Kanelbullens dag

En dag som i mitt tycke borde vara en röd dag.
En röd dag, toppad med pärlsocker.
Hellre en röd kanelbullens dag än dagen då alla äter jävulens påfund – semlan.

Jag själv bakade kanelbullar fast utan kanel och med kardemumma istället – för sån är jag – och har inte kunnat undgå alla hyllningar till denna gluterallergikernas största fiende i snurrform.
Nej. lussekatter kommer fortfarande på plats 1 men därefter kommer nog en riktigt god kanelbulle eller längd.
Café Delselius i Gustavsberg (ej reklam) säljer fortfarande sin ”smörbulle” som vinner alla guldmedaljer som finns och jag funderar på att gå dit och lajva en praosökande 15 åring, bara för att kunna lägga vantarna på receptet.

Här är ett litet axplock av kanelbullens dag – influencer edition.

Johanna Tofybys bulle ser ut som en sån där uppblåsbar flytleksak till poolen.

Efter elchocken är varje kanelbulle värd sin vikt i guld.
Man får äta med andakt.

Kanelbullskladdkaka?
The best of both worlds eller varken kanel eller kladdkakebingo?

Camilla Hamid bjuder även på ett snabbis-bullrecept.
Bra bra för alla som inte vill, eller har tid att bråka med jäst.
Jag har lyckats döda min, mer än en gång. 🙂
Jästen alltså, inte gästen. De låser jag bara in i hönshuset om de är otrevliga.

Och så sist…
Fanny Svärd la upp den här på Instagram ungefär 18 timmar före Alexandra Nilsson postade sitt inlägg.
Kopia eller en kanelbulletrendsinlägg som går igen varje år?

123 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  De godaste kanelbullarna jag ätit finns på café Gjuthuset utanför Falu koppargruva!

   Är det cafét som ligger precis vid stora stöten?

  För mig som arbetar som städare är de flesta sådana här dagar bara jobbiga. Arbetsplatserna bjuder personalen på bullar och som igår, så var hela golvet i köket på min arbetsplats täckt av pärlsocker. Såg ut som om det haglat inomhus efter att 30 personer plockat åt sig och knaprat glatt??? ytterligare ett gäng hade ännu gladare tagit med sig både kaffe, te och bulle in på sina rum vilket för min del innebar skvätta fläckar av drycken från köket och ut i korridoren och 30 meter bort in på de olika rummen.
  En glad och mysig dag som innebar ungefär 90 minuters extra arbete med att torka upp efter alla.
  Såhär är det jämt, och så undrar dom varför inte städpersonalen vill vara med på aw’s och jul och sommarfester på jobbet. Hur kul är det att var med och se på hur folk utan minsta tanke skvätter ut öl och vin överallt och trampar in mat och chips på golven för att sedan gå hem. Själv ska jag städa upp svineriet. Jag var med en gång och aldrig mer. Vanliga städningen som tar 7-8 timmar tog 14.
  Bitter som bara den ? men det blir något visst med att arbeta på en arbetsplats och trots att jag älskar mitt arbete så tål jag inte hälften av de anställda just på hur de beter sig på sin arbetsstation. Jag träffar ju knappt folket utan börjar när de slutar. Men sjukt vad äckliga folk är, pissar utanför, skiter ner så det skvätter hela toalettstolarna, spolar inte efter sig, pissar i handfaten så det skvätter ner hela handfaten och rinner ner på golvet. Kletar snorkråkor på sina kontorsstolar och under skrivborden. Borstar sig och slänger håret på golvet på sitt kontor, sminkar sig på rummen och kladdar ner allt som finns, lämnar tallrikar och matlådor odiskade på bänken vid diskmaskinen. Tänk att äta din lunch på arbetsplatsen och sedan går du som ett barn och ställer tallriken på köksbänken och häller upp en kopp kaffe för att gå iväg till ditt rum och sitta där och lämna kaffefläckar både på golvet på vägen dit och sedan på skrivbordet där du när du går hem för dagen även lämnar 2-3 kaffekoppar.
  Älskar mitt arbete men hatar folk ?

   Du gör ett sånt viktigt jobb alltså❤️ Förstår inte hur människor kan vara så äckliga, för de kan ju knappast bete sig sådär hemma?

    ? tack. Jag har provat på hemstädningar tidigare och tro det eller ej men förvånade många fina fancy människor är faktiskt grisar även hemma. Mitt i karriären med fina bostäder men vare sig dammsuger eller torkar av spis eller bänkar under de 14 dagar mellan städningarna. Trots att de har matkassar hemkört och med barn lagat mat hemma vid så gör de inget mer än tar ut kökssopor och fyller/tömmer diskmaskinen och slasken.
    Tycker folk senaste 5 åren blivit riktigt konstiga med sina hem. Så viktigt att ha så fina hus, kläder och bilar men de kan bara ha hem gäster dagen de haft städhjälp resten av tiden bara de låter hemmen slumma ihop med tvätt och långa hår hela golven.
    Såklart folk gör som dom vill och klart det är toppen med städhjälp men man kan ju faktiskt förstå att man behöver torka bord, bänkar och spis samt dammsuga av golven snabbt några gånger i veckan ändå. Så konstigt att bara ha anammat tänket att andra plockar ut och gör rent efter en gällande allt… på riktigt så finns de folk som inte tömmer sina blöjhinkar ens utan lämnar allt tills nästa gång de har hjälp. Hur kommer inte deras barn bli som växer upp med att man helt slutar ta hand om och värna och vårda sitt boende.
    Missförstå mig rätt, städhjälp är toppen för många men allt för många tror att om man har hjälp 2 gånger i månaden så behöver de själva inte lyfta ett finger där emellan. Vill man ha det så då får man ha städhjälp 2-3 gånger i veckan och det är det inte många som har råd med tyvärr.

     Jag tycker ditt första inlägg var bra men ditt andra är otroligt dömande. Anlitar någon städhjälp behöver de ju stöd i vardagen. De kanske finns de som inte orkar städa eller prioriterar sömn framför en ren diskbänk för att inte bli utbrända etc. För andra är det mer stressande med en smutsig diskbänk, vi är olika och har olika prioriteringar, oavsett om du som städare är med i bilden eller inte.

      Eller hur! Sjukt dömande. Och vem dammsuger flera gånger i veckan? Haha

       Men det här blir ju oerhört märkligt. Vuxna människor som tycker sig behöva städhjälp för att vardagen är så tuff, men som i nästa andetag blir förnärmade när någon påpekar att man kan prioritera om. Om man behöver så mycket hjälp för att man engagerar sig ideellt, jobbar mycket eller önskar läsa en bok för sitt barn och därför inte hinner städa har man ju ändå (åtminstone vad gäller det första och andra exemplet) möjlighet att skära ner på det för att hinna med barn och hem? Att ha ett rent hem anser jag vara en basuppgift i livet och något man bör lära sina barn hur man gör, för vem tror att den här lyxiga livsstilen med subventionerad städtjänst kommer att kunna bibehållas i en lågkonjunktur eller depression? Det handlar inte om att missunna någon ett rikt liv, men att städa är tamejtusan inte så himla roddigt?

        Håller verkligen med! Städhjälp för att man ska kunna spendera tid med barnen. My ass…

        Det beror väl lite på hur stort man bor. Att städa en villa tar absolut tid och det är väl fullt rimligt att outsourca det för att kunna lägga sin dyrbara tid på något annat? Personligen kommer städning ganska långt ner på listan av saker jag vill lägga min tid på, och när det finns andra som blir glada för ett arbetstillfälle är det ju toppen att låta dem städa istället.

         Men att dammsuga köket för att slippa dra runt smulor och skräp tar mindre än 5 minuter och om man har familj som äter varje dag bör detta göras några gånger mellan det att städet kommer och städar hela huset åt dig. Lixom ingen ursäkt att man har städhjälp att resten av månaden gå runt i smuts i köket??

          Men varför bry sig om vad andra gör? Du ska ju inte bo där.

        Men man kanske inte vill städa och hellre betalar för det? Tycker heller inte det ska finnas rutavdrag för sånt men har man råd så varför inte?

      Tack för nyanseringen!
      Vi hade ett tag hjälp en gång i veckan.
      Det behövdes, nu kör vi ändå varannan vecka. Jag läser hellre en extra bok för någon av döttrarna, lägger några minuter extra på middagen, eller är ideell ledare för någon sport än att dammsuga x antal gånger i veckan.
      När vi har plockat hela huset finns liksom ingen energi kvar till att städa också.

      Vadå behöver stöd i vardagen? Snacka om nedvärderande.

      Jag har städhjälp 2ggr månaden för att jag hellre spenderar tiden med barnen, plockar undan och torkar bord etc. som vanligt varje dag, men älskar att få hjälp med att skura golvet, duschen, torka kaklet i köket, skåpsluckor, dammtorkning.
      Har en robotdammsugare som städar golven åt mig flera gånger i veckan och så vet jag att allt blir ordentligt städat varannan vecka.
      Så skönt och enkelt!

       SÅ kul att så många säger att de har städhjälp för att de själva ska kunna spendera tiden med barnen. Nänänänä, den går jag inte på. Ni är bara lata och bortskämda! Städa med barnen istället. Jag ääääääääälskar också att spendera tid med barnen men har ändå inte städhjälp. Vi städar tillsammans och så myser vi i soffan efter att vi ha städat. Så trevligt. Dessutom lär sig barnen städa!

        Jag har städhjälp varje vecka pga inte pallar stå och dammtorka när ungarna äntligen sover och jag vill passa på att kramas med min man, äta choklad och kolla TikTok i lugn och ro. Skäms noll

        Låt folk välja själva. Jag har städhjälp och inga barn haha. Vill spendera tiden med mig själv, och ja roligare saker än städning då..

         Samma här. Skäms inte ett dugg.

        Men gud så bra du är då! ?

     Jag har hemstäd på grund av depression som i perioder gör mig orkeslös och ”förlamad”. Har fin bostad och bra karriär och jobbar stenhårt för att ingen ska veta om mina svårigheter. Men det märks definitivt hemma när jag är i en svår period, då är det lite svinstia-varning. Vilket jag så klart skäms för OTROLIGT mycket.

     Najs att veta att lokalvårdare som befinner sig i mitt hem dömer mig stenhårt och skriver långa rants ?

     Men det är väl därför de har städning, för att slippa städa? Vad spelar det för roll, folk får väl göra som de vill i sina hem och de betalar ju för städningen så vad är problemet?

   Folk som jobbar på kontor ska inte få äta bulle eller chips för att ditt jobb blir så jobbigt då?
   Har inte heller respekt för vuxna som skitar ner på det där viset med disk och hår osv, men att vara lokalvårdare innebär liksom att städa. Har själv jobbat inom den branschen och då får man … städa.

    Det är skillnad på att vara städare och att mer eller mindre vara personlig assistent åt en hop kontorister som inte vare sig kan träffa toastolen med sin urin eller torka upp efter sig när de spiller ut halva koppen kaffe på golvet. Eller som senast igår, ställt en kopp te på skrivbordet och vält ner koppen på golvet och löst det hela med att slänga på 5 meter hushållspapper över. Inte ens porslinsresterna tog hon upp eller reflekterade över att hela väggen och gardinen var full med te.
    Sedan är det skillnad på att vara lokalvårdare och städare. Jag har bra betalt för att vara deras städare och gör alltid det lilla extra med städningen och allas rum storstädas och dammas från golv till tak minst var 14 dag och samtliga golv moppas varje dag så det är ett företag som vill ha rent. Det är den totala bristen på respekt från de anställda, inte mot mig utan mot hela arbetsmiljön och lokalen samt inredningen. Det är faktiskt inte helt normalt att vuxna människor utan fysiska hinder inte håller ordning och torkar upp efter sig när de spiller ut något. Det har med dålig uppfostran att göra.
    En som tex hade tappat en stor klick lingonsylt på golvet i köket förra veckan och som folk på riktigt bara hade fått omkring i. Tyvärr börjar dessa typer bli fler och de som är skötsamma färre på arbetsplatsen allt eftersom nya tillkommer och som snabbt anammar likgiltigheten som råder.

     Byt jobb om du inte vill utföra arbetsuppgifterna.

     Fast det du räknar upp nu har ju inget att göra med att folk käkar kanelbullar en dag om året. Håller med om att folk är äckliga men nu handlar det ju om bulldagen.

   Men gud. Vad är det för arbetsplats? Vuxna människor? Det där beteendet är sånt jag tjatar på tonåringarna hemma

    Det konstiga är att det är välutbildat folk med många års studier bakom sig, dock verkar det vara de enda de kan. Mycket trevliga dock, men noll koll på något annat än vad de jobbar med. Hjälper ju inte hur trevlig personen är till sättet när man öppnar deras rum och ser att de råkat riva ner en blomkruka under dagen och inte gjort något åt det utan bara trotsat som ingenting och hela rummet är fullt med jord som de rullat runt med kontorsstolen i ?

     Åh vad jag känner igen det där! Eller när man får sms att någon spillt ut kaffe och därmed ska städa lite extra dagen efter ? Men när jag sen ber alla anställda att ta bort sina fartränder i toalettstolen (ja, det sitter även lappar på toaletterna om det) så händer inget ?‍♀️

     Dina kommentarer är så träffsäkra. Typen har börjat bre ut dig och de är inte duktiga på sitt jobb heller. De är lika slarviga med sina arbetsuppgifter som de är vid kaffeautomaten.

      Eh, vad dömmande. Tror inte du har direkt koll på hur folk gör sitt jobb. Sitter du med på möten och inne på deras kontor när de jobbar? Fokusera du på ditt jobb, så kan de andra fokusera på sitt.

       Och du vet vad jag jobbar med? Dömande är du själv eller så känner du dig träffad av sanningen? Du kanske tillhör den kategorin jag pratar om. Det finns en växande grupp individer som lämnar ifrån sig halvfärdiga arbetsuppgifter eller kvaliteten på uppgiften är så dålig så att den måste färdigställas av en annan person. Denna grupp råkar också vara ovanligt lättkränkt och all form av feedback avseende arbetsprestationen ses som ett personligt påhopp. Och ja det är också den gruppen som när de spiller kaffe vid kaffeautomaten upplyser om att det är städarens arbetsuppgift att torka upp.

   Men oj, det låter inte alls som att du älskar ditt jobb och ärligt talat är det förståeligt. Du kanske skulle skaffa nåt annat?

    Absolut inte. Jag njuter av att sätta igång med dagen när alla går hem. Men jobbet i sig innebär ju arbetsuppgifter som ska göras och alla moment rullar ju på och att då behöva ta hand om saker som normala människor faktiskt brukar ta rätt på själva är ett irritationsmoment. Från början var det några enstaka som var hopplösa med att hålla ordning men allt eftersom fler anställd och de äldre gardet av tanter som sa till folk att hålla ordning efter sig pensionerades så kom det in mycket nytt under kort tid och det slappa och dåliga beteendet spred ut sig snabbt för att nu ha blivit normaliserat. Klart man ska få äta bullar ? men helst inte hela golven. Senast någon hade bakat och tagit med kladdkaka så det på riktigt ut som om det varit dagisbarn som gått loss på köket. Det var intrampad kladdkaka ända ut i entrén.

     Men var finns respekten för sina medmänniskor? Tror dom att det är en robot som kommer och städar undan efter dom? Det kanske är dags att ta upp det med ledningen eller någon chef? Bara för att man har en städare så betyder det inte att man får skita ner hur mycket som helst, i slutändan är det ju en levande människa och inte en maskin som ska städa upp efter en. Konstigt att ledningen inte reagerat på att fakturerade timmar har ökat till det dubbla för städningen?

     Måste ändå säga att det låter ganska speciellt, har aldrig upplevt något liknande och har ändå arbetat på MÅNGA arbetsplatser, både som städare och kontorsnisse!

     Jag har helt ärligt lite svårt att tro dig. Har jobbat på 6 arbetsplatser sen jag blev färdigutbildad, varav 5 kontor i varierande storlek och med folk i olika åldrar, och inte en gång har folk grisat på den nivå du beskriver. På sin höjd bajsränder i toastolen, torn med kaffekoppar på skrivbordet och disk som inte läggs i maskinen (och då eftersom städ inte hunnit tömma maskinen). Du kanske är extrem-pedant och tycker att smulor är det samma som att släpa med sig kladdkaka genom hela huset? Hur lyckas man ens med det? Är folk fulla på jobbet så kakan halkar omkring på tallriken och hamnar på golvet?

     Jag är enig med dig om att allmänt hyfs ska råda, typ ställa in sin disk i tom maskin, ta bort bajsränder och inte lämna snusar i botten på koppen. Men det låter lite som att du vill komma till ett städat kontor (eller hem) där du bara behöver dammsuga. Någon har ju anställt dig just för att städa på en plats där ingen annan har till uppgift att städa.

     Städar du varje dag eller har de städming bara en gång i veckan?

      Haha verkligen. Jag har städat på flera arbetsplatser i mina dagar och känner verkligen inte igen det som beskrivs här. Jag har städat allt från mindre industrier till universitet. Jag blir uppriktigt nyfiken på var hen städar??

       Ja det låter som att det är ett gäng dagisbarn i kostym som härjar runt utan uppsikt och kletar ner allt med kladdkaka ?
       Förstår om det är ett kontor med städning varannan vecka, då hinner det nog bli lite stökigt men annars… nä.

        Det är heltid.

      Jag städar heltid på denna arbetsplatsen sedan 9 år. Pg av verksamhetens krav städas samtliga utrymmen varje dag samt alla golv dammsugs och våtmoppas. Dvs jag gör allt från toaletter, duschar, kök, kaffemaskiner, kylskåp, torkar skrivbord, lister och tavlor dörrsidor mm varje dag.
      Utöver detta så så storstädas alla rum minst var 14 dag.
      Sedan rengör jag golvbrunnar, avkalkar duschmunstycke, diskmaskin, tvättmaskin osv löpande. Tvättar gardiner, bordsdukar, kuddöverdrag osv osv.
      Första fem åren var allt perfekt i stort sett men sedan gick en del av de äldre i pension och de ersattes med yngre som i princip inte tog bort något efter sig någonstans. Detta har nu växt och fler nya ser hur de övriga beter sig och att det inte är så noga med att hålla ordning kring sig.
      Självklart måste jag göra alla moment ändå oavsett så inte alls att jag vill komma till färdigstädad arbetsplats.
      Men att börja dagen med att plocka upp handdukar och kläder från golven för att folk inte orkar ta vara på sin egen skit, att plocka upp massa handikappet från golven på toa för att några inte orkar pricka papperskorgen varje dag eller att börja med att moppa av toalettlocken innan jag kan dammsuga och moppa om dom för att jag inte vill på dammsugaren full av blöt kiss tex för att någon helt sonika har ställt sig och pinkat i handfatet, pinkar mot överkanten så det runnit ner innanför handfatet och ner på golvet via väggen OCH inte ens sköljt bort kisset från handfatet utan det är fullt med mörkgul torkad urin är bara äckligt. Ställer av sig skorna på golvet framför skostället så även 5-6 par skor måste ställas upp varje dag innan jag kan börja dammsuga och moppa.
      Så ja dessa speciella dagar när det bjuds på prinsesstårta eller som igår kanelbullar med hälften av personalen som går runt som om de aldrig ens noterat att de spiller eller tappar mat på golvet får mig att stöna högt.
      Och ni som hävdar att ni prioriterar era barn så mycket att ni inte hinner eller orkar ta fram dammsugaren i två minuter och dammsuga av köksgolvet och torka diskbänken några gånger i veckan ni är nog inte vuxna eller friska någonstans. Om ni är såå måna om era barn så tänk på dom i alla fall och låt de slippa hasa runt i smulorna.

       Låter som killarna borde städa sitt eget omklädningsrum en månad!!

     Fast det är ju inte en normal arbetsplats om folk kissar i handfaten??? Aldrig upplevt och då har jag ändå städat på väldigt skitiga industrier osv.

     Om du upplever att dagar som kanelbullens dag tar så många fler timmar att städa så måste du ju ta upp det med din chef så att du får fler timmar de dagarna. Hur många hundar jobbar där om det blir så mycket pärlsocker att det tar timmar att städa?

     Låter som att du borde söka dig till en annan arbetsplats om du tycker alla anställda är så äckliga av sig.

      Jag arbetar heltid och skriver upp det extra som jag anser jag behöver. Det avgör jag helt själv så det har inget med saken att göra alls. Bara det att det verkar vara förvuxna tonåringar som tagit över hela arbetsplatsen vilket är irriterande. De vare sig lyssnar eller fattar heller när man säger till dom. Bara en sådan sak som all frukt som finns framme, folk tar av lapparna och klistrar fast dessa på borden eller muggar och glas. Äter de bananer kan du vara säker på att några varje dag skalar och drar av de vita trådarna på själva bananen och lägger kvar på borden eller ännu värre, en torkar av dessa på sin kontorsstol i tyg. Några andra torkar av sina snusfingrar på sina stolar så ena sidan är helt bruna. Bara grisigt och det blir ju inte mindre störigt och grisigt bara för att jag skriver upp extra timmar för att några gånger om året ta fram ångtvätten och tvättar dessa stolar.

       Fast om alla torkade av exakt allt och skötte sig pedantiskt så skulle du ju inte komma upp i heltid då och det vore väl trist.

       Måste vara otroligt jobbigt att störa sig så mycket på dem dom som du gör.

      Jag pluggar pa universitetet och forvanas dagligen over hur grisiga folk ar, speciellt tjejerna. Det ar bajs pa ringen (hur lyckas man?), fullt med snorkrakor utsmetade pa vaggen, blod smetat pa vaggarna, blodiga bindor slangda pa golven etc.. Och det jag faktiskt har svarast over ar dom som pluggar till kock som tar med sina knivar och skarbrador och diskar dom i toaletthandfaten, blir ju inte direkt sugen pa att ata det som dom lagar.

    Nu har jag aldrig jobbat som lokalvårdare men reagerar ändå på kommentaren om att skaffa annat jobb. Det är väl inte en självklarhet att bara hitta nytt jobb hur som helst, och många människor har dessutom jobb de knappast älskar (även om just denna person skrev att hon gjorde det), tror knappast vårt samhälle skulle funka om alla måste ha jobb de tycker är drömmen.

    Tycker ändå det är minimum att alla skärper sig på sina arbetsplatser och städar upp det värsta efter sig istället för att bara låter det ligga när man tex spillt. Det hör liksom till normalt hyfs. Jag är supertacksam för städpersonalen på vårt jobb som alltid gör så fint och fixar så att vi har en bra arbetsmiljö.

     Jag har som sagt jobbat städ och älskade det. Klart att det ibland var jobbigt men städning ÄR jobbigt, man måste känna yrkesstolthet och älska att göra det fint för att trivas – och älska människor.
     För mig är det så enkelt som att byta jobb, särskilt om man jobbar med service och tycker att allt bara är pest. Förstår inte den som sitter i kassan på Ica och hatar på allt – sök något annat där du slipper folk! Älskar butikspersonal som är engagerad och hjälpsam, men det finns alltid surisar som inte borde jobba där (eller på café, klätbutik osv). Köpte en korv i en korvkiosk häromveckan och jävlar vilken engagerad korvgubbe som jobbade där! Blev glad av att köpa korv. Det är den attityden och yrkesstoltheten man ska ha, oavsett jobb. Han gjorde min dag ?

   En sak jag ALLTID tar fasta på: man skall alltid hålla sig väl med och respektera de som hanterar ens skit!!

   Lokalvårdare på mitt jobb är bara en skugga för vissa av mina kollegor 🙁 , för mig är de en kollega som vilken annan och någon jag chit chattar med, jag hälsar på dem på morgonen, ja typ ALLT normalt som man gör med kollegor.

    Ok hjälten lol. ”Hanterar min skit” – fräsch formulering, märks att du inte aaalls gör skillnad på folk och folk.

     Men det är ju ”min skit”, vems skulle det annars vara??

     Ex papperskorgen, toalettstol ?‍♀️ ja allt som andra städar efter mej. De som hämtar soporna, trädgårdsavfall.. osv.

    Ja lokalvården är den bästa källan att få reda på hur det verkligen funkar på arbetsplatsen. De ser och hör det mesta.

   Förstår absolut att du inte vill behöva städa upp folks piss från golvet eller att något spillt ut hela matlådan och inte torkat upp men samtidigt… Ditt jobb är ju att städa? Att torka upp lite kaffefläckar från diskbänken eller dammsuga upp folks hår från golvet är väl inga konstiga sysslor att ha som lokalvårdare? Om ens företag anlitar städning så tänker jag inte dammsuga, moppa och putsa hela stället innan jag anställd som administratör går hem för dagen.

    Städning på kontoret är en arbetsmiljöfråga. Det handlar om att hindra att smuts som folk drar in inte sprids i lokalen och gror in. Städningen går inte ut på att hålla rent efter ett gäng slarvmajor som har svårigheter att träffa hål, såsom munnen och toaletten. Tiden som kunden betalar för innefattar inte att plocka upp efter vuxna människor.

     Exakt. Städare får inte betalt för att städa upp efter svin.

     Med tanke på att städaren garanterat har lägre timlön än de andra på kontoret är det väl dock fullt rimligt att de andra anställda lägger 100% av tiden på kontoret på sitt faktiska arbete istället för att de ska hålla på och städa, torka upp fläckar, ställa i ordning osv? Man anställer ju en städare just för att slippa lägga tid på sånt och istället fokusera på sitt arbete? Väldig slöseri på resurser att en chef med flera hundra kronor i timmen ska lägga massa arbetstid på att städa på kontoret när det finns anställd personal enbart för det.

      Så vad skulle du göra om du på ditt kontor kan vi leka, river ner en blomma från fönstret så krukan går sönder och det åker ut jord halva golvet? Eller om du välter ut en hel mugg te från ditt skrivbord? Nog för att jag inte har någon direktörslön men arbetat här länge, det är ett privat företag och jag har en månadslön samt OB som ger mig ut strax över 26 tusen. Så jag både trivs, har bra betalt samt är uppskattad. Det är bara detta dumma med att de som var några från början som struntar i att ta undan efter sig nu är många fler. Det handlar inte om att de ska städa sina kontor så inte jag behöver göra det. Det moste jag göra i alla fall oavsett hur fint de än gjort efter sig. Det handlar om att ta upp sina saker från golvet så jag slipper börja deras rum med att lyfta upp deras skor, väskor, handdukar träningskläder från golven när jag kommer in för att städa. Det kallas normalt hyfs att man lämnar sin station i ett visst skick så att städpersonalen kommer åt utan att behöva plocka med deras privata saker först innan själva städningen kan påbörjas. Även för att det ska se trevligt ut för alla runt om och inte som en överbelamrad hall hemma hos en 5 barns familj. Det är ju eller bör vara en ren självklar reflex att om man river ner en blomkruka med jord över golvet att man plockar upp skärvorna och hämtar en kökssop och tar upp det värsta och slänger i papperskorgen. Inte ägnar dagen åt att åka runt i jorden så att golvet behöver skuras med skurborste samt att hjulen på stolen behöver rengöras i en dusch för att få rena. Sunt förnuft efterfrågas.

      Är du mellanchef med en lön på 40000 – 50000? Det är den gruppen jag ofta får just den urbota dumma förklaringen ifrån. Det billigaste vore väl att bete sig som folk och inte grisa ner. Då behöver ingen torka upp. Dessutom det du sölar ner på din lunch den tiden är oavlönad så det blir dyrare att lokalvården städar upp din skit. För din kaffe och skit paus betalar din arbetsgivare redan full lön till dig. Ska hen även betala svin och slabbtillägg?

      För hur lång tid tar det att torka upp en fläck man precis gjort om man spillt kaffe? Skall alla andra se, lukta på den och trampa i den tills nästa gång det skall svabba golv, som jag antar man gör Max en gång om dagen på de flesta ställen om ens det. Många ställen kör ju tex med städmaskin 2 ggr i veckan

    vet inte om ts arbetar kommunalt eller statligt.

    Om hen gör så, så sker upphandlingar, de som är billigast vinner.
    För att företagen skall få i hop sitt billiga anbud så arbetar lokalvårdarna mot klockan.
    En toalett skall ta ett visst antal sekunder t ex. Det är extremt i vissa fall.

    Hos oss innebär det att det är minimalnivå på städ, golv, skrivbord och papperskorgar typ. All damning av ytor som inte är skrivbord skall vi sköta själva (!) vet inte hur det skall gå till och organiseras dock.

    Är det ett privatföretag som anlitar eller till och med har en anställd städerska så är det nog bara att gilla läget och röja efter de som grisar ner. Men det känns rätt slabbigt och nochalant att bete sig som ts beskriver.

     Även privata företag tar in offerter för städning. Sedan behöver man inte ta det billigaste. Men man har en överenskommelse avseende hur lång tid det ska ta att städa och det är vad man betalar för.

      Upphandling statligt är lite annorlunda

       Jo jag vet hur det funkar brukar göra några LOU och Luf upphandlingar om året. Min poäng var mer att oavsett om det är privat eller offentlig upphandling så finns en beskrivning av vad man vill köpa eller man förväntar sig att få.

    Det är väl en himla skillnad på att inte behöva dammsuga pension arbetsplats och att bete sig som en normal vuxen människa. Jag dammsuger inte heller på mitt jobb men nog fasen ställer jag in min disk i maskinen och torkar upp om jag spiller. Bland det äckligaste som finns är att värma sin matlåda och mikron är helt kladdig av andras mat. Man använder väl locket, eller torkar av efter sig. Handlar om vanligt hyfs på en arbetsplats man delar med andra.

     Precis. Vett och etikett ska vuxna människor klara av. Såklart man tar hänsyn.

    Dock kanske borden i fikarummet skall städas en eller två ggr om dagen. Så är det tex treskift som där jag jobbar måste folk hålla lite ordning även emellan städningen, annars blir det ju riktigt grisigt för de kollegor som jobbar skiften där det inte städas

   Jobbar på kontor och ser ofta folk som spillt kaffe när dom gått med sin kopp. På golven, i trappor, i hissen och även där man tar kaffe.

   Jag förstår verkligen inte.
   Om man spiller hämtat man väl papper och torkar upp det? Eller tänker alla att bara för man går med skor så kan man spilla vad som helst och skita i?
   Kan man inte gå med en kopp kanske man ska inskaffa en termosmugg som man kan ha upp och ner till och med. Alternativt skulle vara en pipmugg.

    Minns när jag som ny chef på en arbetsplats skulle lära känna mina nya medarbetare. valde att fika med dem en och en i lunchrummet. Med den först råkade jag skvimpa ut lite kaffe som hamnade på golvet. Hämtade direkt papper och började torka upp det. Personen tittade mycket förvånat på mig undrade vad jag höll på med för det var ju städerskans arbetsuppgift. Då bestämde jag mig för att testa resten i gruppen. För varje samtal spillde jag kaffe på golvet. Resten i gänget,7 st hjälpte direkt och vi torkade tillsammans. Gruppen var blandad både män och kvinnor. Märkte tidigt att nr 1 som tyckte jag gjorde städerskans jobb inte var en lagspelare, hjälpte sällan sina kollegor och var den som levererade sämst.

   Fast man behöver ju inte vara så värst grisig för att det ska bli stökigt efter många. Att äta kanelbulle och råka tappa några pärlsockerkorn och smulor utan att man märker det är ju inget konstigt. Om alla tappar något litet blir det ju lätt smuligt och tråkigt på golvet.

   De borde ju hyra in extra städ efter en sån kväll på jobbet. På mitt gamla jobb stannade alltid några kvar och iordningställande det mesta efter ett sånt firande. Dock vet det kanske en arbetsplats utan riktigt svineri och vi var ju inte fler än Max 40.

  Älskade Fannys sketch, hon har verkligen funny bones. Alexandra not so much…

   Tycker precis tvärtom.

  Definitivt trendinlägg med Fanny och Alexandra och väldigt sant, har flera exakt likadana på mitt jobb

   Är det ett nytt fenomen då? Minns att min pappa sa för sådär en 30-40 år sen att det vara bra med många tjejer på fikat, för de ville aldrig ha något, så fick han dubbelt.
   Där har mina manliga kollegor inget att hämta när jag är med och fikar, dock ?.

  Så Toftby har blivit ambassadör för Göteborg nu? Kanelbullehaket i Haga var kul för ca 20 år sedan, numer mest ett turisthak med ”världens största kanelbullar” vilket attraherar utländska turister som läst om ”swedish fika”. Bullen en stor som en halv pizza och inte speciellt god.

   Nej den såg verkligen inte god ut. Så onödig grej.

   Jag fikade den bullen i somras med familjen. Saftig och god med mycket fyllning.

   Eh, ursäkta. Cafe Husaren är ett anrikt café och mycket omtyckt även bland oss Göteborgare. De må vara kända för sina gigantiska kanelbullar (hagabullen), men de gör även mycket annat i stor variant; chokladbollar och drömmar bland annat. Dessutom är både bullarna och annat bakat på cafét utsökt. Mvh Göteborgare.

  Tycker dock synd om dessa unga tjejer som alla ska vara så sköna och body positive och äta vad som helst men dom är ju precis lika indoktrinerade som vi medelålders kvinnor i dietkulturen. Ändå så ska deras attityd vara typ ”jag älskar mig själv i alla storlekar!” Det är bara ännu ett lager av skam som lägga till. Ungefär som alla vi medelålders kvinnor ska vara feminister och medvetna men ofta sitter fast i precis samma kvinnofällor som våra mödrar. Bara en tanke så här på morgonen…kanske ingen som fattar vad jag menar.

   Fast jag tycker det verkar vara stor skillnad på de som är ca 20 idag och de som är över 50. Det finns en större medvetenhet och öppenhet för hbtq, olika kroppsformer, att få uttrycka sig själv o.s.v. När jag var barn på 90-talet fanns det inte en chans att någon skulle uppmuntra en lite rundare tjej att acceptera sin kropp och kunna ha magtröja. Medan idag finns det kända insta-konton med kroppspositiva och jag ser ofta större tjejer med shorts och magtröja på somrarna. Tror faktiskt mentaliteten överlag har förändrats lite. Smalhysterin verkar peaka för kvinnor i åldern 50-60. Jag hoppas de yngre generationerna håller fast vid att ätstörda tankar/beteenden inte är något att eftersträva.

    Med det sagt så går det för långsamt och självklart kämpar även yngre med skönhetsideal… Men för mig som avgudade Kate Moss verkar det gå framåt idag.

    Du tror det? Med Bianca Ingrosso, Kylie Jenner m.fl. som mest kända kvinnor? Jag hör vad du säger men jag tror att unga tjejer är mer pressade än nånsin gällande skönhetsideal, även om idealet är lite mer diversifierat idag. Idag ska man liksom förutom att vara fräsch göra browlift, lösnaglar, lösögonfransar, fillers, botox och skönhetsoperationer. Och ta selfies konstant, har man inte fotat eller filmat en händelse så har det inte hänt. Alla går runt som varumärken och lär sig utifrån-blicken på sig själva i tidig ålder via Tiktok och liknande. Kvinnor i femtioårsåldern har också en väldig press på sig utseendemässigt och framförallt i att vara SMAL men unga tjejer har så mycket olika grejer: thigh gap, pear ass, hooded eyelids, brazilian butt…

  Jag gillar kanelbullar, men på riktigt; de är ju goda i 1h efter man bakat dem, men sen blir de så sjukt torra… jag föredrar bullar med mandelmassa i. Där snackar vi ?fukt?

   Mer smör i, så blir dom inte torra. Smööööööööööööör.

   Håller med, mycket smör.

   Men ALLTID köra bullar 15-20 sek i micron innan intag = mjuka, varma, saftiga = nybakad känsla. Funkar bra på köpebullar också! ?

  Alltid dessa kärringar på jobbet som ”bara ska ha en liten bit”

   Samma kärringar som mer än gärna kommenterar syrligt vad andra äter ”åh, värst vad du var nyttig” (för att man äter havregrynsgröt, kvarg, eller dylikt…)

   Men gud förbjude om man skulle kontra:
   ”Värst vad du äter onyttigt”
   Vilket man såklart inte gör för man skiter totalt i vad andra käkar.

   Och just det, samma kärringar som har hang ups på glutamat ”skulle aaaaaldrig äta det giftet” – snabbspola till fredag, kränger en flaska rödtjut.

    Haha jag hade en kollega för några år sedan som av oklar anledning störde sig på att jag åt kvarg till frukost. Hon kommenterade alltid att det innehåller för mycket protein och ”kan skada njurarna till slut!”. Samma tant rökte minst ett paket LM röda 100s dagligen…… Logiken?

     Haha, som min moster ? Hon är 17 år yngre än min mamma och röker sedan tonåren, men hade sagt till mamma: ”Tänk på vad du dricker – vi vill ju gärna ha kvar dig länge”.

     Hon syftade till en flaska Funlight-saft i mammas kylskåp ?

    Kränga betyder väl att sälja haha

     Kränger = drar i sig, mölar i sig, äter mycket på en gång, svullar.

     Kanske är ”väsköttska’

    Eller de som tvingar på arbetskamraterna rawfood bollar och fan och hans moster. Gör fika av dadlar och annat osmakligt. Sen ”tvingar” kollegorna att äta det och folk vågar inte säga ifrån ? Så fröken duktig (i detta fall fröken advokat) kan lägga ut på sin Facebook och instagram att hon fått kollegorna att äta nyttigare. Wow vad duktig hon är. Fast ingen vill ta mer och alla är gröna i ansiktet av illamående ?
    Sen när hon lämnar rummet slänger sig alla över det vanliga fredagsfikat.

     …OCH så tror de att de är ”sockerfria ” ??, dadlar liksom

      Exakt! Och istället för att äta en chokladboll så äter man flera dadelbollar och tror man är nyttig.

       Känner vi igen. Från Mys blogg va?

   Har en kollega som tittade i min lunchlåda och utbrast ”oj, vad mycket du äter, då äter inte middag sen? Jag hade aaaldrig kunnat äta lagad mat till både lunch och middag”

   Snabbspola till eftermiddagsfikat när hon har hämtat choklad och frågar mig HUUUR jag gör för att stå emot sötsug? Ja, först och främst äter jag mig mätt på mat. Vill jag ändå äta något sött så gör jag det, men oftast behövs det inte. ?

    Alltså kommentarer om ens val av lunchmat på jobbet.. kvittar vad man äter, allt går att kommentera. Aldrig får man vara i fred.

     Testa vara vegan eller vegetarian. Då ska det diskuteras varenda jääävla lunch vem som hade klarat av det, att dom brukar äta veganskt hemma ibland, att det finns en jättegod vegansk bulle på det där fiket, att kött är så gott, att dom äter fisk oftare än kött, osv osv osv i all jävla oändlighet.

     Är det här något extremt typiskt svenskt?! Eller pågår det överallt? Hur som helst är det så störigt. Sekunden efter man tagit ut matlådan ur micron står 5 kollegor med näsorna i lådan och synar vad man ska äta ? Stick!!! ??

   Jag arbetade på en förskola för många år sedan, där en av föräldrarna hade bageri. Han brukade ta med sig sådan som inte blev sålt under dagen, så att personalen kunde ha till fika och så. Det var hans sätt att säga att han uppskattade oss och jobbet vi gjorde. I alla fall…min första dag blev jag runtvisad som man brukar. Jag var en pinnsmal 22-åring. En av tanterna visade frysen och berättade om bageri-pappan. ”ja, så här får man tänka på alla hålla igen” sa hon klappade mig på magen.

   Jobbar med en kvinna på 60 + år som på riktigt försökte köpa EN HALV skopa glass när vi gick för att äta glass tillsammans i somras. Hon blev nekad.

  Blir galen på dessa kärringar som ska förstöra för alla andra. Deras högljudda gnäll om kalorier och fetthalt smittar av sig och lägger ett deppigt moln över hela lunchrummet. :/ Har på riktigt hört allt det där på mitt jobb. Bara för några veckor sedan var vi ca 10 personer som åt lunch ute och min kollega suckade efter halva portionen (det var helt vanlig husmanskost, inga pommes och ingen fet sås alltså) och började högljutt prata om att det var en så stor portion, det är så trist att mat slängs, och ”äter man detta till lunch behöver man inte äta mer den dagen!”. Det blev knäpptyst. Vilket var rätt skönt, att ingen liksom orkade hoppa på det där bantningståget där man ska inbilla sig att potatismos mättar så bra att man inte behöver äta mer på 20 timmar…

   Fast det ÄR tråkigt när portioner på vissa ställen behöver slängas för att de är för stora. Min make jobbar på sjukhus och beställer ibland mat för avhämtning personalrestaurangen. Ibland har han fått dubbelt så mycket mat som jag som varit inlagd (och serverats samma mat på avdelningen). Nu brukar min man förvisso göra 2-3 matlådor av en portion mat från jobbrestaurangen, men alla gör säkert inte det varav mycket mat behöver slängas. Sjukt onödigt.

   Personligen har matlusten sjunkit i takt med åldern (börjar närma mig 40). Jag brukade göra mig lustig över mina föräldrar som bara äter ett lagat mål mat om dagen sedan vi barn flyttade ut. Förra året förstod jag dem plötsligt. En stor lunch och jag orkar inte äta mer den dagen. Vill jag äta middag krävs därmed en mindre lunch.

   Dock håller jag med om att bantningsprat på arbetsplatsen inte är önskvärt.

  Jag åt tre kanelbullar igår ??

   Jag med. Fett gott. Gott fett.

  På mitt jobb är det bara jag som fikar så jag får käka mycket när chefen breder ut fika i hela personalrummet, haha. De gillar aldrig något och tycker de är tjocka. Kul..

  På mitt jobb är vi många olika företag tillsammans.
  På jobbet är det ju kul när ens chefer visar uppskattning, men det kan vi ju fetglömma.

  Samtliga andra företag kom in med bullar till dagen i ära från deras personaledning.. Mitt jobb och mina kollegor fick ingen uppskattning alls… ?

  På mitt gamla jobb älskade ALLA fika. Var inget som gjorde arbetsgruppen så glad som när man tog med fika. Ingen vikthets där utan alla åt utan kommentarer. På sommaren brukade någon varje fredag ta glassbeställning så fick en gå och köpa in glassen. Sen hade vi glasstund. Mysigt

   Samma på mitt förra jobb. De älskade när jag bakade cupcakes och tog med. ???

  Tycker klimatet har förändrats lite, folk på mitt jobb tjatar INTE längre om någon inte vill ha en bulle eller kaka- det accepteras att alla inte vill. Och på samma vis kommenteras INTE de som äter bullen, typ ”ja du kan ju äta du som är så smaaaal”.

  De där kärringarna som jag beskriver ovan har sakta men säkert glidit in i pensionärslivet och kan privat undvika glutamat och nyttig mat bäst de vill 🙂 🙂

  Tycker dessa dagar är så överdrivna. Folk sitter och ser upphetsade ut över en kanelbulle. Såg en bild på Per Bolund där han leende (han log?!) skulle ta en tugga av en torr uppvärmd djupfryst bulle.

  Yayanaomi (hur fasiken hon stavar) gjorde näst intill en erotisk video med sina rörelser när hon gjorde bullarna i en form. Smekte nån jäkla röra över bullarna. Skämdes när jag såg det. Tycker såna videor är skämmiga. Står de verkligen och smeker på fyllningar på bullar och kakor i vanliga fall? Nej knappast.

  Tycker det är rätt jobbigt att avstå från bullar och dylikt pga av vilket jävla liv det blir på andra när man inte vill ha en bulle. Jag gör ingen grej av mitt val av mat eller diskuterar vad andra väljer att äta. Min kropp min business. Tycker det är så mycket fika hela tiden och det funkar inte för alla.

   Samma här….Jag vill inte (!) fika eller äta lunch och satan vad det provocerar folk. Vill folk äta låter jag dem, men svårt att få den respekten tillbaka.

    Vill du inte äta lunch? Varför inte det? (:

     Har inget behov av att äta tre gånger om dagen. Två räcker gott och väl.

   Jag arbetade på ett ställe där personalen hade dlgit många olika matpreferenser och allergier. Det var verkligen aldrig snack om mat och vad andra äter eller inte äter. Väldigt skönt.

   Ja! På mitt förra jobb skämdes jag typ för att säga nej. Trots att det berodde på att jag var så mätt eller typ hade en chokladkaka vid skrivbordet, var det som att alla tog åt sig för att jag sa nej. Som om jag pikar alla andra med att avstå. Det var faktiskt också jobbigt. Blev som en pinsam tystnad om jag bara sa ”nej tack det är bra”.

  Den där jättebullen känns ju lika tråkig att äta som en plain jättefralla. Blir ju väldigt mycket deg utan fyllning att ta sig igenom.

  Vi fick inga kanelbullar på min arbetsplats igår. Arbetar på en stor arbetsplats med mer än 4000 anställda, alla andra fick kanelbullar men min chef tycker inte det är nyttigt att äta det så vi blev utan.

   Så är det varje år inom statliga myndigheter när man jobbar där. Trist!

    Nej? Vi får alltid det på den myndighet jag jobbar, och även på den jag jobbade på tidigare

  fick fylla min matlåda i skolan med överblivna kanelbullar

  får se om jag kan fylla den idag igen

  Nej den kan ju inte bli röd? Det är ju på kontoret vi får kanelbullar hallå?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.