Yoga Girl om sin kommande förlossning

Jag tycker det här resonemangen av Yoga Girl är lite märkligt.
Inte det att hon vill genomgå graviditet och förlossning så ”naturligt” som möjligt, utan pga vad som hände under hennes första förlossning.
Den skulle ske hemma, i en pool och utan smärtlindring mm, och det slutade med att hon behövde åka in akut och förlösas på sjukhus eftersom bebisens huvud fastnade.
Men kanske är det därför hon verkligen vill göra det på ”sitt” sätt nu?

Jag respekterar det, men har svårt att identifera mig med resonemanget, men så är jag inte – och har aldrig varit – gravid heller.
Jag skulle helt enkelt vilja ha snabbast möjliga tillgång till läkare och sjukvård om någonting skulle hända, men jag förstår samtidigt att alla inte tänker som jag.
Hur tänker ni?

Tack för tips! 

296 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Och i andra delar av världen drömmar man om tillgång till sådan vård, som är gratis till och med i Sverige. Otacksamhet och låg tillit till vetenskapen är inget beundransvärt.

   Blir så oerhört provocerad av hennes citat. HUR kan man vara så egoistisk när man väntar ett barn? Hennes ofödda barn riskerar att dö till följd av hennes ”jag behöver inte det ena och det andra”-resonemang. En sak att vilja föda hemma men en helt annan att inte besöka bm för viktiga kontroller. Samma dumma resonemang som folk som inte vaccinerar sina barn har ?

    Dennis brukar vara den förnuftiga och övertala henne att skärpa dig, förhoppningsvis samma sak denna gång.

     Ja hur kan inte partnern sätta stopp för dessa dumheter, hans barn också! Skulle bli skitarg!

    Helt sjukt att man inte ens vill kolla upp att barnet är ok mm, få hjälp om det behövs. Och en sån här idiot är ”inflununser”. Ofattbart fan.

     Ja kan verkligen inte förstå. Hos bm tar man enklare blodprov, blodtryck och kollar protein i urinen – det är liksom inte gift de tvingar en att äta. Det här är prover man tagit sen 50-talet. Och man lyssnar på bebisens hjärta och mäter magen, otroligt viktiga kontroller. Men hon kanske tror att hon ”känner” om barnet inte mår bra för att hon yogar ?

     Att man hoppar över ultraljud kan jag heller inte begripa. Det är på dessa allvarliga åkommor som t ex hjärtfel och cystor upptäcks – saker man kan åtgärda innan barnet föds, rekommendera kejsarsnitt eller ha full koll på när barnet föds så man kan sätta in livsviktig hjälp på en gång. Blir så arg!!

   Kvinnor brukade dö i barnsäng och gör det fortfarande i delar världen där modern sjukvård saknas eller är otillgänglig. Att hålla på och tramsa om att man ska föda hemma för det är så naturligt är ren och skär idioti. Visst är det naturligt att föda, men det är också helt naturligt att båda mor och barn dör. ??‍♀️

    Så bra sagt. Det finns alltid två sidor av myntet och det vi betalar för säkerhet på sjukhus är en något teknisk och steril miljö. Den som har en hjärna sätter barnet OCH sig själv före mumbojumbo. Punkt. Slut.

    Håller med!! Blir mörkrädd av denna idioti. Är inte helt ovanligt att föda hemma i Sverige, allt fler (särskilt omföderskor) väljer nu att föda hemma. Dock betyder detta självklart inte att folk då inte har kontakt med vården under graviditeten. Man har rätt att föda hemma förutsatt att resurser finns i regionen och att graviditeten/födseln räknas som lågrisk. Detta görs då under kontrollerade former och de flesta har en bm hemma hos sig.

   Det är absolut inte gratis, vi betalar oerhört hög skatt i Sverige.

    Definiera oerhört hög skatt vs vad du får för pengarna och inte behöver punga ut själv.

     Skattehöjd mäts efter hur hög procent av inkomst den utgör. Ja, den är hög i Sverige. Med tanke på att jag fick föda min yngsta i en skrubb så kanske man inte får exakt det som utlovas?

     Till M: det var ju inte vad frågan handlar om, vad jag anser att jag får för pengarna. Du skrev att vården är gratis i Sverige vilket inte är sant.

    Och tack gode gud att vi har råd att göra det så vi kan vara gravida under god uppsikt, föda säkert och få friska barn som får vård i världsklass om de mot förmodan råkar födas sjuka ❤️

     Vården i Sverige är inte i världsklass.

      Jo, Sveriges neonatalvård är faktiskt det.

       Min dotter dog nästan pga inga platser på barn intensiven.. Det problemet finns inte i deflesta länder. Vi har näst minst sjukvprdsplatser I förhållande till befolkning i hela EU ?

        *färst

        Det betyder ju inte att själva vården är dålig.

   Vad menar du med att det är gratis? Vi betalar oerhört hög skatt i Sverige, det är absolut inte gratis.

    Se ovan.

    Människan som använder grova öknamn för andra människor i samhället och anklagar en för att ha skygglappar på sig när man ifrågasätter språkbruket och de rasistiska skämten undrar jag var hen finner sin fakta från. Om man läser tidningar från hela spektrumet brukar ens språk och syn på andra människor vara mer varierat än så.

     Om du syftar på ordvalet ”importer” för att beskriva de inv*notarie som torterade och våldtog två pojkar under en hel natt på en kyrkogård så förstår jag inte vad det är du finner rasistiskt. Jag ser ingen anledning till att kalla sådana avarter till människor för någonting annat än vad de faktiskt är. Jag förstår inte vad du syftar på med ” Om man läser tidningar från hela spektrumet brukar ens språk och syn på andra människor vara mer varierat än så.”. Mitt ordval var och är högst medvetet.

      ”Inv*notarie” ska vara ”inv*ndrare”.

   Fast bara för att hon vill ha det på annat sätt så är hon ju inte otacksam.

    Tycker inte att någon ska få riskera sitt barns liv, bara för att. Det borde vara straffbart.

   Självklart finns det många delar man skulle vilja förbättra inom förlossningsvården även här. Inga tvivel om det. Men utan modern förlossningsvård hade både jag och dottern förmodligen avlidit. Man behöver inte ens gå särskilt långt tillbaka i tiden för att det skulle ha skett.

   Rekommenderar alla att läsa 3 delar från en gynekologs berättelser om sitt arbete för Läkare utan gränser i Sydsudan så blir man oerhört ödmjuk och tacksam över den vård vi ändå har tillgång till och många gånger tar för givet.

   https://lakareutangranser.se/nyheter/en-gynekologs-dagbok-del-3-kejsarsnitt-urinlekage-och-varme-i-hjartat

   Det här ”larger than life” tramset provocerar mig så oerhört. Lek med din egen hälsa, absolut – men ditt barns? Förstår inte. Fruktansvärt när människans egoism och självförverkligande ska gå före vård.

   Vi behöver inte ens se till andra delar av världen utan låt oss ta en titt på Västerbottens inland där Lycksele BB håller stängt fem veckor varav två veckor är man även helt utan ob/gynläkare och barnmorska för akuta situationer. Det innebär en otroligt otrygg situation för flertalet gravida i norra Sverige. Pga personalbrist är det helt ovisst när man faktiskt kan öppna igen. Yogagirl kanske skulle ta och flytta till Tärnaby eller Vilhelmina istället. Men visst det går bra att välja hemförlossning om man är så pass priviligerad att man bor nära sjukhus.
   Därtill är ju det ytterst vansinniga i detta inte ens hemförlossningen utan att hon tror sig kunna upptäcka livsfarliga tillstånd. Den här naturlighetsvurmen är så verklighetsfrånvänd att man knappt tror det är sant.

   Till M, Sam mfl: nej, det är inte säkrare att föda hemma. Finns ingen seriös forskning i Sverige som stödjer den utsagan, vet ärligt talat inte var ni fått detta ifrån – om det inte är en rpt från 2011, berättad om i Rapport men info utskickat från TT. Vem som gjort undersökningen går inte att få fram. 2022 uttalar sig däremot Helena Lindgren, barnmorska,och docent vid Karro i svt. Enl henne stämmer det delvis att det är FARLIGARE att föda hemma.
   Och M, om du har den inställningen till läkare kanske du ska byta yrke, teamwork är inte din forte. Bli läkare, vettja.

  En väns fru körde hela ”naturliga” grejen. Alltså hon drog det så långt att hon inte gick till barnmorska eller gjorde ett enda ultraljud (farligt att göra enligt henne). Hon skulle med föda hemma och meditera ur sig bebisen. Tji fick hon när hon efter typ ett dygn av plågor fick ge upp och åka till sjukhuset. Väl där betedde hon sig som en enorm bitch som bossade runt med all personal och vägrade rimliga saker som k-injektion m.m. Hon var en hårsmån från att förblöda när bebisen väl kommit ut. Hade hon väntat hemma hade hon garanterat avlidit…

  Själv är jag tvärtom. Om jag ska föda barn ska jag göra det via snitt. 🙂 Skiter i naturlighet, få saker är naturliga idag.

   Jag skulle önska att någon från det medicinska teamet kunde ta och dela ut en verbal lavett till den här typen av bortskämda, oförskämda och urbota korkade individer när väl ungen är ute. Att det fattar vilken oerhörd risk de utsatt både sig själva och sitt barn för genom att vara en så korkad besserwisser.

    Varför är man bortskämd för att inte ville behandlar sin graviditet som en medicinsk ingrepp?
    Vilket sätt är rätt? Barnmorskor också gör fel.
    Min barnmorska försökte ta min bebis ifrån mig direkt efter hon kom ut och jag behövde sy i ett annat rum. Det var pga covid sa hon. Jag ba, va? Aldrig i livet! . Det var den dummaste jag hört.
    Heja Rachel!

     I dunno. Något i ditt resonemang får mig att tro att du antingen missförstod barnmorskan eller att du väljer att fultolka det hen sa.

   Vet ej om det är en teori eller fakta med vill minnas på en kurs jag läste (universitetet) att bebisen får bra bakterier när den kommer ut via vaginal födsel, och att detta uteblir vid kejsarsnitt. Jag tycker kejsarsnitt endast ska vara vid problem med naturlig förlossning…

   Högst anekdotisk bevisföring är att jag är den enda i min syskonskara som är kejsarsnitt, och jag är också den enda som varit inne på akuten ett antal gånger pga extremt magont. :’)

    Det är sant. Det finns fördelar och nackdelar med allting dock. Finns långa listor både vad gäller vaginal förlossning och snitt på allt som är bra respektive dåligt. Med all respekt så är din åsikt om vem som bör beviljas snitt helt irrelevant för mig. Min kropp, mitt val. 🙂

     Tänkte bara så du vet ”min kropp mitt val” gäller inte riktigt i den här frågan. Det är en medicinsk bedömning och ett beslut som tas av vårdpersonal. Såklart är de ofta överens med den födande och alla vill ju hitta en lösning som alla är bekväma med men det går inte att gå in och boka ett kejsarsnitt som man t ex bokar en tid för en abort. Beslutet om kejsarsnitt ligger inte hos en själv, man kan dock ha önskemål som tas i beaktande.

     (Säger inget om det är rätt eller fel, bara att det är så det fungerar)

      Självklart är jag påläst om detta. 🙂 Man måste kräva, stå på sig och diskutera för att få sitt kejsarsnitt. Jag är 100% övertygad om att jag kommer lyckas få läkaren att fatta det beslut jag önskar.

       Ja fast du har inte mandat att kräva något, så även om du är påläst, envis och argumenterar för din sak så kan du bli nekad och det kan vara bra att vara förberedd på. Hände en kompis till mig och det blev jobbigt för henne, mycket för att hon var 100% inställd och säker på att det skulle bli kejsarnsnitt.

        Hat familj och vänner i 3 andra landsting, så kan skriva mig hos dem och prova där med. I sista hand kan jag köpa privat vård i ett annat land. Så kejsarsnitt blir det, hur mycket det än retar upp dig och andra. 🙂

         Retar inte upp mig ett dugg? Tycker absolut att du ska argumentera för din sak, lägger ingen värdering i hur du eller andra kvinnor vill föda. Skriver bara om hur det fungerar så det inte kommer som en otrevlig överraskning för många tror att det är ”min kropp mitt val” och att det är som du skrev något som man kan kräva.

          Jag vet att det är tufft och att kvinnor blir nekade kejsarsnitt. Vilket är helt sjukt i ett modernt feministiskt(?) land som Sverige. 🙁

           Nja, det finns rätt goda skäl till att man som patient inte fritt kan välja sina egna behandlingar och ingrepp och att vårdpersonalen är ytterst ansvarig för de besluten. Så det är inte antifeministiskt eller omodernt i sig. Sedan kan man ha åsikter om individuella bedömningar är rätt, om hur långt man ska gå för att bemöta önskemål, riskbedömningar osv såklart.

           Rätten till kejsarsnitt är ABSOLUT inte en feministisk kamp eller feministisk rättighet. Gud, ni hanterar kirurgiska ingrepp som om det vore att ta bort en leverfläck. Det var väl inte gött mos att föda vaginalt, men det är inte godare mos att bli snittad heller. Har du otur är rehabvägen tillbaka längre med snitt, och ditt bäcken kommer vara kännbart påverkad av graviditeten oavsett hur bebis kommer ut.

         Ojdå Lala du låter som en obsteriker du. Det är en medicinsk indikation på snitt och inget man bara kan kräva sig till. Önskar dig all lycka till i framtiden! ?

          Och du låter som att du har exakt 0 insyn i sjukvården. Googla ”kejsarsnitt på humanitär indikation” och läs socialstyrelsens rekommendationer så ser du att medicinsk indikation inte är det enda som leder till planerat kejsarsnitt.

          Detta är så typiskt. Så fort en kvinna är påläst och tar kontrollen över sin kropp och framtid så ska en massa bittra besserwissers komma och sura och idiotförklara. Tro vad ni vill, ploppa ut horder av ungar vaginalt men hur mycket det än får er puls att skena så kommer jag i framtiden föda med planerat kejsarsnitt. 🙂

           Fortfarande är det en läkare som ordinerar. Inte du. Du kan ha önskemål JA. Men du kan inte ordinera ett själv.

           Varför vill du ha snitt före vaginal födsel?
           Velar själv mycket, främst pga närmst tiden efter och att kroppen kan ta längre tid på sig att återhämta sig, men vill gärna höra de positiva sidorna med snitt!

           Fattar att alla har olika önskemål men vad händer med vår värld när allt ska vara på ens egna önskemål hela tiden? Förstå mig rätt, det är toppen att utvecklingen går framåt men är det verkligen bra i det långa loppet om allt ska individanpassas utifrån egna önskemål? Typ frysa in ägg och skjuta upp att bli gravid till man är 45 år..eller välja kejsarsnitt för att man vill ha kontroll och inte skada underlivet. Finns såklart grader av allt men tycker det är intressant utveckling som också är ganska skrämmande i ”extremfallen”

           Jag hade lite din inställning innan jag blev gravid, vill gärna föda med kejsarsnitt då det kändes ”enklare” och mindre riskfyllt. Men ju mer graviditeten fortlöpte ju mer tvärtom började jag känna då jag läste på om kejsarsnitt. Ville helt plötsligt föda vaginalt och blev ”rädd” för kejsarsnitt. Nu i efterhand är jag otroligt glad att jag födde vaginalt. Hade en väldigt bra förlossning och kroppen återhämtade sig väldigt fort vilket oftast tar längre tid med kejsarsnitt.

          Vården brukar vara bra på att ta hänsyn till vissa skäl. Mej har dom lyssnar på ang olika operationer. Så tacksam för det. ❤?

     Jag har fött ett barn vaginalt och ett med snitt. Att försöka läka ihop efter en stor bukoperation samtidigt som du har ett litet barn är fan det värsta jag gjort. Det läkte på en kvart ”där nere” i jämförelse. Förlossningen gjorde ju också ont. Men inte i veckor som snittet. Dessutom har mina bukmuskler aldrig blivit detsamma efter snittet. Jag förstår inte dom önskar sig ett snitt.

      Kanske för att många inte läker på en kvart där nere utan lever med mer eller mindre svåra skador som inte tas på allvar sen.

   Bara som en påminnelse om att snitt också kan vara risky så vill jag berätta att mitt snitt kom med mycket stora komplikationer som tog månader efter att läka. Det var uppkoppling till en ’damsugare’ i några veckor följt av månader av att stoppa in bandage i ett öppet sår som konstant vätskade sig och inte ville riktigt läka.

    Fullt medveten om risker och nackdelar med snitt. 🙂 Är absolut ingen 19-årig idiot som vill hålla vaginan tight för pojkvännen, utan mitt beslut baseras på grav förlossningsfobi och att jag är medveten om att jag kommer få en sådan panikattack att ingen (inte jag, inte bebisen, inte peronalen) skulle gynnas av vaginal förlossning i mitt fall.

    Födde själv med kejsarsnitt och hade inga komplikationer. Har en kompis som födde diagonalt och fick problem med framfall och kan även idag tyvärr inte hålla tätt. Inte så kul vid 35 års ålder att kissa på sig lite då och då. Och hennes dotter är idag 8 år. Vad vill jag säga med detta? Jo att det finns exempel åt båda håll där det kan bli komplikationer. Så att komma med exempel åt ena eller andra hållet tycker jag är rätt onödigt. Att föda, oavsett hur, är aldrig riskfritt.

     Ska så klart stå vaginalt ? iofs låg hon diagonalt också ?

     Ja, jo jag vet. Jag har själv haft ett framgångsrikt och lyckat snitt innan det katastrofala snittet. 🙂 Jag tycker bara att man bör nämna risker med snitt också och inte bara jämt ta upp det som en lösning på alla problem, mentala som fysiska. Är numera medlem i en grupp för oss som genomlidit horribla snitt. Vi är rätt många vi också. Bara som en liten påminnelse i debatten.

    Jo tack. De som föder med snitt vet vilka riskerna är. Frågan är varför alla som föder vaginalt inte vet vilka riskerna med vaginal förlossning är? T ex att 3 av 4 kvinnor får en förlossningsskada.

     Att det är riskfyllt med barnsäng vet väl alla iofs?

      Nope, tycker inte att det är så.
      Otroligt tabubelagt att prata om vilka skador man fått till följd av vaginal förlossning också. Sjukvården bryr ju inte ens sig om att fixa vissa saker. ”Alla går igenom det, det är en del av att vara kvinna” är fortfarande en högst verklig åsikt. Kvinnor går med framfall i flera år för att ingen bryr sig.

       Jag upplevde att på öppna förskolan så talades det mycket och ofta om dylika problem efter förlossningen.

     Faktum är, skulle tro att de som föder med kejsarsnitt är generellt extremt pålästa. Nu menar jag ett planerat snitt enligt moderns önskemål. Oj vad jag plöjde information om olika risker och för och nackdelar innan jag landade i mitt Tror det är betydligt vanligare i Sverige att det är så då du i vissa regioner måste kämpa för din sak och måste vara beredd på det. I många andra länder är kejsarsnitt standard.

      För de kvinnor som lidit svåra komplikationer av och efter snitt så är det inte bara det traumat de ska läka från, det är även andra kvinnors ilska över att de kritiserar ’det heliga snittet’. Många blir triggade av att vi talar ut om riskerna.

       Jag blir irriterad för att det finns så mycket åsikter kring snitt. Nämner man snitt rabblas en harang av risker upp. Pratar man vaginal förlossning är det ingen som berättar att sex gör ont, att de kissar på sig, att de inte vet vilket hål något kommer ut ur när de går på toa, att de drabbats av framfall osv osv. För det får man inte. Man ska vara stark och klara av sånt, annars är man en svag kvinna elller så vill man skrämma upp gravida och det får man inte. Men att skrämma upp den som vill ha snitt är helt okej, av någon märklig anledning.
       Ett planerar snitt är för de allra flesta en helt odramatisk och ganska icke-smärtsam upplevelse – precis som de flesta vaginala förlossningar. De som gärna berättar om hur hemskt snitt är, är kvinnor som tvingats till akuta snitt efter påbörjad, och misslyckad, vaginal förlossning. Det är väl inte jättekonstigt att någon som försökt föda i 36 timmar och sen akutsnittas för att barnet är slött, har ett traumatiskt minne? Hon har heller inte kunnat förbereda sig för att undvika infektioner och snittet görs verkligen akut – ingen bryr sig om hur snittet kommer se ut eller vilken stämning det är i operationssalen. Ett planerat snitt är rutin och odramatiskt. Under ett akut snitt handlar allt om att rädda barnets och ibland mammans liv.
       Jag har aldrig träffat en kvinna som vill ha snitt som försöker övertala andra gravida att välja snitt, men jag har hört SÅ många (akut)snittade helt oombedda berätta om hur vidrigt snitt är. Bara låt folk föda hur de vill. Min vagina, mitt val.

        ??? Amen!

      Kejsarsnitt är standard i länder där personal får extra betalt för dem. I länder där man ammar mindre och sjukhusen är betalda av vällingproducenter. Snitt ger ofta sämre mjölkproduktion.

      Precis. Är man inte otroligt påläst så får man inte igenom sitt snitt.

     Jag är en kvinna som ville föda med snitt. Valde tillsist att föda vaginalt och allt gick bra. Pissar inte ner mig, skiter inte på mig, vaginan ser bra ut, inte riktigt som innan, men ändå bra. Har absolut noll komplikationer efter mina förlossningar. Dock har ungefär hälften av alla kvinnor jag känner, någon form av problem. Ansträngningsinkontinens, framfall, ont vid sex osv. SÅ, jag anser att jag hade grav tur.

     Om man vill ha många barn skulle jag inte rekommendera snitt, och såklart finns risker med snitt. Men ett planerat snitt är otroligt säkert och kan inte jämföras med ett akut snitt.

     De risker som finns med vaginal förlossning för kvinnan och barnet ska man inte upplysa om. Kvinnor kan bli rädda då…och som vi vet klarar kvinnor inte av att ta in och sortera information och därefter ta ett beslut .

     Obs ironisk

   Jag födde med akut kejsarsnitt (skulle varit planerat men bebisen hade bråttom) och det gick jättebra utan komplikationer. Om man inte har några riskfaktorer är det en standardoperation – absolut en stor operation men också en enkel sådan att utföra för personalen. Om man får snitt beviljat eller ej beror mycket på vilket län man bor i. Är tacksam att jag bor i Stockholm och inte västra Götaland..

  Jag ville föda hemma, men barnets pappa var helt emot det, så det blev en sjukhusförlossning till slut, men helt OK. Nästa barn blev på sjukhus med eftersom jag nu var ”van” vid det. Två snabba, helt komplikationsfria förlossningar bägge två, så hade utan problem kunnat föda hemma, men nu i efterhand inser jag också det sköna i att slippa allt söl hemma i den egna sängen.

   Jag kan förstå att man vill ha hemnaförlossning, även om jag inte skulle välja det själv. Men förutsättningarna för att det ska vara säkert är ju att det är en normal graviditet och det är ju svårt att veta om man inte gjort några kontroller alls. Vet man tex att man har normalt blodtryck, att bebisen inte är ovanligt stor och att den inte ligger i säte osv osv så är ju förutsättningarna betydligt bättre, i andra fall kanske man får tänka om.

    Jag håller med, jag hade inte avstått mödravården om vi beslutat oss för hemförlossning. Hade det uppstått komplikationer under graviditeten hade jag givetvis lagt bort planerna på hemförlossning.

    Däremot är jag tacksam att båda mina förlossningar gått väldigt fort, så jag har behövt vara minimalt på förlossningen och har sluppit allt vad medikalisering heter. Inga nålar, inga mätningar etc, bara in och krysta i princip (var lite längre med andra barnet, men har varit på förlossningen som födande sammanlagt strax under två timmar fördelat på två barn). Det har känts superbra för mig. Den stora behållningen med hemförlossning för mig hade varit att slippa resa med krystvärkar.

     Jag råkade ut för det där som nämns-dvs jag fick en svår havandeskapsförgiftning och jag tackar svensk sjukvård för att jag och mitt barn lever idag. Låg inne först 6 veckor och slutade på intensiven. Men besvären smyger sig på och jag märkte noll i början. Tack vare en observant Mvc-sköterska så är vi båda i prima skick idag. Mödrar och barn dör i vissa länder av detta. Förstår absolut ingenting av att man inte vill ha koll på detta.

    Och inte ens då är det säkert. Mitt barn uppskattades till 3,5 men vägde 1,8 och fick vara inlagd en vecka. Alla regioner erbjuder inte tillväxtultraljud som rutin så jag skulle aldrig chansa med en hemförlossning.

     Mitt uppskattades till 3,5 och vägde 5 ?

   Varför blev det som pappan vill?
   Det är ju du som gör hela jobbet, det är din kropp… Förstår inte…

    Kanske pappan som skulle få städa upp. Pappan kanske även var rädd att något skulle hända mamman eller barnet. Orimligt att mamman ska få göra vad fan som helst som dessutom kan vara rent av livsfarligt bara för att ”det är hennes kropp”.

    För att det är hans barn också och vi måste båda känna oss tillräckligt trygga med en hemförlossning för att ha det som alternativ. Jag tyckte att det var OK att föda på sjukhus även om jag hellre varit hemma. Hade jag absolut inte känt mig trygg på sjukhus hade vi ju fått väga de två alternativen mot varandra och fatta beslut utifrån det, och då hade säkert min röst vägt lite tyngre, men nu fattade vi beslut utifrån vad som kändes OK för båda.

    Tänk dig alternativet att pappan varit helt emot hemförlossning och jag ändå tvingat igenom det och sedan hade något hemskt hänt. Hur tror du att det hade påverkat vår relation? Pappan hade ju troligen haft väldigt svårt att förlåta mig.

    Pappan kanske var orolig, och ville vara säker. Kanske så enkelt.

     Mamman kanske också var orolig…..

      Det viktigaste är att pappan är trygg. Vi fick lära oss i ett annat kommentarsfält att båda föräldrar föder tillsammans. En födande pappa måste också få säga sitt ju.

    Hennes kropp ja, men även deras gemensamma bebis kropp och hälsa. Så långt gånget i graviditeten måste ju pappan få ha åsikter också, så länge det inte sätter mamman eller bebisen i risk

   Skillnad på att föda assisterat hemma och att inte besöka en barnmorska under hela graviditeten.

    Absolut stor skillnad!

   Fick han välja vilken bedövning osv du skulle få också?

    ??‍♀️

     ?‍♀️

    Men sluta, en säker förlossning handlar om barnets liv. I en sund relation har man väl respekt för sin partners känslor och gör vad man kan för att stilla hens oro.

     Åt ett håll ja.

      Men alltså, verkligen inte! It goes both ways.

       Uppenbarligen inte. Men men. Dags att vända blad.

        Märkligt behov du har att hitta på historier om situationer du inte vet någonting om.

     Ja, alltså föderskans känslor också?

    Det var inte han som bestämde, det var VI som bestämde. Är det så svårt att förstå?

     Men bara för att provocera alla ”kvinnan ska få bestämma allt”-människor lite till så kan jag ju meddela att pappan även ”bestämde” hur länge jag skulle vara föräldraledig. Jag hade ett förslag, han hade ett annat förslag och vi gick på hans förslag.

      Tycker det är ganska självklart att den som ska få vården/behandlingen är den som bestämmer hur det ska gå till (så länge läkaren är okej med det så klart). Oavsett kön. Jag krävde snitt. Min man hade aldrig fått bestämma att det skulle ske vaginalt tex. Det är inte han som ska föda.

   Framförallt om man skulle få en moderkaksavlossning… Då blir det väldigt söligt. Och kanske dött.

    Japp. Min storebror fick förlösas med akut kejsarsnitt då moderkakan lossnade. Både mamma och min bror var nära att dö.

  Jag kan inte förstå hennes resonemang faktiskt, speciellt inte om hon fick komplikationer med förra förlossningen. Jag har haft två helt komplikationsfria förlossningar men den tredje slutade med svårigheter som varit livshotande om jag inte varit på förlossningen och fått snabba insatser. Att helt välja bort ultraljud har jag också svårt att förstå, en släkting till mig som ville leva helt naturligt födde ett barn hemma med svåra missbildningar som lättare hade kunnat behandlas om man visste om det (hade synts på ultraljud) och om de varit på sjukhuset. Kan inte förstå hur man kan välja de riskerna när det är så mkt som står på spel för att man ska få en ”härlig upplevelse”.

   Jag håller med dig helt och hållet. Kan inte för mitt liv förstå varför man inte utnyttjar den kunskap vi idag har på detta område. Gör det för den lilla personen i magen åtminstone.

  Blir lite konstigt att säga att ”om något känns konstigt eller jag har en fråga DÅ kontaktar jag vården” eftersom det blir betydligt svårare för barnmorskan eller läkaren att ge ett bra svar om de aldrig varit i kontakt med vården under graviditeten. Om magen verkar vara ovanligt liten tex, är det nytt eller följer det sin kurva? Ingen som vet. Eller om man kommer in under pågående förlossning där något gått fel, betydligt enklare för personalen att ha lite data än att börja från scratch. Men det kanske man inte tänker på som lekman.

  Sen har jag full förståelse för att man vill ha en icke-medikaliserad förlossning så långt det går, vill undvika riskfyllda procedurer som fostervattenprov och så. Men ärligt, blodtryck känner man INTE alltid av när det är högt men det tar typ en minut att att kolla och är inte förenat med några risker. Men visst, man kan ju hoppas att allt går bra och att det bara är andra stackars kvinnor som råkar ut för problem men man själv klarar sig. Och ofta går det ju bra så då kan man få vatten på sin kvarn och tala gott om den naturliga graviditeten.

   Blodtryck kan man ju enkelt kolla hemma nuförtiden, och även blodsockret om man vill ha koll på det. Sedan skulle jag själv aldrig skita i mödravården, även om jag skulle kunna tänka mig att föda hemma.

    Absolut, nu tolkade jag det hon skrivit som att hon inte ville att denna graviditet skulle vara medicinsk alls, alltså som att allt skulle ha sin gång och inget kollas.

    Fast poängen med att inte behandla graviditeten som något medicinskt är ju knappast att man ska beställa hem blodtrycksmätare och ta blodtycket själv.

  Tänk att föda hemma och huvudet fastnar eller man blöder kraftigt!
  Nej, tack! Varför chansa?!

   Sedan beror det extremt mycket på hur nära man har till ett sjukhus. Har man inte så långt till närmsta sjukhus är ju risken lägre än om
   man har 20 mil att åka. Har man två barnmorskor hemma kan de ändå klara det mesta utom det urakuta, men även på sjukhus kan det gå så snabbt att ens liv inte kan räddas.

    Jag pratar om det urakuta.

  Jag födde på sjukhus eftersom att jag ville ha nödvändig kompetens och utrustning nära till hands OM det skulle behövas. Nu hade jag en tokgenomsnittlig graviditet och förlossning och det gick hur bra som helst. I efterhand hade jag kunnat föda hemma med en barnmorska och det hade troligtvis gått bra, men jag hade ALDRIG förlåtit mig själv om något hade hänt som hade kunnat undvikas om jag varit på sjukhus.

  Ja alltså vi har ju fött barn hemma sedan första människan, det är naturligt osv, men många kvinnor i tex uländer som inte har något alternativ har ju fortfarande stor risk att dö under förlossningen. Varför kan man inte bara föda på sjukhus för allas skull, om inte för sig själv så för barnet.

   Nu är det väl många komplikationer som kan uppstå i en sjukhusmiljö med stress som huvudorsak som man vill undvika med en hemförlossning. Tror inte heller det går att jämföra en planerad hemförlossning med god mödravård innan, hembarnmorska under hela förloppet och nära till modernt sjukhus med en hemfödsel i ett u-land med kanske näringsbrist hos mamma och foster samt eventuellt bristande hygien. Det är inte jämförbara situationer.

    Men hon skulle ju inte ha kontakt med sjukvården mer än i nödsituationer? Då är det ju i princip samma sak.

    Der var ju just ”god mödravård innan” yogagirl skulle skippa.

  Blir förbannad när mödrar riskerar sina ofödda barns liv och hälsa för att DE ska få ha en Instagram-vänlig trädkramarförlossning

   Viktigt att skapa content!

    Skapar om inte annat en diskussion och reaktion, hon får i alla fall lite uppmärksamhet på det här sättet.

  Det är absolut livsfarligt att vara korkad!

  Inte nog med allt som mamman kan drabbas av under graviditet och förlossning. Förstår hon inte vilka risker hon utsätter sitt barn för? Så mycket kan ske under under fostertiden och under förlossningen. Vad tänker hon göra om barnet föds utan hjärtslag eller utan andning? Hur vet hon att barnet växer som det ska? Och har hon verkligen koll på vilka livsmedel, läkemedel och liknande som man bör undvika när hon inte har någon vårdkontakt?

   Varför skulle hon inte veta vilka livsmedel och läkemedel hon bör undvika? Hon har väl redan ett barn samt att den informationen finns överallt att läsa om?

   Den kvinnan lär ju inte stoppa något från ”big pharma” i kroppen så läkemedel är nog lugnt…?

    Nej det tror jag inte heller. Traditionellt växtbaserade läkemedel och växtbaserade läkemedel kan dock också vara förenat med risker, och där är nog chansen desto större.

     Risken!!!

   Tänker på vulverine förresten. Hon vill ju också föda hemma bland rökelser och kristaller. Dock var hon klok nog att göra ultraljud och det visade sig att hennes bebis hade spegelvända organ, vilket tydligen är förenat med stora risker. Så hon föddes på sjukhus och var väldigt tacksam för den hjälp de fick.

    Ja, den här inställningen som yogagirl har baserar ju sig på att man ser sig själv som någon övermänniska som omöjligt kan föda ett barn som har någon medfödd sjukdom (eller tycker man det isf är OK med lite ”naturligt svinn”?).

    Visst att föda hemma, men är föda hemma efter att ha tackar nej till alla typer av mödravårssbesök och ultraljud innebär ju krasst sett att man tänker att det är okej om barn med lite sämre förutsättningar inte överlever.

     Ja jag fattar inte. Barnet kan ju ligga på ett konstigt sätt? Ha navelsträngen runt halsen osv? Helt utan att hon vet om det.. Galenskap. Jag hoppas maken får henne att skärpa sig, han brukar vara den vettiga av dem.

   Chilla lite. Hon har inte sagt att hon inte ska ha någon vårdkontakt, t.ex vill dom ta reda på barnets kön. Dom gör ultraljud. Angående hemförlossning med barnmorska elr doula så gäller det om allting ser bra ut. I övrigt vill hon lyssna till kroppen så mycket det går; känner hon sig ur form så naturligtvis uppsöker hon vården, mår hon utmärkt och känner sig trygg i det så låter hon bli. Med 7 syskon är väl sannolikheten att någon av dem har ett yrke inom just vården.

    Haha jag har 8 syskon, inte en enda av dem jobbar i vården ?

    En doula går inte att jämföra med en barnmorska….z.

     Det hjälper dig att känna dig trygg, riktigt trygg om ert samarbete fungerar. Tryggheten genom graviditet och förlossning är fan A och O!

      Trygghet hjälper inte ett dugg om barnet har navelsträngen runt halsen, fastnar på vägen ut eller inte andas. En doula har 0 medicinskt ansvar och är inte till någon hjälp om något går fel?

       Jätte många barn föds med navelsträngen runt halsen. Man lyfter bort den. Inte konstigare än så. Fött två barn med det helt odramatiskt.

    Förstår ingenting. Vadå ”Doula eller barnmorska”? Det är två helt olika saker att föda hemma med en barnmorska vs en doula, en seriösa doula accepterar inte ens att ersätta en barnmorska. Varför ska hon kolla kön om hon uttryckligen inte ska göra ultraljud? Och vad har hennes syskons yrkesval med saken att göra om hon absolut inte vill genomgå medicinska undersökningar?

    Sen finns det ju många olika problem man inte känner själv, t ex om de relaterar till barnet. T ex svårt för dig som modern att känna av att barnet har ett hjärtfel eller liknande? Lite intensitet på sparkar är den enda indikationer man har att gå på.

  Låter som en sån som inte heller vaccinerar sina barn.

   Usch, fy på dem och alla andra dom utnyttjar den fria valet! Gör det obligatorisk! Och när vi är inne på det, varför inför vi inte tvångssterilisering igen? Kanske till alla oansvariga som äta kött? Eller socker? Sådana människor ska banna mig straffas.
   My gawd, Anna. Varför ska DU bryr dig om hennes val?

    Sara är härmed utnämnd till dagens största idiot.

     Vad händer när nästa medicinsk tvång inte passa dig eller ditt barn? Skärp er!
     Ni är säkert samma människor som tycker att abortlagen i USA är vidrigt.
     Man måste alltid kunna välja oavsett.

    Att jag äter kött och socker leder inte till utbrott av livsfarliga sjukdomar på förskolan.
    Sök hjälp.

    Oj trampade visst på en antivaxxares ömma tå! Tycker det är extremt egoistisk att inte vaccinera sina barn.

     Nej det är det inte.

      Fast jo. Att bestämma åt sina barn att de inte ska få skydd mot livsfarliga sjukdomar är extremt egoistiskt.

      Jo det är det oavsett vad du tycker.

      Det är vidrigt egoistiskt. Vägrar man vaccinera sina barn borde man även vägras nyttja barnomsorgen.

  Jag överlevde enbart min förlossning för att jag kunde vara på operationsbordet inom 10 minuter så nej, jag hade aldrig vågat chansa. Höll på att förblöda. Istället så fick jag superproffsig vård direkt utan några efterföljande komplikationer. TACK och lov för att jag bor i Sverige och var på ett akutsjukhus

  Svårt att veta innan om det blir en enkel förlossning eller inte. Hade jag inte fött mitt första barn på sjukhus hade kanske både han och jag dött pga stor blödning för mig och bebisen hade svårt att komma ut. Barnmorskan akutlarmade och plötsligt hade jag en hel drös personer i rummet inklusive läkare som såg till att allt ändå gick bra. Fick rullas upp på operation och sövas så fort barnet kommit ut pga läkaren inte hittade varifrån jag blödde. Fick blodtransfusion tagen efter. Andra barnet – hela moderkakan kom inte ut, något som nog är svårt att se för en lekman. Fick stanna på observation över natten för att kolla så allt kom ut (vilket det inte gjorde – fick infektion i livmodern och fick behandlas med antibiotika). Båda graviditeterna var helt normala – vilket innebar att inget av detta hade kunnat förutspås. Föd på sjukhus, det kan rädda både mammans och barnets liv!

   Lite samma för mig, min andra förlossning gick bra, men sen hade moderkakan vuxit fast i cervix så den kom inte ut hel utan barnmorskan fick försöka dra ut den. Inte heller det hjälpte så fick opereras akut för jag slutade aldrig blöda. Hade förmodligen förblödit vid en hemmaförlossning och inget jag visste eller kunde ”känna” in innan det hände.

  Bryr mig 0% om hur andra väljer att föda. There, i said it!

   Men nu influerar hon kanske andra att inte gå till mödravården på kontroller Och jag oroar mig faktiskt för henne och hennes ofödda barn .

    Är folk så tappade att de struntar i kontroller bara för att en flummfluencer gör det så ja, då kanske det ska sållas i leden där ändå…..

     Barnen är oskyldiga till sina mödrarna oansvarighet dock.

      Och pappor också. Glöm inte det. De har också en bestämmanderätt när det kommer till kontroller och vården för kvinnan. Lägg inte allt ansvar på kvinnorna.

  Rekommenderar absolut alla att gå på MVC under graviditet, men sluta sprid falsk info om hemfödsel! Enligt studier är det till och med säkrare för friska omföderskor att föda hemma. Och nej, huvudet ”fastnade” inte (låter så dramatiskt) på hennes första förlossning, det trängde inte ner mer i förlossningskanalen (vilket är väldigt vanligt för en förstagångsföderska, väldigt ovanligt hos en omföderska) och då behöver man hjälp med ex. värkstimulerande dropp som de åkte in till sjukhuset för att få, ibland får man uppgradera till sjukhusfödsel och inget konstigt med det. //Barnmorska

   Men att det är säkert förutsätter väl att man vet att allting ser bra ut inför förlossningen? Hon pratar ju om att inte göra några som helst besök hos vården, inga ultraljud.

    Kan inte fatta att man kan vara så ”dum” att man väljer att risker både sitt eget och barnets liv för att föda hemma. Hade själv en helt normal graviditet men kan säga att skulle jag ha fött mitt barn hemma så hade han inte levt idag. Blev tre sugklockor innan han var ute och han föddes med en lättare CP-skada. Hade vi varit hemma så hade han garanterat dött och kanske jag också.

   Really? Är det verkligen säkrare att föda hemma än på sjukhus, bara för att man är frisk och omföderska? Tvivlar på det ?

    Låter kanske snarare som att det oftare går bra under dessa förlossningar, gissningsvis eftersom man inte väljer att föda hemma om man inte har goda förutsättningar.

    För jag gissar att man inte lottat folk till att föda hemma va på sjukhus och sen jämfört utfallet?

     Jämförelsen bygger på graviditeter som bedöms ”lika” innan förlossning: lågrisk.
     Vid en sådan är hemförlossning säkrare med mindre komplikationer för både barn och mor.
     Många av de komplikationer och dramatiska situationer som beskrivs i kommentarerna är ju _skapade_ av sjukhusingreppen.

      Det blir ju dock ändå inte samma sak som om man lottat grupperna. Det blir alltid ett skevt urval att jämföra folk som valt att föda hemma mot folk som valt att föda på sjukhus, även om just de parametrar man kan bestämma och mäta innan är lika.

     Det är ju lite samma som när man pratar om risker med kejsarsnitt i Sverige. Eftersom man i Sverige generellt bara utför snitt när det finns särskilda skäl så är urvalet inte jämförbart med vaginala förlossningar. Riskgraviditeter och förlossningar som övergår från vaginala till kejsar pga komplikationer är överepresenterade och då blir jämförelsen skev.

    Svar ja. Finns mängder med studier på pubmed, cochrane från länder liknande Sverige (England, Australien, Holland, Tyskland etc) där tillgänglig data klart visar att för en frisk omföderska med tidigare normal förlossning så är det statistiskt sett mindre risk för komplikationer för både mor och barn att föda hemma eller på barnmorskeledd enhet jämfört med sjukhus. Av någon outgrundlig anledning så är denna statistik oerhört provocerande för många, som då kommer dragandes med sin anekdotiska bevisföring a la ”OM JAG FÖTT HEMMMA HADE JAG FÖRBLÖTTTTT” där ingen någonsin tar med i beräkningen alla komplikationer som vårdens alla interventioner tyvärr orsakar så fort du sätter din fot på sjukhus. Sjukhus är otroligt viktiga för alla kvinnor som känner sig trygga där, och för alla kvinnor med riskgraviditeter. Men att det skulle vara enorma risker med att föda hemma stämmer helt enkelt inte enligt tillgänglig evidens och det är ju ändå det vi måste utgå ifrån.

   Säkrare att föda hemma? Det tror väl ändå ingen??

    Det låter lite orimligt men något ligger det väl i det i situationen idag. Vid en hemfödsel i Sverige idag så verkar man ju ha 1-2 barnmorskor hos sig under hela förlossningen och kanske även en erfaren doula till skillnad från en sjukhusfödsel där en stressad barnmorska springer mellan flera förlossningar. Att upptäcka saker i tid och åtgärda det måste ju vara större chans vid en hemfödseln samt att det finns en större säkerhet och trygghet i det för den födande. Men det ör väl inte hemmet i sig då utan möjligheten till en barnmorska per födande som känns viktigt.

     Problemet är ju som du tar upp, att kvinnor behöver en barnmorska per födande. Inte att man behöver föda hemma. Om varje kvinna som födde på sjukhus, hade en barnmorska per födande så skulle interventionerna minska av fler orsaker.

   Jag hade en normal första graviditet och förlossning. Frisk, normal andra graviditet som slutade med ett blodbad under andra förlossningen, hade jag inte varit på rätt plats hade jag förmodligen inte överlevt pga allt blod jag förlorade.

    Föder man hemma tar man inte epidural, då blir man inte värksvag och får värkstimulerande dropp som i sin tur ökar risken för långdragna förlopp, sugklocka och stora blödningar. All respekt för er som haft ”jag och bebis hade dött”-upplevelser men exempelvis stora blödningar är extremt ovanligt hemma. Oxytocinet blir inte stört och förloppen går fint framåt. Ens barnmorska avbryter och rekommenderar sjukhus om hon märker minsta lilla riskfaktor, FÖRE man hamnar i ett potentiellt farligt läge. //Barnmorska

     Med all respekt, men det finns situationer som man inte hinner förutse ens som erfaren barnmorska. Även om risken är extremt låg för frisk omföderska med tidigare normal graviditet och förlossning, så är inte det en garant att kommande födsel också blir det.
     Om ”risken” med sjukhusfödsel är interventioner som genomförs i onödan och den absoluta risken med hemfödsel är död för mor och/eller barn, som hade kunnat räddas på sjukhus…
     Då kanske man istället bör arbeta hårdare för att minska interventioner istället för att sträva efter hemförlossningar? Eller något mellanting för friska omföderskor där vård är väldigt nära att få.
     En ambulans är heller inte alltid en garanti att få snabbt bara för att man bor nära ett sjukhus om en hemfödsel går fel.

   Allt beror ju på vad man menar med ”säkrare”. Risken för interventioner minskar absolut med hemfödsel. Men om något urakut skulle tillstöta (vilket är omöjligt att förutse bara baserat på normal graviditet och tidigare födsel), så kan det vara livshotande för mor och barn.
   Tycker det är fel att glorifiera hemfödsel också och man ska vara medveten om riskerna. Det kan gå otroligt snabbt när något oväntat inträffar, även om det som sagt är ovanligt bland friska omföderskor.
   Är det inte andra saker man behöver jobba med då på sjukhusen? Fler barnmorskor och mer ”hands off”, fler vårdplatser, osv osv. Det har man behövt jobba med i årtioenden… tragiskt att hemfödslar då blivit säkrare för omföderskor.

    Det är väll också att det som ofta är urakut på sjukhus sällan är oförutsägbart. Vid en hemförlossning ser man de tidiga tecknen på att något är fel och kan då välja att byta vårdnivå, alltså åka till förlossningsklinik. På sjukhusen som är kroniskt underbemannade finns inte tiden och möjligheten att upptäcka de tidiga tecknen utan det blir istället urakut. För att inte tala om överanvändningen av värkstimulerande som bidrar till att barnen mår dåligt och därmed måste födas omedelbart.

     Kan det inte då vara så att det är DET man behöver arbeta på, inte att promota hemfödslar…?

     Det går att tacka nej till värkstimulerande. Är glad att jag läste på innan och gjorde det ☺️

  Allt behöver inte vara så svart eller vitt. Men hon av någon har ju råd med både hemmaförlossning samt doula.
  Med tanke på hennes förra förlossning hade jag valt en doula som är med på förlossningen och föder på sjukhuset. Man har rätt att tacka nej till ganska mycket saker, exempelvis behöver dem inte se hur öppen du är. I vissa fall kan det påverka förloppet. Hon kan föda i vatten på sjukhuset med. Sedan förstår jag att sjukhus är lite sterila etc. Men OM något händer vill man vara där. Samma med barnet.

   Förlåt men det är rena dumheter att påstå att ”dem inte behöver se hur öppen du är”. Det är ju en förutsättning för att kunna guida och rekommendera kloka råd.
   Sen väljer patienten om hen vill ta emot den vård som erbjuds, det är alltid ett val.
   Men rimligt är att ge vårdpersonalen förutsättningar att faktisk göra en medicinsk bedömning annars kan de inte heller ta ansvar för utfallet.

    Haha nej det är verkligen ingen dumhet! ?? födde tredje barnet i somras utan att behöva se hur öppen jag var. Har du en bra barnmorska så behövs det inte. Hon frågade om jag ville veta, jag frågade om det var nödvändigt och hon sa nej. Så vi sket i det. Jag hade en fantastisk barnmorska som kunde sin sak och jag lyssnade till kroppen. Pratade med barnmorskan efter förlossning och sa att det var skönt att faktiskt inte veta för jag hade nog blivit stressad om hon sa 3 cm eller 10 cm. Då svarade hon att det kan faktiskt förstöra förloppet för man gör en koll. Asabea (barnmorska) har även hon skrivit om detta. Så det är absolut inga dumheter!? men förlossningsvården är sjukt pressad och stressad och gör kanske saker ibland på rutin och ”löpande band”. Mycket beror på vilken barnmorska du får och vilken erfarenhet barnmorskan besitter.

     Menar du att bm inte kollade hur öppen du var alls eller att hon kollade men inte sa till dig?

      Hon kollade inte alls. Hon frågade om jag ville men vi kom fram till att det inte behövdes. Jag förstår att man väldigt gärna och väldigt ofta kollar hur öppen man är. Speciellt som förstföderska. Men det betyder inte att det faktiskt alltid finns behov för det. Jag var inne 1h10min på förlossningen innan tredje barnet var fött. Detta är då utan att vi kollade. Jag tillsammans med min rutinerade och duktiga barnmorska lät kroppen arbeta på i sin takt och den visade tydligt vad som hände.

    Nej behövs inte. Födde mitt andra barn på Södra BB i Stockholm innan det stängde ner. Barnmorskan gjorde ingen undersökning. Jag hade ett snabbt förlopp och var långt framskriden när jag kom in och hon ville inte stressa mig utan bara tittade på mig och satt bredvid. ”Det är inte dags än, men snart” sa hon. Sedan plötsligt bara ”nu är det dags”

     Typ samma här! ?
     Barnmorskan sa ”då ska vi se hur öppen du är, oj, hoppsan, här var visst ett huvud, han kommer nu!”
     Hahaha, min andra förlossning, 15 minuters ”aktivt värkarbete”, hann knappt förstå att det hände ?

  Jag kan förstå grejen med att föda hemma, och utan smärtlindring (whatever float your boat, själv hade jag valt sjukhus och all smärtis tillgänglig) , men jag förstår inte hur man inte vill gå på MVC och kolla bebisen och sig själv…

  Tycker också att det är självklart att hon ska kunna få föda hemma om hon vill, men förutsättningarna för att göra det är ju om man har en normal graviditet! Då man gått på kontroller hos en bm, mätt mage, tagit blodtryck, lyssnat på hjärta och screenat för sjukdomar som är bra att veta om man har. Vi har en fantastisk mödravård i Sverige som många andra länder bara kan drömma om. Man kan jämföra blodprover tagna i början av graviditeten för att se om modern drabbas av någon infektion senare under graviditeten. Att välja bort rutinultraljudet känns risktagande men om hon vill det så är det upp till henne. Vurmen för det naturliga är bra, men vi ska inte vara dumma och tro att det aldrig kan hända oss något bara gör att vi ”låter bli att kolla” men kanske har hon redan tänkt på allt det?

  ”Det här resonemanget” eller ”de här resonemangen”.
  Välj en, du kan inte få en kombo av båda ?

   ?

  Är hon verkligen lämpad att fatta den här sortens beslut? De bodde ju i ett mögelskadat hus i flera år för att ingen fattade att huset hade fuktskador. Tänker att nåt är fel i tankeprocessen rent allmänt.

   Haha ja vad bra det gick där med instinkten!

    Hon var ju den som insisterade på att det var nånting riktigt fel med huset! Luftvägsinfektioner, feber, huvudvärk mm. Det tog lång tid innan hon fick gehör för sina aningar men när dom tillslut borrade upp väggarna såg dom möglet.
    Ni är inte så insatta förstår jag??

   Fast det är väl inget konstigt? Det är ju vanligt att man inte upptäcker det.

    Men är det verkligen det? Bor själv i hus och känns som att det hade man upptäckt ganska fort. Ingår i att bo i hus, att veta att man bör ha koll på vissa saker.

     Jag känner en som jobbar med sådant där och hen säger att fler än man tror bor i mögelhus. Allt mögel luktar inte.

     ”Känns som” lol
     Ingen hade lidit av mögelrelaterade sjukdomar om det var så lätt att upptäcka det på direkten.

  OT
  Inte en chans att Kenza inte vet könet på sitt tredje barn. Tror det är en pojke till, vilket gjorde henne besviken. Därför behöver hon smälta det innan hon berättar det för världen. Tror även Alexandra B blev besviken över en tredje dotter.
  Verkar vara vanligt att bli besviken över två eller fler av samma kön av någon anledning…
  SEN är nog få besvikna när barnet är ute ?

   Varför skulle det vara så? Jag har två tjejer, skulle gärna ta en tredje tjej. Könet är väl inte det viktiga.

    Statistiskt sett är det vanligare att man skaffar ett tredje barn om man har två tjejer än om man har två killar. Så för folk överlag verkar det ju spela roll vad man får för kön, eller rättare sagt att man ser till att få en dotter.

     Var kan man se den statistiken? Och framgår det där anledningen till varför folk skaffar ett tredje barn också?

      Finns massor om du googlar men t ex här:

      https://fof.se/artikel/2012/10/samma-kon-gor-tva-till-tre/

      Går såklart inte att säga varför säkert, men man kan ju se motsatt mönster i kulturer där pojkar värderas högre.

      Tycker inte det är så otippat – många önskar döttrar….

       Borde inte de med två pojkar vara vanligare för ett tredje barn då? Om folk så gärna vill ha döttrar alltså?! Eller missförstår jag din tanke?

        Jo förlåt jag ser att ajg skrev tvärt om! Det är vanligare med ett tredje barn om man har två av samma kön än om man har en av varje, men det är ännu vanligare om det är två tjejer än om det är två killar (i Sverige).

    Så bara för att just DU vill ha en tjej till, så vill alla det? Tycker alla vill ha en av varje. Eller förutom du då… Sen när barnet väl kommer vill man givetvis ha just det barnet. Eller när man vant sig vid tanken.

     Nejmen snälla, läsförståelse

     Du missade ju poängen helt.

      Du med.

   Håller med om Kenza, men inte om Alexandra. Hon verkar helnöjd!

    Det tycker inte jag. Kommer ihåg att hon skrev typ ”ja det är en till tjej… är en flickmamma” nått i den stilen. Mardröm att få 3 tjejer fyfan ? kul i tonåren…

     Bättre med tre tonårskillar som är wannabe-gangsters ?

      Mm för det är ju de flesta männen i tonåren ?

       Antagligen lika många som vad tjejer är mardrömmar.

        Haha tror tyvärr inte det… Men intala dig själv det du uppenbara flickmamma…

         Vad är ens det här med flick- och pojkmamma för svammel?

         Att du tycker att flickor över lag är mardrömmar får du tycka, men jag håller inte med. Och då har jag inte egna barn men arbetar med tonåringar.

          Jag hade alla dagar i veckan valt 3 pojkar som tonåringar framför flickor. Som barn är det fullkomligt betydelselöst vilket kön barnet har enl mig.

      Har man söner som är wannabe gangsters så har man misslyckats kapitalt som förälder.

       Så även om man har mardrömsflickor?

    Tror iaf att As man hase velat ha en pojke. Det kan man inte förneka.

     Tror jag med

   Har tänkt exakt samma sak. Även att hon måste säga ”förvånar mig inte om det är en pojke till”, ”på ultraljudet ser det exakt ut som Danilo” och liknande bara för att hon ska gardera sig. Givetvis har de tagit reda på könet. De har det svart och vitt på pappret från deras NIPT-resultat.

    Ja dom tog ju reda på det alla andra ggr och var snabba med att berätta kön. Bara gissar att hon, i sin perfekta värld vill ha två pojkar och två flickor…

   tror det med!! dom tog nog reda på det så fort det gick och hade det varit en tjej hade dom skrikit ut det direkt, men nu säger dom ingenting och låtsas inte veta. har en kompis som ville ha en flicka först men fick en son, var märkbart besviken och gick ut med könet ganska snabbt under graviditeten. när hon sedan blev gravid igen så var det helt tyst på instagram långt förbi vecka 20 så jag tog för givet att hennes tystnad var besvikelse över att det var en till pojke. jag hade rätt ?

    Vad hemskt att hon blev så pass besviken även första barnet ? Varför skaffar man ens barn då… är ju 50/50. Hoppas hon är tillfreds nu då.

   Tror absolut inte det där stämmer.

   Jag hoppas på en trea i framtiden och får man önska vill jag ha en av samma kön som mina första barn.. (även om jag skulle älska ett annat kön lika mycket förstås)

    Tror du är ett undantag….

     Fast jag känner samma sak. Har två pojkar och skulle vi få en trea (vilket inte kommer hända) skulle jag helst vilja ha en pojke till. Känns liksom lättare på något sätt?! Plus coolt med en pojk-trio!

      Tror jag inte på. Dessutom väldigt konstigt att inte vilja ha det andra könet alls… Får lite Kinavibbar.

  Kan bli Darwin Awards på den.

  Är gravid nu och vid första besöket hos barnmorskan berättade hon att besöken hos BM kan ses som obligatoriska eftersom alla barn i Sverige har rätt till vård. Avstår man att närvara vid de inbokade besöken kommer det ses som att man vägrar sitt barn vård och därmed kommer de att behöva anmäla till socialen.

  Vet inte om det är den här mottagningens egna tolkning eller om det kommer att vara så överallt från och med nu.

   Fast den BM vet ju inte vad hon talar om då. När du går på mödravård är det MÖDRAvård. Ditt foster (ej barn) har inte någon rätt till vård ännu. Vi pratar ofödda foster, inte levande barn.

   Det borde vara så! Man nekar sitt ofödda barns vård och kan göra så att skador och sjukdomar inte upptäckts eller att den skadas vid förlossningen. Olämpligt att va förälder!

   Aldrig hört talas om, mödravård är frivillig, fostret är inte en juridisk person än. Sen är det kanske inte så klokt att strunta i mvc-besöken. Bvc-kontroller för barn är något annat.

  Min dotter hade dött om vi inte hade varit på sjukhus. Jag kommer aldrig förstå att man är villig att ta en sån enorm risk att man väljer att föda hemma.

  Som barnmorska som är för hemförlossningar så hade jag aldrig velat bistå en hemförlossning där man inte varit på några kontroller under graviditeten. Man riskerar inte bara sin legitimation utan även att ha en mors och barns skador eller i värsta fall död på sitt samvete. Utan ett ultraljud vet hon inte om moderkakan ligger för öppningen, om det finns 3 kärl i navelsträngen, om barnet har några avvikelser som gör att det måste tas om hand av sjukvårdspersonal direkt efter födseln exempelvis. Utan mätningar av magen så vet man inte om barnet växer som det ska, kanske blir det tillväxthämmat utan att hon vet om det? Nej, som barnmorska hade jag aldrig bistått en sådan förlossning. Jag är dock för hennes val att välja och välja bort erbjuden vård, men att som stor influencer skriva om saker som är felaktiga (som att känna att något är fel) inför så många följare, det är bara oerhört dumt.

  Så trött på alla som ska tycka saker om hur andra föder barn. Planerat snitt eller hemfödsel, din kropp ditt val. ”Men bebisen då?!” Förlossningsvård är inte tvångsvård, den är valfri.

   Men det är ju helt sjukt att man riskerar både sitt barns och sitt eget liv för att man är så styvnackad. Ja man får välja, men det är ju fan helt idiotiskt och ego.
   Vad är det för fel att tycka bebisen, en ny människa, bör få den bästa chansen till ett liv?

   Ingen som tvingar nån till nåt. Som influencer kan man dock välja att inte påverka andra i samma riktning, när det är ett val som kan ge stora konsekvenser. Och kom f-n inte och gråt sen om nåt går fel.

   Ja det är valfritt. Men jag anser faktiskt att det är rätt respektlöst mot verksamheten att liksom ha förlossningen som någon slags back up om allt skulle barka åt h-e, utan att ge förlossningsvården en rimlig chans att faktiskt hjälpa genom att göra kontroller. Alltså tänk att det står ett par i panik på förlossningen helt plötsligt, kvinnan har stor mage och blöder och de hävdar att hon är i vecka 40. Men INGEN dokumentation finns. Fatta vilka resurser som krävs för att snabbt göra en bedömning, personal måste fatta livsavgörande beslut med knapp information, använda nödblod, gissa och stressen i att allt kan vara över på några minuter. Tyvärr kan det gå illa ibland och det vet alla men som sagt, har du förlossningsvården som andra alternativ så bör du faktiskt samarbeta med dem och inte räkna med att de ska kunna utföra mirakel.

   Kan jag skita i att åka in till akuten med min sjuka bebis också eftersom det inte finns något LPT beslut?

    Men snälla! Har du en sjukdom som måste behandlas behövs ju självklart vård. En frisk kvinna med en normal graviditet är inte sjuk. Du jämför verkligen äpplen och päron.

     Jag jämför inte, jag bara tar ett exempel för att åskådliggöra varför jag tycker argumentet är ”förlossningsvård är inr tvångsvård” är kasst.

     Att det är en frivillig vårdform är helt ointressant när man diskuterar om det är etiskt fel mot barnet att inte ta del av olika former av vård som skyddar barnet.

   Jo det är fritt att göra som man vill. Det är också fritta att uttrycka hur otroligt korkat man tycker ett sådant beslut är.

   Min brorsdotters placenta lossnade inte efter förlossningen. Akut sövning och manuell uttagning av moderkakan. Det handlade om minuter innan hon hade förblött.

   ”Din kropp ditt val” tycker det är rent ut sagt helt sjukt att kejsarsnitt, som faktiskt är ett stort kirurgiskt ingrepp på kroppen, har landat i att nejmen det ska kvinnor få bestämma själva över? Vilken annan kirurgi inom offentliga vården fungerar så? ”Nu vill jag att ni ta bort min gallblåsa, min kropp mitt val!” etc etc.

  Sjukt provocerande.
  Det är så mkt som kan gå snett. Även om jag var PÅ ETT SJUKHUS när jag skulle föda så blev det panik och katastrof… Fanns inga indikationer överhuvudtaget på att jag skulle få var med om ett katastrofsnitt. 6 minuter från beslut om snitt till barnet var ute. Och då var jag som sagt på ett sjukhus med BM närvarande HELA tiden. Hennes fokus ska va på barnet som ska födas och inte till nåt jäkla content som passar in i hennes flöde. Sen kan man absolut sträva efter naturlighet… men att inte kolla upp nåt under graviditeten ???

  Ändå ”härligt” att vi kommit så långt i utvecklingen att folk väljer bort moderniteter som folk förr i tiden bara kunde drömma om. Så många kvinnor som dog i barnsäng, nu väljer man bort mödravård helt pga nån naturromantisk tanke. Väljer bort vaccinationer, eller medvetet utsätter sina små barn för sjukdomar som miljontals barn tidigare dött av. Förnekar vetenskap till förmån för kvacksalveri och konspirationsteorier trots alla har haft möjlighet att gå i skolan. Läste att människans iq inte längre ökar, utan börjat sjunka. Ser man sig omkring så är det lätt att tro det.

   Man blir förbannad rent ut sagt.

  Urkvinnosynpunkt bakåtsträvande och enfaldigt att föda hemma. Men, u do u – min synpunkt är att hon, om det blir komplikationer, får betala sin vård själv. Hon har inte varit skriven i Sverige ens ett år och har, förutom ett bolag bildat 2022 här i Sverige, alla sina tillgångar/bolag i annat land. Skatteskäl, skulle jag tro. Provocerande att utlandssvenskar bara kommer hem och ska ha tillgång till allt trots att de inte betalat skatt här. Tycker samma kan appliceras på folk som opererar sig i Turkiet och kommer tillbaka sjuka 9ch behöver akutvård: betala för den vården själv, skadan är självförvållad.

  Som läkare på en barnklinik som på daglig basis blir larmad till förlossningar som på pappret ska vara helt okomplicerade men där oväntade saker tillstöter, kommer jag aldrig att kunna förstå hur man kan våga riskera att föda någon annanstans än på ett sjukhus med utbildad vårdpersonal och framförallt rätt utrustning när det väl behövs. Det slutar nästan alltid bra, men det är också för att hjälpen finns en larmsignal och 30 sekunders spring-allt-vad-du-kan bort. Sen respekterar jag alltid folks egna val och givetvis ska man få göra som man vill, men för egen del är det helt uteslutet. Jag tror folk underskattar riskerna, och i de allra flesta fall går allting jättebra!

   Som neo-ssk förstår jag helt varför man är positiv till hemfödslar. Många av de komplikationer som uppstår gör det för att man på sjukhus ofta gör en mängd interventioner under en födsel som leder till komplikationer (EDA, värkstimulerande, många olika och okända personer på rummet osv). Att föda hemma efter en okomplicerad graviditet med vana barnmorskor som man redan har en relation till är evidensbaserad och säker vård, det går liksom inte att ”tycka” om det, för det är så det är.

    Tack Sam!
    Och Julia – läs på. Din inställning är tyvärr vanlig bland läkare, och förståelig om man tänker på att ni ”bara” ser de fall där ni behövs. Dock mindre förståeligt att du/ni inte är intresserade av fakta – som de Sam här visar till.

     Spännande att du bestämt dig för att jag inte är intresserad av ”fakta” eller andras åsikt, när jag precis bara hänvisade till hur jag själv resonerar 🙂 Det går säkert att få jättetrygga och fina hemfödslar- min poäng var bara att i de fall där det faktiskt tillstöter någonting akut, ex kraftig blödning hos mamma, ett barn som aspirerat mekonium eller drabbats av blodbrist, så är det väldigt långt till sjukhus hur nära man än är! Och att läsa på om sådant här är en del av mitt jobb, så det behöver du inte uppmana mig till. Men givetvis har jag en jättevinklad bild, jag blir bara ringd när det blir komplicerat!

      Håller med dig Julia. Oftast går allt bra, men när det inte gör det, kan en hemfödsel vara förödande. Det är svårt att sia om en födsels utfall, oavsett normala kontroller på mödravården och exempelvis tidigare normal födsel.
      Man bör vara medveten om risker med att föda hemma när något urakut tillstöter.
      I många fall hinner man såklart konvertera en hemfödsel till en sjukhusfödsel, men när man väl inte gör det…
      På många här som arbetar inom vården låter det som att det värsta som kan hända på sjukhus är fler interventioner än vad som är nödvändigt. Födseln förväntas ju fortlöpa i ett visst tempo, och när det inte blir så, blir många barnmorskor och läkare svettiga ganska omgående.
      Det som dock kan hända när man väljer att föda hemma, är ju i värsta fall, döden. Då känns en ”onödig” intervention ganska harmlös i jämförelse.
      Man kan ju också be om en väldigt ”hands off” approach från vårdpersonalen redan från början och vara tydlig med det i sitt förlossningsbrev. Så få interventioner som möjligt, mörkt och tyst, ingen smärtlindring osv. Man kan be om att slippa bli undersökt vaginalt också. Många kliniker jobbar ju för att inte ”störa” den födande i onödan.
      Har full respekt för att kvinnor kan känna sig tryggare hemma och vilja föda i sitt hem. Men tycker inte man ska glorifiera hemfödslar heller och påstå att det är helt säkert. Det kan vara säkert, men det kan också vara potentiellt livshotande för mor och barn.
      Jag skulle inte säga att en sjukhusfödsel kan vara livshotande för mor och barn.
      Däremot KAN onödiga interventioner genomföras, vilket är tragiskt och behöver kraftigt förbättras.
      Detta är min åsikt men förstår att tex barnmorskor som arbetar med hemfödslar är av en annan åsikt.
      Vet också att risken är väldigt låg för friska omföderskor med tidigare normal graviditet och födsel, att föda hemma. Men fortfarande. Om jag själv måste välja mellan att kanske bli klippt i mellangården i onödan eller att en sugklocka dras för tidigt i förloppet, mot att mitt barn avlider i hemmet eller att jag själv tex förblöder…
      Så blir valet enkelt.
      Om jag hade fött igen, hade jag gärna fött hemma, men av ovan nämnda skäl så vågar jag inte. Inget, absolut inget, är värt att riskera mitt barns liv för.
      Förstår att Julia är påverkad av sitt arbete, med all rätt. Tror att många som väljer hemfödsel, inte hade valt det, med den kunskapen.

      Fast fakta = forskning visar att hemförlossning ÄR säkrare, så du har ju uppenbarligen inte läst på, utan baserar ditt tänkande och ”råd” du utdelar ”som läkare” på anekdoter och fördomar.

       Men på vilket sätt ÄR hemförlossningar säkrare? Du som har koll. Vad betyder det i praktiken? Betyder det att det är lägre risk för dödsfall om mor och barn föder hemma kontra på sjukhus? Eller betyder det att den gruppen kvinnor som faktiskt föder hemma (den friska gruppen) sällan drabbas av komplikationer?
       ”Säkrare”, innebär inte det bara att färre interventioner sker i hemmet (eftersom det inte heller finns tillgång och faktiskt friska kvinnor föder hemma)?
       Förstår du hur jag menar?
       När jag tänker ”säkrare”, så tänker jag att risken för dödsfall är lägre i hemmet. Men det jag tror att forskning visar är att det för FRISKA omföderskor är lägre risk för interventioner, i hemmet, än på sjukhus?
       Det borde i så fall framkomma.

    Tack för ditt kloka inlägg Sam! Slutklämmen ”det går liksom inte att ”tycka” om det, för det är så det är”, SPOT ON! Som barnmorska är det otroligt frustrerande många gånger ärligt talat med läkares tyckande och tänkande omkring risker vid förlossning (både obstetriken och barnläkare). Såklart att deras bild är helt skev – de tillkallas endast när något är fel? Och verkar helt ointresserade av att ta del av barnmorskeforskning som, precis som du berättar, klart och tydligt visar hur evidensen ligger till vad gäller planerade hemförlossningar/barnmorskeledda enheter vs. sjukhusfödslar. Men det är väldigt mycket tyckande från läkare med väldigt lite grund, precis som i kommentaren ovan. Tröttsamt och trist!

     Jag tycker att du verkar ha en väldigt negativ inställning till läkare. Det är väldigt tråkigt.

    Men hur vet man att graviditeten har varit okomplicerad om man inte har gått på en enda kontroll eller ultraljud (vilket Yogagirl inte ska)?

  Jag kan förstå viljan att få en hemmaförlossning, med barnmorska närvarande. Lugn och ro och en person med som bedömer om det är läge att åka in till sjukhus. Däremot kan jag inte för mitt liv förstå tanken med att inte göra kontroller hos barnmorska. Det är ärligt talat så dumt så jag vet inte vad…

  Fattar inte hur man vågar föda hemma.
  Även om graviditeten varit problemfri o underbar så garanterar ju inte det att förlossningen går felfritt.

   För att man är påläst, och vet att för omföderskor är det Säkrare att föda hemma än på sjukhus. För barn precis lika säkert. En av riskerna för förstföderskor är att man måste åka in till förlossningen när behovet av vårdnivå ändras, men det gör ju alla ändå.

   Trött på alla som tror att hemfödslar är osäkrare.

    Om folk visste hur stor andel av alla komplikationer som uppstår vid sjukhusförlossningar sker PGA medicinska ingrepp…

    Hur hjälper det att man är påläst om komplikationer tillstöter och man behöver ett urakut snitt?

    Kan köpa att man säger att en okomplicerad förlossning kan vara lika säker hemma – men varför skulle den vara SÄKRARE? Och hur vet man i förväg att det inte uppstår något plötsligt som gör förlossningen okomplicerad?

   Älskar ditt nick.

  Jag födde ”naturligt” men på sjukhus. Helt utan smärtlindring och i total tystnad. Otroligt tacksam för att jag trots det var på sjukhus då jag förlorade flera liter blod i samband med förlossningen och sannolikt inte hade överlevt om jag inte befunnit mig på sjukhus. Ingen hade kunnat förutse att jag skulle förlora så mycket blod då hela förloppen dessförinnan var ”väldigt naturligt”. Otroligt tacksam för att jag födde på sjukhus men det kan man tänka olika om såklart…

   Tillägg: även otroligt tacksam över att när det var ett faktum att jag förlorat så otroligt mycket blod så fylldes rummet av säkert 10 personer på några sekunder och allt ifrån läkare från intensiven till personal från förlossningen gjorde allt och lite till under många osäkra timmar. En vecka blev jag kvar men det mest avgörande för mitt liv var de första minuterna och timmerna.

  Att välja hemmaförlossning kan jag förstår, även om jag aldrig skulle välja det själv. Men att inte gå på kontroller förstår jag verkligen inte. Hur kan man vara så ignorant över ett litet barns liv? Finns ju tyvärr alla möjliga saker som kan hända.

  Jag hade kanske varit död om jag inte gick till barnmorska på MVC. Fick allvarlig havandeskapsförgiftning med påverkan på organen. Havandeskapsförgiftning eller preeklampsi är den vanligaste dödsorsaken bland födande kvinnor i Sverige och värden. Trodde väl också precis som henne att jag skulle ha en frisk graviditet. Hade ingen anledning att oroa mig. Vältränad, perfekt blodtryck, ”bra” ålder osv. Men man vet aldrig. Helt sjukt att tacka nej till den vården och influera detta beteende.

   Samma här. Två barn, två preeklampsier, bättre utan symptom som ”kändes”. De, och jag, lever på grund av förebyggande mödravård.

    *bägge*

  Som exempel, tänk om barnet har ett hjärtfel som gör att det behöver akut opereras vid födseln för att överleva? Eller ryggmärgsbråck? Är ju väldigt mycket bättre att veta det i förhand om man vill kunna rädda barnet.

  Jag tänker att det kanske är precis TVÄRTOM! Att om du vill ha en och planerar för en hemmaförlossning med vad jag hoppas är ett helt team som assisterar sånär det ÄNNU viktigare att gå på mödravården. Ännu viktigare att veta alla värden och att allt är normalt och står rätt till hos mamma och barn. Hemförlossning bör endast planeras om allt är okey med båda.

  I samma artikel pratas det om djurhållning. Hoppas det finns förståelse för att tillkalla veterinär och liknande för djuren. Det är det väl iallafall lag på.

   mitt första barn o jag hade nog inte överlevt om vi inte va på sjukhus med akut team som kom in på slutet… nåt skaver för mig kring denna människa…

  Tänker att man gör precis som man själv vill så länge man kan leva med konsekvenserna av om det går åt helvetet och det hade kunnat förhindras genom ul, mätningar, sjukhus osv.

   Och betalar själv för de extra resurser som kejsarsnitt kostar. När det inte är medicinskt betingat. Varför ska mina skattepengar användas till kvinnor som tycker att det verkar för jobbigt att föda ett barn på annat sätt?

    Det är en jävla massa skit ju jag inte vill lägga mina skattepengar på heller. Låt kvinnor föda sina barn på det sätt som känns bäst.

    Bra logik ?Jag undrar varför mina skattepengar ska läggas på förlossningar öht, jag kommer aldrig nyttja det.

     Ja och varför ska dina skattepengar gå till skolor då om du inte vill ha barn? Och jag vill inte betala för äldrevård heller, när det är min tur kan dom putta mig ner i nån grop bara.

    För att vi är medMänniskor och förstår att vi alla är olika. Många vill föda utan snitt. Men pga tex tvillingar eller traumahändelser m m går det inte. Lätt att fatta. Och glöm ej tänka med hjärtat med.

    Ska den som drabbas av cancer och ätit kött, socker, druckit alkohol och/eller rökt också betala för sin egen vård eller var drar du gränsen?
    Kvinnor föder inte med snitt för att det ”verkar jobbigt” att föda vaginalt. De väljer snitt för att risken för syrebrist hos barnet inte existerar och för att kroppen och psyket inte ska gå sönder. Ett ks kostar ca 10 000 kronor mer än vf. Vet du vad kostnaden för alla förlossningsskador ligger på, t ex operation av framfall, operation pga inkontinens, behandling av barn med cp-skada, traumabehandling, operation för stomi, operation pga levatorskada osv?

    Tror du att en vaginal förlossning är gratis eller vad?

  Men gud snälla… vi erbjuder den möjligheten, inte är de tvång att föda på sjukhus i Sverige.

  Och jag blir fan matt av allt, ”VEM SKA BETALA FÖR DET”, kränkt medelålderskärring, vi ska ju förfan inte ge oss på varandra för att politiska beslut gällande vården är ÅT HELVETE.

  Det är som att säga åt en kvinna att belasta fan inte vården genom att gå i mörkret själv för det KAN HÄNDA NÅGOT.

  Är ni lika oroliga för alla kvinnor i världen som föder utan någon möjlighet till vård alls. De är så sjukt resonemang.

  OBS! Läs inte om du är förlossningsrädd.

  Att inte vilja föda på sjukhus är för mig ofattbart men att inte heller gå på kontroller är ännu mer ofattbart.
  Allting kan hända oavsett om man har haft kontroller under graviditeten ändå såklart men att välja bort det är inte okej.
  Jag var på ultraljud/kontroller varannan vecka då jag var gravid med enäggstvillingar och då har man täta koller då det är en högrisk graviditet men även högrisk förlossning, men komplikationer kan hända vem som helst oavsett såklart.
  Allting såg jättebra ut.
  Bebisarna växte jättefint och mådde jättebra och alla prover var bra.
  Blodtryck/socker allt var fint.
  Under förlossningen däremot blev det komplikationer då jag fick för tidig moderkaksavlossning som kan hända vem som helst och behöver inte ge tydliga symtom för alla vilket är livsfarligt för barnet men även mamman och kan gå väldigt snabbt.
  Samma med havandeskapsförgiftning där behöver symtomen inte alls märkas allt för mycket direkt heller men är även livshotande och kräver omedelbar vård även där.
  Under min förlossning var det 2 specialist läkare, barnmorska mm då det var en planerad förlossning/igångsättning.
  Trots det så gjorde läkarna flertal misstag under förlossningen och överträdde tillåtna drag med sugklockan, undvek att ge mig kejsarsnitt trots uttröttad, trots stor blödning osv.
  De glömde om det stängt av det värkstimulerande droppet när det skulle varit avstängt mm.
  Min första son föddes med sugklocka och det var redan då svårt och där skulle läkarna redan tagit ett beslut om kejsarsnitt för nästa bebis, vilket de inte gjorde.
  De fortsatt att dra sugklockan gång på gång trots ingen framgång.
  Väldigt traumatiskt.
  Efter ett bra tag så märker läkarna att de har tagit fel hjärtljud, de har tagit mitt hjärtljud istället för bebisen.
  Där bestämmer dom sig för ett urakut kejsarsnitt och trots alla symtom som visades tydligt på förtidig moderkaksavlossning mycket tidigare och min vädjan om kejsarsnitt då jag mådde väldigt dåligt/var för trött såklart pga blödningen i magen så fick jag inte det tidigare förrän dom insett sitt misstag med hjärtljuden och insåg att det var väldigt akut.
  Under det urakuta snittet så blöder jag mycket i magen och förlorar flera liter blod då var även jag i fara och hade jag inte varit där hade även jag dött.
  Min andra son som föddes med urakuta kejsarsnittet är nästintill livlös efter förlossningen och efter ett dygns försök att få honom att överleva så går det inte längre..
  Han klarade sig inte.
  Trots att han var från början helt frisk.
  Varje dag har jag tänkt varför hände det här?
  Varför klarade han sig inte?
  Han var ju frisk, allt såg bra ut.
  Ingenting i livet är en garanti, men om man kan undvika det värsta ska man göra det.
  Det här hände på ett sjukhus, att föda hemma kan allting gå väldigt, väldigt fort med och försämras snabbt utan tillgång alls till livsviktig vård för både bebisen och mamman.
  Jag kunde inte undvika det värsta som kunde hända trots att jag var i ”säkra” händer.
  Det var läkarnas fel då han dog då dom gjorde för många misstag och undvek att göra kejsarsnitt direkt stora blödningen kom, då hade han klarat sig..
  Men det var även läkaren som räddade mitt liv så jag kunde finnas för min son som föddes först.
  Jag kommer aldrig föda på just det sjukhuset igen om jag får fler barn.
  Men jag kommer att välja att sätta mitt barn i första hand jämt och självklart trots traumatiska upplevelsen föda på sjukhus för oavsett om graviditeten är bra eller dålig för den delen är det aldrig någon garanti att förlossningen oavsett blir komplikationsfri eller att barnet är friskt när det föds och behöver omedelbar vård, vilket det inte finns under en hemförlossning.
  Att välja att föda hemma kan absolut vara avgörande mellan liv och död, likaså på sjukhus men barnet/mamman har mycket större chans att klara sig på sjukhuset.
  Så då borde det vara en självklarhet vad man väljer.
  Varför chansa?
  Det är viktigt att läsa på om komplikationer som kan uppstå under förlossningen trots att det är läskigt/otäckt att läsa på om inför en förlossning men det är väldigt viktigt för jag insåg innan läkarna att jag hade moderkaksavlossning då de inte kan känna min kropp och dom helt enkelt missade tydliga symtom av oklar anledning.
  Tyvärr så lyssnade dom inte på mig när jag ville avbryta och få kejsarsnitt men kan det kanske hjälpa någon annan att stå på sig om du känner det är något fel på riktigt och läkarna lyckas missa det så stå på dig.

   Men gud, beklagar din förlust. 🙁 Fy vad hemskt! Fruktansvärt när vården inte lyssnar på kvinnor, och särskilt i ett fall med tvillingar som alla vet innebär mer risker.

  Naturlig födsel, ingen smärtlindring blabla seriöst ytterligare bara en tävling kvinnor emellan. Den som löser det utan smärtlindring och spricker noll är BEZT! Huvudsaken är väl att barnet kommer ut och att både mamma och barn mår bra?!?! Sjukt att gambla med sitt barns liv för prestige.

   Tror att du missbedömer vissa kvinnors motivation. Av de som väljer bort medicinsk smärtlindring är mitt intryck att majoriteten verkligen inte drivs av prestige utan av oro för biverkningar och för att man vill pröva.
   Jag har fött två gånger utan smärtlindring och sytt sammanlagt fem stygn. Personligen vill jag absolut inte behöva få en nål i ryggen, ryser bara av tanken, och vill heller inte bli berusad av lustgas. Sterila kvaddlar lär göra helvetiskt ont och sedan börjar alternativen ta slut.

   Jag skiter fullständigt i om andra väljer smärtlindring eller inte. Struntar också i om andra snittas eller inte. Jag har gjort mina val helt och hållet utifrån mig själv och har haft turen att allt har flutit på så att jag kunnat föda såsom jag önskat. Hade det behövts hade jag förstås justerat mina val i skarpt läge.

   Du är inte helt ute och cyklar. Första barnet gjorde så jävla ont att jag ville dö. Bad om epidural och den fungerade inte. Den sattes fel och fick istället en sjuk koncentrerad smärta som gjorde ännu ondare.
   Pga det struntade jag helt i epidural andra barnet och gjorde så mycket mindre ont. En fungerande epidural hade jag seriöst kunnat döda för. Men kan inte sticka under stolen med att andra ändå behandlade mig annorlunda pga fött barn utan smärtlindring. Man anses vara ”bättre” och mer uthållig än andra. Det är helt stört och har fått komplimanger om hur duktig man varit hahahah. Undrar om någon skulle säga så om man drog ut tänder utan bedövning… ?.

    Så är det.

  Föder aldrig ur vagina. Någonsin. Kejsarsnitt är det!

  Oavsett vad folk säger.

  En bekant till mig besökte aldrig mvc före förlossningen och hade inte registerat sin graviditet. Hon berättade att hon var så oerhört skadad psykiskt efter att hon tidigare graviditet hade mött två barnmorskor som körde över henne totalt. Hon hade tidigare varit våldsutsatt och tyckte vaginala undersökningar var svåra, ville inte amma och önskade både pappa och mamma med vid förlossning. Allt ifrågasattes och hon blev t om anmäld till socialtjänsten.

  Jag köpte hennes beslut fullt ut. Hon födde dock på sjukhus, gick regelbundet till bvc osv. Men för henne var mvc så extremt förknippat med ångest.

   Barnets pappa och sin mamma, ville hon ha med. Mvc förstod inte varför hon skulle ha två med sig då de flesta inte vill.

  Den där intervjun är tyvärr bara en light-version av hennes podcast. Jag tyckte att hon fick det att låta som att svenska staten vill kontrollera alla graviditeter in i minsta detalj, ta ifrån kvinnor all rätt till självbestämmande, tvinga på folk fosterdiagnostik etc. Tråkigt om hennes internationella följare tror att det är sant.
  Jag är själv gravid och delar absolut inte känslan av att graviditeten behandlas som ett stort medicinskt problem där jag är en passiv ”patient” som bara ska hålla tyat och göra som jag blir tillsagd. Tvärtom har jag nog aldrig känt att jag blivit så respekterad och ”sedd” av vården som under den här resan, och så uppmuntrad att ställa frågor och lyssna på min kropp. Men å andra sidan har jag haft ett stort förtroende till alla jag haft kontakt med och litar på deras professionella bedömning och rekommendationer. Och däri ligger väl skillnaden.

   Jag häpnar också över hennes syn på kvinnovården i Sverige. Min barnmorska påpekade flera ggr att allting var helt frivilligt men att hon utifrån sin kunskap rekommenderade t.ex. kub och 2 glukosbelastningar (då kaghar diabetes i familjen). När jag fick missed abortion var det samma där, läkarna sa jag själv fick välja att invänta missfallet eller ta tabletter och presenterade all fakta för mig. Alla undersökningar var frivilliga och de var så måna om att jag skulle känna mig bekväm. Blir rörd när jag tänker på hur fint barnmorskor och läkare behandlat mig faktiskt. Enorm respekt för min vilja. <3

   Delar den uppfattningen, har aldrig känt mig så sedd och omhändertagen som på mvc. Tyckte det var en fantastisk upplevelse och sörjde lite när jag inte skulle få träffa barnmorskan mer, hahaha.

  Det är nyttigt med perspektiv. Jag tycker att hon borde läsa Asabea Brittons reportage från mödravården i Sierra Lione (på Expressen eller Mama). Vi har det väldigt bra i Sverige och borde banne mig uppskatta vad vården erbjuder, både mammor och barn.

   Stora delar av problematiken i delar av Afrika och MÖ beror på att kvinnor är omskurna och därmed är högriskpatienter.

    Det heter könsstympad, inte omskuren.

  Mycket märkligt resonemang. Om bebisens huvud fastnade under hennes förra förlossning så förstår jag inte varför hon nu väljer att inte ta hjälp av vården över huvudet taget. Annars är jag ändå för att vilja ha sin förlossning så naturlig som möjligt och att vilja föda hemma. Personligen skulle jag aldrig våga strunta i kontrollerna hos barnmorskan eller våga föda hemma. Men så är jag förlossningsrädd med efter mina tre barn.

  Tror inte det är någon speciellt bra idé att försöka leka någon slags överman med en graviditet med tanke på att det kan verkligen gå hur som helst. Då är det väl läge att tänka att alla kontroller som man kan göra är bra, eftersom det inte bara handlar om en själv längre utan ett barn i magen också.

  Äh, jag tycker att Yogagirl om någon vänder kappan efter vinden och ändrar sig utifrån vad som passar henne. Jag följde henne förut när hon bodde på Aruba och då var hon vegan, allt skulle vara naturligt osv. Hon äääälskade sitt liv där och kunde inte tänka sig kalla Sverige. Under tiden hon bodde där åkte hon ibland på yoga-tours över världen där man kunde signa upp sig och vara med på typ jättestora klasser som hon höll, jag bor i USA och när hon kom till vårt område villa jag gå men en biljett var SUPER dyr, alltså verkligen så mycket pengar att det inte var tillgänligt för många. Och jag såg att hon var med i intervjuder där hon typ berättade samma sak hela tiden om hennes bästis som dött, oerhört sorgligt men det var aldrig liksom fokus på att hon berättade det för att hjälpa andra eller nåt, utan man fick alltid känslan att hon berättade för att få uppmärksamhet och tjäna pengar på det. Många år efter att det hänt och att hon träffat sin man osv. Det kändes också oäkta och inte genuit. Sen helt plötsligt var inte Aruba drömmen längre, då var det Sverige som var hennes dröm och bara där och ingen annan stans ville hon bo. Ok…? Och nu vet jag inte hur mycket ”naturligt” som är kvar i hennes livsstil och eftersom det är hennes ”enda” varumärke – det är ju många som kör yoga nu så det är inte speciellt längre när hon inte gör det på stranden i Aruba 🙂 – så kör hon väl det med naturlig födsel hemma .Som jag minns det var hennes första födsel jobbig så jag blir förvånad att hon vill föda hemma. I synnerhet som vården i Sverige redan är ansträngd så misstänker jag inte att någon kan komma hem till henne med kort varsel om nåt går fel. Hon får väl ändra ”drömboende” igen, kanske på stranden nånstans i karibien är bättre… Näe jag tycker inte hennes image och därmed det hon säger känns genuint alls.

  För kvinnor med okomplicerade graviditeter är det säkrast att föda där man känner sig tryggast. Det är upp till var och en att välja var det är, så varför hålla på tjafsa om andras val? Det är så mycket mer ovanligt med interventioner och komplikationer hemmavid och där har man en (två?) erfaren barnmorskas fulla fokus under hela processen. Hon märker om något går fel. Jämför det med mina sjukhusförlossningar där CTGn ändå inte funkar och barnmorskan dyker upp sista 5-15 minuterna och tar emot bebisen. Jag hade haft det bättre hemma och kommer överväga det om det blir fler graviditeter.

  Men att inte gå på kontroller för screening av simpla saker som kan bli farliga är ju bara dumt.

   @emelie problemet är att hon funderar på att inte ha någon där, alltså ingen barnmorska och hon säger även att hon inte vill göra några kontroller innan. Inget ultraljud, blodprov etc. så det hon vill göra kallas wild birth eller free birth.

  Jag tycker det sjukaste är att hon säger att hon eventuellt kommer att kolla upp könet på bebisen pga hennes man vill det. Så, hon kommer inte ta ett enda test eller ultraljud för att kolla halsan på bebisen, men hon vill kolla upp könet? Det visar ju på hur snedvridet hennes tankesätt är och totalt egoistiskt beslut.

  Om ni lyssnar på hennes podd så har hon ett helt avsnitt kring detta. Hon pratar om sjukvården som ”the system” och säger tex ” I don’t want to be part of the system”.. låter som en amerikansk konspirationsteoretiker. Konstigt att hon har så mycket åsikter kring ”the system” aka svenska sjukvården då hennes första barn föddes på Aruba.

  Tack vare den svenska sjukvården överlevde min bästa kompis och hennes son när hon fick havandeskapsförgiftning. Och tack vare den svenska sjukvården slapp jag föda med sätesbjudning. Det upptäcktes tack vare ett ultraljud, efter att barnmorskan vid flera tillfällen tyckt sig känna huvudet nedåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.