Hård kritik mot Carina Bergfeldt efter surrugatintervju

Kritiken rasar in efter säsongsavslutningen av talkshowen Carina Bergfeldt, i vilken Micael Bindefeldt och maken Nicklas Sigurdsson berättar om hur sonen Simeon kom till med hjälp av en surrogatmamma, någonting som inte är tillåtet i Sverige.
Kritiken handlar bland annat om problematiken i att köpa en kvinnas kropp och gästernas tramsande samt den totala avsaknaden av kritiska frågor från programledaren Carina Bergfeldt.
Ni ser videon i Instagraminlägget här ovan.
Så här lät det i kommentarersfältet:

Den enda ifrågasättande kommentaren som Bindefeldt avstått från att radera är följande:

Jag kan inte se att varken Carina Bergfeldt eller SVT svarat på kritiken någonstans.

184 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Pk är de när det passar dem annars helt moraliskt förkastliga när det gäller vad de behöver och vill ha. Fy fan.

   T.o.m. en judisk flicka. Barnkalasen där Läckbercs Polly brukar vara är helt absurda. Han får nog en chock när han ska leka hos någon kompis i ett radhus……..

   Min kompis har åkt till USA och skaffat surrogat. De t.o.m. bodde hemma hos surrogaten. Så det måste vara lagligt i USA.

    Olika lagar gäller delstaterna emellan, men Californien är den mest liberala vad gäller surrogatarrangenang.

    Ja, surrogat är lagligt i USA, och det tycker jag är bra. Försåt inte varför så många svenskar är emot det. Om surrogaten är 100% med på det och förstår konsekvenserna så fattar jag inte vad ni har problem med. Detvär ju liksom inte så att någon står med ett vapen mot surrogatens huvud och tvingar henne. ?

     Den där pistolen kan se ut på många olika sätt… Fattigdom, en dröm om ett bättre liv, möjlighet att försörja sin familj, eller så är pistolen en hallick som tar alla pengar som barnet ger.

      Eller så vill någon helhjärtat hjälpa någon annan, måendet kan ju inte en medelsvensson förstå. ?

       Jag antar att du varken varit gravid eller fött barn.

        Du antar fe!

         Fel ska det det ju så klart stå.

     Jag hade behövt vara jävligt fattig för att gå igenom en graviditet åt någon annan. Möjligen för att hjälpa en närstående eller en väldigt nära vän – men för pengar? Det är inget annat än ett utnyttjande av en människas svåra situation.

  Fast nu handlade det om en kvinna som frivilligt ställde upp.

   Kanske ska tillåta barnarbete då. Eller sextrafficking. Eller bara människohandel i allmänhet. Sålänge alla arbetar ”frivilligt” är det ok ??

    Är du så jävla dum eller gör du dig till? Det här är en kvinna med egna barn sen förut som frivilligt ville hjälpa ett homosexuellt par så vad är problemet med det?

     Är DU så JÄVLA DUM att du inte inser att detta har med PENGAR att göra????? Frivilligt är NOLL kompensation

      Och varför skulle det vara fel med ekonomisk ersättning?

       För att då är det handel med människors kroppar. En kvinnas livmoder ska inte vara möjlig att ”hyra”.

        Så du säljer din njure då?

         Är barn och njurar samma sak? Och när man donerar en njure får man ju inte pengar. Eller vad menar du?

          Precis… inga pengar. Men det får ju surrogatmamman

       Tycker inte heller att det skulle vara konstigt med ekonomisk ersättning. Jag jobbar ju inte gratis 40 h i veckan varför skulle det vara gratis att upplåta sin kropp till graviditet. Jämställ det med kroppsarbete. Det är inte farligt att vara gravid men varför göra det gratis? Nej tillåt surrogat och tillåt att folk tar betalt för det.

        ”Det är inte farligt att vara gravid”. Sant, ingen kvinna har någonsin drabbats av kroniska skador eller avlidit till följd av graviditet/förlossning.

        Eller vänta… Hur var det nu? Hmm.

     Gick inte att svara bättre på en sån dum kommentar. Av samma anledning är det otroligt svårt att svara på din ?

     Detta var ingen god gärning, de betalade för att nyttja henne.

     Ta bort pengarna så hade det inte längre vart så ”frivilligt”.

      Fast man kan ju vilja tjäna en hacka på en graviditet utan att vara utfattig. Jag hade absolut sålt min livmoder i 9 mån mot säg 5-7 milj.

       Ja precis, det hade förmodligen väldigt många gjort = det blir problematiskt om det är tillåtet då redan utsatta kvinnor kan utnyttjas.

        Fast det går ju att reglera utan att förbjuda det helt. Statlig reglering med ett saftigt pris tänker jag. 5 milj och över handlar inte längre om exploatering.

         Det blir ju bara så skevt då att rika människor i Sverige ska kunna köpa ett barn men inte andra? Rika köper och fattiga säljer..

         Det blir det ju visst om t.ex surrogatens man tvingar henne för att komma över pengarna.

   Ja och barnbeställningen var ju fräsch också, judisk, bollsinne, bra längd…
   Som en vara.

    Kanske reklamationsrätt också, tänk om barnet inte blir riktigt så långt eller inte har bollsinne? Då måste man väl få byta?

     Finns exempel på surrogatbebisar som hamnat på barnhem eller i fosterhemssystemet för att de fötts med till exempel ett hjärtfel eller missbildning. I en del utav de fallen har surrogatmamman fått böter/indragen ersättning för att hon inte levererat ett friskt barn. Så vidrigt.

      Jo fast anektodiska exempel är poänglösa. Finns ju några exempel på biologiska mammor som får nån sorts psykos eller förlossningsdepression och mördar spädbarnet varje år, är ju knappast något bra argument mot biologiska mammor som fenomen.

       Förlossningspsykos och förlossningsdepression är en sjukdom som man inte väljer, något som vi tyvärr inte kan förhindra och som man måste få rätt vård för. Att köpa en kvinnas kropp och sedan överge bebisen för att den inte når upp till ”rätt standard” är människohandel och något som går att förhindra, går att välja bort och går att förbjuda. Det är inte jämförbart.

        Pja, från barnets perspektiv skulle jag isf föredra att inte bli mördad så då väljer jag surrogatföräldern alltså…

         Ur barnets perspektiv borde inget av det hända men det är äpplen och päron. Det ena handlar om att bygga ut vården, öka kunskapen och forska fram fler tester/mediciner för att förebygga och behandla allvarlig psykisk sjukdom efter förlossning. Det andra är människohandel som borde förbjudas. Två helt olika saker alltså.

         Men detta är ju inte ens en riktig jämförelse?

       Med den logiken borde det vara lagligt med mord eftersom en del dör i cancer.

   De kallade själva henne ”flicka”… bara en sån sak.

  Jag lägger ingen värdering i själva surrogstmödraskapet men vill poängtera att det inte är olagligt i Sverige med surrogstmödraskap.
  Enligt svensk lag är den som BÄR barnet mamman. Det gör att det inte fungerar med surrogat men själva surrogatmödraskapet är inte olagligt i sig.
  I många andra länder ser lagstiftningen annorlunda ut, framförallt att det är den som genetiskt är föräldern som är mamman (eller den som fått ett ägg donerat till sig som sedan används vid surrogat som är mamman).

   Är det ok med släktingar som surrogat? Har man inte hört om mammor som bör sina döttrars barn?!

  Så kluvet det där. Givetvis förkastligt om det är ”bebisfabrik” som i vissa länder där fattiga kvinnor säljs och utnyttjas.

  Men det finns väl också kvinnor som frivilligt vill hjälpa? Som kanske inte vill ha egna barn men som inte har några problem med att vara gravid och föda.

  Sedan måste man givetvis fundera på hur man uttrycker sig och ”hyr in sig i en livmoder” är helt horribelt.
  Hade de sagt ”vi är så tacksamma att denna kvinna ville hjälpa oss få ett barn” hade det sett bättre ut.

  Surrogatmödraskap som är helt frivilligt är tusen gånger bättre än adoptioner där kvinnor vill men inte har råd att behålla sina barn.

   Frivilligt? Jättebra. Ta bort all ekonomisk kompensation då så får du se hur många som frivilligt vill utsätta sig för det.

    Nu pratar jag om de som alltså egentligen inte behöver den ekonomiska kompensationen. De som inte blir utnyttjade.
    De som gör det helt frivilligt. Kvinnor har väl ändå rätt att göra det de vill med sina kroppar?

     Dessa kvinnor finns inte, därför är det olagligt.

      Klar de finns. Det finns de som ställer upp på sina barn, sina syskon, sina vänner.

      Löjligt att tro att en kvinna inte skulle kunna vilja hjälpa en annan kvinna eller man att kunna få barn.

       Ja, men de är så få att de i praktiken inte finns. För hur många utsätter sig för en graviditet och födsel frivilligt om man inte själv vill bli förälder? Ja, det finns fall där man kan tänka sig att göra det för en släkting eller nära vän men då behövs ju som sagt ingen ekonomisk kompensation. Så logiken är ju att om ekonomisk kompensation i alla former är förbjuden så kommer det inte att existera någon industri kring detta. Annars kommer det alltid att finnas kvinnor som är tillräckligt ekonomiskt utsatta för att ställa upp. Precis som med porr, prostitution och organhandel.

        Det är som konceptet med den lyckliga horan. Någonstans i världen, någon gång i tiden så kan hon säkert ha existerat. Men de är knappast tillräckligt många för att användas som argument för att legalisera eller stödja prostitution.

         Men precis. Och så farligt är det väl inte att ”offra” den enstaka procenten som vill erbjuda din kropp gratis för att skydda den stora massan som inte vill. Usch vad bortskämda vi är egentligen, ibland får man inte som man vill helt enkelt.

      De finns exakt lika lite som att den dagen en biologisk man omnämner sig som kvinna är han kvinna. Verkligheten i dessa fallen är alltså 0%. Kan en manlig ” kvinna” utnyttjas som livmoder?

      Alla som donerar njurar till sina anhöriga då? Lever resten av livet med bara en njure och högre risk att dö om något händer njuren?
      Ska det förbjudas också då, eftersom kvinnor som upplåter sin livmoder i nio månader ska förbjudas!

       Jämför du en njure med ett barn?

       Sällan man får betalt för det eller hur?

       Jämför du att donera en njure (som du kan leva utan) för att rädda livet på någon annan, mot att frånskriva sig rättigheterna över sin kropp för resten av livet (ja nio månader kanske ni tänker men potentiella förlossningsskador är livslånga) för att ett rikt par ska beställa ett barn? Drick en kopp kaffe och kom tillbaka till verkligheten!

       Donation är lagligt.
       Handel med mänskliga organ är olagligt.

      Jag bor i Storbritannien och här är det lagligt med surrogatmödraskap men inte för ekonomisk vinning. Tycker det är jättebra då det är helt frivilligt! Så de som vill vara surrogat för en vän eller syster (finns till och med mormödrar som visit sina barnbarn) får göra det och det är lagligt kontrollerat. Finns även ett fåtal som gör det åt andra de inte känner för att de vill hjälpa. Är helt emot surrogat i andra länder där fattiga kvinnor gör det för att de behöver pengarna.

       Det har utretts här i Sverige men de kom fram till att det är för stor risk att kvinnor pressas med ersättning under bordet eller av sin familj/vänner och det är därför inte är aktuellt, det är omöjligt att i alla fall fastställa ”äkta frivillighet” helt enkelt. Så kvinnors säkerhet prioriteras framför folks barnlängtan.

        Jo men att en svensk utredning kom fram till det innebär ju inte att den utredningen är bättre eller mer sann än den brittiska erfarenheten. Där vet man väl hur det verkligen funkar vid det här laget.

         Jag tycker utredning var väl genomarbetad och utförd och de kollade bland annat på länder där det här genomförts. Såklart man kan ha olika åsikter men personligen tycker jag det är bra att vi inte öppnar den dörren.

          Det är fortfarande bara en utredning bland flera andra och det skadar inte vara ödmjuk innan man tror sig sitta inne med den enda sanningen.

           Nej självklart skulle vi kunna testa att öppna för lite svart handel med kvinnokroppar! Känns inte alls ödmjukt att bara säga nej till något sånt!

           Jag vet inte var jag påstår att jag sitter på den enda sanningen? Jag tycker bara att utifrån det vi vet, utifrån hur det ser ut i länder som legaliserat surrogatmödraskap utan betalning så är det inget jag vill att vi inför här. Riskerna för exploatering är för stora och det är ingen rättighet att få barn.

      Finns inte? Vilket jävla bullshit. ?

     Hur vill man ens utsätta någon annan att stå ut med riskerna med en graviditet för ens egen skull. Det är ju helt oförståeligt för mig

      Precis, oförståeligt för dej, men alla är inte som du! Jag har en kompis som älskar att vara gravid och som flera gånger har sagt att hon gärna skulle ställa upp som surrogat.

    Hur många arbeten skulle bli utförda om vi tog bort ekonomisk kompensation?

     Det är väl helt irrelevant, inte det som diskuteras.

     Så vi ska ha Organ handel då också?

   Barnperspektivet då? Barnet känner den bärande kvinnan som sin mamma, känner igen språket och hennes röst. Den omgivande familjens röster. Det är barnets familj när den föds. Så tas barnet ifrån sin mamma, den trygga rösten och bekanta språket byts ut. FY fan för surrogatindustrin.

    Fy, så sant, har inte ens tänkt på det men du har helt rätt. Barnet har ju ”minnen” när det föds…
    Usch jag tycker allt är så hemskt, att bara tro man har rätt till ett barn och beröva barnet sitt arv 🙁

    Så hemskt så jag vill kräkas. Inte heller får barnet ligga på sin moders bröst o göra det de är programmerade att göra från start, snutta/amma. Skulle säga att barnperspektivet är NOLL i dessa fall, så tycker att det gravt strider mot barnkonventionen, dvs barnets bästa i frågan. Sorgligt!!!

     Så du menar att kvinnor som av någon anledning inte ammar är så hemskt att du vill kräkas?

      Du har verkligen problem med läsförståelsen ?

    Då är du emot adoption också?

     Du kanske har missat diskussionen om adoption det senaste, men det är ju också en väldigt problematisk fråga då det finns extremt många negativa sidor med adoption.

     Absolut emot adoption. Surrogatindustrin har växts som en konsekvens av att föräldrar i större utsträckning kan ta hand om sina barn och att länder inte adopterar sina barn utomlands i lika stor utsträckning. Då finns det för få barn och vart ska man då köpa dem?

     Adoption börjar alltid med ett trauma. Det finns barn som behöver föräldrar, men det bör ske inom landet. Läs gärna på mer om debatten kring adoption och kanske särskilt internationella adoptioner.

      Jag är adopterad. Och jag är väldigt glad att jag kom hit till Sverige från Polen. För där hade jag inte fått ett bra liv.

  Va skönt att jag inte var den enda som reagerade av att se denna bedrövliga intervju på bästa sändningstid. Usch så uråldrigt att kalla surrogatmamman för ”flickan” och att det var viktigt för dem att hon är judinna samt att sonen som de beställde skulle vara ”lång och ha bollsinne”. Urk. Jag tror inte att Carina ville ställa några kritiska frågor då hon inte vill riskera att inte bli bjuden på Bindefelds kommande fester. Hon berättade ju att hon var hon var på deras sons barnkalas. Det säger ju mycket.??

   Carina är ingen skarp intervjuare. Glömmer aldrig när Fredrick Federley satt i soffan, och det var så himla fegt allting, och till slut bröt Hanna Hellquist (som var gäst) in och ställde frågan som borde ställas: ”men ursäkta, varför ligger man med nån som har legat med barn?”

  Handlar inte om vad jag anser är rätt eller fel, utan mera att jag blir otroligt matt på att såfort någon gör något som inte är normativt i samhället ( speciellt av någon med pengar) så kommer ett sådant otroligt ramaskri .

   Fast vadå, de har ju fått mängder med uppmuntrande kommentarar om hur fint detta program var. Här är det väl verkligen bra att man kommer med ifrågasättande också, speciellt då han kallat henne för flickan flera ggr och pratar om att hyra in sig i hennes livmoder och skrattar?

   Inte bara matt utan till och med otroligt matt. Måste vara jobbigt för dig?

   Själv tycker jag det är bra att de flesta inte blir matta och handelslösa av det utan istället gör sin åsikt hörd när något inte är okay.

  Har inte Carina varit i USA och följt kampen för kvinnors rättigheter… Hon verkar vara en sån där cherry picker då, passar när det passar men får man göra lite tv så.

   Frågan är om hon verkligen har så mycket inflytande över vilka uppdrag hon får eller om hon bara snällt lyder sin chef som en lojal anställd.

  Jag är inte nödvändigtvis emot surrogatmödraskap, men hur dom uttrycker sig kring det är jag absolut emot. Om surrogatmödraskap ska handla om att ”hyra in en livmoder” och vara ett sätt för kvinnor att tjäna pengar så är jag absolut emot. Så många kvinnor skulle kunna fara illa, och synsättet är helt absurt. Däremot är jag inte emot att någon frivilligt och utan kompensation agerar surrogat för att denne genuint vill det, till exempel att en mamma bär dotterns graviditet. Jag kan tycka att det sistnämnda bör vara lagligt (eller ja, surrogatmödraskap är ju snarare indirekt ”olagligt”), men jag förstår även problematiken kring det genomförandet.

  Problemet är ju att Carina tar in sina bästa vänner som gäster. Nu har jag inte sett hela intervjun men nämner hon ens något om det? Att de har en privat relation? Klart att det blir svårt att ställa frågor då.

  Carina är ju inte direkt en bra intervjuare. I samma program ville hon veta vilka i skidlandslaget som var det ”coola gänget”. Ebba svarar ”nej vi är som en stor familj” då säger Carina typ nej nu ljuger du väl. Nämen vad charmigt av en vuxen person att på bästa sändningstid försöka dela in grupper i coola och töntar

  Ingen kritik inne hos Bindefeld iaf, vara hyllningar från hans kändisvänner. Om han inte raderar kommentarer då

   Kan tala om för dig att han raderar HELA TIDEN. När jag kollade första gången var det MINST lika mycket kritiska röster som hos Begfeldt. Säkert ett 60 tal kommentarer. Han blockar och raderar all kritik kan jag lova ?

    Oh ja, precis som han behandlade medarbetare på event, som ev vågade ifrågasätta, det var ”over and out” direkt. Management by fear har sällan passat bättre.

  Förlåt en okunnig fråga: Är det inte så här ALLA homosexuella män skaffar barn – eller hur skulle det annars gå till? Har (överraskande nog…) inte hört någon ha några synpunkter på detta innan…..

   Många homosexuella skaffar barn med ett lesbiskt par eller bögpar och sen delar man vårdnad

   I Sverige brukar väl ändå dom flesta homosexuella föräldrar adoptera.

    Otroligt få homosexuella män som fått adoptera i Sverige, väldigt få länder som tillåter homosexuella mottagarföräldrar.

   Precis! Även Jonas och Mark hade surrogatmamma som de använde sig av.

    Va? Nej? Jonas och Mark har barn tillsammans med Fanny Ambjörnsson och Ingeborg Svensson.

    Nej Jonas och Mark hade inte surrogatmamma.

    Nej! Tycker inte du ska uttala dig om så viktiga saker när du har helt fel uppgifter!

  Alltså tycker surrogat är en fantastisk grej, inte bara för homosexuella men också kvinnor som inte kan få barn. Har inte hört er gnälla när Kim k, Paris Hilton, rebel Wilson etc har använt en.

  Sen är det såklart problematiskt att det är en kvinnas kropp man måste använda och alla de risker som tillkommer, men därför är det så viktigt att det är en legitimerad firma som måste följa lagar/regler för att se till att det går rätt till och att man ska kompenseras är väl ändå ganska självklart? Tänker att man missar jobb på grund av besök hos doktor, illamående eller andra faktorer när man är gravid. Sen tycker jag definitivt inte att man ska bli rik på det men det är ju en annan diskussion.

  Jag har hört många intervjuer där kvinnor som har varit surrogatmamma, har tyckt om att kunna bidra med att ett väldigt älskat och efterlängtat barn får komma till världen.

   Fast nu rörde inte detta inlägget någon av de du rabblade upp.

   Det är bara what aboutism

   Vad får dig att tro att vi som är kritiska tycker det är ok när andra gör det?

   Jag tycker de många intervjuerna du hört, (hur många är det?)väger upp alla de tusentals som gör det för att kunna överleva, dvs de som säljer sina kroppar.

   Det är exakt samma som de som har ”det finns viss prostituerade som gillar det” som argument för att rättfärdiga den
   verksamheten.

   MEN det är BARA vad jag tycker, man får såklart tycka olika

   Legitimerad firma? Lite som en bordell då menar du?

    “ följa lagar/regler för att se till att det går rätt till ” tycker du bordeller gör detta?

     Ja, i de länder som bordeller är lagliga till exempel Tyskland och vissa stater i USA. De är också helt vidriga.

   Hade Sarah Jessica parker en som bar hennes tvillingar?

   Jag är kritisk till surrogatmödraskap om det utnyttjas. Paris Hilton kan inte få barn och har drömt om barn sedan hon var väldigt ung. Hon har också gått igenom ett helvete som gör att hennes kropp inte kan bära ett barn utan förskjuter det. S
   Är så glad för hennes skull. De som utnyttjar situationen? Nej.

   Sandra jag gråter av din okunskap.

   Vilken sten har du gömt dig under för att ha missat kritiken mot The Kardashians, Hilton, osv?

    Tänkte det med. Har väl varit otroligt mycket kritik kring det?

   Öhm.. det har väl varit fullt med kritik om Paris och Kim oxå. Dock bor de i usa där det är lagligt och in Sverige är det det inte…

   Känns märkligt att man skall tycka det är okej att detta görs utomlands, när det nu är olagligt här. Då borde de väl ses som brottslingar här?

    Bor iofs i usa så har faktiskt inte märkt någon kritik. Men kul att man kan ha en diskussion och att ha olika synsätt (jag håller faktiskt fortfarande inte riktigt med er) utan att gå på ”du är en idiot” strategin ?

  Finns nog inte många ”kändisar” som vill bråka med Bindefeld? Då blir man ju inte bjuden på festerna… #slickslick

   Precis, CB sa ju stolt i intervjun att hon var på hans sons 6-årskalas…

    Löjligt och oprofessionellt av henne. Hon sitter där i egenskap av journalist, inte för att hon ska visa omvärlden vilka kändisar som hon är kompis med. Det är inte den typen av format.

   Slick in the assehöl.

  Även kvinnor som får barn gm spermadonation får välja ögonfärg osv hos donatorerna. Kvinnan som bar Bindefeldts barn hade fått en annan kvinnas ägg inplanterat.

   De har iaf inte hyrt någon annans kropp utan bär barnet själva. Och jag har då aldrig hört talas om att man väljer religion och egenskaper också. Blä.

    Religon ärver man inte. De är (eller ska vara) nåt man väljer

     Judendom ärver man, det är även en etnicitet

      Finns exempelvis sekulära judar

   Inte i Sverige.

   Nej det får man inte göra i Sverige.

   Nej, helt fel. Kliniken väljer en donator som liknar kvinnan som ska insemineras.

   Nej, donatorn ska likna mamman/mammorna. Man får inte välja utseende hejvilt.

  Gick inte att svara bättre på en sån dum kommentar. Av samma anledning är det otroligt svårt att svara på din ?

  Detta var ingen god gärning, de betalade för att nyttja henne.

  Ta bort pengarna så hade det inte längre vart så ”frivilligt”.

  istället för att bli föräldrar är det väl bättre att bli fritidsledare på en fritidsgård så får de ta hand om så många ungdomar de vill

   Du ser inte en viss skillnad?

    Ja man köper inte en annan kvinnas kropp!

  Att tro att denna buissenis är något som inte skadar någon ärnlite världsfrånvänt.

  Precis som med trafficking, organförsäljning, prostitution etc.

  Bara för att någon hört att någon de vet visst gjorde det frivilligt av glädje betyder det INTE att det är ett stort problem och utnyttjande av fattiga kvinnor o h inget man kan ha skygglappar för så man kan ursäkta sin handling

   Oj vad jag skrev stökigt ser jag….

   Blir lite matt när privilegierade försöker ducka sanningen.

   Det finns inget frivilligt i att på grund av fattigdom sälja sin kropp.
   Oavsett om det är för att utnyttjas sexuellt, som en organfarm eller genom att hyra ut livmodern.

  På en av mellos efterfester i år gick Bindefeld och Jonas Hallberg (stylist) fram till en främmande 25-årig kille och sa att han hade den saftigast röven där. Fatta om det hade varit en 25-årig tjej två män sagt så till.

   Jag var på Ellegalan tillsammans med min kompis som är en hyfsat känd dansare för några år sedan.
   Vi stod och pratade när min kompis plötsligt får en grimas i ansiktet och faller fram. Bakom stod Bindefeld med ett vargleende. Jag frågar min kompis när Bindefeld gått vad som hände och då berättar min kompis att Bindefeld alltid kommer fram och nyper hårt i hans rumpa. Jag frågar då varför han inte gör eller säger något. Fick till svar att ingen vågar stöta sig med den stora festfixaren pga man är rädd

    Fy, vidrigt! Det räcker att ha litelitelite ”insight” i ”underhållningsvärlden” för att inse hur många vidriga personer det finns som ingen vågar eller vill säga ifrån.

  Det hade ju blivit helt fel om de börjat prata om surrogatverksamhet med paret. De var där för att prata om sin familj och sin resa att få barn.

  Det är väl inte handel med barn mer här än när kvinnor låter inseminera sig med sperma på en klinik. Där kan ju också egenskaper finnas uppräknade för att man ska känna att man hamnar rätt.

  Och vad gäller surrogatmammor så är det ju stora summor som betalas till dem på en del kliniker i en del av världen. Så det är ju väldigt olika hur det ser ut med ersättningen för att bära fram någons barn.

   Eh VA! ”Det hade blivit fel att prata om surrogatverksamhet för de var ”där för att prata om sin resa att få barn”??????!
   Hallå! Dom FICK JU BARN GENOM SURROGATVERKSAMHET vad exakt är det inte du får ihop?
   Så du tycker helt ärligt att så länge ”stora summor” betalas så ska precis allt vara tillåtet? Så Paolo ska får hyra in sig en halvtimme i en kvinna så länge han betalar stora summor???? Tänk lite innan du skriver!

    Jag förstår vad anonym menar, man har ju inte bjudit in paret till ”SVT paneldebatt- är surrogat moraliskt eller ej- för och emot” Då kan man inte som intervjuare plötsligt börja döma gästerna.

    Sen, surrogat tycker jag är etiskt knepigt. Men tror inte heller det är dåligt i exakt alla fall heller.

    Tack!!!

    Nej de fick barn för att en kvinna barn deras barn.

    Så allt som händer över hela världen där surrogatmammor bär andras barn kan väl inte de svara på?

   Det är väl en jävla skillnad att en man lämnar lite sperma en gång mot att en kvinna går igen en lång graviditet samt förlossning med diverse risker och möjliga komplicerade? ? Äggdonation och spermadonation må vara problematiskt på vissa sätt också men det går INTE att likställa mot att kvinnor lånar ut sina kroppar i utbyte mot pengar.

    Komplikationer*

     Jag som är gravid i 8 månaden och ligger på soffan och mår skit kan berätta att det här är en helt annan upplevelse och uppoffring än när min kille runkar!

     Hela min kropp är förändrad. Tror verkligen ingen väljer detta frivilligt för en främling. För att inte tala om förlossningen.

      Haha nej eller hur! Jag har också burit och fött två barn och ingen vet ju innan hur graviditeten och förlossningen kommer påverka en, både fysiskt och psykiskt. En surrogatmamma kanske ställer sig ”neutral” till bebisen i magen till en början men efter 9 månader och bebisen är ute ur magen kan ju de känslorna förändras…

      Speciellt att de skulle höra detta för att de verkligen brinner för att två killar långt bort i Sverige skall få ett barn…

    Så om kvinnor gör det utan att få pengar så minskar risken för skador och så då?

    Vad gäller omkring kvinnors och barns arbeten och även mäns arbeten så köper vi mycket kläder och elektronik som de knappt får något betalt för men det kanske vi inte ska tala om?

    Kvinnor i fattiga läder som är fattiga får föda tio barn för att eventuellt få äta på sin ålderdom. Hennes kropp går sönder också. Hon sliter i en fabrik tolv timmar om dagen för att vi ska få köpa billiga kläder.

     Haha, vilket icke-svar ? självklart minskar inte risken för skador beroende på pengar eller inte. Jag har inte sagt att tycker surrogatmödraskap ska vara ok ”gratis” heller.
     Övriga delen av ditt svar angående barnarbete osv är ju ett helt annat stort problem som vi kan ta och diskutera i ett annat inlägg..

      Att donera sperma är ju att sälja ett barn på samma sätt som att någon donerar ett ägg.

       Men ägg och sperma är en helt annan diskussion.. här handlar det om kvinnors KROPPAR och ett barn som växer i dem och föds. Och om riskerna det innebär. Tror jag ger upp här, ifall du ska bara fortsätta göra orimliga, irrelevanta jämförelser.

   Att göra assisterad befruktning med donerade spermier och/eller ägg är noll samma sak som att låta en annan kvinna genomgå en hel graviditet och förlossning. Jag har skaffat två barn på egen hand. Är evigt tacksam till den man som valt att vara donator, men det är noll risk för hans hälsa att gå och lämna sperma under några minuter.
   Sen vet jag inte vad du menar med egenskaper, men i Sverige är det inte tillåtet att välja någonting från donatorn, varken ögonfärg, hårfärg, längd eller fysiska förmågor. Så hur du kan likställa dessa två förstår jag inte.

    TACK för att du klargör hur det ser ut. Paret Bindefeld/Sigurdsson sitter och småskrattade berättar att de bla.”ville ha hyfsad längd på barnet och att det skulle vara av judisk härkomst”, ungefär som om de valde kvalitet & längd på ett par gardiner.. De köper ett ägg med ”rätt” kvaliteter och betalar sen en, vad man får förmoda, inte särskilt bemedlad kvinna, som gör detta för att tjäna pengar, vilket innebär att bära embryot i nio månader, med de risker det innebär för henne. Det hela är så osmakligt. De hade kunnat göra detta med tex.två kvinnor, men se det vill de förstås inte, för Bindefeld är kontrollfreak de luxe och vill givetvis inte dela barnet med någon annan. Att få barn är inte någon mänsklig rättighet och här passerar de med råge gränsen för vad som kan anses som etiskt imo.

  I en perfekt värld kunde man med 100% säkerhet veta att kvinnan som bär barnet åt någon annan gör det helt av fri vilja och egen önskan om att hjälpa, tänker ex. att jag gärna skulle bära ett barn åt min syster som inte kan få barn. Men, det är omöjligt att reglera och därför behöver det vara olagligt och förkastligt tycker jag.

  Jag känner naturligtvis ändå med de som gärna vill ha barn men av olika anledningar inte kan, dock kan aldrig den känslan gå före vad som är rätt eller fel.

  Ett surrogatbarn i USA kostar (inkl äggdonation) minst 140 000 dollar, dvs ca 1,5 miljoner svenska kronor genom organisation, vilket de flesta väljer pga svårt annars. Hur mycket surrogatmamman får är oklart men en bra hacka iaf.
  Man kan i alla fall konstatera att sannolikheten för att, som Bindefeld stolt sa, ”hon ville göra något för dem som inte kan får barn och speciellt för två män” är rätt liten. Man säger väl vad kunderna vill höra.
  Bergfeldt är dessutom vän ked Bindefeldt så de journalistiska frågorna uteblev helt. Oklart om hon är journalist, faktiskt, mer en kom fram och säg på skojsigt sätt.

  Jag har aldrig tyckt om Bindefeldt, nu gör jag det ännu mindre om möjligt.

  Kajsa Ekis Ekman skriver intressant om surrogatmödraskap i Varat och varan. Även om prostitution. Lästips!

   Hon är skitbra.

  Surrogatmödraskap är så vidrigt. Det är vidrigt gentemot kvinnan men även mot barnet. Snacka om att se kvinnors kroppar som objekt bara. Vidrigt. Gillade inte någon av de inblandade innan och absolut inte nu.

   Många fattiga kvinnor mår betydligt bättre av att vara surrogatmamma jämfört med att sitta i en fabrik tolv timmar om dagen. Så den här indignationen är ju bara tragisk. Hon kan vara hemma med sitt eget barn, får äta bra mat också.

    Fast det där är ju samma argument som användes för att försvara slaveri och barnarbete? ”Bättre att de är i gruvan istället för att dö av svält” liksom. Om man nu bryr sig om fattiga kvinnor som lever i länder där de har få rättigheter så arbetar man för att förbättra deras levnadsvillkor och öka deras makt över deras egna liv. Inte passar på att exploatera deras kroppar för egen vinning.

     Om man nu bryr sig om fattiga kvinnor i länder där de måste vara surrogatmammor som är värre än värst så jobbar man väl för att få bort det?

     Att sitta och kommentera här hjälper inte kvinnor från surrogatsituationen.

      Jag volontärarbetar för att hjälpa kvinnor ur fattigdom så gör vad jag kan. (inte bara för att förhindra att de tvingas in i surrogatmödraskap utan även prostitution, tvångsäktenskap osv. De ska få vara fria helt enkelt) Och det andra är en halmgubbe, ingen har påstått att kvinnor kommer få det bättre av en kommentar på bloggbevakning.

       Du jobbar alltså för att förhindra kvinnor att vara surrogatmödrar även om de själva skulle vilja då?

        Hon vill hjälpa dem ur fattigdom så att de slipper sälja sig som surrogat. Är det alltså att motarbeta folk som verkligen vill bli surrogat?

        Hur många här skulle kunna tänka sig att göra detta åt någon annan här i Sverige?! Skulle då önskan i fattiga länder att föda barn åt rika personer långt bort vara så utbredd som nu surrogat är?!

    Tänker du så om prostitution också? ”Bättre att suga *** i en halvtimme än att stå i fabrik i 12 timmar”…?

   Inte ett dugg vidrigt. Alla ni surrogatmotståndare är ju helt rubbade.

    Varför då? Vad är dina argument för?

  Är det en mänsklig rättighet att få biologiska barn i en kärnfamiljskonstellation? Varför behandlas den här frågan som om surrogatmödraskap och HBTQ-rättigheter har något med varandra att göra?

  Man kan skaffa barn på många olika sätt. Trots det kommer inte alla som vill att faktiskt få barn. Straighta som gay. Det kan ses som orättvist men vet ni vad som är än mer orättvist? Att vissa mammor behöver välja mellan att prostituera sig eller att vara surrogat, enbart för att få mat på bordet åt sina barn.

  Jag förstår överhuvudtaget inte hur man som tittade kan tycka att programmet är bra. Jag fattar att det är ett format som ska passa många men alla dessa ytliga frågor som verkar ses som ”djupa” och som möts av massvis av applåder stup i kvarten. Det är ju ett skämt! Det värsta är hur gästerna ofta tar över programmet (senast Farah) och det ursäktas med att det är kul när det blir snack mellan gästerna. Att Carina har frågor nedskriva förstår jag ju, men att hon aldrig ställer någon följdfråga utan bara matar på med fråga på fråga från pappret. Sedan så ser man hur mycket beröm hon får från tittare angående vilken bra intervjuare hon är och vilka bra samtal det blev. Suck! Är det svenska folket så förbaskat klyschiga att de inte kräver mer? Samma sak med Hotell romantik (apropå SVT-produktion). Klyschor på klyschor på klyschor om att kärlek inte har någon ålder och att äldre också har sex. Störde mig på den där Merja som trodde hon var så insiktsfull och skulle hålla tal jämt och ständigt men som bara kom med en massa plattityder och pekoralt snack. Tipsa mig gärna om något program/serie som inte innehåller ständiga klyschor och konstlade dialoger.

   Hon är verkligen en usel intervjuare!?

  Håller inte helt med om kritiken. Temat för intervjun var ju inte ”surrogat- etiskt eller inte.” Då kan man ju inte som intervjuare sitta och döma livsval folk gör, det är en helt annan debatt.

   Hon behöver ju inte döma hans livsval men hon kan åtminstone ställa kritiska frågor? Det hade Skavlan gjort.

    Fast det är ju verkligen inte tematiken för intervjun. Då kan du inte helt out of the blue börja ställa kritiska frågor om en individs val att använda surrogat (utan att verka dum i huvudet), det är en helt annan debatt. Men en viktig debatt absolut men inte där och då med gäster som blivit inbjudna av en helt annan anledning.

     Tycker jag fortfarande att man kan.

      Men man kanske vill ha kvar sitt arbete?

      Programmet ska ju handla om en familj och hur de fick barn. Det ska vara trevligt och lite roligt och underhållande.

   Nej, men man kanske inte från första början ska få sitta och förhärliga/promota något så problematiskt i en statlig kanal och dessutom inte få några kritiska motfrågor? ? Så tycker iallafall jag..

  Jag kan helt klart förstå ett pars önskan och längtan till att bli föräldrar men att också önska att mamman är judinna och att sonen ska bli lång och ha bollsinne? Snälla nån ?

  Pengar har makt ?.

   enligt judisk lag måste mamman vara judinna för att barnet ska bli jude, så det är inte så konstigt att de valde en judisk kvinna.

    Oh, det hade jag inte kunskap om ?

  Jösses vilken kvinnosyn de har. Fy, blir så förbannad av att lyssna på intervjun..

  Om en kvinna set det som ett alternativ att vara surrogatmamma så är det ju ett bättre val för henne än det liv hon har annars.

  Kvinnor i världen har det ofta jättesvårt. De har de som färgar tyger till våra kläder. De får knappast några erbjudande om att vara surrogatmamma om de jobbat med farliga kemikalier i flera år. Hon kanske drömmer om att få bra mat och få vara hemma med sina barn som en surrogatmamma får.

  Det är kvinnor som har kroppar som man kan anta är friska och starka som kan få vara surrogatmammor. De som redan har en fördel mot den enormt mycket större gruppen verkligt fattiga. De verkligt fattiga jobbar inte ens i någon fabrik, de bor i kartonger tillsammans med tusentals andra i kartonger. De får inte bli surrogatmammor.

  Så surrogatmammor är inte de som har det värld i vår värld av fattiga, förtryckta och utarbetade kvinnor som dör i förtid.

   Från det perspektivet – anser du att man då egentligen borde uppmuntra folk som har råd att använda sig av surrogat? Om kvinnorna i fattiga länder har fördel av det så är det ju på ett sätt en win win situation eftersom kvinnor i Sverige skulle slippa sjukskrivningar och havandedkapspenning och andra relaterade kostnader såsom förlossningskomplikationer osv? Vore ju dumt att inte uppmuntra om det är så positivt för de fattiga kvinnorna menar jag. Och anser du att surrogat ska vara ett arbete här i Sverige? För den som har det dåligt ställt kan det ju bli betydligt bättre betalt än andra jobb om rätt person vill betala. Bara undrar hur du tänker.

  Tycker det är så konstigt att ingen tar barn-perspektivet i frågan om surrogatmödraskap. Oavsett vems barnet är genetiskt så har ju barnet knutit ann till mamman i magen. Det har hört mammans röst, delat ett blodomlopp, ätit vad hon ätit. Att låtsas som att detta inte är en onormal situation för ett barn är absurt. Undrar verkligen hur alla barn från surrogatmödraskap kommer må i framtiden. Känns inte som att man pratar om det nog.

  Tack Irena Pozar i Aftonbladet som skriver den enda rimliga krönikan efter detta haveri. Förvisso har jag inte tyckt att Carina Bergfeldt förtjänat all positiv kritik tidigare heller men detta var inget annat än förfärligt. En graviditet är utan tvivel en somatiskt riskfylld händelse i en kvinnas liv och det starka band som skapas mellan den gravida kvinnan och barnen har en mening. Att herrarna önskar vissa egenskaper hos barnet gör ont att ta del av. Tänk om barnet, det judiska, långa och med bollsinne, inte motsvarar förväntningarna eller skulle se det här programmet? Den ultimata respektlösheten. Skäms Carina och SVT, beställarna av barnet är bortom räddning.

  Bindefeld verkar som en ond karaktär från en bondfilm…

  Vill rekommendera Irena Pozars krönika om detta https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/kEK4aB/irena-pozar-svt-promotar-exploatering-av-kvinnor
  Väldigt väl talat!

  Ni som är okritiskt för surrogatmödraskap har uppenbarligen inte sett avtalen som kvinnorna skriver på, och tvingas leva efter. Det hela är väl också i mångt och mycket en filosofisk fråga; är det en rättighet att skaffa barn? Finns det något som heter altruism i verkligheten, when push comes to shove? Och även om ni svarar ja på den frågan, är det värt risken?

  Vad händer med ett samhälle som ser på kvinnokroppen som en vara, där till och med kvinnorna själva går med på det narrativet för det är väl ”som vilket jobb som helst och man får väl göra vad man vill med sin kropp”? Diskutera i smågrupper!

  Men låt folk vara surrogat om de vill. Och varför ska det vara utan ekonomisk transaktion? Denna fråga har blivit så sjukt infekterad. I slutändan handlar det om graviditet som är ett fullständigt naturligt tillstånd och i absoluta majoriteten helt ofarligt. Jobbigt ja men inte livsfarligt. Varför ska man inte få betalt för 9 månaders arbete? Det är bara för att det är kvinnor som det nu ska vara altruistiskt, och gud förbjude den som tjänar pengar på något så heligt som graviditet. Och för att män återigen ska bestämma över kvinnors kroppar och vad vi går och inte får göra med dem. Låt den som vill hyra ut sin livmoder i 9 månader göra det. Sluta bestäm vad andra människor bör och inte bör göra med sin kropp. Detta går att lösa om man vill, och man kan ha en sansad dialog kan man sätta upp regelverk för utredning och uppföljning osv osv. Men inte om folk så fort det dryftas surrogat får fullkomligt spel och börjar skrika om traficking och allt vad det är.

   Fast det finns väldigt mycket som de flesta är överens om helt enkelt inte är ”en vara” eller ”en tjänst” som vilken som helst. Tycker du också det är rimligt att man ska få sälja sin njure till rika människor för att tjäna in en härlig mille? Eller hey, varför inte adoptera bort/sälja sitt barn? Surrogatmödraskap, prostitution, organförsäljning är inte något man tar med en klackspark utan det handlar om STORA etiska frågor och inget jäkla fjortisresonemang á la ”man får göra va man vill med sin kropp juh!”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.