Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

475 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad är ni mesta stolta över att ni åstadkommit i livet hittills?

   För min fina underbara familj. 10 år med min man och vi är lyckligare än nånsin. Verkligen hittat min person. 2 fina barn som kom tätt. Har alltid fantiserat och drömt om att leva mamma, pappa, barn-liv och det gör jag.

   Att jag tog mig ur den depression och konstanta ångest jag levde med i ungefär 10 år.

    Hur? Grymt gjort btw!🙌✨

   Magnussen på pole imorgon!!!

   Jag är stolt över att jag sa upp mig från mitt dåvarande jobb för några år sen utan att ha ett annat. Jag är stolt över min hälsoresa förra året.
   Jag är stolt över mitt hem jag lyckats bygga i ung ålder. Och jag är så stolt över min lilla familj- min sambo och son ❤️

   Mina barn som är trevliga, vettiga och empatiska människor ❤️

   att jag inte flyttat hemifrån än

    Hur gammal är du?

   Över att jag trots fattig barndom, i princip noll stöttning från föräldrar, ADHD (odiagnostiserad) och noll öre på fickan när jag flyttade hemifrån idag vid vuxen ålder har en universitetsutbildning, en bra bostad, besparingar, familj och är lycklig. Mina föräldrar gav mig ett enormt driv att ge mina barn det de inte gav mig både materiellt men framförallt känslomässigt. Dock ska jag säga att mina föräldrar säkert gjorde sitt bästa utifrån sina egna förutsättningar.

   Jag är mest stolt över att jag lever helt ärligt. När jag tänker tillbaka på allt jag varit med om är det svårt att fatta att jag orkat 🙈

   Stolt över att jag tog mig igenom åratal av anfall. Alla år med sorg, hat, besvikelse och olika mediciner tog hårt på mig, många tankar om att ge upp. Förlorade vänner, jobb och skolan var hemsk.
   Men står nu på benen med rätt mediciner, är väldigt tacksam och glad med jobb jag trivs med och en underbar fästman!

    Hej, låter tufft, men blir glad av att läsa att höra att du mår bra idag. ❤️ om det är okej att jag frågar, vad var/är det som orsakade ditt tillstånd? 😔

     Tack! ❤️ Fick epilepsi när jag var 12 år, brukar inte alltid finnas en orsak till det som ärftlighet eller t.ex. slagit i huvudet 😕

      Åh usch, hade en vän som led av det när jag var liten, bevittnade aldrig något anfall själv och förstod inte heller allvaret i sjukdomen när jag själv var barn. Men har i efterhand förstås förstått vilken hemsk sjukdom det är, vilken maktlöshet man måste känna. 😔 Fantastiskt att du hittat medicinering som funkar för dig! ❤️

  Asså fayme elmen… ska absolut inte ha fler barn (klarar knappt av de 4) och nu vill hon ha en till ändå… suck

   Jamen Fayme är ju kroniskt gnällig och måste ju hitta nya negativa saker att gnälla på hela tiden. Hur det nu är möjligt att gnälla med ett sånt liv!

    Hur menar du ”gnälla med ett sånt liv”? Fyra barn som skriker högt och lågt? Inte en sekund över till mig själv? För mig låter det som en mardröm.

     Ja men hon har valt det helt själv så..

    Hon gnällde från sekunden hon fick positivt graviditetstest till förlossningen hur fruktansvärt jobbigt det var att vara gravid. Nu svarar hon på en fråga i frågestunden att hennes graviditet inte alls var jobbig.

     Typiskt flunsor.

     Det kan jag ändå förstå. Jag är väldigt trött på mim graviditet och tycker det varit jättedrygt med ett vagt illamående i nästan 9 månader. MEN eftersom jag vet hur tungt många andra har det, och är medveten om alla krämpor jag faktiskt inte har, skulle jag ändå säga att jag haft tur och haft en enkel graviditet. Skulle kännas drygt om folk som på riktigt haft det jobbigt att säga något annat.

     Kan ändå så förstå henne i det. Gnällde också som fan under mina graviditeter och nu efteråt med lite distans så kan jag också komma på mig själv att prata om det som om det var en mysig tid. Skulle absolut säga att det inte är konstigt 🤷🏼‍♀️

   Åh är nyfiken! Skrev dm till henne och är sedan dess blockad, hehe. Skrev något i stil med att hon ändå är priviligerad (som jag själv!) men ändå gnäller om så många barn, ingen egentid, hon får fixa allt i samboskapet, valt att jobba med litet barn hemma osv osv.

    Skrev du så till henne och blev blockad? Ja ingen får ju påpeka att hon lever ett riktigt lyxliv. De är så unga och har så gott om pengar och har råd att skaffa fyra barn och fundera på ett femte, de har dessutom fått mycket hjälp av föräldrarna och bor i värsta villan och har bil och båt och massor av saker som många inte ens drömmer om. Och det är jättekul att de har det bra men att hon inte kan se det och landa i att hon faktiskt redan har allt man kan önska och mer därtill…

     Ja! Men först fick jag ett litet aggressiv svar om vad jag vill med mitt meddelande..
     Jag skrev ju att hon gnäller över sådant som är självvalt, men ändå kunde hon inte ta det.

      Men det är väl självklart att du blir blockad när du är sådär otrevlig! Du ser en oerhört liten del av deras liv och har således ingen som helst rätt att tala om för henne att hon är gnällig. Tyck vad du vill för dig själv men du kan ju inte för en sekund tro att hon vill ha dig som följare när du bitchar på det där sättet?!

       Generation snöflinga i ett nötskal.

        Mmm visst för för man skulle ju aldrig bli blockad av influencers i medelåldern pga såna kommentarer?

        Det är vanligt uppfostran veta att det är otrevligt att läxa upp folk som beklgar sig om att de minsann valt själva. Det är inget nytt för den här generationen att tycka att man ska bete sig trevligt mot folk.

       Ja man får absolut inte kritisera flunsor som tjänar pengar på följare. Även om de själva sitter och kritiserar fenomen och ”folk”.

        ”Men hon sa så då får jag göra så”.. Wow.

    Rä det inte rimligt att klaga på att man får fixa allt i en relation? Hennes partner är väl också priviligerad?

    Jag skulle absolut klaga om vi inte delade på ansvaret, även om jag tycker att vi (som de flesta) har det ritkigt bra ställt.

     Han jobbar 24/7 och hon spenderar pengar 🙂

      Är det så? Jag följer inte Fayme ska jag erkänna men om han jobbar och hon bara slappar är det såklart extremt taskigt av henne att klaga på honom.

     Varför skaffa fyra barn med en sån då?

     Räää

   Är det inte intressant att hon och LD slutat umgåtts sen LD och O började hänga och typ följa varandra på sociala medier igen?

    Tycker mer det verkar som att Fayme inte hänger med någon alls, förutom hennes man och barn, just nu. Vilket kanske inte är något konstigt direkt. Hon och LD hr väl alltid hängt i vågor, och är väl dessutom nu i vääääldigt olika fas i livet så då kanske det är lite svårare att få ihop det. När de hängde som mest var ju när båda deras yngsta barn var ungefär jämngamla och de verkade ligga väldigt i fas med varandra i övrigt.

     Fast Fayme umgås visst med folk just nu. Jag tror LD är en riktig periodare med människor och just nu inte är så inne på Fayme.

      LD har alltid bästisar och de varar alltid i ca 2 år. Sedan slutar bästisen vara nyförälskad i vänskapen och då drar LD vidare. Hon behöver alltid maximal uppmärksamhet.

       Vilka konstiga spekulationer om folks vänner?

        Sådana mönster är ju så himla lätt att se med folk dock?

        Sjukt ändå hur folk tror att de ser sanningen 😂

     Nja vet inte om jag håller med faktiskt. Av det kryptiska sakerna LD skrivit om den e.v silsmässan var det ju uppenbart att det var Fayme som till stor del peppat henne till det osv. Nu tycks LD och O hänga med varandra igen, och chansen finns väl att Fayme inte gillar det helt enkelt? Typiskt kvinnor som Fayme som lever i lycklig tvåsamhet att bestämma hur andra ska leva sitt liv haha. Men jag kan självklart ha fel!

     Hon och Antonia hänger väl non stop? Samtidigt som LD sitter i samma by..

    Vem är O?

     Oskar, LDs(ex?)man

   Pengar verkar ju finnas. De har ju köpt mini rodini fleece set till alla barn. Kostar ju 1000 kr st så 4 000 kr. Gött

   Ja det ser ut som att hon är jättesugen. Men som ni skriver har hon inte gjort annat än gnällt sen S föddes.
   Jag tror att hon är en bra mamma, det tror jag absolut. Men tror också att hon inte borde skaffa fler.

    Grejen med Fayme är att hon har ju flera barn redan som börjar bli stora och behöver föräldrarna. Skaffar man bara fler och fler för att man njuter av kicken att få barn så är det ju de äldre barnen som får avvara föräldrarnas uppmärksamhet och närvaro.

     Tror vissa är mer kära i gravidmagen och blir chockade att barnet(barnen)kräver tid sedan. Och faktum är att allt ligger på föräldern hur jobbigt eller lätt det blir, för det är vi som formar barnen.

      Ja och vissa kärar ner sig i bebisar/små barn och kan inte få nog av dem, men tycker de blir jobbiga när de börjar växa upp och få egna viljor…

    Att ni randoms sitter och diskuterar huruvida nån annan ”inte borde” skaffa fler barn är fan sjukt.

     Fayme är influencer med 70k följare och skriver varje dag om dessa funderingar inför hela internet. Så vi randoms är väl bara samma personer som hon tjänar pengar på genom att fläka ut sig och familjen frivilligt.

   Men superlol på sådana här kommentarer, vem är du att säga vem som ska ta fler barn eller inte, så vida personen inte missköter sina befintliga barn, eller på annat sätt behandlar dem illa.

   Vissa gnäller ju helt oberoende av sin livssituation, det är liksom ett personlighetsdrag vissa har att se det negativa i allt. Hon skulle antagligen klagat lika mycket om hon hade haft noll eller ett barn, så länge hon inte får barnen att känna sig oönskade kan hon väl få hållas. Jag följer inte personen i fråga men vill ändå tro att hon och hennes partner nog inte överväger att skaffa ett till barn om de inte på riktigt tror att det hade lyst upp familjens tillvaro och att de i gengäld kan erbjuda barnet ett fint liv i en familj där det får sina behov mötta och är älskat.

   Skriver detta med en stor reservation för att jag knappt vet vem personen är, men baserat på kommentarerna verkar hennes brott vara att hon ”är gnällig”, vilket jag tycker är en absurd grund för andra att tro sig ha rätt att diktera hur hon och hennes familj ska leva sitt liv på. Många superbra föräldrar är ”gnälliga”.

  Jag läser Negar Mottaghis blogg och insta och tycker att hon förmedlar sin verklighet så sjukt bra. Jag lär mig något varje dag av henne. Om att ha barn med npf-diagnos och om hur lite hjälp staten ger sådana familjer. Väldigt tänkvärda saker.

   Vad är det som är tänkvärt? Alltså vad är det för hjälp hon inte får eller skulle behöva?

    Tänkvärt hur otroligt begränsad man blir som funkisförälder och hur lite vi ”vanliga” vet och förstår. Hon kan aldrig göra annat än att passa på sitt barn eftersom han inte kommunicerar och inte förstår faror etc, och en vuxen måste ständigt vara närvarande. De får avlösning några timmar på söndagar, tiden räcker knappt till en promenad med den äldre dottern eller att gå och fika eller sådant de inte kan göra med sonen.

     Ja det måste vara en stor sorg att livet inte blev som man kanske trodde. Verkligen stor respekt för de föräldrar som ger upp hela sitt liv för att ta hand om ett barn som kanske aldrig ens kommer förstå vidden av den uppoffringen.

     Förr i tiden hamnade de här barnen ofta på institution eller så dog de pga gick ner sig i sjön pga brist på konsekvenstänk och likande.

     Ja såklart att det är krävande att vara förälder till barn med särskilda behov. Och många kämpar verkligen och gör ett så fantastiskt arbete.
     Min fråga är vad för hjälp eller stöd du menar att de borde ha? På vilket sätt sviker staten?

      De får väldigt lite avlösning eftersom försäkringskassan kallar allt de gör med sonen för ”normal omsorg”, typ. Bara det att han är nio och de måste vakta på honom likadant nu som när han var en bebis. Han klarar inte av förändringar eller nya människor så föräldrarna kan inte besöka vänner tillsammans eller resa på semester. De kan inte göra något alls tillsammans utom att vara hemma.

       Försäkringskassan har inget med saken att göra. De beslutar inte om avlösarservice. Det är LSS/funktionsstöd som gör.
       Men återigen. Vad hade du tyckt va rimligt?
       Ska staten gå in och avlasta så att föräldrar kan åka på semester? Jag fattar helt ärligt inte vad du menar.
       De har avlösare varje söndag skriver du ju

        Men kräver du att hon ska sitta på en detaljplan om vad staten bör erbjuda för stöd eller vad är det du är ute efter?

        Vet inte om det är varje söndag, och av de tre timmarna går en bort eftersom sonen blir upprörd av att en person kommer till hemmet. Så de har två timmar per vecka för att göra något med dottern eller som par.

        Hahaha, men wow, avlösare i tre timmar varje söndag. Det är inte klokt hur staten ställer upp för föräldrar som sliter dygnet runt varje dag hela året runt. (Kan innehålla spår av ironi) Tror du själv att tre timmar varje lördag gör någon större skillnad?!

        Jag fattar att det är svårt att förstå hur det sliter att leva i en sådan här situation om man själv inte har upplevt det, men det är oerhört slitsamt, inte minst psykiskt, när man vet att det kanske aldrig kommer bli bättre.

        Ja du är väl en sån som fattar såna beslut eftersom du har sån koll, du kanske är en av de handläggare som nekar henne mer stöd???

         Haha wow. Nej jag jobbar inte med sånt. Men är bara trött på att föräldrar gnäller konstant på att de inte får tillräckligt med hjälp från staten.
         Ja jag har eget barn med särskilt behov, dock ej LSS berättigat. Äe ensamstående och får därmed NOLL avlastning. Så det är väl mer det som stör. Att föräldrar aom faktiskt får hjälp (och dessutom kanske är två föräldrar) ändå gnäller och det inte är nog.
         3 timmar på lördagen hade varit fantastiskt enligt mig.

          Om du är på riktigt och själv har ett barn med särskilda behov och ändå sitter och gnäller över att en npf-familj inte mår bra, då behöver du nog stanna upp och tänka efter.

           Nej jag tror verkligen inte att jag behöver stanna upp. Detta va inget mot influensern utan mer utifrån ts som väldigt luddigt säger att man får lite hjälp från staten.
           Mitt syfte va inte trasha den mamman. Utan att ha en diskussion om hur eller på vilket sätt det är rimligt att staten erbjuder hjälp och stöd. Men det gick tydligen inte att diskutera utan att bli anklagad för en massa grejer.

         Med den meningen är du troligen en av de mer behövande.

         Jag känner att jag måste lägga mig i denna diskussionen. Jag arbetar med LSS-beslut och det är mycket vi tar hänsyn till gällande de beslut vi tar. Hur stor del omvårdnadsbidrag de har från FK, hur rättspraxis ser ut etc etc. Tre timmar kan kännas lite, men jämför med ensamstående föräldrar som inte får någonting och inte har någon som avlastar.
         Sedan är det ju också som så att ibland kan det upplevda behovet vara stort hos förälder eller barn men praxis säger såhär beslutar du. Är man missnöjd med beslut så är det bra att överklaga då vi i Sverige får tydligare rättspraxis.

         Tyvärr kan situationer tolkas olika beroende på vilken instans som utfärdar rättspraxis också. Kammarrätten i olika delar av landet kan ha olika uppfattning.

         Ja, man behöver kämpa för sitt barn mer när det är funktionsnedsatt. Tyvärr är samhället uppbyggt på det viset, att när man är sjuk/funktionsnedsatt oavsett tidigare variation eller ej behöver man hävda sina rättigheter. Det är inte någon som bara ger en om man inte påtalar ett hjälpbehov eller stödbehov.

         Gällande att ha ett barn med särskilda behov som inte innefattas av LSS så kan man alltid ansöka om insats enligt SoL om barnet har en funktionsnedsättning som inte innebär personkretstillhörighet.

          Det som blir förbannat dumt i ett system där man måste kämpa för att ett barn med särskilda behov ska få statligt finansierat stöd är ju att de statliga medlen kommer fördelas utifrån vilka familjer som är bäst på att kämpa och bäst på att tala för sin sak, snarare än barnen med störst behov.

          Det är ett skitsystem. Jag förstår att handläggare inte kan göra något åt det, men man måste ju ändå kunna påtala problemet. Och även om ni har rättpraxis att följa kan man ju tycka att både lagar och praxis är fel. Det är så förändring börjar: med att vi ser problemet och skapar nya lagar som bättre skyddar dem i störst behov..

           Det här! Så otroligt sant och jag tänker ofta på de stackars föräldrar som inte har samma förutsättningar som vi har. Hur går det för deras barn? Jag bara hoppas att systemet är lite bättre på att fånga upp dem och att de prioriteras på ett annat sätt.

          Jag är ledsen, men att vara ensamstående till standardbarn är inte jämförbart med att vara två föräldrar till ett eller flera barn med allvarliga funktionsnedsättningar. Mitt barn med ganska svår autism kräver sex-sju gånger så mycket arbete som mitt standardbarn och det blir värre ju äldre hen blir. Dessutom fortsätter detta intensiva arbete i ganska så många fler år än vad den intensiva fasen i småbarnsliv gör. Mitt barn med autism med autism är över myndighetsålder men vi måste fortfarande planera hela vårt liv och tid kring hens behov. Vi kan t.ex. aldrig göra något tillsammans som vuxna utanför hemmet, varken romantiska, praktiska eller sociala saker, eftersom någon alltid måste vara hemma med barnet. Självklart är det en stor fördel att vara två föräldrar jämfört med att vara ensamstående förälder till ett barn med allvarliga funktionsnedsättningar, men om man tror att det innebär att det finns goda möjligheter till avlastning inom familjesystemet så har man aldrig upplevt den levnadssituationen på nära håll.

          Jag är inte ute efter en tävling i vem som har det värst eller att få beklaga mig. Det offentliga lägger förstås mycket pengar i rena kronor på mitt barn genom anpassad skolgång, omvårdnadsbidrag (som inte är i närheten av att täcka in den ekonomiska förlusten av att inte kunna arbeta heltid ens i ett lågavlönat yrke) och nu genom aktivitetsersättning, så på det sättet försöker ju samhället hjälpa till, vilket jag är tacksam för.

          Men stöd och avlastning till föräldrarna är systemet VÄRDELÖST på. Tvärtom försvårar systemet för föräldrarna på olika sätt, dels genom att mitt barn hela tiden utsätts för situationer och omständigheter som gör att hen mår sämre, dels genom att rättspraxis är beslutad av människor som inte har en jävla aning om hur det ser ut i verkligheten. Alla gånger jag har tvingats sitta och skriva överklaganden samtidigt som jag gråter hejdlöst för att jag är så jävla utmattad (under perioder då jag varit sjukskriven för utmattning) är ett hån mot mig som förälder.
          Systemet suger tyvärr och bidrar i hög grad till funkisföräldrars utmattning.

        Min lillebror går på en skola med bara barn med NPF. Alla föräldrar är utbrända. Alltså i varenda familj, utan undantag. Säger väl en del om hur det brister i samhället stöd..

      En sak som är rutten är ju att det krävs så mycket jobb från föräldrar med ansökningar, att hävda sitt barns behov mm. Det gör att stödet blir väldigt orättvist fördelat, när det krävs att man är bra på att uttrycka sig och känn r till sina rättigheter för att.man ska då bra hjälp.

      NPF är ju otroligt brett och vilket stöd man borde få beror såklart på behov.

     Jag växte upp med en svårt handikappad syster och det påverkade hela familjen ända fram till hennes bortgång som 29-åring.
     Mina föräldrar får nu äntligen vila, dom behöver inte längre ringa skötare, vårdhem, läkare m.m. för att garantera att min syster får rätt vård. Vi andra syskon behöver inte längre känna oss åsidosatta eftersom hennes behov alltid kom först. Det påverkar absolut mer än vad folk förstår, på alla plan. Speciellt när ens sjuka familjemedlem tillslut går bort.

      ❤️

      Har en sambo som har ett syskon med funktionshinder. Så annorlunda barndom än min. Ibland är det svårt att förstå. Ibland känns det som han växt upp vid sidan om sin familj för allt har kretsat kring den som behövt mest stöd. Vet i början av vår relation att det var jättesvårt för han att säga vad han ville, så van vid att anpassa sig.
      Så nyfiken, hur känner du att din barndom format dig?

       Vad fint att du undrar och vill förstå din sambo mer!
       Det är svårt att säga, men absolut att anpassa sig. Mina föräldrar var så trötta och slitna att vi väldigt sällan hittade på saker som vanliga barnfamiljer gör. Jag kan inte ens minnas att vi åkt till en strand och badat? Aktiviteter efter skolan åkte jag till själv eller fick ta sällskap med kompisar. Dom blev också utbrända och fysiskt sjuka av all stress.
       När min syster var hemma låg all fokus på henne eftersom dom då var hennes vårdare. Jag kunde vara mitt i att berätta något vid middagsbordet när hon fick en kramp, och mina föräldrar fick släppa allt.
       Jag kände väldigt mycket att jag inte fick misslyckas, att jag var tvungen att kompensera för deras sorg och deras ”förlorade” barn (dom har aldrig uttryckt detta själva!), så jag har alltid varit skötsam.
       Sen såklart mycket oro och ångest som jag har kvar än idag.

       Med det sagt så har vi idag en väldigt fin och nära relation, och jag har med mig att ett liv kan se annorlunda ut än man tänker sig. Tror att det har gett mig mer empati och förståelse för olika svårigheterna som man kan ha och jag tar inte saker för givet.

       Hoppas det gav dig lite svar!

        Fint skrivet. ❤️

  Vilken köksmaskin tycker du att du kan tipsa om att inte vara utan i köket?

   Perculatorn.

    Ljudet av en perkulator❤️

     Ja jag längtar redan till imorgonbitti när jag får stoppa i sladden och njuta av först ljudet och sen den första heta koppen kaffe!

      Haha så kul att du säger detta. När jag lägger mig på kvällarna så ser jag redan fram emot morgonkaffet. Min man tycker jag är konstig.

     Usch ljudet av perkulator påminner mig bara om hur rossliga astma och KOL-patienter kan låta😫

   Espressomaskinen! Har en maskin som gör god espresso och god cappuccino och det är guld på morgonen!

   Stavmixern.

   Micron ☺️

    Haha!

     Vad tycker ni om fritös och den man gör varma mackor med. Fritösen skulle jag bara använda typ en gång i månaden.

      Orka hålla på att tömma oljan ur fritösen.

      Köp ett våffeljärn så kan du göra mackorna i den och göra våfflor

      Lagar man en del mat är en bra matberedare trevligt

   Mandolinen

   Har en minihackare från kitchenaid. Älskar den! Slipper gråta vid lökhackning och klart på 2 Sek. Perfekt för guacamolen till tacosen hehe

   Vattenkokare och stavmixer

   Min Ninja Coffee Bar😍 brygger så jävla bra kaffe!

   Brödrosten! ❤️ Den har gjort att jag kan äta frukost nu som gravid (aldrig gjort innan).

    Och min toast! 🤤🤤🤤

   Slowcookern! Har en med brynfunktion och tryckkokning. Går så snabbt att laga mat när man vill att det ska göra det, och fantastiskt att komma hem till färdiglagad mat med myyyyycket smak när man slowcookat hela dagen.

   Airfryer ❤️

   Smoothiemixern! 😍

   Riskokare! Introducerades i mitt liv när jag blev sambo med en kille som hängt mycket i sydöstra Asien. Nej men det är den bästa maskinen?? Perfekt ris varje gång?? Bara slänga i ris och vatten och trycka på knapp, sen sköter den sig själv. Jasminris, sushiris, basmatiris allt funkar! Kommer aldrig vara utan igen!

  Vad ska Alexandra Brings barn heta?

   Juli tror jag

   Juli 👶

   Ska? Hon har gått ut med ATT hon heter Juli

    Man brukar ju ofta säga ”ska heta” istället för heter när det är en helt nyfödd. Klart man kan säga heter också men onödig kommentar. Tycker själv att ”heter X” låter som att ungen kom ut med en namnlapp, blir konstigt när barnet inte är etablerat än så att säga. Kanske har man heller inte formellt skickat in papper än så då blir det ju faktiskt ”ska heta”.

     Märkligt. Om barnet redan fått sitt namn så ”heter det” ju redan sitt namn. Vad är märkligt och hur blir barnet ”etablerat”? Behöver man ”fundera” några dagar för att namnet ska vara legitimt, om man redan har namn?

     Mina barn heter Jacob och Adam. Namnen bestämdes några månader innan leverans. Är det märkligt att de enligt dig ”kom ut med en namnlapp”?

     Finns väl alltid någon som vill informera hur ”fula namn” man valt.

      Ja jag tycker det är konstigt att det är så många som ger ett namn till en person de aldrig träffat 🙂

    Är du svensk, S? Det är ett helt normalt uttryckssätt som använts av generationer svenskar.

  Jag behöver lite råd eller få höra vad ni som läser hade gjort.
  Jag jobbar tillsammans med en person som började på mitt jobb i sommras. Vi sitter bredvid varrandra och delar bokhyllor för permar/papper osv. Personen i fråga luktar, ja jag tycker det luktar äckligt men inte gammal svett eller så. Jag tror inte det beror på att personen nödvändigtvis missöter sin hygien. Märks på håret osv att personen duchar och jag vet att kläderna tvättas (vi kan tvätta arbetskläder på jobbet). Jag vet också att personen inte använder produkter med parfym. Jag tror att personen ”bara” har en stark ”naturlig” doft eller hur man ska säga. Men oavsett så luktar det riktigt illa ibland och jag håller på att bli tokig…
  Jag söker nytt jobb av helt andra anledningar och känns så dumt att nämna något om det helt enkelt är så personen luktar eller om jag snart hittar ett nytt jobb. Tänker att då slipper jag ta tag i det.🙈

   Måste du sitta bredvid personen då?

    Ja tyvärr.

   Finns det något att göra åt då? Om hen redan sköter sin hygien osv? Annars finns det väl noll orsak att säga något tänker jag.

    Ne jag känner spontant att det inte finns något att göra. Bara jag som blir tokig på doften snart men tänkte att nån kanske varit med om något liknande 🙂

   Omg jag har också en sån person på jobbet men som tur är sitter vi inte i samma rum men tycker det är jobbigt om jag hamnar bredvid henne på lunchen för hon har verkligen en stark och frän lukt

    Kanske hen har mögel hemma, såna brukar lukta starkt, lite ”fränt”. Och oftast har de blivit så vana så de inte känner lukten själva 🙁

     Jag har en granne som det luktar i hela trapphuset efter att hon gått där. Vet precis när hon gått in/ut nyligen. En gång kände jag den fräna lukten inne på Ica och kände ”jaha är hon här också” och ja, där kom hon.

     Hjälp!
     Missfärgat blonderat hår, nu är botten väldigt ljus och orange.
     Behöver tips på ljusbrun toning/ färgbomb som har lite rött i sig då jag inte vill få grönt hår

      Absolut inte ljusbrunt, då blir drt grönt 😬😬😬

   Får du ha doftljus, doftpinnar etc. på ditt skrivbord? Om ni sitter bredvid varandra bjud på tuggummi och handkräm med parfym. Delar ni toalett så kanske ställ fram en parfymflaska som alla får ta av om de vill.

    Ja problemet med det är att personen är känslig för starka dofter där av att personen inte använder produkter med parfym. Men kan kanske finnas något som inte luktar så mycket och som kan underlätta för mig 🤔 Får kolla på det.

     Klicka lite vicks salva under näsborrarna på överläppen liksom.

   Köp ett starkt doftljus det och ställ på ditt skrivbord

  Vad tycker ni om Kidnappningspodden? 🙂

   Helt okej, men tyvärr inte mer😊

  Jag är aldrig nöjd med livet.
  Tyvärr har jag permanent sjuk kropp, vilket gör att jag ofta mår dåligt.
  Oavsett om jag jobbar eller studerar har jag ständig ångest, ofta illamående, depression osv…

  Dessutom är jag ensam… och har inte mycket kul att göra på fritiden…
  Livet har alltid varit jobbigt att leva för mig, både psykiskt och fysiskt.
  Vad ska jag göra för att må bra? Jag orkar inte med att leva.

   Beklagar att du har det jobbigt ❤️
   Jag vill inte låta banal men att gå en kurs i något kan faktiskt göra livet roligare, och man träffar folk med samma intressen.

    Jag studerar just nu… 💕
    Tack för svar!

   Jag tror att du behöver prata med någon om hur du känner, man ska inte behöva må som du mår. Det låter otroligt kämpigt att vara konstant sjuk dessutom, kan du be att få komma i kontakt med kurator/psykolog via vårdcentralen?

    Jag har pratat med psykolog och kurator i många omgångar. Det hjälper i längden.

     inte* i längden.

     Förlåt men det känns lite som att har man pratat med både och samt har en sjukdom som är kronisk och inget du gjort hittills hjälper så undrar jag vad okända människor här kan hjälpa dig med?

     Vad förväntar du dig för svar? Tips eller bara någon som lyssnar när du pratar?

     Det enda tipset jag kan ge dig iär iallafall att söka mer hjälp. KBT eller samtalsterapi tex. Det behöver inte leda till mer än att stötta dig i vardagen. Men det låter inte som att någon annan kan förändra tristessen mer än du.

     Livscoach kanske? Testat prata med en sådan? Få hjälp att förändra ditt sätt att tänka från negativt till positivt?

   Tycker du om djur? Att vara volontär på ett djurhem tycker jag är väldigt givande och har hjälpt mig under några jobbiga perioder. Finns ofta många olika saker man kan hjälpa till med beroende på vad man vill och klarar av.

    Tyvärr har jag inte bra hand med djur.
    Jag blir osäker runt djur… de flesta i vilket fall… Dessutom har jag varken tid eller ork att volontärjobba.

     Men herregud vad du gnäller. Skärp dig!

      Haha,.. okej… jag svarar bara…
      Ska jag ljuga och säga att jag gillar djur när jag inte gör det?

      Bra vibbar från dig!

       Ano alltså*

   Jag är i samma sits och också sjuk medan jag studerar. Om du vill pratar jag gärna vidare, Camilla kan skicka min mejl till dig om du vill

   Tror du skulle kunna komma långt med KBT

  Tips på influencers som ger bra kläd/modetips? Alltså kläder som en vanlig människa ha till ett svenssonjobb. Visa mage t.ex. funkar inte…

   Tycker Lovisa Barkman har en riktigt sofistikerad och minimalistisk stil som absolut passar på ett klassiskt kontorsjobb. Om prisklassen ryms i den vanliga svenssonbudgeten är dock en annan femma, men H&M och Zara har ju mycket plagg i den stilen.

   Rodja Pazooki!❤️

   Cocobeautea. Brittisk tjej. Älskar hennes stil!

   Storstilat på insta eller Cecilia Blankens 👍🏼

  Jag upptäckte idag att jag var blockad av Filippa Toremo på tiktok? Jättekonstigt, har knappt följt henne utan ville kolla nu i och med graviditeten. absolut aldrig kommenterat eller varit elak eller så? Vet inte varför men jag blev typ upprörd? Är ni blockade av nån kändis/influenser utan att ni fattar varför?

   Nej, inte ens av Anna Book!

   Något måste du ju ha skrivit om du är blockad…?

    Inget alls! Inte ens följt henne tidigare. Så måste ju nästan vara ett misstag?
    La upp lite videos tidigare på tiktok men absolut inget om henne, vet inte om hon stört sig på något om det kommit upp i flödet? 😂

   Nej. Bara blockad av min killes ex. 🤷🏻‍♀️

    Låter klokt. Varför ska du snoka på hans ex? 😂 Blockade min pojkväns ex för de (jepp båda) snokar på mig. Bara sjukt creepy att dom snokar.

   Japp feliciaskitchenstories, började följa och blev blockad direkt utan att ha hunnit gilla en bild.

    Hahahahahah vad märkligt

   Anna Book utan att ens skrivit en kommentar (antar jag har för få följare på min instagram
   så jag verkar som ett troll?)
   Charlotte Perrelli. Skrev inte till henne utan svarade en annan tjej i kommentarerna. Inget otrevligt svar utan svaret på hennes fråga. Då blev jag blockad. Fast mig kvittar det med Perrelli, tycker hon är en rätt vidrig människa så hade inte läst mer där ändå.

    Där har du svaret. Du tycker hon är en vidrig människa.

     Du tror att hon är tankeläsare, nåt jag inte ens tyckte då? Om du var läskunnig hade du sett att jag skrev ett svar åt en annan tjej som hade en fråga. Handlade inte om Charlotte överhuvudtaget. Och var absolut inget negativt eller elakt svar. Men sen blev jag blockad.

   Jag är blockad av Anna Book. Tror det räckte att jag fanns.

    😂😂

   Är blockad av Anna Book och Marika Axén

  Tips på influencers om man vill lära sig sminka sig? Som liksom tar det från basic för nybörjare.

   Helen Torsgården la upp videos på Youtube för flera år sedan som handlade om sminkning som var sinnessjukt bra. Typ tack vare henne som jag lärde mig sminka bra.
   Så jag rekommenderar att gå in och kolla på hennes gamla videos om sminkning 💛💛

   Sök på makeup tutorials på TikTok istället

  Någon som har provat att ”skölja ur” mensen för att korta ned mensperioden? 😅 hörde talas om detta idag och blev nyfiken på om någon provat, om det verkligen fungerar 🤔 det var både skölja ur med typ duschen men också någon som hade använt en nässkölj 😄

   Låter som ett snabbt sätt att få infektion och obalans. Finns mycket bakterier i vattnet som inte ska in i slidan!

   Va? Haha känns inte som något man ska testa

   Man bör inte skölja underlivet på det sättet. Slidan renar sig själv bäst

   Ja jag fick det tipset av en polare som fått jätteriklig men under förklimakteriet. Jag har gått från 2 dagars rejält blödande till 7 (vi pratar byta tampong varannan timme)
   Jag testade tipset och det vart sån skillnad. Jag kan absolut förstå att det finns risker med det men jag är beredd att fortsätta och ta den risken. Det vart en sådan lättnad för mig.
   Vatten känns ändå inte som det värsta man kan spruta upp i underlivet.

    Du gick från 2 dagars blödande till 7 dagars blödande? Jag fattar inte, är detta något positivt?

     Jag var otydlig. Jag gick från 2 till 7 men fick tipset om detta med sköljning och då minskade drastiskt.
     Nu är blödningarna på en normal nivå igen.

     Sorry för det, inser att jag skrev det konstigt.

      Otydlig igen? Du menar att du gick FRÅN 7 dagar till 2 dagar? 🤦🏼‍♀️

       Förr blödde jag mkt i två dagar, sen jag kom i förklimakteriet blöder jag massor i sju dagar. Sen jag började skölja har det minskat betydligt i mängd blödning.

      Är du säker på att det hade med sköljningen att göra och inte att hormoner stabiliserats typ?

      Det är fysiskt omöjligt att du förkortat ner mensen så länge med vatten.

    Mens fungerar ju dock inte så. Det krävs muskelkontraktioner i livmodern för att stöta ut slemhinnan. Det är inget man kan spola ut med lite vatten. Dock kan man rubba pH-balansen genom att spola vatten rakt upp i slidan och det har inga positiva effekter, om man inte trivs med att ha bateriell vaginos det vill säga.

   Skölj aldrig vatten rakt upp i slidan, det rubbar pH-balansen och torkar ut. Mensen går heller inte att skölja ut. Mensen i sig är att livmodern stöter ut den blodfyllda slemhinnan via muskelkontraktioner vid en icke-befruktning – med andra ord, inget som lite vatten kommer spola bort. Har du rikliga menstruationer som du besväras av så kan du prova Cyklo-F som har en blödningshämmande effekt. det ska dock bara användas om dina menstruationer är regelbundna.

    Vad händer om man tar cyklo-f om man har lite-normal mens? Är det farligt? Minskar det fortfarande blödningarna?

     Alltså, det handlar främst om att man inte ska stoppa i sig en massa läkemedel i onödan. Substansen i sig kommer fortfarande påverka samma enzym men har du inte riklig mens så är du ju inte i behov av effekten. Alla läkemedel kommer med mer eller mindre biverkningar, och varför då stoppa i sig ett läkemedel som inte kommer ge någon kliniskt relevant effekt. Besväras du av att ha mens överlag skulle jag istället rekommendera dig att börja med ett preventivmedel som kan ta bort mensen helt.

     Cyklo-f är inte farligt. Personer med blödarsjuka använder den inför operationer och ingrepp för att inte förblöda.

    Alltså nej det är inte heller riskfritt med cyklo-f. Syrran fick en blodpropp i lungan nör hon åt det pga riklig mens och järnbrist. Ett år senare är hon fortfarande inte ok..

     Fick hon blodpropp första gången hon använde dem eller hade hon använt dem regelbundet flera månader?

      Första gången hon använde.

   Men varför tror din kompis att det går att göra så? Det är ju inte som att blodet ligger i en hög och sen är det bortsköljt och klart och mensen är helt borta.

   Hon lär bara fått bort det senaste som kommit. Det går ju inte att få bort mer än så förrän nytt kommer.

  Beklagar att du har det jobbigt ❤️
  Jag vill inte låta banal men att gå en kurs i något kan faktiskt göra livet roligare, och man träffar folk med samma intressen.

   Hamnade fel, skulle till S…

  Hur är det egentligen med covid nu? Är det många sjuka?

   3 371 bekräftade fall under förra veckan så visst är det en del men ingen massiv siffra. Men mörkertalet är nog stort, tror dom flesta bara att det för en förkylning utan att testa sig numera.

    Och vid nåt ÖS skrev ju alla att de jobbar sjuka igen 😶

     Just det, för att de inte har råd med karensdag eller vad vare? 🙈

      Tror de skrev att de jobbar snoriga, inte sjuka? Jag kan inte säga om det ska vara okej att jobba lätt förkyld numera som det var innan pandemin, men använder folk sjuk och snorig synonymt?

       Snor är smittsamt. Droppsmitta! Men folk tycker tydligen det är okej igen. Tyvärr!

      Och vem sjutton har det 😂 Ingen.. Och ingen vill bli sjuk heller.

    Ja även om man testar sig så rapporteras det inte in nånstans.

    Onödigt att testa då det numera inte är farligare än en vanlig förkylning. Dock ska man stanna hemma när man är sjuk.

   Ni som blivit sjuka i covid nu, har ni blivit jättedåliga?

    Jag var sjuk i covid för 4 veckor sen ungefär. Var som en vanlig influensa, så ja jobbigt med rätt hög feber men inte så mycket värre iaf. Hade vanligt smak- och luktsinne.

    Blev sjuk för tre dagar sedan. Positiv på hemtest.
    Blev sjukare än jag förväntat mig. Har som en influensa, två väldigt jobbiga första dagar, tredje dagen mycket bättre men rejält hostig.
    Vaccinerad med 3 sprutor. Haft covid en gång innan.

     Kunde varit jag som skrev detta!

    Anonym 20:53
    En värre version av influensan som är riktigt långdragen. Snart inne på vecka 3.

     Så jobbigt krya på dig

      Anonym 21:39
      Tack så mycket. 🥰

     Förstår dig precis. Är i samma läge själv. Tredje veckan och har egentligen mest blivit sämre sista veckan. Mer trötthet, illamående och muskelsvaghet. Min dotter är också forfarande dålig. Blä för detta!

     Hoppas du och alla vi andra stackare mår bättre snart.

    Var sjuk i 2v i covid efter semestern. Fick typ ett nytt symptom för varje dag och en stadig feber på 39.2.
    Hostan satt i i nån månad, lukt och smak försvann och kom tillbaka i två omgångar under dessa 2v. Det som också försvann med corona var mitt sötsug, allt sött smakade beskt.

    Andra gången i år, fick andra långvariga men denna gången än sist. Galet ont i magen och en huvudvärk som kom en vecka efter insjuknandet. Fortf efter två veckor är jag orkeslös, blir kallsvettig och illamående vid ansträngning. Tungandad och rosslig.

     Så himla jobbigt. Hoppas du mår helt bra snart!

      Tack snälla ✨

    stackars er som varit så dåliga. Har träffat en person idag vars partner har covid tydligen. Behöver jag vara orolig?

     Man kan ju inte vara säker, men jag tror inte det.

    Jag blev sjuk i covid för 18 dagar sen. Var som en jobbig influensa första veckan. Mådde riktigt risigt. Feber, extrem huvudvärk, trötthet, halsont, hosta, ont i kroppen. Efter det har det gått långsamt åt rätt håll. Är som sagt på dag 18 efter insjuknade och mår fortfarande inte helt bra. Är väldigt trött, huvudvärk som kommer och går, hostan börjar släppa. Otroligt långdraget. Min sambo blev lika dålig som jag och är inte heller helt frisk än. Båda har tagit tre sprutor. Tycker det är förminskande och okunnigt att säga att covid bara är en vanlig förkylning. Aldrig varit med om en förkylning, eller ens influensa, som suttit i så länge. Flera jag känner som blivit sjuka senaste halvåret (omikron?) har det tagit många veckor för att känna sig helt återställda. Fortsätt vara lite försiktiga och gå INTE till jobbet med symptom!

    nej som en lätt förkylning 1 v. enkel match jag hade tur 🙏

   Tog test i måndags och var positiv. Hade då endast halsbränna. Tog test för vid minsta symptom ska vi testa oss pga jobbet (jobbar inom tandvården). Sen sa det PANG. Ont exakt överallt, specifikt i svanken och muskulaturen kring rumpan haha! Frågade min man som är läkare om det är normalt och han sa att många faktiskt klagar på smärta vid svank, rumpa (gluteus) vid Covid. Sjukt. Sen var jag sängliggande två dygn. Nu dag 5 är jag helt symptomfri och ÖVERLYCKLIG att få vara människa igen. Tagit tre sprutor och aldrig haft det innan.

  Fick för ett par veckor sedan höra från en familjemedlem att en förälder till mig har alkoholproblem.
  Jag står mina föräldrar nära men blev ändå chockad 😥.

   Har inte riktigt något bra att säga men skickar en kram ❤️❤️

  Vad tycker ni om carina bergfelds show nu när den hållt på ett tag? Hur har den utvecklats tycker ni?

  Och vad tycker ni om att hon visar och berättar om sin son så pass mycket på Instagram? Blir lite förvånad då hon liksom inte byggt sin karriär alls kring sitt privatliv etc att hon visar honom så pass mycket när det får sån spridning. Tänker inte på specifikt händelse i närtid eller så. Kan nästan tycka att det minskat nu.

   Tycker hon verkar bygga mycket på sin nuvarande karriär på sitt privatliv. Talar mycket sin barndom och familj i olika sammanhang.

  Måste få lite ”tips” eller vad man kan kalla det för 🙈 är gravid med 2a barnet och vi har bestämt att hålla det hemligt tills vi i alla fall sett en tidig UL. Är så nojig och orolig för mf och vågar inte riktigt ens ta in graviditeten innan vi sett hjärtslag. Men det är såååå svårt att träffa mina närmsta vänner och familj utan att säta något och det är ungefär 4 veckor kvar!

  Tips på hur man håller sig från att avslöja en hemlighet? 😂

   Kan du välja en nära vän du kan berätta för, för att lätta på trycket? Jag har berättat om mina graviditeter för två väldigt nära vänner men inte för andra. Var glad för det beslutet när jag sedan fick missfall och slapp kontakta 20 personer för att berätta om sorgen.

    Så orimligt men får typ ångest så fort jag läser om någon som fått mf ☹️ Blir helt kall och ledsen

     Jag med, för det är verkligen hemskt att gå igenom. 🙁 Något av det värsta som hänt mig någonsin faktiskt. Vården sa dessutom att det var osannolikt att det skulle hända fler gånger men det gjorde det tyvärr…

   Men tänk på att inget är garanterat – någonsin. För mig såg allt bra ut fram tills vecka 35. Spelar ingen roll när du berättar tänker jag. ❤️

   Nä nu vet jag du ville ha tips för att hålla sig. Jag kunde verkligen inte, jag ringde en kompis direkt och sen åkte jag hem till mamma 😂 Och berättade för mina 5-6 närmsta. Men jag skulle inte klara av att gå igenom nåt ensam om nåt hade hänt.

   Nu blev jag gravid utan att vi va tillsammans (är tillsammans idag, och går in i vecka 30 imorgon) och det blev väldigt överraskat. Kanske hade lyckats bättre om jag va i samboskap. Men äh gör vad du känner för 😍

  Jag vill ta med min bonusdotter till ett riktigt ramen-ställe i Stockholm men känner mig som en dum lantis. Har kollat lite menyer men kan inte uttala någon av rätterna. Vissa ställen kändes också lite pretto. Vet inte heller vilken restaurang som är bäst eller mest lämplig för en nybörjare. Har ni tips på var man äter bra ramen i Stockholm?

   Totemo Ramen på St Eriksgatan! Det är ett oroligt ställe, men de serverar bara lunch där. Om det är lunch du har tänkt dig så tycker jag verkligen att ni ska gå dit ✨

    Oroligt ställe på vilket sätt?

     Otroligt ska det väl stå

     Det är litet, mer eller mindre ett hål i väggen, men otroligt bra ramen.

   De flesta ställen jag har varit på har nummer på varje rätt, om jag är osäker på uttalet så säger jag bara det istället. Speciellt på de ställen som känns pretentiösa! Om servisen känns riktigt trevlig så kan jag ibland fråga om uttal direkt så jag lär mig. Hoppas ni får en bra upplevelse!

   Tokyo Ramen vid Högtorget sååå gott och bra pris! Eller Ai ramen finns både på söder och norrmalm. Kan även tipsa om Mormors dumplings ligger vid Nytorget, de har ej ramen dock men hot pot och troligt goda dumplings.

   Tengu på Rådmansgatan, gott, trendigt, öppet kök och trevlig personal.

   Wagamama är poppis, det är en kedja, finns även i tex London.

   Tengu, Rådmansgatan 12

   Ai Ramen på Erstagatan är gott och ramenstället som ligger i Teatern i Ringen också. Inget av dem känns särskilt pretto. Kapibara på Riddargatan är också bra, tycker jag.

   SIN ramen på Jakobsbergsgatan. Mmmm det var så gott+ cool lokal.

   Tokyo Ramen. Stockholms bästa!

   Ramen shop på Drottninggatan 81A, nyöppnad men bra!😄

   Kapibara på Riddargatan, trevlig, stimmig stämning och väldigt smakrik ramen. Inget optimalt ställe för barn kanske så beror på hennes ålder:)

  Igår fick jag reda på att en tjej jag gick i samma klass som i låg- och mellanstadiet, och som har kallat mig för fi**a och l*der försörjer sig genom att sälja billiga sexfilmer/bilder på nätet. Hon och hennes barn är visst utan bostad också och hennes liv har intevarit så bra. Skulle ljuga om jag inte kände skadeglädje. Tycker synd om barnen men inte henne.

   Din skadeglädje blir din karma.

    Bufuckinghu.

   Om du är orolig för barnen bör du göra en anmälan till socialtjänsten. Mamman och barnen behöver all hjälp de kan få.

   Men gud… Är du verkligen så bitter och lättkränkt? Så du GLÄDS åt hennes miserabla liv bara för att hon har kallat dig dumma saker?

    Oj, här har vi garanterat en gammal skolmobbare ser jag.

   I låg och mellanstadiet? Då är man ju typ max 11år. Sjukt att du känner skadeglädje pga något hon gjorde som litet barn 😳

   Mobbning kan sitta i.

  Snälla, ge mig era allra bästa tips för att undvika att händerna och nagelband blir torra som fnöske på vinterhalvåret.

  Jag tycker mig ha testat det mesta, men ändå blir mina händer så torra att de spricker och nagelbanden ”går av”. Hopplöst!

   Ät mer fett…
   Använd handskar som skyddar mot vind… och så använd handkräm. 🙂

    Tack!! Har du tips på någon specifik handkräm?

     De från Body Shop tycker jag är grymma!

    Skulle precis skriva detsamma när jag såg din kommentar. Det är inifrån och ut som gäller, så ja, ät mer fett. Var själv torr som fnöske förut vintertid och efter att ha följt rådet att ösa på med mer fet mat har jag aldrig problem med torr hud öht, inga spruckna nagelband el hudsprickor längre.
    Dock är det ju inte pizza & pommes som är svaret, utan smör, oljor, lax mm, dvs bra fett.

   Vantar. Nagelbandsolja. Handkrämen Working hands.

    Working hands har jag faktiskt testat, men tyvärr har den inte varit tillräcklig för att undvika att mina händer spricker 😓

    Har du något tips på nagelbandsolja?

     Jag använder Essies apricot nail & cuticle oil. Tycker den är så bra! Doftar gott, blir inte för fet/kladdig men är fantastiskt bra mot spruckna nagelband. När det är riktigt kris så köper jag decubals lips & dry spots!

   Smörj in på kvällen och ta på typ plasthandskar när du sover 😊

    Plasthandskar, alltså? Jag har funderat på att köpa typ bomullshandskar, men plasthandskar ska alltså vara bättre?

   Smörj ofta och rikligt med handkräm, Weleda skin food är väldigt bra. Smörj alltid efter handtvätt och tvätta gärna händerna med duscholja istället för tvål, eftersom alkoholen i tvålen torkar ut. Undvik blött arbete med händerna och använd i så fall handskar.

    Stort tack för alla tips! Weleda skin food ska jag testa, plus att jag ska ställa en handkräm vid handfatet så att jag kommer ihåg att smörja in händerna ofta 👌

   A-kräm
   https://www.apotea.se/a-creme-oparfymerad-original-120-g?gclid=Cj0KCQiAgribBhDkARIsAASA5bvDtpoN2gl8FJFNb4G7vyWfWz9CQG75bXe4I5PHz–dYFNZJWCOsi4aAnZdEALw_wcB

   Räddat mig varje vinter. Fick torra fläckar på händer och i ansikte varje höst och vinter förr men denna gjorde susen. Den är väldigt det och skön annars också. Använder året om där det behövs (kanske bränt mig lite i solen eller känt att ansiktet behöver en fuktboost)

    Men a kräm är väll för rynkor?

     Nej nej det här är en vanlig hudkräm. Den kanske är bra mot rynkor också eftersom den är väldigt återfuktande (och jag har väldigt få rynkor 😁)
     Du får gå in och läsa om den via länken 😊 den säljs inte som en antirynkkräm.

    Den har jag aldrig hört talas om, tack för tips!

   Och! Om nagelbanden börjat bli såriga, en liten klick idominsalva på varje nagelband, smörj in försiktigt, på med plåster över natten.

    Tack för tipset!

   Åh efter att tvätta sönder/sprita sönder händerna + kylan på det = jag skrubbar händerna med socker+olivolja på kvällen. Sen smörjer jag in med handkräm med hampa (nånting) från bodyshop. Då mår händerna kalas!

    EXAKT mitt problem, jag tvättar och spritar händerna alldeles för ofta. Om det nu finns något som är ”för ofta” 🤣

    Olivolja och socker har jag hemma, det ska jag testa. Även hampahandkrämen ska jag spana in. Tack!

     Hahah eller hur, finns inte för mkt 😂 Men händerna tar mkt stryk 😅

     Ja gör det! I vintras köttade jag på med Ida Wargs handkrämer (ljusrosa och rosa) + den från bodyshop och sov med det. Kombinerade tre, va så kladdig men händerna höll sig mjuka 😍

   Tips till nagelbanden är CND cuticle eraser!!! Samt deras Solaroil. Jag har fått bukt på mina nagelband efter bara några dagars användande men däremot så slutar mina naglar inte skiva sig :S har tänkt prova äta något tillskott/vitamin. Någon med tips kanske? (Ursäkta trådkap)

   Weleda skin Food billig och bra!

   Ät mycket naturligt fett(ja det hjälper) och använd Scratch Nail Food. Tacka mig sen. 😀

   Nivea, den blå burken!

   Du kan äta olika kapslar med nötolja.

   Mandelolja?

   Min kräms produkt min dunderkräm (finns på deras egen hemsida) superbra produkt som slår alla andra krämer jag testat vid samma problem!

  Bachelor!!

  Vad tycker ni om ”vad hände sen”? Hade hoppats på Christoffer och Alicia. Tyckte även att Anna och Christian hade potential men hon har kille nu… känns som Christian är ledsen över att ha förlorat henne.

   Man fick ju inte reda på varför Alicia gjort slut, så vag förklaring? Efter en helg tillsammans och totalt 2 veckor?

    Jaa, vad hände?! Så besviken på henne haha

    Det verkar ju vara något som hon fått höra och som inte delar med sig av för att vara schysst mot Christoffer. Visserligen skriver hon på insta att hon ska förklara ”senare”.

    Hur tråkigt som helst dock. Men har alltid känt att Christoffer varit mer på henne och att hon har varit lite stel på något sätt. Men ändå hoppats på dem.

   Isa och Sia är så fina ihop, och jag förstår verkligen att han känner så starkt för henne. Hon verkar så trygg, lugn och jordnära och man blir lugn av hennes röst och sätt att tala tycker jag.

   Alicia verkade nästan sur/arg på Christoffer? Undrar vad som egentligen skedde när de kom hem. Tyckte han verkade ledsen i programmet och när Malin tackade tittarna för säsongen, och alla tjejer klev ned och samlades, så såg man att han stod alldeles ensam…. Lite ledsamt, han verkade verkligen ha hoppats på att finna kärleken.

   Anna och Christian tror jag fick för kort tid båda två i programmet. Det var nog svårt att hinna utveckla känslor – tror att det blev stessfyllt och att båda kände sig lite pressade.

    Tror han låg med Filippa på drömdejten. Därför är Alicia sur och Filippa ledsen

     Oommggg haha vad sjukt! Bra teori.

    Svårt att veta vad Alicia fått reda på, men på slutet stod Christoffer ensam lite vid sidan om för att vänta på Malin med hennes champagneglas. Han minglade säkert sen med de andra.

   Så nyfiken!! 🙂

   Hoppades på Christian och Filippa för dom var båda lika intetsägande. Tur att Alicia förstod bättre direkt efter programmet.
   Förstår inte hur så många tjejer kan tycka att en sån platt personlighet är attraherande.

   Christian är ju uppenbarligen en player som nog har svårt att skapa en varaktig relation. Prata och säga rätt saker kan han men han är hal som en ål. Han kommer bli pappa när han är runt 50 tror jag.

   Hade varit intressant att veta vad det var för sidor Alicia såg hos Christoffer som hon inte gillade när de väl kom hem.

   Christoffer skulle valt Maria. Hon hade accepterat honom som han är, trist och mesig.

  Är Depend gel iq så bra som alla på tiktok säger?

   Jag som använder händerna mycket i jobbet tycker inte det. Det släpper och mina naglar har blivit så tunna 😳 min kompis som är hemma och mammaledig är däremot jättenöjd

    Använder också händerna mycket i jobbet och mina naglar har blivit tunna utav det, så tänkte att det kanske vore bra att bygga på med lite gellack för en starkare yta, eller nåt…vet inte om det fungerar så😅

  Idag gjorde jag det!
  Jag sa upp min chefsposition på jobbet för att studera till sjuksköterska i Australien. Känner ett sånt pirr över att följa mina drömmar, ville bara dela med mig. Det är aldrig försent hörni! ♥️

   Wow spännande och modigt! Lycka till 🌟

   Härligt!!

   Så fett! Heja dig och stort lycka till!

    Tack allesammans! 🫶🏽☀️

  Jag blir så jävla frustrerad på de två unga kvinnorna som sitter häktade för mordet på T i Vetlanda. Det här är så sjukt, hur fan kan de knipa käft så länge?? Jag hoppas hennes familj får svar snart för att påbörja sorg och läkande på riktigt. Fy fan

   Ja vad hemskt det är. Hur sjutton kan dom gjort så. Sorgligt.😢

   Kniper de käft som i att de inte.säger någonät i förhör? Eller vad är det som händer?

   Det är den typ av människor som på riktigt är psykopater innifrån och ut.

    Den ena av dem var väl med i någon artikel över mental ohälsa? Något är ju väldigt fel. Så kallt.

   Det värsta är väl att det _kan_ möjligen fungera för att komma undan med just mord? De lär väl åka fast för griftefridsbrott, men såvida man inte lyckas få fram teknisk bevisning som visar på vem som faktiskt mördade och om ingen av de erkänner/vittnar om den andra, så är det inte så säkert att man kan få till en fällande dom för mord. Har för mig att det finns andra sådana fall, där två eller flera personer lyckas undgå just dom för mord då man inte kunnat bevisa exakt vem som mördat. Helt sjukt. Förstår det på ett sätt, rättsäkerhet osv., men om man kan bevisa att båda var med vis dödstillfället borde det kunna tillåta någon slags generellt morddom.

  Tips på något svenskt konto på instagram som skriver om böcker?

   Ja, följ fantasiochverklighet på insta 📚📚

   Readwithamila

   bokslukerskan_73

   @ett_eget_rum 📚

   linneasbokhylla
   tusensidor
   enboknagrakopparte
   sektledaren
   josefinslasning

   Emiliasbokhylla

  Jag håller på att välja mellan två soffor från IKEA – nämligen Ektorp och Kivik. Har någon här någon av dessa? Och vad tycker ni om dem?

   Har haft Ektorp och rekommenderar inte. Den tappade formen fort och blev ful. Köpte en billigare soffa på Mio och den har hållit sig snygg mycket länge.

   Jag har ektorp, både soffa och en fåtölj. Gillar dem jättemycket, de är så sköna. Kivik ser ut att ha ganska låga armstöd, och så är de kantiga, så kanske inte så sköna att luta sig mot, tänker jag? Men å andra sidan kan man lägga saker (typ fjärrkontroll eller telefon) på dem, och de kan man inte på ektorp så lätt, för de glider ner.

    Ja, det lutar åt Ektorp! Varje gång jag provsitter den så är den så himla bekväm. Men den är lite klumpig i designen kan jag tycka. Kivik är snyggare, tycker jag. Men ja, jag oroar mig också för de låga armstöden 😅

   Har haft båda. Ektorp är mjuk men inte särskilt djup. Går liksom inte att krypa upp i den om man vill det. Kivik är djupare men ganska hård att sitta i, och armstöden är alldeles för låga. Skulle tyvärr inte vilja ha någon av dem igen.

   Tycker tyget på Ektorp snabbt blir fult. Har själv Vimle med låga och breda armstöd och tycker om den. Dock ingen erfarenhet av Kivik.

   Jag har Kivik och tycker om den jättemycket, den är djup och mjuk att sitta i. Kan nog inte rekommendera den mörka klädseln, tycker den har tappat färgen lite och känns lite gråblek när jag jämför den med fotpallen jag nyligen köpt till mig soffa i samma tyg.

    Vill tillägga att jag inte alls tycker att armstöden är låga. Eftersom soffan är ganska mjuk så sjunker man ner lite och när jag sitter vanligt så är höjden för armstödet perfekt och det går utmärkt att luta sig emot, speciellt med en kudde. Vet såklart inte hur andra sitter i soffor men för mig är det inga konstigheter med armstöden.

   Hade Kivik i några år. Tyvärr tappar ryggkuddarna formen och man får puffa ofta för att det ens ska se okej ut. Men i övrigt rätt skön. Sittdynorna höll bättre.

    Menar ektorp.

   IKEA no,no för mig. Har köpt superfina soffor via Blocket. Kolla bara upp säljaren innan.

   Haft en Kivik 3-sitts med schäslong i 11 år och den är fortfarande superskön att sitta i och krya upp i. Har bytt klädsel (färg) en gång.
   Rekommenderas👍🏼!

   Jag har en Kivik och är nöjd. Gillar du fasta soffor/sängar blir du nog också nöjd. Haft den i 8 år och bytt klädsel en gång pga solblekt men så har jag ett vardagsrum som badar i sol större delen av dagen.

  Jag är sjuk som fan idag, har haft feber för första gången på flera år. Stannade hemma och sov hela förmiddagen.
  Sen ikväll så ringer min man som har varit nykter i ca tre månader och låter märkbart berusad, men tror inte att jag märkte. Som att jag inte vet hur han låter?
  Jag var alldeles för trött för att ta det idag, men jag vet redan hur han kommer ljuga om det imorgon.

   <3

  Hur länge behöver barn bältesstol/kudde? Vid vilken ålder brukar man gå över till bara en kudde och när slutar man helt?

  Alltså vet att det hänger på längd, men typ ålder. Frågar hellre er än googlar 😂.

  Drömmer om ett 3e barn men då måste vi ju byta bil 😂

   Vi bytte nyss till bilkudde från bältesstol till vår 9 åring som är lång. Hon är 139 cm. Sonen som blir 6 år i feb sitter framåt i bältesstol. Han är 121 cm. Så länge som möjligt enligt mig.

   Men stolar ska inte sätta stopp för er, en önskan om ett 3:e barn. Vi har 5 barn och när det 4:e barnet kom fick vi byta 2:an och 3:ans bilstolar för att vi skulle få plats med 3 på rad. Så allt löser sig. Lycka till!

   Enligt lag måste barnet ha någon typ av stol/kudde upp till 135 cm längd. Dock bör du gå över frön framåtvänd stol först när barvet klarar av att sitta på rätt sätt på kudden (dvs inte somna, sitta still osv). Slutar du med stol eller kudde för tidigt hamnar bältet fel (för nära halsen och över magen).

   Vill du göra det säkraste för ditt barn så har du barnet bakåtvänt så länge som möjligt, betydligt längre än till 4 år. 6-7 år får de flesta barn utan problem plats bakåt. Sedan framåtvänd stol till kanske 10 års ålder och så kudde efter det, fram till runt 12 ungefär.

   Tänk på att en framåtvänd stol kräver lika mycket utrymme eller mer framför än en bakåtvänd gör för att barnet ska åka säkert.

   Rekommenderar att du följer dyrbarlast på insta. Du kan dma henne med frågor om du vill, hon kan allt om ämnet

    10-12 år haha fan då, tack!

    Japp, här är det trångt med framåtvända redan… (och barnen som tyckt det varit såååå orättvist att sitta bakåtvända till 6-årsdagen, det hsr dock känts enkelt fast andra sett oss som ufos)

    Jag var 1.57 när jag var 10 (tjej) då skulle ju en del vuxna behöva bälteskudde?

     Jag hade fan behövt det. Är 160 och bältet skär in i halsen på mig när ja åker bil, oavsett om man kan sänka bältet 😅

    Eh va?! Har nog aldrig sett en 6-7 åring sitta bakåtvänd? Och inte sitter barn i stol till 10-årsåldern? Detta låter i mina öron som helt osannolikt?

     Du vet att det blir vanligare att barn faktiskt sitter bakåtvänd upp till skolålder, det i takt med att kunskapen ökar. Tack och lov för det.

   Läste helst till 12 år i Trafikverkets (eller var det NTF:s?) rekommendationer typ igår

  Är planerat gravid i v 14 och är så rädd. Rädd för mitt nya liv och om jag kommer trivas i det. Tänk om jag inte ens kommer att älska min bebis? Lever för mitt jobb och att resa. Känns som att jag borde vara lyckligare, som min sambo och alla runt omkring är. Men jag är bara ledsen för personen (mig själv) som kommer förloras.:(

   Läs allt Sandra Beijer skrivit i ämnet!

   Du kommer inte förloras, du kommer vara en annan version av dig själv. Det går att resa även med barn.

   Se till att diskutera med din partner hur ni ska dels föräldraledigheten och ansvaret så kan du fortfarande satsa på jobbet. Inte på samma sätt som innan men ändå. Sen är det ju så att det inte är säkert att du vill satsa lika mycket på jobbet som du vill nu. Prioriteringar ändrad ofta när man får barn så ta inte ut så mycket i förskott. Det blir som det blir ändå.

   Det är normalt att känna olika känslor inför en stor livsförändring. Våga prata med någon om hur du känner

   Ditt liv kommer vändas upp och ner. Det är sanningen. Bättre att vara inställd på hur livet faktiskt kommer se ut, än att se på framtiden med en nyfödd med ett par rosaskimrande glasögon. Var beredd på att det är omvälvande och att du kommer behöva skapa ett nytt liv, en ny tillvaro. De som hävdar att ”’man visst kan leva sitt liv som innan barn!!” är tyvärr ofta föräldrar som sätter sina egna behov före barnens. Har sett det alldeles för ofta.

    Håller tyvärr med.

   Du förlorar en del av dig själv men hittar en annan 🙂 och sen kommer du kunna ”pussla” ihop delar av den du var med den du blir.
   Jag älskade också att resa innan graviditeten och kan ibland sakna friheten. Det är okej att känna så.
   Däremot kommer du nu få uppleva nya typer av resor! Min man och jag har kört bil mycket landet runt och hälsat på familj och det är något speciellt att bära sitt barn i famnen medan man upptäcker en fin rastplats, eller höra hennes glädje när hon leker i bilen. Det ska bli SÅ roligt att åka iväg på längre resor och se henne upptäcka världen tillsammans med oss.
   Lycka till! ❤️

   Gud detta var jag för ett år sedan! Följde med hela graviditeten, blev så frustrerad när folk kommenterade den och sa ”åh vad spännande/roligt/fantastiskt” pga. Kände bara oro inför att ångra mig eller att inte knyta an till barnet. Nu är han snart 4 månader och jag hade inte gjort något annorlunda, det är så roligt att se honom växa och utvecklas och jag är så spänd på vem han ska bli när han växer upp ❤

  HJÄLP!

  Märkte precis att det kom ut lite vätska ur båda mina bröst. Inga barn och borde inte vara gravid, brukar känna tidiga symptom isf. Vad kan det vara? Googlar och läser bröstcancer och nu vågar jag inte titta på tuttarna längre. Någon som varit med om samma?

   Men sök läkarhjälp.

    Nu på en gång tycker du?

   Snälla. Hur ska vi kunna veta det?

    Testa läsa sista meningen igen så vet du hur ni ska veta det.

    Varför så elakt svar? Här får man ställa frågor om saker man funderar på utan att någon försöker vara spydig.

    Men titta så många hjälpsamma svar det kom efter era dryga kommentarer! TS kommer söka vård efter helgen och fick förmodligen hjälp mot den värsta oron tills dess. Allt gott!

    Fy fan för att gå omkring och vara så dryg. Skönt att inte vara sån 🙃

   Min dotter hade samma problem, det var någon rubbning i hormonerna. Hon gjorde mammografi och bakterieodling som inte visade något. Hon fick rådet att inte klämma på brösten ofta för att se om det kommer mer, för då blir det som att brösten stimuleras till att producera vätska.
   Nu vet jag inte hur gammal du är, hon var strax över 30.
   Men kolla upp för säkerhets skull.

    Tack så mycket! Jag är 34 så kollar upp på måndag!

   Mest troligt hormonellt. Vid bröstcancer kommer vätskan oftast från bara ett av brösten och är blodblandad.

    Tack! ❤️

   Hej!
   Hade också det, lite genomskinlig typ vit vätska som kom när jag klämde på brösten, var också orolig då och läste på massa. Men är det båda brösten och inte rött eller någon annan ”färg” kan man vara rätt lugn, TROR JAG. Jag gick till vårdcentralen för att lugna mig och fick ta olika blodprover för att se så det inte var hormoner som var i obalans och allt såg bra ut på proverna. Ibland kan det bara vara så enligt läkaren. Tycker du ska boka en tid eller ringa 1177 mest för att bli lugn men också bra att ta prover för utesluta hormonell obalans eller annat.

   KRAM!

    Tack❤️

   googla prolaktinom hypofys, boka tid på vc, var inte orolig

    Tack. Will do!

   Äter du någon medicin? Jag har den sjuka biverkningen av min stämningsstabiliserande att jag börjat producera bröstmjölk 😅 Det är allt från genomskinligt till vitt.

    Bara antidepp sedan sju år tillbaka. Så tokigt😂

     Antidepp kan också ha den biverkningen. Kolla upp på din medicin om det står med i listan över biverkningar 😊

   Jag blev oplanerat gravid, testade positivt några dagar efter utebliven mens. Jag hade då upptäckt någon vecka innan att brösten läckte lite efter en dusch, men jag tänkte där och då inte mer på det. Vid planerad graviditet något år senare läckte brösten igen innan jag hade plussat. Så för mig beror det ju sannolikt på graviditet.

  Ni som har robotdammsugare hemma, är ni nöjda? Behöver ni dammsuga och moppa utöver det roboten gör?

   Dammsuger nästan aldrig där roboten har kört. Moppar för hand gör jag om det har blivit fläckar. Har en Roborock S6 som vi ÄLSKAR!

   Vi har en Roborock (någon ”bra” modell enligt min sambo som jobbar med teknik 🙄) och den är guld värd, men man måste absolut dammsuga och moppa ändå. Framförallt moppa, det gör dammsugaren ok men inte perfekt.

   Älskar vår roborock s6! Några få få ställen den inte kommer åt som vi dammsuger upp själva. Men vi är så nöjda!

   Vi har Roborock s5 och vi älskar den. Absolut dammsuger vi med stora dammsugaren ibland, men inte alls ofta och då har vi ändå en katt som fäller en del. Det är mest i hörn och mattor som vi får dammsuga extra. Moppningen funkar bra med roboten men vill vi ha det extra rent så moppar vi för hand.

   Sjukt nöjd! 😍 Har en billigare variant från Clas men ska uppdatera mig till en bättre framöver för jag är helt såld! Behöver aldrig ta fram dammsugaren om jag inte behöver dammsuga soffan typ..

    Tack för era svar! Ska nog slå till på en roborock 🤩🤩

   Har också Roborock S6, sjukt nöjd. Har långhårig innekatt som fäller mycket så kör roboten typ varje dag. Får dock som resten skriver dammsuga ”vanligt” i vissa hörn och typ soffan. Kan inte säga att det händer att jag orkar det alltför ofta…
   Moppfunktionen lämnar väl en del övrigt att önska..

  Covid vecka 2… Klättrar på väggarna. Sett alla serier och filmer, läst tre böcker, adventspyntat 🥴 etc etc. Allt som man kan göra i karantän. Vad gör jag nu? Inte ens sugen på att laga mat eller baka, för jag känner ingen smak eller doft. Hjälp mig 😵‍💫

   Behöver man sitta i karantän?

    Skämtar du?

     Man får ju gå ut o ta luft om man klättrar på väggarna

     Så alla i förra ÖS som jobbade fast de var sjuka?

    Inte två veckor, man smittar mellan 5-7 dagar!

     Hur är det med familjemedlemmar nuförtiden med någon smittad i familjen?

      Googla

     Snor kan fortfarande smitta. Blev sjukskriven i somras när jag hade det, och sålänge jag hostade/snorade skulle jag undvika folk pga man vet inte hur läbge det smittar.

   Kanske lägg lite pussel? Sticka eller brodera om du gillar det? Sortera lite i hemmet? Kanske någon gammal låda som behöver sorteras? 😅 eller gör ett sånt där fotoalbum från tex önskefoto eller nå liknande. Typ med bilder på famil/vänner. Kanske kan bli någon julklapp till familjen?
   Annars får du bara krya på dig så mycket och hoppas att du blir frisk fort 🤞

    Vad fint av dig att ta dig tiden att skriva! Sitter och pillar med önskefoto nu 😄 tack och kram!

  Han påstår att han gillar mig men fortsätter hänga på tinder. Har jag fallit för en F boy?

   JA. KASTAAAAAAAAAAA : D

   Du vet svaret själv. Hade han velat ha dig hade han inte varit på Tinder. Slösa inte tid på honom.

   Fast gilla och gilla. Det kan man ju göra men är ni inte i ett förhållande än så kanske han inte vill ta bort appen eller sluta träffa folk än.

    Hade han tyckt om henne och känt att det kan bli nåt så hade han inte hängt på Tinder. Så enkelt är det. Han vill kolla om han hittar nåt bättre. Då är det bättre för TS att hitta nåt bättre hon med.

  Någon som har en anhörig som sitter i fängelse? Mitt syskon sitter häktad och kommer sannolikt få ett långt fängelsestraff och det känns så otroligt sorgligt. Är så jävla ledsen och besviken för hen valde att bli kriminell

   Min moster har suttit inne några gånger. Hon är missbrukare och har ett otroligt stökigt liv, så vi har ingen kontakt tyvärr.

    Mitt syskon missbrukar också och fängelsestraffet är kopplat till droger. Vi är och har alltid varit otroligt nära varandra så det känns extra tufft.

    Har din familj känns skam och skuld över din mosters livsval?

   Jag känner ingen som sitter/har suttit i fängelse eller är kriminell, men vet att det finns en privat Facebook-grupp som heter nåt med Anhörig i fängelse. Där kan man säkert få stöd av andra i samma situation.

   Lycka till! Jag hoppa ditt syskon kommer att ändra sitt livsval!

   Du kan vända dig till gruppen ”anhöriga till de som sitter i fängelse” på facebook. Finns mycket människor där i liknande sitts.

    Insåg nu de har stavat ”dem” i gruppnamnet istället för ”de”, men ja

    Tack för tipset! Ska definitivt gå med i den gruppen

   Mitt syskon har blivit anhållen ett x antal gånger men aldrig fått fängelse. Hen lever ett stökigt liv med missbruk och kriminalitet.
   Jag hade turen att bli uppringd av en tjej på socialtjänsten som frågade hur jag mådde och om jag någonsin fått prata med någon om allting. Därefter erbjöd hon mig både individuella samtal och plats i en anhöriggrupp. Detta är den sjunde veckan jag går på gruppsamtal och det känns bra, önskar bara att erbjudandet/rådet kommit 10år tidigare, men bättre sent än aldrig.
   Så tips om du precis som jag inte visste att det fanns: prata med socialtjänsten i din kommun, finns troligtvis stöd att få.

   Kram från ett oroligt syskon till ett annat

  Ska vara hemma helt själv hela dagen imorgon för första gången på flera år, och vill bingea nån riktigt bra serie. Gillar Oz, Black Mirror, Spartacus (kan absolut leva utan explicita sexscener dock…), Dopesick, Orphan Black, Manhunt: Unabomber, The Dropout, första säsongen av Stranger Things… Gillar lite dystopi/samhällets utkanter, viss nivå av sci fi går an men har svårt för rymden eller när det är alltför tokigt. Inga komedier. Någon som har nåt guldtips?

   Yellowjackets kanske

   Yellowstone är den bästa serie jag sett, spännande och bara super😀

   Severance 🙏🏼 Bästa jag sett på väldigt väldigt länge

    Ja ja ja!

   Du måste se War of the worlds på Disney+! Så bra! Spännande, sorglig, otäck, liksom realistisk.

   Dark!!! Om den finns kvar på Netflix.
   En tysk serie, intrigen är invecklad så du måste vara fokuserad, men efter första säsongen får du en fantastisk upplevelse om du lyckats koncentrera dig genom säsong 1.

   Divergent, kanske mer är ren film dock.

  Jag har haft pirr I benen i flera år. Det kommer och går lite över tid och känns när jag sitter eller ligger. Upplever det som elektrisk ström typ, ibland känns det ända ner i fötterna. Tror inte jag känner av det när jag går/rör mig. Har ryggvärk i ländryggen till och från men är annars fullt frisk vad jag vet. Berättat detta för 2 läkare som båda slängde fram ”låter som diskbråck, kommer gå över”. De verkade inte oroliga alls. Själv börjar jag bli orolig iom att det pågått länge. Läser om tumörer i ryggen och annat hemskt. Känner någon igen detta som jag beskriver?

   Ja hade pirr som nu är borta. Det var pga stress och järnbrist.

   Restless legs!

   Restless legs.

   Jag har restless legs. Är jobbigt i perioder, då går det inte att ligga still utan det spritter och far i benen så jag måste upp och röra mig.
   Magnesium och kalium brukar hjälpa mig, du kanske ska testa ta det ett tag?

   Jag har restlegsben sedan många år pga medicin jag måste ta. Duscha benen i riktigt kallt vatten. Hjälper mig, även om det kan ibland kännas obekvämt. Pröva!l Kram

   Hänger nog ihop med din ländrygg som skulle behöva stärkas. Får samma när jag slarvar med coreträningen

  Nån som vet hur det funkar med youtube och reklamen? Får den man tittar på mer betalt ju mer av reklaminslagen man tittar på?

   Ja. Vissa ber en att inte hoppa över reklamen då de inte får lika mycket betalt då.

  Städhjälp!

  Tycker ni också det är obekvämt att vara hemma när ni har städning samtidigt? Och så tänker jag för städerskan skull att jag liksom är på hennes arbetsplats och att det är synd om henne. Plus att jag försöker jobba hemma, och hon pratar konstant o telefon och då blir jag lite störd. Men samtidigt kan jag ju inte säga åt henne var hon ska göra på sin arbetsplats? Och synd om henne som ska ha mig som pratar i möten medan hon jobbar. Brukar försöka tajma städdagar med kontorsdagar men det gick inte idag..

   Fast om du har städhjälp så är ju personen på jobbet, han/hon ska då städa och inte prata i telefon.

    Dom lär ju iof prata i telefon medans dom städar tänker jag 🙂 jag lyssnar alltid på ljudbok medans jag städar, funkar hur bra som helst så länge man har handsfree 🙂

     Det är skillnad att vara på jobbet, jag hade inte anställt någon som höll på så, väldigt oprofessionellt. Det är lätt att missa grejer när man är mentalt distraherad.

      Men då säger man väl till att man är missnöjd med städningen?! I ts fall verkar det ju inte gå ut över själva städningen utan störa. Vilket man förvisso också kan säga till om.

     Varför lär dom prata i telefon medan dom städar? Ljudbok, podd eller musik förstår jag och det stör ju inte 🤔

   Jag är alltid hemma när städarna kommer. Jag tar emot dem och säger att jag sitter i mitt kontorsrum och det är bara att komma och slänga ut mig när det är det rummets tur. Vi stör inte varandra särskilt mycket 🙂

   Haha förlåt att jag bryter in här men din kommentar fick mig att tänka på något kul… När jag var i tonåren hade vi en hundvakt (en pensionär) som kom hem till oss om dagarna när vår mamma reste i jobbet. Min brorsa hade skolkat från skolan en dag och låg uppe i sitt rum när han plötsligt hörde någon låsa upp ytterdörren. Han hörde direkt att det var pensionären: ”heeeeej åh heeej lilla vovven, hej lilla vovvisen” och vågade inte gå ner och säga hej, men för varje sekund som han låg där uppe utan att säga hej blev det ju bara ännu konstigare, så det slutade med att han låg i sin säng i tre timmar helt knäpptyst och lyssnade på pensionären som gullade med vår hund 😂 Obekvämt är bara förnamnet om pensionären hade fått veta att en tonårskille legat och lyssnat på allt som sagts…

    Så kul!! Tack haha!

   Städerskan som kommer hem till oss är sjukt trevlig och ofta pratar vi bort de första 15-20 minuterna av städningen. Sedan brukar hon prata i telefon och städa. Så jag är jättebekväm med att hon kommer, ser fram emot att prata lite varje gång.

   Men du kan be henne att inte prata i telefon om du blir störd såklart! Det är ditt hem och du betalar för en tjänst.

   Min städerska brukar prata i telefon, tycker det är perfekt. Hade en tidigare som ville prata med mig hela tiden det orkade jag inte. Jobba hemifrån när hon städar är lugnt tycker jag, jag stänger in mig i köket och sen när hon ska göra det sätter jag mig i nått annat rum. Påverkar inte städningen negativt att hon pratar samtidigt i handsfree

   Varför kan du inte säga åt henne? Testa att vänligt säga att du behöver lite mer arbetsro och se vad som händer. I bästa fall förstår hon och slutar prata, i värsta fall styckmördar hon dig.

  GAD

  Någon mer som har GAD? Jag fick konstaterat det efter min förlossningsdepression för 7 år sedan, men fick ingen behandling utan det vara konstaterades i förbifarten (typ du är frisk från depression med du har gad). 5 år senare gick jag in i väggen, och fick en ordentlig utredning och behandling. Det berodde såklart inte bara på gad, men när jag var klar med utmattningsrehab så fick jag gå kbt-program mot specifikt gad. Men jag vet inte, jag mår bättre men inte bra. Kommer det någonsin bli bra? Är dessutom HSP..

   Har GAD, inte så högt på skalan men ff gad. Gick till psykolog som menade på att alla har jobbiga känslor och vi med gad behöver acceptera dem och inte låta dem styra och ta över våra liv. Funkar bättre i vissa perioder och sämre i andra men tror det är något jag får leva med.

    Har också GAD! Alltid varit orolig men sen eskalerade det kraftigt och jag fick sen en depression. Jag började medicinera och mitt liv kom tillbaka, älskar det! Började med SSRI och gick i KBT parallellt. Har inga problem nu. Så nice!!

   Jag har med GAD och KBT har aldrig hjälpt mig. Däremot testade jag MCT för några år sedan och det hjälpte mig. Jag fick hjälp med hur jag ska hantera ångesttankarna när de kommer, det tar såklart inte bort all ångest men det blev hanterligt för mig. Ångest och oro är en del av livet men det ska inte ta över livet. I MCT lär man sig bla att stanna upp i första ångesttanken utan att gå ner i ångesttankarnas spiral. Man stannar och låter triggertanken finnas där tills den försvinner av sig själv.

   Jag oroar mig absolut för saker idag, men det gör alla människor. Däremot känner jag att jag har verktygen till att inte låta ångesten ta över hela mig när den kommer.

   har gad o hälsoångest och ocd. äter medicin o gått i olika kbt
   mår bättre i hälsoångest och ocd men jag har en del gad dagligen. en kamp. man får kämpa 😔🙏

   har gad o hälsoångest och ocd. äter medicin o gått i olika kbt
   mår bättre i hälsoångest och ocd men jag har en del gad dagligen. en kamp. man får kämpa 😔🙏

  Hade äntligen kommit över förälskelsen i den där gifta kollegan och sen satt man där igår och käkade lunch med honom och han var bara så fantastiskt fin. Nu börjar en ny process att sluta vara förälskad igen. Kanske lika bra att söka andra jobb 🤦‍♀️

   Jag byter jobb nu för min kollega jag kärade ner mig i har jobbat där. Dock kärade jag inte ner mig i honom förrän han slutat och vi hängde på aw:s med ”gamla gänget”. Nu säger jag upp mig för jag måste liksom bryta mer allt som påminner om honom. Vill inte att gemensamma kollegor säger hans namn, eller att jag tänker ”det där gjorde vi ihop”. Känns som enda sättet att gå vidare helt.

    Ja, jag trodde som sagt att förälskelsen var över. Hade lyckats övertyga mig själv om att han inte känner något för mig men sen sätter han sig mitt emot mig på lunchen och alla känslor kommer tillbaka på den där timmen. Hopplöst!

    Kanske jag med borde.. Allt där påminner om honom och tiden vi jobbade tillsammans kanske..

   Min crush har sagt upp sig och kommer inte tillbaka efter sin ledighet som det var tänkt. Väntar på att tiden ska göra sitt och det ska gå över… Har inte sett honom på 3 månader och visst hjälper det det vardagliga livet att inte träffa honom varje dag. Men såg nån som påminde om honom idag och hjärtat hoppade över ett slag. Suck.

  Skrev i ett ÖS förra veckan om att jag kuggat uppkörningen 2 gånger.. WELL, körde för tredje gången idag!

  Och klarade det!!! Jag släpps nu ut själv på vägarna, känns helt sjukt 😂 Och skönt!

   😱 ring o klaga!

    Du menar grattis?

   Stort grattis!!

   Vad kul, grattis 😃
   Berätta mer, fick du några jobbiga grejer? Bor du i en stor/liten stad?
   Tycker det är intressant höra vad andra fått göra på uppkörningen. Känslan när man klarar det. Det är sån lättnad.

    Bor i en ”medelstor” stad, körde nu ca 3-tiden på eftermiddagen så det var rätt mycket trafik i centrum så det var jag lite nervös över. 😂 Men det gick bra, fick bara tänka på att hålla avstånd, hålla ögonen uppe efter fotgängare som gärna verkar gå över gatorna lite huller om buller osv.
    Iom att jag kört 2 gånger tidigare så körde vi inte så mycket i stan denna gång då jag redan ”klarat av” det, det jag kuggade på dom två andra gångerna var en större rondell med flera filer som INGEN verkar veta hur man ska köra i. (Många linjer är bortnötta dessutom så man ser inte var filerna går) Den körde vi inte alls i denna gång 😬 Så det var tur.. Parkera osv hade jag också gjort tidigare utan problem så vi körde bara en liten stund genom stan, trafikljus osv och sen utanför stan där det finns 80-vägar och är lite ”enklare”. Hon som gjorde bedömningen var åtminstone nöjd och tyckte allt gick så lugnt och smidigt!

  Tjej med mycket ångest, oro och rastlöshet. Tagit antidepp sedan tidiga tonåren men inget som gett någon effektiv effekt. Börjar bli alltmer säker på att jag har adhd. Det enda som talar emot symtomen (enligt mig själv) är att jag alltid klarat mig bra i skolan och fungerar socialt utan att någon märker något ”avvikande”. Någon mer i vuxen ålder som blivit diagnostiserad med just adhd? Hur gick du tillväga för att få hjälp?

   Hej!

   Jag är 34 och fick min diagnos i somras. Jag hade aldrig ens tänkt tanken på adhd eftersom jag är ”välfungerande” i övrigt. Det var just det där med depressionen och ångesten som aldrig gick över.
   När jag fick diagnosen var jag ärligt talat inte övertygad, men nu mår jag mycket bättre.

   Jag fick en remiss av min vårdcentral-psykolog, till ett ”riktigt” ställe. Där blev jag screenad för både bipolär sjukdom, autism och adhd. Hela processen tog över ett år, där det mesta bestod av väntetid.

   Jag kontaktade psykiatrin i min kommun och frågade. Jag måste gå via vårdcentralen. Så det har jag gjort samt gått till en psykolog där. Hon har remitterat mig vidare till psykiatrin.
   Dom ringde själva upp från nån akutpsykiatri och frågade om jag kunde tänka mig att komma till dom, det skulle gå lite fortare. I övrigt är väntetiden 2år i min kommun.

   Jag känner sån enorm lättnad över att börja förstå varför jag mått som jag mått. Är en vuxen kvinna som äntligen blir förstådd och hjälpt. Jag får stöd med allt jag ber om plötsligt.
   Jag tycker absolut du ska söka. Var beredd på väntetid men ack vilken kännsla när man får saker och ting bekräftade.

    Tack så himla mycket för era svar! Det betyder mycket!
    Har ni fått hjälp med medicinering och/eller samtal? Vad fick er att må bättre efter diagnos?
    Känner mig rätt så vilse 😣

  Någon som brukar åka med Västtrafiks tåg? De som går mellan Göteborg och Strömstad. Hur är standarden nu för tiden? Några år sen jag åkte den sträckan och då var tågen väldigt dåliga, obekväma säten, smutsiga toaletter som ofta var avstängda, väldigt skramliga och skruttiga tåg. Är de fortfarande lika kassa eller har de uppgraderats?

   Jag tycker de är bra!

   De brukar köra med nyare tåg nu, tycker det funkar bra! Om man åker typ mitt på dagen kan det hända att man får ett äldre tåg. Brukar ta tåget, bekvämare än buss även om det är något långsammare. De har också alltid en tyst avdelning, längst bak eller längst fram.

  Kommer bli trollanklagad säkert men min snippa luktar! Har inte svamp, inte BV (har kollat såklart) och det luktar inte illa, det luktar bara väldigt mycket snippa… vissa dagar undviker jag att stå nära folk för jag känner att det luktar. Vad fan gör jag åt det? Ska till gyn om en månad för cellprov men måste få ordning på det nu.

   Ring kvinnoklinikens rådgivning och fråga 🙂

   Sök på ”hjälp jag stinker kommer bli psykisk sjuk snart” på flashback. Hon testade sig mot allt. Hjälpte mig när jag hade som du

   Sov utan trosor för att lufta, använd bara trosor i bomull, tvätta bara med vatten. Tror inte att andra kan känna av att det luktar, men du kanske kan smörja in dig med en god bodylotion över mage, rumpa, lår så kanske det inte känns som att det luktar lika mycket. Skönt att det inte var bv eller svamp ju! Tänker att det kanske bara är svett?

    Gör redan allt det där 🙁 och jo folk känner lukten. Igår hade jag en riktig ”luktdag” och en manlig kollega sniffade och ba ”alltså nu luktar det sådär konstigt igen”

     Oj.. Alltså det där är nog inget som ett ”husmorsknep” kan bota. Du behöver gå till en riktig läkare.

      Jag vet, ska till gyn om en månad som sagt. Men det finns ju inget ahh behandla för jag har inte svamp eller BV utan det luktar bara fi*ta.. det luktar liksom inte illa bara så jävla mycket. Luktar genom kläder osv.