Julia Frändfors är förbannad över poddpris

Julia Frändfors är förbannad över att små poddaktörer ska tävla mot exempelvis P3 Dokumentär om priser i ”Guldörat” – som är en poddgala. 
Så här skriver hon i ett inlägg på Instastory som sedan raderades.

Det är den ideella föreningen Radioakademin som håller i Guldörat-galan. Föreningen skriver i ett mejl till Expressen att poddarna både nomineras och koras av olika externa jurys. Tre av priserna, årets podd, årets programledare podd och årets programledare radio, nomineras av de egna bolagen och vinnaren utses sedan av lyssnare som röstar.
”Vi vill naturligtvis att alla produktionsbolag ska vinna guldöron, men vi styr inte över fördelningen. Vissa år har Sveriges Radio dominerat vinstskörden men det är också den största aktören med väldigt många olika redaktioner, så vi räknar förstås med att Sveriges Radio alltid är en stark kandidat”, skriver Radioakademin i ett mejl till Expressen.

Är det rättvist? 
Nä, men livet är sällan det tyvärr.

32 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  CAPS LOCK DAGEN IDAG!!!

   GÄSP

   Särskrivningsdagen också?

    J A !

  Detta med att vara en god förlorare…

  Detta händer ju titt som tätt på alla möjliga galor och prisutdelningar, att folk som är sura för att dom inte vann lämnar eller kanske skriker fula ord.
  Känns ju ännu mer rätt att inte dela ut ett pris till någon som är så oskön.

   Håller med. Och detta med att vara en vettig människa? Och ha ett vettigt ordförråd? Vad är det för ett stolpskott?

  Asså hon är ju i en dålig förlorare i detta men det är rätt märkligt att SR produktioner med heeelt andra förutsättningar, budget och redaktörer ska tävla mot ”vanliga” poddar, det är klart att det blir skevt. Lika orimligt som om YouTubes vloggare skulle tävla mot HBO serier, eller dyra SVT produktioner.

   Är det verkligen det? Många enskilda aktörer är ju riktigt stora. Om vi skulle ställa Youtubeprofiler och dyra SVT-produktioner mot varandra och låta folk rösta är det inte alls osannolikt att exempelvis PewDiePie vunnit. Han har trots allt ett gäng tittare..

    Verkligen. Tror också att många överskattar redaktionsbudgeten, som ju är statliga medel.

    // gammal SR

   Väldigt konstig jämförelse med YT vloggare som tävlar mot HBO serier eller SVT produktioner. Det är ju helt olika genrer, en vlogg är ju en vlogg – inte en dokumentärsserier eller dramaserie eller dyl. Klart de inte skulle tävla mot varandra liksom. I Guldörat var det ju program inom samma genrer ir format som tävlade, t.ex. årets dokumentär – podd såväl som årets dokumentär – radio, eller årets underhållning – podd och årets underhållning – radio.

   Sen står stora aktörer bakom många av de andra nominerade också, inte enbart SR. Exempelvis Acast, Spotify, Bauer Media (Mix Megapol t.ex.). Företag som har mer pengar och resurser iom att de är vinstdrivande och tjänar pengar genom reklam.

   Fast är väl stor skillnad att jämföra rörlig bild med klippning och effekter mm med endast ljud?

   Många av SR:s poddar gör av externa produktionsbolag som ofta har ett fåtal personer anställda. Frändfors podd gör av PodMe som ägs av Schibsted, Nordens största mediakoncern som bland annat äger Aftonbladet, Svd, Världens gang, Blocket och Omni. Tycker väl inte att det varken är så litet eller underdog jämfört med SR faktiskt. Frändfors podd var nominerad i en kategori där lyssnarna röstar alltså ingen jury så hon får hacka i sig att lyssnarna hellre lyssnar på P3 dokumentär än på henne och Fredrik Söderholm.

   SR gör ju dokumentärer, inte poddar? Att de sen släpps i efterhand och kallas podd känns tveksamt. Förstår att Julia är frustrerad.

    Vad är skillnaden egentligen? Jag kallar det tex att lyssna på podd när jag lyssnar på eftermiddag i p3 eller p3 dokumentär i min poddspelare.

    Många som göt poddar gör ju också dokumentärer eller true crime eller faktapoddar om t ex historia så tycker inte det är någon skillnad. Sen tycker jag att SR:s ofta är bättre sett till innehåll och produktion men det beror väl också på att de som gör den har lite skills till skillnad från Frändfors.

  Herregud, hur skriver människan?! Hon verkar vara en riktigt oskön typ. Man får såklart vara besviken, men att be folk dra åt helvete? Brr.

   Hon verkar ha skrivit exakt hur hennes konversation med en polare över telefonen gått 😂

  Oskön tjej! ☹️

  Hur skall man dela upp en gala då?!

  Surt sa räven. Gör en egen gala då för fjuttar.

  Fast vadå? Det är väl bra att man tävlar mot de som är bäst? Det kanske skulle öka kvaliteten på dagens poddar som ofta handlar om hur full någon varit helgen innan, nån pinsam dejt eller något annat privat som ändå ingen är intresserad av att veta.

  Tacka fan för kvalitetspoddar säger jag.

   Uttrycket ”tacka fan för” funkar inte i detta sammanhang, det blir inte rätt så som det är använt här.

    Vem fan bryr sig.

  Väx upp, gör en bättre podd (att skrikandes pladdra om ointressant dynga är nämligen inte bra), lärd din hyfs och sluta betee dig som en bortskämd barnrumpa, då kanske du också kan få ett pris en vacker dag, men i dagsläget så har faktiskt inte förtjänat det.

  Vissa skulle nog må bättre av att inte ta sig själv på för stort allvar.

  Hon verkar sjukt osympatisk.

  Men att vara kvar på efterfesten till det stängde hade hon iaf inga problem med..

   Gratis är gott antar jag.

  Offer . Erbjudande. Victim. Offer.

  Hennes egen podd verkar ju vara en betalpodd samt att det inte finns ett RSS-flöde tillgängligt, vilket innebär att det per definition inte är en podd. Nu kanske definition har ändrats över tid men ursprungliga definitionen av podcast var ju att den ska vara tillgänglig som ett RSS-flöde vilket man kan prenumerera på i valfri ljuduppspelningsprogram som kan hantera RSS-flöden.

  Om jag hade en gala där jag lät folk rösta på bästa podd (eller vad som helst) så hade jag gjort så att rösterna slogs ut procentuellt på hur många lyssningar/visningar de nominerade har. Då har alla chans att vinna och inte bara de med flest lyssningar.

  Framstår som ytterst professionell när hon uttrycker sig så där.. Och flunsorna vill bli tagna på allvar.. Hon har en del kvar att lära. Titta på Sandra Beijer, Elsa, Underbaraclara , där.är proffsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.