P3 Dystopias avsnitt om influencers

Jag ombads ta ner det förra inlägget, då influencern ångrade att hon överhuvudtaget la upp det. Ni vet, säkerhet och sådant som man inte borde behöva fundera över, men som man måste…särskilt som influencer.
Det här inlägget skulle komma vid 18 egentligen men jag drar ut det nu istället så kommer det ett annat sen.
Och nej, diskutera inte innehållet i det nertagna inlägget här under då det lite förtar syftet med själva nertagningen. Beslutet är fattat tillsammans med min chefredaktör om någon undrar. 

I P3:s Dystopia om influencers diskuteras vad influencerkulturen egentligen gör med vår syn på självbild, konsumtion och samhället i stort.
Medverkar gör bland annat Yasmine Winberg och Linda Hörnfeldt.
Influencers har, som vi alla vet, blivit en allt större faktor inom marknadsföring och har en stor påverkan på hur vi både konsumerar och tolkar information. Men vad det egentligen betyder för vår självbild och samhället som helhet, är en av sakerna som diskuteras i det här avsnittet.

En viktig sak att komma ihåg är att influencers i hög grad är beroende av det system som de själva har skapat. De har byggt upp sina följarskaror genom att skapa ett personligt varumärke och genom att ständigt publicera innehåll som lockar till engagemang. Det är som ett skevt kretslopp där man mer eller mindre konsumerar varandra på mängder av olika sätt – som exempelvis emotionellt som finansiellt.
Men hur personligt är egentligen det varumärke de skapar? Man undrar om det är nödvändigt att visa upp en så perfekt och tillrättalagd version av sig själv för att bli framgångsrik som influencer? I alla fall den här stora och homogena grupp som är i majoritet bland de absolut största namnen.

Ovanpå finns också frågan om huruvida influencers bidrar till ett ökat konsumtionsbeteende eller inte. Jag är helt övertygad om att de gör det, men det är fortfarande bra att ämnet lyfts.
Många influencers framställer sig själva som ambassadörer för en viss livsstil med en speciell typ av produkter som de själva använder och som de rekommenderar och försöker få sina följare att också vilja använda.
Men vad händer när det blir svårt att urskilja vad som är genuint och vad som bara är en försäljningstaktik? Jag tycker det är ganska lätt att se vad som är genuint och vad som inte är det, med tanke på att de inte ens försöker dölja när de använder andra produkter än de de själva precis gjort reklam för.
Kan det leda till att vi tappar vår förmåga att tänka själva, att ifrågasätta och att bedöma vad som är viktigt? Jag vill tro att detta minskat de senaste åren, och att den generella konsumenten blivit mer kritisk, men jag kan givetvis ha fel. Vad säger ni?

Poddavsnittet tar bland annat upp dessa frågor – och många fler så klart – och försöker gå till botten med vad influencerkulturen egentligen gör med vårt sätt att tänka och agera. Det är viktigt att vara medveten om vilka krafter som ligger bakom de influencers som vi följer och att vi själva tar ansvar för vår konsumtion och inte bara sväljer allt som influencers slänger vår väg.
Förhoppningsvis kan detta leda till att vi som samhälle blir mer kritiska och medvetna konsumenter, både när det gäller influencerkulturen och våra egna inköpsvanor. Många gånger shoppar man saker som man inte ens visste fanns eller som man behövde, förrän de dök upp i influenciska sammanhang.

Vad tycker ni om avsnittet? Är det en bra beskrivning av vår samtid?

41 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Den var en fejk ändå.

   ??‍♀️

  Lyssnade på podden idag och kan rekommendera den. Kan inte heller låta bli att notera att Paula samma dag lägger upp ett inlägg om hur lyckad och trygg hennes konsultation för sin bröstoperation var + släpper inte igenom kommentarer om risker mm. Dokumentären är mitt i prick (undantaget avsaknad av rabattkoder hos Paula)

   Ja, hon som inte skulle skriva mer om sin operation ?‍♀️ Nu kommer hon säkert bara godkänna sjuka kommentarer där folk glatt hejjar på hennes as-bra beslut att operera sig.

  Välgjort, informativt och bra poddavsnitt! Hade älskat en icke-kommersiell plattform åt folket ?

  Samtiden är sjuk så ja.

  Glöm inte ta ner din story Cam ?

   Vad var det om? Missade ?

    En väska, tror jag.

  Jag förstår dock inte. Hur kan det utgöra en säkerhetsrisk samtidigt som influencers dagligen exponerar dyra märkesprodukter i sina sociala medier utan problem? Likt poddavsnittet lyfter finns ju även aspekten om huruvida influencers bidrar till ett ökat konsumtionsbeteende, även det borde ju vara en aspekt att ha i åtanke sett till att miljörörelsen blir allt mer utpräglad. Nu avser jag alltså inte den specifika influencern i fråga utan generellt kring yrket influencer. Nu må hon vara mer känd än sina kollegor men exempelvis Bianca Ingrosso har trots allt få utstå både hot och okända besökare på grund av sin offentlighet.

  Att sjukdom/död/tragedi är en influnsgrej som
  De tog upp i podden är fan skrämmande. Världen är sjuk

  OT: Lyssnade på ursäkta och blev arg. Johanna och Edvin tycker att Johanna Bladh gör fel när hon lägger upp ”body-positivity”-content, eftersom hon inte är tjock. Det är tydligen bara sådana som upplevt att vara ordentligt överviktiga och fått utstå ”diskriminering” pga. det som får dela med sig av kroppspositivitet.

  Varför får inte Bladh prata om hennes kropp och stå upp för den typen av kroppar, bristningar och vad det nu är ?!

  De säger att Bladhs kropp aldrig kommer dömas som deras kroppar gör pga. de är överviktiga, men och? Kan inte personer med Bladhs kroppstyp ändå ha komplex? Det finns personer som blivit mobbade för att de varit smala också. Så varför får inte hon lyfta att också den kroppstypen är vacker?

  Jag tror många kan få komplex efter att ha fött barn, så varför inte visa upp en mamma-kropp och visa att sådana kroppar är okej och fina?

  Bianca Ingrosso är smal och jättevacker enligt samhällsnormen men hon får ändå har för hur hon ser ut, inte minst på f lashback. Så varför ska det inte få spridas kroppspositivitet för kroppar som inte är supertjocka?

   *hat

    Hon tar någon annans kamp, som hon inte ens förstår. Hon kan ha komplex ja, men är normativ och lider inte av konsekvenserna att ha till exempel bristningar på magen. Strukturellt dvs. Det är den enkla skillnaden. Det, och att hon ljuger om varenda story hon någonsin lagt upp.

     Fast hon har ju bristningar på magen? Varför får hon inte ta ”sin” kamp så kan grovt överviktiga ta ”sin” kamp?

     Tycker för övrigt det är konstigt generellt att man inte får ”ta någon annans kamp”, jag skulle gärna se män ta kvinnors kamp för ett mer jämställt samhälle.

      Kan hon inte bara visa upp kroppen i ett vanligt sammanhang med bristningar och allt UTAN att skylta och kommentera med att ” det här är en normal kropp med bristningar !!!”.
      Det hade gett mycket mer effekt tror jag. Skit i att kommentera och lev bara på känner jag.

      För det andra. Tror inte ett uns på att folk faktiskt kommer fram och shamear henne så som hon säger ?

      Wow, som att kamp för jämställdhet är enbart kvinnors ansvar och inte lika mycket männens..mm

   För att hon är stans hycklare

    Det där tycker jag faktiskt var förminskande och inte alls ok. Hon kan väl ändå anses vara hela landets hycklare?

   Har du missat liksom flera års diskussioner om kroppsaktivism och fettförakt? Läs på innse hos LD, Stina Wolter, Cassklatzkow etc om varför normsmala som trycker fram en mini-valk inte ska ta plats från riktigt kroppspositiva.

    Gu vad skönt att jag missat den debatten känner jag rent spontant. Att alla får normalisera skavanker oavsett vikt är ju bara sunt.

   Känner mest att influencers som Johanna Bladh bidrar till mer kroppsfokus, tror det här är en utav de få sakerna vi borde närma oss männen i. Alltså sluta fokusera på kroppen, sluta tjata om att ”alla är vackra” och istället bara vara i oss själva och vara nöjda med kroppen när den gör sitt jobb. Kan förstå syftet när en överviktig person gör det för det är en kroppsform som man diskrimineras för och att visa den är ett sätt att avstigmatisera. Men i övrigt? Blir bara kontraproduktivt och ökar vår besatthet av vårat eget utseende.

   Men snark. Hon liksom SKAPAR en kropp som inte är ”normsnygg” genom att pressa fram valkar och typ dra på sig ett par strumpbyxor upp till där magen är som mjukast (vem har sina strumpbyxor på det sättet ens?). Hon är typ för kroppspositivismen (?) vad Linnea Claesson är för feminismen – någon som vill kapitalisera och synas inom ett ”trendigt” ämne utan att egentligen ha någon djupare förståelse eller grund.

    Men fattar inte hur man kan säga om en människa man aldrig träffat eller känner att ”den inte vet, inte har en djupare förståelse”.

     Hade hon haft det så hade inte hennes konto sett ut som det gör 🙂

   Men lyssnade du ens på allt.. Dom sa ju gång på gång att det är klart hon kan ha komplex över sin kropp och liknande men att det är en helt annan sak ??‍♀️

  Du har fortfarande uppe det borttagna på din instagram

   Det var så jag kunde ta en print screen och Googla väskan ? Den var ju dyr men inte så man storknar. Många bloggare har ju väskor i samma prisklass.

    Jag hittade väskan för 15-20 000 på en andrahandssajt.

   Varför togs inlägget med hon gertrude bort?

  Får jag fråga en helt orelaterad fråga. Jag försöker hjälpa en vän som blir utsatt för grova trakasserier dagligen på gatan sedan ett par år. Från vad vi fått fram började det med att någon spred ett positivt budskap, någon om hennes löpartider runt Kungsholmen (i Stockholm). Sen la dom till historier där man hittade på lögner om henne, vi vet inte innehållet eftersom vi aldrig sett originalinlägget men något som ska ha varit väldigt ofördelaktigt och väckt många personers hat mot henne på gatan. Folk vrålar URSH, HORA, SUBBA, SLYNA etc. Hon har blivit hotad mm. Vi undrar om någon har sett vilken källa som sprider det här? Det verkar ske något utskick varje fredag, sen flera år tillbaka men varje fredag verkar det som att personen låtsas att det är helt nya nyheter trots att det är flera år gammalt. Vi vet inte vilken kanal det sker genom. Om det är instagram, någon nyhetshemsida, Reddit, nyhetsbrev etc. Förstår att det är väldigt vaga uppgifter att gå på men om nån vet någon om en bild som sprids på en ung tjej som är läkarstudent och springer så skriv gärna utan att förstås lämna ut uppgifter om henne utan om själva källan som sprider det hela. Tack snälla på förhand, det håller på att knäcka henne totalt.

   Inte för att verka dryg, men när du skrev detta så är (var) det ca 2h till öppet spår… Tror att man kan vänta.

    jag har aldrig varit inne på den här bloggen förut så jag känner inte till något om något öppet spår, är det ett tv-program?

   Förlåt och med all respekt Stina Sand.

   Du verkar dock ha lite vanföreställningar.?❤️

  Självklart bidrar de till ökad konsumtion och miljöförstöring genom att promota en icke hållbar livstil där allting går ut på att köpa nytt smink och nya kläder för att sen vlogga om hur de rensar ut allt smink och skickar horder av påsar med ibland helt oanvända kläder till Sellpy eller har en ”bloppis”. Var en gång på Jossan Qvists bloppis i Örebro, där fanns det många oanvända kläder från sajter hon gjort samarbeten med. Eller när de flyttar, av någon märklig anledning måste planlösningen göras om så köket ska bli badrum och badrummet ska ligga i ett sovrum och sovrummet ska ligga där köket låg och allt ska ut och in med nytt. Och så alla flygresor utomlands, till ”Marbs” osv. Jag unnar vanliga svennar att åka utomlands nån gång per år per semester men alltså man behöver ju inte flyga flera gånger per år om man dessutom inte har ett riktigt jobb som kräver närvaro på en arbetsplats. Ta tåget vet jag! Tänk på allt content en tågluff skulle ge.

   Men så sant! En tågluff skulle vara så mycket roligare än den generiska flygresan. Kul, dessutom!

    Ja skitkul att bli rånad i Spanien, sitta bland sopor i Albanien och bli tafsad på i Italien av illegala.

     Förstår att det här är svårt att ta in om man inte rör sig utanför ens egen lilla bubbla men Europa är inte farligt. Men bra att du hittat ut från flashback, nästa steg kanske är en promenad utomhus? Lovar att det kommer gå bra.

     Svaret hamnade fel. Jag har tågluffat tre gånger genom Europa och förstår inte vad du beskriver för Europa.

  Tyckte det var ett väldigt intressant avsnitt som visar vart vi är på väg. Kan inte heller låta bli att koppla det till den stigande psykiska ohälsan hos unga… Tycker det är så tråkigt att människor med så stort inflytande som influencers väljer att uppmuntra sjuka kroppsliga ideal, ytlighet och konsumtion.

  Eh… Haha. Jag har tågluffat tre gånger genom Europa och förstår inte vad du beskriver för Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.