Filippa Toremo uppdaterar från barnmorskan

Filippa Toremo bjuder följarna på en liten uppdatering från barnmorskan och om den lilla krabaten hon har i magen. 
Jag förstår att det känns som att bebisen ska födas så snart, med tanke på att hon inte kände till sin graviditet under stora delar av den, men hon verkar ha landat i det hela nu vilket är så fint att se. Det var ingen liten överraskning hon bjöds på ju. Jag hoppas verkligen hon mår bra i allt det här.

Den finns det få saker som är så vackra som gravida kvinnor. Jag vet inte vad det är som gör det, men vackra är de. ❤️

 

102 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är väl naturligt att tycka att gravida kvinnor är vackra, det är ändå det som är vår evolution. Jag tycker också det och det ömmar i mig när jag ser en gravid kvinna. Känner ett behov av att skydda och hjälpa henne. OBS är kvinna själv

   Haha jag är gravid och en del kvinnor blir så himla omhändertagande om en. Verkligen ömmar för en. Det är så gulligt.

    Önskar alla tänkte så, att vara gravid kan verkligen vara en plåga för kvinnan pga ex illamående, foglossning, smärtsamma sammandragningar osv.
    Jobbar i centrala Stockholm och åker mycket kommunalt. Är flera gånger jag som höggravid med stor mage fått stå upp på bussen eller tunnelbanan medan till synes friska män suttit ner och inte erbjudit mig sitt säte. Tycker det hör till allmän hyfs att man hjälper de som är ”svagare” än en själv. För mig är det därför självklart att erbjuda min sittplats till äldre, gravid, mammor med småbarn eller folk som ser ut att behöva sitta.

     Jag sitter ofta i min egen lilla värld på bussen. Blir lätt åksjuk och brukar bara försöka titta rakt fram och stå ut. Så om man gärna vill/behöver sitta så kan man ju faktiskt fråga. Jag skulle självklart flytta mig om någon bad om min plats.

     Men det är inte heller någon sjukdom eller rättighet att få sitta ner bara för att man är gravid. Många klarar det ju utan problem, om det är så viktigt att sitta så är det väl inte värre än att man frågar? Tror få skulle neka dig en plats då. Ofta är man väl så försjunken i sina egna tankar att man inte tänker på att det står en gravid kvinna i gången.

      Gud finns det något mer världsfrånvänt eller ignorant att säga att en graviditet ”inte är en sjukdom”?
      En graviditet kan medföra sjukdomar som diabetes, hyper/hypothyreos, hyperemesis gravidarum, symfysiolys, hypertoni, preeklampsi, eklampsi med mera i det oändliga. Vet nog bara en enda person som haft en mysig och perfekt graviditet utan något av ovanstående tillstånd/sjukdomar.

       Ja men det är ju en annan sak? Är du svårt sjuk eller drabbad av havandeskapsförgiftning är du förhoppningsvis ändå inte ute och ränner på en buss.

       Poängen är väl att man inte kan se på en människa hur de mår i sin graviditet, precis som att man inte kan se på någon som sitter ned att de tex lider av en kronisk smärtsjukdom och behöver sitta. Så om du känner ett behov av att sitta – Fråga 🙂

       Det är den värsta sortens människor som uttrycker sig så! De ser dessutom ner på alla andra ”svagheter” också, tots att det är de som egentligen är de svaga.

        ???

      Tycker ändå att det är trevligt när folk är uppmärksamma på sin omgivning, och hellre erbjuda en gång för mycket än att den äldre/gravida/sjuka ska behöva välja ut en person att fråga. Men det är min åsikt.

     Varför förväntar du dig att män sk resa sig för dig? Feminismen har jobbat hårt för att utplåna skillnaden mellan män och kvinnor. Du är precis lika duglig att stå upp som en man.

      Är mannen i fråga bärande på 3kg melon då menar du? Eller är det endast äldre, handikappade etc som frisk man ”bör” erbjuda sin plats? Endast något han själv kan relatera till är regeln?

      Yxskaft. Ingen MÅSTE resa sig för en gravid men att dra in feminism är så… nej.

       ”Är så… nej” är ditt argument? ?
       Feminism har allt med detta att göra. När feminister vars hela analys går ut på att allt män gör är på något sätt förtryck, skrikit i årtionden att man behöver minsann inte öppna dörren eller erbjuda sin plats för kvinnor är minst lika bra som män på att öppna dörrar och stå upp i tunnelbanan, ja då har vi fått det vi har idag.
       Det går inte att både äta kakan och ha den kvar.

        Men hon menar ju inte specifikt män din dumma jävel, hon skriver ju ”för dem som är svagare”. Dvs vem som helst som är starkare ställer upp för den som är svagare. Har inget med kön att göra. I detta fall råkade det vara just unga män i exemplet som då bara suttit utan att erbjuda plats.

        Du behöver VERKLIGEN googla vad feminism är. Det är en politisk rörelse som ämnar till att utrota könsbaserat förtryck, våld och ekonomisk och sociopolitisk orättvisa vilken lämnar kvinnor i underläge globalt. Du försöker förminska detta förtryck genom att spela (eller vara?) dum.

        Men om helt seriöst inte förstår hur kvinnor är förtrycka så kan du ju börja med att kolla upp brottsstatistik. 150 miljoner kvinnor våldtas globalt varje år av män.

         Precis, anonym 12.42 är helt hum i duvvet.

         Ingen idé att argumentera med den här personen, hen har helt klart bestämt sig för att tycka som hen tycker och är faktaresistent. När folk pratar på det här sättet kring feminism är det bara att välja att spara på sin energi.

        Njaa det där har du nog fått om bakfoten. Ingen tycker att det skulle vara diskriminering om en man reste sig för en gravid kvinna, precis som ingen tycker det är åldersdiskriminering om en yngre reser sig för en äldre. Det är inte heller funkofobi att tillgänglighetsanpassa.

     Du säger det själv, ”till synes friska”. Jag ser frisk ut men lider av ett helvetiskt diskbråck vilket gör att jag inte kan stå still någon längre stund. Någon annan kanske har en knäskada, dålig balans, osv.

      Ja det var nog därför jag som höggravid tvingades stå upp på tunnelbanan, exakt ALLA andra resenärer hade fått akut diskbråck! ? Nej du hör ju själv hur löjligt det låter, visst kanske någon enstaka ung människa har diskbråck eller yrsel eller nåt, men majoriteten är garanterat friska nog att låta en höggravid kvinna få sittplatser.
      Men det är ju bara att läsa denna tråden så ser man att det finns många skitstövlar som bara tänker på sig själva och inte ens kan upplåta sin sittplatser till en gammal, sjuk eller höggravid människa.

       Du behöver inte alls skratta. Jag gav bara exempel på varför en del sitter ner trots att du tycker att de ser friska ut. Provade du be om att få platsen av dessa egoister?

        Men om en del till synes friska faktiskt behöver sitta så är det väl jättebra om den som inte behöver sitta faktiskt reser sig direkt? Man ser ju när bussen eller vad det är börjar bli full och då kollar man runt om man behöver ställa sig, om man kan. Enklare och trevligare för alla. För det är ju osannolikt att alla i vagnen skulle behöva sitta.

       Ta av offerkoftan och be dom att ställa sig så att du får sitta då?! Var inte så konflikträdd för att sedan gnälla.

        Du är ju empatistörd?

         För att jag tycker att man kan be om att få sitta i stället för att gnälla om att man måste stå? Ok.

         Fast vadå? Jag har dålig balans pga en sjukdom som inte syns. Jag ber att få sitta om det är fullt på bussen. Är aldrig något problem, om inte den jag frågar kan resa sig så erbjuder alltid någon annan. Prova prata med era medmänniskor.

         Men snälla – Ingen gillar att åka fullsatt buss i rusningstrafik. MÅNGA av oss hanterar det genom att sätta in lurar och zoona ut så gott det går. Jag tror verkligen att de allra flesta mer än gärna hade gett upp sin plats (inte alla – det finns absolut svin också) om de noterade att någon behövde platsen mer, men man är väl inte alltid 100% uppmärksam på vad som pågår omkring en i en sån situation. Knacka någon på axeln och fråga snällt? Man är inte empatistörd för att man är i sin egen värld och inte råkar se just dig precis i just den stunden då just du hade behövt någonting från en.

          Exakt. Jag passar på att svara på jobbmail på bussen, beställa en julklapp, skriva handelslista, lyssna på en podd, jag åker liksom inte buss för skojs skull och sitter och iakttar hela min omgivning i detalj.

      Det är därför jag inte frågar, för man vet ju inte om den man frågar kanske har ont (eller bara är extremt trött). Föredrar därför att trycka fram magen tills någon erbjuder sig självmant, och får känna sig lite artig isf uppläxad av mig. Vill inte ta en plats från någon som behöver den lika mycket, eller mer.

       Själv hatar jag när folk så där indirekt ber mig resa på mig men utan att fråga?Jag har för ont för att stå men så länge de inte ber om min plats känns det dumt att förklara min skada helt random?

     Jag brukade alltid få sittplats på tunnelbanan faktiskt. Ställde mig mitt i gången (alltså med utsikt mot alla mellan sittplatserna), putsade med magen och sökte ögonkontakt. Var alltid någon som märkte en efter ett tag. För generad för att be om sittplats men fick blodtrycksfall om jag stod för länge, så behövde verkligen sitta (för allas skull, ingen vill träffas i huvudet av en avsvimmad kvinna på sin morgonresa).

      Om jag riskerar att svimma om jag står en stund, på riktigt, då skulle jag inte gå ut.
      Förstår att du överdriver, för med en stor mage med bebis i, skulle det gå illa om du ramlar.

   Kom ihåg när jag var gravid och pratade med en kompis som också väntade barn om just detta. Hur jäkla bortskämda vi kände oss och hur omgivningen verkligen verkade vilja ta hand om en. Hade inte väntat mig det. Men sen var man inte vatten värd när man kommer med sin barnvagn, då va mam bara i vägen ?

   Sen har jag såklart också upplevt det där när ingen vill ge upp sin sittplats eller stått på en trång buss så magen nästan klämts för alla ska på och av samtidigt. Men överlag mest bara kärlek ?

   Så många som tycker det. Jag tycker det är obehagligt mest om jag tycker nåt alls. Just att nåt växer där i och gör magen så stor. Som Alien typ ? Ser inte vad som är vackert?

  Förlåt för kränkt men ”så lustigt” att man kan må så olika. Japp otroligt lustigt att jag spytt flera gånger om dagen i 2 månader

   Fast hon tycker ju inte att det är lustigt att folk kräks i månader eller har andra problem. Hon belyser ju bara att det är väldigt olika för alla som är gravida.

   Inte lustigt som i ”haha” utan lustigt som i ”konstigt”, ”märkligt”.
   Antar jag.

   Blir oroad över din läsförståelse…

   Men snälla. Sätt dig på händerna.

   Säger man t ex ”det hände en lustig grej idag” brukar man mena en lite märklig grej, snarare än något roligt.

   Här var det väl menat som ”tänk vad olika det kan vara”.

   Nästa gång du skriver en kommentar, innan du postar tänk:
   T – Is it True?
   H – Is it Helpful?
   I – Is it Inspiring?
   N – Is it Necessary?
   K – Is it Kind?

   Är svaret på någon av dem nej, radera det du skrivit och skriv om kommentaren.
   Posta inte förrän alla svar är ja.

    Kände inte att din kommentar levde upp till varesig ”nödvändig” eller ”inspirerande”. Och därmed blir den heller inte ”sann”.

     Jag tyckte faktiskt den var intressant, hahah

    Förstår poängen här och uppmaningen till medvetenhet kring det man skriver online. Men lite väl höga krav? Blir inte många kommentarer kvar om alla ska vara inspirerande? ?

    Och att tänka just på engelska, det är viktigt? Så tramsigt.

   Men snälla, allt handlar inte om dig.

   Well. Du valde helt själv att bli gravid väl medveten om hur man kan må. Bara att tugga i sig ?
   Klart man får tycka det är tufft, men kränkt? Alltså nej.

    Fy vilket otrevligt svar.
    Antar att du aldrig haft hyperemesis!
    TS jag lider å det grövsta med dig ❤️

     Nix! Hade jag haft det hade jag garanterat tyckt det var svin tufft. Men bli kränkt när någon annan gravid inte mår lika skit? Det blir ett nej där med ☺️

     Dom flesta vet även om alla tuffa saker man kan drabbas av vid en graviditet, tar man ändå beslutet att gå vidare tycker inte jg man kan bli kränkt. Klaga på att det är ett helvete? Ja.

  Sticker ut hakan

  NEJ jag tycker inte gravida kvinnor är vackra per se.

  Alltså specifikt för att de är gravida.

  Aldrig förstått den grejen

   Jag tycker att det ser så läskigt och obehagligt ut. Inte så att jag är rädd för gravida, så klart. Men det är något som liksom ser ”off” och fel ut.
   Vet inte, det är förmodligen min hjärna som är knäpp bara ?‍♀️

    Haha JA jag med. Det är obehagligt ?

   Precis samma här! Jag tycker inte det är vackert att vara gravid och ha stor putande mage! Därmed inte sagt att en kvinna inte skulle kunna vara vacker TROTS att hon är gravid men jag personligen tycker det är vackrare att inte vara gravid!

    Nä precis, väldigt få tycker tjocka med stor mage är vackert.. Vad är grejen liksom? Normalt tillstånd är vackrare ja.

   Nej jag har heller aldrig förstått den grejen med att det skulle vara vackert med gravida kvinnor.

   Lite roligt också, de enda som sa så till mig när jag själv var gravid var äckliga gubbar (förutom min sambo då men han tyckte ju att jag var vacker oavsett). Så får alltid lite rysningar när någon säger att gravida är så vackra? känns så gubbigt för mig

   Hahah samma. Tycker det ser oerhört obehagligt ut ? Men kan därimot hålla med om att jag kan ömma mer för gravida, men vackert njaaaa

    En grej som inte heller är vacker är när man stavar ”därimot” på det sättet.

   Nämen! En karl har hittat hit! Låt mig gissa varför du inte tycker att gravida kvinnor är vackra. För att de inte ser trådsmala, unga och oskuldsfulla ut längre? Hade jag rätt?

    Lisa, ingen faller för ditt trollande längre ? du får komma på något nytt

    Läs igen, en gravid kvinna är för mej, inte vacker för att hon är gravid per se, dvs hon kan vara vacker i sig själv det är inte graviditeten som gör det.
    Förstod du lite bättre?
    Men det är ju vad jag tycker, hoppas du fortsätter tycka som du tycker trots det

   Samma här, fattar inte alls.

   Nej finns inget vackert med det. Sen tror jag folk alltid tänker på de som är alla i övrigt men med en stor mage, inte de som är tjocka eller svullna. Tyvärr.

  Åh så fint! Oavsett hur hon mår nu så hoppas jag verkligen att hon får professionell hjälp att bearbeta det hon går igenom så att det inte blir ett bakslag sen när bebisen föds. Att få barn kan vara jobbigt på hundra olika sätt och har man haft den starten hon har så blir det knappast lättare. Hon är så fin och bebisen kommer vara fantastisk!

  Så fint att se❤️

  Jag har velat ha barn hur länge som helst, verkligen ömmat i hjärtat och slitit själen itu när jag fått missfall etc. Sen blev jag gravid och fick hyperemesis gravidarum, den extrema formen av graviditetsillamående, och har aldrig mått så dåligt mentalt jag ville göra abort, samtidigt som jag ville föda barn och ha barn, ha barnET som växte där inne. Jag undrade om jag skulle överleva. Jag fick dropp, bodde på sjukhus och fick organsvikt pga svält när kroppen inte kunde behålla nåt.

  Mitt barn var värt all möda, och den professionella hjälpen (psykolog) oumbärlig för att må bättre mentalt. Ja, jag skulle göra om allt igen.

   Jag har en vän som kämpade i måna år för att få barn. Massa IVF, donerad sperma, utredningar och gud vet allt.

   När hon blev gravid mådde hon SKIT och fick foglossning i typ vecka 3 och kunde inte röra sig på flera månader. Hon kände att hon inte ”fick” klaga eller berätta att hon mådde dåligt, för att hon hade kämpat så mycket för att bli gravid.

   Så himla synd om henne, att både må skit och samtidigt inte våga erkänna för någon att hon mådde dåligt.

   Usch, det var verkligen tufft för henne.

    Kommer en del i kontakt med nyblivna föräldrar som mår psykiskt dåligt och just gruppen som gjort IVF osv upplever jag utmärker sig. Utöver att se mår dåligt psykiskt känner de skuld över att de gör det trots att de längtat och kämpat så. Brukar tänka att det blir en sorts dubbel bestraffning. Först får man lida när man längtar, och sen igen om man inte är glad och nöjd. Fast alla andra som bara råkat bli med barn ”får” må dåligt.

     Precis så. Snarare att man ”borde” få klaga mer när man fått kämpa sig till en graviditet.

  Så skönt att hon verkar ha landat i det! Starkt av henne att våga vara öppen med det hela.

  Att bli gravid och ha barn är typ min värsta mardröm, så vet inte vad jag hade gjort om samma sak hade hänt mig.

   Haha same, blev så jävla illa berörd när jag läste om hennes situation första gången. Beställde hem flera graviditetstest i ren panik.

   Då har du en kopparspiral förmodar jag?

    Varför? Finns säkrare preventivmedel och andra sätt (tex ej penetrerande sex eller sterilisering).

  Jag kan för mitt liv inte se vad det där ultraljudet föreställer!
  Även fast munnen och näsan är utpekad så ser jag verkligen inte.

   Vill du att jag ska rita ut åt dig? I övrigt tänker jag bara på Rachel i vänner ?

    Jatack gärna!

   Hatar när vänner ska visa upp ultraljudsbilden åt en. Och där sitter jag och ser ett slags myrornas krig och vet inte alls vad jag förväntas säga. ”Söt”???

    Ett ”kul” funkar väl? ?

     Kul är det väl när de berättar att de är gravida och när de berättar att allt såg bra ut på ultraljudet. Sen slänger de fram bilden och sitter och väntar på någon slags reaktion. Kuuuuul. Kul vadå? Att se en blurrig bild på något?

      Nej du har rätt! Att glädja sig för andra är verkligen för mycket begärt.

       Haha men jag är ju glad för dom. Vet bara inte vad jag förväntas säga när de visar en ultraljudsbild. Jag ser ju ändå inte var själva ungen är, är bara ett blurr och virrvarr ?

        Du behöver väl inte säga något speciellt, fortsätt konversationen bara. ? Tror inte de förväntar sig att du ska säga något särskilt, men man kanske ändå vill visa bilden.

       Så vadå, för att man inte är superintresserad av en ul-bild så gläds man inte åt andra?? ?

        Det är väl skillnad på att vara superintressad och att uttrycka glädje för andra? Om en kompis visar en ultraljudsbild för mig gör hon förmodligen det för att det är bland det största hon varit med om i livet. Det minsta jag kan göra då är väl att säga att det är kul? Oavsett hur intresserad jag är så är jag i alla fall tillräckligt socialt kompetent för att kunna spela med.

         Ja men jag säger ju det. Det är kul att det har gått bra på ultraljudet, att allt ser bra ut, få veta vilket kön det är. Allt sådant tycker jag också är kul och jag gläds åt allt det. Men bilden säger mig absolut ingenting och helt ärligt förstår jag inte vad man vill att andra ska säga om den. Ja, jag har själv varit gravid men var väl typ jag och min sambo och våra mammor som ville se bilden av genuint intresse. För de andra så räckte det med att få höra hur det gått och de var glada för oss trots det. Helt ärligt, jag skulle kunna ta en random ul-bild från Google utan att någon märkte det ju. Så mycket säger den bilden andra ?

      Är man socialt kompetent så finner man sig i situationen ? Klart du inte behöver säga ”söt” och är väl ingen som förväntar sig det heller. Aldrig hört någon säga så om ultraljudsbilder.

  Blir gråtmild varje gång jag ser henne. Blev så otroligt påverkad av det hon går igenom, hade inte klarat av det själv. Hon är så stark och vacker!

  Gör alla i region Stockholm ultraljud så sent in i graviditeten? Där jag bor gör man ett i V 14 och ett i V 20 (ungefär) men sen inga fler. Eller går hon privat/högrisk kanske ?

   Nej, men man gör tillväxtultraljud om man misstänker att barnet är litet eller stort. Så troligtvis har hon haft ett nedåtgående sf-mått och gör ett extra (hon skriver att bebisen är lite liten). Ibland kan man behöva göra flera extra för att hålla koll.

   Hade själv en extra liten bebis och behövde gå 4 ggr extra för att hålla koll då vi låg ganska långt minus i början.

    Är ju också rimligt om hon får fler ultraljud än normalt med tanke på att hon upptäckte graviditeten så sent, det medför ju höga risker för fostret

   Nej, i såna fall brukar det handla om tillväxtultraljud. Eftersom Filippa ”missat” rutinultraljud i och med hur långt gången hon var när hon fick beskedet gissar jag att hon fått ha de senare. Hon skriver även att bebisen är lite liten, vilket också skulle kunna tala för att det är ett tillväxtutraljud som är utöver rutin.

   Det är mycket möjligt att det är privat, men i övrigt har hon förmodligen missat ultraljud om graviditeten upptäcktes sent.

   Hon visste ju dock inte om att hon var gravid varken i vecka 14 eller 20, så hon ligger kanske lite efter.

    Nej men just det, så måste det ju vara såklart! Tack för era inputs 🙂

    20 i så fall, var väl för sent för abort?

     Kanske ska du läsa kommentaren en gång till…..

  Hon verkar vara en stark och klok tjej. Sjukt imponerad över hur hon verkar hantera allt ♥️ Intervjun hon gjorde i Biancas program var väldigt fin.

  För mig som inte följer henne, finns det en partner i bilden att dela allt gå igenom eller är hon själv?

   Jag följer henne inte, men har uppfattat det som att hon är singel.

  I vilken vecka upptäcktes graviditeten?

   Vecka 23.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.