Bisse och Matgeek i konflikt om kosttillskott och rening av levern

Ja, jag försöker dämpa ilskan genom att publicera en bild på bråkande kattungar. Man gör vad man kan. 🙂

”Bisse” publicerade ett inlägg om hur bra det är att dricka citronvatten på morgonen och hur det kan rena levern, samt om hur bra det är att äta kosttillskott.
En som reagerat på detta är Johan ”Matgeek” Hedberg, som tagit till sitt Instagramkonto för att tala om, just hur illa han tycker om det som Bisse skrivit.

Under gårdagen utspelade sig det här tysta kriget sig på deras respektive konton.

  

Det här är förmodligen inte det sista vi hör om det här, eller vad tror ni?

Matgeek har kommit med ytterligare  inlägg som jag missat.

123 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Båda har ju rätt men den det känns som att de inte pratar om samma saker. Klart man ska äta folsyra, järn etc som man behöver vi graviditet och att barnet ska få sina droppar men att man kan rena lever och njurar med hjälp av dieter och citronvatten är bara skitsnack. Undrar dock om Matgeek verkligen sagt det där med folsyra och järn..? Missade jag något textstycke eller har Bisse tolkat honom annorlunda än jag?

   Känns mer som ett försök att rädda sig typ. Folsyra och järn är dessutom fortfarande tillskott (antar det är det hon syftar på) men att dricka vatten med citron skulle hjälpa levern – njaaaa. Om hon inte ser den skillnaden själv ?

   Kollade på Johans sida, hittar inget om folsyra/järn. Men hon kanske drar upp det i försök för att få med alla mammor eller nåt.

    Tror hon läste hans kommentar för fort. Han skrev pådyvla och hon läste folsyra är min gissning.

     Från en läkare som har jobbat med leversvikt och levertransplantation

     Stay the f*ck away från kosttillskott som inte är rekommenderade av vården.

     En av de sakerna vi kartlägger mest noggrant i levertransplantationsvården är användning av kosttillskott eftersom det kan leda till leversvikt (obs kosttillskott hjälper typ aldrig levern men om man vill göra gott för sin lever kan man dricka några koppar kaffe om dagen – det är bra för levern). Fråga ALLTID din läkare om du borde ta kosttillskott (förutom folat vid graviditet och B12 om du är vegan – men ja järn bör du faktiskt undvika att ta utan att kolla med din läkare först).

     Och nej – citronvatten renar inte levern. Levern är ett organ som renar blodet så tvärtom kanske levern renar bort gifterna från citronskalet

     Hon bara svamlar

     TLDR: ta inte hälsoråd från influencers

      Obs länkar till en case där en patient som har tagit järntillskott utan att först konsultera sin läkare fick akut leversvikt (bara för ironin i det hela):

      https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejm199807233390413

      Mvh anonym 17:59

   Tolkar det som att han bara skrivit att alla kosttillskott är bedrägeri , och hon menar att vitaminer och mineraler (som ju faktiskt är kosttillskott) kan vara viktiga att tillföra ibland (t ex folsyra). Och det har hon ju rätt i. Han syftar antagligen på tillskott som innehåller en massa konstigheter eller det faktum att de flesta av oss inte behöver äta tillskott.

   Kan tycka att han överdriver sin ilska något. Hon tipsade om att dricka citronvatten och ta något tillskott (inget som skadar någon men knappast hjälper heller). Ingenstans påstår hon att den som supit sönder sin lever och ligger på sjukhus ska övergå till en behandling med vatten och tillskott ?

    Tror också man ska vara medveten om att många inte äter en perfekt varierad kost, kan bara se till mig själv och då är jag knappast den värsta av dem värsta iom att jag ändå anstränger mig för att göra det.

    Problemet är inte att hon dricker citronvatten utan att hon säger att hon dricker citronvatten för det renar levern.

   Jag äter vitaminer -om och när min läkare anser att jag behöver det pga dåliga värden. I övrigt så kissar du bara ut dina pengar

    Och ibland måste man läsa på själv för deras referenser suger! Jag hade jättelågt ferritin tex och läkaren allt är bra. Mitt ferritin krånglar jämt. Trött o massa symptom. Så äter järn självmant och fått upp värdena och piggare!

     Vill börja med att säga att jag inte är negativ till kosttillskott(generellt), men järn är inte ett tillskott att rekommendera. Ät istället lever och andra inälvor. Blodpudding, blodbröd och Blutsaft är också bra.

      Skulle hellre dö av alla former av brister innan jag åt blodpudding och lever.

      Blutsaft hjälper inte om du har brist bara om du har normala värden!

       Jodå, det gör det visst det. Har själv erfaenhet av det både hos mig själv och andra(där vården har konstaterat järnbrist). Dock behöver man det andra jag skrev också.

      Järn är livsviktigt. Många menstruerande kvinnor kan inte tillgodose sitt järn genom kost utan behöver tillskott. Anemi är inte bra.

    11.53 vattenlösliga vitaminer kissar du ut överskottet av. Fettlösliga vitaminer däremot, lagras i kroppen vilket inte är så bra.

   Jag tänker att det är en jäkla skillnad på att äta tillskott som skrivs ut på recept av läkare för att du har en dokumenterad brist, som vid en graviditet där läkare skriver ut Folsyra och järn vid behov, än att trycka o sig diverse dyra multivitaminer för att man TROR att man behöver det.

    En läkare skriver inte ut folsyra och järn – alla gravida rekommenderas äta folsyra oavsett hur varierat man äter, man ska gärna börja redan när man försöker bli gravid.
    Järnvärdet tas hos bm och hen rekommenderar en tillskott om man har brist. Nya rekommendationer gör att de flesta rekommenderas järn, brist eller inte, eftersom man antagligen kommer lida brist mot slutet av graviditeten/när man fött ?

  Bisse är väl ingen raketforskare direkt.

   Var på en visning hon höll när hon jobbade som mäklare i Malmö, har än idag inte träffat på någon så dålig på sitt jobb. Hon hade ingen aning om vad skuldsättningsgrad var eller hur man räknade ut den. Så nej, inte den smartaste kniven i lådan.

    Smartaste kniven?

     Mina knivar har 120 + i IQ. Men jag har hört att typ Ikeas bara har runt 20. Hon kanske är en Ikea kniv?

    Kanske inte heller alla indianer inbyggda i kanoten å heller inte alla hästar på hästtaket?!

  Tips till Bisse och den som är intresserad:

  Podden Medicinvetarna (ges ut av Karolinska institutet), avsnitt #107 ”Vem behöver vitamintillskott”.

  ”Vitaminer är livsnödvändiga ämnen som vi inte kan bilda själva. Därför kan vi behöva ta tillskott i vissa situationer. Samtidigt visar forskningen att de allra flesta klarar sig utmärkt på en allsidig kost och att vitaminer i överskott i vissa fall faktiskt kan vara skadligt. Susanne Rautiainen Lagerström är nutritionist och forskare och enligt henne är det allmänna rådet ganska enkelt: Ät varierat så löser det sig.”

   Men har du tänkt på att de flesta inte äter en varierad sund kost ?

    Så man ska äta vitaminer istället menar du eller?

     Ja . Inte istället men som komplement.
     Tyvärr så har inte de flesta kunskapen om hur man ska äta en vettig kost när man blickar lockad av all näringsfattig snabbmat som finns där ute !

     Ja, enligt forskningen ska du ju det om du vet med dig att du inte äter varierat.

     Hur tänker du att man ska göra med tex kräsna barn? Ja det bästa är att äta varierat, men om alternativen är en vitamintablett eller att varje dag behöva bråka med barnet om vad den borde äta?

     Jag äter d-vitamin och järn i perioder trots bra matvanor. Får lätt låga värden av någon anledning. Undrar nästan om det är genetiskt för jag läste att en del människor har medfödda problem att ta upp vissa vitaminer. Läste även att d-vitaminbrist är en global angelägenhet.

      Jag jobbade administrativt med en läkare som tog d-vitaminprov på alla som beklagade sig över trötthet. I princip ALLA hade brist på d-vitamin om det var under typ december-maj som provet togs… Tror inte folk inser hur otroligt lite sol vi svenskar får på oss under vinterhalvåret.

       Solen är för svag i Sverige under vintern för att vi ska kunna bilda d-vitamin. Plus att det är kallt och vi exponerar väldigt lite hud. Så därför är exponering av hud viktig under sommaren för att kunna bygga upp ett lager. Även solskydd minskar förmågan att bilda d-vitamin. Nu säger jag inte att man ska strunta i solskydd, men det är många parametrar som ska till.

       Vi tankar ingen d vitamin under vintern i Sverige eller norden! Så ja de flesta ligger lågt. I Finland äter alla d vitamin under vintern. Jag äter året runt då jag inte klarar av värme o sol längre .

      Så är det, speciellt mörkhyade får lättare brist på våra breddgrader. Sen har Sverige höga bristgränser jämfört med andra länder, vilket är än mer märkligt, med tanke på vårt klimat. Oavsett bör man alltid ta blodprov innan man bestämmer sig för att ta tillskott, vitamin D är fettlöslig och kan därför lagras i kroppen till toxiska nivåer med tex njurskador som följd. Jag sällar mig till mitten blocket i detta, tror inte lite tillskott skadar under våra mörka månader, dock högst tveksam till människor som proppar i sig tillskott av alla slag för jämnan, det är allt från vitaminer till kollagen som skall plumpa upp huden (ha,ha, bluff & båg firmorna skrattar hela vägen till banken) Att dricka citronvatten (el tex äppelcidervinäger) påverkar mest magen, kan tex göra en sur mage mer basisk och kan ev lindra lätta magbesvär lite på så vis, men någon lever rening är det definitivt inte tal om. Det är när någon vill förmedla nån slags mirakelmetod med div husmorsknep som man bör ta det hela med en väldigt grov nypa salt.

     Självklart om man behöver. Jag har underskott på järn sen tonåren trots att jag inte är vegetarian eller liknande. Så petar i mig någon tablett då och då.

   Om man med en sund och varierad kost menar olika former av inälvsmat, kött, fisk, grönsaker, bär, lite rotfrukter och mättat fett så visst. Men det är det en minoritet som äter. Skillnad på att överleva och bli sitt bästa jag.

    Mm exakt. Vi äter inte som våra förfäder längre.

     Ingen som stoppar er heller. Ni får varierad kost att låta som en omöjlighet, det är det verkligen inte.

      Det är väl upp till var och en hur man vill göra. Vill eller kan man inte äta en varierad kost så kan man ta tillskott.

    Exakt! Så många verkar tro att smooties, sallader, surdegsmacka med lättmargarin, latte med havredryck är sunt och varierande. Lägg där till godiset de måste ta för att de dippar och inte orkar med annars…

   Problemet med vår mat nu för tiden är att den ofta är för hårt prosessad och då inte innehåller den mängd vitaminer och annat som den borde.
   Till och med grönsaker odlas numera fram för att kunna växa så snabbt som möjligt men då får man ett sämre näringsvärde i dom istället.

   Så vitaminer är inte alls en dum idé för att inte få brist. Det kroppen inte behöver släpper den ju ändå bara igenom.

    Nej kroppen lagrar en del vitaminer vilket inte är optimalt.

   varierad kost och en magisk sten vid sängbordet räcker faktiskt.

  Jag vet inte om Matgeek bygger ett varumärke genom att vara alldeles för mansplaining-arg för sitt eget bästa. Kan omöjligt bara vara jag som förstår att det är skitsnack med en random cleanse, men jag är också gammal nog att kunna kanalisera min ilska på viktigare saker än så? ?

   Jo typ så, han är ofantligt duktig på att mansplaina och han har svårt att förstå ironin hos många influencers. Men han använder gärna ironi och sarkasm själv. Tänker typ som när Ida Warg gjorde nån video om saker hon aldrig skulle köpa och tydligt skämtade om att Redbull innehåller tjurkiss (hon syftade på taurinet).

   Håller med. Att dricka citronvatten på morgonen är garanterat ofarligt även om det inte renar din lever så svårt förstå vad det finns att bli förbannad över.

    Att han blev arg beror ju på att hon sa att man renar levern om man dricker vatten med citron.

   Matgeek går väl hem hos sin målgrupp. Män.

  Matgeek gjorde en video om Magdalena Graafs skitpiller på youtube. Snubben har mer koll än alla penningkåta influenser. Sen kan det ju vara så att en del människor behöver kosttillskott men inte fan blir man smal, snygg eller kåt av just såna piller.

   Jag gillar Matgeek. Han är bra.

   Åh vad bra. Har alltid önskat att någon ska kolla Magdalenas töntiga piller.
   Hur kan hon få hålla på och göra reklam för sånt trams?

  Jahapp åkte direkt i modd ?

   jag med flera gånger nu

  Undrar hur hon(?) formulerade sig från början. Uppmanade hon andra att ta kosttillskott eller skrev hon att hon tar det själv? Det verkar de också tycka olika om.

  Tycker matgeek har blivit mer och mer dryg med åren men han har iaf fler hästar hemma än Bisse någonsin kommer ha om man säger så

  Äsch låt Bisse leva uppe i det blå. Har man ett normalt IQ så kan man lägga ihop ett plus ett och därmed förstå att det hon skriver bör tas med en nypa salt. Ingen går väl in på hennes konto för fakta och sanningar, hoppas jag..?

  Äsch onödigt att gå på Bisse så hårt. Varför är han plötsligt så arg hela tiden? Jag gillar matgeek men tycker sånt här raljerande drar ner nivån så mycket. är det plaskdammen man vill vara i liksom?

  lite får ex. Bisses läsares hjärnceller arbeta själva också.

  Kosttillskott är jättebra om man är i behov av det. Det vill säga: om man har brister eller lite sämre värden. Men annars är det balanserad, varierad kost och rörelse som håller kroppen i bra skick. Citronvatten är superbra om man har urinvägsinfektion men inte bra att dricka varje dag för tänderna.

   Hej,

   Det här med citronvatten och uvi, stöd för det?

    Finns inget vetenskapligt stöd för det, inte heller att tranbärsjuice skulle vara bra. En UVI kan övergå till njurbäckeninflammation om man har otur, därför bäst att inte laborera med huskurer, utan gå till VC.

     Dricka mycket vatten är väl bra för att urinen sköljer med sig bakterier som inte hinner gro till? Eller är det en myt också?

     Varför rekommenderar läkare det då? Har hänt mig flertalet gånger vid uvi.

      (Ifrågasätter alltså inte, utan undrar)

       Därför att din läkare har rätt. Bakterier trivs mindre bra i miljöer med surt oh värde vilket är varför man dricker det vid urinvägsinfektion tex.

        Precis. Drick mycket vatten, det verkar det finnas stöd för. Väntar fortfarande på någon som kan länka trovärdigt stöd för att det är jättebra att addera citron.

         Förvisso citronskal men ändå.
         https://www.researchgate.net/publication/330166550_Antibacterial_effects_of_Citrus_limon_peel_extract_on_human_pathogenic_bacteria_with_special_reference_to_Urinary_Tract_Infection

         Även en studie på tranbär, även där bygger det på att ph i urinet sänks.

         https://www.bmj.com/content/322/7302/0.6

         Finns säkerligen fler studier refererat i dessa. Har inte gått igenom hela referenslistorna.

          Läste du själv studien på citronskal?

           Ja, vad tänkte du på?

           Det var väl ganska långt ifrån ”dricka citronvatten” och eventuell påverkan på urinets pH va?

           Du får läsa om.

           Du kan väl förklara du, som förstått?

          Den andra artikeln angående tranbär verkar ligga bakom betalvägg så jag kommer inte åt den. Du kanske gjorde det?

           Ja, jag tänkte inte på att den var bakom betalvägg. Sorry, kanske går om du googlar titeln på studien och kommer åt den på annat sätt.

         Litar du på hopkins medicine så finns detta att läsa:

         ”Large amounts of vitamin C limit the growth of some bacteria by acidifying the urine. Vitamin C supplements have the same effect.”

       Är möjligt att en del upplever sig hjälpta, och att om man (generellt) dricker mycket vätska späs urinen ut, vilket givetvis kan vara bra vid en UVI. Dock fungerar det sannolikt lika bra med vanligt vatten, men vad jag framförallt menar är att huskurer inte är att lita på. Har själv spenderat pengar på dyra tranbärskapslar från hälsokostbutiken och fick upprepade UVI:er trots dessa. En av dem höll på att övergå till njurbäckeninflammation, vilket inte alls var roligt, snabbt gick det också. Så därför är det bättre gå till VC än att laborera själv…

       https://www.vardfokus.se/nyheter/tranbarsjuice-overksamt-mot-urinvagsinfektion/

        Jo men att något har visat sig ha en positiv effekt betyder ju inte att det hjälper 100% i exakt alla fall.

      Läkare är också människor och ibland vill dom rekommendera saker som de kanske inte lärt sig under sin utbildning.
      En del kommer med tips de själva upptäckt fungerat osv.
      Huruvida det är lämpligt eller inte är en helt egen diskussion.

       Men sluta. Bakterier trivs inte lika bra i surt ph. Detta är anledningen.

        Men sänker citron verkligen pHt?

         Ja. Bland annat gjordes en finsk studie där man såg att risken att drabbas av urinvägsinfektion minskade med surare urin. Vill minnas att de även studerade lingon och tranbär utöver citron.

         Det sänker inte ph ”i dig” men borde sänka ph i urinen kroppen gör sig av med. Så har jag fattar det iaf.

     Svar till anna: Jag har haft njurbäckeninflammation då jag får UVI ofta. Man ska verkligen inte laborera med huskurer, vilket jag inte heller menade. Det vill säga, jag menade inte att man behandlar UVI så, utan att det kan vara skönt att dricka mycket då det gör att ”trängningarna” blir mildare under din UVI.

    Man kan ju tänka såhär, att dricka en bra mängd vätska/vatten är bra för att förebygga uvi, så om man ogillar rent vatten men tycker citronvatten är gott så är det nog ett bra sätt att lyckas få i sig mer.

    När jag hade Uvi fick jag höra att dricka surt för att göra det otrevligt för bakterierna i urinblåsan, absolut inte dricka sött för då frodas de (hade jag också gjort om jag var en bakterie och fick cola zero). Vet inte om det stämmer dock, men låter logiskt?

     Exakt. Det är rätt. Sen är det ingen mirakelkur och har du en kraftig urinvägsinfektion kommer det inte att bota dig men visst finns vetenskapligt stöd för att det är hjälpsamt.

     Men urinen går väl inte direkt från magen till urinblåsan? Utan urin bildas av att blodet filtreras i njurarna och mig veterligen så har blodet en väldigt fin pH-balans som inte ruckas på i första taget och om den gör det kan det vara livsfarligt.

      Ingen njurexpert men bortsett från blodet reglerar väl njurarna vattenbalans i kroppen. Så gissningsvis därigenom.

      Urin blir surare om du äter sura saker. Precis som att det kan bli rosa om du äter rödbetor osv. Du har dock rätt om att det inte går från mage direkt till urinblåsa.

    Googla, har med ph att göra tror jag.

    När jag jobbade i hemsjukvården (distriktssköterska) hade vi flera patienter där vi gjorde installation med citronsyrelösning. Dvs spolade in ca 1 dl citronsyrelösning, stängde katetern under 10 minuter och lät den sedan rinna ut. Hade god effekt på kateterpatienter med upprepade uvi:er. Efter regelbunden behandling blev uvierna färre.

     Det betyder inte att det finns vetenskapligt stöd för det bara för att du har en anekdot. Tror knappast ni hade en kontrollgrupp som fick placebo. Tror knappast ni för statistik över antal UVI eller gjort statistiska analyser. Deras UVIs hade lika gärna kunnat gå över naturligt vid den tidpunkten ni spolade. Mycket går över av sig själv, det borde du veta.

    Jag fick det rekommenderat av läkare vid urinvägsinfektion då citronvatten oftast är lättare att dricka mycket utav än vanligt vatten. Man ska helt enkelt dricka mycket vatten och citronvatten är gott haha

  Så bra att hon minsann hittat sidor som säger att det är bra ?

  Är så trött på ”jag jobbar på IVA och..”. Helt plötsligt jobbar varannan människa på IVA och anser sig ha åsiktsveto i allt möjligt.

   Det är ju också en enorm överdrift att börja dra in svårt sjuka personer som behöver levertransplanteras för att en influencer säger att det är bra att dricka citronvatten…

    Men verkligen. Ingenstans påstods citronvatten vara ett alternativ till transplantation. Så den där sköterskan kan sätta sig ner i båten.

  Men alltså, att folk fortfarande tror att citronvatten är magi är 2023? Levern är det organ som renar kroppen och en frisk fungerande lever klarar det alldeles utmärkt på egen hand. Fungerar inte levern kommer man bli varse om det och då kommer inte citronvatten att hjälpa alls. Kosttillskott är toppen om man har brist på något, annars är det meningslöst. Överskott av vattenlösliga vitaminer kissar vi ut, överskott av fettlösliga vitaminer kan ackumuleras och ge toxiska effekter.

  Sen måste man komma ihåg att inget är bra i för stor mängd. Exempelvis spenat som är supernyttigt innehåller nitrater, vid reaktion till nitrosaminer kan det ge methemoblobinemi.

   Tänkte skriva nästan ordagrant samma kommentar! Såå många influensers som förespråkar citronvatten på morgonen som om det vore helande. Jättebra att få i sig vatten och om du tycker det är godare med citron i så kör hårt men du får ju inte en ny lever genom det.

   Bisse skriver att hon ”märker skillnad” genom att dricka citronvatten- jag undrar verkligen hur? Får hon en känsla av att levern är cleansad typ som man känner när man borstar tänderna att de känns renare, eller vaddå?

    ? ”Ah så härligt ren min lever känns nu efter citronvattnet!”

  Jag börjar önska att Instagram ska krascha och dö. Skärmdumpar där folk kommenterar varandras skärmdumpar, kan människors hjärnkapacitet slösas bort mer än så? Tjafs om ingenting. Du sa och han sa och hon sa.
  Hur orkar folk.

   Tja… du orkar ju vara inne här och läsa om det så.. ?‍♀️

  Han kanske skulle sluta uppmuntra till att vara så satans arg hela tiden.

  Att äta kosttillskott. Inte ett äta.

  Är det ingen som ska påpeka det löjliga i att ta såna här bråk offentligt på Instagram (nu när en man är inblandad. Det var ju så himla fånigt när två kvinnor bråkade och båda var då lika löjliga)

   Och vad ska man skylla hans orimliga ilska på? Pms? Klimakteriet? Hysteri?

    Han får nog inte ligga, därav dåligt humör.

     Eller har liten k*k?

      Det har han.

   Ja och detta är precis lika löjligt. Folk med för mycket fritid.

  Alltså det hon sa var kanske inte helt korrekt, men att då komma och säga argt det stämmer inte pga du är blåst men sen själv lägga till något som inte stämmer och är farligt (kosttillskott är inte alltid skit, och ibland som med folsyra tex väldigt nödvändiga) är ju verkligen att skjuta sig själv i foten. Liksom håll dig till korrekt fakta om du vill klanka ner på att andra inte är korrekta…

  Finns faktiskt ett kosttillskott som bevisligen renar levern: mjölktistel. Googla!

  Det jag kan se som problematiskt är att man promotar citronvatten för att det ska rena ens lever. Eftersom det inte finns något bevis för det. Finns säkert andra hälsofördelar, men problemet ligger väl i just det, att man ger ut information som inte stämmer, rent medicinskt sett.
  Annars ser jag inget problem med att dricka citronvatten, ta vitamintillskott osv. Men man ska vara försiktig och ha korrekt fakta innan man lägger ut sådana claims.

  Bisse tror ju också på humbug som kristaller ?. Case closed ?‍♀️

  Synd att han inte har koll på att (frukt)socker belastar levern!

   Haha verkligen inte! Frukt är läkande.

    Ja på sina sätt, men det belastar också levern! Läs på om exempelvis fettlever. Det är i levern fett och socker samlas. Fakta.

     Ingen har någonsin fått leverskador av att äta frukt. Visa mig isf den människan.

      Det är inte heller någon som har påstått det. Men snälla, läs på om fettlever så förstår ni nog lite mer.

  Det finns ju så många vinklar man kan göra en grej av i den här diskussionen. Jag tillhör den kategorin människor som inte tror på kosttillskott av någon form. Jag ser det mest som en pengaindustri där hyfsat smarta människor kommit på att man kan tjäna pengar på andra människors hälsoångest. Med det sagt så äter jag i perioder folsyra på recept eftersom min kropp har svårt att ta upp det från den mat jag äter. Men då är det en läkare som har sagt till mig att äta det. Folk behöver nog i regel lägga mer fokus på att äta en varierad kost (inte särskilt svårt) än att försöka ta den ”enkla vägen” och tillsätta vitaminer, ibland till den grad att kroppen inte kan hantera det.

  Och ska vi prata lever så förstår jag inte varför ingen nämner all form av smärtstillande vi knaprar i oss i tid och otid? Det är ingen som nämner att alvedon och andra typer av paracetamol är supergiftigt och att vår kropp endast klarar av att hantera små mängder. Finns till och med de som dött på grund av för stora mängder. Men det knaprar folk gladeligen i sig utan minsta tanke på följdeffekterna..

  En som refererar till Gudiol ska man inte lyssna på och precis som Sara här ovan skriver är läkemedel belastande för levern. Likaså allt socker vi får i oss, via godis såklart, men framförallt i all processad mat vi äter. Att tro att det är alkoholen allena som ställer till det är så dumt och visar på att han är precis lika blåst som han låter.
  Om man äter allsidigt, med inälvor, mättat fett, grönsaker och så lite processat man kan, kommer vi långt. Många har dock sabbat sina kroppar med skitmat och behöver olika tillskott under läkningsprocessen(kanske t.o.m. för alltid).

   Ja om man ska prata oroväckande information som sprids så är ju hans tips om att ”sluta dricka alkohol” precis lika farligt. Det finns mycket man bör försöka undvika om man vill ta hand om sin lever så det är knappast någon garanti att ens lever är frisk för att man inte dricker. (Ok, nu skrev han inte så ordagrant men kan lätt tolkas som att alkohol är leverns enda fiende). Dessutom är det problematiskt att göra bara den kopplingen då folk kanske avvaktar att söka vård för sig själv/uppmana annan person att söka hjälp om man ser tecken på leverskador men tror att det enbart är orsakat av alkohol och man kan fixa det själv genom att avstå den där drinken en gång i veckan. Kan också leda till stigmatisering. Ska han uttala sig såhär om andra bör han också vara jäkligt försiktig med vad han själv skriver.

  Värt att tillägga att kritiken mot Bisse kom från början från Jacob Gudiol s inlägg där matgeek taggade Bisse och fortsatte kritiken. Tips är faktiskt att följa honom som också blev årets folkbildare 2021 🙂

   ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.