Alice Stenlöf om sin hälsa

Bildkälla: Alice Stenlöf Instastory

Alice Stenlöf befinner sig i snabbmatens förlovade land och har insett att hon inte mår så bra av att varken äta det och dricka alkohol. 
Därför ska hon nu ta tag i det, och poängterar att det handlar om hur hon mår, inte hur hon ser ut.
Mellan de två bilderna så fanns det en bild på hur Alice mage ser ut när hon mår dåligt, men jag uteslöt den medvetet eftersom det här  – precis som Alice skriver – handlar om hur hon mår, inte ser ut.

Det är sant som hon skriver – USA är knökat med dålig mat av alla de former, men det är också ett land där man kan äta hur bra som helst, om man har råd och det tänker jag att Alice har.
Betalar man 70 000 kr/månaden för en lägenhet så har man nog även utrymme att kunna välja bort snabbmat och halv samt helfabrikat till förmån för grönsaker och annan renare mat. 🙂
Det är ju inte som att hon är fattig student som ser fram emot dagens lunch bestående av två ostburgare från Donken.
När jag pluggade kostade de $0.99 styck.
Som hittat!

Vad var er ”go to-mat” ni på när/om ni pluggade med CSN?
Nudlar? Snabbmakaroner? Mamma Scans köttbullar? Öl?

98 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Morötter levde jag på som student. Rivna morötter, stekta morötter, morötter i grädde, morötter i tomat. Herregud vad morötter…. Det blev lyx när jag slapp äta dem ?????

   Morötter är gott, men fick du inte ont i magen? ??

   Kan du äta morötter idag??

    Haha det tog ett tag men jag har cirkulerat tillbaka! ??

   Jag åt också mycket morötter och så vita bönor i tomatsås och lite hackad gul lök i det… Mmmmums. Glad att ha heltidsjobb och stadig lön nu ?

   Samma här. Min familj fick nyligen smaka på min studentsås (till pasta): stekt lök, stekta rivna morötter och rostade solroskärnor plus vegansk grädde. Det är faktiskt gott.

  Jag levde på halloumistroganoff och ris, men med någon form av grillost istället för just halloumi. Ganska gott faktiskt även om jag tröttnade till slut.

  Alltså jag får 12k av csn (eftersom jag får tillägg för två barn) och tycker liksom inte att det är så fruktansvärt dåligt? När jag jobbade som outbildad inom vården kom man upp till kanske 15k så.

  Vet inte vad jag ville få sagt med detta egentligen men.

   Bara 12k? Jag har 2 barn och får 16900. Men du kanske menar utslaget på 12 månader?

    Nej jag får ungefär 12 i månaden men har inget tilläggslån på nåt sätt utan bara extra bidraget för barn.

     Då förstår jag!

   Allt beror ju lite på vad man har för boendekostnad. I Stockholm är det inte superlätt att få studentbostad och många av de som är lättare att få kostar 7-8000 i månaden för en liten etta. Då är det inte så lätt att få CSN att gå runt.

  Snabbmakaroner med ketchup. Mycket havregrynsgröt med skivad banan och mjölk. Till jul blev det risgrynsgröt istället. Grönsaker efter säsong. Snabbnudlar. Ungefär så. Allt handlade om hur mycket som fanns på kontot.

  Vad är den stora grejen?
  Jag mår inte heller bra av hel eller halv fabrikat, godis eller chips (och det tror jag inte de flesta gör egentligen) – så jag äter det inte helt enkelt… på grund av att det inte är nyttigt, jag mår inte bra samt att det som oftast ger upphov till viktuppgång, och jag vill inte gå upp i vikt. Om man vill ha något måste man göra något, inte händer av sig själv.

  Som student äter jag samma mat som när jag jobbade och det är bra hemlagad mat.

  Jobbade på Ica samtidigt som jag pluggade så jag levde på precis som vanligt.

  Säger man verkligen ”gut” i det sammanhanget? Är inte gut typ mer ”magkänsla”-relaterat?

   Ja det gör man om man pratar om gut health.

    Tack för svar! Visste ej ?

  Man kan ju komma in du billigt med massa varor med kort datum, halvpriswt eller 5/10 kr gå på såna affärer ☺️

  Havregrynsgröt med frukt och keso, varje kväll ?.

   Det var både hel och halvfabrikat i det där ?

  Alice behöver nog inte fundera över CSN-mat utan hon får nog små lådor hemskickade till sig 😉

   Nja, kanske inte nu när hon inte bor i Sverige. ?

    Hon skriver ju att hon har en coach, att få färdiga rätter hemskickade till sig är så alla kändisar håller nere vikten inför roller. Uträknat till exakt så många kalorier man får äta.

    För ”små lådor” med mat finns bara i Sverige?

     Varför skulle det inte finnas små lådor med mat i cateringens huvudstad NYC? Snarare får hon betala för både lådan och leveransen, eller tror du hon har många samarbeten med lokala företag där?

  Man har ju sett i vloggarna att hon äter supernyttigt, med en drink eller pizza här och där. Och nu säger hon att HELA MIN KROPP SÄGER IFRÅN, DEN LÄGGER NER. Jag tror ärligt talat att det är nån kropps-/träningsnoja och att det enda som lindrar hennes mentala mående (som hon har sagt är svajigt) är att ha kontroll på mat och träning. Många med ätstörningar som ba ”jag tänker bara på hälsan!”. Hoppas det inte är så, men jag får den känslan.

   Exakt den känslan jag också har! Har själv varit ätstörd så tankarna dras helt klart till att det är mer kroppsångest det handlar om.

   Håller med, har sett två new york-vloggar och ett par svenska vloggar av henne på senaste. Reagerar på att hon säger att hon äter hela tiden mellan träningspassen men allt jag ser är sallad och friggs? Skulle aldrig klara av att träna så mycket som hon gör utan att få i mig riktig mat.

   Tror hon har fallit för ”that girl” idealet. Att man ska vara så himla perfekt och ”behandla sin kropp som ett heligt tempel” men egentligen är det lätt att det går över till att bli överdriver restriktivt och kontrollerat.

   Min PT säger att det är en varningssignal när jag får stark ångest över att ha festat och ”fylleätit” 1 gång under typ 4 månader. Han försöker få mig att tänka att det är normalt, det förstör inte mitt i övrigt annars hälsosamma liv med bra kost och regelbunden träning. För mig var det väldigt bra att höra det av honom. 🙂

    Hett tips om du vill ha lite mer av samma attityd när du inte är hos din PT är Jordan Syatt på instagram/youtube. Han har verkligen hjälpt mig få en sund och hållbar relation till träning och viktnedgång.

   Känns mest som ett samarbete med mag-damen?

   Tror man blir mer påmind om det när man har på sig magtröja och low cut så ofta. Inget fel i det men i verkligheten så är man uppsvälld då och då, tror man glömmer bort det när magen är platt på alla bilder.
   Obs ingen kritik mot henne specifikt men känner igen mig själv. Har själv varit uppsvälld i flera veckor efter att ha satt in en spiral och känner mig inte alls som mig själv.

   Jag själv tränar flera dagar varje vecka, äter typ aldrig snabbmat. Äter ”rent”. Men äter jag fet mat typ runt jul och påsk, det vill säga mycket grädde, fett, socker osv så tar det max fyra dagar innan min kropp säger ifrån. Finnar, gurglande mage och skiter lava. Så jag tror absolut hon efter en månad att hon börjar känna sig dålig.

    Ätstörd

   Men är inte hela poängen med hennes inlägg att tadaaa… någon lanserar en app för att komma till rätta med de enorma problem hon har fått. Reklam alltså. Annars räcker det ju med att säga att jag ska äta mer frukt och grönt och skippa alkohol, men nu var det ju nån som tagit fram ett helt program för att komma till rätta med det problem hon har just nu. Magiskt.

   I vloggarna får man ju intrycket att hon bara äter sallader, smoothies, acai bowls och liknande så antingen är det en ren fasad eller så kan det faktiskt vara något helt annat som ger uppblåst mage. Typ bakterie, stress osv. Första steget borde kanske bara att utesluta det tänker jag?

    Är man väldigt smal/vältränad så blir magen ibland lite svullen, kan bero på massa saker men behöver inte tyda på att nått är fel. Tvärtom är det väldigt normalt. Man har bl.a massa vätska i kroppen som ibland syns mer ibland mindre. Särskilt på oss kvinnor. Därför en person som jobbar med att vara visuellt musklig tex fitnessmodell äter på ett visst sätt dagarna innan en fotografering. För att magen å kroppen inte ska va ”svullen” just då.
    Finns många kvinnor som är helt besatta av sin mage å huruvida den är svullen eller ej. Det är fullt normalt! Man kan även ha mycket gas i magen.
    Äter man väldigt ensidigt, vilket många kvinnor med ätstörningar gör. Om man överkonsumerar vissa livsmedel, tillskott, dricker extrema mängder vatten osv så kan det såklart få effekt.

    Man är inte sjuk för att magen ibland inte är platt. Man behöver inte gå på detox, fasta, tro man är glutenintolerant, laktosintolerant och att all mat är farlig.

    Finns massa bra tränings/hälso-personer på tex insta som visar sin mage/kropp i olika stadier. Tex filmar sin mage över ett dygn, eller månad just för att se att beroende på mat, sömn, mens, flygningar osv osv så ANPASSAR sig kroppen å det är helt normalt

     Ja det finns ju de som tycker att magen blir svullen av all mat, bara för att den inte är lika platt som på morgonen.

   Tycker det är så märkligt med folk som mår SÅ dåligt av viss mat (kan vara även vanlig mat), lägger om kosten till supernyttig och helt plötsligt mår man fantastiskt! Men sen äts det ändå av den vanliga maten eftervart, trots att den gav sådana problem med trötthet och svullnad, smärta och allt vad det är. Bara sluta ät av det man mår dåligt av, får man akut gasbildning och lidande av en efterrätt så är det väl inte värt det? Tolkar sånt beteende helt klart mer som kroppsnoja där man gör en total livsstilsomläggning och utesluter massor och skyller på att man skulle bli sjuk plötsligt och samtidigt av en massa livsmedel man ätit tidigare. Och har man ätit dåligt en period så är det väl inget konstigt om man känner för att äta bättre, men gillade man den onyttiga maten (vilket jag antar man gör om man äter den) så behöver man ju inte ta bort den helt sådär plötsligt, den måste ju ha givit mycket glädje om man glatt tryckt den över tid så kanske något mellanting?

    Äh, jag är en sån som mår asbra av lchf men ibland äter ngt som inte är det och mår dåligt i varierande grad efter. Typ som att man blir bakis men ibland är d värt det, eller man tror det innan iallafall ?

    Jag blir sjuk av viss mat. På riktigt. Men kan ändå inte låta bli vissa saker ? hej dålig självkontroll ?

   Jag håller inte med! Läs på om leaky gut. Jag äter också nyttigt men så fort jag äter något onyttigt så reagerar kroppen, magen blir uppblåst och jag får ont i magen. Detta borde alla som har kroniska sjukdomar göra, läsa på om leaky gut och äta AIP eller paleokost. Många med sjukdomar så som MS och reumatism har blivit hjälpta av just koständring.

   Håller med. Blir tyvärr triggad av hennes prata om träningen HELA tiden och mat. Blev lite droppen nu så valde att avfölja.

  Jag vill påpeka att bara för att det är hel eller halvfabrikat så betyder inte det automatiskt att det är onyttigt eller dåligt.
  Helfabrikat är inte bara en färdigrätt du stoppar i mikron. Det är alla färdigställda livsmedel och som bara behöver eventuell uppvärmning. Vilket gör smör och alla mejeriprodukter till helfabrikat. Alla former av röd, majs, sill, smörgåspålägg, kaviar, frysta bär. Allt det är helfabrikat.

  Halvfabrikat är processade livsmedel men som behöver tillagas eller läggas till med annat livsmedel för att kunna ätas. Exempel havregryn, ris, pasta, köttbitar, kaffe/te.

  Om det inte är så att man enbart äter från grönsaksdisken så behöver man tillgång till både egen kvarn, smörkärnare, slakteri och rökeri om man ska äta ”hel och halvfabrikatsfritt”.
  Det hör ju alla inte är så hållbart eller möjligt. De flesta är ju liksom inte bönder som har förmånen att kunna göra det här på heltid.

   eller hur, men amerikaner har en grej för att hata ”processed food” utan att riktigt kunna förklara vad det är ?

   Ja ska man helt undvika processad mat får man bli raw food vegan eller skjuta maten i skogen. Fiska funkar också. Och dricka mjölken direkt från kossan spenvarm. ?

    Tycker det är lite att märka ord när man anmärker på användningen av dessa ord, ni förstår ju vad som menas. Det är väl skillnad på havregryn och smör jämfört med korv och färdigrätter?

  En vän till mig åkte till USA i 6 veckor och gick upp 6 kg. Det var lite av en chock, då hon är en smal nätt tjej som aldrig tänkt mycket på vikten och har en väldigt sund relation till mat. Men det får en att undra vad de stoppar i maten där borta…

   Socker, salt och fett, i stora mängder.

    Den magiska kombinationen sött, fett och salt mmm 🙂

   eller så åt hon bara mycket utan att tänka på det??

    Ja uppenbarligen var det mer fullproppat med kalorier. 😉 Undra hur mycket jag hade gått upp? Har väldigt lätt för att lägga på mig så säkert minst 12 kg. 😉

   Låter som att hon fortsatte ha en sund relation till mat

    Absolut och de kilona var borta efter några veckor tillbaks i Sverige utan att hon egentligen gjorde så mycket aktivt åt det. Finns inga jag avundas så mycket som de med sund relation till kost och träning. Själv är jag sönderbantad sedan barndomen.

   Jag bodde i USA under nio månader, tappade 20 % av min kroppsvikt utan att märka det. Mådde dåligt, och åt ofta bara ett paket kakor och en liten påse chips till lunch (det enda veganska som gick att få tag på runt min skola, där jag gick 2-4 dagar per vecka).

   Japp, pluggade en collegetermin i USA och gick upp från strl 34 till 40. Farligt med förbetald mat för en hel termin, dessertbord dagligen och kiosk med pizzaslices i tentaperiod. Tyckte dessutom att min fullkornsmüsli med russin smakade lite konstigt. Kollade närmare och såg att russinen var sockrade ?

   Är det också möjligt att man rör sig mindre? På många ställen i USA är det ju nästan omöjligt att promenera någonstans och alla kör bil från dörr till dörr.

  Jag tyckte aldrig det var jobbigt att leva på CSN. Bodde på studentkorridor med billig hyra och hade typ noll andra räkningar? Mobiltelefon för typ 300 kr/månad och sedan hyra på 2900 kr/månad. Tyckte det som blev över räckte långt, även när man festade 3 ggr i veckan hehe. Däremot var jag ointresserad av matlagning på den tiden så blev ofta havregrynsgröt eller någon väldigt enkel wok. Emellanåt storkok av typ köttfärssås eller liknande med en vän.

   Håller med dig. Allt var ju billigare som student också med alla studentrabatter, plus att alla jag umgicks också levde på CSN så ingen av oss föreslog så dyra aktiviteter. Jag åt mycket storkok på linser och bönor men mest för att jag var lat och ville göra annat än att laga mat.

   Hade inte heller problem med pengarna, däremot orken/inspiration till att laga mat så därför levde jag på scones i pinicip.

   Nu är ju 2900 kr i hyra väldigt lite jämfört med studentlägenheter(ettor) som på vissa ställen har en hyra på minst 5000kr.

  Åh min student-måltid!! <3 Tonfisk på burk som jag vände ner i krossade tomater (hade i vitlök, salt, peppar) och gjorde en "pastasås" till min pasta. Ibland lyxade jag till det med någon typ av fejk-"parmesan" på 😀

  Är ju dock väldigt tydligt att Alice hoppat på Skinny-girltåget sen hon & Wongen separerade.

  Hanapee gör reklam för McDonalds och uppmanar följarna att skriva en låt till McDonalds reklam. Vinner man så får man 10 big Macs. Tror ni hanapee fick betald för sin reklam eller va det också 10 big Macs i lön?

   Hört fler göra reklam för detta

   10 big mac låter som ett straff snarare än ett pris?

    Eller hur. 10 DQP hade varit ett mer värdigt pris

   Hanapee gör ju reklam för vad som helst

  Har sambo som jobbar och jag har CSN på 11k så kan mer eller mindre leva som vanligt. Vi delar allt lika. Märks dock att det börjar bli lite dyrare så lärde mig att baka eget bröd istället! Blir så mycket godare ☺️

   Men om du har csn och han jobbar låter det lite hårt att dela lika. Det borde slås ut procentuellt eftersom han (gissar jag) tjänar mkt mer än dig.

    Vad man _borde_ är väl upp till var och en att avgöra?!

    Precis, man ska dela utgifter procentuellt om det är skillnad i inkomsterna. Troligtvis får din sambo mer än dubbelt så mycket som dig efter skatt. Bara elakt av honom att ni delar 50/50.

     Ska man? Var finns dessa regler att läsa om? Jag trodde att alla gjorde vad de ville med sin inkomst.

      Nä asså det andra alternativet är väl att varmt omfamna den härliga kvinnofällan. Alltså att mannen står för större inköp och kvinnan köper konsumtionsvaror. Sen står kvinnan där utan något när det tar slut.

       M kanske menar att de slår ihop och delar på allt. Gemensam ekonomi alltså

       Beror ju på vem det är som tjänar mer. Står inte heller att sambon är man och att ts är kvinna.

     ’Delar lika’ kan ju lika gärna mena att de slår ihop bådas inkomster och sen delar lika.

  Tycker ändå det är relativt svårt att leva på CSN just nu. Får ca 11 i månaden. Sedan jobbar jag extra på två arbetsplatser.
  Men jag bor i nybyggda studentlägenhet där hyran höjts antal gånger, elen höjs konstant och ja den är dyr.
  Sen är det dyrt med mat, speciellt nu och jag är så dålig på att planera maträtter osv. Jag tycker jag blir bättre för varje månad men men.
  Vissa månader kan jag lägga någon tusenlapp på sparande medans vissa blir de knappt några hundralappar.

  Har ni några härliga tips vore det tacksamt!

   Låter ändå ganska nice att kunna lägga undan någon tusenlapp då och då som student. Hur mycket vill du kunna spara?

   Det är ju inte riktigt meningen att man ska kunna bygga upp ett sparande när man får bidrag. CSN är till för att du kan betala mat, hyra och kurslitteratur. Inte spara, köpa bil eller investera i aktier.

    Sparandet kan ju vara en vanlig buffert också, tex om du behöver köpa mycket kurslitteratur en månad så är det bra att ha lite undansparat. Om man räknar sparande som allt man inte konsumerar den månaden. Och det känns ju ändå rimligt att man inte ska ha 0 kvar på kontot varje månad.

     Ja men att kunna lägga undan knappt några hundra vissa månader ser hen som att det är tufft. Ja, det är tufft men det är ett bidrag och ett subventionerat lån. Det ska inte vara lyx direkt.

  Så många ätstörda som använder olika kosthållningar och ”kurer” för att maskera sin ätstörning.
  Så många ätstörda som mixtrar å håller på till det extrema med detoxer, tarmsköljningar, rawfood osv osv tills de inte kan äta nånting.

  Säger inte att Alice har det, följer inte henne. Men MÅNGA influencers har/gör det och får med följarna i fallet. Det är djupt problematiskt. Såklart man får vara intresserad av mat och hur den påverkar men när influencers har en ätstörning och därför är smal. Men sitter å säger ”jag äter bara godis och kakor jag bara e såhär smal av naturen, alla i min familj är smala”(ja för hela den familjen är ätstörd)och när influencers går på massa konstiga kosthållningar äter tonvis med tillskott å sitter å ger råd till följare om träning och kost. Det är bara så fel. Jag är inte själv ätstörd men har haft flera i min omgivning som brottats hårt och länge med det. Vissa nära att dö.
  Vet inte var jag vill komma med min kommentar. Blir bara så fruktansvärt frustrerad

   Jag känner igen mig så mycket i det du skriver. Innan jag blev riktigt sjuk i min ätstörning kunde jag träna tre gånger om dagen, sju dagar i veckan. Detta i kombination med en extrem kontroll och noggrannhet kring vad jag åt resulterade i att min kropp till slut inte orkade mer. Hela tiden försökte jag ursäkta mitt sjukliga beteende med att jag var ”så hälsosam och nyttig”. Jag trodde på riktigt att jag var den mest hälsosamma personen i världen trots att jag sakta men säkert höll på att dö. Jag är fortfarande inte frisk och kommer kanske aldrig att bli det men jag kan se på mig själv och min omgivning med andra ögon och jag tror absolut att väldigt många precis som du skriver använder olika kosthållningar och för att maskera sin ätstörning.
   Till er andra där ute som kämpar med en ätstörning eller elaka tankar kring er kropp och mat kan jag varmt rekommendera boken ”När det hälsosamma blir ohälsosamt”.
   Var rädda om er ?

  Nudlar och Gorbys piroger. Först nu typ 20 år senare kan jag äta nudlar igen men Gorbys går fetbort. Huh…

  Det finns ju många ämnen som är godkända i USA, men förbjuda i EU. Det gör att man kan må dåligt av maten. Att allt innehåller corn sirup gör ju inte saken bättre.

  Eller så vill hon bara göra reklam och banta utan att få skit.

  Jag levde ganska så vanligt när jag studerade vid universitet och behövde inte tänka så mycket på matkostnader, men jobbade även som fan april-september varje år. Då talar vi om 12 timmars dagar och ingen sommarledighet.

  ”What I put inside my body”.. ? okej men plast i brösten och fillers i ansiktet går bra!

   Bam!

   Det räknas väl inte för det är ju en plastikkirurg som satt i det ?? hon menar väl grejer hon ”själv” stoppat i sig.

    Ja men dåså!

   Glöm inte rumpan;)

  Jag åt Fried rice flera ggr i veckan. Köpte ett paket ris, en påse morötter, lök, ett paket ägg och ibland champinjoner/broccoli och kyckling. Stekte ihop allt och hade på soja. Supergott och billigt!

  Jag vill se bilden på magen. Är den borttagen?

   Vita bönor i tomatsås och lite hackad gul lök i det… Mmmmums. Glad att ha heltidsjobb och stadig lön nu ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.