Sofia Wood planerar att utbilda sig till barnmorska

I slutet av den här månaden börjar jag studera.  I början på december fick jag veta att jag hade blivit antagen till Sjuksköterskeprogrammet, och strax innan vi åkte till Australien tackade jag också ja till min plats.
[…]

I dagsläget är planen dessa 3 år av studier följt av ytterligare 1,5 år för att bli barnmorska, men jag är också ödmjuk inför att andra vägar kan uppenbara sig under studierna. Kanske är det en helt annan specialisering som  visar sig vara rätt när jag väl är där? Kanske ingen. Jag har tittat mycket på neonatal omvårdnad också men håller ett öppet hjärta helt enkelt. // Sofia Wood

Elsa Billgrens parhäst Sofia Wood ska sätta sig i skolbänken för att, först bli sjuksköterska, och sen specialisera sig till barnmorska. 
Jag har spenderat en del tid i sjukvården – dock ej på förlossningen – och jag tror att Sofias lugna personlighet kommer passa perfekt där. Jag älskat att att mötas av henne där, i en situation där man själv kanske är både orolig och/eller smärtpåverkad.

Visst var det Paula Rosas som också hade planer på att plugga till barnmorska? Jag undrar om hon kommer ta upp det, eller om hon lämnat alla sådana planer bakom sig?

109 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  *Jag hade älskat.
  Inte ”Jag älskat”

  Mvh Språkpolisen

   Nej, och inte ”jag älskat att att”

  Tänk om alla influencers sökte sig till utbildningar eller jobb inom samhällsviktiga tjänster!

  Någon som minns HoP:s efterapare Mia? Hon jobbar idag inom vården istället för att ha en menlös inredningsblogg.

   Tänk om? Alla människor passar inte i sådana jobb skulle jag säga. Bättre med bättre arbetsvillkor (inte bara lön alltså, utan arbetsmiljön, tider, belastning osv.) så yrkena blir lättare att orka stanna i, så de människor som vill och platsar där kan komma dit och stanna kvar.

   Vill inte gärna att människor som inte vill och/eller som inte passar på sådana jobb ska dit bara för att.

    Idag är det rätt många samhällsviktiga yrken, inte bara inom vården, som har personalbrist. Jag blir också glad av influencers som tar ett samhällsviktigt jobb som huvudsysselsättning. Angelica Lagergren jobbar väl som uska på Danderyds sjukhus. Bra där!

    Samhällsviktiga tjänster finns inom många olika kategorier. Sophämtning är också samhällsviktigt, så om man inte passar som sjuksköterska så kanske man kan hantera sopor eller köra stadsbuss?

     Jag vill se bianca ingrosso köra sopbil?

      Eller som slamsugare.

       Bianca + bajsbilen = sant ?

     Robinson-Robban körde ju sopbil ett tag. Mycket mer kreddigt i mina ögon än att försöka klamra sig fast i kändissvängen.

      Sopbilschaufförer tjänar förhållandevis bra. Min fd granne jobbade som det och trivdes utmärkt. Han började sitt skift tidigt på morgonen, men slutade å andra sidan tidigt på dagen. Ledig på röda dagar, osv.- Med dagens moderna sopbilar var jobbet inte särskilt tungt heller.

    Eller hur. Jättekonstig kommentar.

    Är själv en sån som inte hade passat i vården och så sa jag det en gång och fick svaret ”*fnys*, hoppas inte du får hjälp när du behöver”, bara för att jag sa att jag inte passar där…tack!!! Diskussion irl också?

     ”Jobb inom samhällsviktiga tjänster” är ju inte bara vårdyrken.

      Ändå konstig kommentar. På något sätt tycker jag den egentligen inkluderar alla som inte har ett samhällsviktigt arbete.

       De allra flesta yrken är ju viktiga även det är av olika grad. Ett sjukhus utan läkare är ju en värre katastrof än ett hotell utan personal. Men det är ju fortfarande bra om ett hotell som behövs kan bemanna. Influencer-yrket behövs inte öht.

        Nja, eller jo. De gör ju reklam för företag som i sin tur kan anställa fler. Företagen betalar skatt som går till vård, skola och omsorg. Vår välfärd bygger på konsumtion idag.

         Vad bygger du antagandet att de kan anställa? Det kräver ju att reklamen generar intäkter.

          Det får man ju utgå ifrån för diskussionens skull, på samma sätt som att man utgår ifrån att hotellet i Hs exempel har gäster. Poängen är ju att influencers är en del av ett kretslopp – samma kretslopp som folk som jobbar med andra funktioner inom reklam – som genererar inkomst till företagen vilket genererar skattepengar osv.

        Coronapandemin klargjorde ganska bra vilka yrken som var samhällsviktiga. Tror att MSB gjorde en lista.

     Är glad att det finns folk som jobbar med annat också, dels för att livet inte bara går ut på att ta hand om sjuka, bekämpa bränder osv, dels för att det drar in skattepengar så det finns pengar att anställa folk i samhällsviktiga yrken.

    Så pass lång utbildning varvat med mycket praktik…tror att väldigt många som inte har det rätta intresset automatiskt faller ifrån.

   Vad jobbar du med?

    Ekonom inom samhällsviktig organisation.

     Och det ger dig rätt att säga åt andra vad de ska göra?

     Varför utbildar du dig inte till sjuksköterska istället, det knappast brist på ekonomer.

      Haha bra svar!!

      Säga åt andra vad de ska göra? Mitt inlägg börjad med ”tänk om” – en naiv önskedröm från min sida.

      Om jag hade möjlighet att välja om mitt yrkesval hade jag definitivt valt något annat än ekonom. Kanske inte sjuksköterska, men t ex medicinsk sekreterare.

   Mia har väl hela tiden jobbat som sjuksköterska, även när hon hade bloggen?

   Spot on. Influencers tillför ingenting mer än möjligen växthusgaser. Vårdpersonal däremot uträttar dagligen stordåd.

  Gillar Lisaabefelt (insta) med det, hon är superinfluencisk i flödet och verkar ha det jääävligt gott ställt, men jobbar även som sjuksyster på någon barnavdelning om jag inte misstar mig och verkar älska sitt jobb! Tror kanske hon också har planer på barnmorska, hoppas det! Tror hon skulle passa utmärkt.

   Plus art hon är ödmjuk och duktig på att baka och hennes pepparkakshus är så vackra. 😉

   Det är nog sambon som har det gott ställt…

    De är ju en familj så ekonomin spiller väl över på henne också?

  Är det inte rätt många som just velat bli barnmorska. Mirka var väl en som pratade om det. Blev undersköterska istället.

   Det är ju sjukt mycket under grundutbildningen som man måste ta sig igenom men som förmodligen känns väldigt irrelevant om man har siktet inställt på att bli barnmorska, synd att det inte finns direktutbildning till det.

    Direktutbildning till barnmorska!? Hur tänkte du där? Vilken kunskap skulle man kunna ”hoppa över”? Barnmorska kräver enormt med kunskap, och det finns en anledning till att man efter tre års grundutbildning måste arbeta minst ett år som sjuksköterska innan man får går vidare med specialistutbildningen.

     Det är faktiskt inte så längre, idag behöver man inte ha arbetat som sjuksköterska efter sskprogrammet utan det räcker att ha fått sin legitimation innan man söker till vidareutbildningen, en förändring som gjordes då det är så stor brist på bm. Dessutom finns det i många länder direktutbildning till bm, exempelvis England och Danmark, det är inte alls ovanligt och verkar fungera bra.

      Stämmer dock inte helt! Är nog från institution till institution. Där jag pluggar till barnmorska var kriteriet att man skulle ha jobbat 100% som sjuksköterska i ett år.

      Finns i hela Storbritannien till och med, inte bara England 😉

     E skrev väl aldrig att det skulle vara en genväg? Eller att det skulle vara en ”kortare” utbildning? Jag håller med; en direktutbildning till barnmorska hade varit bra. Med det relevanta innehållet från sjuksköterskeutbildning fast riktat mot barnmorska från start. Varför är det inte bra?

     Vad man kan hoppa över? Geriatrik, reglering kring äldrevård till exempel. Finns i andra länder, det är ju inte per automatik att man måste läsa exakt 3 år till ssk och sen barnmorska just 1.5.

     I andra länder är barnmorskeutbildningen och sjuksköterskautbildningen två olika utbildningar och barn föds friska där. Man kan göra saker på ett annat sätt.

   Jag har för mig att många flunsiga nyblivna mammor sagt att dom vill bli barnmorskor. Men har nån lyckats? Att ens bli antagen till sjuksköterkseprogrammet kräver gymnasiebetyg, det är en hård utbildning med mycket oglamourös praktik och på min tid krävdes sen nått eller flera års arbete som leg ssk innan man ens fick söka till ”barnmorskevubben”. Och även efter det -dåligt betalt och oglamourösa arbetstider. Så inte så eftersträvansvärt. Flunsorna drar kanske i en halv barnsmorskeårslön på ett instagraminlägg så varför anstränga sig?

  Men har inte alla flunsor en massa lösa yrkesplaner hela tiden?
  Cissi Wallin skulle bli socionom och Fayme skulle göra klart gymnasiet, minns jag.

   Den som hoppat mest är nog ilmrud utan att färdigställa. PT, fotograf och var det inte sist socialpedagog eller vad det hette. Den kursarrangören dök dock upp som omarkerad reklam hos rätt många bloggare samtidigt med olika kurser.

    Äh, Ilmrud är ju bara en simpel epitetsjägare.
    Glöm inte att hon är Nageltekniker och konstnär också!

     Just ja, men det avslutade hon väl inte heller?

   Yrkesplan: göra klart gymnasiet.

    ??

   ”göra klart gymnasiet” låter ju ändå som en ytterst modest och mycket klok ambition. Skönt att ha eägått ut gymnasiet om influencerkarriären sviker, vilket det ju lär göra innan Fayme hinner fylla 67 år.

  Eftersom Elsa Billgren verkar vilja göra samma saker som Sofia så spår jag att även hon börjar plugga i höst. Hon antyder det i ditt inlägg om 2023 års temamånader. Tvivlar dock starkt på att det är något rejält så som sjuksköterska utan tror mer på någon slags dyr privat utbildning till inredare eller likande.

   Elsa har ju sökt dramatiska institutet (var det scenografi eller kostymdesign?) och kom inte in.

    Självklart kom hon inte in.
    Glappet mellan hennes självbild och verkligheten vad gäller ”konstnärlighet” är enormt.

     Det är många sökande till få platser, så det är väl inte så konstigt att hon, liksom många andra, inte kom in.

      Skriver ju exakt det: inte konstigt att hon inte kom in.
      Spännande ändå att det fortfarande finns platser där äkta kunskap och kvaliteter prioriteras, och inte var på nepo-baby-skalan folk befinner sig. Måste varit ett hårt slag för Speci-Elsa.

       Fan, vad elakt.

       Men det är ju massor med folk som inte kommer in som inte för den sakndes skull har ett glapp i sin självbild gällande sin konstnärlighet? Så taskigt att gotta sig i att någon inte kommit in på en utbildning de vill gå.

   Ska hon flytta? Stod flytt i listan

   Hehe tänkte samma men tror snarare det blir så att Elsa kommer känna lite panik över att inte hon också gör något ”viktigt” och kommer engagera sig i någon välgörenhet eller liknande. Har svårt att se att hon faktiskt skulle börja plugga till ssk, men hon vill ändå göra något liknande. Sofias stil, utseende, inredning, leende etc har hon ju redan anammat.

   Jag har så svårt att förstå alla spydiga och ibland elaka kommentarer om Elsa Billgren. Varför väcker hon sådana känslor?

    Jag gissar bara men tror det handlar om avundsjuka. Söt tjej som verkar leva ett liv som många vill ha. På det verkar hon dessutom rätt helylle. Jag skojar alltså inte utan tror att det är det.

     Tror samma. Kan inte se vad folk kan störa sig så på hos henne. Hon har ingen otrevlig attityd mot sina följare, svarar ofta på frågor och verkar allmänt tillfreds med livet. Hennes son och mitt barn gick på samma förskola så har träffat på henne en del i dem sammanhangen. Alltid glad och trevlig mot alla.

     Jag tror det har att göra med realityserien om hennes familj som hon jobbat för. Plötsligt verkade hon inte lika härlig som hon visade upp i sociala medier. Snarare motsatsen. Själv slutade jag följa henne då. Vet ej om fler saker hänt efter det?

     Jag stör mig pga att hon känns ogenuin. Att hon verkar kämpa hela tiden efter att uppfattas på ett visst sätt, och att hon gör det på ett sätt som känns osäkert. Förstår att det säkert är tufft att passa in i klicken på perfekt day tex, att hon kanske inte riktigt gör det, och tycker då att det blir fel när hon verkar försöka så mycket. Att hon härmar Sofia hjälper inte. Tidigare posade hon på ett sätt med öppen plutmun, nu med samma ögonbryn och leende som Sofia. Tycker dock att hon gör bloggen bra och att hon sista året mer och mer verkar ha hittat sig själv.

      Hon kör ju till och med samma ”puta med läpparna lite åt sidan så man ser lite busigt söt ut” som Soffan nu.

    Undrar också! Jag gick in på hennes instagram och blogg efter att ha läst massa elaka kommentarer här för att se vad det är folk stör sig på. Det ledde till att jag nu läser hennes blogg varje dag samt följer henne på instagram, älskar hennes kanaler!
    Tack för ny inspirationskälla alla elakingar på bloggbevkaning, hade ej fått upp ögonen för Elsa utan er

     Haha instämmer! Bara sett Elsa i periferin sen typ 2006 och aldrig tänkt att hon har en stil som intresserar mig = inte brytt mig. Men gick in på hennes blogg för några månader sen och älskar den! Internets mysigaste plats och tycker Elsa verkar genuin och relaterbar. Finns NOLL att störa sig på?!

    Tror många stör sig på att hon framställer sig själv som att hon kommer på massa unika saker, när hon egentligen bara kopierar andra. Att allt hon gör är så speciellt och unikt (därav ”SpeciElsa”). Hon har ju också glidit in i kändisvärlden på grund av sina mer kända föräldrar. Själv stör jag mig mest på att hon verkar så himla självcentrerad och lever i sin egen lilla världsfrånvända bubbla.

    Jag stör mig på att hon verkar tycka att mycket är så jobbigt fast hon inte verkar ha ett särskilt jobbigt liv. Hon kan inte natta din son för att hon alltid somnar då, alla föräldrar somnar när de nattar barn. Det är så tufft för henne med familjesammankomster för att hon är mellanbarn osv. Och sen stör jag mig på att hon hela tiden ändrar åsikt om saker, och det kan man ju göra, men Elsa påstår jämt att hon minsann alltid gjort/tyckt på ett särskilt sätt fast att hon kanske ett halvår tidigare skrivit motsatsen i bloggen. Jag fattar att mycket av det här ligger hos mig och att jag inte behöver gå in och läsa hennes blogg. Men det är därför jag finner henne provocerande i alla fall. Eftersom jag själv har kämpat med ätstörningar i väldigt många år är bloggen väldigt triggande för mig nu när hon hårdbantar och jag kan på ett sätt störa mig på att hon inte bara är ärlig med bantningen.

    Hon har då aldrig väckt såna känslor his mig. Tvärtom.

   Har Elle omförhandlat avtalen i år? Känns som alla deras bloggare sänkt tempot och postar färre inlägg. Någon som vet? Kanske hänger ihop med planerna på omskolning mer än att härma sin kompis?

  Finns något oerhört naivt över att svamla om vilken typ av specialist man ska bli innan man ens börjat termin 1. Som att det är en självklarhet att klara en utbildning man kommit in på.

   Fast hon skriver ju just att hon är ödmjuk inför att det kanske inte blir så. Det är väl hennes drömmar?

    Bara för att det är hennes drömmar låter det inte mindre naivt.

     Håller överhuvudtaget inte med dig 😀 klart du har drömmar och mål innan du påbörjar en längre utbildning- annars är det nog rätt få som börjat studera…Det innebär ju inte att de inte kan ändras under tiden men klart (?) du har nån sorts idé innan du startar. Det är inte naivt utan din motivation…

     Du fan för att ha dig som vän eller förälder?

      En flash av jantelagen a la 1985. ” Tro nu för guds skull inte att du klarar av en hel utbildning ”

     Men nej, att ha drömmar och vara ödmjuk inför att det kan ändras och att vara naiv ät två helt olika saker. Du kanske ska lära dig vad naiv innebär innan du använder ordet? Tycker det är jättefint att hon siktar på barnmorska och sen får vi och hon se vad det landar.

     Fast det är barnmorska hon drömmer om, det är ett fullt nåbart mål för de flesta om bara motivationen och viljan är där. Det är ingen naiv dröm. Du får det att låta som att hennes dröm är att bli nästa svensk i rymden.

     Jag håller inte med dig! Varför ska man inte få drömma och ha mål med sina studier?

   Ja, innan man blir barnmorska bör man arbetat som ssk ett tag, så man har klinisk erfarenhet. Så det dröjer nog ett tag innan hon kan bli barnmorska. Men med det sagt så är inte ssk-utbildningen SÅ svår, den är jobbig för det är mkt men det är rätt så lagom fördjupning. Så klara utbildningen gör hon säkert, o för hennes skull och för den svenska vårdens skull hoppas jag att hon klarar både ssk-utb, att jobba som ssk och sen barnmorskeutbildningen!

    Huruvida en utbildning upplevs svår eller inte är väl ändå ytterst subjektivt. Du verkar väldigt insatt i Sofias eventuella studieförmåga.

     Du behöver ju inte känna sofia personligen för att kunna konstatera att den som anstränger sig lite ändå kommer kunna klara av sin ssk utbildning. Inte för att den inte kräver ansträngning men det är trots allt inte kärnfysik det är fråga om, pluggar du ordentligt kommer det att gå.

     Jepp, det är olika för alla! Men jag har ju själv pluggat till ssk o sett mina studiekamrater klara sig igenom den. Har man kommit in på utbildningen har man redan bevisat att man är kapabel att klara den.

      Nej, det stämmer inte.

      Jag känner inte till någon som velat gå klart utbildningen men som aldrig klarat det. Msn för ju tenta om eller gå om praktikperiod om det skulle behövas.

   Ja, kom inte här och svamla om mål och drömmar för det kanske inte blir så!!!!

    Haha exakt ? tro inte att du är något!!!!!!

   Drömmar måste man väl ändå få ha? Annars får man väl inte säga att man drömmer om att ens bli sjuksköterska för man kanske inte klarar utbildningen!!!

   Naivt? Hur många tror du börjar läsa på universitetet utan resultatinriktning? Har du läst efter gymnasiet själv?

   Tarvlig barnmorska är nog dock många som har som dröm när de börjar ssk-programmet.
   Precis som vissa tänker sig att de vill bli kirurger innan de börjar på läkarutbildningen. Sen om man hittar något annan inrikting när man väl börjat är en annan sak.
   Tänker att det är många som vill tänker att slutmålet med juristutbildningen är att bli brottmålsadvokat

    Tarvlig skulle det såklart inte stå 😮

     Vad skulle det stå? ?

   Håller på ett sätt med om att det är naivt att tänka så men om drömmen om att bli barnmorska gör att man söker sig till sjuksköterskeutbildningen vad spelar det för roll? Bara helt fantastiskt att någon med så stor plattform bestämmer sig för att plugga till ssk, hoppas det influerar många fler att göra det + att hon är ”äldre” vilket också kan influera! Folk som är 30 tycker ju att dom är för gamla för att plugga nu för tiden, helt sinnes!

   Jag trodde också jag skulle bli barnmorska när jag började plugga men jag kommer inte välja den yrkesbanan, jobbar som allmänsjuksköterska tills jag kommit på vad jag vill göra och det är väl ändå toppen? Eller så fortsätter jag som allmänsjuksköterska resten av livet vilket också är toppen!

    På vilket sätt är det naivt? Så då var du också naiv då innan du började? Nej, snarare hade du en tanke om att bli barnmorska men valde istället en annan väg, det är inget naivt i det. Inte heller är det naivt av Sofia att ha som mål (just nu) att bli barnmorska sen. Det är hennes plan just NU och den är fullt rimlig och nåbar.

     Ja jag var också naiv, men jag säger inte att det är något dåligt utan tvärtom att det är bra i det här fallet. Säger heller inte att det är en omöjlig dröm så vet inte vart du får det ifrån? Tror säkert hon blir barnmorska om hon ej får upp ögonen för något annat.
     Jag är sjuksköterska och tycker det är underbart att fler vill utbilda sig till det, naiva eller ej! Sluta göra det jag skriver till något negativt när det inte är menat så

      Nej, du var inte naiv. Du ändrade dig helt enkelt. Du verkar inte förstå vad ordet naiv betyder.

   Varför då?? Det är väl normalt att ha en vision om man vill bli när man påbörjar en utbildning?

   Fast varför då? Yrket barnmorska är ju speciellt på det sättet att det är en egen legitimerad profession men som samtidigt kräver en grundutbildning som sjuksköterska för att ens få studera till.. det var flera stycken i min klass både på sjuksköterskeprogrammet och barnmorskeprogrammet som såg sjuksköterskeutbildningen som ett mål på vägen där slutmålet var att bli barnmorska. Inte konstigt allt ju.

   Du delar samma attityd som min mamma – ”kom förfan inte och tro att du är något”. Hon är en oerhört osympatisk människa som med sin attityd pajade mitt självförtroende och min självkänsla totalt. Jag har svårt att starta projekt eller prova saker eftersom jag är rädd för att misslyckas. För ”det borde jag ju ha förstått”.

   Jag förstår mig inte på människor som er två. Som har sånt stort behov av att trycka ner andra människor och deras drömmar, att göra det jobbigare än vad det nödvändigtvis måste vara.

   Ibland behöver man bara att någon tror på en. Det hjälper. När tror du är störst sannolikhet att någon klarar sina studier, när någon står bredvid och säger ”Du klarar det!!” eller ”Du är så naiv som tror att du ska klara den utbildningen”?

   Jag förstår verkligen inte.

  Hur kan folk ens ha en negativ inställning till det här? En influencer som går efter och jobbar för sina drömmar, och dessutom utbildar sig till ett samhällsviktigt yrke som verkligen behövs. Det är ju jättebra, och hon influerar till något viktigt istället för att bara visa upp fast fashion i stories. Kanske blir hon barnmorska, kanske inte, men jag tror att dom allra flesta går in i sina studier med någon slags plan. När jag började studera till apotekare var jag relativt säker på att jag ville till industrin efter examen, nu börjar jag snart termin 7 och det är inte längre mitt primära mål för arbetslivet. Under utbildningen får man en helt annan synvinkel och utvecklas dessutom som människa – självklart kan även drömmar och mål andras.

  Tycker Sofia är grym, heja henne och lycka till med studierna!

   Åh, apotekare! Vi har en apotekare på mitt jobb (ssk på vårdavdelning) och det är det bästa som hänt på länge! O utbildningen verkar sååå tuff! Heja dig!

  Ärligt talat tror jag (och hoppas) att detta kommer bli vanligare. Det går sämre och sämre på plattformar som instagram, samt att TikTok absolut inte kommer hålla mer än 10 år.
  Därför tror jag att det är smart att som influencer börja tänka på nästa steg. Alla är inte Bianca , som har allt framför sig (eller Johanna Nordström som fått en fot in i tv-branschen) Många influencers kommer nog absolut behöva sadla om inom en snar framtid .

   Hoppas det också. Men ffa hoppas jag att fler VILL jobba med samhällsviktiga yrken, för det behövs fler som vill det om Sverige ska ha en chans i framtiden. Möter många som klagar på att saker i samhället inte funkar, men ska det funka så måste ju alla bidra.

    Samtidigt är många samhällsviktiga yrken kvinnodominerade och har för dåliga löner och arbetsvillkor så tycker det blir fel att säga att folk ska söka sig dit för att bidra eller av godhet. Förbättra arbetsvillkor och löner så att det blir mer attraktivt istället.

     Eller så blir man valfritt samhällsviktigt yrke OCH jobbar för att få upp lönerna. Jag som ssk har fan skrikit mig hes, är med i facket osv för att få bättre arbersvillkor men hittills har det gått sådär. Jag hoppas ju ändå att folk vill joina mig så vi blir fler. Inget blir bättre av att vi är få i vården.

   Johanna är väl dock ingen renodlad influencer utan hon har väl hela tiden haft en fot in i nöjesbranschen genom komedin?
   Bianca har ju jobbat inom tv länge nu iom Wahlgrens

    Ja precis, menade bara att det är två exempel på tjejer mellan 25-30 som det kommer gå bra för utan att behöva sadla om. Många andra behöver nog börja tänka sig för innan det blir svårare tider .

  Men det är ju toppen! Önskar att fler skulle vilja jobba inom vården, det behövs folk.

  Respect!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.