Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

616 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Usch hatar detta… är hemma sjuk (igen) denhär veckan och det känns som att mina kollegor och min chef blir mer och mer irriterade över att jag är borta så mycket. Är det inte covid, så är det feber, så är det min kroniska sjukdom, osv. Jag är borta iallafall nån gång varje månad och samtidigt som jag innerst inne VET att det inte är mitt fel att jag blir sjuk så skäms jag för jag känner att jag ställer till det eller att dem börjar misstro mig. Det känns som en så absurd situation egentligen. Vi har bara 1 liv på jorden, en chans, och så ska vi behöva leva med att få skuldkänslor över att vara sjuka för att det påverkar kollegorna. Att livet och hälsan inte är större än så. Och nej, det är inte bara att byta jobb. Jag har alltid haft lätt att bli sjuk (den kroniska sjukdomen innebär lättare att få vissa andra åkommor) och oavsett arbetsplats jag varit på så har det alltid, alltid funnits arbetsnarkomaner som man märkt tydligt inte uppskattat det. Och jag önskar bara att jag kunde lära mig att inte ta åt mig mer av det men det gör jag…nån mer?

   Chefen har rehabiliteringsansvar så bör ju ha samtal med dig och även fundera kring anpassningar för dig.

   Har du förtroende för din chef? Om du har det kanske du kan prata med chefen och vädra dessa tankar och känslor?
   Jag har en kollega som är sjuk minst 4 dagar per månad, jag tror det mest är psykisk ohälsa bakom, och jag tänker ingenting om det. Tycker synd om henne och önskar att hon fick må bättre! Så är du säker på att kollegorna är negativt inställda till din sjukfrånvaro? Man är ofta hårdast mot sig själv. <3

   Åh vad jag förstår dig och känner med dig. Jag har det likadant. Mycket frånvaro pga sjukdom. Allvarlig sjukdom har det visat sig och nu får jag ta ledigt ofta för alla sjukhusbesök. Har inte märkt nån irritation ifrån min kollegor dock utan dom är mer måna om hur det går för mig med allt. Men jag märker att min närmsta chef inte är förtjust i all frånvaro. Försöker kompensera med övertid och extrapass. Men jag har ändå dåligt samvete för jag har alltid vart en arbetsnarkoman och i stort sett aldrig haft sjukdagar. Tills jag skaffade det här jobbet. Men då uppdagades också min hjärt och lungsjukdom. Är rädd att min chef ångrar bittert att han anställde mig trots att jag vet att jag är en av dom bättre på mina arbetsuppgifter. Men vad gör väl det när man ständigt går med en oro att bli kallad till chefen och bli ifrågasatt för att man är sjuk. 🙁
   Hoppas att både du och jag en dag kan släppa skuldkänslorna.

   Om du har en kronisk sjukdom som orsakar detta så bör du väl vara berättigad till särskilt högriskskydd? Då får din chef ersättning för din sjuklön. Det kanske skulle ta bort den irritation du upplever gentemot dig något tänker jag.

    Vet faktiskt inte. Vi är i sluttampen av alla undersökningar nu så det är så nytt för mig. Det enda jag vet är att hjärtat troligtvis ska opereras och så får man hoppas på det bästa, att jag kan må som förut förutom att hjärtstopp är en stor risk för mig. Då kanske jag slipper vara borta så mycket. Jag vill ju inte heller svika företaget eller förlora pengar. Men vi får se vart allt landar i när man är i mållinjen med det hela.

     Blir så ledsen av att läsa detta, att svika företaget är det minsta du ska oroa dig för. Förstår skammen, pliktkänslan och önskan att kunna bidra både till matkassar men också på jobbet, men vad kommer det vara värt att ha offrat sig själv för ett företag eller för pengars skull om du blir sjukare eller hjärtat sviker. Både för din och din familjs skull, sätt dig själv och din hälsa först, som du själv säger, vi har sannolikt bara ett liv på denna jord och vad är pengar och ett jobb värt om ditt hjärta stannar. Ta hand om dig! ❤️

      Åh ursäkta, trodde du var TS men hon hette visst Lily. Det var hon som pratade om att ha ett liv på jorden. Oavsett, andemeningen i det jag skrivit vill jag rikta till alla i en liknande situation. Ta hand om er. ❤️

      Matkassan blev matkassar i kommentaren ovan, men i praktiken är det ju i princip samma sak. Ville bara rätta mig själv, trots att poängen framgick ändå.

     Men har vare sig läkaren eller din chef pratat med dig om detta ?

   Förstår precis hur du känner. Har två kroniska sjukdomar som går i skov. Sätter även ner mitt immunförsvar. Sköter dock ändå mitt jobb då ingen kollega blir direkt drabbad av min frånvaro utan det får jag själv jobba igen. Men. Misstron, skitsnacket och illvilja förstör det. Det syns ju inte så då finns det inte.. Har precis fått gå från mitt jobb pga detta. Inte första ggn heller. Arbetsmarknaden idag är vidrig. Och facket, företagshälsovården osv är inte tillbörligt om man som jag jobbar via bemanningsföretag.

   Är i samma situation och håller med om att det är skitjobbigt – för mig handlar det om en kronisk sjukdom, ryggproblem som jag nu opererats för och bara en jävla otur. Allt detta har dessutom lett till mycket ångest vilket såklart inte hjälper.

   För mig var det skönt att vädra hur jag kände med min närmsta chef, det var jobbigt och jag grät men det var skönt att säga ändå hur det kändes. Ännu skönare var det att säga att, när hon frågade om jag ville att hon skulle ta upp det med kollegorna tillsammans, ”jag känner att det egentligen är deras problem och inte mitt, jag vet ju att jag inte gör något fel eller för att jävlas”. Men visst gör det ont ändå men jag jobbar på att försöka slå ifrån mig andras tankar om mig.

  Två frågor,

  Från ett till tio hur rasistiskt är sverige där 10 är KKK?
  Är du mer eller mindre fördomsfull mot folk som inte är födda i Sverige idag än för 15 år sedan?

   0 skulle jag säga och på din andra fråga så är svaret : ja.

   Tyvärr mer.

    shit vad du överdriver

     Du missförstod nog. Jag svarade på frågan om jag är mer eller mindre fördomsfull mot invandrare idag än för tio år sedan. Och tyvärr är jag mer fördomsfull. Inget jag är stolt över, men det är så.

   Frågan är konstigt ställd i det att du pratar om Sverige, då tänker jag på svenska staten? Även om SD anses vara ett suspekt parti och har nästan en tredjedel av rösterna i parlamentet finns väl inte direkt någon rasistisk lagstiftning eller diskriminerande statliga regler så där tror jag ingen förändring skett. Jag tror att Sverige ändå har strukturella problem (Tänker på hur svårt det är för nyanlända få sitt första jobb t ex) och där gissar jag att ingen större förändring skett på 10 år. På individnivå har jag ingen aning men jag själv och de jag umgås med har verkligen ingen rasistisk ideologi och ingen har blivit mer rasistisk på 10 år.

   Mer fördomsfull mot invandrare. Men finns ju också en anledning till det.

   Man har väl fått mer insikter idag än för tio år sedan då många svenskar fortfarande inte hade levt nära väldigt olika kulturer.

    Men alltså fattar verkligen inte att man tycker det var så stor skillnad för tio år sedan? För 40 år sedan, ja, men Sverige har väl haft invandring sen 60-talet. Jag är född på 80-talet och växte upp med både 1:a och 2:a generationens invandrare. Tycker det är så märkligt att prata om invandring som ett nytt fenomen

     Umm ja alltså de har ju blivit väldigt många fler sedan dess. Du får kanske läsa lite statistik.

      Nej det har inte blivit väldigt många fler? Den som borde lära sig tolka statistik är du själv.

       ?‍♀️ ok vi säger så.

       Snälla vår förhållandevis lilla befolkning har typ gått upp med en miljon, från ca nio till tio, på tjugo år! Det är exceptionellt!

       Du tycker inte att en befolkningsökning på nästan 1,6 miljoner från 2000 talets början fram till nu är mycket? Dessutom består populationen från 2015 av fler män än kvinnor vilket oroar forskare eftersom populationen maskuliniseras. Den främsta orsaken till befolkningsökningen är att invandringen är större än utvandringen. Att antal män har ökat så kraftigt beror på att många ensamma män i vandrat från Mellanöstern.

     Det är väl skillnad på invandrare och invandrare tänker jag?

     Är också 80-talist och skulle säga att jag är mycket mer fördomsfull nu än för 10-15 år sedan, och jag vill se en mycket stramare invandringspolitik.
     Som det ser ut nu så riskerar vi svenskar att inom ett par decennier inte längre vara majoritet i vårat eget land, och måhända är det rasistiskt – men jag vill då fan inte leva i ett land där t.ex. ett parti som Nyans har inflytande.

   Är född och uppvuxen i Stockholm och har aldrig bott i någon annan svensk stad. Däremot har jag ungåtts med folk från små orter i Sverige, och jag kan säga såhär: det räcker med att åka 2 timmar från Stockholm för att möta en HELT annan kultur, som inte har med utländsk härkomst att göra. Storstadskultur och småstadskultur är två helt olika kulturer. Det tänker jag på ibland, när Sverigedemokrater pratar om alla problem med att blanda olika kulturer. Varsågod för min reflektion, som inte hade något med trådstarten att göra ?

    Haha på riktigt? Nä nu får du kika på en karta över kulturella distanser.

     #kränktlantis

      Varför så otrevlig? Jag ifrågasatte din väldigt snäva teori.

       Jag kan ju ha missuppfattat ditt svar helt, men jag uppfattade att ifrågasättandet hade en lite förlöjligande underton ?

       Om du är samma anonym som 20.46 var tonen inte särskilt trevlig. Dessutom har Evelina helt rätt vilket inte minst blev tydligt i årets val. Centern som satsat på att vinna Stockholmsröster de senaste 10 åren gjorde ett katastrofval för deras landsortsföljare känner sig bortglömda för deras frågor har inget fokus.

     Du menar att det inte är skillnad på urban och landsbygdskultur? Givetvis är det det.

      Men det sa jag ju inte. Det finns skillnader mellan stadsdelar också. Vad jag menar är att ju större skillnaden är ju mer problem sker. Finns ju beräkningar och distanskartor över kompatibla och liknande kulturer.

       Shit vilken sjuk ideologisk vinkel. Vad ska du göra med den kartan? Du löser inte integrationsproblem i Sverige genom att byta ut ”ras” mot ”kultur.” Fokusera på nåt vettigt istället.

        Vad talar du om? Har du en egen konversation pågående i huvudet? Varför vill många ha mångfald om man inte får peka ut olikheterna i denna mångfald.

         Behöver du en distanskarta och en gradering av ”mer och mindre kompatibla” kulturer i det syftet? En rasist är en rasist är ej rasist.

          Ja nu är det inte jag som gjort kartor av dessa mätningar utan forskare. De utomeuropeiska länder som Sverige står närmast när man lägger in värderingar och kulturella yttringar är typ Japan. Med större avstånd så kommer fler svårigheter att jämka.

           Så lustigt, även Hitler påtalade de högstående japanerna. Du lurar ingen genom att byta ut ras mot kultur.

           ?‍♀️ kultur och samhällsstudier är väl respekterade studier. Du skämmer ut dig.

       Att det är skillnad mellan tätort och landsbygd och att vilka sakfrågor som är viktiga kommer att skilja sig krävs väldigt lite tankekraft att lista ut. Men det i sig behöver inte vara ett problem. Problem blir det först när den ena gruppen prioriteras över den andra.

        Jag tror inte att du menar att utomlandsfödda prioriteras över svenskfödda. Det hade varit alldeles för dumt.

         Jag pratar inte om etnicitet nej utan var man geografiskt bor.

      Ett land delar ofta värderingar och kultur i den yttersta bemärkelsen. Oavsett regionala mindre skillnader.

       Skulle inte säga att det är regionala mindre skillnader. Jag känner mig lika främmande för kulturen i en småstad som i ett främmande land.

        Är du svensk med svensk rötter? Du vet att landet mest består av Norrland och småstäder va? Det är storstäderna som är udda. Alal andra känner att de är en del av samma land.

         Ja, visst är det så. Konstaterar bara att svenskfödda har olika kulturer vi också. Inte att någon kultur är bättre än någon annan.

          Nja, tror du skarvar lite nu, I kultur så lägger man ofta in värderingar och kutymer. De skiftar ju inte sådär vansinnigt mellan olika ställen i Sverige.

           Är det jobbigt att hen inte vill ställa upp på din teori enligt vilken vissa kulturer däribland din egen ska ställas högre än andra?

           Ingen kultur ställs högre i kulturella mätningar. Är det det du missförstår här?! Mätningen är alltså inte en bra/dålig skala utan mer t.ex hur religiösa är folket här på en skala ett till tio, de som hamnar på liknande tal hamnar också närmare varandra på kartan över kulturella avstånd.

           Värderingar check, kutymer check. Milsvida skillnader mellan storstad och landsbygd.

           Evengeline på högskolan: Kan jag inte bara checka av insamlad data och kalla alla skillnader milsvida?

           Anonym på högskolan: nej just det, du har nog ingen högskoleutbildning….

         Intressant svar du lämnar för övrigt. Lite ”vi på landet” mot ”er, storstadsbor”. Vilket i allra högsta grad bevisar min teori.

          Men håll dig till ämnet du startat istället för att glida över till nedlåtande insinuationer.

           Det var du som skrev ” Det är storstäderna som är udda. Alal andra känner att de är en del av samma land.” Jag konstaterar bara det uppenbara.

           Nja, du nämner det för att du insinuerat att jag är en kränkt lantis. Det är du som konstant glider ifrån ditt egna ämne.

           Jag visste inte ens att du var samma Anonym som ovan. ? Jag har i alla mina inlägg diskuterat att det finns en skillnad mellan storstadskultur och landsbygdskultur. Hur är det att glida ifrån ämnet?

          🙂 mjo men så lägger du in lite nedlåtande kommentarer kring lantisar och kränkther också, så snart du får ett kompetent svar. 🙂

           Kompetenta svar har jag inte sett många av. Men det är kul att retas ?

    Åh ja! Det är ett rent helvete i småstäder. Extrem trångsynthet, alla snackar skit om alla, djungeltrumman går direkt, ”Du ska inte tro att du är nåt”, alla måste existera i ett litet snävt fack där allt ska va samma och inget får sticka ut, om nån sticker ut på något sätt blir den utfryst och snackas skit om. Det är på grund av detta som många FLYR till Stockholm eller nån annan stor stad.

     Flyttar man till Rinkeby då eller en stadsdel med mer svensk kultur?

      Det är väl ungefär där som man hittar en lägenhet om man flyttar till Stockholm ?

       Ja jo, det bor ju mest svenska lantisar i Rinkeby som FLYTT den hemska landsorten. ..det har du rätt i.

        Nej, du har rätt. Tack och lov är det ju inte så.

         Nej precis, för rinkebykulturen är för främmande för de flesta nordbor. Precis som din ”argumentation”.

          Nu är ju inte Rinkeby en egen kultur. Och jag har aldrig sagt att andras kulturer inte är främmande för mig. Givetvis är de det. Däremot opponerar jag mig mot att min argumentation är främmande för de flesta nordbor. Tror nog att de flesta nordbor som är uppvuxna i storstäder håller med mig ?

           Opponerar… lol

           Evengeline… du får motstånd fär att du verkar tror alla kulturella avstånd är lika stora. Du jämförde olika svenska regioner med vad SD säger om olika kulturer globalt.

    Dags att lämna Stockholm oftare kanske.

     Ja, att ta del och lära av varandras olika kulturer är alltid en bra idé. Tack för den insikten!

      Eller så tar man kulturen dit man kommer.

       Då kommer jag få problem på landet… bäst att stanna i Stockholm då ?

        Ja stanna i Stockholm du.

         ??❤️

      Svensk kultur är svensk kultur. Under den som paraply ryms flera olika ingruppskulturer. Det går inte att jämställa det kulturella förhållandet mellan svensk ”storstad” (Sverige har inga storstäder) och svensk småstad/landsbygd med det kulturella förhållandet mellan svensk kultur och diverse kulturer från t ex Arabvärlden. Jämför med sociolekt kontra språk. Varsågod med även denna insikt.

       Jag tror du får dumma ner det där lite så Evengeline hänger med.

       Det här var nog en av de skummaste diskutionen jag läst.
       Kan ju vara för den var avsedd som endast provokation…

       Väl talat Catharina?

   Mer, men har nog alltid varit det med tanke på hur och var jag är uppvuxen.

   Jag tror Sverige är ca 4-5 rasistiskt på din skala.
   Personligen har jag familj som inte är född i Sverige och är själv ganska fördomsfull men arbetar på det. Gissar att gemene man är lika fördomsfull idag som för 15 år sedan.

    5?! Wow. Håller inte alls med.

    Jag tycker nysvenskarna är mer rasistiska än gammelsvenskarna.

   Svårt att säga var på skalan vi hamnar så jag passar på den, men svaret på andra frågan är ja. Tyvärr. Försöker att ha öppet sinne men det går inte alltid.

  Senaste 10 dagarna har jag bara kollat på serier jag aldrig sett innan, vilket är ovanligt för jag gillar att kolla på mina favoriter annars?
  Alltså det har varit så mysigt men nu står det still vad jag ska se. Tips? 🙂

  Det jag har sett dessa 10 dagarna är The midnight club, The Watcher, Young royal, Never have I ever och Euphoria.

   Hade velat se en serie som typ bara handlade om Nate i Euphoria ?
   Han är ett svin, han skrämmer mig och är så obehaglig. Men vill veta mer och han är så fascinerande. Vet inte om jag är dum i huvudet men han fångade verkligen mitt intresse haha.
   Riktigt bra skådespelare.

    Börja dejta en narcissist och där har du din tv-serie live ?

     Kollar heller på avstånd.

    Har du sett You som finns på Netflix?

     Älskar You! Joe är också så obehaglig och intressant att försöka förstå sig på. Och Love såklart ?

      Läste någonstans att anledningen till varför ”man” inte hatar honom är för att han är vit. Hade han inte varit det hade man haft större tendens till att inte hoppas att det skulle gå bra för honom??

       Dummaste jag hört!! Så med det resonemanget har man alltså aldrig hatat vita karaktärer i filmer/serier?

       Det tror jag faktiskt verkligen inte. Känns troligare att det är för att han är snygg. Framförallt tror jag att man blir lurad precis som man blir av narcissister i verklignheten – ”Om han bara kunde kontrollera ’de mörka sidorna’ hade han varit så bra”, typ.

       Hade han inte varit snygg och charmig hade man antagligen inte varit intresserad av hans happy ending dock.

   Det lät som oerhört mysiga dagar du, perfekt höstsyssla!

   Tipsar om serier som jag sett någon säsong av detta år som jag tyckt levererat för stunden, hoppas något passar;

   Why women kill – Cmore (skaparen av Desperate Housewives, lika lättsamt)
   The Gilded Age – HBO (kostymdrama)
   Derry Girls – Netflix (irländsk, fin komediserie)
   Bridgerton – Netflix (kostymdrama)
   The Sandman – Netflix (fantasy, lika del vår värld/annan värld)
   Happy Valley – Svtplay (brittisk krimdrama)
   Kärlek och anarki – Netflix (svensk komedi)
   Veronica Mars (nostalgii) – Viaplay (ungdomsdeckare/drama)

   Och vill du ha reality så tipsar jag alltid om The Circle och Love is Blind på Netflix ?

    Och vill du ha något knäppt/spännande/udda/välgjort så se danska klassikern Riget/Riket, alla tre säsonger finns på Viaplay.

    Och så säger jag det uppenbara tipset där mitt nick är ifrån: Downton Abbey
    … Samt Six Feet Under

    Nu ska jag hålla käften! Finns för mycket att tipsa om.

     Oj, tack för alla tips! Inte sett någon av dom du nämner så många valmöjligheter.

     Den enda jag funderat på är Downton Abbey men aldrig blivit av, får kanske starta med den

      JAAAA!
      Blev så avundsjuk på dig som ännu inte sett Downton Abbey!

    Nu fick jag också tips, tack Violet! Ska spana in Why women kill.

   White lines

    Ska kolla vad det är, tack!

   men gud så skumt, trodde typ det var jag själv som kommenterat och glömt det!! jag kollar också nämligen i princip bara på sånt jag redan sett och såg nyligen midnight club och the watcher ?? letar också febrilt efter en ny serie!! började kolla både the stranger, the 100, the sinner, gåsmamman, dimman, bilder av henne, men ingenting fastnade jag för! har sett ett avsnitt av manifest nu och den är jag lite mer intrigued av! är nyfiken att veta vilka dina favoriter är som du ser om? ?

    Men nej vad konstigt ?

    The Sinner är väldigt bra, jag behövde dock vara på ett visst humör och känna att koncentrationen var på topp när jag såg den.
    The 100 älskar jag! Så jävla häftigt allihop, fastnade verkligen från första avsnittet. Första gången önskade jag att det var mitt liv typ? hade antagligen dött efter max en vecka på jorden.

    Dom jag sett om flest gånger och som jag verkligen kan längta efter att se är Grey’s anatomy, Supernatural, Vampire diaries, Gossip girls, One tree till, Outlander, The 100, Reign och The OC.

    Dessa har jag sett 2-3 gånger: Suits (inte sett alla säsonger än dock), Breaking bad, Once upon a time, Parenthood, Pretty little liars och The Fosters.

    Vänner, How I met your mother, Modern family och Gilmore girls har jag sett många gånger men nu mer såna som går i bakgrunden, så inte ofta jag sitter och kollar på dom utan att kolla mobilen eller något.

    Det jag sett i år som jag verkligen kan tipsa om är Behind her eyes, Clark och Dahmer – Monster, Euphoria och Clickbait.

    Shit vad långt det blev? sorry.

    Vilka är dina serier du gärna ser om? ?

     åh kanske får ge the 100 en längre chans då ? vi har väldigt lik smak!! mina serier som jag ser minst varje år eller fler haha är one tree hill, the oc, desperate housewives, grey’s anatomy, breaking bad, entourage, how i met your mother, the big bang theory och sex and the city! andra jag sett några gånger är bla suits, modern family, vänner, scrubs, bonusfamiljen, you, dexter! men jag är som du att jag sitter med mobilen och slötittar i bakgrunden ? det är väl därför det är svårt att hänga med i nya ? euphoria och dahmer har jag sett och gillade båda!

     Spin off på The Fosters är GoodTrouble, om du inte kollat den.

   Animal Kingdom. Helvetet vilken bra serie. Hade sorg i hjärtat när jag såg sista avsnittet för ett år veckor sen. Hittade den serien först för ett par månader sen så plöjde 6 säsonger och blev så fäst vid rollerna i den. ?

   Ikväll började jag kolla på Shantaram med Charlie Hunnam och den verkar också väldigt lovande.

    Det låter lovande om du kände så när du såg sista avsnittet, skriver upp på min lista över vad jag ska kolla på 🙂 tackar!

   Orkade bara se två avsnitt av The Watcher. Hur slutade den?

    Tänker inte skriva slutet här för vill inte förstöra för någon, vet att jag själv lätt råkar läsa/se spoilers fast jag försöker inte läsa just det?

    Kan säga att slutet sög och du missar ingenting. Önskar nästan att jag gav upp efter två avsnitt för slutet var så sämst så förstörde allt jag gillade först.

    Slutar med att familjen efter mkt trakasserier flyttar ut, nästa familj blir lite trakasserad sen upphör det och man får aldrig veta.

     men det slutade så får att det var så det slutade irl, familjen fick aldrig veta!

   Om du gillar deckare/kriminalare så tipsar jag om Mindhunter på Netflix och True Detective (säsong 1 och 3) på HBO max!

  Egoina då, huuur mkt kan man väva in tyck synd om gällande sitt föräldraskap/partner i cirka varje blogginlägg? ? Hon gör det ju ganska subtilt men nog är offerkoftan på!

   Det verkar som att hon mår ganska dåligt, så det är kanske inte så konstigt att det är det som återspeglas i bloggen just nu.

   Hon verkar ju gå igenom något ganska jobbigt. Men oavsett, varför skulle man inte få vara ärlig om att vissa saker tar på en? Ska hon sitta och skriva om hur fantastiskt precis allting är när hon inte känner så?. Tycker tvärtom att hon är väldigt bra på att beskriva och uppskatta det som är roligt och samtidigt vara ärlig med det som inte är lika roligt/bra. Vad är det som är ”offerkofta” menar du? Och varför skulle hon inte få lov att beskriva delar av vardagen som känns jobbig?

    Helt klart är jag för att visa ’alla’ eller så många sidor man vill på sin egna blogg. Men tror det är just sättet hon gör det på, typ i förbifarten o lite inlindat. Klagar på sin partner litegrann, en gliring här o där. Trötthet pga barnet.
    Få UR dig det, inte subtilt, utan ös ur dig. Så är det bra sen liksom inte?

  Hanna och Lojsans snack om Chanel och hur sjukt det är att alla verkar ha råd med Chanel nu. Även hur de blir bemötta i butikerna utomlands och att de ej får service direkt osv osv. Herregud så ytligt. Höll faktiskt med Buster denna gång när han gav sig in i diskussionen med dem.

   Vad sa han

   alla har nog alltid ”haft råd med chanel” egentligen, det handlar nog mer om att ribban har höjts för vad som är ”okej” att lägga pengar på. förut var sådana summor hutlösa men nu är det liksom standard på något vis!

    oj jag är inte den hanna givetvis hahah

    Kostar inte en Chanel typ 30 papp? ”Alla” har verkligen inte råd med en Chanelväska? Eller vad menas med Chanel, typ en nyckelring?

     ja och det var därför jag skrev med citattecken för jag menar inte bokstavligen talat alla

   Tror personligen att ”alla” har råd med en Chanel för att folk som egentligen inte har råd har missat att man i högkonjuktur måste spara pengar för att kunna använda sig av i lågkonjuktur och det nu kom som en chock för många av dessa när många priser gått upp. Menar alltså ”alla” som lyxkonsumerar a la influencers, så det är inget påhopp mot de som aldrig haft möjlighet att spara pengar under högkonjuktur heller.

    nu får du klargöra att vi är två olika hanna ?

   Hur världsfrånvänd är man om man på allvar tror att alla har råd med en Chanel? Förra året försörjde sig 13.3% av befolkningen i arbetsför ålder på sociala bidrag eller ersättningar, vilket för många motsvarar en inkomst motsvarande existensminimum. Strax under 500 000 personer studerar på eftergymnasial nivå vilket för många innebär en väldigt knaper budget. På det har vi arbetslösa, personer som inte arbetar heltid, lågavlönade, för att inte tala om alla människor som lever månad till månad utan att spara undan pengar. Nej, långt ifrån alla har ekonomin till en Chanel.

  Jag skrev i onsdags, men hoppas att det är OK att skriva idag igen. Fick tre svar, men skulle gärna få fler tips.

  Jag skulle vilja hitta lite nya personer att följa och kanske inspireras av. Helst personer 30+ utan barn som lever själva och liksom gör vanliga grejer? Behöver inte vara stora profiler. Tycker att det är mysigt och fint att följa och känner mig inspirerad. Har tills nyligen varit sambo i många år och är lite (väldigt) ledsen och vilsen, men har märkt att jag mår bra av att se personer som lever som jag i flödet (och inte bara en massa barn, hus osv eftersom det just nu gör mig ganska ledsen).

  Stor tack på förhand ?

   Xsandrishx

   Tycker @ellenstromberto på Instagram passar ganska bra in på det du beskrev. En finlandssvensk författare. En väldigt ärlig, lite butter men snäll och vanlig person. ?

    Tack! Ska kolla in henne ?

   Om du inte har något emot video format rekommenderar jag koreanska eller japanska vloggar. Till exempel Sueddu.

    Eller finska Emmi la

    Video går också jättebra. Är det Youtube? Ska kolla in båda dina tips. Tack ?

     Ja, Youtube.

   Glömde lägga till några egna tips:

   anderssoncharlotte
   emeliefridaleijon
   babe_ebba
   juliaeriksson.se

   Och de jag blev tipsad om i onsdagens inlägg:

   saskiacort
   foodbynatta
   lifeofmjlo

   Utöver @ellenstromberto och @saskiacort som du redan fått tips om så vill jag nämna @gladjehormoner
   @hejmichaela
   @grasmattemat

   Finfina vanliga personer!

    Tusen tack! Ska kolla in samtliga ?

  Tangentbordsfråga.

  Jag har ett problem som jag inte lyckas lösa trots att jag googlat. Det handlar om den engelska apostrofen ’ – vet någon hur man gör ett sådant tecken på ett vanligt svenskt tangentbord? Det ska alltså inte blandas ihop med ’

   Det enklaste är att du går in i inställningar och lägger till ett engelskt tangentbord och sedan lär dig var de olika tecknen och skriver med det när du skriver på engelska. Då får du också stavningskontroll på köpet.

   Du byter tangentbord genom att trycka på Windows- eller Macknappen och med hjälp av mellanslagstangenten väljer språk. Jag har fem olika tangentbord inlagda själv och tycker att det är ett väldigt smidigt sätt att skriva text på andra språk.

   Tror den ligger där man gör * fast du håller inte in shift.

    Du tänker alltså när man skriver don’t, ’-apostrofen?

     Precis den, det tecken man använder för att tex skriva she’s, don’t, can’t osv. Nu skriver jag från mobilen och då är det ju inga problem.

      Jag med! Men 99% säker att den är på *-tangenten utan att man håller ner shift eller FN eller något sånt. Obs. PC då! ?

    Korrekt. Hur enkelt som helst.

   Kanske alt+239 som
   du behöver? Alla tecken finns att hitta i asciitabellen https://theasciicode.com.ar/

  Har en kollega som nyligen berättade att hennes sons flickvän (båda är i sena tonåren) är gravid. Hennes son vill inte bli pappa nu och hon anser att om tjejen inte gör abort så får hon klara sig själv och skylla sig själv att hon blir ensam med barnet.
  Hur kan man ha så unkna värderingar? Som att hennes son inte också är ansvarig till att det blivit en graviditet…. Att det slutgiltiga beslutet är kvinnans är väl sjävklart??! Har alltid tyckt bra om denna kollega men den här märkliga inställningen har gjort många av oss kollegor fundersamt inställda till henne. Så nedvärderande syn på en ung gravid tjej.

   Hoppas du säger det också till henne!

   Yes instämmer, supersunkigt.
   Kan inte heller föreställa mig att inte vilja va en del av mitt barnbarns liv.

    Eller hur! Hon menar på att det är bådas beslut lika mycket. Ehh nej…. Hennes kropp hennes val! Har god lust att fråga henne varför hon inte upplyst sin son mer om blommor och bin och kondomer när hon hade chansen.

     Ja gud. Sen kan olyckor ske, som att kondomen spricker. Men det är ju sådant man måste upplysa sina barn om, att det finns inget skydd som är 100% och då är det sånt man måste ta ansvar för om man har sex.

     Har man pojkar så måste man ju lära dom att ENDA chansen de har att säga till om något är innan kvinnan blir gravid. Sen fattar jag också att tonåringar inte tänker på konsekvenserna. Det gjorde nog inte tjejen heller.

     Men jag tror också som någon skrev att pojkens mamma kanske behöver landa lite.

   Men wow vilken mumie. Säkert en vinst i längden för barnet att slippa dem och deras unkna värderingar, och hon låter ju inte som en drömsvärmor heller.

   Hej! Jag har jobbat med människor i kris och i sådana situationer beter man sig inte rationellt. Om hon överlag har vettiga värderingar så kan det vara så att hon befinner sig i en krissituation, vilken skulle vara fullt förståligt i en situation där ett tonårsbarn blir pappa.

    Enig med dig, i sådana situationer behöver man avvakta lite och låta människor landa i sina situationer för att få veta vad de egentligen tänker och tycker.

   Jopp har oxå en kollega som har väldigt speciella tankar om kvinnors frihet .dels tycker hen att kvinnor som gör abort borde dömmas till m**d och sitta inne . Kan inte fatta hur man kan tänka så .

   Sorgligt. Svårt attflrstå sådana människor. Visst att man kan tycka att timingen inte är den rätta, att blivande mamman inte är perfekta flickvännen etc etc. Men om sonen nu har haft sex med tjejen så är väl ansvaret lika mycket hans. Att tvinga någon till abort vill väl ingen?
   Snart är barnet här, sonens barn, alltså hennes barnbarn. Och de vill inte ha något med det oskyldiga barnet att göra. Deras egna kött och blod… Fy.

   Jag håller ju inte riktigt med, men samtidigt så förstår jag logiken bakom det. Om en kvinna har rätten till att göra abort oavsett vad partern vill eller säger så har väl killen samma rätt till ”abort” (men då genom att ta bort sig själv från ekvationen). Liksom detta ”skylla sig själv att man gjort någon med barn” kan ju isf vändas om och användas på kvinna istället och säga att hon får skylla sig själv och borde tänkt på det inna hon blev gravid. Men om man är för abort så blir ju det rätt svårt att säga om kvinnans roll när dte kommer till graviditeten.

    Förtydligande: Håller inte med om att en kille kan gå och göra tjejer gravida och bara dumpa tjejen hur som helst. Tycker det bör undvikas i allra högsta grad, riktigt unktet beteende.

    Fast hur tänker du nu? Om två personer väljer att ha sex med varandra så är båda fullt medvetna om att risken finns att det blir barn och det är bådas ansvar att skydda sig. Blir det sen barn för att man slarvat så får båda ta konsekvenserna av det.
    Jäkligt bekvämt att vara man med ditt resonemang; om olyckan är framme så kräv att tjejen för abort eller dra från allt ansvar.
    Fräsch inställning. Nej han vill säkert inte bli pappa just nu, men han är lika ansvarig till att situationen nu är såhär.

     Ja men precis, om man kräver att båda ska stå för konsekvenserna som kan bli när man är intim med någon,då är det ju båda och båda borde då logiskt sett ha ”lika mycket rätt till” att dra sig ur (kvinnan göra abort och mannen inte involvera sig) om det blir ett barn. Eller, om man säger att man inte bara kan dra sig ur och måste stå sitt kast så blir det ju samma argument för kvinna också och då argumenterar det emot att abort ska vara tillgängligt när kvinnan var med på konsekvenserna som sker av att vara intim.

     Jag lägger ingen värdering i något av argumenten. Jag bara pekar på att det blir motsägelsefullt om man bara låter ena parten ha rätten/inte ha rätten att dra sig ur om en graviditet uppstår.

      Så länge det är i kvinnans kropp graviditeten sker och det är hon som ska genomgå ett ingrepp vid eventuell abort så är det hon som har sista ordet. Eller du kanske förordar att nån annan ska bestämma över hennes kropp bara för att han haft sex med henne?

       Nej inte alls. Jag menar, om en har rätten att dra sig ur föräldrarskapet så ska ju båda ha rätten till det. Blir ju konstigt om man säger att kvinnan har rätt att dra sig ur föräldrarskapet men smatidigt använda argumentet ”om du ger dig in i leken får du leken tåla” på mannen men säga att den inte är giltig när det gäller kvinnan. Det enda jag snackar om nu är att vara konsekvens i hur man argumenterar om frågan.

        Det är ett tekniskt och moraliskt framsteg att kvinnan nu kan dra sig ur föräldraskapet, som du kallar det. Det är f.ö. något som män kunnat i alla tider. Att tacka nej till en existerande människas behov är dock inte detsamma som att tacka nej till tanken på ett barn. Det är där din jämförelse som haltar, pga de biologiska olikheterna. Tough cookie kanske men så är det.

         Nja, han kan ju dra sig ur innan barnet är fött rent tekniskt sett. Liksom exempelvis i vecka 4, samma tidsperiod som abortförespråkare säger att det inet är ett barn ännu utan endast lite celler.

         Igen, lägger ingen värdering i argumenten, bara hur de faktiskt håller upp.

          Rent TEKNISKT SETT så kan den blivande biologiska fadern givetvis inte dra sig ur efter ejakulation. Du kanske tycker att han ska få lov att avsäga sig faderskapet i ett tidigt läge, så tolkar jag dig, men det är ju detta som är den biologiska skillnaden och bara att tugga i sig. Inte konstigare än att modern inte får lov att döda bebisen när hon behagar, t.ex. efter att den är född. Det är skillnad på potentiellt liv och en existerande varelse.

         Du kan ju tycka att det är så men det är ju de facto inte så. Vill man som förälder (man som kvinna) inte engagera sig så måste man inte. Vissa skyldigheter har man när barnet väl är fött men de är ekonomiska och inte emotionella så länge föräldern vägrar.

          Goddag yxskaft! Vad har detta med något att göra?

     Tycker ett barn ska vara planerat av bägge och att dom är mogna att bli föräldrar. Självklart.

      Och om det inte är så då? Ska man tvångabortera?

      Oj oj. Då skulle inte många av oss härinne finnas till..

     Beror ju också på vem som slarvat…

      Nej.

    En man kan inte göra abort, för en man kan inte bli gravid. Vi når ingen rättvisa där, för vi är helt olika biologiskt när det gäller vår fortplantning. Vad du egentligen säger är att om en kvinna har rätt att göra abort så ska mannen ha rätt att överge sitt levande barn. Tycker du verkligen det?

     Tack för denna klarsynta fornulering!

    Killen har ju största powern här skulle jag säga, har han inte sex med henne blir hon inte gravid. HAN om någon kan välja bort barn.

   Detta är min en av mina rädslor som mamma till två pojkar. Skulle gärna se att dom inte hade sex alls förrän de är gamla nog att kunna ta hand om ett barn. Men så fungerar ju tyvärr inte tonåringar (varken killar eller tjejer).
   Jag är definitivt för en kvinnas eget val. Men hade helst inte sett att min tonårsdotter i åldern 13-17 kom hem och sa att hon ville behålla ett barn. Förstår att din kollega har fått en chock, den kan ju inte påverka beslutet. Men hoppas att hon kommer förbi det och är en del av sitt barnbarns liv. Barnet har ju inte gjort något.

    Nej självklart skulle man göra allt för att övertyga sin dotter att det är en dum idé.

     Inte jag, jag skulle bli glad om hon ville behålla, och hjälpa till. Är 50+ , jobbar deltid och känner att åldern är perfekt för att bli mormor. Nu tror inte jag att min dotter kommer bli gravid inom den närmaste tiden, men skulle det ske är det ingen katastrof.

      Fast min dotter är myndig, inte 13-17.

      Nej men i den åldern de pratar om…

   Håller både med och inte. Båda har varit delaktiga till att det skett, men om en vill behålla och den andra inte så blir det svårt att kräva att den som inte vill behålla ska vara delaktig. Oavsett vilken ålder detta sker i. Tycker det är en tråkig attityd av din kollega men ser heller inte hur man kan tvinga något att vara delaktig.

    Fast det funkar inte så.
    Vi vill ju att alla ska ta ansvar för sina handlingar. Med din syn på det hela, så kan ju männen ligga runt utan att ens tänka tanken på skydd eller ta ansvar?
    Medan kvinnan ska då bära hela ansvaret att skydda sig?
    Det är 2022! Kvinnans kropp, kvinnans val. Vill mannen inte ha barn, ha inte oskyddat sex eller ha inte sex alls.

   Om hon inte ljugit och lurat honom så håller jag med dig.

   Dock kan jag inte hålla med om att en pappa som inte vill bli pappa ”måste stå sitt kast”. För det blir inte alltid bra. Jag är uppväxt med en pappa som ständigt berättade för mig hur värdelös jag var och peppade mig till att ta självmord. Han bröt ner mig totalt, och trots att det idag är 6 år sedan jag bröt med honom så är jag långt ifrån hel. Kommer nog aldrig att må helt bra, om jag ska vara ärlig. Jag hade gjort precis allt för att få radera honom ur mitt liv. Hellre pappalös än oönskad.

    Gud vad hemskt, kan inte tänka mig hur ont det måste gjort, och fortfarande gör. ?

   Jag kan verkligen inte förstå hur man resonerar när man vill behålla ett barn som den andra parten inte vill vara delaktig i? Något jävla ansvar måste man väl ta även som kvinna? Det är ingen rättighet eller ens självklarhet att skaffa barn.

   Att skaffa barn är det största beslutet man kan ta och dessutom det mest egoistiska valet att besluta om. Det är inte som att köpa en hundvalp eller att gå och gifta sig… Det handlar om MINST 18 års ansvarsfullt omhändertagande av en annan människa. Hälften av DNat är mammans och hälften pappans. Då borde båda vara med och bestämma utgången och om nu inte tjejen vill ta abort så får hon räkna med att stå där själv med rätta. Vill man inte ha en ansvarsfull, trevlig och glad pappa till sitt barn?

   Jag har tagit flertalet aborter och det är det bästa jag gjort i mitt liv. Den dagen jag väljer att skaffa barn, OM den dagen kommer så kommer det knappast vara med ett one night stand utan jag vill ha levt MÅNGA år med fadern för att först och främst veta att detta är en vettig person som jag skaffar barn med. Jag ska givetvis ha en stabil ekonomi och känna att jag vill lägga hela mitt liv åt sidan för att prioritera en ny liten människa som absolut inte bett om att födas in i denna brutalt hårda värld. Och om jag den dagen inte kan skaffa barn så kommer jag ändå vara väldigt tacksam att jag tidigare tagit abort då det var med helt fel person och/eller helt fel tidpunkt vid tidigare graviditeter.

  Vi åkte 50 mil enkel väg igår och skulle fira vår sons 2-årsdag hos sin farmor. Idag vaknade han upp till svinkoppor i ansiktet. In direkt var vi ej välkomna att stanna kvar hos farmorn och åkte hem idag på hans tvåårsdag. (Han är pigg och glad förutom just blåsorna). Farmorn skyllde på att hon kunde bli allvarligt sjuk om hon blev smittad, vilket jag aldrig hört talas om. Rätt eller fel?

   Tråkigt att ni åkte så långt och att sonen fick svinkoppor.
   Anser att det är hennes hem så är hon inte bekväm med det så är det väl inte fel av henne. Men som sagt trist för er såklart, hoppas ni ändå fick lite mysigt firande när ni kom hem 🙂

   Hoppas hon inte gnäller om att ni hälsar på för sällan.

    Det gör hon, jämt och ständigt och nu skulle vi spenderat en vecka hos henne!

   Det är väldigt smittsamt. Vet inte hur det är med svinkoppor, men om en vuxen smittas av vattkoppor så kan man bli väldigt sjuk. Kanske är lika med svinkoppor?

    Vattenkoppor hade jag köpt utan tvekan, men svinkoppor har jag aldrig hört talas om skulle vara farligt för vuxna

     Vatten? ?

      Oj haha vattkoppor*. Jag har nog sagt vattenkoppor hela tiden ??‍♀️

       Jag säger ofta vattenkoppor fast jag vet att det är fel haha

       Säger också det haha, undrar om det är dialekt, för hemma säger nog alla så när jag tänker efter.

      Både vattkoppor och vattenkoppor är rätt. Googla! https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vattenkoppor

     Men herregud du fattar väl att det är obehagligt, kan leda till infektioner, gör att du om du inte är en fullblodsegoist kan hälsa på vänner och att inte många människor har lust dra på sig det? Skärp dig nu.

      Fattar ingenting av vad du just skrev. Vad har mina vänner med svärmor o göra?

       Är du narcissist? Okända människor på internet verkar mer bekymrade över svärmor och hennes bekantskapskrets än du…? Jag förstår att det är svårt för dig att ta in men jag pratar inte om du, dig och dina vänner utan svärmor och hennes bekanta.

        Oj vad aggressiv du är. Hade nog också tyckt det varit jobbigt att bli utkörd om vi åkt 50 mil för just svinkoppor. Är väl främst smittsamt om man rör vid kopporna och tror inte att äldre tillhör någon särskild riskgrupp här. Har dock ingen aning får jag säga. Min bror fick svinkoppor i tonåren, inga särskilda problem och ingen annan blev smittad. Samma gäller ett av mina barn.

        Bra och genomtänkt slutsats att jag är narcissist! Du får tycker och tänka precis hur du vill, precis som att Jag tycker det är egoistiskt att skicka hem sitt tvååriga barnbarn 50 mil på sin födelsedag när hon redan har blivit utsatt för smitta i så fall.

         För en tvååring spelar det nog ingen större roll om det skedde på födelsedagen eller en random onsdag. Men ja, tråkigt att bli hemskickad.

    Har haft svinkoppor som vuxen och man blir inte allvarligt sjuk bara blåsor . Vet ej dock om äldre kan bli riktigt sjuka

   Beror ju lite på hennes övriga hälsotillstånd hur farligt det är. Tror däremot inte att det är så smittsamt om man inte kramas osv. Hade väl kunnat gå att ha kalas utomhus och att de inte de två hade närkontakt om hon var rädd att bli smittad?! Föreslog ni någon sådan lösning?

    Såg nu att ni åkt långt så kalas över dagen kanske inte var aktuellt.

    Dom har ju redan umgåtts 12 timmar, och efter att vi bestämde att vi skulle hem så satt hon och lekte med honom också.

     Haha det missade jag. Sorry

      Skulle stå ”jaha” inte ett skratt?

   Förlåt men jag tycker det är du som är väldigt okänslig och egoistisk? Svinkoppor är oerhört smittsamt och troligtvis inget svärmor med gott samvete vill sprida runt.

    Fast svinkoppor är ju inget farligt direkt. Om man är noga med handtvätt smittas det knappt heller. Skolbarn med svinkoppor rekommenderas inte ens stanna hemma från skolan.

     Förskolebarn får iaf inte vara där med svinkoppor.
     Det FINNS en jättebra kräm som verkligen hjälper, Altargo (tror jag) men den är såklart receptbelagd.
     Och ssk som tar emot ens ansökan om läkarbesök hävdar jämt att det går lika bra med vatten o alsolsprit.

      Svinkoppor är jättesvårt att bli av med. Vi kämpade i veckor med den där jävla alsolspriten som är så värdelös, till sist fick jag ett utbrott på läkaren och skrek mig till antibiotika. Då gick det över på tre-fyra dagar.

    Oj du tog väldigt illa upp! Vi åkte ju hem så på vilket sätt är jag egoistisk?

     Du är egoistisk som ens skriver ett inlägg om det. Det visar ju att du inte förstår hennes synvinkel.

      Ja men då är jag mer än gärna egoist!

       Sorgligt. Tråkigt att ni åkt så långt, men är väl klart att man inte besöker sina äldre släktingar när man är sjuk. Är hon inte bekväm med det så får du ju bara acceptera läget, du kan inte tvinga dig kvar hos någon när du/ditt barn är sjuk.

        Nej precis, vi åkte ju hem så vi tvingade inte oss kvar. Hon är 55 år gammal så de får man väl inte räkna som en jättehög ålder?!

         Jag har haft svinkoppor och det var ett helvete att bli av med. Jag förstår henne faktiskt. Även om det inte är dödligt så är det absolut inte roligt. Vissa utslag har jag fula ärr av än idag.

     Du är inte ego! Svärmor är ego… hade också tagit illa upp. Försökt lösa situationen istället för att behandla sitt barnbarn som spetälsk.

   Jag fick svinkoppor när jag var vuxen och det är ingen rolig historia. Hade i hela ansiktet och vissa koppor var så stora att jag idag har småhål i hyn. Träffade min bror innan det bröt ut och trots att vi inte var nära varandra så blev han också sjuk. Nej, det var verkligen inte roligt så hade mitt barn fått det hade jag självmant åkt hem och verkligen hoppats att ingen annan får det.

   Fyfan va dåligt. Haft svinkoppor flera gånger då jag i perioder verkar ha sämre immunförsvar. Aldrig smittat någon i min närhet. Ni har åkt 50 mil med en 2 åring. Hade aldrig åkt dit igen. Plåster på så barnet inte kan pilla och tvätta händerna så är de väl knappt smittsamt ?

    Det är inte farligt att bli förkyld eller få magsjuka heller för gemene man.

   Nej, svinkoppor är inte farligt. Tycker beteendet från farmodern var överdrivet och mycket märkligt, särskilt som ni åkt så långt.
   Mvh distriktssköterska

   Svinkoppor (impetigo) är väldigt smittsamt och som vid vattkoppor ska man undvika träffa andra tills kopporna läkt ut. Tex ska man inte gå till förskolan så på ett sätt kan jag förstå svärmors rädsla för smitta

    ”Till skillnad från vattkoppor finns det inget som tyder på att svinkoppor är farligare ju äldre man är.”/mindoktor.se

   Generellt nej, men det har ju såklart med hennes allmänna hälsotillstånd att göra. Svinkoppor är väldigt smittsamt och att han är pigg och glad påverkar ju tyvärr inte smittsamheten. Dom allra flesta behöver dock inte söka vård utan kan enkelt behandla hemma med rengöring och väteperoxid. Sen vill man väl inte ha svinkoppor för det, vad jag menar är att dom flesta blir inte särskilt sjuka.

   Hon kan få bältros om hon är över 50 så jag förstår att hon vill ni ska åka

    Nej, bältros orsakas av VZV. Svinkoppor är bakteriellt.

  Hamnade i modd igår och mitt inlägg publicerades sent så jag gör ett nytt försök idag! Ni som testat 5:2 – jag vill höra era erfarenheter och tankar! Hur länge höll ni er till upplägget? Vilket resultat fick ni? Hur mådde ni under tiden och efteråt? Vad åt ni på fastedagarna? Någon som provat totalfasta på fastedagarna istället för att räkna kalorier? Jag har precis bestämt mig för att testa metoden men tycker det verkar omständligt att räkna kalorier var och varannan måltid…
  Jag kommer inte gå in på varför jag valt att äta enligt 5:2, och jag ber er vänligen att hålla er till ämnet. Ni som inte provat metoden men trots det har en negativ inställning till den – håll gärna era tankar för er själva eller starta en egen tråd. Tack 🙂

   Kört 5:2 i 4 år. Håller vikten. Räknar inte kalorier men äter mycket mindre på fastedagarna. Övriga dagar äter jag vad jag vill. Ibland blir det veckor utan 5:2 men håller vikt.
   Historia av ätstörningar och träningsmani. 5:2 har varit min räddning.

   Äter en ostmacka till frukost
   Rostmacka med 1 msk skagen till lunch + isbergssallad
   Räkor och ägg till kvällen

    För mig med fd ätstörning blir jag lite oroad av sånt här. Att svälta sig själv som fd ätstörd låter inte så bra. Som uppbyggt för hetsätning

     Ja det förstår jag. 5:2 är inte för alla. För mig har det dock funkat. Hetsäter och kräks inte längre. Bättre relation till mat.

   Jag kör till och från sen några år tillbaka, älskar det! Växlar mellan 5:2 (då oftast 24h fasta med endast vatten/svart kaffe) och 16:8. En gång testade jag helfasta 3 dagar och det gick bra, när man kommer in i fastandet så är det inte jobbigt/svårt att skippa äta (dock lite tråkigt ibland ?). Om jag fastar 2ggr (5:2) i veckan och äter typ vad jag vill resten så håller jag vikten (även sötsaker), om jag kör fler dagar eller håller igen på sötsaker/äter lite nyttigare så går jag ner lite i vikt. Är normalviktig men kan pendla ca 3-5kg om jag inte fastar alls. Rekommenderar att googla både Dr Jason Fung och Kostdoktorn och läs på om hälsofördelar med periodisk fasta för att bli lite mer pepp på att testa. Tänk på att hunger kommer och går, hungerkänslor går inte konstant upp, så se till att sysselsätta dig runt lunch och middagstid (promenad eller en kopp te/kaffe) i ca 15-20min så försvinner hungern igen några timmar ??

    Om du vill äta nåt utan att räkna kalorier så skriv upp ett par enkla små recept (2 kokta ägg och ett äpple, grönsakssoppa, en tonfiskburk i vatten med en tomat och gurka, sallad, keso, en banan, ett knäckebröd med kalkonskiva etc) och ät ett sånt mål en gång om dagen på fastedagarna (jag föredrar sen eftermiddag).

  Fick inga svar på min sena post igår men kan väl inte vara bara jag som ser mullvaden?! Så.. vem tror ni är mullvad?

  Jag tycker att kändisversionen är sämre än den med vanligt folk som de sände för flera år sedan (eller var det att jag var yngre..?!) men fastnar ändå och vill se hur det går ?

   Uteblivet svar = ingen bryr sig.

    Nja, stämmer inte. Ibland är det för man skriver för sent. Onödig kommentar!

    Så kan det ju absolut vara ? jag tänkte att jag testar ikväll igen. Här verkar ju folk kolla på alla möjliga slötittarprogram så ?

     Hatten av till dig Anonym som är trevlig trots att A är en dryg fan.

      ??

      Ber om ursäkt för min dryghet ? det brukar bara vara sanningen i ös.

   Aldrig sett det men blev nyfiken när jag läste att det skulle sändas igen så tänkte kolla men sen såg jag att Antonija är med och jag klarar verkligen inte av henne?

   Var absolut inte svar på din fråga så vet inte varför jag skriver haha

    Haha ett svar ändå ju?

    Jag gillar inte henne heller men stör mig inte så mycket att jag undviker att titta. Jag tycker att programidén är rolig, men tycker att det vore roligare utan kändisar. Såg att det fanns en Australiensk version på Netflix. Ska testa se den tror jag.

   Jag kollar på Mullvaden! Har fått en känsla av att det är Tess som är mullvaden i år iaf. Eller Patrick. Älskade gamla Mullvaden, med Pontus Gårdinger. Mycket bättre än den a version. Svårare förut också, lite barnsligt nu kan jag tycka. Men kommer ändå för gillar konceptet!
   Vem tror du är Mullvaden då? Kan inte va så enkelt att det är Stephan, då blir jag besviken haha

    Nej jag tror inte heller att det är stephan. Tror att de klipper ihop så att man ska tro det.

    Jag tror Anders eller armand. Vet inte riktigt varför, någon känsla bara. Svårt också när man inte vet hur de klippt osv. Minns förra säsongen när de klippte så att det såg ut som att nassim gav rätt färger på en utmaning men sen när de visade i slutet så gjorde han inte alls det.

    Är det något speciellt som hänt som får dig att misstänka Tess och Patrick?

     Patrick lite för att man inte ska tro att det är han. Han är där för att spela och att man ska misstänka honom. Tess för att hon är pokerspelare och har pokerface. Hon får lite tv-tid också jämfört med många andra. Armand har också lite tv-tid men tyckte han var för uppenbar i andra tävlingen när de skulle återskapa sitt foto och han inte minns vem han stod bredvid och gjorde att de förlorade. Samt att när han skulle hålla upp skyltar när de andra åkte stridsbil så höll han väl bara upp 2 av 3 skyltar. Det är väl för tydligt för en mullvad väl?

      Jag tänkte också det men fick inte någon ett hemligt uppdrag i uppgiften med skyltarna? Kom det fram vad det handlade om? Jag tänkte att det kanske hade med uppdraget att göra. Men nu är jag osäker om jag har blandat ihop avsnitt.

  Så mycket bättre-premiär idag! ??

   Orkar tyvärr inte med Molly Hammar

    Orkar inte med ett enda kändisbarn till

     Molly är väl inget kändisbarn ändå?

   Vilka är dom här? Ja jag vet att man kan googla men på riktigt? Noll kända.

    Olle Jönsson från Lasse Stefanz? Albin Lee Meldau? Måns Zelmerlöw? Norlie & KKV? Du borde ha hört någon deras av låtar på radio vid något tillfälle, även om du inte vetat om att det är just den artisten/bandet?

    De borde lagt ner programmet för typ fem säsonger sen

     10

  Någon som kollar på Robinson? Vad tycks hittills? ?

   Jag! Hmmmm…. Har typ ingen favorit? Dålig feeling av Pelle & Valle, känns som dom inte är reko. Vad tycker du?

   Stör mig fruktansvärt mycket på Greta och hennes attityd..

    Haha Greta har väl inte värre attityd än någon annan?

    Heja lag syd! Jag gillar inte Valle, tycker att han har sån attityd

   Byt ut Petra. Till vem som helst.

    Varför är det du inte gillar med henne?

     *Oj blev lite fel ? men hoppas du förstår frågan!

   Jag tycker inte alls om Valentino eller Pelle.
   Annars har jag inga större irritationsmoment av det vi fått se hittills ?
   Möjligtvis Merdit som verkar svänga en del, hon verkar lättkränkt så kommer hon in från Gränslandet tror jag att det kan bli en del krockar.

   Gillar herr Sjökapten väldigt mycket.

    Pelle är verkligen en störig typ tycker jag.

    Kaptenen är charmig, gillade honom inte först men han har växt på mig. Verkar klok.

    Man märker att Merdi är väldigt ung i sitt beteende.

    Gillar även Alex, han verkar mån om andra och ödmjuk.
    Sen hoppas jag att Bella från gränslandet kommer in, gillade henne inte förra året men i år uppskattar jag verkligen henne. ?

     Tycker precis som du!
     Haha Bella är för skön alltså!

     Jag älskar Bella och Sandra ? Så kul att de fick en ny chans denna säsong, eftersom det slutade så tråkigt sist.

     Haha älskar Bellas språkbruk, typ ”det var som en svensk brännmanet mitt i ansiktet” å dylikt. Jag tycker att hon verkar vara 100% sig själv, en väldigt snäll person. Sedan vet jag inte om våra energinivåer hade klickat, jag är mer åt Skalman-hållet hehe.

     Alex verkar också himla fin! Ok de flesta är säkert det men han går genom tv-rutan på ett annat vis.

   Har inte fastnat för någon deltagare alls i år. Tycker de är rätt mediokra allihop… vissa gör tafatta försök till att sticka ut men det känns tillgjort. Tycker inte att det är någon riv i programledaren heller… man fångas liksom inte av programmet på samma sätt som förra säsongen

   Jaaa! Mitt bästa program! Så bra i år också! Bra deltagare, jämna lag och roliga tävlingar. Älskar Petra också! Hon passar bra som programledare.
   Ogillar Valle (ogillar hans bror Anis också) tycker han är en oskön person. Men tror det är Natalie som åker ut på söndag, hon mår sämst och presterar inte så bra i tävlingarna heller. Ogillade Pelle i början men nu gillar jag honom, även den nya killen som kom in. Hejar på Lag syd bara för att jag inte gillar Valle.

    Jag klarar inte heller av Valle.
    Känns som att lag Nord verkade se upp till honom från början.
    Ja Pelle och Alex diggar jag!
    sjökaptenen är härlig

   Tyckte att senaste tävligen var lite märkligt, då Valle höll sin säck ibland lutat på huvudet och bara strax ovanför huvudet. Medan lag Syd höll med raka armar upp.

   Alltså Valle ?? såg ni avsnittet där han sa att månen rörde sig över himlen o när en kille sa att d är jorden som rör sig sa han: solen rör sig väl oxå ?‍♀️ sen frågade han varför det isf inte hette jordnedgång istället ? sen blev han arg o sa att han kände sig påhoppad. I en tävling som han var dålig i skyllde han på att Petra sagt till alla att torka av händerna men att han inte gjorde d så d var därför han tappade greppet ?

    Maken på lättstött person får man leta med ljus och lykta efter alltså, han är outhärdlig (på ett ganska underhållande sätt)

  Har precis fått reda på att jag är gravid för första gången. Det är planerat och både jag och sambon är glada. Vi vet inte hur långt gånget det är men vi tror max 4-5 veckor – har inte varit hos barnmorskan utan bara tagit några tester hemma. Vi står lite i valet och kvalet om när vi ska berätta för våra föräldrar. Jag vill berätta om två veckor (bor långt från och ska hem då) medan min sambo hellre vill vänta lite till. Om jag berättar för mina föräldrar kommer han berätta för sina, om jag inte gör det om två veckor så kommer väntar han också.
  Hur länge väntade du/ni med att berätta för föräldrar?

   Vi har gjort NIPT med båda barnen i v. 11 så har berättat för familjerna när vi fått svar på det i v. 12-13.

    Efter RUL.
    Fast svaret från mamma vid andra graviditeten var ”äntligen, har undrat när ni skulle berätta, det har jag fattat för länge sen”.
    Väldigt orolig att nåt skulle gå snett och ville inte ha någon annan inblandad om det t ex skulle visa sig vid RUL att fostret ej var livsdugligt eller hade ett svårt handikapp. Hellre berätta efteråt i så fall.

   jag blev också gravid med min första nyligen men fick missfall ganska kort efter och det jag kände då var att jag var sååååå tacksam över att jag inte berättade för någon. det hade varit så jobbigt att behöva säga till alla att man fått missfall, nu är det bara jag och min sambo som vet + min bästa vän. du kanske känner tvärtom att du hade delat med dig oavsett men bara ett tips, för hur glad man än är så är missfall så himla vanligt i början så man är lite beredd på det innan man börjar skrika ut glädjen. men ni gör såklart hur ni vill! stort grattis och hoppas allt går som det ska ?

    Samma här. Med båda mina missfall har jag suttit och blött och aktivt känt mig såå glad över att ingen fått veta förutom min man och bästa vän. Det är både vanligt och väldigt ledsamt med missfall, så det kan kännas skönt att få sörja ifred. Blir jag gravid igen berättar jag nog inte för någon förrän typ v 18…? :/ Men alla är olika. Jag är väldigt privat av mig och har en dålig relation med mina föräldrar så hade inte velat ventilera tunga händelser med dem. Har man en riktigt bra relation kanske det inte alls känns jobbigt om man måste tala missfall med dem.

     Samma här, gravid och missfall i v7+0, också glad att bara min man och bästa vän vet, så skönt att vännen fanns som stöd men hade inte pallat informera alla andra
     Vänta om ni inte är supernära och du vill att de stödjer dig vid ev missfall ♥️

   Gravid med första barnet och jag fick veta det i vecka 7, planerat. Jag mådde så in åt @%&# dåligt och vi (jag/sambon) skulle tälta i fjällen veckan efter och ja vi insåg att vi kommer vara tvungen att berätta för dem eftersom jag kräktes väldigt ofta och inte kunde äta varm mat. Så vi berättade för föräldrarna typ tre dagar efter att vi visste eftersom vi ville att dem skulle veta först :).

   Grattis! Det beror på hur nära du är dina föräldrar och om de kan hålla det hemligt till sina vänner ? fundera på OM det skulle bli missfall vill du då ha deras stöd? Jag fick missfall och hade redan berättat för min familj och jag ångrar inte att jag berättade för dem för de hjälpte mig mkt när jag var ledsen efteråt. Mitt tips är dock att vänta med att berätta det offentligt/på sociala medier/jobb etc tills ni varit på första ultraljudet v12-13. Sjukt jobbigt att sen behöva officiellt berätta om eventuellt missfall. Det kommer säkert gå vägen! ❤️

   Berättade samma dag för mamma med barn nr 1. Typ två veckor senare för pappa. Med barn nr 2 berättade jag för pappa direkt eftersom jag tog gravtest hemma hos honom när jag jobbade i staden där han bor. Väntar inte direkt länge. Kommer göra samma vid ev barn nr 3
   ?

   Jag berättade samma dag. Kunde verkligen inte hålla det för mig själv, även mina närmsta vänner fick veta. OM något hade hänt, så hade jag/vi behövt dom ändå. Vi gick inte ut med det dock förrän efter KUB och nipt samt RUL. Så i vecka 20 la vi ut om det på våra sociala medier.

   Så mitt råd är att gör precis vad som känns bäst för dig/er ?

   Grattis ?

   Berättade runt vecka 10-11, hade då varit på privat ultraljud och sett att allt såg bra ut (där vi bor är första annars runt v 14 och ville inte vänta så länge) 🙂

   Sambon berättade direkt efter första hint av ett streck på stickan haha, jag berättade i vecka 6. Jag hade berättat att vi försökte och hade berättat om vi fick ett missfall oavsett!

   Gjorde ett TUL i vecka 13 och berättade efter det eftersom att den största missfallsrisken då var över och allting såg bra ut

   Blev gravid i maj (oplanerat) och fick reda på det på nationaldagen innan vi skulle träffa min sambos föräldrar senare på dagen. De fick veta direkt (v.5 har jag för mig att jag var i då) för vi visste hur glada de skulle bli, och om någonting skulle vara fel så ville jag att de skulle veta det ändå för de är världens bästa och skulle vara ett stöd då. Min familj fick också veta några dagar senare när vi sågs, av samma anledning ?

   Jag skulle nog inte kunna hålla mig ifrån att berätta för min familj. Skulle det skita sig skulle jag uppenbarligen bli ledsen och kanske behöva deras stöd.

  Gud jag blev så ställd (samt kränkt!) när min sexåring sa att jag var tjock. ”Du är den enda tjocka jag känner” sa hon.
  Jag tog tillfället i akt och pratade om att inte kommentera andras kroppar och att alla ser olika ut och det är okej. Fast innerst inne blev jag lika sårad som när jag var 13 år och en kille kallade mig för tjockis ?? Har hela livet känt mig tjock/ful/obekväm även när jag absolut inte var det. Men nu är jag nog helt klart tjock på riktigt när min sexåring märker det! ? Hur pratar ni om era barn om olika kroppar när dom slänger ut sig såna ärligheter? ?

   Men la hon någon värderingar i ordet tjock då? Tänker att barn har ju också ögon att se med och är man tjock så är man ju. Känns värre att det ska vara tabu att prata om det.

    Såg att jag inte svarade på frågan: brukar säga till mina barn typ att ”ja min mage är stor så jag kan få plats med mycket mat”. Att försöka att inte prata negativt om sin kropp, bara konstatera att ja så kan man också se ut och andra kan se annorlunda ut. Avdramatisera

    Jag lyckades inte tyda hur hon värderar ”tjock”, men det väckte definitivt en oro i mig att hon redan kanske har lärt sig att det finns rätt och fel sorts kroppar. Hon nämnde att på skolan har hon sett några som har lite annorlunda kroppar. Vad är annorlunda och normalt i en sexårings ögon liksom? ??

     Fast tjock och smal är ju ett faktum, vissa är tjocka och andra smala. Talar man däremot nervärderande om andras kroppar så är det ju en annan fråga. Och som vuxen ska man ju såklart inte påpeka om någon är tjock, men barn har ju inte samma filter.

   Förstår att du blev sårad, samtidigt som jag inte tror att hon menade något illa.

   Bra att du berättade om att alla kroppar ser olika ut och att man inte ska kommentera någon annans kropp.

   Vill inte ens tänka hur elak din unge är kapabel till att vara det mot barnen i skolan ?

    Hej du barnlösa person! Eller ska jag säga bArNfRiiii, sorry not sorry

   Jag är tjock och får ibland kommentarer från tex syskonbarn. De är ännu så små att de inte förstår det där med att inte kommentera kroppar. Brukar kunna låta så här typ

   ”du är tjockare än mamma.”
   ”Ja, vem av oss är längst då?”
   ”Mamma.”
   ”Vem har kortast hår?”
   ”Du!”
   ”Vem är äldst?”
   ”Mamma”

   Eller så frågar de varför jag är tjockare än tex mamma. Då svarar jag att en del har tjock mage, en del har långa ben, en del har grått hår. Alla ser olika ut. Så pratar vi lite om vad som är lika/olika mellan oss två tex. Försöker att inte reagera mer än om de frågat varför jag är kort typ.

    Så fint du svarar dom! ?❤

   Om hon hade sagt att du var smal, hade du tagit samma diskussion då? Jag hoppas det.
   Men om man bara kommenterar när någon säger tjock så märker ju barnet att tjock är något dåligt.

    Jag hoppas också det, men oklart eftersom jag aldrig upplevt känslan av att vara smal och det är en känsla jag ofta jagat.
    Idag bar första gången jag hört henne kommentera min eller ens någon kropp över huvudtaget så kanske mest därför jag reagerade ??

   Har inga egna barn men vill lyfta fram boken ”Livsviktigt: en handbok i kroppspositivt föräldraskap” av Kajjan Andersson. Lättillgänglig i sitt språk och väldigt pedagogisk.

   Jag tycker att det är bra att du öppnade upp för ett samtal. Jag skulle tro att din sexåring troligtvis bara ser tjock som en kontur än så länge och inte något som är förknippat med något dåligt, ett dåligt personlighetsdrag/dålig egenskap/mindre värdefullt.

    Tack för tips! ?
    Ja jag hoppas det, jag minns så tydligt när jag första gången insåg att vara tjock räknas som något fel/dåligt ? Numera trivs jag med mig själv för det mesta, men nånstans innerst inne finns ju också ett sårat barn kvar ?

   Tänker att det inte är en konstig kommentar om du är tjock? Det är ju sedan hur du svarar på det som lägger till en värdering. Känner att det blir lite löjligt att bli kränkt av en 6-åring som bara säger vad de ser.

    Blev mest kränkt i några sekunder, återupplevde liksom känslan när jag var barn och blev kallad tjockis ?? Kommer antagligen ha glömt detta imorgon. Jag tror att jag är lite tjock nu efter tre graviditeter, men jag har som sagt känt mig tjock sen jag var liten även i perioder, när jag såhär i backspegeln, varit normalviktig. Alla har vi våra komplex även om man försöker trivas som man är ?

     Skit i Sara. Du behöver inte försvara dig. Att lägga ut en fråga eller ett inlägg i detta kommentarsfält är som att slänga sig själv till bittra och elaka vargar… Alltid någon som bits.

    Blä vilken jävla dum kommentar!

  Har ett väldigt udda problem. Det gäller min gångsstil. Hela mitt liv har jag gått udda. När jag var yngre (och äldre) har jag fått kommentarer om detta, dels elaka men också av vänner som genuint inte är elaka men bara reagerar, typ. När jag var liten hade jag för korta hälsenor så jag gick på tå, sen opererade jg hälsenorna när jag var yngre men min gångsstil är fortfarande speciell, liksom ”svajig”. Problemet är att JAG tycker inte att jag går konstigt när jg går, utan det är när jag ser ex på övervakningskameror (vi har det på jobbet och ibland sitter vi och kollar på oss hahahahha) så ser jag att jag går konstigt. Det blir ännu värre när jag springer.
  Detta stör mig enormt. Jag vågar typ inte dejta pga detta, ”ta en promenad” är uteslutet liksom. Finns det något att göra åt detta? Kan man liksom lära sig gå normalt typ? Detta är ett problem jag nästan aldrig hört om förutom folk som har ex Aspberger som då får en udda gångstil (ibland) men det är alltså inte min situation, här är det bara gångsstilen

   Jag tycker att du ska gå som du går och jobba på att bli kvitt skammen. Folk är olika och har olika gångstilar, och folk som kommenterar på det, särskilt om kommentarerna är elaka, är dumma i huvudet. Det är deras personlighet som borde ändras, inte din gångstil. Man måste inte vara normal på alla sätt och vis, alla har vi någon egenskap som inte följer normen.

   Gå till en sjukgymnast!

  Har partnerfri helg men vet inte vad man ska gö . Har suttit inne i lägenheten hela dagen helt tom på idéer på vad man kan hitta på . I morgon e sista dagen på helgen och skulle villja ha tips på va man kan göra förutom att gå på promenad och se på serie ? ^^ 🙂

   Kolla på porr

    Ett riktigt Coomer-svar.

     Eh nej man kan kolla på porr utan att vara besatt av det?

      En coomer ser alltid sin chans att få in lite porr. Typ som ditt svar ovan.

      Man ska aldrig kolla på porr. Det är riktiga människor som blir utsatta för övergreppen, inte dockor.

       Det finns bra porr också. Allt behöver inte vara så svart och vitt.

        Nej, det finns ingen bra porr. Med riktiga människor.

    Porr e inte min grej riktigt tyvärr

   Lyssna på podd/musik och städa och rensa i hemmet! ??

  Ska på en barnfri weekend till Riga om en månad, bara jag och mannen. Tips på vad man ska se, vad som inte är värt att köpa/göra? Tips på bra hotell? Det är en lågbudgetresa, lite kräva tider ekonomiskt, men kände att vi behöver komma bort lite. (Det har varit en lång tid med sjukdom hos en nära anhörig och all stress och ovisshet det har medfört.)

   Vi bokade hotell via Tallink så kommer tyvärr inte ihåg vad det heter, men låg precis vid centralstationen. Helt ok.
   Vi njöt mest av att bara gå runt och titta och åka spårvagn för att titta hur det såg ut lite längre ut. Var också på en medeltidsrestaurang, Rosengralz.

   Riga är inte så stort men har en del fina parker som är trevliga att gå runt i och titta på olika statyer och konstverk.

   Vi bokade en fin lägenhet mitt i gamla stan via Airbnb (välj superhost så får du upp bra alternativ), var billigt enligt oss i alla fall. Rekommenderar att åka deras turistbuss första dagen så får man en bra överblick på staden och vad man vill se mer av och inte. Om ni ej vill åka buss till/från flygplatsen rekommenderar jag Bolt, mycket billigare än ”vanliga” taxis.

   Om det är strålande väder en dag så ta er til Jurmala, en jättelång sandstrand och en massa VillaVillekulla-hus, ofta helt övergivna. Fascinerande!

   Undvik restauranger i gamla stan om ni vill äta prisvärt

  Hej! ?
  Vad är era erfarenhet av ”tidiga graviditetstest” innan bim? Funkar de ens för majoriteten??

   Varför skulle dom inte funka? Dom mäter ju oftast en lägre nivå av HCG än standardtesten (tror 25 istället för 50) och så fort det finns tillräckligt mycket HCG i kroppen kommer ju testet ge utslag. NÄR detta sker är ju dock väldigt individuellt, visss kanske bara har 25 på BIM och kommer då inte få utslag tidigt ändå.

   det funkar ju inte allt för tidigt såklart utan är man gravid måste det ju ha gått minst 9-10 dagar sen ägglossningen för att man ska kunna mäta en graviditet.

   Funkar inte för mig. Varit gravid 2 gånger i år och båda de gångerna testade jag med ”testa tidigt” test. Negativa. Men på bim tog jag vanligt test som var solklart positivt.

    Ja för ditt HCG var högre på BIM än tidigare…

     Självklart? Men hela poängen med testa tidigt testen är ju att kunna få positivt test tidigare än bim. Säger bara att för mig har det inte fungerat, när jag provat att ta ett sådant test 2 dagar innan bim. Lärt mig att hur nyfiken jag än är så är det bara slöseri med pengar att köpa sådana för mig nu. 🙂

      Precis!! De marknadsför ju dem som att de SKA fungera 5 dagar innan bim, för alla, under förutsättning att man börjat producera Hcg då, vilket varierar mycket från person till person.. Läste att endast 5% utsöndrar hcg så tidigt. Man ba jaha vad bra ??!? Känns som ett helt perfekt sätt att lura otåliga kvinnor på pengar :/?

       De ska väl fungera 5 dagar före utebliven mens dvs 4 dagar före beräknad mens? För mig funkade vanligt billigt test 6 dagar före mens, då tog jag ett tidigt test som visade 1-2 veckor gravid

   Känns som att de mest desperata (de som svänger sig med ord som ”kliniskt gravid” spökstreck) använder dessa för att försöka locka fram något som inte finns. De får generellt missfall 3 dagar innan mens oxå.

  Vilka skriver HP imorgon?
  Jag gör, orimligt pepp

   Lycka till!

    Tack snälla!

   Jag gör. Inte ett dugg pepp. Önskar jag kunde ha pluggat in mer via appen men nu blev det inte så

    Lycka till till dig med!

    Äsch det kan gå hur som helst oavsett plugg.
    Lycka till och ta det lugnt imorgon! Hoppa över frågorna du inte kan tills du svarat på alla du kan. Sen går du tillbaka och svarar på dom du inte är säker på. Lita på magkänslan.

   Jag! Ångrar dock lite att jag anmälde mig faktiskt, har inte haft tid att förbereda mig och egentligen behöver jag det inte ens för behörighet. Men ville ha provat på det någon gång. Om jag skäms för mycket över resultatet sen så kan jag väl bara göra om det i vår ?

    Nej ångra dig inte. Se det som en kul grej, får du bra poäng så kommer du känna dig skitstolt, får du inte så bra poäng så kn du ju bara ignorera eftersom du inte behöver det för behörighet ?✌??

   Inte jag, men önskar att jag gjorde??

   Lycka till!

  Vad läser ni för feel-Good vardagliga bloggar? Är lite trött på underbara Clara och får konstiga vibbar på Niotillfem på sistone. Har inga andra kvar. Kanske några yngre skribenter eller konton ni gillar?

   Jag brukar läsa Flora Wiström och Gabriella Skog ?

   Konstiga vibbar hur då? Mvh nyfiken!

   Pallar inte Sandra Beijer sedan hon lät sina följare kasta sig över en stackars kommentator, efter valet. Hon godkände riktigt jävliga svar, tog sedan bort och skyllde på att hon haft en dålig dag pga nått jag vet inte vad.

    Berätta mer! Missat detta

     Tror det var direkt efter valet hon gjorde ett ganska negativt inlägg och en tjej svarade väldigt fint och mjukt om varför hon röstat höger? Andra följare tilläts kalla henne namn och kasta grova anklagelser.

   Finns många trevliga mindre bloggar på min bloggportal Nouw, såsom emeliejmadeleine och sandraweckstrom! Är lite fräck och passar på att nämna att jag själv skriver rätt flitigt också ?

    Sådär, nu fick jag med adressen!

    Hoppsan, fastnade i modd men min adress är http://nouw.com/elinbranting

  Vad kan man göra när man har två kvällar i Kalmar? Ska dit på jobb så har bara kvällarna fria. Ingen bil så gärna rimligt avstånd från centrum. Tips på ställen att äta tas också tacksamt emot.

   Lite tips på restauranger: Slipkajen, Kött & Bar, Grancafé Ernesto, Gröna stugan, Gangnamstationen, Johannas choklad (fika & praliner).

    Tack! ?

   Postgatan är klart bäst att käka på!

   Postgatan är mysigt för mat och lite barhäng.
   Har du inte varit i Kalmar tidigare så tar en sväng ner till slottet och till slottsparken. Mysigt att bara gå där nere.

   Kullzénska Caféet är ett supermysigt kafé. Kan tipsa om Kallskänken också!

   Kalmar är en typisk sommarstad så utbudet är lite smalare på hösten. Men om du gillar att strosa så är Kvarnholmen trevligt att kika runt på. Kalmar slott är även ett bra tips, väldigt bra utställningar brukar finnas där. Annars funkar Kalmar läns museum också.

   Tack för alla tips! Ska nog lyckas hitta något trevligt att göra efter jobbet där då??

  Jag var och tittade på min väns barn som spelade fotbollscup idag. Blev så glad av att se barnens glädje och gemenskap. Men det gjorde mig också påmind om min egen barndom. Jag testade alla möjliga idrotter men slutade alltid för att jag upplevde mig dålig, fet och ful (vilket jag inte var!??).
  Jag blir så ledsen när jag tänker på hur mycket det förtog av min barndom och hur ensam jag var pga detta.

  Vill egentligen bara skriva av mig lite (och kanske höra om någon annan känt likadant?)

   ?‍♀️

   Samma här ? var även så jäkla kort och liten att man blev totalt söndertacklad i varenda bollsport typ…

   Samma här i många år. Började spela fotboll men var inte så duktig samt knubbig och de ringde bara mig om resten av laget var sjuka/skadade och de behövde någon för att kunna ställa upp i match. Dock fastnade jag sedan för hästar och ridning och hittade mig själv samt vänner för livet där.

  Alltså Bingo Rimérs story igår där Julia sitter i en liten negligé och ska se sexig ut samtidigt som hon pratar med deras gäster och Bingo sen filmar sig själv o man ser att han är naken med en hund som täcker hans kön??!

   Vad läste jag precis?! ?

   Reagerade även på storyn kvällen innan där Julia var utklädd till skolflicka. Man kanske inte BEHÖVER DELA precis allt? Det måste väl finnas gränser?
   Kul för bingos barn samt Julias familj att behöva se deras rollspel och förspel i sociala medier..

    Alltså skolflicka är en de mer äckliga rollerna i accepterade sexuella rollspel. Skulle min man föreslå det så blidde de skilsmässa igår.

     Håller med, USCH vidrigt

   Menar du att de är s w ingers?
   E w w w
   Finns det alltså folk som…..

   Ewwww

  Vad är det lilla extra ni köper för att få lite guldkant i vardagen? Eller någonting ni vägrar/väldigt motvilligt kompromissar med när det kommer till att dra ner på utgifter i tider som dessa?

  Själv är det ”finare” hand- och duschtvål. Köper alltid palmolive, riktigt lyxigt i min mening (för någon som annars lever på eledorado och ica basic). Har några enstaka gånger gått tillbaka till billigare märken men den glädjen som försvinner när det blir billigare tvål känns inte värd det.

   https://www.willys.se/produkt/A-Lily-Bit-Of-Heaven-Refill-Handtval-101339966_ST

   tips till dig! den luktar såå gott! jag fyller den i en fin tvålpump ?

    Ooo, det ser intressant ut… Rätt billigt literpris också. Får testa och se om den slår palmolive!

     Vi brukar köpa den röda varianten som doftar betydligt lyxigare än sitt pris

      ja vi köper båda! blev med superförvånad över doften pga priset, känns lyxiga!

      Haha den hade min sambo köpt när jag var tidigt gravid. Vidrig, mådde så illa av lukten!!

       skyll inte på tvålen ??

   Dyr kattmat ? vet inte om den är bättre eller sämre än några billigare, men känner mig som en bra kattägare då

   Även kattsand med doft av babypuder när jag ändå är i farten o målar upp mig som den crazy cat lady jag antagligen är

    Åh jag köper faktiskt också dyr kattmat nu när jag tänker efter… Men min äter inte så mycket så blir inte någon större skillnad i månadspris eftersom påsarna håller så länge.

    Royal Canin är ett typiskt dyrt märke som inte är värt pengarna. Kolla vad det innehåller! Skräp. Man betalar för märket på påsen och en massa spannmål. Tyvärr är dom så pass stora enbart för att dom varit med länge och folk ”känner till det” typ. Hade det försökt slå sig in på marknaden idag så hade det absolut inte funkat. Deras blötmat innehåller dessutom socker?

    Sen finns det såklart lite dyrare foder men som är värt pengarna då det faktiskt innehåller bra ingredienser.

   Garn! Stickar och vill ha fina färger och kvalitet. Då kostar det också tyvärr

    +1! Inte billigt att sticka Petite Knits mönster ? Men kul är det!

    +1 till! Är helt inne i att sticka just nu. Har beställt massor av garn som jag färgar i alla möjliga färger och nyanser och sedan stickar galet färgglada fair Isle kläder av. Är så kul!

   Köper ingenting speciellt men fixar mina naglar och går till en professionell frisör som kostar lite mer.

   Diesel.
   Att åka på en roadtrip, lång som kort, är en av de allra bästa saker jag vet. Kommer troligtvis inte sluta med det oavsett hur mycket priserna går upp.

   Cola zero. Min akilleshäl….

   Bröd och pålägg! Mums! ?

   Frukt och bär har jag svårt att kompromissa med även i dessa tider när man känner sig lite snål. Typ vindruvor och frysta blåbär.

   Mat och diesel. Med tanke på hur dyrt det är?

  Någon som ser på så mycket bättre?

  Lät in ”minns det som igår” precis som versen på ser du månen där du är ikväll?

   Det är samma melodi i grund och botten, och de båda bygher på originalet (som jag inte linns namnet på nu) som kanske är från Irland? SB? Men den låten skrevs och tonsattes för et tpar hundra år sen så upphovsrätten, om den någonsin haft det, är long gone ? ska se om jag hittar den!

   Auld Lang syne! Och den har skotsk ursprung, inte irländskt. Skrevs runt år 1788 ?

  Vet att det har diskuterats förut men jag kan inte släppa Margareta Grääs och hennes abnorma konsumenthysteri. Kollat hennes flöde och ofta lägger hon ut flera videos om dagen på kalenderöppningar eller så testar hon ”kollektioner” av nytt smink t ex från Caia. Tycker det känns helt sjukt när hon himlar med ögonen som ett barn och klappar händerna över produkterna och säger att ”den här är så bra bla bla bla” alltså smink märker man ju ofta snabbt om det passar en eller är bra kvalité men hudvård tar ju tid att få genomslag. Hon kan omöjligt hinna testa alla produkter hon pratar om mer än max en gång. Och vad gör hon med allt? Det rör sig ju om en sjuklig mängd. Tror att hon kommer undan från granskning för att hon inte är en typisk flunsa pga bor inte i Stockholm och hänger inte med andra flunsor på event. Men ur klimatsynpunkt känns hennes beteende helt galet och har noterat att hon rensar bort alla kritiska kommentarer som jag sätt där folk ifrågasätter hennes konsumtion.

   När det gäller saker från kalendrar så skänker hon allt hon inte använder. Sedan handlar hennes kanal om smink så det e väll inte konstigt att hon köper in nytt smink för att testa . Så e det för alla företag dom köper in massa saker för att kunna driva företaget

   Vad hon gör med allt? Kolla hennes rensarvideos så får du se.

   Släng släng släng släng.
   Hon slänger det som inte säljs längre, det hon inte använder så mycket, någon färg hon inte är stormförtjust i osv.

   Jag tycker om hennes videos om kalenderar. Brukar titta på dem och Lady Writes, men då är jag också väldigt intresserad av hudvård och lägger gärna extra pengar på bra produkter. Hennes videos ger mig tips på märken jag ibland inte hört talas om.

   Väldigt ofta uttalar hon sig om märket och vilka reaktioner det fått allmänt, inte att hon testat just den produkten i flera månader.

   Jag tycker klädindustrin och typ H&M har ett större ansvar när det kommer till konsumtionshets och klimatpåverkan.

   Men hon lottar ut flera. sedan ger hon till andra och använder i sitt jobb. Låt en kvinna ha kul!

    De hon lottar ut är ju inte de hon öppnar utan att hon köpt dubbla FÖR att Lotta ut en.

   Vad tror du alla andra flunsor bidrar med?
   De fullkomligen dränks i bud med prylar. Helt vansinnigt.

  Suttit och tittat på Dobidoo nu ikväll när Ellen Bergström deltog. Alltså… är hon alltid så tramsig och flamsig? Hon gjorde inget annat än bort sig tycker jag, hon är ju som ett barn.
  Hon var inte alls kunnig i programmet och till slut visade Kronér med händerna att hon får ta och lugna ner sig. Att en vuxen människa beter sig som hon gör är bara riktigt pinsamt.

  Var tvungen att kräka ur mig detta kände jag.

   Haha hon är jättepinsam ? väldigt överdriven och hypead. Har gemensamma vänner med henne och hon är exakt likadan jämt.

    Du är pinsam som snackar skit om dina vänners vänner

   Om du följde henne skulle du veta att hon idag la ut en story att hon mådde väldigt dåligt över programmet ikväll för när det spelades in gick hon på en ny medicin som gjorde henne speedad. Att det ”inte är så hon är”. Så du kanske ska tänka till innan du kläcker ur sig åsikter om folk när du inte vet bakgrunden

    ?

    Jag skulle aldrig orka följa henne, jag tycker hon är för mycket. Det är därför jag inte tycker om att se på program i vanliga fall där hon deltar. Jag förstår om hon skämdes över det programmet, för hon var väldigt pinsam och kunde ju inte bete sig. Medicin för vad? Sin adhd? Jag har också adhd och uppenbarligen (känslan) hela svenska folket har diagnoser, jag ser inte att någon beter sig på det viset.
    Så nej, jag tycker inte att en ny medicin är tillräckligt skäl för att bete sig på ett visst sätt i tv. Då kanske man inte skulle deltagit när man går på en ny medicin.

     Du frågade om hon alltid är så flamsig och tramsig men ännu vet du precis hur hon brukar bete sig? Vad får du ut av att hacka på andra? Okey om hon betedde sig underligt, men det fanns en orsak bakom oavsett om du av alla på jorden tycker den var legitim eller inte. Du kanske skulle ta och växa upp istället, att en vuxen människa sitter bakom en skärm och nedvärderar en annan är ju tragiskt

   Jag tycker Ellen är härlig och har en uppfriskande energi! Trist att majoriteten härinne verkar vara mean girls. Känns som att sitta i ett klassrum och lyssna på de ”populära” tjejernas skvaller på lunchrasten.

    Haha okej.. Ja alla har helt enkelt olika åsikter kring personer, detta är min. Sen varför det är ”mean girls”-aktigt förstår jag inte.

     Bara för att man har en åsikt behöver man inte uttrycka den.

    Jag följer inte henne utan ser henne då och då i olika program. Tycker hon är jättehärlig och verkar vara sig själv fullt ut. Jag tycker att hon sprider positiv energi genom rutan. Förstår inte varför alla ska stöpas i samma mall hela tiden.

   Hans var grym! Uppträdandet! Wow!

   Avskyr Krone’r!
   Överspeedad gubbe med världens längsta fingrar!
   ???

    Älskar Kronér. Världens gladaste människa?

     Håller med, han är supermysig! ?

    Men jaaaa. Instämmer. Fjant. Riktig slempropp är han, tror han är nån sorts guds gåva till kvinnor dessutom. Lustigt du nämner fingrarna, även jag har tänk på det, har du sett hur han liksom tvår sina händer precis hela tiden?Klarar inte att se på Dobidoo.

     Det tror han nog knappast att han är. Eller vad grundar du det på?

   Ellen ❤️

   Hur kommer det sig att 1. Alla har ADHD.
   Och 2. Att alla, när de fått sin diagnos, blir 100 ggr värre i sina symptom.
   Fascinerande…

    Hur har Ellen blivit värre? Tycker inte hon har förändrats alls

    Vem har blivit värre menar du? Fräsch syn du har på andra människor och diagnoser. Men är väl ”inne” att förminska ADHD antar jag.

     Förminska? Det är verkligen min erfarenhet av människor som får en diagnos. Att man helt plötsligt bara låter den få härga fritt för att man fått det på papper. Handlar ej specifikt om Ellen. Dock började hon bygga om hela sitt hus helt maniskt efter att hon fått sin diagnos…

     Tycker snarare det är ”inne” att ha en diagnos. Helt plötsligt har var och varannan människa adhd och/eller annat.

   Nästa gång du känner dig tvungen ska du nog fundera om du skulle vilja att någon skrev elaka saker om dig på internet?

  Vilka här hade bdb? Kan verkligen sakna den tiden ibland! Har fortfarande två vänner som jag träffade där. Helt sjukt när man tänker tillbaka!

   Jag! En gick ju från Lunarstom till Bilddagboken

   Bilddagboken? Åh det var bäst! Hade så gärna kollat in min gamla sida ??

   Jag älskade bdb! Men jag övergav det sedan för Facebook, mina bdb-kretsar dog ut och jag upplevde det som att det tyvärr blev en light-version av snyggast.se.
   Från början var ju sidan för fotointresserade, minns jag det som, den hade en väldigt seriös ton.

   Nu blev man nostalgisk här!

   Japp, men träffade mer folk genom Lunarstorm. Saknar verkligen lunar

  Nån som har lite äldre barn och kan ge mig lite hopp?

  Har en snart 2åring som började förskola i slutet av sommaren. Sen dess har hon varit sjuk konstant. Förkylning efter förkylning som avlöser varandra, med hög feber och allt som hör till. Oftast är hon bara sjuk-sjuk i 1-3 dygn sedan hänger förkylningen kvar men då är hon pigg och glad. Känns som att vi får ett par dagar med ett friskt barn och sen är vi där igen.

  Jag börjar nästan bli deprimerad. Vågar inte planera någonting, ser inte fram emot nånting. Börjar komma på mig själv att tänka ”det är ingen idé för vi kommer säkert ändå få ställa in xx”. Är så stressad över jobbet för att jag vabbat så mycket (och då turas vi ändå om!) plus att det är svindyrt att vabba ju! Allt känns hopplöst.

  Och för att förekomma några frågor: Ja, vi är hemma vid första symptom, ja vi är hemma extra dagar efter att hon blivit feberfri och pigg, ja vi äter varierad bra kost, ja vi tvättar händerna, ja vi är ute mycket. Och vi har även varit hos läkaren som bara säger att det ”är såhär”.

   Tyvärr inget hopp.. känner likadant med vår son som börjar förskolan i augusti. Det känns som att vi fortfarande skolar in pga varit hemma så mycket. Nu senast med magsjuka. Men innan det ett par sedvanliga förkylningar, 3-dagarsfeber och även vattkoppor….

   Åh jag känner igen mig så mycket i allt du skriver!
   Jag hade sån ångest när min dotter var yngre och blev sjuk/förkyld HELA tiden. Det var riktigt jobbigt och som du skriver kunde man aldrig planera något.
   Jag tyckte att första året på förskolan iprincip bara var vabbande. Nu är hon 3,5 år och nu har hon ändå kunnat gå 4 veckor innan hon blev sjuk. Vilket var nytt rekord för oss.
   Håll ut bara! Det kommer bli bättre även om det känns hopplöst nu.

    Åh så det tog till er dotter var 3,5 år innan hon var frisk i 4 veckor i streck? Låter ju helt fruktansvärt ??

     Tyvärr bad news så har jag lågstadiebarn som just gick fyra veckor i sträck för första gången på ett år(samt sommarlovet då såklart). Men tror det var hela post-corona i våras och även hösten när det öppnade lite som gjorde de varit så sjuka, samt att de har en liten bror på 3 år som kanske driver på lite sjukdomar? har inte alltid varit hemskt. Men vissa år känns helt klart värre än andra

   Kanske inte ett så jättepeppande svar men för att småbarn ska bygga upp ett bra imunförsvar så kommer de behöva genomgå ett x-antal förkyldningar/sjukdommar per år. Barn har i genomsnitt 1-10 förkyldningar per år.

   Jag har själv varit i din situation och förstår din frustration men håll ut. Det blir bättre ?

   Hahahaha lite komiskt ändå att jag explicit bad om hopp och pepp och majoriteten av svaren är typ ”domedagen”. ?

    Jag har större barn (sex och tio) och det blir verkligen bättre! Nu går de ju i skolan båda två och lilla har väl varit hemma typ 4 dagar uppdelat på två tillfällen sen höstterminen började, och stora inte en enda dag. Tyckte dock man märkte skillnad redan när de började på storbarnsavdelning på fsk (typ vid tre). Inte alls lika mycket stoppa allt i munnen då och kladda snor på allt, upplevde jag. Håll ut, det blir bättre ?

   Jag har en 7 åring och en 3 åring. Sedan höstterminen startade har 7 åringen vart hemma snorig en dag, 3-åringen varit helt frisk hittills. !!!

   Gud kunde varit jag som skrev detta. Är så less på detta nu (Har en 3 åring och en 6 månaders), att jag kommer ta min 3åring ur förskolan. Han går 15 timmar/vecka. Han har gått 3 dagar på förskola under hela oktober månad för att föräldrar skickar sina sjuka ungar till föris hela tiden. Häromdagen stod en mamma med sitt sjuka barn i hallen samtidigt som hon lämnade av sitt andra barn. Det syskonet var sen sjukt vid hämtning (wow big surprise morsan) Min son blev sjuk efter det. Igen.
   Nej fyfan nu får det vara bra. Jag vill kunna göra saker med mina barn och jag pallar inte vara sjuk samtidigt som jag ska ta hand om sjuka barn 80 procent av vår gemensamma vuxna tid.
   Så. Ingen mer förskola nu! Är glad över beslutet och fasar över när både jag och min man jobbar igen och vabbkarusellen startar.

   Fyfan alltså! Heja er alla som kämpar på med sjuka barn!

    Skönt att du har möjlighet att göra så, dvs att du har råd att vara hemma på heltid. Tyvärr kan vi inte lösa det så.

     Jag är föräldraledig med ett yngre barn om du läser det jag skrivit ordentligt :).

    Bra beslut av er. Jag tycker du ska höra av dig till rektorn angående att föräldrar skickar sjuka barn till förskolan, det är rektorn ansvar att stå bakom personalen när det kommer till att sjuka barn inte ska vistas i förskolan. Det är så trist och respektlöst gentemot personalen att de behöver ringa hem sjuka barn gång på gång och dessutom mötas av oförstående föräldrar som skyller på diverse eller trott att det räcker för barnet att vara hemma en dag för att hinna tillfriskna. Det är för övrigt så märkligt det där med att friska syskon till sjuka syskon skickas till förskolan. Det har blivit så vanligt idag. Visst, det friska barnet har rätt till förskola men risken är ju väldigt stor att det friska barnet smittas av syskonet och kommer med bakterierna till förskolan. Och det är sällan det sjuka barnet där hemma är lite snorig (även om det förstås många gånger är rejält smittsamt det också). Jag har många gånger varit med om att magsjuka barn stannar hemma medan det friska barnet skickas till förskolan. Man bryr sig alltså ingenting om att man råkar smitta ner X antal andra, med magsjuka dessutom. Det är hela tiden jag, jag jag och mina rättigheter. Dessutom kan det vara skönt för det friska barnet att få några dagar hemma. Det är många barn i förskolan och tempot och på grund av det är tempot ofta högt.

     Ja det är helt sjukt vad lata och slappa föräldrar har blivit. Så många som på riktigt räknar med förskolan jämt och tycker att det är jobbigt att vara hemma med sina egna barn. Att man skickar syskon till förskolan när andra syskon är svinsjuka är ett stort mysterium för mig. Att man dessutom låter det svinsjuka barnet stå och hosta i korridoren är också ett mysterium.