Yogagirls stora avslöjande

När Yogagirl hade ett stort avslöjande på lager, så trodde de flesta att hon var gravid. 
Det var hon inte, utan hon har istället slutat vara vegan.
Hon skriver att hon är nervös över att offentliggöra sitt beslut, eftersom hon haft så mycket åsikter, som vegan, om hur människor borde leva sina liv och nu ändrar hon helt spår.

Hon och maken startade 2020 upp företaget ”Fämily food” som tog fram veganska halvfabrikater.
Företaget verkar fortfarande finnas men det var längesedan jag hörde någonting om det.

Kanske vill hon göra en Therese Lindgren och börja shoppa designerväskor i skinn? 
Jag ser det som högst osannolikt, men konstigare saker har hänt. ?

115 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fan vad skönt för henne! De allra flesta orkar inte vara veganer livet ut. Det går i perioder men sedan börjar kroppen protestera, särskilt kvinnokroppen som är mer känslig för hur kosten påverkar hormonerna. Minns hur hårt hon var på sin man Dennis att han skulle vara vegan när han tränade som allra hårdast (iron man) och hab måste ju velat strypa henne av allt det där tjatet… Skönt att hon har slappnat av och verkar leva ett lugnare liv numera.

   Håller både med och inte. Att äta veganskt har hälsofördelar och att det inte funkar att träna och vara vegan det stämmer inte. Men det är inte lätt att vara vegan i vårt västerländska samhälle där köttindustrin och även andra matproducenter dominerar och har stort inflytande. Kallar mig själv halvvegan. Uppvuxen med en mamma som var intresserad av växtbaserad matlagning från Indien så åt, bönor, linser och kikärtor tidigt innan det lätt gick att få tag på. Jag märker direkt skillnad på magen när jag äter ickeveganskt. När jag äter helveganskt går jag fort ner extrakilona och håller vikten.
   Det jag faktiskt har mest emot veganismen är hur fanatiska många veganer är. Man måste låta alla människor leva efter sin egen övertygelse så länge övertygelsen inte går ut över andra och skadar någon.

    Tack för ett sansat inlägg i debatten. Håller helt med dig. Jag äter också mycket veganskt men det jag upplever som svårast är inte att få i mig näring och allsidig mat utan att det fortfarande finns ganska snävt urval så länge man inte lagar själv. Jag tycker om att gå ut och äta med vänner men det är fortfarande ganska svårt att äta veganskt då. I alla fall i den mellanstora staden jag bor i.

    Problemet är väl att de verkligen anser att det skadar någon (djuren) och har man det synsättet så är det ju ens plikt som människa att säga ifrån. Så är svårt att resonera bort det där med att preacha för andra.

     Djurhållning är ett bra argument det säger jag inte emot för den är vidrig överallt i västvärlden. Men frågan handlar mer om synen på föda. Är det rätt att äta djur och det är det ställningstagandet som är på tapeten. I ditt resonemang jämställer man allt liv, ja eller åtminstone allt djurliv för även växter och svampar lever. Frågan blir lite väl filosofisk och luft är svårt att leva på.

    Vet inte hur gammal du är, men jag som levt veganskt / vegetariskt i perioder sedan 70-talet har aldrig haft problem att få tag på bönor och linser. Tvärtom var ju linsgrytan 70-talets signum!

  Många använder argumentet att ”kroppen börjar protestera” efter ett tag med en växtbaserad kost. Hur många mår inte dåligt eller lider av någon form av brist som INTE äter en växtbaserad kost? En skev bild i min mening. Folk reagerar på olika saker och är i behov av olika. Lägg inte all skuld på veganismen – så lätt är det inte. Men confirmation bias osv.

   Det är för att de äter skräpmat. Om de istället hade ätit rött kött, inälvor, naturligt animaliskt fett, fisk, skaldjur skulle de må avsevärt mycket bättre.

    Tillåt mig att skratta

     Varför ska du skratta? Det stämmer väl jättebra? Många äter ju processade animaliska produkter som är riktigt skräp. Sedan kanske inte kosten enbart ska bestå av inälvor, fisk och rött kött om det är det du skrattar åt, men som den animaliska delen av kosten så låter det väl bra.

    Och detsamma gäller veganer vars kroppar protesterar. De äter skräp.

     Ja, alla äckliga processerade grejer. Jag tål ca inga av alla köttersättningsprodukter, färser och skit. Rena råvaror däremot, inga problem.

  Klart djuren lider, och klart det inte är försvarbart att plåga djur för typ väskor osv. Men vi behöver en allsidig kost för att må bra och där behövs (tyvärr) kött i många fall. Hade det varit helt naturligt för alla att vara veganer så hade det varit lätt att få i sig allt man behöver på en vegansk diet, men det är det ju inte. Men med det sagt så skulle säkert fler köttätare må bra av att dra ner på kött, att helt enkelt vara öppen för att man kan variera sig. Det blir som allt eller inget, svart eller vitt, från båda sidor.

   Exakt. Håller med dig om att köttätare behöver minska på köttet. Man behöver inte äta kött exakt varje dag. Däremot behöver man få i sig en viss mängd protein varje dag för att inte förlora muskelmassa bland annat. Och som en som ätit på alla sätt, så är det väldigt svårt som framför allt vegan.
   Vi är omnivorer och behöver kött… punkt.

    Nu äter jag förvisso kött men är det verkligen så svårt att få i sig protein som vegan? Alltså en uppriktig fråga.

    I övrigt äter jag vissa tillskott själv då jag bland annat har lågt järnvärde. Så en animalisk kost är inte en garanti för att inte behöva skjuta till lite extra. Det ser jag inte riktigt problemet med heller, varför det skulle vara så hemskt att få i sig vissa vitaminer/mineraler i tablettform.

     Nu är jag inte vegan så borde egentligen hålla käft men tror inte att just proteiner är särskilt problematiskt med att äta veganskt utan det är väl just vitaminer bla b12 som är svårt? Proteiner finns ju lite överallt annars.

      Vi tar lättare upp proteiner från djur. Protein inte lika med protein. Tyvärr.

       Blabla, tänk om fler kunde förstå detta.

        Men gör det nån seriös skillnad? Okej att du behöver äta mindre kyckling än bönor för att få i dig protein men ingen i västvärlden lär ju lida av proteinbrist? Som sagt, jag kan se andra fördelar med att äta animaliskt men knappast kvaliteten på protein?

       Beror ju på hur du kombinerar olika proteinkällor. Trodde faktiskt ingen idag pratade om att det är så svårt med proteinet om man inte äter kött. B12 dock och även vissa andra mineraler och vitaminer som Jörn ör ju knepigare. Själv tror jag dock också att det är bäst för kroppen att äta en del kött och fisk, men skippa de processade produkterna och de allra flesta bör minska ner sin köttkonsumtion rejält till förmån för mer grönt. Men alla blir salig på sin tro, så även jag.

        Som Lars Bern skriver, ät inget med en innehållsförteckning.

         Va? Vad är det där för dum kommentar?

       Sanning med modifikation. Vi tar lättare upp proteiner (och andra näringsämnen) av mat som blivit tillagad och uppvärmd.

     Man måste verkligen anstränga sig till det yttersta för att få proteinbrist. Typ leva på tomat och gurka.

      Nej, det stämmer inte. Tvärtom är det viktigt att få i sig en viss mängd protein per kg kroppsvikt för att bibehålla muskelmassa. Eller alternativt bygga. Visst om du vill se ut som en blekfet spagetti och må skit…
      Kör på gurka och tomat.

  De flesta som blir veganer blir som nyfrälsta och bygger hela sin identitet runt detta. Det brukar lugna sig med åren. Både sundare och smartare att göra medvetna val och inse att allt inte är svart eller vitt tycker jag.

  Känner bara: “this is not an airport, you don’t have to announce your departure”.

   Tyvärr måste hon det, för hon kommer få så många ifrågasättanden från folk som letar efter fel i hennes livsstil och kommer se förändringar och undra ”men var inte du vegan?”. Kolla bara på Therese.

    Hon har dock ätit honung och använt ull osv hela tiden, så hon har egentligen aldrig varit vegan. Vet inte om folk skulle ifrågasätta henne på samma sätt som Therese blir ifrågasatt. Men ändå.

     Är inte honung lite av en produkt som delar vegancommunityt?

      Det är rätt kul att honong även delar carnivorecommunityt.

       På vilket sätt då?

        Vissa vill inte äta kolhydratrikt, trots att det är en animalisk produkt. De äter heller inte mejerier då. Det är dock inget bråk carnivorer emellan. Alla får äta det som passar dem bäst.

         Men då är det ju inte honung specifikt som delar åsikterna.

     Nu måste jag fråga faktiskt – hur plågar det djur att äta honung?

      Tror snarare det är bina man tänker på. Man tar deras mat (?).

       Äter dem inte nektar? Äter bin honung? Ursäkta säkert idiotisk fråga!

      Jag är biodlare, för att det ska bli honung sväljer bina pollen och nektar och sen kräks upp igen, inte veganskt enligt hardcore veganer..

       Men äter de honungen? Är det mat till vintern eller dylikt?

        Ja, en del biodlare ( jag) tar deras honung som som samlat in hela sommaren och sen ger vi dom ett bifloder som är en balanserad sammansättning av socker och vatten.

        Det är väl mat till deras ungar? Vad jag fick lära mig på dagis iaf.

        Men veganer är ju emot all typ av förslavade av djur, så som ägg och mjölk osv. Betraktar man insekter som djur bör man inte äta produkter från dem heller.

         Det konstiga i kråksången här är ändå att många veganer har husdjur?!

      Många biodlare (dock inte de svenska, vad jag förstått) tar vingarna av drottningen så hon inte kan flyga iväg och ta hela bi-gänget med sig. Det är väl bl.a. det man reagerar över. Många veganer äter inte svamp heller, eftersom det är oklart om de är växter eller nåt annat, minns inte exakt tankegången.

       En del svenska biodlare vingklipper sina drottningar och en del sätter galler även i botten för att förhindra svärmning.

       En del veganer tycker inte att man får döda sniglar i trädgården som äter upp ens tomater. Vet inte hur de tror tomaterna i affären kommer till.

        Nej det finns ingen vegan som tycker så, sluta hitta på ?

        Om man nu är så hardcore vegan så har man nog koll också på vilka tomater man stoppar i sig skulle jag tro. tvivlar dock på att de veganerna utgör någon större del.

   Om man har byggt hela sin internetpersona kring en viss grej och har många följare som följer ditt konto på grund av den grejen tycker jag att det är rimligt att kommentera.

   När man har byggt sitt varumärke på att vara vegan, har ett företag som säljer vegansk mat och generellt har så pass många följare som yogagirl har så jo, då måste man nog fasen announce departure för att slippa svara på samma fråga från tusentals och slippa påhopp.

    Sorry, jag var tydligen sjukt långsam på att skriva och upprepade bara vad ovanstående sa, det var inget svar när jag började skriva ?

  Therese väska är dock inte i skinn. Hon pratade om det i hennes senast (tror det var senaste) youtubevideo och konstaterade att hon fortfarande är vegan

   Ingen av LVs väskor tycks vara helt utan läder, även de väskor som till största del är gjorda av canvas och inte har några uppenbara läderdetaljer så som öäderhandtag osv, beskrivs ändå ha detaljer av koskinn, så som ”leather trims” eller läderflikar på vilka LV-loggan och produktkoderna stämplas. Har läst detta hos flera sidor som tipsar som veganska produkter (de varnar alltså veganer från att köpa LV) och har själv ej lyckats hitta något exempel på LVs sida som skulle motbevisa deras slutsats.

   Samma eller en mycket liknande väska, konstruerad på samma sätt:

   https://en.louisvuitton.com/eng-nl/products/pochette-felicie-monogram-010578/M61276

    Hon svarade för inte länge sedan att väskan var 100% canvas. Om det nu är så att vissa detaljer är gjorda av skinn och hon missat detta tycker jag ändå att det är lite larvigt att jaga henne för det. Hon gör mer än många andra gör djuren.

     Ja visst är det det, de flesta av oss gör de val vi tror är bäst, jag är till exempel inte vegan och väljer skinn och ullprodukter före alternativa produkter gjorda av plast. Med det sagt har ingen av oss någon skyldighet att varken hålla oss inom ramen för varken vår egen eller någon annans övertygelse, med det sagt finns det förstås utrymme för kritik vid felaktig produktinformation, även om inte Therese säljer sådana väskor själv.

     Det är ju väldigt tråkigt om hon köpt den i tron om att den är vegansk, om hon inte vill bära animaliska produkter. Jag förmodar dock att hon blivit informerad om att väskan faktiskt till viss del är gjord av kohud, och med den vetskapen är det ju märkligt om hon fortsatt vidhåller att den är vegansk. I synnerhet om hon vill stoppa skinnindustrin, och hon i egenskap av influenser säkerligen influerar många av sina veganlyssnare att köpa LVs canvasväskor (köper man second hand kan man inte alltid lita på att personalen har koll på materialen heller) i tron om att de är veganska.

     Obs att detta är mitt första inlägg i debatten och Thereses väska, och har inte följt spektaklet (är en tämligen ointressant fråga för mig personligen) så vet ingenting om eventuella ”jakter”, men som jag initiellt poängterade i kommentaren ovan så är min bestämda uppfattning att hetsjakter för sådana triviala saker är patetiska.

     Skoj att de kallar sin plast för canvas.
     PVC är det.

      Det är en plastdraperad canvas.

   Det är väl inte ens en väska, är väl en korthållare eller liknande

  Det betyder ju inte att hon urskiljningslöst kommer att börja äta kött. Jag vet att hon t.ex. gärna ville ha höns, och har man höns utan tupp blir äggen obefruktade förståss, dvs man kan äta dem utan att avsluta livet för en kyckling. Frigående, lyckliga höns hemma på landet. Absolut ok i mina ögon – stor skillnad mot fabriksuppfödda värphöns….. Osv.

  Att kalla sig ”vegan” är väldigt begränsande. Jag har själv svårt att se hur man kan vara absolut vegan men samtidigt acceptera att oändliga mängder smådjur (eller rådjurskid) dödas vid skörd av säd och vegetabilier. Osv. Då är det bättre att säga att man äter plant based/växtbaserat i så hög grad man bara kan.

   Håller helt med!

   Inte bara vid skörd tyvärr. Även besprutningen av grödorna och transporterna dödar många djur.

   Jo, vi tänker då ofta att eftersom en ko äter så mycket mer än en människa så dödas det ju många fler smådjur när man skördar alla växter som ska gå till djurens mat. Så då blir det så i slutändan att en vegan bidrar till att färre djur dödas genom att inte äta kött och andra djurproduker.

  Fast nervös för att avslöja man inte är vegan längre? Lite självcentrerat ändå att tro att så många skulle bry sig om huruvida hon äter veganskt eller inte. Möjligen är hon nervös för att tappa följare (hardcore veganer) och därmed intäkter. I övrigt kan jag bara hålla med i det som ngn ovan skrev, vi har alla olika behov, en del klarar sig bra på vegansk kost, andra inte och blir helt dränerade. Det är inte svart eller vitt. Tror mycket på att det har med vår genetik att göra, vad just ens egen kropp mår bra av, en del behöver mer fett, andra mer av protein. En del människor klarar inte av för mkt grönt, pga det bildas mkt oxalsyra. I framtiden tror jag man enkelt kommer kunna ta ett dna test och utforma sin kosthållning utefter det. (Går ju att göra redan idag, men dyrt och krångligt)

   Men det står iofs att hon tycker hon det är nervöst eftersom hon själv varit högljudd med åsikter kring vad andra borde ha för kost. Tror ingen bryr sig om jag är vegan eller ej, men jag gör ju inte business av vegansk mat heller.

   Om du läser hennes kommentarsfält på instagram under senaste bilden så kan man tro att världen just gick under. Så verkar vara otroligt många som bryr sig om hennes beslut ?

  Låt folk äta vad fan det vill! Man har ett liv!!

  Det mest hälsosamma och naturliga är ju att äta kött, eftersom det var det som var meningen att människan skulle äta/leva så, jaga djuren och äta dem, äta fisk från vattnet, ägg och mjölk från djuren, osv. Vet inte vad som hände sen, men folk slutade att äta kött, och sen så blev ju alla sjuka och alla dess diagnoser och sjukdomar dök upp.

   Nu tänker jag att du får utveckla, vilka ”folk” slutade äta kött och blev alla sjuka och alla diagnoser och sjukdomar dök upp- vilka sjukdomar och diagnoser då?

    Du svarar en foliehatt ?

     Nja, man är ingen foliehatt för att man förespråkar artegen föda.

      Men vill man påstå att vegansk kost är orsaken till sjukdomar och diagnoser så bör man ha lite mer på fötterna kan jag tycka. Att två saker sker vid samma tid betyder inte per automatik att det ena orsakat det andra.

       Problemet var nog att hon åt för mycket pasta, ris och mjölpannkakor med sirap och bakade godsaker konstant, även använde mycket av växtbaserade oljor som är inflammatoriska och åt väldigt lite av bra växtprotein.
       Går absolut, om man vill, att äta en fullgod växtbaserad kost om man äter ordentligt med varierat växtprotein och begränsat av dåliga kolhydrater och oljor.
       Finns inga studier på att kroppen tar upp animaliskt protein bättre.

      Du är ingen processad mat då antar jag, eftersom våra kroppar inte är gjord för det?!

   Haha sjukdomar dök väl upp innan veganer blev en grej. Då kan man ju även argumentera för att köttkonsumtionen gått upp otroligt senaste hundra åren om det är ”diagnoser” du ser som problem

    Välfärdssjukdomarna dök upp i samband med industrialiseringen. Vi började äta mer socker, processade vegatabiliska oljor och överlag mycket processade livsmedel.

   Folk blev ca 40 år med förr i tiden idag 80-90 naturligtvis kommer vi drabbas av mer sjukdomar! ?

   Ägg och mjölk har vi väl bara käkat sen vi blev bönder, dvs en väldigt liten del av människans historia. Det naturliga är isf mer en kost som jägare och samlare, det är så vi ätit rent evolutionärt.

    Fast vi är i Europa och halva Asien ättlingar till mjölkdrickare.

   Mjölk är till för att en kalv ska växa upp o bli en flera hundra kilo tung ko, inte för människor.

    Nej, mjölk är en del av våran diet sedan vi utvecklade tolerans till det.

     Utvecklade tolerans, exakt. En tolerans vi inte hade från början. För vi ska inte dricka bröstmjölk från en annan art.

   Skulle tro att det korrelerar snarare än att det är något orsakssamband.

  Det här kan låta kontroversiellt men jag tror även många veganer har ätstörningar i grunden, eller kanske bättre formulerat att många med ätstörningar blir veganer. Jag är själv vegetarian men äter ungefär 80% veganskt och när jag väl började med det var det definitivt pga mina ätstörningar. Sen idag har jag fortsatt vara vegetarian men av massa olika skäl. Jag tror att det är viktigt att verkligen fundera på varför man vill bli vegan/vegetarian för ofta kan det handla om ett kontrollbehov över sin kost.

   Så är det för mig. Allt mitt trixande med maten, olika dieter, paleo, vegan osv, allt hänger ihop med ätstörningen och kontroll.

   Tror detta är helt eget projicerat. De flesta väljer veganskt livstil av andra orsaker än ätstörningar. Att vissa ätstörda använder det som ursäkt är inte veganismens fel. De kunde lika gärna gömt sig bakom allergi eller liknande .

   Stämmer till 100% på min vän som är vegan. Har haft bulimi som ung och som vuxen hoppat mellan dieter. Tränar även maniskt.

   Jag blev i o och för sig vegan långt efter att jag genomgått ätstörningsbehandling. Men för mig har veganismen hjälpt enormt med att motarbeta det ätstörda tankesättet. Jag såg inte längre mat som ett vapen mot mig själv eller ett sätt att döva min ångest – utan som ett sätt att bidra till en värld som var snällare mot djuren. Det var en tankeomställning som var väldigt positiv för mig. Förstår dock att det är olika för alla.

  Det är svårt att vara vegan utan att få bristsjukdomar men samma gäller även för den som inte är vegan men lever på processad mat med få näringsämnen. Tycker att alla ska få äta vad de vill men jag personligen förespråkar så naturlig mat som möjligt med så kort ingrediensslista som möjligt. Tex riktigt smör som bara innehåller grädde och salt istället för Lätta med sin långa innehållsförteckning…..

   Nja, med enstaka tillskott så är det inte alls svårt att undvika bristsjukdomar på vegansk kost. Så länge du äter mer än chips och selleri så klart men det gäller ju även icke veganer.

  Tror inte hon kommer att börja äta kött varje dag bara för att hon skalar av sig etiketten vegan. Att sätta en sån etikett på sig själv kan vara påfrestande som privatperson (vet av egen erfarenhet) men att göra det som offentlig person och det varumärke hon är måste vara tufft. Hoppas att hon känner sig friare nu. Tror ändå hon kommer fatta medvetna beslut utifrån djur- och miljöperspektiv etc och att då ha en etikett eller inte spelar ingen som helst roll.

  Äter själv helst vegetariskt men äter fisk ibland och vilt ibland när jag själv får välja exakt vad det är och när. Ska matpreferenser anges i något sammanhang sätter jag ”etiketten” vegetarian på mig själv för att inte krångla och för att underlätta för den som bjuder på mat.

  Jag vet inte vem människan är och kunde inte bry mig mindre om vad folk väljer att äta. Hur sjuka är perspektiven om man är rädd för att sluta vara eller inte vara en specifik kosthållare? Hur många liv har vi liksom? Är det du vill/kan och mår bra av. Jeeez.

  Problemet var nog att hon åt för mycket pasta, ris och mjölpannkakor med sirap och bakade godsaker konstant, även använde mycket av växtbaserade oljor som är inflammatoriska och åt väldigt lite av bra växtprotein.
  Går absolut, om man vill, att äta en fullgod växtbaserad kost om man äter ordentligt med varierat växtprotein och begränsat av dåliga kolhydrater och oljor.
  Finns inga studier på att kroppen tar upp animaliskt protein bättre.

   Jo det finns studier på att kroppen föredrar animaliskt.

    Vilka studier då? De studier jag har läst kan inte dra sådana slutsatser, men jag tar uppriktigt emot vilka studier det handlar om.

    Intressant, kan du länka till studierna.

     Men googla själv. Tar mindre än en minut att hitta fakta på att kroppen helst vill ha animaliskt för optimalt resultat. Men veganer är sluga och formulerar frågan som om det handlar om upptagning. Det handlar inte om veganska alternativ tas upp av kroppen, för det gör de. Det handlar om vad kroppen helst vill ha för optimala resultat.

      Vad för resultat menar du?

   Det är väl så att animaliska proteiner är mer högvärdiga = mer aminosyror som kroppen kan använda per gram mat. Mvh, orkar inte hitta källa på detta lördag kväll

    Precis. Veganer formulerar problematiken på ett vilseledande sätt.

  Min dotters läkare sa vid ett tillfälle vid en i tervju med mig, mamman , att han misstänkte att hennes mentala ohälsa och dåliga värden berodde på hennes veganska livsstil. Kanske att det passar en del men min dotter fick andra direktiv att leva efter och hon blev bättre över tid.

   Ja, äter man dåligt (oavsett animalier eller inte) så påverkar det så klart på flera olika sätt.

    Men läste du vad jag skrev? Hon åt bra enligt en vegansk livsstil, det var ju det doktorn sa. Livsstilen gjorde henne dålig inte att hon åt den dåligt.

     Åt hon som Yoga Girl då som anses vara ”bra” vegansk livsstil, vilket det inte är.

  Tänker du på kort ingredienslista även till djuret som producerar din grädde? De hamnar ju såsmåningom i din grädde……

  Har ätit helt växtbaserat i mer än 30 år. Peppar peppar….knappt en sjukdag på jobbet.

   Jag har varit vegan i tio år och det är helt otroligt hur min hälsa har ändrats. Är nästan aldrig förkyld längre, innan var det två säsongs-förkylningar om året minst. Mycket bättre hy, hade finnar typ jämt innan (var 29 när jag blev vegan så det är inga tonårsfinnar det rör sig om). Hade järnbrist hela tiden innan jag blev vegan, nu har jag äntligen perfekta järnvärden (och även perfekt B12). Men det allra bästa är nog att jag glömt bort hur det känns att vara trött. Kan bli mentalt utmattat av mycket jobb, absolut. Men fysiskt trött? Typ aldrig.
   Jobbar även på djurrättsorganisation där alla är veganer och typ ingen tar nånsin sjukdagar.

  Hon har aldrig varit vegan eftersom det är en livsstil och handlar inte bara om kosten. Hon byter inte heller livsstil för att hon ändrat åsikt utan eftersom hon likt andra hälsofreaks har köpt en ny trend, nu är det inne att äta inälvsmat, förut var det vegansk råkost. Det blir väldigt genomskinligt när så många inom den här kategorin blir frälsta på nytt.

   Om någon ändrar kost från vegansk till icke-vegansk är det alltid, alltid någon som ska säga ”hen var aldrig vegan” och hänvisa till att riktiga veganer inte ändrar sig. Jag är jättenyfiken på det här påståendet.

   Tänk om jag levt till punkt och pricka som vegan i 89 år och så en morgon blir jag nyfiken, tar en bit skinka på frukostmackan, helt medvetet och frivilligt. På eftermiddagen samma dag halkar jag i trappan, bryter nacken och avlider. Ska folk i 20-årsåldern då stå och gapa om att jag minsann aldrig var vegan?

   Enligt denna logik är det ju först efter att folk har dött som man kan fastställa om de var veganer eller inte. Och i så fall borde ju ingen som är 18 eller 25 eller ens 95 kalla sig vegan.

   För mig låter ”Hen var aldrig vegan” som uttalanden från hängivna medlemmar i en religiös sekt eller möjligen som ultimat självförhärligande. ”Jag är minsann mycket bättre och renare, jag har all rätt att definiera vem som är vegan på riktigt!” Jämför också ”Jaaa, hen är visserligen född och uppvuxen som baptist/jehovas vittne/lutheran och gick på varenda gudstjänst, bönemöte, och läger, förkunnade själv otaliga gånger och spenderade all sin fritid på att jobba med och för oss, MEN det ändrar minsann ingenting, vid 65 års ålder gick hen ur så nu vet vi rättfärdiga att hen faktiskt aldrig var baptist/jehovas vittne/lutheran!”

   Fast det var ju delvis detta hon ville befrias från – etiketten, ”vegan” – då måste du leva efter x antal regler och ramar, på ett nästan religiöst sätt. Annars duger du inte, är inte på riktigt. Du måste anamma en exakt livsstil in i minsta detalj och aldrig göra oförlåtliga avsteg, för då är du inte vegan på riktigt.

  Ett tapp för djuren, vi övriga behöver inte bry oss.
  Och enligt många här inne verkar jag vara ett medicinsk fenomen, ett jävla unikum. Är vegan sen många år, varit vegetarian sen mitten av 90-talet, hade väldigt svårt för kött som barn, åt generellt rätt selektivt. Och jag är nog den friskaste personen jag känner. Tränar hårt, har sprungit maraton, har utmärkta värden, inte en allergi. OCH jag äter mycket snabba kolhydrater med vitt mjöl, mycket socker och processad mat. Tänk så olika genlotteriet kan slå.
  Och uppenbarligen är jag vegan pga djuretiska skäl, hälsofördelar eller ev nackdelar bryr jag mig inte om.
  Det var mina 5 cent.

  Alltså, bara för att påminna om något som de flesta nog ändå vet: det går alldeles utmärkt och perfekt att vara vegan utan köttsubstitut, halvfabrikat och processad vegansk skräpmat. Inte för att det är så jag lever 😀 jag älskar både bönsallad och tofuburgare med pommes. Men att bli vegan behöver inte betyda att man byter ut kött mot processad sojakorv. Finns veganer som är allergiska mot soja, finns många veganer som inte äter substitut av hälsoskäl eller för att de helt enkelt inte gillar dem. Grunden i en vegansk kost är baljväxter, bönor, fullkorn, sädesslag, frukt och grönsaker. Rachel sa i sin podd att hon åt vegansk ost och veganskt smör nästan varje dag – klart att man inte mår så bra då. Det är liksom inte veganismens fel för det är inte så en hälsosam vegansk kost ser ut. Jag känner många som har varit veganer i 20-30 år, långt innan Beyond Meat och McPlant fanns, och de har klarat sig fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.