Hur likt är för likt?

Jag fick en kommentar om att Jonna Jintons nya smycken ”Wild” , i form av renhorn, är väldigt lika Jokkmokkstenns smyckeserie ”Tjoarrve”.

Vad säger ni? Är det lika? Är de FÖR lika?

 

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hemskt lika!
  Och nu vill jag köpa örhängen från Tjoarrve. Kände inte till dem innan. Vackra smycken!

   Nu har jag varit inne på deras sida och upptäckt att smycken som jag ärvt från min farmor kommer från dem. Plötsligt får jag kännedom om symboliken i smyckena. Ingen kontakt med släkten så hade ingen att fråga. Tack Camilla för att du tog upp Jonnas plagiering av flera skäl. Du har gett mig svar ❤️

    Oh. Blev rörd och glad för din skull.

    Men de är ju inte plagierade? Ringen ser ju öht inte likadan ut. Hornen på Jintons är mer rundade och spetsigare, Tjoarrves platta.

    Tydliga plagiat! Trist att inte själv ha egna idéer, utan måste knycka andras.

   Haha jag med! Superfina!

   Jag med! Så fint!

   Och jag tänkte köpa ringen. Kände inte heller till dem. Jättesnygga smycken.

   De är verkligen jättefina. Tyckte inte att Jonnas var lika vackra.

  Var följer man Jonna nuförtiden? Verkar inte uppdaterat på varken blogg eller instagram sen 2021?

   Hon uppdaterar Instagram, senast för 2 dagar sedan. Nuförtiden så kan man lägga några valda inlägg högst upp i flödet på Instagram. Så de första dom kommer upp är gamla, scrollar man ner några så kommer de senaste upp!

   Hon uppdaterade instagram för två dagar sedan. Men hennes tre första inlägg är äldre fastnålade inlägg. Men scrollar du förbi dem så kommer du till hennes uppdaterade flöde

  Synd att du inte la upp dom bredvid varandra. Lite svårt att se när man får scrolla upp och ner.
  Men samma typ av smycke ser man ju att det är.

   OBS: Att kedjan dessutom är fäst på samma ställe på ”hornsmycket” gör att det slår över helt till plagiat. Fäste på mitten skulle t ex bilda en halvbåge istället (typ soluppgång) och lite annat formspråk. Finns många andra lösningar som blir mindre av en kopia.

    Va, nej, har du inte ögon att se med?? Det här är som twilighg zone, SER ni inte att de är olika? Ringarna är ju inte ens lika! Jintons horn är vassare och med bulliga och rundade, Tjoarrves platta och mer grafiska.

  Väldigt lika, p andra sidan ser väl horn ut sådär? Och båda har nån koppling till horn/norrlands natur/djur.

  Likt, men ja.. som typ alla olika smeder som gör smycken med kvinnotecken. Man kan göra lite annorlunda, men i slutändan ser ett kvinnotecken likadant ut, samma med horn i guess.

   Fast det här är ett gammalt etablerat företag i norr medan hon är en ung influncer som nu plötsligt gjort en liknande serie. Skillnad

    Precis. Inte bara likt – på gränsen till CA.

     En inflyttad göteborgare som leker same för likes typ.

      Fast Jonnas släkt är från Grundtjärn. Så helt inflyttad göteborgare är hon ju inte. Hennes mamma är född och uppväxt där.

     Renhorn är CA? Shit, måste ta ner min Rudolf-dekoration.

      Eller så läser du på!
      Om Indigenous cultural and intellectual property tex.

       Vi samer är inte indigenous på samma sätt som t.ex amerikanska ursprungsbefolkningen. Rennäring har drivits av alla nordiska folkslag historiskt. Vi Samer påstår inte att vi var först i Skandinavien eller att renkulturen bara tillhör oss, vi vill bara säkra vår specifika kultur och identitet. Så snälla sluta dra in oss i woke.

        Fast det är ju inte ”woke” utan internationella lagar om kulturell upphovsrätt och mönsterskydd, från FN etc (FN alltså, så j*vla woke!)

         Finns dock definitivt ett drag av ”we wuz kings” över hur media använder Samerna som hävkraft gentemot svenskarna. Ofta samma människor som annars säger att man inte ska sätta grupp emot grupp, men här sätter man gärna ett nordiskt folk mot ett annat med hjälp av just dessa termer som ca. Samer är ju inte mer indigenous än svenskarna så det blir ju mest bara.. ”woke”.

          Sápmi är koloniserat av bla Sverige. Samer har systematiskt förtryckts genom århundraden. Ditt användande ”två nordiska folk” motsvarar ”färgblindhet” andra hävdar ifht PoC.

           Samer är vita, de delar samma haplogrupper som andra nordiska folk vilket betyder att de har samma förfäder till största del. Mtdna U och Ydna I1. Både svenskar och samer är sprungna ur nordiska befolkningar för dem.

      Spelar du eller är du dum på riktigt?

     Herregud.

   Håller med och tycker faktiskt Jonnas var finare, lite blankare, rundare kanter och spetsigare taggar. Inte min stil dock så hade inte köpt något av märkena tyvärr.

   ”Och båda har nån koppling till horn/norrlands natur/djur.” – Det här är ändå mest illa av allt.

   Norrlands natur och djur. Hornen representerar renen som i sin tur är en representant för samer och samers kultur.
   Jonna har ingen förankring i den samiska kulturen och bör avstå att designa något likt detta.
   Dock har det i och med den nya hypen om (the great) ”Norrland” blivit oerhört poppis att exploatera det samiska och göra om det till något svenskt och som är okritiskt lättköpt.
   Det säljs en romantiserad dröm om urskogen, väsen, exotiska djur och annat som faktiskt inte finns.

   Det finns så många otroliga samiska slöjdare och konstnärer som försöker göra sig sedd och hörd. Som även ger kunskap och historia om det som är så mytomspunet för svenskar men det duger inte. Det ska vara söndervattnat först och avskrapat på allt värde innan det ska kunna brukas.

    Nej, renen är en representant för renen och inget annat. Samer kan inte claima renhorn eller renen som sin egen bara för att de är ett folk som bedriver renskötsel. Det är liksom ett djur och djur kan ingen göra anspråk på, inte på det sättet du försöker få det till iallafall.

     Absolut. Men nu handlar det om syboliskt värde för människor. Där en typ av människor exploaterar det medan en annan har djuret som symbol för hela ens identitet utifrån att de lever tillsammans.

     Jodå samerna kan visst claima renen, den är deras. Renen är ett tamdjur som ägs av enbart samer (har du sett nån levande ren till salu på blocket nån gång?). Renen är grunden och anden i samisk kultur. Allt kretsar kring Renen.

     Jonnas hänge ser för övrigt ut som en grankvist.

     Mvh same från Jokkmokk

      De flesta samer är inte renägare. Menar du att sjösamer och skogsamer har havet och träden som egna också eller? Renar hölls sig alla slags nordbor med tills ett politiskt beslut i modern tid förbjöd rennäringen för icke-samer. Finnar, Kvener, Svenskar och Norrmän ägnade sig samtliga åt renskötsel historiskt, innan det beslutet från Stockholm uteslöt dem.

       Mmmm, för det är ju logiskt att använda kolonimaktens övergrepp och kategoriseringar emot människors rätt att utöva sin kultur…

      Ritade en ren idag, förlåt!!! Känner mig så rasistisk

       Mitt efternamn innehåller ”Ren”, hur gör jag nu??

        Renhållning är ett minne blott.

  Har man inte tagit patent är det fritt fram att kopiera hur mycket man vill. Fascinerande hur många som ändå klagar på att andra ”snott” deras design

   Precis så, tråkigt att människor inte är kreativa och skapar något nytt. Men söker man inte patent så är det ju fritt fram.

    Vill inte vara den som är den men på smycken söker man rimligen mönsterskydd (designskydd) som skyddar produktens utseende/design och inte patent som går på en produkts funktion/tekniska lösning. Patent är betydligt dyrare än designskydd.

    Varför uttalar du dig när du uppenbarligen inte vet?

    Hmm, om man nu har sett ett renhorn eller hundra i verkliga livet så är de ganska lika allihopa. Renhorn ser ut så och det kan väl inte vara ett företag som har lagt tjing på renens horn?

     Har man sett renhorn i verkligheten vet man att inget är det andra likt.
     Man vet också att de inte ser ut som Jonnas.

    Du kan inte söka patent på en design.

   Nej, man kan inte ta patent på ett smycke. Däremot kan man mönsterskydda sin design.
   https://www.prv.se/sv/kunskap-och-stod/vanliga-ord-och-begrepp/monsterskydd/

   Så länge det inte handlar om en teknisk lösning, dvs. en uppfinning, så har patent inget med saken att göra. Varför hittar du bara på och får det att låta som att du vet vad du pratar om?

   Kan inte en till tala om att man inte kan söka patent på en design tack?!

  tänker att det inte finns så många sätt att avbilda horn på? dom ser ju ut så?

   Men själva idén med horn är ju kopierad,

    Tror nog att det gjorts smycken som föreställer renhorn länge för ”nån” kom på att sälja det. Alla smycken är väl plagiat av nåt eller så är det bara en konstnärlig spegling av något som finns? Smycken som liknar snäckor, fjälltoppar, blommor mm mm finns ju i tusental så jag bara undrar när det är ok att göra ett smycke ”som liknar” nån annans design?

    Ja sen typ flera hundra eller tusentals år sen

   Då kanske fröken Jonna jinton kan komma på något annat mer unikt då

    Men hon och maken har ju tagit fram massor av andra smycken också. Att en design är lik någon annans gör ju inte det till plagiat.
    Jag målar tavlor av olika motiv, ska nån anklaga mig för plagiat när vi målar av samma fågelart eller samma berg?

     Håller verkligen med om detta. Det är
     Inte direkt ovanligt att göra konst och produkter baserat på just horn.

     Med den här inställningen i kommentarsfältet skulle man ju inte kunna måla ett motiv av blommor i vas och sälja, för att andra redan gjort det. Allt är inte unikt och det är inte meningen heller.

      Vad ni överdriver.

      Är ju även en fråga om hur du målar din vas, stil, kompositioner, färger. Blir det för lika en annan målning så får du räkna med att folk tycker att du har dålig egen inspiration.

   Renhorn, som jag antar bägge ska föreställa + tjoarrve betyder ju det, ser ut som de från Jokkmokkstenn.
   Jonnas variant ser mer ut som nån stiliserad form inspirerad av horn, men inget horn ser ut så där.

  Apropå likt, Tina Nordströms servis Vegetable verkar väldigt inspirerad av Berså.

   Ånej, VAD PINSAMT!
   Vilken rip off!!

   Haha, tycker inte det var särskilt likt? Grönt, visst, men stor skillnad i design.

    Såg ut som en ful version av berså tyckte jag.

    Stor skillnad vet jag inte om det var. Till och med form på karaff osv var slående likt.

    Kan väl inte finnas någon som vet hur berså ser ut och inte tänker på den när man ser hennes service??

  Någon som läst den stora intervjun med Katrin Z på Svd ’S kultursidor? ”Sverige har blivit som Nordkorea”

   Ja jag läste den. Vet inte riktigt vad jag ska säga annat än att med hennes attityd jag kan vräka ur mig vad fan skit jag vill så borde hon flytta in i ett white trash trailor park av trumpister. Där skulle hon passa in.

   Hon är hemsk! Och kul att se hur hon ser ut på riktigt utan alla filter.

    Det som slår mig är att hennes ansikte ser ut att ha blivit längre. Måste nog vara vinkeln.

     Fillers i hakan

   Hon kan ju åka dit då och se hur likt det är…

  Jonnas smycken ser inte ens ut som renhorn utan som någon slags korall

  Ännu en sak hon plagierat och snott från någon annan. Kan den där tjommen göra något originellt om hon nu ska låtsas vara skogsmulle?

  Pinsamt….

   Vad har hon mer härmat menar du ?

    Jonna är en nordisk variant av Li Ziqi.

   Tycker hon är tuff och inspirerande och att leva i glesbygd är liksom inte att leka skogsmulle om du tror det?

    tuff bara för man bor i grundtjärn.. så hemskt är det inte där uppe så man måste vara tuff..

    Att leva i glesbygden är dock inget unikt eller speciellt. + att hon bor som i ett litet ”samhälle” = många andra hus nära.

     Det är väl fritt fram för alla andra på glesbygden att starta egna bloggar/instragramkonton? Det är ju inte unikt att bo i Stockholm heller, det hindrar inte influencers från att bli kända med sitt Stockholms-content.

   Varför tror du att hon låtsas vara skogsmulle? Varför är du så arg?

   Ordet tjomme använder man väl om män?

    Nej även kvinnor.

     Nej.

      Jo?

       Nej, ”tjomme” används inte om kvinnor i standardspråket, om man nu ska gå på vad språkvårdande institutioner säger: https://svenska.se/tre/?sok=tjomme&pz=1

       Sen kan ju folk använda det lite som de vill ändå, med risk för missförstånd…

    En tjomme är en kille, man.

     Nej

  Är Jonna Jinton same?

   Nej, hon har aldrig nämnt det iallafall. Hon är uppväxt i Göteborg, men hennes tidigare släktingar har i flera generationer bott i den lilla byn i Västernorrland som hon bor i nu 🙂

    Hon är uppväxt i Stenungsund…

     Även samer får bo i södra Sverige, så just det är kanske inget argument ?

  Vi vet ju inte om Jonna haft kontakt med företaget om just detta innan produktion.
  Tycker Jonna verkligen förtjänar sina framgångar, tror hon jobbar väldigt hårt. Dessutom har jag för mig att hennes tidigare smyckeskollektioner varit i liknande stil, alltså mycket association till ”samer” och ”norden”.

  Ja. Alldeles för lika.

  Absolut inte kopior. Man ser ju stora skillnader på dem. Dock kanske inspirerade av varandra.
  Eller så är båda inspirerade av någon annan som gjort smycken som ser ut som horn.
  Det är svårt att vara ”först” med något när det gäller smycken, de mesta har redan gjorts någon gång av någon annan.

  Renhorn ser ju ut som de gör? Tycker de var lika, av naturliga skäl, men de är uppenbart inte kopior av varandra.

  Det finns även en samisk smyckesdesigner, Torild Labba, som har designat en ring i form av ett renhorn. Jonnas variant är väldigt lik Torilds ring som har funnits i många år och bärs flitigt i Sápmi.

   Haha ja den är en riktig klassiker. Jonna måste blivit väldigt.. inspirerad

  Jokkmokks Tenn tackar för reklamen. Välkomna in på hemsidan.

  Precis och exakt alla som är smyckesdesigners i norr har renhorn. Alla. Så det är absolut inget konstigt eller plagierat, allt ser ut så.

  Tjoarvve*!

  Fast googlar man smycken renhorn silver så kommer det fram väldigt många varianter. Ingen unik idé direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.