Charlotte och Pernillas hjälp-initiativ

När jag såg Pernilla Wahlgrens julklappsinitiativ förra året så erbjöd jag, i efterhand, mina tjänster som paketinslagare. 
Det är ju lite av en hobby hos mig, och jag kan inte bara skapa små konstverk av paket, jag kan även slå in dem snabbt som attans.
Så behövs det inslagningshjälp så är jag bara ett dm bort. ❤️

Jag vill även lyfta fram Charlotte Perrellis inlägg, där hon hyrt en lastbil som ska fyllas och köras ner till Ukraina.  
Söndagen den 18/12 kommer den finnas i Djursholm och sedan åker den direkt till Ukraina med förnödenheter och förhoppningsvis även en och annan julklapp. ❤️

77 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men heerregud, Ukraina behöver inte kläder och schampo – de behöver pengar. Kolla rödakorset, unicefs m fl rekommendationer. Läs på innan kampanjer dras igång. Flera journalister har vittnat om att det ligger kläder i drivor som förstörs. Köp istället ukrainska varor på t exx etsy.
  Detta krig försiggår i en helt civiliserad del av världen med allt som vi har här, mobiler, dura dunjackor, ipads, datorer osv

   Ukrainare i Sverige behöver dock schampo och annat.

  Fint initiativ men de har ekonomi att bekosta detta helt själva.

   tänkte samma, varför behöver dom ”följarnas hjälp” med att fylla? är väl bara köpa grejer själva och fylla?

    Okej så alla som inte har råd att fylla en lastbil med saker , behöver inte bidra till samhället och krisen i världen? Det ska endast de personer som har råd med en full lastbil göra? Va B R A

     eeh läs igen?

     Det är fullt möjligt att bidra på annat sätt än via två rika privatpersoner.

      Vad har två rika personer med bidraget att göra? Mina saker jag skänker kommer fram. Påverkas inte av saldot på deras konto ? Ska ICA sluta sälja varor för rosa bandet exempelvis? Samma sak. Det är också ett sätt att bidra till samhället . Många bäckar små.

       Jag menar att dessa personer hade kunnat filma setta helt själva och utan att söka godhetspoång. Vi andra kan fortsätta att skänka till ideella grupperingar sol med små medel hjälper till.

   Men snälla, det är väl bra att ngn kan dra igång ngt så fler kan bidra om man vill.

   Dock ger jag bara julklappar till svenska kyrkan eller stadsmissionen så det går till familjer och barn som finns i sverige.
   Svenska fattigdomen sprider ut sig och sopkökn har inte mat så det räcker.

   I år har svenska kyrkan i vår kommun insamling för julklapp till familjer de hjälper, samt att de stöttar kvinnojourerna och ukrainska flyktingbarn som kommit hit själva och bor på en förläggning i kommunen.
   Det behöver inte vara nytt men helt och rent.

   Tycker det är ett bra initativ!

   De flesta i Sverige skulle kunna bidra mer än vad de redan gör! Har man verkligen inte en enda krona kvar att avvara så kan man bidra med engagemang, men väldigt många sitter ner på sina rövar och skriker åt de med pengar och energi nog att starta insamlingar, att de måste göra mer och bättre. Väldigt ironiskt och det får en att inse att det kanske inte är så väldigt konstigt att vissa har mer pengar än andra. Själv har jag inte mycket av vare sig pengar eller energi men jag bidrar gärna med det jag kan och jag är tacksam över att andra orkar engagera sig.

    Svenskar skänker 53 miljarder om året tillsammans.

     Och? Det är totalt irrelevant i sammanhanget.

      Fast det är det väl inte? Många går runt med dåligt samvete för att man inte har råd att lägga pengar på välgörenhet, och vet inte att du redan lägger mycket genom att betala skatt.

       Jo, i det här sammanhanget är det totalt irrelevant hur mycket vi genom skatt bidrar eftersom ts bitchar om att initiativtagarna minsann har råd att fylla lastbilarna själva.

       Svar på det är att även gemene man har råd att bidra mer. Om man inte vill det så fine, men de allra flesta i Sverige har råd precis som Charlotte Perelli också har råd att bidra ännu mer.

     Precis, genom att betala skatt så skänker man väldigt mycket pengar till bistånd. Jag sponsrar dock utöver det till lokala katthem/katthjälp. Såna organisationer får inget skattestöd.

     Ja och nu är många mer fattiga och vi hade behövt lite av dom pengarna. Obs detta har inte med deras insamling till Ukraina att göra.

     Hej Sofia,
     Inte längre, det har den nya regeringen rivit upp. att 1% av BNP ska gå till bistånd är inte längre en del av vår budget.

     Totalt var biståndsramen ca 53 miljarder (allt som räknas in är inte bistånd utomlands)

     Låter det mkt? Kanske, men jämför med att svenska barnfamiljer tar emot ca 33 miljarder samma år. Alltså familjer som ändå lever i fred, utan brist på dricksvatten, utan hungersnöd eller brist på grundläggande sjukvård.

     53 miljarder låter givetvis mkt, men baserat på en befolkning på 10 milj så är det ca 530 kr per invånare.

     Vi lägger alltså inte ”jättemkt” per person genom att enbart betala skatt.

     https://www.sida.se/sa-fungerar-bistandet/finansiering

   Men herregud.. det är väl fantastisk att det finns så många alternativ för dig som privatperson att kunna hjälpa . Skiter fullständigt i om Perreli hade haft råd att fylla hela lastbilen med saker. J A G vill hjälpa till i världen . Omtanke sitter inte i antal kronor på kontot. Sen tror jag garanterat att dem båda stöttat på många ekonomiska plan.

   Dummaste jag läst!
   Bara för att man ekonomiska förutsättningar betyder inte det att man ska dra hela lasset själv. Vi kan alla bidra och vara lite mer medmänskliga, oavsett vilken summa på kontot man har!

   Anonym Du har helt rätt. Dessa två tjejer har inga problem med elräkningen. Det är bara se mig hör mig .

  Yay för godhetssignalering med kombinerad köphets?

   Alltså jag är all for att shamea dem som bara konsumerar utan eftertänksamhet hela tiden, men just en sån här grej kanske man inte behöver fokusera så mycket på det? De fattigaste i vårt land är ofta de som allra minst bidrar till konsumtion och hetsen kring det. Så de drar sitt strå till stacken redan skulle man kunna säga, låt de och deras barn njuta av en eller två nya julklappar (och försök låta bli att köpa nya till era egna nära och kära, köp second hand istället.)

    Håller med.

    Varför tror du Pernilla och Perrelli gör insamlingar? Det handlar inte om samhällsengagemang utan det handlar om content. De gör bara saker där de kan få visa upp sin godhet. Sedan undrar jag vad det är för människor som behöver få höra från sin influenser att nu är det dags att skänka bort sina pengar till behövande. Så öppna nu plånboken och skänk bort det som du inte under året slösat bort på samma influenser.

   Jag tycker att vi bara slutar hjälpa resten av världen. Man kan ju inte göra rätt ändå. Suck.

    Jo då det enda som krävs är att välja seriösa välgörare som är medlemmar i Giva och som har ett 90 konto.

   ja tänker skolböcker eller byggsatser som ”den lille kemisten” passar bättre som julklappar för det främjar barnens lärande

   pokemonkort är bland det sämsta man kan ge till barn

    Så barn ska inte leka/ha kul? Om barnet gillar pokemonkort så är det ju verkligen inte det sämsta man kan ge.

    Ja, det var ju skolböcker man drömde om att få under granen… ska inte fattiga barn få något som är roligt, utan det måste vara något som främjar lärande? Pokemonkort är ju en bra julklapp för någon som älskar Pokemon.

    Jag är inget stort fan av pokémon men jag tror inte att du har förstått hur mycket barn ändå kan lära sig av det om man som förälder är med och guidar.

    Dels är det en hel del engelska och dels mycket huvudräkning, men det roligaste tycker jag alla latinska och grekiska affix är. Det finns ett eldlejon som heter Pyroar (pyro = eld på grekiska, roar = ryta på engelska). En varelse heter Nihilego (nihil = inget på latin, ego = jag på latin). En orm heter Arbok (Kobra baklänges). En stor och lugn typ heter Snorlax (snore = snarka på engelska, lax från relax). En ödla heter Venusaur (Venus för att den har som en Venus flugfälla på ryggen, saur är ödla på grekiska).

    OCH SÅ VIDARE. Jag framstår kanske som nördig nu men jag är bara väldigt intresserad av a) språk b) att inte dissa barns lek.

  Så länge man håller sig till detta (https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-den-som-ni-vill-hjalpa-maste-ni-ocksa-respektera/, Anna-Lena Laurén, DN, 2022-12-02) så är det väl bara att ge:

  Den som ni vill hjälpa måste ni också respektera. Ni hjälper Ukraina för Ukrainas skull, inte för er egen. Lägg därför era känslor åt sidan och skicka inga julklappar till Ukraina som ingen har frågat efter. Stöd etablerade hjälporganisationer eller sätt dig in i vilka av de mindre gräsrotsorganisationerna som är effektivast.

   Jaa! Önskar att folk bara kunde skänka pengar till etablerade hjälporganisationer istället eftersom det hjälper effektivast. Men då känner man sig väl inte tillräckligt god…

   Håller med, med ändå bättre att man fyller en lastbil med sovsäckar, varma kläder osv än att man skickar leksaker som många gör i PostNord paketen.

   Etablerade organisationer är inte där de behövs mest. https://www.theguardian.com/world/2022/jul/01/the-informal-volunteer-groups-leading-ukraines-aid-effort?fbclid=IwAR2D5E_IMa7GHZUrTEjx70J1VumTK3Q6BWZ3p7qANa-yDUW5BSTdGIZ__rQ

   Har själv varit i Ukraina både som volontär varje månad sen mars och för att träffa min familj som bor där. Det är BARA små grasrotsorganisationerna som är där. Tyvärr.

    Både Röda korset och UNHCR säger iaf att de är där…

   Exakt. Läser om kläder och nallar på hög som ligger och ruttnar för att ingen vill ha dem. Barnen har liksom sina egna gosedjur redan, som de flesta tagit med sig fast de är på flykt. Skänk pengar till etablerade hjälporganisationer som kan se till att precis det som behövs på plats köps in och delas ut.
   Pernillas julklappsinsamling känns vettigare i så fall.

  Så fina initiativ! Tänk så många som kommer att glädjas av detta, stora som små.

  OT: Tanbyklara säljer ett kylskåp som ska ha kostat 29.000 kr, kostar kylskåp så mycket? Blev chockad av priset då kylskåpet ser basic ut

   Du kan ju bara googla.

  funfact Ukraina firar jul 6 januari

   Vad har det med saken att göra? Julklapparna är till barn i Sverige.

  Tycker Pernillas initativ är jättefint! Stöttar hellre de på hemmaplan först.

   Röstar du på SD också?

    Vad har sd med detta och göra?

   Tror Pernilla hållit på med det i många år.

  Men varför är det så viktigt att barnen får julklappar om föräldrarna inte har råd. Jag har aldrig hört en vuxen människa säga ”Jag hade en så hemsk barndom pga att jag inte fick några julklappar”. Jag har enbart hört ”Jag hade en så hemsk barndom pga jag blev misshandlad/mobbad/frånvarande föräldrar/ingen kärlek/osv”. Jag fick julklappar som barn men jag kommer inte ihåg en enda av dom, det enda jag kommer ihåg var att det jobbigt att öppna alla.

   Håller med.
   Det är inte julklapparna som man minns. Det är bra/dålig stämning på högtider, lek med vänner och syskon och maten. Gott? Äckligt? Det är det jag minns.

   Minns också alla vuxnas förkärlek för alkohol.. tyvärr.
   🙁

  Älskar Nordic Choice intiativ med ensam gran söker klappar. man kan lämna in julklappar på alla deras hotell under julgranen i lobbyn. Tidigare år har man kunnat se en lista över vilka organisationer de olika hotellen lämnar julklapparna till så man har kunnat välja vart man lämnar julklappen utifrån organisation. Men framförallt är alla organisationer lokalt baserade vilket känns fint (kvinnojour/kvinnohem/stadsmissionen/svenskakyrkan etc). Tidigare år har de även alltid skänkt 10 norska eller danska kronor per klapp vilket jag inte kan läsa mig till i år.

   Vilket bra tips, ska jag göra i år!

  Alla som bara måste kommentera att de bara vill hjälpa i Sverige och svenskar. Vad är syftet med det? Varför överhuvudtaget kommentera det? Vill ni inte hjälpa Ukraina gör inte det men varför kommentera att man absolut endast kan tänka sig att hjälpa vissa fattiga och i nöd. Vill ni framstå som smårasister som delar upp folk i grupper eller vill ni ställa en grupp i nöd mot en annan grupp i nöd för att det är bästa sättet att söndra och härska? Eller är ni bara osköna typer?

   Undrar också vad dessa människor gör för att hjälpa folk i Sverige

    betalar skatt?

   Håller med! Hjälp eller inte hjälp precis dem ni vill. Men vad vill man uppnå med att påpeka att man bara tänker hjälpa svenskar? Ännu äckligare attityd har dem som använder uttrycket ”våra egna”.
   Vi är alla människor och vissa lever under svårare förhållanden och är i behov av hjälp och empati, jag oavsett vilken nationalitet det står i ens pass.

    Precis som vi svenskar bara är så att vi vill hjälpa varandra. Nej då lever man inte i verkligheten. Så många människor vi hjälpt. Massor har fått bostad och annat.

   Ja det är ju en himla tur att inte alla människor resonerar så….

  OT Är det fler än jag som inte ser några stories på sin instagram just nu? Det är inga ”pluppar” högst upp när jag öppnar appen. Har startat om både app och telefon men inget funkar. Fler med samma problem? (Det kanske är en hälsosam detox, men ändock störigt ?)

  Insamling i Djursholm, då kanske det slinker med en liten minkpäls till insamlingen!

   Det vore väl bra för de som fryser i Ukraina?

   Du tycker inte att det känns bra att det samlas in i både Djursholm och andra områden?
   Sån skitfånig kommentar.

  Dödstrött på det här samhället! Dödstrött på att människor som inte har ett enda universitetspoäng tjänar mångdubbelt mer än nyexade läkare och civilingenjörer (som f ö aldrig kommer upp i några influencerinkomster). Dödstrött på tramsiga influencertanter som vill döva sitt sjuka konsumtionssamvete med att fylla långtradare och julklappssäckar.

  Dödströttt på skiten!

  Skapa ett samhälle där intelligens belönas i stället och där iaf någon form av jämlikhet råder. Så slipper ni slå in julklappar åt ”behövande”.

   Fast nu är det väl inte riktigt läkarna och civilingenjörerna som drar det tunga lasset gällande att vara lågavlönade? Sjuksköterskor och lärare är två yrkesgrupper där lönen verkligen skulle behöva höjas.

   Jag är böjd att hålla med dig Eva. Dessa ”influencertanter” gör reklam för i princip allt som går att kränga, ofta sånt som rimmar väldigt dåligt med deras egen livsstil, men så länge det rasslar till på bankkontot verkar de bry sig föga. De gör ripp offs på varor och säljer dem som ”sin design”, de uppmuntrar sina följare till konsumtionshets och tjänar multum på det. I nästa andetag vill de ha med dessa följare på välgörenhet, så att de själva kan framstå i bättre dager…Skänk till väl organiserade biståndsorganisationer ist. Och ja, det är helt åt helvete när dessa ovan nämnda tjänar långt mkt mer än utbildade personer som tagit studielån för att bidra med något viktigt & bra i arbetslivet.

   Influensertanter? Charlotte Perrelli och Pernilla Wahlgren?

  OT – Läckberg ”unnar sig” på Maldiverna för ca 50 tkr per natt, i 14 dagar = 700 tkr (ex flyg :-)) Ja, varför inte, det drabbar ingen fattig 🙂

   Ja, om man har råd så är det väl inte så konstigt?
   Jag skulle också vilja åka till Maldiverna.

   Hon har tjänat in pengarna, good on her. Välförtjänt.

  Ibland känner jag att allt egentligen bara handlar om JAG JAG JAG och JAG igen. Att framstå som något som liknar Guds gåva till mänskligheten. Verkar inte som man har koll på verkligheten och bara klampar på i sin lilla insnärjda värld?

  Charlotte kan väl istället fokusera på att föra de äldsta sönerna närmare sin far, ifall hon nu ska leka medmänsklig.

   Eller hur? Självklart är detta ett spel för gallerierna, hur hon vill ju framstå.

   Charlotte ger mycket till välgörenhet, gör mycket för människor som inte har så mycket.
   Varför förhållandet mellan barnen och deras pappa är som den är, bör kanske den ”stackars pappan” fråga sig själv.

  Ja för han verkar ju vara en riktig kalaskille när man lyssnar på podden ??‍♀️

  Fy farao för att vara Charlotte, vad hon än gör så är det helt fel!

   Ja kalaskille, när man dessutom vet hur han har betett sig. Men det berättar han väl inte i någon podd? Där är det väl bara synd om honom? Det verkar gå i generna det där, brorsor emellan.

    Jag tycker det framgår rätt tydligt i när man lyssnar på honom i podden att problemet mycket ligger hos honom. Att ens ställa upp och lämna ut så mycket rörande detta borde ju vem som helst förstå att det inte stärker relationen med barnen.

     Hörde på Pernillas podd från i söndags hur hon ogillar Charlottes beteende och skyller allt på henne ang. Situationen mellan barnen och fadern. Tar helt Ns parti i frågan.

  Hur kan man få bestämma skola utan bådas godkännande mm han har ju rätt o få info om barnen. Hur kan detta få fortsätta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.