Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

782 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hur får man ett barn att lyssna utan att skälla?
  Ex: jag ber min 3 årige son komma så att jag kan borsta hans tänder (bara ett exempel). Han tramsar, hoppar, sjunger osv och kollar på mig utan att lyssna. Han hör man han lyder inte. Vill ju inte skrika och har inte all tid i världen att bara stå och ropa. Tips?

   Jag hade nog gått fram till barnet och försökt skoja lite så att man får uppmärksamhet och sedan sagt Kom nu går vi och borstar tänderna.

   Men olika saker funkar på olika barn. Det viktiga är att fånga uppmärksamheten, exakt hur man gör det är olika.

    Måste prova, låter faktiskt lovande! Han är ju snäll men i ”den åldern”.

     Tror också på att leka och busa! Eller ett enkelt val ”vill du kissa eller borsta tänderna först”. De flesta barn mår bra av att känna att de har inflytande.
     Alla ”knep” funkar inte på alla barn och inte heller varje gång.
     Jag tror inte riktigt på det här med att vara konsekvent, utan mer på att känna in din egen och barnets dagsform. Sen är det faktiskt inte hela världen om tänderna inte blir borstade varje gång, det viktigaste är att sätta vanan så länge barnen endast har mjölktänder.

      Jag är mest trött på utvecklingen. Från ängel till provocerande över natten. Hann inte samla på mig strategier då det kom så plötsligt.

       Väldigt få barn gör som man säger och absolut inte i den åldern. Lek, bus och andra sätt att få uppmärksamheten har funkat för oss. Sen är det bara att säga grattis, det kommer komma många många sådana här perioder efter. Säger bara 6-års trotset 😉

   Vissa saker måste man ju göra, tex borsta tänderna. Om barn inte vill, eller tramsar, så får man typ borsta ändå. De måste liksom lära sig att vissa saker inte är upp till diskussion. Sedan ett lågaffektivt förhållningssätt och bemötande i all ära, men saker som är skadliga måste man bara vara tydlig med. Då får man skälla om det är det enda som hjälper.

    Tänker som du och i land tvingar jag med honom men han gör så 2-3 gånger om dagen. Provocerar mig genom att kolla med busig blick men medvetet låta bli att lyda. Blir en del gap och skäll men det är nog ingen bra långsiktig strategi. Tror jag?

    Helt rätt! ALDRIG skippa tandborstning morgon och kväll.

     Helt rätt. Man skulle ju inte skippa bilbältet eller strunta i att byta en bajsblöja heller

   Jag säger nu ska vi gå och borsta tänderna. Frågar sällan. Så kan vi tramsa över mot tandborsten, det är ok, men tydligt ledarskap.

    Mina svar fastnade men jag gör så redan men han vägrar lyda. Får typ dra med honom ibland eller skälla. Ibland är det inga problem alls.

     Ah jag förstår. Tipsen ovan fungerar nog bättre i din sons fall. Lycka till iaf 🙂

   Tipsar verkligen om boken ”Lek istället för bråk” av Mannberg, finns så många förslag om hur man genom lek kan göra alla vardagsrutiner med barn lite enklare och roligare ??

    Sparade direkt, tack för tips

     Något som funkat på mina, antingen det är dusch, tandborstning eller annat som innebär att de vet att nu håller vi på att avsluta är, kom så borstar vi tänder så vi hinner vidare på sagan, vad tror du händer? Så inne på att vi ska läsa och klurar på vad som sker, så det blir ingen grej att borsta tänderna på barnet.

   Läs böckerna ”Barn som bråkar” eller ”växa inte lyda”. Finns massa bra tips i dem.

   Vissa barn lyssnar inte när det gäller vissa saker, oavsett vad man gör (ni som har såna barn vet vad jag menar, ni som inte har såna barn – ska vi byta?). Då får man göra det som är en enklast och kräver minst skällande av en själv. När det gäller att borsta tänderna så håller jag fast min yngsta och bara borstar, der går inte annars. När det gäller saker man kan tumma på, typ gå till dagis utan jacka i snöstorm, ja då får hon gå tills hon inser att det är kallt och vill ta på jackan. Ska vi åka någonstans och hon vägrar gå på toa innan? Ja, då får hon väl kissa på sig då. Bara att ha med ombyte. Hon vill inte äta frukost innan dagis? Då får hon gå till dagis utan att äta. Hon dör ju inte av det och det finns alltid frukt att äta där om barnen blir hungriga mellan måltider. Typ så.

    Ge mig din avslappnade attityd, tack! Jag är så j-kla dålig på att bara rycka på axlarna, måste lära mig.

    Tack!!! En som har en likadan unge som jag. ?

   Gå fram till honom. Ta händerna. Be honom se dig i ögonen. Säg Lugnt Nu borstar vi tänderna.

   Skoja till det och hoppa till exempel runt med hoppsasteg som gör honom sugen att härma. Hoppsa i väg till stället där ni ska borsta tänderna. Håll tandborsten bakom ryggen. I vilken hand är den? Eller ha olika tandborstar med olika färger och olika djur på. Gissa kvällens tandborste! Nu kommer giraffen fram och ska borsta. ”Hej, hej!” Kanske en liten giraff-borsta-sång under tiden? Inget tjat och inga belöningar – den roliga tandborstningsstunden tillsammans med föräldern är en belöning i sig.

   Ibland när mina kids stod i trapphuset och inte ville gå ut eller upp till lägenheten så satte jag mig i trappan och kollade min kalender (ej mobitelefon!), rensade i handväskan eller bara kopplade av. Skönt med lite egentid medan man väntar på att de ska krångla klart.

    Hur skulle du föreslå att man gör om man har 3-4 barn alla med olika behov ?
    Det är fint att du leker 110% med ditt barn (tycker jag ärligt). Men enligt mig skapar det otroligt stora problem om man tex får fler barn och inte kan (läs orkar) leka fram prick allt (o du kan GE dig på trots när syskon kommer – av helt andra mått). Problemen eskalerar och dessa föräldrar skriver här om ett tag igen och undrar hur de ska lösa problemet med ett utagerande barn nu då du inte längre kan hoppa som en groda till från förskolan eftersom ditt barn vägrar gå om du inte gör så.

     Jag skrev hur man kan göra med tandborstningen. På väg till förskolan kan man prata med varandra, sjunga en sång eller titta på bilarnas olika bilmärken osv… Att göra saker på ett roligt sätt tycker jag inte tar mer energi än att bråka och tjata. Det tar inte längre tid heller.

      Dessutom: Jag skrev några olika förslag. inte ett färdigt program. Jag gjorde inte allt det där varje gång det var tandborstning. Det gäller att hitta sin egen rutin kring tandborstningen. och lära sig vad ens eget barn tycker är skoj. Det tror jag att de flesta förstår.

    Tur att du förtydligade att du inte kollade kalendern på mobilen. Det hade ju varit fruktansvärt om du som mamma använde din mobil framför barnen!!!!

     Just mobilen tycker jag slukar all uppmärksamhet.

   Jag har märkt att det inte funkar att vara ”sträng” mot min 2.5-åring i såna situationer, det leder bara till irritation hos mig och hon lyssnar inte på det så det är helt lönlöst. Barn i den här åldern är för små för att kunna ta in resonemang, de lever här och NU, i den här stunden. Och i den här stunden tycker de förmodligen att det är skittråkigt att borsta tänderna, eller så vill de ha din uppmärksamhet, eller så vill de att du ska ta dem i famnen och borsta för att de behöver närhet, osv. Det finns orsaker bakom deras ”trots” som man får försöka leta fram. Det som funkar bäst här är att 1. leka 2. avleda och 3. ge inflytande. Tänderna ska borstas, det är inte förhandlingsbart, men däremot kan hon få välja var hon vill borsta (hon väljer alltid soffan), vem som ska borsta av mamma eller pappa (om vi båda är hemma) samt vilken tandborste vi respektive hon ska ha. Hon har själv fått välja nya tandborstar för två veckor sen och hon kallar dem fortfarande för ”mina nya tandborstar” varje kväll när vi ska borsta haha, det gjorde verkligen intryck på henne. Jag hörde i någon podd någon gång att man ska fylla på barnets ”självständighetsbägare” så mycket det bara går, låta dem göra så mycket de vill själva, så blir striderna färre när det gäller de viktiga sakerna. Det funkar verkligen bra här, just nu åtminstone. Som en sista utväg kan jag ge ett dilemma där ett alternativ är något hon inte gillar, typ ”ska jag borsta nu eller ska du gapa och hjälpa till?” och då väljer hon oftast att gapa. Jag lär mig fortfarande men detta är strategier som jag fått med mig från BVC och sånt jag själv läst på och testat. Kanske självklart för dig men för mig alltid bra att påminnas om!

   Min dotter blir distraherad om man börjar berätta något, alltså typ ”vet du vad jag brukade göra när jag inte ville borsta tänderna när jag var liten?” eller vad som helst som poppar upp i huvudet. Då bryts tramset och jag kan bara borsta tänderna / klä på henne eller vad jag nu vill göra. Hon blir som förtrollad av alla typer av sagor/ berättelser. Tycker det är svårt att fantisera ihop saker bara sådär så jag berättar mest random minnen, men det gillar hon.

   Skälla (alltså vara arg) fungerar noll för oss. Gör det ibland ändå för att jag tappar humöret, men det blir aldrig bättre av det. Blir bara mer låst.

   Förklara varför man borstar tänderna osv fungera också väldigt bra på min dotter. Vet att en del säger att man inte ska hålla på med för långa förklaringar för små barn, men hemma hos oss fungerar det bra och då gör vi så.

   Men jag tror det är helt olika grejer som fungerar på olika barn.

    Haha så gulligt för det känns som att du beskrev exakt min dotter ❤️ Brukar köra samma taktik. Just nu har jag kommit på att hon är lite skräckblandat fascinerad av Sommarskuggan så då säger jag med inlevelse direkt när hon börjar krångla: ”åh nej, åh nej! Nu är det SKUGGSLEM på dina tänder! Nu måste vi få bort Sommarskugge-tandtrollet!” och så hittar jag på historier om att Sommarskuggan cyklar på tänderna, eller har en stor röd hatt på sig, eller hoppar… Hon lyssnar väldigt uppmärksamt ?

   Inget konkret om hur man får barn att lyda. Det har jag inte lyckats med. Men tandborstning accepteras om man sjunger bolibompa sången borsta. Eller vad den nu kan heta.

   skulle aldrig hålla fast & tvångsborsta mitt barn, känns som ett övergrepp. Tänk om nån gjorde så på en själv nej usch 🙁 Här har vi använt padda ibland, borstat framför tv & spotta i en mugg eller lirkat in på toa med bus & lek. Bestämt men alltid med respekt för barnets integritet.

    Anonym 21:35
    Fast ibland måste man begå ” övergrepp” och tvinga barnen till saker de inte vill. Om de måste äta penicillin eller måste genomgå en undersökning så kan man inte jamsa och leka.
    Om ett barn vägrar borsta tänderna och inget funkar så får man tyvärr hålla i barnet.

    Det är samma sak om ett barn vill ha långt hår och inte kan sköta det så måste det klippas. Om set hela tiden blir tovor och gråt när håret ska borstas så måste man som förälder ta kommandot.

     Flundra: Motsatsen till att tvinga barnet/begå övergrepp är inte att ”jamsa”. Man kan möta barnet med respekt, förklara, prata, möta barnet där hen befinner sig. Så trött på vuxna som behandlar barn helt respektlöst, som att de inte är riktiga människor. Många behandlar barn på sätt man aldrig skulle tillåta någon att behandla en själv/vuxna. Många vuxna har noll tålamod & så höga krav på barn (får inte ha dåliga dagar, säga nej, ha en egen vilja osv), vi har högre krav på barnen än oss själva och andra vuxna. Det är vårt ansvar att hitta lösningar som är respektfulla för barnen, oavsett vad det gäller.

      Anonym 22:06
      En stor skillnad mellan barn och vuxna är konsekvens tänket samt vad det är för situation. En del saker kan man skoja och jamsa om. Om barnet klär på sig fortare om man gör det till en lek så är det bättre än att tjata.

      Men om barnet har en infektion och måste ta medicin och som samtidigt vägrar även om man gör det till en lek så får man tyvärr tvinga barnet. Skadar sig barnet allvarligt och måste undersökas så kan värdefull tid gå till spillo om man måste jamsa och tramsa i 20 minuter.

      Ska barnet till tandläkaren så är lek ett bra sätt att visa att det inte är farligt. Då kan man tramsa medan man gör en undersökning.

      Bara för att trams funkar i situation A så betyder det inte att det är bästa alternativet i situation B.

       Förhoppningsvis har man redan provat andra alternativ innan man håller fast barnet och borstar tänderna. För det är ju faktiskt inte trevligt gör för någon, alla vettiga föräldrar vill väl göra det på ett trevligare sätt. Men är alternativet att hålla fast eller skippa tandborstningen över tid så att tänderna behöver dras ut så ja, då är det dåligt omdöme av föräldrarna och de borde ha tagit kommandot och gjort det bästa för barnet, dvs borsta, för det ligger i barnets intresse att inte ha ruttnade tänder. Även vuxna kan behöva behandlas med tvång, dock sker ju det formellt i vården tex som tvångsomhändertagande, men ibland behöver andra faktiskt ta kommandot över någon som för tillfället inte förstår sitt eget bästa.

        E
        Precis!!

     Jag vet faktiskt inte… Självklart finns det situationer så man måste tvinga typ om man behöver ge antibiotika och det helt enkelt inte går att övertala. Men jag tvingade min dotter att dra ut en sticka en gång för ett par år sedan och hon minns det forfarande och det det har gjort det svårare varje gång samma sak hänt efteråt. Det är ju rent fysiskt rätt svårt att dra ut en sticka på någon som gör motstånd så det blev liksom inte så lyckat nästa gång hon fick en sticka.

     Därför bytte vi strategi och murade och lirkade med henne i typ 2 h. Det blev en bra upplevelse och nästa gång gick det lite fortare. Och fortare.

     Att t ex tvinga ett barn till en undersökning, jo visst kan det vara ofrånkomligt… men KAN man undvika det genom att lägga tid på att lirka och muta skulle jag ändå rekommendera att verkligen försöka. För det är långsiktigt inte särskilt bra att ha barn som är rädda för vårdbesök.

    Ett övergrepp för att man borstar barnets tänder när hen inte vill? Det är en 3åring, de vill inte göra något som är ”tråkigt”. Är det då ett övergrepp att ge barn penicillin när den inte vill? Eller ta på en jacka när det är minusgrader?
    Barn behöver gränssättningar från vuxna men får gärna vara med och bestämma, vissa saker måste dock göras. Vare sig man vill eller inte.

   Oj vad mkt jag vill skriva, men kort…
   Ditt barn är i den åldern där man blir medveten. Kan säga nej. Vad händer om jag gör såhär? Hur långt kan jag ta detta? Hur reagerar mamma när jag gör såhär? Osv osv
   Glöm dina tankar om ett barn som ”lyder”(har så svårt för det ordet) och tänk att nu lägger du grunden för hela den här människan. Det är inte hela världen om ni inte borstar tänderna nån gång. Men för barnet kan det bli hela världen om du beter dig på ett dåligt sätt.

   1.Fråga inte massa frågor! Föräldrar frågar barn för mycket. ”Ska vi borsta tänderna?” ”Kan du komma å borsta tänderna?”
   -Du ger ju 50% chans för ett nej, och det är du som gör det genom din fråga!!!
   2. Gör ”måsten” till något kul. Gör en lek av det. Sjung en sång osv osv
   Ofta blir det allvarligt/obehagligt/stressigt/argt/hårdhänt osv osv kring sånt som är viktigt typ borsta tänderna eller klä på sig snabbt innan förskolan. Klart barnet känner av det! Klart man inte vill då! Fundera på vad du gör å hur du är kring bra/enkla saker ditt barn alltid vill. Kanske vill barnet det inte bara för att saken är kul utan för hur DU är när ni gör den saken.
   3. Låt barnet va delaktig och välja men på sånt där det inte blir fel. Tex; ni SKA borsta tänderna men med vilken tandborste? Låt barnet ha 2olika tandborstar och fråga typ”vilken tandborste ska vi borsta med idag?” Eller när ni klär på er. Ni SKA klä på kläder men ge barnet möjlighet att välja. ”Vill du ha den blå eller rosa tröjan idag?”
   Osv osv Men enkla val, så barnet lätt kan välja den eller den och då få möjlighet att ”bestämma” men utan att det påverkar nått viktigt och du behöver inte stressa upp dig.
   4. Påminn dig om att ditt barn är TRE ÅR! Ha inte för höga förväntningar. Det är nu man LÄR sig. Inget barn är färdigt och gör allt man säger bara för att. Det är inte hela världen om det blir lite tokigt. Skratta åt det! Ditt barn är TRE ÅR

    Så fint beskrivet ❤️

   Visa barnet en bild på en tandlös pundare och däg: ”Såhär kommer du också se ut när du blir stor om du inte borstar tänderna”.

    *säg

    Hahahhahahahhahahahhaha

    Påminner om när prinsessan Victoria var i något mena-land och sa att kamelen behövde gå till tandläkaren varpå ägaren log och uppvisade ett leende med hälften av tandraden borta och de kvarvarande var brungula.

   Ge honom uppmärksamhet och lek först så ha blir mätt. Sen blir det lätt

    Möts barnet med respekt och sedan kommer barnet 3år med 8 hål i tänderna. En treåring ska inte ha hål i tänderna

   Något som förvånansvärt nog funkar väldigt bra på min 3-åring och har funkat länge när han tramsar eller säger nej är att bara säga: ok, säg till när du är redo att borsta tänderna så kommer jag och hjälper dig. Då går jag och gör något annat i närheten, och nästan direkt säger han: nu är jag redo! Det är som att den tramsiga situationen bryts och att han känner att det är bäst att få det överstökat.

   Jesper Juul skriver om det. se barnet i ögonen när du talar lugnt med det…han skriver många bra saker om barnuppfostran.

  Vad har ni för rutiner som ni ”behöver” för att kunna ta helg ordentligt på fredagen? För att slappna av liksom.
  Mina:
  Åka och handla
  Ta en dusch
  Äta chips med dipp

   Stänga av datorn bara så är det helg! Egentligen är det helg långt innan men sitter bara och väntar (medan jag aktivt jobbar alltså) på att jobbdagen ska sluta!

   Lämna dottern hos mormor (hon sover över där fre-lör, 5 min bort).
   Handla chips och dipp.
   Lägga den lille runt kl 18.
   Äta gott tills jag spricker.
   Få massage av mannen.
   Sova väldigt sent dvs kl 10.

   Nu kollar jag på VM så det blir fotboll istället för serier.

    Wow det låter härligt ?

     Längtar hela veckan lol!

    Går dottern på förskola eller skola i veckorna?

     Föris från 9-14. Mormor är hennes favoritperson i hela universum så de har sin lilla rutin.

      Men fyfan vad mysigt. Min mamma/svärmor ligger i lä.

       Gud ger med en hand osv. Hon har 4 mor-och farföräldrar men bara mormor bryr sig. Morfar och farfar har aldrig ens velat träffa henne.
       Hoppas ditt barn känner sig älskat ändå <3

        Det tror jag absolut, men tycker att min mamma respektive hennes farmor och farfar är lite dåliga på att ta initiativ. Det är typ ”ni vet att hon ALLTID är välkommen!” men sen är det ändå vi som typ måste be om det. Lät som en fin samhörighet med mormor för din dotter i alla fall! ?

         Trist, jag minns att mormor var min favoritperson. Du kanske kan ”tvinga” fram en relation? De kanske behöver en push?

         För att ge input från andra hållet, har inte barn eller barnbarn men syskonbarn, och jag älskar dom mest av allt, men uppskattar att bli tillfrågad att ses/va barnvakt! Tycker det är svårt att fråga om det själv för man vill inte krångla till det för en redan upptagen barnfamilj. Vet att min mamma är likadan, hon gör allt för sina barnbarn men kanske inte tar för sig för hon vill inte vara ivägen, men hon säger alltid ja till att hjälpa till. Nu vet jag inte din relation med de du nämner men om de säger att barnet alltid är välkommet så är det nog så! Och det är väl bra att du har någon att fråga. Tycker egentligen inte det ligger på andra att erbjuda sig, även om det såklart är kul om de engagerar sig. Menar inget illa utan bara lite input från någon som blir glad av att bli tillfrågad 🙂

    Roligt att höra att fler har sådan lyx, min dotter sover också 1-2 nätter i veckan hos sin mormor och morfar – som sagt, lyx för henne, dem och oss föräldrar <3

   Göra pizza med min treåring
   Byta om till pyjamas
   Hämta täcke till soffan
   Äta glass och se film

    Åh täcke i soffan ??

     Avskyr verkligen täcke i soffan.. mitt täcke stannar i sängen! ?? älskar däremot gosiga filtar/plädar i soffan ?

      Måste ha en bäddsoffa. Så mysigt att kunna sova där ibland. Mitt sovrum är så kallt.

      Ja snälla! Låt täcket ligga kvar i sängen. Speciellt om du planerar att äta i soffan ?

       Så löjligt med såna här kommentarer. Gör som ni vill hemma hos er och skit i hur andra gör.

        Ja eller hur? Vad spelar det för roll?
        Har ni kliniskt rena sängar? (Svar nej).

       Går väl att tvätta om man nu spiller hela tallriken över sig?!

       Vad skiljer det att ha ett täcke eller en filt i soffan om du äter? Bägge går väl att tvätta ändå, eller?!

        Jag pallar inte täcke i soffa, tycker det är stor skillnad på en pläd som man alltid använder när man är fullt påklädd. Men jag är lite petig med att var sak har sin plats och sådant. 🙂 skulle aldrig i hela livet säga åt någon annan hur de ska göra.

   Jag måste städa upp runt mig för att få det där riktiga inneboende fredagslugnet.

   Vi städar, handlar och gör bort alla måsten på torsdagen. På fredag när jag kommer så brukar jag ta ett bad och ta på myskläder. Vi lagar något gott till middag och sen spenderar vi oftast kvällen i tvsoffan. ?

   Ett glas vin när man lagar mat

   Hämtmat, vin och på spåret med två vänner. Bästa dagen på veckan.

   De dagar på året när det inte är på spåret så ser vi något annat, gärna något där det tävlas. Blown away, allt för Sverige osv. Mysigt avslut på arbetsveckan.

    Tycker det låter som en härlig fredags-kväll ?

    Jag är fruktansvärt kränkt över att på spåret är inställt denna vecka.

     Men eller hur?!??? Hur kan de göra så???

     Jag med! 🙁

   Ingenting. Det blir helg bara

   Har olika rutiner varannan vecka pga att jag är ledig varannan fredag, men överlag typ samma.

   Men v1: hemma runt 15, då är det av med alla kläder och snabbt in i duschen där jag går loss med alla möjliga produkter, rakar både här och där, därefter ansiktsmask och en ordentlig hudvårdsrutin som jag inte hinner med på veckorna. Tar på mig något mysigt men ändå så man kan vistas bland folk i det, och åker till Ica tillsammans med hela stan, fredagar är min veckohandlingsdag. Sen kommer jag hem och städar lite, kollar på på spåret och sen lagar jag mat för älskar sena middagar.

   Fredag v2: upp tidigt för en morgonpromenad eller milen i spåret. Har jag löptränat före 08 blir det Direkt till Ica för att handla, hem för samma duschrutin som ovan, gofrukost och sen har jag hela dagen på mig att göra vad jag vill på?

   Snabb-städa lägenheten (slappnar bäst av när det inte är grejer överallt)
   Lagar någon god mat som inte behöver funka i matlåda och så dricker vi cola Zero till maten, barnen får också det på fredagar.
   Sen badar jag alltid badkar på fredagar, sätter på en ren pyjamas.
   Ger barnen fredagsgodis så får de kolla på film i sitt rum, sen brukar de vilja lägga sig i sängen,medan vi tar fram något gott till oss, om jag har lyckats komma ihåg att handla blir det dessert annars typ godis, popcorn eller chips. Och jag tänder alltid massa ljus.
   Sen brukar vi föräldrar hamna med mobilen i soffan en timme innan vi bestämmer vad vi ska se på. Nu kollar vi nästan varenda match i VM annars serie.
   Sen brukar jag somna på soffan efter kl 22:30, mannen väcker mig o jag flyttar till sängen. Är så trött på fredagar ?

    Tänk om jag hade ett badkar ? Det hade varit perfekta fredagsrutinen!

   Äta chips med dipp! Slappa i soffan och kolla ngt på tv.

   Städa innan fredagen. Ska vara fint hemma så man bara kan dö i soffan.

   Dra en lina tjack. Då är’e helg! ??

    A _ _ L ??

    Haha, fräscht o dra linor?‍?

   Jag har som ”rutin” att när jag går av mitt nattjobb på fredag morgon för ledig vecka;
   Handla (mestadels chips och annat gott så jag slipper gå ut mer den dagen)
   Sova
   Duscha
   Beställa burgare
   Äta chips i soffan

  Är det någon som kommer ihåg Micah? Hon som blev gravid vid 14 års ålder och bloggade en del om det. Undrar hur det går för henne och dottern idag.

   Jag hittade henne på instagram för ett tag sen (nåt år eller så). Hon verkar inte ha vårdnaden om dottern men umgås med henne typ. Tror hon har haft det väldigt tufft tyvärr.

    Men gud, hon ser verkligen EXAKT likadan ut efter alla dessa år?!

   Jag minns henne. Vi fick barn nästan samtidigt. Fast jag var lastgammal i jämförelse med henne.

   Jag tänker också på henne ibland! Hon och ungmamma15 tror jag bloggen hette. Undrar hur det gick för dem..

    Båda har psykisk ohälsa och missbruk tyvärr. Vill inte uttala mig mer än så.

    Var det hon som fick tre barn tätt? I typ Norrköping?

     Nä, hon har bara ett barn

     Ungmamma15 slutade blogga efter 3 barn. Tror dock inte det var så tätt mellan dem, i alla fall inte första (Wilma) och sista.

     Jag brukar undra hur det går för Denize ibland. Hon var också ung mamma. Hennes andra barn hade samma pappa som Wilma och det var en del drama mellan de två familjerna. Jag gillade verkligen Denize blogg.

      Denize har nyligen fått sitt fjärde barn, med ännu en pappa som inte kommer vara involverad. ☹️ Hon heter Denize på Instagram men uppdaterar inte så flitigt

     Tänker du på typ Becka? Fick en dotter och sen två tvillingtjejer?
     Hon bloggade också och hade nåt namn om 3barnsmamma typ. Vill minnas att hon var knappt 20 när tvillingarna kom?

  För några ÖS sen var det en som skrev att hon brukade ligga med en kille som jobbar på samma jobb och nu hade han börjat ligga med hennes kompis istället. Stod aldrig var personerna jobbade men jag började tänka på IKEA för jag har hört att det är mycket kuckelimuck mellan kollegor där. Kan någon som jobbar/jobbat på IKEA bekräfta eller dementera detta??

   Jobbar på IKEA och kan bekräfta att det hänt ett och annat genom åren. Inte så konstigt på en stor arbetsplats med många unga människor som jobbar nära varandra.

    Även under arbetstid?

     Det vet jag har hänt ett antal gånger ja. Det var nog mer vanligt för 10-20 år sedan än nu.

      i sängarna de säljer?

       Inget kuckelimuck i sängarna som säljs.

   Jag kan absolut bekräfta det du skriver.

    Vad är det som du bekräftar? Att inlägget handlade om Ikea eller att det, enligt dig, är mycket ”kuckelimuck” på den enhet som du jobbar på?

   Jag jobbade på McDonalds medan jag var 15-19. Där låg alla med alla, helt sjukt haha.

    Menar du att det hände på jobbet t.o.m.?? ??

     I soprummet ;(

     Ja

   ”kuckelimuck”, hehehe!

  Undrar så hur Elin Kjos mår.. vet att hennes syster la upp att de hade poddat och att Elin var hemma igen men det är knäpptyst från Elin..
  önskar henne all styrka!!

   Jag tänker så mycket på Elin. Hoppas verkligen hon får leva många år till <3

   Hoppas verkligen inte att hon har gått bort.

    ?

    hon uppdaterade i morse.
    är väl bra att hon rår om sig o är med familjen o hunden.tänker också mkt på henne. ❤️ sån kämpe hon är!!

   När la systern upp att de poddade?

    Det var några dagar sen på hennes ig-story.. men hon hade en bild på Elin från sjukhuset, i sjukhuskläder.. jag fick känslan av att Elin mådde sämre än de ville visa. Vet att Elin skrivit att hon skulle vem på permis.
    Tycker det är sååå sorgligt!!

    Det gjorde hon igår.

     Ah.. sorry!

     Hittar inte det avsnittet… Hade de lagt ut det?

      Nä det kommer nästa vecka tror jag, har för mig att det är måndagar de släpps

   Vad jag har förstått så missade läkarna Elins cancer i ett tidigt skede och när det väl upptäcktes så var det försent! ?

    Är det så? Har hon sagt det? Jag trodde det var själva cancerformen, som vd jag förstår beror på någon mutation, som är väldigt svårbotad.

     Ja det är så har hon sagt i flera intervjuer. De såg ”något som borde kollas upp” iaf, men det tappades sedan bort. Tror iofs cancerformen också är speciell och aggressiv.

     Jag vill också minnas att jag läst att hon sökte hjälp för envis hosta men att vården inte gjorde så mycket. Tyvärr inte helt ovanligt när man är en ung person som söker vård – lungcancer är trots allt inte så vanligt bland de i Elins ålder. 🙁
     Men hittar man cancer i ett väldigt tidigt skede så kan man i regel alltid bota den, till och med de allra dödligaste sorterna som bukspottskörtelcancer. Det går ju att operera bort delar av lungorna.

      Hon har väl opererat bort större delen av ena lungan?

       Ja men då hade hon redan metastaser och alltså kunde man inte få bort all cancer.

       Hela ena lungan.

      Det har absolut ingen betydelse i vissa cancerformer. Ingen överlever en hjärntumör grad fyra oavsett när den hittas. För vissa är förloppet brutalt kort, andra överlever typ två år.

       Men en hjärntumör grad IV har ju vid ett tillfälle varit grad I? Den ploppar inte fram ur tomma intet en dag och är grav IV? Men visst, vissa cancrar växer otroligt mycket snabbare än andra. Och oddsen att hitta vissa är mycket sämre än anser sorter eftersom de flesta inte slentrianmässigt går och röngtar sig eller tar blodprover…

      Koala minns fel. Så här gick det till:

      ”Elin Kjos fick diagnosen obotlig lungcancer våren 2020.”

      ”Tio år tidigare låg hon inne på Karolinska för njurbäckeninflammation. Elin Kjos förklarar att det då gjordes en röntgen där man också kunde se en liten förtätning i höger lunga – det som skulle visa sig vara cancer.

      Men förtätningen följdes aldrig upp.

      – Ingen tog det vidare. Det stod en liten anteckning: ”Det här måste någon titta på”. Och det är ju det som har vuxit till sig, berättar Elin Kjos.”

      https://www.expressen.se/nyheter/sjukvarden-missade–elin-kjos-lungcancer/

       Förlåt, måste ha missförstått lite. Var nog denna intervjun jag läste där det framstår att hon hade hosta på sommaren och inte röntgades förrän i december: https://www.di.se/nyheter/traningsprofilens-hosta-var-lungcancer-vill-inte-att-folk-ska-ga-och-tycka-synd-om-mig/

  Någon som sett Harry och Meghan på Netflix? Vad tyckte ni?

   Trist så orkade bara se halva. Var typ som Oprahs avsnitt igen.

   Megan verkar udda

    Jag tycker att hon verkar vara en jättefin person av det jag har sett (denna doku är nog det enda). Tycker dessutom att det alltid är väldigt talande när offentliga personer har väldigt många vänner i sitt liv och som de har behållit trots deras kändisskap och rikedom. Att så många talar gott om henne är för mig ett bevis på hennes karaktär.

     Fast hon har inte så många. Meghan har bytt umgänge (och personlighet) flera gånger, likt en psykopat som anpassar sig efter sin omgivning för att charma och manipulera. Det som visas i den här dokumentären är väldigt vinklat. Min uppfattning av Meghan är att hon är väldigt manipulativ. Jag var ett fan av henne under Suitstiden (flera år innan hon träffade Harry) och tyckte att det var så spännande när de gick ut med sin relation, men helt ändrat uppfattning om henne med tiden. Och det är inte pga saker jag läst, utan baserat på hennes beteende och lögner i intervjuer osv. Har man träffat en psykopat (eller åtminstone narcissist) ser man varningsflaggorna tydligt.

     Allt som hänt, hur de lämnade England, mellanlandade i Kanada och hamnade i LA har förutspåtts sedan innan det hände.

      Håller med till punkt och pricka. Hon är en narc.

      Har du något exempel på när hon ljugit?

       Bland annat när hon påstod att deras barn inte fick titlar pga hennes ursprung. Eller att hennes pass konfiskerades när hon blev medlem i kungafamiljen.

        Sa hon inte också att de tog hennes telefon eller jag kanske kommer ihåg den fel? ?

         Jo det kanske hon gjorde. Minns inte allt men det kommer mycket skitsnack från henne. I hennes podcast berättade hon för sin ”bästis” Serena Williams om hur det brunnit i Archies rum när hon och Harry var i Sydafrika. ”I can’t believe we’ve never talked about this before” sa hon. För det är ju inget man berättar för sina nära och kära. ? Hon måste alltid vara relevant, pratar om sig själv och saltar eller hittar på historier för att alltid vara värst/bäst. Lyssna på hennes tal, hon pratar verkligen bara om sig själv. Hon pratar mycket men säger egentligen ingenting. Slänger sig med fina ord och uttryck för att låta intelligent men det finns inget djup alls i något hon säger. Ingen slump att hon kallas MeAgain.

          Eller MeGain.

       Hon sa ju bl.a i inervjun med Oprah att hon och Harry redan var gifta innan de gifte sig i tv, hon sa att det var hon, Harry och en präst men man har ju vittnen när man gifter sig så då håller inte den lögnen.

       När hon sa att hon inte visste något om brittiska kungahuset innan trots att hennes vänner redan berättat att hon alltid varit intresserad av deras kungahus.

       Hela intervjun med Oprah är ju lite till deras fördel för de känner Oprah så då vågar hon väl inte ställa kritiska frågor eller frågor som gör dem obekväma för att behålla vänskapen, gissar jag på.
       De skulle tagit någon annan som inte känner dem, som ställer motfrågor på Meghans konstiga svar.

      Håller också med till punkt och pricka.

      Just det, människor är konstanta och kan omöjligen utvecklas åt något håll.

   Förstår dem så mycket. Hade också flytt från galenskapen. Brittisk press är genomvidrig. Hennes familj verkar ju helt kokko för övrigt… ?

    Så märkligt att allt är andras fel hela tiden dock och det där med att vilja ha apanage men inte vilja göra jobbet som kommer med det? Nä, Meghan känns lite Amber Heard tyvärr.

     Enligt Oprah intervjun ville de ha pengar för att betala för säkerhet, vilket de behöver pga att Harry är född kunglig vilket de ju inte kan hjälpa.

      Det kan de väl betala själva?

       Det gör de ju nu, vilket väl är varför dom säljer sin ”story”.

      Apanage betalas av skattebetalare som lön för kungliga uppdrag. Känns alltid som att Meghan Markle blandar ihop folket med ’ledningen’.

    Men ändå älskar dom uppmärksamheten….?

   Tycker att det är spännande hur hon gång efter annan blivit påkommen med att ljuga och förvrida sanningen och kräva omgivningen på medkänsla. Hon verkar outhärdlig. Om de nu så gärna ville ha ett privatliv och bli lämnade ifred, varför envisas de då med att göra raka motsatsen? Att flytta till Montecito, ställa upp i Oprah och Ellen samt släppa en Netflix-dokumentär om hur synd det är om dem är inte att hålla sig privata och ifred. Meghan ville bli känd och berömd men på sina egna villkor. Hon hade aldrig tänkt vara långvarig i kungahuset då sådana som hon inte klarar av regler.

   Hon har fått som hon har velat; hon är ute ur kungahuset och har lämnat det livet bakom sig (utom när det passar förstås, som t ex att fortfarande bli kallad The Duchess i intervju hos Ellen) men fortsätter ändå att tröska på och vrida ur offerkoftan med hjälp av Netflix.

   Harry känns genomblåst och är uppenbart traumatiserad av sin mammas död, något som Meghan helt klart utnyttjar till max genom att typ helgonförklara sig själv. Att jämföra sig själv med Diana i hennes skor är patetiskt. Meghan är ett av mina favoritfall av personer med NPD och Harry är ett typiskt narcissist-offer. Jag ger det max två år till.

    Ja och väldigt tragiskt att se brödernas förfall. De umgicks jämt tidigare och nu är sprickan lika stor som när Yoko Ono träffade John Lennon och Beatles gick åt fanders.

     Tittar man på bilder på Harry före och efter Meghan skär det lite i hjärtat. Han hade en väldigt bra relation till Kate innan också. Meghan har gjort det typiska narcissistdraget där hon avskärmat honom från hans familj och de vänner han hade innan Meghan, samtidigt som hon kapat banden med sin egen familj, förutom hennes mamma som övergav Meghan när hon var liten och bland annat har suttit i fängelse för bedrägeri.

      Samtidigt har ju prins William fotats när han är otrogen mot Kate. Det är givetvis extremt skamfyllt för Kate (tyvärr, inte hennes sak att skämmas) och ngt som Kate avskyr att Meghan & Harry vet om.

       Vem var William otrogen med? Vet du det?

        Rose Hanbury. Bara att googla.

   Aldrig. Avskyr båda två – Meghan är inte klok.

  Ok, jag behöver hjälp! Jag har autism och klarar verkligen inte av oljud. Problemet är att min dotter på snart tre år alllllllllllldrig är tyst. Hon pratar/sjunger/tjoar/gnyr/viskar/väsnas verkligen från det att hon slår upp ögonen tills sekunden hon somnar.
  Jag vill verkligen inte shysha och be henne hålla tyst men vet ni något som kan hjälpa? Hon förstår inte tillräckligt för att leka tysta leken. Behöver verkligen hjälp för att inte flippa

   Öronproppar så du hör, men att ljudnivån blir lägre kanske?

   Öronproppar.
   Finns formgjutna som är suveräna.
   Kostar lite mer, men dom passar till 100% och tar bort det skärnade skriket/höga ljudet utan att dämpa alla ljud.
   För man vill ju fortfarande höra men slippa det höga ljuden.

    Håller med. Har skaffat formgjutna! Jättesköna och användbara i många situationer. Har dem typ alltid med mig.

     Har också formgjutna som jag älskar (pga tinnitus och ljudkänslighet). Om du inte vill lägga så mycket pengar (ca 3000 kr) kan jag tipsa om öronproppar från Happy ears. De dämpar också på ett sätt som gör det möjligt att fortfarande delta i konversationer och dessutom är de diskreta och bekväma. Även audionomer har tipsat mig om dem. lycka till!

      Tack, får nog bli sådana innan jag lägger 3000 🙂

   Det finns en särskild sorts öronproppar som ska hjälpa en att stå ut med ljud (alltså inte primärt dämpa ljud), men kan inte för mitt liv komma på vad de heter just nu tyvärr.

   Öronproppar it is! Tack ÖS!

   Jag har också autism och in räddning ute bland folk är hörlurar. Musik eller inte är en smaksak, men för att stänga ute alla ljud. Kan tänka mig att öronproppar funkar precis lika bra men kanske är smidigare att använda. Om jag absolut inte kan undvika ljud brukar jag försöka stänga ute så många ljud och sinnesintryck som möjligt, det gör massor. Påfrestningen av att bara höra någon enstaka person låta är betydligt mindre än att höra någon låta samtidigt som bilar brummar, trafikljus låter och det rör sig precis överallt.

    Det blir bara för mycket, håller med. Vet inte hur jag kan ha glömt bort hörlurar!

     Jag har testat Sonys senaste noice cancelling-hörlurar och de va verkligen grymma. Men jag lämnade tillbaka och köpte AirPods Pro 2 istället och de funkar ännu bättre. Plus att de är in ear och smidigare använda. Dyra som satan 🙁 Men öronproppar är nog toppen!!! Skulle ha det om det inte va så att jag behöver stänga ute vissa ljud helt.

      Har provat airpods men de skaver typ i öronen efter ett tag. Brukade stoppa in bomull men tänkte aldrig på öronproppar. Vi har det svårt vi.

       Så sant de skaver ganska mycket faktiskt. Jag använde dem ändå fast än det gjorde ont. Sen tog jag en paus. Och nu verkar jag kunna ha dem igen utan för mycket skav! Men jag är mer försiktig och sparsam nu.
       Men ja det är fruktansvärt jobbigt :/

        Öronen borde komma med lock precis som ögonen.

   Får ofta reklam på instagram om loop ear plugs. Ingen aning om dom är bra eller ej, men de har en hel del riktad reklam mot just neuropsykiatrisk ljudsensibilitet. De är rätt snygga också haha, kanske kolla om det är något?

    Jag har dem! (Har många autistiska drag men är inte utredd). Mycket nöjd, framför allt för att de verkligen är bekväma.

    Jag har flera par! Ett par i varje väska. Jättebra och bekväma som kommer i ett passligt fodral

   Hej, jag har också autism (när jag blev utredd hette det Asperger).
   Du har fått bra svar här, no offense till alla hjälpsamma, men jag tycker mig kunna se att annat, lite knepigare problem här. För du pratar ju om hemmet, där du faktiskt viLL vara, och VILL vara med din dotter.
   (Det är faktiskt inte nobelpris på att ha öronproppar/hörlurar när man är ute i samhället) Men, hemma?
   Jag har också specialgjutna inears, man kan välja filter för vilken ljudnivå man vill utesluta. (Jag valde de tyngsta ljuden pga jag jobbade med rockmusik då, och så är de guld värda på konserter eller nattklubbar) Men beskriv exakt vad det är för ljudnivå -det är ju helt enkelt vilken frekvens din dotter sjunger på – så får du nog lite lugnare. Det kommer iaf kännas som att ljuden är avlägsnare. Och du hör ändå om hon verkligen ropar på dig, eller helt enkelt bara talar med dig för det gör hon nog på en lägre frekvens.
   Frågan är om du orkar gå med öronproppar ”alltid”? Det känns ju trots allt, fysiskt. Hoppas du berättar hur det går. Lycka till!

    Är man ljudkänslig är det ju viktigt att inte helt skärma av allt ljud. Viktigt också att inte alltid plugga igen öronen i alla situationer. Risken finns att ljudkänsligheten ökar ännu mer.

   Så jävla märkligt… Hej jag är autist och hatar ljud. *skaffar barn* Varför gör man så mot sitt barn och mot sig själv. Barnet kommer fortsätta låta. Än mer, ju äldre det blir.

    Ja, barnet kommer att torteras pga mammas små plastbitar i öronen som varken kan ses, kännas eller förstås av ett litet barn. Soc-anmälan på den!

    Ja alltså du har ju en poäng…jag skulle aldrig skaffa hund för jag hatar att gå promenader.
    Men driften av barnlängtan (eller hur man säger) är ev. starkare än allt…

    Vill dock säga att alla autister är inte ljudkänsliga, jag är inte ett dugg känslig för ljud allmänt, bara klibbiga ljud, så visst, mina barn får aldrig gå barfota inne, men de har å andra sidan aldrig smaskat när de äter, det är det väldigt många andra som gör, det är helt outhärdligt för mig.

  Snälla säg att ni bojkottat Balenciaga?
  Jag har aldrig bojkottat ett företag (förutom de som testar på djur) men de har verkligen gått över gränsen. Mår illa av deras kampanjer och allt runtomkring. Vidrigt!

   Kan inte påstå att jag handlade av dom tidigare heller så bojkott eller inte så är jag inte en kund de tappar ?

    Haha, ifs…äger inget och har inga planer på att äga…bojkottar ändå på något vis som jag inte riktigt förstår själv.

     Då är det väl ingen bojkott heller. Du har aldrig handlat där, äger inget och tänker fortsätta med det. Eller hade du planer på att handla där i framtiden?

    Samma här

   Svarta Hoddies för 8000kr.
   Groteska skor för 9500kr

   Absolut, lovar att bojkotta dom till 100% (att jag aldrig i heeelvetee skulle lägga sådana summor för enkla klädesplagg har absolut inget med saken att göra).

    Bra Lewis, vet att du är sugen på deras unika hoodies.

     Så är det, men här gäller det att stå emot den lusten och stå upp för (ingen aning varför vi bojkottar men det är säkert viktigt) det rätta.

      Det rör sig om sodomi, se-ualiserande av barn, pedofil-symbolik och våld mot barn. Det är värre än det låter.

   Jag fetnobbar Baalenciaga och alla som fortsätter vara dem. Pedomode kommer aldrig bli inne.

    Jag mådde fysiskt illa när jag fördjupade mig i deras tidigare kampanjer.

   Jag är inte kund deras produkter ligger långt från min ekonomi och inte i min smak heller.

   Det jag funderar på är. Hur kan en sådan kampanj komma ut, Det passerar ju så många beslut, nivåer och ögon.
   Jag vet att man kan blir fartblind och helt uppe i sig själv, men att hela beslutskedjan tappar sans och balans samtidigt. Otroligt.
   Är det kanske hierarkiskt så man håller med för att få vara med?

    De har bevisat en gång för alla att vissa konspirationsteorier faktiskt inte är helt absurda. Satanism, ritualer, offer, utnyttjande av barn osv.

     Asså jag tänker såhär. Först när jag såg bilderna så reagerade jag inte. När hag läste kritiken så instämmer jag till 100% .
     Men tanken slog mig aldrig att det va sexualiserande av barn. Asså kan noll om mode, bdsm och den typen av estetik. Nu äcklas jag såklart av kampanjen.
     Men kan folk som jobbar där va såhär tröga? Asså de borde väl granska det lite mer och kanske också ägna det mer än 1,5 sekunds uppmärksamhet. Men är det möjligt att alla inte är rövhål utan helt enkelt bara idioter? Det ena inte nödvändigtvis bättre än det andra, konsekvenserna blir de samma. Men det måste väl inte ligga en stor konspiration bakom allt.

      Samma här och ju mer jag läser desto värre blir det.

      Det finns ju flera företag som gjort grova fel vid ex. kampanjer och blir helt överrumplade när folk reagerar och kritiserar.
      I alla typer av grupper blir det ju en del ”egna regler” en dynamik som är unik för just dem. Det finns ju forskning på att en grupp kan bli helt sjuk av felaktigt ledarskap. Kanske vad som hänt här?

       Tror inte att det blivit fel, bara att fasaden släpptes för fort. De ville grooma hela världen men något gick snett.

        Detta tror jag också.

   Puh-lease. Erkänn att du ALDRIG har haft råd att handla på Balenciaga och därmed inte kan bojkotta.

    Jag köper mina designkläder på therealreal. Balenciaga kan man hitta för några hundra dollar. Men nu blir det stopp på det alltså.

  Kan vi prata om H*nna T? Häromdagen grät hon på story för att hon inte skulle kunna åka till Turkiet i sommar om hon blev gravid pga riskgraviditet. Vad är EN resa mot att äntligen bli gravid? Visst, kanske inte så kul, men hon pratade om att eventuellt skjuta upp en återföring för att kunna åka utomlands. Kanske ska tillägga att jag är också i IVF-svängen, vilket gör att jag förstår resonemanget ännu mindre.

   Samtidigt känns det ju sunt på sätt och vis. Men onödigt att lägga sig i hur andra väljer att lägga upp det tycker jag. Känns som en högst personlig ”resa” på alla vis ? Skulle vilja ge människan en stor kram. Tycker hon gör det bra som verkar hålla humöret uppe och kämpa på. Får känslan av att hon verkar vara ganska ensam på nåt sätt….

    Jag hör dig. Jag ifrågasätter egentligen inte hur de lägger upp det, men tycker bara det är märkligt att bygga upp sin ”image” på att det är det enda man vill, så är det inte det enda man vill. Jag fattar att man är en person och att det är bra att hålla kvar vid andra grejer etc. Men kan inte tänka mig in i att något annat skulle locka mer när ett barn är allt man vill ha. Vi pratar inte om att sluta resa för gott, utan 9 månader för att läkare/försäkringsbolag/etc anser att det är bäst. Hon har liksom byggt sin internetpersona på att vara besatt av att skaffa barn. Har svårt att se prioriteringen.

     Förstår hur du tänker, och kan absolut förstå att det blir reaktioner på ett sådant klipp. Särskilt från andra som genomgår IVF. Hon uppdaterar ju extremt ofta och av vad man kan se verkar hon och sambon otroligt tajta, reser alltid tillsammans, umgås konstant när han är ledig, osv… De verkar ju inte ha nån direkt klick med vänner (säger inte att man måste ha det) eller ha egna ”liv”….missförstå mig rätt ? Tänker bara att de verkar prioritera varandra först i alla lägen.

      Tycker inte det är fel att bara umgås med sin partner. Däremot har jag följt henne väldigt länge och i början kändes det genuint som att hon ville dela med sig och bredda förståelsen för frågan. Nu känns det bara som att hon vill tjäna pengar på det och slippa ha ett normalt jobb. Förut uppdaterade hon direkt efter ett test eller UL. Ville dela med sig. Nu är det typ ”gilla om ni vill att jag ska dela resultatet” eller ”kommer avslöja i eftermiddag, håll utkik”. Hon har blivit som F*nni som typ ”gilla om ni ser att jag gråter”. 0% genuint.

       Ja det har verkligen blivit mycket mer business av det hela. Lockande och pockande och rätt stora samarbeten nuförtiden, tänker typ Ellos och Apoteket, t.ex… Måste ändå ha gått rätt fort för henne att kunna leva hyfsat på sociala medier.

        Och det är inte heller fel, det är mer sättet jag stör mig något otroligt på. Stora samarbeten, fine. Mycket reklam, fine. Men försök inte lura till dig engagemang genom typ ”hej kompisar, betyder mycket för mig om ni trycker på gilla”. Som en lojal följare som varit med länge är det som en annan person.

        Haha gud jag behöver sluta följa henne direkt känner jag nu när jag läser mina egna kommentarer här.

         Hahaha! Nejdå. Jag tänkte häromdagen på att alla dessa influencers blir lite som olika karaktärer i en enda stor serie. I serier finns det ju alltid dem man stör sig på, dem man gillar, dem man älskar att ogilla…osv ? Högst mänskligt. Sen betyder det ju inte att man avskyr någon för att man stör sig på olika saker, typ hur de marknadsför sig/influerar. Det är ju vettig kritik liksom.

       Ja det är nog inte mer avancerat än att hon tycker influencer verkar vara ett nice sätt att försörja sig, det är nog bara därför hon ändrat tilltal.

       Tror dock absolut hennes barnlängtan är lika genuin för det. Läste en supergammal blogg av henne i samband med att sonen dog (när hon var kraftigt överviktig och väldigt ung), och hon var ju lika inne på att skaffa barn och dela med sig även då, trots att hon inte kan ha tjänat några pengar alls på den tiden.

       Men jag tror iofs också att det är bra att tänka att ett barn inte är svaret på alla frågor, hur mycket man än längtar och våndas.

        Visst gjorde hon en överviktsoperation? Äter inte dom ganska mycket skräpmat och ”gotte” hela tiden?

   Jag tänkte just posta en likadan kommentar som ?. Alltså hör H.T. sig själv när hon skriver sådär?!

    Reagerade också på det.

    Jag reagerade också på det och förstod helt ärligt inte alls hennes logik. Det blir ju även att man faktiskt undrar hur mycket hon vill ha barn om en resa nästan verkar prioriteras.

   Det är två sidor för mig. Å ena sidan förstår jag henne. De har levt i detta så länge, och antagligen fått prioritera bort väldigt mkt genom åren för IVF:ens skull. Och att då ha haft en resa att se fram emot, efter all kamp, och sen inse att man behöver ställa in den = så jävla tufft. Å andra sidan, det är en enda resa. Du är gravid i 9 månader, var då hemma & nära tryggheten i vården, så kan ni resa med lillplutten sen❤️

   Håller med, blev provocerad av hennes resonemang. Jag har också gjort IVF. Man kan inte planera en graviditet, däremot kommer ju möjligheten att resa igen. Ibland verkar barnlängtan vara det största men sen kan hon tänka sig ställa in återföring av sina två sista embryon för en resa till Turkiet. Ologiskt tycker jag.

    Jag kan ändå förstå henne. Har inte gjort ivf men haft upprepade missfall. Till slut, omedvetet eller medvetet, infinner sig en känsla av att det ändå inte kommer att bli av. Att man kommer offra resor, mat och aktiviteter för en graviditet som ändå inte kommer sluta med en levande bebis. Jag tror det kan spela hjärnan ett sprätt och man känner ”kan lika gärna skjuta upp återföring och ha en skön resa, blir nog inget ändå”… Bara en tanke.

     Umm spratt*

  Har två syskon som är 7 och 10 år äldre än mig, av olika anledningar vi ingen kontakt. De hittar på lögner om vår gemensamma förälder och när jag säger ifrån väljer de att gå på mig med väldigt personliga påhopp..Men ändå saknar jag dem så mycket, speciellt nu kring jul. Vill liksom bara ha en ”normal” familj. Deppig kommentar, men behövde få skriva av mig lite

   Förstår att det är jobbigt.

   Utan att förminska dina känslor nu men jag frågar eftersom det inte framgår vad de säger, är du säker på att det är rena lögner eller kan ni ha olika upplevelser av samma förälder och er uppväxt?

    Du förminskar absolut inte, vet att det är lögner då det handlar om situationer där jag var närvarande

     Okej. Jättetråkigt att höra att det har blivit så. Har du bra kontakt med föräldern? Och har ni pratat något om det?

   Jag har det likadant. Sagt upp kontakt med syskon och ena föräldern pga de beter sig hemskt.
   Plötsligt är min familj jätteliten. Det känns nu kring jul.
   Men jag tänker ändå på mitt eget bästa, jag mår bäst utan dom i mitt liv.
   Julen är bara en gång per år tack och lov.

   Ta hand om dig och god jul ❤️✨

   Här är en till som har det liknande ☹️ mitt syskon är 11 år äldre och beter sig illa mot mina föräldrar samt andra i hens omgivning. Säger upp kontakten fram och tillbaka, man vet aldrig vad man har gjort för fel.
   Vid jul blir det alltid extra jobbigt, speciellt när man ser på sociala medier andra familjer som träffas och har det mysigt. Medan man själv har en dysfunktionell familj… Blir extra hårt i år när mitt barn som är några månader inte kommer få spendera sin första jul tillsammans med sina kusiner från mitt håll ?

   Vill bara säga att du är inte ensam – stor kram!

  En fundering jag fick igår av kommentarerna till inlägget om Filippa. Varifrån kommer den här snorkiga inställningen: Varför ska nån annan behöva stå upp i kollektivtrafiken bara för att du är gravid?
  Det är väl ingen som ”behöver” någonting men rör man sig ute i samhället så visar man väl allmän hyfs och hänsyn mot sina medmänniskor? Man måste ju inte resa sig upp för någon men varför skulle man inte göra det (eller iaf erbjuda sig) om någon verkar behöva den bättre, oavsett om det är en gravid, nån med käpp/rullator, 80+ etc. Varifrån kommer inställningen: varför ska jag visa hänsyn mot andra?
  Och ja jag vet att vissa som sitter kan ha problem som inte syns, men nu syftar jag på dem som inte har det. Tror knappast att en hel buss är full med folk med reumatism, diskbråck mm.
  Det mest ohyfsade jag varit med om var när jag var två dagar efter beräknat datum, alltså så gravid man kan bli, och en man i 40-års åldern knuffade sig förbi mig på tunnelbanan för att få sittplats….

   Kanske för att de är så uppe i sitt att de inte noterar allt som pågår runtomkring.

    Ja det är en sak, skulle absolut kunna hända mig också. Och då är det ju omedvetet. Men jag vänder mig mot den här inställningen: varför ska nån annan behöva stå för din skull?

     Man får nog komma ihåg att folk här inne gärna är lite syrliga i sina svar. Tror att få beter sig så bland andra. Det är i alla fall min uppfattning att folk reser sig på bussen, speciellt om man snällt ber någon om ingen ser.

   Vi lever tyvärr i ett egocentrerat samhälle där allmän hyfs verkar försvinna mer och mer…

   Nu för tiden hälsar knappt kassörer eller grannar i trappuppgången.

   Jag tycker det blivit värre. Folk är mer ego. Självklart lämnar jag min plats till gravida eller äldre. Vet inte varför många är så att dom bara ska framåt och trängs. Blir så mycket bättre om vi visar hänsyn. ?

   Håller med. Inte många ggr ngn reste sig för mig pp spårvagnen när jag va gravid med sån foglossning att jag grät av smärta dagligen.
   Detsamma gällde när jag hade gips och kryckor. Undantag: pojkar och gubbar med invandrarbakgrund.

    Vill också tillägga att utifrån dessa upplevelser är jag snabb med att själv lämna ifrån mig min plats om ngn ser ut att behöva den mer än jag.

    Ja, pojkar, män och gubbar med invandrarbakgrund är snabba på att resa sig. De hjälper även om jag har barnvagn och ska på/av, erbjuder att lyfta upp resväska osv. Där ligger vi svenskar lite efter.

     Svenskar gillar ju inte varandra längre.

     Ja samma här. De enda som erbjuder barnvagnsvärhjälp. Även när det inte behövs i princip.

    håller med unga killar med utländsk bakgrund är dom enda som rest sig upp för mig..

   Tycker detta är intressant. För som du säger så behöver ingen göra det, men jag tycker det är allmänt hyfs? Som du säger oavsett om det är en äldre person, gravid etc. Bodde i Stockholm tidigare och såg det väldigt ofta. Nu bor jag i England och tycker det är helt annorlunda här (bor iofs inte i london men ändå i en stor stad). Här kan det vara flera stycken samtidigt som erbjuder sittplats åt en äldre tex. Hjälper en mamma på med barnvagn. Känns som att folk är mycket hjälpsammare mot främlingar. När jag bodde i Stockholm så tänkte jag att det kanske var storstadsfenomen men den stad jag bor i nu är lika stor som Stockholm och det är ändå inte lika.

   Jag tror att det handlar om just det, folk bryr sig helt enkelt inte.

   Speciellt inte gällande gravida och tänker då – detta är ju självvalt och inte mitt problem eller fel att du är på smällen, så nej jag vill inte resa mig eller visa hänsyn. Helt enkelt ??‍♀️

   Kanske är äldre gällande någon 80+ eller uppenbart sjuk.

   Obs säger inte att ja tänker så men tror det är vanligt

   Något som stör mig (som inte är eller har varit gravid) är folk som släpper igen en dörr efter sig utan minsta tanke på att någon går ett halvt steg efter. Och knappt någon säger tack när man själv håller upp en dörr.

    Jag går på kryckor nu pga operation. Åkt buss och tunnelbana och blir aldrig erbjuden sittplats även om jag står vid prioriterad plats. En äldre (skröplig) man kom på en gång när jag hade sittplats och jag var den enda som erbjöd honom plats fast flera tittade på honom. Då plötsligen blev det fart på flera andra ?

   Tycker folk brukar vara ganska generösa med att resa sig upp när de väl får syn på en. Dock tar det ibland lång tid innan folk ser en eftersom de sitter med sina elefoner (fullt förståeligt, det gör jag också). Man ska ställa sig så man syn bra!

   Jag tackar alltid ja eftersom jag läste i Ribbings blogg att hon alltid tackade ja, för att uppmuntra intitativet. Det händer ju tyvärr annars ibland att äldre blir förorättade och säger ”så gammal är jag inte!”. Är någon lite äldre brukar jag därför ställa mig upp utan att säga något/ se på dem, så får de göra som de vill. Kanske inte så artigt men de får ju möjligheten att sitta iaf.

    Tycker sånt här är så sjukt och svenskar är så jävla dåliga på att resa sig upp och erbjuda sin plats. Åkte ett fullsatt tåg där jag och några till fick stå, varav en var en skröplig tant. Tanten ramlade vid en inbromsning och jag lyckades fånga henne. Fortfarande INGEN som reser sig. Då blev jag sur och frågade om någon kanske kunde tänka sig att erbjuda en sittplats till henne. Då reser sig en person. Helt jävla sjukt, var så arg

   Jag visar hyfs mot de som ser trevliga och glada ut. De som ser griniga, sura och otrevliga ut skiter jag i. Bli lite gladare så kanske just du får hjälp nästa gång.

    Fast det är ju dom som behöver det som mest. Kanske ser ”grinig” ut pga haft extremt dålig dag? Pga stress eller sorg? Kanske kan en medmänniskas vänlighet då bringa lite glädje.

    Upplever iallafall att någon som ser nedstämd ut uppskattar dessa små gester enormt! Kan man vända någons dag till det bättre med en sådan liten, liten uppoffring så gör jag gärna det. Tråkig attityd du har.

     Åh, påminner mig om när jag åkte kollektivt höggravid. Hade ont för jag hade överansträngt mig och min dåvarande sambo vägrade komma och hämta mig med bilen. Då satt jag på tåget och kände mig så uppgiven och ledsen. Då kommer en liten gullig dam och frågar hur jag mår och om jag behöver något. Höll fan på att bryta ihop totalt då men svarade något lamt ”bara lite trött” och tackade för omtanken.
     Tyckte bara att det var så fint att hon ens frågade!

     Jaha? Så vadå? Kunde inte bry mig mindre om vad andra tycker om min attityd. Jag är trevlig mot folk som ser trevliga ut och orkar inte dalta med folk som inte förtjänar det.

      Wow. Man ”daltar” inte för att man erbjuder en gravid/funktionsnedsatt/äldre människa sittplats eller håller upp dörren. Det är allmänt hyfs och dessa gester gör man oavsett om personen ser glad eller sur ut.

       Inte i min värld, jag behöver min sittplats precis lika mycket.

        Som en gammal tant som kanske bryter lårbenshalsen om hon ramlar på tunnelbanan? Och dör på operationsbordet sen? Isf tycker jag du ska sitta kvar.

        Haha och världen drev med Sverige som inte gav sina gäster mat. Detta är fan också nått att driva om att vi är så jävla självupptagna att vi skiter fullständigt i att bemöta folk med respekt och inte erbjuder minsta lilla hjälp till någon som förmodligen behöver det mer

         Det är rätt intressant faktiskt, hur man i Sverige antingen är inne i värmen eller inte. Sina vänner behandlar man bra, bjuder in och är trevlig. Okända människor däremot, de syns inte alls. Man kollar bort och går i sin egen värld för att slippa behöva se om någon mår dåligt eller kanske bara behöver ett leende.

     För att inte tala om att om man går på en fullsatt buss som gammal och skröplig, eller högravid och har ont, ja, då kanske man inte ser så glad ut när man ser att man kanske blir tvungen att försöka hålla obefintlig balans stående hela resan. Lite sjukt att kräva att någon i den situationen ska tvinga fram ett leende, så att någon av de sittande KANSKE kan känna sig manad till medkänsla och lämna sin plats.

   Är höggravid och åkte buss igår. Med min vinterjacka på så syns det knappt. Så jag frågade, mest eftersom jag är rädd att ramla eller så. Åker aldrig buss annars, första gången på många år ?

   Men ja. Med jackan på syns inte min lilla mage (får höra det KONSTANT…). Tänker att om jag vill ha en sittplats så ber jag om det.

   Också konstigt att folk tycks göra det till någon filosofisk moral/värderingsfråga?

   Såhär funkar det: om man är äldre och skörare i ben och muskler – eller om man är gravid och bär på en större vikt – så är det svårare/tyngre att parera inbromsningar när man står upp i ett rörligt fordon.

   DÄRFÖR finns prioriterade platser till deras förfogande och DÄRFÖR finns en social norm om att erbjuda övriga sittplatser, om man är en frisk person som har lättare att parera inbromsning i rörliga fordon.

   End of discussion liksom?!

    Att tillägga: konsekvenserna vid ett fall är också större för någon som är äldre (och t.ex lider av benskörhet) eller någon som är gravid, än för gemene Svensson. Det handlar om säkerhet för folk i kollektivtrafiken.

    Ska man verkligen behöva byta höftkula eller oroa sig över sitt ofödda barns säkerhet för att Anna, 27, och Magnus, 41, prioriterade Candy Crush över att resa sig upp på bussen?

  Blogg.se är den ännu i drift? Verkar inte ha gjorts någon uppdatering på fyra år och det strular massor. Jag kan logga in från datorn, men inte via appen. Står att det är fel mejladress eller lösenord, fast det inte är det. Vad kan vara fel då?

  Lets talk about Staaf..

   Let’s talk about you and me.
   Let’s talk about all the good and bad things that may be…

   Vem Staaf? Fanny Staaf?

    Linda

  Vad mysigt livet är nu.
  Snö och lite minusgrader ute.
  Varm glögg och forbolls-Vm på tv:n.
  Livet känns bra nu ?.

  Hoppas ni alla har en lika bra kväll och kan slappna av en stund trotts att julen närmar sig med stormsteg ?

   Du glömde elräkningarna? de är sjukt omysigt
   Och inflation och typ tredje världskrig på g

    Brukar fika med familjer från Ukraina (spårkcafe typ, fast i lite mindre regi) en gång i veckan och det är alltid mysigt tycker alla, trots att se har flytt från krig och lämnat kvar sina män/söner / pappor. Tror man kan ha mysigt trots kris. Typ mänsklighetens historia. Folk hade det mysigt under världskrigen också (inre i skyttegravarna kanske, men absolut i Sverige).

    Äh, bor i lägenhet med fast pris så har en extra värmare på här, hatar att frysa ☃️☃️.

    Ah kriget och inflationen ja…får ta lite mer glögg så glömmer man även dessa problem ??

     Ta ett glas åt mig med,
     Jövlar va gött med varmt och skönt ?

    har gratis el jan till sept 2023 ??pga ett stambyte o ska bo i en liten barack under tiden ? man tackar ?

  Provar här i öppet spår istället!
  Jag har flera barn av samma kön. Som jag såklart älskar mer än mitt eget liv! Jag hade verkligen velat uppleva att få barn av andra könet också.
  För att helt enkelt ha fått uppleva allt. Kanske skiljer det sig, kanske inte. Det är i alla fall en önskan jag har.
  Har någon här genomgått familjebalansering/könsbestämning via IVF utomlands i tex Cypern eller Ukraina innan kriget?
  Vet att detta ämne kan väcka känslor och det är okej. Tycker att det är skillnad på att inte vilja ha något barn av det ena könet, och att göra som jag vill, ha båda könen helt enkelt 🙂
  Ser därför inte att detta är samma sak som i tex Kina eller Indien, där flickor utesluts, aborteras och adopteras bort.
  Jag skulle aldrig någonsin kunna göra abort enbart
  Pga ”fel” kön. Därför vill jag heller inte ”chansa” och bli gravid naturlig väg då detta är vårt sista barn.
  Hoppas ni förstår! Tacksam om någon som gjort detta vill berätta hur det var? Är det värt processen och alla pengar…?

   Nåt av dina barn kanske byter kön hopps ? då får du uppleva allt ??❤️

    Ja! Eller om nästa har downs eller nån annan skön diagnos du inte fått ”uppleva” än!

     Vilken osmaklig kommentar!

     Faktum är att vårt ena barn har just Downs syndrom. Vilket vi visste redan innan födseln. Tycker att din kommentar verkligen är vidrig och ett hån mot människor med funktionsvariationer.

      Men det är ju inte optimalt även om man älskar och respekterar individer som föds med downs såklart.

       Hur är det relevant här? Personen önskar att jag ska få ”uppleva olika diagnoser också”. Väldigt respektlöst och elakt sagt.
       Optimalt eller inte, det är mitt barn och skulle givetvis inte önska ett annat barn. Däremot önskar jag mitt barn all lycka och välmående som möjligt oavsett diagnos eller ej.

    Fast en person som byter kön blir ju aldrig det andra könet?

     Inte biologiskt nej, åtminstone inte helt. Men rent juridiskt och socialt, jo.

      När blev detta ens en grej? Hur kan det inte falla under kategorin psykisk störning/dysmorfi? Var drar vi gränsen? I USA har vi till och med människor som identifierar sig som djur.

       Det ÄR dysmorfi.

        10000%. Alla, jag menar alla, som vill byta kön behöver psykisk hjälp för allt grundar i dysmorfofobi. Enda skillnaden är att man idag hyllar detta och skär av/stympar barn/vuxna istället för att hjälpa de psykiskt. Helt sjukt var samhället har tagit vägen.

        Inte bättre blir det att man proppar i unga barn idag att det är okej och normalt att byta kön. Snacka om att förvirra barnen. Och sen blir man förvånad att antal som bytt kön jämfört med typ 10 år sedan har ökat med över 400% och man säger då: ser ni, det är fler som vill byta kön än vad man tror. Det är mer normalt än vad man tror.

        Mhm visst. Normalt.

     Men tänk vilken upplevelse!

    Det är ju väldigt ovanligt. Hoppas att mina barn slipper det, då majoriteten verkar må väldigt dåligt. Men tack för din otroligt informativa och upplysande kommentar angående behandlingen jag efterfrågade :).

     Vore väl en upplevelse att ha ett barn som mår väldigt dåligt också.

      En väldigt tråkig upplevelse. Har du inget vettigare för dig än att skriva larviga och betydelselösa kommentarer här?

   ”familjebalansering” något av det sjukaste, mest orwellska jag läst…

    När samhället tror att de står över naturen. Hybris går före fall.

     Idag så kan man ju faktiskt ”stå över naturen”. Förstår inte varför det är mer att ”stå över naturen” med att välja kön, jämfört med att ta tandläkarbedövning eller genomgå cancerbehandling. Vill man inte stå över naturen bör man inte genomgå behandling utan bara acceptera naturens lagar och dö. För hundra år sen kunde man inte dammsuga heller, nu kan man det. Och flyga. Och göra barn via IVF. Tänka sig

      Du kan inte ”göra barn” endast via IVF. Det krävs kvinnliga och manliga könsceller till det. I framtiden kan vi säkerligen tillverka. barn syntetiskt, men inte idag.

       IVF innebär ju att man tar ett ägg och en spermie, sammanför dessa utanför livmodern som sedan blir ett embryo. Sedan för man in embryot i livmodern. Förhoppningsvis fäster det i livmoderväggen och fortsätter att utvecklas.
       Tror du snackar om helt andra grejer och inte ens vet vad IVF är. In vitro fertilisering. Provrörsbefruktning du vet. Befruktning utanför livmodern med manliga och kvinnliga könsceller.

    Vilken tur att du slipper familjebalansera.

   Ta det barnet du får och älska det. Du verkar tänka på din egen upplevelse mer än på vad som är riktigt och sunt.

    Jag har ju just tagit alla barn jag fått och älskar dom. Så vet inte vad du baserar din kommentar på. Jag har även fött ett barn med Downs syndrom. Något som många brukar abortera som om man slängde ett gammalt klädesplagg. Så ta dina fördomar och kör upp någonstans 🙂

     Hur har jag fördomar?? Du håller ju med mig.

      ”Ta det barnet du får och älska det”. Det är exakt det jag gör. Har ”tagit alla barn” jag fått oavsett vad och älskar villkorslöst. Nej jag håller inte med dig. Skulle aldrig göra abort oavsett sjukdomar/syndrom om det inte var fara för mitt eget liv eller om barnet inte var livsdugligt utanför livmodern. På dig låter det som att jag vill ”designa” alla mina barn till perfekta avkommor.
      Så visst, jag vill välja kön på mitt sista barn. Men om det barnet blir sjukt eller annat händer kommer jag alltid att älska det barnet.

   Vad mer vill du uppleva? En brunhårig son? En dotter med handikapp? En son som är gay? Tyvärr hinner man inte uppleva allt man vill här i livet.

    Jag har massa fula barn, vill ha ett fint – kan man genmodifiera lite? I Ukraina kanske?

     Jag vill uppleva ett barn som utbildar sig till jurist, hoppar av efter halva utbildningen och börjar på folkhögskola och målar vackra oljemålningar resten av livet.

      Hahaha, jag har gjort ungefär så. ?

       Får jag adoptera dig så jag får upplevelsen?

        Absolut, på köpet får du även upplevelsen av att försörja mig! ✨

         Woooow! Har aldrig upplevt att försörja dig?

      Jag har aldrig upplevt att få läsa så larviga och fjantiga kommentarer. Tack för upplevelsen!

       Varsågod ??

     Ser framför mig hur du sitter med ett helt hattifnattgäng med fula ungar.

      ?

     Om du är ful så beklagar jag. Det finns tekniker i bland annat USA där man kan välja ögonfärg. Men fula drag kommer du tyvärr inte ifrån. Inte lågt IQ heller.

    Det man kan hinna uppleva, vill jag uppleva. Verkar vara otroligt många bittra tanter här inne ikväll minst sagt! Efterfrågade inte era åsikter, utan folk som faktiskt genomgått behandlingen!

   Med den attityden är det inte barn ni ska skaffa. Kan tipsa om hund, där får man välja helt fritt.

    Jag gillar inte hundar! Men tack för förslaget. Om du jämför hundar med att skaffa barn, så hoppas jag innerligt att du bara äger en guldhamster :).

    Man får välja kön helt fritt också om man betalar för det:)

   Stackars de barn du har ”av samma kön” – du verkar ha en enormt stereotyp syn på kön. ”Uppleva allt”? Upplev du de barn du har och låt dem vara personer och inte kön.

    Som jag skrev, om du läste hela inlägget, så kanske det skiljer sig, kanske inte. Det vet jag ju inte och vill uppleva det 🙂 Självklart är det skillnad på kön! Och även personlighet. Allt annat är ett populistiskt påhitt. Kommer aldrig kalla mina barn för hen direkt. Om dom nu inte önskar det i framtiden :).

   Vilket tragiskt liv du lever om det är så viktigt att få uppleva att ha barn av båda könen. Herregud sätt dig i båten och fundera på vad du redan har i livet. Du kanske kan låna ett barn av en bekant så får du uppleva vad som nu ska upplevas

    Mitt liv är allt annat än tragiskt! Tvärtom. Jag har fantastiska barn och har möjligheten att skaffa fler. Det känns inte som att mitt liv är problemet här, baserat på din kommentar ?

   Jag hade velat ha ett barn oavsett kön och fått möjligheten att vara mamma. Var tacksam för det du har istället.

    Samma här… Vilka jäkla icke-problem folk har…

     För dig kanske. Vet inte om du vet det, men det bor fler personer i den här världen än du. Med olika liv, önskningar och förutsättningar. Min värld kretsar inte kring dig :). Bor du någonstans? Typ i hus eller så? Var fan glad för det. Finns massor som är hemlösa. Ge fan i att göra fint hemma, för massor kan inte göra det. Uppenbarligen har du en dator eller smartphone… tänk på att vara glad och tacksam.
     Har du en partner? Vissa går genom hela livet utan att finna den rätta. Var tacksam. Om du
     Någonsin har en önskan i livet. Tänk på alla som är döda då, som inte ens KAN önska. Eller som snart ska dö.
     Har du försökt göra IVF?! Jasså? Har du råd med det. Tänk på alla som inte har det. Vilka icke-problem du har alltså. Otacksamma fan.
     Mm jag tror du förstår var jag är påväg med detta svar.
     Glöm aldrig. Önska aldrig något. Det finns alltid miljontals människor som har det sämre.

      Skrattade högt över din kränkthet. 🙂 Du kan inte ha huvudet så högt bland molnen att du tror en fråga om ”familjebalansering” skulle gå obemärkt förbi… Det ÄR kontroversiellt. Av goda skäl…

       Kränkthet? Du menar min realism och din uppenbara dubbelmoral. Fantastiskt att andras val och liv kan uppröra så mycket 😉

        Konstaterade att det var ett icke-problem att ha flera barn av ”fel” kön. Den enda som verkade jäkligt upprörd var faktiskt du. Hoppas du har en lugn lördag iaf

         Är inte ett dugg upprörd! Mest förvånad över hur inskränkta och omoderna människor det finns.

          ”ÄR ITNE EtT DUgG UPPPPRÖRD!!!”

     Det är väl skönt? Alla behöver inte ha trauma, diagnoser, depression och barnlöshet, det är väl härligt för dem? Dock bestämmer inte nån annan vad ett ”icke-problem” är. Tyckte heller inte ts beskrev det som ett problem, snarare en lösning på en önskan hon har. Good for her.

      Ja men exakt så! Är väldigt lycklig där jag är, men om jag kan göra något åt en önskan, varför inte. Man lever bara en gång ?

    Visste att jag skulle få den typen av kommentarer :). Måste det ena utesluta det andra? Kan man inte önska sig något, bara för att någon annan inte kan få det. Blir inte mycket kvar att önska i livet då. Jag hoppas att du får ditt efterlängtade barn.
    Som jag skrev älskar jag mina barn mer än mitt eget liv. Och det ena måste inte utesluta det andra återigen.

   Oj vilka bitska kommentarer, det är väl ändå rätt oförargligt att önska ett visst kön och välja att gå igenom den här typen av behandling? Alla som blir gravida på naturlig väg vet såklart att det bör vad det blir men om det nu finns behandling och någon vill göra det så är det väl inte hela världen? Vi får ju välja typ allt annat i livet så varför inte just kön på barnet?

   Kan inte svara på frågan dock, har ej gjort detta själv.

    Det är väl just det där att man vill uppleva ett barn av ett annat kön. Varför är det så viktigt? Vill du även uppleva ett långt barn liksom? Eller ett med lockigt hår? Nej man får väl de barn man får.

     Det är väl för att vi lever kvar i stereotypa föreställningar om vad kön är. Man ser framför sig hur man vill ha en liten med prinsessklänning och långt hår som vill ta över ens intresse för hästar, och en liten med hängselbyxor och kepsen bakochfram som kommer spela hockey. Typ. Och inte att den första lika gärna kan vara sonen och den andra dottern.

      Fast när jag ser mina barn med olika kön och deras vänner med olika kön så ser man ju ändå en skillnad, även om det såklart finns enstaka undantag. Även vuxna män och kvinnor, man ser och märker ju en skillnad. Visst måste trådstartaren vara beredd på att det önskade barnet kanske inte alls är könsstereotypt. Men generellt, tycker faktiskt att det skiljer sig ja, medan exempelvis hårfärg inte påverkar livet. Kanske har vi bara väldigt olika uppfattning, precis som trådstartaren har sin uppfattning om hen har väldigt tjejiga tjejer eller killiga killar redan.

      Kan det bero på att barn med olika kön faktiskt kan få vara olika också. Det är inte könsnormerna det är fel på. Det är hur de olika könen och egenskaperna värderas i samhället. Män och kvinnor ÄR olika rent biologiskt. Det är enorma skillnader. Varför inte värdera och uppskatta olikheterna de flesta har? Istället för att försöka förtrycka och tänka att det ska vara ”jämställt”. För vad är jämställdhet? Idag verkar det vara att alla ska vara exakt likadana. Istället för att faktiskt ta våra eventuella olikheter och uppskatta dom. Varför skapa problem där det inte finns några. Om min som vill leka med en bil eller ponny så kunde jag inte bry mig mindre för det.
      Avskyr var detta samhälle är påväg. Där alla blir könlösa. Låt folk vara män, kvinnor och allt där emellan. Det är inget fel på att vara en feminin kvinna och en maskulin man.

      Väldigt dömande kommentarer. Som jag skrev. Vet inte om det kommer vara någon skillnad. I dagsläget klär jag mina barn i kläder av det motsatta könet om dom vill det. struntar i färger. Har haft dockor, bilar, osv till alla barnen oavsett. Tänker mer på hur relationen kommer att bli i vuxen ålder också till barnen. Behöver inte handla om kön såklart utan personlighet och familjesamnanhållning. Dock är män och kvinnor olika för det allra mesta och det långt bortom könsstereotyper.

     Bara för att något inte är viktigt för dig, så betyder inte det att det inte kan vara viktigt för en annan.

    För mig är det grejen att man går emot naturen. Naturen balanserar ju populationer av sig självt. Men även egot i det hela, att man sätter sin egen upplevelse först. Att önska ett kön är inte samma sak.

     Vet inte om det är nytt för dig. Men människan går emot naturen exakt hela tiden. Det var inte meningen att vi skulle flyga heller. Nu flyger miljontals människor över hela världen varje dag.
     Är inte meningen att människor ska göra IVF alls med din ståndpunkt. Så människor som inte kan få barn, ska helt enkelt inte ha det enligt dig? Snävt…

      Att planera vilket barn man ska skaffa handlar mer om etik och moral än att bygga flygplan. Du devaluerade just ett människoliv i princip. Det är just det som är fällan i din tankegång.

       Enligt dig ja. Jag gav liknelser. Der betyder inte att det är direkt applicerbart på denna situation. Om 200 år kommer ingen rycka på axlarna åt detta. För 100 år sen var en dammsugare en ”djävulsmaskin”. När IVF kom var det också fel eftersom att det inte var meningen.
       Så nej, jag håller inte med om att jag har fällor i min tankegång. Däremot tycker jag att du är inskränkt och bakåtsträvande med din :).

        Nej det är inte enligt ’mig’,, etiska diskussioner kring detta område är konstant pågående och det finns kritiker bland läkare. Varför tonar du ner hur många kritiker detta har?

         Anledningen till att det finns kritiker runt detta är pga rädslan att det skulle missbrukas precis som med allt annat. Förstår faktiskt inte problemet. Om man kan välja kön och har flera barn av det andra könet, varför ska man då bli nekad att välja för att andra anser att det är moraliskt fel?
         Är för individens fria val. Är absolut inte för att staten och samhället ska bestämma saker åt mig och min familj. Det gäller även föräldradagar ifall du vill veta.

   Har en dotter och väntar en son. Tycker det är intressant hur hårda kommentarer du får på ditt inlägg, trots att ALLA säger till mig ”Åhhh kul med en varje!!!” (även om jag inte bryr mig själv om vilket kön det blir och inte riktigt vet vad jag ska svara).

   Vi är så himla könsfixerade – och gör nästan allt uppdelat efter kön, hur många män sitter t ex och skriver här inne ikväll? Men ändå är det så kontroversiellt att säga rätt ut att man bryr sig om vilket kön ens barn har.

   Annan intressant fråga är varför folk har hang up på att kläder ska vara samma för små barn av olika kön – med att det är alldeles självklart att en en flicka inte kan heta typ Carl?

   Det är sjukt vanligt att önska sig barn av ett visst kön, och jag tycker inte det är konstigt att göra det i en så könsegregerad värld som vi lever i. Men sen kan man ju fundera över det etiska i att mixa med genetik osv.

    Fast lite skillnad är det väl att önska ett kön jämfört att göra (olagligt i sverige) IVF och selektivt välja ett barn med ett visst kön. Kan du inte förstå det etiska problemet i det här?

     Jag kan faktiskt inte se det etiska problemet nej, du får gärna utveckla om du vill. Finns ju mer osäkra metoder som att ha sex ett visst antal dagar innan ägglossnings och liknande för att få ett visst kön, är det oetiskt att prova det också? Och vad skulle konsekvenserna bli om plötsligt alla skulle göra detta?

      Fast det är ju total bullshit det där med att ha sex vissa dagar.

      Om det funkade hade ju inte ivf med ”balansering” behövts ?

     Jag tycker att du ska göra skillnad på att enbart vilja ha barn av ett visst kön och därmed aktivt välja bort det motsatta könet kontra att vilja ha båda könen. Det kan man ifrågasätta moraliskt och etiskt. Även långtgående konsekvenser ifall alla enbart skulle välja ett visst kön. Nu kommer det ju aldrig att bli så även om det vore lagligt i Sverige, eftersom alla i detta kommentarsfält är så nobla, ädla och perfekta! Så no worries.

     Jo? Jag skrev ju rätt ut i sista stycket att man kan fundera över det etiska i att mixa med genetiken.

     Det jag reflekterade kring var den extremt hårda tonen i alla svar, typ ”du borde inte ha barn”, ”stackars dina barn” osv.

    Jag har en son och en dotter. Så ofta under graviditeten fick jag höra, åh en av varje, vilken tur du har. Jag hade aldrig förstått innan det att det tydligen var en av varje man ska ha…

     Men folk säger ju något vad man än får, det kallas att vara stödjande och positiv.

      Va?

       När jag fick en dotter så sa folk att det var så kul med tjejer, samma när jag fick en son. Min poäng är att folk säger peppande saker oavsett vad man får.

        Tyvärr inte! När jag fick barn av samma kön fick jag höra ”vad synd, men då försöker ni väl igen”. Av i princip alla.

         Oj, vilken trist typ av kommentar! Jag har två döttrar. Det jag främst fått höra är ungefär ”vad kul med två systrar”.

         Det fick jag också höra! ??‍♀️ / pojkmamma

         Jepp många är såna. Har en kollega som jämt propsar på att man måste ha syskon samt att ett barn måste ha ett syskon av samma kön. Men då kan man ju behöva hålla på hur länge som helst? Man får en flicka, sen tre pojkar men en flicka måste ha en syster annars är det synd om henne…

         Jamen nu talade vi om kommentarer i kategorin positivitet.

          Ja men folk är sällan positiva menar jag.

      Min far säger alltid ”Näe men vad trist för er!” om folk får ett andra barn av samma kön… Brukar landa sådär.

      (Lyllos er som har föräldrar ni inte skäms för längre när ni lämnat tonåren förresten).

      Nej tyvärr inte.. Folk lägger dig i alldeles för mycket.. En kompis med två pojkar får jämt höra att hon måste ju försöka igen gör en flicka. Helt ok om man själv känner så men andra ska väl inte lägga sig i…

   Var det inte detta som louisehenriksson skrev på sin story för ett tag sen ?

    Vet inte, men hade varit intressant att läsa!

   Hej! Synd att du – TS -inte valde ett nickname, nu vet man knappt vilken anonym som är vilken!…

   Du efterlyser ju folk som gått igenom familjebalansering, det är nog helt enkelt inte så vanligt. Jag hade aldrig ens hört ordet, men såklart hört talas om ”könsbestämning” (köns-BESTÄLLNING kunde det heta!) men jag trodde inte ”vi var DÄR än”, alltså jag trodde bara metoden var uppfunnen, inte tillämpad.

   Så jag har inget att tillföra från den vinkeln. Men, jag vill säga att jag ”hejar på dig”. Jag tänker mig helt hypotetiskt att du har tre roliga söner och absolut vill ha ett fjärde barn, men allra helst en dotter, och du har inte ”utrymme” att chansa, för ni ska inte hålla på att få nio söner för att få en dotter. (ELLER tvärtom, jag skrev ”hypotetiskt”!)

   Jag har två döttrar och nästan nyss den andra kom blev jag gravid igen, till min stora förvåning men även glädje! Men då tänkte jag att det blir säkert också en tjej, så får jag ett ”gäng med tjejer”, det finns säkert ngt kul med det. (Innan jag fick barn hade jag mer velat att en son kom först iom att flickor mognar snabbare, så att de kunde vara på samma mentala nivå).
   Naturligtvis, haha, var trean en liten son. Och det har varit urkul från första stund! Nu är jag såå stolt och glad för min lilla täta klunga med ”ungar”.

   Så; jag förstår dig. Däremot uppfattar jag inte huruvida du ÄNDÅ ska göra IVF , eller om valen är att bli naturligt gravid eller göra IVF utomlands ENBART för att balansera. Förstår att du tänkt igenom det här, och tycker det är värt vissa ingrepp på din kropp, samt säkert en kostnad. Då är ju detta något du verkligen vill. Ja. Om utvecklingen redan gått så långt, så tänk ”what a great time to be alive” och gör det. Ingen behöver faktiskt få veta det. Inte barnen heller.

    Vad kul för dig och är glad för din skull om det var det du önskade. Eftersom jag vill bespara ett eventuellt barn en viss besvikelse, eller minsta risk att känna mig besviken, så har jag helt enkelt valt att inte försöka bli gravid igen naturligt utan genomgå IVF där då ett ”pojkembryo” sätts in. Har flera fantastiska döttrar idag.
    Har funderat några gånger ja ? Särskilt efter sista dottern. Hade jag fått flera söner hade jag gjort samma sak!
    Eftersom att folk verkar ta väldigt illa upp över att det är möjligt att göra så idag, så kommer vi inte att dela det med någon.

     Nej precis, om ni inte delar med någon så kommer ingen att veta, och alla barnen kommer att känna sig precis lika önskade & välkomna för att de är just den de är. Jag såg i en annan kommentar du skriver, att ni ’det inte är säkert att det finns embryon av önskat kön att sätta in’ och det förvånade mig lite, men annars verkar det väl som en jättebra plan att åka t Cypern. Som sagt, jag hejar på dig!

     Och kommentatorerna här kan vara helt ologiska, inläggen också, vi ska supporta & stötta kvinnor som är ofrivilligt & omedvetet gravida, likaså alla andra influencers som gör IVF. Jag ser faktiskt inte någon skillnad på att vilja välja ett barn, från att välja bort ett barn (som man redan under graviditeten vet har ett funktionshinder).

      Tyvärr är det så att man inte redan innan kan se ”könet” på spermierna (som kan vara både x och y). Man gör ett äggplock från mig (alla ägg är X) , och sen väljer man ut spermier som ser bra ut för att befrukta äggen man fått ut. Kan bli både pojkar och flickor ??‍♀️. Sen i sin tur kanske endast något enstaka eller några embryon är lämpliga att sätta in. Så det kan krävas några försök, och därmed ganska mycket pengar!
      Vet dock inte hur jag kommer känna angående embryona som blir kvar i frysen… Känns ju också som mina barn. Hade jag fått två embryon av vardera kön hade jag nog inte kunnat ”lämna” den ena… hade fått sätta in båda ?. Haha men egentligen snackar vi här om ett ca 4-5 dagar embryo som inte ens utvecklats till att i närheten ens kunna bli en människa. Så kanske inte ska överanalysera det där.
      Tack för ditt stöd! Tänker precis som du där.
      Jag har ju dessutom ett barn med Downs syndrom. Visste det redan vid vecka 10-11 efter nipt som vi gjorde privat 🙂 och vi behöll och är så glada över det idag ??!
      Återigen, tack ?

   Okej så… wow! Jag har sett att en del är dryga och elaka i detta kommentarsfält mer som regel än undantag. Är ju enkelt att vara elak helt anonymt bakom skärmen där hemma…
   Trodde inte att detta ämne skulle förarga bittra kärringar så pass ändå! Vi kan ju göra mer på alla sätt och vis medicinsktekniskt idag än för bara 10-20 år sen. Utvecklingen går framåt så att säga. Sen kan man tycka vad man vill om det. Något måste ni vara bittra över i alla fall.
   Nåja. Jag har massor av underbara barn, är rik och har en man som är fantastisk. Ska skaffa fler snart och jag kommer välja kön. Sug på den ni och ha en trevlig kväll!

    ?‍♀️varför frågar du vad folk tycker då?? Man kan genmanipulera också redan. Lägga in olika önskade anlag i sitt foster men det är olagligt och en läkare i Kina är anmäld nu för detta.

    Läs om Teddi Mellencamp hur hon valde alla sina foster och alla har någon komplikation.

     Det frågade jag ju inte ? Det som är problemet. Att folk som du inte läser inlägget och bara spyr ur er era oönskade giftiga kommentarer. Läs om läs rätt. Har du inte genomgått behandlingen som jag efterfrågade, svara inte? Blir inte lättare än så!

      Precis! Folk är så larviga och måste uttrycka sina åsikter och motvilja och slösa ens tid.

       Ja exakt. Inte en enda hade genomgått behandlingen som svarade. Men nu vet jag vad alla kärringar mellan 40-60 år i detta kommentarsfält tycker om att ”trotsa naturen” ? Undrar om dom tycker att man trotsar naturen lika mycket när dom färgar håret varje månad eller fyller på regelbundet med botox och fillers.

        Vilken fantastisk halmgubbe du byggde där. Och det är lite lågt iq att jämföra att leka gud med att injicera botox.

         Leka Gud? Jag tror inte på någon gud alls. Jag tror på människans fria vilja, på vetenskap, teknik. Sen tror jag på att inte ge sin åsikt till andra som inte har bett om den.
         Det finns så många olika sätt att ”leka gud” på.
         Detta verkar verkligen uppröra dig. Som tur är slipper du genomgå behandlingen själv 🙂

          Att ’leka gud’ är ett begrepp mer än en trosförklaring. Just kring etik och humanistiska frågor så kan man använda det begreppet.

         Och att slänga sig med ”lågt IQ” begrepp så fort någon har en åsikt som inte passar en tyder nog just på ja… lite lägre IQ.

      Är du medveten om att du är på öppet spår?

       Där får man bete sig hur man vill och inte ens besvara andras frågor? Gör du så i verkliga livet också. ”Ser att du färgat håret, blev skitfult, du var snyggare innan”. Förmodligen.

        Du har tappat greppet om argumenten nu och börjat med ad hominem.

         Jag behöver inga argument. Jag får göra precis vad jag vill med min kropp.
         Du kanske borde lära dig att inte mata folk med dina oönskade åsikter. Sköt ditt eget sorgliga liv istället!

          Men här..Varför tror du mitt liv är sorgligt för att jag är kritisk mot processen du planerar? Du låter som att du ska shoppa en tröja och alla tycker den är ful, när vi diskuterar ett fenomen som rör hela samhället och dess grundvalar.

           Men allvarligt nu. Ser du ett seriöst problem med att just jag, med flera barn av samma kön, önskar ett barn av det motsatta som sista barn? Eller är det själva ”väljandet” i stort som du ifrågasätter.
           Som jag skrev i mitt inlägg så tycker inte jag detta är jämförbart med att aktivt välja bort ett kön, så som förekommer i andra länder i dagsläget. Tycker du det? Tycker du i så fall också att själva IVFen är fel, eftersom barnlösa med fertilitetsproblem använder metoden för att ”gå emot naturen” och skaffa barn? Var går gränsen för dig och varför är det så upprörande?

   Såg din kommentar redan förra gången och var förvånad över utebliven sh*tstorm då. Så här kom den alltså ?‍♀️. Imponerad att du orkade svara på alla surkarts kommentarer och inte verkar ha tagit illa upp. Såg att du fått några mer rimliga kommentarer mot slutet. Men för att få den info du efterfrågar får du nog vända dig någon annan stans (Familjeliv..?). Önskar dig lycka till oavsett vad det blir för ”fortsättning” med familjen!

    Haha tack! Ja det var minst sagt kontroversiellt att vilja välja kön på sista barnet ?.
    Har du också funderat över könsbestämning? Eller känner du dig tillfreds?
    Jag tror att vi kommer att åka till Cypern om ca ett år. Kommer kosta mellan 150-200.000. Det är dock inte säkert att vi vare sig får embryon av önskat kön eller att något av dom fäster. Men kommer sätta in två och hoppas på tvillingar ?
    Önskar också dig all lycka och hoppas att du känner dig nöjd som det är ??❤️

     Blev faktiskt förvånad över att det verkar vara så otroligt kontroversiellt. Folk är för IVF, för fri abort men att välja ut pga kön, då är det plötsligt jättehemskt och man ”leker gud”. Förstår verkligen inte vad det skulle spela för roll om några väljer kön. Men lycka till, berätta gärna hur det går sen!

      Absolut det ska jag göra! Tack för stödet ?
      Håller er uppdaterade när det är dags ?

      Naturen balanserar själv populationer av en anledning. I länder där man får och kan välja så uppstår problem. Det ÄR alltså en fråga av allmänintresse.

     Min partner vill inte ha ett barn till så det är första nöten att knäcka. Men efter att ha varit nedstämd över att som du säger inte få uppleva att vara förälder båda könen under ett par månader har jag liksom förlikat mig med det. Nu tänker jag att blir ett en trea blir det helt säkert en till av samma och att det skulle bli en toppenfin familj då (även om det blev andra könet såklart, men det känns liksom inte viktigt). Kan inte riktigt motivera varför det för mig personligen känns otänkbart med könsbestämning? Har liksom inga argument.

   skulle nog kunna tänka mig det om jag va fått 5 ungar av samma. nu fick jag 2 barn en av kön o är så, nöja mig det. ekonomin hade nog mest satt stopp för mig då, det låter dyrt. var o en får göra som man vill. följ magkänslan.

  Polismyndigheten vilket jävla kärleksdrama. Rena nog brother ?

   Hahaha jaa, vad är det som händer?! Helt sjukt.

    Hahaha eller hur. Åh de ska ändå ha en seriös myndighet ?

   Hoppas att detta blir en dramaserie! Vilka intriger!!

    Hahahahah jag dör ????

    Jag vill spela Staaf! ??

   Va? Berätta mer?

    En snubbe blir ihop med en brud. Denna snubben är Chef och fixar en chefstjänst till sin brud. Nu är bruden kränkt för det
    Är enligt hennes mening hetsjakt på henne. Plus att detta är Anmält högt och lågt av alla möjliga poliser typ. Kort sammanfattning ?

     En ”sammanfattning” du hittat på själv och som speglar inte verkligheten.

     Verkligen inte vad som hänt. Gå till Linda Staaf-tråden på fb om du vill veta bättre.

      Asså vad har hänt med detta kommentatorsfältet. Fattar ingen sarkasm
      Längre?

       2015 fick Linda Staaf tjänsten som underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning. Tjänsten tillsattes av den då nytillträdde Noa-chefen Mats Löfving, en person som Linda Staaf senare hade ett förhållande med.

       Saxat från aftonblaskan.

        Omg! Lite till info!

        Han berömmer också henne för att bland annat ha utvecklat det internationella arbetet samt drivit och utvecklat underrättelseenheten på Noa.
        Enligt Expressen sökte 21 personer tjänsten. Flera hade stor erfarenhet inom polisen. När Linda Staaf sökte tjänsten under en förlängd ansökningstid hade Mats Löfving tillträtt som Noa-chef. Redan då var Löfving och Staaf bekanta.

         Bara för att göra ett sista statement;
         – Mats Löfving har gynnat en person som han har haft en relation till, säger polisforskaren Stefan Holgersson till Expressen.

  Tror ni att Camilla kommer att få ett semester vykort från Läckberg? Så många frågor….

   Det vore humorpoäng till Läckberg om hon skickade det. 🙂 Men har hon humor?

    Nej hon har ingen humor.
    Bara hybris

     Synd. 🙂

    Läckberg beställde ju en prenumeration på Min Häst till GW när han jämförde hennes författarskap med just Min Häst så lite humor verkar hon iaf ha.

  Jag är så missnöjd med mitt val av universitetet. Mitt program är intressant men universitet har varit under all kritik. Det anses vara ett av Sveriges bästa men det förekommer så mycket fiffel och fusk med saker. Jag vill gärna byta och undrar om det är någon som har erfarenhet av att byta universitet mitt i ett program? Jag har ansökt för att byta nu i januari och hoppas verkligen det blir av ?

   Vilket universitet?

   Jag bytte men det var efter kandidaten till mastern, det gick bra, fick pussla lite med kurser för att det inte var riktigt samma. Det som var svårt var det sociala. Alla hade redan sina gäng och på mastern var det mycket självstudier. Hoppar man dessutom runt i olika kurser är man alltid den nya.

   Vad är du missnöjd med? Fuskas det med tentor/inlämningar eller något större än det?

   Jag är i det stora hela nöjd med det universitet jag valt. Men inneveckorna (är distansstudent) behöver verkligen ses över!

    Uppsala. Går ett program som ska vara 100% campus men dom sätter allt på distans för att spara resurser. Dom har tagit bort utbytesterminen mitt i programmet, lärarnas politiska åsikter går ut över utbildningen, det har varit mycket sexuella trakasserier på institutionen och så vidare. Vill byta men är också rädd att alla har sina gäng och att jag ska känna mig ensam, men känner samtidigt att jag inte ha enögt annat val än att flytta liksom…

     Oj! Känner att det nog är värt att byta ändå, även om man riskerar att vara ensam till en början ?

      Tack för pepp!! Hoppas jag kommer in bara ?

  Vilka är era favoritkonton på instagram?
  Är på jakt efter lite inspiration, följer mest bara meme-konton just nu ?

   Hittade ett nytt konto jag tyckte var kul! Life_at_lidl

   Annars tycker jag Tramsfrans är rolig att följa.

   Ekonomiskakocken, lite för maten men mest för den underbara dialekten

   Forntidaastronauter. Grottade ner mig och ifrågasätter nu hela min världsbild typ.

    Han verkar dock spritt språngande galen.

     Holy crap podcast gjorde ett avsnitt med honom som nu är spårlöst borta ?

      Jag tror de fick reda på saker om honom som hade kunnat få dem att framstå i dålig dager om de visat stöd för honom.
      Han skriver ju sjukt märkliga grejer på sin insta. Såg en frågestund där han besvarade en fråga i stil med ”om utomjordingar kommit hit och kn*llat våra kvinnor? Japp!”… Rätt äckligt sätt att uttrycka sig på. Finns massvis av såna typer på nätet, särskilt konstiga amerikaner som bara vräker ur sig påhitt. Han har ju noll belägg för det han säger.

      Hmm vet inte om mitt svar hamnade i modd eller bara försvann pga svajigt wifi…
      Iaf tror jag de fick info om honom som de inte ville associera sig med. Finns många såna skumma män inom new age, som snackar skit utan att ha belägg för det. Han uttryckte sig sjukt märkligt i en frågorna jag såg på insta. Skrev något i stil med ”Om utomjordingar kommit hit och kn***at våra kvinnor? Japp!”… Vad är det för sätt att uttrycka sig…

    Skulle du eller någon i några meningar kunna sammanfatta vad han har för världsbild? Jag avskyr att lyssnapå poddar så har försökt läsa på hans insta men fattar verkligen ingenting.

   Tramsfrans och finnaldenjoyce är mina favoriter just nu

   Jag gillar Alexandra Nilsson. Bra blandning av viktiga frågor, roliga TikToks, tips om produkter osv. Mårten Andersson och Eric Sporrong är ett kul(oftast) konto

   uyenthininh
   shelby.sherritt
   chanwills

    Uyenthininh ?
    Så roligt konto!

   Liket_efter_dosen sjukt intressant

    Doden

   pederkrixon

   ÄLSKAR hans recensioner!