Alice Stenlöfs sponsresa med vitt snusbolaget Velo

Bildkälla: Alice Stenlöf Instastory

Alice Stenlöf är på en reklamresa för företaget Velo (tidigare Lyft) som säljer vitt snus.
Alltså snus utan tobak, men som fortfarande innehåller nikotin, och vars användning bland unga ökar lavinartat.

En skolundersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) gjord 2021, visar att:
11 procent av alla nior klassas som snusare, en fördubbling jämfört med början av 2010-talet.
23 procent av gymnasieeleverna svarar att de snusar. 2012 var andelen 13 procent.
Tjejers snusande ökar kraftigt. 2021 var andelen tjejer på gymnasiet som snusade ofta eller dagligen 17 procent, att jämföra med 5 procent 2016.

Influencern Alice Stenlöf är inte den enda som gör eller har gjort reklam för vitt snus, utan man kan snarare säga att hon är i gott sällskap. 
Amanda Schulman, Molly Hammar, Linda Pira, Johanna Nordström och Edvin Törnblom har alla gjort reklam för nikotinprodukterna.
I den här artikeln från Aftonbladet uttalar sig Edit Künstlicher, som driver PR-byrån EditK och agenturen Influencers Agency, menar att snuset marknadsförs skamlöst mot unga.

Det är lifestyle, high fashion och musik. Många av de influencers de samarbetar med är starka kvinnor med feministiska profiler. Femwashing har blivit nikotinwashing. Man har också tydligt riktat in sig på hbtqi-målgruppen som är köpstark och har flera större trendstarka influerare med trogen följarskara.

Vidare går att läsa att Edit Künstlicher upprörd över att kändisar och influencers med ett betydande antal minderåriga följare, gör reklam för produkterna.

Om du frågar influencers om det säger de ”ja, jag använder snuset själv”. I slutändan handlar det om att de ska finansiera sin fantastiska livsstil genom att få andra människor beroende.

1 augusti 2022 började lagen om tobaksfria nikotinprodukter, som vitt snus, att gälla, som innebär 18 års-gräns och reglering av marknadsföring och försäljning.
Så här skriver Konsumentverket om det nya lagstiftningen:

All annan marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter ska förhålla sig till kravet på särskild måttfullhet. Reklam eller andra marknadsföringsåtgärder får därmed inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk.
Det är förbjudet att i marknadsföringen göra ovidkommande hänvisningar till produktens smak.
Marknadsföringen får inte heller riktas särskilt till eller skildra barn eller ungdomar som inte har fyllt 25 år.

Om vi ska ta Alices reklam här ovan så är jag lite nyfiken på hur lagen ser på hennes formulering:
”Deras Easy Mint Mini har en söt smak av mint”.
Jag är också nyfiken på hur stor andel av Alice följare på Instagram som är under 25 år. Just hennes målgrupp är lite oklart för mig, och åldern skulle absolut kunna ligga på över 25 år, men jag är ändå nyfiken.

När det kommer nya lagstiftningar som den här så behövs det prejudicerande domar för hur lagstiftningen ska tolkas, och jag kan inte hitta några vad gäller den här nya lagstiftningen. 
Därför är jag frestad att anmäla den här reklamen till berörd myndighet. Inte för att jag på något vis vill ”sätta dit” Alice, men det enda sättet att få en prejudicerande dom är genom att saker och ting prövas rättsligt.
Jag vill veta, vare sig det blir en friande eller fällande dom. En friande dom är minst lika vägledande som en fällande dom.

Hur tänker ni kring den här typen av reklam och har ni sett någon förändring i och med den nya lagstiftningen?

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fattar inte varför man gör reklam för snus, alkohol eller spel.

   För man får pengar för det?

    Gör man vad som helst för pengar? Håller med om att man inte skall göra reklam alkohol, snus eller spel. Måste kännas som blodspengar om inte så är moralen under all kritik.

     Jag har funderat på var gränsen går. Är det förkastligt att göra reklam för allt som är onyttigt och kan utgöra fara? Typ godis eller snabba bilar. Var går gränsen och varför går den där? Online casino är ju lagligt i Sverige sedan 2019 och regleras av staten. Som exempel liksom.

      En rimlig gräns är sådant som kräver 18+ samt kommer med varningstexter eller är beroendeframkallande.

       Socker är beroendeframkallande!

        Läs igen. 18+ SAMT…

        Finns ingen 18-årsgräns på socker nej.

   För man har ingen moral över huvud taget utan gör vad som helst för pengar.

  Bryr mig inte nämnvärt , då jag själv snusat till och från i 20 år. Jag började med Grov Portion.. White fanns inte då.. ?
  Sen kom white , nu idag kör jag lite mixat, enbart nikotinpåsar, white och vanlig portion.

  Men det jag reagerar på är nikotinhalten.. Den är ju sinnessjuk…
  Fick en nikotinpåse av en kamrat.. 30mg/gram.
  Fick ju nikokick x3000, illamående, spysjuk, yr…
  Min snus jag köper innehåller 8-15 mg/g…

  Finns ju superstrong på 50mg/g…

  Varför så in i helvetes starka doser?

  Å ja, jag är fruntimmer som snusar. Hellre de än att röka..

   Håller med om nikotinhalterna. Lanseras starkare och starkare och man blir ju verkligen tillvand. Tänker typ gymnasieelever som köper tex 30mg som en kul grej att testa, när den dosan är uppsnusad så lär det kännas som vanligt. Sen provar man den nya 50 mg. Ok inte för att tex 10 mg är den perfekta dosen eller nåt men man undrar ju var det ska sluta.

    +1 på exakt allt!

   Energidrickor är ett så vanligt beroende nu, det är höga halter koffein i dem och Nocco Celsius m fl tjänar massor. Så ingen hemlighet varför nikotinhalterna är så höga här.

   Och jag röker hellre än att snusa…. Så jäkla äckligt att ni har en prilla under läppen och det rinner… äckligare att kyssa en snusare än rökare.

  Om man gör reklam för godis, fika och söta drinkar gjorda med socker saknar man moral då?

  För många är det raka vägen till fetma, diabetes, svamp, dålig munhygien, hjärtproblematik, dålig kondition, lungproblem….

   Menar du på allvar att socker är lika illa som nikotin? Nikotin är beroendeframkallande och det finns uppenbarligen regler för hur man får göra reklam för det.

    Och med den motiveringen så menar du alltså att socker inte är beroendeframkallande?
    Säger inte att det är värre eller inte men klart som fan det är beroendeframkallande och som tidigare skrivit ovan, leder till en herrans massa problem och sjukdomar, likväl som nikotin.

    AnonymE

    Socker är enormt beroendeframkallande och orsakar För många är det raka vägen till fetma, diabetes, svamp, dålig munhygien, hjärtproblematik, dålig kondition, lungproblem…

    Tycker du ovanstående inte är hälsoproblem?

   För att inte tala om soffreklamer. Det uppmanar ju folk till stillasittande, livsfarligt.

  Inte för att nu trivialisera snus, varesig vitt eller det traditionella bruna. Men en lekmanna-gissning är att vi nog delvis har snuset att ”tacka” för att vi har förhållandevis få rökare i Sverige, och att antalet rökare minskar för varje år. Riskerna med snus består givetvis, men jag är väldigt tacksam att bo i ett land där relativt få unga röker.

   För att förtydliga, det var bara en reflektion kring att folk nog gärna vill tillgodose sig nikotin oavsett. Det har ingenting att göra med den här typen av reklam/samarbeten och de moraliska aspekterna av det.

    Absolut har snuset en roll i att minska antalet rökare. Däremot drar nog det vita snuset in väldigt många som inte är beroende av nikotin från början. Alltså, få blir ju beroende av nikotinplåster eller tuggummi direkt, man börjar inte med det. Man lockas in av något som verkar attraktivt, en cool cigg i mungipan (kanske inte längre?) eller de här påsarna. Det bruna snuset har nog många provat men ratat, smaken är speciell och många gillar väl inte brun vätska som rinner i munnen och putande överläpp liksom. Men med det vita snuset finns det en smak och en styrka för alla.

  Snus är så jäkla äckligt. Ända positiva är att skiten bara drabbar snusaren själv jämfört med cigarettrök som förpestar allt det kommer i kontakt med.

   Tror inte man drabbas speciellt mycket av snus. Har folk i min omgivning som snusat i måååååånga (40+) år och munhälsa än är fortfarande bra. ?‍♀️

    Det är faktiskt som så, även om det inte talas högt om det bland tandläkare, att snus kan skydda mot karies om man är benägen att få det. Påssnus ger heller inte lika grav slemhinnepåverkan eller nån grop som lössnus.

     Jodå, det säger tandläkaren jämt till mig ?

  Att göra reklam för beroendeframkallande substanser som snus och cigaretter är så osmakligt. Snusa för all del, men försök inte dra in andra i det. Att vitt snus fått spridning som någon trend bland unga tycker jag är fruktansvärt, har vi inte lärt oss något alls från tiden då cigaretter var trendigt? Har testat dessa flera gånger själv och visst är vissa smaker goda, men då jag inte känner av nikotinet alls hade det lika gärna kunnat vara ett dyrt tuggummi.

   Undra hur många fler som är sockerberoende?!

    Fast nu är ju socker inte en substans som man kan bli biokemiskt beroende av, så det kan inte jämföras med substanser som nikotin.

     Även om man inte blir beroende på samma sätt så kan det ju vara väldigt problematiskt ändå. Matmissbruk exempelvis är ju väldigt knepigt just för att vi måste äta, man kan liksom inte avstå. Ohälsan som kan drabba den som ätit stora mängder socker i säg 20 år kan vara betydligt värre än den som drabbar en person som snusat vitt snus i 20 år. Så det går ju att diskutera ändå.

      Absolut, ätstörningar är högs problematiskt och inget jag skulle önska ens min värsta fiende. Men näringsämnen kan inte jämföras med beroendeframkallande substanser, för dom fungerar helt olika i kroppen. Med det sagt förmildrar jag inte matproblem på något sätt, utan konstaterar bara att det inte blir jämförbart.

       Precis. Det problematiska blir när man jämför ett nikotinberoende, eller för den delen ett alkoholberoende, med tex. sockerberoende. Det urholkar liksom själva beroendediskussionen och det ligger som sagt helt olika mekanismer bakom, receptorer osv.

     Tror att vi alla känner den tjocka personen som kan äta två liter glass, ett paket kakor, tre bullar, två semlor och en eller två påsar godis varje dag. Dag efter dag. En hel del av detta sker när de är ensamma eller med andra som har samma störda ätmönster.

     Man ser sällan någon snusa åtta dosor och röker två paket cig på en kväll.

      Du har så märkliga resonemang ibland.. Känner ingen som äter så, dock storrökare.. (säger inte att det inte finns men tror inte på din ”statistik”…)

  Men alltså näe, ska man snusa så kan man väl snusa ordentligt. Vart är alla ettan lös nuförtiden.

   Vitt ”snus” är för töntar

    Haha håller faktiskt med… ska man snusa, varför inte snusa riktigt jävla snus?

  Lopp ska det vara! 18 är då gör man vad man vill med även vitt snus.

  erbjud nikotintugummi istället så de kan trappa ned & förbjud tobak

  i nya zeeland förbjöd de alla födda efter 2008 att köpa tobak – någonsin

   Men gud vad trist med förbud på allt ?

    Det är som att folk hoppar på en sak och säger att felfelfeeel som till exempel surrogatmammor och snus. Men det blir så absurt när man är stenhård mot en sak i taget för sammantaget så blir det ju så att det blir förbud på allt.

   Forever?

    foreverevereverever

  1. Sunkigt att göra reklam för snus, trodde hon visste bättre?
  2. Aldrig sett henne snusa? Så det får henne bara att se ut som en billig sell out. Genomskinligt… ”Få en alpresa i utbyte mot två bilder på dosor i snödriva” Enkelt! taget!

  Kommer det komma ett inlägg om Filippa Toremos dokumentär?

   Blev berörd av den! Hon verkar vara så fin och empatisk. Grät en skvätt i slutet.

  Nyfiken på vad för samarbete hanapee pratar om i ett poddavsnitt, som hon tackat nej till? Där hon skulle fått en halv mille! Någon som vet? 🙂

  Gabriella Skog en mindre influenser är också med på denna resa och när jag såg att hon gör reklam, för sånt skärp enligt mig då, så avföljde jag henne. Vi följare har faktiskt makt, avfölj.

   såg också gabriellas stories och blev riktigt besviken. hon lever inte på sina sociala medier utan har ett riktigt jobb. hon brukar ändå göra välgjorda samarbeten men här känns hon bara lättköpt.

  Frågan är ju om Alice själv snusar?.

  Har aldrig sett eller hört henne nämna det i hennes sociala medier. Om hon inte snusar men gör reklam för snus så är det ju riktigt skamligt.

  Jobbat lite med det här. Regeln om att inte kommentera smaken tar sikte på säljande beskrivningar som typ: ”den smakar äpple, så god, som en äppelpaj!”. Jämför typ reklamen som gjordes av vitt snus i ursäkta där de drömmiskt pratar om smakerna.

  Jag tror kommentaren om snusets smak i det här fallet är ok.

  Kan också tillägga att all nikotinreklam i Sverige på instagram age gate:as nu så att personer under 25 inte ser det (finns ett verktyg för det), alltså har Alice yngre följare (<25 år) inte sett denna reklam. Meta plockar bort reklamen direkt om man inte använder age gate-verktyget.

  Camilla, jag skulle tro att ”söt smak av mint” är helt okej att säga då det beskriver produktens egenskaper, nyckelordet här får antas vara ”ovidkommande” vilket jag skulle tolka som något subjektivt, typ ”smakar gott”. ?

  Dock kan man ju inte ens se storyn om man är under 25? Någon ny inställning tydligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.