Normalisera mera

Visste ni att hela 1 av 5 lider av ansträngningsinkontinens?
Jag visste det inte, så den här reklamen var lite av en ögonöppnare för mig.
På Vårdhandbokens hemsida står det så här:

Ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av urininkontinens bland kvinnor före menopaus och beror ofta på en försvagning av bäckenbotten. Urinläckage sker ofta i form av skvättvisa läckage i samband med ansträngning, till exempel hosta, nysning, sportaktiviteter och tunga lyft. I svårare fall kan individen uppleva ett ständigt läckage, endast utlöst av ändring av kroppsläge. Orsaken kan vara övervikt, graviditet, förlossning, tidigare gynekologiska operationer och långvarig förstoppning. Ansträngningsinkontinens är ovanligt bland män och förknippas vid förekommande fall med skador i sfinktern efter radikal prostataoperation eller missbildningar.

En annan sak som jag blev glad av att höra var längdskidåkaren Johanna Hagström, och hur hon stod i live-tv och pratade om mens under längd-vm.
Hon berättade att hon hade fått mens precis innan start och inte hade någon tid att göra någonting åt det, så hon åkte sitt lopp, utan att veta om det skulle synas på hennes vita dräkt.
Jag reagerade positivt när jag hörde det, men reagerade samtidigt på att jag reagerade på det, och tänkte att ”borde det inte vara mer normaliserat med mens år 2023”, samtidigt som jag insåg att så inte var fallet.
Johannas öppenhet har uppmärksammats lite överallt, och hon har berättat hur många meddelanden hon fått från unga tjejer, som tackar henne för att de nu kanske vågar prata om det här lite mer öppet.

Bra, bra, bra!

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Och samtidigt är det oklart vad en snippa är…

    Så du ska inte ta mig ur mod då? Då får jag tyvärr sluta kommentera/läsa denna bloggen. Vet det inte spelar roll för dig, och att jag inte behöver annonsera det men majoriteten här är inte här för att läsa inlägg utan för dramat i kommentarsfältet och att behöva vänta för att du ska godkänna i 3 år är inte min smak.

    Tycker bara det visar på din dubbelmoral du har all rätt i världen att kommentera hur du vill och såra influensers, men om någon i ditt kommentarsfält säger något som skär sig med vad du tycker då blir de ban

    Du är ganska lik Anna book, bam bam bam me dina beslut.
    ?‍?

      ”du har all rätt i världen att kommentera hur du vill och såra influensers, men om någon i ditt kommentarsfält säger något som skär sig med vad du tycker då blir de ban”

      Har du någonsin sett mig skriva något av det du påstår inne hos en influencer? I DERAS kommentarsfält? Annars faller ju din tes helt.
      Du kan kommentera mig hur du vill, på DINA sociala medier. Men inte HÄR inne. Förstår du skillnaden?

        Du vet dom läser här inne och du sårar ändå, sedan klarar du inte av samma sak mot dig. Jag har inte ens vart grov i mun alls utan har haft ett ganska milt språk det har bara varit att du stört dig på att vi inte delar åsikter

          En av anleningarna till att du sattes i modd var pga dina kommentarer om en nyförlöst influencer, så din tes faller återigen.
          Jag kan absolut ta ur dig ur modd, men jag tvekar heller inte på att sätta tillbaka dig där om du fortsätter som tidigare.
          Förtroende under ansvar – var så god.

          Någon annan om vill få samma möjlighet?

            Du menar A? Allt jag skrev var väldigt milt om henne och det var mest kring hennes ”business” och personlighet vilket du låter kommentarer vara kvar om alla andra typ IL och margaux så förstår inte skillnaden. Jag skrev verkligen inget personangrepp mot henne men okej då vet jag

              Men snälla, acceptera att det är bloggägaren som avgör vad som är okej och inte okej. Det är ingenting att bli såhär otroligt kränkt och upprörd för. Hoppas resten av din dag blir bättre ?

                Tror inte du behöver agera Camillas riddare jag tror hon klarar att kommentera för sig själv, tycker jag kan få kommentera om jag tycker det är dubbel moral men ska släppa det nu ?

                  Är ingen riddare och förvarar inte Camilla, tycker bara du är onödigt gnällig ☺️

                    Försvarar*

              Att kommentera som du gjorde om en nyförlöst kvinna är inte okej.

                Ska du verkligen kommentera om vad som är okej eller inte? Med tanke på hur många kommentarer du låter vara kvar om andra

                Allt jag skrev var att jag inte tycker om hennes ”business” och hennes pessimistiska syn kolla på andra liknande kommentarer jag var inte den enda som tyckte så

                Jag kommenterade ingenting om någons utseende utan om saker hon gjort. Jag gick tillbaks till inlägget och du har låtit kommentarer stå kvar om att hon lurar tjejer på pyramidspel och att hon är manisk m.m , jag skrev knappast värre än så. Ändå gick inte min kommentar igenom? Du får gärna visa på vilket sätt min kommentar var värre, visa gärna upp den om du så vill eller säg vad som var värre än det..

                Eller så släpper vi bara detta nu

            Detta är ju ditt levebröd Camilla, du tjänar sina pengar på att dina läsare läser blockerar du att dom kan kommentera fritt lär du förlora läsare. Jag förstår bara inte logiken då vissa influensers går fint att skriva vad som helst om andra inte men aja ska släppa det nu

        Men du tar mig inte ut ur mod då? Då får jag väl önska dig lycka till att hacka på unga kvinnor och influensers utan mitt engagemang i att besöka din sida ?

          ?

          Men gud. Har du inspirerats av TRH eller?

      Majoriteten kommentar väl inte överhuvdtaget, tror bloggen har väldigt många fler läsare än vi som hänger här i kommentarerna

        Inte sant så fort något händer med kommentarsfältet är de så många som säger dom bara är här för att kommentera i kommentarsfältet för mig är det de enda roliga här, blir lite drama liksom.

          Tror du på allvar att det bara är typ Max runt 100 personer som läser bloggen? (Eller hur många det nu är som brukar kommentera) Tror inte Camilla skulle kunna leva på denna bloggen om det inte var fler tusen som läser (och det är garanterat färre personer än 1000 som kommenterar per dag)

            Den senaste veckan har bloggen haft 541 781 besök och 933 322 sidvisningar enligt Google Analytics. ?

              Får man nyfiket fråga hur detta räknas? Räknas det varje gång jag är inne på sidan och uppdaterar den för att läsa nya kommentarer tex? Eller vad är en sidvisning liksom. Vad skiljer ett besök från en sidvisning?

              Är uppriktiga frågor, jag vet inte.

                Besök är varje gång någon går in på sidan (besök, inte unika) och sidvisning är varje klick på sidan. Så på ett besök kanske du klickar fem gånger innan du lämnar sidan. Så funkar det. ?

                Statistiken för unika besökare är, till skillnad från den här, väldigt opålitlig eftersom det inte går att avgöra huruvida två ipnummer används av samma person så därför tog jag inte med den siffran.

                  Tack ??

          Men ja, det är många som tycker det är viktigt med kommentarerna och det är också de/vi som reagerar när det inte fungerar som det ska. Men vi är inte en majoritet av alla läsare.

    Jag önskar att man inte skulle normalisera ansträngningsinkontinens som ofta beror på graviditet. Det är inte meningen att man ska kissa på sig bara för att man fött barn. Istället borde sjukvården ta problemet på allvar och åtgärda det – vilket är fullt möjligt.

      Exakt. Kvinnosjukdomar ska behandlas, inte normaliseras.

        Om man ”normaliserar” det kanske det kan påverka vården på något sätt, så att fler kan bli behandlade. Kanske det som menas med normalisering? (Obs ej otrevlig ton)

          Varför skulle fler behandlas för något som anses vara ett normalläge?

            Tänkte mer att om det ”normaliseras” (gillar ej ordet) sprids också mer kunskap och då kanske det finns fler möjligheter för de som lider av dessa sjukdomar. Sen vet jag inte om det funkar så men rent teoretiskt borde ju mer kunskap vara = bättre vård

              Jag tror att vi håller med varandra. Jag är också för att det pratas om, att det ställs högre krav på vården, att kvinnor vågar söka osv. Däremot är jag emot ”att normalisera det”. Kanske är det snarare för att ta bort tabut som vi ska prata om det.

      Jag läste att det oftast beror på försvagning av bäckenbotten. Kan man inte själv träna upp sina muskler för att dom inte ska bli försvagade?

        Har du hört talas om knipövningar? Du kan ju googla om du vill veta mer om dom och vad de kan hjälpa för.

        Ibland går det med knipövningar men vissa skadas av förlossning (eller annan anledning) och kan inte få kontakt med knipmusklerna och då är operation enda lösningen (som det tyvärr finns risker med).

        En levatorskada kan man inte knipträna bort, tyvärr.

          Låter fruktansvärt. Anledning 19362619119 att inte skaffa barn.

            Suck. Du tror inte ett barn betyder mer? Men det går att operera, snabbt och lätt.

      Tycker absolut att man ska normalisera det och påpeka att det är ganska vanligt, så folk inte behöver skämmas. Finns nog många som inte var har söka vård eller berätta det för någon.

        Normalisera innebär väl att göra något normalt? Det är inte normalt att kissa på sig och därför är det något som ska behandlas. Däremot kanske man ska ta bort tabut kring det. Där håller jag med.

          Ja det är ju skillnad på att normalisera, alltså ”detta är något alla kan råka ut för under livet men det finns hjälp att få” och ”detta är så vanligt och något man får leva med”.

        De flesta verkar vara på samma sida, men kanske är det vi menar: normalisera att prata om denna problematik? Och därmed normalisera att det är okej att söka vård för detta eftersom det INTE är normalt. Normalt som i: det är ett vanligt förekommande problem men det ska inte behöva vara ett problem = därför ska du söka hjälp för detta, inte acceptera att det bara är så det är.

      Jag tänker också att man skulle vilja motsatsen till att normalisera det. Det har väl blivit normaliserat genom att man på något vis får räkna med att kissa ner sig som vuxen kvinna. Efter en graviditet så är det normalt att kissa ner sig osv. Det är väl precis det vi inte vill att det ska ses som?! Vill man att problemet ska tas på allvar så ska det verkligen inte vara något som ses som normalt. Sen kanske det ändå borde pratas om så att kvinnor vågar söka och kräva hjälp för det.

      Men vet många som blir hjälpta. Dom sätter in ett typ av nät genom operation. ?

      Vem som helst kan ju opereras för inkontinens.

    Heja heja heja!! ?

    Är mens verkligen fortfarande ett så laddat ämne?

      Hoppas och tror att det inte är sådär överdrivet laddat idag som det kändes när jag var i tonåren, ca 20 år sen. Men sen är det ju alltid lite laddat på ett sätt med kroppsfunktioner, hade hon tex bytt ut mens mot diarré då hade det säkert funnits många som tänkt att det var för mycket information, även om båda ju kan vara en del av livet.

        Ja förstår. Jag tyckte mens var tabu när jag var 13 och fick det för första gången, fram till 15. Efter det började det kännas normalt att ha det och att prata om det. Men förstår absolut om det inte är så för alla, det är ju framförallt många män som kastar ur sig att mens är äckligt när det kommer på tal.

      Jag vet inte hur det är nu men tyckte det var pinsamt och laddat när jag var yngre och tävlingssimmade. Minns fortfarande hur nojig jag var över om tampongsnöret skulle sticka ut ur baddräkten. Minns en gång när en klubbkompis skulle starta på tävling och stod på startpallen med snöret som stack ut och ”alla såg” och fnissade och tittade. Hon hade känt det och hörde alla omkring och blev störd av det såklart. Vi försökte peppa henne efteråt men hon skämdes bara. 🙁 och alla gånger jag fått mens men inte hade med tampong och inte vågade fråga tränare och inte kunde simma. Så tycker det är sååå viktigt och bra att idrottare tar upp det inom sin sport!

      Ja för mig är det det. Tycker det är jättejobbigt att säga det till min kk t.ex. Eller som när jag köpte en menskopp i lördags och skulle egentligen vilja fråga min kompis som jag vet använder det, hur det ska vara med en sån (jag tycker det gör ont, iaf att ta ut den, när den väl sitter känns det inte), men jag kan verkligen inte, det tar emot jättemycket.?

    Jag led under många år av ansträngningsinkontinens. Gick med bindor, trosskydd och vuxenblöjor och ständigt orolig att jag luktade. Skavsår av att alltid ha något i trosan. Gav helt upp att träna för det gick bara inte. Rädd att kissa på mig vid sex. Hade problem innan jag blev gravid, men 3 barn senare blev det ännu värre. När jag passerade 40 blev det dessutom ännu värre före mens, pga hormonförändringar. I september blev jag opererad och det är fan det bästa jag har gjort i mitt vuxna liv. Har visserligen inte börjat träna än, men det är bara pga lathet!

      Vilken operation gjorde du? Nät? Vill gärna men är rädd för jag har hört att många får ont och permanenta nervskador som kan kännas värre än kisset….

        Ja, nät. TVT/TOT tror jag det kallas. Den gjordes med epidural, för man måste provhosta under tiden de opererar. Jag hade lite komplikationer efteråt, fick en inflammation och fick ta ett par omgångar antibiotika. Det tar lite längre tid att kissa numera, men det går att träna upp. Jag var orolig efter operationen att något hade gått fel, då jag hade ont, var svullen och hann inte till toaletten ett par gånger, men min gyn är fantastisk och lyssnade på alla mina klagor. Nu mår jag bara bra och har inga problem. Jag har läst skräckhistorier också, och operationen är tydligen förbjuden i UK. Prata med din gyn! Tror det beror på ålder och hur stora problem man har. En kollega gick till samma gyn som jag och blev nekad då hon är 10 år yngre än jag. Hon blev rekommenderad pilates istället.

    Alltså jag vet att jag säkert överreagerar lite, men Tom och Petters senaste video på youtube lämnade en olustkänsla hos mig.

    De blev på riktigt typ sura för att deras följare inte skickat in ”tillräckligt bra” videos för dem att reagera på. Deras följare betalar ju liksom deras lön. Och så förväntas de nu skapa allt content åt dem? Ojsipojsi

      Följ dom bara inte, jösses. Om dom få dig att känna olust?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.