Dasha Girine och prioriteringar

Om jag kunnat vara en mamma utan skärmtid?
Ja, men jag hade också kunnat göra mitt egna smör. Sy mina egna kläder.
Det handlar om prioriteringar här i livet. // Dasha Girine

Är skärmar ett sätt för föräldrar att slippa aktivera sina barn, eller bara ett hjälpmedel av samtiden som skärmlösa föräldrar från förr önskat att de haft?
Vad säger ni?

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skärmtid är väl inte fel. Vi lever i en tid nu där det är mycket skärmar på gott och ont. Dock behöver ju inte allt handla om skärmar. Balansera upp det! Man måste inte sluta gå till lekparken för att barnen får sitta med paddan en stund varje dag.

      Vad jag läst så har hon låtit dem sitta i timtal i sträck redan som väldigt små, vid matbordet mm? (Följer inte henne så kan ha fel)

      Barn får ju fel på ögonen numera.. närsynthet mm. Så helt lattjo är det ju inte

        Sorry skulle inte va svar på din kommentar

        Och när vi var barn fick vi fyrkantiga ögon…? Du blir inte närsynt av skärm.

          Och som jag har förstått det, rätta mig om jag har fel, så är det inte skärmen i sig som är det skadliga utan att vi fastnar länge i ett läge där ögonen fokuserar på något nära. Exempelvis hade det varit lika skadligt för ett barns ögon att läsa en bok i timmar men det fastnar barn inte i lika lätt. Ögon behöver variation, dagsljus osv.

            (Alltså om man enbart talar om skador på ögonen. Vad det gör med övrig utveckling är en annan sak)

            Ja det stämmer, har hört personal från ögonmottagningar berätta om det. De säger att en stort är bättre än surfplatta.

          Man blir närsynt av allt närarbete. Myopi/närsynthet ökar i hela världen till följd av mer tid vid dator/surfplattor/telefoner för barn och ungdomar. Så tragiskt verkligen!

        Barn och vuxna blir närsynta av att läsa böcker också. Allt tid man fokuserar på något när förändrar synen så att det funkar bättre. Men sen tar man bilen och kör upp på berget och promenerar där och låter blicken landa på horisonten, och sen när på backen igen när man kliver över stenar och stockar och skogsris. Plockar bär eller stenar på stranden.

        Sen kommer man hem och kanske man sett något som en enkel google kan förklara för oss vad det är och hur det funkar. Fåglar är särskilt intressanta.

        Är lite fundersam på vad som räknas som skärmtid. Att kolla på tv borde alltså inte ge samma problem som en padda eller telefon? Även om man kollar på samma Greta gris?

          Korrekt, bättre med TV än surfplatta.

    Dasha är ju drottningen av skärmar. 200 utelämnande stories per dag på sina barn och en skärm i 99% av dem.

      Ja då pratar vi ju inte ens om skärmtid längre.. Rätt tragiskt exponera dem så pass oxå

    Att min son tittar på Greta Gris medan jag dricker upp mitt morgonkaffe vinner alla på.

      Det verkar som om WHO, om jag inte minns fel eller typ motsvarande EU-organ, vill sätta en rekommendation på max en timme per dag. Skärmtid under frukost låter inte farligt alls.
      Själv är jag morgontrött o får säkert ett morgonpigg barn bara för att? (är gravid)
      Hoppas Greta Gris hjälper i så fall

    Att låta sina barn sitta i timmar framför skärmen när de är alldeles för små och sedan klaga på att skolan är dåligt utformad, att barnen minsann inte kan sitta still och lyssna på en fröken under lektionstiden och att studiediciplin är förlegat, är allt som är fel med dagens samhälle.

      Ja jag tänker att det är ju en träning att kunna sitta ner och bara prata på ett fik, vila och sitta och fundera i bilen, sitta och pyssla lite/leka ensam om man är hemma och har tråkigt osv. Om man redan från bebisåldern drar fram en mobil när man väntar ett par minuter på bussen och fortsätter så, då blir det ju ett väldigt hopp till att försöka sitta en längre stund och koncentrera sig på något halvtrist. Det är ju också synd att gå miste om många tillfällen till att dels bygga upp relationen med sitt barn, prata och utveckla ordförråd och kunskap om det som finns omkring en och sånt. Är absolut inte nitisk men tror det kan slå tillbaka på andra sätt om man väljer skärm allt för ofta, även om den liksom inte är faaarlig.

    Vi vet inte ännu vad skärmtid betyder för utveckling och socialiseringen för barn, men när en produkt/beteende jämförs med ett drogberoende pga dens influens på dopamin nivån så hade jag varit mycket försiktig.

    Tror man skall vara väldigt försiktig med att sätt barn framför skärm med tanke på forskningsresultaten som finns

    Vad menar hon? Att hon hade hunnit tärna eget smör om barnen haft mindre skärmtid? Det är väl tvärtom när hon sätter dem framför skärmar och hon slipper aktivera dem som tid frigörs för henne? ?

      Nej ? hon menar väl att det finns så mycket man hade kunnat göra, men som man inte gör.

      Kärna, sitt egna smör.

    Jag tycker att det är viktigt att barn kan underhålla sig själv. Föräldrarna skulle inte behöva aktivera barn hela tiden. Men oftast är det ju inte bara ”lite” skärmtid men flera timmer barn spenderar framför Ipaden. Så varför inte låta de läsa spännande böcker / lyssna på ljudbok istället, där de behöver tänka lite mer själv och kan utveckla fantasi. Som lärare märkar jag att barn mer och mer bara copy paste vad de ser i filmer/games om de behöver hitta på någonting att skriva om eller rita etc. Det skulle vara fint om barn kunde använda deras fantasi mer igen som innan.

    (I hope this is understandable Swedish..trying my best 😉

      Du skriver bättre än många av oss ?

      Fint för vem ? Undrar genuint… för gamla skolan liksom ?
      Det ena behöver ju inte utesluta det andra tänker jag. När jag var liten fanns endast lilla huset på prärien och Linus på linjen typ, och jag njuter verkligen genom små barn idag som har så ofantligt mkt digitalt att välja på.
      Precis som att brioklossar endast fanns gula gröna blå och röda bär jag var liten men idag finns liksom rosa lila beiga osv det verkar bara vara SÅ mkt roligare att vara barn idag ♥️♥️

        Precis, det ena behöver inte utesluta det andra. Det finns mycket skumt som är till för barn men som jag undviker men det finns fantastiska barnprogram.

        Tycker det här är lite som när tågen började gå. Om man tittade ut genom ett fönster och tåget gick över 30 km/h då skulle man få hjärnskador.

        Och vem älskar inte Mackapacka! <3

    Jag tycker att man ska välja vad barnen får titta på och göra på paddan. När man hittat bra stuff så är det så klart utvecklande för deras hjärnor. Mycket bra att de lär sig att titta på skärmar. Det är ju det de ska göra hela livet så att starta tidigt är bra. Det som krokigt ska bli ska böjas i tid som jag brukar säga.

    Paddor, mobiler och teve är bra för barn.

      Nej det är inte utvecklande överhuvudtaget. Men tack för att du delar med dig av dina hemmasnickrade toateorier!

        Jo det kan vara utvecklande. Men beror väl på vad de tittar på och hur ofta/länge dock.

          I princip all ny forskning pekar på att det inte är det. Visst, ser de en faktafilm på paddan är det klart att de tar in lite av det som sägs men inte bättre än om de hade sett den filmen på en tv i en lektionssal. Visst kan de lära sig lite matte i ett matteboken men allt pekar på att de lär sig bättre och har enklare att hålla koncentration om det görs i en mattebok. Det är dessutom bättre för både ögon och nacke då läkare och optiker tydligt ser en negativ utveckling vad gäller syn och hållning.

            Man får ju se till att korrigera bilden och använda en ny fräsch dator där bilden funkar bra. Sen varför ska nacken skadas när de ligger i soffan med huvudet väl placerat på fina stora hotellkuddar och en liten nackkudde.

            Så har en stor soffa och placerar tre barn där på det viset medans tittande på dokusåpor själv. Och så hittar man något kul, tittar på det tillsammans och pratar om vad man ser. Förklarar att de där gör sig till, det är inte på riktigt. Naturfilmer, filmer om universum, psykologiska program, förhör av brottslingar där man kan prata juridik. Finns hur mycket kul som helst att göra tillsammans.

              Isotta du verkar enbart lat, dina barn kommer inte utveckla någon som helst fantasi själva. Du är vad som är fel med samtiden.

            Ännu bättre om de får gå ut och ”göra matte” i omgivningen, t.ex. leta former(trafikskyltar, hus, fönster, dörrar mm.mm.), räkna hur många röda bilar det står på gatan. Allt efter ålder naturligtvis.

          Exakt. Och vad man visar dem att det här är intressant och sätter på något bra och sen pratar om vad som visas. Googlar vidare på laptoppen för att hitta mer saker att titta på. Finns fina tubprogram om människans ursprung som är urintressant. Och med de animeringar som görs i dag så är det hur kul som helst att se. Lilla pojken gillar dinousarier.

          Sen finns det ju frågesporter på nätet av olika utformningar. Jag känner mig verkligen glad att kunna hjälpa mina barn att hitta bra saker på laptopparna. Så tidigt de kan börja forma sitt tänkande och hitta sina riktiga intressen och fantisera om olika jobb man kan ha och vilka skolor man skulle vilja gå i.

    Så länge barnen även leker, rör på sig/motionerar, pratar/interagerar med föräldrar och syskon/kompisar och lär sig saker så tycker inte jag skärmtid är ett problem.

    Det finns bruk och missbruk oavsett vad det är.
    Men det blir problem när barnen blir runt 5 och inte kan äta utan att titta på paddan. Många spel och program är utvecklade för att barnen ska titta. Det är uträknat precis som med online casino spel. Ljud, bild och liknande är uträknat för att man ska spela.

    Är med i en mammagrupp och där diskuteras det helt seriöst skärmtid för dom tre månader gamla bebisarna där majoriteten i gruppen tycker att skärmen är toppen som barnvakt och Babblarna är bäst! Det diskuteras också hur man ska kunna aktivera dom små och tipsas hej vilt. Bebisarna är TRE månader.

      Fyfan… ?

      Min svagers barn har vuxit upp med padda/laptop/telefon. Tjejen som snart fyller 5 har grava talsvarigheter eftersom ingen nagonsin pratar med henne utan bara ger henne paddan dar de tycker att hon lar sig tillrackligt. Killen som ar 1.5 ar vet hur han ska navegera telefonen for att fa fram sina favoritvideos och alla piper av fortjusning over hur smart han ar medans jag bara kanner att dom f-n far ge sig! For mig var dagens hojdpunkt nar pappa skulle lasa gonattsaga for jag kunde kolla i bockerna och folja med i texten, nar jag blev lite aldre (5 bast kanske) borjade pappa medvetet lasa fel for att jag skulle fa ratta honom da jag faktiskt laste med i texten sa jag tycker det ar extra trakigt att barnen nattas med paddan i handen istallet for en mysig och laraktig sagostund. 5aringen borjar skolan om 2 veckor (har borjar man med nagon sorts mix av forskola och skola vid den aldern) och jag ar radd for att hon kommer att ha jattesvart att hanga med och kanske t o m bli mobbad da hon inte alls ar lika utvecklad som andra i den aldern, hoppas dock jag har fel och att hon kan blomma ut for hon ar en jattegullig unge som ar valdigt generos (delar alltid med sig av vad an hon har) och karleksfull.

      Men gud. Jag skrev om max en timme per dag och det gällde ju för barn typ äldre än 2 år. 3 månader menar de? ?

        Ja precis, flera av dom underhåller sina bebisar med skärm flera timmar om dagen och tycker att det är toppen för då får dom själva saker gjorda. Man baxnar.

          Nä men herregud! Det är ju sjukt! Deras hjärnor pallar inte det, har de inte kollar upp forskning innan?

      Oj, även jag, som inte är någon direkt motståndare av skärmar, reagerade nu.

      Himmel, när mina barn var tre månader så ville de fortfarande mest amma och mysa, och så gick jag vagnpromenader. Så började jag på babysim med dem vid den åldern.

      Kände absolut aldrig att de behövde mer ”stimulans” än så – de ville ju mest vara nära?

      Men jag är ju inget facit

        Exakt! Jag har ju också en tremånaders (eftersom jag är med i mammagruppen) och dagarna går mest ut på att gosa, amma, sova, gå ut med vagnen. Att typ fika med en vän och låta bebisen vara med är väl tillräcklig stimulans? Eller att låta bebisen leka i sitt babygym eller bara titta på levande ljus eller greppa i nåt som prasslar…varför denna hets med skärmar så tidigt?

      Det låter helt sjukt! ?

      En bekant till mig åkte med sin lilla bebis på Leos Lekland för att aktivera hen ?

      Skrämmande! Barn under två år ska ha noll(0!) skärmtid!

    Min dotter började kolla på kortare tv-program vid typ 1,5-2 år, på tvn. Vi hade liksom inget behov på nåt plan av det innan. Hon är nu 5 och väldigt bra på att leka själv när jag typ lagar mat eller annat. Försöker ha 30min/dag på vardagar sen typ 1-2 timmar max på helgen. Ska tillägga att vi inte har en padda, hon spelar på min telefon ibland om vi ska åka en bit eller istället för att kolla på tv. Är absolut inte bättre än nån annan men tror stenhårt på att barn blir beroende (kolla tex på valfri influencer vars barn inte kan äta utan paddan….) och att det är upp till föräldrarna att reglera skärmtiden och tillfällen. TW för jävligt präktigt men tar typ hellre en promenad i området med mitt barn än att sitta framför varsin skärm. Och ja jag fattar att man ibland inte har ett val men de flesta känns ju ärligt bara lata…

      Jaja jag har också ett sånt barn. Och så ett som fick kolla på skärm i bilen eller vagnen från han var några månader för att livet öht skulle fungera. Det enda barnet man kan vara lat med är det som inte behövt skärm så jag betackar mig från tyckande.

    OT, men vad är grejen med alla bilder på bär som Bianca lägger upp?

      Ätstörning i sitt esse.

    Alltför många föräldrar använder skärm som ett verktyg för att tygla sina barn – dvs istället för att möta dem i deras behov och för att slippa konflikter. Dessa barn missar många möjligheter att lära sig stanna i och hantera många känslor (alltifrån sorg och ilska till tristess).
    Rekommendationerna säger att barn under två år inte ska se på skärm över huvud taget – och därefter max 30 minuter per dag upp till fem års ålder. Det tycker jag är helt rimligt att kräva av föräldrarna.

    Känner väl lite att mina föräldrar klarade sig bra på 90-talet när jag var liten, utan skärmar.

    Det gör väll inget med skärmtid ibland, men man måste kunna ifrågasätta osund skärmtid utan att en hysterisk morsa säger att det är mom shaming.

      Det låter ju verkligen präktigt att ha regler men ofta har man ju regler för att man tror att det i slutändan blir bäst för alla, då även inklusive en själv. Det är verkligen trevligt att kunna äta tillsammans utan padda/telefon, både hemma och ute. Och skönt när barnen blir lite större och kan underhålla sig själva med att läsa, rita, leka. Kanske är det slumpen att det funkat bra för oss, kanske är det payback. Ingen som vet. Men olika typer av regler handlar INTE om att shamea andra eller se sig själv som bättre.

      På 90-talet hade vi ju både tv-spel och vhs så helt utan skärmar var vi ju inte.

    Har själv satt en begränsning på 1h på min egna telefon. Känner att det är mycket. Att då små barn sitter och tittar i flera timmar är ju helt galet.

    Ja absolut, det handlar om prioriteringar – kärna smör och barnets framtid är har samma värde ? Nej, lite skärmtid skadar inte barn och skärmtid med närvarande förälder/rar är bättre en att sitta själv. Men i Dashas fall handlar det om MYCKET skärmtid för sonen/sönerna. Det är iallafall det hon ger sken av via sina Sociala medier.

    Ja Cam man märker väl vad för reaktion du antagligen vill få ut av detta men jag tycker inte skärmtid är fel för barn. Jag vet vad forskning säger men vi går mot ett sånt här samhälle så dom som säger att det bara är negativt tycker jag har fel.

    Däremot måste man ha koll på vad sina barn gör ! Och begränsa tiden för vissa barn sitter verkligen hela dagarna på sina iPads m.m finns väl någon gräns?

    Men ja ?

    Jag växte upp i Järna där antroposofi är stor

    Mycket av det som trender idag höll dom på med långt innan det blev populärt

    Vet flera som in princip helt förbjöds skärmtid

    Blev dom bättre människor för det? Nja flera blev istället mer besatta av det som vuxna alltså behovet av att spela spel eller titta mycket på tv

    Precis som jag nämnde innan kan väl allt göra med måtta ? vi lever i ett modernt teknologiskt samhälle!

      Exakt! De ska ju existera i en verklighet där det hela tiden finns tillgång till skärmar. Så det är viktigt att lotsa dem i vad som finns som verkligen berikar deras tillvaro. Att se youtube hur barn i hela världen har det, (inte som en misärteve utan blandat) och även att barn kan vara döva och hur de kan berikas av tekniken för att kunna höra. Det finns ju hur mycket som helst som barn kan se hur mycket det finns i världen.

      Det kan hjälpa dem att hitta sitt intresse, man får variera mycket och följa vare unges ålder, behov och intressen.

      Att se hur man planterar om blommor ska vi titta på nu till våren. Så kan vi handla bra jord och fixa med det. Plantera kärnor och frön.

      Jag förstår inte den här negativiteten som gör att man kan få se så mycket intressant.

        Du ser inte alls att folk pratar om olika saker eller? Skillnad på att kolla på film tillsammans om hur man odlar för att sedan omsätta kunskaperna i praktiken, jämfört med en 10-månaders som måste sitta och glo på babblarna för att kunna äta. Tror inte någon här har ansett att skärm bör förbjudas helt?

    Jag kan absolut se fördelen med skärm tid. När vi satt timmar i bilen varje sommar för att åka på semester eller under vintern för att åka till stugan i fjällan hade nog gärna mina föräldrar haft dessa för att underhålla oss när vi var tvungna att sitta still i en bil i flera timmar (självklart gjorde vi stop för att äta, gå på toa, osv så vi fick röra på oss, men det är inte tillräckligt för barn)

    Däremot ogillar jag när man använder den och glömmer att lära barnet att ”ha tråkigt ibland”. Tex när folk inte ens kan ha med barn på restaurangen utan platten. Barn får alltså inte ens lära sig att sitta stilla och bete sig i 1 timme på en restaurang, barn klarar inte av det idag. Och hur kommer det bli för dessa barn när de blir vuxna? när de måsta sitta still och lyssna i skolan? osv.

    Jag är inte emot skärmar för barn, men folk använder dem ibland istället för att uppfostra sina barn. Det ena behöver inte utesluta det andra, men det verkar de tyvärr göra idag.

      Kan säga att det börjar märkas i skolan…

    Hennes barn sitter alltid med padda, alltid vid matbordet, undrar om den äldre sonen bara aktiviteras och för samtal och dialog vid måltid på förskolan

    Mitt barn som är fyra år har knäckt läskoden, kan skriva genom att ljuda och har ett rikt ordförråd. Hen kan även många ord på engelska. Hen kröp vid 5 månader och gick vid 9,5 månader. TROTS att vi inte varit särskilt restriktiva med skärmtid. Dock har vi resterande tid varit närvarande och lekt mycket. Allt ifrån rollekar till dans och pyssel. Vi har varit i skogen, rört på oss och upptäckt naturen. Problemet anser jag inte ligger i att barnen kollar på en skärm ibland, utan vad vi gör när de inte kollar på skärmen. Och kanske att vi själva inte kollar på en skärm den tid vi spenderar med våra barn utan är engagerade och närvarande.

    Det är lätt att döma föräldrar som har en iPad på en restaurang och tänka att de aldrig leker med sitt barn, samtidigt som skärmen just då kanske möjliggör att föräldrarna får en guldkant på tillvaron, som bidrar till att de orkar vara den där katt-mamman, som ska rädda enhörningsbebisen från zombiemontret.

      Exakt! Att det har fultolkats lite i tråden här. Bara för att man anser att skärmtid ger otroligt mycket bara man väljer ut vad de får titta på. Men det innebär ju inte att de ska stirra på en skärm 16 timmar om dygnet sju dagar i veckan hela året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.