Bingo Rimér kritiseras för hyllning av Anna Wahlgren

Enligt Bingos kommentarsfält så upplevs videon som obehaglig av vissa av hans följare, så TW om du är känslig.


Bildkälla: Bingo Rimér Instagram

Bingo Rimér har lagt upp det här inlägget på sitt Instagramkonto där han hyllar den avlidna författaren och samhällsdebattören Anna Wahlgren. 
Anna har bland annat släppt boken ”Barnaboken” med stundtals kritiserade metoder för barnuppfostran och barnavård, och den skriver sig Bingo nu varm om.
I sitt inlägg delar han även klippet från Youtubevideon här ovan på författarinnan, där hon demonstrerar ”buffring” på Bingo och Katrins äldsta son, vilket ska vara en av teknikerna från boken.
Även Katrin har hyllat Anna Wahlgrens metoder på sina sociala medier tidigare, så föräldrarna verkar vara överens om att använda sig av dem.

I kommentarsfältet skriver Camilla Läckberg ”Exakt så ❤️❤️” medan Gry Forsell kort och gott skriver ”Spyr”.
Många och långa är kommentarerna som ifrågasätter Wahlgrens metoder och sättet Bingo hyllar och rekommenderar dem.
Här kommer ett axplock från kommentarsfältet:

Det verkar sannerligen vara ett delat läger mellan de som älskar och de som hatar Anna Wahlgren och hennes metoder.
Under Bingos Youtubeinlägg – som har 12 år på nacken – är människor också kritiska, och det finns kommentarer på allt från svenska och engelska till tyska.


Bildkälla: Bingo Rimér Youtube

302 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Säger som Gry Forsell: Spyr

   Efter att ha pimpat upp sina barn till allmän beskådan så tycker han detta är en bra ide att visa upp också. Han imponerar verkligen med sin avsaknad av hjärna. Berättar sen glatt att det är hans barn som ligger där.
   ”Priceless”…

    Bimbo Rimér

    Ja alltså, Bingo och Katrin är inte de första jag skulle gå till för föräldraråd av många anledningar de visat upp… Så vet inte varför han verkar tro det, ”jag tycker Anna är jättebra!” Precis, bara ännu en anledning att hålla sig borta från sån skit..

   På vaddå? Tycker Bingo här skriver ett bra och nyanserat inlägg om en människa och hennes idéer om barnuppfostran. Vad är tanken man ska spy över- han skriver ju faktiskt väldigt resonabelt och tar upp både bra och dåligt.

    Fast han försökte ju förminska Felicias upplevelser med att man upplever saker olika?

    Baka in ungen i kuddar.. han vet ju 0 om säkerhet när det gäller det mesta

     What? Han förminskar ju inte Felicias upplevelse överhuvudtaget? Jag har själv två syskon, givetvis har vi inte exakt samma bild av vår uppväxt eller föräldrar men vi förminskar väl knappast varandra genom att vara olika personer. Hur menar du egentligen?

      Ja eller hur!? Min syster har i princip ingen kontakt med vår mamma på grund av saker som hänt i vår uppväxt. För mig är det heeelt obegripligt att vi kan ha så olika bild av de sakerna. Men vi båda respekterar varandras syn på uppväxten och att vi har så olika syn är ju inte att någon av oss förminskar den andras.

       Jamen precis & det är ju just det som är det viktiga: att ha fantasi/inlevelseförmåga & respekt nog att förstå att någon känner på ett sätt trots att ”jag” känner på ett annat sätt.

       Fast du var väl inte med din syster hela er uppväxt, jag blev särbehandlad av min mamma men min syster tycker vi blev lika behandlade. Den som har fördelar under sin uppväxt tycker så klart att dom haft en fantastisk förälder.

        Ja det är ju därför jag respekterar hennes syn även om den inte stämmer med min syn.

         (Sen handlade inte orsakerna till att hon inte har kontakt med mamma om särbehandling men förstår absolut din poäng)

        Ja och det måste man låta dom tycka att de haft. Min pappa valde bort mig och skaffade barn med en ny fru. Det barnet har han skämt bort med kärlek och engagemang. Ska inte min lillasyster få tycka att hon har en fantastisk pappa bara för att jag är besviken att han valde bort mig 15 år innan hon föddes? Det kan faktiskt existera två olika syner på en och samma människa. Jag kan älska min förälder och tycka att den gav mig en bra uppväxt samtidigt som ett syskon är besviken och sårad av samma förälder. Jag skulle väl aldrig ge min lillasyster dåligt samvete för att pappa har varit en bra förälder åt henne. Bådas syn på vår pappa får finnas samtidigt.

         Men din pappa betedde sig väl som ett as, oavsett hur PK du nu försöker vara.

          Mot mig ja. Han behandlar min syster jättebra. Jag har ingen kontakt med honom idag men är bara glad att han inte har svikit henne på samma sätt. Jag är inte pk, jag är uppriktigt glad att min syster inte behöver ta samma skada av hans beteende som jag har gjort.

         Hmmmm. Jag tänker dock att en människa är summan av sina handlingar..? Att favorisera ett barn jämte ett annat är knappast att vara en god förälder. Sånt ser man ju när man blir större, hur illa en förälder kan bete sig mot ett barn och höja ett annat. När man ser sin förälder mer nyanserat tänker jag. Om man har en förälder som beter sig så alltså. En bra förälder/människa gör inte så.

     ”Fast han försökte ju förminska Felicias upplevelser med att man upplever saker olika?” Vill du utveckla?

      Han skriver uttryckligen att om en person gör 9 bra saker och en dålig behöver man inte sänka den personen. Sedan nämner han Felicia förvann och erkänner att han inte ens läst boken. Så jo han både förminskar och försvarar sitt resonemang. Jag har läst boken och alla jag känner som också läst boken inser att Felicia kände sig alienerad inte bara av sin mamma utan även av sina syskon. Mamman vände syskonen mot Felicia. Vilken frisk förälder gör så mot sina barn? Det finns även många frågetecken kring sonen Arons dödsfall. Hade det inträffat idag kan det mycket väl ha utretts som vållande till annans dö. Men då på 70-talet utreddes inte föräldrars vanskötsel av barn som det gör s idag.

   Någon skrev i hans kommentarsfält om shaken baby syndrome och det är ju exakt vad risken är här. Lära ut sån här skit som riskerar att skada ett spädbarn?!! Fy fan vad förbannad jag blir.

   Hur många föräldrar är inte trötta och frustrerade. Säg att barnet då skriker och så har man tittat på ett sånt här klipp om att man ska daska barnet på rumpan och trycka ner barnet genom tryck på rygg/nacke. Det är oerhört lätt att man i ett sådant läge tar i för hårt.

    Men om man nu vill vara lite krass realist- du kan väl knappast lasta vare sig anna wahlgren eller bingo rimer om du har så dålig impulskontroll att du slår/sliter i barnen om du är frustrerad. Jag kan inte se att det är vad bingo förespråkar…

     Syftade inte på mig själv utan allmänt med den typen av råd.

    Irrationellt & ansvarslöst argument. Om jag kväver mina barn med plyschkaninen från Åhléns för att jag är en sinnessjuk människa är det mitt eget fel & inte Åhléns eller farmor som gav bort kaninen i julklapp.

     Ber om ursäkt för mitt svar, menade det inte så. Förlåt!! Ska aldrig kommentera igen för det ska var misstolkas.

      Jag fattar vad du menar och håller med till viss del. Men skulle nog lägga till att den risken främst handlar om föräldrar med tex intellektuell funktionsnedsättning eller någon firm av empatistörning. De kanske inte förstod helt utan försöker på sitt sätt. Då kan det bli riktigt farligt för barnet.

       Men en förälder med empatistörning och intellektuell funktionsnedsättning behöver antagligen stöd i sitt föräldraskap. Lösningen är ju inte att kritisera alla metoder som kan missbrukas av en sådan förälder.

    Nej, för en normalt fungerande människa är det inte väldigt lätt att ta i för hårt och misshandla. Har du aldrig hållt ett barn i famnen och ”buffat” mot rumpan med en öppen hand? Har du någonsin känt att det skulle vara lätt att ta i för hårt och skada barnet? Eller när du kramar och tröstar, hur lätt tycker du att det är att krama för hårt i frustration och råka kväva barnet?

     Okej men välj att misstolka om det känns bra för dig. Sorry ska aldrig yttra mig här inne någonsin igen,

      Förstår mycket väl vad du menar. Idioter till föräldrar blir ju lättare ännu värre av att lära sig om hårdare metoder.
      Finns t.ex en anledning till att färre barn misshandlas till döds i Sverige, än i andra länder där barnaga är tillåtet

       ❤️??

     Det handlar inte om hur lätt du är på handen det handlar om att komma på idén att trycka ner huvudet mot underlaget och slå lätt med öppen eller sluten hand på barnets rumpa och sedan påföra tryck på barnets rygg så den trycks ner mot underlaget. Att man inte inser hur vrickad hela idén är, det är skrämmande. Det naturliga hos föräldrar och en instinkt är att plocka upp barnet. Vem har inte märkt att ett barn lugnar ner sig när det känner värmen från kroppen. Spädbarn gillar inte stora öppna ytor. Vill man inte ligga i en stor säng bädda mysigt eller sov tillsammans.

    Anser du det vore oerhört enkelt att dränka barnen i badbaljan om man är lite frustrerad? Du låter jätteläskig.

     Hur kan någon ens ha maaaage att rekommendera föräldrar att bada sina barn?!!? Vet de inte hur trötta och frustrerade föräldrar är och hur oerhört lätt ett bad kan skada barnet?!?

      Tyckte det var hånfullt att hålla på så,

      va ni överdriver

     Ber om ursäkt om mitt inlägg misstolkades. Ska aldrig kommentera igen.

      Äsch, bry dig inte om alla här ovan som låtsades att de inte förstod.

      Tror de kände sig lite träffade…
      Och attack är ju bästa försvaret

      Jag håller med dej.

       ❤️??

       Jag låtsades inte att jag inte förstod. Jag håller inte med om att metoden ska kritiseras för att föräldrar är frustrerade och kan bli för våldsamma. Jag är inte för metoden men av andra anledningar. Typ att man hellre tar upp barnet och ger närhet. Men även en sådan handling kan vara skadlig om man tar upp barnet på fel sätt.

       Jag låtsades inte heller att jag inte förstod. Jag vänder mig starkt emot ett argument enligt vilken en misshandlande frustrerad förälder kan ursäkta sig genom att titta på ett videoklipp där någon ”buffar” eller vad den nu gör. Jag vänder mig också mot ett argument som gör andra ansvariga för ditt eget agerande.

        Efterhandskonstruktion. Erkänn som det är du hade behov av att avreagera dig och blåste ur dig vilket faktiskt bevisar poängen som ts försökte göra.

      Jag håller helt med dig. Annas idéer är helt galna och har man umgåtts i de kretsarna så vet man exakt hur galen hon var.

       ❤️??

     Du verkar läskig som ens kommer på tanken att misstolka en välmenande kommentar.

    Fast babyn i videon är ju inte ett spädbarn, den är ju betydligt äldre än fyra veckor (bebisar är bara spädbarn så länge).

     Fast nej, spädbarn är man tills man är ett år. Däremot räknas man som nyfödd under de första 28 dagarna.

     Skulle det göra någon skillnad om bebisen är spädbarn eller inte? Lika illa oavsett ålder på barnet,

    Fast shaken baby syndrome är väl när man skakar bebisen i luften så huvudet sladdrar och barnet skadar nacken? Inte alls samma sak? Dock inget försvar, tycker fortfarande att det ser jävligt oskönt ut.

   Mediekåte Bingo som vill synas till varje pris! ?

  Klippet var verkligen hemskt 🙁 Och BIngo fortsätter vara en idiot, förstås.
  Läckberg… inte förvånad. Positivt överraskad av Gry

   Jag tycker inte att klippet var hemskt. Bebisen skriker inte och verkar inte tycka att det är obehagligt. Att klappa barn i rumpan när de ska sova är ju jättevanligt och görs försiktigt. Jag tror att det ser mer hårdhänt ut än vad det är, för att hennes näve är knuten istället för öppen. Jag antar också att hon inte lägger någon vikt på benisryggen eller trycker ner, utan håller försiktigt.

   Jag har inga åsikter om kvinnan i övrigt och har inte läst varken hennes eller dotterns böcker, så det är inget ”försvar” av henne som person. Tycker inte att det så jätteskönt ut för bebisen, men knappast misshandel.

    Precis. Om bebisen tyckt detta var obehagligt hade den ju börjat gråta/skrika.

    Känns som att delar av detta kommentarsfält skulle må bra av att ”buffras” lite, så kanske ni lugnar ner er några snäpp.

     Barn skriker som sista utväg. Som du gör, tänker jag. När det redan gått för långt, när vanliga signaler inte blivit hörda/respekterade.
     Att ett barn inte skriker betyder inte att det har det bra.

     Barnet kan väl ha blivit rädd också? Att bli utsatt för ett övergrepp betyder inte alltid att man skriker, gäller även vuxna. Läs på.

     Men bebisar skriker ju inte när de är för varma heller, och barn som drunknar gör det i tystnad.

     Hahaha prick så! Tror de flesta här behöver buffras lite.

    Klappa? Hon dunkar ju. Och trycker ner huvet och kroppen. Varför? Vafan, klappa eller håll ditt barn! Normalt och naturligt.

     Hon trycker inte ner huvet utan håller bara ner det.

      Barnet kan inte lyfta huvudet och det första barnet gör när Anna släpper trycket är att ändr position. Visst fasiken trycker hon ner både huvudet och bröstkorgen.

    Håller med! Folk borde chilla lite.

  Fruktansvärt att barn ska behöva lida för att det finns idioter till vuxna.

   Men så kommer det ju alltid att vara. Finns säkert saker vi idag premierar som våra barnbarn aldrig någonsin kommer göra mot sina barn, utveckling och vetenskap går ju framåt hela tiden.

    Jag vet inte vad du läser in i min kommentar, jag har aldrig sagt något annat heller. Men att lägga upp och rekommendera detta klipp år 2022 är inget annat än idioti, samtidigt som jag är fullt medveten om att detta ansågs som en bra metod förr.
    Sen är jag säker på att det funnits en hel del relativt sunda föräldrar genom alla tider oavsett vad de aktuella råden kring barnuppfostran varit.

     Jag menade just det jag skrev: för föräldrar som inte medvetet är as mot sina barn finns det ändå med all säkerhet mycket man gör som inte är ultimat för dem men som ändå görs av välvilja eller för att vi tror att det är rätt. Senare kommer det säkert att visa sig att mycket var helt fel. Så har människans utveckling alltid sett ut.

     Måste få kommentera att det inte alls ansågs som en bra metod förr(AW metoder förkastades av de flesta jag umgicks med iaf). Med förr menar jag 80-talet när jag själv blev förälder. Däremot att klappa på rumpan och tala eller sjunga lugnande är hur de vettiga föräldrarna gjorde om inte barnet somnade av sig självt.

  Boken Felicia försvann, skriven av Annas dotter ger ju en annan bild av Anna om man säger så… ingen rolig uppväxt där inte!!

   Nej verkligen inte. Anna var alkoholist enligt boken och hade många fester med fulla män som kröp ner i dom tonåriga döttrarnas sängar och försökte sig på både det ena och det andra. Och ett av Annas barn dog som liten pga brist på sjukvård, under en resa. Anna beskrivs även som en klassisk självupptagen narcissist som skulle ha ett hov av lydiga barn runt sig för att förstärka sin egen grandiosa självbild. Dock har ju flera av hennes andra barn hyllat henne som mamma.

    Det kommer de inte göra snart.
    Typiska exempel på gashlightade/elienerade barn av en narc förälder… barnen skyddar oftast föräldern då. Det F gjorde var starkt

     Mamma Anna var helt gränslös. På en av döttrarnas studentfest var Mamma Anna full som en örn och dansade på bordet i en genomskinlig klänning. Jag var där så jag vet vad som hände.

    Inte pga ”resa”. Hon var gift med en egyptisk man och dom bodde i just Egypten, där sjukvården inte var som i Sverige(då). Lille Aron var bara ett spädbarn och drabbades av en allvarlig mag och tarmsjukdom typ kolera och tyvärr dog han pga uttorkning och hög feber.

     Han var 4 när han dog och han dog pga att de inte sökte vård när han var sjuk.

      Och hur fan vet du det….? Var du där?

       Flera i familjen som har berättat om det som hände.

       Hon har själv berättat det, bl.a. i Pärleros podd.

       Aaron insjuknade i difteri vilket bara det är konstigt eftersom barn redan på 60-talet fick trippelvaccinering på BVC för stelkramp, difteri och kikhosta. Anna blev själv sjuk i hepatit och orkade inte ta sin sjuka son till läkare i tid. När hon mådde bättre tog hon sonen som då var halvdöd till läkaren som mirakulöst nog kunde rädda honom. Men difteri är en obehaglig sjukdom och det visade sig att sjukdomen skadat så mycket i hans kropp att han dog. Hon har själv skrivit om allt detta och påstår dessutom att en läkare sagt till henne att difterivaccinationen bara räcker i ett år, vilket är fel förutsatt att du gjort hela vaccinationsprogrammet. Nej Anna visar upp alla klassiska drag av en narcissist. Har en i familjen och känner igen bortförklaringarna och fixeringarna som dessa personer omger sig med och vet även hur barn till en narcissistisk mamma beter sig.

  De som älskar sånt här är självupptagna föräldrar som skiter i barnens behov och bara ser till sig själva. Påtalar man det så är det momshaming. Fy. Värt att nämna att Bingos råd är direkt farliga. Man ska absolut inte bulla upp med en massa fluffiga kuddar runt ett barn. Ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Men visst. Pappa måste ju leka pimps and hoes ifred så då måste ungarna vara tysta.

   Det där råder det delade meningar om. I USA förespråkas det för att just motverka plötslig spädbarnsdöd. Swaddling kallas det.

   Vi bodde i USA när min dotter föddes och det var verkligen normen där.

   Innan familjelivsmaffian drar igång. Nej, vi lyssnade inte på på uppmaningarna.

    Är det fortfarande rekommendationen i USA eller har de ändrat?

     Det är fortfarande normen. 2020 föddes min dotter

    Var ju ett barn i USA som dog häromåret då pga swaddling.

    Swaddling handlar inte om att bulla upp med kuddar utan att ”linda” barnet i en så kallad swaddle eller tyg så att det inte kan röra på armarna (men fortfarande kan röra på höfterna och böja på benen). I USA är rekommendationen att inte ha något förutom bebis i spjälsängen, dvs inga kuddar eller lösa filtar så det låter som du har missuppfattat vad swaddling är.

     Det stämmer inte

     Om du menar mig, så nej. Jag vet vad det är. Barnet dog av swaddling.

      Nja, det beror på vem du lyssnar på om ”swaddling” rekommenderas eller inte. Precis som i Sverige och överallt i världen finns olika rekommendationer. Vi bor utanför NYC och inga barnmorskor rekommenderar swaddling här men jag har en kompis i CA och i hennes mammagrupp är det en del som testat swaddling. Så det skiljer sig enormt. Men har dock inget med kuddar att göra som nån skrev 🙂

     ser jätteläskigt ut att barn ligger inbundna så?

      Jag tror det är tänkt att lugna dem. Spädbarn kan ju sprätta ut m armar etc i ryck o reflexer.. plus att det är trångt i magen. Obs ej swaddlat mina barn

  Klippet var jättekonstigt och bebisen verkade stressad. Med det sagt så läste jag Barnaboken när min förstfödde var liten och tyckte att en hel del var tänkvärt. Boken gav mig en del råd gällande sömnen och även om jag inte följde 5-minutersmetoden så gav boken mig självförtroendet att börja låta sonen sova i sin egen spjälsäng när han var åtta månader och jag slutade att ingripa vid minsta lilla pip utan försökte slappna av i att han kunde sova själv (i en spjälsäng bredvid vår dubbelsäng alltså). Och hör och häpna, det fungerade och han började sova lugnt och tryggt hela nätter! Även om vissa av hennes idéer är extrema så funkar vissa av hennes tankar bra. Tex att föräldern ska slappna av och inte hela tiden ingripa, det kan göra en bebis mer osäker än trygg. Och idag är föräldrar överlag väldigt osäkra. Tycker jag. Kolla bara på vissa som förespråkar nära föräldraskap och helt bränner ut sig och får ryggskott för att dom måste sjala sina treåringar när dom nattar dom och så skiljer dom sig när barnen är små för att barnen gått före allt.

   Finns något mellan?
   Jag nattar alltid mina barn, de är trygga, får närhet, somnar på några minuter och sover hela nätterna och är svår väckta på morgonen. Varit så med alla efter 1 års ålder. Otroligt trygga glada barn och knappt trots ens. Bara tillfreds och nöjda. Man kan vara en lugn trygg förälder. Bättre än att inte ha tålamod med sina barn vilket detta handlar om enbart.

    Jo jag håller med, det finns ett mellanting.

   Jaaa kolla bara Egoina som struttar runt med bärsele jämt jämt

    Tycker du kan lämna Egoina utanför denhär diskussionen. Hon får bära sitt barn i sele hur mycket hon vill. Hennes barn är tryggt och vet att mamma är nära.

     Eh ja oj det säger jag inget om, hon var den första jag kom att tänka på när jag läste ts kommentar. Hon verkar vara en superbra mamma ja, och hennes bebis är antagligen jättetrygg ja. Det gör det ju inte mindre jobbigt för hennes rygg för det?

    Haha va

     Haha

   Du kan inte ha läst boken särskilt väl. Anna fördömde å det starkaste 5 min metoden och avskydde verkligen den.

    Va, är det så? Vad jag minns det som så förespråkade hon en variant av den. Men det är sju år sedan så jag minns kanske fel. Det stod i alla fall mycket i boken om att man som förälder skulle slappna av och vara lite chill runt sitt barn, inte hela tiden ingripa, inte lära barnet att den enda tryggheten i tillvaron var att föräldern var ständigt nära utan våga låta barnet sova själv i egen spjälsäng. Att detta hjälpte många barn till trygg och lugn sömn hela natten. Istället för typ tio-femton uppvak och sövningar i sjal eller bärandes.

  Finns något som heter inlärd hjälplöshet. Kommer ingen när barnen gråter eller skriker så ger barnet tillslut upp. Det finns ingen som bryr sig så varför ödsla energi på att ropa(vilket skrik å gråt ju är)
  Klart att det ”funkar” Det är mkt som ”funkar” så man får det beteende man önskar/önskar få bort. Men det betyder inte att det är bra. Man kan skrämma skiten ur sina barn, verbalt och fysiskt och få dom väldigt ”lydiga” men vill man det? Vill man ha barn som är livrädda för en? NEJ! Vill man ha barn som redan i spädbarnsålder lärt sig att ”ingen kommer om jag ropar” NEJ

  Blir äcklad av sånna här föräldrar. Förlåt men blir verkligen galen på att man vill ha barn men inte ge dom vad dom behöver. Det är i teorin så jävla lätt att göra rätt ändå är så många föräldrar helt värdelösa på att prioritera det liv dom skapat framför sig själv och sina behov

   Så sant allt du skriver!

   EXAKT! Skaffa inte barn om ni bara vill att dom ska lyda och följa era egna behov. ”Jag vill sova” skaffa fan inte barn då. Det är ingen mänsklig rättighet att föröka sig.

   Fast allt detta du skriver aka femminuters-metoden är ju inget som Anna Wahlgren kommit på eller förespråkade.

   Ändå lämnar föräldrar barnen på förskola när dom är 1år och skriker sig blåa efter mamma/pappa.

   Det är helt okej att ursäkta för att barnen slutar att skrika efter någon timme?
   Hyckleri deluxe.

    Ta inte i så att du skiter ner dig nu. De flesta barn slutar gråta så fort föräldrarna är utom synhåll.

     Så du känner dom flesta barn??

     Det är hyckleri, punkt slut. Kan man lämna barnet på förskola fast dom gråter, så kan man lämna dom i sovrummet om dom gråter. Dom somnar ju om efter tio minuter, och hör mamma i nästa rum. Dom flesta barn alltså?

      Fast va? Konstigt resonemang! På förskolan lämnas de ju inte ensamma och gråter, de lämnas till en fröken de känner som tröstar, avleder och peppar. Lite skillnad mot att lämnas att gråt sig själva till sömns. Och jo de flesta barn slutar så fort föräldrarna gått./ fsk lärare

       Barn skriker efter sina föräldrar, inte någon random livnoderbärare. Punkt slut.

        livmoderbärare?

        Är du korkad eller frireligiös?

       Eller till en vikarie de aldrig träffat förr.

      Förskolärare sedan 40 år tillbaka, så ja det kan jag nog säga.

       Förskollärare.

    Vad är alternativet då tycker du? Att hela samhället slutar jobba, eller slutar skaffa barn? Skriker efter föräldrarna gör dom långt över året… Knappast jämförbart med lätt misshandel av barn att lämna på förskola när arbetar. Kanske om de också använder sig av denna metod för att lugna barnen ?

     ”Finns något som heter inlärd hjälplöshet. Kommer ingen när barnen gråter eller skriker så ger barnet tillslut upp.”

     Små barn skriker efter sina föräldrar. Det var det jag kallade hyckleri. Att man inte kan låta sitt barn vara i 5 minuter tills det somnar om, men är villig att gå ifrån det helt i 9-10 timmar, när det skriker efter en när man går.

     Och ja, om man inte har råd att vara förälder så ska man inte skaffa barn. Det säger väl självt?

     Det är hyckleri, bara erkänna det, att vi hycklar.

      Lägg av nu a, det ena exemplet är faktiskt ringa misshandel medan det andra är kärleksfullt och bra och botar tandvärk!

       Du kan ju bara inte må bra.

        Det är nog för att jag blev buffad på förskolan ?

         Hahahah du gör min dag?❤️ du förstår mig, utan värdering? tänk om vi alla kunde prata till och om varandra och oss själva så???❤️

         ????

       Haha, jag lägger mig platt, även fast vi inte har fastställt vilket av alternativen som är värst??❤️

        Och jag som trodde att du insåg hur dumt det lät.

    är väl lite skillnad att bli lämnad på dagis än låta sitt barn skrika o gråta sig till sömns. fick denna metod rek av bvs 2011.så ja bvc i sthlm ger dessa råd till desperata föräldrar som, inte får sitt barn att sova.

   PO nu har du allt broderat ut. Inlärd hjälplöshet är inte det du verkar tro att det är. Googel är inte alltid din vän.

  Jag fattar inte vad som i klippet är hemskt. Barnet gråter inte ens, så det verkar inte som att detta gör ont eller ens jobbigt för ungen. Är det för att man inte får demonstrera saker med hjälp av ett levande barn?

   Folk överreagerar som vanligt

   Hade du velat få skallen nedtryckt när du är ledsen (för klippet ska demonstrera hur man gör när barnet gråter på natten), och sedan bli buffad hårt på rumpan? Istället för att bli upplyft, ammad, kramad och lugnad? Barn är inte en sak, barn är personer och individer som har samma behov som vilken annan människa som helst.

    Jag vill inte bli upplyft och ammad när jag är ledsen. Jag tror inte att vuxna och småbarn har exakt samma behov, och därmed kan man inte agera, resonera och förklara likadant kring barn som man gör kring vuxna. Vad barn vill och inte vill är inte alltid relevant i alla situationer.
    Nu säger jag inte att den där metoden på ett gråtande barn är rätt eller ens en bra metod för att lugna ungen, vad vet jag då jag inte har barn, men jag fattar inte vad som är fel med det där klippet.

     Fast barn och vuxna är människor. Jag skulle inte behandla någon så. Inte djur heller för den delen. Skulle någon ha gjort så mot en hund skulle det ha blivit ett jävla liv. Något att tänka på kanske.

      Men alltså, om någon slutar att vara ledsen och somnar när det är läge att sova, så vad spelar det för roll om det sker genom att stryka på ryggen, säga några vänliga ord, ge ett glas vatten, buffa på rumpan, amma (inte vuxna då helst, det känns äckligt)? Är det inte bra att man slutar gråta och får sin sömn?
      Vet du hur jag sover som bäst? I ett kallt, mörkt rum, under ett tyngdtäcke, med en platt kudde, en plywoodskiva under bäddmadrassen, inklämd mellan min man och väggen som sängen står mot.
      Ska jag applicera detta på ett barn som inte sover så bra? Stoppa barnet under ett tyngdtäcke i ett kallt rum?

       Det du skriver har jag inget emot. Det är det kontra lätt misshandel som diskuteras här. Jag upplever att du tolkar allt väldigt bokstavligt när du svarar här i tråden. Vi snackar om barn här. Du vet, barn.

        Ja precis, barn. Som har andra behov än vuxna, och därför kan du inte applicera hur vuxna ska bli bemötta när dom är ledsna till hur barn ska bli bemötta i samma situation. Knappast så att någon vettig vuxen människa tröstar ett barn och en vuxen på samma sätt. Du kan inte gå jämföra barn och vuxna och hundar beroende på hur det passar i ditt narrativ för tillfället.
        Och nu hittar du på egna definitioner som ”lätt misshandel” också. Vad är det? Är det som en ”lätt våldtäkt”? Alltså nästan som en våldtäkt men inte riktigt?

         Du blandar ihop flera olika saker, som du har tolkat väldigt bokstavligt. Dessutom blandar du ihop olika personer. Har inte skrivit allt som du refererar till. Poängen är: Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Oavsett djur, barn, vuxen. Tror ingen vill bli behandlad som i klippet ovan.

          Va inte så ologisk i dina resonemang kanske?
          Jag äter djur t.ex., och har min hund i koppel. Jag kan faktiskt inte behandla djur och vuxna och barn alla på samma sätt.
          Men är tyngdtäcke på bebisar en bra grej?

           Men snälla människa… Förstår du inte på riktigt eller låtsas du nu? ? Inte för att verka elak eller dryg eller så, men känns som att du medvetet liksom missförstår och fultolkar.
           När jag skriver ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”, menar inte jag att du ska hantera alla människor som din hund, eller vice versa. Eller att du vill bli ammad som tröst bara för att ett barn vill det.
           Jag menar: Behandla andra med samma vänlighet och respekt som du själv vill ha från andra. Respekt och vänlighet kan innebära olika saker för tex människa/djur. För en hund kanske det innebär att bli klappad på huvudet och få en godis när man gjort ett trick som man lärt sig. Om man behandlar hunden respektlöst kanske det innebär att man slår hunden för att lära denne att ”gå fot”. För ett barn kan man visa respekt genom att trösta när denne gråter, prata lugnande, trots att barnet inte kan språk än, vagga osv. Jag anser att barnet blir respektlöst behandlat i filmen.
           Summan av kardemumman ÄR som sagt. Behandla människor och djur med samma vänlighet och respekt som du själv vill ha. INGEN ska behöva bli nedtryckt och slagen i rumpan bara för att han/hon inte somnar.

           Jag hoppas att du förstår bättre nu.

           Uppfattar att det är du som är ologisk när du börjar med att besvara en fråga bokstavligt.

           Jag vill fortfarande veta om tyngdtäcke är en bra grej för att få barn att sova hela natten.

           Henrietta, Googla.

         Fast jo, grundprincipen är den samma! Om någon är ledsen visar man att man finns där, man är tillgänglig utifrån individens behov. Alla människor är olika, vuxna som barn men man behandlar alla med respekt!

         Att sedan tro att ma kan prata och behandla barn på ett annat sätt än vuxna (ofta till det sämre) är bara skevt! Inte fan skäller du ut kollegan för noterna om hen gör fel, varför tror vissa föräldrar att man kan göra så mot barn??

          Exakt. Läskigt att så många vuxna behandlar barn så himla illa och omänskligt.
          Fram till början på 80-talet gjordes ingrepp på barn helt utan bedövning eller smärtlindring. Säger ganska mycket om synen man hade på barn. Hjärtskärande.

       Haha men ge en bebis ett glas vatten det går bra?

      Fast njaej. Det ”stora” inom hunduppfostran och hundpsykologi är väl just att ignorera ”felbeteenden.” Hunden vill ha uppmärksamhet när man inte har lust- man ska låtsas som att den inte finns.

       Är det samma sak som att trycka ner hundens huvud mot marken när den inte beter sig bra?
       Alltså hjälp…

        Jag trodde vi diskuterade låta- barnet-gråta- i – sovrummet i fem minuter metoden, mea culpa.

         Jag trodde att vi diskuterade buffande på rumpan som barnmisshandel, eller hundmisshandel då om det är hundens rumpa du buffar.

         Men vänta är det vad du vill lära ditt barn att det är fel att gråta?

          Aha, är det därför hon buffar i klippet, för att barnet har gråtit? NU fattar jag. Mea culpa igen ? jag trodde barnen och hundarna skulle sova.

    Det är ju inte alltid så enkelt, alltså lyfter man upp barnet så signalerar man ju också att situationen är farlig, så att säga, och barnet kan ju vakna när det läggs ner igen, bli ledsen igen. Antar att bebisen redan är mätt när den läggs ner och inte skriker av hunger. Vill man bära och amma så får man såklart det men man är inte ond om man försöker göra barnet tryggt i sin egen säng heller.

     Plus att barnet ju kommer från en miljö där det legat väldigt ihoptryckt och inbäddat, att trycka på ryggen är ju lite som att imitera att ligga i livmodern, liksom guppandet.

     Tyvärr kommer inte barn med en manual och alla är olika så one size fits all funkar inte. Men man är inte ond bara för att man vill att barnet ska känna sig trygg i sin egen säng. Tvärt om är det en bra grej att göra att lära barnet att känna sig trygg och att somna i sin egen säng. Men det är inte så lätt och det är så olika från barn till barn. En del är trötta och somnar direkt, andra är oroliga och har svårt att komma till ro.
     Annas teori om tryck är helt galen för man kan inte efterlikna det tryck som livmodern har på barnet. Dessutom kan barnet röra sig det är först när den sjunker ner i födelsekanalen som huvudet börjar fixeras. Barn brukar dessutom inte gilla att bli fasthållna och den där pressa ner metoden kan skapa framtida ångestkänslor.

      Isåfall borde ju bärsjal också vara hemskt för barnet då de inte kan röra sig fritt? Klassas det också som lätt misshandel eller?

       Men alltså va? Hur kan du ens jämföra att bli nedtryckt mot mark/underlag och hårt buffad på med att bli buren? Att bära sina avkommor är naturligt och efterliknar hur många primater bär sina. Barnet får vara nära, känna förälderns hjärtslag, kanske amma sin mamma. Ligga hud mot hud och så kallade kängurumetoden är vetenskapligt bevisat bra för nyfödda (särskilt prematura) barn gällande blodsocker, reglering av värme, amning, närhet.

       Nu är du bara dum.

  Vad är grejen med ”exakt så” och ”spyr.” Orkar inte med svart- vita människor, ha gärna en åsikt men försöööök åtminstone ha respekt för andras samtidigt. Få människor är bara svin eller bara änglar och få metoder är enbart dåliga eller enbart lysande.

  OT Bachelor
  Spoiler!!!
  Varför snackas det inte mer om Sia och Isa? Är dom tillsammans idag tror ni? Inget alls i tjejerna berättar allt om det typ.

  Självklart kan personer i en syskonskara uppfatta sin uppväxt på olika sätt, vi är ju alla olika individer med egna erfarenheter av saker och ting.

  Gällande Felicia Feldts bok så tycker jag att man ska läsa den först innan man yttrar sig. Hennes barndom var allt annat än rosenskimrande, och AW framstår inte direkt som vare sig en vettig människa eller bra förälder genom Felicias ögon.
  Nu var det massvis med år sedan jag läste boken men minns vissa delar väl – till exempel den om dagen innan ens födelsedag, då de stod alla övriga i familjen fritt fram att håna och vara elaka mot födelsedagsbarnet, som en slags motvikt till allt det roliga som komma skulle.
  Hur sjukt är det inte att uppmana sina barn att vara elakt mot sitt syskon, och även vara det själv? har för mig att det kallade denna dag för något speciellt med, men kan inte minnas exakt vad.

   Precis, minns också detta från boken! Även att Anna hade en regel att om ett av barnen hade gjort något dumt så skulle hela familjen, både barn och vuxna, frysa ut barnet och låtsas som om barnet var luft, ibland i flera veckor. Tills barnet hade ”lärt sig”.

    ?

    Att läsa det här kommentarsfältet är som att checka av en lista på vad en narcissistisk mamma brukar göra mot sin familj. Inte så att jag säger att AW var det
    Oroande många indicier som blivit dokumenterade

    Gaah, utfrysning, typiskt narcissistbeteende. Både hos föräldrar och destruktiva och nedtryckande partners. Fy fan säger jag

   Tänker att det verkar vara en klassisk narcissist familjestruktur. Om Felicia blev svarta fåret var ett annat barn ”golden child” och därmed blev mer omhultat o lärd att trycka ner det andra. Det är ju oftast svart fåret som till slut bryter mönstret. Jag tror på Felicia här, utan att läsa boken. Något är fel i den här familjen och råden som AW gav.

   Anna Wahlgren var narcissist. Det finns inget som talar emot det. Hennes barn är mer eller mindre medberoende och enda sättet att ta sig ur är att helt bryta, vilket är extremt svårt. En narcissistisk förälder använder sina barn till att nära sina egna sjuka begär av uppmärksamhet. Men narcissisten är även högst medveten om att barnen kan och som en naturlig del av sin utveckling kommer att ifrågasätta narcissisten vilket är helt oacceptabelt. Så narcissisten kommer att manipulera sina barn från tidig ålder. Den som ifrågasätter bestraffas dubbelt både av narcissisten och av de egna syskonen. Jag har själv en narcissist i min närhet och har själv utsatts för personen. Eftersom jag har haft en normal uppväxt förstod jag tidigt att något var fel. Jag hade en relation med en av hennes barn. Relationen tog slut pga av hans mamma. Vi har hållit kontakten och för något år sedan hade alla barnen brutit kontakten med mamman. Men de är olyckliga och vilsna. Det är tråkigt att samhället har så dålig kunskap om hur narcissister fungerar. Antagligen för att den personlighetsstörningen inte är så vanlig. Ska inte förväxlas med självupptagenhet som är en personlighet och inte sjukligt även om det kan vara påfrestande. Att växa upp med en narcissistisk förälder är förödande och kommer att sätta spår hos eventuella barn.

  SHN-metoden är helt fantastisk. Det kräver mycket av en att man läst på, förstår vad man ska göra. Men att kunna lägga sin unge kl 19 varje kväll (han är 4 nu) och veta att han sover tryggt i sin egen säng, underbart. För honom, för mig. Och alltid med det viktigaste, skratt-till-gonatt. Så har du barn som sover dåligt/i din säng etc, läs på. Önskar jag personligen fått tacka Anna för att hon gett mig som helt söndertrasad orolig, olycklig mamma verktygen till att hitta självförtroende och skapa rutiner för mitt barn som gör honom till en solstråle. RIP anna <3

   Men skapa rutiner kan man ju göra utan att agera som på filmen tänker jag? Eller hur tänker du? 🙂

  Jag lider själv av grav sömnbrist just nu med en sexmånaders som vaknar minst 15 ggr per natt. Skulle ändå aldrig falla mig in att prova metoden. Han sov bra fram tills han fick tänder för en månad sen, så jag förstår att han mår dåligt och har ont/klåda i munnen. Den metoden skulle knappast göra så att HAN mår bättre, bara så att jag själv kanske får sova… Alltså med all respekt, men förälderns behov måste komma i andra hand när man skaffar barn.

   Hur vet du att han inte skulle må bättre av det?

    Hur hjälper det hans klåda och onda mun om jag trycker ner hans skalle och buffar aggressivt mot hans rumpa tror du? Förklara gärna.
    Jag vaggar, tröstar, pussar, sjunger, ammar. Han vill inte ha nån annan än mig, så mig får han och så kommer jag fortsätta.

     Du gör helt rätt ❤

     Minskar vaggande, tröstande pussar och sjungande klåda i munnen? Ammande kanske gör, kanske finns det nåt mirakelämne i mjölken som minskar klåda.

      Oj, visste inte att detta faktiskt var något att ifrågasätta. Men eftersom du gör det, så kommer jag svara.
      Vaggande, ammade, tröstande och pussande gör att barnet känner trygghet och tröst och kärlek. Att jag vill väl och finns där för honom. Även fast det kanske inte direkt lindrar det onda i munnen, så vet man ju själv om man mår dåligt/har ont, att det känns bra om någon lyssnar, tröstar och förstår en. Är nog bara alvedon/ipren som lindrar den faktiska smärtan. Det har jag såklart också givit då och då.
      Att då slå mitt barn hårt på rumpan och trycka ner hans huvud känns otroligt aggressivt och går emot alla mina instinkter som mamma och kommer garanterat inte hjälpa mot det onda i munnen.
      Om någon skulle göra så mot mig när jag hade ont och var ledsen hade jag blivit både rädd och arg.
      Hoppas att du har fått svar på dina funderingar.

       Bra svar!!
       Felicia skrev ju även om att hon var rädd för sin mamma när hon var liten. Precis så som det inte ska vara.

     Fast ditt pussande och vaggande påverkar ju inte heller barnets klåda, vare sig positivt eller negativt.

      Kommentarer som din gör mig allvarligt rädd över hur lite folk vet om att det mentala och kroppsliga hänger ihop. Att man är en helhet som människa. Barnet är en människa, inte ett föremål. Med din retorik kan vi ju börja med misshandel. Det gör ju inte heller tandsprickningen bättre eller sämre.

       Det är du själv som skriver att ”hur hjälper det hans klåda och onda mun om jag (…)” & det är anledningen folk svarar dig som de gör.

        Visste inte att folk tolkar allt så bokstavligt… man kan ju tänka lite också när man läser en kommentar.

         Man kan ju också tänka som så att Wahlgren och människor som buffar sina barn istället för att bära på dom, inte heller är ute efter att skada sina barn. Det fattar jag inte att ska tolkas som barnmisshandel. Det där är inte att slå sitt barn. Den där mamman som filmade när hon misshandlade sitt barn, hon slog sitt barn.

          Du känner inte till att det finns något som heter psykisk misshandel också? Att ignorera sitt barns behov till fördel för sina egna. Att agera i enlighet med det vi ser på videon om barnet gråter och skriker, tycker jag faller in under kategorierna psykisk och fysisk misshandel. Om du inte gör det, får såklart stå för dig.

          Hela tråden är oroväckande och jag hoppas att dem vars kommentarer visar på total empatilöshet är sista ordet typerna som bara måste vinna debatten eller har en diagnos på autismspektrat och inte har förmågan att verbalisera känslor. Oavsett om man har egna barn eller inte så undrar jag hur man kan ha missat att fysisk närhet är ett basbehov och brist på det samma kan leda till psykisk ohälsa. Detta är ett vedertaget faktum och det finns spaltmeter med forskning på det. Närhet drar igång kemiska processer i kroppen och hormoner som lugnar utsöndras. Detta är varför ett barn som har ont lugnas för känslan som smärtan orsakar i barnet ersätts med en positiv känsla när barnet plockas upp och känner närheten från en kropp den känner igen.
          Till Henrietta så ger Annas metod ingen närhet. Hur hon tänkte när hon kläckte idén är oklart och antagligen även för Anna. Men den bidrar inte positivt till att ge barnet en trygghetskänsla. Snarare samma känsla som att bli undersökt på BVC.

           Håller med dig hela tråden är oroväckade. Verkar tyvärr idag som att många är empatistörda eller lider av olika diagnoser vliket många av kommentarerna visar. Den psykiska ohälsan bland läsarna visar sig tydligt i kommentatorstrådarna särskilt i Öppet spår

   Precis. Barnet kommer i första hand. Inte såna som läckbergs melodi att om mamman mår bra mår barnet bra.
   Man sätter sitt barn först.

    Ja precis. Det är sån jävla bullshit förlåt. Att skaffa barn bara för att ”skaffa”. Sen tro att ens barn bara ska sova och gå efter dina egna behov som mamma. Funkar inte riktigt så. Inte om man vill ha barn som mår bra senare i livet. Självklart kan man förklara för sina barn sen också att ”mamma är trött” osv och också ha egna behov. Men det kan inte bara vara så att barnet ska rätta sig efter föräldern. Det är fel enligt mig.

     Ja verkligen. Man måste ju fatta att när man skaffar barn kommer föräldrarnas sömn i andra hand. Många hinner inte ens få det sk efterlängtade barnet innan de gnäller om sömnbrist och att de inte har tid att träna.

   Har med en liten på snart 5 månader, tredje barnet på 4 år och har aldrig varit så trött som jag är nu. Vissa nätter ammar jag konstant andra är det bara 3-4 gånger. Mantrat just nu är ”Det blir bättre, det går över”. Skulle heller aldrig falla mig in att göra någon metod som detta. Men fick ett sjukt bra råd med första barnet ”det som är lätt är rätt” och det är verkligen ett motto att gå efter ☺️

    Förstår att du är trött! Kämpa på, det är snart förbi ❤️

    Det går över även om det inte alltid känns så. Har tre barn, nu vuxna och utflyttade, med 1,5 år mellan dem. De hade en period där alla tre sov dåligt. När jag tittar på bilder från den perioden ser jag ut som om jag kommer direkt från en krigszon. De få minnen jag har från den tiden är bara glada och ljusa minnen.

     ❤️❤️
     Det är så vi försöker tänka. Kommer vara intensivt nu, men förhoppningsvis blir det lättare snart och sedan minns man bara de bra och fina stunderna.
     Men absolut ser man ut som sju svåra år just nu. ??

   Om metoden funkar så får det väl honom att må bättre?! Att sova är ju bästa sättet att få vila från obehag.
   Sen att man inte tror att det metoden kommer att fungera är en annan sak.

    Antar att denna kommentar var till mig. Bara för att ett barn tystnar betyder inte det att han mår bra. Det betyder att han inte tycker att det är värt att skrika längre och inte får sina behov tillgodosedda. Eftersom han inte kan prata än och berätta vad han behöver kommer jag fortsätta att trösta, amma, krama och finnas till hans.

     Det är inte det hon invänder mot (tror jag) utan din totala brist på logik och självinsikt 🙂 du vet ju inte heller om ditt barn verkligen mår bra när hen ligger där och gallskriker trots att du lullar och gullar. Du gör vad du TROR är rätt liksom bingo och de flesta andra…

      Din kommentar är enbart elak och för att ”trycka till”. Eftersom mitt barn inte kan prata och berätta vad han behöver så utgår jag från sunt förnuft och medkänsla som förälder och medmänniska. Där ingår inte lätt misshandel av småbarn. Om det gör det för dig, får stå för dig.

      Tycker din kommentar är lite ironisk, då du gör dig lustig över TS kommentar. Du utgår från en verklighet där alla kan berätta vad dom vill och känner. Kan man inte det, så kan man bli behandlad hur man vill. Djur, barn och andra som inte kan uttrycka hur dom önskar bli behandlade vill förmodligen inte heller bli nedtryckta och hårt knuffade ellerhur? Varför skulle deras önskningar vara annorlunda mot andras? Vill du själv ha den behandlingen om du är ledsen? Någon kommer och pressar ner hela din skalle mot underlaget och slår och slår? Herregud

   Så han får bara tänder på natten?
   Bara för att man blir förälder behöver man inte bli en ängslig martyr. Klokt att även prioritera sin egen hälsa. En sjuk förälder kan skapa en ansträngd situation.
   Barn får väldigt lätt vanor, som att vakna upp 15 gånger per natt. Med lite uppmuntran kan man ge barnet chansen att skapa goda vanor, vanor som är hållbara för hela familjen.

    Är lite förvånad över kommentarsfältet faktiskt, på många låter det som att det bara ligger i mammans intresse att få barnet att sova så att hon själv kan chilla samtidigt som barnet lider. Självklart påverkas barnen av vad vi gör och vi kan förstärka beteenden och oavsiktligt börja med vanor som inte är hållbara i längden. Finns ju t.ex, de som behöver jobba och inte kan låta sina barn snuttamma när de vill upp till 1 års ålder. Är barnet van vid att buffas till sömns så är det ju vad som kommer kännas tryggast även vid tandsprickning, beror på vilka vanor man har. Och som du skriver, det handlar ju om uppmuntran till vanor, inte något slags plågsamt tvång.

    Jag håller helt med om detta! Har flera kvinnliga vänner som blivit utbrända när barnet är några år och går på antidepressiva och mår skit. Noll sexlöst och dålig kärleksrelation. Gemensamt för dom är att dom gått upp helt i barnen och ammat och samsovit och sjalat långt upp i ålder. För just deras barn är så otroligt känsliga orkidébarn som måste ha mamma tillgänglig 24/7. Hur bra är det egentligen i långa loppet? En mamma som knaprar antidepressiva är ganska så avstängd anser jag…

     Såklart ska man inte totalt bränna ut sig och det finns barn som sover illa upp till tonåren. Men jag tror ändå inte lösningen är det som Anna förespråkar eller just den metoden. Det tror jag leder till problem för barnen med en ambivalent anknytning bland annat. Mamma kommer bara ibland och hjälper mig när jag gråter… Mår dåligt av bara tanken.
     Barn gråter inte för att vara manipulativa eller elaka.

     Vi mammor har klarat det i alla tider. Man är inte skapt att vara mamma om man måste dra på semester en vecka när barnet är ett halvår.

      Det stämmer inte alls. Förr i tiden, alltså typ från 1940-talet och bakåt, så levde man i flergenerationshushåll, både fattiga och rika. Man trängde ihop sig och det fanns både släktingar, far och morföräldrar, kusiner, ogifta mostrar etc tillgängliga. Bebisen var inte enbart mammans ansvar. I rika familjer användes även hushållerskor, kokerskor, städerskor, drängar, pigor, ammor . I fattiga familjer tog dom äldre syskonen i regel hand om det yngre. Idag lever man fortfarande på detta sätt på många håll i världen. Det är helt galet att ALLT ansvar ska hamna på mammans och pappans axlar i små isolerade kärnfamiljer idag. Där ena eller båda föräldrarna oftast heltidsjobbar och förskolan tar över ansvaret efter ett år.

     Se hur djuren gör, de ger di och samsover. Papporna måste därmot ta mer ansvar för hushållsarbetet, så kommer inte mammorna bli utbrända i samma usträckning.

      Vilka djur gör det lika lång tid som människan?

    Jag har aldrig sagt att det enbart är pga tänderna. Dock kan jag se ett samband, då det började då. Det beror säkert på fler orsaker. Kanske ont i magen, kanske behöver närhet, trygghet.
    Egentligen spelar orsaken mindre roll. Barn sover dåligt i perioder. Jag skulle, oavsett orsak, inte behandla mitt barn som på filmen då det går emot mina medmänskliga värderingar.
    Om jag känner att det blir för mycket får jag avlastning dagtid av både man och släkt. Så martyr spelar jag verkligen inte. Men du kanske menar rent allmänt?
    Jag ser det inte som att mitt barn ”skapat en vana” då jag inte är av uppfattningen att barn är manipulativa av naturen. Barn signalerar sina behov help primitivt och jag svarar.
    Så gör jag. Alla gör olika och alla har olika åsikter om filmen.

  Tycker såna som Läckberg är hjärtlösa och ego som inte fattar att barn behöver kärlek och omtanke. Att låta en bebis skrika sig till sömns är inte omtanke. Det är ren egoism.

  Har man skaffat barn ger man barnet närhet och trygghet.

   Det handlar ju inte om att barnet ska skrika sig till sömns varje natt. Det tror jag ingen förälder vill.

    Eh jo det är ju precis vad det handlar om.

     Du tänker nog på 5minutersmetoden.

    Jo för att ”lära sig”, skaffa ”nya vanor”. Alltså lära bort sina egna, invanda anknytningsredskap och överlevnadsinstinkter, till förmån för föräldrarna som vill sova hela nätter i egen säng och kunna ha sex ifred.

  Oj aldrig hört talas om den där metoden. Vad är syftet, vad vill man ska ske och varför gör man så?

  Hur kom någon på den där metoden från början? Det kan ju knappast ha varit det första och mest intuitiva man testade?

  Det är möjligt att hennes metoder funkar finemang för vissa barn och föräldrar. Tänker också att det funkar väldigt dåligt för andra. Det ser ju ganska hårdhänt ut det hon gör, frustrerade föräldrar som lyssnat på ett skrikande barn lite för länge kan lockas ta i för mycket och då blir det barnmisshandel istället. Och föräldrar låtit barn gråta så länge att de till slut spyr saknar ju det sunda förnuft och empati som man bör ha som förälder. Så ja, funkar för de med omdöme och barn som lugnas av detta buffande. Funkar antagligen skitdåligt för frustrerade och hårdhänta föräldrar som är bokstavstrogna och inte lyssnar på barnets signaler.

   ”Det ser ju ganska hårdhänt ut det hon gör, frustrerade föräldrar som lyssnat på ett skrikande barn lite för länge kan lockas ta i för mycket och då blir det barnmisshandel istället.”

   Skulle kunna sägas om mycket som inte är skadligt för barn. Vagga – för våldsamt så skakas barnet, bädda om – lägga filten över ansiktet osv. Man kan inte utgå från hur våldsam metoden KAN bli i extremfall när man tar hand om sitt barn. Nu buffade jag aldrig mina barn men ändå.

    Eller hur ? Tycker vi ska förbjuda ammande, kan ju bli värsta water boardingen om mamman är psykopat.

    Köra barnvagnen 30km i timmen över en farthinder om och om igen för att få ungen att somna.

     Ja vi alla har fattat att du är en av dom som kört denna metod och du vill inte inse att det kanske inte var det bästa du gjort.

      Jag har inga barn.

       Hahaha kanske borde komma tillbaka när du väl har barn!

       Förlåt men VISSA saker vet man inte och bör faktiskt inte ha en åsikt om när det kommer till barn innan man själv haft barn. Du kan tycka och tro en jävla massa innan du har barn, så får du barn och vipps har du andra värderingar. Men du borde kanske tagga ner i ett kommentarsfält som handlar om något du har NOLL erfarenhet av då

        Men jag kommer inte att skaffa barn. Och här är jag och kommenterar ändå, och undrar fortfarande om det där med tyngdtäcket. För jag vet inte då jag inte har barn, men själv tycker att alla borde sova under ett sådant.

         Jag googlade åt dig så slipper du fundera mer på tyngdtäcken. En försäljare av just såna skriver såhär:
         ”CURA avråder användningen av tyngdtäcken för barn under 3 år eftersom de kan ha svårt att själva ta bort täcket om det hamnar över ansiktet.”

         Jag skrattar mer åt dina åsikter i kommentarsfältet. Fylld med antagande utan egen erfarenhet.

         Gällande tyngdtäcke finns det tyngdtäcke anpassat för barn med sömnproblem. Dessa kan man få på recept (om jag inte minns fel). Det har även börjat säljas sovpåsar till barn med lite lite tyngd vid bröstet.

         Barn är som vuxna, olik behov. Vissa barn vill väldigt gärna ha kroppskontakt och en förälders hand på kroppen när de sover. Lite som en tyngdtäcke. När handen försvinner vaknar barnet.

         Nej, absolut inte tyngdtäcke till så små barn. Står som varningstext på själva täcket eller omslaget till täcket till och med. Om det nu var en genuin fråga.

          Så inga tyngdtäcken och ingen rumpbuffande. Got it.

        Men what…? Är det föreningen för icke logik som har årsmöte idag? Om du #tror och gissar# om barn är det betydelselösa om du själv har barn eller ej. Du med barn kan återkomma med din empiri när du har testat buffning vs gosmos, om inte är dina gissningar vare sig mer eller mindre trovärdiga än någon annans.

         Det är nog föreningarna Mammahjärtan och Amningshjärnorna som funderar på en sammanslagning för att få ett större genomslag.

         Nu var det specifikt vissa saker jag menar.
         VISSA tror jag också att jag betonade. Man kan absolut tro saker innan man får barn. Men VISSA saker har du absolut NOLL aning om förrän du fått barn. Sedan är alla barn olika. Men Henrietta skriker sig blå i kommentarsfältet om något hon faktiskt har NOLL aning om.

         Man tycker en himla massa innan barn och sedan får man barn och saker ändrar sig.

         Men du kan omöjligtvis veta vad som är bäst för barn sömn om du aldrig någonsin haft barn. Alla barn är olika, vissa barn somnar bara i famnen och med närhet, andra barn vill ha space. Vissa tar napp och andra inte etc etc, man kanske ska vara liiiiiiite ödmjuk mot saker man faktiskt inte vet något om. Det är min poäng mot Henrietta. För har du aldrig haft barn och hört ett barn skrika för att den är ledsen mitt i natten av diverse saker så kanske du ska vara tyst i vad som är bäst.

          Och du vet ju bara vad som är bäst för DITT barn. Så du är inte mer expert än Henrietta för ni vet lika lite om andras barn.

           Försöker du göra dig dummare än vad du är?

           Nej, men gissar att du är klar där eftersom du byter ämne.

           ? – det är ju dock sant. Man blir bara expert på sitt eget barn. Även om man inte har barn kan man läsa på generellt om barn, precis som föräldrar gör för att lära sig. Att lära sig om anknytning, metoder för att natta, potträna, whatever kräver inte alls att man har barn. Sen har du erfarenhet från ditt barn men kunskaper kring metoder kan vem som helst skaffa sig.

           Kan inte svara på undertråden så får skriva här. Absolut blir man expert på sitt egna barn och alla barn är olika.

           Men problemet med Henrietta är att hon härjar runt i ett kommentarsfält med åsikter utan någon som helst grund.

           Absolut att man kan läsa på om massa saker kring barn även om man inte har barn. Men hade Henrietta läst på kring barn hade hon aldrig försvarat SHN-metoden.

           Jag står fast vid att VISSA saker har du ingen aning om ifall du själv faktiskt inte har barn. Men jag förstår att man gärna har en massa åsikter.

           Vilka är dessa vissa saker som man omöjligt kan veta om barn utan att ha dom? Förutom saker kring det specifika barnet som man får sen då.

           Sen ser jag inte vad Henrietta ska ha påstått, ser mest att hon ställer frågor (mer eller mindre dumma).

           Äsch, jag tar kväll nu, ska be mannen buffa mig till sömns ikväll så får jag se om jag somnar gott ? god natt och tack för trevlig ton ändå.

           Hahah ja låt mannen buffa dig till sömns ? snälla återkom om du somnade gott eller inte ?

           Tror själv att jag hade fått psykbryt efter tredje buffningen och sedan skrikigt ”rör mig inte” ?

        Klart man får ha åsikter och kommentera även om man inte har barn. Jag har arbetat som barnmorska i 25 år, har inga egna barn. Vågar påstå att jag ändå har den erfarenhet som krävs för att få diskutera barn.

         Jag säger inte att man inte får diskutera barn men VISSA saker vet man faktiskt ingenting om ifall man inte själv haft barn. Jag är säker på att du har massa erfarenhet som barnmorska. Vet inte om du jobbar på förlossningen eller kanske mvc. Men låt oss säga förlossningen/bb. Du har fantastisk erfarenhet kring nyfödda och de första dagarna med spädbarn.
         Men vill du påstå att bara för att du är barnmorska utan barn så vet du vad som är bäst för ett barn på 6-8 månader som har svårt för att somna??
         Jag har inga problem med att man tycker och tror en del saker även om man inte har barn. Men att härja runt som Henrietta gjort i detta kommentarsfält och sedan faktiskt inte ens ha barn är skrattretande

          Vet du vad som är bäst för barn som har svårt för att somna bara för att du har barn eller vet du vad som är bäst för ditt barn? Och med tanke på alla sömnlösa föräldrar som ber om råd kring nattning på öppet spår så verkar de inte veta det kring sina egna barn bara för att de har barn själva…. Så mycket för den expert man blir.

           Man är expert på sitt egna barn, men de som frågas på ÖS om hjälp ber oftast andra föräldrar om tips och tricks. Inte fan ber jag min lillasyster utan barn om en smart lösning på sömnlösa nätter. Det är andra föräldrar man vänder sig till och frågar ifall någon har en bra lösning på sömnproblemet.
           Samma med mina vänner, nu när det äldsta barnet går igenom en utveckling frågar jag vänner som har lite äldre barn hur de gjorde. Inte frågar jag en kompis utan barn för hen vet nog inte, såvida personen nu då inte jobbar med barn eller forskar kring det, men dessa människor känner jag inte.

           Helt ärligt så vet du inte vem du frågar på ös. Och Henrietta säger att hon inte har barn. Hon kan lika väl ha ett helt gäng med barn hemma. Här är vi alla anonyma och kan ha hur många eller få barn vi vill när någon frågar.

           Ja det är sant! Skulle själv aldrig fråga något på varken ÖS eller familjeliv kring barn ?

        Då bör väl rimligtvis ingen som inte har provat metoden få ha åsikter om den.

         Som sagt var, Henrietta har härjat runt i kommentarsfältet med extremt starka åsikter kring metoden och barn. Något hon faktiskt inte har någon som helst aning om då hon tydligen inte har barn. Vissa saker kanske man inte ska en åsikt kring när man själv inte har erfarenhet.

         Jag säger inte att man inte får tycka och tro saker om barn fastän man inte har det, men VISSA saker är kanske bättre om man rent av är tyst om

          Och vad har du för erfarenhet av metoden i filmen? Ingen. Så ha ingen åsikt om den då.

           Till skillnad från Henrietta så har jag barn, hela tre stycken!
           Småbarn som jag så fint satt till världen. Nej jag har inte provat metoden för metoden har inte behövts. Jag har tagit hand om barnen och härdat ut den jobbiga perioden som varit. Jag har gett mina barn den närhet och trygghet de har behövt. Jag har utgått från dagens forskning, där de faktiskt ganska starkt påvisar negativa effekter av att låta ett barn somna själv gråtande. Att inte ta upp eller lyssna på barnet. Så jag har aktivt valt att inte utsätta mina barn för en sådan metod. För du lär barnen att deras trygga person finns inte där, eller jo du finns i
           Närheten men inte tillräckligt nära för att ta upp och trösta utan det får barnet lära sig själv. För annars så meddelar vi ju enligt Anna att sängen är otrygg och vargarna äter upp dig (idioti!).

           Jag tycker också att metoden är dålig. Har inga barn men hade jag så hade jag inte använt mig av metoden i filmen. Får jag ändå tycka det fast jag är barnlös? För man behöver inte ha barn för att veta vad barn mår bra av. Eller?

       Årets kommentar när du stångat dig blodig för att försvara Anna och gått på mammor som vyssjar och pussar sina barn. ”Jag har inga barn”.

       Sitt på fingrarna ibland.

        Mm faktiskt…

        Får man tycka att metoden är illa om man inte har barn? Eller är det tyckstopp åt det hållet också tills man har avlat fram en avkomma?

         Så länge du håller med coco och company spelar det ingen roll om du har barn eller inte. Om inte däremot…

          Vissa saker kan man inte förstå förrän man själv har upplevt det, föräldraskapet är verkligen en sån sak.. Det är mycket man tror sig veta och hur man ska göra innan, men som ändras rejält när bebisen väl är ute. Tror det är en sak nästan alla med barn kan hålla med om faktiskt.

          Ingen anledning att bli kränkt för det.

           Aha, är det föräldraskapet som koncept som diskuteras nu? Inte längre sovmetoder för bebisar?

           Men varför är det okej att tycka att metoden är dålig om man inte har barn men motsatsen är helt orimlig att tycka? Frågar du de som påstår att barnet misshandlas j filmen om de har barn själva? Om inte, varför inte?

     Hur kommer du upp i den farten?

      Är inte det vad man har elcykel till?

       Vi borde skriva en bok om nattningsmetoder, känner jag.

        Henrietta, du & jag blir nästa familjelivssuccé jag känner det på mig ?

         Helt klart. Sova hela natten i ny modern tappning. 🙂

      Stora däck på vagnen och knuffa iväg den i nedförsbacke?

   Frustrerade och hårdhänta föräldrar som inte lyssnar på barnets signaler låter rätt så illa oavsett nattningsmetod. Då är det nog inte själva metoden som är problemet.

  Camilla har du sett Julias instastory idag? Hon söker personer till sitt team som ska göra allt åt henne, som jag får ihop det handlar det om minst 3 heltidstjänster som ska sköta hennes sociala medier, redigera material, filma/fota och någon som sköter hennes pt-verksamhet. Vad ska Julia själv göra?! Gör alla influensers såhär?

   Hon anser väl att hon inte hinner göra alla sakerna utan är ansiktet utåt…

  Det där med att trycka ner barnet i madrassen förstår jag kanske inte…
  Men lite sådär gjorde vi med den lille jag känner, fast man lät henne ligga på armen och så buffade man henne i baken. Hon somnade gott och man kunde lägga ner henne.

   Jag reagerade även starkt på Annas blick när hon gör detta i klippet, hon ser rätt hård och känslokall ut

  Jag hade otroligt mycket hjälp av Barnaboken när mina tre barn var små. Buffning, ensamlek på morgonen och inte minst det viktiga med att låta barnen vara med vid vardagssysslor. Hon får oförtjänt mycket skit av folk som inte ens har läst boken. Och tänk va, trots denna ”misshandel” så har mina pojkar växt upp till trygga fina män.

   Jag håller med, allt är inte svartvitt.

   Även en blind höna kan hitta ett korn…

    Men det är väl just det. Många har svårt att inte se en metod som skadlig för att den som talar om metoden har gjort andra skadliga saker. Att någon var en dålig mamma betyder ju inte att exakt allt den säger är dåligt och skadligt. Ett bra exempel är ju när hon poängterar vikten av att låta barn vara med i vardagliga sysslor. Något många föräldrar gör men knappast reagerar över. Men när hon säger det så är många redan färgade av hennes person.

   Hela boken är absolut inte skadlig. Det är klippet ovan som diskuteras. Jag hade mått dåligt om jag gjorde så mot mina barn.

  Jag har inte läst någon av AWs böcker men jag kan förstå tänket. Att ha bra rutiner är A och O vid läggning. Att vara konsekvent i sitt föräldraskap ger många fördelar och minskar frustration och konflikter. Jag fattar tanken med buffning på ett övertrött och kinkigt barn. Filmen ser onekligen en smula otrevlig ut men man kan gör det på ett ”snällare” sätt genom att buffa med flat hand på blöjrumpan. Är barnet inte gnälligt men svårsövt är det ren magi att stryka barnet över pannan och ner över ögonlocken. Det viktigaste är ju att man tar sig den där tiden och rutinen vid läggning för då har man igen det genom att barnet blir tryggt och man kan sen använda sig av Godnatt ,sov så gott metoden när barnet blivit äldre.

  Tycker väl också detta klipp ser väldigt hårt ut. Men jag buffade båda mina barn tills de somnade (efter att de blev för stora att ammas till sömns). De var aldrig ledsna, och somnade av det på några minuter. Båda sov hela natten i egna sängar innan de fyllt 1.

  Nu är de världens gladaste och tryggaste 8- och 9-åring så tänker att detta inte skadat dem för livet heller ?

  Kan nästan tycka det Felicia berättar i sin bok är ännu värre, att barnen skulle mobba varandra mm.

  Precis som många gånger så tror jag Bingo la upp det här klippet för att få reaktioner, följare, $$$ såklart, eller vad tror ni? Han hade inget att skriva om så detta blev lämpligt.

  Ang. AW så försökte jag läsa hennes bok men gillade den inte, det är väl väldigt individuellt men tyvärr finns det väl en anledning till att de flesta av hennes jättemånga barn ogillar henne och har tagit avstånd från henne och deras konstiga/svåra uppväxt som dom har beskrivit sen dom blev vuxna. Hon gjorde säkert bra saker också men det är ju helt klart att hon även hade egna problem och konstiga saker hon höll på med. Skulle inte ha henne som någon mamma-förebild alls…

  Svenska kvinnor blir väldigt raaaasande känner jag.
  Är det inte hur man söver ett barn, så är det att SD är Sveriges näst största parti eller att nån har för litet matbord i sin lya i Gamla Stan, eller att det är är för dåliga produkter i en julkalender eller att folk ens handlar julkalendrar pga miljön.
  Kan tänka mig att Nooshi Dadgostar hänger här inne och skriver? hon är alltid arg

   Kolla in valfria trådar på fb så får du se att det inte är unikt för kvinnor att bli arga över allt.

   Kvinnor blir oftast aggressiva när dom inte får som dom vill, eftersom kvinnor är vana att alltid få som dom vill. Det börjar redan som små barn, ”mammas lilla prinsessa” och ”pappas flicka” och sen så rullar det på med männen, att dom får som dom vill med männen. Dom flesta kvinnor är väldigt bortskämda och blir galna/aggressiva när dom inte får som dom vill eller om någon säger emot dom.

    Vissa av dina provokationsförsök är verkligen bara ????

    Gud vad gärna jag skulle vilja leva i din värld alltså. Tvärtemotvärlden måste vara ett paradis. /Tjej

   Vilka kvinnor hörs mest typ ÖVERALLT? Ju utländska, du nu har noll koll! ?

   Tycker mest det är du som låter arg faktiskt…

  Så fruktansvärt. 5 minuters metoden är framtagen av en tysk läkare för SVÅRT sömnstörda barn som till varje pris måste sova. Detta snodde hon, tänker på alla stackars barn som blivit utsatta för detta. Den metoden har bevisat ge kognitiva störningar gällande tänkande/kännande då man stör hela reptil hjärnan och dess centra. Så vidrigt så det inte finns ord.

   Men har Anna eller har hon inte förespråkat fem-min-metoden? Hör både och här.

    Nej det har hon inte. Ni som pratar om den metoden är ju bara förvirrade och arga på något helt irrelevant

   Jag blev det. Första barnet och mamma utbildad barnskötare. Pappa har berättat att han inte gillade det och tyckte inte att ett barn skall ligga ensamt i ett mörk rum och gråta.
   Mamma vill inte kännas vid det överhuvudtaget idag.

   Vet du Petra, Anna Wahlgrens äldsta barn Sara Danius blev Svenska Akademiens ständiga sekreterare och kämpade en ärofull kamp mot gubbslemmet där. Hon hade knappast kognitiva störningar gällande tänkande/kännande. Hon har dessutom uttalat sig positivt om sin mamma. Du skulle vinna på att uttala dig lite mer nyanserat i diskussionen.

    Du kanske ska lära dig lite mer om dynamiken i en familj där en av vårdnadshavare visar narcissistiska drag

   Kan någon av er länka till någon slags källa där Anna förespråkar fem minuters metoden??

  Är det nåt jag stör mig på så är det mantrat många kör nu ”lärt barnet att sova tryggt i sin säng”. Spelar liksom ingen roll vad man gjort innan, för nu är barnet minsann TRYGGT.
  Nä, snarare föräldern som vill klappa sig själv på axeln och använder den klyschan….

  Själv tror jag atr egentligen inget litet barn med nära anknytning vill sova ensam, om de fick välja helt utan påverkan.
  Liksom rum A finns mamma och pappa, Rum B din tomma säng….
  Säger inte att de behöver vara otrygga själva, men att kunna vakna till under natten och snabbt få en varm omfamning är guld värt. Älskar samsova

   Din kommentar. Exakt allt jag tror på och anser. Men föräldrarna tycker det är jobbigt att samsova och klarar inte att, i sina inrutade liv, ligga någon annanstans än i sängen, en annan tid på dygnet.
   Dina barn har det bra ❤️

    Tack glad jag blir 🙂 min äldsta är åtta och tycker fortfarande det är jättemysigt sova inne hos oss ibland, och samma här

     Mysigt! Vi samsover också, och det kommer vi göra så länge barnen känner sig trygga.
     Min mamma lät inte mig sova inne hos henne och kunde ofta håna mig i tonåren för att ”vara en mammagris”. Det har satt spår tyvärr. Du gör rätt som litar på dina instinkter ❤️

      Sjukt man kan stänga sitt barn ute så 🙁 Vi har uppmuntrat testa egen säng ibland men skulle aldrig tvinga eller stänga vår dörr.. Barn ska ju vara ”mammagrisar”, det är ju hela grejen men anknytning <3
      Ibland har jag till å med lyft in dem för att det är så mysigt haha

      Bra du tänker annorlunda än din mamma gjorde

       Ja tyvärr. Hon är en bra mamma på andra sätt, men där gjorde hon faktiskt en miss som gjort att jag mådde och mår dåligt av att gå och sova. Sånt är livet! Nu handlade inte detta om mig, men ville bara säga att du tänker rätt. ???

   Ja min svägerska var så klar med det är jag fick barn ”Alla barn ska sova i eget rum när de är 1 år!”. Sen fick de springa upp och ner hela nätterna för deras barn var ledsen. Och hon gnällde såååå att de inte fick sova.

   Mitt barn har sovit med oss tills barnet ville sova i egen säng och sen eget rum. Precis som mina föräldrar lät mig göra. Trygghet är det viktigaste. Inte att föräldrarna måste få egentid i sängen.

   Samsovning for the win!!
   Maken sa innan barn att han inte ville samsova, nu kan han inte sova utan barnen ??

   Men det finns barn som sover bäst själva och då ska dem såklart få göra det. Det som är lättast är oftast det som är rätt för barnet ❤️

    Haha va gulligt. Min gillar inte när de lägger sig på sniskan å sparkar honom mellan benen…. men ändå ska han envisas med att ha en på armen när han somnar ist för att bara låta mig ligga i mitten då 😀

     Haha de är för roliga ?❤️

   Kul för dig ? alla mina barn sov kasst vid samsovning, men som kungar i sina egna rum

    Det är klart det kan vara så också, men så länge man iaf finns till hands och barnet vet det så är väl allt OK

    Samma här! Vi samsov i ca ett år, tyckte det var så mysigt men sonen sov väldigt oroligt och hade många uppvak. Testade att låta honom sova i eget rum och egen säng och plötsligt sov han hela nätter utan uppvak och vaknade pigg och glad. Kändes nästan lite snopet från min sida, här hade jag trott att samsovning var det bästa för honom, men han sover mycket bättre själv och nu vill han inte heller sova med oss (förutom när han är sjuk). Viktigaste är väl att man är lyhörd för sitt barn och följer dess signaler. Vissa barn mår bäst av att samsova, och andra av att sova själva.

  Jag fattar inte hur någon kunde eller kan ta Anna W som någon slags barnexpert? Hon hade ingen utbildning inom något som har med vård av barn eller pedagogik att göra, ingen praktisk erfarenhet av att arbeta med barn på typ förskola. Hennes enda merit var att hon skaffat jättemånga barn själv. Hennes metoder var ju inte vetenskaplig underbyggda? Bara en sån sak som att hon fortsatte propagera att barn skulle sova på mage även efter forskning visat att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar markant om barn sov på mage (tror jag det, dumt att sova på mage när man inte kan lyfta sig eget huvud…)… sen har jag också läst Felicias bok och jag tror henne. I Josas bok av Josefin Nilsson berättas ju även att Anna med familj hälsade på bekanta i närheten av gården i När och lämnade kvar den då 9-åeiga Felicia med familjen Nilsson i flera veckor. Bara en sån sak, vem lämnar ett barn hos en familj man inte känner?

   Här inne verkar ju dock ”ha egna barn” vara enda kravet för att få uttala sig om olika metoder för att söva barn. Så det räcker väl för henne också tänker jag.

  Ser fruktansvärt ut. Jag utreder ofta brott mot barn på jobbet så jag är van att se en hel del och det där ser för mig ut som ett övergrepp mot barnet.

   Tack och lov att människor som du finns. Ditt jobb är svinviktigt, så tack för att du orkar.

   Kände exakt samma sak! Den där kvinnan misshandlar Ringo. Och hans föräldrar tillåter det, filmar det och delar filmen med resten av världen.

  Har läst både ”barnaboken” o ”Felicia försvann”. Barnaboken ”lärde mig” att tänka själv o lita på min intuition, jag köpte den många år innan jag fick barn, för att jag längtade efter barn o var fascinerad över hennes ”storfamilj”. När jag fick barn så läste jag aldrig om den, behövde inte det för jag litade på mig själv. Min mamma dog när jag var 8, så via barnaboken fick jag väl någon form av ”mamma-visdomsord”. Men jag har inte haft den som manual, mindes inte ens något om sömn, det var ist detdär om att barn måste få känna sig viktiga o behövda som fastnade för mig o som jag tog till mig. Därför var det såå fruktansvärt att läsa Felicias bok, för jag tror på hennes ord. Men, jag tror även på Annas ord, de orden som betytt så mkt för mig, om hur man ska se på sina barn o allas barn. Men ingen är perfekt o jag kan se att Anna målade upp en fin bild av hur det skulle vara, men klarade inte av att leva upp till det. Alkohol i stora mängder kan rasera mycket. De yngsta barnen verkar ha haft en annan uppväxt än de äldre, farit mindre illa o olika personer klarar av saker olika. Felicia har rätt till sin sanning o Anna är inte enbart en hemsk människa, för många har hon varit en helt fantastisk människa. Hon var en trasig lite unge som längtade efter tillhörighet o kärlek hela livet, en del drag av ”offerkofta” typ ”se mig, se mig, jag är bra” lyste igenom, men oavsett det så är iaf jag tacksam över hennes bok, men jag hade inte velat vara en av hennes döttrar för det verkar inte funnits trygghet o stabilitet i det hemmet så är eg fantastiskt att barnen blivit så framgångsrika som de blivit, eller så är det kanske just för att det inte var perfekt som de klarat sig så bra, de flesta iaf. Maskrosor blommar överallt 🙂

   Bara för att person har haft en jobbig uppväxt är det inte ok för den att göra någon annans till en pina.
   Att en familjemedlem inte kände av den psykiska misshandel som F skriver om gör inte det AW till en bättre mamma. Är det ändå inte ännu mer hemskt för barnet som utsätts att se att dennes syskon får en bättre behandling? Det om något är dubbelbestraffning och jag hoppas att F tar sig igenom den här tiden så väl hon bara kan. Minnena kommer nog tillbaka starkare efter As bortgång.

  Räckte det inte med utklädda barn på pimpandhoe festen…?

  Hon är död nu och kan inte föra sin talan längre. Vem är du att kalla någon som är avliden för ”svinpäls”? Hon var inte Putin eller liknande! Bevisligen har hon både barn och barnbarn som älskade henne.

  Faktiskt… Jag är inget fan av henne eller hennes metoder. Men respekt för anhöriga och för hennes tid här på jorden kan man visa.

  Den här anna, lever hon eller ej?
  https://www.dn.se/kultur/forfattaren-anna-wahlgren-ar-dod/
  Är det inte ännu mer konstigt att Bingo isåfall lägger upp ett gammalt klipp på en bortgången? Finner ej någon sorg i hans text? Jag förstår ingenting!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.