Öppet Spår


Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

548 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vi måste prata om killar som lagar mat. Jag orkar inte höra en tjej till berätta om hur jämställda de är i sin relation ”jag tvättar och städar men han lagar all mat ?” Det här är någon bluff som killar (särskilt pappor) fått alla tjejer att tro på. Sluta nu ta hand om barnen medan era män står och lagar sina jävla smashburgare. Det är en LYXsyssla!!! Tack för mig.

   Det beror väl på… Jag tycker det är skittråkigt att laga mat och är glad om jag slipper.

   Kvinnorna kanske tycker att det är toppen för att de avskyr att laga mat? Har flera vänner som hatar att laga mat och är superglada att deras män sköter det. Sluta lev i din lilla bubbla

   Och det här är din egna spaning eller?
   Inte alls från kristofer ahlströms eller jonathan bengtssons krönikor de senaste dagarna?
   Nej. Vi måste verkligen inte prata om det. Det är helt ointressant vem som gör vad i ett förhållande så länge det är någorlunda jämt fördelat.

    Läste bara rubriken på Kristofer Ahlströms krönika, har ej prenumeration DN, och kände att det verkligen är något jag gått och tänkt på. Måste varje tanke man lyfter för diskussion vara unik? ?

    Fast det som är störigt är ju att kvinnor creddar män så hiiiimla mycket för det (ofta lilla…) de gör, medan män mycket mer sällan creddar sina tjejer. T ex läser jag 100 ggr oftare om hur fantastiska pappor varit vid förlossningar, än hur fantastiska mammor varit. Trots att det väl är svårt att argumentera fö något annat än att kvinnorna för hästjobbet just under barnafödandet, knappast jämförbart med att peppa och typ massera sin partner lite.

   Haha sådär är mina föräldrar. Pappa lagar all mat till fest och bjudningar och får all cred. Mamma lagar all vardagsmat till hela familjen, roddar allt med kosten till mina småsyskon, sköter all disk och städning som blir kring pappas matlagning osv.

   Hon skulle iofs aldrig kalla deras förhållande jämställt, men andra utifrån tror ju att min far gör allt. Han gör dock typ ingenting.

    De var även tesen i DNs krönika.

    Tycker hon ska skita i att diska det kan han göra själv isf

     Vet du vad, hon ska faktiskt separera från honom nu. Så han lär få diska själv i framtiden.

    Som när en man hyllas när han står fastcementerad vid grillen och kvinnan springer runt halva kvällen.

    Så din pappa lagar bara festmat? Gör han inget annat menar du?
    Det finns massor av jobb som män gör, hos oss hugger maken i skogen, hugger massa ved, skottar snö, klipper gräs, reparerar allt som går sönder, underhåller hus och trädgård, sköter bilarna, renoverar på huset m.m. Och han diskar rätt ofta, städar och dammsugar också, men han lagar inte mat och tvättar.
    När barnen bodde hemma delade vi det jobbet också.
    En del kvinnor verkar mest gnälla för att dom bara ska det, öppna munnen och säg hur du tycker ni ska dela på jobbet.
    Din mamma och pappa kanske är nöjda med fördelningen, och bor du hemma hoppas jag du gör din del av jobbet för du låter mest som du gnäller.

     Ja du….vet inte ritkigt vad ska jag svara på dessa lösa antaganden kring mig själv och mina föräldrars relation?

     Jag gjorde en reflektion kring hur mina föräldrar fördelar arbetet kring just matlagning (vem som gör grundjobbet jämfört med vem som får credden).

     Duktigt av din man att slita en massa med hushållet, skönt att du är nöjd också. Det har ju dock absolut ingenting med hur mycket min far gör hemma att göra, även om de båda råkar vara män? Men om du undrar så kan man väl sammanfatta deras abretsfödelning med att min pappa tar sig vääääldigt mycket mer fritid och egentid än min mamma, och har gjort det så länge jag känner till.

     Jag har inte bott hemma på ett decennium och har givetvis inga ambitioner att styra upp andra vuxna människors relationer för att se ska bli jämställda, så jag vet inte vad du menar med att jag ”gnäller” eller vad annat jag skulle göra.

     Stöttar absolut min mamma i att separera, men det beror ju inte på frågan om matlagning direkt.

   Nä laga mat är skitjobbigt och tar tid. Att slänga in en tvättmaskin och sen hänga upp och sortera tar Max 10 minuter per tvätt. Städa tar längre tid men beror ju på hur stökigt man har. Jag tycker det är roligt att städa, inte att laga mat. Och min man lagar jättegod mat varför skulle jag vara dum nog att hellre laga min som är tråkigare om han nu gillar att laga mat?

   Va, min man sköter all inhandling, planering och tillagning av mat. Han diskar och städar upp i köket och är den som har koll på vad som bör ätas från frysen innan det blir gammalt. Dvs ett stort mentalt arbete utöver det rent fysiska.
   Jag tvättar kläder som familjen lagt i tvättstugan och lägger dem i högar som familjen sedan hämtar. Ett visst fysiskt arbete men noll mental ansträngning.

   All tid med mina barn och banden jag formar med dem är lyx anser jag. Jag tar gärna hand om barnen om han lagar mat. ❤️

   Om en tvättar och städar allt jämt och en bara lagar mat då är det ju inte rättvist. Men matlagning kan ju vara en av sakerna man delar upp. Måste göras varje dag, tar tid, inte en lyxsyssla för mig. Föredrar att tvätta i så fall.

   Jag är glad att min lagar all mat! Han storhandlar också så jag är mer än nöjd.:)

    Min känsla är att många killar som ”gillar att laga mat” varken storhandlar eller diskar. De plockar russinen ur kakan så att säga. Därav min aversion mot fenomenet… / TS

     Det är ju inte nice, min man sköter allt runt det liksom.

     Nä stämmer inte på någon i min bekantskapskrets

   Du får det att låta som att det är roligare att laga mat än att ta hand om sina barn, dessutom har du läst om detta i en kvällstidning. Låt alla göra som dom vill, vad är bluffen om man delar på jobbet?

    Äh..? Det är ju roligare att vara kreativ och laga mat samtidigt som man lyssnar på nån mysig podd än att te x jaga en 1 åring och en 3 åring på nån lekplats.

     Tycker båda låter skittråkiga. Men alla är olika.

     Alltså va? ÄLSKAR att vara i lekparken med barnen. Cykla, gräva, bygga koja, sitta bredvid när de leker med kompisar.
     Inte hela dagen kanske, men det är definitivt mindre ansträngande än att handla, laga mat och göra iordning efter det.

     Men ja, tur att man kan komplettera varandra i tvåsamheten ?

   Det är väl ingen LYXsyssla att laga mat 7 dagar i veckan?

   Jag lagar gärna mat 7 dagar i veckan om jag slipper städa upp och diska efter mig! Min man får ta det tråkiga hehe.

   Min sambo fick sååå mycket beröm av sin mamma när vi hade kalas. Jag hade gjort ALLT och han vänt några korvar på grillen..

    Varför sa du inte det då?

     Eller varför sa inte hennes sambo någonting…? ?

   Vem fan bryr sej vem som gör vad i andras relationer? Sköt du ditt och låt andra göra vad dom vill. ?

   Varför är det en lyxsyssla? Det tar ju tid, är stressigt och astråkigt (enligt mig).

   Min kille är grym på att laga mat! Men värdelös på att städa efter sig…. Så därför får han inte laga mat så ofta ?

    Låter som att han knäckt koden till att slippa göra både och ?

  Om ni fick fråga vad ni ville till vilken influenser som helst, vad hade ni frågat och till vem? (Och de hade svarat ärligt alltså….)

   Vad som egentligen hände mellan Sanna och Maja

    Rycktes som sägs är väldigt nära sanningen .

     Vem ryckte vem och vad ryckte den i? Håret?

    Rycktes som säga är väldigt nära sanningen .

     Vad är det för rykte som sägs?

      Blev något skit när Victor var otrogen. Finns två stories om varför M och S bröt upp pga det.

       Har Victor varit otrogen? ?

        På sin svensexa va, eller var det på Johns

   Vad som hänt mellan Nellie Gonzales och hennes mamma

    Hennes pappa var otrogen och föräldrarna skildes. N kapade all kontakt med pappan och tog mammans sida. Sedan valde N (efter en tid samt i samband med att hon blev mamma) att ta upp kontakten med sin pappa igen. Detta skavde hos mamman och de har lite kontakt nu. Systern har bra kontakt med mamman men mindre med pappan verkar det som.

   Hur mår du? På riktigt.
   Till Victoria Törngren med tanke på hur hennes flöde ser ut och hur hon redigerar sina bilder.

   Du nämner inte din numera man vid namn för det har han aldrig velat, inte heller är han med på några bilder som läggs ut, för det vill han inte. Och det respekterar du. Hur är det med barnen? Har de något val i detta? Frågar du Lou varje gång om det är okej att ta ett kort och sedan publicera så miljontals människor kan se det.
   Till Alexandra Bring.

    Samma ”Hur mår du? På riktigt” till Janni. Hon ser (obs jag vet ju inte) väldigt ledsen ut, så tomt och själlöst hem och verkar inte ha några vänner där de bor.

    Ja vilken dubbelmoral av Alexandra bring. J vi om håller stenhårt på mannen men inte barnen minsann. De som inte ens kan säga något. Usch.

   Vad som hänt mellan egoina och hennes mamma

    Det undrar jag också. Känns så konstigt att hon bara försvunnit. Men jag vet att vi inte har med det att göra men känns ju som man känner henne efter ha läst hennes blogg i mer än 10 år.

    Jaaa detta! Tycker hon skrev för ett tag sen att hon skulle berätta varför hon mådde dåligt, men sen blev det inget

   Hur Bianca mår och frågat en viss influenser hur hon kan rättfärdiga sitt förhållande och sina resor

   Vad som hänt Dasha under 2022.

    Ryktet säger att de inte har några pengar och lever på lån/krediter

     Men då skaffar man väl inte en Hermes mitt i allt? Hon känns någorlunda smart och skulle väl isf inte göra så? Vad vet jag.

      Det är väl exakt sånt beteende som gör att man har dålig ekonomi? Man lever över sina tillgångar

     Usch vad sorgligt om det är så. Hoppas verkligen inte.

   Jag vill forfarande veta hela historien kring vad som hände med Sandra Beijer och Magnus (nej inte bara ”de hade trekant”, det måste varit mer än så).

    Magnus och trekantstjejen hade en fling vid sidan av hans förhållande med Sandra. Magnus och trekantstjejen blev sedan ihop.

     Gissar också något sådant, men gissar att det finns omsndigheter som gjorde det extra respektlöst/ svårförlåtligt. T ex kanske att han ljög brallorna av sig och verkligen levde dubbelliv?

     Men jag skulle vilja att Sandra satte sig ner med mig och berättade hela historien från början till slut :p

      Vad är det för fel på dig? Vad skulle du göra med den informationen?

       Är det något fel på oss när vi läser Sandras blogg då också eller? Hon har ju skrivit rätt mycket själv om olika uppbrott. Det är ju i det här fallet bloggaren själv som sagt ’A’.

       Varför tycker du det är ”fel” på mig?

       Jag trodde inte man skulle behöva förtydliga sånt, men jag skulle GIVETVIS aldrig på riktigt önska att Sandra öppnade sitt hjärta för mig utan respekterar såklart att det är hennes ensak.

       Det var bara ett sätt att förklara att jag undrar över Sandras upplevelse av deras uppbrott och varför det blev så dramatiskt snarare än skvallret om att ”de hade trekant”. Men som sagt, jag svarade på var jag var nyfiken på, inte vad jag tycker jag har rätt att faktiskt få veta.

       Vad jag skulle göra med den informationen? Ja, inget särskilt, bara att det skulle stilla min egen nyfikenhet. Men jag antar att du aldrig upplevt nyfikenhet kring andra människors privatliv eftersom du tycker det är fel på mig?

        Eh? Det är inte tillräckligt dramatiskt att hon ställde upp på en trekant med en tjej som hennes kille var otrogen med eller?

         Klart det är men Sandra Beijer själv har ju insuinerat att det är mer än vad folk redan antar sig veta.

      Är det inte extrema omständigheter att vara otrogen, övertala sin flickvän att ha trekant med tjejen man är otrogen med, och sen göra slut? (Som ryktena påstår) Det är ju helt fruktansvärt.

    Tror det var psykologiska men han gav henne. Typ gaslightade att hon bara var svartsjuk och jobbig under en längre tid, och gemensamma vänner deltog i detta cover up. Hon kände ju tidigt att det fanns attraktion mellan Magnus och tjejen.

   Hade frågat Nicolina (ankpung) om hur hennes relationsstatus ser ut idag.. kanske inte så intressant men jag blir nyfiken av att följa henne på insta.

   Och så undrar jag verkligen vad som hände mellan Sandra och Magnus.

   Och så undrar jag över lady Dahmer och Oscar.

   Sjukt att man är så nyfiken över andras relationer egentligen. ?‍♀️

    Vem är nicolina ankpung? Känner igen det jättemkt men kan inte komma på varför!!

   Vad sjutton som hänt med egoinas mamma..

   Om Bianca vet om att hennes pappa misshandlade hennes mamma och låtsas som inget alternativt förlåtit honom eller om hon på riktigt tror att hennes mamma är lika skyldig i skilsmässan och bråken

    Jag såg ett avsnitt av Wahlgrens värld där de pratade om detta, Bianca hade pratat om föräldrarnas relation i någon radiointervju och Pernilla blev besviken för hon tyckte att det hade varit lugnt ett tag och ville inte att saker skulle upp till ytan igen. Då sa Bianca mycket bestämt att båda föräldrarna minsann var precis lika skyldiga till att ha behandlat den andra illa. Blev så beklämd, hon vill verkligen inte ta in vad som egentligen pågått. Bara för att hon vill att det ska vara på ett visst sätt så blir det inte sant. Pernilla har bland annat sagt att när barnen var små och kom hem från Emilio så var de arga på henne, för då hade han snackat illa om mamman. Emilio smet från skattefiffel mm och övergav sina barn sedan var det Pernilla som fick skit.

     Ja det är helt bisarrt hur Bianca ser saken så. Som att det handlar om henne och hon var där. Som att hon är en central makt som bedömer hur det var och utdelar dom. Noll respekt för Pernilla som offer, och hur Pernilla sväljer stolthet av kärlek till sin familj.

      Ja Bianca är ju i är sin låtsasvärld uppenbarligen, fast Pernilla kan vara asdryg och sur som ättika, (bakom kulisserna och innan WV var hon definitivt ingen solstråle) hoardar och har skitigt omkring sig, Emilio var motsatsen och de bråkade, vi vet dock inte hur dessa bråk såg ut i praktiken. Självfallet, OM han slog (är han dömd för misshandel?) så är det givetvis oförsvarbart. Och om barnen isf såg det, är det ju fullkomligt oförståeligt hur de daltar med sin pappa. Oavsett, it ”takes two to tango” och bråken i sig, tror jag Pernilla har lika stor del i faktiskt. Man ser helt klart att hon kör sitt race, lyssnar inte på någon annan, precis som sin mor, där stackars Hans får kämpa emot när hon samlar och pratar om sig själv, precis som P., klart det uppstår bråk då, kommer det göra i nya förhållandet med, när Krille låter masken falla och inte orkar med hennes samlande och självupptagenhet.

       Han är dömd för misshandel. Har ingen aning om vad som hände i deras hem men en dom är en dom och det finns inga förmildrande omständigheter vad gäller våld mot någon. Bianca tog parti för sin pappa och menar att mamman överdriver. Fam W/I är redigt dysfunktionell och jag vill inte ens tänka på resten av liken som stuvats undan i garderoben.

   Om Alice Stenlöf bara var vän med Bianca pga strategiskt

    Ooohhh yeees!

    Ding ding ding ding!

    Detta har jag missat? Jag trodde dom var genuina vänner? Varför tror man så om Alice? Blir nyfiken direkt

     Tror också det men kommer inte ihåg varför?

     Deras vänskap kändes ganska utstuderad från Alice sida, nu när det går bra för henne hänger dom inte ens längre

      Tror du inte att Alice inte orkar med Bianca eftersom Alice är introvert. Bianca kan nog dränera en människa rätt snabbt.

       Jo kanske, men då känns det ändå lite fake eftersom Alice hängde väldigt tätt med henne innan och då borde dom ju alltid haft den dynamiken. Men jag har ju ingen aning, det är bara en känsla

    Jag känner Alice vänner från Gbg som bekräftat att så var fallet, hon hade en plan när hon flytta till Sthlm för o bli känd. B var endel av den planen

   Har så mycket frågor om gabjoss-gate. Och även varför de separerade.

   Personlig gissning är att hon ville ha ett varannan vecka liv. Gud vad det klarades på att hon aldrig hade barnvakt innan separationen. Jag tror helt enkelt att hon ville ha mer barnfri tid.

    Min största fråga i GabJoss-fallet är:

    Men så vad heter söta lilla sonen? ❤️

    Intressant, min gissning är att hon ville ha mer spänning i vardagen och relationen. Nya killen verkar ju vara mer impulsiv och ”vild”, Medans Fjodor var en mysig stabil familjefar typ (hade valt honom alla dagar i veckan personligen). Sen har jag för mig att Gabriella och Fjodor varit ihop sen gymnasiet så är ju naturligt att inte ha massa spänning i relationen efter så lång tid tillsammans. Hon fick ju också barn när hon var ung, runt 18/19, så kan också tänka mig att hon nu idag lever ut sånt hon inte kunde leva ut när hon var yngre, som att dejta runt.

     förlåt men vadå spänning med nya killen? bara hans tatueringar och vakta orten stilen som ger honom en sådan image (tuff, kriminell) men tror han är mer en osäker liten kille som vill se tuff ut ?‍♀️ gab verkar se upp till megan fox brudar med att alltid visa upp sig halvnaken.

   Om dom tar den i tvåan.

    Okej, 14-åringen! ?

   Varför homebymalin beter sig som hon gör , är allt hon skriver sanningen om sin exman ?

    tror faktiskt det…. tyvärr väldigt vanligt beteende hos pappor…

     Säkert. Tycker dock det är så sjukt beteende av pappan så man inte tror det är sant. Vem sviker sina barn pga en annan partner?

      mina barns pappa o många många fler pappor som jag vet… 🙁

    Sanningen ligger förmodligen nånstans mitt emellan.

    Jag har så sjukt svårt för personer som lägger ut alla sina tankar helt jävla ofiltrerat när det är barn involverade. Hon hävdar att barnen absolut inte vet vad hon skriver i bloggen eller säger i sina stories på Instagram men de lever inte på en öde ö – klart som fan att barnen vet var som skrivs!! På vilket sätt skulle barnens relation till sin far bli bättre av allt hon spyr ur sig?!

   Varför har Ebba V S hux flux helt slutat att uppdatera sin blogg? Vad är orsaken? Hon är ju så otroligt flitig på instagram.

    Mer inkomst på insta.

     Har slutat följa henne. Tycker hennes Instagramflöde blivit helt oinspirerande. Känns alltmer känns som en virtuell Kiviks marknad: reklam för såväl ost som diamantsmycken och Felix färdigrätter. Dessutom ett evigt pustande och stånkande om hur stressad hon är och hur mycket som ska hinnas med. Hon gör paradoxalt nog dessutom reklam för miljövänliga elbilar samtidigt som hon flyger betydligt mer än de flesta.

      Ha,ha ”virtuellt Kiviks marknad”, det hade inte Ebba, som ju är från Ööööööörgryte gillat att höra. Följer ej, men av det jag läst så är det ju ett stående inslag, att redogöra för hur otroligt busy hon är och hur full kalendern är jämt. Zzzzznark. Extremt ointressant människa i mina ögon.

   Om Elsa B och Sofia W relation är lika ängslig och taggig som den upplevs utåt.

   Vad hände egentligen mellan Sandra Beijer och Magnus?

    De hade trekant med en tredje part. Sandra var i LA och hade en dålig magkänsla. Han sa att det inte var något att oroa sig för. Han hade en affär
    med den tredje parten. Det kom fram efter att han gjorde slut. Han och den tjejen blev ihop (har gjort slut nu). Inget mer att säga om det

     Hon säger ju att det är mer än så fast hon aldrig kommer berätta vad.

      Det med trekanten och att han hade en affär och sen blev ihop med den tredje tjejen har hon ju själv aldrig berättat så jag gissar på att det är det som är ”mer än så” dvs mer än vad hon själv berättat. Och det i sig är ju ett rätt stort svek så jag vet inte vad mer folk förväntar sig. Man kan ju anta att det säkert kommer med fler nyanser (typ mer gaslighting under förhållandet osv)

   Vad som hände mellan systrarna Graaf.

    Du menar på riktigt?

    När de blev ovänner för Hannas prank i nära samband med Magdalenas hjärnblödning…… men blev vänner igen när Isak dog?

    Jag undrar hur Louie Marti var att leva med??? Varför då mkt on off?

   Varför inte Sandra B träffar sina svärföräldrar utan ljuger om att hon är sjuk.

    Vaa? Hur vet du det?

     Anonym vet förstås inget, men det är en galen skara på Flashback som spekulerar helt vilt. Läste dörr för några dagar sen – folk borde skaffa liv.

    Therese lindgren gör samma sak, lägger alltid upp på story att hon är sjuk. Det gör hon inte annars. Men tex nu i julas gjorde hon så.

   Varför Emelie Bergström åkte hem själv från Bali.

   Vilket influencerpar är det som har ett öppet förhållande, till bloggbevakning-Camillla

    Va?! Har Camilla ett öppet förhållande med ett influencerpar?

   Hur GabJossPoss förklarade de där ljudfilerna och messen (som hennes kompis Moa publicerade) för Fjodor. För shiiiiiit vad det såg illa ut.

    Vaddå?

    Detta grämer mig än idag att inte veta allt!! Och att hon kom undan så lätt liksom

   Om Cassandra har gjort en GB / varför hon inte vill prata om sin stora viktnedgång

    Men det har hon ju berättat? Och anledningen till detta var att hon ville bli mamma på egen hand men hade för högt BMI för att få hjälp som jag förstår det.

     Nej hon har aldrig sagt något om GB. Bara att hon planerade en viktnedgång pga kanske ville bli mamma på egen hand.

   Hade velat se hur relationen egentligen ser ut mellan Therese och Anders..

   Varför Mona hoppade av Vid Din Sida? Vilka värderingar hon inte delar med dem som gjorde att hon valde att hoppa av?

    Har med Marti och Nettan att göra. Alltså moraliska och lojalitetsvärderingar.

     Men det är ju BS. Dom kände varann långt innan han blev tillsammans med Maggan.

      Ja och de fortsatte känna varandra sporadiskt under tiden han var med Maggan…

   ◾️Vad gör du nu för tiden Stina-Lee?
   ◾️Varför bröt Foki och barnens pappa?
   ◾️Varifrån får Paow sin inkomst?

    Stina-Lee är doula och fotograf, finns på @fodelsefotografen

    Vad är Faymes aktuella temp och blodtryck?
    Hur många plåster har hon?
    Hur många timmar och sekunder är det sedan hon åt?

   De influensers som exponerar sina barn, både med och utan reklamsamarbeten, (ingen nämnd ingen glömd): Varför? Tror ni att det är värt det när/om barnet går NC?

   Varför Dasha mått dåligt under 2022.

  Någon som har några bra tips som inte får missas när man ska flyga med ett litet barn som är 10 månader. 4h flygresa och barnet har inget eget säte.

   Amning / vatten eller liknande vid start och landning. Bärsele. Snacks som tar tid att äta. Leksaker / böcker eller liknande som barnet gillar. Brukar ibland köpa smågrejer från TGR…

   Läs Egoinas tips från deras senaste resa!

    Tack! ?

   Vi har flugit med vår dotter flera gånger mellan 6 och 10 månader. Mina tips:

   – typ två leksaker hemifrån, max. Sen låter man barnet leka med grejer på planet, typ bältet och sånt.
   – mata vid start och landning. Vi har kört smaknappar med frukt i (men dotter har somnat vid exakt alla start och landningar så det har inte behövts)
   – liten enkel typ tote bag som skötväska, så det är smidigt att ta med in på toaletten. Man kan ha extra blöjor etc i handbagaget.
   – bärsele! Jättepraktiskt på flygplatsen
   – fråga crew på planet om det går att flytta runt lite så man kan få en rad utan andra passagerare. Så har crew gjort på alla våra flighter utan att vi har behövt be om det. Otroligt praktiskt! Vi har alltså haft en egen rad varje gång.

   Det är lättare än man tror att flyga med barn.

    Smart med tote bag. Ja, får hoppas vi får en egen rad. Hade varit guld!

   Försök planera in så barnet kan sova en bit av resan. Beror på vilken tid ni flyger såklart men låt inte barnet somna medan ni väntar vid gaten tex

  Har ni haft någon erfarenhet av en person med drag av narcissism? Hur kom ni på det? Hur hanterade ni det? Är personen kvar i erat liv?

   Jag tror min mammas man är det. Jag pratade med min syster om det, eftersom vi brukar spendera några veckor ihop på somrarna allihopa, och hon hade reagerat på att han alltid högg in i samtalen. Och alltid pratade om sig själv. Alltid hade svar på tal. Aldrig lyssnade på någon annan bara fortsatte prata. Oavsett. Drag av psykopat också kanske… Han är en vidrig person.

    20:18 ja sådana har jag råkat ut för. Helt självupptagna. Mitt råd är bryt direkt om det inte känns bra. Dom vill liksom ta över ens liv. Och vara bäst.

    Tror också samma om min mammas man, men inte drag av psykopat för det är en person jag tycker mycket om trots allt.

    Låter som en i min släkt. En person som tror att allting kretsar kring hen o där alla andra är totalt ointressanta.

   Ja min pappa. Har så lite kontakt med honom som möjligt men utan att ”göra honom förbannad”. Tack och lov bor vi i olika länder men han har fortfarande ett så sjukt hårt grepp om mig.

    Hoppas du har bättre relation till din mamma. Är de fortfarande tillsammans?

     Ja min mamma och jag har en fantastisk relation och hon är anledningen till att jag kunnat distansera mig så pass mycket från honom känslomässigt. Vi har pratat och hittar tröst i varandra. Hon är min klippa. De skiljdes när jag var 7. Är 35 idag.

      Härligt med er relation och att du hittat ett sätt att distansera dig från honom. Tråkigt att du måste hantera det överhuvudtaget?

   En fd kompis. Kom på det efter rådfrågning här hur jag skulle hantera henne.
   Personen är inte kvar, fast inte på mitt initiativ utan hon har skaffat pojkvän och när hon är tillsammans med någon fasar hon ut mig.

   Hade en narcissistisk kollega som verkade som ett gift på arbetsplatsen. Hon använde härskartekniker, gaslightade på daglig basis, manipulerade, fick folk att gå emot varandra. Hon använde ofta gråt och ”tyck synd om mig” för att få som hon ville. Samtidigt slickade hon röv uppåt, cheferna uppskattade henne. Hon ville florera bland högre positioner för att komma närmare makten. Hon lyckades under en period. Men vi hade en kollega som såg igenom henne och satte henne på plats ordentligt och urholkade hennes status på olika sätt. Sedan en dag försvann hon och vi fick veta att hon sagt upp sig.

    Berätta hur kollegan lyckades sätta henne på plats?

    Fråga till 20:27, inom vilken bransch var detta?

   Min exsvärson. Jag förstod det på hur han behandlade min dotter(och även mig till viss del). Jag har ingen kontakt med honom, men tyvärr måste min dotter ha det då de har barn ihop.

   Min lillasyster.
   Vi har inte haft kontakt på 2 år.

   Lite osäker. Men en person i min närhet kan absolut inte ta kritik. Han bara käftar emot då och kan inte svara på kritiken eller det man försöker framföra. Utan han försöker göra den andra personen till problemet trots att det är väldigt tydligt vem som egentligen är problemet… Och tror lite för gott om sig själv

    Ilska när de blir kritiserade är väldigt vanligt hos narcs.

     Min blir det sååå väääääldigt synd om när någon säger ifrån. Gråt och tandagnisslan, syndast i världen om hen!
     (Som själv beter sig som ett svin.)

   Bryt kontakten. En narcissist kan enbart hanteras på det viset. Relationen kommer nämligen enbart vara på narcissistens premisser, dvs. vill du ha en relation med narcissist får du rätta dig helt efter hens premisser.

   Min sambos mamma. Även diagnostiserad med borderline. När jag träffade henne första gången tyckte jag att han hade världens häftigaste mamma. Min relation till min egen mamma var jobbig då, vilket hon direkt snappade upp. Hon fick mig att helt bryta med min egen mamma. Efter ett tag blev hon svartis på mig för att hon tyckte att hennes son gav mig all uppmärksamhet. Vår relation var på väg att ta slut men så pratade jag och sambon ut. Han berättade om hur det hade varit att växa upp med henne och hur han gått i terapi när han blev vuxen. När hon försökte förstöra vår relation fick han nog. Han berättade om att han gått i terapi och att om hon ville vara en del av hans liv fick hon acceptera att hon inte kunde bestämma allt. Hon blev helt galen hotade med att ta livet av sig och sen bröt hon kontakten helt. Vi bor i en mindre stad så vi springer på henne ibland. I början hälsade jag på henne men hon låtsas som jag inte finns så nu bryr jag mig inte. Vet att sambon ibland känner sig ledsen över hur det är men han fattar att han aldrig kan få en normal relation med henne. Jag har kommit min egen mamma nära och hon tycker väldigt bra om min sambo.

    Borderline delar många drag med narcissism.

   Det finns en modebutik ”kläder” i Sala I Västmanland som heter WASON och där som butik pratar vi om narcisster de luxe. Alltså personalen, Vuxenmobbare bla. Obehagligt.

   Mitt ex – klockade det nog egentligen väldigt tidigt, ett halvår in bara kanske. Något var off, hans historier hängde inte ihop, han fick vredesutbrott osv. Jag märkte det också på hur jag blev helt dränerad av våra bråk och inte fattade vad som hände, men plötsligt hade han lyckats lägga skulden på mig för att han sex-smsat med en kollega tex.

   Stannade tyvärr 5 år till innan jag klarade att bryta. Det var det svåraste jag gjort fram till dagen han accepterade och flyttade ut. Då var det den mest euforiska känsla av frihet jag någonsin känt. Absolut ingen kontakt idag, skulle aldrig falla mig in.

  Vill bara tipsa om Scalarevyn på svt play. Har skrattat så jag har ont i magen!

  Någon här som fastar? Jag försöker men får det inte att fungera. Jag upplever inte alls sådär som andra att man blir så pigg och mår bra. Jag blir snabbt väldigt låg, sömnig och tappar lusten till alla aktiviteter.

   Jag provade länge 5:2 men för mig funkade det helt enkelt inte. Jag var supertrött, hade huvudvärk, och var helt besatt av mat fastedagarna. Drömde och planerade allt jag ville äta och ofta överåt jag nästkommande dag. :/ Kom fram till att min kropp inte alls gillar fasta helt enkelt.

    Ät saltgurka och drick mycket vatten?

     Varför saltgurka om jag får fråga? Socker i lagen, så tycker inte det låter optimalt vid fasta faktiskt.

     Äter man fastar man inte. Det borde du allt förstå.

   Hej!
   Jag fastar 24 h en gång per vecka och det går hur bra som helst. Fastar mellan middag-middag. Dricker svart kaffe under fastan och mycket vatten.

   Vad är det som är svårt tycker du? Man bestämmer sig, sen kör man, sen vänjer man sig 🙂 jag är visserligen van vid typ periodisk fasta sedan innan kanske hjälper lite.

    Som jag skrev så känner jag mig låg, sömnig och tappar lusten till ett aktivt liv. Jag är också van vid periodisk fasta egentligen, men har alltid känt mig låg och trött av det. Hoppats på att det ska vända. Däremot får jag bort inflammation som jag känner av i lederna. Men det kommer tillbaka så fort jag inte fastar under en dag så för ledernas skull skulle jag fastat varenda timme på dygnet.. men det där som folk tycker dom blir så pigga av – det känner jag inte alls. Har inget problem att stå emot hungern och suget men jag blir deppig och tappar lust att både jobba och umgås.

     Periodisk fasta fungerar enligt forskning inte lika bra på kvinnor som män, vi är skapta olika. Funkade på sambon men jag upplevde samma som dig.

   Jag får bara ont i huvudet

  Jag bor i en lägenhet och har ingen diskmaskin så jag måste diska allt för hand. Det är ju absolut ingen katastrof men det är så sinnessjukt tråkigt att diska. Är det någon mer som känner det? Har någon tips för att göra det roligare? ?

   Diska undan efterhand medan du lagar mat/bakar/fixar. Då blir det inte diskberg när du ätit klart.

    Lyssna på ljudbok under tiden

   Skittråkigt haha, men att diska det man använt direkt för att inte samla på sig disk brukar jag göra?

   Hatar också att diska. Ha en riktigt bra ljudbok som du bara lyssnar på när du måste diska

   Diska medan du kollar på en serie eller film.

   diskar bara tallrickarna såvida det inte är för mycket intorkat fett på besticken som jag återanvänder varje måltid

    Sjukaste

    You licked and you put!

     hahahah chan man ❤️❤️

   Diska direkt. Lyssna på ljudbok, podd, musik eller prata i telefon medan du gör det.

   Hatar att diska jag med. Jag sätter på radion och lyssnar på musik. ?

   Lyssna alltid på podcast eller se på film!

   Om du har möjlighet så köp en liten diskmaskin som man har på bänken ?

   Haha, har valt bort diskmaskinen och står gärna och diskar för hand. Diskar bort allt eftersom och ska jag låta disken stå till senare så sköljer jag av eller lägger allt i vatten. Tycker däremot att de är skitjobbigt att plocka ur diskmaskiner?

  Vad hade du gjort om du var ekonomiskt oberoende?

   Slutat jobba, gjort saker som varit kul, bott i mitt drömboende och samlat på mig roliga utbildningar bara för att.

   Sagt upp mig, köpt ett stort hus samt jobbat ideellt på halvtid

   Köpa mark och bygga ett litet torp i skogen i Småland och satsat på att vara självförsörjande så mycket som möjligt. Skrivit en bok, lära mig att sticka och brygga öl haha!

    låter som drömmar du kan uppnå ändå ?

   forskat på grön teknik

   Hur mycket pengar är ekonomiskt oberoende? Enligt vissa kalkyler behöver man bara 8-10 miljoner så kan du leva på avkastningen (ca 25k i månaden) i så fall hade jag fortsatt att jobba men gå ner i tid för att ha mer tid för familj, vänner och hobby. hade jag haft obegränsat med pengar hade jag slutat med allt och bara rest runt och bjudit alla i min närhet som hade velat hänga på

    Det var väl ganska lågt räknat? Har en vän som på 7 miljoner får ut avkastning 28 000 kr/månaden (i snitt)

     Bullshit. Banken ger minimalt med ränta. Du är ett troll. 28k i månaden. Haha NO Way.

      Nej, absolut inte. Jag är absolut inget troll och det handlar inte om ränta på sparpengar utan om avkastning från utdelningsaktier.

      Precis som aa skrev ovan så går det att leva på avkastning.

      Ingen pratar om banken….

      Hört om aktiemarknaden?

       De som har pengar och tenderar att skryta med det är oftast de som i slutändan inte kommer ha ett öre kvar för de ska leka rika och slänger pengar omkring sig.

       Är oftast de som inte tycks ha så mycket som är rikast.

        Nej, skryt är inte charmigt men jag förstår inte vad det här med den här tråden att göra?

        Vi som nördat in oss på börsen och aktier diskutera gärna detta sinsemellan och hjälper varandra. Min vän som jag nämnde här i tråden har vad jag vet aldrig skrutit för någon, tvärtom verkar han ligga väldigt lågt med sina pengar. Däremot är vi båda (anonymt) aktiva i olika ekonomiforum och på finanstwitter. Det är som vilken hobby som helst.

      Indexfonder ger snittavkastning på 7% (dock väldigt varierande år från år) och stabila utdelningsaktier 2-5% beroende på när man lyckas köpa dem.

      Statistiskt sett ska du dock kunna placera i indexfonder och plocka ut 4% per år utan att förlora pengar över tid.

    Jag och sambon sparar för 8 miljoner. Då räknar vi med att en lön kan komma från avkastningen. Sparar i fonder/aktier.

   Rest. Oj vad mycket jag vill se. Gärna till varma länder.

   Sagt upp mig och flyttat ut på landet och haft massa hundar.

   Byggt ett tempel till gudarna.

    21;04 oj du fick mej att skratta. Pray on ?

   Slutat jobba! Skaffat mig dyra/tidskrävande hobbys att utöva när barnen är på skolan. Typ gått olika hantverkskurser, skaffat hund att träna och promenera med, börjat spela golf osv. Rest massor på skollov/helger. Dock bott kvar där vi bor pga att barnen har sitt kompisnätverk här.

   Först hade jag pluggat klart min utbildning i lugn och ro istället för att jobba heltid och plugga halvtid. Sedan hade jag fortsatt att läsa och förkovra mig så mycket jag hade lust och däremellan engagerat mig som volontär i olika sammanhang.

   Jag hade startat upp någon typ av verksamhet och/eller företag. Hade aldrig slutat jobba helt. Vill inte sluta som helt hjärndöd, som jag tycker många ekonomiskt oberoende blir om de slutar jobba.

   Hade även köpt en hästgård, köpt ett semesterboende någonstans i Europa och
   gått en massa roliga kurser.

  Det här med smeknamn. Ska man bara ta det, gilla läget liksom?
  För jag har ett smeknamnsvänligt förnamn. Förnamnet i sig hatar jag, men jag hatar smeknamnet ännu mer och jag har sagt till folk i typ 23 år om att jag inte vill bli kallad det. Känns sjukt respektlöst att ingen tar till sig det.

   Jag tycker du ska byta namn. Lite besvärligt först men sen sätter det sig 🙂

   Men annars, uttryck milt ogillande varje gång någon använder smeknamnet. Och berätta för iaf några att du ej gillar smeknamnet, så sprider de infon vidare. Vet flera som inte blir kallade sina ”uppenbara” smeknamn med denna metod, så jag tror absolut det går. Tycker inte du ska stå ut med något du inte gillar.b

    Nej jag vet, jag säger det varje gång. När jag var liten sa klasskompisarna ”men heter man som du får man gilla läget”. Och med åren började även familjen kalla mig det.
    På gymnasiet slutade folk säga det och i min nya klubb blev jag ett annat smeknamn (som jag föredrar mycket mer och kan acceptera även idag). Men familjen fortsatte.
    Min pappa har slutat som tur är sen några år. Men mamma, VARJE gång hon ska säga mitt namn. Ändå är det hon som älskar mitt förnamn och drömde om en dotter med detta namnet. VARJE gång säger jag att jag inte heter det hon kallar mig men jag förstår inte hur svårt det kan vara att få in!!!

    Mina föräldrar vet att jag inte tycker om mitt förnamn, och att jag aldrig tyckt om det. De sa typ för nån vecka sen senast att jag borde byta förnamn men jag vet inte om jag vågar, haha? Känns som att det finns så mycket identitet i sitt namn, eller övertänker jag??

     Åh nej hoppas inte min dotter säger detta i framtiden ?

     Joo, byt! Om inte ens din mamma.som valt namnet bemödar sig mer att använda det tycker jag det känns legitimt.

     Och verkligen drygt att dina föräldrar och vänner att inte respektera när du mer dem sluta med smeknamnet.

   Kallas du Mickan?

    Nepp! Det gör jag inte, men hade nog gillat det om jag hette Michaela/Mikaela.

     Madde?

      Nej alltså, jag kommer inte säga vad det är?

       Anki?

        Nej, Pytte.

         Är Pytte ett vanligt smeknamn? Gör vad? Pytronella?

          Googla Anki & Pytte…

        Vad heter man då? Anna-Karin? Ann-Katrin?

         Ann-Christine brukar kallas Anki.

   Kan du bara inte lyssna när någon (som du förklarat för att du vill använda ditt riktiga namn) säger fel namn? Så har mamma gjort på jobbet vid de få tillfällen någon försökt förkorta hennes namn till vanligt smeknamn.

   Svågern i sin tur, som förklarat för kollegorna att han vill kallas vid sitt riktiga namn:
   Kollega: ”Jag kommer att kalla dig *smeknamn* ändå!”
   Svågern: ”Okej, då kommer jag kalla dig mamma” (pga hans mamma är den enda som använder det smeknamnet)

   Själv har jag ett jääättelångt förnamn som folk ibland förkortar på olika sätt. Frågar de om de kan kalla mig något annat säger jag nej, men brukar inte orka säga ifrån då det händer så sällan. (I skolan fick jag dock snällt heta det i mina ögon fula smeknamnet.)

    Jag har kört på den också men det funkar inte i längden.
    Är hos mina föräldrar just nu och för bara en liten stund sen ropade min mamma och kallade mig vid smeknamn, efter att jag upprepade gånger både igår och idag och på jul och alla gånger innan det sagt att jag inte heter så. Men jag får väl försöka med tystnad igen och se om det har effekt den här gången.

    När mina kollegor börjat kalla mig det fula smeknamnet spänner jag ögonen i dem, visserligen på skoj men det funkar, och säger att sådär får man inte kalla mig, eller att det är det värsta jag vet och det har fungerat varje gång. Konstigt att det inte funkar på min mamma bara.

    Förstår att du säger nej! Vafan, man har ju ett namn, använd det!

     Oj, hade någon kollega sagt att den inte vill bli kallad för ett smeknamn hade jag respekterar det direkt. Kanske sagt fel nån enstaka gång sen innan det satt sig men inte fortsatt. Respektlöst av dem.

      Kollegor fattar. Kompisar i vuxen ålder fattar. Sen har jag förstått att vissa kompisar säger smeknamnet om mig, och att jag kanske heter så i deras telefon, men så länge de inte säger det till mig går det bra.

      Den som inte fattar är min mamma. Min bror kan nog säga det ibland, några släktingar säger det men de träffar jag så sällan så det får vara okej.

      Så, visst, jag kanske inte borde reagerade så hårt på att en person regelbundet kallar mig så, men det är också att jag sagt till i 23 år. Varje gång jag säger till mamma är det ”förlåt, det bara kommer”. Tusentals tillsägelser och det ”bara kommer”, sen jag var 7 år…fantastiskt.

       När jag var 25 år talade jag om för alla att jag inte längre tänkte svara om de använde mitt hemska smeknamn. Jag var 100 procent konsekvent och det gick förvånansvärt fort att få en förändring till stånd. 3 månader, sedan var smeknamnet helt borta. Så jag rekommenderar att inte reagera om någon använder smeknamnet. Spela döv.

  Hejsan☀️Någon som åkt på en Karibien-kryssning? Tänkte boka snart & kollar runt vilket rederi, rutt osv. Någon som har några tips? Ge mig allt!!! Är det värt pengarna? Tänkt åka i nov/dec detta år, 2vuxna och en 2åring

   Vi gjorde det för några år sen med MSC. Dock innan barn. Såå värt! Ta dryckespaket där allt ingår om du har råd. Ett annat tips är att planera för att vara på start/slutdestinationen några dagar innan & efter avfärd. Vår var Miami och då var vi där typ 2 dagar innan och sen nästan en vecka efter. Det var väldigt skönt.

   Har åkt med Royal Caribbean och Celebrity. Det är ett fantastiskt sätt att semestra på för man får se så fina platser utan att behöva packa om väskan och byta hotellrum.

   Håller med tipsen du fick här ovanför. Åk gärna några dagar innan för att turista på avreseorten. Försök få med dryckespaket. Det ingår ofta i bokningskampanjer.

   Brukar boka insideshytt på något av de översta decken. Kostar ett antal tusen kr mindre än utsideshytt och man är ändå inte där på dagen när man har nytta av utsikten. Bokar du hytt högt upp har ni alltid nära till restauranger, bad och underhållning.

   Har mkt erfarenhet! Undvik november, det är orkansäsong ävennon det är i slutet!

   Gör research kring barnvänligaste bolaget/fartyget. Det är väl värt att undersöka.
   Vi åkte en kryssning (visserligen bara en sju-dagars) med start från Miami med en 1,5 åring. Det visar sig att vårt barn inte fick bada i någon av poolerna på båten då barnet fortfarande använde blöja vid den åldern. Den amerikanska resebyrån vi bokade med försäkrade oss om att fartygen skulle vara rätt för hela familjen och vi gick på det vi fick höra samt de lilla vi läst.

   Försökte hävda att de äldre inkontinens gästerna var en större risk när det kom till att kissa i poolen men det hade ingen effekt. ☺️
   Vår badälskade unge fick bada när vi kom till stränderna där vi lagt till för dagen

  Pluggfråga!

  Har social fobi och är en i allmänhet sjukt introvert människa. Nu ska jag för första gången i mitt liv _inte_ välja kompletteringsuppgiften utan vara med på ett seminarium nästa vecka. Problemet är att jag får helt panikångest och hjärnsläpp av att behöva säga vettiga saker och liksom prestera när andra lyssnar.

  Hur förbereder man sig på bästa sätt? Vet att det kommer gå till så att vi utifrån olika frågeställningar kommer få diskutera i ”mindre” grupper på ca 15 pers, sedan i helklass. Vi har fått några frågeställningar som kommer att vara ungefär det vi kommer att diskutera för att förbereda oss. Förbereder mig hellre alldeles för mycket då detta redan ger mig mardrömmar (japp jag är löjlig) men räcker det med att svara på frågorna och ha med anteckningar, eller vad tror ni? Kommer aldrig kunna improvisera på plats, knappt ens med stödanteckningar. Tycker dessutom att boken är svår, fattar inte mycket.

  Ja men ni hör ju. Hjälp?

   Se till att du får utskrivet betablockerare. Du kommer att älska det!!! Det hjälpte mig massor under pluggtiden.

   Försök att ta dig an mindre jobbiga sociala situationer innan seminariet. Nu vet jag inte vilka andra situationer du tycker är jobbiga, men för mig har det t.ex. varit att fråga någon random person om vägen, verkligen hålla ögonkontakt med kassören i mataffären, be läraren upprepa något på en lektion osv.
   Att göra saker som på en skala 1-10 är typ en 4a kan göra det enklare att senare göra något som är typ en 9-10

  Känner mig så ledsen och frustrerad. Försöker skaffa barn och tog ägglossningstest så jag vet att vi försökte vid rätt tid. Jag fattar själv att det kan ta tid så är inte frustrerad över att jag inte blivit gravid ännu, men nu sitter jag här, en vecka efter beräknad mens. Ingen mens i sikte och negativt på testerna…. Detta gör ju nu också att nästa ägglossning skjuts på om inte mensen kommer :/

   Försök att leva ditt liv, gå ut och ha kul, träffa vänner. Göra annat än att bara försöka skaffa barn. Det är verkligen påfrestande och svårt att fokusera på annat men försök leva under gången ni försöker! Är det enda jag kan säga efter att ha försökt i 2 år utan resultat, tillslut blev det IVF och det gick bra det med! Så jobbigt när man är där och försöker men det är så mycket du inte kan styra över med kroppen och timing. Nu har jag en 3 åring och en till i magen (båda IVF)

   Samma sak för mig. Vi har bara försökt i fyra månader men är livrädd för att något är fel och så nervös för varje mens.

   Förstår din känsla precis. Jag och min sambo har försökt bli gravid i 14 månader med ett missfall för 8 månader sen. Tar också ägglossningstest, folsyra, äter hyfsat nyttigt och rör på mig men inget händer.. man känner sig väldigt deppig. Du ska veta att du är inte ensam och jag hejar på dig och alla som vill bli gravida ska bli det. En dag är det vår tur! Det måste bara ske.

   Följer du @vulverinekoos på instagram? Annars ett tips. Önskar att jag hade läst (vissa) av hennes tips innan vi började försöka. Ha ett öppet sinne och ta till dig av det som känns rimligt. Finns en del att fundera över i ens livsstil och kost.

    Vilka tips hade du velat veta innan?

    Kan du ge exempel på tips? Ser att många tipsar om henne men när jag går in på hennes insta eller blog kan är det enda konkreta jag hittar handlar om sekret och vitaminer. Men jag kanske har missat nåt.

     Inte anonym ovan men hon pratar mycket om helhetshälsan och att lära känna sin kropp. Se över kosten, som ska vara järnrik, bra fetter (helst animaliska), dra ner på socker och koffein och äta vitaminer om det behövs, särskilt d-vitamin under vinterhalvåret. Hon rekommenderar inte hårdträning eller att äta för lite. Kan vara bra att kolla upp sin sköldkörtel som någon annan skrev nedan. Det finns en del höjdpunkter på stories som du kan kolla igenom om det låter intressant ?

      Gluten rekommenderar hon också att man drar ner på.

   Det är sjukt tufft när man är inne i det, även om man vet att det är helt normalt att det tar tid ❤️ har inga råd eller tips, vill bara skänka en smula omtanke då jag vet att det där suger. Man går bara och väntar och varje månad det inte går känns som slöseri av tid typ.

   Men, sen helt plötsligt går det, och då är all den där jobbiga väntan som bortblåst, håll ut, ha hopp, fortsätt kämpa ❤️

   Förstår till 100%. För att stilla min oro och alla tankar gick jag till en privat gynekolog för att se att det fysiska såg bra ut (kollade med ultraljud) och tog också sköldkörtelprover hos vårdcentralen. Visade sig att jag låg för högt på TSH och det påverkar fertiliteten (har hypotyreos visade det sig). Blev gravid på försök tre (gjorde alltså detta innan vi började försöka, och började äta levaxin efter försök ett). Håller tummarna för att du plussar snart ❤️

   För oss tog det 3 år och 4 ivf försök och mitt enda råd till dig är att försök leva under tiden och lägg inte allt fokus på att skaffa barn. Man blir galen då. Eller jag blev det. Vi lyckades som sagt till slut, men FAN vilken resa det blir. Önskar jag inte kastat så många år på att vara ledsen och frustrerad utan tagit det mer med ro.

   Många av oss som försöker bli gravida/få barn inser rätt fort att det inte går att planera och kontrollera det där. Spelar ingen roll om man har sex 25 ggr de exakt rätta dagarna, att man käkar gojibär, inte dricker kaffe eller pissar på 450 äl-stickor månad in och månad ut… Det går inte att kontrollera. Ju mer man försöker tvinga fram ett resultat, desto mer stress och frustration. Du kommer bara få dig själv att må sämre ju mer du stressar över det, tyvärr.

    Ja alltså jag är inte stressad över att jag inte är gravid, jag vet att det kan ta tid. Är mer stressad över att mensen inte kommer. Ingen mens = ingen / försenad ägglossning vilket drar ju ut på det mer. Nu är det snart en månad sen jag hade ägglossning sist, men fortfarande inte fått mens så nästa ägglossning kommer ju dröja…

     Brukar du ha oregelbunden cykel? Vet du isf varför? Har du haft covid nyligen eller influensa? Drt är mycket som kan påverka cykeln tillfälligt, men om den brukar vara oregelbunden kan det vara bra att undersöka hos gynekolog.

     Alla kvinnor har 14 dagar från ägglossning till mens men tiden mellan mens och ägglossning varierar. Är du säker på att du hade ägglossning för en månad sen? För isåfall bör du vara gravid. Annars är det ägglossningen som är sen, inte mensen.
     Oavsett hoppas jag att det går vägen för er snart.

      Mensen kan vara sen utan att man är gravid.

       nej mensen är inte sen om man inte är gravid ? isåfall har man inte ägglossning när man trodde man hade det

        Jo mensen kan vara sen ändå. Jag tempar så jag vet när jag har ägglossning. Strax efter min ägglossning i oktober fick jag covid med flera dagars hög feber. Jag har vanligtvis kort lutealfas (10-11 dagar) men just den gången var lutealfasen 16 dagar. Jag tog gravtest 6 dagar i rad och trodde jag blivit galen när testen var negativa. Men nej det var covid som jävlats med min kropp. Frågade en kollega som är barnmorska och hon höll med. Feber, virus, medicinsk behandling, hög stress/trauma kan ibland rubba cykeln tillfälligt.

      Nej det stämmer inte. Lutealfasen kan variera, om än mindre än follikulärfasen. Helst ska den vara 12-14 dagar, men kvinnor är individer. Feber, stress eller annat kan också förlänga den perioden i enstaka fall.

  Några tips för hur man kan ge sin fertilitet en liten boost? ?

   Varför har så många fertilitetsproblem nu för tiden? Är det alla mikroplaster vi får i oss som rubbar oss, eller vad är det frågan om. Seriös fråga!

    Tror att folk i allmänhet är mer öppna med det nuförtiden bara.

     Eh nej. Mäns spermier har halverats sen 70-talet.

     https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/allt-farre-spermier

      Det är dock inte fastställt att minskat antal betyder minskad fertilitet så vi behöver inte skrämma upp folk.

       Jo folk ska bli skrämda, det är ingenting vi bara ska acceptera. Staten måste ta ansvar – minska plaster och gifter.

        We blame society but we are society.

      Behövs ju bara en spermie så vi behöver nog inte oroa oss för antalet spermier just.

    Många har dålig hälsa. Både män och kvinnor.
    En MAJORITET av den vuxna befolkningen har övervikt eller fetma.

    Det ger sämre kvalitet på både ägg och spermier.

    Övervikt!!

     Snus och tobak

    På 1800-talet var en av fyra vuxna utan barn så att fertiliteten gått ner är mindre troligt. Nuförtiden har fler vuxna barn, tror ca 10% är ofrivilligt barnlösa. Min gissning är att fler är öppna med det men också att vi förväntar oss omedelbar tillfredsställelse i dagens samhälle, folk har helt enkelt inget tålamod längre.

     Tror verkligen på detta med tålamod och osäkerhet. Vi är inte vana att vänta på något och också att ha kontroll och få det vi vill ha och bestämt oss för. Det räknas väl egentligen inte som att man har problem förrän det gått ett år, men folk blir stressade över att inte lyckas få barn när det inte går på första försöket.

     Ljug inte…

     Statistiken visar att det var nästan tio gånger vanligare att 40–44‑år­iga kvinnor fick barn i början på 1870‑talet än idag och bland 1800‑talets 45–49‑år­iga kvinnor var det 20 gånger vanligare.

     https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2013/Aldre-mammor-vanligare-forr/#:~:text=Statistiken%20visar%20att%20det%20var,4%2C5%20barn%20per%20kvinna.

      Nu refererar du till något annat än hur många som var barnlösa förr och nu. Hur långt upp i åldrarna kvinnor får barn är en annan fråga. Såhär säger ny forskning från SU: ”Barnlöshet var relativt vanligt i slutet av 1800-talet och över en fjärdedel av män och kvinnor fick inga barn. I jämförelse är barnlösheten 14 procent bland kvinnor respektive 22 procent bland män idag.” https://www.su.se/forskning/nyheter-forskning/nära-hälften-födda-i-slutet-av-1800-talet-fick-aldrig-barnbarnsbarn-1.619663

       Barnlöshet säger ingenting om fertilitet eftersom vi inte vet om den var frivillig eller inte.

       Det som däremot säger något om fertiliteten är ”…nästan tio gånger vanligare att 40–44‑år­iga kvinnor fick barn i början på 1870‑talet än idag”.

        Nej det säger ingenting om fertiliteten. De flesta kvinnor 40-44 år idag VILL inte ha barn, för att de redan har de barn de vill ha eller för att de valt att vara utan. Idag finns preventivmedel och abort på ett sätt som inte fanns förr.

    Erbjuder den alternativa förklaringen otålighet / hets Finns inget som säger att M här ovan har fertilitersproblem, kanske bara försökt ett par månader? (Obs att inte M själv heller hävdat det).

    Detsamma med frågeställaren ovan som verkar ha försökt bli gravid vid bara en ägglossning, det är ju väldigt långt från ”fertilitersproblem”.

    befolkningen har ju mångdubblat sig sedan hygienen och matproduktionen kom igång så det betyder att evolutionen inte följt med utan det sprids random mutationer istället

    om det blir en katastrof där bara säg de 10% mest fertila överlever så fixar det sig

     Evolutionen kan per definition inte följa med då den drivs av selektion och mutationer är en förutsättning för att det ska finnas något att selektera på så ditt resonemang är inte logiskt.

    Sedan är ju ”fertilitetsproblem” svårt att sätta som diagnos också. Tex jag har två barn som blivit till på ett ligg vardera, vet det eftersom jag aldrig försökt bli gravid. Har också gjort en abort som resultatet av ett ligg. Nu försöker jag aktivt bli gravid och har försökt i snart ett år utan resultat. Hade detta varit min första graviditet hade jag ju också trott att jag har problem att bli gravid.

     Om man inte fått en ordentlig utredning av det då såklart, men det får man väl inte i första taget heller.

     Du är äldre nu…

      Jovisst, är dock under 30 så borde inte ha superstor betydelse.

    Dålig kost och dåligt leverne över lag+ covidvaccinen.

     Och att de börjar försöka vid för hög ålder.

     Haha covidvaccinen!!! Så folk börjat få massa fertilitetsproblem senaste året då eller..? Får nog vänta ett tag med att göra den slutsatsen…

      Har ca inte haft mens sedan min dos två av vaccinet hösten 2021, försöker dock inte bli gravid men det hade ju varit lite jobbigt utifallomatt…

       Samma här och jag försöker bli gravid. Försöker tänka att det kan vara 10050 andra orsaker.

      Den är redan gjord. Läs på.

       Men lugn. Det är ETT år folk fått vaccin typ. Utesluter inte att vaccinet kan ha haft påverkan på fertiliteten men det går väl inte göra en riktig studie på det än. Tror inte heller frågan kring ”varför har så många fertilitetsproblem nuförtiden?” Gällde senaste året utan jag antar att man då menar denna generation eller åtminstone en tioårsperiod.

        Två år.

        Med samma logik så finns det inget problem med covid vaccin då jag innan vaccin fått kämpa 1,5 år och åt letrozol mm efter vaccinet nu blev jag direkt oplanerat gravid på en miss. Så egentligen gjorde nog vaccinet mig mer fertil?

    Jag undrar också vad det beror på.

    Har dom, vad baserar du det på? Tycker alla som pratar verkar bli gravid just precis när dom vill bli det.

    Tror alla bara är otåliga. Allt man vill ha ska man ha, och det är NU! Annars ska man få hjälp, någon annan ska fixa.

     Exakt. Sen eftersom man stressar upp sig att bli gravid så gör man kroppen en extrem björntjänst då det är svårare att bli gravid när man är stressad. Är ju sen gammalt att gå man runt och hela tiden tänker på det och stressar och känner efter fetter minsta microminimala symtom att man kanske är gravid så blir man inte gravid.

     Det tror åtminstone jag på. Folk måste seriöst tagga ner….

      På tal om bs…

   Går det? ?

   D-vitamin, lågintensivt träning, återhämtning, jämnt blodsocker, minska alkoholen, kolla upp värden som sköldkörteln

    Förlåt men säger BS på allt det där. Är ju extremt överviktiga som knappt sett ett salladsblad i sitt liv som lyckats bli gravid (titta bara på majoriteten i USA) så det där med kost och blodsocker osv stämmer väl ändå inte riktigt…..?

     Alla som röker får inte heller lungcancer. Att inte alla personer med en viss riskfaktor drabbas av ett problem betyder inte att det inte är en risk fortfarande. Man måste se till gruppen som helhet för att avgöra det. Vi vet från studier att alla de saker TCT nämner är i sig riskfaktorer för att ha svårare/inte kunna bli gravid. Det betyder inte att alla som har någon (eller ens alla) av de riskfaktorerna inte kommer kunna få barn, men att på populationsnivå är det faktorer som minskar fertiliteten.

  Varför går Kenza bara inte ut med att hon väntar en flicka. Så töntigt med att låtsas som att hon väntar en till pojke. Detta gör hon bara för att skapa en ”sensation” när dottern är född. Det kommer ge klick, följare och folk kommer gå bananas i kommentarsfältet.

   varför tror du att hon väntar? hur vet du att hon redan vet?

   Va? Hon har ju sagt att hon och Aleks väntar tills bebisen är född.

   Varför är man såhär misstänksam mot folk? Haha om kenza säger att hon valt att inte ta reda på könet denna gång för att hennes man önskat att de ska vänta, då tror jag på det ?

    Följare är så lättlurade, ni går på allt ? Jag förstår att branschen blommar, de livnär sig på er naivitet.

     Fattar inte en del som är helt uppslukade vad kända människors barn ska heta. Vad spelar det för roll? och varför berättar inte föräldrarna vad dom valt för namn.

     Eh av alla saker att hetsa upp sig över?

   Eller så kan folk sluta ”gå bananas” kring om en influencers barn är av manligt eller kvinnligt kön. Hur intressant kan det vara, det finns liksom två alternativ varav båda är mycket vanligt förekommande.

   Tror hon väntar en pojke och vill hålla det för sig själv för att hålla kvar lite mer intresse faktiskt. Hon vet med sig att hon inte har någon personlighet och att barnafödande är något som intresserar och engagerar många.

   Vem bryr sig? Tjejen som hade fertilitetsproblem har snart femtielva ungar. Kenza är så facking tråkig så förstår inte varför folk följer henne. Roligare att titta på färg som torkar.

   Du tror inte på vad någon influencer säger men du tror stenhårt på dina egna helt skruvade teorier istället?

   Jag vet inte om det är så mycket bättre?

   Tror tvärtom. Att hon väntar en tredje pojke och är extremt besviken och inte orkar få negativa kommentarer om tre barn av samma kön. Hon vet gaaaaranterat och till tusen procent.

   Alltså kommer hon lägga ut ett inlägg med att de ska få en tjej och ”då är familjen komplett” för de äntligen fått en tjej. Då skriker jag.

   Varför är alla kvinnor så otacksamma över att ”bara” fått pojkar?

    Jag har bara pojkar och är jättenöjd med det ? mina föräldrar har fyra döttrar, de ville väldigt gärna ha en son också.

   jag tycker det ser ut som en pojkmage!

  Någon som vet vad som hände mellan Louise Lundsten och henne Fd tjej Lina ? Dom fick ju Neo men separera Innan han fyllde 1 år tror jag. Lina hintar ju om att det var ett svek osv.

   Skulle också vilja veta. Så oansvarigt att skaffa barn , speciellt med den proceduren som krävs när man är två kvinnor, å sen separera när ungen är nyfödd. Hur tänker folk?!

   Verkar som att Lina har träffat någon annan och lämnat Louise.

    Jasså ? Utveckla ??

     Louise har skrivit att hon har blivit sviken och lurad. Att hon i somras fick reda på saker som omkullkastade allt. Att hon bär på mycket som hon vill gå ut offentligt med men att hon tänker på sonen.

      jo men är ju inget exakt utan frågade om någon visste mer liksom. Det du skrev skrev jag i min kommentar ovan med.

       Du har flera fel i din korta text som åldern på barnet när de separerade och du skriver Lina där du antagligen menade Louise. Men naturligtvis vet inte jag heller exakt vad som har hänt. Du tänkte att Louise själv skulle svara dig här?

        Ja RÅKADE Skriva fel med namn på slutet och ålder. Men tänkte om någon visste mer än spekulationer.

    Får också den känslan när jag läser Louise inlägg på insta. Alltså att Lina träffat en annan eller varit otrogen.

   Vet inte vad som hände och är också helt ärligt lite nyfiken men vill bara tillägga i tråden att Neo måste ju varit i alla fall typ 1,5 när de separerade? För han föddes väl typ november/december 2020 och de separerade i somras?

  Språkpolisen!

  En uppdatering tack! Hur ser läget ut?

   Neeeeeeeeej

   han har nog ett studiebesök på en grundskola

    Må språkguden va med honom i denna tid.

  Hjälp mig lite med hur jag ska tänka.
  Har ett barn på snart 2 år. Mitt syskon har två barn på 6 och 7 år. När de barnen va små har vi umgåtts och träffats mkt, jag har varit lekmoster och barnvakt och ägnat barnen mkt tid och uppmärksamhet. Samt hjälpt mitt syskon.
  Jag inser att situationen är lite annorlunda nu utifrån att min syskon inte hqr tid och möjlighet att agera som jag gjort. Så det är inget jag stör mig på, ville bara lämna lite bakgrund.
  Men min sorg består i att syskonbarnen är så totalt ointresserade av mitt barn. Jag har på riktigt aldrig hört de säga mer än ordet Nej till mitt barn, om barnet då råkar komma för nära ngt de leker med.
  Mitt barn är supersocialt och försöker få kontakt med de och leka när vi ses men de svarar aldrig upp, inte ens lite.
  Har flera vänner med barn i ungefär samma ålder som ändå kan leka en stund med mitt barn, visa lite leksaker osv även om det inte är så konstigt att alla barn i den åldern inte vill leka med en 2-åring superlänge.
  Mitt syskon är också ointresserad av mitt barn. Besvikelsen ligger väl i att mitt syskon inte lär sina barn att va snälla mot och umgås med sin kusin. Tänker att har man barn som inte är så intresserade så får man ändå hjälpa till lite i relationen när det handlar om kusiner. Det är ju barn de kommer träffa under hela uppväxten. Att man får försöka uppmuntra till interaktion tänker jag.
  Hade varit intressant att höra från andra föräldrar om någon känner igen sig, oavsett om det är förälder till yngre eller äldre barnet.
  Vill också tillägga att mitt syskon har haft det tufft under senaste året och det är helt okej och förståeligt att syskonet inte orkar dra igång massa lekar, men att säga till sina barn tänker jag att man får orka.

   Mina barn har flera släktingar som jag tycker ”borde vara nära” som är totalt ointresserade av dem. Det är en sorg. Det tar tid att acceptera.

   Håller med dig om att man som förälder behöver hjälpa till i relationen till andra barn i släkten. Du känner ju hennes barn väl vetat det som så du kanske måste ta den till du önskar att din syster tar. Du får försöka prata med barnen om hur mkt ditt barn ser upp till dem, fråga om de kan visa ditt barn xx osv. Kanske ta med pysselmaterial så de kan göra något tillsammans men som inte tillhör dem redan. Ta med ett av kusinerna i taget ihop med ditt barn på en kortare utflykt, tänker några timmar. Försök göra något ni alla tre kan göra ihop. Nästa gång tar du med det andra varvet ihop med ditt barn.

    Det va bra förslag att försöka föreslå gemensamma aktiviteter. Ska prova!
    Däremot tycker jag inte att det är mitt ansvar och tror inte att det blir bra om jag ska försöka säga till dem.
    Barnen tycker ändå om mig och vill prata och umgås men det blir ju jättekonstigt och knappt man hinner pga mitt barn är otroligt aktivt och det blir väldigt mkt springa efter så barnet inte slår ihjäl sig i trappor eller äter upp hundmat när vi är borta. Blir splittrat för mig.
    Men känner mig helt enkelt inte bekväm med att vara den som säger till och är även orolig att mitt syskon skulle ta det fel.

     Jag tror inte heller du ska ”säga till” dina syskonbarn, men däremot snarare som ovan föreslår t ex försöka spela lite på ditt barns intresse för sina kusiner. Säga att hon ser upp till dem osv. När ett barn får småsyskon brukar man ju t ex betona att småsyskonet tycker om och ser upp till storasyskonet. En halvlögn om ett spädbarn kanske, men ett sätt att smickra sig in och bädda för intresse för det yngre syskonet. Alla vill känna sig beundrade och omtyckta.

      Ja det va ett bra tips, att försöka säga att mitt barn ser upp till dem osv.

   Kan det vara så att syskonbarnen känner svartsjuka gentemot lillkusinen, att du som varit en viktig person för dom nu har en egen liten en?

    Åh alltså detta kan absolut vara en anledning (är inte TS) Exakt så kände jag när min moster som var som en extra mamma till mig, fick sitt första barn efter år av försök. Hade haft henne för mig själv tills jag var kanske.. 12? Jag sörjde verkligen.

   Barnen kanske helt enkelt inte är intresserade, tyvärr. Kan inte tvinga dem till att vilja leka. Så länge de inte är elaka får du dessvärre gilla läget.

   Mina barn har kusiner i olika åldrar och mitt äldsta barn är extremt social. Ena kusinen är 3,5 år äldre och hen avskydde mitt barn när hen var 1,5 år och kusinen 5 år. Mitt barn ville leka och det ville absolut inte kusinen. Kusinen har ett äldre syskon (också kusin) som gärna lekte med mitt barn. Den kusinen är 5 år äldre.
   Jag har ett annat syskonbarn som jag lekt massor med innan jag själv fick barn, hen avskyr barn. Är 8 år äldre än mitt äldsta barn och hen väljer själv att inte komma hit och träffa barnen för hen gillar inte barn.
   Sedan har jag syskonbarn som är jättesnälla mot sina kusiner och leker med mina barn. Det är såklart jättekul och jag njuter när jag ser barnen skrattat tillsammans.

   Men tyvärr så kan du inte göra något åt det. Så länge de inte är elaka mot ditt barn.

    Nej tror inte heller det är så mkt att göra förutom som ovan skrev att prova föreslå aktiviteter.
    Men det är ändå en sorg. Barnet har inga andra kusiner. Har själv aå fantastiska och fina minnen från all lek med kusiner under uppväxten.
    Och huruvida någon är elak är väl en definitionsfråga…jag tycker inte att det är snällt att i princip ignorera ett annat barn och sen vid upprepade gånger höja rösten och typ säga nej när barnet kommer nära.
    Där tycker jag att föräldrar ska gå in och stötta.

     Har dina kusiner barn? Träffar du dem forfarande?

     Mina barn har inga kusiner men då jag själv har väldigt god kontakt med mina kusiner funderar jag på om sysslingar kanske kan ha en liknande roll under deras uppväxt som kusiner hade under min.

      Jag har två kusiner som jag umgås mlt med men de har inga barn och kommer troligtvis inte få några heller.
      Men de är absolut närvarande personer i mitt barns liv, den ena engagerad och den andra är väl inte direkt en barnkär person men är ju ändå snäll och trevlig mot barnet dock ingen”lekfarbror” på samma sätt.

    Barn behöver social träning, det är ju såklart en del av fostran att man tränar sina barns sociala förmåga. Alla har olika personligheter, men liksom… empati mm kan ju övas.

     Varför ska barn ”övas upp” att vara intresserade av yngre släktingar när det anses vara 100 % legitimt att en vuxen typ faster är helt ointresserad? Barn har väl samma rätt att vara sig själva som vuxna?

     Sen måste man såklart vara artig, men varför ska vi ha krav på att barn, men inte vuxna, umgås med andra bara pga släktskap?

      För att man fostrar barn men inte vuxna? Dvs barns sociala förmågor behöver tränas och övas upp med vägledning och stöd från vuxna.

       Så att vara ointresserad av en släkting/ småbarn är än dålig egenskap som bör ”uppfostras bort”? Bara att det är för sent att göra det med vuxna människor? Jag ställer frågan eftersom jag annars brukar uppleva att rätten att vara ointresserad av syskonbarn, kompisars barn och även barnbarn brukar försvaras med näbbar och klor här inne annars. Mamman som var besviken över sina föräldrars totala ointresse i sina barnbarn fick ju t ex verkligen sina fiskar varma för några veckor sedan.

       Jag tycker det är intressant när synen på barn och vuxna skiljer sig åt väldigt mycket. Barn är omyndiga osv men de har ju egentligen ha samma rätt att välja vänner som vuxna har, eller?

        Menar inte att försöka övertyga dig på något sätt men jag håller faktiskt inte med. Att hälsa, se glad ut att se den andra personen och småprata lite tillhör ju verkligen basala sociala skills och vanligt medmänskligt hyfs. Barnen ska gå i skola med andra, arbeta med andra och nej, ibland kan man faktiskt inte få bete sig precis hur man vill bara för att man känner för det/råkar vara introvert eller vad det kan vara. Jag håller med trådstartaren att det är dåligt och synd att mamman inte uppmuntrar och hjälper. Man gör inte de barnen någon tjänst genom att inte vägleda. Men det är min åsikt.

         Då pratar vi nog om lite olika saker, för ser du beskriver tycker jag absolut man ska lära.sina barn att göra med alla människor 🙂 tolkade det som att det var lite större engagemang än så frågan gällde.

       Men tänk om barnet är introvert? Varför ska man tvinga barnet att umgås med andra barn då?

   Jag tänker att det är svårt att ”uppfostra” fram något genuint intresse/ engagemang. En del barn gillar småbarn massor, andra tycker mest de är störiga. Tror inte heller det är konstigt för en tvååring att äldre barn är ointresserade trots kontaktförsök, det är jobbigt att se som vuxen, men barnen är nog rätt vana vid det från förskola mm.

   Jag tycker dock din syster som är vuxen ska försöka uppbåda lite engagemang, då du varit engagerad i hennes barn. Är du det fortfarande, eller har ditt intresse minskat nu när du själv blivit förälder?

    Nä men går det inte att uppfostra barn till att vara snälla mot släktingar? Kanske låta de kolla på ens leksaker 5-10 minuter osv? Det är väl normalt.
    Jag skulle säga att jag fortfarande visar intresse för mitt syskons barn. Pratar mkt med de och ställer frågor om allt från vad de gjort under dagen, vad de leker med ,vilka filmer eller artister de gillar osv osv. Sen kan jag inte aktivt fokusera på att bara leka med de när vi ses eftersom jag måste ta hand om mitt eget barn då.

     Låna ut leksaker, vara trevlig, hälsa osv tycker jag man ska uppfostra barn att göra med alla gäster, (oavsett släktskap). En sjuåring ska absolut kunna låna ut l leksaker till en tvååring, det tycker jag utan tvekan du kan förvänta dig att din syster styr upp.

     Ibland kan ju folks intresse för andras barn/ släktingars barn minska när man får egna, därför jag funderade på om det kunde spöka något sådant. Men så låter det inte i ert fall alltså.

   min syster utan barn (pga kan ej få) är helt ointresserad fast hon är gudmor till första barnet… det pratas, mkt om att ses o hålla kontakt men trots 10min avstånd med bil så nej barnen träffas henne 3 – 4ggr per år vid födelsedag /jul.

    Visste du inte att hon var ointresserad av barn när du gjorde henne till gudmor och varför tackade hon ja?

     nej det visste jag inte. hon var jätteglad o längtade efter att bli moster…nu är barnen tonåringar och känner knappt henne, men det är som det är..

      Vad tråkigt, men mest hennes förlust antar jag.

    Kan det vara så att hon önskat att hon kunnat få barn och därför haft svårt att ta till sig dina barn pga att hon känner sig avundsjuk eller så på det du har och hon inte kan få? Det är lättare sagt än gjort att släppa en sådan önskan och tyvärr agerar inte alla ”logiskt” som många tycker att man SKA göra, tex ta till sig någon annans barn och bli tight med dom istället. Det kan smärta någonting enormt att se det man själv ej har och det kan därför vara svårt att ens visa lite intresse för andras barn. Kan verka missunnsamt men tror inte det är det.
    Som sagt, inte logiskt eller rimligt kanske men fullt mänskligt.

   Orkar inte läsa alla svar, jag kanske upprepar vad andra har skrivit. Men mitt råd är att sluta tänka på vad du tycker att ditt syskon borde eller sla göra, du ändrar inte andra människor, endast dig själv. Försök att själv initiera en träff med kusinerna. Var en tolk mellan ditt barn och dem. När ditt barn stör deras lek, tar deras grejer osv. Säg då till dem äldre barnen ”2åringen tycker att allt du gör är så spännande.” Ta rollen som du tycker att ditt syskon ska ha, hur skulle du lära dem att vara snälla? Visa dem, berätta högt när du gör nåt, t.ex ”jag ska fixa mellis till 2åringen, kan du hjälpa mig? Kan du hämta gurkan ur kylskåpet?” Osv.

   Jag förstår att du sörjer att ditt barn inte har samma relation till sina kusiner som du hade, att ditt syskon har inte samma relation till ditt barn som du har/hade med deras, men du kan faktiskt försöka ändra det som du faktiskt KAN ändra- ditt beteende och hur du agerar. Vi behöver inte sitta fast i gamla roller som vi fick utdelade som barn.

   Barnen tycker kanske att en tvååring är jobbig? Alltså det skiljer så mycket i utvecklingen, och jag kände så tex med syskon (har ungefär samma åldersspann). Om ditt barn är socialt, kanske 6 och 7åringen tycker det är jobbigt. Eller så är de bara totalt ointresserade av en så mkt yngre. Men känns märkligt att du tycker att de ska uppfostras att tycka om ditt barn. De kommer lära känns varandra mer när åldern inte spelar samma roll. De är kusiner, de har inte valt varandra som kompisar. Ibland är kusiner jätteolika, går inte att tvinga dom att vilja umgås ?

   Vad gör du själv för att hjälpa interaktionen? ?

  Hjälp vi ska besöka en kennel??

  Hallå. Om ett par dagar ska jag besöka en kennel för att prata lite och träffa en tik som är dräktig. Hoppas på att då köpa en av valparna om allt går bra.

  Vad ska man tänka på till besöket? Ska man ta med dig fika? Eller bara pratar man? Hur går det till någon som vet?

   Så jävla vidrigt
   Tänk om någon skulle köpa ditt barn

    Haha bra parodi på blåst Djurens Rätt-person.

    Min treåring är asjobbig just nu. Tror du någon ville köpa henne? Bra pris, lovar

   Eva, jag har dessvärre inte hund och har aldrig besökt en kennel. Men kan det inte vara så att olika kennlar har olika rutiner? Varför inte skriva ett sms eller mail till personen som har kenneln, och fråga hur hen brukar lägga upp besöket? Lycka till! ?

    Jag hade nog inte frågat det på förhand, visar okunskap. Hade nog läst på innan och tagit det som det kommer, de flesta uppfödare är bussiga och hjälpsamma.

   Jag gissar att du menar att tinga en valp, inte köpa? Finns ju inga garantier, alla möten med uppfödare är ”förutsättningslösa” – om de inte ser er som bra köpare så blir det inget köp.

   Ha på dig oömma kläder och håret i en tofs, om det finns en tidigare kull sen innan där så älskar valpar att bita och dra i allt möjligt.

   Ställ frågor om allt du undrar om valptiden och om föräldradjuren. Har du kollat upp höftröntgen och ögonlysning mm på Hunddata så du vet att föräldrarna är friska?

   Det ni ska prata om är ju i stort hur ni planerat ert hundägande och liv ihop med hunden, hur ordnar ni första tiden med ledighet osv från jobb, hur ser eran vardag ut framgent med hund och jobb, har ni tillgång till hundvakter osv? Har ni tänkt att stimulera hunden med träning (agility osv)? Har ni tillgång till bra promenadområden där ni bor? Har ni barn och hur tänker ni då kring gränssättning kring barn och hund?

   Uppfödaren vill ju försäkra sig om att de lovar valp till en köpare som förstår ansvaret och kan garantera ett bra liv för hunden under 10+ år framåt.

   Kan tipsa om att kolla typ Fredrik Steen/Hundcoachens valpskola & föreläsningar innan. Lycka till!

    Obs: för att förtydliga om jag lät vass i första stycket, att tinga valp handlar såklart inte bara om er lämplighet som köpare utan också om att uppfödaren under dräktighet inte kan veta/garantera hur många valpar det blir och av vilket kön. Ni kanske tingar en tik och så blir det bara hanhundar. Eller så är ni flera som tingar valp och så kommer det en pytteliten kull på bara två valpar.

   Glöm inte att fråga om pappan också och om det finns möjlighet att träffa även honom.

   En stor del till att det är bra att hälsa på är ju för att säkerställa att det inte är någon smuggelhund som du köper från en parkering, att kenneln är vettig och att de finns godkända papper och intyg. och för att se hur mamman och pappan är och har det. Lita på din magkänsla om något inte känns bra och välj då en annan kennel.

  Vad har ni köpt för produkter som en influencer tipsat om eller marknadsfört? Och vad har ni tyckt om produkten? Själv köpte jag Common clouds finnplåster efter tips från Margareta Grääs. Har även för mig att det var Therese Lindgren som tipsade om Hurraw läppbalsam runt 2014, ett läppbalsam som jag än idag använder.
  Svar från dig som inte köpt något undanbedes. 🙂

   Ida Wargs brun utan sol, om det räknas. Annars ett läppglans från Clarins som Linn Ahlborg tipsade om. Två ögonskuggor som Helen Torsgården gjorde reklam för till julen 2020.
   Och depend gel iq efter att Celina Blanche visade på tiktok. Och hon och Linn Ahlborg är de enda (förutom ovan nämnda ögonskuggor) jag känner att man kan ”lita” på när det gäller tips och reklam. Sen fattar jag ju att de får betalt för att hylla en produkt, men de känns mest äkta.

   Jag köpte The Ordinary’s AHA-syra för att exfoliera hårbotten efter att skönhetsdjungeln tipsade om det. Hon är typ den enda influencern jag litar på med hudvård.

   Köpt en del hudvård som Hudterapeuten Elvira går igenom.

  Har inte influencers tappat sin trovärdighet gällande sammarbeten?
  Allt låter så överdrivet och alla vet att dom sammarbetar med de som ger dem bäst betalt.

  Vad har hänt med egoinas mamma egentligen?

   Undrar också! Har hon nämnt det alls någon gång eller mamman bara försvann plötsligt?

    Vet bara att hon skrev en gång i en frågestund att dom inte har någon kontakt längre.

  Tog ett graviditetstest igår, såg inget plus på stickan, slängde stickan, idag när jag såg stickan ligga i soporna så var det ett plus på den..
  Är detta vanligt? Någon som varit med om att testet visat positivt några timmar efter och ni faktiskt varit gravid?

   Ibland när den torkar syns strecket mer tydligt. Men man kan inte lita på dem flera timmar efter. Ta ett nytt test om några dagar.

   Jaa för mig var det så och jag fick positivt på digitalt typ dagen efter, slutade dock i missfall 2v senare men gravid var jag

   Brukar stå i bruksanvisningen att testet ska läsas av efter x-y minuter och därefter inte är tillförlitligt.

   Jag fick så flera gånger när jag testade tidigt för min nuvarande graviditet. Efter typ en halvtimme kom pluset, testade väldigt tidigt då. Är i v 22 nu

  Har inte Idol-Ida tagit bort rätt många av de längsta hyllningar om sin vänskap med Albin sedan han blev tillsammans med Nike?

  Tror nog att Ida kände mer än vänskap för honom, och att hon nog blev ganska ledsen när han föll för Nike istället ?

   Jag har fått uppfattningen av att Albin och Nike hittade varandra först efter att Ida åkt ut.

   Ja, för mig så kändes det rätt uppenbart att det var mer än vänskap mellan Ida och Albin. Hon la ju ut filmer från både badrum och säng med honom. Visst att de sa att de bara var vänner men..nej det tror jag inte. Tycker det kändes så falskt av honom att verka helt besatt av Ida först för att sedan, så fort hon åkte ut istället börja hänga med Nike…

    Känns inte det väldigt typiskt för en 19-årig kille? Förväntar mig helt ärligt ingenting annat haha, glöm inte att han är 19 liksom

   Var har ni fått det ifrån? Att Nike och Albin skulle vara ett par? Känns väldigt otroligt. Och Ida? Hon har nog tagit bort det pga alla som spekulerar så mycket.. det skulle jag ha gjort om jag fick tusen frågor om dagen om en vän till mig var min partner.

    Det har de väl ändå själva gått ut med? Att de dejtar alltså

    Nike och Albin gick ut med att dom var ett par i kvällspressen, så det är inget rykte iallafall.

    Både Albin och Nike har gått ut offentligt med att de är tillsammans, skedde direkt efter finalen mer eller mindre.

   Om jag tillåts spekulera(!) så känns det definitivt som att det fanns romans mellan Ida och Albin, men att Ida kanske var den som sa att det inte kunde bli något mer än supernära vänner eftersom hon är 28-årig tvåbarnsmamma och Albin blott 19. Och att Albin, som en sårad 19-åring, gick och föll för en annan (Nike) direkt, vilket såklart måste påverka relationen till Ida.

   Oj, jag var tvungen att kika nu och det stämmer ju att hon tagit bort i alla fall sitt långa ”kärleksinlägg” till honom. Han har kvar sitt som han postade 5/11 där han b.la kallar henne för min Ida samt ”början på en livslång relation med den person jag älskar mest, min kärlek till dig är obeskrivlig”…
   Tre veckor senare dejtar han Nike!?
   Har varit lite för engagerad i det här triangeldramat, fattar inte själv varför jag tycker det är så intressant.. men kanske för att alla tre verkar vara fina människor och jag är en hopplös romantiker.
   Oavsett är jag extremt nyfiken på vad som egentligen händer och hur Ida mår nu när han lägger ut varje dag saker som han och Nike gör.

    Herregud vilket inlägg. Fint ja, men känns ju helt klart mer än vänskapligt? Fast vad vet jag ?

  Är det här stället för folk som inte har familjelivskonto?
  En eller några sådana frågor kan väl vara ok, men snälla… fråga era graviditets/fertilitets/barnfrågor någonannanstans…

   Eller så får du gå nån annanstans eftersom det är öppet spår, till för allt.

   Det är ett ställe för alla. Alla kommentarer ryms.

   Älskar att inlägget efter ditt är just en sån fråga ?

   Kan du snälla lista vilka ämnen som är ok att skriva om? Vi alla undrar ?

   Håller med dig Öppet spår börjar likna faniljeliv/flashback, det är ju för fan samma tjat gravid, missfall, trotsiga barn, endometrios, dum partner/förälder/syskon och otrogen partner eller så är trådstartaren själv otrogen gärna med en kollega m.m i varje Öppet spår.

    Men varför förväntar man sig att det ska vara andra diskussioner här än på andra öppna forum? Är det så mycket mer ”unika” och spännande personer som hänger här jämfört med familjeliv? Det är fritt fram för vem som helst att ta upp vilket ämne som helst så om man stör sig på bebisfrågor kan man ju bara lägga in en helt ny kommentar om konst, böcker, serier, dr0ger, kläder eller vad man själv nu tycker är intressant. Man MÅSTE inte läsa om eller svara på kommentarer om ägglossning och bebissömn och barnvagnar.

    Vad finns det annars att skriva om då? Alltså, det kanske inte är så många som t.ex gillar bilar och skriver om det här inne, om du vill läsa om det.

    Ämnena som tas upp här kan du hitta på i princip alla forum så det är inte konstigt. Så ni som inte gillar det, det är ni som borde dra någon annanstans i så fall. Alternativt scrolla förbi. Jag scrollar förbi allt som inte intresserar mig och det är liksom inte ens jobbigt.

     Eh? Skvaller kanske? Bara en gissning.
     Tror de flesta vill ha lite skvaller om bloggare/vloggare/influencers.

  Ni som fått missfall, hur lång tid tog det innan mensen kom?
  Jag fick missfall för ett tag sen och blödde i 30 dagar, paus en dag utan blödning och sen kom mensen direkt. Känns märkligt för då borde jag haft ägglossning under pågående missfallsblödning? Är det möjligt?
  Blev er mens regelbunden med ägglossning snabbt eller tog det tid?

   Första tog det kanske 2 veckor innan jag slutade blöda och andra lite kortare, typ 10 dagar. Tror bara det tog någon månad innan ägglossning kom igång igen faktiskt, fortare än jag förväntat mig.
   Det behöver inte vara mens du fått utan blödningar kan vara annat. Man kan också ha mens (bortfallsblödning) utan att man har haft någon ägglossning.

   Undrar också. Fick fördröjt missfall konstaterat för ca 1,5 mån sen. Alla rester var ute för två veckor sedan. Vill bara få tillbaka mensen som vanligt.

   Säkert att det du menar var mens faktiskt var mens? Är mitt uppe i ett missfall (ma) själv och blödandet har kommit och gått lite som det velat, dvs slutat och börjat igen. Tagit blodprov som visat att jag fortfarande har hormonet i kroppen, hcg eller vad det heter. Lycka till och hoppas allt går bra ❤️

   Jag fick missfall en gång i vecka 5-6 typ. Blödde i några dagar och sen testade jag positivt igen ganska exakt en månad efter missfallet ? Så hade uppenbarligen ägglossning bara typ 14 dagar efter missfallet. Det är nog väldigt olika hur lång tid det tar.

   jag fick ägglossning 21 dagar efter missfallet och mensen kom 2 veckor senare, alltså mens 5 veckor efter missfallet!

  Timbuktu är på tv just nu i På spåret.
  Folk har skrivit här tidigare att han är en häradsbetäckare av rang! ?

   Ska ha spritt klamydia i hela Skåne haha.

    ?

   Han är så störig

   Men snygg är han! Han åldras ju inte heller, 48 bast, sjukt!

    Snygg? Dagens skämt.

    Håller med! Kort och det är ett minus men annars ser han så fräsch och pigg ut.

   Ja det är väl allmänt känt att han har kn-llat sig genom hela landet typ. Obs. Inget fel med det.

  Jag har aldrig… ?? (berätta något kul du HAR gjort).

  Jag har inget så spännande att komma med men hmff… pussat nuvarande Idol-vinnaren, det kanske räknas ?

   Jag har aldrig plankat på bussen

   Jag har aldrig hoppat in i en limousin med ett gäng okända 19åriga spanjorer

  Har barnlängtan men pallar verkligen inte föda på vinter/höst igen (gjort det två gånger) och sitter alltså idag med tydlig ägglossning och funderar på om jag är galen som kommer vänta med att försöka bli gravid i ett halvår för att få föda under våren åtminstone, helst april-maj men mars känns OK. Är det fler som gjort så här? (:

   Det är väl helt ok att tänka så. Då är det mycket värre som en bekant gjorde; hon planerade att bli gravid, men när hon blev det ganska snabbt. gjorde hon abort för att hon inte ville vara gravid på sommaren. Hon ville festa. Notera att hon var närmare 30 år.

    Vet att man får göra abort av exakt vilka anledningar man vill, men den anledningen fick jag lite ont i magen av ?.

     Så då får man ju tydligen inte gör abort av vilken anledning man vill, eftersom du dömer

      Som du vet så får man ju det, men det är fan helt jävla moralsikt fel att göra det av den anledningen.

       Ska man döma någon anledning som moraliskt fel så är man inte av åsikten att man får göra abort av vilken anledning som helst.

       ”Jag vill inte” räcker som anledning.

        Fast det går väl alldeles utmärkt att tycka att något ska vara på ett sätt rent lagligt men sen samtidigt ha egna känslor kring det. Betyder ju bara att man är kapabel att se längre än sig själv och sina känslor och förstå att vad man känner är inte det som är bäst för ett samhälle ändå i längden.

        Jag är 100% för fri abort, alltså att man ska inte behöva ge en anledning. Samtidigt tycker jag det är förkastligt att göra abort enbart pga att det blev ”fel” kön. Tycker ändå fri abort ska vara lagligt dock pga hur viktigt det är i det stora hela, samt att folk som gör abort pga könet på fostret knappast är såpass många att det innebär några faktiska samhällsproblem.

        Tycker inte heller att dödsstraff ska vara lagligt dels för jag inte tycker en stat har rätten att ta det beslutet och framförallt pga att vi kan aldrig ha 100% rättssäkerhet vilket betyder att statistiskt sett kommer förr eller senare en oskyldig person få dödsstraff. Samtidigt kan jag personligen känna med vissa människor som gjort hemska saker att dödsstraff är vad de borde få. Betyder inte att jag vill att de egentligen ska kunna få det.

        Viktigt att kunna skilja på sina känslor för vad som är rätt och objektiva bevis för vad som är bäst för ett samhälle, de är inte alltid samma sak.

      Tycker det är moraliskt fel att försöka bli gravid om man tänker sig att göra abort av den typen av anledning.

      Men tycker inte något blir bätte av att förbjuda själva aborterna…

   Låter lyxigt. Jag tänkte först jag skulle undvika att få decemberbarn då de oftare kan ha problem i skolan och så. Efter 1,5 års försök och två missfall skiter jag helt i sånt.

    Vadå oftare problem i skolan? ?

     Är du född i december är du nästan ett år yngre än de klasskompisar som är födda i januari. Större risk att ”halka efter” då man är flera månader yngre. Brukar ordna sig med tiden men i vissa åldrar märks det tydligt.

     Googla decemberbarn så har till och med försäkringskassan en sida om det 😮

    Jag hade motsatt problem 🙁 var först med allt i skolan och satt bara och väntade och hade tråkigt. Läste och skrev redan som 4/5-åring och var snabb med att krypa och gå. Dock var jag minst fysiskt till högstadiet när jag växte om alla. Dessutom lite efter socialt, men det tror jag mer är ett personlighetsdrag än har med åldern att göra. Jag är nog lite konstig bara och det hade jag definitivt varit även om jag ploppat ut 3 dagar senare ?

   Yes, jag ville helst inte ha barn som är födda sent på året. Vi planerade ”the baby making” utefter att få tidigt. Har nu två barn födda i januari.
   Jag själv är född tidigt på året och har alltid tyckt det varit en fördel för mig.

  Intressant att inredninginfluencers ääälskar sina hem, det är sån harmoni och och feng shui och gud vet vad. Men de måste byta fåtöljer och matta varje år, soffa vart tredje osv osv. Fattar att det är så de gör samarbeten men att sen tycka att de är fantastiska för miljön för de köper en ful vas på loppis och målar i beige istället för att köpa en ny..

  Drygt 40 och vill göra botoxbehandling för att ta bort bland annat ”argrynkan” men vet inte om jag vågar för eventuella biverkningar…. Input från någon som gjort det?

   Är 30 och funderar också på att ta bort den, jävligt djup är min tyvärr, haha. Följer tråden för jag undrar samma sak

   Jag har bara positiva erfarenheter av det ( gjort från å till från jag var 30, är 35 nu) man blir inte bara mindre rynkig, man ser även piggare ut å känner sig snyggare!

   Min kompis blev stel i hela ansiktet efter behandling, hon kommer aldrig göra om det. Kunde knappt göra en enda min på ett halvår tills det själv gick ur.

   Inga biverkningar för min del, blev väldigt nöjd.

   Jag har gjort botox i över 10 år nu och inte märkt av några biverkningar överhuvudtaget. Är väldigt nöjd över att slippa min argrynka som gör så att jag ser väldigt besvärad ut hela tiden. Dessutom kisar jag mindre vilket gör att jag får mindre spänningsvärk. Testa, det går ju ut kroppen relativt snabbt ändå och är du missnöjd så behöver du ju aldrig göra om det. ?

   Har gjort det tre gånger och dessvärre blev det ingen skillnad alls. (På kliniken, stor, välrenommerad, i Stockholm, sa man att det kan behövas ett par gånger innan det märks någon skillnad om man har väldigt stark muskulatur i ansiktet, därav att jag fortsatt). Undrar också om det kan vara skillnad på botox och botox, dvs, att jag fått en ”svagare” variant? ?

    Botox fungerar inte på alla människor tydligen. Läst om det. Du är kanske en av dessa?

   Jag har använt botox mellan ögonbrynen. Är väldigt nöjd. Injicerade vid tre tillfällen utspritt på något år eller så. Nu behöver jag nästan inte injicera fler ggr för muskeln har tränats att slappna av så jag är rätt slät utan.

   Är 30+ och gör botox. Du kan välja själva hur mycket du gör så börja med lite om du är orolig. Jag gör mellan ögonen och panna, mest i förebyggande syfte. Är supernöjd!

   Man blir inte av med rynkorna som redan är ”permanenta” och som man ser i avslappnat läge va?