Nicole och Tully om att studera vidare

Enligt Tully och Nicoles senaste poddinlägg så behövs det ingen som helst utbildning till 98% av alla arbeten där ute, så vad säger ni om att vi slopar all form av eftergymnasial utbildning och förvandlar alla byggnader till bostäder?
De två procent som behöver mer utbildning borde kunna hitta vad de behöver med hjälp av Google, eller hur?


Idag kommer jag vara upplåst i ett projekt som tagit en hel del tid för mig att förbereda, och därför kommer det komma färre inlägg än vanligt idag. 

191 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Man får väl hoppas på att ingen lyssnar på den podden för att få vetenskaplig fakta levererad.

      De talar som de har förstånd.

        Tänk att man gång på gång vill bevisa för resten av befolkningen hur tomt det är innanför pannbenet.

      Min favorit från deras podd var när de hade ”en oberoende politisk diskussion” inför valet med Amilia Stapelfeldt och det blev ett helt avsnitt med reklam för Liberalerna ?

      Kan vara bra att hålla dig till att man driver en podd med ÅSIKTER och strunta i att ens försöka sprida ”fakta”..

      Ja Tully bekräftar verkligen alla mina fördomar jag har om influensers.

      De bevisar liksom exakt varför man vill tillhöra de där 2 procenten som pluggat vidare ???‍♀️

      Var tvungen och lyssna på några avsnitt nu för att kunna avgöra. ? Alltså vem är hon Tully, så ointressant person.

        Och ändå var du sugen på flera avsnitt?

    Min känsla är snarare att utan utbildning har du svårt att få jobb, än mindre om du hoppat av gymnasiet! Jag arbetade på hotellstäd för ett gäng år sedan, i slutet av min tid på hotellet vet jag att även städet krävde gymnasiet och även eftergymnasial utbildning! Influenser må arbeta hårt många av dom, men tyvärr handlar de mycket om att du skall ha rätt kontakter för att lyckas. Givetvis så behövs kontakter även utanför influenserbranchen för att få jobb! Men det är lätt att sitta och säga att man inte behöver utbildning när man varit tillsammans med Eric och då är kompis med Erics ex. Frågan är om Tully hade varit där hon är utan Nicole?

      Även utanför influencerbranchen kan du tänkas behöva kontakter… Skall de givetvis stå. Man kommer långt på kontakter!

        Glöm inte bort att vara snygg och likeable. Så utbildning är ju verkligen inte allt

          Det ger en oerhört många fördelar, helt klart! Du kommer långt på att vara omtyckt och se bra ut, på gott och ont helt klart!

      Tully är också vän med Hannalicious, som varit aktiv bloggare och poddare länge

        Summa summarum en av hennes andra vänner är också influenser och poddare! Då är frågan hur Tully hade klarat sig utan dessa två! Troligtvis hade hon utbildat sig och haft ett jobb, men det är verkligen bara en gissning! Kan så klart ha oerhört fel 😉

        Är dom vänner längre?

          Hanna lade upp en story som antydde att hon tycker Tully och Nicoles poddavsnitt om Filippa T var respektlöst… vet inte om det är över eller inte

      Hon var väl även assistent åt Isabell Adrian eller någon av de andra Hollywood-fruarna. Så där knöt hon väl många kontakter vilket inte alla har möjlighet till

      Krävdes eftergymnasial utbildning för att jobba med städning?

        Kan nog bero på vad det är för typ av miljöer som ska städas och vilka medel som används? Men har svårt att tro att det skulle röra sig om mer än en kurs på några dagar, vilket i och för sig är en eftergymnasial utbildning.

        Krävdes och krävdes, det gör ju att man sållar bland människor man inte kanske vill ha, tyvärr. Vet att det var önskvärt att man antagligen har arbetat med det tidigare eller att man gått någon form av hotell utbildning. Men det är ju helt upp till vad för typ av hotell man har. Men där ja jobbade så vart det önskvärt.

    Jättebra idé!

    Alla kan bli influencers, självlärda entreprenörer och säljare så skiter vi i att utbilda läkare, ambulanspersonal, byggnadsingenjörer, poliser, lärare, piloter, osv. 🙂

    (Tror ni det är plastikkirurger, frisörer och nagelteknologer de 2% som får utbildning då tro? Kanske nån på BVC för alla gravida influencers också, hehe.)

      Äsch behövs väl inte utbildning för att bli plastikkirurg? Är ju bara att titta på var och varannan influenser hur de ser ut! Knappast de gått till en utbildad kirurg många av dem ? är ju dessutom billigare!

        Glöm inte att uppge koden HYALASE20 för 20% på borttagning av eventuellt misslyckad fillersbehandling

          Lärare
          Psykologer
          Fysioterapeuter
          Massörer
          Ingenjörer
          Arkitekter
          Ekonomer
          Lokförare
          Byggarbetare
          Barnmorska
          VVS-arbetare
          Elektriker
          Fysiker
          Astronaut
          Biotekniker
          Pilot
          Polis
          Logoped
          Marinbiolog
          Arkeolog
          Lingvistiker
          Präst
          Sjuksköterska
          Tandläkare/hygienist
          Farmaceut
          It-tekniker
          Programmerare
          Bilskollärare
          Meteorologer
          Arborister
          Veterinärer

          Haha okej nu tyckte jag mest det var roligt att rabbla alla yrkesgrupper jag kom att tänka på….

          Och ja vissa av de uppräknade räcker det att ha gått ett särskilt gymnasieprogram för eller att få en intern utbildning, eller dylikt, men det är ju ändock utbildning, reserverar mig dock för att kunna ha fel gällande vissa, men påstår inte heller att det inte finns jobb man inte behöver utbildning för, så poängen kvarstår. 🙂 Alla kan ju tyvärr inte jobba som ”self made marknadsstrateger” tyvärr, haha.

          Men förstår att många undervärderar betydelsen av utbildning när man med en helt irrelevant frisörutbildning kan arbeta som statsråd, chef för statsdepartementet, som social-, socialförsäkrings- samt miljö- och klimatminister i Sverige…

          ??‍♀️ ? ??‍⚖️

            Förskollärare
            Lärare inom fritidshem
            Specialistsjuksköterskor
            Barnsjuksköterskor
            Alla utgrenade läkare inom sitt område..

            Osvosvosv

            Tänk om vi skulle låta vem som helst bli socialsekreterare, arkivarie, antikvarie, miljöinspektör eller handläggare på skatteverket? vet inte, men på nått sätt känns det ändå lite skönt att även de yrkesgrupperna är utbildade och faktiskt kan teorin och regelverket bakom sina jobb.

          ”Glöm inte att vara med och tävla om en resa till X till en plastikkirurg på detta shady *privata* sjukhus för dig och en vän där ”behandlingar” ingår till ett värde av 20.000
          Gilla och dela bilden och glöm inte följa! ”

          I STOLT SAMARBETE MED *insert random shady namn på klinik*

          Puss!

    Undrar vart den siffran kommer ifrån… Jag tror inte man kommer långt på arbetsmarknaden (och där räknar jag inte in influensor eller andra egna företagare som skapat sitt eget jobb) utan eftergymnasial utbildning. Sen behöver den utbildningen inte betyda att man tjäna massor med pengar – iallfall inte i min bransch som kräver 5 år på högskola/uni – och inte ger så mkt i lönekuvertet tyvärr.

      Det beror ju helt på bransch. Jag jobbar som systemutvecklare på ett stort bolag i Stockholm, ungefär fälten av mina kollegor har pluggat systemvetenskap, hälften (inkl. jag) är självlärda och har ingen eftergymnasial utbildning. Jag tjänar precis under 50k, har 4 års erfarenhet i branschen.

      Väljer man ett område där det inte krävs licens eller liknande, och det finns brist på kompetens, så får man ju jobb.

        Du är du en på xx antal miljoner som idag är arbetslösa…grattis för det men hoppas du inte uppmuntrar till bojkott av utbildning. Personligen skulle jag aldrig vilja ha en fadder på mitt nya jobb av ngn som ”saknar” utbildning om hälften hade utbildning.

          Många av mina kollegor som är utbildade hade varit sämre faddrar än jag, det kan jag lova. Du är uppenbart fördomsfull. Att ha valt en annan väg som passade mig bättre är inte ”bojkott” av utbildning. Skärp dig. Människor fungerar olika och i min bransch råkar det fungera fint att vara självlärd.

          Mitt svar var på att man inte skulle kunna komma långt på arbetsmarknaden utan utbildning, jag hävdar att det beror på vilken bransch man väljer.

            Jag rekryterar konsulter inom IT och det du skriver stämmer inte helt. Vad gäller krav på utbildning har det väldigt mycket att göra med nivå på konsult, uppdragsgivare och vad uppdraget handlar om. Enkla repetitiva uppgifter som handlar om kodning, applikationer mm kräver ofta inte utbildning, men kan kräva certifiering. Komplexa uppdrag kräver nästan uteslutande en master och Civ ing brukar vara väldigt uppskattade. Det man lär sig på universiteten är att hantera komplexa uppgifter och hur man ska strukturera uppgiften så att den blir begriplig och lösbar. Har intervjuat många självlärda och detta är ofta vad de stupar på de har inte förmågan att hantera komplexa uppgifter.

              Det är ju omöjligt för mig att veta vad du menar med ”komplexa uppgifter”, men tycker att det är anmärkningsvärt av en rekryterare att hänvisa till en utvecklares arbetsuppgifter som ”enkla, repetitiva”. Gissar att du inte kodar själv?

              Självklart är jag inte kvalificerad att få exakt alla uppdrag inom IT, det har jag ju inte påstått. Men jo, det jag säger stämmer, många i branschen är självlärda och det går att göra en bra karriär på de grunderna.

                Nej jag kodar inte själv idag men har lärt mig att koda i min utbildning och tillämpat det i utbildningen eftersom det inte går att lösa uppgifter med papper och penna utan det kräver att man kodar själv.
                Koda är i sig inte vad jag avser med en komplex uppgift. Kod är ett språk som vilket som helst. Sedan att det är ett språk som för vissa är komplicerat är en sak men det finns inget komplext i kodning.

                  Tack för informationen om mitt eget jobb – Nej, språket är inte heller vad jag syftar på, att lära sig språket är den lätta delen. De flesta utvecklare googlar syntax flera gången om dagen. Det komplexa i att utveckla är att bygga logik – du kommer ingenstans på att memorera syntax om du inte klarar logiken. Du kan plugga hur mycket du vill men är du inte logiskt lagd kommer du aldrig bli en duktig utvecklare.

                    Ja alltså har man tur och är duktig naturligt på något som efterfrågas så går det ju att göra karriär och ha ett bra jobb även utan utbildning, eller att jobba hårt och göra väldigt medvetna val. Är ju svårare att komma till positionen ”bra, välbetalt och bekvämt” jobb om man går in som vårdbiträde liksom. Man behöver inte jämföra folk och deras arbeten med varandra, huvudsaken är ju att man är nöjd. Är väl jättebra att folk skriver om hur de lyckats ta sig fram utan eftergymnasial utbildning som en inspiration för andra? Istället för att skriva att det inte är någon idé och att man snarast måste utbilda sig för annars är det kört. Det går ju alltid att ångra dig och plugga senare ändå.

                      Ja, det är ju verkligen bara det jag försöker säga. Jag (utvecklaren) menar inte att jag tycker att alla ska strunta i att plugga och hoppas på det bästa. Jag påpekade att det inom vissa brancher funkar att göra så. Bland annat för mig och många av mina kollegor.

                      Men det verkar verkligen vara en öm punkt, man ska verkligen prompt hävda att det är kört och att den som inte har pluggat omöjligt kan vara framgångsrik, duktig på ett riktigt jobb eller ta sig någonstans i livet… Jag är dock van att möta den attityden. Tycker det är sorgligt dock att folk är så trångsynta.

                      Anonym 13.29 – du missuppfattade helt min poäng som är att det är inte rätt att bagatellisera behovet av utbildning vilket jag uppfattar att du gör. Jag har träffat åtskilliga autodidakta kandidater som varit helt briljanta både vad gäller erfarenhet, förmåga att strukturera upp komplexa problem och social kompetens som knappt klarade gymnasiet som inte kommer ut för att kunden kräver högskoleexamen på magisternivå men gladeligen tagit emot en kandidat som haft utbildningen men som inte ens kommer i närheten av den självlärda. Min poäng är att utbildning öppnar dörrar. Tråkigt att du uppfattade mig så negativt för det var inte det jag försökte säga.

                      13:46 / Alldeles nyss påstod du att självlärda inte har lärt sig att hantera komplexa uppgifter och därför stupar när du intervjuar dem. Nu är dessa kandidater plötsligt briljanta och duktiga på komplexa uppgifter, men kunden tackar nej enbart pga examen. Samtidigt är jag omringad av konsulter utan utbildning som inte har några problem att få uppdrag. Självklart kräver vissa roller inom IT utbildning – Men långt ifrån alla – och ja, jag tolkar absolut dina inlägg som negativa och som försök till att förminska den kompetens en person som inte utbildat sig kan besitta.

                      Jag bagatelliserar ingenting. Jag pratar specifikt om min brasch där faktum kvarstår att många kommer långt utan studier. IT-chefen på mitt företag har bara en gymnasieutbildning. Många kommer också långt med studier, och självklart öppnar det dörrar att plugga. Det har jag aldrig sagt emot?

                      Men faktum kvarstår att för vissa av oss passar en annan väg bättre. Varför ska jag låtsas som att det inte blivit jättebra för mig ändå? Det värsta som kan hända är att någon annan som inte heller har ett studiehuvud kanske mår lite mindre dåligt över att de väljer en annan väg.

            Nja, sen är väl just ditt yrke ett sådant yrke där många självlärda har lagt betydligt mer tid än de utbildade för de har oftast ett ännu större intresse för yrket och började tidigare än många utbildade (min sambo är en av dessa självlärda). Men du kommer ju inte så långt som självlärd läkare t ex.

              Och vad jag ville säga med harangen om självlärda vs utbildade inom din yrkeskategori är alltså att de som är självlärda ofta är bättre – så jag skulle nog hellre ha en sådan som fadder.

                Så en outbildad fadder kontra en utbildad fadder? Hm skulle du gå då till en självlärd häxdoktor då menar du?

            Du kan väl inte på fullaste allvar mena att kompentensen är högre hos en som inte pluggat inom ett ämne än någon som pluggat x antal år? Sen att en person är dålig på att lära ut eller inte har inte med kompetens att göra utan är snarare en personlighetsfråga då vissa är mindre bra på att agera fadder/lära ut/ annat.
            Herrejösses vilket argument och nej jag är inte fördomsfull, jag tar bara emot ex råd från en utbildad läkare än ex häxdoktor på nätet.

              Varför skulle jag inte kunna vara en bättre fadder än någon som har pluggat en treårig teknisk utbildning? Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla dig förutom fördomsfull, när du jämför en utvecklare med vs utan kandidatexamen med en läkare vs häxdoktor. Jag tror nog inte det finns mycket mer att säga om det är på den nivån du vill diskutera.

            Innan du anklagar folk för fördomsfulla eller att någon ska skärpa sig kan du läsa först vad folk egentligen skriver, alla ska kunna välja vilken väg de vill vare sig utbildning eller inte, men du skryter när du skriver att du tjänar xx antal kronor utan utbildning , varför gör du ens det vad vill du visa med det? Istället ska du kanske undra vad du hade kunnat tjänat MED en utbildning- troligen några tusenlappar mer.

            Alla vill inte läsa vidare av olika anledningar men kom inte och påstå att din kompetens utan utbildning är lika med någon som faktiskt har en utbildning för det är det inte.

            Jösses tagga ner varför är du så spänd?

              Nja, det är faktiskt inte vad folk skriver till mig – Jag svarade på en kommentar om att en person inte såg att man skulle kunna komma långt i arbetslivet utan utbildning, med ett exempel på hur långt man kan komma relativt snabbt utan utbildning i tex min bransch. I sammanhanget tyckte jag att lönen och åren arbetade var relevant, eftersom vi pratade just om att göra någon typ av karriär.

              Jag läser absolut vad folk skriver och bemöter ju på samma sätt. De som skriver att man går den väg man vill håller jag med, de som ställt sakliga frågor jag har svarat sakligt på, den personen som varit otrevlig svarade jag i samma ton på, personen som pratade om sakfel pga jobbar som rekryterare sade jag emot eftersom jag inte håller med.

              Jag vet inte riktigt vad det är du tycker hade varit en trevligare approach? Fler smileys? Säga att jag förstås har fel och att man inte alls kan ha en karriär inom IT utan utbildning?

              Och jo, min kompetens inom min bransch kan absolut vara likvärdig med den som någon som pluggat systemvetare. I andra branscher ser det säkerligen annorlunda ut, det har jag aldrig påstått mig veta någonting om. Nu har inte just _jag_ så pass många år i mitt yrke att jag kan kalla mig senior, men många av de absolut duktigaste utvecklarna jag jobbat med är helt självlärda och betydligt mer kompetenta än många andra som har pluggat. Det är självklart inte _alltid_ fallet, men jag är liksom inte lobbyist för att ingen ska plugga heller. Jag säger bara att det kan gå bra ändå. Det är tillräckligt många andra här som säger motsatsen, jag vet inte varför du känner att du behöver det från mig också?

        För tillfället ser jag varje gång när jag loggar in på LinkedIn att folk blivit av med jobben från tech-bolag, så tänker mig det finns otroligt mycket kompetenta och utbildade inom just den branschen som söker jobb. Ser du något hot, om du skulle behöva tävla med någon som har både utbildning och arbetserfarenhet, tror du inte att du skulle ha det svårare då?

          Jo, min situation skulle förstås försvåras om konkurrensen om jobben ökade, precis som för alla andra. Det finns ju aldrig några garantier. Men det gör det ju inte för den som är utbildad heller. Det ska mycket till för att den situationen ska uppstå – där jag konkurrerar med en exakt kopia av mig själv om ett enda jobb – men jo, då hade de väl valt personen med utbildning. Jobbet jag har nu blev jag erbjuden framför en person med fler år och en kandidat på papper. De gillade mig bättre.

            Grattis och jag antar att du inte lät så dryg vid intervjun som du framstår här i kommentarsfältet. Kan inte låta bli att undra om det ändå är så att du har lite komplex för att du inte har en snofsig titel som några av dina kollegor har.

              Jag svarade helt sakligt på Idas fråga, som (till skillnad från i princip alla andra svar jag fått), var en helt rimlig fråga.

              Och nej, jag är inte ledsen över min titel alls. Men jag har absolut komplex över avsaknad av utbildning, just därför att jag ofta bemöts med samma negativitet och fördomsfullhet som här. Jag är väldigt medveten om det. Det skaver på självkänslan att bli förminskad och dömd. Och det är absolut delvis därför jag tycker att det är viktigt att ta de här diskussionerna. Jag tänker inte pausa ett jobb jag trivs jättebra med och sätta mig i skolbänken bara för att lindra ett komplex. Jag försöker verkligen äga det istället, och stå upp för mig själv när folk försöker förminska mig.

                Tråkigt att du känner dig förminskad för att du saknar en högskoleexamen men jag kan inte låta bli att fundera varför du känner så. Jag har pluggat en del, för att jag är nyfiken och har lätt för att lära så det blev dubbla examen. Men jag började också jobba tidigt och jobbade hela tiden som jag pluggade. I alla mina jobb jag haft har det alltid handlat om att känna mig nöjd över vad jag levererat och det har jag inte lärt mig på skolbänken utan just i jobbet. Sen klart så har skolan lärt mig att kunna hantera nya uppgifter snabbare genom att jag utvecklat en studieteknik att snabbt ta in och processa saker. Jag har kollegor med och utan högskoleexamen. Har haft chefer som inte pluggat. Det jag vill få sagt är att i slutändan är det vad du levererar som egentligen räknas och inte om du har en utbildning eller inte.

                  Det vet jag absolut, jag har inga komplex i mitt arbetsliv eller prestationsångest kopplad till just detta. Jag känner mig förminskad när folk förminskar mig, det är inte mer komplext än så 🙂

        Beror också på land. I t ex Usa är vissa stora bolag inte intresserade av att anställa t ex utvecklare som inte pluggat på uni. Så vill man vara garanterad jobb inom vissa branscher är det alltid bra att satsa på utbildning. Sen ger ju tiden på uni en massa annat bra också.

          Jag jobbar inte i USA, utan i Sverige, så hur är det relevant i diskussionen?

          Ingen har sagt att man inte får med sig en massa bra saker från att plugga. Herregud, folk är verkligen besatta av att försöka bevisa att det aldrig någonsin, för _någon_, kan vara ett rimligt alternativ att gå en annan väg. Jag fick ut massor av att jobba utomlands i flera år, som mina jämnåriga som pluggade och sedan gick direkt ut i arbetslivet inte har med sig.

            Oj vad du reagerar starkt på ett väldigt oladdat budskap!
            Gav ett exempel på när det kan vara värt att ha pluggat, trots att man valt ett yrke som det går bra att ha enbart praktisk erfarenhet i. Det budskapet förtar väl knappast något från dig och din erfarenhet?

            Om man inte vill begränsa sig är det alltid bäst med utbildning, var min poäng. Min outbildade sambo tjänar det dubbla trots att jag har examen eftersom han jobbade de 6 åren jag pluggade och gav sig in i rätt bransch i rätt tid. Men när han jobbade i Usa fanns det företag han inte kunde få jobb på/blev erbjuden sämre tjänst på, pga brist på examen.
            Själv skulle jag i princip kunna utföra mitt jobb utan utbildning men det finns helt klart fördelar med att ha en examen när man letar sitt första jobb, och att ha lärt mig vissa grejer innan jag började jobba. Mitt jobb kräver egentligen också att man är äldre än 18 år när man börjar pga den livserfarenhet som spelar rätt så stor roll.

              Ja, jag reagerar därför att jag blir provoverad av behovet att tala om för folk att de faktiskt ändå fattat fel beslut. Din situation har ingenting med min att göra – men du applicerar den ändå som ett argument för att det faktiskt, ändå, är smartare att göra som du gjorde.

              Grejen är att jag stöter på det här hela tiden. Konstant ska folk ifrågasätta beslutet och berätta för mig att jag aldrig kommer komma lika långt, bli lika bra, ha samma chans som de som har pluggat. Det spelar ingen roll om de ens jobbar med det de pluggar med – Medan jag jobbar med något jag älskar, som är välbetalt, flexibelt och där det finns massor med jobb. Jag har ändå. gjort. fel.

              Din kommentar är en i mängden av dessa. Därför reagerar jag starkt.

                Du läser in väldigt mycket jag inte skriver. Som sagt tjänar min outbildade sambo det dubbla och innehar högre tjänst än jag, och han har ondgjort sig över att det i vissa sammanhang krävts examen (och jag håller med honom om att inom hans område ska erfarenhet räcka) ?‍♀️
                Sen är jag alltid av åsikten att en utbildning är bra av andra anledningar och ger en väldigt mycket på många olika sätt, men är inte alls av åsikten att man inte kan ta sig fram i livet utan. Om jag gav råd till en ungdom kring utbildning skulle jag ta i beaktande också om personen i fråga gillar att plugga, för det funkar inte för alla. Men jag skulle ju inte råda en person att inte utbilda sig utan chansa och hoppas att de kan karriärklättra. Det är ju bara dumt. För så funkar det inte inom de flesta branscher. Och sen finns det jobb där det går utmärkt och då kan det nästan vara värt att hoppa utbildning.
                Men är det någon i det här kommentarsfältet som funderar på att utbilda sig till utvecklare så tänkte jag att det är bra att de vet om att man kanske inte får jobb på google och apple utan en examen (finns säkert undantag) ?

                  Jo, jag känner starkt för det här och taggarna var redan utåt när du skrev på grund av de kommentarer jag fått innan. Jag förstår vad du menar. Och det är klart att det inte hade skadat mig att ha en utbildning också – Det är inte det jag menar. Jag hade inte heller uppmuntrat någon att strunta i att plugga om det fanns möjlighet att de skulle klara studier. Det är förtsås det säkraste kortet och jag förnekar inte att det öppnar dörrar.

                  Från början handlade det här bara om att dela med mig av ett annat perspektiv. Det finns så många människor som jag, som inte riktigt fixar just teoretiska studier, och jag är bara ute efter att liksom tala för oss också 🙂

              Även om det är kostnadsfritt att plugga i Sverige så är det ju många års inkomst man blir utan om man väljer att plugga. Förutsättningarna är så olika så det går ju inte att svara på om det är värt att utbilda sig för att öppna dörrar som man eventuellt vill öppna i framtiden. Blir arbetsmarknaden sämre är det kanske bättre att ha en tillsvidareanställning sedan flera år än att vara nyutexaminerad. Vem vet. Men även om en utbildning är bättre än ingen utbildning så är det ju för varje person ändå ett stort beslut och kanske inte alltid rimligt att sätta dig i skolbänken i fem år för att ”det kan vara bra att ha”.

                5 års studier vid högskolan innebär att du kommit upp på masternivå, vilket är avancerade högskolestudier. De program som kräver 5 år resulterar i jobb med bra framtidsutsiktoch en god löneutveckling. På den högskolenivån handlar det ej längre om ”bra att ha”, utan det leder till en finansiell trygghet, bättre fysisk- och psykisk hälsa . Här har du program som ger en påbyggnad på diverse kandidatutbildningar eller renodlade utbildningar som kräver mycket prestation av de antagna (medicinstudenter, psykologstudenter, ingenjörsstudenter m.fl.)

                Om jag hade fortsatt ta ströjobb eller jobb inom vården (som jag gjorde mellan 18-19 år på heltid), hade jag tjänat mycket mindre och längre fram riskerat arbetsrelaterade förslitningsskador på kroppen. Det långsiktiga perspektivet är viktigt när man ser till inkomst, för hur mycket har jag tjänat om jobbet bryter ner kroppen och det eventuellt riskerar att försätta mig som deltidsarbetare eller än värre sjukpensionär. Färre högutbildade har inkomstbortfall och starkare skyddsnät. Jämför det med min utbildning på högskolan på 4.5 år, som innebär att jag redan vid ingångslön kommer tjäna 2.5 gång mer (enligt SACO) och ha en helt annan löneutveckling (det området som jag ska rikta in mig på). Min sk. livslön som högutbildad kommer springa varv om den livslön jag hade haft om jag tänkt ”jag förlorar 4.5 års vårdbiträde-lön, så det är bäst att jag inte tar CSN-lån och skaffar mig en högskoleutbildning”. Min högskoleutbildning är bra att ha och genom min högskoleutbildning är jag med i ett fack som lånar ut fritidshem i princip gratis i skärgårdarna på väst- och östkusten, som annars hade kostat flera tusen i veckan. Min utbildning ger mig en massa bonusar. Den enda ”bonus” jag fick som vårdbiträde som 18-åring, var ryggskott och diskriminering pga. min låga ålder. Det är många år sedan nu men det blev ett ordentligt uppvaknande för mig- antingen är jag kvar och biter ihop och sliter ut kroppen och har det troligtvis jättejobbigt som +50-åring eller så försöker jag hitta något intressant vid högskolan.

                Jsg har hoppat runt lite på högskolan och känt efter, men trots studieabrott-ändringar, har högskolan gett mig en helt annan levnadsstandard. Extrajobben jag har kvalificerat mig för (tack vare terminerna vid högskolan), har legat bra mycket högre i lön, än den lön jag hade som vårdbiträde och som mina vänner har som jobbar sen några år tillbaka som undersköterskor (deras komvux-utbildning på 1.5 år gav också ett inkomstbortfall, men resulterade i en lön som är relativt låg och många har det tufft nu under lågkonjunkturen och har fått göra många radikala förändringar i vardagen för att få den finansiella viten att gå ihop. Den tidigare erfarenheten gör att jag alltid röstar för det som gynnar individer i samhället som behöver stöttas, man behöver inte vara egoist (även om majoriteten av höginkomsttagare tycks tro det).

                Ps. OT till det här svaret: Någon i kommentarsfältet sa att juristprogrammet är i 5.5 år. Vi läser juridik i 4.5 år!

        Samma för mig och det är ju tur eftersom jag inte har gymnasiebetyg ?

        Under mina 20 år som yrkesverksam har ingen frågat efter mina betyg. Vet inte ens vart jag har dem om jag ska vara ärlig.

        Jag har 100 tal anställda under mig och deras betyg/utbildning är oväsentlig, viktigare är deras attityd, personlighet och tidigare arbetserfarenhet. Faktum är att några av dem är advokater, poliser osv men de vill inte jobba med det pga låga löner (jämfört).

        Med det sagt så kan vi såklart inte sluta utbilda folk, jag går helst inte till en självlärd läkare eller ska jag använda en elektriker så ser jag ju gärna att denna har rätt behörighet.

    Jag har typ motsatt upplevelse, att man inte kan få ens de enklaste jobb utan utbildning, kontakter eller iaf erfarenhet. Minns att jag gärna ville arbeta i klädbutik efter gymnasiet. Sökte massor av jobb och fick lika många ”nej tack, om du inte har erfarenhet av kassajobb är du inte aktuellt för denna tjänst”. Tyckte det var så sjukt – hur trög är man om man inte kan lära sig kassan? Insåg att utbildning var enda vägen att gå och numera kan jag välja och vraka mellan jobb.

      Vad utbildade du dig till? ?

        Socionom – men ska jag vara ärlig har jag inte arbetat med renodlade socionomjobb på många år utan arbetar med utvecklingsprojekt inom vården (där de kräver att man har högskoleutbildning men inte direkt krav på vilken sort).

      Ja fy tusan vad svårt det var att då ens de enklast jobb innan jag hade pluggat (säkert lättare för en del som är mer socialt kompetenta än jag osv dock). Och nu finns det hur många jobb som helst och man får allt man söker.

      För egen del har det helt klart varit studierna som möjliggjort att jag kan ha ett välbetalt, bekvämt kontorsjobb och lätt byta jobb om jag tröttnar.

        Vad jobbar du som? ?

      Ändå så himla bra att alla som handlar mycket på Ica/Willys/Lagerhaus/Hm/random butik med självscanning får kassavana idag! Skämt å sido, det är sorgligt hur automatisering tar bort enkla jobb, finns knappt några jobb kvar för personer utan högskoleutbildning

        Ja det kan jag verkligen hålla med om! 🙁 Alla har inte ”läshuvud” och det är jättesorgligt om man inte ska kunna ha ett stabilt jobb bara för det.

    Herregud, stay in school, kids!

    Det var ju typiskt att man tagit studielån i fyra år när jag bara kunde jobbat på personligheten istället ?

      Satsa på utseendet istället, lite fillers i läppar och kuddar i rumpan samt bomullsvadd i huvudet så är du good to go som influencer. Miljonerna kommer att rulla in.

    Lite konstigt kan man tycka när hon själv på sin linkedin anger att hon har en kandidat i statsvetenskap från SU 2012-2015.

      Det är väl så att hennes utbildning inte gett henne några jobb varpå hennes slutsats blir att inga jobb kräver utbildning… antar jag 🙂 liten tankevurpa.

      Hon har nämt flera gånger tidigare i podden att det var hennes mamma som tyckte hon skulle plugga på universitet och hon har också sagt att hon ångrar att hon lyssnade på sin mamma, för annars hade hon kunnat börja jobba som influencer tidigare.

        ? oh herregud..

    Haha, jag tror att de skippade mattelektionerna på gymnasiet. 2% stämmer verkligen inte.
    För mig personligen så har alla de jobb jag kunnat tänka mig krävt eftergymnasial utbildning.
    Inget av det vi studerade på universitetet var något vi lärt oss om på gymnasiet och det är svårt att Googla sig till kunskapen även om det finns en del facklitteratur, men det ska man ju kunna innan man börjar att arbeta d.v.s. studera först…

    Nu har jag inte lyssnat på podden utan bara läst detta inlägg.
    Känner bara att det verkar bekräfta att influensers eller iaf dessa två verkligen är helt världsfrånvända. De har verkligen inte fattat vad som är viktigt i livet.
    Utbildning är kunskap. Kunskap väger ingenting, är inte jobbigt att bära runt på, men väldigt bra att ha!

    Såhär blir det när man växer upp å lever i en bubbla. Nicole har väl aldrig haft ett vanligt jobb ute bland vanligt folk utan bloggat sen hon va typ 9…

    Skulle säga att 80%av alla jag känner/är på något sätt bekant med har en utbildning. Sen har ju inte alla gått på KTH. Vissa jobb krääääver inte en utbildning men det är mkt lättare att få jobb när man har det. Man behöver urskilja sig från andra sökanden. Och företag slipper lära upp en vilket kostar dom massor med pengar.

      Nej jag är så trött på influensers som ska ge karriärtips, skriva guider och tom sälja kurser (!) om hur man tar sig fram i arbetslivet när de själva enbart tagit sig fram genom sociala medier. För guds skull, gör gärna en kurs om hur du blir en framgångsrik influencer! (Lika många hade köpt kursen för det)

        Eller hur! Michaela Fornis idiotiska karriärtips mest av allt!

        Vem har en sån kurs??? Måste genast in och snoka??

    Lite stämmer det väl. Huvudsaken för alla arbetsgivare är att man är villig att lära sig.
    De flesta kör ju också internutbildningar. Som busschaufförer, lokförare, flygvärdinnor, säkerhetsvakter, brandmän etc.
    Det är ju självklart att man ska ha en eftergymnasial utbildning om man har ett yrke som kräver mycket säkerhet och teoretiska kunskaper, som läkare, arkitekt och ingenjör.
    Men min uppfattning är att utbildningarna är onödigt långa och är extremt ineffektiva. Läkar -och juristlinjen hade inte alls behövt vara 5,5 år på universitet. Att läsa 4 år på högskola för att bli marknadsförare är absurt, man kommer ändå att få ”lära om och lära rätt” när man kommer ut i arbetslivet.
    Min åsikt är den att man kan i majoriteten av alla utbildningar kan komprimera den teoretiska delen till minst en tredjedel för att sedan köra resten på ”junior-år”.
    Det vill säga, inför ett system där man jobbar varierande år som lärling istället.

      Låter som en idé. Idag kommer du bli opererad av vårt juniorläkarteam. De ingår i den nya satsningen där vi dragit ner den prekliniska delen av utbildningen till 3 år och den kliniska delen till 1 år. De är inte helt färdigutbildade varav titeln juniorteam men din operation kommer gå bra ska du se.

        ???? dör

          Precis??

          Ja, tyvärr stor risk för att du dör.

        Det är ju inte så att du är en mästare på att operera efter den femåriga utbildningen heller. Krävs lite mer än så för kirurgiska ingrepp.
        Lärlingstid är alldeles utmärkt för att praktisera teorin.
        Utbildningarna borde verkligen ändras. Man borde kunna få tenta av och studera mer effektivt även på program.
        5 år är onödigt mycket för vissa utbildningar.

          Nej ingen mästare direkt men man vet hur och VAR man skall använda en skalpell när man utför en operation i någons hjärna/hjärta osv.

            Men är det verkligen så att en AT-läkare får göra avancerade operationer idag?
            Är det inte så att de egentligen enbart är med i operationssalen?

              Jag skrev inte att en AT läkare får göra avancerad operationer men de är med av en anledning, de skulle knappat släppa in Nicole el ngn som saknar utbildning.
              Sen kan det hända att AT läkare får assistera i en operation men som sagt en utbildning måste man ha 🙂

          Läkarutbildningen är 5,5 år och redan under själva grundutbildningen ingår både teori och praktik. Utbildningstakten är väldigt hög och många kurser borde egentligen vara längre för att ge bättre resultat så 5,5 år är bara det kort för all kunskap som ska in. Efter examen krävs AT-tjänstgöring på 18 månader. Du jobbar då på sjukhus men vad du kan/får göra är begränsat. AT är 18 månader och efter det söker du din läkarlegitimation. Efter detta följer nästa steg och det är ST (specialisttjänstgöring), som tar 5 år. Här riktar du in dig på ett visst område ex allmänmedicin, kirurgi, m.fl. När du är specialiserad och om du vill göra karriär på ett universitetssjukhus behöver du även forska vilket leder till att du disputerar och då har en PhD.

        Amen hur svårt kan det va? Räcker väl att se en DIY-film på youtube typ

        Varför försöka spela dum?
        Du förstår väl ändå vad jag menar?

        En helt ny idé för att korta vårdköerna detta! Perfekt, bara att börja annonsera efter patienter som inte tycker att det är så noga med utbildningens längd. Går säkert att tillämpa på en massa andra branscher också där utbildningen är onödigt lång. Varför ska lärare, läkare, sjuksköterskor m.m. ha praktik liksom, låt de lära sig basics så kan de träna sig till resten på jobbet så att säga.

        Missförstår du med flit nu? Det finns redan en titel för juniorläkare. Det är ju exakt det AT- läkare är.

          Det kallas att raljera över en ogenomtänkt kommentar. AT är inte en juniorläkare om nu någon trodde det utan en 18 månaders praktikperiod för att kunna söka sin läkarlegitimation för att få arbeta som läkare.

            ??? Praktik

            Jeeesus

              Vad trodde du att det var eller regerar du på ordvalet? Kan hålla med om att det kan uppfattas som förminskande vilket inte var min mening. Hade naturligtvis varit bättre att skriva; AT kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter som krävs för läkarlegitimation. Vilket är vad praktik handlar om.

        ???

      Det är ju svårt att uttala sig om utbildningar man själv inte gått men till viss del kan det säkert stämma, min egen utbildning tex hade helt klart kunnat minskas ner med en tredjedel.

      Problemet om det blir allt för kort och man istället går lärling kan ju bli att man blir väldigt beroende av en specifik arbetsplats och handledare där kvaliteten kanske inte följs upp på samma sätt. På en arbetsplats, tex ett sjukhus där det är hård press kanske man rent praktiskt snabbt lär sig göra vissa moment som underlättar för verksamheten men det finns mindre tid för att lära sig ytterligare saker och det blir ju även upp till arbetsgivaren att hålla koll på att personen också har teorin bakom det de gör.

      Tror inte det är någon som kräver eftergymnasial utbildning av ovan nämnda grupper, utan det är ju yrkesutbildningar eller interna utbildningar som anordnas för detta? 2% av en befolkning på 10 miljoner är alltså 200 000 utbildade personer som behövs enligt dessa stjärnor. Vi kan börja med att skicka dem och deras ev. barn till sjukhus, förskolor och skolor utan utbildad personal. De får gärna bo i ett hus som är konstruerat utan hållfasthetsberäkningar och byggt av material från en fabrik som drivs av lite löst folk som känner för det. De kan sedan stämma byggaren med hjälp av en jurist utan utbildning osv osv. Hur dum får man vara utan att skämmas?

        Det behövs väl knappast en utbildning för att kunna göra en hållbarhetsberäkning?
        Att vara jurist kräver heller egentligen ingen utbildning.
        Inte heller att ta hand om barn, eller jobba som pedagog.

      Fast huvudsaken för ganska många arbetsgivare är forfarande att man har en utbildning, inte bara att man är villig att lära. Har man inte pluggat kan det vara väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden.

      Sen kan jag verkligen hålla med om att hela vår utbildningstid, inkl grundskola och gymnasium, kunde effektiviseras något så enormt.

      Just läkarlinjen undrar jag dock inte om den behöver sina 5,5 år? Ingen erfarenhet själv men de som går den verkar ju iaf ägna sig åt att faktiskt plugga mycket. Och för den delen, har väldigt mycket praktik.

        Jag är på sista terminen av läkarprogrammet (5,5-åriga) och tycker absolut inte att det ska kortas ner. Utbildningen är jättekompakt redan som den är. Nu har vi ju 6-årigt läkarprogram.

          Exakt detta är vad jag också hört att en del kurser är så kompakta att det egentligen borde ge fler poäng.

      Exakt vad baserar du åsikten om t ex läkarlinjens längd på? Jag litar på att läkare och jurister behöver exakt den kompetens som ingår i programmet, plus all praktik som läggs på det.

      Som snart färdig jurist, som börjat jobba lite smått, kan jag meddela att man kan i princip ingenting när man är färdig flrutom eventuellt arbetsmetoden ? på 4.5 år hinner man absolut inte lära sig allt man behöver kunna och vissa rättsområden vidrör man i princip bara. Men jag förmodar att du inte är utbildad jurist, läkare eller psykolog?

        Känner samma sak.. Hade velat haft minst en termin till. Helst två. /Jurist

          Men det är väl egentligen ingen som kräver att en nyexaminerad jurist ska kunna precis allt?
          Vad är det man ska fylla de här två extra terminerna med?
          Hur rimligt är det att tvingas läsa skatterätt, fastighetsrätt, immaterialrätt och förvaltningsrätt när man vet att man vill arbeta med familjerätt?
          Det är ju samma sak med ekonomiprogrammet. Varför ska man tvingas läsa ett år redovisningsteori och statistik, när man vet att man vill jobba med management och varför ska man tvingas läsa marknadsföring när man vet att man vill jobba som revisor??
          Utbildningsutformningen är faktiskt lite absurt.

      Vilka raljerande svar. Förstå vad du menar och håller med.
      Många universitetsutbildningar kunde vara kortare och pluggas mer intensivt. Vissa utbildningar har bara 2-3 föreläsningar i veckan, det borde kunna effektiviseras, dels för att få ut studenterna snabbare i arbetslivet och dels minska hur länge studenter ska behöver ta studielån.
      Finns många bra KY-utbildningar som kunde vara alt. för olika högskoleutbildningar.

        Jag kan hålla med dig om att det gått inflation på utbildningar och det finns många rätt mediokra utbildningar som man gjort som treåriga där två år räckt. Men många av de gamla traditionella utbildningarna som läkare, jurist, fysiker, statsvetare, socionom, psykolog mm är väldigt komprimerade och psykologen på SU som jag själv läst var allt annat än några föreläsningar i veckan. Mycket labbar seminarier och övningar förutom föreläsningarna. Man var ofta på plats nästan alla dagar i veckan från 8-9 till sen eftermiddag. Varje termin skrev vi uppsats och vi började alltid terminen med en metodkurs så man blev väldigt vass på metod, något som jag faktiskt haft mycket nytta av men som var tråkigt när vi läste det.

    ???

    Nu har jag inte lyssnat på podden men jag skulle inte vilja bli opererad av en person med enbart gymnasial utbildning. För att vara ta ett exempel.
    Har ni fler?

      Bli dömd i en domstol

        Ledsen att regna på din parad nu. Men du blir redan dämd av personer utan utbildning.
        Som det svenska rättssystemet ser ut idag så består en tingsrätt utav en domare och tre nämndemän. Nämndemännen är en förtroendevald lekman, dvs i praktiken politiskt aktiv person.
        Det är inte så att domaren med juristutbildning har den tyngsta rösten, utan allas röster väger lika mycket. De fyra rösterna får säga sitt. Om det står 50/50 i röster så döms personen till det lägsta straffet. Det vill säga om domaren och en nämndeman vill döma till 10 års fängelse, men två nämndemän vill fria, så blir den åtalade friad.

          Visst, men när det är en dom där nämndemänen dömt annorlunda än domaren brukar den väl också överklagas och normalt ändras i hovrätten? ”Nämndemannadom” eller vad det heter.

          Min mormor var btw nämndeman i många år. Röstade alltid till förmån för ”snälla tanter” men såg rött när det var någon invandrare som var åtalad. Måttligt rättssäkert kan jag hålla med om.

            Alla tingsrättsdomar går ju och överklaga till hovrätten.
            Också många nämndemannadomar tar ju inte heller och ändras speciellt mycket i hovrätten.

      Man skulle ju bli lite smått svettig på överläppen om flygkaptenen enbart gått en tre veckors distanskurs på nätet.

        En pilotutbildning är en yrkesutbildning på 1,5 år.
        Det är inte en högskoleutbildning.
        Däremot behöver man en massa flygtimmar för att fortsätta vara pilot.

          Men tycker Tully och co att yrkesutbildningar behövs då? Det var väl bara personligheten som var viktig?

    Då hoppas jag att Nicole är fine med att föda på ett sjukhus som inte har några ”läkare”, ”barnmorskor”, ”sjuksköterskor” med eftergymnasial utbildning.

    Vad ska vi göra med alla läkare (som hjälper henne med sin barnreumatism), psykologer, jurister, ingenjörer, sjukgymnaster, journalister, farmaceuter, arkitekter, byggnadsingenjörer, lärare, ekonomer? Vars kunskap och kompetens jag tror dessa två damers liv är ganska beroende av på en daglig basis…

      Ratta kärnkraftverk kan man väl lösa med lite praktik och personlighet. Brandsäkerhet löses bäst med magkänsla, inte av att en brandingenjör tittat igenom ritningarna.

        ”Personlighet”! Haha! ?

    Men snälla, tänk efter, det finns fler jobb än läkare och advokat som kräver utbildning, var har de hållit hus, för att komma till den slutsatsen? T.ex behövs utbildning till att bli ingenjör, civilekonom, pharmakolog, undersköterska, sjuksköterska, elektriker, arkitekt, socionom, professor, fysioterapeut, busschaufför, pilot, diplomat…..m.m. m.m.

      Det är kanske inget de tänker på eftersom det är lite osynligt men allt som får samhället att gå runt behöver ju planeras och göras av någon, ofta där det krävs just utbildning. Plagget de bär kanske är designat av någon utan utbildning men tekniken, logistiken, ekonomin osv osv för att få plagget till dem kräver ju lite mer.

        Haha plaggen de bär är med absolut största sannolikhet designat av någon med eftergymnasial utbildning… bara FYI

          Ok, ”designat” då ? i vanlig influencer-mening, dvs utvalt

            Nä det går inte riktigt till så. Typ alla varumärken har designers och mönsterkonstruktörer som _designar_ plaggen… även om en influencer (om det skulle vara en ”influencerkollektion”) har valt ut plagg så är det fortfarande en utbildad designer som designat kläderna till en början.

    Det är klart att man inte behöver eftergymnasial utbildning för att försörja sig. Har man inget intresse av att studera så är det ju bara att köra och se hur det går – söka jobb, starta eget, bli influencer. Men det slår mig varje gång hur folk som inte studerat vidare bara ser utbildning som ett sätt att få ett jobb och har man redan försörjning så är det helt onödigt. Visst pluggar man väl ofta för att man vill ha ett specifikt jobb som kräver utbildning men det handlar ju också om att fördjupa sig i något och få nya insikter man inte fått om man läst hemma, diskussioner med andra intresserade, att utmana sig själv och ta kunskaper som även kan appliceras på annat till en mer avancerad nivå osv. Studierna har verkligen givit mer än bara ett jobb.

      Precis, förmågan till kritiskt tänkande t e x, något influencers är sällsynt dåliga på.

      Fast nu är ju influencer inte ett riktigt jobb de är säljare och inget annat, om några år när bubblan har lagt sig- för det kommer den göra pga kommande lågkonjuktur och folk inte har råd att shoppa överprissatt SK-T- då kommer de inse att man inte kommer någonstans utan en utbildning,

      Jag förstår dessa 2 blåsta tjejer helt & hållet, de gör inget nyttigt i sig än att sitta i sina egna kök/sovrum, spela in en video, få gratis prylar som de inte skattar för, äter gratis osv, såklart de tror att de inte behöver utbildning,

        Samtidigt tänker jag, när pendeln vänder och verksamheter skriker efter personal så kommer det öppna upp för att människor med lägre utbildning får en chans. Så som det var förr, i mina föräldrars generation. Man gick in på en bank, fick jobb och lärde sig mer och mer med tiden, fick nya ansvarsområden, sen jobbade man där hela sitt yrkesliv till man många gånger befann sig i en rätt hög position.

        Självklart kommer t ex läkare alltid behöva utbildning, men de här reglerna som nu finns med att man måste gått ut gymnasiet för att jobba på ICA och vara utbildad för att jobba med äldre… det tror jag kommer slopas om pendeln vänder.

      Verkligen. Det är mer än bara ett sätt att tjäna pengar. Det kommer alltid ha ett värde.

      Håller verkligen med! Jobbar inte direkt med det jag utbildade mig till men kan använda mkt av det ändå i mitt jobb å även i livet. Att plugga på universitet gav mig tex en helt ny syn på sanning, fakta, forskning… Som jag märker att folk jag pratar med som aldrig studerat oftast inte förstår.

    Åter igen får vi kvitton på hur IQ befriade o korkade ”influencers” är! Vem f..n orkar slösa tid o lyssna på dessa ärthjärnor!!

    De glömmer visst att alla inte kan bli influencers och leva på det.

    En utbildning är så mycket mer än specifik kunskap, att studera klart en eftergymnasial utbildning visar att du har driv och framförallt förmåga att ta till dig kunskap och förvalta lärande. Många jobb skulle säker kunna utföras bra bara baserat på erfarenhet, men när du har en hög med ansökningar är det enkelt att börja med att filtrera bort folk som saknar utbildning… sen när slutkandidat ska väljas då spelar erfarenhet och personlighet självklart in. Men för att ens få chansen att komma dit så är utbildning ovärderligt.

    Haha wow! Dessa tjejer går från klarhet till klarhet ????‍♀️

    Beror ju helt på vilken bransch och vilka yrken man pratar om. Man kan inte vara generell och säga att 98% av ALLA JOBB inte kräver utbildning.

    Det är skillnad på mig som jobbar inom marknadsföring och skrivande, som gjort karriär utan ett högre utbildning (enbart kortare kurser) och på en läkare eller dylikt.

    Så man kan ju inte säga så. Varför ens ha en sån dialog i en podd, när det är så långt ifrån verkligheten?

    Kul att de enda yrken de kommer på är läkare och advokat. Typ så som barn brukar svara. Hur är det med ekonom, ingenjör, systemvetare, lärare, arkitekt, biolog, socionom, byggingenjör, psykolog, fysioterapeut, marknadsansvarig.. Den här attityden visar på hur världsfrånvänd och självgod man är – lite ödmjukhet inför utbildade människor skulle inte skada.
    Tycker de verkligen att de har så smarta saker att komma med, jag skulle skämmas över att sitta och säga sånt i en pod, och ännu mindre förstår jag hur folk pallar lyssna på sånna personer. Det finns mängder av yrken där praktisk erfarenhet väger tyngst men studier och kunskap är absolut nödvändigt i många yrken. Jag jobbar på ett stort kontor och är tacksam över min utbildning som gett mig både faktiska kunskaper och utvecklat min kommunikativa och analytiska förmåga, för att nämna något som en utbildning faktiskt för med sig. Har mött den här attityden innan från en kollega som är outbildad och menar på att det är onödigt att utbilda sig för vi har ju ändå hamnat på samma företag. Att jag tjänar mer än henne och får större ansvarsområden behöver jag ju inte trycka upp i hennes ansikte.. Blir bara så less på att man ska få höra sånna kommentarer, varför inte bara ha respekt för folks olika bakgrund, vissa har utbildning och andra har yrkeserfarenhet, finns poänger med båda. Känns som mindervärdeskomplex från folk som inte skulle klara/orka en flerårig utbildning själva.

      Vi vars bakgrund ofta inte respekteras är ju just vi som inte har pluggat vidare. Ja, jag brottas med akademiska komplex – De kommer nästan helt och hållet från hur jag blir bemött av andra människor. Hur du avslutar din kommentar antyder att du absolut ställer dig i ledet för de som ser ner på oss som valt en annan väg.

      Människor har olika förutsättningar och lär sig på olika sätt. Jag har svårt med teori men är extremt snabb på att lära mig nya, praktiska saker. Jag har inga som helst problem med varken kommunikation eller analys, trots brist på eftergymnasiala studier. Jag har välutbildade kollegor som är sämre på sitt jobb än vad jag är.

      Det är jättebra att plugga, det motsätter jag mig verkligen inte. Det är i många fall även helt nödvändigt. Men det passar inte alla – Och det säger väldigt lite om hur kommunikativ, intelligent, analytisk, socialt kompetent, effektiv eller driven en människa är.

        ”Blir bara så less på att man ska få höra sånna kommentarer, varför inte bara ha respekt för folks olika bakgrund, vissa har utbildning och andra har yrkeserfarenhet, finns poänger med båda. Känns som mindervärdeskomplex från folk som inte skulle klara/orka en flerårig utbildning själva.”

        Tyckte personen va rätt tydlig med att alla behövs ☺️

    Går podcasten dåligt och de har börjat slänga ur sig diverse korkade uttalanden för att få upp intresset lite eller?

    Snacka om att vara född under en byrå.

      Utan hjälp av utbildad personal naturligtvis. Uppenbarligen hade de inga utbildade lärare i skolan heller, det märks ju tydligt.

    Antar att de utgår från sin egen verklighet och sina egna umgängen. Sen kanske de inte har den intellektuella kapaciteten eller viljan att reflektera över att den verkligheten inte är den samma för alla. Om jag gör samma uppskattning av utbildningsbehov baserad på min egna umgängeskrets skulle det blir det omvända. I min verklighet kräver 98 % av alla yrken en eftergymnasial utbildning och endast 2 % av jobben kräver det inte.

    Undrar vem som ska renovera deras badrum, vem som driva företagen som tillverkar deras marmorbänkskivor, vem som ska hjälpa dem om de får cancer eller blodförgiftning, vem som ska ta hand om deras barn om det föds i vecka 25, vem som ska utbilda deras barn (vi kanske ska slopa grundskolan också så är det problemet löst). Att de inte heller förstår hur många olika typer av tjänster som finns bakom de som designar, syr och levererar deras kläder är också galet. ?

      Renovera badrum och driva eget företag krävs dock ingen utbildning för.

        Jag menar hela organisationen bakom. En person som driver ett stort och framgångsrikt företag har oftast utbildade anställda, eller anlitar den kompetensen externt.

        Kan bli en dyr historia om det händer något, t.ex vattenskada. ?‍♀️ Krävs väl ofta att det är en utbildad elektriker som drar elen osv. Alla hantverkare jag känner är utbildade (gymnasiet/yrkesutbildning och därefter lärlingstid i 2-3 år).

        Du har nog inte renoverat ett badrum skulle jag tro…fråga alla dom som anlitat svartbyggare för just renovering av badrum vad det egentligen har kostat i form av prisreduktion vid försäljningar, fuktskador etc. Så ja tro det eller ej det finns en anledning till att det finns skolplikt….

          Jodå, det har jag! Behörig elektriker behövs och ja, det behöver man en utbildning för. Men den är inte eftergymnasial.
          Att få ett vvs-certifikat är inte speciellt svårt. Du behöver klara ett prov, that’s it.
          Det är inte speciellt svårt att följa branschreglerna för Säker Vatten installation. Det man behöver är rätt verktyg och en förmåga att kunna läsa instruktioner.

          Svartbyggare är ju något helt annat. Du kan ju ha en hur lång utbildning som helst. Är du en slarver som inte bryr dig ett smack om vad du gör eller har någon yrkesstolthet så kommer du ändå ha en utbildad svartjobbare.

    Utöver jobb där vi verkligen, verkligen vill att folk ska ha utbildning då viktiga samhällsfunktioner berörs av det (såsom läkare, skjutsköterska och andra vårdyrken, polis, advokat etc.) så finns det också bra anledningar att utbilda folk inom mindre avgörande yrken, som inom marknadsföring/kommunikation,

    Även om man kan jobba inom sådana områden utan utbildning så ger ju utbildningar ofta ett perspektiv som kanske inte är helt självklart gällande alltifrån bra praxis, lagar och regler specifika för området, etiska överväganden m.m.

    Iallafall har jag märkt av det i mitt yrke som är ett sådant (inte samhällsavgörande), där man inte måste ha utbildning men de flesta jag jobbar med ändå har det. Men ibland har jag jobbat med personer utan utbildning inom området, eller med utbildning i något helt annorlunda. Det kan vara bra också, på det sätt att man behöver oliktänkande också. Men det märks ofta ändå en betydande skillnad i helhetssynen kring arbetet, även fast de kan vara jätteduktiga, smarta och innovativa individer. Det blir väldigt tydligt i mindre (ofta nyare) företag/organisationer där entreprenörstyper utan utildning nästan uteslutande leder allt arbete, att det är mycket som missas då de har visionen och innovation men saknar grunden att hantera det på ett strategiskt, etiskt och ”rätt” sätt.

      Råkade radera efter ”marknadsföring/kommunikation”, skulle också stå: HR, hållbarhetsutveckling, ”business” (sorry, kommer inte på svenska motsvarigheten, men M&E, förvaltning etc.) m.m.

    Ytterligare en anledning till att inte lyssna på den podden. Hur tänkte de nu? Inte ens på äldreboenden fungerar det nu för tiden att ha personal som är outbildad. Tror snarare att kraven på utbildning kommer bli ännu större inom alla yrken.

      Fast just i äldrevården är det sådan brist på personal att de tar in precis vem som helst. Tyvärr.

        Inte på alla ställen. Och de som är outbildade får inte stanna kvar hur länge som helst inom äldrevården.

          Plus att det kommer mer och mer krav. Tex får outbildade inte ge vissa mediciner osv.

          Nej, då tar de in nya outbildade. Ledsen men så ser tyvärr verkligheten ut.

        Ja det vet jag och så blir det tokfel på grund av brist på utbildning.

    Jag jobbar som studievägledare och skulle säga att du i Sverige absolut kan hitta jobb utan universitetsutbildning. Däremot om du vill ha jobb i andra länder – då är minst en Bachelor ett måste.

      Kan du ge några exempel?

        Som flera kommentarer skriver är det självklart jobb i Sverige som också kräver utbildning. Men vad jag sett är det oftare ett krav i övriga europa. I Spanien, Grekland och Italien krävs minst 3 år Bachelor för att sitta i en reception på ett hotell.
        Så jobb som i Sverige kanske inte har lika höga krav, kräver en examen i Spanien.

        Det hör nog också ihop med kulturen runt medelhavet där alla har en Bachelor och oftast även en master. Jag bor i ett av medelhavsländerna och alla har studerat på Universitet, alla. Detta gör ju också att arbetsplatserna kan ha högre krav när de söker personal.

        Därför jobbar en vän till mig på grönsaksavdelningen på Lidl med en Bachelor och en Master i Geologi. För han hittar inget annat jobb, pga hög konkurens (och kanske lite väl nischad utbildning).

          Alla har inte en kandidat i medelhavsländerna, Linnea! Häpnadsväckande att en studievägledare kan påstå något sådant! Det ligger i majoritet, men det innebär ej alla.

        Håller inte med T och N i allt de säger men håller heller inte med folk som påstår sig tycka att utbildning är ett krav för att få ett bra jobb.

        Jag jobbar mot finansiell brottslighet och har ingen eftergymnasial utbildning, har endast arbetslivserfarenhet. Visst, en del arbetsgivare kräver en juristexamen eller kandidat i ekonomi för liknande jobb som jag har men många banker värdesätter erfarenhet framför utbildning. Självklart kan man få ett bra jobb och göra karriär utan en universitetsexamen. Jag har vänner som pluggat 3-4 år som tjänar lika mycket som jag gör, en del vänner med examen har t.o.m. svårt att få jobb just för att de valt att plugga typ HR.

          Nej det gäller ju att komma in på rätt ställe och det finns i teorin många karriärmöjligheter även utan eftergymnasial utbildning. Sen kan det ju vara jättesvårt – är man begränsad att söka jobb på en viss ort där det finns dåliga möjligheter kanske enda vägen är utbildning. Tur ska man ha också, att det inte råka finnas andra kandidater med mer erfarenhet som söker just då. Sen att det kommer öppningar där man jobbar och att de är villiga att satsa på en. Förstår att många inte vill prova den vägen utan tar en utbildning istället. Tycker det var bra att du tog upp det här med att utbildning ibland faktiskt kan stjälpa, som att ha en icke-relevant utbildning för ett jobb = de fattar att risken är stor att du egentligen inte vill ha jobbet utan kommer lämna då snart du får det där HR-jobbet.

      Klart man kan hitta jobb utan utbildning! Både i Sverige och utomlands. Men det intressanta (och korkade) är ju siffrorna som dom dragit till med här. Samt deras attityd gentemot utbildning överlag. Men klart jobb utan utbildning går och finns, det kan man ju inte förneka.

      Skillnad på att kunna hitta jobb utan utbildning och att 98% inte kräver utbildning.

    Hahaha. 98%…Vilka jobb ingår i de två procent som är kvar? Behöver man utbildning för att bli läkare? Jurist? Eller var drar de gränsen???

    Så här har jag alltså lagt ner hittills 3 år på apotekarstudier helt i onödan. Jag skulle bara ha kastat mig direkt in i cystostatikaberedningen, det är väl bara att blanda lite ämnen och slänga in i en påse. Tur vi har dessa kompetenta influensers som kan upplysa oss om hur det egentligen fungerar.

      Nej, du skulle skaffat TikTok och OF, fattar du väl. Utbildning är för töntar.

    Jag förstår samtidigt att unga influencers som aldrig har haft en vanligt jobb tycker att utbildning känns överflödigt. De hade själva knappt gått ut gymnasiet innan de tjänade sin första miljon, typ. Om det är den enda verkligheten man lever i förstår jag att det inte känns särskilt lockande att skaffa studielån, jobba 7-16 och dessutom får mindre betalt. Ofta är ju alla deras vänner influencers också, så de förstår inte riktigt hur andra har det. Tänker jag mig.

    Influencers alltså… Märks att de lever i sin egna lilla bubbla. Tragiskt och skrämmande att unga tjejer ser upp till dessa.

    Inflation och räntehöjningar påverkar ju de flesta av oss vanliga dödliga. Många som håller igen nu. Ska bli intressant att se vad det har för påverknan på flunsor och deras slit o släng livsstil. Känns så fel i dessa tider att hålla på kränga massa krimskrams.

    Nu har Nicole dessutom gett ett försök till försvar på sin insta storie, där hon skriver ”Ni måste komma ihåg att jag utgår från min erfarenhet och min omgivning” Man ba ”JAA det är just det som är problemet !!?! Att du många gånger har svårt att se saker ut nån annans perspektiv än ditt och din egna värld ?

      Vidga sina vyer är helt enkelt inte flunsornas grej. Undrar alltid hur de tänker sig framtiden, tror ni att någon följer t ex Nicole och lyssnar på hennes podd om tio år? Tror att många av dem kan få svårt att försörja sig i framtiden som influencers och då kanske det är bra att ha lite mer på cv:t än influencer.

      … och att det är ett perspektiv man ofta får på uni/högskola då ens världsbild börjar ifrågasättas och man får intryck från alla håll och kanter.
      Herregud deras resonemang ?

      Men ärligt… bra uttalande. Ingen bryr sig om att hon utgår från sig själv och sin klick av vänner. Vad faaaan säger det oss andra människor runtom i Sverige som inte är en priviligerad influencer?

    Fattar inte ens vem lyssnar på dessa blåsta människorna. Varenda jävel nu ska ha en podd och låtsas att de har viktiga saker att diskutera.

    Haha, tror intr att jag kommer att få dessa som arbetskamrater?

    Dags och byta ut blondin skämten till brunett skämten istället.

      En blondin är ju egentligen en blonderad brunett. ?

    Ärthjärnor!!
    Ingen fakta och heller ingen klass verkar dessa unga kvinnor besitta.
    Ena veckan snackar de offentligt skit om en kvinna som ska bli mamma.
    Veckan efter uppmanar de unga kvinnor att de inte behöver utbilda sig.
    Pinsamt

      Att prata om att man ofta inte behöver utbildning är ju definitivt absolut inte alls överhuvudtaget att UPPMANA till att inte utbilda sig.
      Skärpning, sluta överdriv, du kan bättre! Du kan vara bättre!

    Är dom efterblivna?

    Just nu förtjänar de inte att ha NÅGOT jobb, oavsett om de har utbildning eller inte. Försöker dom medvetet vara idioter i avsnitt efter avsnitt eller är de faktiskt bara så korkade?

    Men alltså … jag är så trött på det här kunskaps- och vetenskapsföraktet som verkar vara rådande nuförtiden. ”Jag kan säga emot en professor för mamma har sagt att jag kan!” Behövs det utbildning för att styra vårt land? Nej. Det är så stört. På min tid var en idiot en idiot och levde som en idiot. Nuförtiden tjänar de miljoner på att visa upp sina rövar i ständigt nya byxor och samhället främjar det. Jag VILL inte att det ska vara så. Jag vill att folk som vet vad de pratar om hörs och de som inte vet ska vilja sträva mot att veta mer.

    Asså herregud, hör de inte själva eller någon i deras ”team” hur omoget, korkat och världsfrånvänt det där låter?? Det är ju inte en rimlig generalisering/”uppskattning” heller, det vore en grej om de hade sagt typ 40% eller bara nämnt ett antal jobb som inte kräver utbildning men asså 98%??? Det var någon som kommenterade häromdagen att det verkar som att influencers håller på med någon form av självförstöring genom att skämma ut sig och sin bransch och det känns verkligen som att det stämmer. Eller så gör de sånt här för att dra till sig uppmärksamhet och hålla sig aktuella..? Just den här podden var typ helt okej i början men den har verkligen blivit sjukt tråkig på senaste så har slutat lyssna helt.

    5(?) År för att bli psykolog i Sverige? Var det värt det?

    Jag följer inga influeners, jag läser bara här på Bloggbevakning OM dem och därför vet jag inte om jag missförstår vad de här kvinnorna sagt men faktiskt har de ju en poäng, vilket många också påpekat i sina kommentarer. Självklart handlar det inte om att ”98 procent” eller vad det var klarar sitt jobb utan utbildning men faktum är att Sverige överutbildar. Det är ett sätt att hålla arbetslösheten i schack, en normal nivå på den förutsätter nästan att unga pluggar minst tre år och det är också en del av förklaringen till att många utbildningar blivit ”akademiska” fastän de inte har något med sådant att göra. De utbildningar som ska vara akademiska är de som leder till den högsta kompetens inom ett visst yrke, till exempel läkare, men i dag är även sjuksköterskeutbildningen ”akademisk” och tar en massa år att gå när det faktiskt inte alls krävs, det funkade minst lika bra förr i tiden när den teoretiska delen av sjuksköterskeutbildningen var väsentligt kortare. Och det är bara ett exempel bland många, många andra.

    Jag tror att jag hör invändningarna, är det inte bra att den allmänna kunskapsnivån blivit högre då? Jo, självfallet skulle det vara bra – om det stämde. Men trots att allt fler har en ”akademisk” utbildning är kunskapsnivån till och med lägre hos många yrkesgrupper
    jämfört med 1900-talets senare decennier. Trots att man kanske läst tre år på ”högskola” eller till och med en utbildning som har sorterats in under de traditionella universiteten kan man ofta inte ens stava korrekt, för att bara inte tala om hur det slirar med grammatik och ordförståelse. ”Studenterna” klarar inte och förstår inte ens vad en riktig akademisk uppsats är och för att inte få helt horribel statistik släpper många utbildningar igenom allt sämre och sämre resultat – vi har fått en galopperande kunskapsinflation.

    Så jo, de här två kvinnorna kan mycket väl ha en poäng och många yrken därute i samhället skulle tjäna på att folk bara började jobba inom dem och lärde sig på plats och ställe. Alla behöver definitivt inte ha avancerade kunskaper i matematik, fysik och kemi för att kunna utföra ett gott dagsvärv och om man ska försöka ge dem det kommer det att sluta som det gjort – med platt fall och pannkaka – eftersom den grundläggande förmågan saknas. Mycket viktigare än att låtsas som om helt vardagliga jobb skulle kräva långa utbildningar är att i stället satsa på den grundläggande utbildningen – lär de små barnen att läsa, skriva och räkna och att hantera språket (språken) korrekt grammatiskt så ger det långt större vinster än fejkade titlar från utbildningar som konstruerats enbart för att man ska kunna söka studiemedel för att gå dem.

    Jag vet att debattklimatet här på bloggbevakning kan vara känsligt men det måste kunna gå att säga som det är – och den intresserade kan ju själv studera frågorna vid beho. Det jag framför här är nämligen inga allmänna ”åsikter” utan väl belagada fakta.

      ???

      Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.