynamik ska förändras om de släpper in någon ny.

     Helt onormalt beteende, och dessutom från folk som är 30 + (hade man varit 15 kanske man kan ha lite överseende med att folk inte hunnit mogna till sig). Det är garanterat inte dig de är fel på. Normala vuxna människor umgås genom att vara snälla och trevliga mot varandra, allt annat är förvuxet tonårsbeteende och folk som sysslar med sånt ska man passa sig för.

      En av tjejerna klickade jag relativt bra med när vi var själva en gång. Sen fick hon i sig för mkt alkohol o hennes bästis kom o då låste de in sig på toaletten o sa inget mer till mig sen x) Så även om jag skulle bli medbjuden på fest så vete fan om jag skulle vilja komma efter allt.

      Tack för alla kommentarer som har kommit in. Har fått mig en tankeställare.

     Men what, du är 30+ och flyttar med din sambo till vad jag uppfattar som hans hemstad? eftersom han har 10-15 pers i sitt umgänge och du ”blir sällan medbjuden”? Vad är det för kille undrar jag, som går på partyn om inte du är medbjuden? Sen hans polare som då inte bjuder in dig i gänget? Sorry, men låter som du valt fel kille med taskiga polare och kass attityd faktiskt. Du förtjänar att vara med och bli inbjuden, allt annat är orimligt. Prata med din sambo och du, om du känner dig som en ”belastning” är ni antingen inte rätt för varandra eller så får du gaska upp dig lite och ta för dig mer.

      Jag skäms mkt för min ensamhet just för att han har så många vänner så jag försöker spela oberörd när han säger att han ska iväg med sina kompisar+respektive. Men ända sen han gick så har jag suttit o tyckt synd om mig själv. (Vet att det inte hjälper.)

       Men inget att skämmas för alls, du har ju flyttat in till staden, ingen känner någon som nyinflyttad, samma för alla människor. Snarare ligger det på hans ansvar att få in dig i gänget! Prata med honom imorgon! You can do this!👊

       Men vad är det för liv du o pojkvännen lever? Du förställer dig mot honom? Vågar inte säga vad du känner/tycker, eller hur du mår.
       Jag skulle aldrig acceptera det. Han är inte rädd att mista dig.
       Ta dig en funderare på om det är så du vill leva resten av livet.
       Offerkofta funkar aldrig.

     Men skojar du? Vilka jävla häxor.
     Och din sambo, han borde ju stå upp för dig. Inte låta de behandla dig sådär.

   Vet hur det känns! Flyttade till en annan medelstor stad till min sambo och var otroligt ensam i början. Jag är introvert och han extrovert. Han kände typ alla i hela staden och var upptagen med att hänga med folk hit och dit. Jag lärde känna folk på mitt jobb som blev mitt häng tillslut för man vill ju inte tvinga sig på hans vänner…
   Vet inte om det är någon tröst men ja, jag vet hur det känns. Och vänskap kommer med tiden. Kanske har du några gamla vänner du kan ha umgänge med över nätet/telefon så länge? Men visst är det jobbigt när man känner sig som ett andrahandsval till någon som är ens tryggaste punkt. Jag och min sambo hade en hel del bråk om detta efter min flytt…

    Jag har tidigare haft mitt tjejgäng men nu ses vi jättesällan för vi bor flera mil ifrån varandra så blir inte det där spontana som jag önskar att jag hade. Jag vänder mig också till mina kollegor o min syster. Hade jag inte haft dem så hade jag nog gråtit varje dag.

   Detta är en av anledningarna till att jag inte vill leva i en monogam relation

   Kolla om Ladies Circle finns i din stad!

    Tack för tipset 🙂 ska kolla upp vad det är för något.

   1: var glad för din sambos skull som har en trevlig kväll med vänner.

   2: Njut av lite egentid, kolla på vilken film/ kanal du ville utan att någon stör.

    😶

    Nu var det ju knappast det det handlade om.

   Nej det är dags att din sambo tar med dig. Eller får han strunta i sina kompisar. Du borde berätta hur de betett dig. Att en inte ens hälsade på dig på gymmet.

   Kolla om det finns någon ideellt jobb du kan göra? Så träffade jag nya kompisar, kanske finns något sånt du kan hitta på om du vill.

   Med tanke på att du flyttade dit så borde din sambo förstå att du inte känner så många och borde hjälpa dig att få lite kompisar, vill han inte att hans kompisar blir dina kompisar också?
   Om/när du tar upp det med honom, be honom tänka sig in i din situation och se hur han hade gillat det om det var tvärtom, att du lämnade honom hemma och inte bjöd med honom, då kanske han tänker till lite grand?

   Jag läste det här nu på morgonen så är lite sen på det. Fick ont i magen av att läsa det du skriver. Det här är INTE ett acceptabelt beteende av din sambo. Punkt. Att han inte bjuder med dig är helt enkelt inte okej. Att du ska känna dig som en belastning är inte okej. Att du inte känner att du kan prat om detta med honom är inte okej. Försök se din situation utifrån och utvärdera den. Du är värd att må bra! Du är värd en man/partner som uppskattar och prioriterat dig! Ta ett ordentligt snack med honom och blir det ingen förändring tycker jag att du ska fundera på om du verkligen ska vara i den här relationen. Livet är långt, allt kan hända. Jag har själv gjort misstaget att stanna i en relation som inte var helt rätt alldeles för länge. Lycka till ❤️

   Det är inte ok att må så här och att din sambo inte fattar det är inte ok heller, han beter sig jävligt illa.
   Jag hade det så här i ca 23 år INNAN jag förstod att jag var i ett förhållande med psykisk och ekonomisk misshandel…
   det finns mycket information att läsa om detta…hos ROKS eller hos kvinnofridslinjen ringa till kvinnofridslinjen 020-505050 om du vill prata om din situation, lycka till.

   Jag glömde skriva att det som du beskriver är det första steget i normaliseringsprocessen, jag klistrar in information från varningstecken.n.nu ;

   ”Våld” avses här antingen verbalt och psykiskt våld, eller fysiskt, eller både och. Oavsett vilken sorts våld det handlar om får det precis samma nedbrytande konsekvenser för den som blir utsatt.

   NORMALISERINGSPROCESSEN KAN DELAS IN I TRE FASER:

   Fas 1:

   Mannen kontrollerar kvinnan alltmer. Han kanske kritiserar henne under förespeglingen att han bara vill hennes bästa, han ger små ”tips” hur hon ska sköta sitt liv, han har synpunkter på vilka hon pratar med och hur hon klär sig, han är kanske överdrivet hjälpsam med olika saker och han kanske skjutsar henne till och från olika aktiviteter och till och från jobbet. Allt detta kan i början verka som omtänksamhet, kärlek, ”gullig” svartsjuka och ett uttryck för hur begåvad och kompetent mannen själv är. Han kanske inte vill umgås med kvinnans vänner av olika skäl och försvårar för henne att träffa sina nära och kära. Paret kan alltmer umgås med mannens släkt och vänner, medan kvinnan tappar sitt egna sociala liv.”

  För några få år sedan skrev jag mycket här på öppet spår. Jag mådde så fruktansvärt dåligt på grund av en destruktiv relation och jag fick alltid så mycket fint stöd och goda råd här inne. Jag led av djup depression och svår PTSD, samt var sjukskriven i långa perioder. Jag trodde att jag aldrig mer skulle kunna ta mig upp ur sängen och bli lycklig, hel och stark någonsin igen.

  För två år sedan lämnade jag honom. Fick så mycket hejarop av er! ❤️

  Och nu sitter jag här frisk från ALL den psykisk ohälsa som situationen innebar. Med en examen från i våras, och ett körkort från och med igår!!!

  Tack för att ni håller en så god ton och för att ni engagerar er i frågor om sånt som är svårt! ❤️

   ❤️❤️❤️

   Vad roligt att höra ❤️

   Men stort heja dig. Blir så glad när jag hör sånt här. Lycka till med allt.

  Veckans siffra?

   5000

   3, försöker lära sonen 1,2,3 men kommer bara till 2 😂

    Viktigast att kunna 112

    Beroende på ålder iof…

    Bättre än min tvååring som bara kan nio tio 😂

   31630

   67315

   (Säg att någon av er tar den referensen)

    Ingen??

   07975
   Har ju en melodi också😁

    Ekorren

    Har haft den i huvudet hela dagen!!!!

     Hahaha. Frågan är…
     Är du en vän eller dummer😁

      Jag är Petter som gillar Polly!!!
      (Reklam från 90)

       En sak har vi nog gemeeeeensaaaaamt.
       Polly!

   6. För jag har velat ha mer sex än jag haft

   1,2,75,6,7,75,6,7 🎶

    Skål!

   0118 999 881 999 119 725……3
   (Säg att nån fattar!)

    😅👍

    IT CROWD

   3, 4, 6, 8…

   2776

   6 7 8 999 8 2 1 2 🎶🎶

   650000

   Inte bara denna veckan utan sen ca 30 juli har 11:11/1111, 22:22/2222 och 00:00/0000 förföljt mig. Det är väl delvis så att jag kommer ihåg dem som klockslag mer än 13:46, men det är inte bara på klockan utan mätare i bilen, koder mm. Vet att det finns något som heter änglanummer och jag är egentligen skeptisk, men det börjar kännas som mer än en slump att jag ser dessa tal😅
   (I kombination med detta ser jag också ofta fjädrar).

   08-21 04 00

   Någon som minns?

   38

  Idag är jag less på folk! 🙈

   Jag blev less på barnvakten vi behöver här hemma på onsdag kväll, tydligen kan inte barnvakten (mamman & pappan) dela på sig, en hos oss och en hos dem med deras barn!

    Kan dom inte ha alla barnen tillsammans då?

    Vad ska ni göra för något då?
    Är det så att de kanske inte tycker att det ni ska göra är så viktigt?

     Både jag och sambon ska jobba kväll. Jag är hemma först, strax efter 20.00
     Dottern lägger sig 19.00 (orkar inte vara uppe längre)
     Sonen när jag kommer hem (skola)
     Deras dotter går på förskolan, mamman hemma med sonen på dagarna!
     Hade vi varit barnvakt, hade vi delat på oss framåt tidig kväll.

   Samma här och, i synnerhet MÄN. Jag vet att vi har en hel del försvarare av män här i kommentarsfältet, så jag lär få mig en känga eller två pga det här inlägget.

   Men allvarligt talat, vad i hela världen är det för fel på mäns relation till barn!? De tycks tro att en 1,5-åring ”ska kunna uppföra sig” som en 10-åring?

   Jag har tre barn under 5 år som är jättefina mot varandra och sin omgivning (väldigt omtänksamma mot andra, ffa yngre barn, på förskolan etc) men givetvis blir de också ledsna, arga och tappar tålamodet ibland. Att vissa situationer blir för mycket.

   Och då blir jag så jäkla matt på att jag, mormor och farmor alltid försöker reda ut, trösta, bemöta barnet respektfullt (även om mitt tålamod ibland tryter också, det är jag den första att erkänna), medan pappa, morfar och farfar exploderar efter typ EN KVART i samma rum som barnen och börjar gasta; ”SKÄRP DIG!!” till en tvååring.

   Jag tycker synd om mina barn som får någon slags otrygghet kring män (som säkert många kan känna igen sig i) och där jag tycker mig se att MÄN alltid kommer först i MÄNNENS värld. Gud nåde det barn som avbryter en man som pratar när barnet vill leka/lägga pussel/ha hjälp etc.

   Så jag har hamnat i ett läge där jag trivs bäst själv med mina barn. Jag tycker det är skönt när pappa är på jobbresa. Jag hatar när morfar och farfar hälsar på. Och till viss del känner jag en lättnad att jag vet var jag står, men samtidigt känner jag även att… Herregud, vad sorgligt att detta är vad jag kunnat uppbringa som ”manliga förebilder” till mina barn. Män som man önskar inte är där.

  Jag började känna mig krasslig i söndags och har sedan varit halvsjuk fram till igår när det bröt ut ordentligt. Är hostig, snorig, allmänt trött och har huvudvärk och feber som kommer och går.

  Idag när jag vaknade märkte jag att jag hade extremt ont i ryggen, precis där revbenen slutar. Det gjorde speciellt ont när jag hostade eller tog djupa andetag imorse. Det har gjort så ont hela dagen att jag sitter och säger aj, aj, aj stup i kvarten. Främst är det om jag vrider kroppen, ska resa mig eller sätta mig, vänder sida i sängen, bär något osv. Har haft ont i ryggen många gånger tidigare men aldrig på det här sättet. Höll på att avlida av att bära upp en kartong för trappen tidigare idag.

  Någon som känner igen sig? Kan det vara lungsäcksinflammation?

  (Tog ett coronatest i tisdags som var negativt)

   Men snälla kontakta sjukvården istället för att fråga om diagnoser här

    Känns onödigt att ta upp tid från andra som behöver komma fram till 1177. Bara för att jag frågar om någon känner igen sig betyder det inte att jag sitter och väntar på att bli diagnostiserad via ÖS 😅

     Du spekulerar ju om en diagnos?! Och 1177 är till för precis sådana frågor; för rådgivning och bedömning om du behöver ytterligare vård.

      Jag tror att det eventuellt kan vara lungsäckarna eller lungorna som spökar men det betyder inte att jag tar förgivet att det är det.

      Varför är det så provocerande att fråga sånt här? 😅

       Att självdiagnosticera/Googla kan ju slå ganska fel, så varför inte bara låta någon som kan det bedöma vad det är för fel?

        Javisst kan det slå fel men jag är nyfiken på om någon känner igen sig i väntan på att jag kan få svar nästa vecka. Det är ju inte cancer eller annat dödligt jag frågar om 😛

         Hur vet du att det inte är något farligt?
         Om jag säger till dig att mina problem började så där, och det var en obotlig sjukdom? Tror du mig då? Eller om jag säger att jag hade precis så, men det var inget farligt. Väljer du att tro på det då?
         Hör av dig till vården. Dom är till för såna här frågor.

    Ja fast jag kontaktade sjukvården i 35 år innan jag fick rätt diagnos och hade Jag litat på mina egna efterforskningar så hade mycket i min cervikal spondylos/Ehlers danlos syndrom och Autism med mera blivit mindre kroniskt funktionssnedsättande. Så mitt råd är att alltid i första hand lita till din intuition. Du vet om något är fel i din kropp. För du bor i den. Läkare kan inte vara experter på alla sjukdomar. Läkare än också människor. Dvs begränsade i sin förståelse.

   Ja

   Låter som en redig influensa .
   Den kan sätta sig i leder och der gör skit ont att bara röra på armen.

    Kanske är det! Har mycket ledproblem sedan innan men blev fundersam just för att jag aldrig haft ont på det här sättet och på ett så ”konstigt” ställe 😅

   Låter som samma som jag har. Lunginflammation. Åk in genast. Så ont på samma sätt som du beskriver.

    Äsch, ska hon åka till akuten utan att vara akut sjuk? Hon har ju bevisligen burit kartonger och grejer. Lugn.

    Prata med 1177 innan du får för dig att belasta akuten.

     Jag har inte tänkt belasta varken 1177 eller akuten, frågar här ifall någon känner igen sig och hör av mig till vårdcentralen på måndag om det inte går över 😊

     Obehagligt att sitta på nätet och avråda folk från att söka akuten? Det är inte upp till dig att avgöra vad som är en belastning där.

      Fast även om det är lunginflammation behöver hon inte till akuten,..

       Javisst men jag tycker ändå man inte säger så. Låt vården avgöra det.

        Jo men vården skriver ju händelsevis väldigt tydliga råd om just på vilken nivå man ska söka vård vid misstanke om olika sjukdomar. Står ofta räcker det med att läsa på 1177.

     Varför bär man öht en kartong upp för trappor om man är så sjuk/har så ont?

    Lunginflammation dök upp när jag googlade symtomen tidigare idag men på 1177 står det att man kan vänta om det inte är öppet. Känns alltså inte som något att åka in för om du förstår vad jag menar 😅 känner inte att jag har svårt att andas heller, bara när jag blir andfådd av att bära/gå i trappor så det undviker jag.

    Krya på dig! 💕

   När jag är sjuk får jag alltid ont i ryggen. Det beror nog mest på att jag ligger ner så himla mycket då. Plus att man hostar.

   Krya på dig!

    Kanske är olika det där 🤔 Blev så fundersam just för att jag aldrig har haft ont just på det stället på ryggen.

    Tack! 🥰

   Fyra negativa hemtester, trodde jag hade halsfluss men hade covid.

    Oj, vad är oddsen för det 😮

     Låga, särskilt som att jag fick borrelia en vecka senare😭 jag lär inte vinna på triss om man säger så, mina lågoddsare är slut nu🥹

      Men gud vilken otur du har! Fy. Krya på dig 💕

       Tack!

      Höga menar jag, skyller på covid/ borreliahjärna. Jag har sovit senare två dagarna..

   Hade inte ont i ryggen alls när jag hade lunginflammation. Har du hostat sen i söndags kan det också vara träningsvärk😅 har fått galet ont i ryggen när jag varit sjuk just för att man halvsitter mycket och hostar… är det lunginflammation blir du bara sämre och tröttare och hostan blir annorlunda.

    Tack för svar 😊 Jag har mest hostat på kvällar och morgnar. Tar en kopp te varje morgon och efter det brukar det vara ganska lugnt tills jag ska sova igen (så klart). Jag har kunnat ta kortare promenader tidigare i veckan, blev väldigt andfådd och trött men det gick 😅 Sen igår är det värre. Men det skulle ju kunna vara att jag hostat hårt som du säger 🙂

    Fantastiskt att folk kan bli diagnostiserad på BB och känna sig lugnade av det.

  Har du som jag en reklam jingel i huvudet?

   OM DIN RUTA GÅR I KRAS KOM TILL OSS PÅ RYYYYYYYDS BILGLAS 🎶

   För mig sitter fortfarande ”JAG ÄR IPREN, DEN INTELLIGENTA VÄRKTABLETTEN 💃💃” liksom har det gått 20 år eller vadå.

    Anonym 20:15
    Sjöng på den häromdagen.🤣

   Har du nya skor?????

   ”Raj raj raj raj raj raj, här får du mer för pengarna!” – Bo Ohlsson i Tomelilla. Har haft den i huvudet i flera år! 😆

    Hos bo ohlsson i Tomelilla haj (hej på skånska🦈) här får du mest för pengarna!

   Snabbt, stabilt och jätte-jättebra.

   Bosse bonus, Bosse bonus.
   Vägrar lämna min hjärna.

   Petter och jag, vi är goda vänner fastän mycket olika. Vi tycker om olika saker, Petter är hjulbent, jag är kobent, Petter promenerar, jag kör bil, Petter är spinkig, jag är välbyggd… Fast en sak har vi nog gemensamt – Polly!

   På torsdag äts det ärtsoppa på lördag är det fest.
   Men fredag är ändå den dagen som känns bäst.
   Ge mig då kyckling det gillar jag mest.
   Kyckling på fredag då mår man riktigt bra.
   Kyckling på fredag det enda jag vill ha.
   Kyckling på fredag vad var det jag sa?
   Jag vill ha fredag idag!

   en del skriver böcker, en del bygger hus, endel gör musik med toner i… det är säkert bra men det gör inte vi. spaghetti, tomater, olja & färskost, kaffe och kattmat och riiiiiiiis

   ICAS EGNA VAAROOOR SOM VI GJORT SJÄLV

  Jag har b12 brist och har fått extra kosttillskott men fortsätter att tappa hår, va trött etc. När kan jag förvänta mig att det vänder?

   Fråga din läkare.

    Min läkare har ingen koll tyvärr

     ??
     Vad är det för en klåpare?

      Det är standard. Har träffat kanske 25-30 olika läkare (blev sjuk som ung tonåring, tog dock 9 år för vården att lista ut vad det var så det blev en del besök) och kompetensen när det gäller simpla grejer som vitaminbrister etc är pinsamt dålig..

      Träffade en läkare på psyk för några månader sen ang min adhd och den läkaren visste knappt vad adhd är för något och verkade helt förvirrad över att det inte bara påverkar koncentrationen. Fick sen reda på att han är specialistläkare inom psykiatrin😅 Får hoppas på att utbildningen är bättre nu

   2 timmar.

   Man brukar behandla i 3 månader, därefter övergång till injektioner ved otillräcklig effekt

   Hur tar man reda på ifall man har b12-brist? Kan man bara kontakta sin VC och säga att man misstänker att man har brist och så får man komma dit och ta prover eller hur gör man? Förlåt för dum fråga 🙈

    Jag tog blodprover, så ring din vc och be om prover. Beskriv dina symtom

   Minns att jag läste att det kan ta fler månader innan effekt av intag verkligen kickar in på allvar? Var det inte han Frisk som hade det?

   Tar några veckor.

   Även jag har b12 brist. Hur stor brist har du? Jag låg på ca 130 och referensvärfet var 180-700, så känns son rätt lågt. Jag har tagit tabletterna i 2 veckor nu men känner ingen skillnad. Har läst att det ofta är något fel med tarmarna/magen om man inte kan ta upp b12 och att det många gånger orsakas av ”tyst glutenallergi”. Sa läkaren något till dig om detta? Det var inget som nämndes till mig vilket jag tyckte var lite konstigt eftersom det tydligen inte är så vanligt att unga människor som äter vanlig kost får b12 brist.

    Ja läkaren nämnde gluten men fick ta rester som avskrev detta. Fick tabletter som sköt mitt värde i höjden men märker ingen effekt trots 6 månader på tabletter

     Testa sugtabletter med mekobalamin istället. Då tar det inte vägen via tarmen. Finns på hälsokosten.

     Svar i modd.

    Svar i modd men jag utreddes för gluten, Hade inte det

   Säkert olika med olika vitaminer men jag hade brist på d-vitamin. Åt en väldigt hög dos en gång per vecka i över 6 månader innan blodprov togs igen, då var jag inom normala gränser men fortfarande åt det lägre hållet. Fick då fortsätta med en lägre daglig dos i några månader till, tills jag landade i ett normalt mellanläge. Så det tog kanske tio månader för mig att hamna där.

   Be dom testa sköldkörteln. Det är också blodprov.

  Era bästa spartips nu när allt blivit så dyrt?

   Sluta spendera på massa skit.

   Köp bara nödvändiga saker, och bara om något är så trasigt att det inte går att laga.

   Att göra en handlingslista online och jämföra mellan olika butiker på nätet.

   Min ettåring bröt av mitt bankkort, tog typ en vecka innan det kom ett nytt och vi kunde ju inte handla nåt under tiden. Det är ett spartips.

   Alltså tipsen av alla tips är att göra en budget och gå igenom era utgifter för de sista 3 månaderna och plotta in i olika kategorier. Ser så många få panik över att räntorna går upp men om man har en budget så vet man exakt hur mycket man kommer ha över varje månad, det är superlätt att räkna på hur mycket man har över eller ligger minus på diverse räntonivåer och från vilka kategorier man har möjlighet att hämta ut pengar. Jag har gjort budget åt många av mina vänner och de flesta har bättre råd än de tror men använder mycket pengar på saker dom förnekar för sig själv typ småköp på kiosk, kläder, kaffe, lunch på jobbet osv.

   Det adderas upp till stora summor och dom flesta jag känner har verkligen fått chock när de gått igenom sitt eget förbruk.

   Börja där, antagligen kommer du tåla stora räntoökningar utan att offra mycket livskvalitet. Jag har räknat ut att jag ganska lätt tål 10% ränta i 1-2 år.

    Jag tror verkligen det här är ett bra grundtips, speciellt för de som inte redan har det tufft och snålar utan är vana att ha lite mer att göra av med som kanske nu får panik. Det blir lätt ett aha-moment att kategorisera utgifterna. Och sen utifrån det göra sig mer medveten i sin konsumtion.

    Jag blir så glad varje gång jag ser ditt nick 😂

   👌🏽 Duscha på gymmet
   👌🏽 Köp på erbjudande/billigaste märkena som Eldorado, garant, Ica basics
   👌🏽 Snåla rejält på varmvattnet!
   👌🏽 Använd utebelysning på solcell
   👌🏽 Lufttorka tvätten (torktumla ej)
   👌🏽Släpp ut värmen från ugnen när du lagat färdigt maten
   👌🏽 Handla second hand
   👌🏽 Sänk elementen =klä dig varmare inomhus
   👌🏽 Gör veckohandling och planera matsedel noggrant
   👌🏽 Baka eget bröd
   👌🏽 Säg upp abonnemang för nöjen (Netflix osv)

    Det här med att duscha på gym går ju an om man bor nära ett gym. Samt att man har råd med ett abonnemang eller för varje timme man går dit.

     Vill man vara lite äventyrlig kan man ju alltid åka till nån skola med gympasal och duscha där 🥲

      Anonym 20:26
      Haha kan se det framför mig.
      Vuxna låtsas att de är föräldrar till barn som spelar innebandy/ handboll/ basket m.m för att komma in och duschar medan barnen tränar.🤣

       Oh, skulle kunna sluta väldigt illa väldigt fort 🏃‍♀️

       Ha,ha,ha, göra ”en Ove”

     Vaddå bor nära ett gym?…
     Jag menar givetvis inte att man ska gå dit för att enbart duscha! Min poäng är att efter man tränat så duschar man på plats istället för att göra det hemma! 🤣🤣🤣🤣🤣

      Kanske annars billigare att skippa gymkort och träna hemma? Gymkort är ju oftast rätt dyrt

      Anonym 20:46
      Bor man långt bort så måste man ta bilen dit och hem. Mitt närmaste gym ligger 20 min bort med bil enkel väg.

       Tipset var förmodligen att man duschar när man ändå där. Inte att man åker dit enbart för att duscha.

        Så roligt att tro att typ alla har ett gymkort.

     Duscha snabbt hemma är en annan variant, blir inte så dyrt då även om elpriset är högt.

      Och låt vattnet vara lite kallare än skållhett under den snabba duschen.

    Anonym 20:19
    Det med att duscha på gym funkar bara om man bor i närheten och har råd att träna.

     Och man kan bara släppa ut varmluften från ugnen om man har en ugn!!!

      Man kan bara snåla på varmvatten om man har ett badrum!!!

      värmen sprider sig ju ändå tillslut från ugnen

      bättre att inte släppa ut värmen i rummet direkt så att värmen inte sprider sig ut genom väggarna så fort

    Man kan tro vi går 100 år bak i tiden alltså fattigtider. Så trist.

     Ja, så är livet ibland. Bara att gilla läget.

      Funderar så över de av er som alltid ska berätta för andra vad vi måste acceptera? Man får uttrycka ogillande och kritisera samhällsutvecklingar,men ni ska liksom lägga locket på andra? Varför?

    Skaffa hönor som lägger ägg och en get du kan mjölka 😂

     Och såga upp parketten och börja odla.. Gör upp eld i handfatet och laga mat där. (hände f.ö på ett jobb jag hade för en herrans massa år sen, gäster från fjärran östern lagade mat så i sina rum…,sen kom brandkåren..)

    Vad tror du händer med värmen om du inte släpper ut den? Tror du att den åker tillbaka in i ledningarna då? 😅

     Exakt!! Det här ugnstipset är så dumt. En stängd ugn avger bara värmen långsammare.

      Haha, ja, fattar inte varför det här meningslösa tipset har fått så stor spridning.

       Men vänta va? Inte för att jag öppnar ugnsluckan för att spara pengar men jag har alltid tänkt att om man låter ugnen vara stängd efter användning så kyler fläkten ner luften inuti den när man stänger av den. Inte till 100% kall luft förstår jag ju men ändå… varför har man annars en fläkt i ugnen som är igång ett bra tag efter man stängt av den?
       🤯🤯

        Va, jag har ingen fläkt som går i ugnen ?

   Kanske inget spartips men drygar ut min lön genom att sälja på Tradera. Man behöver inte sälja superdyra saker för att det ska göra skillnad. Ett par hundralappar under två månaden kan t ex betala ett SL-kort. Jag har samlat ihop packningsmaterial genom att t ex fråga presentbutiker (så behöver man ej betala för emballaget). Tycker man även om att t ex fota och har lite tid över kan man tjäna väldigt bra på Tradera.

    Håller med! Jag har börjat gå på loppis för att leta grejer som jag vet går att sälja dyrare på tradera. Där går det lätt att tjäna några hundralappar

    Får man lätt sålt saker där? Har lite kläder som skulle kunna få hitta en ny ägare

   Timpris på elavtalet och kör enbart tvätt- och diskmaskin när det är billigt (ofta natten). Tvätta inte i onödan, många plagg kan vädras bara. Torktumlaren får vila, hängtorkar allt.

   Mat finns mycket att spara på – billig mat t ex potatis, lök, frysta grönsaker, ägg, linser, bönor, kvarg. Skippa hämtmat, laga storkok och förbered som enkelt kan värmas.

   Om du har bolån och inte full belåning, hör med banken om du kan avstå från amortering under en period. Att hoppa över amortering under, säg 1 år, kommer du ändå snabbt hämta igen med tiden.

    Bra tips! Och nu när inflationen är hög minskar bolånet snabbt i värde, vilket gör att lånet går ned även om man inte betalar.

     *ammorterar (lol inte tips om att inte betsla era räkningar)

   Jag läste kommentaren som ”spatips” och började för några sekunder se fram emot tips på hur man tar bort nagelband hemma etc. 😂

    Tar bort nagelband???

   kika på tilläggsisolering

  Jag tittar på Netflix nya serie om Jeffrey Dahmer. Tänker på problematiken i att Ladydahmer använder just det namnet? Vad jag vet så har hon brevväxlat med honom t.o.m. Hur kan man glorifiera något sådant, och sedan sitta och peka finger åt hur andra lever sina liv?

   Hur menar du att hon glorifierar honom?

    Lady Dahmer? Antyder att hon vill vara hans ”lady”. Rättar mig själv på punkten om brevväxling – det var Richard Ramirez hon gjorde det med. Hennes selfie, som hon själv har skickat till honom, finns med i en dokumentär om honom (han kallades The Night Stalker och är en sadistisk massmördare, precis som Dahmer). Vet du ens vilka dessa var och vad de gjorde? Annars skulle du nog inte försvara henne.

     Hon har brevväxlat med fler än Ramirez. Det är bara att googla eftersom hon stolt skrivit om det flera gånger..

      Ja hon är uppenbart väldigt stolt. Vilket föredöme hon är. Som någon annan skrev så borde hon inte få kalla sig feminist, som vurmar så för sadistiska kvinnomördare.

      Är man så intresserad som hon påstår sig vara så kan man tex skaffa sig en akademisk karriär inom ämnet, och forska. Men hon vill väl hellre inte jobba alls utan leva på att skrika ut saker på internet.

       Dahmer mördade väll män?

        Ja, men Ramirez mördade kvinnor. Och på ett synnerligen sadistiskt sätt.

     Haha ja jag vet mycket väl vilka de är och är själv intresserad av true crime. Jag känner dock att du inte är så enkel att diskutera med så jag backar långsamt ut ur diskussionen.

     Men jag måste fråga hur fasiken du fick min fråga till att jag skulle försvarat henne? Jag ville förstå hur du menade!

      Om du måste fråga för att förstå den uppenbara glorifieringen så förstår du antagligen inte problematiken, och/eller så ser du inget fel i det.

      Om du tycker någon är svårt att argumentera med för att de har stöd för sina argument så får det stå för dig. Känns som du tog åt dig personligen av mitt inlägg. Trampade jag på en öm tå?

       Det verkar mer som du tog åt dig av S än tvärtom?

   Ja det är helt otroligt. Hon har dessutom försvarat Dahmer, hon skrev typ att han inte var sadist och inte ville att offren skulle lida, det var någon helt befängd sak hon skrev. Tror det var på hennes blogg.
   Jag kommer aldrig, aldrig förstå alla dessa tjejer som skriver till mördare. LD försöker få det till att hon är intresserad av psykologi och hur mördares psyke fungerar. Så jäkla lågt att bortförklara det med något sorts psykologiintresse, dessa skeva tjejer tänder på våld, och mycket riktigt hade hon ju dessutom skickat lättklädda bilder på sig själv till flera seriemördare, de flesta hade mördat flickor och kvinnor.
   Hur man samtidigt kan kalla sig feminist övergår mitt förstånd.

    Bullshit. Hon är en av alla sjuka ”pick me girls” som är fans till vidriga massmördare, våldtäktsmän och sadister.

    Anonym 20:12
    Tyvärt tror dessa groupies att de förstår killen på ett sätt som ingen annan gör. De förstår inte att de blir manipulerade och att de är den ” enda” som kan hjälpa honom. Det är då synd om förövaren som bara försvarade sig. KRÄK

     Man behöver inte vara Einstein för att förstå hur Dahmer fungerade, det räcker med att vara lite intresserad av psykologi på amatörnivå. Om man inte är helt dum i huvudet vill säga.

      Ja hur mycket information kan man behöva för att förstå att en sexualsadi st går igång på våld? Alla dessa massmördare är lika banala i sin ondska. LD gillade helt enkelt kittlingen det gav att han skrev till henne.
      Sedan gapar hon över daddys girls om någon annan har killkompisar.

    Eller hur! Fattar det bara inte.Troligen ligger det väl på ett djupare psykologisk plan, ngn form av kändis stalkning, uppmärksamhetsstörst, med den skillnaden att här är det mer troligt att de får respons från den sk.kändisen/brottslingen. Så fruktansvärt skevt och så otroligt äckligt. Hade inte alls kopplat hennes nick till det. Bra, nu vet man det. Usch, läskiga människa.

   Har alltid tyckt detta var helt sjukt med henne och hennes namn. Så till den grad att jag inte kan ta något hon säger helt på allvar.

    det är väl inte mer konstigt än att Marilyn Manson kallar sig efter Charles

     Och det är också sjukt konstigt. Fel plus fel blir inte rätt.

   Ann Heche som spelade hans mamma i en film säger i intervju att ingen såg honom som barn och han fick ingen kärlek. Så tragiskt.

    Så växte halva världen upp förr. Barn lade man inte mycket uppmärksamhet eller kärlek på förr.

    Förr i tiden var det vanligt att växa upp utan föräldrar som såg en eller brydde sig. I min barndom (70-tal) fanns det många som växte upp så. Ingen blev seriemördare, något värre än småkriminell och/eller missbrukare blev ingen av mina barndomsvänner.

     Tyvärr väldigt vanligt fortfarande att växa upp med föräldrar som inte ser/inte bryr sig (jobbar på högstadieskola). De misshandlar inte barnen eller så (såklart gör vissa det men de flesta gör inte det), de skiter helt enkelt bara i dem av lite olika skäl. Och du har helt rätt, de flesta blir inte seriemördare för det.

    Det enda som är tragiskt är att han mördade så många unga män och pojkar.

     Nej jag tycker även hans öde är tragiskt. Sedan var det massa barn som fick uppmärksamhet m m. En del ser det bara från ett sätt.

      Du vet att vissa bara föds sjuka i huvudet va? Det är liksom ingen tragedi bakom att de är så, bara att de upptäcks för sent och hinner skada andra.

      Men du, han borrade i sina offers huvuden medan de levde..
      Alla människor bär på en historia, en del fruktansvärda och jag kan oxå tänka när ngn begår en brottslig handling att det finns ett tragisk öde bakom det hela , en trasig barndom, hemlöshet, beroende, psykisk ohälsa osv. Men man blir inte sadistisk mördare, kannibal och nekrofil pga tex en trasig barndom, så förstår inte ditt resonemang att ”massa barn fick uppmärksamhet mm”. Han var troligtvis född med psykopatiska drag och ingen uppmärksamhet i världen hade kunnat ta bort det. Det sägs det går att behandla (nutida forskning) om man upptäcker tidiga tecken, jag är högst tveksam dock, det kanske går att lära ut att känna viss empati osv, men det som däremot är intressant är att det finns människor med dokumenterat psykopatiska drag, hjärnröntgen mm. som aldrig lever ut dessa drag.

    Ja, han hade det sannerligen inte lätt i sitt relativt korta liv. Försvarar inte hans handlingar, men han hade dåliga förutsättningar redan från starten och hans mamma var bindgalen.

     Hans mamma var inte bindgalen. Så typiskt att skylla på mamman för att Dahmer var en sjuk mördare. Mamman hade problem med depressioner och liknande, det har många, betyder inte att barnen blir seriemördare.

      Hans morsa hade grava psykiska problem, kalla det vad du vill, sånt går gärna i arv. Dahmer hade ALLA förutsättningar emot sig från starten. Har inte påstått att alla med deprimerade mammor blir seriemördare, men det hjälper inte förutsättningarna för att utvecklas normalt direkt.

       Avskyr verkligen den här utsikten. Finns hur många som helst som växer upp med sådana föräldrar och de blir normala och går inte runt och mördar folk. Jeff opererades för bråck när han var fyra år och blev aldrig sig lik. Han började fascineras av kroppen och dess anatomi och när han blev några år äldre letade han upp överkörda djur ute som han dissikerade.

        *ursäkten

        Avsky den hur mycket du vill, jag håller med Lady Dahmer här.

    Kan verkligen rekommendera elinor Svenssons låt ”hans mamma” är lite reflektera kring detta hur man lägger ansvar på uppväxt, finns på Spotify och youtube

   Ja absolut låt oss döma ut en människa för nåt hon gjorde för över typ tjugo år sen. Herregud hahahahaha.

    Du har lika bra koll som alla andra och du vet själv att LD fortfarande försvarar sitt synsätt. Haha. Du är bara fast bestämd att alltid försvara henne oavsett vad det gäller. Haha.

  Det som händer i Iran just nu är så stort och jag vill stödja befolkningen i deras kamp mot mullaregimen. Finns det något man kan göra mer än att dela och ge pengar till organisationer som amnesty?

  Ned med Irans regering en gång för alla

   Var en demonstration i Stockholm idag.

  Behöver stöd. Har drabbats av lunginflammation och har ont i ena lungan. Får penicillin. Hur länge var ni sjuka? Är så sjuk. Tar det en vecka? Hur länge hade ni ont i lungan/lungorna.

   Hur länge har du fått penicillin? Det tar ca 24 timmar innan det bör bli avsevärt bättre, sen är det ju en gradvis förbättring i kanske en vecka ja

   Nu var detta typ 15 år sen, men när jag hade en ”mild” lunginflammation så var jag riktigt dålig i ca 3 veckor 😶

   Jag var hemma i två veckor när jag hade lunginflammation. Gjorde ont att andas. Gjorde skitont att hosta. Åt bara soppa typ. Så jag lider verkligen med dig, värsta sjukdomen jag haft!

    Så fick jag av Corona också. Men uppsökte inte läkare så fick inget bekräftat. Kändes precis som när jag hade lunginflammation en gång tidigare.
    Det är vidrigt hemskt när det gör så ont andas, och man tror nästan att man ska svimma av smärtan i lungorna när man behöver hosta.

   Var fortsatt sjuk en vecka efter jag fått penicillin med dubbelsidig lunginflammation, var då 30 år och och i bra form i övrigt och fullt frisk. Sen var jag ovanligt trött ett par veckor till. Fullt normalt enligt läkare när jag var orolig över att jag fortfarande hade feber flera dagar efter att jag börjat penicillinkuren.

   Jag var sjukskriven i fem veckor :))) riktig dålig i 4 veckor. Fyfan , jag kan på allvar ha mardrömmar om att jag får lunginflammation igen. Gick med fel penicillin i en vecka, när jag fick den nya blev de bättre .

   2 veckor var jag helt slut och tredje veckan gick ännu rätt trögt men sen mer normalt 💪

  Tips på inte allt för dyra ställen att fira nyår i ”Norrland”? Vill bada i badtunna och se norrsken 😍

   Har tyvärr ingen koll på pris med vet flera som varit i Ramundberget, kanske kan vara något?

    Får kolla på det 👍

   Eftersom ”Norrland” är sjukt stort och man sällan ser norrsken i majoriteten av det så hade jag satsat att åka så långt norrut som möjligt. Vet att det finns många norrskensattraktioner runt Kiruna och brukar vara norrsken rätt ofta där.

    Beror helt på. Vi brukar ha norrsken rätt ofta här i Västernorrland. I vintras var det ännu mer än vanligt, flera gånger i veckan. Det är så vanligt här att varken mitt barn eller min sambo ens orkar titta ut genom fönstret när jag säger det är norrsken. Jag däremot tröttnar inte på det. Jag tycker det är riktigt häftigt, älskar när det övergår i rosa/lila.

  Han Ebbas pappa, vet att han diskuterades lite häromveckan. Men alltså senaste intervjun han gjort känns ju riktigt skum…. Låter som han främst skulle behöva terapi för det trauma han gått igenom. Inte desperat söka efter en kvinna som ska föda ett nytt barn åt honom. Hur ska det barnet må att ständigt bli jämförd med Ebba som han satt på extremt hög piedestal? Skulle hen ens få utrymme att utvecklas som en egen individ? Sen att vilja sätta barn till världen när man är närmare 60 år känns ju också lite märkligt.

   Snälla, låt honom vara.

   Är det han som förlorade sin dotter på Drottninggatan? Har inte hört alls om det här, får bara en stark känsla av att det är han 😅

   Alltid tyckt han verkar helskum

    Skum tycker jag inte att han är. Snarare heltraumatiserad efter att ha förlorat sitt enda barn och meningen med livet. Han behöver allt stöd han kan få.

     Inte nog med det, dömda våldtäktsmän får mer i skadestånd än han fick. Så värderar Sverige en liten mördad flickas liv. Sedan sabbades hennes grav av någon galning samtidigt som bilden på Ebbas överkörda kropp cirkulerar i islamistiska kretsar.

    Skum? Hans barn blev ihjälkörd av en sadistisk mördare. Idiot.

   Låt den stackars människan vara. Han försöker väl bara att överleva dagen…

   Tänker som du. Det är givetvis något så ofattbart och fruktansvärt, det som hänt och ingen som inte gått igenom det kan nog förstå fullt ut. Men han verkar vara besatt av att få ett nytt barn. Tror det bottnar i annat oxå, ensamhet mm.Sen kan jag tycka resonemanget han för är konstigt beträffande att man faller hårdare under vissa omständigheter när man förlorar sitt barn. (han menar på att hans situation gör det värre för honom än andra) Alla, precis alla, om man så har tre barn sen innan, inga fler barn, är en fattig bonde i Pakistan eller rik finansman, blir precis lika drabbade av den största sorg en människa kan känna av att förlora sitt barn. Det är min övertygelse och jag kan tänka mig att andra, som oxå förlorat sitt barn blir drabbade av ett sånt resonemang.

    Har du sett Magda Gads reportage från Pakistan? Där man på landsbygden inte ens tar sina barn till sjukhuset för vård pm de behöver det, därför ”det kommer mer barn om detta skulle dö”.

     Nej. Kanske förmodligen för att det inte finns pengar till sjukvård. Tror du sorgen är mindre pga det? Eller vice versa, tror du sorgen är större pga man HAR pengarna till sjukvård och lever ett privilegerat liv? Jag tror sorgen är exakt densamma.

    Väldigt många som förlorat ett barn vittnar ju dock om att deras levande barn är en jätteviktig del av trösten och vad som får dem att gå upp på morgonen. Tror inte sorgen är mindre, men tror att det kan vara lite lättare att hitta mening i livet efteråt om man har fler än ett barn.

     Ja, så är det förmodligen, bra formulerat. En del hittar andra meningsfulla saker som ger deras liv mening. Det finns ju exempel på det iom tex.Tsunami katastrofen. En mamma förlorade alla sina barn och startade verksamhet för barn där, en annan som oxå förlorade alla sina barn ville snabbt starta en ny familj med samma antal barn. Alla är olika men sorgen lika stor.

    Mina vänner förlorade båda sina barn i en olycka. De blev också ”besatta” av att skaffa ett nytt barn vilket de också gjorde. Jag klandrar ingen. Det gjorde vad de behövde för att ta sig vidare.

   Han skrev till mig på FB för typ 2 år sedan (låt mig tillägga att jag är 30 år yngre är han) och undrade om jag var tillgänglig osv. Jag svarade inte, men öppnade det. Då började han skriva långa romaner om hur han kunde ta hand om mig som sin kvinna osv. Otroligt obehagliga meddelanden.

  såg precis där kräftorna sjunger. så himla bra ♡

   Läste den precis!! Kan verkligen rekommendera boken, helt fantastisk

   Jag tyckte filmen var medioker. Boken var ju SÅ bra!

  Familjelivsfråga!
  Ni som har eller har haft barn 1-2 år, hur nattar ni era barn? Hur lång tid tar det?

   Min äldsta är 3,5 nu men har haft samma nattningsrutin i över två år. Pyjamas på, borsta tänderna, läsa en saga i soffan och sen lägger vi oss i sängen och lyssnar på ljudbok tills han somnar.

   Först så nattade jag med tutten, tills han somnade och la sedan bort honom i hans babynäst. Sen när han gick tänder, började min man och jag att turas om att natta. Flaska och vagga i famnen medans vi satt. Satte också på ”white noise” som sen övergick till ljudboken om Emil i Lönneberga. Och så höll vi på… sen efter ca 2-3 månader, tills jag inte orkade ha honom sovandes i vårt rum. Vi flyttade in honom i hans rum och egna säng. Höll på att vagga honom ett par veckor, om han vaknade om natten och sen i säng igen. Självklart jobbigt i början, att behöva vakna, gå upp och vagga, men det har lönat sig… han sover nu nätterna genom sen han var 11-12 månader, han är 2,5 år nu.
   Vad jag tror hjälper är också att bebisen/barnet är omringad av något, så att det blir ”lite” plats i sängen.

    OCH att inte använda säng/sovande som hot eller straff. Om ni nu kör med sånna saker.

   Borstar tänderna, ligger tillsammans och läser bok/böcker sedan lyssna på musik eller saga. Ligga kvar bredvid sängen tills barnen har somnat.

   Har snart en 2 åring. Nyss flyttat ut henne till egna rum men har i princip haft samma rutin sen hon var 10 mån. Pyjamas, borsta tänderna och bok. Samma läggtid varje dag.

   Nu på senare tid har vi låtit henne lyssna på teddybjörnen Fredriksson och sagt att vi ska gå och ta disken.

   Mitt bästa tips är att få barnet att känna sig trygg i sin egna säng. ”Visst kan lillis räv sova” var en bra guid fast vi inte gjorde allt som tipsades i boken. Lycka till!

   Vår är 1,5 nu. Haft ungefär samma sen hon var 1 år. Hon får välling i soffan. Borstar tänderna. Läser saga i hennes rum, hon ligger i sin spjälsäng, sen säger vi godnatt och går ut. Ibland får man gå in ett par gånger och klappa lite men hon somnar själv. Tar kanske en halvtimme från att vi värmer vällingen.

   Lägger oss i sängen och läser böcker och/eller pratar en stund, gosar och kramas, sen släcker vi och jag stannar tills de somnat. Brukar ta 20-40min, ibland snabbare och ibland långsammare (och ibland har jag ingen aning för jag somnar med dem 😅).

   Har en tvååring som sover i egen säng. Vi har alltid samma kvällsrutiner med dusch, d-droppar, borstar tänderna etc. Tar på pyjamas och låter henne välja en eller flera böcker (beroende på hur sent det är). Läser tillsammans, dricker vatten, kramas, säger ”godnatt, jag älskar dig, ses imorgon!” och lägger ner henne i spjälsängen utan protester. Släcker lampan, på med lite lågt whitenoise, lämnar rummet och hon somnar oftast direkt. Rutinen brukar börja strax efter sju och jag/min man lämnar rummet halv åtta. Känns otroligt lyxigt, men det har verkligen inte alltid varit så! Vi sov knappt något de första nio månaderna… så glad att det vände, utan gråt och skrikmetoder, och att hon nu faktiskt vill gå och lägga sig och vi kan avsluta dagen med en mysig stund 💕

   Min dotter är drygt 2 år men vi har gjort på samma sätt sedan vi slutade natta i bärsele vid 14 månader. Nu nattar vi i hennes rum (har en 120-säng där inne). Hon dricker först en mugg med välling medan vi läser bok. (Att läsa bok funkar först senaste månaden typ, innan blev hon för uppe i varv av det, men nu funkar det bra). När vi läst boken ett antal gånger frågar vi ”ska vi släcka lampan?” och då säger hon oftast ja. Sen ligger vi bredvid och lyssnar på en god natt-spellista på Spotify (alltid samma lista), kliar på ryggen, säger godnatt till alla gosedjur, kramas, håller handen osv tills hon somnar. Brukar ta mellan 20-40 minuter allt som allt. Just nu är det väldigt mysigt och smidigt att lägga henne men vi hade några månader av helvete där vid 1.5 när hon krånglade som tusan med nattningarna. Men nu är hon så klok och känner själv när hon blir trött vilket är otroligt skönt även för oss ☺️

    Ah tillägg, vi nattar alltså inte samtidigt 😂 Herregud vilka dunderföräldrar vi vore om vi nattade tillsammans varje kväll. Nejdå en av oss chillar satan medan den andra nattar. Varannan kväll är det som gäller här (vi har en bebis också. Ett tillägg bara!

    Dum fråga från barnlös: borstar ni inte hennes tänder efter vällingen?

     Svar från tandläkare , borsta tänderna efter välling, risk för karies!

     Det ska man egentligen göra men för många är det svårt att rucka på läggningsrutinen så det skippas tills de blir nått år äldre.

     Nej tyvärr 🙈 Vi har precis fått henne att sluta dricka den från nappflaska (hon har inte tagit napp så hon har haft vällingen som sin ”trygghet” sen jag slutade amma) samt att sluta dricka på natten så vi tar det stegvis. Men målet är att kunna borsta tänderna efteråt om hon inte hinner sluta med välling helt tills dess 😅

   Haft samma rutin på båda barnen sen 6månader ungefär. Har en 1åring och 3åring.
   Nattning klockan 19 (om det inte är något speciellt såklart då kan de ändras eller om vi varit iväg då kan de bli tidigare )
   3åring – borstar tänderna, går på toa, byter till pyjamas, läser bok, säger godnatt och går ut och låter sonen somna ”själv”. Ligger i rummet bredvid tills han sover. Tar mellan 10-30min
   Ibland ligger han och sjunger en stund vilket är okej tycker vi, så länge han stannar på sitt rum.
   1åringen – borta tänderna, pyjamas, byta blöja och flaska. Jag vet att det inte är bra för tänderna. Sen somnar hon med ”själv”
   Gjorde likadant med 3åringen och han har alltid kunnat somna ”själv” är där men inte i samma rum.
   Fick dock ligga kvar inne i hans rum när han bytte säng för så rymde han 😅 dock bara någon månad.

   Sonen är 6,5 år … vi sitter/ligger fortfarande bredvid honom 🙄 är ett heltidsjobb att få honom i säng och somna 😴
   Dottern 9 månader, gos och välling i famnen sen sover hon. Har lovat mig själv att absolut inte va med hela nattningen. Kommer läsa bok el. Starta ljudbok o sen gå ut. Orkar inte samma process igen länge fram!!

    Nä det är nog bra att vänja dem tidigt att somna själva. Båda mina har vi bara gett flaska till när de varit stora nog att hålla den själva, sagt godnatt och lämnat rummet. Ingen har någonsin protesterat eller varit ledsen, och nu är de två trygga och glada 9- och 7-åringar

   Har en på 16 månader. Tar en kvart. Borstar tänder, ger droppar, sitta på pottan, pyjamas, läsa bok och sen välling i sängen, sen slockar hon i sin spjälsäng. Vet att vi borde ge vällingen innan tandborstningen men hon vägrar ta den, men börjar bli dags att ta den fighten igen snart. Sover oftast hela nätter. Lillis räv hjälpte oss mycket, hon sov riktigt riktigt kasst första 10 månaderna.

   Kanske 30 totalt, varav hälften av tiden är läsning, för att sedan släcka lampan och kramas innan det är godnatt. Ligger bredvid och masserar en hand eller arm och vips så sover barnet

  Kejsarsnitt

  Jag gjorde ett kejsarsnitt för några veckor sedan och har en del frågor gällande processen efteråt. Tycker det är svårt att hitta information någonstans.
  När man känner på själva snittet och runt om är det hårt innanför. Kommer det att gå bort eller alltid vara så? Finns det något man kan göra för att det ska försvinna eller bli mindre? Tycket det är så obehaglig känsla.

  Jag tycket det drar upp mot höftbenen. Är det inre snittet större än de yttre? Är man sydd upp till höftbenen på insidan?

  Just nu har jag ingen känsel på magen från naveln och lite under snittet. Kommer känseln någonsin tillbaka?

  Hur lång tid tog det innan du kände dig helt återställd och inte längre kände av något?

   Jag har inte fått kejsarsnitt men jag har gjort kejsarsnitt på andra. Man kan ha lite större snitt på insidan men oftast inte avsevärt, och man snittar ju bara i bukväggen (lika stort som ditt yttre ärr) och livmodern så nej aldrig till höfterna. Höfterna ligger inte i abdominalhålan. Det hårda kommer gradvis att bli bättre, du är sydd med självabsorberande stygn som kommer försvinna, sen kommer ärrvävet att mjukna. Du kommer dock antagligen alltid kunna känna en liten ökad konstistens under huden där, men mycket mindre påfallande än nu. Du kan använda ärrkräm och ärrtejp men det hjälper bara på det yttre ärret. Om känseln kommer tillbaka eller inte kan bara tiden avgöra, det kan komma tillbaka, det kan vara permanent.

    Tack snälla för ditt svar! 🙂
    Jag har känt mig så vilsen i detta och aldrig tidigare genomgått en operation så det har dykt upp funderingar under tidens gång. Uppskattar jättemycket att du tog dig tiden att svara! 🙂

    Kapar tråden men du som vet saker: finns det några fler risker med ett andra kejsarsnitt, jämfört med det första?

     Om du menar mig så brukar andra kejsarsnittet gå bra. Efter tredje snittet börjar ärret bli så tjockt att man gärna vill slippa skära i det fler gånger, och risken för att livmodern ska spricka under graviditet börjar uppstå, så det är inte rekommenderat att bli gravid igen efter 3 snitt. 2 är lugnt

      Tack för svaret! Blev dock nojig nu haha. Finns det någon risk att livmodern kan spricka redan efter ett snitt?

       Nej, stort sett inte. Alltså det är en risk även utan snitt eller bara ett, men den är typ obefintlig.

   Jag har svarat längre ner ☺️

    Så himla skönt att höra erfarenheter från någon annan som genomgått ett snitt. Jag har haft så mycket funderingar men haft svårt att hitta svar. Det känns skönt att höra att du nu efter snart åtta månader känner dig återställd och att det hårda gradvis försvinner.
    Tack så jättemycket för att du svarade! 🙂

   Jag blev uppskuren lite mer på insidan, min son låg knepigt. Jag har hård ärrbildning under mitt ärr.

    Jag har också hört att man kan bli uppskuren mer på insidan, därför jag blev fundersam på om det kunde vara det jag känner av… hur längesedan gjorde du ditt snitt?

     Det är fem år sedan nu.

   Jag gjorde snitt för 9 månader sedan. Jag har fortfarande känselbortfall(som domningar kan kännas) på höger sida över snittet men under naveln. Det har blivit bättre men fick höra att det kan ta tid. Mitt snitt har läkt jätte fint, först var det ganska korvigt och stelt. Men nu är det ett slätt ärr. Det hårda innanför har jag inte upplevt vad jag kan minnas, när jag trycker runt mitt snitt känns det bara som muskulaturen/livmoder eller vad det nu kan vara 🤔 det du känner mot höftbenet kan inte det vara nerverna då? Jag hade problem med en smärta/brännande känsla på höger sida mot höften i början som nu försvunnit. På efterkontrollen på MVC kunde de ej kolla snittet (inte på min mottagning iaf) så jag fick gå till Gyn och där kollade de med ultraljud att det läkt som det ska från insidan. När det gått lite längre tid för dig kanske du kan göra det?

    Ja, jag har också fått höra att det kan ta tid innan känseln är tillbaka och att den ibland inte kommer tillbaka helt.
    Skönt att ditt snitt läkt fint! Jag upplever också att min är korvigt och stelt just nu. Nu var det bara 5 veckor sedan jag gjorde mitt snitt, så jag förstår ju att det är en lång process kvar för mig. Men det är mest att jag har funderat på hur det blir med tiden.
    Det kanske är nerverna jag känner, jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan men det känns som att det drar/svider.
    Hoppas att jag också får kolla mitt snitt med ultraljud, jag har ännu inte varit på min efterkontroll men det hade varit skönt att få kollat de. Jag går hela tiden och oroar mig om det läker som det ska på insidan.
    Tack för ditt svar! 🙂

     Mitt tips är att tejpa ärret. Jag hade det tejpat i 5 månader. Kanske var onödigt lång tid men var så mån om ett fint ärr 😂 köpte en jättebra tejp från apoteket som heter Siltape. Den sitter jättebra så den kan man duscha med i flera dagar utan att den faller av 😊

      Jag är också väldigt mån om att ärret ska bli fint, så jag har de också tejpat. Jag hoppas inte jag börjar slarva med tiden bara!
      Beställde hem den tejpen nu, den lät väldigt bra. Tack för tipset 😊

   Jag kan svara angående känseln och den kommer tillbaka men det tar ett bra tag.

    Skönt att höra, tack för ditt svar 🙂

  Ni som är småföretagare, vad har ni för redovisning-/bokföringsprogram?
  Fortnox? Visma? Wint? Annat?

   Visma

   Fortnox.

   Bokio

  Nytändning i förhållandet,

  Tolka det fritt och ge mig era bästa tips föruuuutom ”kommunikation/prata med varandra”. Jag vill ha lite mer WOW 🔥✨, men vi är väl båda lite fantasilösa och pryda antar jag.

   Det finns olika spel man kan spela.
   Har för mig att det finns ett med tärningar som man slår. Det som kommer upp ska man göra på den andre.

   Rollspel.

   Julkalender med sexleksaker! Riktigt roligt! Annars göra något tillsammans som ingen av er kan. Typ börja på en sport eller dans eller kurs eller nåt. Då bondar man verkligen. Om det är dans blir det ju lite extra roligt och sexigt. Matlagningskurs för par kan jag o kså tänka mig är super.

   En julkalender med sexleksaker, piggar bra upp ännu 2 år efter då man kan fortsätta använda leksakerna!

   Finns online att köpa som en kortlek där man turas om att dra ett kort varannan vecka med romantiska uppgifter, ex ”lämna en lapp någonstans för din partner att hitta där du beskriver det du tycker är finast/sexigast/roligast med hen” osv.

   Ett par tips;
   Duscha tillsammans.
   Ligg alltid snarare runt 21.00 än 24.00. Man är för trött där runt midnatt. Efter ett 21-ligg kan man alltid göra andra saker också på kvällen.
   Massageolja i sängen, vi brukar ha babyolja från änglamark typ.
   Var mer halvnakna hemma, närmre till att då bli hel haha.
   Skicka lite bilder under dagen.
   Skriv en novell ihop… i delat dokument. Gör lite av det som står i novellen.
   Ok over and out.

  Äta mat i kollektivtrafiken (buss, spårvagn, tunnelbana), helt lugnt eller lite äckligt?

   Jag tillhör de som inte har några problem med det. Tycker det är mycket värre med folk som sitter och fiser, rapar och luktar gammal svett.

   Skulle nog vilja säga att det beror på vad det är för mat. Jag själv skulle kunna äta ex. French hotdog men inte direkt trycka ett mål från donken.

   För mig beror det på vad man äter.
   Åkte buss en gång och satte mig längst bak då jag inte mådde då bra. Två killar sätter sig på sätet bredvid och delar på en pizza. Det var en lång tur med bussen då jag inte mådde bra innan.

   Är inte det ”förbjudet”? När jag var liten var det typ bilder på en överstruken läsk, glass och hamburgare längst fram i bussen 😊.

    Johanna
    Jo och jag tror att de gömde kartongen under jackan.

   Såg nån äta en slabbig stinkande burgare i t-banan häromdan, inte ok usch. Snabbätna icke-luktande saker är helt ok.

   Varför ska/behöver man göra det undrar jag? Nåt lättare, som banan eller macka är ok, men inte middag liksom.

   Tunnelbanevagnen är ingen restaurangvagn. Inte heller en telefonkiosk eller ditt privata sminkrum. Det är en allmän kollektiv plats där hänsyn till medpassagerare ska tas. Tycker det blir värre och värre ju fler inflyttade det blir.

    Inflyttade?

     Ja inflyttade från landsbygden som inte vet hur man uppför sig i kollektivtrafiken. Som inte kan låta folk gå av innan de själva går på. Som pratar högt i bussen/tunnelbanevagnen gärna i mobilen. Som helt plötsligt stannar mitt i strömmen av gående pendlare eftersom de inte hittar vägen och måste kolla mobilen. Som inte fattar att man STÅR TILL HÖGER i rulltrappan. Som inte kan gå längre bak i bussen när det är fullt och fler vill på (det är tydligen jätteläskigt att röra på sig bakåt). Första pris förra veckan tog en ung kvinna (inflyttad studerande?) som åt frukostyoghurten ur en glasburk. Men herregud gå upp 10 minuter tidigare mänska och ät hemma!

      Håller med till 100%

   Skulle inte störa mig om nån satt och åt chips eller typ strips. Men annan mat, som när jag gick i gymnasiet och åkte en fullpackad buss varje morgon (vi stod verkligen ihopklämda) och en gubbe som ofta åt frukost stående i trängseln. Nån macka med sardiner eller liknande på. Såg jätteäckligt ut, och det luktade illa. Var alltid rädd att bussen skulle tvärnita och att jag skulle flyga in i mackan 😅

  En fråga från en teknisk okunnig.

  Jag vill se det jag ser i mobilskärmen direkt på en vanlig tv-skärm, tex whatsapp eller vad som helst.

  Jag har en iPhone samt en vanlig tv av ett annat märke.

  Jag har hittat något som heter Chromecast men det verkar ju bara gälla vissa appar, jag vill kunna visa allt jag ser på mobilskärmen.

  Vet någon om det finns något sätt att göra det på?

  Tack på förhand!

   Appletv tror jag är bäst då. Man ska kunna spegla telefonen tror jag.

   Du kan skärmdela en iPhone med AppleTV, eller om du har en smart tv. Finns som ikon på menyn du kan dra ner från övre högra hörnet på telefonen, bland kamera, volym etc.

   Man kan streama allt på tv:n med Chromecast så länge man ansluter båda enheterna till samma Wi-Fi. Typ youtube, SVT play, alla streaming-appar. Man trycker bara på lilla ikonen som ser ut som en mini-iPad. Smidigt som attan är det!

   Köp en apple tv. Då kan du skärmdubbla exakt allt. Samt ha alla appar som du streamar via.

   Tack för tipsen!!

   /Trådstartaren

   WhatsApp kan du använda via datorn om du kopplar upp en till enhet. Gå till inställningar och ”Länkade enheter” och följ instruktionerna 👍🏼

  Hallå Sarah Tjulander verkar ju vara seriös med ivfgrejen att välja kön. Är inte det helt sjukt???

   Många verkar tycka det. Själv känner jag inte att det är nåt jag upprörs över. Varför bry sig?

    Man får ju abortera av vilken anledning som helst, även till exempel fel kön, upp till vecka 18, så vad är problemet om man väljer redan vid befruktningen?

     Problemet är väl att ojämna befolkningar kan uppstå, som i Indien där så många valt söner att de nu har massivt överskott på män som inte kan hitta fruar, vilket leder till våldsproblematiker osv

      Finns fler män i Sverige än kvinnor också. Blev så efter flyktingvågen 2015.

       Sprid inte dynga! Enkel googling bort, källa SCB:

       Könsfördelningen i Sverige

       En milstolpe under 2000-talet var att det för första gången blev fler män än kvinnor. Det inträffade i mars 2015. Det beror främst på att skillnaden i medellivslängd mellan män och kvinnor minskar. Könsfördelningen i befolkningen påverkas också av att det vanligtvis är fler män än kvinnor som invandrar.

       Männens medellivslängd är dock fortfarande lägre än kvinnornas och därför finns det fler kvinnor i de äldsta åldrarna. År 2021 var männens medellivslängd 81,2 år, jämfört med kvinnornas som var 84,8 år.

       Exakt hur kön- och åldersfördelningen ser ut ser du bäst i en så kallad befolkningspyramid.

        Men det är väl ingen hemlighet att de flesta flyktingar var män?

         Nej ingen hemlighet alls. Vet inte vem den där försöker lura.

          Det beror FRÄMST på att skillnaden i medellivslängd mellan män och kvinnor minskar.
          Hur är det med läsförståelsen?

        Du skriver ju själv att fler män än kvinnor invandrar? Och 2015 kom väldigt många. Så vad exakt är dyngan?

      Ja men det är ju så ovanligt att folk gör så så ingen fara än. Dessutom önskas ju olika kön, inte bara flickor eller pojkar.

   Håller med. Usch

  Har ingen expertis utan kan bara prata från egen erfarenhet.

  För mig försvann det ”hårda” innanför, jag gjorde KS i februari och det var nog betydligt mindre i sommar iaf. Sen har känseln kommit tillbaka lite steg för steg och det har känts mindre och mindre obehagligt. Det med att det drar mot höftbenet känner jag inte igen själv.

  Jag känner mig väl i princip återställd nu iaf och det har gått snart 8 månader. Kanske känns lite annorlunda om jag stryker just över ärret men inte något jag märker annars.

  Ge det tid och tejpa är mitt enda tips ☺️

   Svar till Emmsie högre upp

  Kanske låter som en snobb nu hehe men fick upp en reel på Instagram från en ”influencer” där hon visar upp sin veckohandling från mataffären. Blev förvånad över att det var så mycket halvfabrikat, speciellt med tanke på att hon och hennes sambo är två vuxna utan barn. Fiskpinnar, färdigpanerad schnitzel, potatisgratäng på påse osv. Kan fatta om barnfamiljer ibland tar genvägar men så jobbigt är det väl inte att laga vettig mat till två vuxna? Började fundera på hur vanligt det är, så frågan är helt enkelt hur mycket halv-/helfabrikat du äter?

   Tror det är mer vanligt bland barnlösa? Upplever att de flesta föräldrar vill åt så näringsrik och prisvärd kost åt sina barn, som möjligt.

    Barnfria, om de inte försöker få barn men inte lyckats än.

     Är det lag på vilket ord man väljer nu? Barnlös betyder bara ”utan barn”. Sedan forntiden faktiskt.

      Nej, ord och tider förändras. Lös antyder saknad av nånting.

     Det är ett konstigt ord tycker jag. Innan ni kom på det användningsområdet så användes ju det ordet flitigt av föräldrar som hade barnvakt. Läser jag ”barnfri” så tänker jag på någon som har barn men är utan barn för en dag/kväll/vecka.

      Barnlös är konstigare, eller fel helt enkelt. Då det uttrycker att man skulle sakna nåt. Barnfri är det vedertagna ordet nu.

       ”Är det vedertagna ordet nu”. Lol. Enligt dig och ett par andra bloggbevakare. Aldrig hört någon utanför bloggbevakning använda ordet så. ”Barnfri” är när man har barnvakt och gör någonting utan barn. Det är vedertaget.

   Lagar typ allt från grunden. Ytterst sällan blir det fryspizza eller fiskpinnar.

    (Har man och 2 barn)

   Jag äter ytterst sällan hel/halvfabrikat. Lagar det mesta från grunden men lagar inte så avancerat för det. Bor själv utan barn.

   Mycket.

   Jag läste fel först o tolkade det som att de hade barn, DÅ hade jag förstått det. Utan barn så känns det konstigt? Vi har inga barn o skulle aldrig i mitt liv äta halvfabrikat. Lite färskkorv kan vi äta ibland pga tbh, vem gör egen korv, men inget annat. Kött handlas från lokala köttbutiken, resten på Ica o allt lagas från grunden.

    Jag tycker också att barnfamiljer verkar äta mer halv/helfabrikat.

    Varför känns det ”konstigt”? Kan ju finnas tusen skäl till varför man inte gör sin egen mat från grunden, oavsett om man har barn eller inte. Kunskap, intresse, tid, sjukdom osv osv.

     Sant iofs.

   Ni som alltid lagar maten från grunden, mal ni erat eger mjöl och gör ni smöret själva?

    Men du förstår väl skillnaden på halvfabrikat och hemlagat?

     Anonym 21:02
     Frågan var riktad till de dryga svaren om att de alltid minsan lagar mat från grunden. Inga scans köttbullar här inte eller fiskbullar på burk.
     Bonusfråga: Vad räknas krossade tomater på burk som?

      Vadå dryga svar? Ts frågade och folk svarar allt från att en del lagar det mesta från grunden till någon som mest köper helfabrikat. Var det känsligt på något vis eftersom du tolkar det som dryga svar?

       Nu tog jag inte bara svaren här i detta öppna spår. Utan svar från hela nätet.
       Det är även lite tävling mellan föräldrar känns det som. Vem lagar bäst mat och varför ger man barnen färdig mat man bara värmer utan att göra allting själv?

       Allt ska vara en tävling för föräldrarna.
       Vem gick först, vem kan läsa först? Varför är inte mitt barn på 2 år som min kompis 2 åring?

        Låter jobbigt.

        Jaha, då kanske du hade kunnat förtydliga att det inte var folk här du menade var dryga och förfasades. Att det alltså var hela nätet du riktade frågan till.

      Har inte läst ett enda drygt svar här tills jag såg ditt?

    Nej men du förstår nog säkert vad som menas, eller hur!?

     Anonym 21:05
     Det var riktat till de som skryter om att de alltid lagar mat från grunden. Samt att de förfaras över att folk köper färdig korv och färdiga köttbullar.

      Var ser du något svar som förfasas över färdig mat?

    Bakar allt bröd själv och köper mest svenskt mjöl och främst från Orga Kvarn i Östergötland. Jag skulle kunna lägga till att jag köper det från en gårdsbutik som jag åker till med min elbil när jag besöker sommarhuset😂 Jag är också biodlare och är självhushållare med honung. Men jag vill inte lukta hipster, bor i en enkel förort till Stockholm. Vi finns och vi är inte heller ovanliga, när barnen var små lagade vi det mesta från grunden.

     Vi är alla en tumör från katastrof ändå.

    Mjöl och smör brukar inte räknas som halvfabrikat…

     Anonym 21:28
     Nej men det vore intressant att få svar på.

      Solstråle där.

   Jag åt väldigt mycket hel- och halvfabrikat tills för några månader sedan, helt enkelt för att jag tycker att det är dötrist att laga mat och är kräsen med noll fantasi. Började med Hello Fresh och efter det äter och mår jag mycket bättre 😊

    Jag gillar inte laga mat heller 😕

   Jag trodde att jag behövde laga mat för att få i mig mat i flera år efter att jag flyttat hemifrån, slutade alltid med att jag inte gjorde det och gick till affären i hungrigt tillstånd = köpte en massa onyttigt skräp. Återupptäckte halvfabrikat för nåt år sen (är uppvuxen på det) och jäklar vilken gamechanger. Har alltid pyttipanna, fiskpinnar, potatisbullar och pommes i frysen och har aldrig haft så lätt att hålla mig borta från sötsaker och chips som nu. Tillagar i airfryer så blir det inte fullt lika onyttigt. Vissa är inte intresserade av matlagning helt enkelt och då är halvfabrikat kanon. (lagar mat med min kille eller hos mina föräldrar ibland)

   Jag älskar att laga mat och baka, så i vanliga fall lagar jag allt från grunden, även bröd och så. Men. Jag lider av kronisk depression som i perioder ”blossar upp” och gör livet väldigt jobbigt. Då blir det en del makaroner, färdiga köttbullar och fryst pyttipanna. Det är liksom halvfabrikat eller inte äta alls, som är alternativen i dåliga perioder.

    Samma här… Idag äter jag chips, det enda jag lyckats få i mig tyvärr. Var på affären förut och tänkte handla något mer vettigt men höll på att få en panikattack där inne och kom bara ut med bröd och chips, verkligen inte min plan 😔

     Anonym 21:39

     Der var starkt gjort att du kom till kassan och betalade. 🥰

   Låter som väldigt tråkig och inte så god mat. Men tror nog vanliga ”Svenssons”, även utan barn, äter sånt? Ja, är också ”snobb” 😄😉

   Varför är fiskpinnar alltid syndabocken? Tycker de brukar ha ett helt okej innehåll om man läser innehållsförteckningen (och om man köper de som är gjorda på fiskfileer, inte de allra billigaste). Vad är det som blir så mycket mer hälsosamt av att man planerar fisken själv, egentligen?

   Färdigpanerad fisk, pizza, vårrullar och dumplings finns nästan alltid i frysen. I kylen har jag färdiga såser och typ kimchi men annars lagar jag mycket från grunden.

   På tal om ”influencers” kommer väl få skit för det här men jag förstår inte hypen med kontot ”mat för snåla och fattiglappar ” hon handlar på extrapris och fryser in – är det verkligen så sensationellt?!
   Rätterna är dessutom väldigt oinspirerade och inte de billigaste eller mest näringsrika livsmedlen.

    Haha ja. Och göra matlådor verkar också vara något nytt för många

    Det är rätt dåligt med tips där ja. Häromdagen var det korv och makaroner. Och sallad från trädgården. Wow, det hade jag aldrig kommit på själv 😛

   Jättelite. Men då tycker jag sådan mat ofta är onödigt dyr och inte så god. Potatisgratäng är absolut godast hemlagad! Och kostar en bråkdel av en sån påse… Så jag tycker det är värt att lägga ner tid och energi på att laga den mesta maten istället. 🙂 Men med det sagt så avskyr vissa matlagning och vill inte lägga ner den tiden så kan förstå att alla inte gör som jag…

    Fast kostar det verkligen en bråkdel? Köpte ingredienser till en potatisgratäng igår för det är till middag idag.. 1 kg potatis 24 kr, 3 dl grädde 19 kr men nu har jag dålig koll på vad en sån färdigpåse kostar 😅

   Jag är vuxen utan barn och äter massa hel- och halvfabrikat. Tycker det är fruktansvärt tråkigt och jobbigt att laga mat och orkar helt enkelt inte laga mat från grunden. Kan inte komma på något värre straff (nåja, lätt överdrift) än att behöva tillbringa mer tid i köket.

   vi äter det vi vill äta! ett barnfritt par på strax under 30. vill vi äta panerad fisk så köper vi det, vill vi panera själva så gör vi det. ibland gör vi egen dillsås till, ibland köper vi färdig romsås. potatisgratäng köper vi oftast färdig för den är godare. vi lagar köttfärssås och soppor från grunden tex. hemgjorda köttbullar ibland och köpta ibland! alla äter ju det de själva vill och det tycker jag inte man ska bli ifrågasatt över

  Nya Snabba Cash! Vad tycker ni? Tycker säsong 2 är mycket bättre än första 😊 Olle Sarri är ju så otroligt bra i sin roll.

   Shoo Bre! Så trött på deras så kallade förortssvenska.

    Håller med, så töntigt! Bättre att de låter folk tala begripligt.

     Men alltså va, hela grejen är ju att det utspelar sig i de områdena, den världen? Ska väl va verklighetstroget.

      Jo men vi fattar att det är den världen ändå, precis som vi fattar filmer om Nazityskland som inte är på tyska. Det blir inte mer autentiskt för att man försöker slänga in så många orten-ord man kan.

       Håller inte med, klart de ska prata som de skulle göra. Lite skillnad med språk som i ditt exempel. Men en serie om brats, ska de inte prata på ett visst sätt då eller?

   Sååååå dåligt😂

  Okej behöver hjälp! Har bokat en vigsel i sommar. Vi valde borgligt och tanken var att gifta oss i hemlighet. Vi har haft drömmar om kyrka, fest osv men vi har helt ärligt inte ekonomin för detta just nu. Plus att varje gång vi sätter oss ner för att börja planera blir vi helt dränerade på energi. Vi kan inte ens göra klart gästlistan innan vi känner att det blir för mycket. Vi hamnar i tankar om att ”om vi bjuder X måste vi då bjuda Y?” Så fort det är ett bröllop känns det som att man blir påtvingad så mycket formellt dravel? Men som sagt, vigseln är bokad och planen var att göra det i hemlighet. Men så känner vi båda att vi går miste om något, vi vill ju ändå ha den där festen. Är det någon här som har tips på hur man kan ordna bröllopsfest med begränsad budget? Ca 20 000 kr och vi vill bjuda 60 personer 😂 är det ens möjligt? Hur tänker man med gäster? Vilka bjuder man? Vi har båda två många vänner, stora familjer och släkter så vi kan omöjligt bjuda alla.

   Vill man ha det lite mer informellt går det ju att
   tex ha en fest i trädgården eller välja att bara bjuda på lite kaffe, tårta och champagne. Om man orkar och vill får man rätt mycket god buffémat för 20 000 kr om man lagar den själv eller har vänner som vill hjälpa till.

    Ja precis, som en annan skrev längre ner så får man ta hjälp av släkt och vänner. Det går nog om man har bra folk omkring sig som kan hjälpa till med matlagning 😄

   Mitt råd är att bjuda de ni bara verkligen vill ska komma. Livet är för kort för att vara rädd att trampa släktingar på tårna. Umgås ni aldrig annars så är det inga att bjuda.
   Lämna era mammor utanför hjälp med inbjudningen ifall de är såna som är rädd att nån ska bli sur.
   Ni kan ju börja kolla efter någon billig lokal att hyra? Om ni inte har någon egen tomt där ni kan ha partytält? Sen gör maten själva, köp kött när det är på extrapris och frys ner och gör kallskuret av det? Typ såna saker.

    Smart tips med köttet! Det är ju otroligt dyrt med mat just nu så att frysa in när det är bra pris vore ju toppen 👍

    Letar efter billig lokal men vi bor i Stockholm och det verkar vara svårt att hitta billiga lokaler här. Lokalhyran som jag sett är alltid minst 10000 kr. Trädgårdar är det också brist på då de flesta vi känner bor i lägenhet eller radhus med enbart en liten altan och gräsplätt. Men jag tänker att jag ska höra mig för, tänker att alla lokaler annonserar ju inte om uthyrning. Plötsligt kanske det är någon som känner någon som hyr ut osv 😃

     Ajdå det var ju värre. Jag bor i en mindre stad och när vi haft någon fest har vi kunnat hyra tex olika idrottsställens lokaler för typ 1500kr. Vet inte om det finns något liknande i Sthlm? Eller någon hembygdsgård utanför stan kanske? Att man städar själv dagen efter och får ner kostnaden på så vis.

   Måste ni ha bröllopsfest nu? Gifte mig under pandemin och vi hade en liten middag för enbart familjen. Planen är att ha en försenad bröllopsfest om något år när vi har tid, ekonomi och ork

   Men andra tips är: använd bekantas talanger ex om någon är konstnärlig – be den göra dekorationer, är någon duktig på att fotografera – be den ta foton, har någon en dyr kaffemaskin – be att få låna den för kvällen, är någon duktig på att baka – kan hen göra en bröllopstårta i present? osv osv,

    Det skulle också vara ett allternativ att ha festen vid ett senare tillfälle.
    Vi försöker använda våra vänner och familjs talanger så hoppas verkligen vi ska kunna få till en fest med de pengarna vi har just nu 🤞🏼 Annars får vi helt enkelt vänta med festen som du skrev 😃

     Tips: lägg dock en gräns för hur mycket ni ber om av familj och vänner. Det är svårt att säga nej vid en sån fråga. Kan i värsta fall leda till att vissa känner att er fest är mer betungande än nöje

      Absolut, tanken är att alla ska kunna delta och ha roligt inte känna att de är på jobbet 😄

   Vi gifte oss i Stockholm i år. Bjöd 8 pers haha och ordnade hemma. Släktingar lagade visserligen supertrevlig trerätters middag (fisk, inget kött), med fina snacks innan men liksom absolut inget grymt överdådigt. Serverade också champagne, vin, öl och lite whiskey till kaffet. Då hade vi ju ingen lokal eller kostnad för catering eller nånting och kalaset gick ändå på 6-7k!

    Oj! Så mycket! Då kommer vi nog inte så långt på våra 20 tusen 🤣

     Särskilt alkohol blir ju snabbt dyrt :/ men om man kan ha lite mer plockmatstema (går ju att göra lyxigt med snittar, lite ostron etc) och eventuellt inte bjuda på alkohol går det nog att göra billigare. Känner till folk som haft ”knytkalasbröllop” om man verkligen vill köra budget, det kan ju bli mysigt också! Men ja alltså ryser av hur pass dyrt allt är, en stor fest är ju rena rånet haha

  Min kvittofråga igår. Jag hittade kvittot under bilen imorse så den måste åkt ut när jag klev ut hemma igår.
  Vet det är en världslig sak men jag blev glad iallafall.

   Härligt att höra! 🙂

    😃 Tack. Ja det var skönt att kunna lämna tillbaks jackan helt och inte bara försöka få byta storleken.

  Känsligt ämne men har av någon anledning börjat få upp massa ivf-inlägg i mina flöden. Flera av dessa personer har sk änglabarn som fötts stilla eller liknande. Vill som sagt inte vara ett as här, förstår att ämnet är känsligt, men kan inte låta bli att känna att det känns lite märkligt när dessa personer räknar sig som föräldrar osv och likställer sig med personer som förlorat ett barn som hunnit födas och leva X antal år. Är det bara jag eller är det skillnad på att förlora ett barn i magen i vecka typ 20 jämfört med att förlora tex en tvååring?

   Jag tänker rent krasst att man antingen är eller har varit förälder? Oavsett om ens barn går bort under sen graviditet eller som 2-åring så har man varit förälder och är det inte längre, om man inte har andra levande barn. Men ja, så tänker jag?
   Är det skillnad på det föräldraskapet som varit? Tja de som förlorat en 2-åring har behövt hantera ”mer” föräldrafrågor än de som förlorat barnet i magen, har bytt fler blöjor osv men jag vet inte riktigt vad det skulle ha för betydelse? Är man som mest förälder om man har fler än 8 barn som nu är vuxna? Svårt att definiera föräldraskap. Och om de personerna mår bättre av art kalla sig förälder och inte ”har varit förälder” så skadar det knappast någon. Man har nog lite olika definitioner av sådana ord.

    Då är jag som är i vecka 12 med platt mage och lite ömmande bröst också förälder? De som fått abort? Eller är den magiska föräldragränsen vid vecka 22? 😅 Jag är beredd att hålla med ts, förälder är man åt levande barn som man har en föräldrarelation till, och om de barnen dör har man varit förälder.

    Det har väl inte någon stor betydan, men det verkar konstigt och ohälsosamt att basera sin identitet på något som aldrig hände

     Men det väl du som läkare att det ses som ett barn först i graviditetsvecka 22? 🙂 Föds barnet då måste man ge det ett namn och begrava det. Jag var lite otydlig men menade att om man har förlorat sitt barn så har man varit förälder men är det inte längre. Tycker också det är lite märkligt (osunt) att de här kvinnorna pratar om att vara mamma i presens…

   Intressant fråga. Mitt barn levde i två dagar, betyder det att jag aldrig var mamma – enligt dig?

    Om inte, hur många dagar/veckor/år ska ens barn leva innan man räknas som mamma?

    Du var mamma i två dagar enligt mig, men alltså jag är ju inget facit. Tycker bara det är konstigt när man ser på sig själv dom förälder till ett missfall eller dödfödd som man aldrig har haft en relation till

     Relation kan ju vara ganska abstrakt. De flesta gravida kvinnor (iaf efter ett antal veckor) känner väl att de har en relation till fostret/barnet?

  Idag såg jag att biljetter till Carola och Måns julkonsert gick på 3500kr. Jag som var sugen på lite julmys… Men herregud vilket ovärt pris!

   Vad är det då för sida du kollar på? Andrahandsbiljetter?

   Kollade nu av nyfikenhet. Dyraste biljetterna på Ticketmaster verkar ligga runt 2000, någon typ av ”officiell platinumbiljett”(?). Annars verkar sittplats vara 500-1000, antagligen beroende på platsval och annat som kan ingå.

    Nä, de jag tittade på var vanliga biljetter på Ticketmaster.

     Jaha, vad konstigt att de priserna inte kom upp för mig. Nåja, då vet jag inte.

   De verkar fått hybris

   Du ska ALLTID gå in på artistens, arrangörens eller spelställets hemsida när man köper biljetter. Då länkas du vidare till den auktoriserade biljettaktören (t.ex. Ticketmaster eller Tickster ) och är garanterad äkta biljetter till ordinarie pris.
   Ofta googlar man och då hamnar köpta annonser högst upp, vilket i princip alltid är andrahandsbolag. Köp ALDRIG av t.ex. Viagogo, Onewayticket, Min upplevelse eller Evenemangsbiljetter. Du betalar ett betydligt högre pris, är inte garanterad att få dina biljetter samt att du har ingen aning om de t.ex. har kopierat upp biljetterna och sålt till flera olika sällskap. Då är det den med första biljetten som kommer in, sen dör streckkoden.

    Tack, men så dum är jag inte! Köper aldrig andrahands och bara från auktoriserade säljare. Men nu var det faktiskt löjligt dyrt att sitta på parkett. Vi satt på första raden på Jesus Christ och betalade en bråkdel av det priset.

     Jag ser inga biljetter som är så dyra. Säker på att du kollar för bara en biljett eller har du klickat i fler?

      Varför är ni så misstänksamma?
      Jag klickade på 2 ordinarie biljetter på parkett och priset var över 7000 så jag trodde något blivit fel.
      Kollade i en annan stad och då gick de på 2500kr för en.
      Man kunde få lite billigare i nån avlägsen hörna, men är jag ute efter julmys vill jag inte sitta längst bak i en jättearena.
      Jag verkar vara ensam om att tycka det är dyrt för Carola och Måns, de är ju inga världsstjärnor.

       Nej jag håller med om att det är dyrt. Jag får bara inte upp så dyra biljetter själv.

       Du måste kollat fel, varken jag eller någon annan här får upp så dyra biljetter. Det måste vara något paket eller liknande du kollar på. Klart man blir ”misstänksam” när man själv går in och kollar och det du påstår inte stämmer.

     Finns biljetter på parkett från 880kr.

  Säga upp sig – utan att ha något annat gå till?

  På måndag ska jag säga upp sig. Idag kom jag till en gräns där jag känner att jag inte klarar det längre. Gråter varje dag. Idag brast det över en jättelitet grej. Känner inte igen mig i mig själv. Varje morgon vill jag inte vakna, vill bara somna om. Kommit till en gräns att jag hellre vill att min kille bryter handen på mig, så att jag blir sjukskriven, än går till jobbet. Ibland vill jag bara dö. Som tur är så har jag stöd runt omkring mig, så detta beslut känns ändå rätt.

  Jag har såklart sökt jobb under tiden, men hur säger jag upp mig utan att ha någonstans att gå? Känns så skamligt. Saken är att jag är utfryst av kollegorna och chefen har också behandlat mig illa. Ska jag ljuga eller säga att jag inte har något nytt jobb? Någon som varit i samma sits?

   Finns många bättre alternativ är att direkt säga upp dig. Prata med chefens chef om du blir mobbad du kan bli omplacerad, sjukskriv dig och prata med chefen eller chefens chef eller HR om de andra inte är bra. Sjukskriv dig för utbrändhet och sök annat jobb. Sök tjänstledigt osv. Dumt att säga upp sig när samhället ser ut som de gör och vi är påväg in i en lågkonjuktur

    Men nej det är inte skämmigt, många tar en paus för att fokusera på familjen eller sig själva eller starta eget och förverkliga en dröm etc

   Självklart är det inget alternativ att jobba kvar på ett så eländigt jobb, man ska inte ta vad som helst. Kan du sjukanmäla dig ett par veckor iaf så du åtminstone har någon inkomst ett litet tag till än om du bara ”går direkt” ?! Så du får några dagar till på dig att söka nytt iaf..

   Jag gjorde så i april. Mitt jobb höll på att ta livet av mig, utan överdrift. Så jag sa upp mig utan en plan. Två veckor senare såg jag drömjobbet jag inte ens visste fanns, på Jobbsafari. Har jobbat med det sedan augusti 🙂

   Jag sa upp mig utan att ha något nytt jobb. Det bästa jag gjort! Mådde uruselt av stället jag jobbade på, fick fler och fler stressymtom och tokigheterna som skedde på arbetsplatsen bara fortsatte och fortsatte. Jag var i en process för ett annat jobb men inget var klart på långa vägar. Alternativet för mig hade varit sjukskrivning och säkert en utmattning. Glad att jag bromsade i tid.

   Jag var öppen med varför jag sa upp mig och vissa verkade få rätt dåligt samvete eller tyckte synd om mig 😅 Har nog slutat bry mig så himla mycket om vad andra tycker (på äldre dar) och såklart hjälpte det mig i mitt beslut att jag visste att jag hyfsat lätt kunde få ett nytt jobb på någon månad.

   Måste du verkligen säga varför du säger upp dig? ”Privata anledningar” kanske är ett tillräckligt svar om de frågar.

   Du ska sjukskriva dig, du är illabehandlad på jobbet. Ta hjälp av facket sedan.

   Jag tycker att du ska ringa din vårdcentral och kolla om du kan sjukskriva dig istället. Låter ju helt klart som att du är på väg mot depression eller utbrändhet. Om du sjukskriver dig får du ju åtminstone sjukpenning. Säger du upp dig själv har du inte ens rätt till a-kassa på 90 dagar.

   Gör det! Du kommer att tacka dig själv såååå mycket! Din hälsa och du är värd mer än det där.

   Jag sade upp mig utan plan för ett knappt år sedan. Det kändes som jag dog lite varje dag, och det enda som fick upp och iväg mig på morgnarna var mitt barn. När jag till slut jobbat klart min uppsägningstid så kändes det som att jag fick mitt liv tillbaka och hittade tillbaka till mig själv.

   När jag sade upp mig hade jag varit i många processer under lång tid, och slutat tvåa vid så många tillfällen. När jag sade upp mig var jag också i slutskedet på en process (där jag återigen slutade tvåa någon vecka efter jag sagt upp mig), och hade en liten tanke om att starta eget. Det blev till slut att jag syftade eget (aldrig varit en dröm tidigare) och jag känner att allt blivit så rätt och bra nu. Och jag är sååååå glad att jag vågade ta steget o h hoppa ut i ovissheten, och att jag gjorde det innan depression/utbrändhet tog ett isgrepp om mig.

   Säg upp dig!! Jag gjorde det för några år sen när jag mådde som du, och det är det bästa jag gjort. Du kommer få mycket tid att söka jobb på, och du kommer må så mycket bättre. Kram!

   Jag gjorde det för ett par år sedan. Hade på pappret ett bra jobb men jag mådde skit varje dag pga stress och usel chef. Grät när jag vaknade, på toaletten på jobbet, på vägen hem från jobbet i ca ett halvår. Fick en depression och ville inte leva längre. Sen en morgon när jag vaknade bestämde jag mig för att säga upp mig samma dag utan någon plan alls. Gjorde också slut med killen och blev hemlös i samma veva. Det slutade med att jag var ute och reste några månader, och sen började jag jobba igen efter ca 1 år i en ny stad. Alla mina sparpengar tog slut men det var det bästa jag gjort i hela mitt liv.

   Jag har vid 2 tillfällen sagt upp mig utan nytt jobb. 🙂 Kändes helt rätt och jobb löste sig (men jag har en väldigt eftertraktad utbildning). När kollegor frågade vad jag skulle göra nu sa jag bara som det var, att jag såg fram mot att vara lite ledig och söka riktigt intressanta jobb. Skäms inte! Du tar hand om dig själv och det är starkt.