Vad tycker ni om det här?


Ett mail jag fick från en läsare.


Att influencers säljer saker de fått är ganska vanligt, men oftast handlar det om pressutskick – alltså saker de fått hemskickade till sig, och inte produkter från betalda samarbeten. 
Det händer så klart också och det här verkar vara ett sådant exempel.


Jag tycker det är bättre att saker säljs vidare, än att de läggs på hög, för det vinner ingen på, men frågan om intäkterna kvarstår. 
Kan influencern med gott samvete stoppa dem i egen ficka eller borde de skänka hela eller delar av summan till någon välgörenhet?
Om det här även är reklam för Tradera – vilket det ser ut som med tanke på att Tradera säljer och skickar alla hennes saker – så får hon ju även betalt för det, och i så fall blir det trippelintäkter för henne.

Vad tycker ni här? 

152 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  En tanke är att bolagen själva tar tillbaka sakerna och säljer/skänker t välgörenhet.

   Skicka kläder fram och tillbakakänns inte så miljömedvetet

  Det är väl bara att sälja? Såvida hon inte i något steg uppger att det rör sig om välgörenhet?

   Jag tycker inte heller att det är något problem. Lagen säger att man måste skatta på produkter som ingår i ett samarbete så på ett sätt är de en del av arvodet. Att skänka plaggen eller pengarna är isf som att skänka en del av sin lön. Och det är väl inget fel med det, men jag tycker att man ska få välja om man vill göra det själv.

   Klart det går att vinkla det så att det låter girigt men jag tycker verkligen inte att det är det. Kläderna är hennes. Förtjänsten är hennes.

    Kan dock tycka att Ebba bör ha råd att sälja av kläder som hon själv inte har betalat för, lite billigare ? Mössan från P&P tex säljs för någon krona billigare än i butik, blir ju fasen larvigt haha.

     Det är ju budgivning? Knappast hennes fel att folk köper saker från tradera för samma pris som i butik

     De flesta av oss har nog råd att sälja saker billigare. Men det kan också vara upp till var och en att avgöra om man vill sälja eller skänka, oavsett årsinkomst. Sen ska man såklart göra allt korrekt vad gäller företag/privat, förmånsbeskattning, ev beskattning på försäljning etc. Det gäller alla, oavsett yrke och hur man fått sina varor. ?

     Folk är korkade vilken nyhet.

     Hon tappar ju all form av trovärdighet när hon inte ens vill ha kvar grejerna själv. Kunde väl åtminstone göra sig av med dem lite diskret om hon bara ljög när hon gjorde reklman för dem.

      Detta gäller dock inte bara Ebba utan även andra har satt det i system, som Matplatsen och 56kg. Matplatsen sålde nyligen 400(!) plagg på kvartersloppis…

  Bad Ebba! Finns ingen som är så girig som hon men framställer sig ju som en ” vanlis” som kämpar på i vardagen. Hela hennes hysteriska shoppande mm är så i oklang med samtiden. Hållbarhet? Nä tror inte det.

   Tycker hon är intressant. Hon hade ju gått från bloggare till ett bra mycket mer prestigefyllt jobb som programledare på bästa sändningstid. Och vad gör hon då? Hoppar av för att gå tillbaka till att bli influencer som knappt någon hört talas om.

   Jag antar att hon är lite lat och gillar att kunna jobba några timmar i veckan med att shoppa och fika och ta några bilder och slippa jobba ihjäl sig.

    När får vi se Victoria Riis som talkshow-host på en reklamkanal…?

   Håller med, men det finns fler skräckexempel – Matplatsen och 56kg. Nytt, nytt, nytt hela tiden, rabattkoder till läsarna och dagen efter ligger `den fantastiska klänningen som jag kommer att bo i hela sommaren` på Sellpy med prislappen kvar. Det är så genomskinligt att jag inte fattar att så många handlar med deras rabattkoder och därmed gynnar dem. Och deras ursäkt är alltid densamma – det är deras levebröd och det är minsann sååå mycket jobb att vara influenser…

   Bra att detta granskas, men önskar att fler influensers kunde bli föremål för detta fler detta är tyvärr inget unikt för E v S.

  Nej. Så kan man inte göra. Trots allt är influensers företagare (även om en del har svårt att förstå det själva) och då får man ha koll på vad intäkterna kommer från. Hade önskat att Ebba hade nog med cash för att donera.

  Så ledsamt med alla dessa produkter och kläder som ges bort till influensers. Tänk va en fattig barnfamilj eller dyl kunde gjort med det. Har alltid tyckt att det borde vara bättre reklam? T.ex polarn å pyret gör en kampanj där vanliga familjer kan vinna ett års kläder. Hade känts bättre

   Precis. Om barnfamiljen nu inte har tillräckligt dragningskraft så kan man ju köra ett samarbete med en influencer som frontar det hela på nåt vis.

    Ja men precis! Mycket smartare! Kan få ont i magen när man ser hur mycket pressbud och produkter t.ex Bianca får som är god för flera miljoner, som hon garanterat bara slänger. Så finns det människor eller mammor som inte kan unna sig en nivea ansiktskräm

     Hur mycket skänker du till fattiga familjer?

      Hade jag fått produkter och pressbud i samma mån som Ebba eller någon annan stor influenser hade jag haft den möjligheten och gjort det. Jag är tyvärr snarare en av dom som inte har råd att unna mig en nivea kräm.

   Förstår din tanke men vad många inte tänker på är att influencer kampanjer är en slags reklam som drar in jättemycket pengar till företaget. Influencers kan sälja mycket mer än ”vanliga” reklamkampanjer och företagen vill så klart tjäna pengar. Så det handlar inte om att de ”ger bort” kläder till människor för att vara snälla utan det är bara siffror det handlar om.

   Företagen sysslar ju inte med välgörenhet, utan med marknadsföring. Ja, livet är orättvist, men PoP kan ju inte lägga sin marknadsföringsbudget på att ge någon random morsa massa kläder. Vad vinner PoP på det?

    Marknadsföring? Inte så att jag menade att PoP ska ge bort det i tystnad. Menade mer att man skulle kunna skapa en kampanj kring det upplägget snarare än att skicka produkter till människor som lever i överflöd. Jag köper iaf inte när alla influensers gör reklam, känns genast ogenuint

     Varsågod, här får du kläder till dina barn. Stå här och se fattig ut medan vi fotar så att alla våra kunder kan tycka att vi gör en bra grej. Tack tack.

   Inte för å va sån. Men om man är fattig ska man inte skaffa barn…

    Tyvärr kan saker hända under livets gång…

     Absolut. Men om man inte har fast, relativt hög inkomst och stabilt boende redan från början så ska man inte skaffa barn enligt mig. Helst en stabil partner också är ju att föredra för barnets bästa. Eller ingen alls då om man skaffar själv.

      Det är ju tur att folk inte resonerat så historiskt för då hade du inte varit här idag. Och inte jag heller, eller någon annan.

       Jodå jag hade absolut varit här! Dessutom är det icke-relevant hur ”man gjorde historiskt”.

        Adel i flera sekel eller? ?

         Mm visst. Om det får dig att må bättre.

      Relativt hög inkomst? Tror att de flesta som skaffar barn har en medelinkomst. Finns de med låg inkomst och de med hög inkomst.
      Flertalet har råd med sina barn och lever efter vad de tjänar. Sen finns de de som har det kämpigt av olika anledningar och då finns det skyddsnät.

     Wow visste inte att det var så kontroversiellt att tycka att man ska ha råd med barnen man skaffar ?

    Av olika skäl kan man bli fattig när man redan har barn. Man kan bli sjuk, förlora jobbet eller hamna i en annan slags kris.

    Det är bara en av många tänkbara invändningar mot ditt resonemang.

     Men alltså vad är det folk inte förstår i det jag skriver. Jag skriver att absolut kan saker hända. Men OM man redan är fattig, ska man inte skaffa barn. Sen KAN man bli fattig på vägen. Men har man en fast stabil inkomst och boende när man bestämmer sig för barn, så är risken rätt låg att allt bara fallerar.
     Självklart ska man räkna med att kunna klara sig själv om man ska ha barn. Räknar absolut inte med min man, och skaffar så många barn jag själv skulle ha råd med vid ev dödsfall/sjukdom.

      Jag är fattig och planerar att skaffa så många barn att de kan försörja mig genom att sälja jultidningar. ✌?

       Stackars dina barn.

    Finns några grader mellan ”relativt hög inkomst” och fattig eller hur? Ska inte lokalvårdare få.skaffa barn? Och separerar man blir det stor skillnad, det kan man ju inte planera för. Man kan bli långtidssjuk, förlora jobbet, finns många anledningar till att familjer får det knapert.

     Om en lokalvårdare inte har råd att försörja sina barn… så nej? Barn är ingen rättighet och självklart ska man klara av att försörja dom barn man sätter till världen. Hur tänker du? Att barn är en jävla rättighet som alla ska få ha oavsett vad? Det är det som är felet i denna värld.

      Nä men att ha det lite så att man kanske blir tacksam över billiga kläder tycker jag är ”godkänd nivå” för att ”få” kunna älska ett barn. Ska alla vara minst medelklass nu för tiden? Du låter sjukt osympatisk. Hellre en sympatisk mamma med lite mindre pengar än en rik med kass människosyn.

       På vilket sätt har jag kass människosyn för att jag tycker att föräldrar ska ha råd att skaffa barn när dom väljer att skaffa? Tycker att man har sämre människosyn om man tycker det är okej med barnfattigdom. Det är fruktansvärt med barnfattigdom!
       Medelklass? Nej men man ska ha råd med barnen man skaffar. Du läser in saker i det jag skriver pga att du tar åt dig.
       Frågan är varför du tycker att det är okej att utsätta barn för svåra levnadsförhållanden bara för att DU vill skaffa barn. För att du tycker att det är en mänsklig rättighet. Usch!

        Jag kan försörja mina barn. Men jag dömer inte de föräldrar som måste vända sig till begagnat och/eller bor trångt. Det är liksom ingen idé att prata om hur de ”borde” gjort för du har ingen aning om deras liv.

         Var hör du att jag dömer föräldrar som inte kan det? Läs tidigare kommentarer där jag skriver att saker kan hända. Jag skriver fortfarande bara att: OM man är fattig och knappt har råd att ta hand om sig själv – Skaffa inte barn. Sluta läs in saker jag inte har skrivit. Jag fattar också att saker kan ske i livet som man inte kan rå över. Men att börja skaffa barn med dåliga förutsättningar är en dålig idé och i mitt tycke, själviskt gentemot barnet.

        Att ha ”relativt hög inkomst” torde väl ändå kunna tolkas som minst medellön/medelklass. Inte mycket under i alla fall.

         Med tanke på att man nästan inte får ett skit när man väl är föräldraledig om man inte tar ut 7 dagar/vecka trots högsta SGIn så är det nog smart att se till att man ligger däromkring. Särskilt nu i dessa tider.

    Tänk, man kan ha en sådan attityd som du förespråkar men visste du att det finns länder som belönar invånare pga att de skaffar barn, genom ekonomiska lättnader. Folket i väst minskar dramatiskt.

     Vad jag vet är inte Sverige ett sådant land. Barnbidrag då möjligtvis.
     Ser inte att jag har en särskild attityd utöver att jag tycker att alla människor ska kunna försörja sina barn. Är på barnens sida och ser inte att det är en rättighet att skaffa barn. Har man inte råd att köpa en mössa till sitt barn, bör man låta bli.

   Ja och Gynning som skickar padelrackets till kändisar som redan har rackets.

   Tänk vad glada vi vanliga människor som inte har råd hade blivit av dessa gåvor.

  Är bara nyfiken hur det går till rent lag/skattemässigt. Hennes företag får ett samarbete/pressutskick på produkter som hon ska förmånsbeskatta på. (Vilket hon säkert inte gör) och sen säljer hon produkterna vidare privat och behåller vinsten (vilket hon säkert inte heller skattar på eftersom hon säljer de företagets saker som privatperson) Får man göra så eller är det olagligt? Hur borde det gå till? Bryr sig ens skatteverket?

   Hej, jag hade samma fundering som du. Jag tror inte det är lagligt. Hon för ju ut kläderna ur bolaget utan intäkt. Bör ses som utdelning eller lön.

    Nej det är varken lön eller utdelning. Ska I så fall föemånsbeskattas.

     Fast hon använder ju inte bara kläderna. Hon säljer ju dem då är det ju ingen förmån. Hon har ju fått dem och då bör det vara lön eller utdelning.

      Nej, det är varken lön eller utdelning. Det finns jättebra information på skatteverkets hemsida om både lön och utdelning.

       Fast hur har kläderna kunnat tillfalla henne privat om de kommit bolaget till handa för att hon ska göra reklam för dem. Du kan bara få ut saker ur ett bolaget via lön eller utdelning. Du kan inte bara ta bolagets egendom (kläderna) för att du förmånsbeskattats för dem.

        Dels antar du en hel del saker som vi inte vet och dels har du fel i dina påståenden. Men igen, nej kläderna är varken lön eller utdelning (hur skulle kläder någonsin kunna vara utdelning, vet du var utdelning är?)

        Det finns jättebra grundläggande och gratis kurser på nätet om du verkligen undrar. Informationen på skatteverkets hemsida är bra, men kräver ofta lite grundläggande kunskap.

         Det är nog du som behöver en kurs i aktiebolagsrätt. Har du hört talas om olovlig väderöverföring?

          Nu är du rolig! ???

   Så länge man förmånsbeskattas privat så äger man plaggen och kan sälja vidare, tillhör plagget däremot ex Ebbas bolag så skall all försäljning in dit, alltså pengarna skall in till Ebbas bolag.
   Sedan finns det lagar kring hur mkt man får sälja privat på blocket etc även som privatperson, gör man en vinst på xx antal kronor skall vinsten tas upp i deklarationen och beskattas. Inte många som vet (eller vill veta) just detta men det finns spärrar även där.

   Hennes Tradera-konto är väl företagskonto kan man ju tänka sig.

   Mycket spekulation här kring hur hon ”säkert gör”. Du kastar ur dig ett påhittat scenario och ifrågasätter sen om det hon gör är lagligt?

  Intressant ur skattemässig synvinkel. Rätteligen ska hon ha förmånsbeskattats för kläderna när hon fick dem. Om hon nu säljer dem, ska hon då ta upp intäkten som tjänst eller anses hon nu äga kläderna så att hon säljer dem privat? jag tror det är så att kläderna tillhör det bolag hon använder som hon förmånsbeskattats av för att få kläderna och att intäkten då ska tas upp som en intäkt i det bolaget och inte hos Ebba privat. Någon skatteexpert/revisor/redovisningsekonom som kan hjälpa till?

   Förmånsbeakattas det äger hon ju det privat. Vad hon sen gör med det är upp till henne.

    Fast nu har du nog fått det om bakfoten. Förmånsbeskattas gör man för att man får en förmån via sin arbetsgivare tex att man får använda en leasad bil. Förmånsbeskattning betyder ju inte att man äger det privat eller att det gått från bolaget till privatpersonen.

     Bilar och kläder är inte samma sak.

      nä men förmånsbeskattningen fungerar likadant

   Så länge man förmånsbeskattas privat så äger man plaggen och kan sälja vidare, tillhör plagget däremot ex Ebbas bolag så skall all försäljning in dit, alltså pengarna skall in till Ebbas bolag.
   Sedan finns det lagar kring hur mkt man får sälja privat på blocket etc även som privatperson, gör man en vinst på xx antal kronor skall vinsten tas upp i deklarationen och beskattas. Inte många som vet (eller vill veta) just detta men det finns spärrar även där.

    Där har du fel. Du äger inte plaggen bara för att du förmånsbeskattas för dem.

     Ja, så är det. Skatten betalar man för förmånen att använda kläderna privat.
     På samma sätt som du inte äger en leasad företagsbil som du betalar förmånsskatt för att kunna utnyttja den privat.
     Om kläderna bara visas upp i samband med reklam och samarbeten så blir det ingen förmånsskatt.
     Men det blir svårt att bevisa förstås 🙂

     Du läste nog inte hela texten, tillhör plagget däremot ex Ebbas bolag så skall all försäljning in dit, alltså pengarna skall in till Ebbas bolag.

  Gör inte alla influencer såhär fast via tjänsten Sellpy? Som i och för sig tagit över Tradera TOTALT.

   Tycker ärligt talat att Sellpy är så kasst. Är ganska dyrt och säljer man får man väl i princip ingenting som säljare?
   Jag älskar däremot Vinted!

    Åh berätta om Vinted? Lägger de upp grejerna på Tradera likt Sellpy? Hurdana kläder säljer bra? Märken, kedjor?

    Letar efter ett alternativ till Sellpy, har ett helt berg med fyllda Sellpypåsar här hemma men efter dåliga erfarenheter som köpare har jag beslutat mig för att take my business elsewhere sååå atttt sägaaaa.

     Jag brukar använda Plick! Där får man pengarna som man lagt ut ett plagg för vilket är toppen. Min erfarenhet är att trendiga kläder säljer bäst, men det är inte omöjligt att få annat sålt också.

    Jag har inte haft så tur med Vinted, många som hörde av sig men sen blev det inget köp i slutändan. Men jag vet många som haft bättre tur än mig.

    Testar Sellpy nu (eller det är 7 veckor kvar innan de ens packar upp påsen) för att se om det är enklare. Skulle vara skönt att slippa hantera säljare som ju Sellpy gör istället men nackdelen är väl att de inte alltid värderar föremålen så bra.

   Fler som har erfarenhet av Sellpy? Jag skickade in en stor påse för en månad sen och när den var mottagen såg jag att det var minst 10 veckors väntetid tills det listas.. Det verkar också som att ”alla” skickar till Sellpy nu så jag undrar om de ens orkar lista allting? Vad är era erfarenheter, hur mycket säljs?

    Jag har sålt ganska mycket med Sellpy och jag har nästan bara goda erfarenheter av det. Brukar oftast få runt 300-400 kr för en påse kläder (märkeskläder säljer jag dock inte via Sellpy, det kan löna sig att sälja själv istället.) Man ska dock inte förvänta sig att tjäna massor på det, men då jag skickar saker jag inte orkar hålla på och sälja själv tycker jag det är superbra att få en liten slant och att kläderna kommer till användning hos andra. Men läs på ordentligt vad som gäller innan du säljer och hur mycket du själv får. En del verkar bli besvikna för att de får så lite eftersom de inte kollat upp vad som gäller innan.

     Jag har 3500 kr i vinst innestående. Ska låta det vara tills jag har fått ihop nog mycket för att köpa en märkesväska.

     Skickar man in en påse då och då blir det lite pengar till slut. Man får en liten del av vinsten och det tar ett bra tag men jag har inte bråttom och orkar inte hålla på och jävlas med folk på Tradera.

      De sorterar ut en massa saker som jag tyckte var helt ok också, men men. Bara att gilla läget.

    Blev av med alla mina saker efter första gången jag skickade in tre påsar! Har skickat in igen nu, och det är redan en del som är sålt. Men det tar sjukt långt tid med sorteringen tyvärr!

  Såna där randiga kläder. Åh jävlar vad ful dom är ?
  Ser ut som små bebiskläder. Inte ens då klarade jag av att klä mitt barn i det. Det är fasiken bland det fulaste som finns.

   Det är skitsnyggt

    Nej ?

     Jo

     Inget fel med randiga kläder ??‍♀️

      Beror på ränderna. De där på bilden, både pyjamasarna och mössan är så sjukt fult.

   Jag älskar randiga kläder.
   Det är i princip det enda jag har i garderoben

    Finns ju randigt och randigt. Men går du ut i såna där pyjamasar? Eller med en barnmössa?

     Jag går inte ut med någon pyjamas alls. Oavsett mönster. Har heller inte på mig barnmössor.
     Jag går ut i vanliga kläder, som allt som oftast är randiga.

     Alltså tror du Ebba använder barnmössor och barnkläder?

     Hur många ser du på stan som går omkring i pyjamasset från PoP undrar jag? Tröjans ”mönster” säljs på typ alla vanliga klädbutiker så det är inte en konstig typ av randigt att ha på en tröja ?

   Älskar Polarn&Pyrets randiga set!

    Smaken är delad. Blir full i skratt varje gång jag ser en vuxen med såna kläder.

   Det är väl bebiskläder som säljs? Hoppas jag i alla fall…

    Finns vuxenpyjamaser också

   Ha! Jag har på mig ett randigt pyjamas-underställs-set just nu. Känner mig het.

  Nu vet jag inte om det i Ebbas fall (eller generellt) finns några särskilda klausuler som dikterar vad hon tillåts göra med kläder hon erhållit genom dessa samarbeten, men om några sådana riktlinjer inte upprättats bör hon väl kunna göra precis vad hon vill med side kläder hon äger, utan samvetskval.

  Vissa (exempelvis mailskrivaren) tycks vara av uppfattningen att det moraliskt rätta i närmast alla likartade situationer är att minimera sina inkomster i största möjliga mån och skänka bort allt man inte FÖRTJÄNAT genom offrande av liv och lem.

   Det märkliga är ju att göra samarbeten som man inte ens verkar gilla helt om man inte ens använder kläderna?
   Har hon bara fått dem i pressutskick är det en annan grej känner jag

    Fast hon driver ett företag. Det betyder inte att hon måste använda produkter hon gör reklam för privat.

    Men det är ju inte så reklam fungerar.

    Man gör ju i huvudsak reklam för företaget, som i sin tur oftast har rätt att bestämma vad som för närvarande är mest gynnsamt att låta frontas av modeller eller influensers (de senare kan säkert inkomma med önskemål i många fall). Det är klart man kan välja bort företag man anser vara dåliga eller etiskt oförsvarbara, men det är ju en annan sak än att inte få användning av exempelvis enskilda plagg. Hon kanske tycker PoP är ett toppenföretag och gärna står bakom dem, det betyder ju inte att hon nödvändigtvis måste älska varje plagg, eller ens deras formspråk generellt, hon kanske rentav anser kläderna vara fula men tycker företaget är bra ändå. Finns ju massa skäl till att vilja hjälpa särskilda företag, utöver att man får lön (vilket förstås är största moroten, och får så vara). Personligen tycker jag väl inte att en influencer måste gilla allt den gör reklam för, i synnerhet inte plagg som läsaren själv kan bilda sig en åsikt om huruvida man tycker det är fint eller fult. Det är förstås annorlunda när det kommer till exempelvis hud- och hårvård eller annat som man som konsument inte kan bilda sig en åsikt om från bilder eller filmklipp, utan endast kan gå efter rekommendation.

    Populära influencers har förstås långtgående möjlighet att välja vem som ska betala deras lön, men det betyder inte att man alltid har lyxen att välja och vraka helt fritt, man får ju välja bland dem som står till buds?

    Jag kanske jobbar på H&M och tycker deras arbetsmiljö- och hållbarhetsarbete är skit, jag skulle hellre jobba på Vero Moda som jag anser är mycket bättre, och främja deras butiker och få lön från dem istället, men Vero Moda kanske inte vill anställa mig och ha mig i sina butiker, så är fast på H&M. Möjligen att jag kanske har möjlighet att börja jobba på Lindex istället, och är villig att byta över då löneskillnaden och arbetstiderna inte blir såååå mycket sämre, men får jag typ halvtid istället för heltid kommer jag inte byta trots att H&M är i detta scenario är vad jag bedömer vara det sämsta valet ur ett moraliskt perspektiv.

    Ursäkta att jag pratar med dig som att du är en femåring, haha. Försöker bara vara tydlig. ?

     Väldigt lång utläggning i alla fall ? ja så kanske det är. Jag personligen skulle ha svårt att visa upp kläder och grejer iaf som jag inte gillar och inte vill använda ? men så är jag inte influencer hehe

    Hon får ju betalt för att göra reklam för kläderna. Då ingår det väl att låtsas gilla dem offentligt. Ser illa ut att kasta ut allt direkt.

  Hur många av alla influencers gör inte så? Linda-Marie lär ju inte betalat allt hon säljer. Om man tar första exemplet som kom upp i huvudet.

  En generell fråga. Vad hände med Ebba von Syndow? Hon var sån rising star ett tag och sen framgångsrik journalist med relativt mycket förtroende inom sitt område. Nu är hon en medioker influencer som har reklamsamarbeten i 90% av sin feed och verkar desperat efter pengar. Gör hon något vettigt längre? Vad hände?

   Det är en bra fråga. Hon hade programledaruppdrag i både TV4 nyhetsmorgon och SVT Go kväll osv men nu är hon verkligen en dussininfluencer, en i mängden bara.

    Såg henne som programledare i Go kväll. Upplevde henne så tråkig och oengagerad så jag bytte kanal.

   Hon och den där de Poret håller väl på med ”Säker stil”-grejerna och så har hon väl en rik man, har tjänat en del pengar och kommer från en rik familj. Och får väl allt gratis genom samarbeten.

    Inte gratis – hon tar jättebra betalt för att! Folk verkar inte förstå hur mycket pengar influencers tjänar… de tror att de mest för lite gratis utskick bara.

   Hon har köpt Insjöns väveri i Insjön, Dalarna och driver det vidare. Tycker det är fint att värna om hantverk och fortsätta producera hållbara produkter lokalt i Sverige.

    Det var ju lite häftigt faktiskt. Ägare tillsammans med mannen + 1 till. Och de äger tydligen Bookbinders Design också. Ny info för mig, men kul att hon är delaktigt i nåt ”vettigt”

   Exakt! Vad hände??!!

   Hennes kanaler är motsatsen till trovärdiga. Förstår för mitt liv inte hur ett företag kan vilja förknippas med någon som uppenbart säljer sig till precis vad som helst?!

   Hur är det möjligt? För att inte tala om att någon faktiskt skulle KÖPA något hon säljer? Alla hennes rekommendationer måste väl klinga falskt för de flesta som ser hur hon gör reklam för ALLT?

   Kan inte någon som gillar henne och köper nåt av allt hon säljer förklara? Tack på förhand osv

    Innan Indiska gick i konkurs gjorde hon reklam för deras kläder t ex. Ha ha hon skulle inte bli sedd död kring Karlaplan med de kläderna på sig…

     Hehe jag har sett henne i en likadan indiska-klänning som jag själv har. En helt vanlig vardagkväll utan att vara omringad av kameror.

   Måste ju varit money talks? Hennes egna bolag verkar ju gå väldigt bra om man kollar på allabolag så jag antar att samarbeten genererar mer än vanliga programledarjobb. Jag gillade verkligen hennes blogg förut men nu är det verkligen bara reklam överallt, likaså i Stories där diverse annonslänkar och taggar alltid kläms in i mer privata stories? Liksom man kan lägga upp en story utan en adlink..

   Ja, vad hände? Hon gick från journalist och programledare till att bli någon slags virtuell Kiviks marknad, allt ska krängas!

   Hon äger ju flera bolag (book binders, något väveri, smyckesföretag och alla Säker stil-grejer). Så tycker hon gör ganska mycket ändå. Sen programledare för rätt stora produktioner.

   Ja snacka om pengakåt människa. Usch, tycker hon är så falsk.

   Bra fråga! Undrar samma sak.

   Kanske hon inte orkar jobba heltid? Hon kanske var tvungen att vara på jobbet 9-5 när hon var på tv och nu kanske hon bara kan glassa runt och fika och shoppa och ta lite foton på sig själv. Nice att få betalt för att koppla av några timmar i veckan.

  En annan grej jag funderat på med Ebba är hennes smycken. Det allra första smycket som hon lanserade var ju en exakt kopia av det halsband hon burit länge, som var hennes egna privata. En kortare guldkedja med en vit, liten diamant. Är inte det konstigt att det går att bara kopiera en design så? Eller funkar smyckesbranschen så? Inte lätt att göra en unik slät guldring liksom…

   Det är ju ingen unik design öht. Jag har också ett likadant halsband som jag har använt dagligen sedan jag var barn. Precis som små diamantörhängen eller armband, de är inte unika och därför inte heller kopierade.

  Jag bryr mig exakt 0% om vad hon gör med kläderna och pengarna hon får in från detta.

  Man är lite nyfiken på hur många som jobbar med granskning av influencers på skatteverket, konsumentverket, reklamombudsmannen osv, sen ”fenomenet influencer” dök upp för några år sen. Vid fusk och felaktigheter borde det inte bara bli böter. Det borde krävas avstängning från att publicera content för reklam också.

  Jag tycker att Ebba är fri att göra vad hon vill med kläderna och pengarna hon får av eventuell försäljning. Ge till välgörenhet är väl en fin tanke men jag tycker inte att det är något som hon måste göra.

  Tycker inte hon skall ta penarna själv, har ju redan fått betalt. Skänka till välgörenhet tycker jag absolut.

  Hur ser Skatteverket om hon får in Swishade pengar till ett vanligt konto? Har de koll på sånt? Är det banken som anmäler ifall det rasar in en hel massa?

   Alltså inte företagsSwish utan vanligt.

  Mycket vill ha mer. Om man har såpass gott ställt skänker man (det man dessutom fått gratis!) till behövande, det kallas solidaritet. Allt annat är osmakligt imo. Sen kanske hon säljer via Tradera för att skänka vinsten till välgörenhet, det vet vi inte, men hyfsat onödigt imo, provision, frakt med mera äter upp mkt, bättre att skänka grejerna till behövande direkt, finns ett stort behov. En svensk stor sångerska skänkte härom dagen 20 säckar barnkläder (vilka jag är ganska säker på hon dessutom betalat för själv) och var orolig det kanske var för mkt kläder, de svarade: ”vi har stor
  åtgång”.

   Fast hur vet du att hon inte skänker massa PENGAR till olika organisationer??? Bara för att hon väljer att sälja de här plaggen?
   Väldigt konstigt resonemang????
   Då borde hon inte göra samarbeten heller utan skänka alla dom pengarna eftersom hon redan har det bra då lr???? Man kan va solidarisk OCH tjäna pengar

    Och skriver jag inte, för att vara exakt ”Sen kanske hon säljer via Tradera för att skänka vinsten till välgörenhet, det vet vi inte”? Du kanske tycker det är konstigt resonemang, jag tycker f.ö ditt sätt att uttrycka dig, med ???? efter varje mening är konstigt.

   Man reagerar väl på att tjäna pengarna två gånger…………………….

    Nej ”man” reagerar inte på det, du gör.

  Hon har ju urartat totalt, det är bara money money money. Verkar ha genomgått en personlighetsförändring, från en helt okej journalist till girig reklampelare.

   Ja alltså vad har hänt med henne? Avföljde för länge sen. Tyckte hon var vettig förut, innan hon gick och blev flunsa. Bara reklam, reklam överallt. Hennes girighet blev för mycket.

   Håller med. Hon är som en kvarleva från amerikanska 90-talet. Så mycket att köpa och så mycket att göra.

  Hur vet ni att det inte är företaget Ebba som säljer vidare plaggen? Det tar iaf jag för givet och om det inte är det, spelar det så stor roll? Det är ju isf en skattefråga för drabbar ju ingen annan. Och nog faaaaaan betala Ebba å hennes man en jäkla massa skatt så mkt som de tjänar. Därför ser jag inget problem

  Sen det här med välgörenhet… varför måste hon det? När tex Elle får massa smink å saker skickade till sig så hamnar det garanterat hos folk som jobbar där. Det spelar ju ingen roll! På mitt jobb har vi ett konditori som GER oss saker hela tiden, fått med stora tårtor hem helt gratis, kul för mig tänker jag. På förskolan där mina barn går får dom ofta prylar å leksaker från en förälder som jobbar med sånt och ibland blir saker över å då ger hon det dit. Det händer ju oss alla, på olika sätt. Förstår inte varför just influencers som får saker sticker så jäkligt i ögonen. Ja livet är lite orättvist. Det måste man lära sig leva med!

   Fast nu tänkte du helt fel. Skattefrågor drabbar väl definitivt någon annan. Det drabbar hela samhället om någon fuskar med skatten.

   Ditt företag begår ett brott om det ger er tårtor utan att beskatta er för dem.

   Man har inte rätt att fuska med skatten bara för att man är höginkomsttagare. Hon har kostat bra mycket också, Ebba, gått i skola och fått sjukvård och haft det bra. Nu är det dags att bidra lite.

  Ebba är en sån sellout. Allt i hennes flöde är ju reklam. Köpt eller för sina egna varumärken. Samma i podden. Känns som att alla frågor de får in om presenttips besvaras med något från smyckesmärket. Det går inte ett avsnitt utan det nämns. Finns inte mycket trovärdighet kvar när man gör reklam för så många en olika grejer. Och hennes hets att ständigt vara nära utbrändhet och sååå mycket att göra…

  Hon borde skänka de PoP kläderna till behövande familjer istället för att sälja dem.

  Jag tror det här enbart är ett samarbete med Tradera för art dra trafik dit. Ebba får nog betalt som ett reklamsamarbete, inte i vas kläderna säljs för.

  Antar att det är fritt fram att sälja om vägen dit har gått rätt till dvs att hon redan har skattat för grejerna hon fått.
  Sen finns det ju en annan skatteaspekt och det är att man som privatperson inte får sälja prylar för hur mycket som helst utan att det räknas som inkomst och det ska skattas för i sin tur.

  Så många frågor här som man hade velat ställa till Skatteverket.

   Gör det då. Dom har en mejl.

    Och en väldigt pedagogisk hemsida där man kan läsa om lön, utdelning, förmånsbeskattning mm

  Har slutat handla på Polarn o pyret just pga Ebba von Sydow.

   Ha ha så tramsigt

    Det är ju många som bojkottar märken influencer är ansiktet utåt för, tycker du alla är tramsiga eller var just Polarn och Pyret personligt för dig?

   Varför?

   Jag handlar från de märken och butiker jag personligen gillar. Vad olika influencers gör reklam för skiter jag fullständigt i. Jag är vuxen och har en egen vilja och smak.

  Därav är så många samarbeten fejk och tillgjorda.
  Så många gånger influencers lovordar produkter för att i nästa sälja på sina bloppisar.
  Exempelvis donnadobrinic och sheerinmalki

  Till och börja med så borde hon beskattas för dessa ”förmåner” precis som vi andra.

  Detta gör ju t.ex. Matplatsen och 56kg hela tiden. Det är oförsvarbart med tanke på klimatet och hållbarhetstänket. Men influensers försvarar sig med att det är miljövänligt att sälja second hand…dock uppmanar de ju andra att köpa samma saker med hjälp av rabattkoder så slutresultatet blir att folk köper sådant de annars aldrig skulle köpa.

  Hon har haft ”lyxloppisar” tidigare..där hon dragit in många tiotalstusen kronor….och ger bort saker hon fått till andra i TV….jag tror att en PR-byrå skulle ha åsikter. För de är väldigt noga med att provex. osv bara får SKÄNKAS bort…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.